» »

Mnenje: totalitarni vzgibi slovenskih oblasti pri odnosu do interneta

Mnenje: totalitarni vzgibi slovenskih oblasti pri odnosu do interneta

Slo-Tech - Naslednje v seriji mnenj o omejevanju dostopa do interneta na podlagi grozilnih dopisov. Še vedno iščemo pisca za nasprotno stališče (pišite nam). Matej Kovačič je tokrat malo podrobneje obdelal stališče, da tako izvedena cenzura v pravni državi ni dopustna.

Z današnjim dnem se je operaterjem, ki so upoštevali grozilni dopis Urada pridružil tudi SiOL. Koliko je tak ukrep smiselen, si lahko ogledate sami na www77.bwin.com.

Veselo branje

291 komentarjev

««
«
1 / 6
»»

rejven ::

nisem podpiral stare vlade ampak s to novo grejo pa stvari vedno bolj na slabse . Tolk nazadnjasko misljenje , da se človeku kr zelodec obrača. Če bi bil uporabnik T-2-ja bi zahteval , da mi omogočijo dostop do strani , v nasprotnem primeru bi enostavno prekinil pogodbo in sel stran. Upam , da Amis nebo kej takega sprejel ker se mislim v kratkem preseliti k njim ( zdaj siol)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: rejven ()

Trdi ::

Saj si uporabnik Siola, ki je tudi preprečil dostop. Piši email. :) Amis, če še ni, tudi bo to storil, brez skrbi.
Trdota d.o.o.

Pyr0Beast ::

aha, sem mislil, da živim v evropi. ....
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

rejven ::

zaenkrat še dela , itak mam do konc mesca že bit pri arnesu , dost dolgo so me nategovali pri siolu , nc vec ....
Reakcije na dopis so bile s strani ponudnikov dostopa do interneta mešane. Nekateri, npr. T-2, so blokado nemudoma izvršili. Drugi , npr. Siol, so blokado obljubili. Ostali operaterji so si vzeli čas za razmislek.

SpaWn ::

Hehe naši neumni politiki bi radi tudi od tega kos pogače. Ta cenzra se mi zdi naravnost smešna, kot da ne zna že 10 letni mulc obit tako blokado. Jst sm pa mislu, da smo 15let nazaj opustili komunizm.

Trdi ::

Rejven, eno je da bereš članek, drugo pa, da sam preveriš. To pa narediš takole:

1. odpreš brskalnik
2. vtipkaš naslov http://www.bwin.com/
3. vidiš, da se stran ne pojavi

Mkay? Če si res na siolu, potem se ti bo zgodilo enako. Če se ti ne bo, mi lepo prosim pokaži screenshot z dokazom. Ne mi pa odebeljevat stavka "Drugi , npr. Siol, so blokado obljubili." prosim. Saj nisem slep.
Trdota d.o.o.

jlpktnst ::

meni dela www.bwin.com ...

urban99 ::

"Da pa bi se uporabniki interneta sami aktivno zavzeli za svoje digitalne pravice pa pri nas prav tako skoraj ni pričakovati. Konec koncev le živimo v Sloveniji."

žal ja... butalci se raje ukvarjajo s tepanjci. Mediji so tiho, debate na spletu so maloštevilne... kot da se uporabniki spleta sploh ne zavedajo, da se to tiče prav vsakega izmed njih. In kot da se gre pri celi zadevi za gamblerje?!?!?!

Pa tudi če bi se šlo samo zanje - najbolj znani slovenski "pokeraš", za katerega se včasih zdi, da je med prvimi v Sloveniji odkril bloganje, ima marsikdaj o marsičem veliko za povedati in to brez dlake na jeziku. Ob temle škandalu pa je tiho kot miš... v najbolj neprimernem trenutku je namreč svoj blog prodal... SiOLu.

simnov ::

sam a jaz ne štekam katero stran so blokiral :'(

Zzzzzzz ::

sicer nisem pravnika, ampak tole bi treba spravit na ustavno, pa še na kakšno evropsko sodišče...

mislim, da bi se potem kmalu zbistrilo na tem t.i. "uradu"... ne vem, kaj si sploh umišljajo se vmešavat v stvari, za katere sploh niso pristojni... banda nemarna, ki nima pojma o situaciji v realnem življenju, ki spi za kupi papirja in sama o sebi misli, da je večvredna...

fatg ::

To je definitvno pravno sporno, še posebej, ker je njihov najtrdnejši argument ta, da BAW nima koncesije za igre na srečo na slovenskem ozemlju. Prosim lepo, saj NI na slovenskem ozemlju? Kaj pa ostalih 10000 stavnic, ki imajo strani na netu? Bodo te tud blokirali?

Tody ::

kva se neki kurčite sej je lepo link do strani in ja na t2 sem in dela zadeva čisto uredu... za posmeh imajo pa še tole napisan na prvi strani bwin: državna licenca in varen način plačevanja

JerKoJ ::

Tole bi bilo treba spraviti predvsem v medije. Ma kdo veze da Mateja spravi v Odmeve, nasproti njemu pa direktorja urada za nadzor prirejanja iger ... K tole je dejansko res samo se korak do Kitajske.

BluPhenix ::

Tudi volja blokira dostop do www.bwin.com:

Spoštovani uporabniki!

Na zahtevo Ministrstva za finance Republike Slovenije in njegovega Urada za nadzor prirejanja iger na srečo, smo 8. septembra 2006 iz omrežja VOLJATEL začasno onemogočili dostop do spletnih strani http://www.bwin.com in http://www.bet-at-home.com. VOLJATEL je Urad za nadzor prirejanja iger na srečo in pristojno Agencijo za pošto in elektronske komunikacije Republike Slovenije pozval k obrazložitvi ukrepa.
V kolikor menite, da so kršene vaše pravice v zvezi z zagotavljanjem javnih telekomunikacijskih storitev oz. storitev dostopa do interneta, se lahko skladno z določili 92. člena Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom), pritožite pri Agenciji za pošto in elektronske komunikacije Republike Slovenije, Stegne 7, p.p. 418, 1001 Ljubljana.

Hvala za razumevanje.
VOLJATEL d.d.


ww77.bwin.com pa preusmeri na domačo stran volje.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

bzp ::

Super clanek!
Mocno upam da je bil poslan tudi na naslove v clanku omenjenih akterjev! Mene namrec na t-2 in vladnem mailu ignorirajo ;((

SasoS ::

Kdaj bo pri nas kdo na visokem položaju dejansko odgovarjal za svoje neumnosti? Če narobe parkiraš za 10 min skače okoli avta 10 rdečih smrkcev, tisti ki pa dejansko kršijo ustavo in zakone bodo pa to prosto počeli še naprej. Tistega ki je tale pravno popolnoma neutemeljen odlok izdal bi jaz vrgel iz službe pa naložil tako odškodnino da bi mu gate sleklo.

Wega ::

Meni se pa zdi, da so tisti iz urada soudeleženi pri dobičku ali pa so dobili kakšno provizijo da bi naredili tako zastonj reklamo za to stran - saj boljše reklame si pač ne bi mogli želeti??!!
Se vam zdi nemogoča teorija zarote? Kaj pa vem. Ko se združita lakota (po oblasti), pohlep in požrešnost se meni se zdi vse možno...
Wega,
lep, postaven, pameten
in skromen.

Daedalus ::

Kdaj bo pri nas kdo na visokem položaju dejansko odgovarjal za svoje neumnosti?

Nikol. Sej je že nekaj let znano, razne dobljene tožbe na evropskih sodiščih proti Sloveniji pa tudi že lep čas potrujejo dejstvo, da Slovenija kot pravna država ne deluje. Se je v obdobju tranzicije popolnoma razsula, zdaj pa kolko je ni LDS zafurala, jo pa bo SDS. Sam pogledaš načrtovane "reforme" in programe "razvoja" in ti rata jasno - Slovenija se še bolj spreminja v leglo državnega kapitalizma in državne intervencije - sploh ta intervencija je pa zgleda vseobsegajoča. Namesto, da bi ti idioti položaj naštudirali in ga reševali po zakoniti poti (to je z dodelavo/sprejetjem ustreznega zakona), si privoščijo popolnoma nezakonite grožnje tistim, ki sploh niso niti od daleč odgovorni za (bojda) nelegalno stanje. Krasno, ne?


Heil Janša! In kup ostalih nesposobnih debilov v vladnih službah. Da očitno slepih in gluhih volilcev sploh ne omenjam.

Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: madviper ()

cekr ::

A tu ni nikogar, ki bi vsaj malo mislil s svojimi možgani?

Res, da je ukrep tehnično neizvedljiv v popolnosti, vendar pa če ponudnik teh zadev na srečo ni toliko pri sebi in ne zahteva koncesije, naj ga kar blokirajo.
Kot sem zasledil v medijih, je ministrstvo za finance poskušalo navezati stike s ponudnikom, vendar se le ta ne odziva. Sicer ne vem, koliko je to izvedljivo in dovoljeno, vendar bi lahko podali tudi zahtevo po blokadi nakazil na njihov račun.
Ponudnik naj bi izviral iz Malte. Naj bi. Me prav zanima, koliko ima kakšen naš človek prste zraven.
Je pa tako, če bi se šlo za drobiž, ki bi odtekal na njihov račun, se nihče ne bi zganil.
Ker pa odtekajo na ta račun veliki denarji, je prav da se jih blokira.

Pa še za vse, ki se toliko zavzemate za svoje pravice:
Kaj bi se zgodilo, če bi nekdo od vas kar na lepem začel na ulici prodajat srečke za svojo loterijo?
En čas nič, ker se nihče ne bi zganil. Kasneje se vam pa ne piše ravno dobro.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

Modri dirkač ::

cekr

mal si še preber okol tega...
Everybody lies!

Daedalus ::

Res, da je ukrep tehnično neizvedljiv v popolnosti, vendar pa če ponudnik teh zadev na srečo ni toliko pri sebi in ne zahteva koncesije, naj ga kar blokirajo.

Misli malo s svojo glavo. A je ISP kriv za izvajanje nelegalnih dejavnosti? Tale ukrep bo odletel na sodišču, pol pa bojo tožbe. Edino prav.

Pa še za vse, ki se toliko zavzemate za svoje pravice:
Kaj bi se zgodilo, če bi nekdo od vas kar na lepem začel na ulici prodajat srečke za svojo loterijo?
En čas nič, ker se nihče ne bi zganil. Kasneje se vam pa ne piše ravno dobro.


Resnici na ljubo bi tale primer bil pravilno predstavljen takole - Daedalus stoji na cesti in prodaja srečke. Ker mu Vlada iz kaj jaz vem katerega razloga ne more tega preprečit, zagrozi lastniku ceste, da naj grdega Daedalusa zablokira - da ne bojo ljudje več mogli do njega po srečke. Sicer ni jasno, kaj je zdaj kriv lastnik ceste, ampak brihtna Vlada ga ima za očitno soodgovornega za kršenja zakona. Fajn sklepanje, mar ne?
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Keyser Soze ::

Glavni problem je BLOKIRANJE(cenzura) prometa s strani ISPejev na podlagi dopisa UNPISa. Se mi zdi.

Dozdeva pa se mi, da večino folka tule gor najbolj moti blokiranje INTERNETNIH STAVNIC. Seveda tulijo vsi v isti rog, le motivi za to so popolnoma drugačni.

Jaka83 ::

Vladi gre tukaj predvsem za to, da bi folk namesto pri Bwin zapravljal denar pri Loteriji Slovenije. Pa imejte v mislih da bolj kot je narod reven bolj podlega igram na srečo. Torej zdaj že vidite kam pes taco moli.
Aja, sej o reformi za obdavčevanje študenstkega dela ste pa verjetno včeraj slišali ane.

christooss ::

Hja problem vlade je da ne zna reševat problemov na IT nivoju. Vse rešujejo na old school način.

Pač ti dve strani naj bi kršili zakon v RS in prvo kar jim je padl na pamet je blokada. Mislm pa da to ni krivda vlade oz Janše. Poglejte primer UDBA in njeni člani. Druga vlada in sumim da isti urad, ki je prepovedal dostop do strani.

No zdej grem pa brat članek :)
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

tiborrr ::

Podpis pod Jakatov post.
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

SasoS ::

Kot sem zasledil v medijih, je ministrstvo za finance poskušalo navezati stike s ponudnikom, vendar se le ta ne odziva.

Zakaj bi se? Stavnice niso v sloveniji, njim lahko čisto po pravici dol visi kakšne zakone imamo tukaj. Tam kjer te firme obratujejo ni nobenega zakona nakaži Republiki Sloveniji koncesnino.

btw, sam nisem nikoli stavil in tudi ne mislim. Gre za princip kako se take stvari pri nas rešujejo.

jELKO ::

Najbolje, da ustvarimo svojo stranko, ki bo kandidadirala na volitvah.

minmax ::

vsi tisti, ki se bunite nad nezavednostjo slovenskih internet uporabnikov in podobno.

kaj mislite, da ste vi pa vse naredili, da bo kaj bolje?

ste razmislili o ustanovitvi drustva za zascito pravic? v stilu EFF in EPIC. to je tudi v sloveniji cisto mogoce naredit, samo manj je treba na forumih pisat in se bolj resno zadeve lotit.

3p ::

Dajte ta članek (tudi) v Delo (ipd), ne (samo) na geek-tech.

Ok, se popravljam, Delo je vladno... v Mladino recimo. :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 3p ()

Keyser Soze ::

Hm, teoretično gledano...

Če imam na Tajskem server in na njem polno otroške pornografije (hard core), ki jo pošiljam svojim prijateljem po svetu in veselo naročam novo. Seveda vse preko računalnika in v tujini.

Je tu kaj spornega? Ali je to OK?

3p ::

Kayser: Vsekakor po mojem ne boš odgovarjal, ker kršiš SLOVENSKE zakone...

Keyser Soze ::

??? =S

STASI ::

Zakon o igrah na srečo v 6. členu pravi takole: “Sprejemanje vplačil za igre na srečo ali opravljanje drugih storitev v zvezi s katerokoli igro na srečo za tuje osebe v Republiki Sloveniji je prepovedano.”.

Ali mi lahko nekdo razloži ta člen. Jaz ga razumem kot da ne smeš v RS tega storiti. Če pa ti vplačaš stavo na Bwin.com ali vplačilo poteka v RS ali tam kjer je Bwin registriran ali kje drugje?
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

antonija ::

Iz drzavnega racunalnika stran cist lepo dela :) Na T2ju je pa ze pred nekaj dnevi ugasnila...:|
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

christooss ::

Kayser ti kot lastnik strani naj nebi mogel najebat s strani npr Slovenije. Lahko bi edino uporabniki tvoje strani saj že obisk prenese kiddy pron na comp. Cko da velika večina uporabnikov bi bila v arestu ti kot ponudnik si pa itak v tujini in se te slo zakoni ne tičejo.
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

urban99 ::

jaz mislim, da mora neka nekdo prevzet pobudo in za začetek organizirat vsaj nek posvetovalni session, peticijo, karkoli... nimam pojma kam bi se v tem butalalandu obrnil, da bi organiziral vsaj neko stično točko, kjer bi se enako misleči pofočkali in spesnili skupaj vsaj peticijo, če se že ne da kaj več. Vsekakor pa bi potrebovali mlade načitane pravnike - nekaj jih vendarle čaka na "aktivacijo", v to sem prepričan.

Sam sem najprej pomislil na kiberpipo, ampak dvomim, da si res želijo mazat roke s politikantstvom najnižje sorte. Žal drugače ne bo šlo, boljših idej pa nimam. Kar na plano z njimi, če jih kdo ima.

Keyser Soze ::

No, da se dopolnim. Preko remote desktopa pošiljam "kiddie porn" filmčke (max. 10MB) svojim prijateljem.

Ali to pomeni, da razširjam otroško pornografijo ali ne? Po zakonodaji RS?

shubell ::

Nedopustno je da se od ISPja zahteva naj svojim odjemalcem prepreči dostop do določenih strani, ker od njega tako zahteva Urad RS za nadzor prirejanja igrer na srečo. Urad RS nima nobenih pooblastil da bi lahko zahteval kaj takega. Uvedba same blokade te strani pa meji že na krčenje človekovih pravic, svobode. Če navedeni gospodarski družbi nista sami izvršili ukrepov potem to še vedno ni razlog za blokado njihovih strani. 6. čen ki ga določa ZIS pa je čisto nerelevanten in se ministrstvo napačno sklicuje nanj. (isto bi bilo če bi RS zahtevala naj telekom blokira par telefonskih številk češ da umogoča pogovore med teroristi....)

Skratka sramotno je da so naši ISPji res blokirali strani.

MrM ::

Kot sem zasledil v medijih, je ministrstvo za finance poskušalo navezati stike s ponudnikom, vendar se le ta ne odziva.

Mar naj bi vsaka spletna stavnica bila dolžna dobiti koncesijo vseh držav, kjer imajo internet? Če bi tebe, kot lastnika neke spletne strani, kontaktiral nekdo iz Burkina Faso in rekel, da moraš pri njih pridobiti koncesijo za obratovanje, bi se mu pomojem samo smejal v glavo. Enako so najbrž reagirali tukaj.
I have always wished for a computer that would be as easy to use as my
telephone. My wish came true. I no longer know how to use my telephone.
--Bjarne Stroustrup

G-man ::

Mislim da vlada kar kliče po Piratski stranki Slovenije.

P.S. Tudi Nemci so jo že ustanovili.

urban99 ::

G-man, tudi jaz in par kolegov smo pomislili na isto. Žal ima stranka malo ponesrečeno ime, poleg tega bi padla še v šmorn slevenskega politikanstva, kjer na koncu zmaga človek s šprinco maroglo v bradi. Ampak, če ne gre drugače, sem absolutno za.

snajko ::

Tole bo počasi huje kot v komunizmu...Tito vrati se, sve ti se oprašta :D

3p ::

Kayser: ugibam da je tako. Če ti iz Tajske kolegom dilaš kiddie porn v slovenijo, bojo najprej naj*** tvoji kolegi (od slovencev). Potem pa bo naša policija stopila v stik s Tajsko, in če je tudi tam to kaznivo, te bojo oni zgrabli...

poweroff ::

No, da se dopolnim. Preko remote desktopa pošiljam "kiddie porn" filmčke (max. 10MB) svojim prijateljem.
Da, to je distribucija. Poteka iz Slovenije.

Pa preberi si "mnenje" - predvsem okrog primera Gambelli. Bwin sploh ne potrebuje koncesije v Sloveniji - po odločbi Sodišča ES.

P. S. Pa prosim nehaj pošiljat kiddieporn filmčke naokrog - ali pa se v zvezi s tem vsaj ne hvali preko interneta. :D :P
sudo poweroff

jan01 ::

darkolord ::

A nogomet (oziroma sprejemanje stav za to) je igra na srečo?

Igre na srečo po tem zakonu so igre, pri katerih imajo udeleženci za plačilo določenega zneska enake možnosti zadeti dobitke, izid igre pa je izključno ali pretežno odvisen od naključja ali kakšnega negotovega dogodka.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

drola ::

Ja, nogometna tekma vsekakor spada med negotove dogodke.
https://drola.si

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: drola ()

RejZoR ::

Moja primitivnost ne uspe dojet poante tega blokiranja. Razen tega da država od tega ne more scuzat davkov al pa kej podobnega.

Bwin @ SiOL mwahaha. Vse skupaj 5 sekund dela. Suck my willy. :D

Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: madviper ()

totimato ::

Verjetno gre zato, ker sta oba svoje strani prevedela v slovenščino:

Novica

Še nekaj tujih "poslovenjenih" stavnic:

http://www.expekt.com/index.jsp?lc=new

in

http://sl.sportingbet.com/content/home.asp?affiliate=glavca2000

Zakaj pa te dve nista blokirani? Mogoče na ministrstvu ne znajo uporabljati internet...

lp
««
«
1 / 6
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako dostopati do Bwina

Oddelek: Pomoč in nasveti
175010 (1801) DarwiN
»

Blokada bwin se razpleta s tožbo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Tožbe
8112095 (9115) MarkV
»

Mnenje: totalitarni vzgibi slovenskih oblasti pri odnosu do interneta (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Nova vsebina
29136044 (28166) driver_x
»

Blokada BetandWin.com (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8816936 (13333) CWIZO
»

Imperij v trgovini s porcelanom (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
8120908 (830) roscha

Več podobnih tem