» »

Test: Pet ministrstev ni dalo zahtevanih informacij javnega značaja

Kar 15 izmed 55 javnih ustanov, med njimi pet ministrstev, je ignoriralo na┼íe vpra┼íanje o stro┼íkih za slu┼żbena potovanja njihovega predstojnika, dve pa sta celo spra┼íevali, zakaj podatke rabimo. Izvedli smo namre─Ź test odzivnosti ministrstev, organov v sestavi in mestnih ob─Źin na vpra┼íanja dr┼żavljanov. Komentar informacijske poobla┼í─Źenke: Tak┼ína ignoranca je nedopustna.

Brez pregledne javne uprave ni odgovornega vladanja. Skrivalnice, ki se jih gre marsikatera vlada, vodijo v korupcijo in popolno nepreglednost porabe javnega denarja,« je na na┼íe vpra┼íanje, zakaj je dostop javnosti do informacij o delovanju javnih ustanov pomemben, odgovorila informacijska poobla┼í─Źenka Nata┼ía Pirc Musar. Informiran posameznik lahko namre─Ź z veliko ve─Ź argumenti nasprotuje tistim dejanjem vlade, za katere misli, da so napa─Źna. In to je osnova sodelovalne demokracije.

Pa je na┼ía dr┼żavna in ob─Źinska uprava odprta za vpra┼íanja dr┼żavljana? To tezo smo se odlo─Źili preizkusiti.

Najprej moramo priznati, da ideja ni zrasla na na┼íem zelniku. Septembra lani je namre─Ź ameri┼íka tiskovna agencija Bloomberg izvedla podoben poskus. Dvajsetim ameri┼íkim ministrstvom in 37 ve─Źjim dr┼żavnim agencijam je zastavila vpra┼íanje o stro┼íkih slu┼żbenih poti njihovih predstojnikov. Rezultati so bili porazni: v zakonsko dolo─Źenem roku 20 dni je agenciji odgovorilo le eno ministrstvo in sedem dr┼żavnih agencij.

Poskus smo ponovili z manj┼íimi spremembami. Pri Bloombergu so za informacije zaprosili z uradnim dopisom in sklicevanjem na njihov zakon o dostopu do informacij javnega zna─Źaja. Mi pa smo se vpra┼íali, koliko na┼íih ustanov bo v zakonsko dolo─Źenih 20 delovnih dneh odreagiralo na vpra┼íanje dr┼żavljana, ki ni tako ve┼í─Ź pravnih nians. Zato smo kot navaden dr┼żavljan 18. julija poslali elektronsko po┼íto na naslove glavnih pisarn izbranih javnih ustanov, v kateri smo jih povpra┼íali o vi┼íini skupnih stro┼íkov njihovega predstojnika za slu┼żbena potovanja v ─Źasu druge Jan┼íeve vlade (torej za obdobje marec 2012 – februar 2013). Za to obdobje se nismo odlo─Źili zaradi politi─Źnih vzgibov, kot bi nam kdo utegnil o─Źitati, temve─Ź zato, da bi javnim ustanovam kar se da olaj┼íali iskanje podatkov. Zamenjave na mestu predstojnikov, ki se zgodijo z nastopom nove vlade, bi namre─Ź lahko dodatno ote┼żile izra─Źun stro┼íkov. Prav tako se nismo izrecno sklicevali na zakon o dostopu do informacij javnega zna─Źaja (ZDIJZ).

Pa morajo dr┼żavne ustanove na tak┼íno elektronsko po┼íto tudi odgovoriti? »V ZDIJZ je dolo─Źba, ki pi┼íe: tudi ─Źe se posameznik izrecno ne sklicuje na zakon, a odgovorna oseba vidi, da gre za zahtevo po tem zakonu, mora v skladu z ZDIJZ tudi ravnati«, tako informacijska poobla┼í─Źenka. Vpra┼íanje o stro┼íkih je nedvomno informacija javnega zna─Źaja, zato ustanove nimajo izgovora, da informacij ne bi posredovale. ─îetudi smo zanjo zaprosili brez uradnega dopisa, je jasna Pirc Musarjeva.

Rezultat: ignorantska ministrstva


A kot je pokazal odziv javnih ustanov na na┼ía vpra┼íanja, se velik del ministrstev, organov v sestavi in mestnih ob─Źin ne ravna po zakonu. Pet ministrstev od takratnih dvanajstih (mednje ┼ítejemo tudi urad za Slovence v zamejstvu in po svetu, saj ga vodi minister brez listnice) nam ni posredovalo nikakr┼ínega odgovora na na┼íe vpra┼íanje. Ignoriralo nas je tudi ┼íest izmed 32 organov v sestavi ministrstev, in ┼ítiri izmed enajstih mestnih ob─Źin. Ministrstvo za obrambo pa nam je v zvezi s stro┼íki ministra in predstojnikov dveh organov v sestavi, General┼ítaba slovenske vojske in In┼ípektorata RS za obrambo, posredovalo izpise iz finan─Źnega informacijskega sistema, iz katerih skupni stro┼íki niso jasno vidni.

»Molk organa je zame nedopusten. Kar zadeva ministrstva, obstaja pri njih oseba, ki je zadol┼żena za dostop do informacij javnega zna─Źaja, in se ukvarja izklju─Źno s tem. Zato bi va┼íe vpra┼íanje morala sprocesirati,« je jasna informacijska poobla┼í─Źenka. Tudi neodzivnost mestnih ob─Źin je zaradi njihove velikosti nedopustna.Zanimiv je tudi odziv Urada RS za prepre─Źevanje pranja denarja in Uprave RS za izvr┼íevanje kazenskih sankcij. Ti so nam odgovorili z vpra┼íanjem, ─Źe jim lahko pojasnimo, zakaj podatke potrebujemo. »To je absolutno neustrezno in nezakonito vpra┼íanje. Osnovno pravilo dostopa do informacij javnega zna─Źaja je prost dostop do informacij v smislu, da posamezniku nikoli ni treba pojasnjevati, zakaj informacije rabi, dr┼żavni organ pa tega tudi ne sme vpra┼íati,« je jasna informacijska poobla┼í─Źenka.

Vi┼íine stro┼íkov nam niso posredovali ┼íe iz In┼ípektorata RS za kulturo in medije ter Policije. Prvi so nam odgovorili, da »─Źe ste novinar in postavljate novinarsko vpra┼íanje se prosim obrnite na slu┼żbo za odnose z javnostmi«. Policija pa si je rok za odgovor z obrazlo┼żitvijo, da v 20 delovnih dneh ne bodo mogli pridobiti zahtevane dokumentacije, podalj┼íala ┼íe za 30 navadnih dni. »Podalj┼íanje roka je stvar, ki jo v praksi te┼żko presojamo, ni pa sankcij za kaj takega. Rok si organ lahko podalj┼ía, ─Źe gre za obse┼żno zahtevo. Kako obse┼żna je bila ta va┼ía zahteva je pa stvar debate…,« je odziv Policije komentirala Nata┼ía Pirc Musar. Policija nam je sicer skupno vi┼íino stro┼íkov posredovala pet dni po preteku prvotnega roka.Najslab┼íe se je v na┼íi raziskavi sicer odrezalo ministrstvo za izobra┼żevanje, znanost in ┼íport, ki ga vodi minister iz kvote stranke SD in predavatelj na ljubljanski fakulteti za dru┼żbene vede Jernej Pikalo. Ne ministrstvo ne oba organa v sestavi ministrstva nam namre─Ź niso posredovali ┼żelenega podatka, kar je edini tak primer. Ministrstvo in In┼ípektorat RS za ┼íolstvo in ┼íport so na┼ío zahtevo ignorirali. Urad RS za mladino pa je na na┼íe vpra┼íanje odgovoril z svojo poizvedbo, ali potrebujemo le podatke o stro┼íkih dnevnic, letalskih kart, goriva, hotelov, ali tudi podrobnej┼ío analizo. Na na┼í odgovor, da potrebujemo le prvo, so nam odgovorili, da bomo podatke dobili v parih dneh. A nanje ─Źakamo ┼íe danes.

Hitra odzivnost tistih, ki odgovarjajo


Edina spodbudna novica na┼íega poizkusa je hitra odzivnost tistih organov, ki so nam posredovali zahtevane informacije. Ministrstva so za odgovor potrebovala v povpre─Źju pet delovnih dni, rezultat kvari ministrstvo za notranje zadeve, kjer so za odgovor potrebovali 18 dni. Organi v sestavi ministrstev so se s povpre─Źjem treh dni odrezali ┼íe bolje. V tej skupini najdemo tudi najhitrej┼íi odziv: Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin nam je odgovorila ┼íe isti dan. Najve─Ź ─Źasa za odgovor so si vzele mestne ob─Źine: te so povpre─Źno odgovorile v osmih delovnih dneh.

Pa tajne slu┼żbe?


Z vpra┼íanjem o stro┼íkih za slu┼żbene poti smo se obrnili tudi na┼íi tajni slu┼żbi, Slovensko obve┼í─Źevalno-varnostno agencijo (Sova) in Voja┼íko obve┼í─Źevalno slu┼żbo (OVS). Obe sta nam na vpra┼íanji odgovorili, ┼żelenih podatkov pa nam nista dali. Na OVS so nas napotili na obrambno ministrstvo, Sova pa nam je prek urada vlade za komuniciranje sporo─Źila, da so podatki tajni.

Pri tajnih podatkih je treba presojati javni interes, torej zakaj nekdo spra┼íuje po teh podatkih, pojasnjuje informacijska poobla┼í─Źenka. Samo na podlagi radovednosti se jih zato ne da dobiti. ─îe pa bi ┼żeleli izkazati, da je predstojnik tajne slu┼żbe na primer nenormalno veliko potoval, pa bi informacijski poobla┼í─Źenec lahko presodil, da tajna slu┼żba podatke mora dati.

Nenavadno nizki stroški


Kak┼íni pa so bili stro┼íki za potovanja predstojnikov v med marcem 2012 in februarjem 2013? Presene─Źajo zelo nizki stro┼íki ve─Źine organov: kar devet izmed 34 vodij ustanov ni namre─Ź imelo nikakr┼ínih stro┼íkov za slu┼żbena potovanja. Stro┼íke, vi┼íje od tiso─Ź evrov, pa izkazuje le 11 organov.Ti stro┼íki za predstojnike ustanov ne morejo dr┼żati, meni Nata┼ía Pirc Musar: »Ena dvodnevna pot v Bruselj stane na osebo 900 evrov, organi pa brez potovanj na sede┼ż ve─Źine evropskih in┼ítitucij ne morejo delati, ker se ve─Źina stvari dogaja tam.«

Mo┼żno je sicer, da nam organi niso sporo─Źili stro┼íkov, ki jih pokrije evropski prora─Źun. Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, nam je na primer povedala, da so vse stro┼íke poti Vide ─îadoni─Ź ┼ápeli─Ź pokrile evropske institucije, zato stro┼íki za njena potovanja zna┼íajo ni─Ź evrov. »Ampak to je ┼íe vedno javni denar, posredovati bi vam morali tudi podatek o stro┼íkih, ki jih je pokrila EU. Poleg tega mora slovenski prora─Źun te izdatke zalo┼żiti, ┼íele nato jih EU povrne,« meni informacijska poobla┼í─Źenka.

Zato bomo vse organe zaprosili za dokumente o slu┼żbenih potovanjih, ki bodo razkrili tudi te stro┼íke, in podatke tudi predstavili.

Anze je avtor spletne strani podcrto.si
Osebni dokument je relikt socializma in komunizma

Osebni dokument je relikt socializma in komunizma

Ste tudi vi včasih zbegani, ko zasledite novice, v katerih se pojavlja informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar? Glede na to, da imajo mediji v svojem "prime timeu" omejeno število znakov, točno določeno minutažo in morajo tako ali tako uravnoteženo predstavljati ...

Preberi cel članek »

Mnenje: totalitarni vzgibi slovenskih oblasti pri odnosu do interneta

Mnenje: totalitarni vzgibi slovenskih oblasti pri odnosu do interneta

17. aprila 2003 je bil Inšpektorat za varstvo osebnih podatkov s strani policije obveščen, da je na spletni strani www.udba.net objavljena Centralna Aktivna Evidenca, zbirka podatkov bivšega Republiškega sekretariata za notranje zadeve SRS, ki je vsebovala osebne podatke (ime ...

Preberi cel članek »

Video nadzor na slovenskih avtocestah

Video nadzor na slovenskih avtocestah

Pozoren uporabnik slovenskih avtocest je lahko v zadnjih mesecih zaznal povečano število video kamer, namenjenih nadzoru avtocestnega prometa. Medtem ko na primorskem in štajerskem odseku video nadzorne kamere s pomočjo drugih sistemov nadzora prometa in vremenskih razmer ter informacijskimi ...

Preberi cel članek »

Zakoniti nadzor v Sloveniji

Zakoniti nadzor v Sloveniji

Po 11. septembru se je v ZDA kasneje pa tudi drugod po svetu začel povečevati nadzor nad državljani. Povečala so se pooblastila policije in tajnih služb (predvsem v ZDA), policije različnih držav in tajne službe so začele med seboj tesneje sodelovati in si ...

Preberi cel članek »

Bit na bit - programska koda, evro na evro - palača

Bit na bit - programska koda, evro na evro - palača

Odprtokodno oziroma prosto programje v zadnjem času postaja zelo resna alternativa lastniškemu programju in po svetu je čedalje več primerov ustanov in podjetij, ki zaradi številnih prednosti prehajajo na uporabo odprte kode. Poleg ugodne cene (odprtokodno programje je praviloma na voljo brezplačno) ...

Preberi cel članek »