» »

Kupovanje računalnika CE

Z rahlo popravljenim scenarijem smo se tokrat odpravili v Celje. Zahteve so bile spremenjene toliko, da nobenemu izmed prodajalcev niti na misel ni prišlo, da bi lahko na kupljenem računalniku kdo poskušal igrati igre. Rezultati so kljub vsemu precej podobni ljubljanskim (le da nam tokrat ni nihče poskušal prodati Office SBE). Očitno na ponudbo bolj malo vplivata nastop kupca in njegove želje, pomembno je trenutno stanje v skladišču.

Kdo?

Študent, povprečno urejen, neizstopajoč in brez ketne okoli vratu. Nima računalnika in o njih nima pojma. Ve, da so moderni bolj tanki monitorji, ki so všeč tudi očetu, za katerega išče računalnik.

Kaj?

Računalnik za očeta obrtnika. Nekaj za pregledovanje mailov, mogoče spisati kakšen dopis in sposoben natisniti stran ali tri na mesec. Iščemo celoten komplet (kišta, monitor, miš, tipkovnica, tiskalnik), deluje pa naj out-of-the-box.

Kje?

Celjske računalniške trgovine. Ker so butične računalniške trgovine v Celju ogrožena vrsta, smo obiskali le nekaj trgovin v večjih trgovskih centrih.

Comshop

Prodajalec je najprej malce razmišljal, nakar je izza pulta zmagoslavno potegnil Comtronov najnovejši reklamni letak. Na prvi strani je našel poceni komplet računalnik z LCD monitorjem in tiskalnikom -- idealna rešitev. Ponudba vsebuje tudi domačo različico oken in MS Works. Ker je naš oče nezahteven računalniški analfabet, bi bila ta ponudba tako cenovno kot tudi vsebinsko zelo primerna. Ponudbi do popolnosti manjka še kakšen antivirusnik.

Kot je razvidno iz predračuna, so v celjskem Comshopu mnenja, da je za našega e-mailov željnega očka primerna natančno enaka konfiguracija, kot smo jo dobili v Ljubljani za našega umetno butastega študenta.

BigBang

konfiguracija

Prijazna prodajalka je hitro uvidela, da oče ne potrebuje igričarske mašine in nam ponudila računalniške sisteme nizkega cenovnega razreda. V drugo je dojela, da "mora delovati takoj, ko ga potegnem iz škatle" pomeni, da bi bilo dobro, če bi bili prednaloženi Windowsi in nam ponudila ustrezno rešitev (beri: MS Windows Home), ki pa na žalost našega očeta ni vsebovala kakršnegakoli paketa pisarniškega programja. Ponujena sta nam bila še kvaliteten, mogoče malce predrag 17-palčni monitor ter HP-jeva multifunkcijska naprava, ki po našem mnenju ustreza potrebam majhnega obrtnika. Ponovno ponudba ni vsebovala antivirusnega programa, zamerimo pa ji tudi visoke cene nekaterih sestavnih delov in seveda izostanek Worksa, Offica ali Openoffica.

V primerjavi z ljubljansko ponudbo za študenta smo tu dobili 55.000 SIT cenejši računalnik. Razlika je v slabši grafični kartici, 40 GB manjšem disku in zamenjavi procesorja (Sempron 3100+ namesto AMD64 3200+). Nekaj smo prihranili tudi na zaslonu (17" namesto 19"). Žal okleščeni ponudbi ni priložen noben pisarniški paket.

Zanimivo je, da računalnik stane 10.000 SIT več od ponudbe na strani bof.si. Verjetno je to zaradi dodatne grafične kartice, ki pa ni bistveno boljša od že integrirane. Le zakaj je ta dodatek potreben?

Merkur

konfiguracija

Sicer prijazen in nasmejan prodajalec je po našem nekajkratnem baranju, če bo računalnik deloval iz škatle, ugotovil, kam pes taco moli, a nas na naše presenečenje razsvetlil, da računalniki s prednaloženimi Okni ne obstajajo in bomo za to operacijo verjetno morali poprositi kakšnega znanca. Ponudba je sicer vsebovala poceni računalnik in monitor, ki bi zadostila vsem potrebam očeta, multifunkcijska naprava pa tudi ni bila napačna odločitev, a ker bi novokupljeni računalnik moral po nakupu najprej romati v najbližji servis zaradi manjka Oken, je naša ocena negativna. Merkurju bi priporočili, da ostane pri svoji osnovni dejavnosti (prodaja motik, rožic in grabljic) ter prostor računalniškega oddelka uporabi bolj smotrno.

Tudi ta računalnik je primerljiv z ljubljansko ponudbo, oglejte si na primer ponudbo podjetja Techtrade v zadnjem članku.

Janus Trade

Prodajalec nam je najprej povedal, da v svoji ponudbi nima tako poceni računalnika, kot bi ga za svoje potrebe potreboval naš oče, kar je vsekakor pohvalno, a se je kasneje kljub temu odločil za predsestavljeni sistem "gamer 3". A je žal taisti prodajalec v svojo ponudbo pozabil vključiti paket pisarniškega programja (Works, Office, OpenOffice), kar naredi le-to dokaj neprimerno za očetove potrebe. Da je mera polna, ponudba ne vsebuje operacijskega sistema. V ponudbi se je znašla tudi Canonova multifunkcijska naprava MP-170, katere cena pa je v sorodnih trgovinah nižja do 7 tisočakov. Ta ponudba je tudi edina do sedaj, ki je vključevala CRT zaslon (17" 1024x768 pri 90 Hz). Skupna ocena je torej nezadostno.

Summa summarum

Po nakupih v celjskih računalniških trgovinah bo nevedni kupec najverjetneje moral zaviti še na servis ali k bližnjemu računalniškemu guruju, saj bo njegov "predpripravljeni sistem" verjetno bolj slabo pripravljen (kakršenkoli pisarniški paket je v zgornjih ponudbah prava redkost), pa tudi virusi bi se ga znali hitro lotiti. Nekateri prodajalci so uslužni in skrbijo, da kupec ne zapravi preveč za stvari, ki jih ne bo potreboval (npr. grafična kartica) in včasih opozorijo na morebitne kasnejše stroške (npr. kartuše ali toner), žal pa je prevladovala ignoranca.

Celjska ponovitev našega izleta dokazuje, da čudnost ponudbe ni preveč odvisna od zahtevane konfiguracije. Prav tako nanjo ne vpliva bistveno izražen namen, za katerega se računalnik kupuje. Pomembno je trenutno stanje zaloge. Za nepoučene je kupovanje računalnikov smrtno nevarno početje.

Kupovanje računalnika, tretjič

Kupovanje računalnika, tretjič

Imamo dve neumni buči, študenta ekonomske fakultete in njegovega očeta. Rada bi računalnik, a se na računalnike ne spoznata (študent kupuje diske v litrih, oče pa spomin v kubikih). Oba sta veliki zmedi, ki ne vesta, kaj točno bi rabili. Študent navija za prenosnika, očetu ideja ni preveč všeč in hoče, ...

Preberi cel članek »

Kupovanje računalnika

Kupovanje računalnika

Ste se kdaj vprašali, kaj se zgodi, če se pri nas popoln računalniški neuk odloči, da potrebuje računalnik? Še posebej, če se pri tem popolnoma prepusti prodajalčevi milosti in strokovnemu nasvetu. Pa začnimo od začetka. Kdo? Novopečeni ...

Preberi cel članek »

Kupovanje računalnika, drugič

Kupovanje računalnika, drugič

Ponovili smo prvi test, kot smo obljubili. Stranka potrebuje računalnik, na te se pa ne se spozna, zato opiše svoje potrebe. Kaj mu bo trgovec ponudil?Kdo? Priden študent FDVja. Z njim gre tudi oče, ki je sicer serviser centralnih kurjav, ampak računalnik bo kupil pridnemu ...

Preberi cel članek »

Apple iBook

Apple iBook

Večina uporabnikov, natančneje kar precej prokleto velika večina njih, na svojem domačem računalniku gosti operacijski sistem podjetja Microsoft, pa naj si bo to arhaični Windows 95, arhaično uporabni Windows NT 4, uporabni Windows 2000 oziroma moderno uporabni Windows ...

Preberi cel članek »

Bit na bit - programska koda, evro na evro - palača

Bit na bit - programska koda, evro na evro - palača

Odprtokodno oziroma prosto programje v zadnjem času postaja zelo resna alternativa lastniškemu programju in po svetu je čedalje več primerov ustanov in podjetij, ki zaradi številnih prednosti prehajajo na uporabo odprte kode. Poleg ugodne cene (odprtokodno programje je praviloma na voljo brezplačno) ...

Preberi cel članek »