» »

Nov članek: Posodobitev BIOS-a od a do ž

Nov članek: Posodobitev BIOS-a od a do ž

Slo-Tech - Proizvajalci računalniških komponent, v želji za čim večjimi prihodki iz prodaje, na trg redno pošiljajo nedokončane izdelke. Povedano velja tudi za proizvajalce matičnih plošč, na katerih uporabniki in proizvajalci šele za tem, ko se plošče že prodajajo, odkrijejo neljube žužke v strojno-programski opremi (BIOS). Bolj nemarnim proizvajalcem je vseeno za podporo uporabnikov (tako pokaže izračun), plošče priznanih znamk, običajno tudi višjega cenovnega razreda, pa so deležne večkratnih posodobitev BIOS-a.

Torej, na spletu je na voljo nova različica BIOS-a. Posodobiti ali ne? Dela že sedaj vse tako kot mora? Želim izkoristiti nove možnosti-nastavitve, ki jih obljubljajo? Preberite si nov članek, v katerem boste izvedeli vse o posodabljanju BIOS-a, avtorja Friderika Backa.

25 komentarjev

RejZoR ::

En in verjetno najbolj pomemben nasvet. Če se že spravite posodabljat BIOS-a tega NIKOLI ne počnite z Windows programi za update BIOS-a. Slednji imajo grdo navado, da se obesijo brez vsakega pametnega razloga in vam zafurajo vse skupaj. Pač Murphy...
Pa ne pozabit naredit backup starega ter se pozanimat če je kakšna metoda reševanja v primeru če kljub vsemu gre kaj narobe.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

cekr ::

Pri vseh teh posodobitvah BIOS-a pa tudi na splošno pri posodobitvah raznoraznih komponent me najbolj pojezi, ker proizvajalci tako šparajo. Čisto enostavno in za majhen denar bi lahko na ploščo prispajkali en ROM na katerem bi bile osnovne zadeve. Toliko, da se zadeva požene, če slučajno med nadgrajevanjem kaj zataji. Glede na to, koliko kakšne zadeve stanejo, bi lahko to brez problema uredili. Če že dajejo nepopolne zadeve na trg, naj vsaj vzdrževanje uredijo tako kot se spodobi.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

Urajmal ::

RejZoR nekako imam samo dobre izkušnje s flashanjem iz windowsev. 4/4 ...

phantom ::

Jaz sem BIOS že neštetokrat flashal iz windowsa (posodobitev wallpaperja, ki se pokaže ob zagonu). Sicer obstaja tudi programček za DOS, ki je na zagonskem CD-ju od plošče (mislim, da je gor nekakšen live FreeDOS), sam z windowsa je vseeno bolj udobno. Zaenkrat ni bilo težav.

@cekr:
Kolikor vem, ima večina novejših plošč bodisi dva kompletna BIOSa (enega lahko flashaš, v drugem romu pa je vedno originalen), bodisi ima še en dodatem preprost "BIOS", ki se zažene pred glavnim BIOSom in prečekira, če je hash ok. Če ni, preveri disketnik in CD ter naloži nov BIOS, ki se mora nahajati v fajlu z določenim imenom. Če gre kaj narobe, daš not CD od matične, pa se naloži nazaj originalen.
~
~
:wq

RejZoR ::

Menjava boot screena ni isto kot flashanje core bios-a. In dual bios imajo samo Gigabyte mamaplate.
Kar pa je tud edina 100% rešitev, razne drugačne zadeve so precej nezanesljive.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

modicr ::

> grdo navado, da se obesijo brez vsakega pametnega razloga

Jst sm to dozivel le enkrat na maticni plosci Biostar, pa se takrat
je po reset-u bilo vse ok.

Na katerih mamaplatah si ti to najveckrat opazil ?

Lp, Roman
(c) nisem patentiran

Dr_M ::

1x se mi je zgodil, da sm zaflesu en bios iz windowsev, ampak to je blo ze kr neki casa nazaj. takrat je intel ponuju take resitve za njihove plate, ampak ocitno je blo to se bolj v povojih.
na moji plati sm sicer flashu ze iz sistema, ampak itak majo zadnje 3-4 leta vse plate ze moznost s kombinacijo tipk flashat bios iz cdja ob zagonu, kjer je precej manjsa moznost, da gre kej narobe, kot v windowsih.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

imagodei ::

Tudi jaz imam same dobre izkušnje s flashanjem iz Polken. Statistika bi bila nekako 10/10. RejZoR, tudi mene zanima, s katerimi platami si imel težave?

Avtorju članka:
Zanimivo branje, solidno spisano. Lahko bi bila omenjena tudi možnost nadgradnje iz OS-a, saj jo ponuja kar nekaj proizvajalcev. Kritika na račun slovnice in sloga - Slo-Tech vodstvo, članke bi lahko lektorirali!
- Hoc est qui sumus -

McMallar ::

@Rejzor: Flashal BIOS iz Windowsov vsaj 20x. Vse so bili Dell PC-ji oz. prenosniki. Niti enkrat ni bilo težav...

dukenukem ::

kar se firm tiče ,ima abit najhujše težave in buge z biosom

BoBr ::

Odličen članek!
Tudi jaz sem mnogokrat različne plate flashal z windowsov brez težav. Priporočljivo da je nameščen sistem čist in delujoč :).
Also known as "Intel-aš".

misek ::

Pozdravljeni,

v primeru, da se računalnik ne zažene zaradi pokvarjenega BIOS-a ga je potrebno ponovno flashati. Kot je pravilno napisal že phantom, imajo novejši BIOS-i t.i. BootBlock, ki poskrbi, da se iz diskete flasha BIOS.
Sam sem že imel dva takšna primera z Award BIOS-om. Sem pa imel s tem nemalo težav, saj mi postopek nikakor ni uspel. Problem je bil v tem, da sem uporabil Windows XP formatirano disketo. Ko sem uporabil DOS 6.0, je zadeva potekala brezhibno.

Še malo več info tukaj: http://www.biosman.com/biosrecovery.html

Vlady ::

Torej na kratko, če nimaš disketnika, je bolje, da ne tvegaš z update-om računala... :D
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

MrStein ::

Hmm, kaj še ne podpirajo USB in/ali CD-je ?
Celo Vista to že podpira ;-)

Mislim včasih res z določenimi stvarmi čakajo "milijon" let ...
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Looooooka ::

mnja...edini problem s flashanja v winsih do zdej je bil ce si imel v biosu prizgan hyperthreading.drgac jst osebno se nisem meu problemov.

GUFY ::

Jaz sem iz winsev fleshal vsaj 30 krat pa mi je fleshanje vedo uspelo bret najmanjšega problema tako da...

Izi ::

Že kar nekaj let po moje ne najdeš plošče, kjer se ne da brez problemov popraviti zaflashanega BIOSa.
Gigabyte na plošče montira dva BIOSa, ostali pa v primeru, da je cheksum BIOSa nepravilen avtomatsko preverijo DVD in USB in namestijo nov BIOS.

Računalnik tudi brez BIOSA ne ostane popolnoma mrtev. Takole gre zagon , če je BIOS zaflashan:

Bad BIOS cheksum. Starting BIOS recovery...
Checking for floppy...
Floppy found!
Reading file "xxxxx.ROM". Completed.
Start flashing...

V tem primeru nalaga BIOS iz originalne DVD plošče, čeprav piše "floppy", kar je v bistvu napaka :D
Pri novejših matičnih Floppya sploh ne preverja več, ker BIOS zaradi velikosti ne gre več na disketo, ker pri novejših ploščah že močno presega kapaciteto diskete.
Če ne najde BIOSa na DVDju, pa gre preverjati še vse USB vhode za morebitnim USB ključkom.

Original DVD plošče, ki so priložene matičnim imajo vedno na plošči tudi BIOS in če je BIOS zaflashan in nimaš nikjer novejšega BIOSa, samo vstaviš priloženi DVD in zaženeš računalnik, vse se popravi avtomatsko, seveda se naloži tisti stari BIOS, ki ga je nato spet treba posodobiti.

Najelegantneje je nadgrajevati BIOS iz USB ključka, to podpirajo vse novejše plošče.
Prohgram za nadgraditev BIOSA je sedaj vedno že v BIOSu, tako, da na USB ključku ali DVD plošči rabiš samo en BIOS file z končnico ROM, ki je ponavadi velik okoli 2 MB.
Najprej moraš iti seveda v BIOS in v meniju izbrati nadgraditev BIOSA in nato izbrati še prostor, kjer se datoteka.ROM nahaja.
Nadgrajevanje iz floppy disket ni več uporabno, ker so vsi novejši BIOSi večji kot 2 MB in na disketo sploh ne gredo, ker je tam prostora samo 1,44 MB.
Gre seveda tudi iz DVD plošč, ampak je treba vsakiš nanovo zapeči tisti file, kar traja kar nekaj minut, na ključek pa gre to v sekundi.

Smisla nadgrajevanja iz Sistema ne vidim, saj je v vsakem primeru treba resetirati računalnik po nadgraditvi BIOSa.
Tako, da je USB ključek tista prava zadeva za nadgrajevanje BIOSa, seveda če imaš novejšo matično ploščo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

Pyr0Beast ::

Še mogoče en nasvet; Preden flešnete grafično kartico popolnoma! ugasnite komp in ga šele nato nažgite.

...

Pri novejših matičnih Floppya sploh ne preverja več, ker BIOS zaradi velikosti ne gre več na disketo, ker pri novejših ploščah že močno presega kapaciteto diskete.

Hmm .. iskreno rečeno še nisem videl 8Mb biosa na mamiplati.

Glede bootblocka lahko pa rečem samo to, da ob najbolj slabem trenutku zariba. Dual bios na Gigabytkah pa povzroča več težav, kot jih pa rešuje ...
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Zgodovina sprememb…

Matevžk ::

Še en moj amaterski nasvet: hot swap sem delal enkrat (in to uspešno) na podnožju PLCC. Podnožje je čip kar dobro zagrabilo, ali pa ni bilo stika, tako je bilo odstranjevanje pri prižgani plošči nekoliko težje, zato sem se tega lotil tako:
- pri ugasnjenem in izklopljenem računalniku sem izruval (delujoč) čip, po eni izmed diagonal napeljal zobno nitko (ki je izredno tanka in izredno trpežna; sem pa počakal, da se je posušila, ker nisem hotel tvegati, da bi bila prevodna in delala kratke stike) in skupaj z nitko vstavil čip v podnožje,
- nato sem pri izklopljenem računalniku nekajkrat povadil v nadaljevanju opisan manever, ki ga je potem potrebno izvesti pri 'vročem' računalniku,
- pri zagnanem računalniku, ko je bilo treba čip odstraniti, sem zobno nitko na obeh straneh vlekel ven (s pestmi), oba palca pa sem imel na čipu - tako ni bilo bojazni, da bo čip odskočil iz vezja nekam na matično ploščo, ampak sem ga trdno stiskal med napeljano nitko in palcema obeh rok.

Upam, da bo komu pomagalo, če bo pa kakšen izkušenejši našel kakšno napako (nevarnost) pri tem postopku, naj pa opozori. Meni je deloval (in to na prenosniku).
lp, Matevžk

TekO ::

Kaj ve kdo, koliko časa že daje Gigabyte 2 biosa gor ? Od socket A plat naprej?
Ideas are bulletproof.

MrStein ::

Vsaj.
Jaz mam GA-7VAXP Ultra (socket A) z DualBIOS
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Pyr0Beast ::

Slot 1 je že bil z 2ma biosema, bo tole kr gigabytova tradicija :D
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

krneki0001 ::

Preveč komplicirate. Biso sem nadgrajeval že mnogokrat in tudi iz win okolja, pa še nikoli ni bilo nobenih problemov. Res sem pa vesno preveril vsebino diskete ali drugega medija, na katerem sem imel update datoteko.

Danes update še vedno delam iz zalaufanega sistema in še vedno nimam nobenih problemov.

Chewie ::

BIOS-a NIKOLI ne flashat z Win okolja, ki je 64 biten (x64)!!! Na 32 bitni visti (x86) nisem imel problemov ... ko pa sem flashal na 64 bitni pa mi ga je na plati ASUS P5B Deluxe sfu*alo. Ponavadi zmeraj updatam med POST-om, ampak tedaj sem moral preizkusiti ASUS-ov blesteč UPDATE UTILITY, ki pa se ni odnesel dobro...
Uporabil sem ga 1x in nikoli več! Ploščo sem moral poslati na ASUS-ov servis (RMA), ker je BIOS integriran nanjo in ga nisem mogel zamenjati sam :(.

RejZoR ima čisto prav ... Morda se vam še ni zgodilo kaj takega, lahko pa da se vam 1x bo in boste obžalovali :D

MrStein ::

Ah , a tvoja plata nima recovery načina, ki zna sam flashat BIOS, tudi če je ta pokvarjen ?
To ja imajo plate že 5 let.

Razen tega, kako si lahko prepričan, da je kriva 64bitnost, ne pa kaj drugega ?
Pod 32 biti se je tudi pogosto dogajalo, da je flashanje šlo v maloro.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

MSI želi odpisati BIOS, prihaja UEFI (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Matične plošče
7718794 (16239) Jst
»

nasvet za laptop drivers

Oddelek: Pomoč in nasveti
192782 (2559) solatko
»

BIOS podjetja Foxconn namerno ni podpiral ACPI funkcij v Linuxu? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
598732 (6300) Brane2
»

Nov članek: Posodobitev BIOS-a od a do ž

Oddelek: Novice / Nova vsebina
254121 (3776) MrStein
»

Namesto 80 Gb samo 32Gb trdega diska

Oddelek: Pomoč in nasveti
131175 (907) cekr

Več podobnih tem