» »

Nov članek: Zakoniti nadzor v Sloveniji, 2. del

Nov članek: Zakoniti nadzor v Sloveniji, 2. del

Slo-Tech - V drugem delu članka Zakoniti nadzor v Sloveniji, si je Matej Kovačič ogledal nadzor mobilne telefonije in kako le-tega ureja Zakon o elektronskih komunikacijah.

Osnova za članek je konkreten primer za časa volilnega molka, ko so nekateri uporabniki Mobitela prejeli nezaželjena in nenaročena predvolilna SMS-sporočila. Zaradi številnih pritožb jim je Mobitel naknadno poslal obvestilo, da so prejeli nezakonito sporočilo politične stranke, kar skorajda kriči po tem, da se vprašamo, kako so pri Mobitelu sploh vedeli kdo so prejemniki bili.

Članek se tako ukvarja predvsem z vprašanjem ali in kdaj sme operater beležiti prometne in lokacijske podatke, oziroma kako posege v zasebnost uporabnikov mobilne telefonije opredeljuej zakon.

Obvezno branje za vse, ki imate mobilni telefon.

28 komentarjev

Jst ::

Kje je pa kakšen link do članka v novici?
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

sinko999 ::

emm Jst poglej malo na desno pod RSS feed in ja članek sem prebral preden je bila novica na strani.
Ni? ni ve?no !

OwcA ::

Seveda bi morala biti povezava v novici. Moja napka, hvala.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

|SNap| ::

Mislm krneki... prvi del tega clanka je bil blazno zanimiv, drugi pa jamranje za en prazen nic.

In kaj potem ce Mobitel logira case prejetih sporocil? (poslane itak mora)
Po vase bi se te informacije morale zgubiti v nulo ... bog ne daj da se da kako pogledat v vsebino logov ce je slo kje kaj narobe? (tehnicno ali pa tako kot tole)

Kaj mislite da sprejetih/poslanih e-mailov pa slovenski ISPji ne logirajo?

Dr_M ::

potemtakem tut slotech ne sme logirat IPjev in podobno. :)
krsenje zasebnosti.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

LuiIII ::

No vidite. Kaj pa uporabljate mobilni telefon.8-)

Lui

Marjan ::

Podn, niti tolk ni zanimiv in resno zastavljeno, da bi lahko do konca prebral.

Nikakršnega globalnega pogleda, samo siljenje v eno skrajnost... blah.

(pa zelo nerad kritiziram ponavadi)

technoboy ::

Jst morem recit da sem bil prav vesel, ko me je mobitel obvestil, zakaj je prislo do nezakonitega sporocila, tudi ce so bila s tem krsene moje pravice. Po mojem Mobitel ne pregleduje klicov in SMS-ov vsakega posameznika, po mojem so naredili kaksen filter, ki je avtomatsko poslal sms tistemu, ki ga je prejel po polnoci. Pravzaprav bi pricakoval opravicilo iz strani Si-mobila in hkrati be se vprasal, kje za vraga je Si-mobil dobil mojo stevilko in dovoljenje da mi posilja nezazeljeno reklamo. Kolikor vem je spam sam po seb nezakonit v Sloveniji in mislim da zato Simobil moral odgovarjati.

Konec koncev, pa ce mi ze kdo prisliskuje in bere moje sms-e, se mi ta oseba zelo smili, da ima tako bedno zivljenje da more vedeti kako bedno zivljenje imam jst. Najprej se vprasajte zakaj bi vam sploh kod prisluskoval, a zato, ker se z mamo pogovarjas da mores iz trgovine prinesit kruh? Jst bi znoru da bi bil moj siht poslusat take blesave pogovore. Ne bit tok paranojični.

Boeing ::

Tudi meni se zdi, da je vsa zadevo mogoče malenkost prenapihnjena...

Da ne bo nesporazuma - ninakor ne podpiram kakršnega koli nezakonitega vohunjenja raznih paradržavnih organov in mobitela samega, samo se mi pa zdi, da neka oblika logiranja MORA biti... če ne drugega, kot je nekdo nad mano omenil, da se pogleda kaj je šlo narobe, če je kak tehničen problem...

Sicer pa ja - samo zelo majhen odstotek (raje procent promila) prebivalstva je tako ali drugače zanimiv za policijo oz. prisluškovanje nasploh... in roko na srce, če ti začne policija prisluškovat (legalno ali ne, ni bistveno) si že moral nekaj takega napravit, da si jim zanimiv - in če si dejansko kaj nezakonitega naredil, je čisto kul (oz. je legitimno), da ti prisluškujejo, ti zadevo dokažejo in te dajo v čuzo.

Ostala populacija je pa itak tako blazno nezanimiva za prisluškovat da je kr joj... razn če si neki psihič in ti je hobi poslušat kako se nekdo pogovarja s svojo drago... samo to pa itak ni več normalno :)

Tako da... relax, apokalipsa še pride :D .
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

poweroff ::

Heh, fantje, pejte zakone brat...

Snap: Po vase bi se te informacije morale zgubiti v nulo - ne po naše, po zakonovo. Tako namreč piše v zakonu. In ja - ne brez razloga.

Dr_M: Slo-Tech ni operater. Včasih se splača prebrati zakon preden napišeš komentar. :D

technoboy: po mojem so naredili kaksen filter, ki je avtomatsko poslal sms tistemu, ki ga je prejel po polnoci - saj če bi do konca prebral, bi videl, da sem jaz enakega mnenja. 8-) Vprašanje je, od kje jim podatki.
In ja, ni govora o prisluškovanju, pač pa o prometnih podatkih. Nadzor ni samo prisluškovanje.
Kolikor vem je spam sam po seb nezakonit v Sloveniji in mislim da zato Simobil moral odgovarjati. - napačno misliš. Nezakonit je samo tisti spam, ki ga pošlje podjetje. Ne pa tudi tisti, ki ga pošlje politična stranka, ki ne opravlja pridobitne dejavnosti. Ti bi si pa lahko prebral zakon o dopolnitvah zakona o varstvu potrošnikov... :D

Boeing: ko je prenos uspešno zaključen, ni več možno, da bi bili tehnični problemi, ne? In kdo pravi, da ISPji ravnajo zakonito... bodo že prišli na vrsto, saj bodo še nadaljevanja članka...:D
Sicer pa ja - samo zelo majhen odstotek (raje procent promila) prebivalstva je tako ali drugače zanimiv za policijo oz. prisluškovanje nasploh... - no, o tem boš pa bral v naslednjem članku. Jaz imam točne številke. :D
in če si dejansko kaj nezakonitega naredil, je čisto kul (oz. je legitimno), da ti prisluškujejo, ti zadevo dokažejo in te dajo v čuzo. - ja, če imajo sodni nalog. Zanimivo je, ko berem, ko se nekdo pritožuje na forumu, da so ga policaji ustavili zaradi prehitre vožnje. Zdelo se mu je, da ga niso ustavili napravilen način. Zanimivo - pri prometnih prekrških (sploh če policaj ustavi TEBE), smo vsi zelo natančni kako policaj ravna in da bi ja bilo vse zakonito in nobene napake v postopku... ko je pa govora o prisluškovanju je pa le-to kao upravičeno, če si kaj naredil. Postopek pa - postopek pa ni pomemben?!? Halooo, to so dvojna merila.
sudo poweroff

Dr_M ::

Slo-Tech ni operater.

a je to sploh pomembno? ne ni.
ce lahko vsak streznik zbira podatke, zakaj pa potem ne more tut operater?
jest nimam nc proti temu, da operater zbira podatke, sm pa proti zlorabi le-teh.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

technoboy ::

Stari skoda besed. Dan danes se logira vsaka stvar, pravzaprav si ne predstavljam stvari kjer se to ne bi delalo. Prav gotovo v messengerju logiras pogovore in preprican sem, da se ne odjavis iz racunalnika ko gres na WC in da lahko tvoja draga v miru prebere vse tvoje pogovore. Stari moj, prijav jo!
Glede na to, da je sms-e poslal Si-mobil in ne SDS, ki je celo sluzil od tega ne vidim zakaj to ne bi spadalo pod spam. Ne bi nic reku da bi Janez Jansa vsak poslan sms napisal sam in posiljal na nakljucno izbrane stevilke.

Gandalfar ::

technoboy: SDS je sam poslal smsje preko simobilovega portala.

CaqKa ::

rabi kdo moje irc loge iz od leta 98 naprej? mu jih dam v nekriptani obliki.

kopernik ::

Dr_M: pomembno je, kaj piše v zakonih in ne kaj se komu zdi.

NoOrdinary ::

vsi k se vm jebe za zasebnost najbolj da tajo vprašate kako je s tem.
sicer pa mene osebno ne mot če policaji uporabijo "strokovne prijeme" in gladko malo razbijejo enga k je oropal menjalnico in do nezavesti pretepel uslužbenko, ampak zakon to prepoveduje pa že ve zakaj, ker bi policajem še pendreke mogl vzet v večini primerov.
izjave tedna so pa simobil bi se mogu opravičet pa 70k al kok idiotov k je klical na mobitel da so jim poslal sms in s tem kršl volilni molk, a je mrbit kdo klicov oz pisal sami politični stranki oz organom v sloveniji k skrbijo za to da je predvolilni molk res molk? edini ki bi bil dolžen opravičila je stranka, k so si izbral tako bedno propagando, ampak do je pa že druga zgodba...
za tiste ki vas pa skrbi če vam punca bere MSN loge, brez besed, če se vm že ne da članka do konca prebrat ne vem kaj se trudite s takim komentarji..
super članek btw.
brez ideje sem za podpis

Dr_M ::

sicer pa vas nihce ne sili, da uporabljate mobilnik.
pa tut med operaterji lahko izbirate.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

BBB ::

Itak pa bo ta zadeva precej aktualna, ko se bodo lokacijsko odvisne storitve malo bolj razširile. Če se ponudnik storitev in operaterji ne bodo nič brigali za zasebnost, bo prav enostavno ugotoviti, kdaj bo vaša hiša prazna in kako daleč se boste nahajali v času generalnega čiščenja sefov oz. kakšnih drugih hranilnih naprav. Niti ne bo treba pri bankomatu ali banki čakat da bi vedel, katera mamca je šla ravno denar dvignit. No, sej k vas bo kej začel metat za drugimi bejbami, vas bodo mele vaše skos pod kontrolo :) (na zemljevidu točno narisano, kje ste bili ob določenem trenutku) - kaj boste mel skos telefone izklopljene?

Prav imate tisti, ki poveličujeto svojo razdanost. Kdo neki se zanima za vaše malo bedno življenje. Ko boste v vlogi kakšnega podjetnika, se bodo drugi o vas in vašem delovanju zanimali precej bolj. Če ne drugega, boste že pri iskanju zaposlitve pod budnim očesom delodajalca (kam zahajate - se da marsikaj sklepati o vaših lastnostih, ki sicer niso povezane z delom, vendar imajo močan psihološki vpliv na delodajalca). Živimo v obdobju, ko določene informacije postajajo čedalje pomembnejša dobrina (industrializacije je že davno konec) in bodo prav te bistvo ekonomije. Čedalje večji pomen imajo manipulacije, manipulator pa mora biti o svojih ovcah seveda stalno informiran, da slučajno kaj ne uide izpod nadzora. Kdor se moči informacij ne zaveda, je z mislimi v preteklosti.

Kaj se komu zdi nesmiselno ali smiselno, nima prav nobenega pomena, edino veljavno pravilo je zakon. Če je butast ali neusklajen s tehničnimi zahtevami, v praksi to za nekoga pomeni spolno zlorabljanje ježa. Se pač vidi, da so zakonodajalci precej distancirani od tehnike, merila za moralna načela ima pa vsak drugačna.

Članek je korekten in samo kaže na dejstva, da Mobitel ne ravna skladno z zakonom, neglede na tehnične in poslovne razloge. SDS in kdorkoli drug ima pravico smetiti (elektronsko), če to smetenje ni povezano z neposrednim trženjem (trženje nastopa v povezavi s prodajo izdelkov ali storitev, kar pa ni dejavnost strank) - če koga to dejstvo moti, naj se pritoži ustreznim organom, ki imajo vpliv na spremmebe v zakonskih določbah. Če sprejmejo zakon, da je pobijanje dovoljeno, potem bi bilo vaše negodovanje, da so vam pobili že vse bližnje, povsem brezvezno in dolgočasno. Morala, osmisljenost in tehnične zahteve sami po sebi nimajo nič skupnega z zakonodajo. Da bi neka usklajenost obstajala, pa se morajo zakonodajne oblasti posvetovati še s kom, ki imam dovolj zdrav pogled na celotno zadevo. In prav ta članek kaže na to, da zdrav pogled nekoliko boleha.

poweroff ::

Dr_M: TOČNO! Nihče me ne sili, da uporabljam mobilnik. Tebe pa tudi nihče ne sili, da uporabljaš ADSL. Če ga pa hočeš uporabljati, pa pač kupi ISDN zraven - tudi če ga ne rabiš. Ne vem zakaj je potem treba biti slabe volje na Telekom, ki ponuja ADSL samo ob ISDN... saj te nihče ne sili, da ADSL sploh uporabljaš.
Sicer pa to, da Slo-Tech ni operater JE pomembno (iz stališča zakonodaje). Tako kot je pomembno, da politična stranka ne opravlja pridobitne dejavnosti. Ker v enem primeru je kaznovanje možno, v drugem pa ne.

Hmm, če bi šlo za TVOJE pravice, bi se ti verjetno zdela pomembna vsaka vejica v zakonu, ne? No, rpavzaprav gre tudi tukaj za tvoje pravice, samo te ne zadevajo tako neposredno, kot recimo, če te na cesti ustavi policaj.

technoboy: seveda se logira vsaka stvar. To je dejstvo. Mene zanima kaj piše v zakonu.
Sicer mi pa tvoj argument zveni nekako takole... stari, kaj se razburjaš, če nekdo prehitro pelje po cesti. danes itak vsi vozijo prehitro.
sudo poweroff

Dr_M ::

Matthai: sej nimam ADSLa, pa ga tut nocem met :)
pac mam izbiro. Telemach rulz :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

poweroff ::

Ja, ampak tudi kabla ti ni treba imet. Pa računalnika tudi ne.

???

Gre za to, da če nekdo ponuja javno storitev, imaš ti upravičen dostop do nje. In če nekdo ponuja javno storitev, se mora držati določenih pravil.
sudo poweroff

technoboy ::

Najprej bi reku takole. Bistvo vseh zakonov je da se uporabljajo smiselno in ne dobesedno. Stari sem preprican, da si noben clovek na svetu ne zeli, da bi se zakoni uporabljaji dobesedno.
Eno leto sem bil na izmenjav studentov na Finskem. Finska slovi kot ena najbolj zakonsko urejenih drzav na svetu, hkrati pa tudi te zakone spostujejo. Primer: Ura dve zjutraj, zunaj snezi, nikjer nobenega, razen pijanega finca, ki na kriziscu caka da se prizge zelena luc in da lahko precka cesto. A je to normalno? A bi kdo od vas naredil to?
Drug primer doslednega spostovanja zakonov na finskem. Zelel se si izdelati studentsko karto za popust pri nakupu kart za vlak. Za to sem potreboval original potrdilo o solanju. Seveda sem ga pridobil in odnesel na okence, kjer se te stvari urejajo. Moje potrdilo je bilo originalno in postemplano iz strani pooblascene osebe na soli. Moje potrdilo so zavrnili, ces da je datum zakljucka mojega solanja napisan s kulijem, vse ostalo pa je sprintano. Na soli so kasneje imeli velike probleme da so zakljucek mojega solanja spravili na papir. Imeli so neke probleme v SQL bazi, kjer taksna podstavka ni obstajala (student na izmenjavi in ne redni student). No zaradi banalnega primera sem izbudil 2 dni in dodatne zaplete. Pri doslednji uporabi zakona se pojavi problem cloveskega faktorja, ker noben zakon ne more predvidevati vse mozne zaplete, ki se lahko storijo v zivljenju. Zaradi tega se zakon uporablja smiselno na nastalo situacijo.
Ce ti ne pase moj primer, pa se poskusi zamisliti nasledno situacijo: Z ocetom se peljes v avtomobilu in na enkrat ga zadane kap. Kaj narediti? Se drzati zakona ali pac pozabiti na zakon? Po zakonu: najprej se mores varno ustaviti. Vzeti mobilni telefon in poklicati 112. Cimhitreje mores najti tudi opisljivo lokacijo tako da bo lahko resilec sploh prisel na pravo mesto. Zgoraj nasteto ti vzame najmanj 15-20 minut in tvojemu ocetu so najbrz ze povzrocene nepopravljive poskodbe v mozganih.
Lahko pa vklopis stir zmigavce, blenkas, pipkas vmes se poklices v bolnico, da vse pripravijo in s hitrostjo visjo od predpisane mogoce se pravocasno prides do zdravniske pomoci.
Kaj narediti? Kot kaze bi se dosledno drzal zakonov, ker je v zakonu tako zapisano.

poweroff ::

technoboy: v pravu velja načelo, da v določenih primerih lahko kršiš zakon. Če torej očeta zadane kap, lahko kršiš zakon, če bo kršitev manjše zlo kot če ne bi reagiral. Za prehlad pa seveda ne boš šel vozit čez rdečo, ne?

Glede tega zakaj je pomembno, da se ti podatki ne logirajo. Gre za to, da obstaja ena zadeva, ki se ji reče človekove pravice. Človekove pravice omejujejo posege oblasti v posameznika. Zaradi njih je oblast manj učinkovita. Smola, ne?
Ampak zaradi njih smo bolj svobodni. To je pa fino, kajne?

Zaradi tega se je razvilo varstvo osebnih podatkov. Seveda je potrebno določene stvari logirati. Ampak ko je prenos zaključen, stroški obračunani, itd. - čemu potem služijo logi?
Ničemur - razen zlorabi.

Verjetno ti bo težko razumeti, da je zloraba tudi to, če se podatki logirajo, nakar jih policija za nazaj pridobi s sodno odredbo.

Ampak razmisli o temle. Zakaj ne bi na pošti odprli vsakega pisma, pogledali kdo piše komu in kdaj, ter to zapisali v eno bazo. Če bi se potem izkazalo, da je oseba kakšen kriminalec, bi policija dobila seznam vseh njegovih pošiljk. In lahko bi preverili vse, ki so tej osebi pisali kartico iz morja. Pravzaprav bi bilo to za preiskovalce zelo uporabno.

Zakaj ne bi konec koncev, zahtevali, da ima vsaka hiša v notranjosti namontirane kamere. Snemalo bi se vse za en teden. Če bi prišla policija s sodno odredbo, bi lahko pregledali posnetke. Če ne, bi se po določenem času posnetki izbrisali. Ali pa tudi ne - če bi napredek tehnologije omogočil shranjevanje za več desetletij. Uporabno, kajne - število neraziskanih umorov bi zagotovo padlo.

Pa še takole poglejmo. Zakaj bi plačal račun za telefon? Sajlahko zamudim za nekaj mesecev, ali pa kakšno leto. Pa kaj potem? A zdaj bom pa samo zato, ker v nekem zakonu piše, da je treba poravnavati račune redno - samo zato se bom kot pijanec plota držal črke zakona?

Ali pa: nekateri tukaj so močno proti skvotiranju in pisanju (političnih) grafitov na tujo lastnino.
Zakaj pa ne, konec koncev? Saj je hiša itak nezasedena, a zdaj bomo pa zelo natančno gledali na vsak zakon? Bodimo vendar življenjski - hiša je prazna, Molotovci jo pa rabijo...
Ali pa grafiti na hišah... saj so fasade itak sive in grde. En grafit več pač ne pomeni nič. Zakaj bi preganjali nekoga, ki ga je napisal?

Skratka - če naj velja, da korporacijam ni treba biti natančen pri držanju zakonov - potem naj velja, da tudi mi lahko delamo po svoje.

Če bo to načelo sprejeto sem pripravljen >:D
sudo poweroff

Krofojed ::

Hm, moram reci, da se mi tisto o odpiranju poste, kamerah v hisah (in tudi hranjenju prometnih podatkov) naceloma zdi prav fino - ce bi se lahko zagotovili dovolj dober nadzor nad zbranimi podatki (kar ne bi bilo lahko, bi bilo pa najbrz izvedljivo). Se pa cisto strinjam z Matthaijem, da se take reci ne smejo poceti, ce so z zakonom prepovedane. Sploh ker Mobitel prav gotovo nima kakega posebej strogega nadzora nad dostopom do premetnih podatkov - po mojem njihovo zlorabo preprecuje le to, da se nihce, ki ima do njih dostop, ni nasel dobre ideje, kako jih zlorabiti.

ginekolog ::

zanimiv člankek, prav je ,da se to uredi. Čeprav pomojem bodo potihem snemali v vsakem primeru ... :\ Vsaj na sodišču potem ne bo veljalo.
Divers do it deeper.

Boeing ::

Matthai: stvar definitivno je zanimiva, če ne iz pravnega pa vsaj iz tehničnega stališča...

Sem pa še vedno mnenja, da nekateri v zvezi s tem pretiravate, ste hudičevo paranoični in nevem kaj še vse...

So long...
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

Dr_M ::

Ja, ampak tudi kabla ti ni treba imet. Pa računalnika tudi ne.

ja ni treba. sej ti tut zivet ni treba :)
sam jest hocem met kabl in hocem met racunalnik. :)
in hocem met narocnino pri mobitelu. :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Barakuda1 ::

Pod temeljne človekove pravice, varovane tudi z ustavo, nedvomno sodi tudi pravica do zasebnosti.

Diskutirati o tem, ali je temljne člvekove pravice za priznati (in predvsem spoštovati) ali ne, je deplasirano.(Zakaj, lahko diskutiramo v kakšni drugi temi, v tej temi bi bilo to kar precej off).

Temeljne človekove pravice, pa so (na grobo rečeno) tiste človekove pravice v katere ne sme mimo ali v nasprotju z zakonom posegati NIHČE, še najmanj pa neka korporacije, ki je celo posredno lahko v večinski lasti države.

Civilizacijska pridobitev (za katero je bilo prelite tudi veliko krvi) je, da morajo demokratični sistemi spoštovati to tako dragoceno vrednoto, ki se ji reče ČLOVEKOVE NEODTUJLJIVE TEMELJNE PRAVICE IN SVOBOŠČINE.
Žal, pa po naravi stvari vsak režim, pa če se še tako navzven razglaša za humanega in demokratičnega, hote ali nehote teži k temu, da bi te vrednote če že ne kršil, pa vsaj čimbolj omejil (vsaj posredno in na neformalnem nivoju)
Pri tem se v veliki meri zanaša točno na logiko, ki jo tukaj zagovarjajo nekateri diskutanti. To je logika, da če nič takšnega ne počneš, te nima kaj skrbeti, barabe pa naj se kar preganja, pa četudi nezakonito.

S takšnim stališčem, pa nekateri (hote ali nehote) glede teh z muko pridobljenih vrednot, vračate miselnost v obdobja diktatur in totalitarizmov, pa če se vam to zdi še tako prenapihnjeno.

Lep primer je Rusija. Komaj je z obotavljajočimi se koraki stopila na pot demokracije, že je rusko politično vodstvo izrabilo nemile dogodke (ugrabitev osnovnošolcev) zato, da si prigrabi nazaj (vsaj delček) poličnene moči, kot jo je imel vsaj Brežnjev, če že ne morejo nazaj do Stalinove moči.

Si mar zagovorniki kršenja temeljnih človekovih pravic v imenu učinkovitosti, res želite restavracijo teh časov. Po nekaterih prispevkih sodeč, bi se dalo sklepati tudi v tej smeri (pa če tudi vrjamem, da si tega v resnici ne želite)

Da zaključim.

Nobena učinkovitost in noben izgovor v tej smeri, ali diskreditacija, da so nekateri paranoiki, ne more in ne sme biti opravičilo za kršenje in teptanje temeljnih neodtujljivih človekovih pravic in svoboščin, med kater nedvmon spada tudi pravica do zasebnosti.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Četrt stoletja SMS-ov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
5116000 (13746) GupeM
»

Telemach GSM

Oddelek: Mobilne tehnologije
3312435 (6410) Heisenberg
»

Tretji operater mobilne telefonije: Tuš mobil

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
4710518 (5157) neres
»

Je mobilni telefon sledilna naprava?

Oddelek: Novice / Zasebnost
2213577 (13577) imott3791

Več podobnih tem