»

Seagatovi diski HAMR s kapacitetami nad 30 TB prihajajo

Slo-Tech - O tehnologiji HAMR (heat-assisted magnetic recording) smo prvikrat pisali pred več kot dvema desetletjema, sedaj pa končno prihaja v izdelke za končne uporabnike. Seagate je ta teden predstavil prvo platformo diskov, ki uporablja HAMR. Na platformi Mozaic 3+ bodo temeljili diski družine Exos, ki bodo namenjeni podatkovnim centrom. Kapacitete se bodo začele pri 30 TB.

S tehnologijo HAMR je možno povečati gostoto zapisa podatkov. Za zapis podatkov se uporablja laser, ki pred zapisom sektorje diska segreje. To nato omogoča zapis s šibkejšim magnetnim poljem, kar je manj destruktivno za okoliške bite, zato jih lahko natlačimo bliže skupaj. S tem se lažje izognemo težavam zaradi superparamagnetizma, ki lahko spremeni magnetizacijo majhnih zrn, s tem pa povzroči izgubo podatkov.

Magnetna plast v Seagatovih diskov bo iz zlitine železa in platine. Posamezni biti zavzemajo manjši prostor, zrna pa so magnetno bolj občutljiva. Zato je tudi bralni del glave drugačen (Gen 7 Spintronic...

7 komentarjev

Je težava SanDiskovih SSD-jev nekakovostna izdelava?

Slo-Tech - Rešitve za SanDiskove SSD-je, ki prepogosto doživijo prerano smrt, še ni na vidiku in če gre verjeti strokovnjakov za reševanje podatkov, je ne bo. Markus Häfele iz podjetja Attingo, ki se ukvarja z reševanjem podatkov z diskov, trdi, da je napaka strojna. V podjetju vsaj enkrat tedensko dobijo SanDiskove SSD-je, ki so odpovedali, diagnoza pa je v vseh primerih podobna.

Težave so sprva doletele 4-TB modele SanDisk Extreme Pro. SanDisk je nato obljubil popravek, a so težave začele napadati tudi manjši izvedenki (2 TB in 3 TB), o katerih SanDisk molči. Attingo trdi, da je težava nerešljiva. Komponente v SSD-jih naj bi bile preokorne in prevelike, zato so povezave med njimi šibke. To zaradi višje impedance povzroča segrevanje, kar vodi do okvar. Prav tako so komponente spojene z nekakovostnim materialom, ki tvori mehurčke in odstopa. Ali je težava spojev v cinu ali komponentah, še ni jasno, izid pa je očiten.

Glavna zamera ni toliko slaba serija, ki se lahko zgodi vsakemu...

19 komentarjev

Privzeto vključeni BitLocker v Windows 11 upočasnjuje SSD-je

Slo-Tech - V Windows 11 Pro je privzeto vključeno šifriranje podatkov na disku, kar prinaša varnostne prednosti, a hkrati upočasnjuje delovanje SSD-jev. Na Tom's Hardware so v preizkusih opazili, da se SSD-ji upočasnijo tudi do 45 odstotkov pri naključnih bralnih in pisalnih operacijah, kar je ključno merilo odzivnosti. Uporabniki Windows 11 Home si lahko oddahnejo, ker njihov operacijski sistem šifriranja z BitLockerjem ne omogoča. Podobno velja za Windows 10 Pro, ki ga sicer podpira, a privzeto ni vključen.

Primerjali so tri scenarije: brez šifriranja, s programskim šifriranjem (BitLocker) in s strojno podprtim šifriranjem (OPAL). Izkaže se, da je strojno podprto šifriranje praktično enako hitro kakor delovanje brez šifriranja, medtem ko je programsko šifriranje - kjer vso delo opravlja centralni procesor - bistveno počasnejše. Status lahko preverimo z ukazom manage-bde -status v ukaznem pozivu (potrebujemo administratorske privilegije). Če pod Encryption Method piše XTS-AES, je šifriranje...

19 komentarjev

SanDiskovi SSD-ji umirajo brez opozorila

Slo-Tech - Nadaljuje se saga s SanDiskovimi SSD-ji, o katerih nenapovedanem umiranju se na internetu piše že od maja. Vmes je SanDisk sicer izdal popravek firmwara, ki težav ni rešil, sicer pa se je podjetje zavilo v molk. Več modelov SanDisk Extreme Portable, SanDisk Extreme Pro Portable in Western Digital My Passport velikosti od 1 TB do 4 TB lahko postane neberljivih, nato pa se sistemu predstavijo kot neformatirani. Podatkov načeloma ni možno rešiti.

O težavah so poročali tako anonimni uporabniki na Redditu in na SanDiskovem forumu, kjer diskusij o tem mrgoli, kakor uredniki Ars Technice in The Vergea. SanDisk je izdal popravek za firmware, a so se težave ponavljale tudi po posodobitvi. Spletna stran PetaPixel je zato izrecno zapisala, da SanDiskovih SSD-jev ne morejo več priporočati, nehali so jih uporabljati tudi interno.

Problematično je, da sta se SanDisk in mama Western Digital zavila v molk. Tako ni jasno, kaj točno se dogaja, zakaj SSD-ji odpovedo in ali je možno kakorkoli rešiti...

17 komentarjev

Western Digital: Tri leta neprekinjenega delovanja diskov je dovolj

Slo-Tech - Zadnje tedne uporabniki po vsem svetu ugotavljajo, da njihovi NAS-i v programski opremi Synology DiskStation Manager javljajo opozorilo, da bodo Western Digitalovi diski odpovedali. To se zgodi po treh letih delovanja NAS-a, saj tedaj Western Digitalova programska oprema Device Analytics (WDDA) začne opozarjati, da je disk nabral veliko število ur obratovanja. Synology je potrdil, da opozorilo njihov DiskStation Manager le preda uporabniku, izvira pa iz WDDA.

Nimajo vsi Western Digitalovi diski programske opreme WDDA. Synology pravi, da se opozorilo pojavlja v serijah WD Red Pro, WD Red Plus in WD Purple. Drži, da proizvajalci diske ločijo glede na namen uporabe, a da bi diski odpovedali po treh letih delovanja, je vseeno huda predpostavka. Western Digital uradno tega sicer ne trdi, temveč opozarja le, da je disk morda blizu konca življenjske dobe in da ga velja zamenjati. WDDA so v resnici parametri, ki so podobni SMART-u, ki ga že desetletja poznamo. Javljajo različne podatke o zdravju diska, ki bi vsaj v teoriji lahko napovedali njegovo slovo. V praksi to včasih deluje, še večkrat pa tudi ne.

Ni pa to prvi spodrsljaj, ki si ga je privoščil Western Digital. Spomnimo, da so način zapisa podatkov SMR, ki je cenejši in...

40 komentarjev

Kako zanesljivi so SSD-ji

Backblaze - Backblaze redno poroča o statistiki delovanja svojih diskov in SSD-jevih, ki poganjajo njegova podatkovna polja. SSD-je kot zagonske diske uporabljajo od leta 2018, in sicer v vseh novih strežnikih in kot zamenjavo za okvarjene diske. Zagonskih SSD-jev ne uporabljajo za shranjevanje podatkov strank, je pa na njih sistem in dnevniške datoteke, ki se dnevno pišejo in berejo. Tudi zato je statistika njihove zanesljivosti zanimiva.

Konec minulega leta so imeli 2906 SSD-jev, ki so pripadali 13 različnim modelom, večinoma namenjeni uporabi domačih uporabnikov. Največ pogonov imajo od podjetja Seagate, znatne deleže pa še od Cruciala in Della, medtem ko je WD-jevih in Micronovih bolj za vzorec. V povprečju je bila povprečna letna stopnja okvar (annualized failure rate) en odstotek, pri posameznih modelih pa je segala od 0 do 1,98 odstotka. Ničlo so večinoma zabeležili SSD-ji, ki so nabrali premalo ur delovanja, da bi bili rezultati reprezentativni. Tudi primerjava s preteklimi leti...

10 komentarjev

Prvi SSD-ji na PCIe 5.0 so tu in niso poceni

Slo-Tech - Čeprav je bil standard PCIe 5.0 dokončan in potrjen že leta 2019, smo prve SSD-je s podporo zanj dobili šele sedaj. To ne preseneča, saj je PCIe 5.0 izšel, ko ni bilo niti SSD-jev za PCIe 4.0. Podobno je tudi sedaj.

Novi SSD-ji so sedaj tu, a niso poceni niti bistveno boljši od prejšnjih verzij. Nova primerka sta Gigabyte Aorus Gen 5 10000 in Inland TD510. Cene za 2 TB se gibljejo med 350 in 400 dolarji, kar je približno dvakrat več od starejših inačic za PCIe 4.0. Obljubljata najvišjo hitrost prenosa podatkov 10.000 MB/s, medtem ko so predhodniki zmogli okoli 7.500 MB/s. Oba SSD-ja, ki sta v formatu M.2, imata tudi hladilna rebra, Inland TD510 celo majhen ventilator. Gigabytov pogon pa ima tako ogromna rebra, da morda v manjša ali bolj natlačena ohišja sploh ne bo zmogel. Inlandova so manjša, a ima kabel s priključkom za napajanje ventilatorja in hkrati nobenega krmiljenja njegove frekvence.

Prvi testi sicer kažejo, da novi SSD-ji niso opazno hitrejši ali manj požrešni (do...

22 komentarjev

Samsung popravil hrošča, ki je žrl SSD-je

Slo-Tech - Z zadnjima dvema serijama SSD-jev je imel Samsung nemalo problemov, saj so zaradi hrošča v firmwaru pešali precej hitreje od pričakovanj. Nova posodobitev je težavo odpravila, ne pa tudi njenih posledic. Samsung pri menjavah SSD-jev ni posebej širokogruden.

Samsungovi SSD-ji serij 980 Pro in 990 Pro so lastnike jezili s hitrim slabšanjem zdravja, kot ga izmerijo glede na obrabo in prikažejo nadzornim programom. Samsung je v začetku meseca priznal, da je situacija resnično neprimerna, in potrdil, da iščejo rešitev za težavo. Parameter SMART Percentage Used, ki ga uporabniki vidijo na primer v programu Samsung Magician, se je namreč hitro zniževal. Danes je Samsung izpolnil obljubo in modele 990 Pro zakrpal - za 980 Pro je to storil že pred dnevi - a uporabniki nad rešitvijo ne morejo biti popolnoma zadovoljni.

Kaj točno je šlo narobe, v podjetju niso razkrili. Dejali so le, da je za napako kriv hrošč v firmwaru, ki so ga sedaj odpravili z novo verzijo 1B2QJXD7. Pogoni se ne...

11 komentarjev

Prodaja diskov še naprej pada, medtem SSD-ji čedalje cenejši

vir: Heise
Heise - Na trgu diskov in sorodnih naprav se dogajajo korenite spremembe, ki ne bodo prizanesle klasičnim diskom. Njihova prodaja se je v minulem letu skrčila za dobrih 40 odstotkov v primerjavi z letom pred tem, kar predstavlja največji padec doslej. Že leta 2020 se je prvikrat zgodilo, da je prodaja SSD-jev presegla diske, trend pa se je odtlej še okrepil.

Leta 2021 se je zdelo, da se je padanje prodaje diskov ustalilo, saj je bil upad manj kot odstoten. Lani pa je prodaja padla za 41-43 odstotkov. Najbolj je to občutil Seagate s 44-odstotnim zmanjšanjem prodaje. Lani so prodali dobrih 15 milijonov diskov, s čimer so sicer obdržali vodilno mesto s 43-odstotnim tržnim deležem. Drugo mesto je zasedel WDC z 12,5 milijona prodanimi izvodi, tretja pa je Toshiba z osmimi milijoni. Padla je tudi prodaja diskov za poslovne odjemalce, zanimivo pa so beležili 15-odstotno rast pri prodaji 2,5-palčnih diskov.

Situacijo še dodatno pospešujejo pocenitve SSD-jev, ki so se začele v zadnjem četrtletju...

67 komentarjev

Backblaze: Po petih letih SSD-ji zanesljivejši od diskov

Backblaze - Backblaze, ki že vrsto let redno objavlja statistiko vzdržljivosti diskov iz svojih podatkovnih centrov, je to pot primerjal klasične diske in SSD-je. Podatki zadnjih petih let kažejo, da se SSD-ji kvarijo manj od svojih magnetnih predhodnikov. Podobno poročilo so pripravili že lani, a tedaj trend še ni bil dovolj dolgoročen.

V svojem podatkovnem centru imajo 2558 SSD-jev, kar je že dovolj za resno statistično obdelavo. Večinoma gre za Seagatove modele, nekaj pa imajo tudi Crucialovih, Dellovih, Micronovih in WDC-jevih. Nekaterih je sicer premalo za analizo, saj je WDC-jevih le 42, Micronovih pa 89. Pomembnejša je kumulativna primerjava s klasičnimi diski, ki kaže jasne rezultate. V prvih štirih letih sta krivulji pogostosti okvar SSD-jev in diskov zelo podobno, le da je prva nekoliko nižja. V petem letu pa se razlika bistveno poveča, saj se število okvar klasičnih diskov močno poveča, medtem ko SSD-ji obdržijo trend. Merjeno kot AFR (Annualized Failure Rates) so SSD-ji ves čas...

22 komentarjev

Japonska javna uprava se želi končno odreči disketam

Bloomberg - Kot smo nazadnje spoznali ob lanskem fiasku z izgubljenimi disketami, je na Japonskem pomemben del poslovanja v elektronski obliki obtičal na disketah, zgoščenkah in podobnih medijih. Ni redko, da morajo podjetja oddajati zahtevano dokumentacijo na fizičnih nosilcih, kar pa želi ministrstvo za digitalne zadeve naposled spremeniti. Japonska ima namreč skoraj dva tisoč obrazcev, ki jih je treba oddati na fizičnih nosilcih. Šele sedaj so napovedali spremembe.

Precej zanimanja je zato požela izjava japonskega ministra za digitalizacijo. Fumio Kishida je razglasil vojno disketam, ki bodo s prenovo zakonodaje končne romale, kamor sodijo - v muzeje. Ob tem je dodal, da dandanes disket skorajda ni možno več kupiti, zato je čas, da se jim odrečemo. Sony je na primer ukinil proizvodnjo disket pred enajstimi leti. Težave to pot niso tehnične, temveč pravne, saj morajo Japonci spremeniti zakonodajo, da bodo lahko podatke posredovali in hranili v oblaku. Zato so napovedali pregled predpisov in...

19 komentarjev

Stari diski lahko odpovedo zaradi videospota

Slo-Tech - Zgodba se sliši tako neverjetna, da je brez uradnega vnosa CVE in besede Microsoftovega inženirja Raymonda Chena sploh ne bi jemali resno. Nekateri prenosniki se sesujejo, če se predvaja pesem Rhythm Nation, ki jo izvaja Janet Jackson. To se ne zgodi, ker bi prenosnik predvajal pesem, temveč že če se pesem sliši v istem prostoru. Ključna beseda je resonanca.

Kot piše v CVE-2022-38392, omenjena pesem povzroči težave v nekaterih prenosnih računalnikih iz leta 2005, ki imajo diske neimenovanega proizvajalca, ki se vrtijo s 5400 obrati na minuto. Ti imajo resonančno frekvenco, ki se pojavi tudi v omenjeni skladbi, kar ob zadostni jakosti onesposobi disk. Proizvajalec je težavo takrat rešil tako, da je na zvočnike namestil filter omenjene frekvence, saj se napaka vendarle najpogosteje izrazi, če zvok predvaja kar isti prenosnik.

Težava dandanes ni posebej relevantna, ker prenosniki iz leta 2005, predvsem pa diski s 5400 rpm, verjetno že zdavnaj uživajo večni počitek. Da je zvok lahko...

9 komentarjev

Western Digital s klasičnimi diski do 22 TB, s SMR pa 26 TB

Slo-Tech - Letvica za kapaciteto diskov se dviguje, saj je Western Digital s svojimi izdelki ravno presegel 26 TB. Predstavili so diska s kapaciteto 26 TB in 22 TB ter več SSD-jev za strežnike in nekaj cenejših SSD PCIe 4.0 za domačo uporabo.

Največji disk Ultrastar DC HC670 s kapaciteto 26 TB uporablja tehnologije SMR, zaradi katere so sicer diski nekoliko počasnejši, a lahko zaradi delnega prekrivanja sledi zapišejo bistveno več podatkov. Western Digital je sicer pred dvema letoma poskrbel za pravi škandal, ko je to tehnologije uvedel tudi v poslovne diske, ne da bi to jasno navedel, zato se je potem rodila družina WD Red Pro, ki ima to jasno definirano. Družina WD Red Plus, v katero sodi najnovejši 22-TB disk, pa še vedno uporablja konvencionalni način zapisovanja (CMR). Doslej so največji diski s CMR zmogli 20 TB, s SMR pa 22 TB, kolikor je v začetku leta ponudil Seagate.

Kapaciteta brez CMR je torej 22 TB, zato se bodo tako prostorni diski pojavili v več družinah: Ultrastar, WD Purple,...

14 komentarjev

Western Digital zaradi kontaminacije izgubil 6,5 milijarde gigabajtov flasha

Slo-Tech - Western Digital, ki je eden največjih proizvajalcev polprevodnikov za flash, je v sredo potrdil, da so imeli januarja incident v dveh tovarnah na Japonskem, ki proizvajata čipe za flash. Zaradi kontaminacije surovin se je zgodil izpad proizvodnje v obsegu 6,5 milijard gigabajtov pomnilniških medijev, kar bo po ocenah TrendForcea vplivalo na ceno SSD-jev v tem četrtletju. Prizadeta je bila le proizvodnja 3D BiCS flasha, medtem ko na 2D NAND ni vplivala.

Western Digital in Kioxia Holdings Corp, ki upravljata omenjeni tovarni, imata 30-odstotni tržni delež na področju SSD-jev. Izpad, ki predstavlja približno tri odstotke letne proizvodnje, bi lahko v naslednjem kvartalu povzročil dvig cen za 5 do 10 odstotkov. Dvigi cen so lahko še višji, če je imela večjo škodo tudi Kioxia. Po ocenah TrendForcea so v letu 2021 prodali 207 milijard gigabajtov flasha oziroma 333 milijonov SSD-jev.

20 komentarjev

Diski prilezli do 22 TB

Slo-Tech - Medtem ko so bili doslej največji diski s kapaciteto 20 TB, je Seagate začel prodajati tudi 22-TB izvedenke. Na novinarski konferenci o poslovnih rezultatih je podjetje potrdilo, da nekatere stranke že lahko dobijo diske s kapaciteto 22 TB. Tolikšno kapaciteto dosežejo zaradi uporabe tehnologije SMR.

SMR (shingled magnetic recording) ni več nov izum, saj jo poznamo že nekaj let. Na diskih s SMR se sledi deloma prekrivajo, zato je nanje moč zapisati več podatkov. Negativna posledica te tehnologije je nižja hitrost, zaradi česar ti diski niso najprimernejši za uporabo v sistemih, kjer je veliko branja in pisanja. Nekateri proizvajalci so prikrivali uporabo te tehnologije, zaradi česar so si nakopali tožbe.

Novi Seagatovi diski so jasno deklarirani kot SMR, saj bi brez tega nanje težko stlačili 22 TB podatkov. Njihovi klasični diski (CMR) zmorejo 16 in 20 TB. Seagate še vedno dela tudi na diskih HAMR, ki naj bi prihodnje leto prinesli 30 TB, do konca desetletja pa 100 TB. Konkurenca...

14 komentarjev

Prihajajo diski z 10 ploščami

Slo-Tech - Seagate je prvi proizvajalec diskov, ki je predstavil modele z 10 magnetnimi ploščami v ohišju. S tem je lahko v predstavnike serij Exos X20 in IronWolf Pro strpal 20 TB podatkov, ne da bi se moral zateči h kompliciranim rešitvam pri magnetnem zapisovanju podatkov, kot je na primer SMR ali HAMR. So pa diski zatesnjeni in napolnjeni s helijem, kar je že skoraj desetletje standard pri diskih višjega razreda. To ni poceni, tako da bomo za Exos-X20-HDD z 20 TB odšteli 665 evrov. A to je še vedno precej manj, kot če bi uporabljali SMR ali HAMR, predvsem pa obljublja večjo robustnost. Serija IronWolf Pro je namenjena strežnikom (NAS), Exos X20 pa za uporabo v oblaku, zato ima več predpomnilnika.

Western Digital ne bo kaj dosti zaostajal, saj že za prihodnje leto napoveduje diske s kapaciteto 30 TB in prav tako desetimi ploščami. Za to bo moral uporabiti ePMR (Energy-enhanced Perpendicular Magnetic Recording) in OptiNAND. Slednji pomeni, da imajo diski nekaj gigabajtov flasha, kamor...

31 komentarjev

Seagate pokazal klasični disk za PCIe/NVMe

Slo-Tech - Doslej smo moderne diske priklapljali prek vmesnika SATA, kar za najhitrejše SSD-je ni bilo več dovolj, zato so uporabljali PCIe in protokol NVMe. Seagate je sedaj izdelal prvi klasični disk (HDD), ki se priključuje prek PCIe/NVMe. Uporablja Seagatov krmilnik, ki podpira protokole SAS, SATA in NVMe prek priključka NVMe.

Predstavili so ga na Open Compute Project Summit v San Joseju. Za zdaj je novi disk še v fazi prototipa, zato ga ni možno kupiti in niti ne poznamo njegove kapacitete -- na fotografijah so uporabili 18-TB Exos X18 -- a naj bi ga prvi kupci dobili prihodnjo jesen. Široka prodaja pa je napovedana za leto 2024.

Diski seveda niso tako hitro, da bi SATA predstavljal ozko grlo. Razlogi so drugje. Podobno kot tudi današnje tipkovnice priključujemo prek USB-ja, čeprav so tudi stari vmesniki zagotavljali več kot dovolj pasovne širine, želimo tudi pri komponentah za shranjevanje podatkov standardizirati priklope. Seagate meni, da bo sčasoma NVMe prevladal in da je zato...

1 komentar

Zakaj so WD-jevi zunanji diski minuli teden izgubljali podatke?

WD MyBook Live: Geslo ne dela, podatki pa pa.

vir: Ars Technica
Slo-Tech - Minuli teden so uporabniki Western Digitalovih zunanjih diskov My Book Live, ki so bili povezani v mreže, naleteli na hudo nevšečnost, saj so zaradi ranljivosti lahko izgubili podatke. Diski so se namreč ponastavili na tovarniške nastavitve, kar je povzročilo popolno izgubo podatkov. Sedaj je znanih več informacij, kako so hekerji uspeli to ušpičiti.

Niso le izkoristili tri leta starega hrošča, kakor je kazalo sprva, temveč svežo (0-day) ranljivost. Predhodno nerazkrita ranljivost je tičala v datoteki system_factory_restore, ki vsebuje skripto PHP za ponastavitev diska, kar vključuje izbris podatkov. Ta skripta je vsebovala preveritev istovetnosti uporabnika z geslom, preden bi se pognalo brisanje, a je bila iz neznanih razlogov ta funkcija zakomentirana. To pomeni, da je bila zaščita z geslom namenoma onemogočena. Naprava, ki je priključena v internet, je imela torej možnost brisanja podatkov brez gesla. To je kar klicalo po katastrofi, ki se je sedaj zgodila.

Drugi pogoj za...

25 komentarjev

Izšle specifikacije NVMe 2.0

Slo-Tech - Konzorcij NVM Express (NVMe) je sprejel in izdal specifikacije za novo verzijo standarda NVMe 2.0, ki ostaja nazaj združljiv s predhodno verzijo (NVMe 1.4). Novosti, ki jih uvaja NVMe 2.0, bodo omogočile, da bodo NVMe podpirali tudi klasični diski, ne le SSD, ki jih bo moč priključiti prek PCIe. NVMe je specifikacija za dostop do trajnega spomina, torej SSD-jev, kartic PCI Express, M.2 ipd.

Podpora diskom je ena največjih sprememb v NVMe, kar je tudi razlog, da se nova verzija imenuje 2.0 in ne 1.5. Diski sicer danes še niso dovolj hitri niti, da bi v celoti izkoristili SATA 3.0, a v prihodnosti bi to lahko predstavljalo ozko grlo, denimo pri diskih z dvojno roko za bralno-pisalne glave. Opazen je trend po poenotenju priključnih standardov, kjer bi lahko NVMe postal prevladujoč.

Druge novosti niso nič manj pomembne. Tehnologija ZNS (Zoned Namespaces) omogoča pametno razporeditev zapisanih podatkov v cone, nekakšno sprotno defragmentacijo, ki je namenjena izboljšanju dostopnih...

7 komentarjev

Seagate predstavil disk z dvojno roko za bralno-pisalne glave

Extremetech - Po večletnem razvoju in špekulacijah na internetu je Seagate predstavil disk, ki ima dvojno roko, na kateri so bralno-pisalne glave. Tak disk (dual-actuator) se v praksi obnaša, kot bi imeli dva diska v enem ohišju, saj lahko hkrati bere na različnih mestih na različnih ploščah. Novi disk Seagate Mach.2, ki še ni na voljo v široki prodaji, temveč zgolj izbranim strankam, tako dosega hitrosti do 524 MB/s oziroma dvakrat več od običajnih diskov. Tudi število operacij na sekundo je višje, in dosega 304 IOPS za branje in 384 IOPS za pisanje. Povprečen dostopni čas je 4,2 milisekunde, kar je primerljivo z drugimi disk. Logično, saj dva kompleta bralno-pisalnih glav ne pomenita, da bomo naključni podatek našli kaj hitreje.

Takšen disk je torej 2-krat hitrejši od enojnih, porabi pa zgolj 44 odstotkov več energije. Kapaciteta diska Mach.2 Exos 2X14 znaša 14 TB, plošče pa se vrtijo s 7200 obrati na minuto. Disk se priključuje prek vmesnika SAS 12Gb/s, saj bi klasični SATA že lahko...

16 komentarjev

Micron predstavil 176-slojni 3D NAND čip

krmilno vezje se nahaja pod skladom pomnilniških celic

vir: Micron
Micron - V Micronu skušajo v srditi tekmi proizvajalcev pomnilniških vezij NAND flash nase opozoriti s kosom silicija z rekordnim številom plasti, saj ga ima najnovejša, peta generacija njihovega 3D NANDa, kar 176. Predvsem pa gre za tehnologijo, s katero se podjetje namerava rešiti zapuščine sodelovanja z Intelom.

V preteklem desetletju sta se v zasnovi pomnilniških vezij vrste NAND flash, ki so jedro pogonov SSD in pomnilniških kartic, pripetila dva ključna premika. Najprej vertikalno nizanje plasti (3D NAND ali tudi V-NAND), nato pa prehod iz celic na osnovi plavajočih vratc (floating gate) na tiste s pastjo za naboj (charge trap). Obe spremembi sta bili v mnogočem povezani, saj je rast v višino s pristopom charged trap lažje izvedljiv, toda en igralec na trgu je 3D NAND vztrajno počel še s staro tehnologijo - partnerstvo Intela in Microna. Epilog slednjega poznamo: konec leta 2018 sta se firmi razšli in prejšnji mesec je Intel svoj oddelek prodal Hynixu. Micron se je tako podal na novo...

14 komentarjev

Western Digital ne ve, kaj pomeni RPM

Slo-Tech - Pri diskih je, vsaj tako je velik del kupcev verjel, označevanje jasno. RPM pomeni število obratov na minuto (revolutions per minute) in predstavlja frekvenco, s katero se vrtijo plošče. A Western Digital si je celo tako nedvoumno metriko predstavljal po svoje. Njihovi diski, ki imajo oznako "5400 RPM Class", se v resnici vrtijo s 7200 obrati na minuto. A tako v specifikacijah kakor celo v atributih SMART piše 5400 RPM.

To ni povsem nedolžno zavajanje, saj višja frekvenca ne prinaša le krajših dostopnih časov, temveč predvsem več hrupa, porabe energije in s tem povezanega segrevanje, v končni fazi pa vpliva tudi življenjsko dobo diskov. Na redditu so ugotavljali, da diski iz družine WD Red Network Attached Storage oddajajo zvok s frekvenco 120 Hz, kar ustreza 7200 RPM. Če bi se vrteli s 5400 RPM, bi bila ta frekvenca 90 HZ, in seveda vsi višji harmoniki.

Odziv iz Western Digitala je bil neprepričljiv. Zapisali so, da že leta hitrost označujejo kot "razred RPM" in ne dejanskega...

33 komentarjev

Pojavljajo se tudi ponarejeni diski

Heise - Medtem ko že dolgo vrsto let vemo, da je treba biti pri USB-ključih pazljiv, saj nenormalno poceni modeli morda niso to kar obljubljajo, se je ista vrsta prevar preselila tudi med noname diske. Na prvi pogled dvakrat cenejši diski od uveljavljenih znamk, na katerega pa je treba zaradi dobave s Kitajske, po nakupu na Ebayu počakati nekoliko dlje, niso zelo sumljivi. A so vseeno lahko ponarejeni.

Na c'netu so dobili v pregled disk znamke weyoc-2t
, ki ga je naročil nemški bralec za 30 evrov in bi moral imeti kapaciteto 2 TB. Izkazalo se je, da gre v resnici za disk z vsega 300 GB. Ker je analiza parametrov SMART pokazala, da je imel disk za seboj samo štiri ure obratovanja, torej je bil dejansko povsem nov, so ga razstavili in preverili. V notranjosti je bil Hitachi Travelstar s kapaciteto 320 GB, najbrž iz leta 2010. Manipulacija je tičala v firmwaru samega diska, tako da se je ta predstavljal kot 2 TB velik, čeprav nanj seveda ni bilo možno shraniti toliko podatkov. Ob prekoračitvi...

14 komentarjev

Koliko počasnejši so v resnici diski SMR

Ars Technica - Pred dvema mesecema so proizvajalce diskov zalotili, da prodajajo diske s tehnologijo SMR, ne da bi to posebej označili. Največ zgražanja je požel Western Digital, ki je tovrstne diske prodajal celo v modelih, ki so namenjeni za uporabo v sistemih NAS ali poljih RAID, zaradi česar si je prislužil tudi tožbo. Diski s SMR podatke zapisujejo tako, da se sledi deloma prekrivajo, zaradi česar so počasnejši od običajnih diskov (CMR). Kot požar se je po internetu razširil preizkus, ki so ga izvedli na Servethehome.com. V polju ZFS RAIDz1 vdev se je obnovitev z namesto običajnih šestnajstih ur podaljšala na devet dni, ko so uporabili Western Digitalov disk.

Šlo je za en specifičen primer, kjer je razlika drastična. Sodeč po teh rezultatih, bi se lahko vprašali, kaj neki je Western Digital sploh razmišljal in ali je diske sploh kakorkoli preizkusil. Na ArsTechnici so zato izvedli malce širši preizkus v več situacijah, ki daje celovitejšo sliko. Diski s SMR so počasnejši, a razlika ni tako...

14 komentarjev

Western Digital zaradi prodaje diskov SMR tožen

Slo-Tech - Pred poldrugim mesecem se je razvedelo, da so vsi trije veliki proizvajalci diskov ponujali diske s tehnologijo SMR, ne da bi uporabniki to vedeli. Diski s SMR so za proizvajalca cenejši, saj lahko na magnetno ploščo zapišejo več podatkov, ker se sledi deloma prekrivajo. To pa ima tudi negativne vplive na zmogljivost, saj so taki diski počasnejši in zato manj primerno za vsakodnevno intenzivno rabo. Western Digital, Seagate in Toshiba so se zato znašli pod plazom kritik.

V namizne računalnike so jih vgrajevali vsi, še bolj predrzen pa je bil Western Digital, ki je diske s SMR vgrajeval tudi v sisteme NAS (Network Attached Storage). Konkurenca tega ni počela. Seagate je na primer izrecno zanikal, da bi bili njihovi disk Ironwolf (za NAS) tipa SMR, temveč so konvencionalni CMR. Ker so diski za NAS namenjeni uporabi tudi v RAID-u in podobnih poljih, so potrošniki zoper Western Digital vložili skupinsko tožbo. V njej podjetju očitajo, da je tehnologija SMR in s tem tudi diski družine...

42 komentarjev

Proizvajalci diskov zaloteni pri zavajanju s SMR tehnologijo

Ars Technica - Pred časom se je na spletu pojavila razprava o tem ali ponudniki trdih diskov potihem prodajajo manj zmogljive SMR (Shingled Magnetic Recording) diske kot CMR (Conventional Magnetic Recording). SMR diski so manj zmogljivi, za proizvajalce pa nekoliko bolj profitabilni. Na enako število magnetnih plošč zapisujejo podatke bolj gosto in sicer tako, da vsak naslednji magnetni zapis deloma prekrije prejšnjega. Skratka, več terabajtov na enaki količini materiala. Slednje precej zakomplicira zapisovanje, zaradi česar so SMR diski primerni za bolj zaledne vloge, denimo pri arhiviranju. Početja so osumljeni Western Digital, Seagate in Toshiba.

Šlo naj bi zato, da so proizvajalci SMR diske - ne da bi to omenili - začeli vgrajevati v namizne računalnike, spet drugi so trdili, da so se znašli tudi v nekaterih shrambah NAS, kar je povzročalo težave pri njihovem delovanju v RAID polju. SMR disk namreč podatke pred pisanjem shranjuje v predpomnilnik, ki je del samega diska in jih šele na to...

84 komentarjev

Hewlett-Packardovi SSD-ji po 40.000 urah izdihnejo

Slo-Tech - Hewlett-Packard Enterprise je izdal opozorilo pred bizarnim hroščem, ki jo bo oktobra ali kasneje zagodel uporabnikom nekaterih njegovih polprevodniških pogonov (SSD). Nekateri SAS SSD-ji s kapaciteto 1,6 TB ali 800 GB (modeli EK0800JVYPN, EO1600JVYPP, MK0800JVYPQ in MO1600JVYPR) bodo po 40.000 urah delovanja odpovedali. HPE je zato izdal nujne popravke strojne programske opreme (firmware), ki napako odpravijo. Varne verzije so HPD7 in novejše. V nasprotnem primeru bodo pogoni nepopravljivo okvarjeni, podatkov pa ne bo možno rešiti.

Komur se zdi, da je to že bral, se ne moti. Lani je HPE opozarjal na praktično identičnega hrošča, ki po 32.768 urah onesposobi nekatere druge modele SSD-jev. Najnovejši hrošč prizadene manj pogonov, ni pa jasno, ali sta napaki povezani. Prizadeti pogoni so se prodajali tako posamič kakor v napravah (HPE ProLiant, Synergy, Apollo 4200, Synergy Storage Modules, D3000 Storage Enclosure, StoreEasy 1000 Storage).

15 komentarjev

V Hewlett-Packardovih sistemih SSD-ji po treh letih odpovedo

Slo-Tech - Podjetju HPE (Hewlett Packard Enterprise) se je zgodil izjemno neugoden hrošč, ki lahko pri uporabnikih njihovih polprevodniških pogonov (SSD) povzroči izpad sistemov slaba štiri leta po začetku delovanja. Iz za zdaj še nerazkritega razloga namreč nekateri SSD-ji odpovedo točno po 32.768 urah delovanja. Čeprav uradne razlage iz HPE niso posredovali, je povedno dejstvo, da je to prvo naravno število, ki ga v predznačenem 16-bitnem zapisu ne moremo predstaviti. Zaradi tega nekateri sklepajo, da gre za hrošč, ki povzroči prekoračitev števca.

Kakorkoli, HPE-ju je očitno jasno, kaj se je zgodilo, saj so pripravili posodobitve strojne programske opreme (firmware), ki težavo odpravijo. Vsem uporabnikom njihovih izdelkov svetujejo takojšnjo nadgradnjo na firmware HPD8, o čemer uporabnike tudi posebej obveščajo. HPE dodaja, da gre napako, ki jo je zakrivil proizvajalec SSD-jev, ki se vgrajujejo v več HPE-jevih izdelkov, denimo HPE ProLiant, Synergy, Apollo, JBOD D3xxx, D6xxx, D8xxx, MSA,...

63 komentarjev

Backblaze: letno odpove 1,7 odstotka diskov, HGST boljši kot Seagate

Backblaze - Mimo je še eno četrtletje in spet so pri Blackblazu pripravili statistiko delovanja diskov v svojem oblaku. Vse od leta 2013 namreč vestno beležijo vse odpovedi diskov, ki jih je danes v njihovem oblaku že več kot 110.000. Za modele, katerih predstavnikov imajo vsaj 60 in ki jih ne uporabljajo v preizkusne namene, iz teh številk pripravijo statistiko, ki kaže zanesljivost posameznih znamk. Trenutno uporabljajo v glavnem Seagatove in HGST-jeve diske, nekaj malega pa je tudi diskov Toshiba. Od Western Digitalovih diskov so se v minulem četrtletju poslovili.

V zadnjem četrtletju statistika kaže, da so Seagatovi diski nekoliko manj zanesljivi od HGST-jevih, saj imajo AFR...

11 komentarjev

Prihajajo terabajtni pametni telefoni

Slo-Tech - Samsung je pokazal prvi čip eUFS (Universal Flash Storage) s kapaciteto 1 TB, ki je namenjen vgradnji v pametne telefone. To pomeni, da se v zelo bližnji prihodnosti obetajo telefoni, ki bodo imeli kapaciteto, primerljivo s prenosnimi računalniki. Navsezadnje je to tudi pričakovano, saj že sedaj pametni telefoni hranijo več podatkov o našem življenju kot ostale elektronske naprave.

Novi čip je stlačen v klasično ohišje dimenzij 11,5 mm x 13,0 mm. V njem je 16 slojev Samsungovega 512-gigabitnega pomnilnika V-NAND. Obljubljajo bralne hitrosti do 1000 MB/s, kar je približno dvakrat več od SSD-jev pri branju zaporednih podatkov in desetkrat več od kartic microSD, ter zapis z 260 MB/s. Pri naključnem branju zmore 58.000 operacij na sekundo (IOPS), pri pisanju pa 50.000. Te vrednosti so pomembne tudi zato, ker je hitrost...

42 komentarjev

Toshiba pokazala 16-TB disk

Slo-Tech - Toshiba res ne sodi med največje proizvajalce diskov, je pa zato predstavila največji klasični disk doslej. V nemškem Düsseldorfu so predstavili novo serijo diskov MG08, v kateri najdemo tudi 16-TB predstavnika. Novi disk ima plošče, ki se vrtijo s hitrostjo 7200 obratov na minuto, 512 Mb predpomnilnika in deklariran čas med napakami (MTBF) 2,5 milijona ur. Disk meri standardnih 3,5 palca. Na prodaj bo še v tem četrtletju, cena pa še ni znana. Disk bo imel devet plošč.

Za doseganje visokih kapacitet proizvajalci uporabljajo različne tehnologije. Toshibin disk bo uporabljal klasični magnetni zapis (CMR - conventional magnetic recording), je pa polnjen s helijem, da so lahko plošče bliže druga drugi. CMR se je včasih imenoval tudi PMR (perpendicular magnetic recording), a ga danes spričo obstoja še kompleksnejših tehnik imenujemo...

32 komentarjev

Zaradi nizkih cen bo Western Digital krčil proizvodnjo NAND-a, DRAM se ne bo cenil

Slo-Tech - Cene flasha, s tem pa tudi SSD-jev in vseh ostalih izdelkov, so še vedno zelo nizke. Ker ne kaže, da bi se v bližnji prihodnosti povpraševanje povečalo in s tem pobrale tudi cene, analitiki pa trend padanja cen napovedujejo tudi za leto 2019, se je Western Digital odločil, da zmanjša proizvodnjo. Prihodnje leto bo Western Digital proizvodnjo čipov flash znižal za 10 do 15 odstotkov, prav tako pa bo začasno odložil investicije v to tehnologijo.

Western Digital je to sporočil ob objavi poslovnih rezultatov za minulo četrtletje, v katerem so ustvarili 5 milijard dolarjev prihodkov, kar tri odstotke manj kot lani, in 511 milijonov dolarjev dobička, kar je za tretjino manj. Podjetje trenutno ustvarja približno polovico prihodkov s prodajo klasičnih diskov, polovico pa s čipi flash. Jenjajoče povpraševanje po...

14 komentarjev

Cene SSD-jev rekordno nizke, počasi se ceni tudi RAM

Povprečna cena pomnilnika je prav tako začela padati. Slika: pcpartpicker.com

Slo-Tech - Cene SSD-jev še vedno nadaljujejo pot k tlom, saj ponudba še vedno prehiteva povpraševanja. Samo v zadnjem mesecu so se cene znižale še za dodatnih 20 odstotkov, čeprav so analitiki napovedovali le 10-odstotni padec cen v celotnem zadnjem četrtletju. Najcenejše 120-GB SSD-je, ki so pred mesecem dni stali okrog 30 evrov, dobimo sedaj že za 25 evrov, cene 240-GB modelov pa so s 50 evrov padle pod 40 evrov. Za 480 GB velik SSD bomo odšteli vsega 70 evrov, za večje kapacitete pa cena linearno raste. Cene v Sloveniji so primerljive s cenami v Nemčiji, zato z naročilom iz tujine kaj dosti privarčevati ne moremo.

Razlogi za nadaljnje nižanje cen se niso spremenili. Nasprotno, ponudba se še povečuje, saj je na trg vstopil nov igralec, in sicer kitajsko podjetje YMTC (Yangtze Memory Technologies). Ta proizvaja SSD-je in druge naprave s flashem, denimo USB-ključke,...

57 komentarjev

Prihajajo dostopni 4-TB SSD-ji

Slo-Tech - Dobre novice za kupce SSD-jev se vrstijo. Cene so že tako strmoglavile, prihajajo pa tudi orjaški SSD-ji po znosnih cenah. Samsung je sporočil, da so začeli množično proizvodnjo 4-TB SSD-ja, ki bodo uporabljali štiribitne celice (QLC) in bodo tako zaradi nizke cene namenjeni domačim uporabnikom in ne podjetjem.

Štiriterabajtni SSD-ji že obstajajo, a stanejo več kot tisočaka. Samsung pa je prvo podjetje, ki začenja množično proizvodnjo SSD-jev, ki uporabljajo QLC V-NAND. Doslej so se uporabljali predvsem SLC, ki v celico shrani en bit podatkov, MLC, ki shrani dva, ter v zadnjem času tudi TLC, ki shrani tri. SLC je drag in ga v domačih napravah nismo videvali, MLC in TLC pa sta bila cenejši alternativi. Več bitov kot...

30 komentarjev

Samsung začel proizvodnjo 32-TB SSD-ja

Slo-Tech - Najavili so ga že pred poldrugim letom, sedaj pa so uspeli proizvodni postopek urediti do te mere, da se pričenja množična proizvodnja. Iz Samsunga sporočajo, da so začeli izdelovati najprostornejši SSD-ji, ki lahko shrani kar 32 TB podatkov. Naprava, ki ima 40 GB lastnega pomnilnika DDR4, zagotovo ne bo poceni. Natančne cene Samsung še ni razkril.

SSD z imenom PM1643 sede v klasično 2,5-palčno kletko, vsebuje pa 32 osemgigabitnih kompletov čipov NAND. Posamezen čip meri 512 Gb in uporablja tehnologijo TLC, torej ima v eni celici zapisanih osem bitov. Da so lahko na tako majhen prostor stlačili toliko čipov, so jih zložili vertikalno (TSV). Samsung zagotavlja, da novi pogoni zmorejo 400.000 bralnih operacij na sekundo in 50.000 pisalnih. Hitrost branja in...

68 komentarjev

BackBlazova statistika: letno odpove 2 % diskov

Slo-Tech - Spet je leto naokoli in pri BackBlazu so ponovno pogledali, kako zanesljivi so diski v njihovem podatkovnem centru. Poročilo, ki ga redno pripravljajo že vrsto let (od aprila 2013), služi kot neke vrste merilo za zanesljivost diskov. Trenutno imajo 91.305 delujočih diskov, kar je že dovolj za resne statistike. Letos so tudi prvikrat v večjem številu začeli uporabljati velike diska s kapacitetami 8, 10 in 12 TB.

Statistiko za zadnje četrtletje je treba jemati z zrnom soli, saj so trije meseci precej kratko obdobje, zlasti za modele, katerih imajo zelo malo. En sam okvarjen Seagatov 4-TB model izmed 60 diskov, ki so skupaj zbrali 1255 obratovalnih...

40 komentarjev

Napad s kričanjem

Slo-Tech - Diski so fine naprave, kjer štejejo mikrometri. Ker so podatki nagneteni zelo tesno, diski ob tresljajih plošče zaščitijo in ne zapisujejo podatkov. Ker tresljaje povzroča tudi hrup, se takoj postavi vprašanje, ali lahko z glasnim hrupom vplivamo na njihovo delovanje. Odgovor, da lahko s hrupom izvajamo prave napade DDoS, zato ne preseneča.

Zamisel sicer ni nova. Na YouTubu najdemo devet let star videoposnetek, kako kričanje na diske vpliva na zakasnitve pri zapisovanju podatkov v podatkovnem centru. Argentinski raziskovalci so letos že pokazali, da gre tudi v obratni smeri, torej da je mogoče diske uporabiti kot primitivne mikrofone. Z glasnim hrupom je mogoče diske spraviti v resonanco, kar se je nehote zgodilo v...

26 komentarjev

Western Digital predstavil tehnologijo MAMR za 40-TB diske

Slo-Tech - Medtem ko lahko na trenutne diske stlačimo največ 14 TB podatkov, se utegne to v bližnji prihodnosti kmalu spremeniti. Western Digital je predstavil novo tehnologijo zapisa z mikrovalovi (microwave-assisted magnetic recordig, MAMR), s katero bi lahko leta 2019 na diske shranili do 40 TB podatkov. Trenutno se za rekordne gostote zapisa podatkov uporablja toplota (HAMR), ki pa ima omejitve zaradi velikost bralno-pisalne glave in je nasploh precej problematična. Zato veliko diskov še vedno uporablja dobri stari PMR (pravokotni zapis podatkov na magnetni nosilec). MAMR rešuje predstavlja drugačen poizkus.

Ključni sestavni del je STO (spin torque oscillator). Ena izmed prednosti MAMR je tudi nižja temperatura, ki pri HAMR na točki zapisa podatkov doseže 650 °C, kar...

23 komentarjev

Sony in IBM na tračno enoto stlačila 330 TB podatkov

The Verge - IBM-ovi in Sonyjevi raziskovalci so postavili rekord v hranjenju podatkov, saj so na magnetni trak v majhni kaseti zapisali 330 TB podatkov. S tem so dosegli gostoto zapisa 201 gigabita na kvadratni palec. To je precej več od trenutno komercialno dostopnih tračnih enot, ki shranijo do 15 TB, ali diskov, ki gredo do 60 TB v primeru SSD-jev in 12 TB pri klasičnih. Za dosego rekorda sta si Sony in IBM delo razdelila - Sony je izdelal enoto z magnetnim trakom zadostne ločljivosti, IBM pa je bi zadolžen za pripravo bralnih glav in tehnologije za obdelavo signala. Rezultat je impresiven.

Tračne enote so ene najstarejših nosilcev podatkov, saj so z nami že več kot 60 let. Začele so se s takrat gromozansko kapaciteto 2 MB, danes pa rutinsko shranjujejo milijonkrat več...

12 komentarjev

Intelov prvi SSD s 3D XPoint

Slo-Tech - Pred skoraj dvema letoma smo poročali o novi vrsti trajnega pomnilnika podatkov, ki sta ga razvila Intel in Micron ter poimenovala 3D XPoint. Sedaj imamo pred seboj prve komercialne izdelke, ki ga uporabljajo. Intel je predstavil nov SSD z imenom Optane in kapaciteto 375 GB, tekom leta pa sledijo še večji modeli.

Intel Optane SSD DC P4800X je v obliki kartice PCIe, trenutno na voljo s kapaciteto 375 GB in ceno 1520 dolarjev. V drugem četrtletju ga dobimo še v obliki U.2, še četrtletje pozneje pa s kapacitetama 750 GB in 1,5 TB. Glavna odlika pa seveda ni kapaciteta, temveč hitrost in odzivnost. Že ob napovedi 3D XPointa se je Intel hvalil, da je tisočkrat hitrejši od NAND-a, da imak krajše zakasnitve in da se ne iztroši. Sedaj vidimo, da trendi so takšni,...

45 komentarjev

Diski: najbolj zanesljivi HGST, najmanj WDC

Slo-Tech - Ponudnik gostovanja Backblaze je izdal težko pričakovano letno statistiko zanesljivosti diskov, ki jo pripravijo na podlagi rezultatov v lastnem diskovnem polju. Podatki za leto 2016 kažejo, da je med različnimi proizvajalci in modeli diskov precejšnja razlika v zanesljivosti.

Konec leta so imeli 73.653 delujočih diskov, izmed katerih so jih v statistiko vključili slabih 72.000 - sistemskih diskov niso, temveč le podatkovne. V letu 2016 se je pokvarilo 1225 diskov, kar predstavlja preračunano na letno raven 1,95-odstotno stopnjo odpovedi. Lani so objavili prve resnejše statistike o zanesljivosti 8-terabajtnih modelov in tedaj je kazalo,...

46 komentarjev

Najprostornejši USB-ključek meri 2 TB

Beta News - Največji prenosni diski so dosegli 5 TB, rekorderji med SSD-ji so še desetkrat večji, največji USB-ključki pa komajda zlezli do 2 TB. Kingston je namreč na CES-u 2017 predstavil svoj USB-ključek, ki meri 2 TB, s čimer je prevzel naziv najprostornejšega med ključki običajnih dimenzij (meri 72 mm x 27 mm x 21 mm). Toda Kingston se je osredotočil zgolj na velikost, druge pomembne lastnosti pa je pozabil. Tako ima ključek zgolj priklop USB tip A, ne pa modernejšega tipa C, ki je na nekaterih novejših prenosnikih edini prisoten (denimo na novih macbookih pro). Prav tako podpira zgolj USB 3.0, ne pa hitrejšega USB 3.1 v2. Podatkov o ceni še ni, a njegov manjši brat s kapaciteto 1 TB...

20 komentarjev

Osemterabajtni diski primerljive zanesljivosti kakor manjši bratje

Backblaze - Navajeni smo že, da ponudnik gostovanja podatkov Backblaze vsako četrtletje objavi statistiko zanesljivosti diskov, ki jih uporabljajo za svoje delo. Resda so obratovalni pogoji tam precej neizprosni, a gre zaradi velikega števila diskov (70.000) in več modelov vseeno za statistično pomembne podatke, ki primerjavo med modeli omogočajo bistveno pravilneje kakor posamezne anekdote (ne)zadovoljnih uporabnikov. Niso pa te številke absolutne v smislu, da bosta tudi v domačem okolju letno umrla na primer dva odstotka diskov. Analiza v zadnjem četrtletju je zanimiva zato, ker so prvikrat imeli dovolj 8-TB diskov, da...

20 komentarjev

Zanesljivost diskov četrtič: HGST ostaja prvak

Slo-Tech - Pri BackBlazu nadaljujejo veliki preizkus zanesljivosti diskov, ki so ga začeli s sistematičnim spremljanjem in analizo odpovedi diskov v svojih podatkovnih centrih aprila 2013. Kot ponudnik oblačnih storitev imajo ogromno diskov, ki so sorazmerno obremenjeni, zato so njihovi izsledki precej zanesljivi. Rezultati iz letošnjega prvega kvartala ne kažejo bistvenih sprememb v trendih. Vse podatke objavljajo javno, zato so dostopne tudi nadaljnje analize drugih raziskovalcev.

Še vedno so najzanesljivejši diskih proizvajalca HGST, ki...

27 komentarjev

Glavni ubijalec diskov vlaga, ne temperatura

Slo-Tech - O trpežnosti diskov in razlogih za njihove okvare je bilo napisanega že mnogo, dosedanje izsledke pa bi lahko strnili v dva škodljiva dejavnika: diskom škodujejo previsoke ali prenizke temperature ter tresljaji. Nove raziskave pa kažejo, da je vlaga še pomembnejši dejavnik od temperature. Na konferenci USENIX minuli mesec so raziskovalci z Univerze Rutgers ter iz podjetij GoDaddy in Microsoft predstavili izsledke študije, ki dokazuje: problem je vlaga. Poleg tega so v študiji predstavili še nekaj priporočil za načrtovanje in gradnjo podatkovnih centrov in predvsem njihovo hlajenje.

Analizirali so devet Microsoftovih podatkovnih centrov po celem svetu, v katerih brni več kot milijon diskov....

29 komentarjev

Samsungov najprostornejši SSD s 15 TB že naprodaj

Samsung - Samsung je z enim zamahom prehitel vse diske, ko te dni začel prodajati avgusta predstavljen 2,5-palčni SSD, ki lahko shrani 15,36 TB podatkov. Največji disk zmorejo shraniti 10 TB, pa še ti so polnjeni s helijem in uporabljajo še nekaj drugih trikov za zvišanje kapacitete (npr. SMR).

Samsung PM1633a ima 512 V-NAND čipov
, ki lahko shranijo vsak 256 Mb podatkov. Ti so zloženi v 16 plasti, tako da ima vsak takšen skupek kapaciteto 512 GB. V pogonu jih je 32, kar skupaj nanese 15,36 TB kapacitete. Tako ogromno kapaciteto so lahko dosegli zaradi uporabe tehnologije navpičnega zlaganja čipov (V-NAND), ki jih Samsung v tretji generaciji zmore postaviti že 48 enega nad drugega.

Koliko bo tak SSD stal, Samsung še ni razkril,...

95 komentarjev

Western Digital prinaša helij v domače diske

AnandTech - Diski s helijem so med nami že od leta 2013, a so bili doslej namenjeni zlasti uporabi v strežniških oziroma poslovnih okoljih. Sedaj je Western Digital predstavil "svoj" prvi s helijem polnjen disk, ki je namenjen domači uporabi. Pravzaprav jih je cel kup.

S helijem polnjene diske je leta 2013 predstavil že HGST, ki je Western Digitalova podružnica, in ta je odtlej izdala še dve generaciji tovrstnih diskov, ki so vmes prilezli do kapacitet 10 TB. Novi Western Digitalovi diski, ki se prodajajo pod to blagovno znamko, so iz družin WD Red, WD Red Pro in WD Purple ter so namenjeni vgradnji...

42 komentarjev

WD predstavil 10-TB disk s helijem

AnandTech - Western Digital je predstavil prvi 10-terabajtni disk, ki uporablja tehnologijo HelioSeal, kar z drugimi besedami pomeni, da je nepredušno zaprt in napolnjen s helijem. Kot je v novejšem času že običaj, uporablja disk tudi pravokotno zapisovanje podatkov na ploščo (PMR), tako da so s sedmimi ploščami z gostoto zapisa 816 Gb/kvadratni palec uspeli doseči 10 TB. Western Digital poudarja, da zaradi zmanjšanega trenja zavoljo uporabe helija disk porabi 56 odstotkov manj energije na terabajt kot...

47 komentarjev

Cene SSD-jev še vedno strmo padajo

ComputerWorld - SSD-ji so brez dvoma najuporabnejša novost v računalništvu v zadnjih letih, saj se pospeškom, ki jih prinese zamenjava klasičnih diskov s SSD-ji, ne moremo z nobeno drugo nadgradnjo niti približati. Medtem ko je problem staranja zadovoljivo rešen in se nam ni treba več bati, da bomo z normalno uporabo SSD izrabili celice, jih od izuma pesti višja cena od klasičnih diskov. To dejstvo je ostalo z nami do danes, a so se kljub temu SSD-ji obilno pocenili. V zadnjem četrtletju so cene že četrtič zapovrstjo upadle za več kot desetino.

Pred tremi leti se je njihova cena vrtela okrog dolarja za gigabajta. Leto pozneje je padla na 68 centov, letos pa že na 39 centov za gigabajt, ugotavljajo na DRAMeXchange. Zaradi razvoja tehnologije in živahne konkurence pričakujejo, da se bo trend nadaljeval, tako da naj bi prihodnje leto cene dosegle 24 centov/GB, leta 2017 pa že zelo dostopnih 17 centov.

...

96 komentarjev

Seagate za prihodnje leto obljublja diske s tehnologijo HAMR

Slo-Tech - Tudi pri diskih se proizvajalci počasi bližajo fizikalnim mejam trenutne tehnologije, kar se kaže kot uporaba čedalje zapletenejših trikov za povečevanje gostote zapisa. Eden izmed njih je magnetnih zapis podatkov s toploto (HAMR ozioma heat-assisted magnetic recording), ki že trka na vrata. Seagate si je upal smelo napovedati, da bodo do konca prihodnjega leta izdelali prve diske s to tehnologijo.

Pri HAMR se za zapis podatkov uporablja laser, ki pred zapisom podatkov segreje področje diska, kamor se bodo podatki zapisovali. Zapisovanje na segreto področje terja šibkejša magnetna polja, zato je manj možnosti, da okolico zmotimo. S HAMR zmanjšujejo superparamagnetizem, ki predstavlja omejitev najvišje gostote...

28 komentarjev

Najprostornejši 2,5-palčni pogon na svetu je SSD

Ars Technica - Na konferenci Flash Memory Summit je Samsung predstavil najprostornejši 2,5-palčni SSD na svetu, saj ima njihov PM1633a kapaciteto kar 16 TB, s čimer je hkrati tudi prostornejši od klasičnih diskov iste velikosti. Pri tem je treba priznati, da je tudi fizično večji, saj v višino meri precej več od normalnih 2,5-palčnih pogonov za vgradnjo v prenosne računalnike.

Tolikšno kapaciteto je Samsung dosegel z uporabo 256-gigabitnih čipov, ki so zgrajeni iz 48 slojev (3D V-NAND flash). Še pred dvema letoma so proizvajali 24-slojne, lani 36-slojne, letos pa ovire ne predstavlja več niti 48 slojev. Marca je čipe z 48 sloji predstavila Toshiba, Samsung pa ni izgubljal časa s predstavljanjem čipov in so brez velikega pompa izdelali...

26 komentarjev

Najzanesljivejša Hitachi in Western Digital, Segate 3 TB prava katastrofa

Slo-Tech - BackBlaze še vedno objavlja statistiko pokvarljivosti diskov, ki kaže nekatere zanimive trende. Letošnji polletni rezultati so v skladu z lanskimi in predlanskimi izsledki. Najzanesljivejša znamka je Hitachi, dobro se odreže tudi Western Digital (ki je med drugim lastnik Hitachija, ki ima uradno ime HGST), precej slabši pa so Seagatovi diski. Parametrov za ocenjevanje diskov je več, v analizi pa so se osredotočili na odpoved, ki je definirana kot nesposobnost zagona, sinhronizacije v RAID ali padec parametrov SMART pod kritične vrednosti.

Zanimivo je, da...

27 komentarjev

Temperature velik sovražnik hranjenja podatkov na SSD-jih

Seagate - Večkrat smo se že spraševali, kako vzdržljivi so SSD-ji, ko gre za prepisovanje podatkov in s tem povezano izrabljanje celic. Dveletni preizkus na TechReportu je pokazal, da so strahovi v tem primeru neupravičeni. Kaj pa hranjenje podatkov na izključenih SSD-jih? V tem primeru je naš največji sovražnik temperatura, so ugotovili v Seagatu.

Pri temperaturi skladiščenja 25 °C, bodo podatki na tipičnem SSD-ju za domačo uporabo zdržali vsaj dve leti, medtem ko povečanje za pet stopinj to dobo prepolovi. Krivulja je eksponentna in pri 50 °C lahko podatke izgubimo po dveh ali treh tednih, ugotavljajo. Na dolgoživost podatkov ima vpliv tudi temperatura obratovanja (glej tabelo), v vsakem primeru pa velja,...

33 komentarjev

Tračne enote kmalu prek 200 TB

Slo-Tech - Čeprav se danes večinoma pogovarjamo o diskih, SSD-jih, flashu in optičnih medijih, so za dolgoročno shranjevanje velikih količin arhivskih podatkov še vedno zelo uporabne tračne enote. To je daleč najcenejši način za shranjevanje podatkov, slaba lastnost pa so zelo zelo dolgi dostopni časi, zaradi česar so uporabne zlasti v arhivarske namene. Razvoj teh enot ne počiva, in IBM in Fujifilm sta razvila tehnologijo, ki skorajda postoteri količino podatkov, ki jih lahko zapišemo na posamezno kaseto.

LTO-6 danes shrani do 2,5 TB podatkov, IBM in Fujifilm pa sta pokazala, kako lahko na enako velike kasete,...

12 komentarjev

Najvzdržljivejši SSD-ji preživel 2,4 PB zapisanih podatkov

Borci

Slo-Tech - Po slabih dveh letih je eksperimenta konec; vseh šest je umrlo. TechReport je zadnji dve leti neprekinjeno mučil šest SSD-jev in nanje zapisoval podatke v pričakovanju, kateri bo prvi odpovedal. Sedaj je testa konec, saj so odpovedali vsi.

Mučili so se Corsair Neutron GTX 240 GB, Intel 335 Series 240 GB, Samsung 840 Series 250 GB, Samsung 840 Pro 256 GB in dva Kingston HyperX 3K 240 GB. Vsi so presegli navedbe proizvajalcev, a nekdo je vseeno moral biti prvi oziroma zadnji. Prvi so prenehali delovati Kingston HyperX 3K (728 TB), Intel 335 Series (750 TB) in Samsung 840 Series (nestabilen že po 300 TB, odpovedal pri 900 TB). Neutron Series GTX je uspel zapisati 1,2 PB podatkov, preden je odpovedal. Drugi Kingston HyperX 3K je zdržal 2 PB podatkov, Samsung 840 Pro pa je z 2,4...

38 komentarjev

Podatki na SSD-jih nič varnejši kot na diskih

vir: Heise
Heise - SSD-ji so brez dvoma hitrejši in odzivnejši od diskov, pa tudi na tresljaje in udarce so zaradi odsotnosti premičnih delov odpornejši. Ker so inženirji število dovoljenih prepisov uspeli spraviti dovolj visoko, da na praktično uporabo omejena življenjska doba ne vpliva, bi predvidevali, da so podatki na SSD-ji varnejši. Praktične izkušnje kažejo, da niso.

Nemško podjetje, ki se ukvarja z reševanjem podatkov, je povprašalo svoje stranke o izkušnjah in primerjalo lastne izsledke. Sodelovalo je več kot 2000 skrbnikov računalnikov sistemov ter ugotovili so, da podatki s SSD-jev izginjajo prav toliko kakor z diskov. Razloga sta dva.

Reševanje podatkov s SSD-jev je zaradi načina zapisovanja bistveno teže in precej redkeje uspe kakor z diskov. Medtem ko je podatke...

42 komentarjev

Hitrost USB 3.1 v praksi

AnandTech - Na AnandTechu so izvedli enega prvih testov hitrosti novega standarda USB 3.1, ki je postregel z več kot vzpodbudnimi rezultati. Standard USB 3.1 je bil dokončan lani, poleg najbolj razvpite obrnljivosti pa nov priključek tipa C prinaša še možnost prenosa višjih moči (do 100 W) ter povezovanje po drugih standardih prek USB-kablov z uporabo Alternate Mode (npr. povezovanje zaslonov prek standarda DisplaPorta, a fizično prek kabla USB tipa C).

Nazaj k hitrosti. Na AnandTechu so si izgovorili matično ploščo MSI X99A Gaming 9 ACK, ki je ena redkih s podporo za USB 3.1 ta hip. Gre za preizkusno ploščo, ki jo običajno uporabljajo za preverjanje zmožnosti podatkovnega prenosa prek USB 3.1. Prek krmilnika ASM1352R so priključili dva SSD-ja v načinu RAID z zrcaljenjem, da so lahko zagotovili strojno opremo s...

36 komentarjev

Zanesljivost diskov tretjič: 4 TB najbolje, Seagate Barracuda katastrofalno

Slo-Tech - Ponudnik oblačnih storitev Backblaze je pred časom objavil novo statistiko zanesljivosti diskov, ki so jo začeli objavljati predlani in lani. Vzorec diskov se je od leta 2013 podvojil in sedaj obsega 41.213 enot, kar omogoča statistično analizo. Večina diskov ima kapaciteto 4 TB, približno četrtina pa jih sodi v strežniške oziroma poslovne serije, ki naj bi bile zanesljivejše, pa so že lani demantirali.

Štiriterabajtneži sodijo med najzanesljivejše diske, so ugotovili. Največ imajo Seagatovih diskov, in sicer okoli 12.000, ki so imeli letno stopnjo pokvarljivosti 2,6 odstotka. To je malo, a še...

106 komentarjev

CES 2015: Hitrostni rekorder Samsung SM951 SSD

Samsung - Današnji SSD-ji so hitri, če jih primerjamo z diski z vrtečimi ploščami, a Samsung je na CES-u pokazal nov SSD, ki konkurenco brutalno povozi. SM951 bere podatek s hitrostjo 1600 MB/s, zapisuje pa jih z zavidljivimi 1350 MB/s - če ga priključite na PCIe 2.0. Na vodilu PCIe 3.0 ti številki zrasteta na 2150 in 1550 MB/s ter 130.000 in 85.000 IOPSp pri naključnem branju.

Novi SSD se priključuje prek M.2 vmesnika na PCIe in prihaja v kapacitetah 128, 256 ali 512 GB (večina današnjih plošč žal še ne podpira PCIe 3.0 prek M.2, take so X99 iz Asusa, Asrocka in MSI ter Z97 iz Asrocka), obljubljajo pa tudi 1 TB. Ta format po eni strani zaradi samega vmesnika omogoča visoke hitrosti dostopa, po drugi strani pa pogon zavzame bistveno manj...

28 komentarjev

Seagate predstavil najtanjši zunanji disk

The Verge - Ob 35. obletnici proizvodnje prvih 5,25-palčnih diskov za osebne računalnike je Seagate pokazal, da diski še niso za staro šaro, čeprav jim SSD-ji močno dihajo za ovratnik. Pokazali so najtanjši zunanji disk na svetu, ki v debelino meri zgolj 7 milimetrov, zato se imenujem kar Seven. Uradno ga bodo predstavili na sejmu CES, ki se v Las Vegasu prične v torek.

Seagate je veliko pozornosti posvetil oblikovanju, kjer je Seven izstopajoče eleganten. V sivem jeklenem ohišju je pri debelini 7 milimetrov lahko samo ena plošča, zato ima disk kapaciteto 500 GB. Na računalnik se priključki prek vmesnika USB 3.0, kakšnih hitrostnih presežkov pa vseeno ne gre pričakovati. Na volj bo konec januarja za 100 dolarjev, so še povedali v...

35 komentarjev

Seagatov poceni osemterabajtnež je tu

Seagate - Poceni diski s kapaciteto 8 TB so končno tu. Seagate je izpolnil avgustovsko obljubo in bo konec meseca pričel prodajo 8 TB diska, ki bo v Evropi stal okrog 250 evrov. Osemterabajtni disk iz družine Archive HDD bo imel tudi manjše brate s kapacitetami 5 TB oziroma 6 TB.

To ni prvi disk s kapaciteto 8 TB, bo pa gotovo najcenejši. Podobne cene danes namreč dosegajo diski s kapacitetami 6 TB, medtem ko so 8 TB vredni okrog tisočaka. Najšibkejša točka prihajajočega diska bo hitrost, ki jo bo omejevala tehnologija SMR. Pri slednji se sledi nekoliko prekrivajo, kar zviša kapaciteto posamezne...

128 komentarjev

Po 2 PB zapisanih podatkov tretjina SSD-jev še deluje

Slo-Tech - Poldrugo leto po začetku preizkusa vzdržljivosti SSD-jev, ki so se ga na TechReportu lotili s šestimi SSD-ji, sta dva še vedno delujoča, čeprav sta prepisala že 2 PB podatkov, kar je nekajkrat več od deklaracije proizvajalca. V zadnjem pregledu pred pol leta so delovali še trije SSD-ji, ki so tedaj zapisali okrogel petabajt podatkov. V vmesnem času je odpovedal še en predstavnik, dva pa ostajata bolj ali manj delujoča.

Pri SSD-jih je problem iztrošenje celic za zapis podatkov, ki je posledica dve mehanizmov. Po eni strani se prekati fizično starajo, po drugi strani pa ob vsakemu prepisu v celici ostane nekaj elektronov, ki znižujejo razliko med napetostjo pri zapisu različnih stanj (0...

65 komentarjev

Prihodnost diskov svetla in tehnološko zanimiva

Slo-Tech - Mednarodno združenje proizvajalcev opreme in materialov za diske (IDEMA) je izdalo nov časovni okvir, v katerem napoveduje diske s kapaciteto 100 TB v prihodnjih desetih letih. Da se bo to zgodilo, pa bo treba rešiti še nekaj tehnoloških izzivov.

Zviševanje gostote zapisa podatkov na magnetnih ploščah terja domiselne trike, ker preprosto tiščanje bitov čedalje bliže ne deluje. Rekordna gostota zapisa je trenutno okrog enega terabita na kvadratni palec, kar bo treba v naslednjih desetih letih podeseteriti.

O prvih tehnologijah na tej poti smo že pisali. Več magnetnih plošč v enako ohišje lahko shranimo, če jih namestimo bliže, kar terja polnjenje diskov s helijem. Ta ima nižjo gostoto in višjo toploto prevodnost, zato povzroča manj upora in segrevanja, a še...

115 komentarjev

Intel predstavlja 3D pomnilnik

vir: AnandTech
AnandTech - Intel je s svojim partnerjem Micronom drugi, ki je predstavil 3D pomnilniške čipe z zapisom dveh bitov na celico, prvi je jasno Samsung. Ni še povsem jasno, kako so pri IMFT zastavili trodimenzionalno tehnologijo, za Samsung vemo, da tranzistorje gradijo v višino v koncentričnih obročih po za tranzistorje standardnih plasteh. To jim da bistveno večjo površino od planarnih tranzistorjev, kjer plasti nalagajo eno na drugo na osnovno plast v višino. Večja površina na račun večje količine materiala da višjo vzdržljivost, po pričevanju Samsunga lahko bojda pričakujemo kar 10-krat višje število prepisov, medtem ko se nekoliko manj naprednemu proizvodnemu procesu navkljub gostota zapisa podatkov poviša. Intelu je z nalaganjem 32 plasti pomnilniških celic uspelo pripraviti 256-gigabitni oz....

0 komentarjev

Samsung začel proizvajati TLC 3D V-NAND flash

engadget - Samsung je začel množično proizvodnjo TLC 3D V-NAND flasha, ki ga bodo uporabljali v SSD-jih nove generacije. Ti bodo hitrejši, učinkovitejši in predvsem cenejši od običajnih SSD-jev.

TLC označuje, da lahko v eni celici shranimo tri bite. To pomeni, da mora biti celici sposobna shraniti in razločiti osem različnih stanj (000, 001, 010, 011, 100, 101, 110, 111), medtem ko MLC shranjuje dva bita (00, 01, 10, 11), SLC pa en sam bit (0, 1). Na ta način se brez povečanja gostote celic dvigne gostota zapisa, a to prinaša višje tveganje izgube podatkov, ker so razlike med posameznimi stanji celice manjše. Samsung je prvi proizvajalec SSD-jev, ki je uporabil TLC.

Drugi trik za dvig...

70 komentarjev

Samouničljivi SSD-ji

Gizmodo - Britansko podjetje SecureDrives je izdelalo SSD-je, ki so namenjeni hrambi občutljivih podatkov, zato se že s poslanim SMS-sporočilom na ustrezno številko nepovratno uničijo. Pri tem ne gre zgolj za temeljit izbris, ampak se pogon fizično poškoduje, tako da z njega podatkov ni mogoče obnoviti.

Autothysis128s in Autothysis128t imata 128 GB prostora ter kopico možnosti, kako lahko sprožimo uničenje. To lahko storimo s poslanim sporočilom na ustrezno telefonsko številko, z odstranitvijo pogona iz računalnika (pravzaprav odklopom s krmilnika SATA-II), preveč vnosi nepravilnega PIN-a, z izpraznitvijo baterije ali s preprostim ukazom na priloženem na dotik občutljivem zaslonu. Podatki se izbrišejo tudi, če je pogon predolgo brez GSM-signala.

Razumen pomislek bi bil, zakaj se sploh ukvarjati z načini samouničenja, če lahko podatke enostavno...

22 komentarjev

Največja SD-kartica sprejme pol terabajta

Slo-Tech - Pomnilniške SD-kartice so v desetletju prilezle do velikosti pol terabajta, kar takole čez palec pomeni tisočkratno povečanje kapacitete. SanDisk je namreč izdal največjo SD-kartico, ki sprejme 512 GB podatkov in piše s hitrostjo 90 MB/s, bere pa malenkost hitreje. Medtem so leta 2003 ponujali kartico s 512 MB.

V vmesnem času je po eni strani napredovala tehnologija, ki je omogočila večjo miniaturizacijo, po drugi strani pa tudi potrebe, saj imajo moderne fotografije in videoposnetki višje ločljivosti, zato zasedejo več prostora. Minuta videoposnetka v prihajajočem formatu ultra visoke ločljivosti 4K s kompresijo zasede okrog 5 GB prostora.

Prav tistim, ki snemajo posnetke v taki ločljivosti, je nova kartica tudi...

56 komentarjev

Osem terabajtov brez helija iz Seagata

Seagate - Seagate nadaljuje postavljanje rekordov v gostoti zapisa podatkov. Predstavili so disk, ki zmore shraniti 8 TB podatkov, kar je tretjino več od njihovega dosedanjega rekorderja. Pri tem povejmo, da so se izognili uporabi helija, ki jo je vpeljal Western Digital, ampak so raje uporabili SMR.

Bližanje fizikalnim omejitvam pri gostoti zapisa podatkov na magnetne nosilce terja uporabo trikov, da lahko na enako velike plošče stlačimo več. Konkurenca se je tega lotila s polnjenem diskov s helijem, ki je pravzaprav precej okoren način. Ker je helij lažji in povzroča manj upora, je mogoče v enako prostornino stlačiti več magnetnih plošč za zapis podatkov, medtem ko sama gostota ni kaj večja. Western Digital je tako uspel izdelati 3,5-palčne diske s kapaciteto 6 TB.

V Seagatu so vmes raje izpopolnjevali zapis podatkov SMR, s čimer so letos...

33 komentarjev

AMD se podaja v svet SSD-jev

Extremetech - AMD že dolgo ni več le procesorski in grafični gigant, ampak širijo svoj nabor izdelkov tudi na druga področja. Eno izmed teh so SSD-ji, kamor se podajajo s predstavitvijo svoje prve družine SSD-jev z imenom Radeon R7.

Predstavili so tri pogone, ki jih bo v resnici proizvajal OCZ, sedaj podružnica Toshibe, nekdaj pa samostojni proizvajalec SSD-jev. S tega stališča torej ne gre za nobenega novinca, ampak starega mačka, ki je imel sicer v preteklosti težave s svojimi krmilniki (zloglasna družina SandForce), danes pa je za slabši ugled kriva zgolj zgodovina.

Novi SSD-ji bodo na voljo s kapacitetami 120 GB, 240 GB (s 512 MB predpomnilnika) in 480 GB (z gigabajtom) in imajo Toshibin...

18 komentarjev

HGST pokazal prototip, ki je stokrat odzivnejši od SSD-ja

Slo-Tech - Western Digital oziroma njegova podružnica HSGT je na konferenci Flash Memory Summit, ki te dni poteka v Santi Clari, pokazal prototip podatkovnega pogona, ki je za več velikostnih razredov hitrejši od SSD-jev. Tehnologija, ki za zdaj še nima komercialnega imena, temelji na PCM, o čemer smo nazadnje pisali pred tremi leti. V tem času pa se je zgodilo mnogo.

Novi SSD, če mu lahko tako rečemo, zmore tri milijone IO-operacij naključnega branja na sekundo (velikosti 512 bajtov) in ima zakasnitve okrog 1,5 mikrosekunde. To je bistveno hitreje od dosedanjih SSD-jev, ki zmorejo do sto tisoč IOPS (resda velikosti 4 kB) in imajo zakasnitev slabih 100 mikrosekund. Kje je torej kavelj?

Za zdaj v tem, da gre za prototip. PCM-čipi v 45 nm-tehnologiji s...

57 komentarjev

SSD-ji vzdržljivejši od pričakovanj proizvajalcev

Slo-Tech - Pogoni SSD, ki jih kupimo za domačo rabo, so običajno deklarirani za nekaj deset terabajtov zapisanih podatkov, preden naj bi se iztrošili. Na TechReportu od lanskega avgusta teče eksperiment, v katerem na šest SSD-jev zapisujejo ogromne količine podatkov in opazujejo, kdaj bodo odpovedali. Trenutno je preživelih polovica, vsi pa so zdržali bistveno dlje, kot so napovedovali proizvajalci.

Razlog za omejen rok trajanja pomnilniških celic v SSD-ju je nekoliko zamotan, v principu pa ga je moč razstaviti na dva prispevka. Po eni strani operacije branja in zlasti pisanja načenjajo fizično strukturo celic NAND-a, ki se počasi kvarijo, po drugi strani pa se pojavljajo zablodeli elektroni, ki ostajajo v celicah in znižujejo napetost. V teoriji je najbolj vzdržljiv (in tudi najdražji) SLC, kjer se v celico zapiše en bit podatkov, nekoliko manj MLC, kjer...

156 komentarjev

Sony postavil rekord v gostoti zapisa na magnetnem traku

Sony - Sony je razvil nov način zapisa na magnetni trak, ki omogoča doseganje gostote zapisa 148 Gb na kvadratni palec, kar je približno 74-krat več od trakov v današnjih tračnih enotah. S to tehnologijo obljubljajo izdelavo enot, ki bodo sposobne shraniti do 185 TB podatkov.

Razlika v primerjavi z današnjo tehnologijo LTO-6, ki z 2 Gb na kvadratni palec omogoča izdelavo kaset s kapaciteto do 2,5 TB, je posledica drugačnega načina priprave magnetnih zrnc na površini. Sony je razvil način nanosa z razprševanjem (sputter deposition) v vakuumu, ki tvori več slojev magnetnih kristalov z uniformno orientacijo na polimernem filmu debeline 5 mikrometrov. To so storili tako, da so tarčo obstreljevali z argonovimi...

22 komentarjev

Iz Seagata šest terabajtov brez helija

Extremetech - Novembra lani je Western Digital začel prodajati 3,5-palčne trde diske, ki zmorejo shraniti 6 TB podatkov. V ohišje so stlačili sedem plošč, bistvena inovacija pa je uporaba helija, s katerim je napolnjeno ohišje, ki mora biti ustrezno zatesnjeno. Helij je lažji od zraka, povzroča manj upora, hkrati pa ima višjo toplotno prevodnost. Sedaj je na potezi Seagate, ki je prav tako izdal disk s kapaciteto 6 TB, le da sploh niso potrebovali helija.

To pomeni, da bržkone porabi nekoliko več energije in se bolj greje. Disk ima najverjetneje šest plošč, ni pa jasno, kaj je Seagate spremenil, da jih je uspel stlačiti v ohišje brez uporabe helija. Prav tako disk uporablja klasično pravokotno zapisovanje podatkov (PMR) in ne SMR, ki ga pričakujemo šele pozneje letos. SMR je pri...

36 komentarjev

Zanesljivost diskov drugič: zmagovalec Hitachi

Slo-Tech - Backblaze nadaljuje z analizo zanesljivosti in dolgoživosti diskov, ki so jo začeli novembra. Tedaj so odgovorili na vprašanje, kako dolgo lahko pričakujemo, da bo disk deloval. Sedaj ugotavljajo, ali so med diski za domačo in strežniško uporabo razlike v zanesljivosti in katere znamke so najboljše.

Backblaze si lahko privošči izdelavo statistike, saj imajo v svojih ohišjih več kot 25.000 diskov, ki se nekateri vrtijo že več kot pet...

61 komentarjev

Intelovi SSD-ji leta 2014 v celoti na 20 nm

Slo-Tech - Intelu je na internet ušel - namenoma ali ne niti ni pomembno - načrt za izdajo SSD-jev v prihodnjem letu. V njem lahko preberemo, da Intel v letu 2014 načrtuje izdajo treh novih družin SSD-jev in dokončen prehod na 20 nm-tehnologijo izdelave.

Prve SSD-je v 20 nm iz Intela smo dobili že lanskega oktobra (SSD 335), a je šlo za modele, namenjene domači uporabi. Pri zmanjševanju litografije je namreč čedalje teže poskrbeti, da elektroni ne uhajajo iz celic tja, kamor ne bi smeli. Pri večnivojskih celicah (MLC) je to še težje storiti, zato so bili doslej nekateri strežniški modeli enonivojski (SLC), medtem ko doma to zaradi visoke cene ni prišlo v poštev. Intel pa je očitno prepričan, da so...

31 komentarjev

Koliko časa preživijo diski

Slo-Tech - Diski so v računalnikih z nami že več desetletij, a resnih študij, kako pokvarljivi pravzaprav so, ni veliko. Za njihove naslednike SSD-je vemo, da bodo zaradi omejene zmožnosti prepisovanja (recikliranja celic) slej ali prej odpovedali, precej manj gotovi pa smo o diskih.

Eno večjih študij je objavil Google že daljnega leta 2007. Google ima v svojih strežnikih ogromno diskov, zato lahko ponudi statistično pomembne zaključke. Analiza 100.000 diskov je tedaj pokazala številne zanimive rezultate, med katerimi je bila najmanj pričakovana...

60 komentarjev

Diski s helijem so tu!

ComputerWorld - Približno leto dni po prvih napovedih, da Western Digital razvija diske, polnjene s helijem, so ti prispeli na prodajne police. Western Digital je pričel prodajati največji disk doslej, ki ima kapaciteto kar 6 TB.

WD-jeva podružnica HGST, ki se je ukvarjala z razvojem diskov s helijem, je v ohišje od klasičnega štiriterabajtnega diska družine Ultra stlačila sedem magnetnih plošč, s čimer so njegovo kapaciteto povečali na 6 TB, medtem ko so dimenzije ostale običajne za 3,5-palčno ohišje. Helij ima bistveno nižjo gostoto od zraka (približno sedemkrat), kar povzroča manj upora in vzgona. Vzgon tu ni problematičen, saj bralne glave lebdijo tik nad ploščami, upor pa je bil moteč faktor v teh natlačenih ohišjih. Ima pa helij približno šestkrat višjo toplotno prevodnost od zraka, tako da težav s hlajenjem ni. V resnici manjši upor povzroči za nižjo temperaturi že sam...

39 komentarjev

Seagate razvil tehnologijo gostejšega zapisa podatkov na diske

Extremetech - Kapacitete diskov že nekaj časa ostajajo pribite ob mejo 4 TB, kar proizvajalci dosežejo s štirimi terabajtnimi ploščami. Zadnja večja revolucija se je zgodila leta 2006, ko je vzdolžni (longitudinalni) način zapisa podatkov na disk zamenjal pravokotni (PMR). Magnetizacija domen v disku sedaj namreč kaže navzgor ali navzdol (pravokotno na ravnino plošče in vzporedno z osjo vrtenja), s čimer je mogoče na enak prostor stlačiti več podatkov. A tudi ta tehnologija se zaletava ob fizikalne omejitve, saj je širina sledi (track), kot imenujemo koncentrične krožnice za zapis podatkov, že izjemno majhnih 75 nanometrov. Seagate je razvil tehnologijo, ki bo mejo gostote zapisa premaknila više. Imenuje se SMR (shingled magnetic recording oziroma strešniški magnetni zapis).

Ime je dobil, ker se podatki zapisujejo podobno, kot se na strehe zlagajo...

37 komentarjev

Samsung pripravlja 3D pomnilnik: V-NAND

Pot to V-NAND-a

vir: AnandTech
AnandTech - Manjšanje proizvodnega procesa že pod 20 nm je skupaj z zapisovanjem več bitov v eno celico omogočilo, da so SSD-ji v vsega nekaj letih postali izredno dostopni. A prav ta tehnologija, ki omogoča nižjo ceno, obenem zahteva daljše programabilne čase (to znižuje hitrost) in močno zniža vzdržljivost posamezne celice. V industriji se govori, da bomo pri klasičnih NAND pomnilnikih videli še eno manjšanje med 10 in 20 nm, morda dve, potem pa bomo tehnološko rezervo izkoristili. Proizvajalci seveda ne počivajo, saj razvijajo alternativne tehnologije, ki bodo omogočile nadaljevanje Moorovega zakona, tako z izboljšavami klasičnega NAND-a (preverjanje napak celice, pomnjenje le-teh in njihovo...

82 komentarjev

Western Digital izdal nov najtanjši hibridni disk

CNET - SSD-ji čedalje odločneje nadomeščajo klasične trde diske v računalnikih za končne uporabnike, saj je njihova cena že padla na znosne ravni (pod dolar za gigabajt), odzivnost pa je za več velikostnih razredov boljša. Kljub temu so čedalje priljubljenejši tudi hibridni diski, ki vsaj v teoriji združujejo najboljše iz obeh svetov - hitrost SSD-jev ter kapaciteto in nizko ceno klasičnih trdih diskov. Na tem področju je Seagate že stari maček, njegovim letošnjim novostim pa se sedaj zoperstavlja Western Digital s svojimi izdelki.

V sodelovanju s Sandiskom so izdali nove hibridne diske iz serije WD Black SSHD. V izdelku je Sandisk poskrbel za bliskovni pomnilnik iSSD NAND, medtem ko je Western Digital prispeval trde diske...

73 komentarjev

Seagate širi nabor hibridnih diskov

Polterabajtni 2,5-palčni pogon z eno ploščo na levi, terabajtni z dvema v sredini ter 3,5-plačni na desni

vir: AnandTech
AnandTech - Pred vsega nekaj dnevi so pri Seagatu najavili, da bodo ukinili proizvodnjo 2,5-palčnih trdih diskov, katerim se magnetne plošče vrtijo s 7200 obrati na minuto. To odločitev so podkrepili s pojasnilom, da se bodo bolj osredotočili na hibridne pogone (trdi disk z nekaj GB flash pomnilnika), saj so trg 7200 rpm diskov v prenosnikih uspešno prevzeli pogoni SSD. Svoje pojasnilo, da se bodo osredotočili na hibridne pogone, so zdaj podkrepili z novimi modeli.

Tokrat bodo v sklopu 3. generacije njihovih hibridnih pogonov na voljo štirje modeli, polterabajtni, dva terabajtna in en dvoterabajtni. Prvič bodo hibridni pogoni na voljo v večjem, 3,5-palčnem formatu s 7200 obrati plošč na minuto, ki ga bosta zastopala en terabajtni in dvoterabajtni predstavnik, medtem...

25 komentarjev

Seagate ukinja 2,5-palčne trde diske s 7200 rpm

X-Bit Labs - Počasi se dogaja prehod od klasičnih trdih diskov k SSD-jem, a vsake toliko časa vidimo kakšen občuten korak. Enega bo napravil Seagate, ki bo letos prenehal izdelovati trde diske za prenosne računalnike, ki se vrtijo z več kot 5400 obrati na minuto. To pomeni, da se s koncem leta poslavljajo 2,5-palčni trdi diski z 7200 rpm. Na področju trdih diskov večjega formata za namizne računalnike ne bo sprememb.

Seagate pojasnjuje, da so se za spremembo odločili zaradi novih razmer na trgu. Kdor ima namreč debelejšo denarnico, da si lahko privošči cene okrog evra na gigabajt, seveda v prenosnikih poseže po SSD-jih, ki...

26 komentarjev

Western Digital razvil s helijem polnjene diske

PC World - Klasični trdi diski dandanes so skoraj hermetično zaprti. To pomeni, da sicer imajo majhno luknjico, čez katero je poveznjen mikronski filter delcev, a je njena funkcija le izenačevanja tlaka. V povprečju je snovni tok skoznjo zanemarljiv. Kljub temu to postavlja nekatere omejitve, med katerimi je najbolj očitna najvišja dovoljena nadmorska višina, kjer naprave še smemo uporabljati. Razlog je v z višino pojemajoči gostoti zraka, ki zmore s konvekcijo prenašati vedno manj toplote, zato se pri ekstremnih nadmorskih višinah naprave začnejo pregrevati. Dodatne težave pri zmanjšanju zračnega tlaka so zmanjšan vzgon, ki drži bralno glavo nad ploščami diska.

Western Digital je po več letih razvoja uspel izdelati trde diske (izjava za javnost),...

46 komentarjev

Intel občutno niža cene SSD-jev

VR - Zone - Intel nas je razveselili z novico, da bodo krepko znižali cene nekaterih svojih SSD-jev iz družin SSD 320, SSD 330 in SSD 520. Poleg tega predstavljajo nov največji model v družini 330, s čimer bodo zadovoljili tudi zahtevnejše uporabnike.

Intel je poskrbel, da si družini 330 in 520 ne hodita v zelje. V prvi so pogoni cenejši in počasneje, poleg tega so bili omejeni na 180 GB, medtem ko so v 520 dražji, a hitrejši. Novi 240 GB-model 330 bo stal med 200 in 210 dolarjev in se ne bo bistveno razlikoval od ostalih predstavnikov družine. To pomeni branje s hitrostjo 500 MB/s, pisanje s 450 MB/s in do 42.000 IOPS s 4 KB-bloki podatkov.

Znižanje cen ostalih modelov pa bo skorajda tretjinsko. Družina 320 se ceni takole (v oklepaju so cene OEM-verzije): 300 GB-model s 520 (500) na 444 (464) dolarjev, 600 GB-model pa s 1060 (1040) na 880...

101 komentar

Cene diskov začele počasi upadati, ustvarjen duopol

ComputerWorld - V zadnjem času nekoliko več besed namenjamo poglavju trdih diskov, za kar so krive predvsem poplave na Tajskem in posledično ogromno zvišanje cen zaradi izpada proizvodnje. Drugi pomemben dejavnik je konsolidacija trga trdih diskov, ki je letos dosegla svoj epilog; ostala sta le še dva velika igralca.

Pred desetletjem smo imeli sedem večjih proizvajalcev trdih diskov. Za svoj kos trga so se borili Hitachi, IBM, Fujitsu, Western Digital, Seagate, Samsung in Toshiba, kar je ustvarjalo konkurenčno, morda celo preveč razdrobljeno okolje. IBM in Hitachi sta se združila leta 2003, vse skupaj pa je letos pohrustal Western Digital. Na drugi strani je Toshiba predlani kupila Fujitsujev oddelek za trde diske, skupno pa ima manj kot četrtinski delež. Zadnji večji...

29 komentarjev

WD in Seagate skrajšujeta garancijo za trde diske

ComputerWorld - Največja proizvajalca trdih diskov Western Digital in Seagate sta objavila, da bosta z novim letom skrajšala garancijo na večino trdih diskov. Skrajšanje bo prizadelo praktično vse trde diske, ki so namenjeni domačim in poslovnim uporabnikom, izvzeti pa bodo le diski za tako imenovane mission critical sisteme. Western Digital zatrjuje, da skrajšanje garancije ni povezano s poplavami na Tajskem, zaradi katerih je sicer celotni proizvodni sektor trdih diskov v hudem primežu. Sta pa podjetji priznali, da bodo s skrajšanjem garancije privarčevali.

V Western Digitalu so povedali, da bo znižana garancija veljala...

90 komentarjev

IBM za Watsona priskrbel 120 petabajtov diskovja

vir: CNet
CNet - IBM-ov superračunalnik Watson je od prve najave pred dobrimi šestimi leti pa do danes zaslužen za že kar nekaj uspehov. Februarja je močno odmevala zmaga proti človeku na popularnem (vsaj v čezlužju) TV kvizu Jeopardy, maja pa so ga za nagrado poslali na krajši študij medicine. Zadnja pridobitev je novo obsežno diskovno polje, sestavljeno iz dvesto tisoč klasičnih trdih diskov s skupno kapaciteto 120 petabajtov. Služilo naj bi poganjanju zahtevnih računalniških simulacij vremena in klimatskih sprememb, ki kot vhod zahtevajo veliko količino ažurnih podatkov.

Na diskovju bo nameščen datotečni sistem GPFS (General Parallel File System), ki omogoča hitrejše branje in pisanje z razparceliranjem...

17 komentarjev

Intel odpravlja napake v SSD-jih serije 320

Po X-25 M G2 so težavni tudi pogoni 320.

vir: X-Bit Labs
ComputerWorld - Intel je julija priznal, da tudi novo serijo njihovih SSD-jev pesti resen hrošč (pred tem je bil že X-25 M G2 na tapeti). Izkazalo se je, da lahko pogoni serije 320 pri prisilnem ponovnem zagonu, recimo ob izpadu napajanja, pokažejo vsega nekaj megabajtov veliko kapaciteto, podatki pa neznano kam izginejo. Intel je obljubil, da bo popravek kmalu na voljo, saj je napaka že diagnosticirana.

V Intelu so zagotovili, da bo napako popravila kar nadgradnja firmwara. Ta je že nared, sedaj pa potekajo zadnji preizkusi, da ne bi slučajno zdravilo povzročilo še več težav kot bolezen. Posodobitev bo mogoče namestiti brez izbrisa pogona, kar pomeni, da bodo podatki ostali nedotaknjeni. Doslej so uporabnikom, ki je tako imenovana napaka Bad...

15 komentarjev

Seagate prodal milijon hibridnih trdih diskov

Hibridni Momentus XT

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - V času, ko razširjenost pogonov SSD strmo narašča, Seagate stavi na hibridne pogone. Svoje izdelke, namenjene predvsem uporabi v prenosnikih, so predstavili pod imenom Momentus XT, nedavno pa so prodali že milijonti hibridni pogon. Za to so potrebovali dobro leto, saj so prve primerke predstavili lansko pomlad, a naj bi po besedah predstavnikov Seagatea popularnost hibridnih pogonov v zadnjem času naraščala.

V primerjavi s čistokrvnimi pogoni SSD so seveda hibridni pogoni mnogo cenejši oz. so le rahlo dražji od zgolj mehanskih trdih diskov, katerim so tudi najbolj podobni. Gre pravzaprav za mehanske diske v različnih kapacitetah (250, 320 oz. 500 GB, vsi se vrtijo s 7200 obrati na minuto), katerim je za hitrejše dostopanje do pogosto uporabljenih datotek...

39 komentarjev

Apple odpoklical Seagatove trde diske v novih imacih

vir: CNet
CNet - Apple je objavil, da so se enoterabajtni diski iz Seagata, ki so jih od letošnjega maja vgrajevali v imace, neprimerni in bodo zamenjani. Pogoni lahko pod določenimi okoliščinami odpovedo, zato Apple poziva vse lastnike nedavno kupljenih 21,5- in 27-palčnih modelov iMac, ki imajo 1 TB-trde diske, da preverijo serijske številke. Apple bo sam stopil v stik s kupci, ki so računalnike dobili po uradnih kanalih in so pri registraciji pustili svoj elektronski naslov.

Vsakdo lahko tudi sam preveri, ali njegov disk potrebuje zamenjavo, tako da na Applovi spletni strani vnese serijsko številko svojega računalnika. Konfiguracije s trdimi diski drugih kapacitet niso problematične. Zamenjave bo Apple izvajal točno eno leto, do 23. julija 2012....

124 komentarjev

Težavni tudi Intelovi SSD-ji iz serije 320

Po X-25 M G2 so težavni tudi pogoni 320.

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Intel s svojimi SSD-ji očitno nima sreče, saj imajo uporabniki težave tudi s tretjo generacijo pogonov, ki jih poznamo pod oznako 320. Ta generacija 34 nm pomnilniške čipe iz pogonov druge generacije zamenja s 25 nm čipi, medtem ko krmilnik ostaja enak. Za osvežitev spomina lahko povemo, da je druga generacija sprva lahko izgubila podatke pri zamenjavi gesla BIOS-a, prav tako pa je nekaj nesrečnih uporabnikov izgubilo podatke med nadgradnjo firmwarea, s katerim so pogonu dodali podporo funkciji TRIM. V primeru pogonov iz serije 320 je zgodba na nek način enaka, saj je tudi tokrat vključena izguba podatkov.

Uporabniki poročajo, da so v nekaterih primerih izgube električne energije oz. na drug način prisiljenega ponovnega zagona...

33 komentarjev

Intel podaljšuje garancijsko obdobje pogonov SSD

Intelov pogon iz serije 320

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Pred nekaj dnevi so pri Intelu objavili, da bodo garancijsko obdobje vse svojih pogonov SSD iz serije 320 (to so najnovejši pogoni s 25 nm bliskovnim pomnilnikom, večinoma namenjeni za običajne oz. manj zahtevne uporabnike) podaljšali s treh na pet let. Po prvotni objavi je prišlo do manjših nejasnosti, pri X-bit Labs so očitno poročali, da garancija pokriva tudi izrabljanje pomnilnika, a temu ni tako. Pri Intelu so tako razjasnili garancijske pogoje, ki pa se za končne uporabnike pravzaprav ne spreminjajo.

Garancija velja le za težave, ki niso povezane z obrabo pomnilnika. Obenem garancijsko obdobje traja do pet let od nakupa oz. do izrabe pomnilnika, seveda kar pride prej. Izrabo pomnilnika je mogoče preveriti z Intelovim...

6 komentarjev

V novih iMacih je menjava diskov skoraj nemogoča

MacRumors.com - V novici o uporabi Intelovih čipovij Z68 v novih iMacovih (ob izidu ta čipovja še niso bila uradno predstavljena) smo zapisali, da je servisiranje oz. nadgrajevanje novih iMacov relativno enostavno, ko dobimo dostop do notranjosti. Za to je sicer treba odstraniti šipo in LCD panel za njo, kar je pravzaprav najtežji del postopka. Nato vidimo do štiri pomnilniške palčke za režo SODIMM, Intelove procesorje za namizno ležišče LGA-1155, grafični čip tokrat prihaja v obliki modula MXM in ni več prispajkan na matično ploščo, za hrambo podatkov v mehanski obliki pa skrbijo standardni 3,5-palčni trdi diski.

No, skoraj standardni. Z eno samo potezo je Apple namreč praktično onemogočil poceni...

173 komentarjev

Novi SSD-ji v MacBook Airih

Hexus - Najnovejši podatki kažejo, da so pri Applu potihoma zamenjali opremljevalca za pogone SSD, ki jih uporabljajo v novi generaciji MacBook Airov. V teh revolucionarnih prenosnikih skoraj brez premikajočih se delov (razen ventilatorja) so sprva uporabljali Toshibine module v nestandardni obliki, te pa naj bi nedavno, tožbi navkljub, zamenjale Samsungove enote. Glavna prednost pogonov SM128C, kakršna je njihova oznaka, so višje hitrosti, saj v primerjavi z do 175 MB/s pri zapisovanju in do 210 MB/s pri branju, kolikor zmorejo Toshibini 128-gigabajtni pogoni z oznako TS128C, novi primerki zmorejo do 210 MB/s pri zapisovanju oz. do 261 MB/s pri branju podatkov. Obenem so novi pogoni dodali še podporo NCQ.

Potrditve, da gre za Samsungove module, še ni, a to ne bi bilo prvič, da bi Apple uporabil njihove pogone. Obenem v smer Samsunga taco pes moli tudi z oznako SM128C. Module, poimenovane Blade X-gale, so pri Toshibi sicer po predstavitvi MacBook Aira dali na voljo javnosti, a pretirane...

4 komentarji

Intel in Micron na poti k 20 nm bliskovnemu pomnilniku

8-gigabitno jedra bliskovnega pomnilnika, izdelanega v 20 nm-proizvodnem procesu

vir: AnandTech
AnandTech - Prvi pogoni z IMFT-jevim 25 nm bliskovnim pomnilnikom so komaj prispeli na testne mizice in na police trgovin, ko Intel in Micron, partnerja pri IMFT (Intel Micron Flash Technologies), že predstavljata novo pomanjšanje. Tokrat bo prehod nekoliko manjši, kot s 34 na 25 nm, saj bo pomanjšanje veliko vsega 5 nanometrov na 20 nm-proizvodni proces. Prvi primerek, 8-gigabitno jedro, so izdelali v IMFT-jevi tovarni v Lehiju v zvezni državi Utahu, medtem ko bo masovna proizvodnja na 20 nm potekala še v tovarnah v ameriški Virginiji (Manassas) ter v Singapurju, ko bodo tovarni opremili za proizvodnjo 20 nm čipov (potrebne so manjše predelave proizvodne linije).

Končnih izdelkov sicer ne bomo videli še okroglo leto (proizvodni...

6 komentarjev

Nakup pogona OCZ Vertex 2 ne bo več težaven

Notranjost Vertex 2 s 25 nm pomnilniškimi čipi

vir: AnandTech
AnandTech - Sredi februarja, pred skoraj dvema mesecema, smo sporočili, da pri OCZ-ju s prenovljenimi pogoni Vertex 2 prodajajo mačka v žaklju. OCZ je takrat namreč zamenjal 34 nm bliskovni pomnilnik za novejši 25 nm, ki je prav tako delo združenega podjetja IMFT, v katerem imata svoja deleža Intel in Micron. Načeloma zamenjava pomnilnika ne bi bila problematična, če ne bi pri OCZ-ju uporabili prostornejših čipov, posledično pa za enako kapaciteto manjše število le-teh. Rezultat je bilo počasnejše delovanje pogonov, brez da bi kupci to pričakovali. Takratni OCZ-jev odziv je bil pravzaprav odličen, saj so brezplačno (sprva z doplačilom razlike v ceni - na koncu zamenjave ni plačal nihče) menjali pogone s 25 nm čipi pri...

13 komentarjev

Intel in Micron napovedujeta 20 nm-bliskovni pomnilnik za SSD-je do poletja

ComputerWorld - Potem ko je Intel ravnokar predstavil novo generacijo SSD-jev v 25 nm, sta Intel in Micron napovedala, da bosta še do konca letošnjega poletja predstavila nove čipe za pogone SSD, ki bodo izdelani v 20 nm-tehnologiji. Bliskovni pomnilnik v 25 nm je bil premierno predstavljen pred približno letom dni, sedaj pa se napoveduje že manjša litografija. Intel in Micron skupaj razvijata nove, manjše vrste bliskovnega pomnilnika za SSD v podjetju IM Flash Technologies (IMFT).

Intel pojasnjuje, da se počasi že bližajo omejitvam zaradi fizikalnih zakonov. Ko so SSD-je proizvajali v 50 nm, je lahko skoraj vsak izdelovalec polprevodniških čipov zvaril svojega, sedaj pa je položaj ravno obraten, ugotavljajo. Primanjkuje namreč podjetij, ki imajo...

7 komentarjev

Seagate predstavil najtanjši zunanji trdi disk

engadget - Seagate je včeraj predstavil najtanjši zunanji 2,5-palčni trdi disk, ki so ga bili napovedali že na letošnjem sejmu CES. Seagate GoFlex Slim meri 12,5 x 7,8 x 0,9 cm, kar pomeni, da je za tretjino tanjši od trenutnih prenosnih diskov GoFlex. Vsebuje 2,5-palčni sedemmilimetrski trdi disk s kapaciteto 320 GB in hitrostjo vrtenja plošč 7200 obratov na minuto. Na naprave se priključuje prek vmesnika USB 3.0 (kabel je nekoliko poseben, a ga Seagate prilaga k izdelku), podatki na njem pa so šifrirani s 192-bitnim trojnim DES-om. Tehta zgolj 160 gramov. Na Engadgetu so ga preizkusili in ugotovili, da dosega hitrosti prenosa podatkov od 40 MB/s navzgor.

Cena za disk, ki je že naprodaj, znaša 100 dolarjev.

11 komentarjev

Intel predstavil tretjo generacijo pogonov SSD

Intel SSD 320 300 GB

vir: AnandTech
AnandTech - O Intelovi tretji generaciji običajnim uporabnikom namenjenih pogonov smo že govorili, saj smo napisali, da se je izid za računalniško industrijo nekoliko začuda prestavil nazaj, iz aprila na 28. marec. Z včerajšnjim dnem je Intel tako predstavil nove pogone iz serije SSD 320, ki bodo nasledili drugo generacijo pogonov X25-M (serija 510 načeloma nadomešča predhodnike iz serije X25-E). 2. in 3. generacija namiznikov sta si pravzaprav enaki, razen ene ključne podrobnosti - bliskovnega pomnilnika, ki je tokrat izdelani v 25 nm, namesto v 34 nm-proizvodnem postopku. Posledično so čipi gostejši (v enakem pakiranju nudijo več prostora), pogoni pa večji za enako ceno (oz. cenejši pri enaki kapaciteti). Najcenejšega s...

27 komentarjev

Intelovi pogoni SSD s 25 nm čipi še v marcu

vir: VR - Zone
VR - Zone - Tik pred iztekom meseca, 28. marca, bo Intel predstavil svojo novo generacijo pogonov SSD iz serije 320, ki uporabljajo pomnilniške čipe, izdelane v 25 nm-proizvodnem procesu. Pravzaprav gre zgolj za osvežitev druge generacije, na kar nakazuje tudi kodno ime Postville-refresh, le da bo tokrat kot rečeno uporabljen novejši pomnilnik. Pogoni bodo na voljo v kapacitetah 40, 80, 120, 160, 320 in 600 GB, za kar bo najverjetneje potrebno odšteti $109, $189, $239, $329, $569 oz. $1119. Povprečni obratovalni čas med napakami (MTBF) naj bi za nove pogone znašal 1,2 milijona ur, omogočena naj bi bila popolna enkripcija pogona s 128-bitnim AES šifriranjem,...

28 komentarjev

Novi diski in SSD iz Seagate

Pulsar

vir: ComputerWorld
ComputerWorld - Seagate je zavihal rokave in pripravil novosti na vseh področjih nosilcev podatkov. Včeraj so predstavili tako nove trde diske kot tudi SSD-je. Obojim so povečali tako hitrost kot tudi kapaciteto.

Med trdimi diski novinca prihajata iz razreda Savvio. Najzmogljivejši je Savvio15K.3, ki je na voljo v različi s 146 in 300 GB. Uporablja povezavo SAS (6 Gbit/s), Seagate pa obljublja zanesljivost 99,56 odstotka (toliko diskov bo preživelo garancijsko dobo). Povprečen čas med napakami (MTBF) znaša dva milijona ura. Ker se...

20 komentarjev

iSuppli: WD postaja daleč največji proizvajalec trdih diskov

HotHardware - WD-jev prevzem Hitachija bo po podatkih analitične družbe iSuppli na trgu trdih diskov ustvaril ogromnega giganta, ki bo nadzoroval skorajda polovico celotnega trga, vsaj glede na prodajne rezultate v zadnjem lanskem četrtletju. Z združenimi 49,6 % trga bodo imeli kar 20,2-odstotne točke prednosti pred drugouvrščenim Seagateom, pred katerim je sam Western Digital pred nakupom Hitachija imel pičli 2 odstotni točki prednosti. A po poročanju iSuppli je WD-jev nakup Hitachijevega oddelka za trde diske smiseln predvsem iz drugega razloga, povezanega s strežniškim oz. podjetniškim trgom.

Vsega 1 % prodaje Western Digitala je na koncu lanskega leta namreč šel v strežnike in v druge zahtevne namene, medtem ko je ta delež pri Seagate-u kar 65 %. Tudi...

3 komentarji

Samsung dosegel gostoto zapisa terabajt na ploščo

vir: Heise
Heise - Samsung je predstavil prihajajočo generacijo trdih diskov, ki bodo še prostornejši do svojih predhodnikov, saj so uspeli na eno ploščo stlačiti terabajt podatkov. Trenutno so v prodaji diski, ki na eno ploščo zapišejo 750 GB podatkov, z novo višjo gostoto zapisa pa obljubljajo terabajtne diske standardne višine za prenosnike. Za namizne računalnike bodo pripravili 4 TB-modele, ki bodo del družine Spinpoint EcoGreen in se bodo vrteli le s 5400 obrati na...

16 komentarjev

Intel predstavil novo serijo SSD-jev

PC Perspective - Intel je včeraj predstavil novo serijo svojih pogonov SSD, ki nosi oznako 510. Gre za prve Intelove primerke, ki so sposobni uporabljati priključno vodilo SATA 6Gbps. Intel jim je nameril sekvenčno branje s hitrostjo 500 MB/s in sekvenčno pisanje s hitrostjo 315 MB/s, medtem ko pri branju oziroma pisanju 4 KB-blokov zmorejo 20.000 oziroma 4.000 operacij I/O na sekundo. Uporabili so nov krmilnik iz Marvella, zato so bili nekateri sprva nekoliko skeptični, a prvi testi na PC Perspective so pokazali, da sta pogona dovolj hitra.

Pogona sta na voljo v 120 in 250 GB-izvedenkah. V količinah po 1000 kosov stane manjša 284 dolarjev, večja pa 584 dolarjev.

27 komentarjev

Prvi ogled OCZ-jevega pogona Vertex 3

Tokrat so pri AnandTechu vsaj dobili ohišje

vir: AnandTech
AnandTech - Že ob omembi prvega predogleda izredno hitrega OCZ-jevega pogona Vertex 3 Pro smo omenjali, da bo bolj zahtevni uporabi namenjenemu Pro-ju sledila še znatno cenejša različica, Vertex 3. Prav tega so ponovno v predogled dobili na nekaterih spletnih straneh, rezultat uporabe krmilnika SandForce iz serije SF-2200 namesto SF-26582 oz. SF-2582 ki se je oz. se bo nahajal v Vertex 3 Pro (testne različice uporabljajo sprva edino dobavljiv SF-2682, proizvodne različice bodo to zamenjale za SF-2582), pa je poleg izgube velikega kondenzatorja (omogoča zapis podatkov v primeru izpada elektrike) nekoliko hitrejše delovanje. Te pridejo na račun uporabe 25 nm bliskovnega pomnilnika, seveda Micronovega, v primerjavi z 32 nm Toshibinimi...

32 komentarjev

OCZ odgovarja nezadovoljnim kupcem, pripravlja novo generacijo pogonov

Pogon je bil tako svež, da OCZ zanj še nima pripravljenega ohišja

vir: Xtreme Systems
Xtreme Systems - V prejšnji novici o nezadovoljnih kupcih novih OCZ-jevih pogonov SSD, ki uporabljajo 25 nm pomnilniške čipe, smo povedali, da OCZ ponuja možnost zamenjave pogona za starejšo različico s 34 nm čipi ob doplačilu. To poročilo je bilo nekoliko napačno, saj doplačilo ni več nujno, prav tako pa bodo kupci kot zamenjavo prejeli različico s 25 nm čipi. Namesto 64-gigabitnih čipov bodo uporabljeni 32-gigabitni, katerih pa bo namesto 8 v primeru 60-gigabajtnega pogona 16. S tem naj razlik v hitrosti ne bi bilo več, saj bo krmilnik SandForce popolnoma izkoriščen. Program zamenjave je nekoliko presenetljivo odprt za celoten svet (pogon je potrebno poslati v enega izmed štabov OCZ-ja, npr....

7 komentarjev

OCZ z novimi pogoni Vertex 2 prodaja mačka v žaklju

25 nm različica OCZ Vertex 2 - preostali štirje čipi so na zadnji strani tiskanine

vir: Storage Review
Storage Review - Nedavno so pri OCZ-ju ponosno objavili, da so prvi proizvajalec pogonov SSD, ki je svoje izdelke uspešno prestavil na sveže pomnilniške čipe, izdelane v 25 nm-proizvodnem procesu. Gre za Micronove čipe, ki so bili razviti v sodelovanju z Intelom in jih lahko v bližnji prihodnosti pričakujemo tudi v 3. generaciji Intelovih ter seveda novih Crucialovih pogonov, poleg drugih konkurentov. Na prvi pogled je prehod na manjši proizvodni proces odlična stvar, sploh v svetu bliskovnega pomnilnika, saj se močno zniža strošek izdelave in posledično cena na gigabajt, vse skupaj pa se prevede v cenovno še bolj dostopne pogone.

A manjšanje procesa ni povsem rožnat postopek. Prihod Micronovih čipov na svet je bil nekoliko težaven, saj se...

80 komentarjev

Težave z diskom Seagate Momentus XT

ComputerWorld - Seagate je lani maja izdal hibridni disk Momentus XT, v katerem se skriva klasični trdi disk s hitrostjo vrtenja plošč 7200 obratov na minuto ter hitri SSD s kapaciteto 4 GB. Zanju skrbi še 32 MB pomnilnika DDR3 in programska oprema, ki beleži datoteke z največ dostopi in skrbi, da se nahajajo na SSD-ju. S tem v teoriji pridobimo kapaciteto poceni trdih diskov in skorajšnjo hitrost hitrih SSD-jev. Toda Seagate ga je v tej kombinaciji nekoliko polomil, saj so na internetu številne pritožbe uporabnikov o počasnem delovanju in prepogostem ustavljanju diska.

Glavna težava naj bi bilo preveč agresivno upravljanje z energijo, ki ob nerabi ustavlja vrtenje plošč v trdem disku. Uporabniki...

9 komentarjev

Kingston si želi del JMicrona

Ena izmed rešitev za dvig zmogljivosti je bila uporaba dveh krmilnikov v polju RAID 0

vir: techPowerUp!
techPowerUp! - Dobro znan proizvajalec pogonov SSD in delovnih pomnilnikov Kingston je objavil, da želi kupiti del podjetja JMicron, ki je znano predvsem po svojih čipih za SATA povezljivost. Njihovi čipi so v uporabi tako na matičnih ploščah za razširitev števila SATA priključkov kot krmilni čipi v pogonih SSD, kjer skrbijo za komunikacijo med samimi pomnilniškimi čipi in vodilom SATA.

Ob začetku popularizacije pogonov SSD so bili sicer prav JMicronovi krmilniki med prvimi na tržišču in obenem krivi za nekaj negodovanja, saj niso bili med zmogljivejšimi, a so novi izdelki to nekoliko popravili. Vseeno niso dosegli stare slave oz. popularnosti, saj so se konkurenti izkazali za zmogljivejše, so pa zato JMicronovi...

6 komentarjev

OWC pokazal svoje SSD nadgradnje za Mace

Krmilnik SandForce na SSD modulu za MacBook Air

vir: Ars Technica
Ars Technica - Podjetje Other World Computing je predvsem v ZDA poznano po storitvah, kjer vam nadgradijo trde diske v APplovih Macih oz. ponudijo zunanje ohišje za trde diske. Na CES-u so pokazali nekoliko osvežene nadgradnje, ki obsegajo tako nove MacBook Aire kot običajne in nekoliko manj nove Mace. Niso sicer prvi, ki so pokazali nove SSD module za novo generacijo MacBook Aira, prav tako pa tudi niso prvi, ki so v te namene uporabili krmilnik podjetja SandForce. Moduli iz serije Aura Pro Express pridejo v kapacitetah 180 GB, 240 GB oz. 360 GB ter so tako mnogo prostornejši (vse do šestkrat v primerjavi z osnovnim 64-gigabajtnim modulom v 11-palčnem MacBook Airu), obenem pa so s prenosi do 275 MB/s tudi nekoliko hitrejši (Toshibini moduli, ki jih Apple uporablja v prvi...

10 komentarjev

Krmilnik za logično združitev HDD in SSD

Slo-Tech - Pisali smo že o sklopitvi trdih diskov in SSD-jev, ki poizkusi prinesti najbolje iz obeh svetov: torej odzivnost, hitrost, cenenost in kapaciteto. Podobno napravo so izdelali tudi v podjetju Marvell in jo poimenovali 88SE9130 (človek bi njihov marketinški oddelek kar za ušesa). Gre za krmilnik s podporo za tehnologijo HyperDuo, ki sistemu oba pogona predstavi kot eno logično enoto.

Krmilnik lahko deluje v dveh načinih. Če ga poganjamo v varnem načinu, so vsi podatki s SSD-ja zapisani tudi na trdem disku. Berejo in zapisujejo se seveda s hitrejše enote. Druga možnost je uporaba v prostornem načinu, kjer se podatki ne podvojijo. Krmilnik v obeh primerih sam odloči, kateri podatki morajo za najboljšo zmogljivosti ležati na SSD-ju, pri čemer ima uporabnik...

22 komentarjev

Hitachijevi novi trdi diski z novo generacijo magnetnih plošč

X-Bit Labs - Hitachi je predstavil novo serijo 2,5-palčnih trdih diskov, ki uporabljajo novo, šesto generacijo magnetnih plošč za navpičen zapis podatkov (PMR). Ta omogoča doseganje višje gostote zapisa, tako da bodo 3,5-palčni diski z novimi ploščami lahko shranili 4 do 5 TB podatkov, če jih bodo imeli pet.

Nova družina se imenuje Hitachi Travelstar...

23 komentarjev

Prvi 2,5-palčni terabajtni disk s 7200 rpm

The Register - Seagate je naznanil prvi terabajtni disk, ki se vrti s 7200 obrati na minuto in meri 2,5 palca ter je torej pravšnjih mer, da ga lahko vgradimo v prenosne računalnike (prvi sploh enoterabajtni disk za prenosnike je Western Digitalov Scorpio Blue). Seagtov novinec prihaja iz družine Constellation 2 in je na voljo v kapacitetah 250, 500 in 1000 GB.

Plošče se vrtijo s 7200 obrati na minuto, ima pa 64 MB predpomnilnika. Deklarirana hitrost branja zaporednih podatkov znaša 115 MB/s in 180 MB/s za naključne podatke. Kakor...

15 komentarjev

Novi trdi diski s šifriranjem iz Toshibe

X-Bit Labs - Toshiba je predstavila novo družino 2,5-palčnih trdih diskov MKxx61GSYD, ki imajo vgrajeno šifriranje AES-256 že v same krmilnike. V tej družini najdemo diske velikosti 160, 250, 320, 500 in 640 GB. Plošče se vrtijo s hitrostjo 7200 obratov na minuto, diski imajo 16 MB predpomnilnika, vmesnik SATA-300 in povprečni dostopni čas 12 ms.

Zanimivo je predvsem vgrajeno šifriranje, zaradi česar so diski prvenstveno namenjeni prenosnikom za podjetja in uporabo v okoljih, kjer je varnost informacij ključnega pomena. Vse skupaj je zgrajeno po sistemu Opal Security Subsystem Class, ki ga je predpisala Trusted Computing Group. Implementacijo AES-256 v Toshibinih diskih je certificiral ameriški NIST v...

1 komentar

Dvoterabajtni Samsungov disk ima hrošča

smartmontools v Linuxu

Heise - Samsungov trdi disk SpinPoint F4 EcoGreen HD204UI s kapaciteto 2 TB ima tovarniško napako, ki v točno določenih okoliščinah vodi do izgube podatkov, so ugotovili v nemški reviji c't. Če je disk na računalnik priključek prek vmesnika SATA, ki deluje v načinu AHCI, in uporabnik hkrati zapisuje podatke na disk in z orodjem smartmontools poizkusi prebrati podatke o kondiciji disk SMART, se zapisovani podatki lahko izgubijo. Napaka se pojavlja tako v operacijskem sistemu Windows kakor tudi Linux in je za zdaj omejena le na dvoterabajtni model, medtem ko ostali diski iz iste družine delujejo brez težav. Samsung in razvijalci smartmontoolsa že preiskujejo težavo.

Dodatek 11. 12. 2010:...

43 komentarjev

Tudi Toshiba ponuja nadgradnje SSD-ja v MacBook Air

Toshibin Blade X-gale, združljiv z novim MacBook Air

vir: engadget
engadget - Ena izmed glavnih skrbi ob predstavitvi oz. po razkosanju 20. oktobra predstavljenega MacBook Aira je bila izredno slaba nadgradljivost, saj novi Applovi prenosniki uporabljajo popolnoma lastno obliko trdega diska oz. SSD pogona, poleg na matično ploščo prispajkanega procesorja in pomnilnika. Slednje že poznamo iz prve generacije MacBook Airov, medtem ko so ti uporabljali 1,8-palčne, 5 mm debele trde diske najmanjšega formata. A že le teden po predstavitvi so na pomoč priskočili pri relativno nepoznanemu podjetju PhotoFast, kjer so poleg samega SSD modula obljubili še USB 3.0 ohišje, ki bi starega spremenilo v hiter pomnilniški ključek. Svojo nadgradnjo so zdaj predstavili še pri Toshibi v obliki modula Blade X-gale, ki ne bo na voljo le...

0 komentarjev

Dragi SSD-ji iz Hitachija in OCZ-ja

Slo-Tech - Hitachi je pokazal posnetke svojih prvih polprevodniških pogonov, ki bodo namenjeni zahtevnim okoljem. Izdelani so iz bliskovnega pomnilnika, ki ga proizvaja IM-Flash, in imajo Intelov krmilnik. Pokazani primerek z računalnikom komunicira prek vmesnika SAS in ima poseben predpomnilnik DRAM. Kakšnih točnejših specifikacij Hitachi še ni razkril, zato lahko le ugibamo. Pomenljiv je podatek, da so tako čipi kot krmilnik iz leta 2009, torej utegnejo biti že nekoliko zastareli. Trenutno aktualna, četudi nekoliko stara napoved iz Hitachija predvideva, da bodo pogoni naprodaj v drugi polovici letošnjega leta. Druga novica s področja polprevodniških pogonov pa prihaja iz...

35 komentarjev

SSD v MacBook Air je nadgradljiv!

Nov modul poleg USB adapterja za star modul, vzet iz prenosnika

vir: VR - Zone
VR - Zone - Eden izmed komentarjev na Applovo lastno zasnovo pogona SSD, uporabljenega v novi generaciji MacBook Airov, je bil, da računalnika ne bo možno nadgraditi oz. bo to izredno težko. Res je, da nestandardni del prihrani obilico prostora, a je prav to, nestandarden. Na pomoč so na srečo priskočili v podjetju PhotoFast, ki že nekaj dni po predstavitvi prenosnikov predstavljajo nadgradnjo. Da gre res za nadgradnje ne poskrbi le možnost 256-gigabajtnega modula, ki ga lahko vgradite v 11-palčni MacBook Air (Apple vam proda le 64 in 128-gigabajtno različico), temveč še nadgrajen krmilnik. Ta je tokrat SandForce-ov, v 2,5-palčnih pogonih, namenjenih za običajne prenosnike in namizne računalnike, pogosto med najbolj iskanimi, poleg...

10 komentarjev

Nov troterabajten disk iz WD

HotHardware - Western Digital je včeraj predstavil svoj novi trdi disk, na katerega so stlačili 3 TB podatkov. Disk iz družine Caviar Green se ponaša z zmanjšano porabo električne energije, nižjo delovno temperaturo in tišjim delovanjem. Dostopni čas znaša v povprečju 15 ms, predpomnilnika je 64 MB. Western Digital se je tudi potrudil in pripravil nekaj obvozov, ki bodo tudi na starejših...

49 komentarjev

Novi hitri trdi diski iz Hitachija

X-Bit Labs - Hitachi je naznanil, da so pripravili nove trde diske za zahtevna okolja (enterprise), ki so po njihovih besedah najhitrejši. Dvoinpolpalčni diski iz družine Ultrastar C10K600 so na voljo v kapacitetah 300 GB, 450 GB in 600 GB, imajo 64 MB predpomnilnika in priključek pred vmesnika SAS-600. Ker se plošče vrtijo z 10.000 obrati na minuto, Hitachi obljublja latenco 3 ms, iskalni čas 3,7 ms in hitrost sekvenčnega pisanja in branja med 109 in 179 MB. Poraba znaša 5,6 W med delovanjem in 3,1 W brez obremenitve. Vse to napravi disk za 15 do 18 odstotkov boljši in...

12 komentarjev

Znane podrobnosti o tretji generaciji Intelovih SSD-jev

AnandTech - Anandtech se je uspel prebiti do nekoliko več podrobnosti o tretji generaciji Intelovih polprevodniških pogonov, ki bodo v trgovinah v prvi četrtini prihodnjega leta. Njihovo kodno ime bo Postville Refresh, medtem ko bo tržno ime še vedno X25-M, kot je že od samega začetka leta 2008. Zgrajeni bodo v 25 nm-tehnologiji večceličnega NAND-bliskovnega pomnilnika(MLC NAND flash). Na voljo bodo v kapacitetah 80, 160, 300 in 600 GB, brali bodo z 250 MB/ in pisali s 170 MB/s, s čimer bodo konkurenca Crucialovim RealSSD C300 in SandForceovim SF-1200. Zdržali naj bi zapis od 30 do 60 TB podatkov brez obrabe.

Poglejmo še novosti, ki jih prva in druga generacija nista imeli. Prva je predpomnilnik, ki ga Intel...

23 komentarjev

Western Digital predstavil triterabajtni zunanji disk

X-Bit Labs - Western Digital je predstavil svoj prvi triterabajtni zunanji trdi disk, ki je namenjen domačim uporabnikom. Disk iz družine My Book Essential se na računalnik priključi prek vmesnika USB 3.0, ki v teoriji podpira hitrosti prenosov do 5 Gb/s, čeravno diski še niso tako hitri. Doslej predstavljeni diski My Book Essential imajo kapacitete 1, 1,5 in 2 TB ter zmorejo okoli 150 MB/s. Disk ima štiri plošče Caviar Green s kapaciteto 750 GB in priporočeno maloprodajno ceno 250 dolarjev.

5 komentarjev

Sandisk predstavil najmanjši SSD na svetu

bit-tech.net - Sandisk je predstavil najmanjši polprevodniški pogon na svetu, ki obstoji v kapacitetah od 4 do 64 GB. Meri zgolj 16 mm x 20 mm x 1,85 mm in tehta 1,3 grama, tako da se prispajka neposredno na vezje v obliki BGA. S sistemom komunicira prek vmesnika SATA, čeprav priključek ni standarden. Novinec tudi ne bo namenjen končnim uporabnikom, ampak ga bodo ti prejeli že vgrajenega v raznih napravah. Hitrost pisanja in branja je zadovoljiva za tako drobno napravo in znaša 100 MB/s za pisanje in 160 MB/s za branje, oboje zaporedno. V mirovanju pogon porabi 60 mW, pri rabi pa povprečno 180 mW. Cena še ni znana.

29 komentarjev

Seagate in Samsung razvijata skupni krmilnik za SSD

X-Bit Labs - Pri polprevodniških pogonih je kakovosten krmilnik vsaj toliko pomembne kot kakovost silicijevega čipa, zato sta se Seagate in Samsung odločila združiti moči. Podjetji sta namreč objavili, da skupaj razvijata tehnologijo za krmilnike za polprevodniške pogone, ki bo zadostila potrebam najzahtevnejših strank (enterprise) z visoko zmogljivostjo, zanesljivostjo in vzdržljivostjo. Razvito tehnologijo bosta navzkrižno licencirali.

Tako bodo združili Seagatovo znanje na področju shranjevanja podatkov v enterprise segmentu s Samsungovo 30-nanometrsko tehnologijo bliskovnega pomnilnika MLC NAND. Novi krmilnik bo v uporabi v novih Seagtovih polprevodniških pogonih. To je že drugi dogovor o sodelovanju na tem področju, ki ga je letos podpisal Seagate. V začetku leta so namreč sodelovanje obljubili tudi LSI-ju. Zanimivo je, da podjetji v svoji izjavi za javnost nista navedli nobenih tehničnih podrobnosti, nobenih preglednic, shem, grafov ali slik, in sta bili nasploh zelo skopi z detajli.

16 komentarjev

Toshiba s samoizbrisljivimi diski

vir: ZDNet
ZDNet - Toshiba je predstavila nov razred trdih diskov, ki imajo poleg avtomatskega šifriranja podatkov tudi tehnologijo za samodejni izbris v primeru izgube napajanja v primeru odtujitve ali podobno. Podatke je z obstoječih trdih diskov moč varno izbrisati, a je tovrstno prepisovanje dolgotrajno in poteka pri vključenem računalniku. Novi diski za varni izbris ne potrebujejo napajanja.

Novo tehnologijo so v Toshibi poimenovali Wipe. Podrobnosti še niso razkrili, so pa zapisali da ob izgubi napajanja razveljavi oziroma onemogoči varnostni ključ šifriranih podatkov, s čimer postanejo podatki, ki so v šifrirani obliki zapisani na disku,...

9 komentarjev

Samsung predstavlja 2-terabajtni trdi disk

EcoGreen F4

vir: VR - Zone
VR - Zone - Samsungov EcoGreen F4 z dvema terabajtoma prostora za hrambo podatkov na prvi pogled ni nič posebnega. Nedvomno ni prvi dvoterabajtni trdi disk, niti ni prvi varčni disk v tolikšni kapaciteti. Podobno kot WD-jeva serija Green tudi Samsung za svoje EcoGreene uporablja 5400 obratov na minuto za vrtenje magnetnih plošč. Prav te so nekaj posebnega, saj prihajajo v velikosti 667 GB na ploščo, ki v trojici dajo 2 terabajta prostora.

Žal je tudi na tem področju WD prehitel Samsung s predstavitvijo WD20EARS, prvim 2-terabajtnim trdim diskom s tremi ploščami, ki obenem uporablja še t.i. Advanced Format za boljši izkoristek prostora. Vseeno je EcoGreen F4 od...

61 komentarjev

Microsoft upravičuje ceno Kinecta

Kinect - dražji v začetku, a takoj pripravljen na zabave

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Ob predstavitvi Kinecta in najavi, da bo ta pravzaprav prostoročni krmilnik stal 150 dolarjev, so se mnogi potencialni kupci zganili, in ga hiteli primerjati z mnogo cenejšim Sonyjevim Moveom za PlayStation 3. A v isti sapi so pozabili, da gre v primeru Movea zgolj za en krmilnik, pri katerem je v nekaterih primerih treba kupiti še drug del, t.i. nunchuck, za soigralske dogodivščine pa še dodaten par. To seveda ceno močno izenači s Kinectom. Ta dva (aktivna) igralca podpira že v osnovni obliki, saj ne zahteva dodatnih krmilnikov. Enostavno je tudi menjavanje aktivnih igralcev, saj ni treba predajati krmilnih ploščkov, kot je to potrebno s konvencionalnimi sistemi. Prav te argumente so nedavno izpostavili pri Microsoftu...

19 komentarjev

Internet v Sloveniji cenejši, dostopnejši kot v Kanadi

Kanadska ponudba

Slo-Tech - Občasno bentimo nad ponudbo dostopa do interneta v Sloveniji, češ da je predrag, prepočasen in v nekoliko bolj oddaljenih predelih naše domovine nedostopen. V primerjavi s kakšno Švedsko resda nimamo najhitrejših in najcenejših internetnih povezav, a po drugi strani smo mnogo pred razvitimi Kanadčani. Ti te dni negodujejo, saj je eden njihovih največjih ponudnikov dostopa do interneta Rogers znižal mesečne omejitve prenosa podatkov v svojih paketih za nove uporabnike (Mobitelove eskapade, ko so posegli tudi v pravice obstoječih naročnikov, si v tujini vseeno ne morejo privoščiti).

Paket Lite denimo stane 36 dolarjev mesečno (28 evrov) in omogoča hitrost do...

108 komentarjev

Bluetooth 4.0 uradno potrjen

PC Magazine - Okvirne specifikacije nove, četrte generacije standarda Bluetooth so poznane že od aprila, sedaj pa je standard dokončan in spremembe ne bodo več mogoče. Bluetooth SIG je v torek objavil uraden standard Bluetooth 4.0 (ZIP-datoteka). Glavna novost je nov način z ultranizko porabo za osebna omrežja na kratkih razdaljah, ki naj bi napravam omogočil večletno delovanje z enim parom baterij. V ta namen te naprave pošiljajo zelo kratke paketke (od osem do 27 oktetov) s hitrostjo 1 Mb/s. Druga dva podstandarda sta še klasični brezžični in zelo hitri. Povečan je tudi njun domet, ki po novem znaša 60 metrov (prej 10 metrov). Prve naprave s podporo novemu standardu pričakujemo v začetku prihodnjega...

9 komentarjev

Nov standard za povezovanje A/V opreme

Daily Tech - Če želite na vašem televizijskem sprejemniku prikazati sliko z računalnika, DVD predvajalnika oz. iz televizijskega omrežja, imate na razpolago obilico priključkov. Poznamo vse od najnovejših digitalnih standardov HDMI in DisplayPort, brez dvoma se v redkih primerih najde DVI, medtem ko je VGA pogostejši, sliko pa je mogoče prenašati še prek priključka SCART, kompletu treh RCA priključkov v primeru YPbPr, z enim v primeru kompozitne video povezave ter na še nekaj drugih načinov. Vse kaže, da se jim bo pridružil še en standard, ki bo povezovanje oddajnikov in sprejemnikov slike na popolnoma različnih koncih poslopja močno poenostavil.

Kot medij za prenos bodo uporabljeni običajni Ethernet priključki (RJ45) in kabli kategorije 5 oz. 6, ki se dandanes pogosto že montirajo v vse prostore novogradenj. Za prihajajočim standardom HDBaseT stojijo podjetja LG, Sony, Samsung in Valens Semiconductor, vse pa kaže, da ne bodo zahtevali licenčnine, za razliko od HDMI-ja, ki je v svetu A/V zelo...

22 komentarjev

Seagate predstavil največji zunanji trdi disk

TG Daily - Medtem ko področje sistemskih trdih diskov zavzemajo hitri polprevodniški pogoni, med velikimi tovornjaki za skladiščenje ogromnih količin podatkov še vedno (predvsem zaradi cene) kraljujejo klasični trdi disk. Seagate je te dni izdal nov zunanji trdi disk, ki je postavil nov mejnik v kapaciteti, saj nanj lahko spravite 3 TB podatkov.

Gre za FreeAgent GoFlex Desk, ki je prvi zunanji 3,5-palčni trdi disk, ki ima tolikšno...

26 komentarjev

Potrjen standard IEEE 802.3ba

Slashdot - IEEE (Institute of Electrical and Electronic Engineers) je sprejel nov standard 802.3ba, ki ureja omrežja ethernet s hitrostmi 40 Gb/s in 100 Gb/s. Novi standard je bil sprejet 17. junija in je prvi tovrsten standard, ki utemeljuje dve hitrosti hkrati. Razvit je bil v sodelovanju z delovno skupino IEEE P802.3ba in študijsko skupino 15 International Telecommunication Union (ITU-T). Z novim standardom naj bi se okrepilo razširjanje 100- in 40-gigabitnih povezav, ki bodo omogočile lokalne razvejitve v desetgigabitna omrežja. IEEE 802.3ba ostaja združljiv z obstoječimi inštalacijami za IEEE 802.3.

7 komentarjev

Izraelsko podjetje bojda povečalo zanesljivost SSD

ComputerWorld - Trenutno obstojijo polprevodniški pogoni v dveh oblikah: dražji in zanesljivejši uporabljajo enonivojske celice (SLC), medtem ko cenejši in v domačih računalnikih ekskluzivno zastopani uporabljajo večnivojske celice (MLC). Razlik med obema tehnologijama je kar nekaj, čeprav je ideja enaka. Za uporabo v strežnikih so primerni le dražji pogoni z enonivojskimi celicami, a to se utegne spremeniti, saj je mlado izraelsko podjetje Anobit najavilo odkritje tehnologije, ki MLC-je naredi enako zanesljive kot SLC-je.

Doslej neznano podjetje je izdalo pogone iz serije Genesis, ki zmorejo 50.000 ciklov zapisovanja in branja, kar...

15 komentarjev

Na ameriški meji ne smejo zaseči prenosnikov za nedoločen čas

CNet - V ZDA že dve leti velja, da lahko cariniki in agentje imigracijske policije preiščejo prenosnike in druge elektronske naprave vstopajočih potnikov v državo. Še več, določeno je, da jih lahko zasežejo brez utemeljenega suma in obdržijo poljubno dolgo časa, v tem času pa ga pregledajo iščoč kršitve katerega koli zakona. Ameriški sodnik Jeffrey White v Kaliforniji je pretekli teden razsodil, da zaseg za nedoločen čas brez odredbe sodišča ni zakonit.

Andrew Hanson je januarja 2009 vstopil v ZDA na letališču v San Franciscu. Tam so mu prenosnik zasegli, pri čemer je pravosodno ministrstvo tolmačilo, da do prečkanja meje in carine prenosnik ni na območju ZDA, zato četrti amandma ameriške ustave, ki zahteva odredbo sodišča za preiskave, ne velja. Ko so Hansona naključno izbrali za drugi pregled prtljage, je postal nervozen, zato so mu cariniki pregledali prenosnik, digitalni fotoaparat, dva CD-ja in dva DVD-ja. Njegov prenosnik so pregledali februarja in še enkrat junija. Našli so en...

33 komentarjev

OCZ predstavil nov vmesnik za polprevodniške pogone

X-Bit Labs - Vmesnik SATA je dovolj hiter tudi za najhitrejše trde diske, medtem ko se pri polprevodniških pogonih, še zlasti če jih povežemo več skupaj v polje RAID, lahko pojavi ozko grlo. Da bi nas vmesnik ne oviral pri hitrosti, je OCZ predstavil nov vmesnik za priključitev. Imenuje se HSDL (High Speed Data Link).

Implementiran je s posebnim krmilnikom, ki se na računalnik priključi prek vodila PCI Express. Diski se priključujejo s priključki SAS, zmore pa ta vmesnik 20 gigabitov na sekundo. Uporablja iste protokole kot PCIe, tako da več vzporednih kanalov poveže v en sam virtualni kanal.

OCZ je prve primerke s HSDL-jem predstavil na Computexu prejšnji teden na Tajvanu. Ali se bo HSDL prijel, bo pokazala prihodnost.

8 komentarjev

Novi vitki diski iz Hitachija

X-Bit Labs - Hitachi je ta teden predstavil novo serijo 2,5-palčnih trdih diskov, ki se odlikujejo po svoji vitkosti. Diski iz serijo Z merijo v višino le sedem milimetrov, medtem ko so bili stari modeli visoki 9,5 milimetra. V novo serijo sodi več diskov različnih družin:
  • Travelstar Z7K320 se vrti s 7200 obrati na minuto, ima 16 MB predpomnilnika, povprečni iskalni čas 13 ms, SATA-300 in maksimalno porabo energije 1,8 W.
  • Travelstar Z5K320 se vrti s 5400 obrati na minuto, ima 8 MB predpomnilnika, tako da je nekoliko počasnejši. Hitachi ga je pripravil za sisteme, kjer ste pomembna tihost in varčnost, hitrost pa nekoliko manj.
  • Cinemastar Z5K320 je po karakteristikah podoben zgornjemu, le da je še za...

6 komentarjev

Seagate izdal najhitrejši 2,5-palčni trdi disk

X-Bit Labs - Pred nekaj leti so se pojavili prvi hibridni trdi diski, ki so imeli poleg magnetnega zapisa podatkov še velik bliskovni NAND-čip, a njihova priljubljenost ni bila visoka. Seagate sedaj, kljub prodiranju polprevodniški pogonov, meni, da je napočil čas. Izdali so novo družino 2,5-palčnih trdih diskov z imenom Momentus XT, ki združuje kapaciteto trdih diskov in hitrost polprevodniških pogonov. Diski s kapacitetami 250, 320 in 500 GB imajo 4 GB bliskovnega pomnilnika, 32 MB DRAM-predpomnilnika, vrtijo pa se s 7200 obrati na minuto. S tem naj bi zmogli tele karakteristike: 4,17 ms povprečne latence, 11 ms iskalnega časa pri naključnem branju, 13 ms pri zapisovanju in 300 MB/s kontinuiranega prenosa pri blokovnem branju.

...

23 komentarjev

Hitrejši, varčnejši SSD-ji

Višje hitrosti zapisovanja poleg nižje porabe

vir: HotHardware
HotHardware - Pogoni SSD so že tako ali tako hitrejši in zanesljivejši, po nekaterih podatkih tudi varčnejši, od starejših diskov z vrtečimi-se magnetnimi ploščami, a kot vedno, nekaterim to ni dovolj. Natančneje gre za japonske raziskovalce z univerze v Tokiu, ki so namesto do sedaj običajnega NAND Flash pomnilnika uporabili feroelektričnega, za katerega se je že vedelo, da je mogoče bolj znižati gonilno napetost, kot za starejši tip. V tem primeru so jo še dodatno znižali s treh na le en Volt, rezultati pa so presenetljivi. Poraba je v primerjavi s Flash pomnilnikom, ki je trenutno popularen in se napaja z okrog 1,8 V, nižja za 86%, a je obenem višja tudi hitrost zapisovanja. V primerjavi s primerljivima pogonoma...

16 komentarjev

Seagate napovedal triterabajtni disk

Slashdot - Seagate je potrdil, kar se je potihoma pričakovalo že več tednov: iz njihovega proizvodnega oddelka prihaja trdi disk s kapaciteto 3 TB. Na voljo naj bi bil še letos. Pri tem so morali poleg gostote zapisa rešiti še nekaj drugih programskih problemov, saj je svoje zobe ponovno pokazal mrtvi DOS.

V dosovskih časih se je postavil standard naslavljanja LBA tako, da je uporabljal 32-bitne naslove in 512-kilobajtne sektorje. Skupno to pomeni, da je zgornja omejitev velikosti diska 2,1 TB, kar se je pred tridesetimi leti zdelo nezaslišano. Ker smo vse nove programe pisali na vrh stare krame, je Seagate ta prastara omejitev sedaj ugriznila nazaj.

Da so jo zaobšli, so uporabili naslavljanje z Long LBA, ki prostor opiše z več biti in lahko obvladuje večje diske. Tega mora podpirati tudi operacijski sistem. Takšna sta za zdaj 64-bitna Windows Vista in Windows 7, vse skupaj deluje tudi na predelanem Linuxu, medtem ko testi proizvajalca kažejo, da Windows XP lahko pokažejo tudi samo 990 MB...

11 komentarjev

Projekt črna pritlikavka ali 12 TB v škatli za čevlje

Slo-Tech - Will Urbina je na svoji spletni strani objavil članek s slikami, ki opisuje njegov najnovejši projekt. Imenuje se Black Dwarf ali črna pritlikavka. Ime ni naključno, saj je na čim manjši prostor skušal stlačiti čim več podatkov. V škatlo, nič kaj več od škatel za čevlje, je spravil osem dvoterabajtnih trdih diskov, ki so povezani v RAID5, Intel Atom, 2 GB pomnilnika in ostale pritikline, ki sodijo k računalniku. Tako pripravljen podatkovni strežnik zasede zelo malo prostora, porabi do 90 W energije in nudi dobrih 12 TB prostora s hitrostjo pisanja 88 MB/s in branja 266 MB/s.

55 komentarjev

Negativne vibracije trde diske upočasnjujejo

ZDNet - Vibracije trdim diskom škodijo, o tem ni nobenega dvoma. Vemo, da ekstremne vibracije ali veliki pojemki lahko disk poškodujejo, kako pa siceršnji neletalni tresljaji in hrup vplivajo na diske, ni bilo natančno raziskano. ZDNet poroča o raziskavi, ki kaže, da je njihov vpliv znaten, trpi pa predvsem hitrost.

Merili so namreč hitrost diskov v podatkovnih centrih, ki so bili v posebnem nosilcu iz ogljikovih vlaken, ki je dušil vibracije. V primerjavi z diski v klasični konfiguraciji so bili tihi diski od 56 do 246 odstotkov hitrejši pri naključnem branju in 34 do 88 odstotkov hitrejši pri naključnem pisanju. Razumljivo pri zaporednem branju ali pisanju bistvenih razlik ni bilo. Raziskava je zgolj uvodni korak v to smer, a kaže na...

14 komentarjev

Cruical se zgleduje po Intelu

Cruical RealSSD C300

vir: AnandTech
AnandTech - Na področju SSD-jev nedvomno najbolj izstopa Intel, ki mu je kar dvakrat uspelo izdati firmware za svoje pogone, s katerim so uporabniki (lahko) dobili le opeko. Tik za petami mu je zdaj Cruical. Že pred časom smo poročali, da težave povzroča njihov pogon RealSSD C300, ki uporablja Micronov krmilnik za shranjevanje (in branje) podatkov. Pred dnevi so končno izdali popravek za pogon, firmware različice 0002, a je ta prej naredil več škode, kot jo je popravil. Kot je v marcu poročal Anandtech je prva izdaja firmwarea sprva povzročila nedelovanje, po čemer se je pogon prebudil, a deloval pri izjemno nizkih hitrostih (~20 MB/s). Z novim firmwareom nekateri uporabniki poročajo, da se niti zbudi ne več,...

5 komentarjev

Sony ukinja diskete

Heise - V naših krajih se zdi, da smo diskete že zdavnaj pospravili na smetišče zgodovine, a ponekod so še vedno v uporabi. Le počasi se poslavljajo in Sony se je odločil, da jim bo pomagal slovo vzeti nekoliko hitreje. Z iztekom trenutnega fiskalnega leta (to bo marca 2011) bodo zaradi nizkega povpraševanja nehali proizvajati in prodajati diskete. Leta 2002 so prodali rekordnih 47 milijonov disket, lani pa se je povpraševanje skrčilo na 12 milijonov kosov. Zavzeti kupci disket so bili le še Japonci, Indijci in v nekaj državah v razvoju. Ostali prodajalci disket so jih postavili na hladno že dolgo nazaj.

Prve 3,5-palčne diskete (se še spomnite prevoda gibki disk?) je leta 1981 kot alternativo za 5,25-palčne izdal prav Sony. Zaradi boljše...

52 komentarjev

Intelovi SSD-ji ugodnejši še letos

Ugodna vstopnica v svet SSD-jev, ki bo postala še ugodnejša

vir: Expreview.com
Expreview.com - Pri Intelu so potrdili, da bomo cenejše (oz. prostornejše) SSD-je ugledali še pred koncem letošnjega leta, v zadnjem četrtletju. Za nižanje cene bodo pri Intelu stavili na nove pomnilniške čipe, ki bodo namesto v 34 izdelani v 25 nm-proizvodnem procesu. Tako bodo dosegli večjo gostoto podatkov, v svetu polprevodnikov pa se to neposredno prevede v nižjo ceno na gigabajt.

Mesto najcenejšega pogona, 40-gigabajtnega X25-V, katerega cena se giblje med 100 in 125 €, bo zasedel dvakrat večji X25-V z 80 gigabajti prostora. V prvem četrtletju leta 2011 bomo ugledali še cenejšo različico slednjega, ki bo ponovno omogočal shranjevanje le 40 gigabajtov podatkov....

53 komentarjev

Trdi disk in filmi v kompletu

TG Daily - Navadno sicer robantimo nad okostenelostjo filmskih založb, ki se s srednjeveškimi metodami spravljajo nad metode in prestopnike krasnega novega sveta, a to pot jim moramo priznati izvirnost. Seagate je namreč z založnikom Paramount sklenil dogovor, da na svojih zunanjih ponudijo njihove filme. Kupci petstogigabajtnega diska FreeAgent Go bodo na njem brezplačno prejeli Zvezdne steze (Star Trek, 2009), nadaljnjih dvajset pa je moč odkleniti za 10 do 15 dolarjev po kosu. Disk v akciji stane...

8 komentarjev

S poceni SSD-ji tudi Super Talent

Super Talent Value

Slo-Tech - SSD-ji se nezadržno cenijo in tako postajajo vedno bližji povprečnim uporabnikom. Zdaj bo izbiro nekoliko razširil še Super Talent, v svetu pomnilnika dokaj znan igralec. Njihova Value linija pogonov bo uporabljala MLC tip pomnilnika Flash ter bo sprva obsegala 4 različne kapacitete - 8, 16, 32 ter 64 GB.

Prva modela sta s svojo majhno kapaciteto skorajda neuporabna (razen kot npr. osnova za manj obsežno distribucijo Linuxa v domačem strežniku), saj 32-biten Windows 7 potrebuje vsaj 16 GB prostora za namestitev. Vseeno bo cena 8-gigabajtnega primerka relativno ugodna, okrog le 50 €. Nizka cena je poleg nizke kapacitete dosežena tudi z nizko hitrostjo, saj bosta tako 8 kot 16-gigabajtni...

14 komentarjev

OCZ Z-Drive R2 - modularen SSD

2-terabajtni primerek z dvojnim tiskanim vezjem z dodatnimi režami za Flash pomnilnik

vir: engadget
engadget - Da je trdi disk daleč največje (ali najmanjše?) ozko grlo v računalniškem sistemu, ni skrivnost, saj ga dandanes sistemski pomnilnik pri prepustnosti prehiti za 100 do 150-krat. SSD-ji so naznanili, da se bo to ozko grlo v prihodnosti zmanjšalo (oz. povečalo?), a bo do tja vseeno preteklo še nekaj časa, vsaj do dostopnosti množicam. A če denar ni ovira, OCZ že ponuja rešitev. Ta prihaja v obliki druge generacije Z-Drivea, Z-Drive R2, ki se namesto na vodilo SATA oz. SAS vtakne kar v PCIe režo z vsaj 8 stezami. Pogon je tudi popolna novost na trgu SSD-jev s svojo modularnostjo, saj se Flash pomnilniške čipe enostavno vtakne v režo, ki je nadvse podobna tisti, za prenosniške, SODIMM pomnilniške paličice. Pogoni, ki naj bi bili nadgradljivi kar na terenu, bodo prišli v kapacitetah ob 256 GB do 2 TB....

16 komentarjev

Nova najhitrejša diska iz Western Digitala

X-Bit Labs - Western Digital je včeraj predstavil nove trde diske, ki so po njihovih besedah najhitrejši ta hip. Novi diski iz družine VelociRaptor so na voljo v kapacitetah 450 in 600 GB, za petnajstodstotno pohitritev v primerjavi s predhodniki pa poskrbi 10.000 obratov plošč na minuto in 32 MB predpomnilnika. Bralni dostopni čas znaša 3,6 milisekunde in pisalni dostopni čas 4,2 milisekunde. Oba modela sta 2,5-palčne velikosti, tako da je Western Digital priložil kletke IcePack za namestitev v 3,5-palčne prostore v računalnikih. Manjši stane 299 dolarjev, večji pa 329 dolarjev.

39 komentarjev

Najprostornejša najmanjša diska

Specifikacije diskov

X-Bit Labs - Toshiba je predstavila najprostornejši trdi disk za prenosne računalnike, kamor so uspeli stlačiti terabajt podatkov. Za to so porabili tri plošče, ki imajo največjo gostoto zapisa doslej, to je 839,1 Mb/mm2. MK1059GSM bo tako za spoznanje višji od klasičnih 2,5-palčnih diskov, medtem ko bo njegov manjši sorodnik, prav tako novinec MK7559GSXP s 750 GB kapacitete in dvema ploščama povsem konvencionalnih dimenzij. Sicer sta si diska podobna: plošče se vrtijo s 5400 obrati na minuto, imata 8 MB predpomnilnika, vmesnik SATA-300 in povprečni dostopni čas 12 ms. Izdelka sta plod prevzetega Fujitsujevega oddelka za trde diske, ki ga je Toshiba kupila lansko jesen. Prodaja diskov se prične aprila.

3 komentarji

Strobeshnik

engadget - Strobeshnik je domiseln projekt, kako odsluženi trdi disk spremeniti v umetniško uro. Plošča na disku, ki se vrti, ima vrezane števke od 0 do 9 in dvopičje. Ko je ura vključena, se disk seveda vrti, vtis konstantne številčnice, ki kaže uro, pa daje stroboskopska luč v ozadju. To krmili posebno vezje na zadnji strani diska, ki prižiga LED-ice v ozadju in skrbi za iluzijo številčnice. Posnetek pove več kot tisoč besed.

9 komentarjev

SSD-ji za manj kot stotaka

OZC Onyx

vir: HotHardware
HotHardware - Vodilni proizvajalec izdelkov iz DRAM-a in flasha OCZ je najavil prve nevrteče podatkovne pogone (SSD-je), ki se prodajajo resnično za bagatelo. Tromestne evrske številke smo dosegli že zdavnaj, a za masovno uporabo je potrebno dvigniti kapaciteto in oklestiti število mest pri ceni na dve. OCZ se je naloge lotil s slednjega konca.

Nova družina pogonov se imenuje OCZ Onyx. Za dosego nizke cene so jih morali pošteno oskubiti, tako da nudijo le 32 GB kapacitete in 64 MB predpomnilnika. Deklarirana hitrost branja znaša 125 MB/s, zapisovanja pa 70 MB/s. Za vzdrževanje...

67 komentarjev

Plextor in WD začela prodajati SSD-je

X-Bit Labs - Januarja smo pisali, da je družina proizvajalcev SSD-jev dobila novega člana z imenom Plextor. V podjetju so držali obljubo, da bodo novi pogoni kmalu na voljo. Tako lahko od tega tedna kupimo Plextor PX-64M1S s 64 GB, ki pa s specifikacijami ne blesti - sekvenčno bere s 110 MB/s, piše s 65 MB/s in zmore 4200 oz. 1200 naključnih bralnih oz. pisalnih IOPS. Večji brat PX-128M1S s 128 GB bere in piše le za odtenek hitreje. Oba sta opremljena s tehniko porazdeljevanja obrabe (wear levelling), diagnostičnim SMART-om. Krmilnik je izdelalo podjetje Marvell. Pričakovali bi, da bosta diska, ki ju konkurenca zlahka užene, vsaj primerno cenejša, a ju Plextor ceni na 225 oz. 400 dolarjev. Drugi novi proizvajalec SSD-jev je Western Digital, ki...

6 komentarjev

SanDiskovi SSD-ji z 10-letno garancijo

X-Bit Labs - SanDisk je predstavil novo generacijo SSD-jev, s katero želi pokazati, da sta njihova zanesljivost in dolgoživost povsem primerljivi s klasičnimi trdimi diski. Družina G3 s članoma kapacitet 60 GB in 120 GB bo imela namreč kar desetletno garancijo. Kavelj je v deklariranih zmogljivostih, saj SanDisk obljublja le primerljivost s klasičnimi diski s 7200 obrati na minuto, tako da hitrostnih presežkov ne gre pričakovati. Pravijo sicer, da bo hitrost zaporednega branja 220 MB/s in hitrost pisanja 120 MB/s. Manjša inačica bo stala 230 dolarjev, večja pa 400 dolarjev.

14 komentarjev

Še letos 600 GB SSD iz Intela

X-Bit Labs - Intel si na vse pretege prizadeva odrezati si čim večji kos pogače na trgu SSD-jev. Zato ni presenetljivo, da glasno ponujajo ali pa napovedujejo novosti. Sedaj obljubljajo, da bodo do konca leta korenito zvišali kapacitete SSD-jev. Elitna družina X25-E se bo poredila do 400 GB, medtem ko plebejska verzija X25-M dobila predstavnike vse do 600 GB.

Prvo družino bo dopolnila vrsta SSD-jev s kodnim imenom Lyndonville, ki bodo na voljo v kapacitetah 100, 200 in 400 GB, s čimer bodo dostojna zamenjava za 32 GB in 64 GB X25-E. Izdelani bodo iz MLC-flash pomnilnika v 34 nm-tehnologiji, medtem ko so obstoječi iz SLC-flasha in v 50 nm.

Cenejšo inačico X25-M bodo okrepili s SSD-ji s kodnim imenom Postville Refresh, ki bodo prav tako grajeni iz MLC-flasha. Novi modeli bodo v velikostih 160, 300 in 600 GB, medtem ko bodo tanki X18-M za prenosnike v velikostih 160 in 300 GB. O cenah še ni podatkov, dobavljivi pa bodo v zadnjem četrtletju tega leta. Če ne bodo preveč zasoljene, utegniti biti to...

63 komentarjev

Sprehod po tovarni trdih diskov

Sestavljavci diskov iz Malezije in Tajske

Tom's Hardware - Eni izmed najbolj čistih prostorov na svetu so proizvodni obrati trdih diskov, ki so bolj podobni kakšnim laboratorijem za delo s smrtonosnimi virusi kot pa sestavljalnicam računalniških komponent. Ker delovanje diska zmotijo že majhni prašni delci in druge nečistoče, je vstop v čiste sobe omejen na minimalno število ljudi, ki se morajo vsakokrat primerno zaščititi. Obiskov je temu primerno malo, a pri Tom's Hardware so se uspeli dogovoriti za ogled tovarne Western Digitala v Kaliforniji. V zajetni fotoreportaži so na 41 straneh s še nekoliko več slikami in obširnimi komentarji pokazali vse, kaj se v takšni ogromni valilnici trdih diskov godi. Od izdelave do testiranja, raziskav in razvoja.

9 komentarjev

3 TB diski za vogalom

Glavni vir višanja kapacitete - bralno-zapisovalna glava

vir: Hexus
Hexus - Dvoterabajtni diski so že skorajda stalnica, saj je Western Digital prvi 2 TB disk iz serije Green predstavil že lanskega maja. Od takrat so pokazali še nekaj primerkov iz drugih serij (npr. Black), sledili pa so jim tudi pri Seagateu, Hitachiju in Samsungu, kjer so predstavili tudi varčneža iz serije ECOGreen. A računalniška industrija se, kot verjetno vemo vsi, razvija bliskovito hitro. Jasno je bilo torej, da 500 gigabajtov na magnetno ploščo, katerih štiri se nahajajo v 2-terabajtnih trdih diskih, ne bo največ, kar bomo ugledali. Proizvajalci bi sicer lahko izdelali 2,5 TB trde diske, če bi uporabili pet plošč, kot je to storil Hitachi s petimi 200 GB ploščami v svojem prvem 1 TB disku, a ima to negativne posledice na hitrost in segrevanje trdega diska. Napredek...

25 komentarjev

2 milijona ur zanesljivosti pri 600GB Seagate 2.5" disku

Seagate Savvio 10k.4

vir: Daily Tech
Daily Tech - Seagate je danes predstavil svojo novo serijo trdih diskov, Savvio 10k.4, s kapaciteto 450GB in 600GB.
Posebnost te serije je, da so šli diski skozi poseben tehnološki postopek preverjanja in testiranja, preden so postali dosegljivi kupcem.
Disk Savvio 10k.4 tako doseže 2 milijona ur delovanja med posamezno napako (eng. Mean Time Between Failures) in le 0.44% možnosti napake v življenski dobi (eng. Annualized Failure Rate), kar pomeni da je prvi in edini disk, ki doseže tako dobre rezultate.
V Seagate pravijo, da je serija Savvio 10k.4, 20% boljša v primerjavi z...

15 komentarjev

Sklopitev SSD in HDD

bit-tech.net - Dokler se SSD-ji ne bodo pocenili na raven klasičnih trdih diskov, bomo primorani žonglirati med nizko ceno HDD-jev in hitrostjo SSD-jev. Eden takih kompromisnih poskusov izvleči čim več za čim manj denarja iz obeh tehnologij je izdelek podjetja SilverStone z imenom HDDBoost.

Nanj se priključita hiter SSD in velik klasični trdi disk, HDDBoost pa ju operacijskemu sistemu predstavi kot en sam disk. Logika je preprosta - celoten SSD se uporablja kot predpomnilnik za trdi disk. Če je pravilo 80/20 izpolnjeno, torej z 20 odstotki vseh datotek izvedemo 80 odstotkov vsega prometa na disku, dobimo velik in relativno hiter trdi disk. V Evropi bo naprodaj od 19. februarja za 33 evrov in davek.

15 komentarjev

4k advanced format postaja standard

Sprememba velikosti sektorjev

vir: engadget
bit-tech.net - Pred nekaj tedni smo že pisali, da so pri Western Digitalu nekoliko spremenili zapis podatkov na trdih diskih, kar jim je z manjšim številom sektorjev omogočilo bolje izkoristiti prostor na magnetnih ploščah na račun manjšega deleža glave in varnostnega zapisa vsakega sektorja. Prvi diski s to tehnologijo so že na voljo v sklopu WD-jeve varčne serije Green, gre pa za modele EARS. Pri bit-tech.net so zato povprašali predstavnike Seagatea, kdaj bodo podobne diske predstavili tudi oni. Odgovor je bil nekoliko presenetljiv, a vsekakor dobrodošel. Po 1. januarju leta 2011 bodo vsi izdelani trdi diski uporabljali nov, 4k advanced format. Mednarodna organizacija za diske in z njimi povezane materiale, IDEMA (International Disk Drive Materials and Equipment Association), je spremenjen format standardizirala, kar pomeni, da bo v uporabi na vseh SATA pogonih z...

4 komentarji

IBM in Fujifilm spravila 35 TB na tračno kaseto

vir: IBM
X-Bit Labs - IBM-ovi raziskovalci so dosegli nov rekord v ploščinski gostoti zapisa na linearni magnetni trak, ki velja za eno izmed najbolj zanesljivih in dostopnih tehnologij hranjenja podatkov. To je pomembno, ker je shranjevanje podatkov na njih cenejše in energetsko učinkovitejše kot uporaba trdih diskov, tako da v velikih podatkovnih knjižnicah še vedno najdemo kilometre teh trakov.

V IBM Research v Zürichu so v sodelovanju s Fujifilmom iz Japonske dosegli gostoto zapisa 29,5 milijarde bitov na kvadratni palec, kar je približno 39-krat več od danes uporabljanih magnetnih trakov. Nova tehnologija bi lahko omogočila izdelavo kaset, ki sprejmejo 35 terabajtov nestisnjenih podatkov. V IBM-u...

10 komentarjev

Western Digital z dobičkom, SSD-ji mogoče 2011.

X-Bit Labs - Western Digital je objavil poslovne rezultate za drugo fiskalno četrtletje, ki se je izteklo 1. januarja, v katerih je videti, da podjetje posluje in da prodaja SSD-jev še vedno šepa. Lepo po vrsti.

Prihodki od prodaje so v tem četrtletju znašali 2,6 milijarde dolarjev, čisti dobiček pa 429 milijonov dolarjev. V tem času so prodali 49,5 milijona trdih diskov, kar je za 40 odstotkov več kot v enakem obdobju leto prej. Prihodke so povečali za 44 odstotkov, medtem ko je dobiček poskočil za skoraj 30-krat. To je razumljivo, saj so leta 2008 vknjižili za 113 milijonov stroškov prestrukturiranja, ki očitno daje rezultate. Povprečna cena prodanega diska je znašala 52 dolarjev oz. en dolar več kot lani.

Glavni del še vedno predstavljajo prihodki od prodaje diskov, saj so vsi ostali programi skupaj prinesli le 47 milijonov dolarjev. So pa vedno pomembnejši, saj so še leto prej znašali le 12 milijonov dolarjev.

Področje, ki nas najbolj zanima, so SSD-ji. Tu domači uporabniki nad Western...

6 komentarjev

Super Talent z novimi SSD-ji

Novi modeli

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Vodilni dobavitelj luksuznih PC-komponent Super Talent je v četrtek predstavil novo družino SSD-jev. Diski serije TeraDrive FT2 so namenjeni zahtevnim okoljem in imajo temu primerne karakteristike: krmilnike podjetja SandForce, flash tipa MLC ali SLC (odvisno od modela), kapaciteto od 50 do 200 GB in vgrajeni procesor SandForce SF-1500 SSD, ki zmore bralne in zapisovalne hitrosti do 250 MB/s. Poleg tega vsebujejo vrsto tehnologij, kot so RAISE (Redundant Array of Independent Silicon Elements, nekakšna verzija RAID-a na nivoju flash celic za večjo zanesljivost), DuraWrite za večjo vzdržljivost, uravnavanje izrabe (wear levelling) ter zaznavanje in popravljanje napak ECC (24 bitov v 512-bitnih blokih). Podatkov o ceni še ni.

9 komentarjev

Tudi Plextor s SSD-ji

X-Bit Labs - Vroče področje SSD-je vabi vedno nove igralce, najnovejši izmed katerih naj bi bil Plextor. Podjetje, ki ga poznamo predvsem po optičnih enotah, naj bi namreč prihodnji mesec začelo prodajati SSD-je. Novica prihaja z nemalo presenečanja, saj se je doslej Plextor sukal v povsem drugih krogih, a trga z napovedano eksplozivno rastjo pač ne gre izpustiti.

V Plextorju so razkrili, da bo prva generacija njihovih SSD-jev na voljo v 64 in 128 GB-verziji, v velikosti 2,5-palca (torej primerna za prenosne računalnike) in s podporo povezavi prek SATA II. Za nove izdelke se je že zagrel Dell, ki naj bi jih vgrajeval v svoje računalnike, kar kaže, da se bo Plextor osredotočil predvsem na OEM-e. Že poleti namerava Plextor izdati drugo generacijo SSD-jev, ki bo imela Marvellov krmilnik. Podrobnejših informacij še ni.

8 komentarjev

Boxee Box uporablja Tegra 2

Boxee Box

vir: HotHardware
HotHardware - Skrivnosti ni več, prvi medijski predvajalnik z imenom Boxee, ki ga bo proizvajal D-Link, bo uporabljal prav na CES-u predstavljeno nVidiino platformo Tegra 2. Slednjo smo že videli v lepem številu tabličnih računalnikov in net- oz. smartbookov, kot platforma pa v primerjavi s predhodnico, ki je v uporabi v Zune HD, v obliki čipa Tegra 250 prinaša kar štirikrat višje zmogljivosti od prve generacije. To je možno zaradi uporabe dvojedrnega ARM Cortex A9 procesorja, ki mu pomaga nVidiino grafično jedro. Številk iz resničnega sveta še ni, a pri nVidii obljubljajo, da naj bi 5-palčni tablični računalnik z enim polnjenjem lahko videoposnetek visoke ločljivosti predvajal 16, glasbo pa kar 140 ur....

13 komentarjev

CES: USB 3.0 v praksi

CNet - Predsednik foruma razvijalcev USB-ja je na sejmu CES razpravljal o prihodu standarda USB 3.0, ki naj bi množično uporabo doživel v tem ali najkasneje prihodnjem letu, in pokazal delovanje tudi v praksi. V ta namen je uporabil Hewlett-Packardov prenosnik, ki je že imel vgrajen novi priključek. Testirali so prenos filma v HD-kvaliteti velikosti 25 GB, ki je z USB 1.0 trajal 9,3 ure, z USB 2.0 13,9 minut, medtem ko ga je USB 3.0 prenesel v vsega 70 sekundah. Poleg tega je USB 3.0 varčnejši (porabi le tretjino energije predhodnika) in nazaj združljiv. Trenutno novi standard že podpirajo HP-jevi in Asusovi prenosniki, ostali pa bodo verjetno sledili kmalu. Tudi na strani odjemalcev se premika, saj je Western Digital že napovedal zunanji disk s tem priključkom.

19 komentarjev

600 GB Intelov SSD, TRIM tudi za OCZ

Kapaciteta že,kaj pa cena?

vir: Expreview.com
Expreview.com - SSDji so komajda postali popularni kot sistemski diski, za kar je kriva visoka cena na gigabajt oz. majhna kapaciteta, ko Intel že sanja o SSD-jih, ki bi po velikosti konkurirali povprečnemu mehanskemu trdemu disku. Pogon SSD s kapaciteto kar 600 GB bi po njihovih napovedih lahko ugledali že čez približno eno leto, v zadnjem četrtletju leta 2010. Trenutno aktualne Intelove pogone prve in druge generacije, ki uporabljajo NAND Flash pomnilnik izdelan v 50 oz. 34 nm-proizvodnem procesu, naj bi popolnoma ukinili v tretjem četrtletju prihodnjega leta. Tej potezi bo, kot rečeno v zadnjem četrtletju, sledil Postville Refresh, ki naj bi v 2,5 palčni, X25-M obliki prišel v treh kapacitetah - 600, 300 oz. 160 GB. Tolikšen dvig kapacitete...

7 komentarjev

Tudi Corsair s funkcijo TRIM

vir: Hexus
Hexus - TRIM, ki pri SSD pogonih skozi čas obdrži enake hitrosti prenosov, je vedno bolj popularna funkcija, z nekaj zamude pa so jo ponudili tudi pri Corsairju za linijo svojih najzmogljivejših, Performance pogonov. Slednja ima 3 predstavnike v kapacitetah 256, 128 oz. 64 GB, kot ponavadi pa TRIM deluje le v Windows 7. Za svojo zamudo imajo pravzaprav dober razlog, ki bi ga bili mnogi uporabniki opek v računalnikih nedvomno veseli tudi pri Intelu. Namesto da bi bili prvi s podporo TRIMu so si pri Corsairju vzeli čas. Ko so pripravili firmware s TRIMom, so ga skupaj s Samsungom, ki je izdelovalec krmilnika in pomnilniških čipov, dodobra stestirali na...

16 komentarjev

Kopije Eee Keyboard še pred njenim izidom

NorhTec Gecko Surfboard

vir: engadget
engadget - Tehnološki napredek? Kje pa, če ste zaspali nekje v začetku osemdesetih, ko so bili popularni ZX Spectrumi in Commodorji, ter se zbudili sedaj, razen oblike in razporeda tipk stvari niso popolnoma nič drugačne. Računalnike imamo namreč še vedno kar v tipkovnicah. Tukaj ciljamo predvsem na Asusov Eee Keyboard, ki je pravzaprav netboard (komponente netbookov/nettopov v tipkovnici) ter ima že nekaj posnemovalcev. Pri NorhTecu so predstavili Gecko Surfboard, kjer za pičlih $100 poleg tipkovnice dobite tudi celoten računalnik. Le-ta seveda ni pretirano zmogljiv, prej nasprotno, saj ga sestavlja gigahertčni Xcore86 sistem-na-čipu, 512 MB delovnega pomnilnika, za shranjevanje podatkov ter kot zagonski medij pa skrbi SD pomnilniška kartica oz. 2,5 palčni trdi disk. Za tako nizko ceno je tudi relativno malo...

12 komentarjev

Seagate momentus Thin januarja

Shujševalna dieta, na katero bi bile ponosne celo manekenke

engadget - Pred manj kot tednom dni so pri Seagate predstavili znižane, 7 mm trde diske standarda 2,5 palcev, ki so 2,5 mm nižji od običajnih diskov za prenosnike. Nižjo višino so dosegli z uporabo le ene podatkovne plošče (500 in 640 gigabajtni diski imajo dve), zaradi česar je bilo mogoče tudi špekulirati o največji kapaciteti v kateri bo pogon ponujen. Kot že znano bo Seagate javnosti pogone predstavil na januarskem lasvegaškem CES, sprva pa bosta naprodaj pogona s 160 oz. 250 gigabajti prostora. Pri Seagateu so razkrili tudi ostale specifikacije tankih diskov, tako da zdaj vemo, da se bo povezoval prek standarda SATA II, da se bo plošča vrtela s 5400 obrati na minuto ter da se bodo podatki pretakali skozi 8 MB...

1 komentar

Western Digital bo bolje izkoristil prostor trdih diskov

Sprememba velikosti sektorjev

vir: engadget
engadget - Proizvajalci trdih diskov neprestano iščejo načine, kako povečati kapaciteto svojih trdih diskov, kar ponavadi dosežejo z večjim številom magnetnih plošč oz. z gostejšim zapisom podatkov na njih. Pri Western Digitalu so se zadeve zdaj lotili nekoliko drugače, saj bodo povečali delež magnetne plošče, ki se dejansko uporabi za zapis podatkov. Le-ti se zapisujejo na sektorje, vsak izmed njih pa je opremljen s Sync/DAM začetkom, ki nudi informacije o sektorju, in ECC zaključkom, ki omogoča reševanje napak v zapisu. Med posameznima sektorjema je tudi majhna reža, ki še dodatno poveča izgube pri prostoru. Pri WD-ju bodo z novimi diski (2 TB Caviar Green bo kot nov, Advanced Format Drive, naprodaj v nekaj tednih) uporabili večje, 4-kilobajtne sektorje. Velikost Sync/DAM začetka bo enaka manjšim sektorjem, medtem ko se bo nekoliko povečala velikost ECC dela....

28 komentarjev

Moj trdi disk je lahko balon

Wired News - Klasični trdi diski z magnetnimi ploščami in bralnimi glavami se počasi, a neizogibno poslavljajo. Četudi jih ne nemara ne menjamo takoj s SSD-ji, jih nadomesti večji in novejši klasik. Kaj torej storiti z odsluženimi diski? Če ne vsebujejo strogo zaupnih podatkov, ki bi terjali njihov pokop v lavi, in če posedujete nekaj smisla za estetiko, jih lahko predelate v lične modelčke. Sistemski administrator Miguel Rivera je imel preveč diskov in časa, zato je iz njih izdelal celo kopico skulptur. Motorje, avtomobile, terminatorje. Kot pravi Rivera, je želel napraviti nekaj le iz...

4 komentarji

Seagate pripravlja SSDje, najtanjše diske za prenosnike

vir: engadget
engadget - Za prednovoletni čas je običajno, da proizvajalci pripravijo čim več novosti in tako zaradi obdarovanja dvignejo svojo prodajo, kar pomeni dodaten zaslužek. Ta logika se je nekoliko izognila Seagateu, ki je predstavil dve novosti, a bosta zaenkrat obe nedosegljivi za končne kupce. Končno so začeli izdelovati pogone SSD, še tanjše prenosnike pa bodo omogočili s tanjšimi 2,5 palčnimi, mehanskimi trdimi diski, ki v višino merijo zgolj 7 mm. Diski, del serije Momentus Thin, bodo uradno predstavljeni na januarskem lasvegaškem CES, ter takoj po njem tudi naprodaj. Višina zgolj 7 mm je skoraj 30% nižja od običajnih, 9,5 mm diskov, ki jih je mogoče vgraditi v prenosnike oz. skoraj 50% nižja od 12,5 mm visokih diskov, ki so tudi del 2,5 palčnega...

0 komentarjev

Prvi SSD s SATA-600 iz Microna

X-Bit Labs - Micron je izdal nov flash trdi disk brez premičnih delov (SSD), ki se ponaša s titulo prvi SSD z vmesnikom SATA-600. Imenuje se Micron RealSSD C300 in dosega bralno hitrost do 355 MB/s in hitrost pisanja do 215 MB/s, nativna podpora SATA-600 pa zmore do diska in nazaj spraviti 6 gigabitov na sekundo. Predstavljeni SSD uporablja 34 nm MLC NAND flash, podporo standardu ONFI 2.1 NAND in lastni krmilnik, vse v kapacitetah 128 in 256 GB. Masovna proizvodnja in dobavljivost sta predvideni za prvo četrtletje prihodnjega leta s ceno 350 oz. 715 dolarjev.

17 komentarjev

OCZ napovedal zunanji SSD

X-Bit Labs - Zakaj bi nove hitre SSD-je tlačili le v računalnike, medtem ko bi zunanji diski ostajali še vedno pri dobrih starih magnetnih ploščah, so razmišljali pri OCZ in najavili novo serijo zunanjih SSD-jev. V sodelovanju z izdelovalcem krmilnikov Symwave, ki je pripravil krmilnik za povezavo SATA - USB 3.0, so pripravili novo družino SSD-jev, ki se na računalnik priključijo prek USB3. Ta priključek je za zdaj še redek, a se bo po standardizaciji gotovo kmalu uveljavil. Redna oprema naj bi postal najkasneje do leta 2011.

Kot pravijo, je na ta način podprt prenos podatkov s hitrostmi do 5 gigabitov na sekundo in kopica zelenih tehnologij, kot je boljše upravljanje z energijo in nižja obremenitev centralnega procesorja. Uradno predstavitev pogonov pričakujemo v začetku januarja na CES-u v Las Vegasu, do takrat pa cedimo sline.

4 komentarji

Terabajtni SSD iz OCZ

Slo-Tech - OCZ je objavil, da je začel prodajati SSD-je iz nove serije Colossus, ki so namenjeni predvsem namiznim računalnikom in delovnim postajam. Kolosalni modeli so na voljo v kapacitetah 120, 250, 500 in 1000 GB, s čimer bodo zadovoljni tudi najzahtevnejši uporabniki. Uporabljajo večnivojske celice v flash pomnilniku (MLC), 128 MB predpomnilnika in krmilnik Indilix, tako da zmorejo brati in pisati z največ 260 MB/s. Cene so kar zasoljene, saj najmanjša verzija stane 438 dolarjev, 250 GB 820 dolarjev, 500 GB 1530 dolarjev, terabajtna pa kar 3397 dolarjev.

17 komentarjev

SSD-ji se bodo pocenili v treh do petih letih

Gibanje cen 16-gigabitnih MLC-čipov

X-Bit Labs - Nestrpno že čakamo, da se SSD-ji pocenijo na znosne ravni. Daleč od tega, da bi bili nesramno dragi, a v primerjavi s klasičnimi trdimi diski so vendarle nekoliko predragi, da bi jih popolnoma nadomestili. Izvršni direktor podjetja OCZ, ki je vodilni svetovni proizvajalec DRAM-a in flasha, obljublja, da se bodo SSD-ji na raven trdih diskov spustili v prihodnjih treh do petih letih. Do takrat bo ostalo trenutno stanje, ko SSD-je uporabljajo za zagonske in sistemske diske, medtem ko se za masovno shranjevanje podatkov še vedno zatekamo h klasiki. V zadnjem času se je flash sicer podražil, a v prihodnosti bo pričakujemo cenitveni trend. V SanDisku pojasnjujejo, da se bo z nižanjem cen flasha upočasnilo investiranje proizvajalcev v te proizvodne kapacitete,...

17 komentarjev

Intelovi SSDji ponovno težavni

2. generacija X25-M, spet v težavah

vir: engadget
engadget - Druga generacija Intelovih X25-M SSDjev s 34 nm pomnilniškimi čipi je bila kmalu po prihodu na trg že odstranjena s polic trgovin, saj so težave s firmwareom in gesli za BIOS lahko povzročili izgubo podatkov na pogonu. S popravkom programske opreme pogona so težavo rešili, a so se zdaj pojavile nove. Pred dvema dnevoma je Intel izdal najnovejšo različico firmwarea za svojo drugo generacijo SSDjev (prva generacija ne bo več dobivala popravkov), ki je v Windows 7 dodala podporo funkciji TRIM. Funkcija ohranja hitrost delovanja s časom, saj se pogoni brez TRIMa sčasoma zamažejo in upočasnijo. A popravljen firmware, ki je prinesel tudi do 40% višje hitrosti pri sekvenčnem zapisovanju, ni bil brez posledic za uporabnike, saj...

28 komentarjev

WD uspešen, povečuje investicije v SSD

X-Bit Labs - Western Digital je letos s prevzemom podjetja SiliconSystems nenadoma postal igralec na trgu SSD-ju, po tem ko so še lani le razmišljali o tem. Svoj posel jemljejo resno, saj povečujejo investicije v razvoj novih SSD-jev. Western Digital je za prevzem SiliconSystemsa odštel 65 milijonov dolarjev in kmalu junija že izdal prvo serijo svojih SSD-jev. Tim Leyden, prvi finančnik podjetja, je dejal, da povečane investicije odražajo nove tehnološke napredke, nove izdelke in programe, vključujoč nedavno prevzet SSD-oddelek. Nič čudnega, saj jim Seagate tesno diha za ovratnik z izdajo SSD-jev za podjetja. Potrošniki tako lahko le upamo, da se bodo SSD-ji čim prej pocenili na znosne ravni, čeprav proizvajalci čipov (npr. SanDisk Corp) ocenjujejo, da bomo pravi razmah doživeli šele v letih 2011-12.

Mimogrede pa poglejmo še poslovne rezultate WD-ja. V fiskalnem četrtletju, ki se je končalo septembra, so zabeležili prihodke v višini 2,2 milijarde dolarjev, rekordno prodajo trdih diskov (44,1...

6 komentarjev

PS3 Slim kot balistični izstrelek

engadget - Pri avstralski podružnici Sonyja so si zamislili nadvse zanimivo reklamno kampanjo, katere oglas v obliki počasnega video posnetka si bodo še najraje ogledali bralci, ki jim Sony ni preveč po godu. V reklamnem spotu s pomočjo posebnega vozička izstrelijo PS3 Slim pri hitrosti 80 km/h v 46 palčni LCD televizor Sony Bravia KDL46X 3100. Posledice so seveda katastrofalne za oba udeleženca testa trka.

Spot, ki se dogaja v laboratoriju za preizkušanje varnosti avtomobilov v Melbournu, predstavlja posebno akcijo, kjer bo v Avstraliji prvih 25.000 kupcev prej omenjenega televizorja brezplačno dobilo priložen tudi PS3 Slim, verjetno s 120 gigabajtnim trdim diskom. Namen oglasa je, da se bo po internetu razširil od ust do ust in tako pravzaprav...

12 komentarjev

PS3 Slim 250 GB potrjen

vir: engadget
engadget - Medtem ko bo 250 gigabajtni trdi disk v Xbox360 zaenkrat zgolj posebna ponudba, bo Sony večji trdi disk v Sonyjevi konzoli od novembra naprej nekaj običajnega. 120 gigabajtnemu modelu PS3 Slim se bo tako pridružil še večji model, ob 80 in 160 gigabajtnih zalogah debelejših in starejših PlayStation 3. Konzola z večjim trdim diskom bo v ZDA naprodaj za $350, dobavljiva pa naj bi bila od 3. novembra naprej. Evropejci smo tokrat začuda nekoliko v prednosti, saj v Španiji že prodajajo komplet PS3 Slim z 250 GB diskom in igro Uncharted 2, ki imajo nadvse ugodno ceno. Za dvakrat večjo kapaciteto trdega diska, ki ga brez kršenja garancije sicer lahko zamenja vsak,...

17 komentarjev

Intelov Light Peak že prihodnje leto

Kabel za Light Peak

CNet - Intel je prve prototipe svoje nove tehnologije Light Peak pokazal septembra. Gre za novo komunikacijsko vodilo, ki naj bi s prenosom podatkov med napravami v računalniku prek optičnih kablov nadomestilo gomilo različnih vodil v današnjih sistemih. Light Peak ne bo nadomestil le USB-ja, temveč bo uporaben tudi za povezavo zaslonov, pripravo omrežja in podobno. Intelovo čipovje pa bo skrbelo, da so bodo raznovrstni podatki pošiljali z ustrezno prednostjo. Intelove smele ideje so z njim zamenjati USB, Firewire, DVI, HDMI, DisplayPort in Ethernet. Tehnologijo bodo poskusili standardizirati prek USB Implementers Foruma. Kljub drznim napovedim Intel nove tehnologije ne odriva v nedoločljivo prihodnost, ampak hrabro napoveduje pojav na trgu...

16 komentarjev

Prvi trdi disk z USB 3.0

Slashdot - Po uradni predstavitvi standarda USB 3.0, ki obljublja bistveno višje hitrosti prenosa, počasi le kapljajo naprave s podporo zanj. Veliko imajo pridobiti trdi diski in prvi je že tu. Gre za nizozemsko podjetje Freecom, ki je v lično ohišje zapakiralo terabajtni disk, dodalo vmesnik USB 3.0 in postavilo ceno pri sto funtih (110 evrov). Seveda za polni izkoristek potrebujete še PCI-USB 3.0 krmilnik za namiznik oz. ustrezno PC Card za prenosnik, kar vas bo stalo še nekaj deset evrov. Windows 7 naj bi napravo prepoznali sami, Vista in XP potrebujeta sunek v obliki gonilnikov, uporabniki Macov...

55 komentarjev

USB 3.0 prihaja

Pričakovani tržni deleži različic 1.1 (svetlo modra), 2.0 (temno modra) in 3.0 (rdeča)

vir: TG Daily
TG Daily - Doba SuperSpeed USBja oz. USB 3.0 se nezadržno bliža, saj smo že dobili prve izdelke, ki uporabljajo hitrejši standard. Kot prvi je certifikat, da je skladen s standardom, dobil NECov xHCI krmilnik, ki bo skrbel za pravilno komunikacijo novih naprav z ostalim sistemom. Jeff Ravencraft, predsednik skupine USB-IF, ki skrbi za certifikate, je povedal, da so krmilnik temeljito stestirali ter tako zagotovili delovanje obilice naprav, kar bi moralo omogočati nemoteno delovanje. Povedal je tudi, da bo tekom IDFa predstavljenih še kar nekaj izdelkov s podporo USB 3.0, kot so Buffalo prenosni trdi disk, ExpressCard razširitvena kartica za prenosnike ter FujitsuSiemens prenosnik, z vgrajenim USB 3.0...

42 komentarjev

Nov dvoterabajtni disk iz Seagata

TG Daily - Seagate je predstavil nov dvoterabajtni trdi disk, ki je namenjen zahtevnejšim uporabnikom s potrebo po veliki kapaciteti in visoki hitrosti. Barracuda XT zato plošče vrti s 7200 obrati na minuto, pomaga pa si še s 64 MB predpomnilnika in novim priključnim vmesnikom SATA 6 Gb/s. Seagate prav zaradi več predpomnilnika predvideva hitrejše odzivanje v aplikacijah, kot so igre ali orodja za montiranje videa. Cena: 300 dolarjev.

31 komentarjev

Standard 802.11n potrjen

Reuters - Kot smo poročali poleti, je s septembrom standard 802.11n resnično dočakal končno verzijo. Nov standard za brezžični LAN, ki ga je ta teden potrdil IEEE, podpira hitrosti prenosa do 300 megabitov na sekundo, kar je šestkrat hitreje od dosedanjega 802.11g, in večji domet. Proizvajalci so seveda pograbili novost in že do sedaj, ko je bil standard v fazi osnutka (n draft), izdali kopico naprav s podporo zanj. Končna verzija se od nje ne razlikuje bistveno, tako da bodo že izdelane naprave v najslabšem primeru potrebovale le nadgradnjo firmwara za nemoteno delovanje. Vse specifikacije standarda bodo objavili sredi oktobra.

35 komentarjev

Golob zmogel 4 Mb/s na 80 km

Winston

Daily Mail - Na našem forumu je pred leti potekala debata, kako doseči čim hitrejši prenos podatkov z nekonvencionalnimi metodami. Dokončnega odgovora nismo uspeli dobiti, se je pa visoko zavihtela samokolnica, naložena s 120 GB diski, ki jo potiska kit. Od muh ni bil niti tovornjak z nerazrezanimi rezinami flash čipov. V podobnem smislu so v Južni Afriki priredili zanimivo tekmovanje, kjer sta si nasproti stala 11-mesečni poštni golob s 4 GB SD-kartico po imenu Winston in povezava ADSL. Pot je bila dolga 80 km. Prepričljivo je zmagal ptič, ki je za pot porabil 2.06:57, kar znese približno 4 Mb/s, medtem ko je bil prenos prek spleta še vedno pri bornih štirih odstotkih.

61 komentarjev

Osem tisočakov za 67 terabajtov

Slo-Tech - Backblaze je komercialna spletna stran, ki uporabnikom za pet dolarjev mesečno ponuja neomejeno količino prostora na svojih strežnikih, ki ga lahko uporabijo za shranjevanje varnostnih kopij. Ker to pomeni na tone podatkov, so morali iznajti način, kako vse silne petabajte podatkov poceni uskladiščiti. Predpripravljene rešitve so se izkazale za pregrešno drage, zato so fantje sedli skupaj in sestavili svoje - Linuxove strežnike velikosti 4U rack, ki za 7.867 dolarjev nudijo 67 terabajtov prostora.

In iz česa sestojijo? Gre za običajne komponente, ki jih najdemo tudi v domačih računalnikih. Na eno Intelovo matično ploščo priključijo štiri kartice SATA. Skupno je tako na tak sistem povezanih 45 diskov, kar porabi precej električne...

51 komentarjev

Toshiba z novim 2,5" diskom

Prenosni diski v štirih barvnih kombinacijah

vir: engadget
engadget - Dandanes shranjevanje podatkov v prenosnikih ni več problem, saj so 500 gigabajtni trdi diski že nekaj običajnega. Hitra rast je seveda del celotne industrije, torej ji ne morejo uiti niti trdi diski, kar potrjuje Toshiba, ki je pravkar predstavila 640 gigabajtni trdi disk v 2,5 palčni velikosti. Dve 320 gigabajtni plošči se vrtita s 5400 obrati na minuto, kar pomeni, da so na trgu tudi hitrejši diski (modeli s 7200 obr/min ter SSDji), a redki, ki ponujajo toliko prostora. WDjev terabajtni model npr. ni primeren za uporabo v večini prenosnikov zaradi nestandardne debeline 11 mm. Poleg 640 gigabajtnega modela Toshiba ponuja še 500 GB, ki prav tako uporablja dve podatkovni plošči, ter 320, 250 in 160 GB modele z le eno podatkovno ploščo. V...

32 komentarjev

WD z dvema novima 2-terabajtnima diskoma

Caviar Black levo, RE4 desno

vir: AnandTech
AnandTech - Western Digitalov 2 terabajtni Caviar Green je bil dolgo časa zelo osamljen na vrhu kapacitetne lestvice, a izbira se počasi bogati. Zdaj tudi na račun dveh novih modelov iz WDja, 2 terabajtnega Caviar Black ter RE4. Serija Caviar Green je primerna za tiste uporabnike, ki jim glavna prioriteta ni le hitrost pogona, temveč jim je pomembna tudi manjša poraba energije, kar so pri WDju dosegli z zmanjšano hitrostjo vrtenja podatkovnih plošč. Nova modela štiri 500 GB plošče vrtita pri običajnih 7200 obratih na minuto, prideta opremljena s 64 MB predpomnilnika ter podatke pretakata prek druge generacije vodila SATA.

Obenem prineseta tudi nekaj novosti, izmed katerih je verjetno najpomembnejši...

18 komentarjev

SSD-ji za plitkejše žepe

OCZ Solid 2

vir: engadget
engadget - Čeprav so 32 in 64 gigabajtni modeli SSD-jev že zelo cenovno ugodni, še vedno večinoma uporabljajo počasne kontrolerje JMicron, ki so za povrhu vsega še brez predpomnilnika. A na obzorju je rešitev tudi za tiste uporabnike, ki si želijo spodobnega pogona in za katerega ne želijo odšteti malega premoženja. OCZ je predstavil cenejšo linijo SSDjev, Solid 2, ki, podobno kot linija Vertex, uporabljajo na ARM arhitekturi osnovan krmilnik podjetja Indilix. V seriji sta zaenkrat le dva modela s kapaciteto 120 oz. 60 GB, ki prideta v prenosnikom prijazni velikosti 2,5". Za oba modela obljubljajo hitrosti do 125 MB/s pri branju, ter nekoliko nižje pri zapisovanju, do 100 MB/s. Kot je normalno pri pogonih s...

14 komentarjev

Intel popravil težavo s svojimi SSD-ji

X25-M in X18-M

vir: HotHardware
HotHardware - Poročali smo o težavi, ki je doletela drugo generacijo Intelovih SSD pogonov. Težava se pojavi, ko se v BIOSu nastavljeno geslo za dostopanje do pogona odstrani oz. spremeni. Pogon po ponovnem zagonu računalnika postane majhna opeka, s seboj pa vzame tudi vse podatke. Zaradi težave so se pri Intelu odločiti s prodajnih polic začasno odstraniti 2. generacijo 25-M in X18-M pogonov, ki namesto 50 nm uporabljajo 34 nm flash čipe. Na veselje še neprizadetih uporabnikov je Intel že pripravil popravek firmware-a, ki hrošč odpravlja. To pomeni, da naj bi se pogoni tudi v kratkem vrnili na prodajne police. Navodila za namestitev novega firmwara si je moč ogledati na HotHardware.

0 komentarjev

2,5-terabajtni diski na obzorju

RegHardware - Trenutno se svet mehanskih trdih diskov vrti s 500 GB na ploščo, kar uporabnikom prinese do 2 TB prostora na pogon. A slednji niso ravno popularni, bolje pa se prodajajo 1 in 1,5 TB modeli. Vseeno bodo tudi 2 TB modeli morda že v začetku naslednjega leta passé. TDK, proizvajalec bralno-zapisovalnih glav, ki je odgovoren za kar nekaj prostorskih premikov v industriji, je napovedal, da proizvajalci trdih diskov že testirajo nove glave, ki omogočajo zapisati do 640 GB podatkov na eno magnetno ploščo.

S štirimi takšnimi ploščami v pogonu to nanese 2,5 TB, proizvajalci pa bi se lahko odločili tudi za model s petimi ploščami, ki bi kapaciteto dvignil prek 3 TB. Obenem so napovedali tudi zgoščevanje podatkov na 2,5 palčnih diskih, na 320 GB na ploščo. Do sedaj je bila največja gostota 250 GB, z novimi ploščami pa lahko pričakujemo 640 oz. morda celo 960 GB modele v nestandardnem, 11 mm ohišju.

Trdi diski s 640 gigabajtnimi magnetnimi ploščami bi na prodajne police lahko prišli že...

19 komentarjev

Hitachi z najhitrejšim dvoterabajtnim diskom

Hitachi Deskstar 7K2000

Heise - Hitachi je včeraj predstavil nov trdi disk, ki bo prvi dvoterabajtni disk, ki se bo vrtel s 7200 obrati na minuto. Tri in pol inče velik Deskstar 7K2000 bo imel 32 MB predpomnilnika in vmesnik SATA II. Hitachi obljublja, da bo novi disk v neobremenjenem stanju porabil za desetino manj energije kot starejši modeli. V disku najdemo pet plošč, kar pomeni, da Hitachi še vedno ni uspel doseči 500 GB na ploščo. Tako sedaj pravijo, da je gostota bitov na ploščah manjša, kar naj bi prispevalo k dolgoživosti. Cena bo onstran Atlantika okrog 320 dolarjev.

Zanimivo je, da Hitachi poleg tega modela, ki je naprodaj takoj, za bližnjo prihodnost napoveduje tudi manjše člane družine Deskstar 7K1000.C,...

11 komentarjev

Intel zaradi hroščev ustavil svoje SSD-je

The Register - Intel je v svojih SSD-jih, ki uporabljajo večnivojske celice (MLC), grajene v 34 nm-tehnologiji, odkril hrošča, zaradi katerega je začasno ustavil prodajo svojih pogonov. Nevšečnost tiči v firmwaru, povzroči pa lahko kvarjenje podatkov, če uporabnik v BIOS-u nastavi geslo za omejitev dostopa do diska in ga kasneje spremeni ali odstrani. Prizadeti sta seriji X25-M iz X18-M druge generacije, ki je luč sveta ugledala pred slabima dvema tednoma, in nadomešča 50 nm-primerke. Intel je popravek napovedal za naslednja dva tedna, ni pa še jasno, ali bo zgolj preprečil pojavo napake ali pa bo tudi oživil izgubljene podatke. Medtem Intel uporabnikom svetuje, naj ne nastavljajo ali spreminjajo gesel v BIOS-u.

0 komentarjev

Standard IEEE 802.11n končno standarden

Od septembra naprej brez 'draft'

vir: engadget
engadget - Osnutek 6. nadgraditve standarda IEEE 802.11, ki skrbi za brezžično komunikacijo domačih omrežij, 802.11n, je v stanju druge različice osnutka že približno dve leti. Temu bo končno konec septembra, ko bo osnutek zaključen in sprejet kot polnopravni standard. Počasno sprejemanje le-tega seveda ni ustavilo proizvajalcev brezžične opreme, ki so izkoristili višje hitrosti in kakovost signala osnutka ter ga v drugi verziji implementirali tudi v svojo strojno opremo. Uporabniki so večinoma zadovoljni s precej višjimi hitrostmi in mnogo višjo kakovostjo signali in/ali dometom dostopnih točk oz. usmerjevalnikov. Prav na srečo teh uporabnikov pa so pri Wi-Fi Alliance, ki za standard skrbi, povedali, da ne bo težav s komunikacijo 802.11n in draft-n naprav, saj je slednjih že več kot 600 različnih modelov. V končni standard bodo dodali...

20 komentarjev

Terabajt za prenosnike

vir: engadget
engadget - Jasno je, da se z dobrim palcem manj širine trdi diski za prenosnike ne morejo kosati z večjimi, 3,5 palčnimi diski. A to ni ustavilo razvojnikov pri Western Digital, katerim je v 2,5 palčno ohišje uspelo stlačiti za kar terabajt podatkovnih plošč. V primerjavi s 3,5 palčniki so še vedno pol manjši, a je bil preskok s 500 GB na 1 TB zelo hiter. Čast prvega terabajtnega diska je WDju sicer prevzel Hitachi, a so se zdaj vrnili dvojno, s prvim 2 TB diskom na sploh in prvim 1 TB mehanskim, 2,5 palčnim diskom. Do te magične številke jih je sicer prehitel pureSillicon, ki je že pred časom predstavil terabajtni SSD. Prostornost seveda ne pride brez odrekanja, čemur je...

41 komentarjev

Leto 2009 še ni leto SSDjev

X-Bit Labs - Kljub porastu zmogljivosti, kapacitet in zanesljivosti, vedno večim modelom in nižjim cenam SSDji še niso tako zelo popularni, kot bi bili prepričani nekateri. Tako je leto 2009 še daleč od leta prodora SSDjev, saj bo njihova penetracija pri prenosnikih, katerim se verjetno najlepše podajo, do konca leta le med 1 in 1,5 %. Tudi pri netbookih, ki so v začetku imeli izključno flash pomnilnik, situacija ni preveč rožnata, saj jih ima SSDje le še približno 10 %, ostalih 90 % pa uporablja cenejše mehanske diske, večinoma v velikosti 160 GB.

Obema procentoma zagotovo botruje cena, saj je še vedno visoka (kljub slabšim zmogljivostim in nižjim kapacitetam sploh za cenovno ugodne netbooke), a ni edini razlog za nizko zaželenost. Sama cena ni nujno toliko višja od mehanskih pogonov, zato pa je cena na gigabajt, ki pomeni majhne kapacitete. Uporabniki, sploh tisti, katerim je prenosnik glavni in edini sistem, hočejo več kot 32 oz. 64 GB prostora, kolikor ga nudijo najcenejši pogoni. Trenutno...

16 komentarjev

Potrjen nov standard slovenske tipkovnice

Delo - Slovenski inštitut za standardizacijo je potrdil nov standard za slovenski razpored tipk na tipkovnici, ki je bil v javni obravnavi od 1. februarja do 2. marca letos. Standard se imenuje SIST 1044:2009 in kakšnih bistvenih sprememb ne prinaša, njegova uporaba pa ne bo obvezna. Najbolj očitne spremembe bodo prestavitev tipk za znaka ć in đ v tretjo raven, na njuni mesti pa bosta prišla znaka š in evro (€); kjer je bil prej š, bo po novem afna (@). Poleg tega so poslovenili tudi napise na kontrolnih tipkah: Enter bo odslej Potrdi, Esc Izhod, Caps Lock Velike črke, Shift Dvig itn. Odslej je predvidena revizija standarda vsakih pet let, če se bo pokazala utemeljena potreba po spremembi. Klik!

176 komentarjev

Western Digital s svojo serijo SSD-jev

SiliconDrive III

X-Bit Labs - Western Digital je lani sprva začel razmišljati o vstopu na trg SSD-jev, nato pa je letos prevzel podjetje SiliconSystems in se nenadoma kar znašel na tem trgu. Tako so včeraj izdali svojo prvo serijo SSD-jev, ki so jo poimenovali SiliconDrive III, s čimer nadaljujejo tradicijo poimenovanj prevzetega podjetja.

Dvoinpolpalčni diski bodo podpirali vmesnike SATA, PATA in 1,8'' Micro SATA. Proizvajalec obljublja hitrosti zapisovanja do 80 MB/s in branja do 100 MB/s, medtem ko naj bile njihove kapacitete med 30 in 120 GB. Kot že prejšnji izdelki podjetja SiliconSystems, niso namenjeni običajnim uporabnikom, marveč vgradnji v embedded sisteme. Temu primerna je poraba, ki znaša 2 W pri pisanju, sicer pa manj kot en vat. Western Digital obljublja, da bodo...

14 komentarjev

Novi SSD-ji iz OCZ

OCZ Agility

X-Bit Labs - Podjetje OCZ je izdalo nove SSD-je, ki so namenjeni tistim z nekoliko skromnejšimi denarnicami. Gre za serijo Agility, ki za razliko od Apexa ne uporablja tehnologije RAID 0 za zvišanje hitrosti, kar blagodejno deluje na ceno. Dvainpol palca veliki diski bodo na voljo s kapacitetami 30 GB, 60 GB in 120 GB, vsi pa bodo imeli 64 MB predpomnilnika in krmilnik podjetja Indilix. Najmanjši model bere s 185 MB/s, piše s 100 MB/s in zaporedno zapisuje z 60 MB/s, medtem ko večja bratca bereta z 230 MB/s, pišeta s 135 MB/s oz. zaporedno z 80 MB/s. Deklarirana življenjska doba med napakami (MTBF) znaša 1,5 milijona ura. Cene se bodo gibale okrog 150, 230 in 380 dolarjev,...

16 komentarjev

HP-jevi novi oblačni strežniki

HP Proliant SL2×170z G6

vir: Slashdot
Slashdot - HP se z novimi modeli slečenih rackmount serverjev odpravlja na trg strežnikov namenjenih oblačnim podatkovnim centrom. Tako so najavili na Proliant seriji zasnovane strežnike, katerih glavna lastnost je slečenost. Kar pomeni, da so (po zgledu nekaterih konkurentov) iz ohišja strežnika pobrali večino odvečnih delov in temeljito preuredili postavitev komponent.

Tako preurejen strežnik je lažji in omogoča boljši pretok zraka skozi ohišje. To je v ponavadi nabito polnih omarah računskih centrov precej pomembna lastnost. Poleg tega je še pomembna zmanjšana poraba električne energije. Trenutno so v ponudbi trije modeli - SL160z za delo z aplikacijami, ki potrebujejo veliko delovnega pomnilnika, SL170z ponuja več diskov za shranjevanje podatkov in SL2×170z, ki je namenjen...

3 komentarji

WD predstavil 4 TB-disk

My Book Studio Edition II

ComputerWorld - Western Digital je včeraj predstavil svoj največji zunanji trdi disk, ki ji sicer namenjen uporabnikom Macov. Meri ogromne 4 TB. Cena je sicer nekoliko zasoljena, sa znaša 650 dolarjev, a lahko v zameno nanj pospravite več kot 1500 DVD-filmov, 800.000 digitalnih fotografij ali milijon povprečnih glasbenih datotek. Poleg največje različice sta v seriji My Book Studio Edition II še eno- in dvoterabajtna verzija, ki sta ustrezno cenejši. Vsi diski podpirajo eSATA, Firewire 800, Firewire 400 in USB 2.0. Zmorejo sodelovati z Applovim Time Machine, za uporabnike Windows pa je priložena...

46 komentarjev

Corsair predstavil 256 GB SSD

20 MLC flash čipov

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - S ceno prek 600 € Corsairjev P256 zagotovo ni poceni, a je po drugi strani le nekaj dražji od Intelovega 160 gigabajtneža. 256 GB kapacitete sestavlja kar 32 8 gigabajtnih flash čipov, ki so pricinjeni dvonadstropno, od katerih jih je na eni strani PCBja 20, na drugi pa ob krmilniku dodatnih 12. Prav krmilnik ga naredi zanimivega, saj ne uporablja drage rešitve (kot si je pot začrtal Intel) oz. JMicron čipa, kakor je pogosto pri cenejših pogonih. Skrivnost (za kapaciteto ugodne) cene in visokih zmogljivosti, ki jih premore kljub uproabi MLC čipov, se skriva v ARM procesorju, ki skrbi za pravilen pretok oz. hrambo podatkov, na pomoč pa mu priskoči 256 MB...

8 komentarjev

Standard SATA 3.0 končno dorečen

X-Bit Labs - Serial ATA International Organization (SATA-IO) je včeraj oznanila, da so sprejeli specifikacije za SATA 3.0, ki v primerjavi s starejšo verzijo podvojuje prepustnost. Tako bo največja dosegljiva hitrost 6 Gb/s, dodane pa so še funkcije NCQ (Native Command Queuing) za hkratni prenos podatkov požrešnim aplikacijam za avdio in video, boljše upravljanje z energijo in skladnost s standardom INCITS ATA8-ACS. Standardizirali so tudi nove priključke LIF za priklop 1,8-palčnih naprav na vedno manjše prenosnike. SATA 3.0 je seveda v celoti združljiva s prejšnjimi inačicami, tako da bo delovala tudi stara strojna oprema.

17 komentarjev

Ameriški narodni arhiv pogrešil disk

ComputerWorld - Šele ta teden je ameriška NARA (National Archives and Recording Administration) priznala, da jim je zmanjkal trdi disk s skoraj terabajtom občutljivih podatkov. Šlo je za lahki zunanji disk Western Digital MY Book, ki je vseboval presnete podatke s 113 4-milimetrskih kasetnih enot. Zadnjikrat so ga opazili oktobra lani, njegovo pogrešitev pa so ugotovili okrog 24. marca letos, ko so želeli preveriti, če bi bilo moč integriteto podatkov na njem avtomatsko preveriti, pa ga ni bilo nikjer najti.

Ali je bil disk ukraden ali zgolj založen, še ni jasno, tako da zadevo že preiskuje FBI, NARA pa je že razpisala nagrado v višini 50.000 dolarjev za podatke, ki bi pripomogli k vnovični najdbi pogrešanega diska. Na njem imajo namreč shranjenih osebne podatke več kot sto tisoč ljudi, ki so delali v Beli hiši ali jo obiskali. Poleg tega se gori najdejo tudi podrobnosti o varnostnih procedurah ameriške Tajne službe, zapisniki, dnevniki in drugi podatki iz Clintonove dobe.

15 komentarjev

Western Digital predstavil dvoterabajtnega zelenca

The Register - Western Digital je predstavil še en novi dvoterabajtni disk (in manjšega bratca). To pot gre za disk serije WD AV-GP GreenPower, ki naj bi se odlikovala predvsem po nizki porabi energije in neslišnosti. Zaradi tega je namenjen predvsem digitalnim kameram, medijskim centrom in strežnikom, napravam za nadzorovanje in podobno, kjer je hrup še zlasti moteč.

WD pravi, da deluje okrog praga slišnosti, uporablja pa še vrsto tehnik za nižanje porabe energije, kot sta IntelliPark (za parkiranje glave) in IntelliPower (za nižanje hitrosti vrtenja, če ni potrebe po visoki prepustnosti). Uvedli so še tehnologijo za enakomerno obrabo (wear levelling), tako da glava diska pogostoma kolovrati po disku. Na voljo bosta eno- in dvoterabajtna verzija z 8 ali 32 MB predpomnilnika in podporo za SATA. Cena: 299 dolarjev.

7 komentarjev

Prvi JEDEC standard za SSDje

1,8 palčnež je drugi z desne

vir: Wikipedia
X-Bit Labs - Ni se še zgodilo, da bi JEDEC, združba, ki skrbi za standarde in načrtovanje vseh nepremičnih elektronskih delov, izdal standard, namenjen izključno SSDjem. Razlog za to je preprost, trenutni SSDji pač uporabljajo dimenzije in postavitev 2,5 palčnih trdih diskov (kar jih naredi popolnoma kompatibilne z vsemi prenosniki). S poplavo majhnih prenosnikov in velikim napredkom SSDjev so se pri JEDECU odločili določiti in standardizirati mere manjših, 1,8 palčnih SSD diskov. Slednji v klasični obliki z vrtečimi ploščami že obstajajo (in dosegajo kapacitete okrog 250 GB), SSDji pa bodo od mehanskih tudi tanjši. Vpeljava standarda je za industrijo in potrošnike dobra stvar, saj ne bo težav z...

13 komentarjev

NEC prvi s krmilnikom za USB 3.0

X-Bit Labs - Približno pol leta za tem, ko so uradno dorekli specifikacije za tretjo generacijo standarda USB, je počasi začela kapljati tudi strojna oprema z ustrezno podporo. Med prvimi je na novo bojišče stopil NEC, ki je ta teden predstavil prvi krmilnik s podporo za USB 3.0. Imenuje se µPD720200 in omogoča priklop naprav nove generacije na osebne računalnike. Čip, ki poganja celotno vezje, se naslanja na Intelov eXtensible Host Controller Interface (xHCI) in obljublja najvišja hitrost 4,8 gigabitov na sekundo, kar je desetkrat hitreje od USB 2.0, s katerim je (poleg tega pa še z USB 1.1 in USB 1.0) popolnoma združljiv tudi za nazaj. Začetne prodaje se nadejamo za junij, pričakovana cena se bo sukala okrog 15 dolarjev, masovna proizvodnja pa sledi v...

0 komentarjev

Toshibin prenosnik s polterabajtnim SSD-jem

The Register - Toshiba je začela prodajati svoj nov prenosnik Dynabook SS RX2 WAJ, ki ga oglašujejo kot prvi prenosni računalnik, ki ima vgrajen polterabajtni SSD. V njegovem drobovju najdemo še procesor Intel Core 2 Duo SU9400 z 1,4 GHz, 3 GB pomnilnika DDR2 pri 667 MHz, povezljivost 802.11n Wi-Fi, Bluetooth 2.1+EDR in gigabitni ethernet. Zaslon ima diagonalo v izmeri 12,1 palca in prikaže največ 1280 x 800 točk, krmili pa ga grafika Intel GMA 4500MHD. Celoten paket vključuje še omenjeni SSD, ki piše s 180 MB/s in bere z 230MB/s, tehta pa 1,1 kg. Prenosnik je za zdaj dobavljiv le na Japonskem in stane 3000 evrov oz. 250...

31 komentarjev

Na eBayu spet prodali ameriške vojaške skrivnosti

Daily Mail - Ničkolikokrat smo že pisali o prodaji rabljenih trdih diskov, na katerih malomarni uporabniki premnogokrat pustijo svoje podatke. Včasih jih zbrišejo, tako da je za njihov ogled potrebno nekaj računalniške forenzike, velikokrat pa so preleni, da bi storili vsaj to.

Britanski raziskovalci so prek spletnih dražb, računalniških sejmov in na eBayu kupili 300 trdih diskov in na njih odkrili pravo bogastvo informacij. Na 34 odstotkih diskov, ki so izvirali iz VB, ZDA, Nemčije, Francije in Avstralije, so odkrili občutljive informacije posameznikov ali podjetij. Med drugim so našli rentgenske posnetke bolnikov, njihove kartoteke, podatke o osebju in njihovo pošto, slike pacientov in njihovih ran, zaupne podatke z nemške ambasade v Parizu in še marsikaj zanimivega. Zmagovalni podatki pa so last ameriške vojske, saj so našli podrobnosti o protiraketnem ščitu, poskusnih izstrelitvah, varnostnih protokolih, gradbenih načrtih in osebju podjetja Lockheed Martin skupaj z njihovimi številkami...

35 komentarjev

Patriot predstavil SSD-je

X-Bit Labs - Patriot je napovedal svojo serijo SSD-jev z imenom Fusion, ki bo imela DRAM-predpomnilnik. Tako opremljeni pogoni so hitrejši od tistih brez DRAM-a, a zaradi cene velik del proizvajalcev ta košček mozaika izpusti. Patriot pravi, da z uvedbo DRAM-a serija Fusion občutno poveča hitrost naključnega in zaporednega branja ter pisanja in zmanjša možnost nastanka ozkih grl. Novi modeli bodo na voljo s kapacitetami 64, 128 in 256 GB, vsak pa bo imel 64 MB predpomnilnika. Točnih številk, kako hitri bodo novi SSD-ji, Patriot ni razkril, lahko pa si pomagamo s podatkom, da njihova serija Warp v3 zmore 240 MB/s pri zaporednjem branju in 160 MB/s pri pisanju brez DRAM-a. Patriot se je odločil za uporabo Indilixovega MLC-krmilnika. O ceni še ni podatkov, tako da pričakujemo podobno ceno kot pri konkurentih, to je 200 evrov za 64 GB-verzijo.

27 komentarjev

General Electric prikazal 500 GB-holografski disk

TG Daily - General Electric je demonstriral, kako izgleda zapis pol terabajta podatkov na ploščke v velikosti CD-ja. Razvili so nov mikroholografski material za hranjenje podatkov, ki omogoča doseganje tako visoke gostote zapisa. Razlika od klasičnih DVD-jev in CD-jev, ki zapisujejo podatke le na površini, je globina. GE pravi, da za zapis podatkov izkoristijo celotno globino materiala, zaradi česar stisnejo nanj več informacije. Tehnologija je po njihovih besedah sorodna trenutnim standardom, tako da bi naj bili predvajalniki novih holografskih zgoščenk tudi sposobni branja CD-jev, DVD-jev in...

20 komentarjev

OCZ z novimi prestižnimi SSD-ji

X-Bit Labs - OCZ Technology je ta teden uradno predstavil svojo prestižno serijo SSD-jev, ki se vdenejo v režo PCI Express x4. Na ta način so zaobšli ozko grlo počasnega vodila SATA, ki bi dušilo hitrost diskov. Poleg že prej predstavljenega terabajtnega diska je OCZ sedaj dodal še dvakrat in štirikrat manjši različici, ki bosta primerni za uporabnike z nekoliko plitvejšim žepom. Največja modela bereta s 500 MB/s in pišeta le nekaj počasneje, medtem ko 250 GB-model piše s 450 MB/s, bere pa s 300 MB/s. Vsi modeli imajo 256 MB predpomnilnika in deklarirani čas delovanja pred napakami (MTBF) 1,5 milijona ur. O cenah še ni podatkov. Pričakuje se, da bo največji SSD stal med 1500...

33 komentarjev

Največji SSD do zdaj

The Register - Podjetje Texas Memory Systems (TMS) je predstavilo svojo mrcino, ki je po njihovem mnenju največji SLC SSD na tržišču doslej. RamSan-620 je spravljen v ohišju 2U in prinaša 5 TB kapacitete. Naprava zmore 250.000 I/O na sekundo pri pisanju in branju, prebavi 3 GB podatkov na sekundo in ima dostopni čas 80 mikrosekund. Ves hec porabi 325 W energije. Proizvajalec pravi, da bi za enake karakteristike potrebovali za pol milijona dolarjev klasičnih diskov, ki bi bili 20-krat požrešnejši. O ceni še ni podatkov.

25 komentarjev

Seagate z LP trdimi diski

engadget - WDjevi Green seriji se bo zdaj pridružil še Seagate s svojo LP serijo (po vsej verjetnosti Low Power in ne Long Play). Podobno kot pri zelencih bo glavna odlika tudi novih Barracud manjša poraba energije, ki naj bi bila kar 50% manjša od primerljivih običajnih modelov. To bodo dosegli z nižjo hitrostjo vrtenja, ki bo znašala 5900 obratov na minuto. Opremljeni bodo z 32 MB pomnilnika, povprečna zakasnitev pri dostopanju do podatkov pa naj bi bila 5,5 ms. Podatkov o ceni 1, 1,5 in 2 terabajtnih modelov, ki bodo na policah prvi, še ni, verjetno pa bo v slogu WD Green serije le-ta precej višja od običajnih modelov.

16 komentarjev

Bluetooth 3.0 je tu, naprave še sledijo

ComputerWorld - Kot smo že napovedovali, je novi standard Bluetooth 3.0 izšel po pričakovanjih. Nekaj novosti je bilo znanih že vnaprej, recimo višja hitrost in Enhanced Power Control (EPC), z uradno predstavitvijo pa se lahko seznanimo z vsemi specifikacijami. Pričakovano nosi standard podporo za 802.11 radio, s čimer se bo maksimalna hitrost prenosa dvignila 24 megabitov na sekundo, kar je občutna pohitritev z zdajšnjih treh megabitov. Seveda bosta morali obe povezani napravi podpirati novo tehnologijo.

Prve naprave s podporo za Bluetooth 3.0 naj bi začele počasi kapljati na prodajne police še letos do božiča, bum pa pričakujejo v prihodnjih 12 mesecih. Avtorji standarda pričakujejo, da se bo ta spričo višjih hitrosti razširil mnogo bolj kot doslej, kot je bil bolj ali manj omejen na mobilne telefone. Poleg njih in prenosnih računalnikov se omenjajo kamere, fotoaparati, televizorji ipd. Poleg hitrosti je izboljšana tudi raba energije (konična poraba je lahko višja, a zaradi višje hitrosti traja...

1 komentar

Western Digital predstavil nov disk na steroidih

The Register - V začetku letošnjega leta je Western Digital začel prodajati svoje dvoterabajtne trde diske, sedaj pa jih je še malo nadgradil. V novo generacijo enako velikih diskov je namestil 64 MB predpomnilnika in dve procesorski enoti, s čimer pričakujejo za četrtino hitrejše delovanje in polovico nižjo porabo energije. Gre za zmogljive diske, ki imajo deklariranih 1,2 milijona ur delovanja pred napakami (MTBF), njihova dejanska velikost pa znaša 2.000.398 MB. Opremili so jih s tehnologijami IntelliSeek, IntelliPark in IntelliPower, ki pametno prilagajajo hitrost vrtenja in skrbijo za nižjo porabo, tako da za branje ali pisanje ta znaša 6,8 W, brez obremenitve 3,7 W, v stanju pripravljenosti pa 0,8 W. Priporočena maloprodajna cena znaša 329 dolarjev.

20 komentarjev

Western Digital ponudil "kitajski" trdi disk

ComputerBase - Posebej za kitajsko oz. azijsko tržišče je Western Digital izdelal posebno verzijo trdega diska iz serije Caviar Green, ki se od običajnih razlikuje po kapaciteti. Nov model namreč sprejme 808,8 GB podatkov, kar bi moralo biti po godu kitajskim vraževernežem.

Kitajci imajo do številk prav poseben odnos. Števila štiri se na smrt bojijo, saj se prebere (四), kar je zelo podobno kot (死), ki pomeni smrt. Šli so celo tako daleč, da marsikakšen hotel nima četrtega (in štirinajstega, štiriindvajsetega ...) nadstropja, telefonske številke s štiricami se prodajajo slabše in ceneje itn....

32 komentarjev

Samsung s SSD-ji s samodejno enkripcijo

ComputerWorld - Samsung je objavil, da je začel prodajati SSD-je, ki bodo sproti sami enkriptirali podatke. Tehnologija, ki so jo poimenovali FDE (full disk encryption), je že dobro poznana pri klasičnih trdih diskih za namiznike in prenosnike, ni pa še tako dobro utrjena na področju SSD-jev. Samsung ni povsem prvi, ki bi se tega domislil, saj so se že januarja pojavili taki SSD-ji podjetja pureSilicon, je pa prvi, ki je to ponudil širšim množicam.

Trenutno so na voljo modeli s kapacitetami 256, 128 in 64 GB v velikostih 2,5 in 1,8 palca. Podpirajo enkripcijo po standardu AES, za katerega je programsko implementacijo Samsungu razvilo podjetje Wave Systems. Poudarili so še, da zaradi tega hitrost in dostopni čas ne bosta nič slabša. Dell je že izkoristil Samsungovo stvaritev in napovedal, da bo v svojih prenosnikih Latitude ponudil nove diske s še nekaterimi drugimi varnostnimi mehanizmi.

1 komentar

Bluetooth 3.0 bo uporabljal WLAN

engadget - Že v prejšni novici smo govorili o hitrejših prenosih, v komentarjih pa se je razvnela debata, ali bo Bluetooth 3. generacije uporabljal WLAN z ad-hoc povezavo ali ne. Kot se je izkazalo, je odgovor pritrdilen.

Bluetooth bo tako sam poskrbel za hitro in umazano WLAN povezavo, če bosta tega sposobni obe napravi (večinoma dandanes so), prehod pa bo za uporabnika praktično neviden, saj bo za vse poskrbel Bluetooth protokol. Tako bo naprava prihranila ogromno energije (WLAN je namreč energijsko požrešen) in ne bo potrebovala že obstoječe mreže (kot že omenjeno, bo ta le začasna in tipa ad-hoc), hitrosti prenosa pa bodo mnogo višje od...

0 komentarjev

Primerjava baterij v netbookih

engadget - Na avstralskem Netbook Review so si dodobra ogledali baterijske zmogljivosti kar trinajstih netbookov. Testirali so 5 EeePCjev, 2 MSIjeva 10 in 11 palčna Winda, 10 palčne HP Mini, Toshiba NB100, Lenovo IdeaPad S10 in Acerjev Aspire One ter Dellova mini Inspiriona v 9 in 12 palčni verziji. Podatke o zmogljivosti so dobili iz občiajnih testov samih naprav in uporabljajo baterije, ki so bile na voljo ob izidu (za nekatere modele so danes na voljo že močnejše baterije). Za test so uporabili namenski program, spisan prav za testiranje zmogljivosti baterij prenosnikov pri avstralski reviji PC User. Le-ta nadzoruje baterijo in, dokler je polna, predvaja WMV posnetek, obenem pa drži prižgan zaslon in trdi disk. To naj bi predstavljalo najslabše možne pogoje, zaradi česar so številke precej mizerne v nekaterih in naravnost osupljive v drugih primerih.

Daleč pred vsemi je bil hibridni (SSD in mehanski disk) 11 palčni MSI Wind z le 4 minutami manj od sedmih ur. Na drugo in tretje mesto sta...

8 komentarjev

3. verzija standarda BlueTooth na poti

engadget - 3. verzija standarda bo prišla že čez manj kot dva tedna, saj bo uradna najava 21. aprila. Kot je navada pri evolucijah, so tudi tokrat dvignili hitrost prenosa in obljubljajo, da bo zdaj mogoče prenesti glasbeno zbirko, DVD film oz. vse slike s počitnic v le nekaj sekundah. Dodali pa so še eno novost, Enhanced Power Control, katere namen je zmanjšati prekinitve povezave, zlasti v primeru, ko eno izmed povezanih naprav npr. vtaknemo v žep ali pospravimo v nahrbtnik. Slednje bo sploh koristno za uporabnike BlueTooth slušalk, saj bo predvajanje glasbe oz. pogovarjanje še bolj gladko oz. neprekinjeno.

Več podrobnosti bo znanih po 21. aprilu, obenem pa bo izdan tudi seznam proizvajalcev čipov, pripravljenih na podporo standarda.

25 komentarjev

Brezžični USB plašno trka na vrata

ComputerWorld - Brezžični USB, ki se s tržnim imenom kliče Certified Wireless USB, je plod delovanja leta 2004 ustanovljene skupine Wireless USB Promoter Group, ki je maja 2005 objavila dokočanje specifikacij za ta protokol. Gre za povezavo z radijskimi valovi kratkega dosega frekvenc 3,1 in 10,6 GHz, ki na tri metre dosega hitrosti do 480 megabitov na sekundo, na 10 metrov pa približno štirikrat manj. Na ComputerWorldu so si ogledali, kako kaže standardu v praksi in koliko je na trgu dejansko naprav, ki ga podpirajo.

Hitrost, ki jo v praksi dosegajo tovrstne naprave, je daleč od obljubljenih višav, in se giblje pri 25 megabitih na sekundo - približno četrtina hitrosti po žičnem USB-ju. Naprave se spoznajo s parjenjem, podobno kot pri Bluetoothu, ki prvikrat traja 10 do 15 sekund, kasneje pa postopek ni več potreben. Pregled trga kaže, da je trenutno na voljo zgolj prgišče izdelkov, ki podpirajo WUSB. Večinoma gre za USB-razdelilnike (hub), različne nadomestke kablov za USB-naprave in podobno....

14 komentarjev

Samsung: SSD se bodo pocenili na raven HDD

CNet - Zgodovina nas sicer uči, da ima Samsung absolutno prav, saj se bo to slej ali prej zgodilo, a lepo bi bilo, da se čim prej. Trenutno je razmerje žal takšno, da izbira primerljivega SSD-ja namesto klasičnega trdega diska prenosnik podraži za 100 do 600 dolarjev (pri nas pa kar evrov).

V telefonskem intervjuju je Brian Beard, ki skrbi za trženje flash čipov pri Samsungu, pojasnil, zakaj se cene še niso izravnale. Kot pravi, je trenutno fiksna cena za izdelavo trdega diska 40 do 50 dolarjev, medtem ko zvišanje hitrosti (število obratov na minuto) ali povečanje kapacitete s kakšno dodatno ploščo bistveno ne vpliva na ceno (hopla, pa imamo podatke o marži). Pri SSD-ju, nadaljuje, so fiksni stroški za PCB, ohišje in krmilnik prav tako prisotni in so nižji kakor pri diskih. Žal pa proizvodna cena čipov raste linearno s kapaciteto.

Mimogrede medlo dodaja, da bomo v naslednji letih le dočakali cenejše SSD-je od trdih diskov, kaj konkretnejšega pa ni želel ali znal napovedati. Za letos...

19 komentarjev

Fusion-io predstavil nov strežniški SSD

The Register - Proizvajalec SSD-jev Fusion-io je predstavil nov izdelek, ki se imenuje ioDrive Duo. Gre za kartico PCI-Express, ki nosi SSD-čipe. Kapaciteto prejšnjega modela so podvojili enostavno tako, da so nanjo pričvrstili dva Samsungova modula, tako da lahko naprava sedaj shrani 640 GB podatkov, medtem ko že napovedujejo 1,28 TB-različico. Nič kaj skromno ga oglašujejo kot najhitrejši strežniški SSD vseh časov. In kaj ponuja to čudo?

Ponaša se s 186.000 bralnimi operacijami I/O (4 kb paketki) in 167.000 pri pisanju, latenca pa naj bi znašala 50 mikrosekund. Z drugimi besedami zmore ta stvar 1500 MB/s pri kontinuirnem branju in 1400 MB/s pri pisanju. Vgrajena je še podpora za RAID 1, tako da lahko uporabniki žrtvujejo polovico kapacitete v zameno za varnost podatkov. Proti morebitni neposlušnosti čipov pa se bori tehnologija flashback za večbitno zaznavanje napak in njihovo odpravljanje, ki ponuja redundanco n+1, tako da preživi tudi en pokvarjen čip. O ceni Fusion-io še ni želel govoriti,...

6 komentarjev

Samsung izdal zeleni 1,5 TB-disk

The Register - Samsung je predstavil prvi trdi disk iz nove serije F2EG, ki nosi ime 1.5 TB EcoGreen F2EG. Poldrugi terabajt prostora je proizvajalec priskrbel z uporabo treh 500 GB-plošč. Na vprašanje, zakaj niso izdali dvoterabajtnega modela, kot je s podobno tehnologijo na štirih ploščah storil Western Digital, so odgovorili, da so lahko tako izdelali bolj zeleni disk. Trdijo, da F2EG porabi 40 odstotkov manj energije energije v mirovanju in 45 odstotkov pri pisanju oz. branju. Poleg tega se disk hitreje zažene, je zanesljivejši in tišji, dodajajo. Družina diskov F2EG se vrti s 7200 obrati na minuto, uporablja trigigabitni priklop SATA in poseduje 16 ali 32 MB predpomnilnika. Omenjeni model stane 149 dolarjev, na voljo pa bosta tudi terabajtni in polterabajtni.

18 komentarjev

Intel bo pocenil SSD-je, Transcend pokazal svojega

The inquirer - Intel se je odločil, da nas bo nekoliko razveselil in znižal cene nekaterih SSD-jev. Model X25-M, ki meri 80 GB, bo po novem stal 390 dolarjev namesto 595 dolarjev, medtem ko bo manjši, a hitrejši 32 GB X25-E veljal 415 dolarjev. Njegova stara cena je znašala 695 dolarjev. Pocenila naj bi se tudi večja brata X25-M 160GB in X25-E 64GB, ki trenutno staneta 765 oz. 795 dolarjev, a Intel ni razkril, kolikšna bo nova cena. Počasi, a nezadržno se torej bliža čas, ko bo SSD de facto standard v naših mlinčkih.

Tako misli tudi Transcend, ki je predstavil nov 192 GB 2,5-palčni SSD, ki je malo počasnejši in malo cenejši. Zmogel bo brati s hitrostjo 150 MB/s in pisati z 90 MB/s, zaradi česar njegova priporočena maloprodajna cena znaša 614 dolarjev. Verjetno se ga bo sicer dalo dobiti ceneje, saj je na spletu zaslediti ponudbe tudi po 480 dolarjev.

34 komentarjev

Indijski prenosnik za deset dolarjev, ki to ni

Slashdot - Kar je prelepo, da bi bilo res, po navadi tudi ni. Pretekli teden smo namreč poročali, da Indija razvija v odgovor na OLPC svoj prenosnik, katerega izdelava naj bi stala le 10 dolarjev. Sedaj se je izkazalo, da je realnost nekoliko drugačna. Indijski mediji in vsi, ki so sklicevali nanje, so nekoliko zapretiravali. Resnica je ta, da cel izdelek ni nič drugega, kot dvogigabajtni trdi disk, zapakiran v ohišje z brezžično povezljivostjo, na katerem je shranjena izobraževalna vsebina, ki so jih lahko ogledamo na običajnem prenosniku. Da ne boste rekli, da niste vedeli.

18 komentarjev

Tudi Seagate bo ponudil dva terabajta

ComputerBase - Kmalu za Western Digitalom je zgledu sledil tudi konkurent Seagate in napovedal svoj model dvoterabajtnega diska. Točnega datuma izida še niso povedali, so pa zagotovili, da lahko trde diske serije Constellation, ki bodo sicer namenjeni zahtevnejšemu (enterprise) trgu, pričakujemo letos poleti. Na voljo bo v 2,5- in 3,5-palčni različici, prav tako bo tudi priklop mogoč prek vmesnikov SATA ali SAS 2.0. Poleg največjega modela bodo na voljo še 160, 500 in 1000 GB. O ceni pri Seagatu niso želeli povedati kaj oprijemljivega, so pa zapisali, da se uporabnikom v zameno za prostornost za razliko od WD-jevega modela ne bo treba odpovedati hitrosti.

12 komentarjev

Western Digital z dvema terabajtoma

Slo-Tech - Na spletu je danes glavna novica, da se je začela prodaja dvoterabajtnih diskov iz serije WD Caviar Green. Model WD20EADS ima 32 MB predpomnilnika, standardno hitost vrtenja plošč 7200 obratov na minuto, vmesnik Serial ATA-300 in bo stal verjetno okrog 299 dolarjev. Poleg največje inačice s štirimi ploščami bosta na voljo še modela s terabajtom oz poldrugim terabajtom kapacitete. Prvi testi so že na spletu ter hvalijo predvsem tihost in hitrost. Disk je trenutno na prodaj v Avstraliji, kmalu pa ga pričakujemo tudi v Evropi in ZDA.

12 komentarjev

Corsair se pridružuje družinici SSD

X-Bit Labs - Tudi znani izdelovalec pomnilnika Corsair Memory se je odločil izkoristiti plimo navdušenja nad prihajajočimi SSD-ji in si odrezati svoj kos pogače, četudi so se druščini pridružili med zadnjimi. Njihov prvi izdelek se imenuje S128 in ima kapaciteto 128 GB, a nudi bornejšo hitrost branja (90 MB/s) in pisanja (70 MB/s), kot bi si želeli, s čimer kar krepko zaostaja za tekmeci. Po vrednosti MTBF (povprečni čas med napakami) disk ne odstopa od povprečja, saj le-ta znaša 1 milijon ur.

Podatkov o ceni Corsair uradno še sporočil, so se pa v nekaterih spletnih prodajalnih ti diski že pojavili in stanejo 333 dolarjev v ZDA in 326 funtov na Otoku, kar ni tako malo. Nauk te zgodbe niso toliko same specifikacije Corsairovega modela kot zavedanje, da entuziazmu in visokim upom, ki jih polagamo na SSD-je, navkljub, ne gre kupiti kar prvega primerka brez branja drobnega tiska ali recenzij, češ da bo tako ali tako hitrejši od vseh klasičnih diskov. Ker to ni samoumevno.

12 komentarjev

USB 3.0 v praksi na CES-u

Slashdot - Konec preteklega leta je bil dorečen standard za USB 3.0, tako da smo lahko na letošnjem CES-u že videli demonstracijo delovanja tega standarda. Seagate in Symwave sta skupaj predstavila klopčič, ki ga sestavljata disk FreeAgent prvega in krmilnik slednjega proizvajalca. Trdijo, da je nov standard desetkrat hitrejši od USB 2.0 in da zmore 5 Gbps, poleg tega pa bo lahko napravam nudil več elektrike in jim omogočal tudi spanje. Prve zaresne naprave pričakujemo prihodnje leto.

10 komentarjev

1 TB SSD disk je tu...

techPowerUp! - Podjetje pureSilicon je na CES-u demonstriralo 2,5-palčni SSD pogon s kapaciteto 1 TB in najvišjo gostoto zapisa doslej (15,40 GB / cm2). Precej navdušujoče so tudi ostale specifikacije - bralna hitrost se povzpne do 240 MB/s, pisalna do 215 MB/s, odzivni čas je zahvaljujoč odsotnosti mehanskih delov nižji od 0,1 ms, poraba pa iz istega razloga znaša 4,8 W pod obremenitvijo in 0,1 W v mirovanju.

Vzporedno je bila predstavljena tudi serija Renegade z integriranim strojnim šifriranjem (256-bit AES).


Cene v korist bralcev s srčnimi spodbujevalniki ne objavljamo.

52 komentarjev

Dvoje novih SSD-jev

EETimes - Približno istočasno sta Samsung in SanDisk pripravila nove SSD-je, ki so sicer namenjeni uporabi v popolnoma različnih segmentih, a si ju vseeno poglejmo na istem mestu. Samsung je v torek dejal, da je razvil 100 GB SSD z imenom SS805, ki bo namenjen uporabi v strežnikih za zahtevne aplikacije, kot sta npr. video na zahtevo ali internetni podatkovni centri. Proizvajalec trdi, da beštija zmore zaporedno branje s 230 MB/s in zaporedno pisanje z 180 MB/s, pri čemer porabi zgolj 1,9 W v delovanju in še trikrat manj v stanju pripravljenosti. Ideja je z enim takim diskom zamenjati štiri klasične diske s 15.000 rpm, plačati za to nekaj več in kasneje prihraniti mnogo električne energije in hkrati imeti več IOPS. S podatki o ceni ali uporabljenem vmesniku (SATA, SAS oz. Fibre Channel) so za zdaj skopi, a obljubljajo, da jih bomo lahko kupili še v tem četrtletju.

SanDisk se je osredotočil na povsem drugo področje - na netbooke. Novi pSSD-P2 in pSSD-S2 bodo na voljo v kapacitetah 8, 16, 32,...

14 komentarjev

Seagate predstavil nove diske

TG Daily - Seagate je včeraj predstavil novo serijo klasičnih diskov, ki imajo polterabajtne plošče za zapis. Nove Barracude 7200.12 HD velikosti 3,5 palca se še vedno vrtijo s 7200 obrati na minuto, a jih odlikuje večja gostota zapisa, ki znaša 329 gigabitov na kvadratno inčo. Dosežek je precej zavidljiv, saj so še pred časom strokovnjaki ocenjevali, da bo 100 oz. 250 gigabitov na kvadratno inčo s pomočjo laserske tehnologije naravna meja, ki je ne bo moč preseči. Seagate je dejal, da bodo za zdaj prodajali 500, 750 in 1000 GB modele, medtem ko cen še ni razkril. Vseeno pa lahko v prihodnosti upamo tudi na 2 TB model z štirimi ploščami po vzorcu 1,5 TB modela, ki ga trenutno sestavljajo štiri 375 GB velike plošče.

45 komentarjev

Intel izdal nova SSD-ja

Intel - Intel je objavil, da je izdal nova SSD-ja za 2,5-palčno družino X25-M in 1,8-palčno družino X18-M. Nova diska merita 160 GB, X25-M je dostopen že sedaj, manjši brat pa bo na voljo prihodnji mesec. Testov seveda še ni, lahko pa si pomagamo s podatki za 80 GB model X25-M, pri katerem pričakujemo podobne karakteristike. Slednji bere z do 250 MB/s, piše s 70 MB/s in obremenjen porabi 0,15 W, kar se ujema tudi z Intelovimi uradnimi specifikacijami za nov model. Cene bo verjetno dvakrat višja, tako da bo 160 GB model stal 700 do 800 dolarjev v prosti prodaji.

42 komentarjev

Diski se nezadržno cenijo

ComputerBase - Poročali smo že, da se pomnilnik zaradi kopičenja zalog in manjše potrošnje ceni prek vseh meja, nič kaj drugačne zgodbe pa pišejo trdi diski. V Nemčiji ugotavljajo, da poldrugi terabajt diskovja stane le še 110 evrov, kar pomeni, da gigabajt stane le še dobrih sedem centov (gre za Seagateovo Barracuda 7200.11). Podobne cene na gigabajt dosegajo tudi manjši terabajtni predstavniki (75 ali 80 evrov, odvisno od števila obratov) in tri četrt terabajta veliki modeli (60 evrov). Kaj pa pri nas? Cene so prav tako padle, vendar pa nekoliko zaostajajo oz. presegajo, kakor hočete, nemške. Za primerljive izdelke boste odšteli vsaj 30 odstotkov več.

83 komentarjev

Polterabajtni SSD iz Toshibe

vir: CNet
TG Daily - Toshiba napoveduje, da bo prihodnji mesec na vsakoletnem srečanju Consumer Electronic Show, ki se odvija v Las Vegasu, predstavila doslej največji SSD-disk. Nov 2,5-palčni pogon bo meril 512 GB, njegova hitrost pa bo v skladu z ostalimi ta hip napovedanimi modeli, tj. do 240 MB/s pri branju in 200 MB/s za zapis. Zgrajen bo iz 43 nm MLC NAND flash čipov, njegova cena za zdaj ostaja še skrivnost, pričakovani datum masovne proizvodnje pa je postavljen v drugo polovico prihodnjega leta.

Niti pol manjši modeli, ki jih proizvajalci obljubljajo za naslednje leto, niso prav nič poceni. Njihove...

24 komentarjev

Božična jelka iz SCSI-diskov

Slashdot - Ker so stari diski v poslovnem okolju običajno kar velik problem, kar se tiče odstranjevanja, saj jih spričo poslovnih skrivnosti ne gre neobdelanih poslati na odpad, se, še zlasti v adventnem času, da znajti tudi drugače. Iz približno 70 starih SCSI-diskov iz HP/Compaqovih strežnikov se da sestaviti futuristično božično jelko, ki sicer na prvi pogled spominja na četrti del Terminatorja. Avtor te umetnine je razstavil diske, jih zložil v drevesoidno skulpturo in iz 9- do 18-gigabajtnih...

12 komentarjev

Seagate skrajšuje garancijo

Seagate - Po več kot štirih letih petletne garancije na Seagatove diske, je te ugodnosti konec, poroča The Tech Report. S prihodnjim letom bodo goli (OEM) trdi diski serij Barracuda in Momentus imeli le še tri leta garancije, medtem ko bodo škatlaste (retail) verzije za zdaj še ostale pri petletni garancijski dobi. Zahtevnejši diski iz razreda enterprise, kamor sodijo serije Savvio, Cheetah, Barracuda ES in SV35 bodo prav tako obdržali stari sistem. Diski, kupljeni pred 3. januarjem, bodo seveda obravnavani po starem.

Seagate je na spremembo utemeljil nekoliko smešno. Pravijo, da bodo tako uporabnikom ponudili garancijske pogoje, ki so trenutno standard v tej industriji in bolje ustrezajo Seagatovim partnerjem in strankam. Poudarjajo še, da se 95 odstotkov vseh reklamacij tako ali tako zgodi v prvih treh letih po nakupu. Uradno naznanilo.

25 komentarjev

OCZ z eSATA 'ključkom'

OCZjev poizkus

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - USB ključki so nam že dodobra poznani in so zadnje čase idealen nadomestek CDjev in DVDjev, saj so veliko bolj praktični, manjši in manj dovzetni za poškodbe. Glavni problem pri prenašanju 8, 16 oz. celo 32 in več gigabajtov podatkov pa je hitrost, saj je le-ta teoretično omejena na 480 Mbit/s oz. 60 megabajtov na sekundo. V praksi do tega seveda nikoli ne pride, veseli smo lahko namreč, če dosežemo hitrosti okrog 30 MB/s. Glavni problem je seveda v USB kontrolerjih na matičnih ploščah (še posebej znan problem so imeli oz. še vedno delno imajo AMDjeva čipovja), deloma pa hitrost omejuje tudi sam flash pomnilnik. Prvi problem, kjer je ozko grlo čipovje,...

42 komentarjev

Intel in Hitachi skupaj na SSD-trg

EETimes - Intel in Hitachi sta objavila, da bosta začela sodelovati pri razvoju nove linije SSD-jev za strežnike in delovne postaje, ki bodo uporabljali SAS (Serial Attached SCSI) in FC (Fibre Channel). Za to se se odločili, ker je trg na tem področju manj nasičen kot na področju SATA SSD-jev, kjer moči meri že kar nekaj proizvajalcev (med drugim tudi Intel). Intel bo svoje znanje izkoristil pri izdelavi diskov in flash čipov ter tehnologijo krmilnikov SATA, Hitachi pa bo pod svojim imenom nove diske tržil, izdelal SAS in FC-vmesnike in Intelu pomagal načrtovati krmilnike.

Novi izdelki bodo namenjeni sistemom, ki zahtevajo visok IOPS nad 50.000 pri naključnem branju, medtem ko Intelovi trenutni SATA-diski zmorejo 35.000 IOPS pri pisanju in 3.300 pri branju. Uporabljali bodo enonivojske celice flash čipov (NAND SLC), na voljo pa bodo v velikostih od 50 do 700 GB. Prve primerke lahko OEM-proizvajalci pričakujejo konec leta 2009, masovno prodajo pa leta 2010.

15 komentarjev

Micron obljublja najhitrejše SSD

TG Daily - Proizvajalec čipov Micron obljublja diske SSD, ki bodo zmožni dosegati hitrosti do 1 GB/s. V dokaz so ponudili video posnetek, ki je sicer preslabe ločljivosti, da bi razpoznali številke, a jim verjamemo na besedo, da so dejansko prenašali podatke po disku z 800 MB/s in dosegli 160.000 naključnih IOPS. Pri takih hitrostih bi bilo ozko grlo sama infrastruktura z vodili, zato sta bila diska na dvoprocesorski osemjedrni Xeon priključena prek vmesnika PCIe. Najhitrejši SSD-ji na voljo danes zmorejo 250 MB/s in 30.000 IOPS, najhitrejši klasični diski pa okrog 100 MB/s. Podatkov o ceni še ni, dobavljivost pa Micron označuje s kmalu.

54 komentarjev

Western Digital razmišlja o SSD

The Register - Podpredsednik za trženje iz Western Digitala, Richard Rutledge, je dejal, da je premišljujejo tudi o ponudbi SSD in flash diskov. Kot se je sam izrazil, obstaja vrsta platform in izdelkov, kjer niso prisotni. Vedo pa, da trg obstaja in da lahko nanje vstopijo, ko bo priložnost prava. Trenutno sta zanimiva dva segmenta SSD-diskov.

V nižjem gre za diske, ki stanejo manj kot 30 dolarjev in se uporabljajo v prenosnih napravah, npr. telefonih, fotoaparatih in tudi nekaterih prenosnih računalnikih. WD razume ta del trga, potrebne tehnologije in resno razmišlja o vstopu nanj, z čimer bi postal konkurenca Sillicon Motionu in Intelu. Priložnost vidijo tudi v novem križancu med telefoni in netbooki s platformo Linux/ARM z imenom smartbook. Bil bi cenejši od prenosnikov, a imel večji zaslon in boljše tipkovnice od smartphonov. Tu bi prišli poceni SSD-ji zelo prav.

Drugi segment pa zajema dražje enote, ki stanejo več kot dvesto dolarjev. Tu so glavni igralci STEC, Intel in Samsung, ki...

18 komentarjev

Kaj krmili največjo reklamo

Gizmodo - Na Times Squaru v New Yorku po novem obiskovalcem dan in noč sveti največja reklama iz LED-diod na svetu. Panel, ki se razteza na treh straneh stavbe in meri 1.600 kvadratnih metrov, je treba z nečim krmiliti, zato so se pri Gizmodo podali v žrelo zveri, ki skrbi za nemoteno mežikanje ledic.

Za vsako stran reklame skrbi 48 diskov, ki so povezani v RAID in s hitrostjo 3.2 GB/s pošiljajo podatke v procesno enoto. Od tod se podatki prek grafičnih kartic prenesejo v šest razdelilnikov (DVI pixel splitter), ki video povečajo na ustrezno ločljivost za prikaz. Potem vse skupaj zapakirajo in po štirigigabitni ethernet povezavi posredujejo 12.000 prikazovalnim modulom. Vsak tak modul je celoten računalnik, ki poleg izrisa točk skrbi za javljanje celega kupa statistik, ki pridejo prav ob odpravljanju težav.

Ločljivost reklame je 10.000 x 4.000 pikslov, za polminutni prikaz ene same točke pa preteče 150 GB podatkov. Širina točke v zgornjem delu reklame znaša 24 mm, v srednjem 12 in v...

26 komentarjev

Postavljajo se standardi za SSD

X-Bit Labs - JEDEC, ki skrbi za odprte standarde v proizvodnji in načrtovanju polprevodniških elementov, npr. pomnilnika DDR, je pozval podjetja po svetu, da pristopijo k razvoju standardov za SSD-diske. Pododbor JC-64.8 namerava v prihodnjem letu postaviti standarde za SSD-je, ki bodo natančno specificirali in poenotili podajanje ključnih karakteristik, kot so vzdržljivost, kapaciteta, poraba energije, zanesljivost (MTBF oz. AFR), enkripcija in druge. Sestajali se bodo vsak mesec, hkrati pa se bodo posvetovali tudi z ostalimi odbori v JEDEC-u in drugimi organizacijami (INCITS, SATA-IO, IDEMA in SNIA).

Diski med tem seveda že veselo izhajajo in so prilezli do kapacitete 256 GB. Nov Samsungov model te velikosti je s tem največji doslej. Omogoča doseganje hitrosti do 220 MB/s pri zaporednem branju in 200 MB/s pri zaporednem pisanju. Samsung pravi, da je to tako, kot da bi imeli klasičen disk, ki bi se vrtel 15.000 obrati, a bil hkrati neslišen in nepožrešen. Cena še ni znana.

47 komentarjev

USB 3.0 črno na belem

TG Daily - Na konferenci v San Joseju je USB Implementers Forum, ki skrbi za za USB-specifikacije, uradno potrdil in objavil, večino česar smo pravzaprav že vedeli, pa vendarle. Standard USB 3.0, ki se uradno sicer imenuje USB SuperSpeed, bo omogočal hitrosti prenosa do 4.8 gigabitov na sekundo, kar je desetkrat več od trenutnega standarda USB2. Nekoliko so izboljšali arhitekturo, ki bo sedaj omogočala stalnejše hitrosti in ne zgolj špic, z čimer se nameravajo približati uporabnikom kamer. Za vse te novosti bodo potrebni tudi novi kabli z več žicami, a je za združljivost nazaj poskrbljeno. Prve krmilnike lahko pričakujemo prihodnje leto, naprave pa še leto dni kasneje, poroča Arstechnica.

60 komentarjev