» »

Nov članek!

Nov članek!

Slo-Tech - MadManMato se je po svoji prvi umetnini -- teoriji sestavljanja pretikal za ventilatorje -- odločil napisati še drugi del. Tokrat je teorijo prenesel v prakso in nastal je članek, ki bi ga morali prebrati vsi modifikatorji in modifikatorice, saj vam v njem razloži in pokaže, kako si sestaviti kontrolno ploščo, s katero boste prižigali in ugašali svoje "zrakomlate" v ohišju. Preberi me!

14 komentarjev

nojus ::

lepo napisan članek, ampak zakaj je ploščica ostala bela?
sovražim Gargamela.

Roadkill ::

Uredu članek, slabe fotke.
Bom zdele enkrat delu tole...

Trubadur ::

:D :D :D :D
zrakomlate

LOL:D :D
Berite Thomasa!

Matek ::

nojus, šaltrov nisem delal za sebe, tisti ki jih bo mel pa ma sivo kišto.

Glede slabih slik pa ne vem, bolj redko slikam, pa še mudilo se mi je pa sem to zvečer slikal, tak da ni najboljša svetloba.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

AngelOfDeath ::

ne vem no če je ravno siva kišta je neka mešanica med belo in ??? :) skratka standardna barva kište :D

ferjan ::

Škoda 5.25 reže. Bolje je uporabiti stikala ki že vsebujejo led diodo in so nizkega profila ter vse skupaj zmontirati na 3,5 ploščico.

Daniel ::

MMMato, kolko si dal za Dremel in kje si ga kupil?

Matek ::

Daniel, to je najbolj cheep-ass kar se da dobit, kupu v baumaxu za 5 tisoč, pa ma nastavke pa to zraven, skratka, svoje delo opravi kar dobro glede na to za kaj ga rabim, je pa res da ni za dolgotrajno uporabo.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Kaiser ::

Kako si pa vrtal, no! :O Vse je malo gor pa dol. >:D
"Very funny, Scotty. Now beam down my clothes!"

Daniel ::

Hm, saj jaz ne rabim za kake profesionalne zadeve, tak da bi morala ta zadevica še kar zdrzat. Moral bi si narediti plexi v stranico, pa bi ga uporabil da bi pobrusil robove, ki jih bo pustla vbodna žaga.

Najbolš bi blo seveda lasersko :)

CCD ::

Jao kr zaboli me k kej tazgale vidm...pa ne da bi blo slabo izdelano, sploh ne...samo 5.25" dolžine in 1.7" širine pannela je greh uničit za 4 šaltarje pa 4 ledice....mam osebno veliko raje combo enote ki so še na pogled tut velik lepše ne samo uporabne...glihkar eno delam naprimer; 4x 5/12V preklop + 8 LED (za vsak vent. za vsako napetost), audio izhod s stikalom (rotacijski) za preklop med 4 zvočnimi I/O, ker mam 2 backup diska za "razno(tm)" jih bom mel ugasnjena - to je še 2 switcha + glavn stikal za komp k se mi ne da prpogibat + reset tipka (isti razlog) pa še za vsak disk LED kdaj disk dela pa kdaj ne + en nizkonapetostni izhod (verjetno bom dal 12V, lepo zglajen)....skratka, multi-function combo.

Daniel ::

CCD: po moje je ta članek bolj namenjen nam amaterjem in ne strokovnjakom. Napiši vodič za izdelavo te tvoje combo enote, ampak dvomim da ga bomo vsi razumeli

CCD ::

Mja, maš prav, res je namenjen amaterjem ampak še zmer bi lahko bil izdelan malo bolj "polno", a še vedno dovolj enostavno...Ker pri vseh teh šaltarjih gre za straight-forward logiko el. tokokrogov nič drugega pa še o nizkih DC napetostih je tle govora. Edina razlika je da sm jest zadeve mal bolj natlaču, zmanjšal velikost nekaterih diod (tistih 8 za vente so 3mm ne 5) in ker nisem obseden z modro barvo ampak sta mi kontrastni rdeča in zelena čisto všeč, sem elegantno rešil (mislim, Cliff je prvi prišel na idejo) problem indiciranja napetosti (5 ali 12V). Sicer bi pa lahko to tudi komot naredili z dvema iste (modre) barve, pač bi gledali kera je zgornja pa kera spodnja.
Glede audio I/O se kupi stereo vtičnice za vgradnjo, pine poveže z odgovarjajočimi na zvočni (no ja jest mam mal bl zakompliciran prepelan da lahko šaltarje odklopim od zvočne ne da jih moram odciniti [drugi, nerabni vtič za CD-ROM sem prevezu na rot. stikalo...]).
Glede diskov je tut simpl...črni žici (zemlja) se poveže skup pa da na eno stikalo in zdej če je to izklopljeno ne teče niti 5V niti 12. Na žalost sm ta simpl solušn bumbar ugotovu šele pol k sm že draga 3-linijska stikala dal :( ...sam je kul.
Reset in PowerON sta dve navadni preklopni tipki (trenutni preklop), tko kot pač pri ohišju...
Glede 12V izhoda sem pa kupil 5,5/2,5mm vtičnico, vzporedno poleg 12V še en 2200mikroF 16V elektrolit. kondenz. (---[I---) za glajenje in to je vse. Simpl do tle.

Edino kar me zdej muč je da ne vem kolk močn je signal, ki ga da disk ko dela (da LED svet)...ker plata ta signal sigurno primerno ojača (v kolikor ni dovolj velik, kar po moje ni) in bi ga tle tut mogu...bipol. tranzistor? Anyone? K o tem pa nimam pojma.

Azrael ::

Opazil sem pomankljivost pri izvedbi. Konektorji iz stikal morajo biti ženski, moški pa na ventilatorjih ,ker će je obratno in v primeru ,da povezava razpade ali ni uporabljena moški konektor ,ki je pod napetostjo zelo lahko povzroči kratek stik v računalniku !:(
Predlagal bi še uporabo varovalk v napajanju kontrolne plošče (posebej v primeru napajanja 12/7 V,ki se meni zdi edino smiselno) ,da se izognemo dragim posledicam v primeru kratkega stika(uničeni diski,RAM,PSU itd). Vzporedno z varovako pa bi vezal pieco piskač,da bi še pravočasno lahko izklopili računalnik. Ker. če je vse narejeno tako kot je treba je itak možnost za kratek stik samo takrat ko preklopimo stikalo in je stikalo slabo oz. pokvarjeno.

Lp
Nekoč je bil Slo-tech.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pisanje diplomske in povzetki ze napisanega? (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
6720157 (3291) guestalison9
»

Spodbudni rezultati prvega eksperimenta z Bose-Einsteinovim kondenzatom v vesolju

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
478648 (5884) reeves
»

Zgodovina slovencev

Oddelek: Problemi človeštva
363284 (1582) T-h-o-r
»

Nastanek življenja (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Loža
35749391 (44616) Vajenc
»

Teorija Kaosa(reference)

Oddelek: Znanost in tehnologija
103219 (2812) christooss

Več podobnih tem