» »

Nov prispevek: Utripajoče LEDice

Nov prispevek: Utripajoče LEDice

Slo-Tech - Naslednji video v sklopu objav z lanskega NEST-a je Gašperjevo predavanje na temo izdelave vezij s kupom utripajočih LEDic.

Za geeka v vas.

11 komentarjev

BaToCarx ::

To si bom pa pogledal.

element ::

Bi blo fajn, če bi deinterlance pognali preden uploadate. Ne gledamo teh posnetkov na televiziji.

Icematxyz ::

Zanimivo za hobby elektronike. Pa si narediš svojo igralno palico ali regulator obratov...

Seveda se da kupit in zna bit ceneje. Ampak točno tako kot bi ti rad imel ne moreš kupit. :)

roli ::

Sam imam za take projektke najraje Arduino. Zadeva je izredno simpl. Včasih ga res tepe pomanjkanje pinov in tukaj si pač lahko pomagaš z demultiplexerjem. Če pa vseeno rabiš kaj več kot samo par LEDic priklopit lahko pa vedno kupiš/narediš arduino mega - http://arduino.cc/en/Main/ArduinoBoardM...

Sam sem si pred kratkim z Arduinom naredil malo škatlico z parimi LEDicami, ki mi sporoča trenutno stanje mojih največkrat uporabljenih MSN kontaktov (tako ne rabim sedet za računalnikom in vseeno vem ali je kateri od njih trenutno online). Potem sem dodal še en ključ, da lahko screensaver ugasnem brez da bi rabil vpisovati geslo. Če koga zanima: http://r00li.com/index.php/adiumduino
http://www.r00li.com

bluefish ::

@rolihandrej: zanimiv projekt. Ne dvomim, da bi se dalo kaj podobnega izpeljati še za kak drug program.

mtosev ::

nisem tak geek da bi me ledice zanimale. celo sovrazim ledice.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

bluefish ::

Kot vedno je na plan udarila tvoja ozkoglednost. Tudi na FE smo se najprej učili s kontrolerjem prižigati ledice. Po koncu študija pa bomo lahko nekateri izdelali robota, ki te bo našel in ti do nadaljnjega preprečil dostop do tipkovnice.

Upam, da si vsaj sedaj razumel prispodobo.

Xserces ::

mi smo delal to u sql... kr ql to deluje use skp... delal smo pa kr cez pararelen port... uporabno:)
Intel i5-3570k @4.7GHz|MSI GTX 970 4G|MSI Z77 MPower|
G. Skill 8 GB 1600MHz|Corsair AX750|Seagate Barracuda 2TB|NZXT Gamma|

polz ::

LEDice v SQL? Kako?

Glede Arduina pa - izdelava ploščice, ki jo priklopiš na USB, narejene okrog ATMega32, stane cca 10EUR, če material kupiš v HTE. Če kupuješ zunaj, je stvar lahko še dosti cenejša. Poglej si metaboard in moj megametaboard.
Arduino stane najmanj 20EUR. Če že hočeš okrog AVR izdelano vezje, je verjetno boljši
boarduino.

Na FE so letos naredili ploščico, zgrajeno okrog nekega ARMa, ki jo tako kot ŠARM v prejšnjih letih nudijo študentom za neko ugodno ceno. Super, če rabiš malo več moči.

Sicer precej moči in RAMa za ugodno ceno dobiš v nekaterih wireless access pointih. Če se boš česa lotil, priporočam ali Asus WL500GP, po možnosti V1, ali pa Linksys WRT160NL. Asus ima 266MHz MIPS procesor, wireless mrežka je na ločeni kartici, 32M RAM, 8M (če se ne motim) flash, 2 USB porta. Linksys je po zmogljivostih enak, le da je mrežka nalotana in da ima le ena USB vrata. Prednost Linksysa je ta, da je precej manj izbirčen glede napajanja - deluje nekje pri od 9 do 12V, medtem ko Asus rabi točno 5V (+-0.2V), njegova slabost je ta, da je podpora v OpenWRT označena kot eksperimentalna (čeprav meni osebno to soboto ročno prevedena verzija iz SVN deluje).

bluefish ::

@polz: najbrž sql kot school in ne SQL.

roli ::

Arduino morda ni najcenejši. Samo, če rabiš samo čip brez USB komunikacije lahko čip sprogramiraš ter ga vtakneš v svoje vezje in dodaš kristal pa imaš zadevo - to košta kake 5eur kolikor sem gledal enkrat.

Arduino je še posebej prijazen, ker je zadeva tako lahka za programirat, da verjetno bolj lahka nebi mogla bit. Sicer sem delal tudi z Bascomom (in Atmelovimi mikrokontrolerji) in Mitshubishijevimi alfami (le te se programira grafično) ampak nobena od teh stvari po enostavnosti za simpl projekte ne doseže arduina.
http://www.r00li.com