» »

Nokia izgubila vodjo oddelka za fotoaparate

Nokia izgubila vodjo oddelka za fotoaparate

Senzor z 42 milijoni točk s pripadajočo optiko zasede veliko prostora

vir: The Verge
The Verge - Nedvomno je slikanje in snemanje videa na mobilnikih za Nokio izjemnega pomena, sploh če se vrnemo v nekoliko bolj oddaljeno zgodovino - Nokia N93 je bila zgrajena okrog fotoaparata, ki je bil postavljen v osi preklopa mobilnika (zaslon se je nato zavrtel na še enem tečaju, da je bilo možno videti zaslon med slikanjem oz. snemanjem), tako N93 kot N95 pa sta bila ena izmed prvih mobilnikov, ki sta se ponašala ne le z optičnim zoomom, temveč s sistemom leč, ki jih je dobavil Carl Zeiss. Zgodovina se je nadaljevala, a s prevzemom Windows Phone kot platformo za svoje najboljše izdelke so nekaj tega duha izgubili - Windows Phone jih namreč pri slikariji omejuje neprimerno bolj, kot lasten Symbian, v katerem so lahko ustvarjali, kar so želeli.

Lep primer tega je Nokia 808 PureView, ki vsebuje ogromen senzor z 42 Megapixli. Res je, da niso prav vsi v uporabi pri slikanju in snemanju, a vseeno gre za izredno impresiven kos strojne opreme. Čeprav bistveno slabši, je v primerjavi z neposredno konkurenco vseeno izjemen tudi fotografsko-snemalni sklop na Lumii 920, ki ima Zeissove leče obešene na vzmeti, s čimer so uspeli zmanjšati efekt tresočih rok na zamegljene slike in videoposnetke.

Od lanskega avgusta je za optiko in senzorje pri Nokii skrbel Damian Dinning, ki se je sicer podjetju pridružil že leta 2004 (pred tem pa služboval pri britanski podružnici Nikona, pred tem pri Kodaku in pri Minolti). Zdaj je objavil, da s 30. novembrom zapušča finskega mobilnega giganta, novo službo pa je sprejel pri Jaguar Land Roverju, britanskemu proizvajalcu luksuznih avtomobilov, ki je v lasti indijske Tate. Glede na Dinningov življenjepis je ta poteza nekoliko presenetljiva, a so očitno avtomobili še ena velika Dinningova strast, poleg fotografije. Pri Jaguar Land Roverju naj bi skrbel za inovacije na področju v splet povezanega avtomobila.

15 komentarjev

slo81 ::

Ko ladja tone jo podgane zapuščajo.Amen nokiji.

mtosev ::

ni tak hudo. zdaj ima nokija microsoft tak,da je malo verjetno da bi propadli
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

WhiteAngel ::

@mtosev: Propadli ne bojo. M$ jih bo kupil, potem pa bosta skupaj z M$-jem propadla >:D

cekr ::

Če se zgodi, da pride do nepričakovano velikega povpraševanja po telefonu, ki ga firma ne more s servisirat, je že znak, da firma ni tako na slabem. Upam, da jim uspe dobavit.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

BaToCarx ::

Kaj je to tisti telefon ko je v promo videu bil viden odsev pro-kamere?

nekikr ::

cekr je izjavil:

Če se zgodi, da pride do nepričakovano velikega povpraševanja po telefonu, ki ga firma ne more s servisirat, je že znak, da firma ni tako na slabem. Upam, da jim uspe dobavit.

Počakajmo še malo. En telefon še ne prinese pomladi. Glede na vse reklame bi si skoraj upal tudi trditi, da bo šel ves dobiček od prodaje teh telefonov v pokrivanje marketing stroška. Če jim pa to na dolgi rok prinese eno stabilno poslovanje potem pa samo juhej. Super za nas. Ampak počakajmo še malo, trenutno so še vedno precej v dreku.

cekr ::

BaToCarx je izjavil:

Kaj je to tisti telefon ko je v promo videu bil viden odsev pro-kamere?



A misliš,da bodo reklame snemali s telefoni?

V temu rangu telefonov je kamera v L920 najboljša.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

BaToCarx ::

Torej je al ni? Kaj moram prov it iskat? Lahko je najboljša, me ne gane, sm simple vprašal če je tista al ne.

Lonsarg ::

Odvisen kater promo video. Tisti prvi je imel v odsevu videno eno prototip kamero, o kateri nimamo nobenih natančnejših informacij. Vsi nadaljni videi, ki jih je na internetu cele gore, pa so posneti z L920.

Z tem da so dejanski posnetki z L920 skoraj identični tistim promo. Medtem ko recimo pri reklami za iPhone v Angliji pa so promo posnetki OBČUTNO hitrejši od dejanskih izkušenj(tko za faktor 2). Prav tako recimo promo video za Nokio N97, kjer je promo video bil še več, recimo faktor 3 hitrejši do dejanske hitrosti in laga.

Tak da v splošnem gledano je "polepšanje" promo videa, da zgleda lepše pri Lumia 920 nekje v povprečju, vsaj polovica promo videov BOLJ LAŽE kot ta video, če se tako izrazim.


Pač, zato se vsak inteligenten človek navadi, da pogleda kak dejanski review in ne samo promo video, preden kupi zadevo, velja tako za pralni prašek(kjer madeži čudežno izginejo), kot za telefon.

BaToCarx ::

Ne skrbi, sem našel, ja je nokia l920. Pa je zgleda jype snemal z DSLR'jem, ni frke.
Vem da lažejo, samo jih vsaj ne tako očitno dobijo. Inteligenten človek pa ne kupi winphona, aneda, če je pa android tako super!

Ontopic: Tisti ki jo ma/bo kupil naj pove kako sede v roki izboklina odzadi, je fajn al moti?

eric_cartman ::

Joj kok so te megapiksli ena trža fora...

Veliko bolj pomembna je velikost leče, ki pa je v tem primeru zlo zlo majhna.. In tak fotoaparatk s tolko megapiksli se ne more nikoli kosat z DSLR aparatom, ki ima 12 megapikslov.. Kvaliteta slike, ostrost, barve in vse ostalo, bo neprimerljivo lepše na DSLR fotoaparatu..

Tko da je brezveze kupovat mobitel, ki ima miljavžent megapikslov na fotkiču, ker ne bo segel niti do kolen pravemu fotoaparatu...

Lonsarg ::

In pa vendar so fotoaparati na telefonih v zadnjih 10 letih napredovali za več kot en velikostni red. Zdaj so še vedno sicer slabši, kot žepni fotiči za 100EUR, niso pa več v različnih velikostnih redih, že kar blizu so. L920 pa pride bližje žepnim fotičem, med drugim tudi zato, ker jim je bližje tudi po teži in velikosti. Seveda ta leča tudi nekaj stane, tako da cene tega fotič/telefona nikoli ne bo zelo nizka.

Maš recimo tudi 5 LET STARO Nokio N93, ki je totalna bajsa in je v tistih cajtih bila majka, tudi z žepnimi se je kosala. Z tem da N93 je bila bajsa, L920 pa ima zgolj 2mm več kot najtanjši top telefoni in 40% več teže, tak da gre za velik uspeh.

98% mojih trenutkov v življenju, kadar si želim narediti fotke fotoaparata NIMAM z seboj in takih nas je večina ljudi. Tako da je agrument kupi si fotoaparat bolj jalov. Čez 10 let bodo fotoaparate kupovali samo še izključno profesionalci, ter hobisti, mogoče že prej kot 10 let.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

eric_cartman ::

No ja.. Na to plat res nisem pomislil, ker se sam ukvarjam s fotografijo okoli 8 let pa imam pač povsod s sabo foto nahrbtnik..

Samo tako pravim, ker tako ponosno vsi govorijo kolko megapikslov ima mobitel.. Saj pravim.. Ni problem v megapikslih ampak v lečah..

Nevem točno kako bodo boljši fotkiči čez nekaj časa, ker je problem v velikosti leče v mobitelu.. Te pa so čedalje tanjši in ne debelejši... S tem pa je problem, da pri tako majhnih lečah pride do velikih izgub kvalitete.. Tu imamo potem še digitalni šum, ki ga imajo slabi fotoaparati z več megapiksli več kakor slabi fotoaparati z manj megapiksli...

Dejstvo je, da se bodo izbojlševali tudi žepni fotoaparati, tako, da mobitel ne bo prišel nikoli na stopnjo kakovostnega žepnega aparata (če le ni tak, ki ti ga podarijo skupaj s praškom za perilo)...

Lonsarg ::

Žepni bodo vedno bolši, profesionalni pa še boljši, to je res. Ampak recimo zame gre bolj za to, da je zadeva "good enough" da sem pripravljen svoje spomine meti v taki kvaliteti. In Galaxy S2, ki ga imam trenutno v dobri dnevni svetlobi(recimo 20% fotk, ki jih posnamem) je že good enough zame, pa tudi za ostale nekako preživim. Lumia 920 bi znala biti dovolj dobra zame že večino dogodkov.

Se je pa dolgo preveč o pikslih govorilo ja in ne kvaliteti leče. Lumia 920 se k sreči ne gre zgodbic z piksli in jih ima kar lepo navadnih 8. Po drugi strani pa se PureView res gre zgodbo z piksli, ampak v tem slučaju dejansko upravičeno, ker uporablja dodatne piksle za kvaliteto in ne za khm, več pikslov:)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

PrimozR ::

cekr je izjavil:

BaToCarx je izjavil:

Kaj je to tisti telefon ko je v promo videu bil viden odsev pro-kamere?



A misliš,da bodo reklame snemali s telefoni?

V temu rangu telefonov je kamera v L920 najboljša.

Trdili so, da ja. Pa niso :)

EDIT: IIRC gre za PureView 808 predstavitveni filmček.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PrimozR ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Telefon..kamera

Oddelek: Pomoč in nasveti
313816 (3103) matobeli
»

Simobil Praznični paket: kateri mobilnik

Oddelek: Mobilne tehnologije
193652 (2956) matobeli
»

Kateri GSM s poudarkom na fotoaparatu bi bil "best buy"

Oddelek: Loža
464840 (3700) umexteacher
»

SAMSUNG b7330 ali Nokia E71

Oddelek: Mobilne tehnologije
101354 (1236) cholt45
»

Sony z novimi CMOS senzorji, kmalu s kar 12 megapiksli v telefonih (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
858803 (6879) Gavran

Več podobnih tem