» »

Nov članek: Mehki igralniki videa

Nov članek: Mehki igralniki videa

Slo-Tech - Namizni in prenosni abaki so izvrstno orodje za poganjanje urejevalnikov besedil, spletnih strežnikov in doljemalnikov nelegalnin.

Zadnja leta -- predvsem s pojavom DVD medijev -- pa prevzemajo tudi vlogo multimedijskih centrov, saj se je predvajanju glasbe pridružila še slika. Žal pa je s tem povezanih nemalo težav: kodeki, predvajalniki, različni formati in mediji...

V tokratnem članku sta se Jure Čuhalev in Mato Žgajner lotila predvajalnikov za operacijska sistema Windows in Linux. Klik!

23 komentarjev

|GrEgOr| ::

Dober članek, samo pa vseeno pa v njem pogrešam Micro DVD player

Gandalfar ::

Micro DVD je komercialna stvar.. tukaj smo se osredotocili na free playerje..

Matek ::

Sem vedel da bo to najprej nekdo rekel :D .

Seveda bi se naj vključil tudi MicroDVD, saj je eden izmed najbolj popularnih poleg BSPlayerja, ampak če si ogledaš Domačo stran, boš videl, da je je po novem predvajalnik komercialen in ni na voljo za download. Ker je članek omejen na popolnoma brezplačne predvajalnike, je MicroDVD pač izostal.

popravek: Gandalfar me je prehitel :)
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

WiseBear ::

Tudi jaz lahko pohvalim članek, edino Koala Player sem pogrešal. No ja mogoče pa kdaj drugič.



LP

Gandalfar ::

Po specifikacijah sodec zgleda hudo. Toda vseeno stane 20$ :(

mrTwelveTrees ::

Madona fantje, da se vam da toliko pisat (tipkat) v tej vročini kot je danes :)

ja lahko bi testirali tudi predvajalnike za katere je treba odšeteti $...
vseeno lepo napisano...
(lepo se prileže da sprintaš vse liste, se odpraviš na teraso (balkon) v senco, noge na mizo, en sokec ali pa pirček v roko (hladen) in umiru prebereš članek 8-)

Gandalfar ::

No sej.. to je pa za v naslednji clanek :)

JagPanzer ::

No, kar v redu test, edino moti me, da ste v tabeli napisali, da Media Player Classic NE PODPIRA podnapisov. MPC namreč PODPIRA podnapise.

Matek ::

Ja, v MPCju me je to begalo. V meniju file sem našel izbiro Load Subtitles, ampak je bila vedno disablana. Tudi če sem naložil en film in ga je igralo, nisem mogel izbrati "Load Subtitles...". Nekaj v pomoči piše o nekih nastavitvah, ampak meni ni zadeve uspelo rešit.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

JagPanzer ::

Aha, torej podnapisi po defaultu v Media Player Classic ne delujejo. Za to je potrebno vklopit posbeno funkcijo. V Options kliknemo na Playback, in pod Output kliknemo na Video in izberemo Windows Mixing Renderer 7 (Renderless), oz. Windows Mixing Renderer 9 (Renderless). WMR7 Renderless za delovenje zahteva Windows XP, WMR9 Renderless pa DirectX 9. No, ko izberemo eno izmed the dveh načinov zapremo, in ponovno odpremo MPC. Zopet gremo v Options, in pod Subtitles lahko nastavljamo kar želimo nastavljati pri prikazovanju podnapisov (nastavitev je kar veliko). In tudi, ko odpremo kak film, lahko vidimo, da sta menija Load Subtitles in Save Subtitles sedaj omogočena. Pa tudi samonalaganje podnapisov lahko vklopimo (Options->Playback->Open Settings->Auto-load subtitles).

Upam, da avtorja članka prebereta moje sporočilo, stvar preverita in članek ustrezno popravita. :)

lp

Matek ::

Sem opozoril, stvar popravljena. Hvala da si povedal, se opravičujem da sem spregledal :8) .
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

zigadr ::

Windows Media Player 9:

V meniju klikneš na "Play -> Captions and Subtitles -> On if available" in napisi so tu. Res da za en k****, ampak so pa.

Road Runner ::

dober clanek, mogoce bi se v kratkem nasel nekdo ki bi napisal clanek glede kodekov in podobno, saj ima vecina uporabnikov prav s tem najvec tezav

Matek ::

antitrust, v WMPju pa nikakor niso hoteli delat, ta opcija je po moje le za predvajanje dvdjev.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Krofojed ::

Prav spodoben clanek, bi pa imel nekaj pripomb.
1. Tale nima kaj dosti opraviti s predvajalniki videa, ampak vseeno. Pregovor se ne glasi 'Cesar se Janezek nauči, to Janezek zna.', temvec 'Cesar se Janezek nauci, to JANEZ zna.'. V prvi razlicici namrec ne pove prav nic zanimivega.
2. Veselilo bi me, ce bi bili zapisali, kako predvajalniki prebavljajo zvok v formatu AC3, ker je to zadeva, s katero znajo biti tezave.
3. Nasel bi se se kak zastonj program, ki ga niste obravnavali - na misel mi prideta recimo DivX Player (tisti, ki se dobi s codecom) in Core Media Player; ampak dobro, najbrz jih je res prevec, da bi popisali vse.

Matek ::

DivX player je bil planiran, ampak mi na testnem posneetku ni hotel igrati glasbe, napisal je da ni kodeka pravega, kar je brezveze, ker so vsi drugi lepo delali, zarad tega je bla pol manjša cpu poraba in vse, tako da je to verjetno kak bug, zato nisem testiral ga.

Glede pregorova pa imaš prav, ampak "Kar se Janezek nauči, to Janezek zna" se tudi pogosto sliši.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Sergio ::

glede Janeza -- moja napaka. Hotel sem biti smešen, pa sem se osmešil ;)
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

JXS ::

ej, a bi lahko stestirali še GDiVX Player?? Glede na to da se na strani hvalijo : "The Global DiVX Player uses MUCH LESS CPU Resources than Windows Media Player (and other media and avi player programs)" , ter z " Minimum Requirements by the tech sheet for DiVX ;-) is a Pentium 233 MMX ", mislim da bi bil vreden ogleda???


aja pa še predlog za bodoče teste: lepo bi bilo, da bi se prej na forumu pozanimali o "nastopajočih v testu"??

Matek ::

Tale GDivX šopa do 60% :D .
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

sinko999 ::

Hja vam je na athlonu 1200 obremenjevalo CPU 50%, kako pa ga lahko potem meni na athlonu 1000 (G4 4200) med 10-20% in nič več. Drugače uporabljam DX 9, AceMegacodec pack, pa ffdshow in xvid pa media player od W2k. Kaj če bi še vi malo poskusili tako varianto in potem poročali o rezultatih.

LP
Ni? ni ve?no !

JagPanzer ::

Pa si predvajal isti video? Ker če si poskušal kak drug video, in je ta encodiran z DivX 3.11, potem je normalno, da tebi rabi manj procesorja, ker DivX 3.11 je manj požrešen kot pa DivX 5.xx (sploh, če so uporabljeni GMC, Qpel in B-Frames).

lp

Matek ::

Tisto je Gandalfarjeva mašina, jaz sem testiral za Windows, mam pa athlona 800 in GF2MX, kodeke pa sem mel vse uradne. Sicer pa ni važno al maš manjše al večje rezultate, to je samo za primerjavo.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Phoebus ::

Gut, gut. Linux rulz. Like always :D

01:13:03 up 38 days, 1:33, 4 users, load average: 0.09, 0.03, 0.01


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nov članek: Jackalovi vodni bloki II.

Oddelek: Novice / Nova vsebina
222581 (2581) Romčy
»

Nov članek: Vodič po Slo-Techu

Oddelek: Novice / Nova vsebina
101997 (1997) alien-w
»

Nov članek: Spam, spam, spam

Oddelek: Novice / Nova vsebina
153665 (3665) Bakunin
»

Nov članek: Slo-Tech LAN -- NEST.2003

Oddelek: Novice / Nova vsebina
392945 (2945) VASkO
»

Nov članek: Folding@Home - zakaj in kako?

Oddelek: Novice / Nova vsebina
233176 (3176) DoloresJane

Več podobnih tem