» »

Operacije s pomočjo usmerjenega ultrazvoka, vodene na podlagi magnetne resonance

Operacije s pomo─Źjo usmerjenega ultrazvoka, vodenega s pomo─Źjo magnetne resonance (MR-guided Focused Ultrasound Surgery - MRgFUS) so razmeroma novo podro─Źje v medicini oz. kirurgiji, ki bodo v prihodnosti morda prinesle ┼ítevilne prednosti v primerjavi s klasi─Źno kirurgijo.

Usmerjen ultrazvok je nova in ┼íe relativno neznana metoda za zdravljenje raka ter nekaterih drugih bolezni. Omogo─Źa razpo┼íiljanje energije v to─Źno dolo─Źene predele tkiva, s ─Źimer jih segreje in uni─Źi. S to metodo je mogo─Źe do 1 mm natan─Źno in to─Źno operirati brez enega samega reza. Kljub temu, da je fizikalni pojav usmerjenega ultrazvoka ┼że dolgo znan, metoda ni bila uporabljena za namene zdravljenja vse do leta 1991, ko so na Univerzi v Arizoni izdelali prvo napravo za po┼íiljanje usmerjene ultrazvo─Źne energije [1] v tkivo. Napravo so testirali na ┼żivalih, o njenih rezultatih pa so prvi─Ź poro─Źali leta 1992 na konferenci o termalni onkologiji. Nadaljnji razvoj naprav je podprl oddelek za raziskave in razvoj medicinskih pripomo─Źkov podjetja General Electric, ki je izdelal novo napravo za usmerjanje ultrazvo─Źnih valov. Sledili so novi klini─Źni poskusi na ┼żivalih, ter testi tudi na ljudeh. Prvo poro─Źilo o mo┼żnosti uporabe te metode pri ljudeh je bilo objavljeno leta 2001 v reviji Radiology [2]. Nadaljnji razvoj naprave je nato prevzelo novo ustanovljeno podjetje oz. h─Źerinska dru┼żba General Electric-a, podjetje TxSonics oz. kasnej┼íi InSightec. Uporaba metode za zdravljenje tvorb na maternici je bila leta 2004 odobrena s strani ameri┼íke FDA, kar je pomenilo, da je MRgFUS metoda zdravljenja od takrat dalje dostopna tudi ┼íir┼íi javnosti.

Metoda usmerjenega ultrazvoka temelji na usmerjeni seriji oddajnikov ultrazvoka visoke intenzitete (tim. high-intensity focused ultrasound). Usmerjen ultrazvok, ki se sre─Źa v nekem majhnem in to─Źno dolo─Źenem obmo─Źju, lahko dobimo na dva na─Źina, in sicer s pomo─Źjo usmerjanja zvoka z ustreznimi le─Źami, ali pa na podlagi razli─Źnih faznih premikov ultrazvoka, katerega krmilimo z elektroniko. Energija ultrazvoka se nato absorbira v tkivu, ki se zaradi tega segreje. Vendar le en usmerjen ultrazvo─Źni ┼żarek ni zadosten, da bi tkivo segrel do te mere, da bi pri┼ílo do njegovega uni─Źenja. Prav zaradi tega uporabljamo ve─Ź izvorov ultrazvoka, od 10 do 20 ali ve─Ź, vsi ti pa se zdru┼żijo v eni to─Źki. Kaj lahko delamo z usmerjenim ultrazvokom, sicer ne v terapevtske namene, pa vseeno..., si lahko ogledate na slede─Źem videu:

Namen uporabe usmerjenega ultrazvoka v terapevtske namene pa je na neinvaziven na─Źin uni─Źiti obolelo tkivo v ─Źlove┼íkem telesu na na─Źin, da tkivo segrejemo tako mo─Źno, da odmre. Pri tem vse oddajnike z milimetersko natan─Źnostjo usmerimo v eno samo fokalno to─Źko, ki se lahko segreje tudi za 40 in ve─Ź stopinj celzija. Tkivo je tako uni─Źeno. Kot pripomo─Źek za pravilno usmerjanje ultrazvoka najpogosteje uporabljamo slikanje z magnetno resonanco, ki je zelo ob─Źutljiva na temperaturne spremembe v ─Źlove┼íkem tkivu in le-te meri v realnem ─Źasu. ─îe imamo ve─Źjo tvorbo, katero nameravamo uni─Źiti, usmerjamo ┼żarke v razli─Źne to─Źke znotraj telesa. Naj omenimo ┼íe podobno metodo za neinvazivne operacije z usmerjenim ultrazvokom, ki se od MRgFUS razlikuje le po tem, da za usmerjanje fokusa ultrazvo─Źnih ┼żarkov uporabimo ultrazvok.

MRgFUS se tako danes ┼że poskusno uporablja za zdravljenje ┼ítevilnih oblik malignih in benignih tumorjev, predvsem tam, kjer tumorja ne moremo odstraniti s skalpelom. Uporaba tehnologije je v ZDA klini─Źno odobrena za odstranjevanje cist v maternici, v nekaterih Evropskih dr┼żavah pa tudi pri zdravljenju bole─Źine pri kostnem raku (s pomo─Źjo tehnike se uni─Źuje ┼żiv─Źne kon─Źi─Źe v kosteh, ki "proizvajajo" bole─Źino, v ZDA trenutno o tem potekajo klini─Źne ┼ítudije, s katerimi ┼żelijo preveriti tudi, ali lahko kostnega raka s tem postopkom celo uni─Źijo). V svetu pa potekajo klini─Źne ┼ítudije za odstranjevanje mo┼żganskih tumorjev (upajo, da bo tehnologija v prihodnosti nadomestila ve─Źino terapije z obsevanjem), zdravljenje raka na prsih, raka na prostati, Parkinsonove bolezni, epilepsije, odstranjevanje krvnih strdkov v ┼żilah, itd. Tehnologija omogo─Źa tudi tar─Źno dostavo zdravil v obolele organe oz. obolela mesta v telesu, dolo─Źene potenciale pa ima tudi za uporbo pri genski terapiji.

Najve─Ź raziskav te tehnologije poteka pod okriljem ameri┼íke neprofitne organizacije Focused Ultrasound Surgery Foundation, ki tudi precej vlaga v klini─Źne ┼ítudije in raziskovanje novih na─Źinov uporabe. Trenutno poteka kar nekaj klini─Źnih ┼ítudij, ki preu─Źujejo zlasti morebitne stranske u─Źinke in seveda u─Źinkovitost. O sami tehnologiji, njeni uporabi in raziskavah povezanih z njo, smo se pogovarjali z dr. Johnom W. Snellom, tehni─Źnim direktorjem mo┼żganskega programa na Focused Ultrasound Surgery Foundation.


Intervju z dr. Johnom W. Snellom, tehni─Źnim direktorjem mo┼żganskega programa na Focused Ultrasound Surgery Foundation


Matej Kova─Źi─Ź: Mi za za─Źetek lahko poveste, kako se tehnologija MRgFUS razlikuje od obstoje─Źih HIFU (High Intensive Focused Ultrasound) naprav?

dr. John W. Snell: Bistvena razlika med MRgFUS in obstoje─Źimi HIFU napravami je v tem, da imajo prve poleg FUS sistema integrirano tudi napravo za slikanje z magnetno resonanco, ki na podlagi teh slik omogo─Źa vodeno na─Źrtovanje, ciljanje, spremljanje ter preverjanje u─Źinkov ultrazvoka in ocenjevanje teh u─Źinkov po zdravljenju.
MR omogo─Źa sprotno toplotno kartiranje (tim. thermal mapping) med uporabo usmerjenega ultrazvoka. To je pomembno iz ve─Ź razlogov. Realno-─Źasovna termometrija omogo─Źa preverjanje, ali je ultrazvok res usmerjen tja, kamor bi moral biti. Prav tako zagotavlja povratne informacije o dejanski temperaturi ciljanega tkiva, s ─Źimer je mogo─Źe prepre─Źiti premajhno ali previsoko segrevanje. Toplotno kartiranje je varovalka tudi proti nenamernemu segrevanju okoli┼íkega tkiva. Ker je ta toplotna informacija dostopna v realnem ─Źasu, zdravnik lahko zazna premajhno ali previsoko segrevanje in to takoj popravi. Pomembno je tudi opozoriti, da trenutno ni tehni─Źno mogo─Źe natan─Źno napovedati pove─Źanja temperature ciljanega tkiva samo na podlagi energije ultrazvoka. Interakcija tkiva z ultrazvokom je namre─Ź zelo zapletena. Trenutno je MRgFUS edini HIFU pristop, s katerim lahko natan─Źno dolo─Źimo temperaturo prizadetega tkiva med samim zdravljenjem in sicer tako temperaturo ciljanega kot tudi okoli┼íkega tkiva.
MR pomaga tudi pri mnogih simptomih, saj nam postre┼że z natan─Źnimi informacijami o u─Źinkovitosti metode zdravljenja, in to ┼íe preden bolnik kon─Źa sam proces zdravljenja. Po termi─Źni odstranitvi (ablaciji) obolelega tkiva nam magnetna resonanca s pove─Źanim kontrastom jasno poka┼że izsu┼íeno tkivo na obmo─Źjih, ki so bila uspe┼íno odstranjena.
Na kratko, MR omogo─Źa veliko bolj┼ío vizualizacijo mehkih tkiv v fazi na─Źrtovanja zdravljenja in vizualizacijo u─Źinkov HIFU na tkivo med in po zdravljenju. Trenutno nobena druga HIFU tehnika ne zagotavlja teh pomembnih prednosti.


Matej Kova─Źi─Ź: Slikanje z magnetno resonanco je relativno dolgotrajen proces. Ga je mogo─Źe pospe┼íiti?

dr. John W. Snell: ┼átevilne obstoje─Źe MRgFUS naprave uporabljajo 3T MR sistem, ki v primerjavi z 1.5T sistemi pripomore k zmanj┼íanju ─Źasa slikanja (ali pa pove─Źa kakovost slike). Vendar pa ─Źas MR slikanja na splo┼íno ni nek omejevalni dejavnik. MR toplotno slikanje je dovolj hitro, da omogo─Źa posodobitev slike vsakih 3 do 5 sekund med samim operativnim postopkom. Sicer bi bilo to zagotovo mogo─Źe izbolj┼íati, in dejansko je to podro─Źje predmet aktivnih raziskav, vendar pa je trenutna hitrost MR slikanja povsem zadovoljiva, da zdravnik lahko v ┼żivo spremlja potek zdravljenja.


Matej Kova─Źi─Ź: MRgFUS je mogo─Źe usmeriti na ciljno tkivo z 1 mm natan─Źnostjo. Vendar pa ─Źasovni razmak med MR slikanjem in usmerjanjem ultrazvo─Źnega ┼żarka lahko vodi do te┼żav. ─îe se pacient med tema dvema dogodkoma premakne, se lahko zgodi, da ultrazvo─Źni ┼żarek ne bo usmerjen na pravo mesto. Kak┼íne so mo┼żne re┼íitve?

dr. John W. Snell: Kot ┼że re─Źeno, se MR slikanje in uporaba energije ultrazvoka dogajata hkrati. Med tema dvema dogodkoma ni ─Źasovnega presledka, vendar pa je premikanje bolnika kljub temu lahko problem. Trenutno je eden ve─Źjih problemov MR termometrije ravno premikanje in na tem podro─Źju poteka zelo aktivno raziskovanje. Za te te┼żave ve─Ź skupin i┼í─Źe razli─Źne re┼íitve. Nekateri sku┼íajo v realnem ─Źasu slediti gibanju, drugi sku┼íajo problem re┼íiti z absolutnim merjenjem temperature (trenutno se uporablja relativno merjenje temperature). Obstoje─Źi MRgFUS sistemi omogo─Źajo spremljanje gibanja bolnika. ─îe pride do premika, je slike potrebne za na─Źrtovanje operacije mogo─Źe zlahka posodobiti, saj bolnik ┼że le┼żi v MR skenerju.


Matej Kova─Źi─Ź: Gibanje je tudi znan problem pri operaciji jeter, saj se jetra gibajo z dihanjem. Katere so ┼íe ostale te┼żave povezane z ultrazvo─Źno kirurgijo jeter?

dr. John W. Snell: Lezije (patolo┼íke ali po┼íkodbene spremembe tkiva, m. op.) v spodnjem re┼żnju jeter so bile ┼że uspe┼íno zdravljene z MRgFUS, in sicer z uporabo splo┼íne anestezije. V tem primeru se na to─Źki najve─Źjega vdiha (pacient je med postopkom v anesteziji in priklju─Źen na aspirator, m. op.) ventilator na kratko ustavi. To potisne ni┼żje dele jeter pod prsni ko┼í, kjer jih je mogo─Źe dose─Źi z ultrazvokom, v tem polo┼żaju pa ostanejo tudi v ─Źasu same obdelave z ultrazvokom. Aktivno potekajo tudi raziskave za sledenje gibanju, s ─Źimer bi odpravili potrebo za prekinjanje dihanja med obdelavo z ultrazvokom. Kosti zelo dobro vpijajo ultrazvok, v bistvu ga blokirajo in / ali povzro─Źijo difrakcijo (odboj) ultrazvoka. Prsno votlino lahko z ultrazvo─Źnim ┼żarkom dose┼żemo samo s pomo─Źjo prostorov med rebri. Prav tako tudi zrak v plju─Źih lahko u─Źinkovito zavira ┼íirjenje ultrazvoka. Te in druge te┼żave trenutno ┼íe preu─Źujemo, saj ┼żelimo MRgFUS uporabljati tudi za operacije plju─Ź, jeter, trebu┼íne slinavke in drugih te┼żje dostopnih organov.


Matej Kova─Źi─Ź: Zdravljenje cist na maternici (tim. fibroidov) je bilo eno od prvih podro─Źij uporabe te tehnologije in je tudi klini─Źno odobreno. Kaj so se raziskovalci nau─Źili na tem podro─Źju? Kako je to zdravljenje sploh raz┼íirjeno oz. dostopno pacientkam? Je ┼że postalo splo┼ína oblika zdravljenja, ali pa je ┼íe vedno v uvajanju?

dr. John W. Snell: MRgFUS je sicer odobreno za zdravljenje cist na maternici tako v ZDA, kot tudi v ┼ítevilnih drugih dr┼żavah po svetu, in je klini─Źno na voljo v ve─Ź deset svetovnih centrih. Kljub temu pa MRgFUS ┼íe vedno tekmuje z obstoje─Źimi na─Źini zdravljenja cist na maternici, vklju─Źno z embolizacijo (zaporo) materni─Źne arterije, miomektomijo (selektivno odstranitev samo cist v maternici, m. op.) ter histerektomijo (odstranitev celotne maternice, m.op., najpogosteje izvajan na─Źin zdravljenja). V ZDA zdravstvene zavarovalnice stro┼íkov operacije cist na maternici z MRgFUS na splo┼íno ne krijejo, zato je dostop do tega postopka omejen. Res pa je, da se ta situacija izbolj┼íuje.
Izku┼ínje z operacijo cist na maternici z MRgFUS so pokazale, da ┼żenske, ki so kandidatke za ta na─Źin zdravljenja v primerjavi z drugimi na─Źini zdravljenja dose┼żejo trajno olaj┼íanje simptomov, hkrati pa se iz bolni┼ínice domov vrnejo ┼íe isti dan. ┼Że v treh dneh lahko pri─Źnejo z obi─Źajnimi aktivnostmi. Za ve─Ź informacij o tem si oglejte spletno stran fibroidrelief.org.


Matej Kova─Źi─Ź: V va┼íem letnem poro─Źilu za lansko leto navajate, da se boste v prihodnosti usmerili predvsem na podro─Źje mo┼żganske kirurgije. Znane so ┼ítevilne potencialne prednosti MRgFUS pristopa v mo┼żganski kirurgiji, zlasti v primerjavi z radioterapijo (ni kumulativnih odmerkov sevanja, ni omejitev glede velikosti obolelega tkiva, ni omejitve glede ┼ítevila zdravljenj, prav tako se zaradi uporabe postopka ne pojavljajo sekundarni tumorji). Lansko leto ste pri─Źeli s financiranjem raziskovanja na tem podro─Źju. So ┼że znani kak┼íni rezultati?

dr. John W. Snell: Da, na tem podro─Źju je bilo v zadnjem ─Źasu financiranih precej raziskav. V okviru klini─Źnih ┼ítudij za zdravljenje nevropatske bole─Źine je bilo v Z├╝richu v ┼ávici z MRgFUS obravnavanih ducat ali ve─Ź pacientov. Rezultati so dobri. Na treh mestih po svetu se bo v kratkem za─Źelo ┼íe nekaj dodatnih klini─Źnih ┼ítudij, in sicer za zdravljenje tresavice (tim. esencialni tremor) in mo┼żganskih tumorjev. Velik napredek je bil tudi na podro─Źju predklini─Źnih raziskav zdravljenja mo┼żganske kapi (znotrajmo┼żganske krvavitve in ishemi─Źne kapi), tako da se bodo verjetno kmalu pri─Źela klini─Źna preizku┼íanja na ljudeh. V teh primerih se usmerjeni ultrazvok uporablja za mehani─Źno raztapljanje krvnih strdkov, ne pa za odstranjevanje tkiva. Na┼ía fundacija je pri─Źela z novim raziskovalnim programom za ciljani vnos zdravil, ki obeta velik napredek pri zdravljenju na mo┼żganih, pa tudi na ┼ítevilnih drugih delih telesa. Natan─Źna dostava zdravil na dolo─Źena obmo─Źja v mo┼żganih (in skozi krvno-mo┼żgansko pregrado) bo verjetno imela veliko vlogo pri zdravljenju rakavih mo┼żganskih tumorjev.


Matej Kova─Źi─Ź: Ali bo MRgFUS nekega dne povsem nadomestila radioterapijo?

dr. John W. Snell: ─îeprav bo to neko─Ź lahko mogo─Źe (┼íe zlasti, ─Źe se kot uspe┼íno izka┼że ciljno spro┼í─Źanje zdravil z MRgFUS), se to gotovo ne bo zgodilo v bli┼żnji prihodnosti. Najbr┼ż bo kar nekaj ─Źasa uporabljana kombinacija MRgFUS in radioterapije skupaj.


Matej Kova─Źi─Ź: Je MRgFUS mogo─Źe uporabiti za operacije na vseh podro─Źjih mo┼żganov, ali pa so pri tem kak┼íne omejitve?

dr. John W. Snell: Uporaba MRgFUS na mo┼żganih je bila do sedaj omejena na odstranjevanje tkiva v osrednjem delu mo┼żganov. Glede ┼íiritve zdravljenja na celotni znotrajlobansjki prostor obstaja ┼íe kar nekaj tehni─Źnih izzivov. Omejevalni dejavnik pri uporabi te tehnike operacije je segrevanje lobanje, ko se ultrazvok usmeri proti obrobju mo┼żganov. Trenutno so v teku tudi raziskave ob─Źutljivosti mo┼żganskih (kranialnih) ┼żivcev in drugih ob─Źutljivih mo┼żganskih struktur na usmerjen ultrazvok. Dokler tega ne bomo bolje razumeli, bo uporaba tovrstnih operacij v neposredni bli┼żini teh struktur omejena. A v nasprotju s termi─Źnim odstranjevanjem tkiva, bo tehnika MRgFUS za zdravljenje mo┼żganske kapi, nevromodulacijo in ciljno spro┼í─Źanje zdravil verjetno porabila veliko manj energije, zato bo tudi segrevanja tkiva minimalno. Zato bodo zgoraj omenjene omejitve za uporabo MRgFUS na teh podro─Źjih verjetno veliko manj┼íe.


Matej Kova─Źi─Ź: Ali so v teku (oz. se na─Źrtujejo) kak┼íne klini─Źne ┼ítudije za odstranjevanje glioblastoma, ki je eden najbolj agresivnih mo┼żganskih rakov in se obi─Źajno tudi zelo slabo odziva na klasi─Źno kemoterapijo?

dr. John W. Snell: Trenutno potekajo prizadevanja za za─Źetek klini─Źnih presku┼íanj uporabe MRgFUS za zdravljenje (s termi─Źnim odstranjevanjem) mo┼żganskih tumorjev (gliomov, metastaz, meningioma in adenoma hipofize) v treh raziskovalnih centrih. Vendar pa glioblastoma ni mogo─Źe odstraniti niti s skalpelom niti z usmerjenim ultrazvo─Źnim odstranjevanjem, saj gre za zelo invazivne tumorje z nejasnimi robovi. Mogo─Źe jih je le delno, ┼żal pa ne tudi v celoti odstraniti. Najve─Ź obetov na tem podro─Źju prina┼ía selektivno spro┼í─Źanje zdravil s pomo─Źjo MRgFUS.


Matej Kova─Źi─Ź: Kdaj pribli┼żno bodo klini─Źne raziskave uporabe MRgFUS v mo┼żganski kirurgiji zaklju─Źene?

dr. John W. Snell: Vsa tovrstna klini─Źna preizku┼íanja na mo┼żganih so trenutno ┼íe v za─Źetnih fazah, kjer preizku┼íamo varnost. Zaklju─Źek naklju─Źno zasnovanih klini─Źnih testov za uporabo MRgFUS na mo┼żganih je ┼íe vsaj 5 do 10 let odmaknjen.


Matej Kova─Źi─Ź: Ali lahko nekoliko podrobneje opi┼íete tehnologijo ciljane dostave zdravil z MRgFUS? Ali ┼że potekajo klini─Źne raziskave s kak┼ínimi konkretnimi zdravili?

dr. John W. Snell: Zdravila je v organe mogo─Źe dostaviti oz. usmeriti na razli─Źne na─Źine. Ena mo┼żnost je polnjenje mikromehur─Źkov ali liposomov z ┼żeleno zdravilno u─Źinkovino, zdravilo pa je nato mogo─Źe sprostiti z izpostavljenostjo teh mikromehur─Źkov toploti ali mehanski energiji usmerjenega ultrazvoka. Glede na na─Źin dostave zdravilnih u─Źinkovin je tako mogo─Źe ob─Źutno zmanj┼íati sistemsko izpostavljenost zdravilu, pri ─Źemer zdravilo dose┼że samo ciljno mesto v klini─Źno u─Źinkovitih koncentracijah. Izkazalo se je tudi, da usmerjeni ultrazvok lahko reverzibilno odpre krvno-mo┼żgansko pregrado, kar omogo─Źa prehod zdravil z velikimi molekulami v mo┼żgane. Kombinacija ciljno usmerjene dostave zdravil in odpiranja krvno-mo┼żganske pregrade odpira nove mo┼żnosti za zdravljenje tumorjev na mo┼żganih. Ponovno bo treba tudi preu─Źiti uporabo ┼że obstoje─Źih zdravil, ki pa jih do sedaj ni bilo mogo─Źe uporabiti pri zdravljenju tega pomembnega organa.


Matej Kova─Źi─Ź: Kaj pa glede raztapljanja strdkov z usmerjenim ultrazvokom - kak┼íen je napredek na tem podro─Źju? Katere so mo┼żne ovire?

dr. John W. Snell: Raziskovanje sonotrombolize ali raztapljanja strdkov z usmerjenim ultrazvokom je tudi eno izmed podro─Źij, ki jih podpira na┼ía fundacija. Dve glavni tehniki sta uporabni pri zdravljenju intracerebralnih krvavitev (ICH) in akutne ishemi─Źne kapi. Obe sta v predklini─Źni fazi raziskovanja, vendar pa so bili dose┼żeni obetavni rezultati. Ka┼że, da je z MRgFUS tehni─Źno mogo─Źe u─Źinkovito zdravljenje za obe vrsti strdkov v mo┼żganih. Obstaja pa ┼íe precej dela oz. raziskav na podro─Źju varnosti postopka, preden se bo le-ta lahko pri─Źel klini─Źno uporabljati.


Matej Kova─Źi─Ź: Prebral sem nekaj ─Źlankov o zdravljenju raka prostate z MRgFUS. Preliminarni rezultati ka┼żejo da tak┼ína tehnika operacij vodi do manj┼íega ┼ítevila pooperativnih zapletov in stranskih u─Źinkov, npr. inkotinence. Kateri so ┼íe ostali pozitivni, pa tudi negativni efekti zdravljenja te vrste raka?

dr. John W. Snell: MR ponuja veliko bolj┼ío vizualizacijo prostate in ob─Źutljivih okoli┼íkih struktur, kar pomeni, da je tudi na─Źrtovanje in izvajanje operativnih postopkov bolj natan─Źno. Sama tehnika MRgFUS pa zdru┼żuje bolj┼ío vizualizacijo z visoko natan─Źnostjo odstranjevanja obolelega tkiva v prostati. Kot ┼że omenjeno, MR omogo─Źa tudi konstantno merjenje toplotnega odziva, kar omogo─Źa natan─Źno ciljanje in doziranje mo─Źi ultrazvoka v realnem ─Źasu, na ta na─Źin pa je mogo─Źe tudi za┼í─Źititi ob─Źutljiva okoli┼íka tkiva. Ker je rakavo tkivo v prostati mogo─Źe zanesljivo vizualizirati z MR, lahko z MRgFUS to tkivo natan─Źno odstranimo in ni potrebna radikalna odstranitev celotnega organa. In vse to je seveda mogo─Źe dose─Źi brez rezanja s skalpelom, neko─Ź pa bo verjetno na voljo celo kot ambulantni poseg.


Matej Kova─Źi─Ź: Kaj pa rak prsi, ki je eden najbolj raz┼íirjenih rakov med ┼żenskami?

dr. John W. Snell: Za rakom dojke so na Japonskem z MRgFUS zdravili ┼że ve─Ź kot 300 ┼żensk, poro─Źajo pa o dobrih izidih. Klini─Źno presku┼íanje za zdravljenje raka dojke z MRgFUS v ZDA trenutno ┼że ─Źaka na odobritev FDA (ameri┼íka agencija Food and Drug Administration, m.op).


Matej Kova─Źi─Ź: Kak┼íne pa so cene MRgFUS naprav? Koliko ─Źasa bo po va┼íem mnenju trajalo, da bo njihova uporaba postala raz┼íirjena v kirurgiji?

dr. John W. Snell: Trenutno le dva proizvajalca ponujata komercialne MRgFUS sisteme, in sicer sta to podjetji Insightec in Philips. ┼Żal gre za kompleksne sisteme, katerih del je tudi MR skener, zato so te naprave drage, cene se gibljejo okrog ve─Ź milijonov dolarjev za napravo. ┼áir┼ía uporaba teh naprav bo vsekakor zahtevala odobritev ┼ítevilnih klini─Źnih postopkov zdravljenja s strani regulatornih organov, pa tudi ustrezno povrnitev stro┼íkov zdravljenja s temi napravami s strani zavarovalnic. Ravno slednje je v ZDA velik problem, saj omejuje ┼íirjenje uporabe teh naprav.


Matej Kova─Źi─Ź: Za konec pa ┼íe nekoliko bolj futuristi─Źno vpra┼íanje: bo nekega dne mogo─Źe avtomatizirati proces operacije v tem smislu, da bo MR naprava sama posnela sliko, ra─Źunalnik bo sliko analiziral in npr. zaznal tumorje, ki jih bo naprava potem bolj ali manj samodejno tudi odstranila?

dr. John W. Snell: Te┼żko si je predstavljati dan, ko bi tak postopek potekal popolnoma samodejno. Vsekakor pa si je mogo─Źe zamisliti, da bo neko─Ź velik del procesa usmerjanja in nadzora sistema ra─Źunalni┼íko voden, seveda pod nadzorom zdravnika. Ra─Źunalni┼íko podprta diagnostika na podlagi medicinskih posnetkov deluje ┼że vrsto let, a popolnoma samodejno odkrivanje mo┼żganskih tumorjev se ┼íe vedno zdi precej dale─Ź. Mislim, da je bolj┼íi in bolj prakti─Źen cilj te tehnologije ta, da trenutna usodna bolezenska stanja spremeni v obvladljiva, kroni─Źna obolenja. Vse brez rezanja s skalpelom in z minimalnim bivanjem v bolni┼ínici ali celo brez tega. To pa niti ni tako futuristi─Źno.


[1] K. Hynynen, (2010). MRI-guided focused ultrasound treatments. Ultrasonics 50:221-229.
[2] K. Hynynen, O. Pomeroy, D.N. Smith, P.E. Huber, N.J. McDannold, J. Kettenbach, J. Baum, S. Singer, F.A. Jolesz (2001). MR imaging-guided focused ultrasound surgery of fibroadenomas in the breast: a feasibility study. Radiology 219/1:176-185.
All your firmware are belong to us

All your firmware are belong to us

Intervju z neodvisnim svetovalcev za varnost in omrežja Arrigom Triulziem. Arrigo Triulzi je neodvisni svetovalec za varnost in omrežja, ki deluje v Ženevi v Švici. Po poklicu je matematik, a se že 20 let se ukvarja s svetovanjem. Njegov hobi je raziskovanje strojne programske ...

Preberi cel članek »

Spam, spam, spam

Spam, spam, spam

Oglaševanje in propagiranje raznovrstnih izdelkov nas spremlja že dolgo časa. Reklame na televiziji ter radiu, gigantski posterji ob cestah, deljenje reklamnih letakov in njihovo zatikanje v poštne nabiralnike so le najbolj tipični predstavniki oglaševanja, ki smo se ga ...

Preberi cel članek »

Poškodbe pri delu z računalnikom, 1. del

Poškodbe pri delu z računalnikom, 1. del

Pred približno 6 milijoni let je v Afriki prišlo do pomembnega razkola v razvoju hominidov – iz še neznanega prednika so izšle tri razvojne linije, ki so se od takrat samostojno razvijale naprej: šimpanzja, gorilja in človeška. Slednja je v svojem razvoju doživela ...

Preberi cel članek »

Jabra BT100

Jabra BT100

Ravnokar ste prišli domov, vsi veseli in nasmejani, saj ste kupili najnovejši, najbolj opremljen, najlepši, najbolj hip in sploh naj-vse mobitel. Z IrDa protokolom se lahko poveže na vaš računalnik in nanj prenese vse vitalne podatke, lahko se poveže na internet, podpira ...

Preberi cel članek »

Intervju z Dustinom Kirklandom, glavnim razvijalcem sistemov za šifriranje v Ubuntuju

Intervju z Dustinom Kirklandom, glavnim razvijalcem sistemov za šifriranje v Ubuntuju

English version Dustin Kirkland je Ubuntu Core razvijalec, zaposlen pri podjetju Canonical. Preden je začel delati na razvoju Ubuntu serverja, je preživel 8 let pri IBM-u. Trenutno je osredotočen na razvoj Ubuntu Enterprise oblaka za prihajajočo različico Ubuntuja, 10.04 LTS, pred tem pa je delal na ...

Preberi cel članek »