» »

Nov test!

Nov test!

Slo-Tech - Leta gredo naprej, a pregovori ostajajo. PCji so fajn, ampak grdi pa malce neprijazni do začetnika, računalniki z GNU/Linuxom so le za izkušene mačke, in tako dalje. Naš stalni forumaš kst, privrženec vsega jabolčnega, trdi da so Applovi računalniki ter najnovejši operacijski sistem istega podjetja OSX nekaj najboljšega po narezanem kruhu. Ravno v namene osveščanja javnosti o alternativah nakupa je na test popeljal prenosni računalnik Apple iBook ter opisal priloženo programje. Klik!

22 komentarjev

CaqKa ::

že berem...

prebral

super čeprav nisem izvedel nič kaj novega...

pa prvi članek katerega sem takoj začel brat in si ga nisem dal 'na stran' za kansejše branje :)

kst kaj ima zadeva cdr?

pa presenečen sem nad ceno. to si kupil v slo?

Murja ::

Kaj pa Apple? Podjetje, ki je prvo začelo forsirati povezovanje preko USB serijskega vodila, podjetje, ki je že pred davnimi leti pozabilo na 1.44 MB disketno enoto. Podjetje, ki bo izdalo prenosnik s 17 palčnim ekranom, ter podjetje, ki za svoje računalnike stalno razvija lasten operacijski sistem...


...ter podjetje, ki ima 5-krat višje cene od primeljivih PC-jev
...ter podjetje, za katere je v primerjavi z x86 (pre)majhna izbira programske opreme
...ter podjetje, ki izdeluje nezdružjive računalnike z 99% ostalih primerljivih sistemov, ki so trenutno na trgu.

Skratka jeb** tako podjetje.

Pa še ena cvetka:
iMovie - je enostaven a vseeno zelo zmogljiv program za obdelavo video posnetkov. Če imate doma digitalno kamero, lahko v tem programu zelo hitro obdelate svoje posnetke, dodate filtre in prehode, dodate napise in film posnamete na video CD (ali DVD na Macih s Superdrive DVD pogonom).


* v drobnem tisku pa piše* = edini način, da podatke posnamete na CD je zunanja CD-R enota (CD-R in disketna enota računalniku nista priložena)>:D


Za rojstni dan dobiš Frutek.:D

Blizz ::

Jao jao 330 čukov za takle kupček strohnelega počasnega silicija. Pa nisi resen|O . A si mogoče pomislil, kakšen PC si lahko za tak keš sestaviš, vsaj 5x hitrejši. Jaoooooo Macovski samosagledanec:( Get to Earth...

... sploh pa 1'44 disketa doskrat zelo prav pride, a je treba za vsak drekec glih CD spečt

CaqKa ::

odvisno kakšno programje... multimedijsko področje je zelo pokrito pri apllu pomojem... dočim kot pa kakšni drugi programi...

daj no.. strohnelega silicija...
če je 700 mhz to še ne pomeni da je počasn.. saj je vendar PPC ne pa x86...

Gandalfar ::

blizz: a ti notebooke sam, v garazi, sestavljas? :)

nojus ::

slovenija ni amerika
apple je imel specifičen krog kupcev (oblikovalci), ki se sedaj velikokrat raje odločajo za pc-je. prvi razlog je cena in servis.
oziroma včasih ni bilo založniških programov kot so (quark express, adobovi programi,..), zdaj pa vse to lepo deluje na pc-jih enako hitro (če ne hitreje) in veliko ceneje.
če pa že kdo pride z mac cd-jem imamo pa na trgu razne conventerje, ki so freeware oz. boljši stanejo $50.

pa tudi dizajnersko niso več nenkakšen boom, ker se za pc-je dobijo zelo fancy ohišja.

OS ima pa itaq vsak svoje prednost in slabosti.

članek je pa dbest!!
sovražim Gargamela.

mescaline9 ::

USBja ni forsiral apple ampak intel. In to zato ker obremenjuje procesor. Apple je forsiral FW, ki je veliko boljši standard (ne obremenjuje procesorja) pa še hitrejši je bil velik časa nazaj, 400 proti 10. Sedaj je pa 800 proti 480 (MBit seveda), v korist FW. Vendar se je apple zaj***, ker je hotel pobirat cekine od licenc za svoj fw, in tako se ni enakopravno uveljavil. Sedaj gre na bolje no. Morm pa rečt da se je uveljavil bolj v video sferi, USB pa na splošno v računalništvu.

Popravek: Zdej ste popravili na "pospešeno uvajal". To bi se mu pa lahko priznalo ja, sam USB je forsiral intel.

Mate ::

Zakaj mam obcutek, da nekateri se vedno ne vedo, da niso megaherci glavno, kar pogojuje hitrost. Faktorjev je vec, recimo stevilo enot v procesorju, kolicina predpomnilnika, optimizacija ipd.

Pa tud... pasivno hlajenje je nekaj vredno.

Pa da ne bo kdo mislil, da sem kaksen hud privrzenec Appla, se mi pa ne zdi prav, da vas nekaj takoj zacne pljuvat po Applu, kot na primer strohnel silicij, ipd.

Vucko ::

Zanimiv clanek..

Vseeno pa: kje si pobral ceno 330.000 SIT ?
Ze ce bi bil toliko, bi bil drag.. na www.jabolko.si pa je cena se visja: mislim da cez 400.000
Airness

undefined ::

Avti so fajn, ampak grdi pa malce neprijazni do začetnika, običajni avti so le za izkušene mačke, zato Apple predstavlja naslednjo, bolj uporabniku in njegovemu očesu prijazno rešitev... iAvto.

:D

This is how an iMac looks in reality compared to a PC. :)

Beat-O ::

Zdajle, tale komentar pišem iz prav takega iBooka katerega ponosen lastnik sem. Sicer ga imam šele od petka, vendar sem absolutno navdušen. Vsi zagrizeni PCjaši, ki pljuvate po Macih se malo zamislite. Če primerjate cene ugotovite, da Maci sploh niso toliko dražji od PCjev, saj jih kasneje povozi čas in ni treba vsako leto kupiti novega, je v ceni že vključen OS zraven katerega dobite še razne multimedijske programe, enciklopedijo, Apple Works (Appplov Office)... Redki so tisti, ki imajo dosti izkušenj z maci ter jih ne marajo.

skyy779 ::

P2P programov za mace verjetno ni? Ali?

IceIceBaby ::

No najprej hvala za pohvale članka. Je moj prvi in sem bil kar malo zaskrbljen da nebo nobenem všeč. Pa tudi tema je malo "nevarna" za stran kjer je velika večina uporabnikov na PCjih.

Sicer pa. Cena je 330k sit pri nas v vseh trgovinah kjer prodajajo Mace (sej so samo 3 :) Jabolko d.o.o. je že pred časom propadel in njihove strani so čist out of date.

700 mhz je čisto spodobna številka za tako majhen prenosnik. Preden brezglavo pljuvate po nečem malo premislite in primerjajte stvar z primerljivim. Ne z namiznim PCjem ampak recimo z eno ultra-portable Toshibo ki ima 900mhz P3 cpu in stane miljon. In če vzamemo da so G3 procesorji malenkost hitrejši od P3jev (sploh pa mobilnih različic) lahko tale strohnel silicij primerjamo z nekaj 100mhz hitrejšim mobilnim P3 ali celeronom.
Pa tudi sama hitrost ni vse. Jaz osebno še nisem videl notebooka z P4 procesorjem ki bi zdržal 5ur z eno baterijo, pa tudi ventilatorji niso redek pojav.

Murja, domnevam da nisi prebral članka, ali pa sem jaz mogoče preveč narodno stvar spisal. Not maš namreč teste ene parih novejših iger in mislim da sem tudi omenil da združljivost pač ni več problem (že kar nekaj let).
Dejstvo je da imaš za MacOS dovolj programov. Nisem še našel opravila za katerega nebi blo programa. Poleg tega pa imaš prednost da lahko brez posebnih težav prevedeš večino programov pisanih za unix.

Res je pa da dotični model nima CDRa in da je varjanta za snemat samo externi writer. Ampak to mu niti ne štejem za velik minus ker v tem cenovnem razredu pri marsikaterem compu ne najdemo CDRa.

GoRun, no warez :) hehe. Ja seveda so p2p programi za Mace. Kot pravim je na voljo praktično vse, celo en Kazaa client obstaja, pa seveda mnogo različic za edonkija pa programi za gnutella omrežje ...

Sid Izprijeni ::

Priznam, tudi sam sem skeptičen v superiornost Jabučkov, morda jih bo nekoč celo povozil čas...

A vendar! Tisti, ki se vam zdi notebook za 330k oz. 400k drag pa po mojem tudi pretiravate. Kolko pa po vašem stanejo x86 notebooki? Tudi za 1000k jih dobite, pa sploh niso to neke res ekstremno pasje mašine. iBook je cenovno ugoden!

Čeprav sem pristaš PCjevskega principa, pa mislim, da je iBook lahko izvrstna alternativa PCjevskemu notebooku. Itak ga najbrž ne boš šel nikoli nadgrajevat...
The true challenge of Creation lies not in the engineering...
...but rather in the ability to control one's project.

Murja ::

Ljudje, neumnosti klatite ko govorite, da Mac ni drag v primerjavi s PC prenosnikom. Pa poglejmo:

Anni.si za 330.000 sit dobimo:

14.1" LCD (namesto 12.1" pri Macu)
CPU: Celeron 1.7 Ghz (namesto G3 700 Mhz)
RAM: 256 (namesto 128)
CDRW-DVD (namesto ahem, CD-ROMa)
Garfika: 32 MB (namesto 16MB)
Disk: 30 GB (namesto 20 GB)
Priložen OS: WinXP (namesto OSX)

Torej tudi argument, da je OS že vključen v ceno je na trhlih nogah. Poleg tega lahko vzameš PC brez OS-a in butneš gor Linux, kar te pride še ceneje.

Skratka, če ponovimo: PC za isto ceno je SUPERIOREN napram MACu. To je dejstvo. Prepričajte me v nasprotno!

tha_man ::

Namiznega MACa ne bi imel ker tam slabosti Macov res pridejo do izraza (nekompatibilnost s hardverom PCjev, cena in zmogljivost). Ampak iBook pa za moje pojme nese PC notebooke. Pasivno hlajenje, dooolgo trajanje baterije, popolnoma zadovoljiva hitrost, kvaliteta primerljiva z najboljšimi proizvajalci PC notebookov in v bistvu presenetljivo nizka cena za takšen strojček. Celo za igre se verjetno obnese bolje kot večina PC notebookov z integrirano grafiko (oz. primerljivo ceno). Poleg tega ga veliko ljudi uporablja za ustvarjanje glasbe, ker je integrirana zvočna menda boljša od 90% zvočnih v PC notebookih, kar je meni osebno velik plus (da ne govorim o neslišnosti).
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

tha_man ::

Murja, Predvidevam da misliš na Gericom Bellagio? Integrirana SiS grafika (z deljenim pomnilnikom)! Avtonomija celo uro in pol! Nedvomno zelo kakovosta zvočna! Izredno zmogljiv P4 Celeron procesor na celih 1.7G, hlajen s samo enim ventilatorjem! Pregovorna Gericomova "kakovost"!


Opažate sarkazem? :D
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

IceIceBaby ::

No lej, jaz nikakor ne trdim da so Maci najboljš in oh in sploh. Za mene pač so ampak se zavedam da ne mislijo vsi enako. Ampak gremo povrsti lepo pa ti pokažem da je iBook poceni notebook.

Tisti iz ANII je verjetno Gericom, right ? A si že držal v rokah Gericoma in iBooka. Nikakor ne pravim da so Gericomi slabi prenosniki, ampak so pa nižjega kakovostnega razreda in to se tudi pozna. Pri vsem, pri tipkovnici, trackpadu, zaslonu (posebno pri zaslonu)...

14" LCD ima enako resolucijo kot tale 12" in je veliko slabši. Temnejša slika, slabši kontrast, celo nekoliko neenakomerno osvetljen... Vem ker sem probal veliko notebookov preden sem kupil in med njimi tudi nekaj Gericomov.
CPU celeron 1.7. Ja sliši se uredu, 1700mhz. Ampak nisi povedal če je to mobilna varjanta ali ne. V vsakem primeru pa tale procesor ni najboljši. Če je namizna varjanta pol bog nedaj da kdo to kupi. Baterija verjetno zdrži kakšno uro ali pa še tolk ne. Mobilni 1.7 celeron pa verjetno ni nič hitrejši od 700mhz G3ja čeprav je razlika kar 1ghz. Še enkrat, niso vse megaherci. In prenosniku se reče prenosnik ker ga lahko nosiš sabo brez da bi ga moral vsake pol ure polniti.

Glede rama se strinjam da ga je premalo, ampak tiste 12k za dodatnih 256 ni tako veliko. Pač ga nafilaš not kolikor ga potrebuješ. Tudi za CD sem že povedal.

Glede grafike tudi nisi napisal kakšna je. Sicer pa verjetno veš da se bolje obnese Geforce z 32rama kot pa kakšna integrirana, ki omogoča da ji damo v rabo 64mb sistemskega pomnilnika. Torej, v iBooku je radeon 7500 kar je dost uredu grafična za prenosnik s tako ceno.


To da je pa zraven OSX in še VELIKO uporabnega softvera pa v sloveniji itak nič ne velja. Ampak za mene je že samo OSX dovolj dober razlog za switch.

Pa še nekaj. Notebooki so ponavadi namenjeni prenašanju. Ti pa nisi nič napisal koliko tehta tale prenosnik. Prepričan sem da precej več kot 2kg in da bi lahko namesto A4 zvezka gor postavil A4 papir da bi ga celega prekril. A to pa za tebe nič ne šteje ? Če hočeš realno primerjavo primerjaj Gericomovega A2 z iBookom pa boš videl kaj dobiš. Velikost je pribljižno enaka, s tem da so v A2 stlačili Crusoe (se mi zdi) procesor ki pa res ni več za drugo kot za word primeren. Cena je pa tudi skoraj enaka.

O tem kaj je boljše se boš moral pa prepričat sam. Jaz sem se že na lastne oči ko sem kupoval. In tudi tega testa nisem napisal čist tko na lepe oči ampak imam nekaj izkušenj z notebooki tako da vsaj pribljižno vem kakšni so ostali modeli na trgu.

mescaline9 ::

Ja to tud jaz pravim. Za prenosnika je mac resna alternativa pcju. Za workstation lih ne bi zamenjal.
Prenosnik mora bit mobilen in to maci vsekakor so. Baterija drži odlično in pasivno hlajenje je to kar si vsi želimo, a ne? (razen morphlinga:) )

Murja ::

Gremo lepo po vrsti:

14" LCD ima enako resolucijo kot tale 12"

Ne gre za resolucijo, tudi stari 14" CRT so zmogli 1024x768, pa vendar, zakaj danes uporabljamo recimo 17"? Da, zaradi velikosti. Divx-a nočem gledat na ekrančku od GSM-a, tut če ma tako resolucijo.

Pa še nekaj. Notebooki so ponavadi namenjeni prenašanju. Ti pa nisi nič napisal koliko tehta tale prenosnik.


Ne bi se mogel bolj strinjati. Prenašanju. Skratka, zame je recimo pomembno, da prenosnik nesem na fax ali v službo, ga priključim in že lahko delam naprej, tako kot doma. In večina ljudi, ki jih poznam počne podobno. To da bi na mestnem avtobusu vlačil rač. iz torbe in na njem igral igre mi res ne pride na pamet, zato je avtonomija zame res nepomembna. Lahko bi bil celo brez akumulatorja. Brez problema. Seveda pa se zavedam, da so potrebe ljudi različne in da bi komu lahko iBook tudi bolje služil.

Sicer pa nimam omenjenega Gericoma, ki mimogrede tehta 3kg, da ne bo kdo zmotno tega mislil. Bil je le prvi, ki mi je prišel na misel kot poceni alternativa.

Pravzaprav me bolj moti nekompatibilnost s PC-ji, ki prevladujejo in manjkajoča disketna enota (ali CD-R), čeprav hoče to kdo predstaviti kot prednost oz. modernost. Predstavljaj s npr, da hočeš sosedu z interneta potegniti gonilnik za njegov modem, ki mu ne dela. Kaj boš naredil? In takšnih primerov je veliko.

Drugače pa naj ti ta debata ne vzame poguma pri pisanju novih člankov. Prav nasprotno. Vsak članek je namreč zelo dobrodošel.

CaqKa ::

zdaj pa ti meni povej kak obsežn je ta driver .. v megabajtih seveda >:D

Witboy ::

A mi lohka en pove kje hudica je vidu tako ceno?!? 8-O Povsod k sm isku je cez 400k. hum...:'(


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Nakup novega računalnika

Oddelek: Pomoč in nasveti
283256 (2889) dzinks63
»

ugasnjen računalnik ->svetijo lučke na kišti in cdromu

Oddelek: Pomoč in nasveti
81377 (1247) Phantomeye
»

Windows 7 vprašanje

Oddelek: Operacijski sistemi
171462 (1122) Tomostra
»

zakaj ne morem s drugega racunalnika dostopat na prvega?!?

Oddelek: Pomoč in nasveti
7901 (819) DanKick

Več podobnih tem