»

Turška blokada Twitterja v tretje malce trša

Slo-Tech - Ko je turški premier Erdogan tamkajšnjim ponudnikom dostopa do interneta ukazal, da morajo začeti blokirati dostop do Twitterja, so ti v svojih DNS-strežnikih hitro spremenili vnose za Twitterjeve strežnike in storitev je bila nedostopna. Turki so hitro ugotovili, da lahko z nastavitvijo drugih DNS-strežnikov - recimo Googlovih - do strani pridejo normalno, zato je Turčija blokirala še nekaj drugih DNS-strežnikov. Ker tudi to ni rešitev, so sedaj blokirali kar IP-naslove Twitterjevih strežnikov (recimo 199.16.156.6, kar lahko preverite na straneh telekomunikacijske agencije).

Učinek pa je prav mogoče ravno nasproten. Takoj po napovedi blokade Twitterja v Turčiji je njegova uporaba tam narasla za 138 odstotkov. Narasla pa je tudi uporaba...

17 komentarjev

Nov članek: Napadi na delovni pomnilnik RAM

Slo-Tech - Delovni pomnilnik ali RAM (Random Accesss Memory) je del informacijskega sistema, v katerem se začasno shranjujejo podatki. V pomnilniku RAM se shranjujejo vsi podatki in vse aplikacije, ki jih imamo trenutno naložene oz. zagnane, iz stališča varnosti pa je najbolj pomembno dejstvo, da se v pomnilniku RAM shranjujejo tudi trenutno aktivni šifrirni ključi. Če npr. uporabljamo programsko šifriranje trdega diska, se za čas, ko je trdi disk odklenjen, v pomnilniku RAM shranjujejo šifrini ključi. Z (nepooblaščenim) dostopom do delovnega pomnilnika je le-te mogoče prebrati in skopirati, s čimer napadalec lahko pridobi dostop do šifriranih podatkov na disku.

V tokratnem članku smo si ogledali nekaj načinov s katerimi napadalec lahko dostopi do vsebine delovnega (in tudi navideznega) pomnilnika. Večina kriptografskih rešitev namreč temelji na predpostavki, da je delovni pomnilnik RAM varno mesto za hrambo šifrirnih ključev.

Vendar pa ta predpostavka v resnici ne drži. Izvedba uspešnega...

6 komentarjev

Test: Pet ministrstev ni dalo zahtevanih informacij javnega značaja

Slo-Tech - Kar 15 izmed 55 javnih ustanov, med njimi pet ministrstev, je ignoriralo naše vprašanje o stroških za službena potovanja njihovega predstojnika, dve pa sta celo spraševali, zakaj podatke rabimo. Izvedli smo namreč test odzivnosti ministrstev, organov v sestavi in mestnih občin na vprašanja državljanov.

Komentar informacijske pooblaščenke: Takšna ignoranca je nedopustna.

73 komentarjev

Nokia izgubila vodjo oddelka za fotoaparate

Senzor z 42 milijoni točk s pripadajočo optiko zasede veliko prostora

vir: The Verge
The Verge - Nedvomno je slikanje in snemanje videa na mobilnikih za Nokio izjemnega pomena, sploh če se vrnemo v nekoliko bolj oddaljeno zgodovino - Nokia N93 je bila zgrajena okrog fotoaparata, ki je bil postavljen v osi preklopa mobilnika (zaslon se je nato zavrtel na še enem tečaju, da je bilo možno videti zaslon med slikanjem oz. snemanjem), tako N93 kot N95 pa sta bila ena izmed prvih mobilnikov, ki sta se ponašala ne le z optičnim zoomom, temveč s sistemom leč, ki jih je dobavil Carl Zeiss. Zgodovina se je nadaljevala, a s prevzemom Windows Phone kot platformo za svoje najboljše izdelke so nekaj...

15 komentarjev

Varnost slovenskih GSM omrežij V

Slo-Tech - Mesec dni po naši zadnji objavi smo si ponovno ogledali stanje na slovenskem GSM trgu. Rezultati so spodbudni.

Mobitel je v svojem omrežju uvedel obvezno reavtentikacijo uporabnika ob vsakem dogodku, tako da ponarejanje klicev, kot je bilo prikazano v predhodnem članku, ne deluje več. Prav tako so uvedli random padding na večini dohodnih paketkov, kar podaljša čas pridobivanja ključa. Zaradi reavtentikacije ob vsakem dogodku in posledične spremembe ključa, so dekodirni ključi sedaj uporabni samo za vsak posamezen dogodek (in ne več nekaj ur kot še pred dobrim mesecem).

Si.Mobil je že pred objavo članka onemogočil uporabo A5/0 na svojem omrežju. Pri uporabnikih katerih mobilna oprema podpira uporabo A5/3 v člankih opisane metode ne delujejo, na A5/1 pa so podobno kot Mobitel uvedli obvezno reavtentikacijo uporabnikov.

Iz opisanega sledi, da v prejšnjih člankih opisane metode ponarejanja identitete ne delujejo več (na primeru Mobitela in Si.Mobila).

Na omrežju Tušmobila ni bilo...

24 komentarjev

Nov članek: Varnost slovenskih GSM omrežij IV

Slo-Tech - Dobra dva tedna po objavi najnovejšega v seriji člankov o varnosti slovenskih GSM omrežij, smo si ogledali odzive.

Začnemo s kratkim videoposnetkom, ki dokazuje, da če tehniko predstavljeno z uporabo Mobitelovega omrežja uporabimo na omrežju Tušmobila, ki po lastnem priznanju uporablja enak zlomljeni šifrirni algoritem, je rezultat skladen s pričakovanji (vse deluje enako).

Nato si lahko preberete Telekomovo ugotovitev, da imajo najboljše omrežje na svetu, odziv Policije, ki trdi nekaj podobnega ter izjavo MIZKS na temo uporabnosti podatkov zbranih iz tako ranljivih omrežij.

Varnost slovenskih GSM omrežij IV

99 komentarjev

Nov članek: Varnost slovenskih GSM omrežij III

Slo-Tech - V tretjem članku na temo varnosti slovenskih GSM omrežij smo si pogledali, kakšne posledice ima za varnost telekomunikacijskega omrežja neuporaba šifriranja. Si.Mobil je tokrat priznal, da v lanskem zatrjevanju, da ne uporabljajo algoritma A5/0, ni bil najbolj iskren in stvar odpravil (upajmo, da tokrat za vedno).

V nadaljevanju si potem pogledamo, kakšne posledice ima uporaba zlomljenih šifrirnih algoritmov za varnost komunikacij ter njihovo približno ekvivalentnost komunikaciji brez šifriranja.

Pogledali smo tudi kakšni so odstotki uporabe A5/3 v omrežjih nekaterih slovenskih GSM operaterjev (0% -- Mobitel, Tušmobi, 65% -- Si.Mobil ... podatek pridobljen kot polurno povprečje na (nereprezentativnem) vzorcu nekaj naključnih baznih...

52 komentarjev

Nov članek: Varnost slovenskih GSM omrežij II

Slo-Tech - Ker se je izkazalo, da nekateri mobilni operaterji skrbijo za zaupnost komunikacije v svojih omrežjih z več mehanizmi zaščite (in domnevno ne samo s kodiranjem z zastarelim algoritmom), s katerimi je zagotovljena visoka stopnja zaščite, smo se tovrstne navedbe odločili preveriti.

V naslednjem koraku smo opisali teoretične osnove in praktično izvedbo kriptoanalize A5/1 protokola in prikazali, kako je mogoče razbiti s tem algoritmom šifrirana SMS sporočila.

O tem, kako je A5/1 vse kar pri nekaterih operaterjih razlikuje vašo mobilno napravo od lokalne radijske postaje pa več v današnjem članku.

38 komentarjev

Nov članek: Varnost slovenskih GSM omrežij

Slo-Tech - V članku predstavljamo rezultate varnostne analize slovenskih GSM omrežij, ki smo jo opravili v prvi polovici leta 2012.

Začetek članka je namenjen razlagi nekaterih osnov delovanja GSM omrežja, čisto na začetku pa se na kratko sprehodimo tudi skozi zgodovino hekersko-raziskovalnih projektov, ki so se v preteklosti ukvarjali z različnimi vidiki varnosti GSM tehnologije.

Za izvedbo varnostne analize GSM omrežja je potrebno imeti ustrezno strojno in programsko opremo. Za izvedbo analize smo uporabili strojno in programsko opremo, ki smo jo pripravili in predelali sami. Strojni del opreme obsega mobilni telefon z naloženo posebno strojno programsko opremo, ki omogoča nefiltrirano sprejemanje signalov in predvsem sporočil v GSM omrežju. Programski del opreme obsega odprtokodno programsko opremo OsmocomBB, ki smo jo za potrebe našega pregleda na več mestih temeljito predelali.

V okviru članka smo najprej prikazali kako se izvede osnovni pregled baznih postaj, poslušanje...

31 komentarjev

Nov članek: Spreminjanje klicne identifikacije

Slo-Tech - Ker je konec leta 2011 več slovenskih medijev poročalo, da naj bi poslanka Državnega zbora Melita Župevc iz enega svojega mobilnega telefona prejela klic na svoj drugi mobilni telefon, javil pa naj bi se neznan moški glas in ker so na novinarska vprašanja mobilni operaterji pojasnili, da takih primerov še niso zasledili, predstavnik Telekoma Slovenije pa je izjavil, da "vdor v sistem telefonskih povezav oziroma klic s prikazom kličoče številke, ki ne pripada v mobilni telefon vstavljeni SIM kartici, v Mobitelovem omrežju ni mogoč", podoben pa je bil tudi odziv poslanca in trenutno ministra za notranje zadeve Vinka Gorenaka, ki je na svojem blogu zapisal, da "tehnično res ni mogoče, da te nekdo kliče iz tvoje lastne prve telefonske številke na tvojo lastno drugo telefonsko številko, brez tvoje vednosti seveda", smo se odločili objaviti kratek povzetek stanja tehnike na tem področju.

Vsebina ne predstavlja nič novega, kar ne bi bilo strokovni javnosti znano že leta, ponovno pa...

95 komentarjev

Pregled leta 2011

2011 v besedi in sliki.

Slo-Tech - Ob začetku novega leta objavljamo pregled najbolj branih novic.

Začelo se je z Applovim letnim poročilom, v katerem je pisalo, da ste l. 2010 še posebej zavzeto kupovali bele izdelke (podvojeni dobiček 6 miljard dolarjev ob 38,5% bruto marži). Sledi Arabska pomlad - serijo protestov, državljanskih vojn in revolucij širom severa Afrike in Bližnjega vzhoda. Zanimivo vprašanje je bila vloga interneta in socialnih omrežij pri organizaciji demonstracij, kar je številne vlade primoralo k razmisleku o blokadi ključnih storitev....

6 komentarjev

Nov članek: Kaloričen zajtrk: milijarde trikotnikov in sodobni GPU-ji

Kriza

Slo-Tech - Marko Dolenc se je poglobil v danes obstoječe grafične tehnologije in pojasnil, zakaj grafično igre še vedno niso tam, kjer smo jih še nekaj let nazaj napovedovali.

Spletni forumi so dandanes polni razglabljanj na temo počasnega napredovanja grafike v PC igrah. Večina komentatorjev se običajno obregne ob konzole, katerih zmogljivosti so fiksirane že vse od njihovega izida in posledično višjih stroškov razvoja iger, v primeru dodatnih grafičnih izboljšav za PC različico. To sicer v precejšnji meri drži, na žalost pa to ni celotna zgodba.

Pred štirimi leti je NVIDIA izdala GeForce 8800 GTX, ki ga je pogajalo 128 stream procesorjev, AMD pa je nekoliko kasneje sledil z grafično kartico Radeon 2900 XT, na kateri je tiktakalo kar 320...

49 komentarjev

Fukušima - jedrska nesreča v teku (VIII)

Telegraph News - Dva meseca po potresu na Japonskem in močnem tsunamiju, ki je sledil se razmere okoli JE Fukušima še vedno niso umirile.

Danes so delavci vstopili v poslopje prvega bloka JE Fukušima. Izkazalo se je, da je nivo vode okoli sredice veliko nižji od pričakovanj. Po prvih podatkih naj bi bilo v zraku kar 40 odstotkov gorivnih elementov, ki so se posledično stalili. TEPCO je začasno prenehal z načrti o popolnem zalitju poslopja z vodo, saj trenutno ni jasno kako daleč v tla reaktorskega poslopja se je staljeno gorivo prežgalo in če dno reaktorskega bloka sploh še tesni.

Analiza medsebojnega razmerja radioaktivnih izotopov iz okolice JE Fukušima kaže, da je do kritične reakcije prihajalo še vsaj nekaj dni po potresu.

Po zagotovilih TEPCA naj bi trenutna količina vode v reaktorskem bloku 1 zadoščala za hlajenje še nestaljenih delov gorivnih elementov ter staljene gmote na dnu reaktorske posode.

13 komentarjev

Fukušima - jedrska nesreča v teku (VII)

Slo-Tech - Mesec dni po potresu na Japonskem in močnem tsunamiju, ki je sledil se razmere okoli JE Fukušima še vedno niso umirile.

Japonska agencija za jedrsko varnost je včeraj objavila preliminarne izračune, ki kažejo, da je iz JE v nekem trenutku po potresu uhajalo okoli 10.000 TBq radioaktivnega materiala na uro (aktivnost banane je okoli 15 Bq), zaradi česar japonska vlada razmišlja o reklasifikaciji jedrske nesreče iz pete stopnje INES na sedmi (najvišji) nivo. Agencija pravi, da je od takrat aktivnost izpustov padla pod 1 TBq na uro, skupno količino izpuščenih radioaktivnih snovi pa še raziskujejo.

Prav tako japonska vlada napoveduje razširitev evakuacijskega območja na nekatera naselja izven 20 kilometrskega pasu, kjer bi prebivalci lahko prejeli doze sevanja nad 20 mSv letno. Razmišljajo tudi o posebni zakonodaji o uvedbi zaprtega območja po ukrajinskem zgledu, saj se na evakuacijsko območje 20km okoli elektrarne nekateri prebivalci vračajo, da bi odnesli svoje (morda...

153 komentarjev

Fukušima - jedrski incident v teku (VI)

Slo-Tech - Enajst dni po potresu in cunamiju na Japonskem so razmere v JE Fukušima še vedno resne, vendar se ne spreminjajo več iz minute v minuto kot prejšnje dni.

Reaktorja 5 in 6 sta bila v nedeljo popolnoma zaustavljena. V ponedeljek so ju preklopili na zunanje napajanje.

Do reaktorskih stavb 1, 2 in 4 je bilo pripeljano zunanje napajanje. TEPCO upa, da bodo do jutri usposobili funkcionalnost večine merilnih postaj ter kontrolne sobe v reaktorskih stavbah 1 in 2, nato pa v četrtek še bloka 3 in 4....

250 komentarjev

Fukušima - jedrski incident v teku (V)

vir: Reuters
Reuters - Teden dni po potresu in cunamiju so dogodki v Jedrski elektrarni Fukušima še vedno nepredvidljivi.

Včeraj je najprej brez strehe ostala zgradba četrtega bloka JE. Potem se je japonska vojska cel dan trudila v bazene z izrabljenim gorivom pripeljati vodo -- najprej s helikopterji, nato z vodnimi topovi. Gre za obupano dejanje brez primere v 50 letni zgodovini jedrske industrije.



Sočasno so delavci TEPCA poskušali povezati JE nazaj z električnim omrežjem, pričakuje se, da bosta bloka 1 in 2 povezana na omrežje danes, za bloka 3 in 4 pa TEPCO pravi, da povezave ni pričakovati pred 20.3. Povezava z omrežjem bo verjetno omogočila ponoven vklop vsaj nekaterih črpalk, če le te niso...

254 komentarjev

Fukušima - jedrski incident v teku (IV)

BBC

Slo-Tech - Šest dni po potresu in cunamiju kriza v nuklearni elektrarni Fukušima I še vedno ni končana.

V zadnjem dnevu je ponovno zagorelo pri četrtem bloku elektrarne, kasneje so poročali, da plameni niso več vidni. Četrti blok je blok, v katerem zaradi eksplozije zevata dve osemmetrski luknji, skozi kateri je zunanjim vplivom izpostavljen bazen z izrabljenim gorivom, ki je bil danes večino dneva precej prazen.

Kot posledica izpostavljenosti gorivnih elementov zraku se je v okolici čez dan nekajkrat močno povečala radioaktivnost, zaradi česar so občasno evakuirali še zadnje delavce iz elektrarne.

MAAE je tekom dneva uradno potrdila poškodbe (delno taljene sredice) reaktorjev v blokih 1, 2 in 3. Do nezanemarljivih temperatur sta se začela segrevati tudi bazena z...

245 komentarjev

Fukušima - jedrski incident, peti dan

Posnetek štirih reaktorjev s torka

Slo-Tech - Pet dni po potresu in cunamiju kriza v nuklearni elektrarni Fukušima I še vedno ni končana. Medtem, ko so ob poldne po lokalnem času potrdili, da so reaktorji 1, 2 in 3 v elektrarni Fukušima II ohlajeni in ugasnjeni ter da enoto 4 pripravljajo na popoln izklop, se je drama v centrali Fukušima I nadaljevala. Zapleti pri reševanju problema so botrovali temu, da so francoski strokovnjaki preklasificirali nesrečo na 6. stopnjo (od 7) po INES, kar pomeni drugo najhujšo nesrečo takoj za dogajanjem v Černobilu. Japonci še vedno vztrajajo pri klasifikaciji stopnje 4, medtem ko IAEA še ni podala uradne klasifikacije.

Zgodaj zjutraj so najprej opazili poškodbe na reaktorski zgradbi enote 4, ki bi...

380 komentarjev

Fukušima - jedrski incident v teku (II)

vir: BBC
BBC - (nadaljevanje Fukušima - jedrski incident stopnje 4 v teku)

ponedeljek, 2:10 (CEST, slovenski čas) popotresni sunek magnitude 6,2 strese Tokio z okolico
3:10 za severovzhodno obalo Japonske izdajo opozorilo pred 3-metrskim tsunamijem in evakuirajo nekaj mest
3:18 Japonska TV poroča, da se iz reaktorja št.3. jedrske elektrarne Fukušima 1 vali gost dim
3:20 Gladina morja pri jedrski elektrarni Fukušima upade za 5 metrov, znak prihajajočega tsunamija
3:21 AFP poroča o ekspolziji pri reaktorju št.3
3:24 Kyodo poroča o eksploziji vodika v 3. bloku jedrske elektrarne Fukušima
3:27 TEPCO (Tokyo Electric Company) poroča o dveh eksplozijah v tretjem bloku
3:32 prekličejo nevarnost tsunamija, gladina morja se vrača na normalno raven
...

398 komentarjev

Fukušima - jedrski incident stopnje 4 v teku

Shema BWR reaktorja

vir: BBC
BBC - Še ta trenutek se strokovnjaki na japonskem, točneje v jedrskih elektrarnah v mestu Fukušima, na vsak način borijo s tremi vročimi reaktorji, ki jim je po izklopu zaradi potresa in tsunamija odpovedal hladilni sistem.

Jedrsko elektrarno Fukušima I, ki jo je najprej stresel potres stopnje 9,0 po Richterjevi lestvici in zatem še oblil tsunami, sestavlja šest vrelovodnih (BWR) reaktorjev 440 do 1080 MW električne moči. Pri vrelovodni zasnovi se gre za to, da vroča reaktorska sredica uparja vodo, ki jo obliva, para pa zatem žene turbine in se po kondenzaciji vrne v reaktorsko sredico.

Voda je tako, enako kot pri PWR zasnovi NE Krško, hladilo in moderator. V primeru, da je potrebno tak reaktor zaustaviti, se vstavijo kontrolne palice, ki zaustavijo glavno rekacijo, aktivni...

208 komentarjev

Nov članek: Operacije s pomočjo usmerjenega ultrazvoka, vodene na podlagi magnetne resonance

Slo-Tech - Operacije s pomočjo usmerjenega ultrazvoka, vodenega s pomočjo magnetne resonance (MR-guided Focused Ultrasound Surgery - MRgFUS) so razmeroma novo področje v medicini oz. kirurgiji, ki bodo v prihodnosti morda prinesle številne prednosti v primerjavi s klasično kirurgijo.

Tokratni članek smo zato posvetili predstavitvi uporabe tehnologije usmerjenega ultrazvoka v kirurške namene. Del članka je tudi intervju z dr. Johnom W. Snellom, tehničnim direktorjem možganskega programa na Focused Ultrasound Surgery Foundation.

Focused Ultrasound Surgery Foundation je ameriška neprofitna organizacija, kjer poteka precej raziskav te tehnologije in že tudi kliničnih študij, dr. Snell pa je v intervjuju te raziskave in uporabo tehnologije v klinični praksi podrobneje predstavil.

Ugibanje, kdaj bo takšna tehnologija dostopna slovenskim bolnikom pa prepuščamo bralcem.

10 komentarjev

Slo-Tech gre naprej

Slo-Tech - Slo-tech se spet prenavlja za vas. Ker želimo čim bolj izboljšati vašo izkušnjo pri branju vsakodnevnih novic, smo pri naših hrčkih naročili njihovo razvrstitev v različne skupine.

Skupine so zaenkrat vidne pri vsaki posamezni novici kot povezava na arhiv, kjer si lahko preberete več vsebine iz želenega področja. V kratkem bomo omogočili tudi iskanje ter naročanje na posamezne skupine novic. Kasneje pa sledi še nekaj presenečenj.

Ker so razvrstitev naredili naši hrčki, ki so znani po svoji nenatančnosti (trenutno 98,5%), vas prosimo za malo potrpežljivosti v naslednjih dneh, ko bomo odpravili večino preostalih napak. Če bi nam želeli pri tem malo pomagati, nam prosimo sporočite sezname povezav na novice, ki so po vašem mnenju razvrščene napačno (če nam sporočite, kam bi novica po vašem mnenju dejansko spadala, pa bomo še toliko bolj veseli).

64 komentarjev

Nov intervju: Matjaž Kaše, tisti državni uradnik, ki v službi uporablja Linux

Slo-Tech - Po tem, ko smo pred kratkim objavili članek o transparentnosti in gospodarnosti javne uprave pri nakupih programske opreme, so se pojavila različna ugibanja o primernosti uporabe odprtokodne programske opreme v javni upravi. Kljub temu, da odprto kodo uspešno uvajajo v različnih državah po svetu, pa je po mnenju nekaterih situacija v Sloveniji morda vseeno tako specifična, da uporaba odprte kode v javni upravi morda ni primerna. V članku smo sicer poudarili, da bi to lahko ugotovili le z resno in odprto pilotno raziskavo, ki bi na podlagi resnega načrta in realnih podatkov ocenila pozitivne in negativne učinke, morebitna odločitev za prehod ali proti njemu pa bi bila s tem podkrepljena s podatki in konkretnimi argumenti. A državna uprava do sedaj resne pripravljenosti na kaj takega ni pokazala.

Z eno izjemo. Našli smo namreč državnega uradnika na enem izmed ministrstev, ki je na svoj računalnik samoinciativno naložil Linux. Kasneje je v prehod prepričal tudi ostale sodelavce na...

262 komentarjev

Intervju: Peter Van Eeckhoutte

pvefindaddr displaying >>ROP chain<<

Slo-Tech - Serijo pogovorov nadaljujemo z nekoliko nenavadnim intervjujem - Peter Van Eeckhoutte je večini bralcev, ki ne sledijo svetovni InfoSec sceni, verjetno popolnoma neznano ime. Po mnenju poznavalcev pa se njegov renome na lestvici vrhunskih varnostnih raziskovalcev strmo vzpenja. Je avtor številnih izredno kvalitetnih vodičev o izkoriščanju prekoračitev medpomnilnika v Oknih ter ustanovitelj ekipe Corelan, skupine entuziastov, ki jih druži skupen interes: raziskovanje varnostnih pomanjkljivosti.

8 komentarjev

Nov članek: Evro na evro, palača

Slo-Tech - Matej Kovačič je tokrat opisal celoten postopek pridobitve pogodb med državo in Microsoftom ter kup dodatnih vprašanj, ki so se med postopkom pojavila.

Objavljamo tudi večino dokumentov, ki smo jih v tem postopku do sedaj pridobili. Kar se je na začetku zdelo kot enostavna zgodba o tem, koliko denarja država letno zmeče v Microsoftove izdelke, se je v postopku pridobivanja podatkov izkazalo za zelo zanimiv sistem porabe denarja, kjer nihče točno ne ve oz. noče vedeti, kam točno naš denar gre.

Izkazalo se je tudi, da je 7 milijonov, kolikor jih za Microsoftove licence vsake tri leta zapravi država, popolnoma nepomemben strošek v primerjavi z vsaj 140 milijoni evrov, ki jih za informatizacijo vsako leto nameni slovenska država.

Objavljamo do sedaj pridobljene podatke.

75 komentarjev

Vizualizacija proračuna 2010

Planirani "prihodki" za leto 2010

Slo-Tech - Zaradi velikega povpraševanja po grafu celotne proračunske porabe, ki smo ga bili deležni po objavi info grafike porabe denarja za naložbe v IT v letu 2010, je tokrat Jure pripravil grafe na podlagi sprejetega in objavljenega proračuna za leto 2010.



Zaradi boljše predstave razmerij med posameznimi postavkami so v grafih skupaj združene vse tri bilance (A - bilanca prihodkov in odhodkov, B - bilanca finančnih naložb in C - račun financiranja), kar sicer ni skladno z uradnimi podatki, vendar odlično predstavi, od kje se denar pojavi in kam gre. V bližnji prihodnosti lahko pričakujete še info grafiko porabe denarja po proračunskih porabnikih.

Veselo komentiranje.

116 komentarjev

Nov članek: Intervju s HD Moore-om

Avtor: Vissago

Slo-Tech - Edi Strosar je tokrat za vas intervjuval HD Moorea.



Ime HD Moore je najbrž poznano vsakomur, ki mu informacijska varnost ni ravno deveta vas. HD je namreč avtor številnih projektov (www.digitaloffense.net) med katerimi je tudi ogrodje Metasploit, ki je nedavno prešlo v last družbe Rapid7. Svoje izkušnje s procesom tranzicije je slikovito opisal na letošnji Black Hat DC konferenci v predstavitvi z naslovom: "Metasploit and Money".

3 komentarji

Proračun za informatizacijo slovenske javne uprave za leto 2010

Grafični prikaz načrtovanih stroškov za informatizacijo javne uprave za leto 2010

Slo-Tech - Konec decembra 2009 so v vladi pripravili Načrt informatizacije za leto 2010, ki je objavljen na spletnih straneh e-uprave.

Celoten proračun znaša okrog 139 milijonov EUR (v vladni Excelovi preglednici je sicer navedena skupna vsota 110 milijonov EUR, vendar so nekatere formule v dokumentu nepravilne, končna skupna vsota v preglednici pa je napačna, saj ne upošteva celic z vejico -- če odpirate preglednico V Excelu, bodite pozorni na regionalne nastavitve).

Jure Čuhalev je na podlagi podatkov pripravil tudi grafični pregled načrtovanih stroškov (tim. treemap), iz katerega je mogoče hitro vizualno razbrati kakšen je finančni razrez po ustanovah in delež postavk znotraj posamezne ustanove. Z odtenki zelene barve so prikazani...

57 komentarjev

Intervju z Dustinom Kirklandom, glavnim razvijalcem sistemov za šifriranje v Ubuntuju

Slo-Tech - Dustin Kirkland je Ubuntu Core razvijalec, zaposlen pri podjetju Canonical. Preden je začel delati na razvoju Ubuntu strežnika, je preživel 8 let pri IBM-u.

Trenutno je osredotočen na razvoj Ubuntu Enterprise oblaka za prihajajočo različico Ubuntuja, 10.04 LTS, pred tem pa je delal na številnih drugih paketih in zmogljivostih najpopularnejše distribucije, vključno s šifriranim domačim imenikom. Je tudi vzdrževalec eCryptfs, kriptografskega datotečnega sistema, ki ga omenjena funkcionalnost uporablja.

Vsekakor dovolj razlogov, da smo mu zastavili nekaj vprašanj o njegovem delu in distribuciji Ubuntu. Pa prijetno branje!

7 komentarjev

Nov prispevek: Brian King - Getting started with Mozilla Jetpack

Slo-Tech - Nadaljujemo z objavljanjem predavanj, ki so se odvijala tekom WebCamp-a v Ljubljani - ker ste si gotovo že vsi odpočili od novoletnih norčij, je zadnji čas, da ponovno prestavite v višjo prestavo in se posvetite delu. Ker pa vikenda še ni konec, si bo marsikdo zaželel ogledati predavanje Brian-a King-a o Mozilla Jetpack-u.

In nedeljsko popoldne je kot naročeno za začetek dela z Jetpack-om, saj je slednji orodje, s katerim lahko z nekaj poznavanja HTML-ja, CSS-a in Javascript-a vsakdo ustvari dodatek za Firefox. Uredništvo Slo-Tech-a bi bilo seveda nadvse navdušeno nad vsakršnim dodatkom, ki bi nastal tekom današnjega popoldneva in ki bi izboljšali uporabniško izkušnjo vsem govorcem tekom vročičnih debat, kjer včasih odločajo desetinke...

V vzpodbudo, da je gotovo mogoče doseči veliko, naj le omenimo, da Jetpack že ima vgrajen jQuery.

Brian King je ustanovitelj podjetja Briks in se že vrsto let ukvarja z razvojem dodatkov za Firefox, je predsednik Mozdev Community Organization in...

0 komentarjev

Nov intervju: Brad Spengler

Slo-Tech - Edi Strosar je za vas intervjuval Brada Spenglerja. Brad je vrhunski varnostni raziskovalec na področju Linux jedra. Stoji za razvpitimi "NULL pointer dereference" ranljivostmi, ki so pretresale Linux skupnost. Kot član PaX/grsecurity projekta je za varnost Linux sistema naredil več, kot bi nekateri želeli priznati. Za mnoge je Brad kontroverzna osebnost, vendar mu kredibilnosti nihče ne oporeka. Veselo branje.

12 komentarjev

Nov prispevek: Tomaž Štolfa: The Internet of Things

Slo-Tech - Konec novembra je v Tehnološkem parku potekal WebCamp Ljubljana. Po splošnem mnenju obiskovalcev je dogodek uspel.

Kot smo obljubili, bodo počasi, za vse, ki se dogodka niso mogli udeležiti, na voljo posnetki predavanj.

Najboljša predavanja pa bomo objavili tudi na Slo-Techu. Začenjamo s predavanjem Tomaža Štolfe: The Internet of Things.

V naprej se opravičujemo za malo slabšo tehnično izvedbo snemanja. Naslednjič bo bolje.

3 komentarji

Nov članek: Stroški za IT v slovenskem proračunu

Stroški za IT za leto 2010 glede na namen porabe

Slo-Tech - Ministrstvo za javno upravo je 28. septembra 2009 na spletnih straneh objavilo dva predloga letnih načrtov pridobivanja stvarnega premoženja države (za leti 2010 in 2011). Del načrta je tudi načrt informatizacije, ki vsebuje predlog odhodkov proračuna za nakupe iz področja informacijske tehnologije.

Proračun za IT za leto 2010 predvideva 135.217.041,03 EUR odhodkov, za leto 2011 pa 117.473.669,37 EUR odhodkov. Že hiter pregled pokaže, da gre za precej zanimivo branje, da pa bi bila slika stroškov bolj jasna, smo podatke statistično analizirali in pripravili nekaj sumarnih prikazov.

Za vzdrževanje licenc bomo v dveh letih davkoplačevalci odšteli 47,5 milijona...

52 komentarjev

Nove funkcionalnosti na Slo-Techu

Slo-Tech -

Kot ste verjetno opazili, je Slo-Tech v zadnjem času pridobil kar nekaj utripajočih lučk. Čas je, da si jih skupaj pogledamo:

  • stari članki -- v levem meniju so že nekaj časa na voljo vse vsebine s stare strani.
  • dodatna avtentikacija -- če želite, se lahko na Slo-Tech sedaj prijavite s pomočjo vašega Google ali Yahoo računa. Če je vaš elektronski naslov v profilu enak vašemu Google elektronskemu naslovu, samo namesto prijave kliknite na ikonico "g" pod prijavo. Če ni enak in bi fukncionalnost vseeno želeli uporabljati, lahko vaš Slo-Tech račun povežete z GoogleIDjem v vašem profilu
  • arhiv novic -- drastično je bilo izboljšano iskanje po starih novicah
  • iskanje -- sedaj deluje po celotni vsebini teme in ne samo po prvem sporočilu kot do sedaj. Moralo bi delovati bistveno bolje, nekaj izboljšav še čaka na implementacijo. Konstruktivni predlogi dobrodošli
  • hitro odgovarjanje -- na teme lahko sedaj odgovarjate brez ponovne osvežitve strani. V primeru, da se v temi, ki jo trenutno...

58 komentarjev

Nov članek: tlačenje kita na disk z Gstreamerjem

Mami, lej k sem na televiziji!

Slo-Tech - Gstreamer je odprtokodno ogrodje za razvoj multimedijskih aplikacij, ki vzame pod svoje okrilje vsa področja obdelovanja in predvajanja multimedijskih vsebin - od vsebnika do zaslona. Od (sicer maloštevilnih) drugih se razlikuje po osnovni ideji - gradniki se kar zlagajo eden ob drugega in tako tvorijo cevovod za obdelovanje, prekodiranje ali prikazovanje slike ter zvoka.



David Klasinc je zaplaval v vode obdelovanja videa s poskusom ovekovečenja svojega obličja na YouTubeu in pri tem po poti še napisal kar nekaj smernic za uporabo GStreamerja.

Veliko užitkov pri branju.

7 komentarjev

Nov članek: "All your firmware are belong to us"

NIC SSH v akciji

Slo-Tech - Zlonamerna programska oprema je v zadnjih letih postala naša vsakdanja spremljevalka na internetu, obvezen del računalnika pa so zato (vsaj za nekatere operacijske sisteme) postali protivirusniki in programi za odstranjevanje raznorazne nesnage, ki nam greni delo z računalnikom.

Protivirusno programje danes bolj ali manj uspešno pregleduje vsebino sistemskega pomnilnika in trdega diska ter s pomočjo virusnih vzorcev išče zlonamerno programsko kodo, ki jo nato skuša odstraniti.

Vendar pa trdi disk in sistemski pomnilnik nista edina kosa strojne opreme, kamor je mogoče skriti zlonamerno...

138 komentarjev

Nov članek: DVB-T pod Linuxom

Slo-Tech - Zaradi boljše izkoriščenosti radiofrekvenčnega spektra ter oddajanja kakovostnejše slike in zvoka, po svetu od leta 2006 potekajo prizadevanja za digitalno oddajanje TV signala.

Na digitalno oddajanje so letos uspešno prešli v ZDA, EU naj bi na digitalno oddajanje preklopila do konca leta 2010, celotna Evropa pa najkasneje do leta 2015. V Sloveniji pa naj bi na digitalno oddajanje dokončno prešli do konca prihodnjega leta.

Digitalna televizija ali DVB (ang. Digital Video Broadcasting) je torej pred vrati, zato smo si v tokratnem članku ogledali kako je s sprejemom prizemnega DVB-T signala oz. gledanjem digitalne TV na domačem računalniku pod Linuxom.

Na branje!

39 komentarjev

Intervju z avtoriteto na področju spletnega mreženja

Slo-Tech - Odločili smo se za pogovor z najbolj uspešnim slovenskim uporabnikom Facebooka, MySpaca in ostalih družbenih omrežij. Medtem ko se nekateri trudimo zadevo spraviti v okvire koncepta, s katerim bi uporabniku pomagali pri koristni uporabi, naš sogovornik trdi, da smo vsi navadni bleferji in da samo on pozna skrivnost uspešnega mreženja.

Intervju z avtoriteto na podrocju mreženja: "Mreže so za amaterje, razen če imam jaz prste vmes."

33 komentarjev

Nov članek: PSPP

Slo-Tech - Večina slovenskih študentov družboslovja pozna statistični program SPSS, katerega uporabo poučujejo na slovenskih fakultetah. Gre za zmogljiv program za statistično analizo podatkov zbranih v družboslovju (anket, podatkov o poslovanju podjetij, itd.), katerega licenca je precej draga in časovno omejena.

V tokratnem članku smo si ogledali njegov odprtokodni klon PSPP, ki zna odpreti SPSS datoteke, razume njegovo sintakso in teče tako v okolju Windows, Linux, kot tudi MAC. Program ima seveda še kar nekaj pomanjkljivosti (trenutna različica je 0.6.1), a zasnova je dobra in za osnovne statistične analize je program že sedaj skoraj povsem zadovoljiv. Če k temu prištejemo še ceno (program je brezplačen) in neomejeno licenco, lahko le upamo, da si bodo za PSPP kmalu začele zanimati tudi slovenske izobraževalne ustanove.

Veselo branje!

16 komentarjev

Prodati hladilnik Eskimu? Ni problema!

Slo-Tech - Slovenski krošnjarji z računalniško robo si že nekaj let režejo tanke kose kruha. S strojno opremo je vedno manj zaslužka, pa še presneti splet jim odnaša stranke, ki namesto, da bi kot včasih patriotsko obiskale svojo lokalno trgovino, kupujejo onkraj meje. Pa so zato kaj prilagodili svoje poslovanje, začeli delati na dolgoročnem odnosu s strankami?

Ponovili smo preizkus izpred treh let. V trgovino smo poslali dve maškari, ki sta se bili pri nakupu prisiljeni popolnoma prepustili prodajalcu. V pričakovanju, da jima prisluhne in nato še sam pridoda vse tisto, za kar meni, da uporabnik še brezpogojno potrebuje. Popoln računalniški analfabet se namreč v letu ali dveh zna preobraziti v znalca in si dobro zapomniti svoj prvi nakup, nato pa naslednjega opraviti kje drugje.

In rezultat? Dno kot kaže še ni prišlo. Naši trgovci namreč v očeh študenta ekonomije preberejo željo po 24" monitorjih, grafičnih karticah in predimenzioniranih operacijskih sistemih. Na drugi strani pogosto...

69 komentarjev

Nov članek: Barvno upravljanje na spletu!

sRGB (notranji) ter ProPhoto RGB (zunanji) barvna prostora

Slo-Tech - Naš kolega Dušan Smolnikar je za vas pripravil nov članek, ki nosi naslov Barvno upravljanje na spletu. V njem je dobro poznano problematiko ujemanja barv na različnih medijih, ki jo dobro poznajo tiskarji, razdelal za področje spleta. Po kratkem uvodu zgodovinske predstavitve barv na zaslonih se avtor posveti aktualnim problemom, teoriji za njimi in rešitvam pri doseganju verne reprodukcije barv na različnih zaslonih, ki so ali pa tudi niso primerno kalibrirani.

15 komentarjev

Nov članek: Trajno brisanje podatkov

Slo-Tech - Na voljo je nov članek izpod prstov našega izvedenca za računalniško varnost, Mateja Kovačiča. V članku se dotakne zelo pomembne teme - kam s podatki na odsluženih podatkovnih medijih oz. kako preprečiti, da bi jih v roke dobila napačna oseba. Seveda je za trde disk še vedno uporabno mletje oz. celo plavž (ali pa alternativa plavža), a če prodajate star in še vedno delujoč disk oziroma imate odsluženih diskov več, to ni ravno optimalna rešitev.

V tem primeru vam bo nadvse prav prišla programska rešitev tega problema, ki je povrhu vsega še zastonj - zadostuje namreč Linux LiveCD.

51 komentarjev

Nov oddelek - Anonimni eksperiment

Slo-Tech - Kot že ime pove, je ta oddelek trenutno v eksperimentalni fazi. Glede na to, da smo si vsi na tem forumu ustvarili neko ime, nas je zanimalo, kaj se zgodi, če vašim sporočilom povezavo z vašo identiteto odvzamemo.

Dodatek k pravilom:
- v tem oddelku veljajo splošna Slo-Tech pravila (z dodatki)
- pritožb nad moderiranjem v tem oddelku NI (ker ne moremo ugotoviti, ali se res pritožuje avtor moderiranega sporočila)
- moderatorskih ukrepov razen izbrisa NI (kar pomeni, da bomo precej brisali, če bo potrebno)
- nazivov NI (ker ne vemo, kdo ste)

Če želite imeti debato, kjer se boste lahko posluževali običajnih postopkov zoper moderatorje, uporabite ostale oddelke.

Veliko zabave.

92 komentarjev

Zaposlitveni oglasi @ Slo-Tech

Slo-Tech - S precejšnjo zamudo danes objavljamo prvo različico zaposlitvenih oglasov na Slo-Techu. Objava zaposlitvenih oglasov na Slo-Techu je popolnoma brezplačna.

V nekaj dneh boste imeli v svojih profilih možnost nastaviti znanja, ki jih imate, tako da vam bo sistem sam predlagal oglase, ki bi vas morda zanimali.

Zavedamo se, da izgled še ni popoln, vendar se bo to uredilo v nakaj dneh. V naprej se opravičujemo za vse nevšečnosti v prehodnem obdobju.

V naprej se vam zahvaljujemo za vsa sporočila o napakah ter konstruktivne predloge.

6 komentarjev

Zaposlitev@Slo-Tech

Slo-Tech - Glede na trenutne rezultate ankete ter povpraševanja v forumu, vas bomo v kratkem času razveselili z zaposlitvenimi oglasi na strani.

V svojih profilih si lahko ogledate trenutni osnutek vprašalnika za podjetje, ki išče nove kadre. Vprašalnik bo potrebno izpolniti poleg oglasa (ki trenutno še ni na voljo), v katerem bo podjetje opisalo za kakšno delovno mesto trenutno išče kadre.

Zanima nas, katere podatke o podjetju samem bi še želeli videti v zaposlitvenih oglasih na Slo-Techu.

27 komentarjev

Potopis - Dagestan

Slo-Tech - Če so na Slo-Techu v navadi predvsem tehnično naravnane vsebine, vam tokrat prinašamo vse prej kot to - Dare Hriberšek je tokrat za Slo-Techove bralce pripravil potopisni članek o svojem popotovanju po Dagestanu.



Dežela, ki velja za območje specialnih operacij Ruske vojske, vsekakor ni deležna veliko tujcev in se le redko znajde v tujih medijih, zato bo tokratni članek zagotovo zanimivo čtivo za vse.

Good luck!

Zakaj smo se odločili objaviti prav to vsebino, pa lahko veselo ugibate naslednje tri tedne ...

28 komentarjev

Nov Slo-Tech

Slo-Tech - Zmrznil je pekel, prašiči letijo. Na Slo-Techu smo po sedmih letih in pol prenovili izgled strani (in še marsikaj). Prvo aprilska šala je bila na začetku sicer mišljena kot enodnevni poskus, ki pa je izpadel precej dobro -- 40% podaljšan povprečni čas prebit na strani, 30% več sporočil v forumu, 20% več ogledov. Glede na rezultate današnjega eksperimenta, se nam ne zdi smiselno začasno preklapljati nazaj na staro obliko, tako da bo ta ostala.

Za začetek bi radi poudarili, da je stari Slo-Tech še vedno dostopen na naslovu: star.slo-tech.com in da bo tam ostal v še precej nedoločljivo prihodnost.

V uporabo nove strani vas ne bomo poskušali prisiliti z ostrim rezom, temveč z razvojem dodatnih funkcionalnosti. Zavedamo se, da na novi strani še precej manjka. Tekom današnje noči lahko pričakujete registracijo in nekaj podobnih malenkosti, jutri uporabniške profile, potem pa bodo v nekaj dneh pričeli kapljati novi članki (in nazaj dostop do starih). Pri tem vas celotna ekipa Slo-Techa...

128 komentarjev

Nov članek: Posodobitev BIOS-a od a do ž

Slo-Tech - Proizvajalci računalniških komponent, v želji za čim večjimi prihodki iz prodaje, na trg redno pošiljajo nedokončane izdelke. Povedano velja tudi za proizvajalce matičnih plošč, na katerih uporabniki in proizvajalci šele za tem, ko se plošče že prodajajo, odkrijejo neljube žužke v strojno-programski opremi (BIOS). Bolj nemarnim proizvajalcem je vseeno za podporo uporabnikov (tako pokaže izračun), plošče priznanih znamk, običajno tudi višjega cenovnega razreda, pa so deležne večkratnih posodobitev BIOS-a.

Torej, na spletu je na voljo nova različica BIOS-a. Posodobiti ali ne? Dela že sedaj vse tako kot mora? Želim izkoristiti nove možnosti-nastavitve, ki jih obljubljajo? Preberite si nov članek, v katerem boste izvedeli vse o posodabljanju BIOS-a, avtorja Friderika Backa.

25 komentarjev

Nov članek: Vzpostavitev v celoti šifriranega sistema na Ubuntu Feisty

Slo-Tech - V prejšnjem članku o šifriranju nosilcev podatkov v okolju Linux in Windows smo si ogledali kako kako šifrirati nosilce podatkov - razdelke trdih diskov in USB ključev virtualne razdelke in vsebino CD/DVD enot.

Z uporabo opisanih postopkov podatke na šifriranih razdelkih sicer šifriramo, problem pa se pojavi, ker ostanejo kopije nešifriranih podatkov v medpomnilniku (swap, cache, v raznih začasnih datotekah (tmp) oziroma ostanejo sledovi uporabe datotek v raznih datotekah beleženja aktivnosti. Šifriranje zgolj nekaterih datotek ali zgolj nekaterih razdelkov zato včasih ni dovolj, saj je do občutljivih podatkov (ali vsaj do dela njih) mogoče priti po drugi poti.

Rešitev proti temu je šifriranje celotnega sistema. Izraz pravzaprav ni povsem natančen, saj ne šifriramo čisto vsega (npr. RAM pomnilnika), pač pa "samo" podatke na trdem disku. Ker moramo sistem vseeno nekako zagnati, mora ostati vsaj delček sistema - zagonski razdelek- nešifriran, šifrirani pa so korenski, domači in...

46 komentarjev

Nov članek: Šifriranje nosilcev podatkov v okolju Linux in Windows

Slo-Tech - Vsa podjetja, vlade in posamezniki, ki svojih pomembnih podatkov nimajo shranjenih na fizično varovanih nosilcih, se srečujejo z vprašanjem kako le-te zaščititi pred krajo ali izgubo. Če ne prej, se s tem vprašanjem srečamo najkasneje takrat, ko star trdi disk prodamo ali podarimo, ko ga nesemo na servis, ko nam ukradejo prenosnik ali le-tega po kakšni prepiti noči kje pozabimo.

Dejstvo namreč je, da je do podatkov na trdem disku razmeroma enostavno priti, če le imamo fizični dostop do diska. Podatkov pa ni mogoče samo ukrasti, pač pa tudi podtakniti.

Rešitev je seveda uporaba šifriranja.
V tokratnem članku si bomo pogledali kako uporabljati šifrirane diske v okolju Windows in Linux - in to tako, da so podatki na šifriranem disku dostopni iz obeh sistemov.

Prijetno branje!

22 komentarjev

Odgovor na članek: Kupovati drugje bi bilo potratno

Telekom Slovenije - V odgovor na članek Kupovati drugje bi bilo potratno smo prejeli:

Spoštovani,
na spletni strani Slo-tech.com je bil dne 29. 12. 2006 objavljen članek z naslovom "Kupovati drugje bi bilo potratno" avtorja, ki se identificira kot Mavrik. Vsebina članka se nanaša tudi na spletno Teletrgovino Telekoma Slovenije. Prosimo za objavo našega odgovora na vaše ugotovitve.

V Telekomu Slovenije se odgovorno, proaktivno ter v skladu z oceno tveganja lotevamo problematike informacijske in telekomunikacijske varnosti. Tudi aplikacija spletne teletrgovine je zaradi evidentiranih pomanjkljivosti in starosti čakala na prenovo - a smo jo zaradi vpeljanih drugih varovalnih mehanizmov načrtovali za pričetek prihajajočega leta. Navkljub temu in tudi zaradi vašega opozorila, ki ga pozdravljamo, ker krepi varnostno zavednost uporabnikov, ponudnikov ter izvajalcev spletnih storitev, storitve pa morajo biti za uporabnika varne in ne smejo vzbujati dvomov, smo del načrtovanih posodobitev izvršili in s tem...

45 komentarjev

Nov članek: Kupovati drugje bi bilo potratno

Slo-Tech - Kičastno okrašena mesta, cingljajoči debeluhi v rdečih oblekah, nizke temperature... ja, božič je prišel in odšel. Praznični čas pa je seveda tudi čas nakupov in vedno več ljudi se zaradi grozljivih gneč v trgovini odloča kar za nakupe iz domačega naslonjača.

Tako smo odšli na miselno popotovanje ter si poskušali predstavljati, kako bi si priborili še kakšno točko popusta več, ker pa programerji domačih spletnih trgovin za besedo varnost očitno zelo redko slišijo, v naših sanjah nismo naleteli na resnejše probleme. Nek večer so se tako sanje prelevile v besede in zraven so nastale še simbolične slike. Oboje se je sestavilo v nov članek, ki v teoretično opiše napake nekaterih spletnih trgovin.



Otroci, ne poskušajte tega doma...

63 komentarjev

Nov članek: Dedek Mraz kupuje za vas

Slo-Tech - Prazniki so že tu, z njimi pa tudi občutek, da moramo kupiti nekaj zase in za bližnje, ki nam ga na vsakem koraku vcepljajo zlobni kapitalisti (na oni strani Luže že od konca oktobra). Tako smo na Slo-Techu pripravili prijazen članek, v katerem vam bomo poskušali svetovati ob vaših tehnološko usmerjenih nakupih.

Vabljeni k branju in srečno v letu 2007!

P.S. Veseli bomo tudi poročil o vaših (prejetih oziroma danih) darilih.

6 komentarjev

Nov članek: Medvedek Nosek in njegov internet

Slo-Tech - Tako živali, kot tudi dvonogi kosmatinci, morajo ob pravi starosti zapustiti svoj brlog in si najti svojega. Seveda pa dandanes ne gre brez največje pajkove mreže na svetu, zato se je naš medvedek odločil, da se bo na mrežo priklopil pri precej znanem ponudniku tovrstnih storitev.

Seveda je bilo pričakovanje, da bo priklop uspešen, malo preveč. Križev pot našega nadebudnega medvedka si lahko preberete v najnovejšem članku.

46 komentarjev

Nov članek: Čudežno popotovanje skozi grafični cevovod - 2. del

Slo-Tech - Naš Senitel je zopet vzel tipkovnico pod prste in nadaljeval začeto.

V prvem delu smo si ogledali strukturo sodobne grafične kartice. Med drugim smo omenili shaderje, ki so zaradi svoje programabilnosti, nekakšno srce in duša sodobnih GPU-jev. Različni shaderji so odgovorni za različne strukture v grafiki (v Direct3D 10 so to oglišča, trikotniki in pike) in omogočajo programerjem, da na teh točkah cevovoda izvajajo komplicirane izračune, katerih končni rezultat je v relnem času generirana slika nekega virtualnega okolja na zaslonu. Tudi predstava, da so shaderji tukaj šele od predstavitve DirectX 8 (novembra 2000), ne bo držala. Shaderji so z nami že vse od začetkov 3D pospeševalnikov, samo o kakšni resni programabilnosti ni bilo ne duha ne sluha. Kot ste verjetno že ugotovili, se je zopet vse začelo z Voodoo Graphics...

Vabljeni k branju!

41 komentarjev

Nov članek: Čudežno popotovanje skozi grafični cevovod

Rasterizacija trikotnika - če je središče pike znotraj trikotnika se pika pobarva, sicer ne. Problem?

Slo-Tech - Naš Senitel ugotavlja, da trenutno očitno živimo v obdobju, ko razni *PU-ji (Processing Unit) rastejo kot gobe po dežju. Nedolgo tega je tržne police ugledal prvi pospeševalnik fizikalnih izračunov (PPU ali Physic Processing Unit) PhysX podjetja Ageia. In ker to očitno še vedno ni dovolj, se pojavljajo še pospeševalniki za umetno inteligenco in celo mrežne kartice, ki nosijo PU v imenu. Krivec za to poplavo pa je verjetno GPU (Graphics Processing Unit) in ideja o kovanju železa dokler je vroče. Da malce razjasnimo nastalo situacijo ter razložimo zakaj se GPU-ji dejansko obnesejo, pa se bo potrebno spustiti skozi tole zajčjo luknjo...



Veselo branje!

12 komentarjev

Mnenje: totalitarni vzgibi slovenskih oblasti pri odnosu do interneta

Slo-Tech - Naslednje v seriji mnenj o omejevanju dostopa do interneta na podlagi grozilnih dopisov. Še vedno iščemo pisca za nasprotno stališče (pišite nam). Matej Kovačič je tokrat malo podrobneje obdelal stališče, da tako izvedena cenzura v pravni državi ni dopustna.

Z današnjim dnem se je operaterjem, ki so upoštevali grozilni dopis Urada pridružil tudi SiOL. Koliko je tak ukrep smiselen, si lahko ogledate sami na www77.bwin.com.

Veselo branje

291 komentarjev

Mnenje: Nevtralnost omrežij

Slo-Tech - Danes objavljamo krajše razmišljanje o nevtralnosti omrežij. Lenart J. Kučič v njem opozarja, da je za javno dobro bolje, da omrežja ostanejo vsebinsko nevtralna in operaterji ne diskriminirajo paketkov IP glede na vsebino, ki jo prenašajo.

Upamo, da bomo s člankom povzročili vsaj nekaj debate na to temo. Vsekakor bomo z veseljem objavili tudi nasprotno mnenje o tem, zakaj je bolje, če telekomunikacijski operater pregleduje promet in se na podlagi vsebine odloča kako hitro (če sploh) bo določena informacija prišla do cilja.

Veselo branje.

30 komentarjev

Kupovanje računalnika - Celje

Slo-Tech - Po malo spremenjenem scenariju (kupujemo računalnik za očeta obrtnika, ki mu nihče več noče pošiljat faksov, temveč bi vsi samo neke e-maile pisali) smo se tokrat odpravili v Celje. Začuda so rezultati precej podobni ljubljanskim, le da so končne cene precej nižje, saj nam skoraj nikjer niso prodali pisarniškega paketa, ponekod pa so pozabili tudi na operacijski sistem. Ena izmed trgovin pa trdi, da prednaloženi operacijski sistemi ne obstajajo. Tudi tokrat nas zanimajo vaše kritike našega eksperimenta. Veselo branje.

112 komentarjev

Nov test: Kupovanje računalnika

Slo-Tech - Za vas smo se podali v poplavo ljubljanskih računalniških trgovin ter si v štirinajstih pustili svetovati kakšen računalnik bi bil za nas primeren. Kdo: novopečen študent. Glavna lastnost: glup. Kaj: računalnik. Zakaj: pisanje seminarskih nalog za fakulteto. Se vam zdi, da so svetovalci v računalniških trgovinah vredni (ne)zaupanja, ki jim ga izkazujemo? Poglejte si sami in povejte zakaj se (ne) strinjate z našo oceno trgovin.

Bili smo v naslednjih trgovinah:
  • Acord-92
  • AGT
  • BOF
  • Comtron
  • Eventus
  • FUNTECH
  • Gambit
  • IZID
  • JAE
  • Mlacom
  • Mrak
  • PC H.and
  • Shift
  • Techtrade

Vsem vpletenim prodajalcem se zahvaljujemo za potrpljenje, ki so ga izkazali. Če je kakšna trgovina mnenja, da si kak predračun zasluži dodatne obrazložitve, nam to prosim sporočite.

283 komentarjev

Nov članek: prevod eseja Pravica brati (Right to read), Richarda Stallmana

Slo-Tech - Najprej opravičilo. Tako sijajen članek je po našem mnenju potrebno opremiti vsaj z malce daljšo novico. Tisti, ki veste kaj je DRM, TC, … preskočite to pisanje in se nemudoma posvetite članku.

Največje spletne strani, ki se ukvarjajo z informacijsko tehnologijo, pogosto poročajo o novih domislicah in dosežkih lastnikov pravic intelektualne lastnine – vsebin. Skoraj vedno se v teh sestavkih pojavlja tudi pojem DRM (in druge kratice, ki so del njegovega sistema). Za kaj gre in zakaj je DRM osovražen?

Do pojava interneta je bil sistem varstva intelektualnih pravic relativno uspešen. Če je upravičenec pravic intelektualne lastnine od začetka ravnal smotrno (pri avtorskem pravu niti to ni potrebno), se je lahko z dokaj veliko verjetnostjo nadejal, da bo v primeru kršitve njegove pravice, deležen odškodnine in vsaj npr. prepovedi nadaljnje distribucije nedovoljenih kopij avtorsko varovane vsebine. Prej navedeno je seveda veljalo samo za države z razvitim pravnim sistemom in zadostno...

37 komentarjev

Članek o osnovah orodja sed

Slo-Tech - Drugič v tem tednu smo dobili nov članek. Za Zgodovino računalništva je Igor Kolar predstavil osnove seda (stream editor - urejevalnik toka). sed je namensko orodje za spreminjanje delov besedila v datotekah direktno iz ukazne vrstice, kar pride še posebej prav, kadar želimo spremeniti isto stvar na več mestih ali kadar obdelujemo tako velike datoteke, da jih večina normalnih urejevalnikov ne zmore prežvečiti.Veliko užitkov v branju.

10 komentarjev

Nov članek: Intervju s Philipom Zimmermannom

Slo-Tech - Pred kratkim se je v Sloveniji mudil legendarni Philip Zimmermann. Zimmermann je avtor šifrirnega programa PGP (Pretty Good Privacy). Gre za računalniški program, ki ga je ameriška vlada razglasila za vojaško tehnologijo in proti Zimmermannu leta 1993 uvedla preiskavo zaradi suma, da je omogočil njen nezakonit izvoz (Zimmermann je namreč program objavil na internetu). Januarja 1996 je bila preiskava ustavljena, Philip Zimmermann pa je postal legenda.

Zimmermann je programer in strokovnjak na področjih kriptografije ter informacijske varnosti. Trenutno deluje kot svetovalec številnih podjetij, za svoje delo pa je prejel tudi številne nagrade in priznanja. Ob svojem obisku si je vzel nekaj časa tudi za vprašanja Slo-Techa. Če vas zanima kaj legendarnega pripravlja za v bodoče, pa kar veselo na branje!

Ogledate pa si lahko tudi Zimmermanov televizijski intervju, ki ga je dal za Resnično resničnost.

Dodatek: v času do objave tega intervjuja, je Zimmermann že uresničil svoje...

7 komentarjev

Nov članek: Menjava kondenzatorjev na osnovni plošči

Slo-Tech - Po dolgem času vam ponujamo spet en članek s področja strojne opreme. Če se vaša osnovna plošča iz tega ali onega razloga obnaša čudno ali pa se sploh ne obnaša, je bil na našem forumu že ničkolikokrat ponovljen nasvet: poglejte kondenzatorje in zamenjajte morebitne napihnjene. Kakšne kondenzatorje najdemo na naših ploščah in kako jih zamenjati, si je za vas ogledal Azrael v svojem novem članku.

38 komentarjev

Nov članek: Kršitve avtorskega prava na internetu

Slo-Tech - Kršitve avtorskega prava in kraja tim. intelektualne lastnine so na internetu v času širokopasovnih povezav in P2P omrežij precej razširjene. Verjetno ga ni uporabnika, ki se ne bi srečal s kakšnim od P2P omrežij, mnogo uporabnikov širokopasovnega dostopa do interneta pa svojo pasovno širino namenja predvsem P2P aplikacijam. Kljub razširjenosti tega početja pa je takšna izmenjava datotek in multimedijskih vsebin zakonsko sankcionirana.

Kaj o piratiziranju in izmenjavi datotek pravi zakonodaja? Kako se je zakonodaja razvila in kakšne so predvidene kazni? Kaj sta to DRM in Trusted Computing in ali bo v prihodnosti piratstvo res tehnično nemogoče? Kakšni so razlogi za in proti piratstvu in ali so uporabnikom, ki za programsko opremo ne želijo plačati na voljo sploh kakšne alternative?

Na ta vprašanja skuša odgovoriti članek Kršitve avtorskega prava na internetu.

Preden ponovno zaženete vašo najljubšo P2P aplikacijo, se posvetujte s Slo-Techom...

41 komentarjev

Nov članek: Mnenje - Patentiranje programsko izvedenih izumov - da ali ne?

Slo-Tech - Poiskusi sprejema direktive o patentiraju računalniško izvedenih izumov so v državah članicah EU sprožili številne reakcije javnosti. V Sloveniji se je izoblikovala Iniciativa programski patenti, ki je o vprašanju patentiranja računalniško izvedenih izumov organizirala eReferendum v okviru katerega so zbirali podpise posameznikov in podjetij za oz. proti spremembi omenjene direktive.

Za spremembo direktive se je v okviru eReferenduma zavzelo več kot 500 posameznikov in več kot 150 podjetij in drugih organizacij, proti spremembi pa je na omenjeni spletni strani glasovalo sedem posameznikov.

Ker smo na Slo-Techu želeli predstaviti mnenje koga, ki prepovedi patentiranja programsko izvedenih izumov nasprotuje, oziroma tim. programske patente podpira, smo enega izmed podpisnikov zaprosili za mnenje o patentiranju programsko izvedenih izumov. Mnenje navajamo nelektorirano in v celoti.

42 komentarjev

Nov članek: NEST.2005

Nekaj manj kot 200 obiskovalcev ...

Slo-Tech - MadManMato je po daljšem času mučnega retuširanja fotografij, spreminjanja zgodovine in posledične popolne odstranitve vseh dokazov o nam neljubih dogodkih skupaj sestavil fotoreportažo z NEST-a. O tem, kako se nekateri še vedno niste naučili, da se žičk iz vtičnice ne priklaplja na ohišje in še čem ... poročilo z NEST-a.

73 komentarjev

Nov članek: Osnove elektrotehnike

Slo-Tech - Prejšnji teden so hrčki v našem strežniku tragično poginili, ko je VelikoGonilnoKolo™ prišlo v stik z visoko električno napetostjo. Po kratkem žalovanju in opravljanju formalnosti z oploditveno kliniko za glodalce okrog naročila nove delovne sile, smo se zamislili in prišli do zaključka, da nobenemu od vas ne privoščimo podobne usode. Takoj smo angažirali Friderika Backa, ki se je na forumu že večkrat izkazal s svojim znanjem o delovanju različnih elektronskih naprav - po treh urah mučenja je pristal na to, da napiše članek o osnovah elektrotehnike. Pred nekaj minutami smo ta članek tudi objavili, njega branje pa je obvezno, sicer lahko ob neprevidnem vgrajevanju modrih ledic prehitro odidete v večna lovišča.

Še neuradna objava: Pečeni hrčki, 500 SIT na porcijo. Naročite čimprej, sicer se bodo ohladili.

54 komentarjev

Nov članek: Zanimivo "strežniško" ohišje

Slo-Tech - Dva tedna po tem, ko smo vzpostavili premirje med Windows in Linux omrežjem s pomočjo Sambe, imamo za vas pripravljen nov članek. Jure Osolnik je namreč opisal mukotrpni proces izdelave lastnega strežniškega ohišja. Z golimi rokami je krivil aluminij, se boril s hudobno tipkovnico, barval komponente in rešil princeso pred zlobnim ..., ahem. Kakorkoli že - preberite celoten članek in spoznajte, kako elegantna je lahko navadna siva škatla.

44 komentarjev

Nov članek: Šablone v C++

Slo-Tech - Matjaž Depolli je spisal daljši "uvod" v šablone (kalupe) v C++. Skoraj vse kar ste (in niste) želeli vedeti o njihovi uporabi. Ta vodič je namenjen vsem, ki se že znajdete v C++, obvladate C, pa vam še na misel ni prišlo, da bi kdaj uporabili C++ in pa seveda vsem, ki vam je pri srcu kateri od enostavnejših jezikov ter se sprašujete, zakaj sploh kdo še sili v programiranje s C++. Če vam jezik ni domač bi bilo dobro začeti tukaj, drugače pa kar v napad.

17 komentarjev

Nov članek: Xeon vs. Opteron

Slo-Tech - Saj verjetno ne morete verjeti, ampak Slo-Tech ima spet nov članek. Tokrat je Jure Pečar za vas opisal bistvene razlike med na Xeonih temelječih strežnikih in tistih, ki v sebi skrivajo kup Opteronov.

O tem zakaj morda Xeoni niso ravno najboljša izbira, in to kljub temu, da po AMDjevih trditvah Intel goljufa s svojimi prevajalniki, pa o tem zakaj je štiriprocesorsko simetrično multiprocesiranje v večini primerov le metanje denarja skozi okno ter še o nekaterih drugih stvareh.

17 komentarjev

Nova članka

Za konec še vsebina škatle

Slo-Tech - Slo-Tech se počasi prebuja iz zimskega spanja. Po dolgem času imamo nov članek (pravzaprav kar dva). Prvi je včerajšnji članek o spywareu, drugi pa današnji test grafičnih kartic s 7800 GTX na čelu. Senitel se je razpisal o tem, zakaj se vam danes še ne splača utaboriti pred računalniško trgovino v čakanju na pošiljko grafičnih kartic, ki stanejo približno 140.000 SIT, pa tudi o tem zakaj starejše grafične kartice še niso za odmet. Oboje je vsekakor vredno branja.

41 komentarjev

Nov članek: Test mišk

Slo-Tech - Je že res, da jih večinoma ne maramo in da so enim ljubke, drugim se gabijo. Spet tretjim smrdijo, četrti pa pravijo, da imajo prijeten vonj. Gotovo jih ni pametno nenadzorovano puščati v stanovanju, a za računalnik jih vendarle potrebujumo. Vsaj navadni smrtniki. je spisal članek s primerjavo miši, na srečo ne tistih ogabnih in smrdečih, pač pa v-rokah-držečih. Prijetno branje vam želimo!

108 komentarjev

Nov članek: ASCII Videowall

Ozdaje videozida

Slo-Tech - Če ne veste točno za kaj gre, naj vam namignem, da imate v primeru posedovanja (ali dostopa do) več starih zaprašenih "tadebelih" zaslonov izjemno priložnost, da si izdelate pravi pravcati kino z enim samim velikim zaslonom, kot to do najmanjših podrobnosti natančno v našem novem članku predstavljajo Boštjan Špetič, Martin Hribar in Andraž Tori. Nujno in razburljivo branje! MMG, svojevrstno računalniško čudo sliši na ime ASCII-videozid (ali po domače: ASCII Videowall).

55 komentarjev

Nov članek: Pogovor z Gorazdom Božičem, vodjo Si-CERT

Slo-Tech - Matej Kovačič se je z Gorazdom Božičem, vodjo varnostnega centra SI-CERT na ARNES-u, pogovarjal o računalniški varnosti. Božič je spregovoril o kraji SiOL-ovih gesel, napadih DOS, o njihovih ukrepih, o sodelovanju s policijo, sodišči in Sovo. Zanimiv je tudi sogovornikov pogled na motive, ki vodijo k nespodobnih računalniškim dejanjem, dotaknil pa se je seveda tudi aktualne teme o zlorabi avtorskih pravic s pomočjo morežij P2P. Branje toplo zahtevano!

31 komentarjev

Nov članek -- Pogosto zastavljena vprašanja o računalniških napajalnikih

Slo-Tech - Premnogi se za napajalnik začno zanimati šele, ko jim začne delati preglavice. Ob tem se odpre plaz vprašanj, vsako deležno večih nasprotujočih si odgovorov. Kateri so pravi? Da ne boste po nepotrebnem iskali krivcev za nedelovanje na podlagi vonja po zažganem, vam vse, od delovanja do tega kako zvezati ventilator na 7 V, ponujamo na enem mestu. Veselo branje!

25 komentarjev

Nov članek: Zakoniti nadzor v Sloveniji, 2. del

Slo-Tech - V drugem delu članka Zakoniti nadzor v Sloveniji, si je Matej Kovačič ogledal nadzor mobilne telefonije in kako le-tega ureja Zakon o elektronskih komunikacijah.

Osnova za članek je konkreten primer za časa volilnega molka, ko so nekateri uporabniki Mobitela prejeli nezaželjena in nenaročena predvolilna SMS-sporočila. Zaradi številnih pritožb jim je Mobitel naknadno poslal obvestilo, da so prejeli nezakonito sporočilo politične stranke, kar skorajda kriči po tem, da se vprašamo, kako so pri Mobitelu sploh vedeli kdo so prejemniki bili.

Članek se tako ukvarja predvsem z vprašanjem ali in kdaj sme operater beležiti prometne in lokacijske podatke, oziroma kako posege v zasebnost uporabnikov mobilne telefonije opredeljuej zakon.

Obvezno branje za vse, ki imate mobilni telefon.

28 komentarjev

Nov članek: urejanje napajalnih kablov

Slo-Tech - Že dolgo opažamo trend, da industrija, ki proizvaja računalniške komponente, včasih pokuka v peskovnik entuziastov (spomnite se okroglih IDE kalbov). Vsak, ki vsaj enkrat tedensko odpre stranico ohišja in stika po komponentah ve, kako so lahko neurejeni napajalni kabli moteči. Zadnje čase opažamo, da že izdelovalci najboljših napajalnikov uredijo kable oziroma celo omogočijo odstranitev neuporabljenih (redki so tisti, ki bi imeli zasedenih vseh 10 Molex priključkov). Za vse tiste, ki takih napajalnikov še nimate, je Samo Cerkovnik spisal članek o tem, kako se vse kable lično obleče in tako omogoči boljši pretok zraka. Pa tudi izgled ni od muh.


Za obsežnejše komentarje še tema na forumu.

13 komentarjev

Nov članek: Sodobna elektronika 2004

Slo-Tech - Janeza Nučiča poznate predvsem kot menedžerja Slo-Techovih anket, ko se loti pisanja člankov, pa ponavadi predstavi katerega izmed sejmov, ki tematsko ustrezajo naši strani. Obiskal je tudi letošnji Sejem sodobne elektronike, ki je, tako kot že nekaj let zapovrstjo, minil v znamenju upada razstavljalcev in obiskovalcev. A kljub temu se je našlo precej zanimivosti, vrednih ogleda. Če ste sejem zamudili, ga lahko obudite z našim novim člankom.

9 komentarjev

Nov članek: Zakoniti nadzor v Sloveniji

Slo-Tech - Matej Kovačič se je v novem članku dotaknil problematike, ki bi jo moral poznati vsak državljan, ne samo bralec Slo-Techa ali podobnega računalniško-tehnološkega čtiva. Gre namreč za problem nadzora nad državljani, ki je po terorističnih napadih septembra 2001 postal dokaj vsakdanji in ponekod pretiran. V članku, ki je pred vami, pa vam predstavljamo nadzor nad državo, ki je na nek način omogočen vsakemu državljanu. Klik!

29 komentarjev

Nov članek: Poškodbe pri delu z računalnikom, 2. del

Slo-Tech - Tina Kogoj je spisala še drugi del članka, ki svari pred zahrbtnostjo računalnikov. V prvem delu je opisala različne vrste težav, ki se pojavljajo pri delu z omenjenimi ničvredneži, v drugem pa obljublja načine za varnejše delo z njimi. Če se katero izmed vaših početij pri uporabi računalnika nahaja v prvem članku, vam drugega toplo priporočamo, ker vas lahko reši bolečin, slabe volje, odvečnih kilogramov in vrtoglavice.

Če članek preberete v naslednje pol ure, vam kmalu podarimo še brezplačni drugi del članka o vodnih blokih.

12 komentarjev

Nov članek: Jackalovi vodni bloki I.

Slo-Tech - Ker je s hlajenjem računalniških komponent križ, navijanje pa vso stvar samo še poslabša, je iskanje alternativnih rešitev hlajenja vedno bolj popularno. V zadnjem času vedno pogostejše postaja tudi vodno hlajenje. Jackal vas v prvem delu svojega članka Jackalovi vodni bloki seznani s teorijo, zakaj in kako se procesorji in ostale komponente grejejo in kako si poceni izdelati lasten sistem vodnega hlajenja.

20 komentarjev

Nov članek - Poškodbe pri delu z računalnikom

Slo-Tech - V roki držite miško. Z desnim kazalcem se premikate po dotični spletni strani in berete ravno to novico. Začutite nenadno ostro bolečino v desnem zapestju, ki popusti čez tri sekunde. Rečete si "ah, saj ni nič" in nadaljujete z delom.

Resnica zna biti popolnoma drugačna. Ravno zato je Tina Kogoj za vas napisala prvega od dveh delov članka, ki opisujejo simptome poškodb pri delu z računalnikom ter načine, kako se jih rešiti. Za vse, ki za računalnikom preživite ne ravno neznatno količino časa, je članek več kot priporočljivo branje.

Nastavi stol. Popravi držo. Zravnaj se, zaboga, in -- klikni. [:D]

37 komentarjev

Nov članek: Programski jezik C++

Slo-Tech - Po nekaj tednov dolgem zatišju zaradi poletno-počitniške mrzlice, smo dočakali nov članek. Marko Ravnjak je predstavil osnove programskega jezika C++. Predstavil je kratko zgodovino jezika, osnovne prijeme, uvod v delo s funkcijami in čisto preprost program, ki ga lahko poskusite napisati tudi sami. Če vam bo všeč, boste gotovo veseli tudi nadaljevanja članka, kjer bo Marko predstavil pogojne stavke, zanke, načine organizacije programske kode in še kaj. Prijetno branje!

6 komentarjev

Nov članek

Slo-Tech - Andrej Budja je za vse uporabnike in administratorje Windows sistemov spisal poučen članek o tem, kako jih čim boljše zaščititi pred zlobnimi stvarmi, ki prežijo na nas na raznih intra- ter inter- omrežjih. Tako je opisano upravljanje s popravki, požarnimi zidovi ter čiščenje razne navlake, ki vohuni za nami.

Vsekakor obvezno branje in sledenje navodilom za vse obiskovalce NEST-a in ostalih ožičenih zabav.

33 komentarjev

Nov intervju: Darko Bulat, SISPA

Darko Bulat

Slo-Tech - Po dvomesečnem postu je Slo-Tech za vas spet pripravil nov članek, oziroma bolje rečeno intervju. Matthai se je pogovarjal z Darkom Bulatom, ki je direktor ponudnika internetnih storitev K2.net in predsednik slovenskega združenja ponudnikov dostopa do interneta (SISPA). Pogovor je tekel predvsem o novem zakonu, ki ponudnikom interneta nalaga priskrbo opreme za zakonito prestrezanje telekomunikacij, in njegovi realizaciji v praksi.

5 komentarjev

Nov članek: Tečaj Blenderja (1. del)

Slo-Tech - Blender je celovito orodje za modeliranje, animiranje, izrisovanje, ustvarjanje in predvajanje interaktivne 3D-grafike v realnem času. Priljubljen je v profesionalnih filmskih studiih, saj so ga uporabili pri mnogih filmih, ki so nastali v Hollywoodu. Če se želite spoznati z brezplačnim odprtokodnim orodjem, ki je na voljo za različne operacijske sisteme, med drugim Windows, Linux in Mac OS X, obvezno preberite članek Matije Abrama: Tečaj Blenderja (1. del).

Blender (tako različico za Linux kot za Windows) najdete tudi na novi razvojni različici Slo-Tech Linuxa 2, ki je na voljo na naslednjih strežnikih:

9 komentarjev

Nov članek: Uvod v Linux

Tux!

Slo-Tech - Se vam je že kdaj zazdelo, da Slo-Tech neprenehoma govori o Linuxu, vam pa je vse to popolnoma nerazumljivo in morda celo nezanimivo? Ali pa ste morda že kdaj pomislili, da bi poskusili uporabiti kak drug operacijski sistem? Če se želite kar najhitreje soočiti z Linuxom, imamo za vas idealno rešitev. Predvsem z namenom, da bi vam predstavili Linux, je Matjaž Horvat spisal članek z naslovom Uvod v Linux.

109 komentarjev

Nov članek - Izdelava lesenih ohišij

Slo-Tech - Zadnje čase je veliko govora o modifikaciji računalniških ohišij, zatorej tudi ta panoga računalništva postaja vedno bolj priljubljena, avtorji modificiranih ohišij pa si vse pogosteje za cilj svoje "modifikacije" raje izberejo kar izdelavo celotnega ohišja.

In, kot ste morda že opazili, se od danes naprej na Slo-Techu nahaja članek, v katerem se je Eddy razpisal o izdelavi ohišja, izdelanega iz lesa. V svojem članku vam bo razložil vpliv oddajanja toplote...

25 komentarjev

Nov članek - Pentium 4 Extreme Edition

vir: Intel
Slo-Tech - Vojna, kakor nekateri imenujejo dogajanje na področju integriranih vezij, se več kot očitno nadaljuje. Kako se je Intel odzval na AMD-jevo izdajo Athlona64, si je ogledal OwcA.

Pod drobnogled je tako vzel Intelov Pentium 4 Extreme Edition in testiral, kako se obnesejo trije nivoji pomnilnika, s katerimi se ponaša ta dobesedno vroč procesor. Koliko pohitritve dejansko prinašajo omenjeni skupki vezja, je pokazala primerjava z enako hitrim "navadnim" Pentiumom 4, ki je prav tako deloval pri 3,2 GHz.

Se ga torej splača kupiti? Klik!

17 komentarjev

Nov članek - kištica, utišaj se!

Rezanje drugič

Slo-Tech - Posedovanje vse bolj zmogljivega računalnika že nekaj časa postaja breme ne samo za denarnico, ampak tudi za ušesa. Hitre komponente, ki so v te sisteme vgrajene, oddajajo vse več toplotne energije, ki jo je treba tudi odvesti, zaradi česar pa računalniki postajajo tudi vse glasnejši.

Da pa naša ušesa niso nujno obsojena na polifonijo frekvenc, se je prepričal Marjan, ki je svoj sistem zvočno izoliral in hkrati polepšal. Postopek je tudi poslikal, opremil z razlago in nastal je nov članek. Prijetno branje! V forumu pa že poteka debata o članku, tako da se ji le pridružite.

17 komentarjev

Nova recenzija

Slo-Tech - Po daljšem času je pred vami ponovno DVD recenzija. To pot sem opisal nadaljevanje kultne Kocke, ki so jo leta 1997 gledalci dobro sprejeli. Kocko 2 ali hiperkocko. Ali je to dostojno nadaljevanje prvega dela ali pa le hollywoodska molzna krava po uspešnem prvem delu, ki razočara, kot navadno razočarajo prisiljena nadaljevanja, si preberite sami. Klik!

5 komentarjev

Nov oddelek: Mobilne tehnologije

Slo-Tech - Mobilniki in tehnologije povezane z njimi so že močan del vsakdanjika. Dejstvo, da se veliko ljudi ne počuti dobro, če slučajno pozabijo svoj mobilni telefon doma ali pa mu zmanjka baterije, odseva tudi naš forum. V zadnjem času smo opazili veliki porast tem v zvezi s tem, za katere se avtorji kar ne morejo odločiti, v kateri del računalniško usmerjenega foruma bi jih postavili. Da te zmede ne bo več in da bomo lahko skupaj začeli ustvarjati novo zakladnico znanja, smo se odločili odpreti nov oddelek -- Mobilne tehnologije, kjer boste lahko diskutirali o mobitelih, dlančnikih, operaterjih mobilne tehnologije in še čem. Vabljeni!

3 komentarji

Sodobna elektronika 2003 - poročilo

Tole pa piiiiha

Slo-Tech - Najprej naj se opravičim za zamudo članka. Spisan je bil že v ponedeljek, a ga zaradi kroničnega pomanjkanja časa v zadnjem tednu nismo uspeli objaviti. No, sedaj je tu in seveda ste vsi vabljeni, da si ga preberete.

Kot pisec članka pa se vam opravičujem še za nekaj - letos sem na žalost popolnoma pozabil na test hostes, tako da se iz srca opravičujem. Nanje sem se spomnil šele doma (eno sem namreč po nesreči ujel v objektiv) in takrat je bilo že prepozno. Upam, da bo članek kljub manjku hostes in manjši zamudi še vedno zanimiv. Preberi me!

25 komentarjev

Nov članek: Vodič po Slo-Techu

Registracija novega uporabnika

Slo-Tech - Iz majhnega rase veliko in tako je tudi Slo-Tech pridno rasel in dosegel sedanji obseg. Ker ste uporabniki tuintam potožili, da ne poznate vseh kotičkov naše spletne strani, sta vam Sergio in alien-w ustregla.

Pripravila sta Vodič po Slo-Techu, ki vam podrobno, a kljub temu jasno in razumljivo opiše vse kotičke Slo-Techa, od registracije dalje. Ste vedeli, da naš forum med drugim samodejno obarva programsko kodo vseh najpopularnejših jezikov?

10 komentarjev

Nov članek: Perl RegEx

Slo-Tech - Najbrž je glavnina bralcev že opazila, da se v desnem meniju nahaja nov članek. No, nič ne de, novica je še vedno na mestu [:D]. Andraž Tori, v forumu tudi bolje znan kot minmax, je pod drobnogled vzel regularne izraze, bolje znane kot "regular expression" ali krajše RegEx. Z njimi lahko nad stringi počnemo kratko malo vse, kar se nam zljubi -- jih premetavamo, po njih iščemo, zamenjujemo vrstne rede, in pišemo poezijo. Prvi, ki ugotovi, kaj pomeni RegEx v slikici za desni meni, dobi osebno izrečeno pohvalo uredništva. Veselo branje!

11 komentarjev

Nov članek: Spam, spam, spam

Slo-Tech - Hitrost, hitrost, vse se dogaja hitro, hitro, medtem ko telefoniram, prejemam email, s sodelavko debatirava o vrednosti indeksa NASDAQ, hitrost, hitrost, vrednost informacij ...

... kljub temu pa vsake informacije nismo tako veseli kot naša razgledana (samo)govornica nekaj vrstic višje. Uporabniki elektronske pošte smo vsakodnevno tarča ZlobnihMarketingarjev (sortiment je seveda odvisen od našega ponudnika e-maila ;)), katerih poslanstvo je kraja dragocenih trenutkov, ki jih zapravljamo z odstranjevanjem navlake in nastavljanjem/nameščanjem filtrov.

O problematiki manjvrednih...

15 komentarjev

Intervju z Gainwardovim Andreasom Dittom

Andreas iz ...

Slo-Tech - Andreas Ditt, odgovorni za prodajo v države južne in jugovzhodne Evrope (da, tudi Slovenija spada v to regijo [:D]) nam je naklonil nekaj časa in odgovoril na vprašanja, ki nam rojijo po glavi, ko želimo vedeti kaj o delovanju podjetja, kot je Gainward. Intervju je poučen in zanimiv ter razkrije marsikatero dejstvo o tem, kako veliko je podjetje, v koliko državah imajo podružnice, s kakšnimi težavami se srečujejo, kaj menijo o NV30, in tako dalje. Branje...

41 komentarjev

Nov članek: Slo-Tech LAN -- NEST.2003

Slo-Tech - Kot verjetno veste, se je predpretekli vikend, tj. 18. - 20. 7., v Sečovljah odvila megastična računalniška prireditev -- zmotno poimenovana tudi lan party, saj igre še zdaleč niso predstavljale vsega dogajanja -- pod okriljem Slo-Techa. Vsi udeleženci vam lahko potrdimo, da je popolnoma uspela in da smo preživeli norih 50 ur. Za vse ostale reveže, ki ste bili letos obsojeni na delo čez vikend (ta izgovor vam namreč še priznamo ;]), pa je alien-w pripravil reportažo s slikami z dogodka. Branje obvezno!

39 komentarjev

Nov članek: Mozilla 1.4

Slo-Tech - Kaj je Mozilla? Po besedah avtorja članka gre za "najboljši brskalnik doslej", medtem ko to še zdaleč ni moto njegovega pisanja.

Kako uporabljat Mozillo? Akoravno tudi na to vprašanje ne odgovori popolnoma neposredno, pa Aleks Sinuhe Reinhardt v svojem članku o Mozilli 1.4 bralcu ponudi nemalo koristnih nasvetov za uporabo tega vse popularnejšega spletnega brskalnika: nastavitev, rokovanje, varnost, fićri, krancljanje ... Klik!

19 komentarjev

Nov test! R9600 PRO vs GFFX 5600

Slo-Tech - Zadnje čase pridnost kar veje iz naših oh-tako-razgibanih prstov, saj venomer in znova kaj pripravimo za Vas, bralce, da boste imeli med počitnicami kaj početi. Kumbaya.

morphling1, naš dobro znani pisec testov, je tokrat pod drobnogled vzel GeforceFX 5600 in Radeon 9600 PRO ter ju primerjal med seboj. Izvedel je nemalo primerjav in po dolgi prehojeni poti potegnil zanimivo ločnico. Branje obvezno!

8 komentarjev

Nov članek: Osnove navijanja I.

Graf idealnega sinusnega nihanja

Slo-Tech - Navijanje -- ena od temeljnih usmeritev poslanstva Slo-Techa od začetka dalje. Člankov o tej temi smo objavili (pa ne le mi) že veliko, vendar je v večini postopek opisan predvsem neučakanim prijazno. Tokrat se je Simon Belak ( OwcA) odločil za drugačen pristop: obrazložitev osnov na podlagi teorije in s praktičnimi podatki, katerih poznavanje je nujno potrebno za uspešen kirurški poseg, ki ga bo opisal v nadaljevanjih.

Osnove navijanja I torej!

37 komentarjev

Nova recenzija: Godfather

Slo-Tech - Da življenje Sindikalistov ni bilo popolnoma takšno, kakršnega nam prikazujejo v filmih, je jasno. Zato pa je vsekakor zanimiva trilogija režiserja Francisa Forda Coppole, saj življenja v obravnavanem okolju ne prikazuje le malce olepšano (pravzaprav utopično), ampak so ga nekateri posamezniki celo uporabili kot model, po katerem naj bi se zgledovali v svojem obnašanju. Sergej DrSergioDJ Semibratov si je tokrat ogledal vse tri dele filma Boter.

3 komentarji

Nov test: Pentium 4 3,2 GHz!

Slo-Tech - Da vas razveselimo z vsesplošnim presenečenjem: za vas smo prvi v Sloveniji pod drobnogled vzeli Intelov najmočnejši procesor, Pentium 4 3,2 GHz, ki tiktaka na zunanji frekvenci kar 800 MHz. Preizkusili smo ga v navezi z nadmočnim Radeonom 9800 Pro, opisali vse tehnologije, ki se skrivajo v dotičnem modelu, ga stestirali na množici petih (tri Springdale, dve Canterwood) osnovnih plošč, nad njem pognali skoraj 20 različnih testov, zadevo tudi navili ter vse skupaj strnili v poučen ekskluziven test, vreden vašega branja. Mogoče se vam bo celo še stožilo po dobrem starem Intelu, ki se vrača na svoja stara pota slave...

48 komentarjev

Nov članek: Intervju z Richardom Huddyjem

Richard Huddy

Slo-Tech - Tudi tokrat Slo-Tech preseneča, saj si lahko na naših straneh preberete intervju z enim vplivnejših ljudi kanadskega podjetja ATI: Richardom Huddyjem. Gospod Huddy dela v Evropi kot del skupine, ki podpira razvijalce iger ter sodeluje s tehničnimi viri, ki so vpleteni v razvoj grafičnih tehnologij. Kaj ima povedati o (ne)uspehu tehnologije TruForm, kaj ima reči čez konkurenco ter kaj pravi o nadaljnjem razvoju gonilnikov za operacijski sistem Linux? Branje obvezno!

42 komentarjev

Nov članek: Kaj kupiti, 2. del.

TV-out čipi

vir: Tom's Hardware
Slo-Tech - Tako, pred vami je drugi del AtaStrumfove mojstrovine, ki vam svetuje, kaj kupiti, da vas ne opetnajstijo. V prvem delu ste se lahko poučili o pravilnem izboru ohišja, matične plošče, procesorja in pomnilnika, danes pa vas čakajo ostali vitalni deli računalnika. Vse o nakupu grafičnih kartic, diskov, monitorjev in ostale periferije, si oglejte v današnjem drugem delu članka. Prijetno večerno branje in veselo nakupovanje računalnika, vam želim.

16 komentarjev

Nov članek: Kaj kupiti, 1. del.

AMD Athlon XP 2100+

Slo-Tech - AtaStrumf, naš dobro poznani forumaš, je napisal zelo poučen članek, ki strjuje stanje slovenskega računalniškega trga v predpoletnem obdobju. V prvem delu se je za vas poglobil v najbolj optimalno izbiro procesorja, osnovne plošče, procesorskega hladilnika ter ohišja in pomnilniškega modula. Članek je zelo poučen, tako da je branje obvezno. Drugi del članka sledi v prihodnjih dneh. Pa lahko noč vam želim [:D].

16 komentarjev

Nov članek: Folding@Home - zakaj in kako?

Terciarna struktura proteina

vir: Brooklyn City University of New York
Slo-Tech - Folding@Home je trenutno najbolj svež projekt distributiranega izračunavanja, v katerem ima Slo-Tech svojo ekipo (poleg SETI-ja). V namenski temi v forumu se že dalj časa trejo mnenja in komentarji, ali ima Folding@Home sploh kakšno uporabno vrednost in kaj sploh računa, kjer vsak trdi malce po svoje. Da naredimo konec neupravičenim obtoževanjem in zavajajočim informacijam je poskrbel naš tajni policaj Tomi, ki je v svojem članku temeljito in nazorno predstavil osnove tega projekta. Branje obvezno.

23 komentarjev

Nov članek: CRT proti LCD (1.del)

Klasična in trinitronska katodna cev

vir: HowStuffWorks
Slo-Tech - Ker na Slo-Techu nenehno vestno skrbimo za vašo splošno izobrazbo in spremljanje novih in malce starejših tehnologij, je sedaj pred vami velik članek o dveh tehnologijah, ki v monitorjih trenutno prevladujeta -- CRT proti LCD. Danes si lahko ogledate njegov prvi del, v katerem se boste poučili, kako deluje starejša "škatlasta" CRT-tehnologija, v nadaljevanju, ki sledi, pa boste brali o tankih LCD-zaslonih. Kaj sta katodna cev in fosforni premaz, čemu služi senčna maska in v čem se razlikujeta RGB in CMYK, vse to in še več v članku. Branje obvezno!

18 komentarjev

Nov test: Radeon 9800 PRO

Slo-Tech - Ponižno javljamo, da smo za vas ekskluzivno stestirali dve grafični kartici: ATIjevega Radeona 9800 PRO ter nVidiinega Geforcea 5800 Ultra. Obe sta najvišja modela grafičnih kartic, ki jih lahko dobimo v Sloveniji, ter sta se v našem testu pomerila v medsebojnem obračunu. Če vas zanima, kako se obneseta grafični kartici, kar hitro kliknite in si preberite test, saj je poučen, zanimiv, ter -- lastno avtorsko delo [:D]. Ekskluziva!

29 komentarjev

Nov članek: DirectX 9.0 - Osvetljevanje

Slo-Tech - Slotechova baza člankov se redno dnevno (pardon, dvakrat tedensko) debeli. V sklopu strokovnih člankov s področja grafičnih tehnologij je Senitel s svojo serijo DirectX 9 oral svojevrstno ledino.

Tudi njegov tokratni izdelek je spisan v stilu ostalih: akoravno nekaterim laikom pravzaprav nerazumljiv, je nadobudnim programerjem in tistim, ki bi se na področju tovrstne grafike želeli preizkusiti, lahko izvrsten vir informacij o Microsoftovi knjižnjici.

Tokrat na sporedu: DirectX 9.0 - Osvetljevanje

11 komentarjev

Intervju z Richardom Huddyem

Slo-Tech - Slo-Tech svojim zvestim bralcem, bralkam in vesoljcem pripravlja intervju z enim izmed najboljših ljudi s področja računalniške grafike današnjega časa -- gospodom Richardom Huddyem. Richard Huddy je s skoraj dvajsetimi leti prakse na področju računalniške grafike eden izmed najbolj spoštovanih predavateljev na konferencah za programerje iger, kot je naprimer GDC ( Game Developers Conference). Lani je tako po štirih letih pri nVidii zapustil delo v oddelku za stike s programerji in z nekaj sodelavci ustanovil podjetje Code Mafia, ki se je kmalu povezalo z ATIjem. Richard Huddy je tako sedaj odgovoren za stike s programerji za ATI. Svoja vprašanja lahko zastavite v temi v forumu.

0 komentarjev

Nov članek: Mehki igralniki videa

Slo-Tech - Namizni in prenosni abaki so izvrstno orodje za poganjanje urejevalnikov besedil, spletnih strežnikov in doljemalnikov nelegalnin.

Zadnja leta -- predvsem s pojavom DVD medijev -- pa prevzemajo tudi vlogo multimedijskih centrov, saj se je predvajanju glasbe pridružila še slika. Žal pa je s tem povezanih nemalo težav: kodeki, predvajalniki, različni formati in mediji...

V tokratnem članku sta se Jure Čuhalev in Mato Žgajner lotila predvajalnikov za operacijska sistema Windows in Linux. Klik!

23 komentarjev

Nov članek -- prilagoditev Windows XP

Po namestitvi

Slo-Tech - Windows XP so izšli že pred časom in do danes so si tako utrli pota že na marsikateri računalnik. Da boste ta ogromen operacijski sistem uspešneje krotili, da bo računalnik služil vam in ne obratno, ter da ga boste resnično izkoristili in optimizirali do konca, ako tega še niste storili, sva z m spisala članek, v katerem se lahko poučite o tistih najbolj osnovnih trikih in optimizacijah, ki bodo naredili življenje z Windows XP znosnejše. Klik!

37 komentarjev

Nov test!

Antec true 430

Slo-Tech - Obstajajo tri vrste napajalnikov: serijsko-tajvanski, tajvanski ter ostali. Ker na Slo-Techu skrbimo za vaše psihofizično zdravje ter vam ne želimo od napajalnika začetega požara v hiši, smo odločili, da bomo vašim vprašanjem o črnih ATX kontektorjih naredili konec. Če imate radi svoj računalnik, vsekakor poučno branje.

Preizkusili smo pet napajalnikov iz kategorije "ostalo", saj menimo, da je za napajalnik vredno odšteti več kot deset tisoč tolarjev. morphling1, nam dobro znani vseznalec na področju strojne opreme, je pod drobnogled vzel pet napajalnikov: enega Enhanceovega, dva Enermaxovega ter dva Antecova. Kateri je najstabilnejši v deželi tej? Obvezno branje!

23 komentarjev

Nov članek: Lokalni TV program

Računalnik za oddajanje videa in zvoka.

Slo-Tech - Marsikdo si želi biti slavni dj v slavni diskoteki, ki bi s svojim slovesom privabljal mladež širom svoje dežele ter potoval po svetu, oznanjujoč svojo vero [0:)]. Žal je zahtevani talent visok, sreča marsikomu neulovljiva in število diskotek največkrat razlog, da se moramo svojim sanjam odpovedati in si najti službo s slabšim statusnim simbolom.

Ker pa smo geeki sposobni svoja računala pripraviti do marsičesa, recimo prikazu slike manekenke na namizju (samo za PowerUserje) in celo postavitvi pravcate male radijske postaje, ni veliko razlogov, da se ne bi spustili še v ustanovitev lokalne televizijske...

12 komentarjev

Nova recenzija: Minority Report

Slo-Tech - Slo-Techov forum (Klik! [:D]) -- tako kot realni svet -- pozna določena pravila in ureditev. Pri nas so represivni organi poimenovani "Ministrstvo Ljubezni", ki ga vodijo Tajni policaji s pomočjo moderatorjev. Pripadniki se verjetno ne bi branili novega načina dela na principu predzločina: uporabniku bi bila pravica odgovarjanja odvzeta in substituirana z nazivom še preden bi ta sploh utegnil pomislit na smetenje ;-).

Naš DrSergioDJ si je delovanje tovrstnega sistema ogledal v filmu Minority Report; Spielbergova mojstrovina ga očitno ni pustila hladnega. Konec koncev -- v katerem drugem filmu brskamo po računalniku ob spremljavi Schubertove Nedokončane simfonije, zmrznjenim zaporničkom pa čas preganja čuvajevo igranje Jesu Piu na velikansko orglovje?

1 komentar

Članek: Roboti malo drugače

slikano s flešom,...

Slo-Tech - Življenje je polno stereotipov: od spola kot družbene kategorije prek razlikovanja med tipičnim Američanom in Angležem, ki je v nasprotju s svojim divjaškim kolegom uglajen gospodič, vse do togega upodabljanja pojavne oblike nezemljana kot po človeku podobnem modelu ustvarjenega bitja. Da je temu tako, se lahko prepričamo marsikje -- na cesti, v šolskih učbenikih ter našem forumu -- konec koncev to dokazuje celo to besedilo :).

Kaj je robot? Pač nekaj, kar avtomatsko opravlja neko delo; pri tem naj bo čim bolj podoben človeku oz. bomo pri njem iskali podobnosti, torej roke, uči... Pa postavimo vprašanje malce drugače:

Kakšen je robot? Stvari se zapletejo. Da lahko prerastejo obliko...

5 komentarjev

Nov članek: DirectX 9.0 - Osnove programiranja

Slo-Tech - Marko "Senitel" Dolenc nadaljuje svojo serijo strokovnih člankov o najnovejši različici Microsoftovega vmesniškega poganjala za multimedijsko udejstvovanje.

Po predstavitvi osnov in izboljšav je čas za preskok na drugo področje: ako bi se želeli preskusiti kot programer Dooma 5, bo članek o osnovah programiranja v DirectXu 9 ravno pravšnji.

Spoiler: začeli boste z zgolj 12 trikotniki ;)

15 komentarjev

Nov članek!

spajkanje

Slo-Tech -

Simon Belak, bolj znan kot Owca na naši spletni strani [:D], se je potrudil in spisal članek, v katerem je opisal voltmod VDD-ja na EpoX 8RDA+ matični plošči. Z modifikacijo, ki mu je odlično uspela, je pridobil nekaj dragocenih desetink volta, kar mu je omogočilo, da je iz pomnilnika iztisnil še tiste zadnje megaherce moči. Za povrhu še to; postopek sploh ni težak. Če je v vas vsaj malo navijalca, si članek le preberite.

15 komentarjev

Nov test!

Slo-Tech - Leta gredo naprej, a pregovori ostajajo. PCji so fajn, ampak grdi pa malce neprijazni do začetnika, računalniki z GNU/Linuxom so le za izkušene mačke, in tako dalje. Naš stalni forumaš kst, privrženec vsega jabolčnega, trdi da so Applovi računalniki ter najnovejši operacijski sistem istega podjetja OSX nekaj najboljšega po narezanem kruhu. Ravno v namene osveščanja javnosti o alternativah nakupa je na test popeljal prenosni računalnik Apple iBook ter opisal priloženo programje. Klik!

22 komentarjev

Nova recenzija!

Slo-Tech - Yeah, baby, yeah! začne naš pridni Slaine svojo, uganili ste, recenzijo. Tokrat si je posebej za vas ogledal odbito komedijo, kot jo je sam poimenoval, Austin Powers in Goldmember. Mike Myers ter Beyonce Knowels pod taktirko Jaya Roacha z obilico dobrih štosov so ključ do uspeha, dasiravno sama zgodba ni ravno verjetna. Sproščena komedija, pač. Če vas zanima, kako je Slaine ocenil film ali pa želite podati svoj komentar, brž klik!

3 komentarji

Nov članek o DirectX 9!

Slo-Tech - Po dobrem mesecu predaha je na vrsti novo branje o prenovljenem skupku grafičnih knjižnic, DirectX 9 poimenovanem. Senitel, naš grafikmojster, se je spravil opisovati izboljšave, ki jih je Microsoft v DirectX 9 tudi vprogramiral. Vse o povpraševalnem mehanizmu, dinamičnem odmikanju oglišč ter možnosti prikazovanja porničev na eni sami teksturi! Klik!

14 komentarjev

Nov članek: RAID doma

RAID čip na matični plošči

vir: Motherboards.org
Slo-Tech -
RAID je standard povezovanja diskov in upravljanja z njimi, ki je nastal z namenom, da bi lahko tudi počasnejše in manj zanesljive diske koristno uporabili. Diski imajo namreč v računalništvu sloves ene od najmanj prijaznih komponent; so izjemno občutljivi, njihova okvara pomeni izgubo podatkov (česar si dandanes ne želi in ne more privoščiti prav nihče), povrh vsega pa so znani tudi kot največji "zaviralci" sistema. Kaj nam pomagajo hitri procesorji, grafične kartice in podobno, če pa se podatki še vedno hranijo na mehanskem mediju -- disku.
Tako je med drugim v svojem članku o RAID-u zapisal McHusch, ki ga poznate kot pisca novic na tej strani. Da tovrstna...

14 komentarjev

Nova recenzija

Slo-Tech - DrSergioDJ se je ponovno izkazal in spisal novo recenzijo. Tokrat si je ogledal film z naslovom America's Sweethearts (Ameriška ljubljenca), ki se ponaša z mnogimi že uveljavljenimi igralci, a samo ti očitno niso dovolj, da bi si film prislužil odlično oceno. Zahtevana je pač vsestranskost. Komentirajte!

0 komentarjev

Nov članek! Deda Zmrz svetuje

Slo-Tech - Tako, kot nek povzetek dogajanja čez celotno leto 2002, smo za vas spisali članek, ki se ukvarja s tem, kakšen računalnik kupiti, če ste se ga odločili sestavljati po komponentah. Če še niste dobili novoletnega darila ter želite Dedku Mrazu pisati, kaj naj vam kupi, ter si močno želite novega računalnika, kar hitro kliknite na članek ter si preberite, kaj si zaželeti. Branje je, kot ponavadi, obvezno ter nujno. Klik!

12 komentarjev

Nov članek: DirectXa 9 - 1. del

Slo-Tech - 9. izdaja DirectX-a je izdana: pogodbe o nerazkritju podatkov so izgubile del svoje veljave, nam dobro poznani Senitel pa je tako svoje poznavanje grafičnih tehnologij zopet dobro izkoristil in se po obrazložitvi tehnologij za Radeonom 9700 (kjer je med vrsticami tudi napovedal današnji članek) namenil v drobovje programerskega vmesnika.

Tujih novic in člankov na to temo je bilo že nemalo. Pričujoči pa se od mnogih razlikuje po marsičem: odkrijte sami.

Naj bo čas z vami.

21 komentarjev

Nov test! nForce2 versus VIA KT400

Slo-Tech - Morphling1 vam je postregel še z enim testom, kjer je pometel z vsemi tabuji, ki se vrstijo o kakovosti ter hitrosti osnovnih plošč, ki delujejo na čipovju nForce2. Med sabo je namreč primerjal tri osnovne plošče, od katerih je vsaka delovala na drugem čipovju. Hitro kliknite in izvedeli boste, kako se medsebojno spopadejo EPoXova 8RDA+ na nForce2, EPoXova 8K9A2+ na KT400 ter EPoXova 8K3A+ na KT333 čipovju. Branje obvezno. Klik!

5 komentarjev

Nova recenzija

Slo-Tech - Tako, DrSergioDJ je za vas spisal še eno recenzijo. Tokrat si je ogledal film Blade II, ki je, le kako ste uganili, nadaljevanje enice izpred štirih let. Kako se tokrat znajde Wesley Snipes kot polvampirski stvor? In, ali tudi vampirji niso najvišje v prehranjevalni verigi? Klik!

3 komentarji

Nov članek!

Slo-Tech - Totimato se je ob pogledu na svoje umazano drap računalniške priveske globoko zamislil in dobil napad barvanja in olepševanja njegovega namizja. Ker pa se mu ob igranju iger potijo roke, miško prebarva tako, da se na njej ne bo nikoli več videlo prstnih odtisov. Prav tako si tudi modro osvetli del tipkovnice, tako da je nanj ponosen celo modro modri alien-w.

Branje obvezno!

6 komentarjev

Nov test

Slo-Tech - Da boste imeli čez vikend kaj brati, je morphling1, naš podkovani forumaš ter izumitelj B&M vodnih blokov, za vas stestiral šest osnovnih plošč, ki temeljijo na novem Viinem čipovju KT400. Obsežen test, kakovostni opisi, gomilo testov ter odlična primerjava. Branje obvezno v vsakem primeru, ter, še toliko bolj, če ste zainteresirani za nakup sledečih osnovnih plošč:
  • Gigabyte 7VAXP,
  • DFI AD77 Infinity,
  • MSI KT4 Ultra,
  • Abit KD7,
  • Epox 8K9a ali
  • Abit KX7-333
Pretestirane so bile vse zgoraj omenjene, KX7-333 le za referenco. Klik!

24 komentarjev

Zunanja pekarna CDjev

Hardware Zone - Velika večina vas gotovo pozna ali pa celo lasti "pekač", CD zapisovalnik, seveda. No, nekateri pa potrebujejo prenosnega, ki ga po možnosti le priklopijo na prazno USB mesto (ter se sprehodijo v bližnjo knjižnico, multimedijski oddelek [:D]). Za take primere obstajajo zunanji oz. eksterni pekači. Enega izmed njih so si ogledali na Hardware Zone, izdelali so ga pri IOmegi, njegove sposobnosti pa so deklarirane na 48x24x48x. Tako kot vse USB naprave ima tudi ta podporo novemu USB2 standardu. Klik! Plextorjevo različico je alien-w stestiral tudi za Slo-Tech.

0 komentarjev

Nov članek!

Slo-Tech - Tako, pa smo dočakali še en članek, tokrat izpod peresa našega vrlega admina ter strastnega navijalca. Alien-w je opisal pot od zapakiranega GeForce4 Ti4200 do skorajšne Ti4600 inačice, skupaj z vsemi težavami ter zapleti, ki so se mu dogodili. V kolikor je v vas vsaj malo overclockerja ter modifikatorja, klik!

2 komentarja

Dva nova članka

Slo-Tech - Danes smo, da boste imeli ja kaj brati, objavili dva nova članka. Prvi, "malo" manj resni, je Zigggov ter Brad3kov neuspeli poskus socializacije z uporabo prekomernega odmerka kofeina. Opisala sta šest energetskih pijač -- in to med samim efektom le-teh. Želite videti, kako naša protagonista pišeta pod "vplivom"? Klik! Opozorilo: samo za hecne.

Drugo delo, ki ga je ustvaril nam dobro znani alien-w, je test zunanjega zapisovalnika zgoščenk, ki brez posebnih težav konkurira notranjim bratom. Deluje na USB 2.0, podpira USB 1.1. Vse kar si lahko zahtevni uporabnik poželi. Branje obvezno!

13 komentarjev

Nov test - primerjava osmih grafičnih kartic

Slo-Tech - Končno sem za vas spisal test osmih grafičnih kartic. Vse od njih podpirajo tehnologije DirectX 8.0, so grajene v 0.15 mikronski tehnologiji, imajo vsaj 64 megabajtov pomnilnika, a se vseeno njihove cene gibljejo med sprejemljivimi 20.000 ter glomaznimi 120 tolarskimi tisočaki. ATi Radeon 9700 PRO, Sis Xabre, nVidia Geforce 4 Ti 4200, 4400, 4600, Radeon 9000 PRO ter 9000 128 MB in Matroxova Parhelia. Vse pod eno konfiguracijo, združene v medsebojnem boju. Branje testa obvezno. Prebij se, kdor se more [:D]. Klik!

41 komentarjev

Nova recenzija

Slo-Tech - Pa smo jo dočakali, novo recenzijo namreč. DrSergioDJ si je tokrat za vas ogledal nadaljevanje Taxija, francosko komedijo z naslovom Taxi2. Film, kot pravi, ne poskuša biti nekaj fenomenalnega, temveč vam le polepšati kak večer, ki ste ga nameravali prebiti pred televizijskim oziroma računalniškim zaslonom. Film si je, po mnenju našega predragega ([;)]) recenzista, prislužil oceno sedem. Se strinjate? Brž klikat!

9 komentarjev

Nov test!

Slo-Tech - Vodni bloki, po katerih je naš forumaš ter pisec člankov morphling1 znan že po celem svetu, so njegova strast. Kako iz procesorja iztisniti še tisti zadnji megaherc, kako optimizirati sistem vodnega hlajenja, kakšne črpalke uporabiti, kakšne cevi -- za taka vprašanja se obrača na njega. No, vsi, ki vam vodno hlajenje predstavlja neko naložbo, v katero se je vredno spraviti, ter tisti, ki vas enostavno zanima, kako se 6 različnih vodnih blokov obnese pod enakimi pogoji, kliknite sem. Morphling1 je namreč spisal vzporedni test šestih vodnih blokov -- od tega je kar pet njegovih. Branje obvezno.

5 komentarjev

MediaXP na IT7-MAX2

The Naked Review - MediaXP je Abitova pogruntavščina, ki jo lahko sparite z Abitovimi ploščami serij AT7 in IT7 in vam ter vašemu računalniku prinese nekaj dodatnih priključkov na sprednji stran. Kako se dotična enota obnese v povezavi z AT7 ploščo, smo si na Slo-Techu že ogledali (oziroma je preveril Boeing), na The Naked Review pa so preizkusili še njeno delovanje skupaj z IT7 serijo plošč. Preizkusili so ploščo Abit IT7-MAX2, nato pa nanjo posadili MediaXP ter spisali všečen članek.

0 komentarjev

Nov članek

Slo-Tech - Če se spravljate k programiranju svoje prve dinamične spletne strani ter ste za svoj programski jezik izbrali PHP, brž oddeskajte k branju novega članka, ki ga je za Slo-Techerje ter Slo-Techerke napisal xbite. V njem boste izvedeli, kako se izogniti najbolj pogostim načinom vdora preko "nesmiselno" stvarjenega skupka kode. Priporočljivo tudi za ostale spletne mojstre. Klik!

5 komentarjev

.recenzija Nova

Slo-Tech - .ponoviti kanim ne izkušnje tele :zagotavljam vam Nekaj

!Klik .nedobesedno in Dobesedno .kazalca urinega smeri nasprotni v sneman ,neklišejsko kako o ,je ki - Memento film ogledal je si ,recenzent gorostasi naš ,DJSergioDr .kratek bom zato ,muka je makroja učinkovitega enega uporabe brez tegale pisanje ,Okej

12 komentarjev

Nov članek

Slo-Tech - Kot ste lahko opazili že okoli šestih popoldne, je slycer, naš ultrapridni pisun, napisal tudi članek, v katerem se je poglobil v delovanje procesorskih (in ostalih računalniško povezanih) zračnih hladilnikov. Kup kovine, en ventilator, enosmerna napetost, in vrum, že lahko hladimo 70 vatno zverino. A-a, tako lahko pa ne gre. Preberite si sami!

10 komentarjev

Test & Tekst: Jabra BT100

Slo-Tech -   IV. POSEBNE OBVEZNOSTI VOZNIKOV
  Prepoved uporabe dodatnih naprav ali opreme


68. člen
(1) Voznik med vožnjo ne sme uporabljati dodatnih naprav ali opreme, ki bi bistveno zmanjševale njegovo slušno in vidno zaznavanje ter zmožnost obvladovanja vozila (pustne maske, slušalke, mobitel itd.). (2) Uporaba mobitela med vožnjo je dovoljena ob pogoju uporabe vgrajene funkcije za prostoročno uporabo telefona.
... [ZVCP]

Omenjena oprema zna biti DenarniciNeprijazna v dveh primerih: če jo kupite ali ne [>:D]. Naš šefe Sergio je seveda med privilegiranimi. Test!

10 komentarjev

Abit MediaXP @ Slo-Tech

škatla

Slo-Tech - Boeing je dobil za nekaj dni v uporabo Abit MediaXP - kontrolno ploščo s čuda raznoraznimi priključki in zanimivimi, uporabnimi funkcijami - in jo v tem času temeljito pregledal in obrabil, nato pa se je potrudil in za vas napisal test. Vsi bralniki za razne spominske kartice, optični vmesnik ter FireWire in USB2.0 vhodi so tokrat zbrani na eni sami napravi, ki čaka na vas. Hitro na branje, da vam ga kdo ne ukrade.

2 komentarja

Nova recenzija

Slo-Tech - Naša nova recenzentka, sfinga15, je za nas opisala še en DVD. Leta 2001 izdan film, v katerem se razkažeta (khm [:D]) seksi Angelina Jolie ter mačo (khm [:D]) Antonio Banderas. Je dober? Kako se gospodična Jolie obnese v vlogi severnoameričanke iz konca 19. stoletja? Pa Antonio Banderas kot bogataš? Klik!

3 komentarji

Nov članek

Slo-Tech - Po predstavitvah tehnologij Radeona 9700, katerega poganja ATIjev čip R300, se je Senitel odločil, da še on spiše svoje videnje paradnega konja kanadskega grafičnega giganta. Spisal je zelo poučen članek o tehnologijah, ki jih prinaša R300, o njegovih prednostih, slabostih ter implementaciji v Microsoftovi že deveti različici knjižnice DirectX. Branje obvezno!

7 komentarjev

Nova recenzija

Slo-Tech - Tokrat filma nista opisala DrSergioDJ ali Slaine, temveč je debitirala nova recenzentka, sfinga15 (ki ni stara 15, ne, ni, pokvarjenec! [:D]). Kakorkoli - Ajda je opisala film The Piano, Klavir, ljubezensko dramo, ki je leta 1993 pobrala Schindlerjevemu seznamu tiste nagrade, ki jih je pač lahko, saj sta bila filma en drugemu zelo bok ob boku. Klik!

2 komentarja

Nov članek

Slo-Tech - Okej, leto je okoli ([:D]) in dodan je bil nov članek. Tokrat sta se MadManMato ter Gandalfar, eden redni uporabnik našega foruma ter drugi kar sam tajni policaj v naši mali državici, spravila napisati članek, ki se dotika samih osnov brskanja po Googlu, najbolj izpopolnjenemu brskalniku pod obličjem našega Sonca. Članek je nujno branje za vse, ki umetnosti osnov spletnega iskanja še niste privzeli. Klik!

Še nagradna igra: Tisti, ki prvi v spletu najde sliko plišastega Harley Davidsona, dobi zastonjsko Milko. Na račun Gandalfarja. Da ne boste rekli, da ne spodbujamo učenja na lastno pest [:D]. Časa imate en teden, začenši sedaj. Predloge pošljite na ta naslov.

9 komentarjev

Nov DVD

Slo-Tech - Ja, konec je te zloglasne mature. Torej to nekako pomeni, da je nam zmanjkalo izgovorov zaradi pomanjkanja nove vsebine na strani. No, obljubim vam, da boste lahko jutri prebirali zanimiv članek, pred tem pa si na hitro preberite novo recenzijo našega recenzenta DrSergioDJa, ki trenutno uživa na slovenskih algah... ekhm... plažah [:D].

4 komentarji

PC Geiger

hardCOREware - Če se še spomnite, je alien-w pred časom za Slo-Tech testiral Asus iPanel Deluxe, srčkano napravico, katero smo vgradili v 5.25" režo ter preko nje spremljali delovanje našega računalnika. No, naprava vseeno ni bila popolna, nekakšno izboljšano sorodnico pa predstavlja PC Geiger, katerega opis si preberite na tej HardCoreWarevi strani. Zadeva je malček neprijazna do končnega uporabnika, saj jo je potrebno sestaviti, kar zna pobrati kakšno urico časa ter tono živcev, a nas prijazno preseneti, ko jo priključimo v delovanje. Poleg tega, da zna izpisati kode med zagonom (HEX POST Code, lastnikom EPoXovih plošč že znana zadeva), nam zna povedati tudi, kako obremenjeni so PCI, FireWire ter USB. Pa še kovinske barve je [:D]! Klik!

1 komentar

Nov članek

Slo-Tech - Dokler ne naredimo mature, od nas žal ne bo kakšnega resnejšega testa. Nas pa zato rešujejo bralci. Tokrat je na vrsti ASPMaster s svojim člankom, v katerem je opisal, kakšne moči kladiva inu vrtalnega stroja je moralo preživeti njegovo računalo. Mahnjenec na Območje 51 poroča! [:D]

18 komentarjev

Nova recenzija!

Slo-Tech - Zopet sem si za vas pogledal nov film ter spisal recenzijo. So morda sosedje teroristi? Ali pa se je profesorju Faradayu to le zdi in je dejansko prevec paranoičen? Več izveste, če preberete (in komentirate) najnovejšo recenzijo.

Žal pa je to zadnji film do konca (vsaj prvega) dela mature, saj se imava s Slainom kar dosti za učit in tako nama ne preostane čisto nič časa za recenzije. Držite pesti [;)]!

2 komentarja

Nova recenzija

Slo-Tech - Od maturitetnih časov
pa vse do naše penzije
nas bodo med pomanjkanjem vsebine
reševale le recenzije!

Okej, resno. Dokler ne naredimo mature, bo s testi in članki bolj bogo, zato se boste pa morali toliko bolj zadovoljiti z recenzijami. Slaine si je tokrat za nas ogledal Volčja bratovščina, film, ki si je po njegovem mnenju zaslužil desetko. Kaj pa vi pravite?

0 komentarjev

Nov test

Slo-Tech - Za vas, o, dragi bralci in bralke, smo opisali predstavnika titanijske družine Geforce4 kartic, Ti4400. Kartica v maloprodaji stane zajetnih sto tisočakov. Kartico sem dodobra opisal, poslikal, ji izmeril hitrost ter navil. Je Geforce4 Ti čip vreden svojega denarja? Bomo dali 100.000 SIT za izvrstno kartico? Branje obvezno!

10 komentarjev

Nov test pekača

Slo-Tech - ... in nov svetovni rekord: Plextor 40x/12x/40x je zapekel 700MB medij v pičlih 3 minutah in 28 sekundah! Tako je, drago občinstvo, imamo zmagovalca in novega prvaka v tekmi najhitrejših...
Plextor je nekaj časa nazaj v trgovine poslal prve pošiljke PlexWriter PX-W4012TA in seveda sem ga dobil v roke tudi sam, ter ga razstavil na prafaktorje (ne dobesedno), da sem za vas spisal test. Hitro brat, saj v tem testu razložim tudi nekaj izrazov in sistemov, ki jih morda še ne poznate! S 40-kratno hitrostjo odklikajte na celoten test.

0 komentarjev

Nov članek

Slo-Tech - Reso in Hlod sta se, oba z digitalnim fotoaparatusom v eni in piškotom v drugi roki, znašla na CeBitu. Oba sta se brez privilegija novinarske kartice prebijala čez brezkončne dvorane največjega računalniškega sejma ter občudovala uporabne pritikline. Je bilo na sejmu videti kaj novega v primerjavi s prejšnjim letom? Naj okoli sto slik pove svoje. Drugače pa - s Primožem sva se zaobljubila, da bova prihodnje leto šla na CeBit, pa četudi na lastne stroške. Press kartica nama je zagotovljena. Sedež na ATIjevi predstavitvi pa tudi :D. Uživajte v branju.

7 komentarjev

DVD recenzija

Slo-Tech - Slaine si je ogledal film "Rat Race" ter ga za Slo-Tech tudi opisal ter komentiral. Ta prismuknjena komedija se je vtisnila v spomin marsikateremu gleduhu zabavnih, ne(s)miselnih filmov. Predlagam, da si ga za sporstitev tudi sami ogledate, ter nato objavite svoj komentar. Tukaj.

0 komentarjev

Nov test

Slo-Tech - Tlačkomati... to je tema novega Slo-Techovega testa. In sicer trije tlačkomati, vsi deklarirani pri 24x pisanju, 10x prepisovanju ter 40x branju. Zastopani so Teac, Yamaha ter Plextor. Kliknite sem in si zadevo preberite...
Kaj imate raje hitrost, zanesljivost ali razširjene funkcije? Morda kombinacijo vsega? Preberite si test in se ne podlagi le-tega odločite.

13 komentarjev

Nov test

Slo-Tech - Goorx, naš paranoični strokovnjak za hladilnike, je še tretjič napisal test teh kovinsko-plastičnih zadevic. Tokrat je v roke vzel celo paleto hladilnikov, katerim je pa skupna samo ena točka - v Sloveniji jih ne boste dobili, njihov nakup je pa v večini možen samo iz ZDA. Kako se obnesejo znana imena iz sveta navijalcev, kot so Silverado, Zen ter CoolJag? Naj vas vodi naš novi test!

2 komentarja

Nov test

Slo-Tech - Na slovenskem trgu lahko že dolgo časa po ugodni ceni kupimo dosti različnih tipov DDR modulov. S tem se morajo pohvaliti tudi velika podjetja, kot so Crucial ter Kingmax, ter hkrati povdariti, da so njihovi moduli superiornejši ter grajeni za navijalce. Navkljub poviševanju cen pomnilnika med proizvajalci še vedno bije prava vojna, saj hočejo vsi odžreti čimvečjo količino trga. Kateri modul torej kupiti? Kateri ponuja za svojo ceno res največ v smislu hitrosti ter maksimalne frekvence? Berite naš novi test pomnilniških modulov, ki ga je samo za Slo-Tech spisal Telebajsek.

3 komentarji

Nov članek

Slo-Tech - Po kakšnem tednu odmora od člankov smo se vrnili. Tokrat nas je presenetil eden od forumašev - nojus - saj je poslikal ter opisal postopek modifikacije svojega ohišja. Vanj je izvrtal luknje za ventilatorje, vgradil pleksi steklo ter varčno žarnico. Celotno ohišje je, z ventilatorji in CD enotami vred, nato še pobarval. Branje obvezno.

8 komentarjev