»

Telefon z največjo baterijo bo zdržal teden dni

Slo-Tech - Na letošnjem sejmu MWC, ki se je danes začel v Barceloni, je Avenir Telecom predstavil telefon z najzmogljivejšo baterijo doslej. Telefon z imenom Hard Case P28K, ki dobro opisuje dejstvo, da gre v resnici za ohišje z nekaj telefona okoli, ima baterijo s kapaciteto 28.000 mAh. To je skoraj šestkrat več od baterije povprečnega telefona, kar se seveda pozna - na velikosti.

Telefon ni drag, saj naj bi ga oktobra prodajali za 250 evrov v Evropi (v ZDA pa sploh ne). Večja težava so njegove dimenzije in teža, saj tehta osupljivih 570 gramov in v debelino meri toliko kot trije iPhoni: 27 mm. Telefon je vodoodporen in odporen proti prahu, saj ima certifikat IP69. V notranjosti kaj dosti presenečenj ni: procesor Helio G99, 256 GB prostora za shranjevanje podatkov, 6,78-palčni zaslon FHD+ in dve kameri na zadnji strani, ki zmoreta 64 in 20 milijonov pik. Sprednja kamera jih zmore 16 milijonov.

Telefon je po besedah proizvajalca namenjen uporabi v okoljih, kjer je preskrba z električno...

52 komentarjev

Naslednica pametnega telefona naj bi bila ... pametna priponka

Slo-Tech - Kalifornijsko podjetje Humane je po mesecih ugibanj predstavilo AI Pin, pametnega pomočnika v obliki nekakšne broške, ki naj bi bil po njihovem naslednja stopnja v tehnologiji gadgetov.

Kaj bo naslednja potrošna elektronska naprava, ki bo zamenjala pametne telefone, je vprašanje za milijarde evrov, s katerim si belijo glave v Silicijevi dolini in širše. Videli smo že več kandidatov, od pametnih očal do slušalk, ki pa se jim še ni uspelo preriniti v ospredje. Zagonsko podjetje Humane iz San Francisca meni, da bomo v prihodnosti vsi kolovratili naokrog s pametnimi priponkami, s katerimi se bomo pogovarjali kot možje in žene iz Zvezdnih stez. Po tem ko so letos skušali na različne načine že vzbuditi pozornost z dražilci, so AI Pin sedaj tudi uradno naznanili; napravica s ceno 700 dolarjev (ZDA, brez davka) bo na voljo zgodaj prihodnje leto, medtem ko prednaročila poženejo 16. novembra.

AI Pin ima velikost škatlice za brezžične slušalke in naj bi nam nenehno sedel pripet na prsi, in...

40 komentarjev

Sodni postopek zoper Google bogat vir podatkov o njegovem delovanju

Slo-Tech - Sodni postopek, v katerem ameriško pravosodno ministrstvo toži Google zaradi domnevnega kršenja protimonopolne zakonodaje, še naprej ponuja zanimive informacije in vpogled v delovanje tehnološkega giganta. Na spletni strani ministrstva namreč sproti objavljajo izvedene dokaze, med katerimi so tudi interni dokumenti podjetja, za katere bi Google raje videl, da jih javnost ne prebere. Podatki pa niso le iz Googla, temveč tudi od konkurence.

Tak primer je na primer 126 strani dolga predstavitev o delovanju Googlovega oglasnega prostora. V njej je možno prebrati nekaj podrobnosti o delovanju algoritma, ki ga uporabljajo, in kako zagotavljajo kakovost oglasov, kar je povezano z njihovo ceno.

Zanimiv je tudi komplet Applovih dokumentov o Googlu, ki je posledica pričanja Applovega podpredsednika Eddyja Cueja septembra letos. Apple je Google oziroma ekosistem Android označil kot orodje za množično sledenje, kar pravzaprav ne bi smelo biti nič novega. Apple je svojo konkurenčno prednost...

16 komentarjev

Hrošč v Androidu 14 uporabnikom pojé podatke

Slo-Tech - V operacijskem sistemu za pametne telefone Android 14 so odkrili neugodnega hrošča, ki uporabnikom v najslabšem primeru onesposobi dostop do podatkov na notranjem pomnilniku. Prizadeti so uporabniki, ki imajo na napravi več profilov, onesposobljen pa je zgolj prvi. Dostop do drugega profila običajno ostane neoviran. Android 14 je na voljo od 4. oktobra, trenutno pa ga dobivajo novi telefoni Google Pixel.

O napaki je javnost prvikrat izvedela sredi oktobra letos, ko so se težave pojavile na telefonu Google Pixel 6. Google sprva navedb o hrošču ni komentiral, čeprav se je nabralo več sto komentarjev na poročilo o napaki. Prizadete naprave so Pixel 6, 6a, 7, 7a, Pixel Fold in Pixel Tablet.

Kaj se torej zgodi? Uporabnike ob zagonu pričakajo različne strašljivo zveneče napake, denimo Failed to open directory /data/media/0: Structure needs cleaning. Vse imajo isti vzrok, in sicer zaklenjene podatke na nosilcu (flash). Nekateri telefoni obvisijo na napisu Pixel is starting ..., drugi se...

14 komentarjev

Qualcomm pokazal novega Snapdragona 8 Gen 3

Slo-Tech - Qualcomm je včeraj naznanil novo generacijo procesorskih čipov Snapdragon 8 Gen 3, ki jo bomo v prvih telefonih ugledali prihodnje leto. Prinaša nižjo porabo energije, več zmogljivosti in novo konfiguracijo jeder 1:5:2. To pomeni, da ima eno zelo hitro jedro (3,3 GHz Corte X4), pet srednje hitrih jeder (3,2 GHz) in dve počasnejši jedri za varčevanje z energijo. Po besedah proizvajalca je čip 30 odstotkov hitrejši in 20 odstotkov varčnejši od predhodnika.

Veliko podrobnosti Qualcomm ni razkril, tako da ne poznamo niti točnega tipa grafičnega procesorja Adreno. Igre bo možno igrati z 240 fps, podpira pa tudi Unreal Engine 5.2. Trdijo, da je 25 odstotkov hitrejši in prav toliko učinkovitejši od predhodnika. Novi Snapdragon podpira pomnilnik LPDDR5x (s frekvenco do 4800 MHz) do 24 GB, Wi-Fi 7 in ima modem za X75 5G. Precej dlje pa se je Qualcomm na predstavitvi pomudil pri sposobnostih poganjanja modelov umetne inteligence. V čipu je temu namenjen del (AI Engine), ki je prilagojen za...

9 komentarjev

Google predstavil telefone Pixel 8

vir: Google
Google - Pri Googlu so na tradicionalnem jesenskem dogodku predstavili osmo generacijo telefonov Pixel, drugo inkarnacijo ure Pixel Watch in razne programske novosti, kot je z Bardom podprti Assistant.

Predstavitev Made by Google (krajši video povzetek) je pretežno namenjena lansiranju paradnih izvedenk telefonov Pixel in podobno kot lani tudi osma generacija prispe sredi oktobra - natančneje, 12. tega meseca. Osnovni Pixel 8 je navzen precej podoben predhodniku; s 6,2-palci je sicer malenkost manjši, ima pa predvsem nadgrajeno notranjost. Poganja ga nov sistemski čip Tensor G3, medtem ko je zaslon 120-herčni OLED z ločljivostjo 2400×1080 pik in svetilnostjo 2000 nitov. Osnovni fotosenzor je 50 MP, poleg je še 12-megapikselna ultraširoka kamera. Nosi 8 GB pomnilnika, izbirati je mogoče med 128 GB in 256 GB shrambe. Vstopna cena je 700 dolarjev (brez davka), kar je stotaka več kot pri sedmicah. V zameno vendarle dobimo tudi en univerzalen priboljšek: kar 7 let zagotovljenih posodobitev vseh...

4 komentarji

Samsung in Google: partnerstvo za izdelavo novega Tensor G4 procesorja za Pixel 9

vir:gsmarena.com

Slo-Tech - Samsung Foundry in Google sta združila moči za izdelavo novega Tensor G4 čipa, ki bo poganjal prihajajoči Google Pixel 9. To partnerstvo je del Samsungove strategije za širitev svojega poslovanja tudi z izdelavo čipov za druge tehnološke velikane. Tensor G4 je nov procesor, ki je bil razvit z namenom, da izboljša zmogljivost in učinkovitost pametnih telefonov. Ta čip bo prvič uporabljen v Googlovem Pixel 9, ki naj bi bil predstavljen v prihajajočih mesecih. Procesor bo izdelan v Samsungovi tovarni čipov, znani kot Samsung Foundry. Partnerstvo je pomembno korak za Samsung, saj se želi podjetje pozicionirati kot ključni igralec na trgu izdelave čipov. Za Google pa to pomeni, da bo imel močnejši in bolj učinkovit procesor za svojo naslednjo generacijo pametnih telefonov. Čeprav podrobnosti o zmogljivostih Tensor G4 čipa še niso bile razkrite, je pričakovati, da bo ta čip prinesel izboljšave na področjih, kot so umetna inteligenca, grafična obdelava in energetska učinkovitost, kar bo...

12 komentarjev

Huaweijevi novi telefoni kljub ameriškim sankcijam s sodobno strojno opremo

Slo-Tech - Ko je Huawei minuli mesec izdal novi telefon Mate 60 Pro, smo to vzeli kot dokaz, da so na Kitajskem izpopolnili 7-nm tehnologijo proizvodnje čipov. Kirin 9000s uporablja čipe kitajskega proizvajalca SMIC, ki so že primerljivo zmogljivi kot zahodni. Gre za arhitekturo ARM, SMIC pa je 7-nm litografijo prignal do skrajnih meja, saj njihov Kirin-9000s porablja do 13 W energije pod največjo obremenitvijo, a je po zmogljivosti primerljiv s Snapdragonom 8 Gen 1.

Kako so Kitajci uspeli proizvesti te čipe, zanima tudi ameriško vlado, ki želi preiskati morebitne kršitve izvoznih omejitev. ZDA so bile uvedle omejitve na izvoz tehnologije za proizvodnjo sodobnih čipov. Stroje za proizvodnjo čipov v 7-nm litografiji, ki terja uporabo ekstremnega dela ultravijoličnega spektra (EUV), proizvaja samo nizozemski ASML, ki se pridružuje sankcijam. Američane zato zanima, kako neki je SMIC proizvedel te čipe.

Naslednje vprašanje pa so pomnilniški čipi, ki so še bolj skrivnostna zagonetka. V Mate 60...

128 komentarjev

Nenamerni klici v sili zaradi funkcije v Androidu

vir: BBC
BBC - V Veliki Britaniji se spopadajo s poplavo nenamernih klicev na številko za nujno pomoč (999), ki jih najverjetneje sprožajo posodobljeni androidni telefoni. Iz vodstva NPCC (National Police Chiefs Council) so sporočili, da vse nujne službe trenutno beležijo rekordno število klicev. Razlogov je več, eden najpomembnejših pa je nedavna posodobitev Androida. Podobne težave so tudi v Evropi.

Najnovejša posodobitev Androida je prinesla nov način, kako poklicati na pomoč. Če gumb za vklop, ki je na telefonih ob strani, pritisnemo petkrat ali večkrat, bo telefon poklical na pomoč. Funkcija ni nova, saj jo je Android 12 dobil že leta 2021, a posodobitve med uporabnike pronicajo le počasi, ko jih proizvajalci vključijo v svoje telefone oziroma izdajo nove modele. To se je sedaj zgodilo v Veliki Britaniji.

Situacija naj bi se poslabšala s posodobitvijo na Android 13. Google pojasnjuje, da je implementacija funkcije odvisna od proizvajalca. Ti namreč določijo, ali bo funkcija na neki napravi...

30 komentarjev

Motorola predstavila prepogljiva Razr 40 in Razr 40 Ultra

Moto Razr 40

Slo-Tech - Motorola je predstavila četrto generacijo prepogljivih telefonov. Dražji model Moto Razr 40 Ultra (znan tudi kot Razr+) bo stal 1000 dolarjev, medtem ko cena cenejšega Razr 40 (Razr) še ni znana - glede na razliko v ceni na Kitajskem, bi lahko stal med 700 in 800 dolarji. Vemo pa, da ju bo poganjal SoC Snapdragon 8+ Gen 1, kar sicer ni najnovejša različica - letos je namreč izšla Gen 2. V notranjosti bomo našli 8 GB pomnilnika, 256 GB prostora za shranjevanje podatkov, baterijo s kapaciteto 3800 mAh in sposobnostjo hitrega polnjenja s 30 W.

Poglejmo ključni del, torej zaslon. Notranji zaslon, torej prepogljivi, bo imel ločljivost 2640 x 1080 pik, meril bo 6,9 palca in zmogel frekvenco osveževanja 165 Hz. Na zunanji strani pa bo 3,6-palčni zaslon s 1066 x 1056 pikami in 144 Hz. Oba bosta seveda OLED. Zaščita pred prahom in vodo bo po standardu IP52, kar ni ravno ravno trpežno in zagotovo ne omogoča kópanja. Cenejši model bo imel namesto zunanjega zaslona le manjši (1,5-palčni)...

7 komentarjev

Pixel Fold se prepogne

Slo-Tech - Google se je vendarle opogumil in izdal telefon, ki ga je možno prepogniti. Neizvirno poimenovan Pixel Fold je neposredna konkurenca Samsungovemu Galaxy Z Foldu, čeprav ju ne moremo zamenjati. Pixel Fold je že vizualen drugačen, ker so njegove dimenzije v raztegnjeni konfiguraciji 139,7 x 158,7 x 5,8 milimetra. To pomeni, da ima zaslon OLED z diagonalo 7,6 palca in ločljivostjo 2208 x 1840 pik (razmerje 6:5), ki se osvežuje s 120 Hz, ščiti pa ga Ultra Thin Glass. Na sredini je pregib opazen, a ne moteče. Ko pa ga zapremo, uporabljamo sekundarni zaslon z diagonalo 5,8 palca (1080 x 2092 oziroma 17.4:9). Telefon ima nekoliko večji rob (bezel) kakor običajni telefoni.

Ne moremo pa mu očitati debeline, ki je v zaprti obliki 12,1 milimetra. V notranjosti skriva Tensor G2 SoC in koprocesor Titan M2. Ima 12 GB pomnilnika LPDDR5 ter 256 ali pa 512 MB prostora za shranjevanje (UFS 3.1). Kamer ne manjka. Zadaj so tri: z 48 milijoni točk in f/1.7, širokokotna z 10,8 MP s f/2.2 in telefoto z...

30 komentarjev

Google z umetno inteligenco povsod: v iskanju, Gmailu, Docs ...

Slo-Tech - Po preobratu, ki ga je na trgu povzročil OpenAI s svojim pomočnikom ChatGPT, si Google še vedno ni opomogel. Njihov poizkus, ki je sledil marca letos, se je imenoval Bard in je – milo rečeno – pogorel. Sedaj prihaja umetna inteligenca v Googlove izdelke pompozno in na velika vrata.

Bard je bil pač preslab, za nameček pa si je Google ob splavitvi privoščil hudo površnost, ko je Bard napačno odgovoril na enostavno preverljivo faktografsko vprašanje. Javnosti niso več prepričali, uprli pa so se tudi zaposleni, ki so vodstvu očitali prehitevanje in predstavitev nedokončanega polizdelka. Sedaj poizkušajo znova.

V sredo je Google za novinarje v Mountain Viewu organiziral dogodek, na katerem je največ pozornosti požela napoved novega prihoda umetne inteligence. Google je odločen, da žezlo iztrga iz rok OpenAI-ja in Microsofta, pri čemer resne alternative nima. V nasprotnem primeru mu grozi, da bo po dveh desetletjih izgubil primat na področju iskanja, kar bi bilo zanj katastrofa.

Zato...

10 komentarjev

Google omogočil deljenje datotek med bližnjimi napravami tudi z Windows

Slo-Tech - Android ima že nekaj let funkcijo Nearby Share, ki omogoča deljenje datotek med telefoni, ki so v neposredni bližini. Uporabniki sicer z njo niso najbolj seznanjeni, saj marsikdo še vedno najraje uporablja internet, a funkcija deluje. Velika slepa pega je bilo deljenje datotek s prenosnimi računalniki in drugimi napravami, ki imajo nameščen Windows. Ta manko je Google sedaj odpravil.

Nearby Share uporablja Bluetooth, da se naprave najdejo, nato pa uporablja tudi Wi-Fi. Sedaj je Google pripravil aplikacijo za Windows, ki jo preprosto namestimo. Potrebujemo 64-bitni računalnik, kar so danes domala vsi, in povezljivost z Wi-Fi in Bluetooth. To pri prenosnih računalnikih ni težava, namizni pa često potrebujejo posebne module za to podporo. Aplikacijo lahko nato uporabljamo celo brez prijave vanjo z Googlovim računom, le da je to malce manj udobno, ker je treba vsak prenos ročno potrditi. Ti prenosi so lahko fotografije, videoposnetki, dokumenti ali preprosto cele mape.

Da storitev...

20 komentarjev

Utrinki s sejma MWC 2023

Motorola Rizr

vir: Motorola
Slo-Tech - Prejšnji teden se je v Barceloni odvil letošnji Mobile World Congress, na katerem je bilo čutiti predvsem vztrajno prodiranje prepogljivih in kitajskih telefonov, vmes pa se je našlo nekaj eksotičnih zanimivosti.

Sejem MWC je v letošnji izvedbi skoraj že spomnil na čase pred pandemijo covida-19 in privabil nekaj čez 80.000 obiskovalcev, pri čemer je seveda treba omeniti, da gre za industrijske profesionalce, saj prizorišče ni odprto za slehernika. Podobno kot na Cesu, proizvajalci tu pokažejo tako dokončane izdelke tik pred prodajo, kakor tudi eksperimentalne zamisli, ki so namenjene pretežno napenjanju mišic. V tem smislu je bržkone mogoče razumeti Xiaomijevo lansiranje novice, da so v sklopu znamke Redmi razvili napravo s 300-vatnim polnjenjem, ki jo je mogoče napolniti v petih minutah. Gre bržkone za odgovor na Realmejev način polnjenja z 240 vati, ki so ga Kitajci sicer predstavili v začetku februarja, na sejmu pa so najavili še mednarodno dostopen model takšnega telefona,...

21 komentarjev

Rusija želi razviti lasten androidni telefon

Slo-Tech - Po lanskem napadu na Ukrajino so zahodni tehnološki velikani začeli zapuščati Rusijo, med njimi tudi Samsung in Apple. Nakup novih telefonov je postal še težji pred dnevi, ko so ZDA v Rusijo prepovedale izvoz pametnih telefonov, ki stanejo več kot 300 dolarjev. Rusija zato napoveduje lastne pametne telefone, ki bodo izšli že konec tega leta, v treh letih pa naj bi osvojili 10-odstotni tržni delež. Slednje je sicer možno doseči na dva načina: z razvojem konkurenčnega pametnega telefona ali z umikom zahodnih telefonov s trga.

Veliko priložnost sicer dobivajo proizvajalci cenenih kitajskih telefonov, na katerih teče Android. Ni namreč samoumevno, da bo ta tekel tudi na ruskih telefonih, kar je v preteklosti na lastni koži ugotovil Huawei. Čeprav je androidno jedro odprto, pa to ne velja za spremljajočo programsko opremo in storitve, za katere licence izdaja Google. Telefon z Androidom, ki pa nima nobenih Googlovih storitev, je precej manj uporaben od konkurence. V Rusiji se to počasi...

75 komentarjev

Googlove pametne ure odslej zaznavajo padce

Slo-Tech - Googlove pametne ure Pixel Watch, ki so izšle oktobra lani, so dobile manjkajočo funkcijo, ki jo Applove ali Samsungove ure že imajo. Odslej zaznavajo padce in pokličejo na pomoč. Ura ima vgrajene pospeškomere in elektronske žiroskope, ki merijo njen položaj in njegovo spremembo. Algoritem, ki se je natreniral s strojnim učenjem, pa iz teh podatkov skuša izluščiti, ali je lastnik ure v težavah, torej ali je padel in ne more vstati. Ura bo počakala 30 sekund po hudem padcu, nato pa bo začela vibrirati, piskati in utripati. Če se uporabnik ne bo odzval v eni minuti, bo avtomatično poklicala na pomoč (klic v sili) in posredovala lokacijo.

Uporabnost funkcije je odvisna predvsem od natančnosti algoritma. Google trdi, da bo znal ugotoviti, ali je lastnik hudo padel, se zgolj spotaknil ali pa se zgolj ukvarja s športom. Ali bo to delovalo v praksi, bomo še videli. Applove ure so imele s tem nemalo težav in so na smučiščih klicale reševalce, medtem ko so njihovi lastniki nič hudega...

11 komentarjev

HMD predstavil Nokio G22, ki jo lahko popravimo sami

Slo-Tech - Medtem ko je bilo včasih menjanje baterij v telefonih samoumevno, po današnjih zlepljenih napravah ne moremo šariti. Telefoni, ki omogočajo domača popravila in menjave komponent, se zato dandanes oglašujejo kot posebnost. Korak naprej je storil HMD, ki ima v lasti blagovno znamko Nokia, z novim telefonom G22. V sodelovanju z iFixit so namreč pripravili komplete, ki poleg telefona vsebujejo še osnovna orodja za popravljanje. Telefon je dizajniran tako, da je čim bolj popravljiv.

G22 ima procesor Unisoc T606 (dva Cortex A75 z 1,6 GHz in šest Cortex A55 z 1,6 GHz), 4 GB pomnilnika, 128 GB prostora, 6,5-palčni zaslon HD, kamere s 50 milijoni pik, 2 milijonoma pik (za globino) in 2 milijonoma pik (makro), baterijo s 5050 mAh. Na njem teče Android 12. Gre torej za osnovni model, o čemer priča tudi njegova cena 180 evrov. Glavni adut novega telefona je snemljiv zadnji del, kar omogoča popravila. Z vsakomur dostopnimi orodji je možno zamenjati baterijo, zaslon, vhod USB in podobno....

63 komentarjev

Motorola in Bullitt s satelitsko povezljivostjo v telefonih

Slo-Tech - Satelitska povezljivost pametnih telefonov postaja pravi hit, saj jo imajo novi iPhoni 14, medtem ko v androidnem taboru čedalje več ponudnikov napoveduje podobne izdelke (Samsung, MediaTek, Qualcomm, Huawei). Pridružuje se jim tudi Motorola, ki skupaj z britanskim podjetjem Bullitt predstavlja telefon Defy 2 s podporo za satelitsko komunikacijo.

Bullitt, ki je sicer najbolj znan po znamki Caterpillar, izdeluje pa tudi posebej okrepljene in robustne telefone, je pripravil storitev Bullitt Satellite Connect. Ta vsebuje aplikacijo Bullitt Satellite Messenger in telefon Cat S75, ki omogočata komuniciranje prek satelitov. Podobno bo z isto infrastrukturo nudila tudi Motorola Defy 2 (telefona sta praktično enaka) in aplikacija Motorola Defy Satellite Link. Cene bodo odvisne od paketa. Infrastrukturo zagotavlja ponudnik Skylo, ki najema pasovno širino na Inmarsatovih satelitih.

Osnovni paket bo za pet dolarjev mesečno omogočal do 30 sporočil na mesec, ki jih bo možno pošiljati in...

3 komentarji

Samsung razvija satelitsko povezljivost za svoje telefone

Slo-Tech - Apple je prvi predstavil komunikacijo prek satelitov v svojem mobilnem telefonu iPhone 14, nato pa smo pričakovali Samsungov odgovor v Galaxyju S23, saj je bil Qualcomm predstavil Snapdragon Satellite v Snapdragon 8 Gen 2 z modemom X70, ki ju Samsungov telefon ima. A podpore za satelitski internet vseeno ni imel. Sedaj vemo, zakaj in da se to kani spremeniti v prihodnosti, saj je Samsung prestavil novo tehnologijo 5G-NTN (non-terrestrial networks), ki omogoča točno to. Možno bo pošiljati sporočila, prenašati podatke in celo klicati, četudi ne bo v dosegu nobenega prizemnega omrežja, temveč le sateliti.

Nova tehnologija je združljiva s 3GPP Release 17, zato bo delovala tudi s tradicionalnimi komunikacijskimi storitvami v pametnih telefonih. Praktični preizkus pričakujemo v Barceloni na MWC-ju konec meseca, a le v obliki simulacije. Konstelacijo satelitov bodo ponazorili s Keysight PROPSIM Channel Emulatorjem, povezavo 5G s Keysight E7515B UXM 5G Wireless Test Platform in pametni...

4 komentarji

Samsung predstavil telefone Galaxy S23

Samsung - Pri Samsungu so najavili letošnjo bero svojih telefonov Galaxy višjega razreda S23, S23+ in S23 Ultra, kjer je edino presenečenje, da so se naposled odpovedali čipom Exynos in torej tudi Evropejci dobimo naprave s snapdragoni.

Februar je vsako leto čas za nove paradne telefone Galaxy, o katerih smo tudi tokrat veliko izvedeli že pred samo predstavitvijo. Na kratko: kdor je upal, da bodo naprave kaj bolj osvežujoče od aktualne generacije iphonov, bo razočaran, saj se je Samsungova tiskovna konferenca Unpacked 2023 odvila praktično brez omembe vrednih razburljivih novosti (kratek video povzetek). Telefoni se tako navzven kakor v drobovju bolj malo razlikujejo od lanskih; še največ svežine je opazne na ohišjih vstopnega modela in Plusa, ki imata sedaj zaobljene vogale. Dimenzije se niso spremenile in zasloni tudi ne; S23 je velik 6,1 palca, S23+ meri 6,6 palca, S23 Ultra pa 6,8 palca. Tudi tokrat imata manjša dva modela dinamično osveževanje od 48 do 120 hercev, Ultra pa od 1 do 120...

199 komentarjev

Ali Google pripravlja svoj AirTag?

Slo-Tech - Pravzaprav je bolj presenečenje, da se Google podviga ni lotil že prej, kot je novica odkritje, da se vendarle premika. Google se pridružuje Applu, Samsungu in Tilu, saj pripravlja sledilnike predmetov z Bluetoothom po vzoru Applovega AirTaga. Strokovnjak za Android Kuba Wojciechowski je pri analizi kode našel segmente, ki so namenjeni projektu Grogu, ki ni nič drugega kot Googlov airtag.

Nove funkcije so v možnosti Fast Pair, ki jo Google uporablja za hitro parjenje naprav prek Bluetootha. Poleg imena Grogu sta v kodi tudi imeni GR10 in Grogu, funkcionalnost pa razvija ekipa iz Nesta. Wojciechowski trdi še, da bo novi Grogu podpiral Bluetooth LE in UWB, podobno kot Applovi izdelki pa naj bi imel tudi zvočnik za lažje iskanje pogrešanega predmeta. UWB pa bo omogočal natančnejše pozicioniranje in hitrejše iskanje. Tehnologijo je sicer pionirsko predstavil Tile pred desetletjem, a je zares uspela šele ko jo je skopiral Apple. Sedaj jo bo očitno skopiral še Google. Pri tem pa bo...

16 komentarjev

Tudi Android dobiva kratka sporočila prek satelitov

Slo-Tech - Apple je telefonom prvi dodal možnost komuniciranja prek satelitov, sicer le za pošiljanje sporočil v sili, a jasno je bilo, da ne bo ostal edini. Podobno funkcijo, a še nekoliko bolj razširjeno, dobivajo tudi androidni telefoni. Qualcomm v sodelovanju z Iridiumom pripravlja Snapdragon Satellite, ki bo nudil pošiljanje sporočil prek satelitov, in to celo v obe smeri.

Nova storitev bo uporablja nič kaj novo konstelacijo Iridium, ki že četrt stoletja s 66 sateliti zagotavlja pokritost zemeljske oble. Doslej smo te satelite uporabljali z namenskimi telefoni, ki so imeli ogromne antene in astronomske stroške, a so omogočali telefoniranje od koderkoli. Sedaj pa bodo z njimi lahko komunicirali tudi običajni telefoni, ki se znajo pogovarjati v pasu L (1-2 GHz). Nekaj nove strojne opreme bodo potrebovali, a bo Qualcomm vse skupaj zapakiral v standardni paket RF, zato ne bomo dobili dodatnih, velikih, grdih anten. Telefoni bodo videti enako.

To seveda pomeni, da bo povezava nekoliko...

24 komentarjev

Novi Pixel 7 ne bo več podpiral 32-bitnih aplikacij

Slo-Tech - Ni skrivnost, da se Google pripravlja na prehod na izključno 64-bitni operacijski sistem in aplikacije, saj bo prihajajoči Pixel Tablet prihodnje leto že podpiral zgolj 64-bitni Android. Izkazalo se je, da bo tudi novi pametni telefon Pixel 7 maral le z 64-bitne aplikacije. Mishaal Rahman iz Esperja je ugotovil, da bo imel Pixel 7 programsko zastavico, ki bo preprečevala poganjanje 32-bitnih aplikacij s sporočilom o nezdružljivosti (App not installed as app isn't compatible with your phone.). Zygote bo torej 64-bitni, uporabniški del (vsaj nekatere knjižnice) bo 32-bitni in 64-bitni, a 32-bitnih aplikacij ne bo moč zagnati. Velika večina uporabnikom ne bo opazila nobenih sprememb.

Google v Play Storu že od leta 2019 zahteva, da imajo aplikacije podporo za 64-bitno poganjanje. Aplikacije v Javi se tako ali tako prevajajo z Android RunTime, ki zgradi 64-bitne izvršljive datoteke. Problematične bi lahko bile zgolj res stare aplikacije, ki se ne posodabljajo več in so bile svoj čas...

1 komentar

Samsungovi telefoni imajo vnovič težavo z baterijami

Slo-Tech - Na internetu se je pojavil cel kup zanesljivih poročil o starejših Samsungovih telefonih, ki so se jim baterije dovolj napihnile, da so telefoni počili. Gre za nekaj let stare dražje modele, ki niso bili v redni uporabi. Samsung se je na poročila že odzval in nekaj počenih telefonov poslal v svoje laboratorije na testiranje, od koder pa informacij še ni.

Samsung še vedno ni pozabil fiaska z Galaxyjem Note 7, ko je pred šestimi leti zaradi težav z baterijami, ki so se zlahka vnele, najprej skušal popraviti težavo, nato pa so morali telefone odpoklicati. Čeprav je nevšečnosti tedaj zakuhal zunanji proizvajalec baterij, je moral Samsung naposled upokojiti celotno serijo telefonov. Zgodovina se sedaj sicer ne ponavlja v celoti, se pa precej rima.

To pot gre za starejše telefone, ki so bili sicer shranjeni v blagih pogojih (sobna temperatura), niso pa bili nujno optimalno napolnjeni (40-70 odstotkov). Težave je opazilo več posameznikov, tudi zbiralci mobilnih telefonov. Čeprav je...

34 komentarjev

Telefoni Pixel 7 na voljo 13. oktobra

Pixel 7 Pro

vir: Google
Google - Pri Googlu so naznanili skorajšnjo razpoložljivost telefonov Pixel 7 in Pixel 7 Pro ter prve lastne pametne ure, Pixel Watch. Naprave prispejo 13. oktobra.

Google ima že lep čas navado podrobnosti o prihajajočih telefonih Pixel dostavljati po drobtinicah, zato smo velik del lastnosti sedme generacije že poznali. Pixel 7 in premijski Pixel 7 Pro se navzven od predhodnikov komaj kaj razikujeta, v bistvu zgolj v aluminijastem ogrodju. To pomeni, da je podjetje bržkone postalo zadovoljno s splošnim dizajnom in se lahko nadejamo manj brezglavega eksperimentiranja. Poglavitna novost je v drobovju naprav, kjer sedaj tiktaka druga generacijo sistemskega čipa Tensor, G2. Ta ima konfiguracijo jeder 2×Cortex-X1, 2×Cortex-A78 in 4×Cortex-A55, z nekaj višjimi frekvencami kot prej. Nov je GPU (Mali G710 MP07), pa tudi večina podsklopov, ki so v Googlovi maniri precej ozko usmerjeni v pospeševanje njihovih specifičnih aplikacij. Pri zaslonih in kamerah je nekaj malenkostnih razlik, saj je Pixel...

14 komentarjev

Izšel je Android 13

Slo-Tech - Google je izdal novo verzijo operacijskega sistema za pametne telefone Android 13. Prva beta verzija je bila razvijalcem dostopna že februarja, javnosti pa aprila. Ker je junija izšla zadnja, četrta beta verzija, presenečenj ni. Za novejše naprave Pixel 4 in novejše je na voljo že takoj, a ga bodo uporabniki uporabniki po celem svetu dobivali postopoma, medtem ko ga bodo do konca leta dobili še novejši modeli drugih proizvajalcev, med katerimi je Google omenil Samsung Galaxy, Asus, HMD (Nokia), iQOO, Motorolo, OnePlus, Oppo, Realme, Sharp, Sony, Tecno, vivo in Xiaomi. Katere modele bodo dejansko podprli, je odvisno od vsakega proizvajalca posebej.

Novosti je več. Če se najprej omejimo na vizualne, lahko prilagodimo ikone aplikacije (da se bolje usklajene z ozadjem). Aplikacije bodo morale odslej izrecno zaprositi za dovoljenje, da pošiljajo obvestila (notifications), s čimer bo laže upravljati poplavo obvestil. Dovoljenje za dostop do slik in videoposnetkov bo odslej bolj fino...

45 komentarjev

Samsung predstavil četrto generacijo prepogljivih telefonov

Samsung - Pri Samsungu so na dogodku Unpacked August 2022 predstavili prepogljiva telefona Galaxy Fold4 in Flip4, slušalke Buds2 Pro ter pomlajeno serijo ur Watch5.

Po februarski zimski različici predstavitvenega dogodka Unpacked je avgusta običajno čas za poletno. Ta je postala namenjena predvsem najavljanju Samsungove linije prepogljivih telefonov Fold in Flip in tudi letošnja se je odvila praktično brez presenečenj, saj smo čisto vse najave lahko že slutili (krajši video povzetek). Dogodek je tako izzvenel v premišljenem, da ne rečemo kar malo sramežljivem izpopolnjevanju preverjenih modelov telefonov, ur in slušalk, ki vsi prispejo 26. avgusta. Prepogljiva telefona Fold4 in Flip4 sta na pogled videti zelo podobno kot lanska predhodnika, le da s hitrejšim drobovjem, osrediščenim okoli sistemskega čipa Snapdragon 8+ Gen1. Podrobnejši pregled nato pokaže še nekaj izboljšav. Fold4 ima prenovljen predel s kamericami, povzet po Galaxyju S22, kar pomeni 50-megapikselno glavno tipalo. Sebči...

65 komentarjev

G Suite za nekomercialne uporabnike vendarle ostaja brezplačen

Slo-Tech - Ko je v začetku leta Google napovedal ukinitev brezplačne verzije G Suite, ki so jo nekateri uporabniki imeli še iz minulih časov, je začetek plačevanja napovedal za 1. julij. Sledil je množičen odziv razočaranih uporabnikov, ki so vendarle dosegli svoje. Še vedno bodo lahko uporabljali svoje 16 let stare brezplačne račune.

Nekdanji G Suite, kasnejši Google Apps in Google Workspace, omogoča uporabo Googlovih storitev tudi z drugimi domenami elektronskega naslova, ne le google.com. Dandanes so glavni uporabniki podjetja, a med leti 2006-2012 je lahko tak račun brezplačno odprl kdorkoli. In marsikdo si je omislil svojo domeno in na njo povezal svoj elektronski naslov, ki je deloval na Googlovi platformi. Čeprav že desetletje ni možno brezplačno registrirati takšnega računa, je majhna skupina uporabnikov ostala s to storitvijo. Google je to januarja tako zmotilo, da jim je napovedal zaračunavanje storitve. Ker je sledil buren odziv množic, je Google že teden dni pozneje omilil...

12 komentarjev

Google naznanil telefon Pixel 6a in uro Pixel Watch

vir: Google
Google - Na letošnjem pomladnem dogodku Google I/O je bila vnovič v ospredju "ljudska" različica telefona Pixel, tokrat 6a. Toda to je bila le ena od strojnih najav, saj je velikan pokazal tudi uro Pixel Watch, slušalke Pixel Buds Pro in podražil s prihajajočim Pixlom 7, tablico in AR očali.

Po treh letih - s premorom zaradi pandemije - se je Googlov predstavitveni dogodek Google I/O zopet vrnil v živi izvedbi v Shoreline Amphitheatru. Kot je že navada, je bila dve uri trajajoča tiskovka nabito polna programskih novosti v Googlovih aplikacijah in Androidu, toda tokrat smo videli tudi kar nekaj novih napravic (skrajšan video povzetek). Začetna med njimi je bila najslabše varovana skrivnost to pomlad, ura Pixel Watch. Na njej teče operacijski sistem Wear OS 3, ki ga podjetje razvija skupaj s Samsungom, in seveda pozna tesno sprego s Fitbitovimi pripomočki ter aplikacijami. Med naštetimi funkcijami smo lahko slišali pričakovane reči, kot so usmerjanje s pomočjo GPSa, plačevanje s prerojeno...

11 komentarjev

Androidni telefon s priključkom Lightning

Slo-Tech - Lanskega novembra je Ken Pillonel s züriškega ETH predelal svojega iPhona X tako, da ima priključek USB-C, čemur se Apple ves čas izogiba. Sedaj se je lotil še obratnega projekta, in sicer je na svoj androidni telefon dodal Applov priključek Lightning. Čeprav je uporabna vrednost tega podvig manjša, glavni namen tako ali tako ni bil uporabnost, temveč pokazati, da je tudi to možno, in se ob tem kaj naučiti. Projekt je namenoma objavil prvega aprila, čeprav ni prvoaprilska potegavščina - kakšna metapotegavščina!

Vgrajeni priključek na telefonu Samsung Galaxy A51 je funkcionalen, saj omogoča polnjenje in prenos podatkov. Ob tem je Pillonel pojasnil, da je bil podvig pravi izziv, saj Applovi kabli niso neumni, temveč aktivno komunicirajo z napravo in omogočajo polnjenje le, če zaznajo Applovo napravo. Z majhnim trikom jih je pretental, celoten projekt pa je bil enostavnejši kot vgradnja USB-C v iPhone X. Razloga sta povsem pragmatična: tega sedaj ni počel prvikrat, pa tudi končni...

10 komentarjev

Google bo sprva za Spotify omogočil zunanje plačilne sisteme

Slo-Tech - Google bo odslej nekaterim aplikacijam iz Play Stora omogočil uporabo lastnih plačilnih sistemov, so sporočili iz Mountain Viewa. V Južni Koreji je podjetje v to prisililo kar sodišče, drugod po svetu pa tečejo številni postopki zoper Apple in Google ravno zaradi tega. Google je očitno ugotovil, da bo treba priti razvijalcem naproti, sicer ga bodo v to prisilila sodišča.

Spočetka sta Google in Apple pobirala 30-odstotno provizijo na vse nakupe v lastnih plačilnih sistemih, uporabniki pa drugam sploh niso mogli pobegniti. Če je to pri nakupih aplikacij jasno, pa je pri naročninah v aplikacijah situacija bolj motna. Podjetji sta prepovedovali omenjanje ali povezovanje do eksternih plačilnih sistemov, kjer je možno plačati naročnino. Če so jih uporabniki našli sami, denimo na spletni strani ponudnika, so lahko naročnino seveda plačali tam, v aplikaciji pa je bil Googlov ali Applov sistem obvezen.

Sčasoma sta Google in Apple pod nekoliko različnimi pogoji znižala provizijo na 15...

7 komentarjev

BlackBerryjevega varnega telefona 5G ne bo

Slo-Tech - OnwardMobility je potrdil, kar smo pričakovali že nekaj časa. Novega telefona BlackBerry 5G z okrepljeno varnostjo in fizičnimi tipkami ne bo. Težava ni v telefonu, temveč bo OnwardMobility umrl. Teksaško podjetje, ki je želelo obuditi znamenito znamko BlackBerry, je še januarja zatrjevalo, da so v dobri kondiciji in da telefon bo.

Pred OnwardMobilityjem je bil lastnik licence BlackBerry kitajski proizvajalec TCL, ki je nazadnje leta 2018 izdal telefon BlackBerry KeyTwo. A TCL se je kasneje posvetil svoji liniji telefonov, licenco za blackberryje pa je odprodal. Kupil jo je OnwardMobility, ki pa iz nje ni uspel narediti novega telefona.

Zgodba predstavlja žalostno nadaljevanje decembrske najave, da bodo januarja v BlackBerryju prenehali podpirati starejše telefone, kar se je tudi zgodilo. S 4. januarjem se je končala podpora za BlackBerry 7.1 OS, programsko opremo BlackBerry 10 in BlackBerry PlayBook OS 2.1, ukinili so tudi BlackBerry Services. Ker je BlackBerry ugasnil tudi...

2 komentarja

Samsung predstavil telefone Galaxy S22

Samsung - Na zimskem dogodku Galaxy Unpacked 2022 je Samsung predstavil letošnjo serijo zmogljivih pametnih telefonov Galaxy, S22. Kot smo pričakovali, je različica Ultra zares naslednica linije Note, presenečenje pa je gigantska tablica Tab S8 Ultra.

Lanska serija Samsungovih telefonov Galaxy ni bistveno navdušila; izjema so bili uporabniki, ki so se polastili zmogljivih naprav S21 Ultra - pa še tisti so znali potožiti, da bi poleg sodilo vgrajeno pisalo, kot pri seriji Note, ki so se je Korejci očitno dokončno odrekli. Zato so privrženci znamke čakali na najavo letošnjih izdelkov, kajti množica pobeglih informacij je dala slutiti, da bo nova izvedenka Ultra pravzaprav dušna naslednica Nota, oziroma pač Note v vsem, razen imenu. Nekaj takšnega smo v resnici dočakali (krajši video povzetek). Prihajajoča linija telefonov vsebuje modele Galaxy S22, S22+ in S22 Ultra, poleg pa so pokazali tudi tri nove Androidne tablice: Galaxy Tab S8, S8+ in S8 Ultra.



Tudi tokrat modela S22 in S22+ nosita...

86 komentarjev

Prepogljivi telefoni se prodajajo

Samsung - Pri Samsungu so se potrkali po prsih, da so v preteklem letu v trgovine poslali štirikrat več telefonov s prepogljivim zaslonom kot leto predtem, seveda po zaslugi tretje generacije izdelkov Galaxy Z Fold in Flip.

Ko so se Korejci pred leti lotili snovanja pametnega telefona z upogljivim zaslonom, so bili pred zahtevno inženirsko preizkušnjo. Čeprav ga skorajda ni bilo futurista, ki upogljivih naprav ne bi postavljal nekam v razmeroma bližnjo prihodnost, saj prototipe zvitih panelov na sejmih upogibamo že desetletje, pa je dejansko napraviti praktičen izdelek težja naloga. Križi in težave Samsungovega Folda, vkup s prestavitvami izida in odpovedovanjem preizkusnih kosov, so sedaj že legendarne. Toda inženirji in njihovi šefi so se dobro zavedali, da so to pač običajne poporodne težave novih tehnologij in so z razvojem vztrajno nadaljevali. Poleg "tabličnega" Folda so lansirali še kompaktnega Flipa in konec lanskega poletja predstavili njuno tretjo generacijo, za katero smo se...

27 komentarjev

Na Windows prihajajo igre iz Google Play Games

Slo-Tech - Google je sporočil, da bo prihodnje leto izdal aplikacijo za Windows, ki bo tudi na tej platformi omogočala poganjanje iger iz Google Play Games. Prinesla bo popolno sinhronizacijo, tako da bo mogoče isto igro začeti igrati na eni napravi in jo potem nadaljevati na drugi: podprte bodo torej Android, Chromebook in Windows. Igranje bo potekalo povsem lokalno, torej ne bomo potrebovali povezave do oblaka. Za zdaj še ni jasno, ali bodo na voljo vse igre ali pa samo najpopularnejše.

Novost razvija Google sam in ne predstavlja sodelovanja z Microsoftom. Spomnimo, da je z Amazonovimi igrami drugače, saj so z Androida na Windows 11 prispele v sodelovanju z Microsoftom.

6 komentarjev

Telefoni Pixel 6 prispejo naslednji teden

vir: Google
Google - Po tem, ko smo o telefonih Pixel 6 skozi mini najave in pobege informacij izvedeli že skoraj vse, je v bistvu še največje razkritje uradne najave njuna konkurenčna cena.

Pri Googlu si nas prizadevajo že od poletja prepričati, da s telefoni Pixel 6 mislijo resno in da so naposled napravili dobro zaokrožene naprave za srednji in višji del trga. Večino specifikacij zato že poznamo. Pixel 6 in Pixel 6 Pro imata novo obliko z zadebeljenim delom s foto objektivi, ki se razteza po vsej širini telefona. Manjši ima 6,4-palčni AMOLED zaslon ločljivosti 2340×1080 pik in osveževanja 90 Hz, večji pa 6,7-palčnega s 3120×1440 pikami in spremenljivim osveževanjem do 120 Hz. Glede na pretekle pixle je dobro nadgrajen fotografski del, kjer ima glavna kamerica tipalo s 50 megapiksli, ki pa privzeto štiri združuje, zato je efektivna ločljivost nekje 12,5 MP. Obe izvedenki imata še ultraširokokotni objektiv z 12 MP, le Pro pa ima še telefoto s 48 MP in štirikratno optično povečavo. Osnovna inačica ima...

44 komentarjev

Kitajski telefoni poslušajo, prestrezajo in pišejo domov

Slo-Tech - Center za nacionalno kibervarnost pri litovskem ministrstvu za obrambo je preveril tri nove kitajske telefone, ki so prodajajo tudi v Litvi, in ugotovil, da lahko vsebujejo orodja za cenzuriranje in prisluškovanje. Analizirali so Huawei P40 5G, OnePlus 8T 5G in Xiaomi Mi 10T 5G. V poročilu ugotavljajo, da imajo pomanjkljivosti vsi telefoni.

Huawei P40 5G ima ranljivost v uradni tržnici za aplikacije, ki omogoča preusmeritev v elektronski predal tretjega proizvajalca. Xiaomijev telefon ima vrsto varnostnih pomanjkljivosti in možnosti za prisluškovanje. Odkrili so vsaj 61 parametrov o uporabniku in njegovih dejanjih, ki se lahko posredujejo na Kitajsko. Vgrajene aplikacije, kot so Security, Mi Browser, Cleaner, MIUI Package Installer, Themes, Music, in Downloads, podatke dejansko posredujejo na Kitajsko. Hkrati ima telefon tehnične sposobnosti za cenzuriranje in seznam 449 ključnih besed, vsebine s katerimi ne prenese (med njimi Free Tibet, Women's Committee ipd.).

Skupno so v...

32 komentarjev

Samsungovi prepogljivi telefoni postajajo praktični

Samsung - Samsung je predstavitev Unpacked August 2021 osredotočil na tretjo generacijo svojih dveh prepogljivih telefonov linije Galaxy Z, Fold3 in Flip3, videli pa smo tudi nove ure Watch4 z Googlovim softverom in slušalke Buds2.

Že ko so pri Samsungu pred tremi leti najavili prvega prepogljivega Folda, je bilo jasno, da bodo uvodne različice takšnih telefonov eksperimentalne naprave za res zgolj največje (in najbogatejše) privržence žepne elektronike. Ob križevpotu prvih let, ko so Folda in njegovega bratca Flipa kazile težave z zanesljivostjo poklopnega mehanizma in pregibnega zaslona ter visoka cena, se je marsikdo vprašal, ali so upogljivci zares prihodnost pametnih telefonov. Toda Korejci so telefona pogumno izpopolnjevali in tretja generacija že kaže, kako bi se - ob nadaljnjem padanju cen - takšne naprave lahko razširile med ljudmi. Galaxy Z Fold3 in Flip3 sta bila zvezdi včerajšnje Samsungove poznopoletne tiskovke Unpacked August (skrajšan video povzetek), s čimer sta prevzela...

34 komentarjev

Začela se je doba Xiaomija

Slo-Tech - Pred četrtletjem se je Xiaomi komaj dobro prebil na drugo mesto med proizvajalci pametnih telefonov, minuli mesec pa je uvrstitev še izboljšal. V Counterpoint Researchu so izmerili, da je bil julija Xiaomi s 17,1-odstotnim tržnim deležem med proizvajalci pametnih telefonov vodilni. Na drugo mesto je zdrsnil Samsung s 15,7 odstotka, tretji pa je Apple s 14,3 odstotka.

Medtem ko je delež Appla in Samsunga z nihanji sorazmerno stabilen - julija sta oba zanihala navzdol - Xiaomi vse od leta 2017 vztrajno raste. Tedaj so začeli pri petih odstotkih, do danes so tržni delež že več kot potrojili. Samo v juliju je zrasel za četrtino, na roku pa mu gredo tudi težave Huaweija zaradi ameriške blokade. Xiaomijevi telefoni so še posebej priljubljeni na Kitajskem, v Evropi in Afriki. Ko se je svet po epidemiji začel pobirati, je Xiaomiju koristila tudi Samsungovo nedohajanje povpraševanja.

Xioami je resda začel kot poceni kopija Applovih telefonov, a je do danes z 58 modeli zgradil celovit...

76 komentarjev

Telefoni Pixel 6 bodo imeli nov Googlov sistemski čip, Tensor

Pixel 6 Pro ima glede na osnovno verzijo višji predel nad objektivi

vir: Google
Google - Pri Googlu so razkrili prve podatke o telefonih družine Pixel 6, ki jih lahko pričakujemo to jesen. Osrednja podrobnost je, da želi Google zares napraviti zmogljivo napravo za najdražji del tržišča, pri tem pa bo ključno vlogo igral Googlov lasten sistemski čip, Tensor.

Googlovi telefoni Pixel si doslej še niso uspeli priboriti omembe vrednega tržnega deleža v primerjavi s Samsungom, Applom in drugimi velikani. Največ "zaslug" za to ima predvsem Googlova kaotična strategija okoli teh telefonov, saj nenehno koleba med usmerjanjem na vrh ali v sredino trga in eksperimentira z zgrešenimi tehničnimi muhami, namesto da bi zdizajniral dobro zaokrožen izdelek. Če gre verjeti prvi najavi prihajajoče šeste generacije pixlov, naj bi bilo z neodločnostjo konec, kajti velikan se je namenil zavihteti direktno na zmogljivostni prestol. Telefona Pixel 6 in Pixel 6 Pro bosta tako premijski napravi in Pro bo gotovo nosil cenovno nalepko s prek 1000 evri. Osnovna inačica ima 6,4-palčni FHD+ zaslon...

24 komentarjev

Brez ameriške tehnologije: Huaweijev novi zastavonoša Huawei P50 Pro

Slo-Tech - Kljub zamenjavi administracije v ZDA je Huawei še vedno na črnih seznamih, ki ameriškim podjetjem prepovedujejo izvoz svojih tehnologij Huaweiju. Dodatne težave povzroča globalno pomanjkanje čipov, zaradi česar se Huaweijev tržni delež krči. Njegov najnovejši telefon Huawei P50 Pro, ki je izšel včeraj, je zato prvi najzmogljivejši telefon tega proizvajalca, ki uporablja lastni operacijski sistem HarmonyOS. To pa ni edina točka, kjer je moral Huawei skleniti kompromis in ponuditi neoptimalno rešitev.

Tako P50 Pro nima Qualcommovega SoC-a (npr. Snapdragon 888), temveč Kirin 9000, ki ga izdeluje Huaweijeva podružnica HiSilicon. Huawei sicer obljublja, da bo po prodanih obstoječih zalogah v novih vendarle Snapdragon 888, saj je novembra lani Qualcomm dobil licenco za izredni izvoz Huaweiju. A ker ta ne pokriva tehnologije 5G, je P50 Pro pač ne bo imel. Huawei je prostodušno priznal, da je zaradi ameriških sankcij ta tehnologija izven njihovih zmožnosti, zato je novi telefon ne bo...

52 komentarjev

Google in Samsung združujeta Wear OS in Tizen

Wired News - Googlov operacijski sistem Wear OS za pametne naprave, kot so ure, je zadnja leta žalostno ždel v ozadju, medtem ko ga je konkurenca prehitevala po levi in desni. Zato se je Google odločil, da združi moči s Samsungom in Fitbitom. Rezultat povezovanja bo nova platforma, v katero bodo združili Wear OS in Samsungov Tizen. Imenovala se bo Wear (brez OS).

Kljub pretenciozni napovedi podjetja še niso pokazala nobenega delujočega prototipa sistema, zato se moramo zanesti na njihove opise. Naslednja verzija Wear bo tekla na pametni uri Samsung Galaxy Watch 4. Novi sistem bo podpiral tudi procesorje Exynos za razliko od Wear OS, ki je bil obsojen na Qualcommove čipe. Obljubljajo, da bodo nove naprave s sistemom Wear nudile daljšo avtonomijo, 30 odstotkov hitrejše odpiranje aplikacij in večjo odzivnost. Lažje življenje bodo imeli tudi pisci aplikacij, saj bodo imeli en sam sistem za pametne ure na Androidu. Proizvajalci bodo lahko prilagodili uporabniško izkušnjo svojim uporabnikom,...

6 komentarjev

Asus Rog Phone 5: Telefon z 18 GB pomnilnika

Slo-Tech - Asus je predstavil nov telefon, namenjen tudi igralcem iger, ki je po specifikacijah bolj podoben računalniku kakor telefonu. Asus Rog Phone 5 je morda videti kot telefon, a ima v notranjosti Snapdragon 888 SoC, 18 GB pomnilnika, 512 GB prostora (UFS 3.1) in baterijo s kapaciteto 6000 mAh (v bistvu dve s 3000 mAh). Ogromna baterija se hitro napolni s funkcijo Quick Charge, ki zmore 65 W, nima pa brezžičnega polnjenja. Na prvi stran nas pozdravi zaslon OLED z ločljivostjo 2448 x 1080 v velikosti 6,78 palca in frekvenco osveževanja do 144 Hz. Sprednja kamera 24 milijonov točk, zadaj najdemo tri - s 64 milijoni točk IMX686, ultraširokokotno z 12 milijoni točk in makro kamero s petimi milijoni točk.

Naslednja novost je drugi enobarvni zaslon na zadnji strani, ki je umeščen diagonalno in resda zmore pičlih 256 x 64, saj ima le 1,7 palca. Na njem se prikazujejo animacije, ki sporočajo, kaj se dogaja - polnjenje, klic itd. Telefon ima tudi dva priključka USB (da lahko telefon udobno...

50 komentarjev

Samsung bo štiri leta nadgrajeval Android na telefonih

Slo-Tech - Eden izmed glavnih razlogov, zakaj bi kdo želel kupiti androidni telefon prav od Googla, je poleg nenačičkanega operacijskega sistema tudi daljša podpora s posodobitvami kakor pri konkurenci. A tudi tod se Google ne more kosati z Applom, ki svoje iphone nadgrajuje tudi do šest let. Sedaj jima želi štrene mešati Samsung, ki je najavil podaljšanje podpore za svoje naprave, ki so izšle po letu 2019. Večino jih bodo s posodobitvami zalagali štiri leta.

Pri Androidu sicer obstajata dve veji posodobitev. Varnostne posodobitve iste verzije Androida so sorazmerno pogoste, saj jih Google pripravlja mesečno, seveda pa je od proizvajalca telefona odvisno, kako pogosto se bodo znašle pri uporabnikih. Nadgradnje na novo (pod)verzijo Androida pa so redkejše. Samsung je sporočil, da bodo varnostne posodobitve sedaj dostavljali štiri leta, nadgradnje na sveže verzije Androida pa tri. Doslej je Samsung štiri leta krpal telefone s čipom Exynos, sedaj pa bo to veljalo za vse.

To pa ne pomeni, da...

17 komentarjev

Od leta 2023 tudi fordi z Androidom

Slo-Tech - Ford je sklenil novo partnerstvo z Googlom, v okviru katerega bodo od leta 2023 novi Fordovi avtomobili uporabljali Googlov sistem Android. Krmilil bo razvedrilno-informacijski sistem v avtomobili (infotainment), ki bo imel vključene Google Maps, Google Assistanta in prepoznavanje glasu, dostop do Google Clouda ter ostale Googlove aplikacije. Bo pa Ford še vedno obdržal tudi podporo za Apple CarPlay in Amazonovo Alexo, zato lastniki iOS-a težav ne bi smeli imeti. V šestletni pogodbi so Google Cloud izbrali kot glavnega ponudnika storitev v oblaku za svoja vozila. Samega računalnika, ki skrbi za pogon vozila in sistemske funkcije, se Android ne tiče.

Kateri modeli bodo sprva dobili Android, Ford še ni razkril. Dejali so le, da bo šlo za več milijonov vozil pod znamkama Ford in Lincoln, ki bodo naprodaj po celem svetu, ne le v ZDA (razen na Kitajskem). S tem se Ford pridružuje skupini proizvajalcev avtomobilov z Googlovimi storitvami, kjer so že Volvo, General Motors in...

25 komentarjev

Huawei bojda želi prodati seriji telefonov P in Mate

Slo-Tech - Po podatkih Reutersa iz virov v Huaweiju naj bi si podjetje prizadevalo prodati seriji pametnih telefonov P in Mate. To nakazuje, da so sankcije ZDA začele preveč boleti in da si podjetje morda želi izstopiti iz segmenta telefonov višjega razreda.

Pogovori med Huaweijem in konzorcijem investitorjev, ki jih podpirajo lokalne oblasti, poteka že več mesecev. Huawei je začel razmišljati o prodaji tega oddelka že lanskega septembra, ko so se razmere zaostrile. Trenutno Huawei ne sme uporabljati ameriških proizvodov, kar vključuje tako Googlove storitve za Android - operacijski sistem je odprt, Googlove aplikacije pa ne - kot strojno opremo. Trenutno se Huawei trudi z lastnimi čipi Kirin. Trenutno jih zanj proizvaja TSMC, ki pa uporablja ameriško opremo, zato jih ne sme več prodajati Huaweiju. Zaloge, ki so jih nakupili pred sankcijami, bodo pošle še letos. Že sedaj proizvodnja Huaweija P40 in Mate40 škripa in ne dosega želenih številk.

Ni še znano, koliko bi Huawei iztržil ob prodaji....

36 komentarjev

Pametni telefoni: LG ima dovolj

TechCrunch - LG Electronics je v minulih petih letih s pametnimi telefoni izgubil 5 bilijonov vonov (3,7 milijarde evrov), zato razmišljajo o odhodu iz tega segmenta. Izvršni direktor Kwon Bong-seok je včeraj zaposlenim poslal okrožnico, v kateri je namignil, da se obetajo korenite spremembe v tem segmentu. Zagotovil je, da odpuščali ne bodo, bo pa LG zaradi čedalje hujše konkurence resno premislil, kaj bi bila najboljša strategija.

Na mizi so tri možnosti: odprodaja enote za pametne telefone, krčenje enote ali preprosto njena ukinitev. To sicer ni prvikrat, ko se LG sprašuje, kako naprej. Že leta 2019 so se pojavile govorice, da bodo celotno enoto prodali, saj so tedaj proizvodnjo cenejših telefonov zaupali zunanjim partnerjem. LG je tedaj vztrajal, da ukinitev ne pride v poštev. Krepi pa se delež ODM (original development manufacturing), kar pomeni, da pogodbeni zunanji izvajalec telefon v celoti načrtuje, razvije in proizvede. Za Samsung je delež ODM 30 odstotkov, za LG pa že 70 odstotkov....

48 komentarjev

Samsung predstavil nove Galaxyje S21

Z leve: Galaxy S21 Ultra, the S21+ in S21.

Slo-Tech - Samsung je predstavil novo generacijo pametnih telefonov Galaxy S21, S21+ in S21 Ultra, ki bodo konec meseca tudi naprodaj. Precej o njih smo izvedeli že informacij, ki so curljale neuradno, tako da nas oblika in specifikacije ne presenečajo preveč. V primerjavi z dvajseticami lani so novi telefoni nekoliko cenejši (za 200 dolarjev), ki je deloma posledica skromnejših specifikacij, deloma pa gre za resnično pocenitev. Druge novosti so prenovljen dizajn, podpora 5G, nov procesor in drugi (mestoma tudi slabši) zasloni. Cenejša modela imata na primer samo še ravna zaslona in plastiko na hrbtni strani, ukrivljenost in kovina pa sta rezervirani za najdražji model.

Galaxy S21 je najdostopnejši in v osnovni konfiguraciji stane 800 dolarjev. Za ta denar dobimo 6,2-palčni zaslon OLED (120 Hz) z ločljivostjo 2400 x 1080. Pomnilnika je 8 GB, prostora za shranjevanje podatkov pa 128 GB (ali 256 GB z doplačilom). Kamere so tri, dve z 12 milijoni točk (glavna in širokokotna) ter ena s 64...

154 komentarjev

LG napovedal telefon z zaslonom, ki se spodvije

Slo-Tech - Sprva so bili podobni opekam, kasneje so dobili mehke robove. Prepogljivi mobilni telefoni so imeli ogromno porodnih krčev, a nekaj so jih proizvajalci uspeli narediti. Sedaj pa je LG napovedal telefon, ki se zvije. Na konferenci CES 2021, ki letos poteka virtualno, so pokazali delujoč prototip.

Kaj dosti podrobnosti niso razkrili. Telefon se bo imenoval LG Rollable in bo imel zaslon, ki mu bo možno spremeniti velikost, tako da bo naprava bodisi telefon bodisi tablica. Potrdili so, da bo LG Rollable na voljo še letos, kar ni zelo presenetljivo, saj so ga prvikrat omenjali že lani. To je potrdil tudi tiskovni predstavnika Ken Hong. Kot je razvidno s posnetka, se del zaslona z električnim mehanizmom pomakne v telefon. Telefon se torej ne zvije v dobesednem pomenu, temveč se podobno kot stransko steklo v avtomobilu premika gor in dol, le da v tem primeru govorimo o zaslonu.

Novinec je del Explorer Projecta, kamor LG zapakira novosti, za katere sprva še ni jasno, ali bodo ugledale...

11 komentarjev

Samsung bo novim modelom mobilnih telefonov odstranil polnilnike

Slo-Tech - Kakor je Apple pred tremi meseci ugotovil, da lahko prodaja mobilne telefon brez priloženih polnilnikov, je tudi Samsung novi Galaxy S21 zapakiral v škatlo brez polnilnika. Iz dokumentacije, ki jo je Samsung predložil brazilski telekomunikacijski agenciji ANATEL za modele Galaxy S21, Galaxy S21+ in Galaxy S21 Ultra, je videti, da telefoni nimajo polnilnika ali slušalk. Navedeni razlog je okoljski, saj na bi s tem zmanjšali obremenjenost z elektronskimi odpadki, a v resnici bodo tako tudi privarčevali, saj bomo plačevali enako za manj.

Ko je Apple enako storil z iPhonom 12 pred tremi meseci, se je Samsung ponorčeval, da sami česa takega ne bi nikoli storili. Novi telefoni bodo uradno naprodaj od januarja, ko bo jasno, kje vse bodo brez polnilnika. Države namreč lahko z zakonodajo predpišejo, da ta mora biti priložen. Analogna je zgodba s slušalkami v Franciji, saj se samo tam iPhone (in tudi ostali telefoni) obvezno prodajajo s priloženimi slušalkami, ker zakonodaja zahteva zaščito...

129 komentarjev

Google predstavil telefona Pixel 5 in Pixel 4a 5G, pametne zvočnike Nest Audio in novi Chromecast

Google Pixel 5

The Verge - Google se s petim Pixlom odreka konkuriranju v najdražjem razredu in ponuja malo bolj dosegljiv telefon, ki mu ob bok postavlja še presenetljivo zmogljivega Pixla 4a v različici 5G. Nasledniki pametnih zvočnikov Google Home so Nest Audio, medtem ko se Android TV odslej spet imenuje Google TV in je zapakiran v prenovljen Chromecast, z daljincem.

Googlov jesenski predstavitveni dogodek (krajši video povzetek) je postregel s precej klasičnimi točkami programa, so pa presenetile nekatere podrobnosti. Težko pričakovani telefon Pixel 5 tako ne naskakuje tehnološkega prestola, za katerega se pretepajo Samsung, Apple in Huawei. Poslavlja se veliko novitet iz predhodnika, kot je slabo izkoriščeno ukazovanje z mahanjem (Soli) in hroščato odklepanje z obrazom. V zameno skušajo z v Evropi približno 650 evrov drago napravo ponuditi bolj uravnotežen telefon, ponudbo v tej smeri pa še okrepi drugi predstavljeni član družine - Pixel 4a 5G za slabih 500 eur, ki je v bistvu precej zmogljivejši od...

23 komentarjev

Tudi Motorolin poklopni telefon Razr ima novo verzijo

Motorola - Motorola je predstavila posodobljeno inačico sicer precej ponesrečene februarske oživitve poklopnega telefona Razr s prepogljivim ekranom. Obetajo novo strojno drobovje in programske izboljšave, ni pa videti, da bi bistveno izboljšali preklopni mehanizem ter prevleko zaslona.

Pri Motoroli so lani naznanili obuditev legendarne linije poklopnih telefonov Razr - to pot v moderni izvedbi s prepogljivim ekranom - in s tem mnogo malo starejših uporabnikov jadrno dvignili na noge. Toda končni produkt, ki je v trgovine prispel letošnjega februarja, je bil precejšnje razočaranje. Ne le, da je imela naprava probleme z glasnim mehanizmom in hitro obrabo zaslona, temveč je pogrnila že pri osnovnih lastnostih mobilnih naprav, kot so odzivnost, uporabnost in primerna cena; za nameček jo je kratkomalo povozil še neposredni konkurent, Samsungov Galaxy Z Flip. Zato so se morali v podjetju hitro usesti nazaj za mizo in prevetriti rešitve. Rezultat je novejša različica, z imenom Razr 5G (ja!), ki...

11 komentarjev

Kaj je prinesel Android 11 in kdaj pride

Slo-Tech - V torek je Google izdal novo verzijo priljubljenega operacijskega sistema za mobilne telefone, Android 11. Glavne novosti niso nobena skrivnost, saj smo jih spoznali že v vseh predoglednih verzijah. Android 11 tudi nima nobenega kodnega, delikatesnega imena, saj jih je Google z Androidom 10 ukinil. Koda novega Androida je že na voljo v AOSP, torej lahko kmalu pričakujemo poplavo modificiranih verzij. Bolj pa nas vsakokrat zanima, kdaj bo uradna verzija na voljo tudi za druge telefone, ne le Googlove pixle. To pot je situacija v resnici precej bolj rožnata kot sicer, saj je nova verzija takoj na voljo za vse telefone Pixel 2 in novejše ter za nekatere telefone proizvajalcev OnePlus, Xiaomi, OPPO in realme. Posodobitev se obeta že v naslednjih dneh, a tudi tu se skriva kavelj. Gre za beta verzije, ki jih dobimo, če smo prijavljeni v Developer Program.

Uporabniki ostalih, v Sloveniji prvenstveno razširjenih znamk in modelov, pa bodo morali počakati nekaj mesecev, kot smo pri Androidu...

6 komentarjev

Tudi Galaxy Z Fold2 stane dva tisočaka

Samsung - Samsung je na mini predstavitvi, namenjeni izključno drugi generaciji svojega prepogljivega telefona Fold, končno razkril, da naprava prispe 18. septembra, za ceno 2000 evrov.

Samsung je načeloma Galaxy Z Fold2 razkril že pred mesecem dni, skupaj z Note20 in drugimi napravami, toda takrat še precej površno, saj telefon še ni bil nared. Pred dnevi je imel nalašč zanj še dodaten dogodek, kjer so nas seznanili s ceno in razpoložljivostjo ter ga srečnim izbrancem tudi položili v roke. Galaxy Z Fold2 prispe 18. septembra, za ceno dveh tisočakov evrov, kar je desetak ali dva višja cena od prve inačice. V zameno obljubljajo, da so odpravili večino njenih nerodnosti. Zunanji zaslon je po novem dejansko uporaben, saj ima 6,2-palca, z ločljivostjo 2260×816. Notranji je v razprtem načinu velik 7,6 palca, z resolucijo 2208×1768 pik, se pravi za odtenek več kot prvič. Zaslonov ne kazijo več reže za kamerice, saj se objektivi sedaj skrivajo v luknjicah: tako prednji kot notranji imata sebči...

54 komentarjev

Slovenska aplikacija za sledenje stikom s covid-19 je tu

Slo-Tech - Od včeraj je na voljo slovenska aplikacija za sledenje stikom, ki jo je Ministrstvo za javno upravo (MJU) pripravilo v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ). Aplikacija je na voljo za androidne telefone, ki imajo Googlove storitve (torej najnovejši huaweiji zaradi sankcij odpadejo), medtem ko za Applove naprave še ni. Nova aplikacija se imenuje #OstaniZdrav. Ko jo uspemo najti v Play Storu, kjer na primer zapis "Ostani zdrav" ne najde primernih zadetkov, jo brez težav namestimo.

Gre za prevod nemške aplikacija Corona Warn App, ki uporablja Googlove (oziroma na iOS Applove) API-je. Za delovanje moramo vključiti tehnologijo Bluetooth in zaradi tehničnih razlogov še lokacijo, čeprav aplikacija tega podatka ne potrebuje in ne beleži. Ko aplikacijo naložimo in aktiviramo, bdi na stiki tako, da si telefoni, ki so v bližini in jo imajo prav tako nameščeno, izmenjajo identifikacijske številke. Vsak uporabnik dobi svojo anonimno identifikacijsko številko, ki se...

178 komentarjev

Microsoftov telefon Surface Duo prispe 10. septembra

Slo-Tech - Pri Microsoftu so naposled najavili datum prihoda in ceno njihovega prvega Androidnega telefona. Dvozaslonska naprava Surface Duo prispe 10. septembra, v ZDA, za precej zasoljenih 1400 dolarjev.

Pametni telefon Surface Duo je bil največje presenečenje lanske oktobrske Microsoftove tiskovke, osrediščene okoli družine Surface. Ne samo zato, ker gre za prvi Androidni telefon redmondskega velikana (če ne štejemo Nokijinih poskusov v to smer), ampak tudi zaradi same oblike: naprava ima dva zaslona in se poklopi kot knjiga. Inženirji so potrebovali skoraj leto dni vztrajnih testiranj, da so zadevo dodelali, kajti Surface Duo bo 10. septembra naposled dočakal prve kupce, najprej v Združenih državah, za katere so že odprta prednaročila. V oči pa v bistvu najbolj zbode cena, saj je 1400 ameriških dolarjev (brez davka!) tudi za prvo generacijo nišne naprave kar dosti. Še posebno pa, ko pogledamo tehnične specifikacije.

Surface Duo je namreč v notranjosti zgrajen na večjidel lanski...

39 komentarjev

Samsung predstavil Galaxy Note20, naslednjega Folda in druge posodobitve repertoarja

Samsung - Pri Samsungu so na predstavitvenem dogodku Unpacked August 2020 pokazali prestižne telefone Galaxy Note20, Note20 Ultra in zložljivega Galaxy Z Fold2; pa tablici Galaxy Tab S7 in S7+, uro Galaxy Watch3 ter slušalke Galaxy Buds Live.

Samsungova tiskovna konferenca Unpacked August 2020 logično sledi februarski, a so jo bili spričo pandemije primorani izpeljati brez občinstva (krajši video povzetek). V uri in pol smo videli osvežitev širšega spiska naprav iz ekosistema pod znamko Galaxy, začenši s prestižnima telefonoma Note20 in Note20 Ultra. Izvedenki se med seboj tokrat razlikujeta nekaj bolj kot tisti v generaciji Note10. Medtem ko ima Note20 raven 6,7-palčni zaslon ločljivosti 2400×1080 in osveževanja 60 Hz, ima Ultra 6,9-palčnega ločljivosti 3088×1440 in z osveževanjem 120 Hz, ki je malo zapognjen čez stranska robova. Prvi ima 8 GB Rama in do 256 GB shrambe, drugi do 12 GB pomnilnika ter do 512 GB prostora. Kot ponavadi, je znatna razlika pri fotografskem sklopu. Note20 ima za...

31 komentarjev

Google predstavil Pixel 4a

Slo-Tech - Leto je naokoli in Googlovemu Pixlu 3a sledijo nasledniki. Google je predstavil novi telefon Pixel 4a, ki ga je napovedoval že mesece, a so zaradi različnih razlogov vedno znova odlagali. Pixel 4a je cenejši model, šibkejša verzija Pixla 4, in bo tako namenjen segmentu, kjer najdemo na primer iPhone SE. Poleg tega bo na voljo tudi model s podporo za 5G in jeseni še Pixel 5, o katerem še ni znano mnogo.

Poglejmo, kaj dobimo za 350 dolarjev, kolikor bo stal Pixel 4a (oziroma 500 dolarjev v verziji 5G). Telefon, ki bo na voljo od 20. avgusta, bo imel najnovejši Android 10 in Googlovo obljubo, da se bo posodabljal najhitreje (logično). Osemjedrni Snapdragon 730 ima dve jedri Kryo 470 Gold z 2,2 GHz in šest jeder Kryo 470 Silver z 1,8 GHz. Prostora je 128 GB in ga ni možno razširiti, pomnilnika je 6 GB. Zaslon meri 5,8 palca in ima ločljivost 1080 x 2340 točk.

Pohvalo si Google zasluži pri fotoaparatu. Kamera, resda ena sama, je enako zmogljiva kot v dražjem modelu Pixel 4. Preizkusi...

51 komentarjev

Android 10 se širi hitreje od predhodnikov

Slo-Tech - Fragmentacija trga naprav z Androidom se najjasneje kaže v velikem številu različnih verzij sistema, ki so v vsakem trenutku nameščene na napravah po svetu. Ker proizvajalci pametnih telefonov potrebujejo mesece, da novo verzijo Androida prilagodijo za svoje naprave, kar tako ali tako privoščijo le mlajših napravam (dve leti bo že zgornja meja), nove verzije Androida po izidu le počasi pridobivajo tržni delež. Najnovejši Android 10 je v tem pogledu boljši od predhodnikov.

Po 300 dneh od izida je namreč našel pot na 400 milijonov naprav. Vseh naprav je 2,5 milijarde, ocenjuje Google, torej je to 16 odstotkov. To pomeni, da je Android 10 tudi procentualno uspešnejši od predhodnikov (Oreo, Pie). V prihodnost pa želi Google ta postopek še olajšati, pri čemer bo ključna prenosljivost jedra. Cilj je pripraviti General Kernel Image (GKI), ki bi bil neodvisen od dejanske naprave, torej nekakšen projekt Treble za jedro. Takšen GKI bi deloval na vseh napravah, potrebni gonilniki pa bi se...

16 komentarjev

Motorola predstavila še dva cenejša telefona Moto E in Moto G Fast

The Verge - Motorola s predstavitvijo dveh telefonov nižjega srednjega razreda aprila letos še ni izčrpala letošnje bere novosti. Pripravili so še dva novinca, in sicer Moto G Fast in Moto E, ki ciljata na segment kupcev s še nekoliko plitvejšimi žepi. To pomeni, da ima Motorola sedaj pokrit celoten spodnji del: Moto E (150 dolarjev), Moto G Fast (200 dolarjev), Moto G Power (250 dolarjev), Moto G Stylus (300 dolarjev). Moto E je nadgradnja lanskoletnega Moto E6.

Moto E ima 6,2-palčni zaslon z ločljivostjo 1520 x 720, medtem ko ima Moto G Fast malce večji 6,4-palčni zaslon z ločljivostjo 1560 x 720. Prvi ima čip Snapdragon 632 (štiri jedra A73 1,8 GHz in štiri A53 1,8 GHz, vse v 14-nm tehnologiji), medtem ko ima drugi Snapdragon 665 s štirmi jedri A73 2 GHz in štirimi A53 1,8 GHz, a v 11 nm. Pomnilnika je 2 ali 3 GB, prostora pa na obeh 32 GB. Moto E ima še micro-USB (zakaj?!), medtem ko imajo vsi ostali USB-C. Priključku za slušalke se niso odpovedali. Bateriji s 3550 mAh oziroma 4000 mAh bi...

4 komentarji

Zaradi nemirov preložena predstavitev Androida 11

Slo-Tech - “Nestrpno čakamo, da vam bi lahko povedali kaj več o Androidu 11, a zdaj ni pravi trenutek za slovesnosti," so glede predstavitve beta različice prenovljene platforme, ki bi se morala odviti prihajajočo sredo, na Twitterju zapisali predstavniki Googla. Čeprav niso bili konkretni, je odpoved zagotovo povezana z nemiri, ki so zajeli širše območje San Francisca, denimo mesti Oakland in San Jose, kjer so nastanjeni številni Googlovi zaposleni. Nov datum dogodka za zdaj ni znan.

Smrt Georga Floyda, temnopoltega osumljenca, ki je umrl med policijskim prijetjem, bo, kot se zdi, imela precejšnje družbene posledice. Odpovedi dogodkov so pri tem seveda zanemarljive, oči svetovne javnosti pa so uprte v vojno med predsednikom Donaldom Trumpom in družbenimi omrežji. Trump jo je namreč minuli teden nadgradil z izvršno odredbo, ki bo spletnim podjetjem - če bo seveda preživela politične in strokovne varovalke ameriškega sistema - močno povečala polje odgovornosti za objavljene vsebine.

V...

10 komentarjev

Motorola gre z Edge Plus v luksuzni razred

Slo-Tech - Motorola se vrača na trg luksuznih telefonov, ki ga je zapustila pred štirimi leti. Danes so predstavili novinca z imenom Edge Plus, ki za okroglega tisočaka ponuja 6,7-palčni zaslon FHD+ OLED, frekvenco osveževanja 90 Hz, procesor Snapdragon 865, podporo za 5G mmWave, 12 GB pomnilnika in 256 GB flasha. Zaslon je s 6,7-palčno diagonalo največji, kar jih je Motorola doslej imela, poleg tega pa se ob robu ukrivi vse do kota 90°. Ta robni del potem telefon uporablja za opozarjanje na obvestila ali na primer prikaz stanja med polnjenjem.

Zadnje kamere so tri, med katerimi ima najzmogljivejša 108 milijonov pikslov. To pomeni, da privzeto fotografira s 27 milijoni pikslov (quad-pixel), videoposnetki pa so lahko v ločljivosti do 6K. Družbo ji dela kamera s telefoto lečo in optično stabilizacijo slike, ki zmore osem milijonov točk in ima trikratni optični zoom. Tretja kamera je ultra širokokotna in ima 16 milijonov pikslov. Sprednja kamera ima 25 megapikslov. Vse skupaj napaja baterija s...

1 komentar

Motorola predstavila Moto G Power in Moto G Stylus

The Verge - Motorola, ki je del podjetja Lenovo, in jo poznamo po sorazmerno zmogljivih poceni androidnih telefonih, je predstavila nova modela, ki bosta naprodaj od 16. aprila. Moto G Power in Moto G Stylus sta na prvi pogled zelo podobna, razlike pa se skrivajo v drobovju. Oba pa odlikuje predvsem ogromna baterija.

Imata 6,4-palčni zaslon z ločljivostjo 2300 x 1080. V notranjosti tiktaka Snapdragon 665, ki ima osem procesorjev na ARM-jevem dizajnu Cortex A73 s frekvenco 2,2 GH, s 4 GB pomnilnika. Moto G Power ima 64 GB prostora za shranjevanje podatkov, tri kamere (16 milijonov točk, dva milijona točk z makrolečo, 8 milijona točk z ultra širokokotno) in baterijo s kapaciteto 5000 mAh. Moto G Stylus ima 128 GB prostora, tri kamere (48 milijonov točk, dva milijona točk z makrolečo, 16 milijonov točk z akcijsko kamero in laserskim avtofokusom) in baterijo s 4000 mAh. Oba imata čitalnik prstnih odtisov na zadnji strani, priključek za slušalke (to ni več samoumevno), režo microSD, USB-C za...

16 komentarjev

Huawei predstavil serijo telefonov P40

Huawei P40 Pro+

Slo-Tech - Časi za ponudnike mobilnih telefonov in še zlasti za Huawei niso najbolj rožnati. Kljub temu je drugi svetovni ponudnik danes prikazal tri modele P40, ki naj bi romali v žepe najbolj zahtevnega segmenta kupcev. Vse odlikuje solidna strojna zasnova, s poudarkom na fotoaparatu in kameri ter z njima povezanimi programskimi funkcijami. Vse poganja procesor Kirin 990, ki mu streže po 8 GB delovnega pomnilnika.

Serijo začenja osnovni model, P40 s 6,1 palčnim zaslonom in s 126 GB prostora za shranjevanje. Na zadnji strani ohišja najdemo tri objektive, širokega 17 mm, običajnega 23 mm in tele s trikratnim optičnim zumom. Glavno tipalo sicer fotografije zajema z ločljivostjo 50 megapik. P40 se napaja z akumulatorjem s kapaciteto 3800 mAh, polnjenje je samo žično in z močjo 22,5 W. Nekoliko naprednejši model je P40 Pro 6,58-palčnim zaslonom, ki se osvežuje s frekvenco 90 Hz in 256 GB diska, širokemu in običajnemu objektivu s P40 pa se pridruži še objektiv s 5x optičnim povečevanjem in...

55 komentarjev

Google Translate omogoča tolmačenje in prepis predavanj

Slo-Tech - Googlova orodja za prevajanje in prepoznavanje govorjene besede so skupaj s sintetizatorjem govora že zelo dobra, sedaj pa na androidnih telefonih dobivajo še eno manjkajočo funkcijo. Aplikacija Translate je dobila možnost sprotnega tolmačenja.

V naslednjih dneh bodo uporabniki androidnih telefonov, v prihodnjih tednih pa po obljubah še Applovih, v posodobljeni aplikaciji Translate našli gumb Transcribe. Ob kliku na ta gumb bo telefon poslušal govorjeno besedilo v okolici in sproti izpisoval prevedeno besedilo. To seveda najbolje deluje, če v prostoru ni šumov in motenj, a naj bi delovalo tudi v večjih dvoranah pri predavanjih ipd. Funkcija deluje za jezike angleščina, francoščina, hindujščina, nemščina, portugalščina, ruščina, španščina in tajščina v poljubni kombinaciji. Izpisovati bo možno prevedeni tekst ali izvirnik.

Google že sedaj poleg osnovnega prevajanja vpisanega besedila omogoča še sintezo prevedenih besed in prepoznavanje govora. Vse potrebne elemente je torej Google...

9 komentarjev

Več kot milijarda androidnih naprav ne dobiva več varnostnih posodobitev

Verzije Androida v uporabi maja 2019

Slo-Tech - Velik problem androidnih naprav je razpršenost platforme, saj še danes v aktivni uporabi najdemo naprave z verzijami Android od 4.4 (ki je izšla leta 2013!) do najnovejšega Androida 10. Temu botruje obnašanje proizvajalcev naprav, ki bi morali prilagoditi nove verzije za svoje naprave, a pogosto že za dve leti stare naprave tega ne počno. V britanski potrošniški organizaciji Which? so izračunali, da več kot 40 odstotkov naprav z Androidom ne dobiva več posodobitev in varnostnih popravkov. To ni le estetski problem ali manko funkcionalnosti, temveč predstavlja varnostno tveganje.

Ocenjujejo, da so verzije starejše od Androida 8 varnostno tvegane in neprimerne za uporabo. A ob zaključku minulega leta je dobrih 40 odstotkov naprav poganjalo Android Marshmallow (2015), Lollipop (2014), KitKat (2013), Jellybean (2012), Ice Cream (2011) ali Gingerbread (2010). V letu 2019 tudi Google sploh ni izdal nobenih popravkov za Android, starejši od verzije 7.0 (Nougat). Skupno to pomeni, da je...

53 komentarjev

TCL kaže možno prihodnost prepogljivih telefonov

vir: CNET
CNET - V TCLu so naposled pokazali prototip prepogljivega telefona z dvema tečajema v delujoči obliki, obenem pa tudi napravo, kjer se ekran zvije v notranjost. Še vedno gre za eksperimentalne različice in ni nujno, da bomo na njihovi osnovi dobili konkretne izdelke.

Pametni telefoni z upogljivimi zasloni so v zadnjem letu dni postali razvpiti bolj zaradi tehničnih težav kot pa uporabnosti, toda poznavalci so si kljub temu bolj ali manj edini, da bodo po nekaj generacijah izboljšav, loščenja in pocenitev nared za vsakogar ter pomembno krojili prihodnost. Kako utegne to izgledati, je mogoče videti v dveh prototipih družbe TCL. Napravo z dvema zgloboma, oziroma kar tremi stranicami, so prvič pokazali lansko jesen, toda še brez zaslona, tokrat pa so izbranci v Barceloni lahko potipali delujočo verzijo. Koncept je zanimiv, ker se tečaja gibljeta v različnih smereh, zato ima površina cik-cak obliko, kar omogoča več različnih režimov rabe. Povsem razprt je ekran velik deset palcev, torej za...

13 komentarjev

Sony predstavil nove Xperie

engadget - Sony si skuša z neposrednimi nasledniki lanskih modelov iz linije telefonov Xperia zopet prigrabiti nekaj tržnega deleža. Paradni konj bo Xperia 1 II s 5G modemom, HDR zaslonom in stereo zvokom, a visoko ceno 1200 evrov.

Barcelonski sejem MWC je šel letos zaradi koronavirusa rakom žvižgat, zato podjetja novitete, ki so bile predvidene zanj, zvečine kažejo na spletnih predstavitvah. Na Sonyjevi smo lahko videli najavo več novih modelov družine Xperia, v prvi vrsti najmočnejšo Xperio 1 II in pa različico za srednji cenovni razred, Xperio 10 II. Prestižni model, katerega ime se v maniri Sonyjevih kameric izgovori kot "Xperia one, mark two", ima HDR OLED zaslon velikosti šest in pol palca, z ločljivostjo 3840×1644. To pomeni razmerje 21:9, s čimer firma nadaljuje svojo zasnovo zelo podolgovatih telefonov. Okoli frekvence osveževanja se niso zjasnili, zato verjetno znaša kar 60 Hz. Namesto zareze ima robova, v katerih se skriva tudi stereo ozvočenje, medtem ko je bralnik prstnih...

39 komentarjev

Essential, firma pametnih telefonov Andyja Rubina, gre pod rušo

AnandTech - Po dveh letih životarjenja so v podjetju Essential, kjer je Androidov oče Andy Rubin delal po svojem odhodu iz Googla, sklenili zapreti vrata, saj jim je za lansiranje novih produktov zmanjkalo denarja.

Ko je Andy Rubin konec leta 2015 ustanovil družbo Essential, se mu za investitorje res ni bilo treba bati, saj je imel kot glavni arhitekt operacijskega sistema Android v Silicijevi dolini izjemen ugled. Namera je bila, da uspeh s softverskega področja mobilne telefonije prenese še na strojnega, kajti v Essentialu je snoval nove telefone s pritiklinami. Po dveh letih je firma lansirala svoj prvi izdelek, pametni telefon Essential Phone (PH-1) ... ki pa je bil tudi zadnji. Serija polomij se je pričela takoj ob izidu PH-1, ko so ob ponesrečenem plačevanju prednaročil razkrili osebne podatke nekaterih strank. Sam telefon je bil spodoben, a je bil v luči bliskovitega napredka že v nekaj mesecih zastarel, kar ni bilo dovolj, da bi se mlado podjetje zasidralo na tržišču, zaradi česar je...

5 komentarjev

Samsung najavil telefone Galaxy S20, s poudarkom na fotografiranju, in svoj drugi prepogljivi telefon, Galaxy Z Flip

engadget - Pri Samsungu so na dogodku Unpacked 2020 v San Franciscu pokazali najnovejšo linijo prestižnih pametnih telefonov Galaxy S20, s katero bodo skušali konkurenco potolči predvsem pri kamericah. Obenem so, po presenetljivem oglasu med oskarji, uradno oznanili tudi drugi prepogljivi telefon, Galaxy Z Flip, ki bo s svojo obliko konkuriral Motorolinemu Razrju.

Ko gre za zmogljivost fotografskega sklopa telefonov, se je Huawei Samsungu v zadnjem času pošteno sprehodil v zelje. Prihajajočo dražjo linijo Galaxyjev zato Korejci osrediščajo okoli kameric s precej podivjanimi lastnostmi. Na predstavitvi Unpacked (skrajšan video povzetek) so pokazali Galaxyje S20, S20+ in še dodatno zrejenega S20 Ultra. Velikost zaslonov znaša po vrsti 6,2 palca, 6,7 in pa hudo zajetnih 6,9 palca, medtem ko je panel pri vseh vrste OLED ter enake ločljivosti - 1440×3200 pik, z osveževanjem do 120 hercev. Čez Lužo jih poganjajo Snapdragoni 865, v Evropi pa Exynosi 990. Manjša modela bosta na voljo v različicah...

59 komentarjev

Tudi novi Razrji imajo probleme z vzdržljivostjo

Ars Technica - Kot Samsung, bo tudi Motorola očitno morala svoj prvi upogljivi telefon - letošnjo inačico Razrja - še dodobra izpopolnjevati, kajti v le nekaj dneh od izida je splet že poln pričevanj o pokvarjenih napravah. Na tapeti je predvsem poklopni mehanizem.

6. februarja je Motorola v ZDA lansirala letošnjo preporojeno različico svojega legendarnega poklopnega telefona Razr, ki ima v tej inkarnaciji upogljiv zaslon. Ta se za razliko od Samsungovega Folda prepogne prečno (clamshell), obenem pa je imela družba priložnost, da se uči iz napak tekmecev, zato so mnogi z zanimanjem čakali Razrjev prihod. A tudi Motorola bo očitno morala priznati, da je snovanje naprav s prepogljivim zaslonom presneto težko, kajti na socialnih omrežjih že mrgoli negodovanj nad okvarami teh naprav. Tokrat je največ prstov uperjenih v poklopni mehanizem, ki mu po videnem sodeč manjka vzdržljivosti, zato se pri nekaterih nesrečnežih začne hitro oglašati s praskanjem, zapiranje pa postane oteženo. A tudi upogljivi...

32 komentarjev

Microsoftov Surface Duo opažen v javnosti

Slo-Tech - Microsoftova zložljiva naprava Surface Duo - prvič so jo predstavili lani oktobra, kupiti pa jo bo mogoče proti koncu letošnjega leta - je očitno nared do te mere, da so prototipe v preizkus dobili nekateri njihovi zaposleni v ZDA in Kanadi. Tviteraš Israel Rodriguez je enega od njih posnel na sredstvu javnega prevoza v Vancouvru.

Iz posnetka je videti, da ne gre za docela prepogljivo napravo, tako kot jih denimo ponujata Samsung in Huawei, pač pa Duo z zaslonoma, povezanima s tečajema, bolj spominja na kak LG V50 ThinQ. Naprava očitno poganja prilagojen Android z Microsoftovo preobleko, vse skupaj pa na prvi pogled deluje nedokončano, sodeč po tem, da uporabnik s prsti precej časa beza v prazno. Prav tako je na prednji strani opaziti bliskavico, kar daje slutiti, da bo kar se zajemanja fotografij in videa poudarek na t. i. selfie kameri in da Duo morda te na hrbtni strani sploh ne bo imel.

Za zdaj je o napravi znano le še to, da bo namenjena tistim, ki bi radi na telefonu...

0 komentarjev

Kdo je vdrl v Bezosov pametni telefon?

Jeff Bezos in Hašokdžijeva zaročenka

Slo-Tech - Forenziki, ki jih je najel Amazonov direktor Jeff Bezos, so dognali, da je v njegov mobilni telefon leta 2018 nekdo najverjetneje vdrl prek WhatsAppa. To s srednje do visoko verjetnostjo pripisujejo kar saudskemu princu Mohamedu bin Salmanu. Bezos naj bi prejel sporočilo s šifriranim videoposnetkom, po ogledu katerega je telefon začel s svetom deliti neobičajno velike količine podatkov. To se je zgodilo maja 2018, nekaj tednov za tem, ko sta bin Salman in Bezos po neki večerji v Los Angelesu izmenjala številki. Tedaj sta bila bin Salman in Bezos še v prijateljskih odnosih, ki pa so se močno skrhali po umoru Hašokdžija, ko je v Washington Postu savdijski novinar kritično pisal o bin Salmanu. Bezos je lastnik Washington Posta.

Sledila je medijska kampanja proti Washington Postu, ki so jo vodili Savdijci. Vrh tega napada je bil vdor v Bezosov telefon, je dejal Anthony J Ferrante iz FTI Consulting, ki je vodil forenzično analizo. Napadalci so dobili več gigabajtov podatkov, medtem ko...

10 komentarjev

Huawei bo uporabljal TomTomove zemljevide

Slo-Tech - Huawei nadaljuje postavljanje alternativnega ekosistema in iskanje ponudnikov storitev za svoje telefone, ki bodo neodvisni od Googla. Zaradi prepovedi, ki jo imajo ameriška podjetja za sodelovanje s Huaweijem, Kitajci iščejo druge partnerje. Zemljevide bo odslej namesto Googla (Google Maps) ponujalo nizozemsko podjetje TomTom. Dogovor v resnici ni svež, a sta ga podjetji javnosti razkrili šele sedaj.

TomTom se je včasih ukvarjal z več področjih, od lani pa so osredotočeni na zemljevide in aplikacije za navigacijo (telematiko so prodali Bridgestonu). TomTomov tiskovni predstavnik Remco Meerstra je potrdil, da je dogovor sklenjen, in sicer že nekaj časa. Ni pa želel razkriti drugih podrobnosti. Ne vemo, kdaj lahko pričakujemo prve telefone s TomTomovi zemljevidi in kaj vse bodo nudili. Vemo pa, da zagotovo zemljevide, podatke o prometu ter navigacijo.

Pred časom so se pojavljale informacije, da bo Huawei izdelal lastno aplikacijo oziroma cel ekosistem za zemljevide in navigacijo....

46 komentarjev

Samsung pokazal Galaxy S10 Lite in Note 10 Lite

Slo-Tech - Samsung je predstavil prihajajoča pametna telefona, ki predstavljata cenejši alternativi za Samsungove najdražje modele. Galaxy S10 Lite in Galaxy Note 10 Lite sta navzven podobna, v notranjosti pa precej različna. Oba pa pričakujemo še v tem kvartalu: prvega za 650 evrov, drugega za 600 evrov.

Najprej podobnosti. Oba imata 6,7-palčni zaslon AMOLED Infinity-O z ločljivostjo 2400 × 1080 s kamero na sredini na vrhu, baterijo s kapaciteto 4500 mAh ter 6 ali 8 GB pomnilnika ob 128 GB kapacitete. Galaxy S10 Lite ima procesor Snapdragon 855, medtem ko ima njegov brat Samsungov Exynos 8895. Kamere imata oba tri, a precej različne: S10 Lite ima kamero s petimi milijoni točk in lečo f/2.4, širokokotno lečo F2.0 s kamero z 48 milijoni točk in ultraširokokotno lečo s f/2.2 in 123-stopinjskim vidnim poljem. Po drugi strani ima Note 10 Lite ultra širokokotno lečo f/2.2, širokokotno lečo f/1.7 in telefotografsko lečo f/2.4, vsako s kamero z 12 milijoni točk. Note 10 Lite ima tudi pisalo S-PEN.

...

19 komentarjev

Google zaradi hrošča zaustavil nadgradnjo Chroma

Slo-Tech - Potem, ko je od 10. decembra že skoraj polovica uporabnikov Androida prejela nadgradnjo brskalnika Chrome 79, je bil Google prisiljen suspendirati nadaljnje namestitve. Številni so se namreč pritoževali, da jim je nadgradnja v nekaterih aplikacijah zunanjih razvijalcev izbrisala lokalne podatke.

Šlo je za aplikacije, ki uporabljajo Androidov sistem WebView, teh pa je kar nekaj. Denimo lahka verzija priljubljenega družabnega omrežja, Twitter Lite teče izključno na njem. Na večini zadnjih različic Androida namreč prav Chrome tisti, ki v aplikacijah prikazuje spletne strani, denimo stran za prijavo uporabnika. Ali pa, če uporabljamo DuckDuckGo, ki nima svojega lastnega pogona, zato vsebino v njegovem imenu prikazuje Chrome.

Končno se je izkazalo, da nadgradnja ni izbrisala podatkov, pač pa jih je samo preselila na drugo mesto in jih s tem za aplikacije napravila nevidne. Kot je ugotovil eden od komentatorjev, pa migracija iz obeh najbolj običajnih načinov shranjevanja,...

6 komentarjev

Kdo bo kupoval telefone za tisočaka?

Slo-Tech - V zadnjem času so se razmahnili telefoni, ki stanejo več kot (dolarskega) tisočaka. Samsungov Galaxy Note 10 Plus, Applov iPhone 11 Pro in celo Huaweijev Mate 30 Pro so vsi v tem razredu, kar bi dalo vtis, da gredo tudi tako drugi aparati za med. Resnica pa je precej drugačna, v raziskavi ugotavlja NPD. Tisočaka za telefon je preveč za veliko večino uporabnikov. Manj kot 10 odstotkov Američanov je pripravljenih za telefon odšteti več kot 1000 dolarjev.

To pa predstavlja nevarnost za 5G, saj bo tehnologija sprva na voljo v najdražjih modelih (za okoli 1200 dolarjev) - in ti se ne bodo hitro prodajali. Če pa ne bo uporabnikov, ki bodo pritiskali na operaterje, da potrebujejo pokritost s 5G, tudi pokritosti lep čas ne bo. Razlike so tudi geografske. V New Yorku in Los Angelesu so ljudje v povprečju bolj pripravljeni plačati 1000 dolarjev za telefon, torej bo tudi tam najprej vzniknil 5G. V raziskavo so torej odkrili, da so ljudje iz bogatejših okolij pripravljeni plačati več in da...

154 komentarjev

Motorola uradno oznanila vrnitev telefona Razr - s prepogljivim zaslonom

The Verge - Po mnogih namigih in pobegih informacij so pri Motoroli naposled razgrnili vse podrobnosti oživitve legendarne serije telefonov Razr. Novinec bo poklopni telefon klasične zasnove z upogljivim zaslonom in Androidom ter z zasoljeno ceno poldrugega tisočaka dolarjev.

Motorolinih telefonov Razr s sredine prejšnjega desetletja se bržkone večina še dobro spominja, saj so postali sinonim za klasičen poklopen žepni dizajn. S preko sto milijoni prodanih kosov so bili tudi med najuspešnejšimi, a naposled jih je povozil iPhone, ko je zaštartal dobo sodobnih pametnih telefonov. Z zatonom Razrjev je šlo na slabše tudi njihovi firmi in ta danes obratuje kot podružnica Lenova. Od tam je že v začetku leta ušla informacija, da poteka projekt oživitve znamke Razr, in sicer z napravo za zajetnih 1500 dolarjev ter s prepogljivim ekranom. Od takrat so podatki o novem telefonu ušli še večkrat, tako da uradna najava izpred dni ni več presenečenje.

Oživljena Motorola Razr je zares telefon z upogljivim...

56 komentarjev

Huaweijev prepogljivi telefon je tu

Slo-Tech - Proizvajalci pametnih telefonov so že ugotovili, da je narediti prepogljiv telefon tehnološki izziv, ki se lahko tudi ponesreči. Tudi Huawei je to ugotovil, ko je svoj primerek večkrat preložil. Sedaj pa je z nekaj mesečno zamudo Mate X vendarle tu. Telefon je sicer za zdaj na voljo le na Kitajskem, kjer stane 17000 juanov (2200 evrov), a bo v prihodnosti dobavljiv tudi v drugih državah.

Končni izdelek je zelo podoben napovedim z začetka leta. Zaslon OLED ima diagonalo dolžine 8 palcev, ki ima ločljivost v iztegnjeni konfiguraciji 2480 x 2200. Ko ga zapremo, dobimo dva ločena zaslona z ločljivostjo 2480 x 1148 in 2480 x 892, ki merita 6,6 in 6,3 palca. Procesor Kirin 980 je enak kot v Mate 20, družbo pa mu dela 8 GB pomnilnika in 512 GB flasha. Baterija s kapaciteto 4500 mAh je nuja, da ima tako velik zaslon normalno avtonomijo. Podpora za 5G je namenjena kitajskemu trgu, medtem ko na Zahodu gradijo omrežja 5G z drugimi frekvencami.

Najpomembnejši zaščitni znak telefona pa je...

19 komentarjev

Huaweijev tiskovni predstavnik: brez Googla smo v kaši

Slo-Tech - Potem, ko je kitajski tehnološki velikan zaradi ameriških sankcij izgubil številne dobavitelje programske in strojne opreme v ZDA, med njimi morda najpomembnejšega - Google, se je nekaj časa zdelo da bodo v podjetju uspeli najti drugo pot. Pa je kot kaže niso. Za Financial Times je namreč pred dnevi spregovoril (intervju je plačljiv) njihov piarovec Joy Tan, in med drugim povedal, da bodo v podjetju kljub intenzivnemu programu "deamerikanizacije" svojih izdelkov, najtežje našli prav nadomestilo za Googlovo programsko opremo. Sicer lahko uporabljajo sam operacijski sistem Android, ne pa tudi storitev, ki na njem omogočajo uporabo aplikacij. Nadomestila za kaj takega po njegovem mnenju ni na obzorju in ga tudi še dolgo ne bo.

Zatrjevanja predstavnikov podjetja ob nastopu ameriških sankcij so bile torej več ali manj PR stunt. Zlasti to velja za operacijski sistem Harmony OS, ki so ga tedaj povzdignili v skorajšnji nadomestek za Android. To se je pokazalo na septembrski predstavitvi...

41 komentarjev

Google bo popravil Pixel 4 - nekoč v prihodnjih mesecih

Ars Technica - Precej pozornosti je povzročila novica, da se Googlov novi telefon Pixel 4 pri uporabi prepoznavanja obrazov odklene tudi, če predenj postavimo spečega človeka z zaprtimi očmi. Pričakovali bi, da bo Google to ranljivost odpravil, sploh ker gre za edino biometrično funkcijo na tem modelu, a bomo morali še precej počakati. Čeprav je stari sistem v Androidu 4.1 (in seveda tudi Applov FaceID) deloval pravilno, bo Android na Pixlu 4 popravljen šele v prihodnjih mesecih. To je sporočil Google, ki je uporabnikom svetoval izklop sistema.

Zanimivo je, da je imela predogledna verzija Pixla 4 možnost, da prepoznavanje obraza zahteva odprte oči. Iz končne verzije je ta funkcija iz neznanih razlogov izpadla. Google poudarja, da to funkcijo še intenzivno razvijajo in bo nared v prihodnjih mesecih. V vmesnem času lahko uporabljamo klasiko - vzorec, številčno kodo ali geslo. Google dodaja še, da prepoznavanje obraza v Pixlu 4 sicer deluje dobro, saj ga drugi načini, denimo fotografije, ne morejo...

13 komentarjev

Pixel 4 se odklene tudi pred spečim človekom

BBC - Googlox novi pametni telefon Pixel 4 ima funkcijo samodejnega odklepanja s prepoznavanjem obraza, kar postaja v novejših telefonih že običaj. Toda pri tem so pustili zijati veliko varnostno luknjo, saj lahko telefon odklenemo, četudi spimo. Z drugimi besedami: če telefon pred naš obraz, medtem ko spimo, postavi nekdo drug, se bo telefon odklenil.

Da je to problem, je Apple že ugotovil, zato njegov FaceID zahteva, da imamo odprte oči. Celo starejši Android 4.1 je zahteval, da pomežiknemo, če se mu je zdelo, da smo preveč nepremični, na primer če gleda v spečega človeka ali v fotografijo. Novi Android je imel v demo verzijah Pixla 4 celo možnost, da zahtevamo, da so oči odprte, ki pa je iz končne verzije izpadla. In ker Pixel 4 nima bralnika prstnih odtisov, je prepoznavanje obraza edini način za biometrični odklep telefona. Ob tem je treba biti pošten in povedati, da s prstnim odtisom prav tako lahko odklenemo telefon spečega človeka, a ga bomo verjetno pri grabljenju za prst...

29 komentarjev

Kdo je (bil) Lzplay.net

Slo-Tech - Najnovejši Huaweijev telefon Mate 30, ki je izšel minuli mesec, zaradi znanih peripetij z ameriško administracijo nima več Googlovih aplikacij. To je za nekatere potencialne kupce velik manko, zato so začeli iskati možnost, kako nanj namestiti aplikacije ročno. Na telefonih, ki imajo odklenjen zaganjalnik (bootloader), to ni težko, saj lahko na sistemsko particijo zapečemo nov ROM in tudi Googlove aplikacije (Open Gapps). Toda Mate 30 ima zaganjalnik zaklenjen. Pojavile so se zelo sumljive alternative.

Daleč najpopularnejša, dasi sedaj že zaklenjena, je bila stran Lzplay.net. Zadoščalo je, da smo stran obiskali, namestili tamkajšnjo aplikacijo, nekajkrat kliknili Next in I agree, pa so se na telefonu pojavile Google aplikacije. YouTube, Maps, vse je bilo. A pogled v drobovje Lzplay razkrije, da gre za izjemno nevarno prakso.

Lzplay uporablja Androidov Mobile Device Management (MDM), ki je namenjen poslovnim uporabnikom. Če je vaš Android del omrežja podjetja, storitve, kot je...

6 komentarjev

Samsung bo zaradi goljufanja pri benchmarkih kupcem povrnil 10 dolarjev

Slo-Tech - Ko je Samsung leta 2013 izdal svoj telefon Galaxy S4, je pri merjenju hitrosti goljufal. Če smo v priljubljenih programih za merjenje hitrosti procesorja želeli izmeriti, kako se Galaxy S4 odreže, je telefon navil frekvenco s 480 MHz na 532 MHz. To je problematično zato, ker sicer pri tej frekvenci procesor ni tekel, telefon pa jo je aktiviral le, ko je zaznal namensko kodo za merjenje hitrosti. Povsem drugače bi bilo, če bi telefon vsakokrat dvignil frekvenco, ko bi se povečala obremenitev - torej zlasti, ko uporabniki od njega v realnih razmerah potrebujejo več.

Zaradi tega početja je bila proti Samsungu vložena skupinska tožba, ki se je končala s poravnavo. Samsung bo moral plačati 13,4 milijona dolarjev, od tega 2,8 milijona dolarjev pravnih stroškov. To pomeni, da bodo kupci telefona Galaxy S4 v ZDA dobili približno 10 dolarjev odškodnine. Poleg tega Samsung vsaj tri leta ne sme uporabljati podobnih praks, torej kode za zaznavanje programov za benchmarking in s tem povezanega...

13 komentarjev

Huawei predstavil Mate 30 Pro - brez Googlovih aplikacij

AnandTech - Na tiskovni konferenci v Münchnu je Huawei predstavil svoja paradna telefona naslednje generacije, Mate 30 in Mate 30 Pro. Ob vseh tehničnih odlikah pa je bil najpomembnejši podatek programske narave: na teh telefonih ne bo Googlovega programskega ekosistema.

Huaweijeva predstavitev najnovejših članov družine pametnih telefonov Mate je bila težko pričakovan dogodek - pa ne toliko zaradi samih naprav, temveč vprašanja, kako se bo trenutno drugi največji proizvajalec telefonov na svetu soočil s serijo ameriških prepovedi, ki so ga pahnile v sredo trgovinske vojne med Kitajsko in ZDA. Na hardverski ravni se je tokrat še izšlo, kajti procesorje Kirin 990, ki tiktakajo v notranjosti, so izgotovili, še preden je ARM odrekel zvestobo. Tudi glede operacijskega sistema še ni katastrofe, saj so uporabili vejo Androida 10, preoblečeno v lastno podobo EMUI 10. Toda zaradi prepovedi na teh telefonih ne bo Googlovih mobilnih storitev (Google Mobile Services - GMS).

To pomeni, Mate 30 (Pro) bo...

112 komentarjev

Nokia 7.2 je tu

Slo-Tech - HMD Global, ki ima trenutno v lasti Nokiino blagovno znamko, je na sejmu IFA 2019 v Berlinu predstavil več novih telefonov, med njimi tudi zastavonošo Nokio 7.2. Naslednika modela 7.1, ki je trenutno na voljo le v Indiji, bo prispel v Evropo v naslednjih tednih. Za 300 evrov bo ponujal 6,3-palčni zaslon (HD+ PureView, IPS LCD 2244×1080), glavno kamero z 48 milijoni pik, ter še dve kameri s petimi in osmimi milijoni pik (za globino in širokokotno). Sprednja kamera za selfije zmore 20 milijonov točk. Procesor Snapdragon 660 ponuja štiri hitrejša in štiri počasnejša jedra (Cortex A73 in Cortex A53) ter grafični čip Adreno 512. Ima še 4 ali 6 GB pomnilnika ter 64 ali 128 GB prostora na flashu. S...

24 komentarjev

Android 10 je tu

Slo-Tech - Google je predstavil novo verzijo priljubljenega operacijskega sistema za pametne telefone Android, ki to pot nosi oznako preprosto 10. Verzijo, ki je nastajala pod oznako Q in nima sladkega kodnega imena, bodo najprej dobili Googlovi telefoni Pixel (tudi tri leta stari Pixel 1), do konca leta pa naj bi prispela še na nekaj dražjih telefonov večjih proizvajalcev. Novosti je kar precej, Google pa jih je simbolično posebej izpostavil deset.

Na področju uporabniškega vmesnika bomo opazili celovito podporo Dark Theme, ki telefonu doda temno ozadje in poskrbi za manjšo obremenitev oči ter nižjo porabo...

54 komentarjev

Samsung razvija že drugi zložljiv telefon

engadget - Medtem ko Samsungovega prepogljivega telefona Galaxy Fold še vedno ni in že precej zamuja, saj težav nima le Samsung, temveč tudi drugi proizvajalci, podjetje že razvija njegovega naslednika. Novi telefon, ki za zdaj še nima uradnega imena, naj bi bil tanjši in cenejši od nesojenega Galaxy Folda. Imel bo kar 6,7-palčni zaslon, a se bo zložil v kvadrat, podobno kakor stari mobiteli na poklop.

Telefon bo imel eno kamero za selfije na vrhu notranjega zaslona, dve kameri za posnetke na zadnji strani telefona in Ultra Thin Glass, ki ga Samsung že preizkuša. Ker ima telefon zaslon bolj konvencionalnih dimenzij, za razliko od zelo kvadratnega Galaxy Folda, tudi aplikacij ne bo treba predelovati, da bi delovale na novem telefonu. Kdaj...

6 komentarjev

Narediti prepogljiv telefon je težko

Slo-Tech - Napovedal jih je že marsikdo, a njihov dokončni prihod se čedalje bolj odmika. Samsung je s prepogljivimi telefoni poizkusil v začetku leta, pa so kmalu ugotovili, da to pomeni, da se zvijajo. Aprila so zato izid Galaxyja Folda uradno preložili na nedoločljivo prihodnost. Pozimi je svoj prepogljivi telefon napovedal tudi Huawei, ki ima sicer trenutno druge, večje težave, a tudi s prepogljivim telefonom Huawei Mate X nima sreče. Mate X bo zamudil.

Fizika je neizprosna, zato prepogibanje, tečaji in zgibi ne gredo dobro skupaj z na dotik občutljivimi zasloni. Huawei bo po neuradnih podatkih izid telefona Mate X zamaknil vsaj na november, za kar ni krivo pričkanje z ZDA glede Androida, temveč...

30 komentarjev

Huaweijev operacijski sistem HarmonyOS je tu

Slo-Tech - Po napovedih smo ga vendarle dočakali. Huawei je na Huawei Developers Conference uradno predstavil svoj prihajajoči operacijski sistem, ki se imenuje HongMeng ali po zahodno HarmonyOS. Izvršni direktor Richard Yu je pojasnil, da razvoj poteka že od leta 2017, prve naprave z njim pa bodo predstavili ta konec tedna. Šlo bo za pametne televizorje in "pametne zaslone", karkoli že to pomeni (najbrž nekaj podobnega kot Google Home Hub).

HarmonyOS je operacijski sistem, ki so ga začeli razvijati že pred sporom z ameriško vlado, so pa zadnja nesoglasja še katalizirala njegov razvoj. Huawei ga opisuje kot operacijski sistem z mikrojedrom za vse scenarije, ki bo tekel na različni napravah, piscem...

34 komentarjev

Samsung predstavil Galaxy Note 10(+)

vir: Samsung
Samsung - Na dolgi novinarski konferenci, ki so jo poimenovali Unpacked, je Samsung predstavil nova telefona Galaxy Note 10 in Galaxy Note 10+. Na prvi pogled sta modela enaka, razlika tiči v velikosti in dodatkih. Ogromna sta oba. Galaxy Note 10+ meri velikanskih 6,8 palcev, kar predstavlja letošnji rekord. Manjši model je pol palca manjši. Po videzu sta oba precej štirioglata, kar nakazuje na konec ere močno zaobljenih vogalov.

Galaxy Note 10+ ima osemjedrni procesor Samsung Exynos 9825, ki je zgrajen v 7 nm in nudi klasično konfiguracijo 2x M4 + 2x Cortex-A75 + Cortex-A55. Jedra A75 tečejo z nazivno frekvenco 2,4 GHz, sicer pa je čip podoben...

34 komentarjev

Huawei pripravlja telefon z lastnim operacijskim sistemom

Reuters - Težave, ki jih ima Huawei zaradi ameriških sankcij, so Kitajce vzpodbudile, da so se še bolj podvizali pri razvoju lastnega operacijskega sistema za mobilne telefone. Novi sistem, ki se bo imenoval HongMeng OS, bo nared in bo na telefone prispel že letos, piše Reuters. Drugi največji proizvajalec pametnih telefonov na svetu bo prvi telefon z novim operacijskim sistemom po ceni 2000 juanov (250 evrov) začel prodajati kmalu.

V preteklosti se je HongMeng omenjal kot operacijski sistem, ki je namenjen zlasti napravam IoT (internet stvari). Minuli mesec so v Huaweiju potrdili, da bo prva naprava s tem sistemom pametni televizor iz serije Honor, medtem ko o pametnih telefonih tedaj še niso govorili. Prejšnji teden je Huaweijev predsednik Liang Hua dejal, da imajo...

62 komentarjev

Pixel 4 bo prepoznaval gibe in obraze

Slo-Tech - Google je po odteku informacij začel še sam dražiti s podrobnostmi prihajajočega telefona Pixel 4 in potrdil, da se v njem lahko nadejamo naprednega odklepanja s prepoznavo obraza ter nadzora z gibalnimi kretnjami na osnovi tehnologije Soli.

Pri Googlu so telefone Pixel, tako kot drugi veliki proizvajalci, običajno naznanjali v enem zamahu na posebnih dogodkih. Pri Pixlu 4, ki prispe na letošnjo jesen, pa so jih nedavni pobegi informacij prisilili v spremembo pristopa. Po tem, ko so najprej postregli z zunanjo podobo, so sedaj razkrili še nekatere tehnične novosti. Natančneje - Pixel...

6 komentarjev

Xiaomijev prvak Mi A3 je tu

Slo-Tech - Xiaomi je danes predstavil težko pričakovanega naslednika svojega popularnega telefona Mi A2, ki je svoj čas ponujal izjemno veliko za svojo ceno. Xiaomi Mi A3 je dostojna nadgradnja, ki pa je v nekaterih aspektih naredila korak nazaj. Primer je 6,08-palčni zaslon, ki se mu je ločljivost skrčila na HD+, je pa postal AMOLED. V resnici gre za mednarodno verzijo telefona Xiaomi CC9e, ki je že mesec dni dostopna v Indiji.

Novinec za 250 evrov v osnovni verziji ponuja procesorski čip Snapdragon 665, 64 GB prostora za shranjevanje podatkov (obstaja tudi 30 evrov dražja verzija s 128 GB), 4 GB pomnilnika in konvertibilno režo, v katero lahko vdenemo drugo kartico SIM ali microSD. Čitalnik prstnih odtisov je z zadnje strani...

23 komentarjev

Galaxy Fold zdaj menda nared za trg

vir: CNet
CNet - Potem, ko so morali pri Samsungu aprila letos preložiti izid svojega prepogljivega telefona, je eden od šefov Samsung Display pred dnevi napovedal, da so na napravi končno odpravili vse probleme in bo kmalu v prodaji. Gre za hčerinsko podjetje Samsung Electronics, ki je obenem glavni dobavitelj upogljivih zaslonov za Galaxy Fold.

Kot je znano, so bili prav ti najbolj zaslužni za spomladansko preložitev, saj so na primerkih, razdeljenih med preizkuševalce in novinarje pojavile poškodbe in okvare posameznih delov zaslona, zlasti ob osi prepogibanja. Odpoved je bila za največjega ponudnika...

14 komentarjev

Huawei se pripravlja na katastrofo

vir: Reuters
Slo-Tech - Ameriški embargo na sodelovanje s Huaweijem postaja čedalje večji problem za kitajsko podjetje, izid sodnih postopkov pa je negotov. Ker ameriška in tudi nekatere druga podjetja odpovedujejo sodelovanje s Huaweijem, so se Kitajci začeli pripravljati na najhujši scenarij. Kot kaže, jim ne bo uspelo pravočasno zamenjati dobaviteljev.

Prve posledice so bile odpoved izida prenosnika MateBook in prestavitev izida prepogljivega telefona, za kar je sicer Huawei uradno okrivil težave, ki jih imel s svojim telefonom Samsung. Huawei je že interno ocenil, da bo njegova prodaja pametnih telefonov zaradi embarga za 40-60 odstotkov nižja. Z drugimi besedami, namesto 100 milijonov telefonov jih bodo letos prodali samo pol toliko. V petek naj bi se v...

153 komentarjev

Huawei zaradi ameriške blokade zmanjšuje proizvodnjo pametnih telefonov

Slo-Tech - Huawei je zaradi težav, ki jih je prinesla ameriška blokada, začel zmanjševati proizvodnjo pametnih telefonov, poročajo viri blizu podjetja in dobaviteljskih verig. V kitajskem Foxconnu, ki je največji proizvajalec elektronike na svetu in ki proizvaja tudi Applove in Huaweijeve naprave, so že ustavili proizvodne linije za Huaweijeve pametne telefone. Pred nekaj meseci je Foxconn še zaposloval novo delovno silo in širil proizvodnje kapacitete za Huaweijeve telefone, saj je bila rast prodaje izjemna. Huawei je v prvem letošnjem kvartalu prodajo povečal za 50 odstotkov. Sedaj pa je situacija obrnjena. Ni še znano, ali so zmanjšanja proizvodnje trajna ali zgolj kratkoročna. Iz Foxconna in Huaweija uradnih komentarjev ne dajejo.

S tem se pod vprašaj...

44 komentarjev

Google prekinil sodelovanje s Huaweijem

vir: Reuters
Reuters - Težave za Huawei, ki mu je ta teden Trump onemogočil dostop do ameriške tehnologije, se stopnjujejo. Po poročanju Reutersa je temu sledil tudi Alphabet (Google), ki s Huaweijem ne bo več sodeloval. To pomeni, da bo Huawei izgubil dostop do vse strojne in programske opreme, ki ni izrecno odprtokodna. To pomeni, da bo Huawei izgubil dostop do posodobitev Androida, naslednje verzije telefonov pa ne bodo imele Googlovih aplikacij, kot sta Play Store ali Gmail.

Uradnih informacij iz Googla ali Huaweija še ni. Google še preučuje, kako naj prepoved dejansko udejanjijo, Huaweijevi odvetniki pa že študirajo pogodbe. Tudi ameriško ministrstvo za trgovino ne daje komentarjev. Za zdaj je gotovo le, da bo podjetju ostal dostop do verzije AOSP...

269 komentarjev

Strojne novosti na Google I/O 2019: Pixel 3a, Android Q, Nest Home Max

Slo-Tech - Na dogodku Google I/O so predstavili tako novo strojno opremo kakor tudi prihajajoče trende na področju storitev in umetne inteligence. Najprej si poglejmo prve. Google je naznanil nova telefona Pixel 3a in Pixel 3a XL, ki predstavljata cenejši, srednjerazredni verziji lanskega Pixla 3. Google je ugotovil, da vsi za telefon pač ne bodo odšteli skoraj tisočaka, zato Pixel 3a stane 400 evrov, Pixel 3a XL pa 470 evrov. Kompromisov ni veliko.

Oba imata najnovejši Android Q (ko bo izšel), ki mu Gogole dodaja obljubo o vsaj treh letih posodobitev, enako odlično zadnjo kamero z 12,2 milijona točk (spredaj pa z 8 milijoni) in nasploh zelo podoben videz. Pixel 3a je od daleč videti povsem enako...

36 komentarjev

Samsung okusil efekt Streisand

Slo-Tech - Stran iFixit, ki objavlja natančne preglede sestavnih delov elektronskih naprav, je kmalu zatem, ko so se pojavili prvi preizkusni primerki za novinarje, objavil razstavitev novega Samsungovega Galaxy Folda. Toda zgodba se je začela zapletati, ko je Samsung zaradi mehanskih težav odpovedal predstavitev novega telefona in njegov izid preložil za nedoločen čas. Na iFixitu so odstranili pogled v notranjost naprave.

V uradni izjavi so zapisali, da so Galaxy Fold dobili od partnerja, ki sodeluje s Samsungom. To je razumljivo, ker naprave pač še ni moč kupiti. Nato pa jih je Samsung prosil, da opis naprave odstranijo, k čemur iFixit ni bil zavezan, a je to vseeno storil. Pravijo, da so to...

11 komentarjev

Uradno: Samsung Galaxy Fold preložen za nedoločen čas

Slo-Tech - Poročila o novih Samsungovih telefonih Galaxy Fold, ki se prepognejo, a se ob tem često poškodujejo, so bila dovolj resna, da je Samsung preložil začetek prodaje novih telefonov. Včeraj so sporočili, da bodo odpovedali predstavitvena dogodka v Šanghaju in Hongkongu, danes pa so odpoved razširili na cel svet. To pomeni, da tudi ameriški in evropski kupci telefona še ne bodo mogli kupiti. V ZDA bi moral prispeti 26. aprila, v Evropo pa 3. maja.

Telefon, ki stane 2000 dolarjev, se prepogne in ima zaslon po celotni strani. Samsung je trdil, da je po rezultatih laboratorijskih testiranj moč telefon odpreti in zapreti vsaj 100.000-krat, ne da bi ga poškodovali. Toda v praksi se je izkazalo, da ga je moč vidno poškodovati že v nekaj dneh. Samsung je zato napovedal...

24 komentarjev

Samsung odpovedal predstavitvi Galaxy Folda na Kitajskem

vir: engadget
engadget - Samsung je odpovedal predstavitvena dogodka za svoj prepogljivi telefon v Hongkongu in Šanghaju, ki naj bi potekala prihajajoči torek in sredo. Kaj je razlog, ni znano, nekateri viri poročajo o težavah z lokacijama, kjer naj bi splovitvi potekali. No, preložitev se je zgodila samo nekaj dni zatem, ko so novinarji, ki so telefon dobili na preizkus, začeli poročati o pokanju zaslonov in o zaščitni foliji, ki prekriva zaslon in se zdi odstranljiva, a v resnici ni. Predstavniki Samsunga so zato napovedali preiskavo, ki naj bi odkrila vir pomanjkljivosti na napravi, ki stane 2000 dolarjev.

Ko gre za Samsung, še ni povsem zbledel spomin na debakl z modelom Galaxy Note 7, telefon, ki so ga...

16 komentarjev

Google v Androidu dodal okno za izbiro brskalnika in iskalnika

Slo-Tech - Google je danes izpolnil eno izmed zahtev Evropske unije, ki jo je ta lani postavila poleg visoke globe zaradi oviranja konkurence. Uporabniki Androida na pametnih telefonih v Evropi bodo od danes videli okno, v katerem jim bo Google predstavil alternative za brskalnik Chrome ter alternative za Googlov iskalnik. Med prvimi bodo na primer Edge, Opera in Firefox, med slednjimi pa Bing, DuckDuckGo in drugi.

Še vedno bosta Google Search in Chrome integrirana v Android. Prav tako ju bo Google ponujal na vrhu seznamov kot privzeti možnosti. To seveda razburja združenje FairSearch, ki jo bilo med pobudniki preiskave, ki je na koncu pripeljala do kazni,...

76 komentarjev

Upogljivi samsungi se ... zvijajo

Slo-Tech - Ne sliši se zelo presenetljivo, temveč so to številni potihoma pričakovali. Ko je Samsung izdal Galaxy Fold, telefon z upogljivim zaslonom, ki se prepogne, je zatrjeval, da bo telefon dovolj trpežen, da bo preživel vsakodnevno prepogibanje. Toda kot kaže, to ne drži. Na internetu mrgoli poročil in fotografij najrazličnejših poškodb, ki so jih telefoni doživeli že nekaj dni po začetku uporabe.

Težave so najrazličnejše. Na mnogo telefonih se na pregibu kmalu trajno pozna šiv, po katerem se vsakokrat prepogne. Najverjetneje v zgibu je urednika The Vergea nekako uspel v telefon dobiti kos prahu ali druge umazanije, ki se je...

69 komentarjev

Nokia uporabniške podatke pošiljala na Kitajsko

Slo-Tech - HMD, ki je lastnik blagovne znamke Nokia, je potrdil navedbe norveške strani NRK Beta, da telefoni Nokia 7 Plus pošiljajo podatke na kitajske strežnike. V podjetju so dejali, da je šlo za napako, ko so na telefone namestili programsko opremo, namenjeno za drugo državo.

Včeraj je namreč NRK Beta objavil, da številni telefoni Nokia 7 Plus pošiljajo osebne informacije na nek strežnik, ki se nahaja na Kitajskem. Šlo je za telefone, ki so se prodajali na Norveškem. Pošiljali so informacije o telefonu, koordinate GPS, številko kartice SIM in serijsko številko naprave, vse v nešifrirani obliki preko interneta. To se je dogajalo, ko je bil telefon vključen in nezaklenjen.

Strežnik se je nahajal na domeni vnet.cn, ki pripada CNNIC-u (China Internet Network...

8 komentarjev

Google evropskim uporabnikom Androida omogočil izbiro brskalnika

vir: Google
Google - Danes je sicer težak dan za Google, ki je dobil novo evropsko globo, to pot zaradi oviranja konkurence pri oglaševanju na iskalnikih, a to edina bitka, ki jo je Google izgubil proti Evropski komisiji. Lanskega julija je Googlu izrekla 4,34 milijarde evrov globe zaradi nezakonitih praks na mobilnih napravah z Androidom, ki so neupravičeno favorizirale Googlov brskalnik Chrome. Google je včeraj sporočil, da se njegova politika končno spreminja. Evropski uporabniki Androida bomo dobili izbiro brskalnika in iskalnika. Oziroma poziv zanjo, saj samoiniciativno lahko izbirajo že od začetka.

Doslej sta bila privzeto naložena Chrome in Google Search. To ni bila tehnična omejitev, temveč pravna zahteva. Google je po odločitvi Komisije spremenil licenčno politiko, ki je temu napravila konec. Odtlej sp licence...

21 komentarjev

LG V50 ima dva zaslona

Slo-Tech - Medtem ko so letos aktualni telefoni z ekranom, ki se prepogne - na MWC 2019 jih je cel kup - je LG preizkusil, kako bi se obnesla dva zaslona. LG V50 ThinkQ nima prepogljivega zaslona, ima pa dva praktično identična zaslona, ki skupaj lahko delujeta podobno kot večji telefon na prepogib.

Na prvi pogled je LG V50 povsem običajen telefon. Ima 6,4-palčni zaslon z ločljivostjo 3120 x 1440, procesor Snapdragon 855, 6 GB pomnilnika in 128 GB prostora za shranjevanje podatkov. Zadaj ima tri kamere, spredaj dve, vse skupaj pa napaja baterija s kapaciteto 4000 mAh. Priključki so prav tako standardni - USB-C, za slušalke in seveda ležišče microSD.

Poleg zaslona telefon izstopa tudi zaradi modema Snapdragon X50, ki prinaša podporo 5G. Ta ni več najnovejši, saj je...

45 komentarjev

LG G8 vas prepozna po venah

Slo-Tech - Biometrika je že dodobra zakorakala med pametne telefone, ki se ne odklepajo več le s prstnimi odtisi, temveč tudi s prepoznavanjem obraza. LG pa je šel še korak dlje in predstavil telefon, ki nas prepozna po vzorcu ven. LG G8 ThinQ za odklep prebere vzorec ven na dlani, kar so v podjetju poimenovali Hand ID. V osnovi gre za podoben koncept kot pri prepoznavanju obraza, le da naj bi bilo sistem bistveno teže pretentati.

Telefon ima posebno kamero za IR, ki zazna vzorec ven v dlani. Druga, 3-D kamera (ToF - time of light) pa prepozna obliko, debelino in druge značilnosti dlani. V praksi to poteka tako, da telefonu približamo dlan nad kamero za selfije, pa se bo odklenil. Prvi preizkusi kažejo, da je...

7 komentarjev

Huawei pokazal prepogljiv telefon Mate X

Ars Technica - Huawei je na sejmu Mobile World Congress v Barceloni pokazal telefon Mate X, svojega prepogljivega tekmeca Samsungovemu Foldu. Tudi po ceni, ki bo v Evropi znašala 2300 evrov.

Prepogljivi telefoni so področje nove tekme med mobilnimi velikani. Po tem, ko je Samsung pred dnevi najavil Galaxy Folda, je Huawei na sejmu MWC razkril lastnega prepogljivčka, Mate X. Podjetji sta ubrali različna pristopa v zasnovi. Za razliko od Folda ima Mate X samo en zaslon, ki objema vso zunanjo stran telefona in je v razprti obliki velik osem palcev, z ločljivostjo 2480×2200 pik. Ob pregibanju se prelomi na približno enako veliki polovici - toda ne povsem, ker ima zadnja stran naprave odebeljen skrajni rob, kamor so...

64 komentarjev

Samsung pokazal nove Galaxyje 10

Slo-Tech - Po različnih informacijah in fotografijah, ki so curljale v javnost, je Samsung sedaj uradno predstavil novo generacijo svojih pametnih telefonov Samsung. Na današnjem dogodku so pokazali nova Galaxy S10 in S10 Plus, cenejši in skromnejši Galaxy S10E in pošastno drag zložljiv telefon Galaxy Fold.

Naprej poglejmo stara znanca. Galaxy S10 ima 6,1-palčni zaslon OLED z ločljivostjo 3040 x 1440 (predhodnik je imel 5,8-palčnega), medtem ko ima S10 Plus kar 6,4-palčni zaslon (predhodnik 6,2 palca) enake ločljivosti. Tudi fizično sta telefona za nekaj milimetrov širša, je pa S10 Plus krajši od S9 Plus. Samsung pravi, da sta zaslona Dynamic AMOLED, kar pomeni 1200 nitov svetlosti, 42 odstotkov manj škodljive modre barve in možnost nastavitve...

151 komentarjev

Google namerava šifrirati tudi cenejše Android naprave

vir: Google
Google - Googlova varnostna ekipa je pripravila rešitev za šifriranje diskovnega prostora cenejših Android naprav, imenovano Adiantum. Namenjena je telefonom, tablicam, pametnim uram, televizorjem in drugim napravam s starejšimi oz. cenejšimi ARM čipi (npr. ARM Cortex v7), ki ne podpirajo strojno pospešenih šifrirnih algoritmov. Širiranje na teh napravah je zato preprosto prepočasno, da bi bilo praktično. Posledično proizvajalcem teh naprav am še vedno ni potrebno vklopiti šifriranja celotnega diskovnega prostora (full-disk encryption), čeravno Google to načeloma zahteva za vse nove Android naprave že vse od izdaje Androida 5 (Lolipop) pred dobrimi štirimi leti.

Adiantum se zanaša za simetrični šifrirni algoritem ChaCha20 ter na zgoščevalni algoritem Poly1305, ki ju je...

6 komentarjev

Google s Play Stora odstranil aplikacije, ki so ukradle milijone slik

Trend Micro - Google je s spletne tržnice Play Store umaknil 29 aplikacij, za katere je Trend Micro ugotovil, da kradejo fotografije uporabnikov, jih preusmerjajo na zlonamerne spletne strani in jim strežejo pornografske vsebine. Skupno so sporne aplikacije nabrale 4,3 milijona prenosov, torej je bilo prizadetih veliko ljudi.

Aplikacije so se predstavljale kot običajni programi za urejanje in spreminjanje fotografij (npr. Pro Camera Beauty, Cartoon Art Photo, Emoji Camera itd.). Aplikacije so uporabnikom obljubljale, da jih bodo polepšale (beautify). V resnici so se fotograije, ki smo jih želeli polepšati, prenašale na spletni strežnik, ki je bil pod nadzorom piscev. Hkrati so aplikacije nasilno prikazovale reklame, ki so vsebovale škodljive vsebine. Aplikacije uporabnikom niso razkrile svoje povezave z nenavadnimi oglasi, zato ti v številnih primerih niso posumili,...

24 komentarjev

Meizu predstavil telefon brez gumbov, rež in priključkov

Slo-Tech - V zadnjem času telefoni sramežljivo odmetavajo nekatere svoje klasične priključke, denimo tistega za priklop slušalk ali z brezžičnim polnjenjem tistega za polnilnik. Meizu pa je šel še korak dlje in je predstavil telefon, ki nima prav nobene luknje - nima rež, gumbov, priključkov itd. Temu primerno se imenuje Meizu Zero.

Meizu Zero nima priključka za slušalke, česar smo že vajeni. Prav tako nima klasičnega zvočnika, temveč uporablja tehnologijo, kjer kot zvočnik deluje celoten zaslon (in-screen sound). Polnimo ga brezžično. Namesto gumbov za vklop, nastavljanje jakosti in podobno ima posebne na pritisk občutljive senzorje, ki se obnašajo kot gumbi, a nimajo nobenih premičnih delov....

32 komentarjev

Prihajajo telefoni z luknjo za selfije v zaslonu

Honor View 20

Slo-Tech - Nov trend so telefoni, ki imajo zaslon tako do skrajnosti raztegnjen do roba, da zmanjka prostora za sprednjo kamero. Zato proizvajalci zaslon prevrtajo in v luknjo namestijo sprednjo kamero. Prvi tak telefon, ki bo prispel v Evropo, bo kitajski Honor View 20, medtem ko Huawei Nova 4 in Samsungov Galaxy A8s še nimata potrjenega prihoda v Evropo.

Honor View 20 je luč sveta ugledal danes. Predstavili so ga na Kitajskem, pravo mednarodno napoved pa pričakujemo 22. januarja v Parizu. Spredaj ima 25-megapikselsko kamero (f/2.0), zadaj pa takšno s kar 48 milijoni točk (f/1.8) (Sonys IMX586). Telefon poganja Android 9.0, ki teče na procesorju HiSilicon Kirin 980, ki ima dve superhitri jedri, dve hitri jedri in štiri...

29 komentarjev

Google Play je končno odkril Slovenijo

vir: Wikipedia
Android Police - Ta teden je Google Play slovenskim razvijalcem omogočil registracijo Merchant računa, kar pomeni, da lahko odslej tam prodajajo tudi plačljive aplikacije, igre, zaslužek v evrih pa lahko kujejo tudi s pomočjo plačil znotraj aplikacij.

Novost so pri Googlu - kjer po lastnih besedah veliko razmišljajo o tem, kako omejeni so uporabniki in razvijalci nekaterih držav - omogočili še dvema državama, to sta Mjanmar in Urugvaj. V Maleziji pa so zgolj omogočili nakup darilnih kartic za svojo tržnico aplikacij.

Google Play obstaja že dobrih deset let, čeprav se je rodil pod imenom Android market. Razvijalci, ki želijo svoje izdelke prodajati na njem, se morajo med registracijo - ta stane 25 USD - med drugim zavezati, da bodo zagotavljali najboljšo možno uporabniško izkušnjo, za denarna plačila pa morajo uporabljati njihov interni sistem, pri čemer si Google za distribucijo...

43 komentarjev

Bi imeli ruski pametni telefon? Yandex.Phone je tu

Slo-Tech - Če ima svoje Google, zakaj ne bi imel svojega tudi Yandex? Ruski spletni gigant, ki upravlja v državi najpopularnejši spletni iskalnik (in še marsikaj drugega), je izdal svoj prvi pametni telefon, ki se neizvirno imenuje Yandex.Phone. Poganja ga Android, njegovo osrednjo funkcionalnost pa tvori virtualna pomočnica Alice.

Ni skrivnost, da Yandex želi postati podoben Googlu. Poleg pametnega telefona je podjetje že pred časom predstavilo pametne zvočnike, naročniško storitev (nekakšen klon Prima) in samovozeče avtomobile. Telefoni so torej logično nadaljevanje. Yandex.Phone ima 5,65-palčni...

19 komentarjev

Bi imeli telefon s šestimi kamerami?

The Wall Street Journal - Zdi se, da je s fotoaparati v telefonih podobno kakor z jedri v procesorjih. Ko so proizvajalci trčili ob omejitve fizike pri izboljševanju lastnosti posamičnih, so jih začeli na kup tlačiti več. Niso redki telefoni z dvema ali tremi kamerami, prihajajoči Samsungov Galaxy pa naj bi jih imel kar šest.

The Wall Street Journal poroča, da Samsung pripravlja štiri različice Galaxyja S10, med katerimi bo tudi 6,7-palčni velikan s šestimi kamerami in podporo 5G. Uradne predstavitve se lahko nadejamo za februar, izid pa bo verjetno počakal zagon vsaj kakšnega omrežja 5G. Ostale različice Galaxyja S10 bodo nekoliko skromnejše, saj bodo zasloni merili od 5,8 do 6,4 palca, imele pa bodo zgolj od tri do pet kamer. Samsung naj bi pripravljal še reverzno brezžično...

58 komentarjev

Motorola kot prva začela ponujati uradne komplete za menjavo delov v svojih telefonih

iFixit - Dobrodošla svetla točka v vsesplošnem omejevanju možnosti uporabnikov pri popravilih lastne elektronike postaja Motorola, ki se je odločila začeti prodajati komplete za neodvisno popravilo svojih novejših telefonov. Moto X, Z, G4, G5, in Droid Turbo 2 bomo tako lahko odpirali sami. Po eni strani je sicer precej žalostno, da se navdušujemo nad možnostjo, ki je bila včasih samoumevna, a ostali proizvajalci so še slabši.

Odsotnost vijakov, lepljenje baterij in ohišja, nedostopnost rezervnih delov in podobne taktike so namenjene prodaji novih naprav namesto popravilom starih. Zato je lepa poteza, da se je Motorola odločila za sodelovanje s priljubljeno spletno stranjo iFixit, ki že danes prodaja nadomestne baterije, zaslone...

11 komentarjev

Oppo naslednji goljuf pri merjenju hitrosti telefonov

Android Police - Odkar merimo hitrosti pametnih telefonov, se pojavljajo tudi poizkusi goljufanja. Najnovejši grešnik je kitajski proizvajalec Oppo, katerega izdelke lahko kupimo tudi v Evropi. Izkazalo se je, da njegova telefona Find X in F7 pri testu 3DMark goljufata, zato so ju odstranili s seznamov z rezultati. To ni prvi tovrstni primer, saj so minuli mesec pri tem početju zalotili tudi Huaweija, v preteklosti pa so grešili tudi HTC, Samsung in drugi. Izgovori so v vseh primerih podobni.

Ko so odkrili, da Find X in F7 pospešita frekvenco telefona, ko zaznata test 3DMark, se je proizvajalec branil z izgovori, da gre za nespecifično obnašanje. To naj bi se zgodilo pri poganjanju katerekoli aplikacije, ki zahteva veliko računske moči,...

22 komentarjev

Koliko bodo stale Google mobilne aplikacije v EU

The Verge - Ta teden je veliko prahu dvignila Googlova najava, da bo začel proizvajalcem mobilnih telefonov zaračunavati prednamestitev mobilnih aplikacij, ker je EU od Googla zahtevala, da neha pogojevati njihovo namestitev kot komplet. Sedaj imamo več neuradnih informacij, o kolikšnih zneskih se pogovarjamo.

Najprej razjasnimo, da sta AOSP in Google Apps dva ločena pojma, ki pa skupaj tvorita ekosistem, ki ga poznamo kot Android. AOSP (Android Open Source Project) je operacijski sistem, ki ga Google ponuja pod licenco Apache 2.0. Čeprav ga razvija Google, ni nikakor priklenjen nanj ali povezan z Googlom in njegovimi storitvami. Zato imamo tudi čisto legalne alternativne ROM-e, kot na primer bivši CyanogenMOD ali novi LineageOS. AOSP je in bo ostal brezplačen.

Druga zgodba pa je paket aplikacij...

22 komentarjev

Google bo proizvajalcem pametnih telefonov začel zaračunavati Google Play v EU

Slo-Tech - Google se je po pritožbi sedaj na julijsko globo, ki mu jo je naložila Evropska komisija, odzval tudi vsebinsko. Zaradi očitkov, da zlorablja prevladujoč položaj na trgu operacijskih sistemov za mobilne telefone in iskalnikov, je Google dobil 4,34 milijarde evrov globe. Google trdi, da bo zaradi spoštovanja evropskih zahtev izgubil del zaslužka, ki ga bo nadomestil z licenčninami.

Podpredsednik za platforme in ekosisteme Hiroshi Lockheimer je v blogu pojasnil, da so s prednameščanjem Google Searcha in Chroma financirali razvoj Androida. Zaradi tega bodo sedaj vpeljali plačljiv model za vse pametne telefone in tablice, ki se bodo prodajali v Evropskem gospodarskem prostoru (EEA), torej v državah EU, Islandiji, Liechtensteinu in na Norveškem.

Proizvajalci bodo lahko prodajali androidne...

162 komentarjev

Google predstavil novi pametni telefon Pixel 3

vir: Google
Google - Naslednik Googlovega pametnega telefona Pixel 2 se bo pričakovano imenoval Pixel 3 in bo naprodaj od 18. oktobra (v ZDA) oziroma novembra (drugod). Podrobnosti so predstavili na današnjem dogodku v New Yorku, kaj dosti novega pa niti nismo mogli izvedeti, ker so specifikacije in videz telefona na plano pricurljali že pred tem. Na voljo bosta dva modela: Pixel 3 in Pixel 3 XL.

Pixel 3 bo imel 5,5-palčni OLED-zaslon z ločljivostjo 2160 x 1080, verzija XL pa 6,3-palčnega z ločljivostjo 2880 x 1440. Oba imata le eno kamero na zadnji stranici (12,2 milijona točk), čeprav imajo moderni telefoni dandanes često dve. Imata pa dvojno kamero spredaj (8 milijonov točk), kar omogoča širokokotne...

86 komentarjev

Nova Nokia 7.1

Slo-Tech - HMD, ki je pred dvema letoma oživil znamko Nokia, pridno izdaja nove modele. Najnovejši se imenuje Nokia 7.1 in za 350 dolarjev prinaša solidne karakteristike telefona srednjega razreda. To pomeni, da ima procesor Snapdragon 636, 4 GB pomnilnika, 64 GB prostora, baterijo 3060 mAh in zaslon z ločljivostjo 2280 x 1080 in diagonalo 5,8 palca. Sprednja kamera ima 8 milijonov točk, zadnji dve pa 12 oziroma 5 milijonov. Druga je za globino (bokeh). Bothie omogoča, da hkrati snemamo s sprednjo in zadnjo kamero. Telefon ima tudi vse ostale pomembne pritikline, kot so USB-C, priklop za slušalke, čitalnik prstnih odtisov in režo microSD. Telefon bo na voljo tudi v Evropi.

Glavna prednost HMD-jevih modelov je gotovo cena. Sodi...

44 komentarjev

Google oddaljeno spreminjal nastavitve telefonov

Slo-Tech - V resnici ne bi smelo biti presenečenje, a vendarle je Googlov zadnji spodrsljaj dvignil nenavadno malo prahu. Uporabniki telefonov Google Pixel in nekaterih drugih telefonov (vsaj Essential Phone, Nokia 7+ (P beta) in OnePlus 6 (P beta)) z Androidom 9 Pie so minuli teden začudeni ugotovili, da se je funkcija Battery Saver vključila sama od sebe. To se običajno zgodi, ko je baterija skoraj prazna, v tem primeru pa se je to zgodilo vsem telefonom, tudi praznim. Kar je bilo sprva videti kot hrošč ali pomota uporabnikov, je bil v resnici Googlov ponesrečen preizkus.

Mimogrede, ko je telefon v tem načinu varčevanja z baterijo, se izključijo posodobitve, zmanjša se frekvenca klicanja lokacijskih...

24 komentarjev

Kako je Huawei goljufal pri testiranju zmogljivosti

AnandTech - Ta teden je po spletu zaokrožila vest, da je Huawei v svojih telefonih (P20, P20 Pro, Nova 3, in Honor Play) goljufal pri testiranju zmogljivosti. Omenjeni modeli so imeli vgrajeno logiko, ki je zaznala programsko opremo za merjenje zmogljivosti (benchmark) in takoj na račun večje porabe energije povišala zmogljivost naprave. Kot so odkrili na AnandTechu, je bila razlika občutna in je v nekaterih primerih dosegala celo 100 odstotkov.

Ob poganjanju priljubljenega programa za merjenje zmogljivosti 3DMark je telefon dal od sebe več kot sicer. Proizvajalec 3DMarka je preizkusil telefone še sam in ugotovil, da so v javno dostopni aplikaciji bistveno hitrejši kot v aplikaciji, ki javnosti in proizvajalcem telefonov ni dostopna....

48 komentarjev

Samsung Galaxy Note 9 stane tisočaka

Slo-Tech - Leto je naokoli in Samsung je predstavil nov pametni telefon višjega cenovnega razreda. Galaxy Note 9, ki se s ceno zgleduje po iPhonu in stane okroglih 1000 dolarjev, bo čez Lužo na prodaj od 24. avgusta. Po videzu je podoben predhodniku, je pa za odtenek večji.

Telefon prihaja v dveh konfiguracijah. V osnovi bo imel 128 GB prostora in 6 GB pomnilnika, medtem ko za 1250 dolarjev dobimo 512 GB flasha in 8 GB pomnilnika. Ima tudi režo za microSD, kamor lahko vstavimo kartico s še 512 GB prostora, torej imamo lahko telefon z 1 TB...

168 komentarjev

Deveti izvedenki Androida je ime Pie

Slo-Tech - Google je izdal novo različico svojega mobilnega operacijskega sistema in kot smo vajeni, je tudi ta poimenovan po slaščici, ki se vsakič začne z novo, naslednjo črko abecede. Po Oreu je torej zdaj tukaj Pie.

In kaj nam pita prinaša novega? V prvi vrsti gre omeniti nadzor nad našo uporabo naprave, Google je funkcijo poimenoval digital wellbeing, torej naše digitalno počutje. S tem so zlasti želeli odgovoriti na vedno pogostejše kritike, da mobilne naprave povzročajo svojevrstno odvisnost in, da s pretirano uporabo vplivajo na naše počutje. Tako je uporabniku na voljo posebna nadzorna plošča, ki meri uporabo posameznih aplikacij in naprave nasploh, mogoče pa si je nastaviti tudi omejitve. Te v praksi delujejo tako, da nam naprava najprej posreduje opozorilo, ko se približamo...

42 komentarjev

Motorola izdala prvi pametni telefon s 5G

BGR - Čeprav omembe vrednih mobilnih omrežij 5G še ni, smo te dni dobili prvi pametni telefon za 5G. Motorola je predstavila telefon Moto Z3, ki je "prvi nadgradljivi 5G-telefon na svetu". Čez dva tedna ga bodo začeli ponujati v ZDA, kjer bo Verizon prihodnje leto ponujal dostop do omrežja prek 5G. A telefon ima cel kup opomb pod črto.

Glavna je to, da Moto Z3 ne danes ne ob izidu ne bo dejansko podpiral 5G. V začetku prihodnjega leta bo dobil fizični dodatek MotoMod, ki bo šele dejansko prinesel podporo za 5G. Načeloma so dodatki MotoMod prenosljivi med vsemi Motorolinimi napravami, ki jih...

1 komentar

Hrvaška dobila Google Pay

Slo-Tech - Hrvaška je prva izmed naših sosed, ki je dobila Google Pay. Storitev, ki jo je Google pred tremi leti ponudil v ZDA in se je do danes razširila v 19 držav, na Hrvaškem ponujajo v sodelovanju s Privredno banko Zagreb (PBZ). Google Pay za delovanje potrebuje pametni telefon ali drugo napravo z Androidom, ki podpira NFC. Naprava je sparjena s kreditno ali debetno kartico in uporabnika identificira bodisi s prepoznavanjem obraz ali po prstnem odtisu, v nasprotnem primeru pa zahteva vpis PIN-a. Deluje na vseh brezstičnih plačilnih terminalih, torej praktično povsod.

Google Pay se je šele lani začel resno širiti po Evropi. Po Veliki Britaniji in Irski leta 2016 so ga lani dobili še Španci, Ukrajinci in Čehi, letos pa Slovaki, Nemci in...

60 komentarjev

Prenovljen Google Pay

Slo-Tech - Google, kot so napovedali na svoji I/O konferenci, postopoma konsolidira svojo NFC plačilno aplikacijo. Ta se je sprva imenovala Google Wallet, nato Android Pay, zdaj pa jo poznamo kot Google Pay. Te dni je končno dobila še podporo za upravljanje letalskih in drugih kart. Kar recimo Apple Pay pozna že dolgo. Google sicer za zdaj podpira le storitve Ticketmasterja in Eventbrita ter peščice letalskih družb, kar pa naj bi se že kmalu spremenilo.

Druga pomembnejša novost je, da je zdaj z denarnico mogoče tudi nakazovati denar drugim uporabnikom oz. ga od njih zahtevati ali pa si s kom (največ peterico) razdeliti plačilo nekega izdatka. Za kaj takega smo do zdaj morali imeti nameščeno še eno aplikacijo, Google Pay Send. Tudi ta storitev je v...

55 komentarjev

Slaba prodaja S9 krati prihodke in spanec Samsungu

Sedež podjetja v Seulu

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Če je Samsung vsako lansko četrtletje, pa tudi prvo letošnje, nizal rekordne dobičke, bo v nadaljevanju leta kot kaže nekoliko drugače. V letošnjem drugem četrtletju so imeli 51,8 milijard ameriških dolarjev prihodkov in 13,2 milijarde dobička. Slednje sicer pomeni 11 % rast glede na enako lansko obdobje, prodaja pa jim je vendarle upadla za 0,7 %. To se sicer ne zdi veliko, a je v ozadju globlje sporočilo. Analitiki menijo, da gre krivdo pripisati slabi prodaji pametnega telefona Galaxy S9, letos naj bi jih namreč namesto 43, prodali le okoli 30 milijonov. Številka je najnižja vse od Galaxy S3, doslej najuspešnejši pa je bil model Galaxy S7 s 50 milijoni prodanih kosov.

Druga težava, ki tare južnokorejskega giganta je...

74 komentarjev

Android Messages omogoča pošiljanje SMS-ov prek spleta

Slo-Tech - Ko sedimo za računalnikom lahko izza zaslona, z izjemo klicev, postorimo skoraj čisto vse, kar bi lahko na Androidnem telefonu. Moderne aplikacije za komunikacijo (WhatsApp, Messenger, Viber ipd.) imajo namizne odjemalce, ki se znajo sinhronizirati s telefonom. Nekoliko se je zataknilo le pri pošiljanju kratkih sporočil (SMS), kjer tovarniške aplikacije niso imele namiznega odjemalca. To se je sedaj spremenilo, saj je Googlova aplikacija Android Messages prispela na internet, s tem pa na namizne in prenosne računalnike ter tablice.

Če torej na telefonu za pošiljanje SMS-ov izberemo to aplikacijo, lahko sporočila pošiljamo in prejemamo kar na osebni računalnik. Seveda za delovanje potrebujemo telefon, ki je istočasno nekje aktivno...

43 komentarjev

Nizozemska: Samsungu ni treba posodabljati starih telefonov

vir: BBC
BBC - Eden večjih očitkov proizvajalcem pametnih telefonov je hitro zastarevanje njihovih izdelkov, ki ga še pospešuje hitro prenehanje izdajanja posodobitev. Čeprav Google Android sorazmerno zgledno krpa in posodablja, imamo pri androidnih telefonih srečo, če telefon po dveh letih še dobi kakšno posodobitev, saj se zatakne pri proizvajalcih. To je bila srž spora med Samsungom in potrošniško organizacijo Consumentenbond na Nizozemskem. V tožbi iz leta 2016 so Samsungu očitali, da prehitro preneha ponujati posodobitve in zahtevali, da v prihodnje telefone posodablja vsaj štiri leta po začetku prodaje ali dve leti po koncu prodaje. Sodišče je zahtevo zavrnilo.

Consumentenbond je trdil, da Samsung pomanjkljivo obvešča kupce o trajanju podpore za telefone in da čeprav...

22 komentarjev

OnePlus predstavil Šestico

The Verge - Eden izmed bolj priljubljenih proizvajalcev cenejših androidnih telefonov, kitajski OnePlus, je predstavil svojega novega prvokategornika OnePlus 6. Telefon, ki bo v osnovni izvedenki stal 520 evrov, se bo začel prodajati v torek.

OnePlus 6 ima 6,28-palčni zaslon, ki zmore prikazovati sliko v ločljivosti 2280 x 1080, kar pomeni razmerje 19:9. V notranjosti najdemo procesor Snapdragon 845, grafični čip Adreno 630, 6 GB (ali 8 GB v dražji verziji) pomnilnika, 64, 128 ali 256 GB prostora, 3300-mAh baterijo, kamero s 16 milijoni točk, podporo za NFC, Bluetooth 5.0, USB-C in priključek za slušalke, podporo za dve nano-SIM kartici ter Dash Charge. Vse skupaj je skrito pod Gorilla Glassom 5. Steklena je tudi zadnja stran. Poganja ga Android 8.1 Oreo, pred katerega...

55 komentarjev

Google I/O 2018 napoveduje pamet, ki prihaja

The Verge - Danes je potekal Googlov dogodek 2018 I/O, na katerem je podjetje pokazalo, kaj lahko pričakujemo v prihodnosti. V poldrugi uri smo izvedeli podrobnosti o prihajajoči verziji Androida, poleg tega pa smo slišali še o precej novostih, ki nas čakajo v ostalih Googlovih storitvah. Prihodnji Android P, ki bo izšel še letos, ne bo imel več treh značilnih gumbov za navigacijo, temveč enotni dashboard. Gumba Domov ni več, odslej bo treba oddrsati navzgor. Na sploh bo celotna navigacija dajala večji poudarek gestam. Dashboard bo prikazoval tudi osnovno statistiko o uporabi telefona, mogoče pa bo celo nastaviti omejitev, koliko časa lahko zapravimo za posamezno aplikacijo. Telefon bo mogoče tudi vnaprej nastaviti, kdaj naj na...

33 komentarjev

Samsung predstavil Galaxy S9 in S9+

[dodaj]

Slo-Tech - Samsung je predstavil težko pričakovan telefon Galaxy S9, ki skupaj z dražjim bratom Galaxy S9 Plus kani zavzeti prestol najzmogljivejšega telefona. Prednaročila za telefona, ki bosta stala 720 oziroma 800 dolarjev v osnovni konfiguraciji, bodo začeli pobirati v petek, redna prodaja pa se prične 16. marca. Na prvi pogled sta telefona podobna prejšnji generaciji S8 in tudi v drobovju revolucionarnih novosti ni. Toda S9 je ravno...

51 komentarjev

Po petih mesecih najnovejšega Androida še vedno le za vzorec

Slo-Tech - Večkrat smo že pisali, da je eden največjih problemov Androida njegova fragmentiranost. Proizvajalci telefonov sorazmerno kmalu nehajo podpirati naprave, tako da so uporabniki za dostop do najnovejše verzije Androida prisiljeni bodisi kupiti nov telefon bodisi namestiti kakšen neuraden ROM (denimo LineageOS). Kako bizarna postaja situacija, pričajo najnovejši podatki. Android Oreo, kakor se imenuje zadnja, to je 8. večja verzija Androida, je izšel pred petimi meseci. Sedaj je njegov tržni delež končno presegel - 1 odstotek.

Poldrugo leto pa je trajalo, da se je Nougat, torej 7. verzija, zavihtel na prvo mesto. Danes ga uporablja 28,5 odstotka uporabnikov. To pomeni, da še vedno več kot...

49 komentarjev

LG išče pot iz težav pri prodaji pametnih telefonov

Slo-Tech - LG-jev oddelek za mobilne telefone že deset četrtletij zapovrstjo prideluje izgubo in kazalo je, da jo bo tudi enajstič. Toda LG se je odločil, da bo popolnoma spremenil taktiko. Že minuli teden so sporočili, da ne bo več novega modela telefona vsako leto, sedaj pa je postalo jasno še, da se prihajajočemu modelu LG G7 obeta velika sprememba. Že izdelano so vrgli v koši, telefon pa si bodo zamislili povsod od začetka.

Pri proizvajalcih pametnih telefonov se je kar nekako zakoreninilo prepričanje, da je treba vsako leto izdati nov model. Apple vse od leta 2007 vsako leto pripravi novo generacijo iPhonov, podobno velja tudi za Samsungove telefone Galaxy. LG se je odločil, da tako ne bo šlo več naprej. Izvršni direktor Cho Seong-jin je na CES-u dejal, da bodo nov...

83 komentarjev

Prihaja Nokia 6 druge generacije

Slo-Tech - Znamka Nokia, ki jo obvladuje podjetje HMD, se je na trg mobilnih telefonov vrnila pred letom dni z modelom Nokia 6, ob leto osorej pa je na voljo druga generacija istoimenskega modela. Nokia 6 druge generacije je manjša, hitrejša in zmogljivejša.

Poganja jo procesor Qualcomm Snapdragon 630 (predhodnika Snapdragon 430), ima 4 GB pomnilnika (predhodnik 3 GB), priključek USB-C (in ne več micro-USB) in nespremenjen 5,5-palčni zaslon z ločljivostjo 1080p. Zaradi manjšega roba je celotna naprava nekoliko manjša, čeprav za kakšen milimeter debelejša. Kamera ima še vedno 16 milijonov točk, pomožna pa osem milijonov,...

16 komentarjev

Qualcomm predstavil Snapdragon 845

Slo-Tech - Qualcomm je predstavil prihajajoč mobilni procesor Snapdragon 845, ki bo bržkone stalnica v najzmogljivejših telefonih prihodnjega leta. Še vedno je zgrajen v 10-nm tehnologiji LPP FinFET kakor njegov predhodnik 835, a vseeno prinaša kopico novosti. Vsled nove arhitekture bo, denimo, podpiral zajem videa v ločljivosti 4K in boljšo umetno inteligenco (AI). Zaradi izboljšane arhitekture pa bo ob enaki zmogljivosti porabil 15 odstotkov manj energije ali ob enaki porabi energije zmogel 10 odstotkov več.

Snapdragon 845 ima glavni čip Kryo 385, grafični čip Adreno 630 ter procesor za obdelavo slikovnih signalov Spectra 280, kar zadostuje za zajem videa s 60 sličicami na sekundo tudi pri najvišji ločljivosti ter 64-krat bolj živo sliko (večji razpon barv, ki jih...

8 komentarjev

Android 8.1 je tu

Slo-Tech - Prva velika nadgradnja Androida Oreo je danes začela romati na mobilne telefone najsrečnejših lastnikov. Android 8.1 bodo od danes pričeli dobivati lastniki Googlovih telefonov Pixel in Nexus. Do konca prihodnjega tedna je novo verzijo pričakovati na modelih Pixel 2 in 2 XL, Pixel 1 in 1 XL, Pixel C, Nexus 6P in 5X. Tu pa se bo zgodba tudi za dlje časa ustavila, saj na ostalih Googlovih...

41 komentarjev

Googlovi telefoni bodo vedeli, kdaj nam kdo gleda čez hrbet

qz.com - Google za svoje telefone razvija funkcionalnost, ki nas bo opozorila, če kdo preko našega hrbta kuka v zaslon. Podrobno bodo sistem predstavili na konferenci Neural Information Processing Systems, ki bo prihodnji teden potekala v Kaliforniji, že sedaj pa lahko vidimo demonstracijo. Telefon uporablja sprednjo kamero, s katero snema dogajanje, ter strojno pamet, ki prepozna oči in smer pogleda. Analiza posnetkov deluje lokalno, zato oči in pogled zazna v dveh milisekundah, trdi Google.

Tehnologija, ki je za zdaj omejena na Googlove telefone Pixel, nastaja pod vodstvom inženirjev Hee Jung Ryu in Floriana Schroffa. Ko zazna, da nam nekdo gleda čez hrbet, skrije aplikacijo za vnos sporočil in prikaže posnetek kamere, ki ima dodano mavrico v...

30 komentarjev

OnePlus 5T je tu

Levo: OnePlus 5T, desno: OnePlus 5

Slo-Tech - OnePlus je predstavil svoj najnovejši telefon višjega razreda, ki se letos imenuje OnePlus 5T in predstavlja naslednika OnePlus 5. Največja sprememba je že zunanji videz, saj je OnePlus 5T prenovil sprednjo stran in prinesel res tanke robove ob zaslonu. Čitalnik prstnega odtisa je po novem na zadnji strani, za navigacijo pa uporabljamo le še programske gumbe. Vse to je dandanes že precej standardno.

Zaslon po diagonali meri 6 palcev in zmore prikazovati ločljivost 2160 x 1080 v razmerju 18:9, kar prinese gostoto točk 401 ppi. Zaslon je AMOLED, torej Samsungov. Kljub pol palca daljši diagonali kakor v predhodniku telefon fizično ni večji. S sprednje strani so pač leteli fizični gumbi,...

135 komentarjev

Lažne aplikacije za Android čedalje večji problem

Lažna

Slo-Tech - Lažna aplikacija za Android, ki se je pretvarjala, da gre za uveljavljeno aplikacijo za hipno sporočanje WhatsApp, je uspela pretentati več kot milijon uporabnikov, da so jo namestili. Aplikacija se je imenovala Update WhatsApp Messenger (sedaj so njeno ime že spremenili v Dual Whatsweb Update) in je uporabljala enake ikone in grafični dizajn kakor legitimna aplikacija. Tudi kot založnik je bil zapisan WhatsApp Inc., le da je bil na koncu imena še neopazen znak Unicode, podoben presledku.

To seveda ni prvi primer, da je lažna aplikacija na Google Playu uspela pretentati nekaj uporabnikov, je pa eden redkih tako množičnih. Aplikacija je namreč zbrala kar milijon prenosov, kar je zaskrbljujoče veliko. Kar se tiče funkcionalnosti, je šlo za sorazmerno benigen primer, saj aplikacija ni zahtevala skoraj nobenih privilegijev, temveč je zgolj prikazovala reklame. Podobno se je dogajalo tudi Facebooku, katerih ime so...

34 komentarjev

Google težave novega Pixla 2 rešuje programsko

LCD-ji so prikazovali barve v črnem trikotniku, Pixel 2 pa v rumenem.

Slo-Tech - Google se je odzval na poročila, da imajo njegovi novi telefoni Pixel 2 težave s čudnim odtenkom na zaslonu, vžgano sliko in proizvajanjem čudnih zvokov visokih frekvenc. Divje špekulacije, da bi se lahko zgodil celo vpoklic, se seveda ne bodo uresničile, so pa v Googlu priznali težave in napovedali programske nadgradnje.

Kar se tiče barv, Google vztraja, da gre za našo nenavajenost na prave barve. V Pixlu 2 so namreč barve kalibrirali drugače kakor doslej, in sicer so uporabili novo funkcijo v Androidu 8, ki omogoča poustvaritev realnih barv....

22 komentarjev

Pixel 2 XL ima težave z zaslonom

Slo-Tech - Manj kot mesec dni po izidu Googlovega novega pametnega telefona Pixel 2 XL se v javnosti pojavljajo ugibanja, ali ga bo zaradi težav z zaslonom Google nemara celo vpoklical. Zasloni na tem telefonu imajo namreč dve veliki težavi, za kateri Google še ni pripravil zadovoljive rešitve.

Prva težava so barve. Če v zaslon gledamo pravokotno, so barve pravilne, če pa se malo premaknemo, tako da gledamo pod kotom, postane slika modrikasta. Zanimivo je, da ima težavo le večji 6-palčni model Pixel 2 XL, medtem ko je Pixel 2 neprizadet. Pixel 2 ima zaslon AMOLED proizvajalca HTC, medtem ko Pixel 2 XL uporablja P-OLED, ki ga proizvaja LG.

Bistveno resnejši problem pa je "vžgana" (vtisnjena) slika, ki se pojavlja v nekaterih le...

50 komentarjev

Google predstavil telefona Pixel 2 in Pixel 2 XL

CNET - Google je predstavil svoja nova pametna telefona iz serije Pixel, s katerima kani konkurirati iPhonu X, Galaxy Noteu 8 in ostalim paradnim konjem konkurence. Družino Pixel razširjata Google Pixel 2 in Pixel 2 XL, ki je, razumljivo, večji. Poglejmo, kaj bomo dobili za 799 evrov, kolikor bo stal cenejši Pixel 2, oziroma 939 evrov, kolikor bo stal dražji Pixel 2 XL. Verziji z dvakrat večjo kapaciteto (128 GB namesto 64 GB) bosta v obeh primerih stotaka dražji. Prednaročila za oba telefona so na internetu že začeli pobirati.

Glavna razlika med modeloma je v velikosti. Manjši telefon je 5-palčni in ima zaslon z ločljivostjo 1920 x 1080 točk, kar znese 441 točk na palec. Večji šestpalčni model ima OLED-zaslon z ločljivostjo kar 2800 x 1440, kar znese 538 točk na...

94 komentarjev

Kaj se je Samsung naučil iz gorečih Galaxy Note7

CNet - Samsung je imel s telefoni Galaxy Note 7 obilico smole, saj so se njihove baterije vnele zaradi več razlogov. Ko so prve neustrezne baterije zamenjali, so se težave nadaljevale, ker so bile neustrezne tudi druge baterije drugega proizvajalca. Minuli teden je izšel njegov naslednik Galaxy Note 8, za katerega je Samsung moral poskrbeti, da se mu napaka nikakor ne ponovi. V povprečju je verjetnost, da nam bo litij-ionska baterijska celica eksplodirala, 1 proti 10 milijonom, a to velja le, če so baterije brez opaznih defektov in pomanjkljivosti. V Galaxy Note 7 pa je bila ta verjetnost zaradi napake 1 proti 10.000. Kako se je torej Samsung lotil zagotavljanja, da v Galaxy Note 8 res ne bi prišlo do podobnih nevšečnosti? Ta...

21 komentarjev

Samsung predstavil Galaxy Note8

Slo-Tech - Samsung je danes uradno predstavil verjetno svoj najpomembnejši telefon Galaxy Note8. Gre za naslednika nesrečnega Galaxy Note7, ki ga je moral Samsung zaradi nevarnih baterij na koncu odpoklicati, zato si pri njegovem nasledniku ni smel privoščiti nobene površnosti. In res ima Note8 s 3300 mAh nekoliko manjšo baterijo (Note7 je imel 3500 mAh), ki je, upajmo, predvsem zanesljivejša.

Na telefonu teče Android 7.1 Nougat, ki ga bo seveda mogoče nadgraditi na včeraj izšli Android 8 Oreo. Z njim bomo upravljali prek 6,3 palca velikega na dotik občutljivega zaslona Super AMOLED z ločljivostjo 1440 x 2960, kar predstavlja...

98 komentarjev

Novi Android Oreo je tu

Google - Točno ob Sončevem mrku je Google izdal novo verzijo svojega operacijskega sistema za mobilne telefone, ki ga je poimenoval Android Oreo. Toda čas za navdušenje še ni napočil, saj Androida Oreo še ne moremo dobiti na nobenem telefonu. Osmo verzijo Androida, ki je zadnjih nekaj mesecev ždela v stadiju razvijalske bete, bo na najpopularnejše telefone prispela do konca leta. V skladu s staro boleznijo Androida se bomo nove verzije načakali, saj bo na obstoječe telefone kapljala počasi, pa še to le na novejše, če jo bodo proizvajalci ustrezno prilagodili. Starejši telefoni so obsojeni na stare verzije ali pa na neuradne ROM-e, kjer se prav tako načakamo. Najprej bomo Android Oreo dobili na Googlovih telefonih Pixel in Nexus.

...

66 komentarjev

Odkritih več tisoč vohunskih aplikacij za Android

Slo-Tech - Da je nameščanje aplikacij na Android iz neuradnih virov tvegano početje, je precej jasno. Toda vedno znova se dokazuje, da se zlonamerne aplikacije znajdejo tudi v uradni spletni tržnici Google Play. Zadnji tak primer je družina aplikacij SonicSpy, ki obsega več kot štiri tisoč zlonamernih aplikacij, med njimi tudi so vsaj tri našle pot tudi v Google Play.

Ena izmed njih se je imenovala Soniac in je uradno ponujala okolje za varno sporočanje, ki ni bilo nič drugega kot predelan vmesnik za dostop do omrežja Telegram, v ozadju pa je vohunila. Aplikacija je snemala pogovore in imela možnost opravljanja klicev, pošiljanja sporočil in prebiranja drugih podatkov na telefonu. Poleg Soniaca sta bili na Google Play še aplikaciji Hulk Messenger in Troy Chat, a je Google vse tri...

41 komentarjev

Tudi Samsung razvija pametni zvočnik

Slo-Tech - Naslednja vroča stvar so očitno pametni zvočniki, kakršen je Amazonov Echo ali Googlov Home. Poleg Microsofta in Appla, ki razvijata svoja izdelka, se v tekmo podaja še Samsung. Po poročanju The Wall Street Journala se bo Samsungov izdelek imenoval Vega in ga bo poganjal Samsungov pametni pomočnik Bixby.

Za Bixby smo prvikrat slišali marca, ko je ob najavi Galaxyja S8 in S8+ Samsung napovedal tudi konkurenco Applovi Siri. Bixby sicer zamuja, saj ob izidu telefona sploh še ne zna angleško, kar je tudi razlog za sorazmerno pozen prihod Vege. Ta bo imela težko delo, saj ima v ZDA Amazonov Echo kar 70 odstotkov trga, četrtino pa obvladuje Google Home. Konkurenca se vsaj za zdaj bori za drobtinice. Mimogrede, v ZDA tovrstne izdelke uporablja okrog 10 odstotkov...

6 komentarjev

Samsungov Galaxy Note 7 se vrača

The Wall Street Journal - Nesrečni Galaxy Note 7, ki ga je Samsung lani po fiasku z baterijami umaknil iz prodaje in vpoklical, s čimer si je nakopal ogromno stroškov in zapravil nekaj ugleda, se vrača. Kot smo pisali že marca, bo obnovljeni Galaxy Note 7 na voljo od 7. julija dalje. Toda verjetno ga ne boste mogli dobiti.

Samsung za zdaj pravi, da bo telefon prodajal le v domači Južni Koreji, pa še to le v nakladi 400.000. Imenoval se bo Galaxy Note 7 FE, kjer kratica pomeni Fandom Edition (zlobni jeziki ga že imenujejo Fire Edition). V ostalih državah bo na voljo le v "skromnih količinah", a ni znano ne v kolikšnih ne kje. Samsung je vpoklical tri milijone telefonov, sedaj pa se govori le o 400.000 enotah, torej jih je nekje še precej.

Novi...

37 komentarjev

Lenovo nadaljuje serijo Moto: C in C Plus

Slo-Tech - Motorola je v svetu Androidov naredila pravo malo revolucijo s serijo pametnih telefonov Moto, ki so za svoj denar nudili zelo veliko. Motorolo je imel takrat v lasti Google, ki pa jo je leta 2014 prodal Lenovu. Ta se je odločil, da zmagovalnega recepta ne bo menjal, tako da sta pred nami novinca z imeni Moto C in Moto C Plus. Namenjena bosta evropskim, azijskim in južnoameriškim trgom, kjer je kupna moč manjša kakor v ZDA.

Moto C bo imel 5-palčni zaslon z ločljivostjo 854 x 480 točk, 1 GB pomnilnika, 8 GB prostora, baterijo s kapaciteto 2350 mAh, glavno kamero z ločljivostjo 5 MP in sprednjo z 2 MP, kar bo vse skupaj poganjal Android 7. Verzija s povezljivostjo 3G bo stala 90 evrov, verzija s podporo za 4G/LTE pa 100...

4 komentarji

Pametna zapestnica Fitbit Flex 2 eksplodirala?

Slo-Tech - Po eksplodirajočih pametnih telefonih in prenosnikih - v resnici je vsakokrat razneslo litij-ionske baterije - smo dobili prve obtožbe, da je eksplodirala tudi pametna zapestnica. Ženska iz Wisconsina se je obrnila na ABC News z zgodbo in slikami, kako ji je Fitbitov Flex 2 bit razgnalo na roki, kar da ji je povzročilo opekline druge stopnje. Dejala je tudi, da so se ji koščki plastike zažrli v kožo, zato je morala na manjši kirurški poseg.

Zgodba se sliši povsem možno, zato se je je Fitbit lotil resno in takoj uvedel preiskavo. Ta pa je pokazala, da naj bi bila baterije brezhibna. Ni se pregrela, temveč so incident povzročile pretirane zunanje sile, kaj bolj nedvoumnega pa niso zapisali. Dodajajo, da niso prejeli nobenih drugih pritožb od lastnikov enakih...

8 komentarjev

Google optimiziral vašo zbirko androidnih aplikacij in iger

vir: The Verge
The Verge - Google je prenovil del spletne trgovine za androidne aplikacije Google Play. Največje spremembe so v delu Playa poimenovanem Moje aplikacije in igre. Tako lahko sedaj z enim klikom posodobimo naložene aplikacije in ponovno naložimo predhnodno naložene aplikacije. Nov izgled vseh aplikacij je veliko bolj pregleden in uporabniku prijazen. Z novostjo so tudi najbolj zagrizenim zbirateljem aplikacij vse naložene in izbrisane aplikacije organizirali v optimiziranem kotičku Trgovine Play.


Prejšnji način prikazovanja naloženih aplikacij je bil za uporabnike zelo neprijazen. Posodabljanje posameznih aplikacij je zahtevalo skoraj več iskanja in klikanja kot samo nalaganje aplikacije. Da ne govorimo o majhnih gumbih, ki so...

7 komentarjev

Napad na države v razvoju: Instagram boste lahko uporabljali tudi brez internetne povezave

TechCrunch - Facebookov Instagram bo v kratkem dobil novo funkcionalnost, ki jo sicer že ponuja večina konkurentov. Večino funkcij aplikacije boste sedaj lahko uporabljali tudi brez internetne povezave. Trenutno je offline različica Instagrama na voljo le za Android naprave, razvijalci pa razmišljajo že o iOS različici.

Kaj to pomeni v praksi?
Uporabniki bodo sedaj lahko videli vse predhodno naloženo vsebino, lahko bodo komentirali slike, jih všečkali in shranjevali vsebino. Vse pa se bo izvršilo, ko bo ponovno vzpostavljena internetna povezava. Brez te bo vidna vsa vsebina profilov, ki so bili predhodno že obiskani.

...

8 komentarjev

Google Photos odslej stabilizira tudi videoposnetke

Slo-Tech - Google Photos je v novi verziji 2.13 dobil dobrodošlo novost, ki bo razveselila vse, ki radi snemajo videoposnetke s svojimi telefoni. Novi Google Photos ima možnost avtomatične stabilizacije videoposnetka, o čemer se je govorilo že lani.

Prvi pregled funkcije kaže, da deluje zelo dobro. Čudežev sicer ne more delati, je pa pri videoposnetkih smučanja, hoje in podobno končni rezultat občutno mirnejši in bolj gledljiv. Nič ni zastonj, zato na ta način žrtvujemo nekaj kakovosti posnetka, a včasih je manj tresljajev pomembnejše od nekaj večje ločljivosti in širšega zornega kota. Funkcija delo zelo enostavno, in sicer je pri kliku na video in izbiri ikone za urejanje na...

10 komentarjev

Kako je Burger King ugrabil Googlovega Asistenta za lastno promocijo

Ars Technica -
»OK Google, kaj je v Whooper burgerju.« Tako se konča televizijska reklama verige restavracij s hitro prehrano Burger King, ki so jo prvič na malih ekranih predvajali včeraj. Po eni strani je reklama genialna – zadnji izrečeni stavek je namreč prek televizijskih ekranov sprožil googlovega AI sistema na vseh pametnih telefonih, ki so bili v času predvajanja dovolj blizu zvočnikov. In googlov asistent je začel naštevati sestavine Whooperja. Vendar je mašilec žil tokrat očitno šel predaleč.

Prvi je udaril internet

Takoj po prikazu prvega oglasa na televiziji so forumi, twitter in druga spletna družabna omrežja napovedala vojno Burger Kingu. Hitro je postalo jasno, da googlov asistent dobiva podatke o sestavinah Whooperja iz Wikipedije. In posledično je stran...

22 komentarjev

Samsungov Galaxy S8 ne bo razumel angleško

Slo-Tech - Prihajajoč Samsungov pametni telefon Galaxy S8, ki izide 21. aprila, bo očitno nekoliko prehitel pisce glasovnega pomočnika Bixby. Samsungov odgovor na Applovo Siri, ki zmore še več v smislu krmiljenja telefona, namreč ob izidu ne bo govoril angleško.

Podporo za angleščino bo dobil šele konec maja, sporočajo viri blizu Samsunga. Kako bo z ostalimi jeziki ob izidu telefona, še ni jasno. Razlog za zamudo naj bi bile težave z zanesljivostjo delovanja, ki so jih odkrili v zadnjih tednih in jih Samsung pospešeno odpravlja. Samsungov tiskovni predstavnik je...

4 komentarji

Cesarjeva nova oblačila ali zakaj se Apple brani glasbenih milijonov Androida

vir: The Verge
The Verge - Skoraj sedem mesecev po nadgradnji Apple Music za iOS 10 so novo različico aplikacije dočakali še Android uporabniki. Različica 2.0 prinaša uporabnikom dostop do besedil skladb , bolj intuitivno navigiranje znotraj aplikacije in reorganizacijo vsebine v štiri sekcije – Library, For You, Browse in Radio.


Apple music za Android (vsaj v javnosti) ni Applova prioriteta, čeprav si uradno želijo konkurirati svojim rivalom, kot sta Spotify in Pandora. Nova verzija Android aplikacije je namreč le kopija iOS različice aplikacije, ki je bila izdana za iOS 10 lansko leto.

Nadgradnja tako prinesla rešitve za enega najbolj sitnih problemov. Dolgotrajno vpisovanjem v aplikacijo . Na določenih napravah je aplikacija od uporabnikov...

6 komentarjev

Google bi končal androidne vojne: zakaj si ne delimo patentov brezplačno?

TheNextWeb - Že skoraj od rojstva Androida med Googlom in drugimi tech podjetji divjajo pravne vojne. Velikanu namreč mnogi očitajo, da je dobesedno kradel njihovo kodo in ideje brez dovoljenja ali spoštovanja avtorskih pravic. V večini primerov gre za patentne spore. In kaj je najnovejša rešitev Googla? Prosto in pa predvsem brezplačno deljenje patentov med največjimi tehnološkimi igralci. Vsaj tako je velikan iz Mountain Viewa zapisal v včeraj predstavljenem predlogu o sodelovanju, ki so ga poimenovali PAX - Android Networked Cross-License Agreement. Ta v osnovi določa pravna razmerja med razvijalci programskih rešitev in proizvajalci andoridnih naprav. To sicer ni prvi poizkus Googla, da bi ustavil pravne vojne znotraj androidnega ekosistema. Tako je velikan v preteklosti sodeloval tudi pri LOT...

14 komentarjev

Galaxy S8 lahko odklenete tudi s fotografijo

Slo-Tech - Samsungov nov pametni telefon Galaxy S8 ima med ostalimi bonbončki tudi možnost odklepa s prepoznavanjem biometričnih značilnosti uporabnika. Z drugimi besedami: Galaxy S8 lahko odklene s svojim prstnim odtisom, s šarenico ali prepoznavanje obraza. Slednja funkcija je bolj kisel bonbonček, so pokazali zadnji preizkusi, saj jo je mogoče pretentati že -- s fotografijo.

Španski uporabnik je pokazal, da zadostuje preprost selfie. Odklep telefona je imel nastavljen na prepoznavanje obraza. Potem je z drugim telefonom napravil selfie in ga pokazal Galaxyju S8, ki se je hitro odklenil. Zvijača je enostavno ponovljiva.

Samsung ni prvi, ki se je ujel v to zanko. Ko je Google dodal Face Unlock že v Android 4.0 leta 2011, ga je bilo mogoče...

25 komentarjev

Nov Microsoftov telefon: Samsung Galaxy S8

engadget - Microsoft se je odločil, da lastnih pametnih telefonov ne bo več prodajal. Tudi nakup Nokie jim ni prinesel uspeha na tem področju, lani pa niso izdali čisto nič pametnega. Zato bodo odslej le posojali svoje ime uveljavljenim znamkam. Tako smo po včerajšnjem razkritju Samsungovega Galaxyja S8 danes ugledali Samsung Galaxy S8 Microsoft Edition. Microsoft je že začel zbirati prednaročila za ta telefon, ki bo izšel v prihodnjih tednih.

Microsoftov tiskovni predstavnik pojasnjuje, da gre za telefona Samsung Galaxy S8 in Galaxy S8 Plus, ki bosta originalna, a prejela Microsoftovo prenovo programske opreme. Tako bosta imela prednaložene Office, OneDrive, Cortano, Outlook in druge programe iz Microsoftovega ekosistema....

38 komentarjev

Samsung predstavil Galaxy S8

Slo-Tech - Samsung je predstavil prihajajoč telefon Galaxy S8, ki pride na prodajne police 21. aprila. Pravzaprav prideta dva, saj bo na voljo v osnovni verziji s 5,8-palčnim zaslonom in kot S8 Plus s 6,2-palčnim. Uradnih podatkov o cenah še ni, ker jih bodo operaterji oblikovali po svoje, pričakujemo pa 700-750 evrov oziroma 800-850 evrov v prosti prodaji. Telefonoma se že na daleč vidi, da sta naslednika v popularni seriji Galaxy S, zato pri dizajnu revolucije ni. Kovina, steklo in malo plastike. Zaslon je nategnjen skoraj do skrajnega roba telefona, da celo na vrhu ni več prostora za napis Samsung, na dnu pa kapacitivnih gumbov Domov in za premik. Robovi so zaobljeni.

Zaslon je v razmerju 18,5:9, zaradi česar je telefon ožji, a višji od predhodnika - ločljivost je...

140 komentarjev

Galaxy Note 7 se bo vrnil kot obnovljen telefon

Samsung - Govorilo se je že januarja, a je Samsung tedaj vesti odločno zanikal. Toda očitno niso bile iz trte izvite, saj je korejski velikan danes sam oznanil, da bodo v takšni ali drugačni vrnili vrnili zloglasni Galaxy Note 7. Obvestilo za javnost so zavili v skrb za okolje, a iz njega je jasno razbrati, da bodo obnovili vsaj del telefonov Galaxy Note 7 in jih kot take tudi prodali (refurbished).

Spomnimo, da so oktobra dokončno obupali nad Galaxy Note 7, saj so se telefoni lahko spontano vneli, za kar je bila kriva baterija. Hudič je hotel, da so bile tudi zamenjane baterije defektne, zato Samsungu ni preostalo drugega kot telefon dokončno upokojiti in pogoltniti večmilijardno izgubo. Ocenjujejo, da so izgubili vsaj pet milijard dolarjev. Vse to zaradi...

7 komentarjev

Prihaja novi Android O

Slo-Tech - Google je pokazal, kaj se nam v prihodnosti obeta v mobilnem svetu. Novo razvijalsko različico operacijskega sistema Android O za mobilne telefone so razvijalci že preizkusili, zato si poglejmo, kaj prinaša. Google jo je izdal nenavadno potihoma, zato je nekaj časa trajalo, da so se nakapljali prvi preizkusi in izkristalizirali vtisi. Pod črto: pot je prava, čeprav uradno sploh še ne vemo, kako se bo Android O imenoval. Nima niti kodnega imena niti končne številke verzije (verjetno 8.0). A to ta hip niti ni pomembno.

Glavne novosti so podaljšana avtonomija zavoljo manjše porabe električne energije, izboljšana obvestila oziroma opozorila ter kakovostnejši zvok. Baterijo najbolj najedajo demoni v ozadju, na katere sploh ne pomislimo. Google je ta...

40 komentarjev

Samsungu ne bo uspel čitalnik prstnih odtisov pod zaslonom

Slo-Tech - Ena izmed vidnih odlik prihajajočega Samsungovega pametnega telefona Galaxy S8 bo ogromen zaslon, ki bo pokrival skoraj celotno sprednjo stran. Samsung je želel tja stlačiti tudi čitalnik prstnih odtisov, ki je v S7 še vedno pod spodnjim gumbom na sprednji strani. Tehnologijo za neopazno vgradnjo čitalnika pod zaslon je razvijal Synpatics, a je v končni verziji telefona ne bo.

Razvoj Samsungovega Galaxyja S8 je namreč že bolj ali manj končan, telefon pa prehaja v proizvodnjo fazo. Medtem pa kalifornijski Synaptics še vedno ni uspel dokončati razvoja čitalnika pod zaslonom, tako da bi ta deloval dovolj zanesljivo. To bi bila precejšnja prednost, saj takega telefona še ni, a ga žal tudi še nekaj časa ne bo. Niti izdatne Samsungove finančne injekcije v...

22 komentarjev

Na 38 telefonih odkrili prednameščene viruse

Slo-Tech - Okuženi pametni telefoni niso nič nenavadnega, večinoma pa smo si za okužbo krivi sami, saj nanje nesnago potegnemo sami ali pa jo staknemo ob obisku kakšne sumljive spletne strani. Zgodilo se je že tudi, da je na kakšnem poceni telefonu trojanec naložen že tovarniško. Check Point pa ugotavlja, da ga lahko dobimo tudi na telefonih višjega razreda, denimo Galaxy Note 7 ali LG G4.

Pri Check Pointu so na 38 napravah z Androidom, ki so bile v lasti dveh različnih podjetij (telekomunikacijskega operaterja in tehnološke multinacionalke), katerih identitete niso razkrili, odkrili okužbo. To ne...

54 komentarjev

Moto petič: Moto G5 in Moto G5 Plus

Slo-Tech - Mobile World Congress pomeni, da so kakšen teden vesti bolj mobilno obarvane s poudarkom na mobilnih telefonih. Če si kateri zasluži omembo, je to zagotovo Moto G. Z njim je Motorola daljnega leta 2013 naredila pravo malo revolucijo, saj so uspeli za zelo dostopno ceno (okrog 200 evrov) sestaviti telefon, ki se je v vseh pogledih kosal z velikimi. Če bi sodili po vtisu uporabnikov, smo dobili nekakšno telefonsko Opero, ki je prepričala malo ljudi, a te docela. Leta 2017 sta seveda na vrsti Moto G5 in Moto G5 Plus, ki sta ostala v enakih cenovnih razredih.

Moto G5 za 180 evrov nudi 5,2-palčni zaslon (1920 x 1080 IPS), osemjedrni Qualcomm Snapdragon 430 (Cortex A53 in Adreno 505), 2 GB pomnilnika, 16 GB prostora z...

3 komentarji

Nokia 3310: prva ljubezen nikoli ne zarjavi

Slo-Tech - Pa smo jo dočakali. Težko pričakovano remek delo mobilne telefonije po imenu Nokia 3310 je tu. HMD Global, ki ima v lasti znamko Nokia, je na Mobile World Congressu v Barceloni predstavil prenovljeno Nokio 3310. Po videzu precej zvesto sledi izvirniku, ima pa kamero na zadnji strani in barvni zaslon ločljivosti 240x320. Vsem je jasno, da telefon ne bo poganjal plejade modernih aplikacij, a za 49 evrov tega nismo niti pričakovali. Zadovoljni bomo, da lahko z njim poleg telefoniranja in pisanja sporočil igramo tudi legendarno kačo! S telefonom pridemo celo na internet, ne podpira pa aplikacij, torej odpadejo WhatsApp, Viber, Snapchat, GPS(!) ipd. HMD obljublja, da telefon z enim polnjenjem...

48 komentarjev

BlackBerry KEYone vrača fizične tipkovnice

Slo-Tech - Začetek Mobile World Congressa vsako leto prinese predstavitve številnih mobilnih novosti različnih proizvajalcev. BlackBerry je letošnjega izkoristil za poizkus vrnitve na pota stare slave, ki so si jo bili med drugim ustvarili tudi z znamenitim dizajnom pametnih telefonov s fizično tipkovnico. Novinec s kodnim imenom Mercury, ki so ga kazali na CES-u, je postal BlackBerry KEYone. Proizvaja ga seveda kitajski TCL, ki ima v lasti tudi znamko Alcatel.

V notranjosti ne najdemo nič posebej pretresljivega. Osemjedrni procesor Qualcomm Snapdragon 625, Adreno 506 GPU, 3 GB pomnilnika in kapaciteta 32 GB, ki jo lahko razširimo s kartico microSD, bodo svojo nalogo opravili zadovoljivo. Z...

21 komentarjev

Vrača se nepozabna Nokia 3310 in novinci Nokia 3, 5 in 6

VentureBeat - Nokie sicer ni več, kar se tiče mobilnih telefonov, zato pa ima licenco za uporabo te blagovne znamke HMD Global Oy. In ta se je odloči, da bo na prihajajočem MWC-ju v Barceloni predstavil obujeno Nokio 3310. Res je, legendarni telefon, ki se ga je prijel sloves neuničljivega, se za 60 dolarjev vrača. Kako točno bo videti in kaj bo vključeval, še ni znano, gotovo pa tudi slavno Kačo. Gotovo je, da ne bo šlo za pametni telefon, temveč za prenovljeno verzijo starega neumnega telefona. Originalna verzija je izšla leta 2000 in kljub ceni 150 dolarjev več kot uspešno nadomestila Nokio 3210.

To pa seveda ni vse, kar bo HMD Global predstavil na MWC-ju. Nokia 3310 bo le poklon stari legendi, največ pa jasno pričakujejo od novih pametnih telefonov. Že znani Nokii 6 se...

56 komentarjev

Prihaja LG G6

Slo-Tech - LG-jeva služba za marketing dela s polno paro, tako da so nam odmerili že precej informacij o svojem prihajajočem prvaku med telefoni LG G6. Uradno predstavitev pričakujemo konec meseca, a o telefonu že sedaj vemo praktično vse. Že od lani je znano, da telefon ne bo modularen, danes pa mu poglejmo še v drobovje.

Zaslon bo imel ločljivost kar 2880 x 1440, kar predstavlja odmik od uveljavljenih razmerij proti 2:1 (ali 18:9, da si lažje predstavljamo, saj je neuradni standard dandanes 16:9). LG G6 bo torej ožji z diagonalo dolžine 5,7 palca, mrtvega prostora okrog zaslona pa bo zelo malo (manj kot 10 odstotkov). LG je zelo ponosen, da bo imel telefon četvorni 32-bitni digitalno-analogni pretvornik (32-bit quad DAC) proizvajalca ESS, zaradi česar obljubljajo res dober zvok, saj...

71 komentarjev

Firefox OS je mrtev

Slo-Tech - Mozilla je že pred dobrim letom obupala nad telefoni s Firefoxom OS in projekt v celoti preusmerila na pametne, v internet povezane naprave. Ari Jaaksi, zadolžen za področje povezanih naprav, je tedaj jel zatrjevati, da to pomeni zatona Firefoxa OS. Dobro leto pozneje Mozilla ukinja enoto za Firefox OS, Jaaksi pa si bo s petdesetimi drugimi zaposlenimi v tej enoti moral poiskati novo službo.

Mozilla je včeraj potrdila, da so enoto ukinili. Firefox OS pač nikoli ni zares zaživel. Da na telefonih nima prihodnosti, smo videli že zelo kmalu, na pametnih napravah pa je največji uspeh predstavljala uvrstitev v nekatere Panasonicove televizorje. Drugih smelih načrtov, kot sta bila usmerjevalnik Firefox Hub in tipkovnica Firefox Pi, pa nismo zares dočakali.

Tako...

25 komentarjev

Neuradni Blackphone 2 ne bodo več delovali

Slo-Tech - Lastniki varnih androidnih pametnih telefonov Blackphone 2 proizvajalca Silent Circle, ki jih niso kupili pri uradnih prodajalcih, imajo velik problem. Silent Circle je že sredi tega meseca opozoril, naj jih nikar ne kupujejo pri neuradnih preprodajalcih, sedaj pa je grožnje udejanjil. Nova posodobitev operacijskega sistema prepreči uporabo vseh neuradnih telefonov.

Novi Silent OS 3.0.8 preveri številko IMEI in če ugotovi, da telefon ni bil prodan po uradnih kanalih oz. ni pristen, ne dovoli njegove uporabe, temveč ga zaklene (bricked). Silent OS 3.0.7, ki je izšel 29. decembra, še normalno dovoli uporabo teh istih telefonov. Pri tem ni čisto jasno, kaj Silent Circle šteje kot pristen (genuine) telefon.

Dejstvo je, da...

12 komentarjev

LineageOS živi!

Slo-Tech - CyanogenMod se še niti dobro ohladil ni, ko je njegov naslednik že tu. Ko je konec leta Cyanogen napovedal ukinitev podpore projektu alternativnih verzij Androida z imenom CyanogenMod, je skupnost obljubila, da bo projekt nadaljeval svoje življenje pod imenom LineageOS. Obljubo so držali in dočakali smo že prve ROM-e.

Nove ROM-e lahko prenesemo z uradne strani, kjer je na voljo tudi statistika in status. Za zdaj je LineageOS prispel na Nexus 6P, 5X, Moto G4 in G4 Plus, Nextbit Robin in Xiaomi Redmi 1S, sčasoma pa lahko pričakujemo tako širok nabor, kot ga je imel CyanogenMod. Obdržali so tudi številčenje, tako da je LineageOS 13 ekvivalent Androidu Marshmallow 6.0.1 (kot je bil CM13), štirinajstica pa Androidu Nougat 7.1.1. Nekaj časa bo še trajalo, da se bo...

9 komentarjev

Galaxy Note 7 gorel zaradi defektnih baterij dveh proizvajalcev

Slo-Tech - Samsung je po večmesečni preiskavi razkril razloge, ki so privedli do vžigov pametnega telefona Galaxy Note7, zaradi katerih so telefonu najprej menjali baterije, kasneje pa so ga v celoti odpoklicali. V preiskavi je sodelovalo 700 inženirjev in raziskovalcev, ki so preizkusili več kot 200.000 telefonov in 30.000 baterij, kar priča o obsegu preiskave in resnosti naporov, s katerimi se je Samsung odločil težavi priti do dna. Sodelovale so tudi zunanje...

28 komentarjev

Android One bo Nexusov poceni naslednik

Slo-Tech - Ko je Google ukinil znamko telefonov Nexus, smo se vprašali, kam naprej. V višjem cenovnem razredu jih je nadomestila linija Pixel, ki predstavlja Googlov odgovor na iPhone. Celosten telefon višjega razreda, kjer za vse aspekte od dizajna strojne opreme do programske opreme skrbi eno podjetje, ima eno samo slabost - ni poceni. Za 600 in več evrov dobimo dober telefon, a vsi si ga ne morejo privoščiti. Manjkajoči košček sestavljanke je Android One, ki smo ga doslej poznali zgolj kot znamko za cenovno občutljive trge v razvoju kot na primer Pakistan ali Indijo.

The Information je iz dobro obveščenih virov ugotovil, da Android One še pred polletjem prihaja tudi v ZDA. In kar pride v ZDA, slej ko prej pride tudi v Evrope in na...

25 komentarjev

Galaxy Note7 se ne preda, zato Verizon onemogoča klice

Slo-Tech - Vnetljivi Samsungov Galaxy Note7 se je izkazal za trdovratnejšo nadlogo, kot bi si Samsung želel. Čeprav so napravo prenehali proizvajati in uradno vpoklicali, vsem pa ponudili vrnitev kupnine in še manjše nadomestilo, še vedno več tisoč naprav ni našlo poti nazaj do proizvajalca. Problem so reševali brezkompromisno, saj so v ZDA na naprave oddaljeno poslali posodobitev, ki je onemogočila polnjenje. Sprva operater Verizon ni sodeloval, a si je kasneje premislil. Pa to ni bilo dovolj, zato bodo Galaxy Note7 še dodatno pohabili.

Verizon se je zato odločil, da bo napravam onemogočil klice....

18 komentarjev

Znamka Nokia se vrača kot Nokia 6

Slo-Tech - Čeprav je Nokia svoj del za proizvodnjo pametnih telefonov prodala Microsoftu, se pametni telefoni z znamko Nokia vračajo. Znamko ima namreč v lasti podjetje HMD Global Oy, ki je lani napovedalo vrnitev z začetkom v Indiji. Prvi model se imenuje Nokia 6 in bo v resnici namenjen kitajskemu trgu.

Presežkom od telefona srednjega razreda, ki je namenjen kitajskemu trgu, seveda ni pričakovati. Telefon v klasičnem aluminijastem ovalnem (HMD pravi, da izdelava ohišja traja 55 minut in vsebuje pet poliranj) ohišju poganja Snapdragon 430 s štirimi jedri Cortex A53, ima grafični čip Android 505 in 4 GB pomnilnika. Zaslon z diagonalo 5,5 palca s pokrovom iz Gorilla Glassa ima...

71 komentarjev

CyanogenMod je mrtev, naj živi Lineage

Slo-Tech - Da se v podjetju Cyanogen Inc. (Cyngn) nekaj kuha, smo si lahko mislili že od množičnega odpuščanja letošnjega julija, dodatno pa je te strahove okrepil ne najbolj prijateljski razhod s Stevom Kondikom, ki je bil zagnal projekt CyanogenMod. Zato nas ni presenetilo predbožično oznanilo, da se v sklopu konsolidacije Cyanogena ukinja infrastruktura, ki nam je zagotavljala nočne verzije (nightly build) priljubljenih odprtokodnih ROM-ov za mobilne telefone CyanogenMod. Profitno podjetje Cyanogen pač ni združljivo z neprofitnim projektom CyanogenMod.

Razvijalci na projektu so podrobneje pojasnili, da sledi, česar smo iz odprtokodnih projektov že vajeni - razvejitev (fork). CyanogenMod bo svoje življenje nadaljeval kot Lineage. Zapisali so, da gre za več...

63 komentarjev

Letalo skoraj pristalo zaradi fantomskega Galaxy Note 7

BBC - Čeprav je nesrečni Samsungov Galaxy Note7 že zdavnaj dokončno upokojen in s posodobitvijo, ki preprečuje polnjenje, v ZDA tudi fizično onesposobljen, naprava še vedno skrbi za zanimive prigode. Ker je vnos tega telefona na večino letal prepovedan, imajo tudi neslane šale na letalih resne posledice, razumevanja za potegavščine pa nad oblaki ni.

Na torkovem letu iz San Francisca v Boston je Lucas Wojciechowski na letalu opazil brezžično dostopno točko, ki je imela zlovešče ime: Samsung Galaxy Note7_1097. Ko so to opazili pristojni, je pilot najprej pozval lastnika Galaxyja Note7, naj se javi. Ker se ni zgodilo nič, so čez 15 minut napovedali, da bodo preiskali vso ročno prtljago, dokler nesrečnega telefona ne najdejo. Še četrt ure pozneje je pilot sporočil, da...

23 komentarjev

V ZDA bodo dokončno onesposobili Galaxy Note7

Ars Technica - Samsung se je odločil ponesrečenemu Galaxy Note7 zabiti v krsto še zadnji žebelj. Naprave, ki so bile dvakrat vpoklicane, dokončno odpoklicane in ukinjene, ter pohabljene z varnostnim popravkom, ki ne dovoljuje polnjenja nad 60 odstotkov, namreč še vedno uporablja nekaj ljudi. Pred mesecem dni smo ugotavljali, da kupci še vedno niso zamenjali 15 odstotkov telefonov, sedaj pa je ta delež padel na še vedno previsokih sedem odstotkov.

Zato se je Samsung odločil, da se problema loti s kladivom. Nova posodobitev na daljavo (OTA) bo na telefonih onemogočila polnjenje, torej bodo zelo hitro...

42 komentarjev

Poceni kitajski telefoni vohunijo za uporabniki

Slo-Tech - Da so poceni pametni telefoni kitajskih korenin dvomljivega slovesa, ni nič novega. A vseeno nismo pričakovali, da so celo v takih, namenjeni zahodnemu tržišču, stranska vrata, ki na Kitajsko pošiljajo vsebino vseh sporočil, podatke o klicih, zgodovino uporabe aplikacij, številke IMSI in IMEI ter ostale podrobnosti o uporabniku. Kryptowire je pri preiskavi več kitajskih telefonov (npr. BLU R1 HD), ki jih v ZDA (in drugod) prodaja Amazon, odkril omenjena stranska vrata.

Gre za firmware podjetja Adups iz Šanghaja, ki je pisalo firmware in je stranska vrata na...

86 komentarjev

Samsung patentiral prepogljivi telefon

Slo-Tech - Telefoni na pregib so bili pred desetletjem zelo popularni, potem pa so jih pametni telefoni s preprostim dizajnom popolnoma zasenčili. Toda moda se obrača in Samsung meni, da se ima podobno zgoditi tudi s telefoni. Le tako si namreč lahko razlagamo prijavljen patent za prepogljivi telefon. Nizozemci so patenti izbrskali in priobčili na splet, Samsung pa uradnih komentarjev ne daje.

Ne gre za staro izvedbo telefona na pregib, temveč čisto zares prepogljivi telefon, ki ima na sredini rebrasto površino, prek katere se prepogne. V tem delu bo podoben denimo Microsoftovemu Surface Booku. To pomeni, da se bo telefon preganil na sredini zaslona, če bodo patent udejanjili. Tak telefon bi bil praktičen za prenašanje naokoli, deloma pa bi ga lahko upognili tudi pri...

24 komentarjev

Kam se je izgubilo 15 odstotkov Galaxyjev Note7

Slo-Tech - Po mesecu dni se je vendarle polegel prah glede nesrečnih telefonov Samsung Galaxy Note 7, katerih proizvodnjo je Samsung zaradi vnetljivih baterij ustavil, že prodane primerke pa vpoklical. Toda čeprav je telefon uradno razglašen za nevarnega in Samsung ponuja brezplačno zamenjavo, v ZDA pa kupcem poleg vračila kupnine primakne še bon za 100 dolarjev, ter letalski prevozniki ne dovoljujejo vnosa telefona na krov, Samsung nikogar ne more prisiliti v zamenjavo. V ZDA je še vedno 15 odstotkov prodanih telefonov pri uporabnikih, odstotek pa je verjetno podoben tudi v drugih državah. Skupno so...

45 komentarjev

Tu je Huawei Mate 9

Slo-Tech - Leto dni po izidu osmice je Huawei izdal nov telefon višjega razreda z imenom Mate 9. Telefon, namenjen najzahtevnejšim in najpremožnejšim uporabnikom, ima 5,9-palčni zaslon z ločljivostjo 1920 x 1080, kar ustreza 373 dpi. Nov telefon ima zmogljiv 16-nm procesor Kirin 960, ki ima osem jeder po standardu big.LITTLE - štiri ARM Cortex A73 z 2,4 GHz (ki je 10-20 odstotkov hitrejši od A72) in štiri A53 z 1,8 GHz, grafično jedro pa je Mali G71 z 900 MHz. Kirin 960 podpira tudi pomnilnik LPDDR4 pri 1800 MHz in flash UFS 2.1 ter ima polno podporo za Vulkan API. To je podobno kot Snapdragon 820 ali Samsung Exynos 8890, kar kaže, kako visoko cilja Huawei.

Telefon ima še 4 GB pomnilnika in dvojno kamero Leica (črnobela 20 MP...

100 komentarjev

LG obupal nad modularnostjo

Slo-Tech - Vsake toliko časa se pojavi nov proizvajalec s telefonom, ki obljublja ali tudi že dejansko prinese modularnost, a si ti poizkusi slej ko prej klavrno končajo. Zadnji je poizkusil LG, ki je letos s telefonom G5 modularnost za razliko od Googla res prinesel. Toda tudi LG je ugotovil, da to ni tisto pravo, zato nasledniki ne bodo več modularni. LG G6, ki ima iziti prihodnje leto, ne bo več modularen.

Viri blizu podjetja potrjujejo, da razvoj G6 že poteka, in sicer kot klasični monolitni pametni telefon. Razlog je bržkone slaba prodaja G5, ki je ob predstavitvi sicer požel obilo zanimanja, ker je bilo spodnji del mogoče sneti, potem pa prodaja ni sledila pričakovanjem. Ljudje so ugotovili,...

43 komentarjev

Epilog Samsungovega Galaxyja Note 7

The Verge - Samsungov Galaxy Note 7 bo šel v zgodovino kot Samsungov pametni telefon z najkrajšim stažem, saj so ga uradno izdali 19. avgusta, že 11. oktobra pa po neuspešnem vpoklicu dokončno upokojili. To postavlja pod vprašanj prihodnost linije Galaxy Note, ki utegne v prihodnjih inačicah dobiti drugačno ime. Posledice za Samsung bodo nedvomno občutne, ne pa katastrofalne, saj podjetje proizvaja še vse kaj drugega kot le pametne telefone. Delnice podjetja so po odpisu telefona sicer za desetino niže kot pred tednom dni, a borze so znane po pretiranih nihljajih v obe smeri. Vseeno pa Samsungovih skrbi še ni konec.

Ko se je Samsung še poizkušal izviti z zamenjavo baterij, so naleteli na problem, ker pošte in dostavne službe po svetu niso želeli sprejemati paketov z Galaxy...

84 komentarjev

Telefoni Nokia se vračajo

The Register - Kot smo poročali lani, se telefoni Nokia letos resnično vračajo. Prodajala jih sicer ne bo nekdanja Nokia, temveč podjetje HMD Global Oy. Njegov lastnik je investicijski sklad SmartConnect LP, tako da ne Nokia, ne Microsoft niti Foxconn nimajo deleža v njem, so pa v vodstvu podjetja nekateri nekdanji vodilni iz Nokie. Sklad na primer vodi Jean-Francois Baril, ki je bil svoj čas menedžer v Nokii, medtem ko je izvršni direktor HMD Globala postal Arto Nummela, ki je bil v Microsoftu podpredsednik enote za mobilne naprave za podjetja iz Azije in Afrike.

HMD Global je namreč dobil licenco za uporabo blagovne znamke Nokia za telefone za dobo 10 let in 500 milijonov dolarjev kapitala od svojega lastnika. Licenco za Nokio je leta 2013 s prevzemom dobil Microsoft, a se izteče...

94 komentarjev

Samsung ustavil proizvodnjo Galaxyjev Note 7

Slo-Tech - Samsungovih težav z Galaxyjem Note 7 ni in ni konec. Po vpoklicu telefonov z nevarnimi baterijami, ki se lahko vnamejo, in zapletom z vpoklicem, saj dostavne službe in letalske družbe preprosto niso hotele prevažati teh nevarnih telefonov, je na letalu zagorel tudi popravljen telefon. Ta ni bil edini, saj so se vneli vsaj tri popravljeni telefoni, pa je Samsung sprva poskušal to prikriti. Sedaj so začasno ustavili proizvodnjo novih telefonov, dokler težavam ne pridejo do dna.

V obtoku je poltretji milijonov problematičnih telefonov, s katerimi bo treba nekaj storiti. Iz Samsunga smo dobili uradno izjavo, da začasno spreminjajo urnik proizvodnje Galaxyja Note 7, da bi zagotovili varnost in kakovost. Neuradno proizvodnja stoji, za kar so se odločili po...

71 komentarjev

Zagorel tudi popravljen Samsung Galaxy Note 7

BBC - Ko je že kazalo, da je Samsung za silo uspel rešiti fiasko z baterijami v Galaxy Note 7, ki so spontano vzplamtevale, je na letalu na pisti na letališču v Louisvillu zagorel nov Galaxy Note 7, ki bi moral biti varen.

Številne letalske družbe, tudi Adria Airways, so prepovedale ali vsaj zelo omejile vnos Galaxy Note 7 na letala. To ni presenetljivo, saj se je včeraj iz omenjenega telefona najprej začelo kaditi, kasneje pa je prežgal preprogo na prehodu v kabini. Lastnik ga neposredno pred incidentom ni polnil, temveč ga je imel v žepu, od koder ga je vrgel na tla, ko se je začel pregrevati. Zaradi incidenta so morali potniki zapustiti letalo, ki je še stalo na pisti, kakšne večje škode pa ni bilo. Lastnik nesrečnega telefona je povedal, da je bil napolnjen na približno 80 odstotkov in da je vedno polnil le z brezžičnim polnilnikom.

Večji...

128 komentarjev

Googlov dogodek: Pixel in Pixel XL, Google Home, Google Wifi, Chromecast Ultra

Slo-Tech - Google je danes popoldne organiziral velik medijski dogodek, v kar so se razrasle tiskovne konference, na katerih podjetja predstavljajo ne enega, temveč celo paleto izdelkov. Tudi današnji Googlov dogodek ni bil nič drugačen, čeprav smo skoraj vse poznali že vnaprej. Glavna sta seveda pametna telefona Pixel in Pixel XL, dobrodošle dopolnitve pa so glasovni pomočnik Google Home, brezžični usmerjevalnik Wifi, Chromecast Ultra z ločljivostjo 4K in Daydream VR.

Najprej k telefonom. Znamka Nexus se umika novemu poimenovanju Pixel, ki bo zaživelo v dveh telefonih: Pixel bo imel 5 palcev velik zaslon, Pixel XL pa pol palca večjega, sicer pa sta domala enaka. Oba imata aluminijasto ohišje (črno, sivo ali modro) s steklenim panelom na zadnji strani. Prvi ima...

102 komentarja

Najdlje zdrži HTC 10, najhitreje se upeha iPhone 7

Slo-Tech - Proizvajalci v specifikacije pametnih telefonov vestno vpisujejo kapaciteto baterij, a je ta podatek približno tako koristen kot prostornina rezervoarja za gorivo v avtomobilu. Bistveno je, kam bomo s tem prišli. Britanska potrošniška organizacija Which? se je zato lotila preizkusa, kjer so si nasproti stali HTC 10, LG G5, Samsung Galaxy S7 in Apple iPhone 7. Zanimalo jih je, koliko minut pogovora in koliko minut brskanja po internetu zmorejo. Daleč najdlje je zdržal HTC 10, medtem ko je bil iPhone 7 občutno slabši od androidne konkurence.

Baterije v vseh telefoni so najprej popolnoma...

73 komentarjev

Majhni in veliki zapleti pri menjavi Galaxy Note 7

Slo-Tech - Samsung na vse mogoče načine rešuje situacijo, ki jo je povzročil vpoklic vseh telefonov Galaxy Note 7 zaradi obvezne zamenjave baterije, saj se je več deset starih vnelo ali eksplodiralo. Trg mu očitno verjame, saj so se delnice po ogromnem 10-odstotnem padcu že skoraj vrnile na prejšnje ravni. Vseeno pa zamenjava ne poteka povsem gladko, zapleti pa segajo od neverjetno banalnih do bolj resnih.

Med banalne sodi zaplet s programsko posodobitvijo, ki je v nepopravljenih Galaxyjih Note 7 onemogočila uporabo polovice baterije, hkrati pa uvedla enostavno razlikovanje med tveganimi (potrebnimi zamenjave) in popravljenimi telefoni. Samsung je to elegantno storil tako, da je ikona za stanje baterije zelena, če je telefon brezhiben, in rdeča, če ni. Problem?

31 komentarjev

Samsung bo nepopravljenim Galaxy Note 7 odščipnil pol baterije

Reuters - Z modernimi napravami, ki so ves čas povezane nekam v oblak, se postavlja izjemno pomembno vprašanje, v kolikšni meri smo lastniki naprave. Da to ni le teoretično vprašanje, je pokazal Google, ki je lastnikom ugasnil pametne naprave Revolv. Po prevzemu istoimenskega podjetja so namreč prekinili razvoj in podporo za Revolv, ker isto funkcijo opravlja tudi linija Nest. In tako je Google z ugasnitvijo strežnikov onesposobil popolnoma normalno delujoče naprave.

Samsung se je odločil, da bo zelo radikalno reševal problem svojih telefonov Galaxy Note 7, ki so po svetu doživeli globalni vpoklic zaradi nevarnih baterij, ki se lahko ob polnjenju vnamejo ali eksplodirajo. Čeprav je v interesu uporabnikov, da ti telefon zamenjamo za takega z normalno delujočo baterijo, je nemogoče ljudi prisiliti v zamenjavo. Letalske družbe so že začele prepovedovati vnos...

24 komentarjev

Amazonov Fire HD 8 prva tablica z Alexo

TechCrunch - Amazon je prenovil ponudbo svojih poceni tabličnih računalnikov, tako da je osvežil specifikacije tablice Fire HD 8 in ji dodal glasovno pomočnico Alexo, ki jo poznamo iz naprave Echo. Fire HD 8 pride 21. septembra.

Nova tablica za 90 dolarjev skriva štirijedrni procesor taktom 1,3 GHz in 1,5 GB pomnilnika, baterijo s kapaciteto 4750 mAh, zaslon z ločljivostjo 1280 x 800 (to nanese 189 ppi) in 16 GB ali (v dražji verziji za 120 dolarjev) 32 GB flasha. Vse skupaj poganja operacijski sistem Fire OS 5.

Glavna novost je seveda Alexa, na katero pa bo kljub pompozni najavi treba nekoliko počakati. Amazon je obljubil, da pride Alexa tudi na druge naprave, denimo na Fire HD 10, Fire in stari Fire HD 8. Prav novi Fire HD 8 naj...

12 komentarjev

LG V20 prvi novinec z Androidom 7

Slo-Tech - V senci Applovega megadogodka je LG danes zjutraj predstavil svoj novi pametni telefon LG V20, ki se lahko pohvali z dejstvom, da je prvi telefon, ki ima že tovarniško nameščen novi Android 7. Naslednik lanskega V10 je eden največjih telefonov (phablet), saj ima 5,7 palcev velik zaslon IPS-LCD z ločljivostjo 2560 x 1440.

V notranjosti skriva štirijedrni procesor Snapdragon 820, grafiko Adreno 530, 4 GB pomnilnika, 32 ali 64 GB flasha in režo microSD, dvojno primarno kamero (16 milijonov točk s 75-stopinjskim zornim kotom in 8 milijonov točk s 135-stopinjskim zornim kotom), sekundarno kamero s 5 milijoni točk in baterijo s kapaciteto 3200 mAh. Nad glavnim zaslonom najdemo sekundarni...

11 komentarjev

Defektne baterije Samsungove, Apple zavohal priložnost

Slo-Tech - Kot smo pisali, je Samsung resnično ustavil prodajo Galaxy Note 7 in vpoklical vse prodane primerke, ker je zaradi defektnih baterij prevelika možnost, da se vnamejo. Pri podobnih fiaskih proizvajalci včasih skušajo krivdo prevaliti na podizvajalce, a v tem primeru to ni slučaj. Kot poroča Korea Herald, je defektne baterije izdelovalo podjetje SDI, ki sodi v Samsungov koncern. SDI je doslej proizvajal 70 odstotkov baterij za nov Galaxy Note 7, medtem ko je 30 odstotkov enot dobilo baterije iz kitajskega podjetja ATL. Odslej bo ATL dobavljal vse baterije za Galaxy Note 7. Žal lastniki telefonov ne morejo ugotoviti, katero baterijo imajo v napravi, zato velja slediti Samsungovim korakom in telefon pač prijaviti v...

16 komentarjev

Are ni več

Slo-Tech - Pravzaprav ni nobeno presenečenje, temveč zgolj logična posledica že videnega Googlovega obotavljanja, da modularnega pametnega telefona Ara ne bo. Ne letos ne v dogledni prihodnosti, poroča Reuters. Smel projekt je predvideval izdelavo pametnega telefona, ki bi ga Googlova skupina ATAP pripravila takšnega, da mu lahko enostavno zamenjali vse komponente, večino kar ob vključenem telefonu. Ara bi bila morala najprej na test v Portoriko, a je Google vedno znova našel razloge, da projekt odloži. Sedaj je ukinitev dokončna, pravijo neuradni viri blizu podjetja.

To pomeni, da Google zagotovo ne bo sam izdal telefona Ara. Še vedno je mogoče, da bi telefon do konca razvili, izdelovati in potem prodajali...

36 komentarjev

Bržčas se obeta vpoklic Samsung Note Galaxy 7

Slo-Tech - Vse kaže, da bo Samsung zelo kmalu, morda že jutri, vpoklical svoje pametne telefone Galaxy Note 7, ki jih je predstavil minuli mesec. V Južni Koreji, kjer se telefon že prodaja, naj bi po poročanjih lokalnih medijev Samsung že pripravili vse potrebno za vpoklic 400.000 prodanih telefonov. Ni še jasno, ali bodo vpoklicali čisto vse prodane ali zgolj tiste z defektnimi deli. Vpoklic pričakujejo tudi v Avstraliji, kjer so se informacije o vpoklicu prvikrat razširile. V Veliki Britaniji bi se prodaja morala začeti vsak hip, a so operaterji dobili navodila, naj telefone zadržijo in začetek prodaje prestavijo na kasnejši datum. Tudi v Nemčiji je prodaja za nedoločen ustavljena. Uradno je Samsung dejal le, da v zvezi z Galaxy Note 7...

11 komentarjev

Bi imeli obnovljenega samsunga?

Reuters - Ni dvoma, da so Samsungovi pametni telefoni Galaxy, Galaxy Edge in Galaxy Note dovršeni kosi strojne opreme, ki jim realno ni praktično nič očitati. So pa tudi temu primerno dragi, zaradi česar jih Samsung v večjih količinah prodaja v Severni Ameriki, Evropi in na Japonskem, medtem ko je že na Kitajskem tak telefon bistveno manj dostopen, da ne omenjamo kakšne Indije. To je ogromen trg, ki pa ima prenizko kupno moč, da bi za telefon odštel pet in več stotakov.

Zato Samsung meni, da so rešitev obnovljeni rabljeni (refurbished) telefoni, ki bi jih zaradi nižje cene kupili tudi tisti s plitvejšimi žepi. Po neuradnih informacijah naj bi Samsung že prihodnje leto ponudil takšne obnovljene...

25 komentarjev

Samsung Galaxy Note 7 je tu

Slo-Tech - Samsung je uradno predstavil svoj nov pametni telefon Galaxy Note 7, ki ga bo fizično moč kupiti šele 19. avgusta, prednaročila pa že pobirajo - čez Lužo, kakopak. Če se sprašujete, kje neki sta zgrešili šestico, si lahko oddahnete. Note 7 je neposredni naslednik Note 5, ime pa je takšno zaradi poenotenja z linijo S7 Edge. Nekaj podobnega torej, kot je Microsoft naredil z Windows NT 3.1.

Novi Note 7 ima 5,7-palčno diagonalo zaslona, s čimer se uvršča v skupino tako imenovanih phabletov oziroma veliki telefonov/tablic (telíc?). Zaslon AMOLED podpira ločljivost 1440 x 2560 (in način HDR za živahnejše barve), ščiti pa ga Gorilla Glass 5. Na prvi pogled...

22 komentarjev

Dell ima dosti Androida

Slo-Tech - Dell se je odločil, da bo nehal proizvajati tablične računalnike, na katerih teče Androida. Ker je konkurenca huda, marže pa nizke, ne bomo več videli novih tablic iz družine Venue. Kot je povedal tiskovni predstavnik iz Della, je trg v tem segmentu zasičen. Ob tem seveda velja poudariti, da Dell nikoli ni bil posebej velik igralec na Androidnem trgu, saj je poleg družine Venue njegov edini Androidni izdelek le še miniaturni računalnik Wyse Cloud Connect, ki se tudi poslavlja.

Manj pa bodi lastniki Dellovih tablic Venue navdušeni nad dejstvom, da tudi za obstoječe izdelke nadgradenj ne bo več. To je eden največjih problemov ekosistema Andriod, saj so uporabniki popolnoma odvisni od dobre volje proizvajalcev naprave, da nove verzije in popravke, ki jih izda...

42 komentarjev

Google bojda pripravlja lasten telefon

Telegraph News - Bistvena razlika med Googlovim in Applovim pristopom v segmentu pametnih telefonov je razdelitev nalog glede proizvodnje in dizajna. Medtem ko Apple vse niti drži v svojih rokah in podizvajalcem prepušča le golo sestavljanje, je Google skrbnik operacijskega sistema Android, ki ga proizvajalci telefonov prilagodijo in namestijo na strojno opremo po svojem okusu. Toda tudi to se ima spremeniti, pravijo viri blizu Googla.

Sicer imamo že nekaj časa Nexuse, ki so vmesna rešitev, saj jih v celoti zasnuje Google ter na njih teče originalni Android brez predelav in dodatkov, a gre v osnovi še vedno za LG-jeve ali Huaweijeve telefone. Zato so zanimive napovedi, da naj bi Google še pred koncem leta izdal resnično svoj pametni telefon, ki bi bil v celoti plod Googlovih...

20 komentarjev

Pametni telefon za štiri dolarje bo tako poceni zaradi prednameščenih aplikacij

Slo-Tech - Več mesecev po prvi najavi je najcenejši pametni telefon naposled nared in pripravljen za prodajo, pravijo v indijskem podjetju Ringing Bells. Njihov izvršni direktor Mohit Goel je namreč že v začetku leta napovedal izid pametnega telefona za štiri dolarje, čemur marsikdo ni verjel. Po nekajmesečnem zatišju, ki je bilo po besedah podjetja namerno, je Freedom 251 (ker stane 251 rupij), kot se telefon imenuje, tu. Prodaja se bo pričela prihodnji teden.

Vprašanje je seveda, kako neki lahko za štiri dolarje izdelajo telefon, če že zaslon stane več. Preprost odgovor je - ne morejo ga, lahko pa ga po taki ceni ob ustreznih subvencijah prodajajo. In res, Freedom 251 je na las podoben telefonu...

27 komentarjev

Prizadeven kitajec OnePlus 3

Slo-Tech - Mlado kitajsko podjetje OnePlus, ki je prijetno presenetilo s telefoni OnePlus One, One Plus 2 in OnePlus X, nadaljuje serijo telefonov z novincem po imenu OnePlus 3. Ta za sprejemljivo ceno, ki ga uvršča v srednji razred, prinaša zelo spodobne specifikacije.

Torej najprej k bistvu: OnePlus 3 bo stal 400 evrov, kar ni malo, je pa še vedno skoraj pol manj od iPhona ali najnovejših Galaxyjev. Ima štirijedrni procesor Snapdragon 820, grafični čip Adreno 530, 6 GB pomnilnika in 5,5-palčni AMOLED-zaslon z ločljivostjo 1080p. Vgrajenega flasha je 64 GB, kar bo moralo zadostovati, ker nima...

81 komentarjev

Pametne ure po dveh letih zastarele

Slo-Tech - Eden izmed glavnih pomislekov glede dragih pametnih ročnih ur je bilo zastarevanje, ki je pri elektroniki čedalje hitrejše, medtem ko drage klasične ure s starostjo praktično ne izgubljajo vrednosti. Da so imeli skeptiki prav, se dokazuje že dve leti po prvem razmahu pametnih ročnih ur, saj tedanji izdelki ne bodo dobili nove verzije operacijskega sistema Android Wear 2.0.

LG G Watch in Motorola Moto 360 prve generacije, ki sta bili eni prvih pametnih ročnih ur na trgu, ne bosta dočakali Androida Wear 2.0. To je sedaj že jasno, saj sta informacijo potrdila oba proizvajalca. Če za Moto 360 to še nekako razumemo, ker je strojno precej podhranjena, pa je LG G Watch veliko razočaranje. To je tudi v nasprotju z Googlovimi zagotovili, da se pametne ure ne bodo starale kot androidni...

87 komentarjev

Motorolina nova modularna pametna telefona

Android Police - Iz Googlovega modularnega telefona se ni materializiralo še nič, je pa Googlova nekdanja in Lenovova sedanja podružnica Motorola izdala nova pametna telefona Moto Z in Moto Z Force, ki prinašata elemente modularnosti.

Moto Z ima običajen 5,5-palčni zaslon AMOLED z ločljivostjo 1440p, 4 GB pomnilnika, procesor Qualcomm Snapdragon 820, 32 ali 64 GB prostora, glavno kamero s 13 milijoni točk in lečami f/1.8 in optično stabilizacijo, čitalnik prstnih odtisov, zadnjo kamero s petimi milijoni točk, baterijo s kapaciteto 2600 mAh (kar naj bi zadostovalo za 30 ur uporabe) in priključek za razširitvene module na zadnji strani - sistem se imenuje MotoMods. Tja lahko priključite kakovostnejši...

14 komentarjev

BlackBerryjev androidni Priv se prodaja katastrofalno

Slo-Tech - BlackBerry je veliko pričakoval od svojega pametnega telefona, na katerem teče Android. Toda Priv se do danes potencialnim kupcem ni prikupil. Kot so povedali viri v podjetju AT&T, ki telefone prodaja v svojih paketih, je prodaja zelo slaba, delež vračil pa večji od želenega.

Priv ni bil nikoli poceni telefon za množice, saj je bil s 700 dolarji celo dražji od osnovnih iPhonov. Luksuzni segment pa je precej omejen, saj tam prevladujeta Samsung in Apple, kar priznava tudi BlackBerryjev izvršni direktor John Chen in dodaja, da izdaja tako dragega telefona najbrž ni bila najmodrejša poteza. Po neuradnih podatkih se pripravljata dva cenejša androidna telefona (za okrog 400 dolarjev), ki bosta bržkone že odločila o prihodnosti tega oddelka v BlackBerryju. Chen je namreč že oktobra dejal,...

56 komentarjev

Samsungov drugi zapestni poizkus: Gear Fit 2

Slo-Tech - Dobri dve leti po izidu Gear Fita, iz katerih po velikih obljubah potem na trgu ni bilo kaj dosti, je Samsung pripravil Gear Fit 2. Na prvi pogled je zelo podoben predhodniku, je pa nekoliko cenejši, bolj ergonomičen in z dodatnimi funkcijami, s katerimi Samsung nagovarja kupce.

Gear Fit 2 ima 1,5-pačni AMOLED-zaslon in ukrivljen dizajn, s čimer se bolje prilega zapestju. Sicer sama oblika ni bistveno drugačna, le nekoliko daljši in skoraj dvakrat širši zaslon ima. Ta je sedaj bistveno preglednejši, tako da si lahko vse karakteristike pogledamo na zaslonu brez zvijanja in upogibanja roke. Poganja ga dvojedrni Exynos 3250 z 1 GHz, 512 MB pomnilnika in baterija s kapaciteto 200 mAh, kar naj bi zadostovalo za tri do štiri...

32 komentarjev

Googlov projekt Ara se odmika

BBC - Uresničujejo se bojazni, da od velikopoteznega Googlovega načrta za izdelavo popolnoma modularnega pametnega telefona v projektu Ara ne bo ostalo veliko. Potem ko je odpadel portoriški test, so končni izdelek ponovno premaknili, to pot na leto 2017. Prav tako je sedaj že jasno, da bo modularnosti precej manj, kot so sprva obljubljali.

Google je na konferenci I/O razkril, da bodo temeljne komponente kar lepo integrirano in čisto nič modularne. To so procesor, grafični čip, senzorji, baterija, zaslon in antena. Na ta način bodo privarčevali prostor, ker integrirane komponente zasedejo manj prostora od modularne zasnove, a po drugi strani bo prilagodljivost telefona bistveno manjša. Še vedno pa bodo modularne nenujne komponente, in sicer bo mogoče zamenjevati...

98 komentarjev

Novi HTC-jev prvak je 10

AnandTech - HTC je uradno predstavil svojega prihajajoča prvaka, pametni telefon HTC 10. Ta združuje dizajn lanskih M9 in A9, kar pomeni zaobljen aluminijasti videz, v notranjosti pa najdemo komponente, ki so za dražje pametne telefone že samoumevne. Zaslon z diagonalo 5,2 palca ima ločljivost 2560 x 1440 točk in po HTC-jevih besedah zmore 30 odstotkov več barvitosti kakor M9, karkoli že to pomeni. Da se ne bil opraskal, skrbi prevleka iz Gorilla Glass.

Pogled v notranjost razkrije Qualcommov Snapdragon 820, 4 GB pomnilnika in 32 GB prostora flash za shranjevanje podatkov ter režo microSD za povečanje kapacitete. Baterija s kapaciteto 3000 mAh naj bi zdržala dva dni normalne uporabe, hitro polnjenje pa je prek priključka USB Type-C...

55 komentarjev

Google bo zaradi konca podpore namerno ubil prodane izdelke Revolv

Slo-Tech - Načeloma smo navajeni, da kupljeni izdelki delujejo, dokler se ne pokvarijo. Resda lahko zastarajo in niso več kos novim zahtevam in nalogam, a pri strojni opremi si nekako ne predstavljamo, da bi jo proizvajalec na daljavo onemogočil - ker bi ji potekel rok trajanja. Zato je veliko prahu dvignila odločitev Googla (v resnici njegovega lastnika, holdinškega podjetja Alphabet), da 15. maja onemogoči vse naprave Revolv.

Revolv je izdelek istoimenskega podjetja, ki ga je leta 2014 kupil Google. Znotraj Googla so potem Revolv pripojili bistveno večji ekipi, ki so jo dobili s prevzemom Nesta in ima večji nabor izdelkov. A vseeno je Revolv povsem spodoben kos strojne opreme, ki omogoča pametno...

60 komentarjev

Windows 10 bo prikazoval obvestila z androidnih naprav

Slo-Tech - Windows 10 bo z novo poletno verzijo dobil vrsto novosti, med katerimi smo že omenjali čisto pravi bash. Če lahko nanj postavijo bash, ni nobenega razloga, da ne bi tudi kakšne funkcionalnosti z Androida. Rečeno - storjeno, in Windows 10 bo dobil obvestila z Androida.

Za uporabo te konkretne novosti bo treba na Androidu namestiti Cortano, ki bo potem tudi na napravi z Windows 10 ne le prikazovala, temveč tudi omogočala upravljanje obvestil. Zgrešeni klici, prejeta sporočila, dregljaji, opomniki in podobno se bodo pokazali na Windows 10, kjer jih bo mogoče tudi utišati, preklicati, odgovoriti nanje itd. Odveč je poudariti, da bo delovala tudi naveza Windows 10 in telefon Windows 10 Mobile, ne bo pa podprt iPhone, ker...

16 komentarjev

Amazonov Fire OS v dveh dneh izgubil in dobil šifriranje

The Verge - Amazon je izbral verjetno enega najslabših možnih trenutkov za spreminjanje svoje politike glede šifriranja podatkov v operacijskem sistemu Fire OS. Medtem ko v ZDA poteka razvpit boj med FBI-jem in Applom, v katerem prvi želi oslabitev varnostnega sistema v iPhonu, kar bi olajšalo razbijanje šifriranja s surovo silo, je Amazon s posodobitvijo programske opreme v svojem Fire OS onemogočil šifriranje. In si čez dva dni po silovitem odzivu premislil.

Amazonove naprave, ki jih poganja Fire OS, torej Kindle Fire, Fire Phone, Fire HD in Fire TV Stick, imajo možnost šifriranja podatkov, ki je resda privzeto izključena, a jo kljub temu številni uporabniki uporabljajo. Posodobitev...

3 komentarji

LG-jev novi prvak je G5

Slo-Tech - Jutri se v Barceloni uradno začne letošnji Mobile World Congress, a že na predvečer tega dogodka se vrstijo predstavitve prihajajočih novosti. LG ni nobena izjema, zato so pokazali, kakšen bo njihov prihodnji pametni telefon LG G5, ki bo imel hudo konkurenco v obliki iPhona 7 in Galaxyja S7. Toda tudi LG je pripravil nekaj lepih presenečenj.

G5 se morda res sliši kot naslednik G4, kot je bil G4 naslednik G3 in ta verzije pred tem, a imena lahko varajo. G5 ima dvoje pomembnih novosti - modularno zgradbo in kovinsko ohišje. LG G5 ima prosto ležišče, kamor lahko vstavimo, kar najbolj potrebujemo. Trenutno so pokazali le dva modula, in sicer CAM Plus (samodejna izostritev, zaklenitev osvetlitve in fizične gumbi za vklop, zaslonko, snemanje...

41 komentarjev

Samsung predstavil Galaxy S7 in S7 Edge

Slo-Tech - Konec je ugibanja, curljanja nepreverjenih informacij in špekulacij - Samsung je na MWC-ju uradno predstavil nova pametna telefona Galaxy S7 in večji ter ukrivljen Galaxy S7 Edge, ki bosta na naš kontinent prispela 11. marca. Na prvi pogled sta telefona od predhodnikov predvsem večja, dizajn pa ostaja praktično enak. Kot je že v navadi, se novosti skrivajo v ohišju.

Ohišje bo na voljo v črni (Black Onyx) in zlati (Gold Platinum) barvi. Večji del sprednje strani zavzema zaslon, ki v manjšem modelu po diagonali meri 5,1 palca, v večjem pa 5,5 palca. Oba zmoreta prikazati ločljivost 2560 x 1440 točk. Zadnja stran je kovinska, na robu pa najdemo še režo za kartice microSD, ki so pri Šestici umanjkale. Telefona sta še vedno debela le 7,9 oziroma 7,7 milimetra. In...

32 komentarjev

Android 6 zgolj na odstotku naprav

Slo-Tech - Glavni problem ekosistema Android ostaja njegova fragmentacija, ki se kaže v vseh aspektih. Modelov telefonov je več tisoč, verzij operacijskega sistema prav tako, za nameček pa različni sestavljavci in prodajalci operacijski sistem še prilagodijo. Številni poceni telefoni novih verzij Androida nikoli ne dobijo, medtem ko morajo lastniki dražjih naprav bolj uveljavljenih znamk često čakati več mesecev na nadgradnjo. To je problem zlasti, ko govorimo o varnostnih luknjah, ki jih Google popravi v novi verziji. Zato ni presenetljiva ugotovitev, da ima Android 6.0 nameščen zgolj dober odstotek androidnih naprav.

Spomnimo, da je Android 6.0 Marshmallow izšel že lanskega oktobra. Google deleže posameznih verzij operacijskega sistema ugotavlja na svojem Play Store in jih redno objavlja vsak...

53 komentarjev

Jolla obupala nad svojo tablico

Neowin - Jolla je na svojem blogu v novoletnem voščilu sporočila žalostno novico, da podjetje pokopava svoj projekt tabličnega računalnika Jolla Tablet, ki so ga prodajali s skupinskim financiranjem (crowdfunding) na Indiegogo. Zaradi finančnih težav bodo najzgodnejšim podpornikom na Indiegogo poslali omejeno količino tablic, velika večina pa je ne bo mogla dobiti, saj so projekt ustavili. Za podpornike, ki bodo ostali praznih rok, iščejo rešitve.

Na tablici teče lasten operacijski sistem Sailfish OS 2.0, ki je nastal na pogorišču Nokiinega MeeGoja, iz katerega se je razvila Jolla. Spomnimo, da so butične količine tablice poslali že jeseni, sedaj pa bo sledila še druga, zadnja pošiljka....

35 komentarjev

Huaweijev novi prvak Mate 8

Phone Arena - Kitajski proizvajalec pametnih telefonov Huawei je izdal novinca, ki je prevzel žezlo najzmogljivejšega predstavnika iz tega podjetja. Mate 8 ima velik 6-palčni zaslon z ločljivostjo 1080p, kar znese 367 točk na palec. To je dovolj za jasno sliko, je pa seveda manj od boljših Samsungovih, Applovih in Googlovih telefonov. V notranjosti ga poganja osemjedrni HiSilicon Kirin 950 (big.LITTLE), ki ima štiri hitra jedra Cortex A72 s taktom 2,3 GHz ter štiri jedra A53 z 1,8 GHz in gafiko Mali-T880MP4 z 900 MHz. Pomnilnika je zadovoljivih 3 GB ali 4 GB, prostora za podatke in aplikacije pa 32, 64 ali 128 GB. Glavna kamera ima 16 milijonov točk in aperturo f/2.0 ter optično stabilizacijo slike, pomožna sprednja pa pol manj in aperturo f/2.4.

Vse skupaj napaja baterija...

23 komentarjev

LG po šestih dneh umaknil pametno uro

Slo-Tech - Razumljivo je, da bodo imele pametne ure precej krajši rok trajanja od mehanskih klasik, ki so lahko šle tudi iz roda v rod. Da bodo celo najdražje pametne ure čez dve leti zastarele, odkritosrčno priznavajo tudi sami proizvajalci, in tako na primer Tag Heuer čez dve leti ponuja ugodnejšo zamenjavo svojih pametnih ur s klasiko. LG pa je postavil neslavni rekord, saj so pametno uro Watch Urbane 2nd Edition LTE umaknili iz prodaje po šestih dneh od izida pri AT&T, tik preden bi jo ponudili še z Verizonom in na Google Storu. Razlog niso varnostne pomanjkljivosti ali ranljivosti, temveč preslaba strojna oprema. Ne bomo šli ravno tako daleč, da bi jo označili kot zanič, a prav verjetno so šefi v LG-ju uporabili tudi to besedo. In tako smo od...

8 komentarjev

LG najavil plačilni sistem LG Pay

LG - LG je napovedal vstop v precej zasičen segment mobilne telefonije, kjer si trenutno največji kos pogače režeta Apple in Google, le nekoliko zadaj pa se bori tudi Samsung, ki ponuja nekaj unikatnih rešitev. Gre za mobilna plačila, za katera bo LG ponudil svoj sistem z neizvirnim imenom LG Pay. Ker so Apple Pay, Android Pay in Samsung Pay globalno premočni, da bi jih lahko LG napadel na vrat na nos, bo LG Pay sprva deloval le v domači Južni Koreji. Če bo tam dobro zaživel, pa ga lahko kasneje pričakujemo tudi v ZDA. Evropa je pri teh storitvah navadno na vrsti za Američani. Spomnimo, da je tudi pametna ura Watch Urbane najprej ugledala luč sveta v Južni Koreji,

Prihajajočo novost je LG objavil kar na Facebooku. Pri vzpostavitvi...

1 komentar

Tag Heuer predstavil luksuzno pametno uro

Bloomberg - Pametne ure so hit tega leta in zabavi se je treba pridružiti, dokler je glasba najglasnejša. Čeprav trg za zdaj prepričljivo obvladuje Apple, se bodo prava razmerja pokazala po vstopu proizvajalcev klasičnih ur. Tag Heuer je pokazal, kako je videti 1500 dolarjev vredna pametna ura, ki ima klasični dizajn, in so jo izdelali v sodelovanju z Googlom in Intelom. Na prvi pogled je podobna klasičnemu modelu Carrera.

A v resnici v notranjosti tiktaka dvojedrni Intel Atom Z34XX z 1,6 GHz, ki mu družbo delajo 1 GB pomnilnika, 4 GB prostora za shranjevanje podatkov, Bluetooth, Wi-Fi in 410 mAh baterija. Sliko prikazuje 1,5-palčni LCD-zaslon z ločljivostjo 360x360. Z izjemo procesorja torej nič posebnega. Ohišje je iz titana,...

24 komentarjev

Neuradno: Chrome OS in Android bosta eno

The Wall Street Journal - The Wall Street Journal in The Verge sta iz več virov izvedela, da se bosta Chrome OS in Android predvidoma v letu 2017 eno. Prvotne nepotrjeni vesti so bile, da bo Google upokojil Chrome OS in nadaljeval izključno z Androidom, a ju bodo zgolj združili. Rezultat bo torej isti - pametne telefone in prenosne računalnike bo poganjal isti operacijski sistem.

Reči je treba, da je to pravzaprav pričakovano. Tako kot Microsoft zbližuje Windows 10 in Windows 10 Mobile, tudi Google nima več razlogov, da bi Android in Chrome OS ostajala ločena. V resnici imajo dobre razloge za nasprotno, saj bodo z združitvijo lahko trgovino aplikacij Google Play pripeljali tudi na prenosnike, kar je, recimo, Microsoft v Windows 10 že storil. In medtem ko ima Android zavidanja vreden tržni delež, je Chrome OS pribit na 2-4 odstotke, ker...

27 komentarjev

Samsungova (ne)prenosna 18-palčna tablica

engadget - Meje med prenosnimi računalniki in tablicami se počasi brišejo, saj prvi postajajo čedalje manjši, slednje pa čedalje večje. Microsoft je s Surface Bookom pokazal, da pravzaprav ni razloga, da ena naprava ne bi mogla opravljati obeh funkcij. Samsung pa kaže, da je mogoče izdelati ogromno tablico, ki je večja od številnih prenosnih računalnikov, a je še vedno zelo očitno zgolj tablica. Samsung Galaxy View, ki so ga kazali že na berlinskem sejmu IFA minuli mesec, uradno pa izdali sedaj, ima zaslon z 18,4 palca dolgo diagonalo.

Ena izmed bolj nenavadnih naprav iz Samsunga je namenjena predvajanju večpredstavnostnih vsebin, ne pa ravno pogostemu prenašanju naokoli. Zaslon ima ločljivost 1920 x 1080 in...

21 komentarjev

Motorola predstavila Droid Turbo 2 z nezlomljivim zaslonom in manjšega brata Droid Maxx 2

Slo-Tech - Dandanes so pametni telefoni v skoraj vseh pogledih že zelo dovršeni, največji pomanjkljivosti pa sta avtonomija in krhki zasloni. Proizvajalci sicer veliko truda namenjajo izboljšanju trdote, a to pomeni le, da se bo površina zaslona teže razila. Trdnost, torej odpornost na padce in deformacije, je povsem druga zgodba, ki še ni zadovoljivo rešena. Motorola, ki sicer sodi pod okrilje Lenova, se je odločila problem rešiti s surovo silo.

Droid Turbo 2
ima tako 5,4-palčni zaslon z ločljivostjo 2560 x 1440 in tehnologijo proti razbitju, ki jo je Motorola poimenovala ShatterShield. Zaslon je zgrajen iz petih plasti. Telefon lahko mečete po tleh in hodite po njem, pa se zaslon ne bo zvil ali zdrobil, trdijo. O tem so tako prepričani, da...

34 komentarjev

Velika večina androidnih telefonov nezaščitena

Slo-Tech - Medtem ko Apple vsaj približno skrbi za red v ekosistemu iOS in uporabnikom ponuja redne nadgradnje, je stanje na androidnem polu bistveno slabše. Kar se tiče verzij operacijskega sistema, vlada prava džungla. Google sicer redno izdaja posodobitve in nove verzije, potem pa se običajno zatakne pri proizvajalcih telefonov. Dokler ti novosti ne spakirajo v obliko za prenos do končnih uporabnikov (OTA), imajo ti nezaščitene telefone. Mnogokrat se zgodi tudi, da starejši telefoni nikoli ne dobijo nadgradenj, pa čeprav jih je Google izdal.

In rezultat je tak, kot ga prikazuje najnovejša študija Univerze v Cambridgeu. V povprečju je bilo v zadnjih štirih letih vsak trenuten ranljivih oziroma nezaščitenih 87,7 odstotka androidnih telefonov. To so merili z lastno aplikacijo...

42 komentarjev

Prihaja Android 6.0

Slo-Tech - Bliža se izid naslednje verzije Googlovega operacijskega sistema za pametne telefone Android. Šesta inkarnacija s kodnim imenom Marshmallow je tik pred vrati in kot je pričakovati, se bodo prvi z njo posladkali lastniki telefonov Nexus. Google je namreč objavil tovarniške slike sistema Android 6.0 za telefone Nexus 5, Nexus 6, Nexus 7 (2013), Nexus 7 Mobile (2013), Nexus 9, Nexus 9 LTE in Nexus Player. Za namestitev je treba v celoti ponastaviti telefon, s čimer izgubimo vse podatke. V kratkem bo na voljo tudi OTA posodobitev direktno z različice 5.1.1, ki ponastavitve ne bo zahtevala. Android 6.0 bosta seveda podpirala tudi prihajajoča Nexus 5X in 6P. Starejši Nexusi (4, 7-2012 in 10) pa Androida 6.0 ne bodo dobili nikoli.

Izdaja tovarniških slik je prvi korak v procesu splavitve...

53 komentarjev

Prihaja Quick Charge 3.0 za še hitrejše polnjene telefonov

Slo-Tech - Qualcomm je najavil nov standard za hitro polnjenje baterij v pametnih telefonih, ki bo omogočal polnitev od 0 do 80 odstotkov v 35 minutah. Pričakujemo ga v zmogljivem čipu Snapdragon 820, deležni pa ga bodo tudi kupci cenejših telefonov s čipi Snapdragon 620, 618, 617 in 430.

Gre za tretjo generacijo Qualcommove tehnologije za hitro polnjenje telefonov. Quick Charge 1.0 (iz leta 2012) je v pol ure baterijo napolnil do 30 odstotkov, Quick Charge 2.0 (iz leta 2013) do 60 odstotkov, tretja generacija pa kar do 80 odstotkov. Quick Charge ni fizični standard v smislu posebnega priključka, temveč ga morata podpirata telefon in polnilec, ki pa lahko uporabljata kar USB A, micro-USB, USB-C...

6 komentarjev

Amazon obupal nad Fire Phonom

GeekWire - Ko je Amazon lani po večletnem razvoju predstavil svoj pametni telefon Fire Phone, so verjeli, da so z njim zadeli v polno. Izdelki zgornjega srednjega razreda z ugodno ceno s prodajo v lastni trgovini so preverjena taktika, a Fire Phone je katastrofalno pogorel in Amazon je moral kmalu odpisati 170 milijonov dolarjev. Po dobrem letu dni je Amazon odpustil številne inženirje, ki so delali na razvoju tega telefona, in ga nehal prodajati.

Amazon ima v Silicijevi dolini raziskovalni center s 3000 zaposlenimi, od koder so iz laboratorija 126, ki se je ukvarjal z razvojem Fire Phona, odpustili več deset inženirjev. Okleščene verzije telefona kljub drugačnim napovedim in načrtom ne bo, razvoj tabličnega računalnik z velikim...

11 komentarjev

Samsung predstavil novo pametno uro Gear S2

The Verge - Leto dni po predstavitvi Samsungove prve samostojne pametne ure Gear S so iz Južne Koreje poslali naslednika Gear S2. To je sicer že sedma pametna ura iz Samsunga, zato so pričakovanja ob vsakem novem izdelku visoka.

Gear S2 bo na voljo v dveh okusih: Gear S2 Classic bo videti bolj tradicionalno (na sliki desna) z ohišjem iz nerjavečega jekla in usnjenim paskom, medtem ko bo Gear S2 modernejša in bolj elektronskega videza. Obe imata 1,2-palčni zaslon Super AMOLED z ločljivostjo 360 x 360 (torej 302 točki na palec). Model brez 3G bo debel 11,4 milimetra in naj bi zdržal 2-3 dni normalne uporabe, verzija s 3G pa bo merila 13,4 milimetra in bo zdržala največ dva dni. Za Classic 3G ne bo na voljo. NFC bo omogočal brezstično plačevanje, medtem ko emulacije...

12 komentarjev

Samsung bojda razvija 18-palčno tablico

PC World - Palcev ni nikoli preveč, očitno menijo v Samsungu, če držijo navedbe o novem tabličnem računalniku, ki ga razvijajo. Južnokorejski proizvajalec razvija tablico s kodnim imenom Tahoe, ki bo imela zaslon z dolžino diagonale kar 18,4 palca in ločljivostjo 1920 x 1080 točk (gostota točk 119 na kvadratni palec). Poganjal naj bi ga osemjedrni Exynos 7580 s taktom 1,6 GHz, ki bo imel še 2 GB pomnilnika, 32 GB prostora za shranjevanje podatkov z možnostjo razširitve do 128 GB s kartico microSD, dve kameri (z osmimi in dvema milijonoma točk). Vse skupaj bo napajala baterija s kapaciteto 5700 mAh - kaj manj je za tako ogromen zaslon tako ali tako premalo, krmilil pa Android 5.1.

To seveda ne bi bil prvi tako velik tablični...

53 komentarjev

Project Ara bo še nekoliko počakal

Google - V tem četrtletju bi moral Google v Portoriku začeti prodajati telefon Spiral 2, bolj znan kot Project Ara, ki je obljubljal revolucijo na področju prilagodljivosti in nadgradljivosti. Od ostalih mobilnih telefonov se Spiral 2 razlikuje po modularnosti, saj je mogoče zamenjevati posamezne module, denimo čipe za Wi-Fi, boljšo kamero, hitrejši procesor itd. Fiksen je le okvir, ki služi kot ohišje.

Minuli teden pa se je po daljšem spanju prebudil kanal ProjectAra na Twitterju. Po opravičilu zaradi neaktivnosti v zadnjih mesecih so sporočili, da pilotski projekt čaka nekaj sprememb. Sicer so zagotovili, da se v prihodnosti na Portoriko vseeno odpravijo in da Ara ni mrtev projekt, a telefona v tem četrtletju gotovo še ne bo.

Googlova tiskovna predstavnica za skupino ATAP (Advanced...

1 komentar

Samsung predstavil Galaxy Note 5 in Galaxy S6 Edge+

Slo-Tech - Samsung je včeraj na novinarski konferenci predstavil težko pričakovana telefona Galaxy Note 5 in Galaxy S6 Edge+, ki bosta v naslednjih mesecih igrala vlogo njegove prve violine. Galaxy Note 5 je še najbliže križancu med lanskim Note 4 in letošnjim Galaxy S6. Drobovje imata podobno, saj ima tudi Note 5 isti osemjedrni procesor Exynos 7420, ki je Samsungova verzija ARM-jevih procesorjev CortexA57 in A53 (64-bitna 2,1 GHz in 1,5 GHz v 14-nm litografiji). Poleg najdemo še 4 GB pomnilnika, 32 ali 64 GB prostora, kamero s 16 milijoni točk (f/1.9, video 4K, slow-motion) ter pomožno kamero spredaj s petimi...

55 komentarjev

Androidni telefon ni eden, telefonov je na tisoče

[dodaj]

Slo-Tech - Ena izmed glavnih razlik med ekosistemoma Android in Apple iOS je razdrobljenost. Medtem ko je Applovih naprav sorazmerno malo, verzij operacijskega sistema pa še manj, je svet Androidov nepregledna džungla verzij, modelov in znamk. OpenSignal je pripravil svežo analizo razdrobljenosti in predstavitev rezultatov z ikonografiko. Ključna ugotovitev je, da fragmentiranost ekosistema Androida raste.

Največji igralec je še vedno Samsung, ki mu je tržni delež v zadnjem letu upadel s 43 na 38 odstotkov. Toda na drugi strani iste palice imamo 1000 znamk, med katerimi je mogoče izbirati. Skupaj obstaja prek 24.000 različnih modelov naprav, na katerih teče ena izmed verzij Androida. Pred dvema letoma je...

101 komentar

Nvidiine konzole Shield Tablet zaradi baterije na vpoklic

Slo-Tech - Nvidia je najavila vpoklic igralne konzole Shield Tablet, ki jo je izdala lani julija. Vpoklicane so konzole, prodane med julijem 2014 in julijem 2015, torej kratko malo ves čas prodaje. Problematična je baterija, ki se lahko pregreje, uniči konzolo in poškoduje uporabnika.

Uporabnike prosijo, naj na konzolo namestijo zadnjo verzijo sistema Android, nato pa v nastavitvah preverijo tip baterije v napravi. Problematičen je tip Y01, medtem ko je B01 brezhiben. Konzole z baterijami Y01 bo Nvidia brezplačno zamenjala - po ocenah naj bi bilo takšnih okrog 100.000. Nvidia igralce še opozarja, da bo nova konzola, ki jo bodo dobilo kot zamenjavo, tovarniško ponastavljena, torej potrebujejo varnostno kopijo.

4 komentarji

Motorola predstavila nove Moto G, Moto X Style in Moto X Play

Slo-Tech - Motorola, ki je od lani v lasti Lenova, je na včerajšnji novinarski konferenci predstavila novo, tretjo generacijo svojih najpriljubljenejših telefonov. Spomnimo, da so leta 2013 predstavili Moto X, ki ni bil le njihov najzmogljivejši telefon, temveč najbolj prilagodljiv, saj je bilo mogoče zamenjati praktično vse zunanje dele. Sledil je Moto G, ki je bil bržkone najcenejši telefon srednjega razreda in je požel velik uspeh zaradi zelo dobrih specifikacij glede na ceno. Še bolj oskubljen Moto E ni nikoli zares uspel. Lani smo dobili drugo generacijo omenjenih telefonov, letos pa je čas za tretjo, s katero še vedno stavijo na nizko ceno in neodvisnost od operaterjev.

In tako smo pri novincih. Moto G ostaja zvest srednjemu razredu, je...

20 komentarjev

OnePlus 2 nadaljuje po stopinjah predhodnika

Slo-Tech - Po velikem uspehu, ki ga je OnePlus lani požel s svojim mobilnim telefonom OnePlus One, so danes predstavili njegovega naslednika. OnePlus 2 ima težko nalogo, saj mora izpolniti velika pričakovanja, ki jih je ustvaril OnePlus One z izjemnimi specifikacijami za dostopno ceno. OnePlus 2 je le nekoliko dražji, saj osnovni model dobimo že za 340 evrov, a bistveno izboljšan.

Ima Snapdragon 810 1,8 GHz, 3 ali 4 GB pomnilnika LPDDR4-1555, 5,5-palčni zaslon z ločljivostjo 1080p, baterijo s kapaciteto 3300 mAh, senzor za prstne odtise, dve kameri (13 in 5 milijonov točk), 16 ali 64 GB prostora za shranjevanje podatkov ter Android 5.1 z OxygenOS. Ohišje je kovinsko. Velikost zaslona in ločljivost sta torej ostala enaka (je pa...

54 komentarjev

Google+ Photos le še do avgusta

Google+ - Po pričakovanjih so iz Googla sporočili, da bodo upokojili Google+ Photos, kot se imenuje predel za objavo in deljenje fotografij v sklopu Googlovega družabnega omrežja Google+. Začenši s 1. avgustom, ko bo prenehala delovati aplikacija za Android, kasneje pa tudi spletna in iOS-različica, bo Google+ Photos umaknjen. Uporabnike pozivajo, naj za slike uporabljajo novo aplikacijo Google Photos.

V čem je razlika, če v imenu manjka zgolj znak plus? Ravno ta zmeda je eden izmed razlogov za migracijo in upokojitev. Google Photos je ločena aplikacija, ki jo je Google zagnal maja letos in bo v celoti nadomestila slike na Google+. Nihče ne bo izgubil vsebine, saj se prenese avtomatično. Prav tako lahko fotografije v celoti izvozijo prek Google Takeout.

Google Photos...

24 komentarjev

Izšla nova Galaxy Taba S2

TechRadar UK - Dobro leto dni po predstavitvi tablic Galaxy Tab S je Samsung predstavil njuni naslednici s predvidljivim imenom: Galaxy Tab S2. Novi tablici sta nekoliko zmogljivejši in, to opazimo že na prvi pogled, nekoliko manjši. Večji model ima zaslon z diagonalo dolžine 9,7 palca, manjša pa meri natanko 8,0 palcev. Večja tablica meri 237 x 169 x 5,6 milmetra in tehta 389 gramov, manjša pa 199 x 135 x 5,6 mm in tehta 265 gramov. Če pogledamo tablico od daleč, je podobnost z iPadom Air 2 velika (glej sliko).

Zaslona AMOLED na obeh imata ločljivost 2048 x 1536 točk (preračunano to pomeni 320 ppi za manjšo in...

20 komentarjev