» »

Nov članek

Nov članek

Slo-Tech - Za vse, ki še ne veste, kaj stoji za črkami ADSL, si preberite članek o osnovah ADSLja, ki ga je za vas spisal MadManMato, saj bo artikel odgovoril na 80 odstotkov vprašanj, ki jih postavljate v Internet oddelku našega foruma. Vsi znalci ter poznavalci lahko branje mirno preskočite, ostalim pa le-to zelo priporočam.

16 komentarjev

mile ::

I:warezM >:D

Highlag ::

Lepo spisan članek. Mogoče bi lahko pri opisih nastavitev dodali še izraze iz poslovenjenih oken? Mislim, da jih kljub vsemu uporablja veliko ljudi.
Pa če razložite ADSL kratico bi pa lahko še DSLAM, ki se pojavi na koncu članka (za nas owce):D

Matek ::

What is a DSLAM?
DSLAM stands for Digital Subscriber Line Access Multiplexer. This is a chassis that provides for concentration of high-speed DSL devices and interface to various network services.
:D
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Tjulenj ::

hm... lahko da so zadnje čase pri siolu kaj spreminjali pogodbe, ampak kolikor je meni znano je lepo napisan da postavljanje strežnikov ni dovoljeno... vaš odgovor je pa nekak tko kokr da bi jest na forumu napisal "podjetja tut uporablajo warez, torej ga lahko vsi" :)

Marjan ::

Zakaj mislm, da je zanič tole kar ste napisal/objavli:

- ni na nivoju
- je reklama za Siol
- ni napisanih vseh stroškov, ki jih na koncu plačuješ Telekom/Siolu
- hvalite zadevo (halo? sej ni izbire?!)
- ne vsebuje kritike države, katera je povzročila monopolni položaj na tem področju

To ni noben članek za na Slo-tech, pač pa FAQ za na Siol stran.

IMHO

Boeing ::

Tjulenj: tehnologija ti ne brani postavitve strežnika. Postavitev ti branijo pogodbe. Torej: strežnik si lahko postaviš in bo deloval, če ti pa začnejo pr siolu težit, si si pa sam kriv...

:)
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

Matek ::

Marjan:
- ni na nivoju
Povej točno kaj se ti zdi na slabem nivoju.

- je reklama za Siol
Je samo moje mnenje o ADSLju, glede na pogoje in ceno mislim da je siol tokrat vredu ponudbo naredu, nisem pa v nobeni točki jih posebej hvalu oz. če so kje pohvaljeni si to zaslužijo. Če si mislu da bi lahko omenil Amis, je bilo tudi o tem govora, ampak glede na visoke cene in predvsem na to, da nudijo oni ADSL samo pravnim osebam, nismo vključili

- ni napisanih vseh stroškov, ki jih na koncu plačuješ
Telekom/Siolu
Ja napisano je da plačuješ 8k vsak mesec, tisto kar je še impulsov in ISDN naročnine je druga stvar in nima veze z ADSLjem.

- hvalite zadevo (halo? sej ni izbire?!)
Ja enako je kot da bi v Sloveniji kupoval termalno pasto, skor ni izbire, sam Arctic silver in alumina se dobita, pa mogoče še to kar je priloženo hladilnikom in tiste shitty iz conrada, pa vseeno hvalimo, pasta je pač dobra. Tako je tu enako, kot sem že omenu, je cena dost nižja v primerjavi z drugimi državami, pa nobene omejitve prenosa in časa ni in tudi hitrost je takšna kot obljubljajo, tako da stvar je za pohvalit.

- ne vsebuje kritike države, katera je povzročila monopolni položaj na tem področju
Ponovno, kljub monopolnemu položaju je ponudba OK, edina stvar za zamerit je tisto da moraš met ISDN, ampak to so naredili ponudniki v mnogih državah in je blo že izlitega dosti žolča o tem, tako da se mi ni zdelo vredno omenjati.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Primoz ::

Ideja tega članka je, da se najpogostejša vprašanja iz oddelka Internet ukine... ker na njih pač obstaja odgovor. Za vse, ki čakate resen članek o ADSLu, pa le ta pride kmalu (tak o tehnologiji in ne najpogostejših problemih, ki jih je poln forum).
There can be no real freedom without the freedom to fail.

_WilL_ ::

Če smo natančni na prvi sliki članka ni ADSL vmesnik in rezcepnik, alpak ISDN vmesnik in razcepnik. Medem je tisto kar stoji na polici na desni strani pokonci.
Po mojem skromnem mnenju je članek napisan zelo na hitro in prav nič strokovno oz. ne navaja vseh dejstev.
LP WilL
IBM T41p (Pentium M 1.7 GHz, RAM: 1024MB, DISK: 60GB 7200rpm, ATI FireGL 128MB
LCD: 14,1" res: 1400x1050, DVD/CD-RW, Bluetooth, WiFi b)

Marjan ::

MadManMato: Ne štekaš. Ne moreš rečt, da je neka stvar dobra, če jo sploh ne primerjaš z drugo. Zato prosim ne hvali kako da je ta ponudba dobra. Lahko mi verjameš, ko rečem, da ni dobra - samo zato ker ni konkurence.

Nisem pričakoval hvaljenja Telekom/Siola na Slo-tech strani. To je vse.

=======

Ok, sem se pomiril ob Primoževih besedah 0:).
Nestrpno čakam drugi del :).

Tjulenj ::

Boeing: tehnologija mi ravno tako ne brani kopiranja winsow, torej to lahko počnem? ok, potem naj bo v članku o winXY vprašanje: ali lahko te winse skopiram? in odgovor: seveda, podjetja to počnejo, zakaj ne bi mogli tudi vi? :)

||_^_|| ::

Marjan: in kaj bi lahko konkurenca boljšega ponudila?

Tjulenj ::

||_^_||: men bi blo za začetk všeč ne-nujnost ISDN-ja, kej tacga se res lahko samo totalni monopolist spomne

Boeing ::

Tjulenj: seveda lahko kopiraš winse. Prosto po prešernu. A če te dobijo, si si sam kriv...
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

Sergio ::

uredu... saj sem vedel, kaj bo.

rečem naj samo to: počakajte 2-3 tedne, znalci boste dobili članek, ki vam bo všeč.

Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

Ziga Dolhar ::

Hmmm, v Sloveniji je nemalo krajev (>> Tržič, recimo), kjer je ADSL edina možna izbira za nekoga, ki bi bil rad non-stop na internetu.

Če v tem primeru človek ne more pohvaliti Telekoma, pa ne more nikogar. Ampak ker je "najboljši prijatelj" vedno tisti prijatelj, ki je med vsemi prijatelji najboljši, pa čeprav je daleč od "popolnega prijatelja", je še vedno najboljši prijatelj.

Sicer je pa naslov članka ADSL 1-2-3.

Gremo kregat xbite-a, ker v svojem članku o varnosti v PHP aplikacijah ni omenil ASPja ter zlobnega Microsofta, ki s svojim kvazi-monopolističnem delovanjem spodbuja open source...