» »

Nov članek: Folding@Home - zakaj in kako?

Nov članek: Folding@Home - zakaj in kako?

Terciarna struktura proteina

vir: Brooklyn City University of New York
Slo-Tech - Folding@Home je trenutno najbolj svež projekt distributiranega izračunavanja, v katerem ima Slo-Tech svojo ekipo (poleg SETI-ja). V namenski temi v forumu se že dalj časa trejo mnenja in komentarji, ali ima Folding@Home sploh kakšno uporabno vrednost in kaj sploh računa, kjer vsak trdi malce po svoje. Da naredimo konec neupravičenim obtoževanjem in zavajajočim informacijam je poskrbel naš tajni policaj Tomi, ki je v svojem članku temeljito in nazorno predstavil osnove tega projekta. Branje obvezno.

23 komentarjev

Tero ::

Hmm... Meni se zdi da je ta članek malo preveč strokoven..:\
Give a man a fish, he'll be fed for a day.
Teach a man to fish and he'll drown himself.

ali3n ::

Lep članek. Čestitke avtorju.
Mislim da ga lahko razume vsak, ki hodi v srednjo šolo in ne spi pri urah biologije. :D
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

_marko ::

Sej je čist vredu napisan, dovolj razumljiv. Meni se niti ni zdel tako strokoven.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Thomas ::

A češ mojo oceno za članek?

Blizu 10. IMHO.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Roadkill ::

Uf, fin članek!
Pohvale.

HP Slo-Tech ekipe (v zaključnih fazah)
Tukaj so podrobna navodila za inštalacijo, lahko pa na forumu (al pa tule) povprašate za programček (6kb), ki automatsko poštima (downlouda in prijavi k ekipi) vse potrebno in naloži service (by darkolord).

CaqKa ::

hm.. meni je tudi na cajte malo prestrokoven. sploh ko začne tujke omenjat...:8)

mescaline9 ::

Ja Tomi res odličen članek. Lih teden nazaj smo obdeloval sintezo beljakovin pr pripravi na maturo, pa se da kr fajn zastopit s tistim znanjem. Stvar je pa približno tolk strokovna kot Senitelovi članki o DirectX, men ni jasno nič, en k pa zna kej programirat pa šteka.

Se pridružujem oceni 10, zdej mi je jako jasno kaj sploh folding dela, tko d sm končno skapiru za kaj mi proc pokuri 0,25 kWh štroma na dan.

Marjan ::

Bom prebral, ko mi bo monitor delu na več kot 50Hz :\

Ampak že zdej vidm, da je odličen :)

mrTwelveTrees ::

jaz pa tega nimam na svoji mašini in tudi ne bom mel... to ali kaj podobnega... :\

njok ::

A nam lahko zaupas zakaj?

Murja ::

Vlaku se ne bom pridružil, ker me članek ni prepričal, da je Folding boljši od UD Cancer Projecta, ki trenutno laufa na moji kišti.

Drugače pa vredi članek. Na splošno bi blo fajn, če bi blo več člankov na Slo-Techu IMHO.

mrTwelveTrees ::

pač ne... kar tako ne

ker če bi to res bilo to kar je, potem bi to pisalo že v vsakem časopisu, bilo bi na TV, imel bi vsak na PC-ju, zdravniki po svetu bi omenjali to...

ko bo kaj od tega, bom, prej ne...

njok ::

ker če bi to res bilo to kar je, potem bi to pisalo že v vsakem časopisu, bilo bi na TV, imel bi vsak na PC-ju, zdravniki po svetu bi omenjali to...

:D :D :D

No, odlocitev je tvoja. Lahko pa verjames, da bo kmalu tako, kot si ti opisal. :)

Tody ::

Mislim kake bedarije :D Če laufaš kak drug program za podobne zadeve (tu UD dela na istem principu, in celo programer je isti) cool drugače si samo najbolj sebičen človek na svetu.

morphling1 ::

Odličen članek Tomi.

Jaz pa pozivam k čimvečji udeležbi tistih, ki še niste v ekipi, tiste malo manj aktivne pa pozivam da reaktivirajo folding@home konzolo in naj ne obupajo tako hitro.
Predvsem pa overclockerji Slo-Techa, ki še ne foldate, pridružite se, zgledujte se če ne že po nekaterih, ki že foldamo, vsaj po ostalih ekipah, kjer prav overclockerji tvorijo glavnino procesorskega časa . Ni lepšega kot imeti navito in 24/7 stabilno mašino, ki folda, takrat, ko ne počnete nič drugega :D


FOLD ON EVERYBODY
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

Tito ::

Zelo dobr članek! Zanima pa me, če se šolaš na tem področju, ali si pobral informacije iz raznih virov? Morda je res malo preveč obširen uvodnik in za nekatere neprimeren, saj večino stvari ne razume... Morda bi bilo bolše ime članka mala šola prepisovanja DNK v RNK... in izgradnja proteinov...>:D

Še vedno mislim da je F@H eno jajce :D. Kaj nam pomaga da danes razvijemo protein, ki bo zmožen vezave na naprimer kapsule virusa HIV in ga bo stem inaktiviral, če pa si zdravila velika večina obolelih preprostno nebo mogla privoščit... Za bogate riti se mi zdi neumno zapravljati računsko moč (in stem elektriko in onesnaženost sobe z zvokom>:D) Problem najnevarnejših virusev je, da prehiro menjajo receptorje (zaradi mutacij). Ker virus ves čas mutira se mu tudi receptorji spreminjajo (receptorji so ponavadi kakšni polisaharidi, pomembni pa so da gostitelska celica sprejme virus...) in stem ni možnosti, da bi virus onesposobili. Na tak način nebomo našli zdravila.:D

frenk ::

Vidno je da si se za članek zelo potrudil ampak je zame nažalost preveč strokoven...mogoče bi bilo fajn če bi se mau bol posvetil samemu delovanju programa:\

Gandalfar ::

poglej se enkrat naslov clanka :)

Matematicne metode in algoritmi so pomojem se manj razumljivi/zanimivi kakor ta clanek.

Meni je zelo vsec :)

AtaStrumf ::

Pa saj ne iščeš zdravila za AIDS pismo. Valda da tako niti navadnega prehlada ne bomo pozdravili, se da pa marsikaj drugega pogruntat. Cel živi svet temelji na proteinih in karkoli pogruntamo bo uporabno. Boljš je že kot pa da ti mašina laufa v prazno rajt? Sploh je ta progi obvezen za folk k non stop loada z neta, drugače pa dela bolj malo drugega.

Sicer pa cool članek, samo ne spominja na filme z fuuuuul dolgim uvodom, pol se pa vse skupaj konča u tren oka. Za moje pojme ma članek mal preveč teorije o prepisovanju DNA in sintezi proteinov na ribosomih, premalo pa o samem zlaganju (foldanju) in možnih primerih uporabe.

En primer je npr. parkinsonova bolezen ko propadajo dopaminski nigrostriatni nevroni v striatumu, kar vodi do pomanjkanja dopamina in ima za posledico motnje kortiko-striato-talamo-kortikalnega kroga, kjer so ključnega pomena D1 in D2 dopaminski receptorji. Posledice so vam verjetno vsem znane in so prav grozljive. Zdaj se za umilitev pomanjkanja dopamina, med drugim, uporablja njegov prekurzor L-Dopa, ki za nekaj časa popravi motnje, a po drugi strani povzroča druge in je kot tak bolj slabo zdravilo. Z foldanjem bi lahko recimo našli kako molekulo, ki bi se lepo in po možnosti selektivno glede na D2 in D1 receptorje, vezala na te receptorje in ob ustreznih farmakokinetičnih in farmakodinamičnih lastnostih oz. uspešni prilagoditvi le-teh bi imeli novo zdravilo, ki bi veliko ljudi rešilo groznih muk. A ni to vredno odvečnega časa vašega CPU-ja?

Kar pa se tiče strokovnosti, mislim, da se je Tomi potrudil, da je napisano v jeziku, ki je razumljiv vsakemu laiku s srednjo šolo; sam je problem ker računalničarje ponavadi kemija in biologija ne zanimata kaj preveč.

Tomi ::

Tito: nisem sicer na striktno tem področju, samo sem sicer na farmaciji, samo me takšne in podobne zadeve zanimajo mimo strogega šolskega dela.

Kar pa se strokovnosti tiče, menim, da če bi na določenih mestih podal premalo informacij, bi bil članek nekoherenten, linki pa tudi mislim, da so dovolj obsežna baza za nadaljne iskanje informacij.
metrodusa.blogspot.com

Thomas ::

Tud Ata bi lahko kaj napisal. Vidm da ma eno zanimivo praktično perspektivo.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

AtaStrumf ::

Zdaj sem glih noter v patološki fiziologiji ker imam v torek izpit, zato sem se malo razpisal, drugugače pa zdele ni časa za nič. Mogoče ob kaki drugi priložnosti, če bo dovolj zanimanja, ker nima smisla folku razlagat stvari, ki jih ne zanimajo. To je le računalniška stran.

DoloresJane ::

Offtopic - AtaStrumf VELIKO znanja in srece na pafiju. Je kar velik zalogaj. :D

Sicer pa prijeten clanek. Cestitke, Tomi.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nov članek: Vzpostavitev v celoti šifriranega sistema na Ubuntu Feisty

Oddelek: Novice / Nova vsebina
465482 (3839) poweroff
»

Članek: Video nadzor na slovenskih avtocestah

Oddelek: Novice / Nova vsebina
376249 (4795) radems
»

Pregibanje je kul

Oddelek: Novice / Obvestila
52427 (2427) AtaStrumf
»

XP 2200+ & G-force4 ti4200 rad bi navil...

Oddelek: Navijanje
71055 (953) monster-x
»

Na lovu za vesoljčki in proteini

Oddelek: Novice / Obvestila
122158 (2158) swar

Več podobnih tem