» »

Kako je fintech sam sebe zaklenil iz denarnice

Kako je fintech sam sebe zaklenil iz denarnice

Slo-Tech - Nekoč obetavni fintech startup Prime Trust, ki je nudil pokojninska varčevanja v kriptovalutah, vmesnike za potrjevanje istovetnosti komitentov (know-your-costumer interface), likvidnost in druge finančne storitve za kriptoborze, menjalnice in podobne igralce, gre v prisilno poravnavo (Chapter 11). Tja ga je pahnila osupljiva nesposobnost, zaradi česar so izgubili več kot 39 milijonov dolarjev. Sodni spis, ki se ga res splača pogledati, se bere kot učbenik slabih praks, nesposobnosti in nezakonitih ravnanj.

Zdi se, da so se težave podjetja, ki se je sámo opisovalo kot "vse-v-enem rešitev za stranke, ki ostaja neprekosljiva na trgu", začele z nezadostnim nadzorom. Ker je podjetje več let beležilo rast in uspeh na cvetočem trgu kriptovalut, je njena vrednost hitro rasla, s tem pa tudi vložki vlagateljev. Ko se je leta 2022 dogajanje na kriptotrgu umirilo, je Prime Trust še nadalje trošil z nezmanjšano hitrostjo. Drugo polovico leto 2022 so že poslovali z izgubo.

To samo po sebi ni nezakonito, le neumno je. Nezakonite pa so bile investicije denarja komitentov v terraUSD, s čimer so izgubili osem milijonov dolarjev. A poguben je bil dogodek, ki so ga poimenovali incident z denarnico (The Wallet Event). Za zloveščim imenom se skriva odločitev iz leta 2018, da bodo imeli kriptovalute shranjene v hladni denarnici, torej na fizičnem nosilcu, ki ni povezan v internet. Po zadnjih črkah njenega naslova so jo imenovali denarnica 98f. Ob odpovedi takšnega fizičnega nosilca lahko vsebino prenesemo na drugega, če smo si zapisali varnostne fraze (seed words), ki omogočajo ponastavitev. Prime Trust tega ni storil na papir, temveč so jih vgravirali v jeklene ploščice. To se sliši varneje, a ni popolnoma nič bolje od kosa papirja v sefu.

Leta 2019 so premoženje prenesli na digitalno platformo (Fireblocks), s čimer bi morala biti zgodba o fizični denarnici zaključena. Iz neznanega razloga pa so januarja 2021 kot naslov, kamor lahko komitente nakazujejo sredstva, objavili naslov te zastarele denarnice 98f. To so opazili šele decembra 2021, ko je eden izmed komitentov zahteval dvig večje količine ethra (ETH), ki ga niso mogli poravnati iz denarnic na Fireblocks. Šele tedaj so ugotovili, da so komitenti celo leto nakazovali denar v denarnico 98f. Od decembra 2021 do marca 2022, ko so denarnico iskali, so za izplačila ethra uporabljali denarna sredstva, s katerimi so morali kupovati svež ether. Denarnice niti fraz za ponastavitev ni bilo nikjer. Celo leto so komitenti denar nakazovali v črno luknjo. O izginuli denarnici so nadzorni odbor obvestili šele avgusta 2022, regulatorja pa septembra 2022.

Prime Trust trdi, da je šlo za izredni dogodek in anomalijo, ki se ne more več ponoviti. Zato prosijo za zaščito (prisilna poravnava), da reorganizirajo svoje poslovanje in uvedejo ustrezne ukrepe.


24 komentarjev

Realest ::

Ajajaj

tikitoki ::

Rolf.

Ganon ::

Tako neumno, da težko verjameš.

FeDF6 ::

Saj ne verjameš.

V-i-p ::

Bože mili :]
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

Glugy ::

možno da kdo od zaposlenih skriva ključek za tiste čase ko bodo vsi že pozabili nanj : ]

energetik ::

temveč so jih vgravirali v jeklene ploščice. To se sliši varneje, a ni popolnoma nič bolje od kosa papirja v sefu
No seveda je varneje, če bo sef dolgo v požaru, bo tudi papir zoglenel. Medtem ko je v jeklo vgraviran seed precej bolj odporen na požar.
Sicer pa tako ravnanje te firme je povsem nesprejemljivo. Predstavljam si, da se v takem primeru seed zapiše kot Shamir secret sharing med vsaj npr. 6 vodstvenih kadrov, na več različnih lokacijah, kjer morajo za dostop soglašati vsaj 3-4 od teh.
Poleg tega, da se sredstva razdeli na več seedov.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: energetik ()

roba87 ::

Kraja denarja z izgovorom za nesposobnost. 1 leto, da ugotovijo napačen hash, 1 leto da povejo, da so to ugotovili.... haha, očitna navidezna nesposobnost, od zadaj pa pametno vkraden denar.

Utk ::

Ne veš kaj je huje. Da je to inside job ali da ni.

Včasih bi malo regulacije vseeno prav prišlo...

joze67 ::

Sem prestar, da bi razumel to novico.

Kam je šel kriptodenar vlagateljev? Dobesedno v 0?

Kaj imajo jeklene ploščice opraviti pri vsej zgodbi? Zakaj je ime denarnice, 98f, pomembno? Zakaj je ta denarnica izgubljena? Je to povezano s prenosom na Fireblocks, ali je to samo en mejnik?

(Šele) od trenutka, ko se strinjamo, da se je denar dela vlagateljev "izgubil," postane zgodba razumljiva tudi meni. In pa, seveda, razumem "neznani razlog," posledica katerega je bila objava menda izgubljene denarnice.

karafeka ::

Točno to, nekdo je "izmaknil" ves ta denar. (ne bi bilo prvič). Ko so take vsote v igri, dobi pohlep velike oči.

A se ne more videt, če je še kaj ostalo v denarnici? Ali pa so tudi celoten naslov "pozabili"?

urli ::

joze67 je izjavil:

Sem prestar, da bi razumel to novico.

Kam je šel kriptodenar vlagateljev? Dobesedno v 0?

Kaj imajo jeklene ploščice opraviti pri vsej zgodbi? Zakaj je ime denarnice, 98f, pomembno? Zakaj je ta denarnica izgubljena? Je to povezano s prenosom na Fireblocks, ali je to samo en mejnik?

(Šele) od trenutka, ko se strinjamo, da se je denar dela vlagateljev "izgubil," postane zgodba razumljiva tudi meni. In pa, seveda, razumem "neznani razlog," posledica katerega je bila objava menda izgubljene denarnice.


Imeli so cold wallet - fizična "denarnica" - Trezor, Ladger al neki... ob prvi namestitvi določiš recovery frazo (določeno število besed - za obnovo zasebnega ključa). Z njimi lahko dostopaš do kriptovalut tudi, če na primer izgubiš cold wallet (obnoviš račun). HASHi so kot TRR na bančnem, kamor lahko folk nakaže denar, s to razliko, da imaš lahko na svojem računu poljubno število HASHov oz. TRR naslovov.

Če prav razumem kaj so tile frajerji naredili je to, da so keš prenesli na čisto drug račun. Torej je bilo stanje na tem cold walletu po prenosu 0. Folku pa je še naprej nakazoval keš na ta star "TRR". Težava pa je, ker so cold wallet očitno izgubili/uničili (nimajo zasebnega ključa), prav tako pa recovery keys (besede) in sedaj je denar komitentov sicer dejansko na tem računu, nihče pa ne more do njega dostopati - ker nimajo ne zasebnega ključa ne recovery. Za kaj takšnega moraš biti res genij posebne vrste.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: urli ()

joze67 ::

Težava pa je, ker so cold wallet očitno izgubili/uničili (nimajo zasebnega ključa), prav tako pa recovery keys (besede) in sedaj je denar komitentov sicer dejansko na tem računu, nihče pa ne more do njega dostopati - ker nimajo ne zasebnega ključa ne recovery.
OK, to sicer zveni smisleno - ampak "očitno" tukaj igra bistveno vlogo, ker to iz novice nikakor ni razvidno. "Jeklene ploščice niso bolj varne kot papir." Je to kripto/prostozidarska varianta za "Izgubili so jeklene ploščice"? Je ime denarnice dano, da lahko lovci na zaklad kopljejo in upajo, da jo bodo našli in odklenili?
Pa še vedno, zakaj je pomembno, da je 98f bila fizična (hladna)? Kaj bi bilo drugače, če bi bila pogreta, ampak ne na Fireblocks, in bi vsebino vseeno prenašali?

Da o naslovu ne govorim. "Kako je fintech sam sebe zaklenil iz denarnice" Fintech je celotna veja industrije. Sem se že bak, da bom moral reševati sredstva iz N26. Klickbait, say I.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: joze67 ()

energetik ::

Seed za vse ključe se vgravira v jekleno ali titan ploščico.
Če seeda ni več, NOBEN ne more več priti do privat ključev, bo prej vesolje storilo toplotno smrt.
vires in numeris

asdf1223 ::

pa dobro, tukaj se to bolj slisi kot sabotaza ali prevara nekoga, kot pa da so nekako res uspeli uzgubiti wallet in kode.

janezvalva_ ::

nauk te zgodbe je:
NYK-NYC (Not Your Keys - Not Your Coins)

gazibo ::

"izgubil"

jesjes :))

PacificBlue ::

janezvalva_ je izjavil:

nauk te zgodbe je:
NYK-NYC (Not Your Keys - Not Your Coins)


Res je. Po drugi strani pa ko misliš, da ne more biti slabše..lahko je.:)

stara mama ::

Ne razumem, zakaj nekomu drugem zaupat za upravlja s tvojimi kriptovalutami?
Še pri konvencionalnih valutah je to precej slaba opcija, ampak tu ni druge izbire (banke).
Je pa praktična ja, ker so ljudje radi na komot.

energetik ::

Ja, to se tudi jaz sprašujem. Kripto je poleg plemenitih kovin namenjen self custodyju. Očitno gre za folk, ki ne razume točno za kaj gre ali pa si ne zaupa, pa bi vseeno bil rad izpostavljen kriptovalutam.
vires in numeris

darkolord ::

Torej kupujete in prodajate kriptovalute brez posrednikov?

V kafiču, na eni strani kuverta z denarjem, na drugi listek z nakracanim seedom/keyem/whatever, vmes pa laptop s celim blockhainom?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

49106 ::

Ker nisi prisiljen izprazniti denarnice, pošlješ toliko, kolikor se ti zdi, da lahko zaupaš posredniku.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 49106 ()

link_up ::

Supply za kasneje :) Enkrat bo ze odklenjena...
In and Out

WhiteAngel ::

link_up je izjavil:

Supply za kasneje :) Enkrat bo ze odklenjena...


Točno to. Vprašanje je samo, kam je izginila x mio USD vredna jeklena ploščica z zasebnim ključem in nič drugega. Še en dokaz, da gre za scam, je odsotnost multisiga.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Delavska hranilnica (strani: 1 2 3 414 15 16 17 )

Oddelek: Loža
837184891 (5316) V-i-p
»

Kako je fintech sam sebe zaklenil iz denarnice

Oddelek: Novice / Kriptovalute
244452 (1795) WhiteAngel
»

Zakaj je propadla banka za ameriške start-upe (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
819447 (3892) Rambutan
»

Nova KBM in Abanka težave pri novi kartici (strani: 1 2 3 417 18 19 20 )

Oddelek: Loža
996139309 (28575) V-i-p
»

Kako je FBI zasegel za 3,4 milijarde evrov bitcoinov

Oddelek: Novice / Kriptovalute
4713579 (3284) m0LN4r

Več podobnih tem