» »

Kupovanje računalnika, drugič

Kupovanje računalnika, drugič

Slo-Tech - Kot smo obljubili, smo naš test trgovin po štirih mesecih ponovili. Podoben scenarij, skoraj iste trgovine. Podoben rezultat (malo nižje cene ker nismo kupovali tiskalnika). Bili smo v:
  • AGT
  • Anni
  • Big Bang
  • ComShop
  • Gambit
  • Eventus
  • Funtech
  • Merkur
  • Mlacom
  • PC H.AND
Veselo branje.

Ne, Windowsov pa res ne rabite, saj vam jih lahko zastojn namesti sosed.

65 komentarjev

«
1
2

Kenpachi ::

Kot smo obljubili...

Na te se pa ne spozna...


Ampak res hecno, kako pol trgovin ni dalo zvočnikov zraven :D
Zaraki Kenpachi.

apachee ::

Ma mene pa to niti ne preseneča preveč, saj tudi sam na zvočnike, podlogo za miš in podobno pomislim čist na koncu al pa sploh ne.

Me pa veseli da delate takšne "akcije", katere pa bi morali na nek način tudi trgovinam oz. prodajalcem prit na ušesa. Nekateri morda samo rabijo kakšen nasvet na kaj morajo biti pozorni pri svetovanju.

Morate vedet da tudi njim ni lahko. Jim prideta 2. En je Slo-Tech privrženc, "IT profi", ki je prišel po gamerski comp, ima že vse napisano in mu gre prodajalec na živce z "svetovanjem". Drugi pa vaš študent. Vzorec ki se ponavlja in ki "deformira" prodajalce IMO.

Milsim da bi bilo bolje, če bi namesto da "pizdimo" nad njimi, jim skušali dati kakšne nasvete, da bi vedeli na kaj biti pozorni pri določeni vrsti stranke.

In ne nisem prodajalec :)
You can't win without The Finn!

opeter ::

Prelepo bi bilo, da bi se trgovci naučili, da imajo stranke tudi ušesa.

Naj pa ponudijo monitorje, ki imajo vgrajene zvočnike. Vsaj pri eni prodajalni sem zasledil, da so ponujali tako kombinacijo. Sicer pa je bilo kar nekaj zanimiv sestav.
Pohvalno, da ste se tako potrudili. :)

Tr0n ::

Zakaj bi rabil zvocnike pri delu v Officu?

Malo cudno tole. Zahtevate najcenejsi racunalnik za delo, ampak vseeno hocete multimedijo.

Primoz ::

Računalnik za urejanje besedil in tabel. Takoj, ko trgovec omeni igre se oče oglasi, da je sina poslal v Ljubljano študirat in ne igrat igric, tako, da žal odpadejo. Študent bo kdaj pa kdaj pogledal kakšen film. Tiskalnika pa zaenkrat ne rabimo. Računalnik bo dovolj velik zalogaj za neizkušenega študenta.
There can be no real freedom without the freedom to fail.

Jan987 ::

ja kako pa boš gledal filme brez zvočnikov. No sej nerečem se da s podnapisi sam...

Tr0n ::

Ah, sem spregledal tisti stavek. My bad.

1fris ::

Priden študent FDVja
vse jasno :D

m0LN4r ::

-pred 6stimi leti sva bila isto nategnjena jaz in moj oče. aampak časi se spreminjajo.

-tipišno trgovci

-zanimame kaj bi sestavili pri mimovrste
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

strictom ::

Sploh ne vem kaj jamrate. Js jih čisto razumem. Sam sem probal v eni trgovini podobno.
Prvič sem prišel kot totalen laik in rekel da rabim čimbolj poveni računalnik za pisanjev Wordu. Sestavil mi je kišto za 80k + ekran. Zvočnike me je pa vprašal kakšne bi rad (take ki vredo igrajo al take ki igrajo pač za silo). Drugič sem pa prišel isto kot laik le da nisem umeniltiste "čim_cenejše_zadeve". Mi je pa sestavil (isti prodajalcčez kakšen teden) komp za 260k z X1950PRO.

Morte le bit malo bolj specifični, ker pol pa jamrate, da so vampredrage konfiguracije predstavljali! Drugič pa rečt da bi rad čimcenej skozi prišo pa bo ane.

;)
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

Primoz ::

Blago srednje kakovosti za prodajalcu znan namen ;)
There can be no real freedom without the freedom to fail.

wishmaster ::

Seveda za nekoga, ki nima pojma mu windowse vedno svetujem home ali pro. MS office pa redkokdaj (razen komu, ki to izrecno zahteva). Prejšni mesec sem nekomu sestavljal računalnik. Za 300.000 SIT (z softwarom vred, to pomeni 100.000 SIT) . Spraševal je po officu pro (ni bil študent). Da bi rad pisal tekste, tabele in predstavitve, pa tud kakšno igro odšpilal. Svetoval sem mu open office. Če mu slučajno nebo všeč lahko kadarkoli pride in mu zrihtamo MS office. In seveda je modelu bil open office všeč. Namesto, da si je kupil MS office, je pri nas naročil še močnejšo grafično in tiskalnik in boljšo miško in tipkovnico. Velikokrat komplicirajo trgovci in take, ki nimajo pojma naserjejo do konca. In kaj se ful rado zgodi: Stranka kupi najceneje, kar je možno. Potem pa se čez kak mesec spomni, da bi rada igrala igre ali pa kaj nadgrajeala ipd. In zato je dobro, da ne sestaviš nekaj najcenejšega in potem ne morš nadgrajevat ampak nekaj srednjega.
GIGABYTE GA-K8NXP-SLI,AMD ATHLON 64 X2 4200+,4x1024 RAM (GEIL)
5xWD2000JS(200 GB),Gigabyte Radeon 3870 ...

dolenc ::

"Lahko bi prodal 160GB disk namesto 80GB"

Da res, par tabel pa bo disk tako nafilan, da ga bo razneslo.

Če ga pa ušesa mučijo, pa naj prižge zvočnike

Nasploh ne vidim smisla tega članka, vsak, ki nima pojma o računalniku ima sigurno kašenga priajtelja, ki mu lahko svetuje, al pa vpraša na katerem koli forumu. Na slepo ne gre nobeden kupovat, pa jamrat da rab za word pa tabele. Pol pa laik koker je, se še pritožuje, da mu ne dajo open ofice :)

wishmaster ::

Sam poglej pa razliko v ceni med 80 in 160 giga diskom. Razlika je okoli 2.000 SIT. In kaj je boljš potem? Huje bi bilo, da bi stal 80 Giga disk 11.000 SIT, 160 Giga pa 22.000 SIT:D .
GIGABYTE GA-K8NXP-SLI,AMD ATHLON 64 X2 4200+,4x1024 RAM (GEIL)
5xWD2000JS(200 GB),Gigabyte Radeon 3870 ...

edge540 ::

>>al pa vpraša na katerem koli forumu.

Poudarek nima računalnika zato ga kupuje. :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: edge540 ()

mmmato ::

Trgovce kritizirate, ker ne ponujajo open offica. Postavte se v njihovo kožo, men se zdi da smo v kapitalizmu in menda vsi hočmo neki zaslužt. Sej ne podpiram vsiljevanja MS programov, se mi pa zdi normalno da jih ponudijo.

Strinjam se glede nepotrebnosti disketnih enot, trgovci pač morajo spraznit skladišča.

Itak je pa takih študentov bolj malo, ki ne vejo kaj rabijo. Če že nimaš pojma o kompih, imaš zihr kašnega kolega ki nekaj ve o tem, ti bo pomagal izbrat pravi kompo in ti bo zapeku tiste kur* winse in office (MS ali OOo).

nodes ::

>Nasploh ne vidim smisla tega članka

nobenega nepoštenosti, razen pozabljivosti ni zaslediti, kot se je to dogajalo v prejšnem testu, ker pri takšni osnovni zahtevi postane preveč očitna

verjetno bi bilo bolj zanimiva želja kupca "računalnik za igre " .... price/performance

opeter ::

Res, nodes ima prav, v tretjem delu člankov bi bilo pametno vzeti pod drobnogled sestavo računalnika za igre in seveda primerjati ponudbe v smislu cena/zmogljivost.

Jan987 ::

Samo imam občutek da je bilo pri trgovcih vseeno malo bolje kot pri prvem testu.

mare_ ::

Pohvale za članek, samo, joj, ste slovenščino v šoli prešpricali ali so hrčki pregrizli kabel od tipkovnice? ;)

roccco ::

Bah, izkrivljen je bil prvi test in tudi drug ni nič boljši.

Študent prvega letnika FDVja nima pojma o računalniku.
Za vsak (pa še tako brezvezen nakup) računalnika je verjetno potrebno malo računalniškega predznanja. Kako naj kdo svetuje nakup Openofficea, če pa okolja Windows še videl ni? Ali pa Office?? Kaj je to Word? A Excel je nekaj za na kruh namazat? Dajte no, če greste avto kupovat verjetno ma izpit bodoči lastnik a ne?
Pa še to, v nakupovalni mrzlici se prodajalci/svetovalci ne morejo povsem posvetit strankam, ker za podobna vprašanja stojijo kar v vrsti. Drugič bi vrlemu mozoljastemu šolarju in mojstru za kurilne sisteme predlagal obisk ob kakem bolj umirjenem času. >:D

opeter ::

če greste avto kupovat verjetno ma izpit bodoči lastnik a ne

Hmm... hm... ta bo težka. Večina voznikov pojma nima, kako deluje njegov avto. Podobno je (oz. še slabše) stanje je pri računalnikih. :\

roccco ::

Verjetno mašine ne zna razdret (okej to še mogoče) in sestavit, vozit pa verjetno zna, ali ne?

cRaZY ::

Mislim, da so taki testi zelo nujni.

Vsaj pri meni je tako, da imam z velikim stevilom racunalniskih trgovin pri nas slabe izkusnje.

Treba se je zavedati, da nismo vec leta 1990, da lahko racunalnik kupis za vsakim drugim vogalom in da ponj ni potrebno hoditi v Avstrijo. Zato je ze cas, da se nasi prodajalci bolj potrudijo pri prodaji in koncno spoznajo, da potrebujes tudi kaksnega sposobnega prodajalca/tehnika, ne pa da strankam prodajajo buce.

kitzbrado ::

Vprašanje ponudbe Open Officea namesto MS Officea ni čisto črno belo. Uporabnik OO bo moral izvažat datoteke in čeprav je to bolj ali manj enostavna naloga, za čistega začetnika ni tako zelo enostavna (popolnemu začetniku enostavno ne bo jasno, da mora shranjevati datoteke drugače kot s "Save"), pa tudi težave z izvažanjem se pojavijo (sploh z izvažanjem enačb - osebne izkušnje). V tem smislu je za popolnega začetnika mogoče vseeno bolj smiselen MS Office, ker ne bo imel težav s kompatibilnostjo.

Se pa strinjam, da bi morali prodajalci opozoriti na OO, samo tu se pa spet pojavi vprašanje kapitalizma.

Drugi test so prodajalci vsekakor boljše prestali kot prvega, ki je bil preprosto tragikomičen.

kuglvinkl ::

Drugi test so prodajalci vsekakor boljše prestali kot prvega, ki je bil preprosto tragikomičen.

Tudi to je smisel našega početja. :)

StajercSSS ::

Študent vztraja pri tabelah, ampak prodajalec se ne da. Pove nam da programska oprema stane skoraj toliko kot še en računalnik. Ahja, bomo pa tabelce na roko delali ... prava stvar.
:\

Sploh pa treba se vprašat,kaj je za vas potem popolna ponudba?
Ko pride študent,ki nima blage veze o rač,je prodajalec pot velikim pritiskom,in odločitvijo...
Tukaj lahk prodajalec sam ugiba,ali bo študent res uporabljal rač izključno za študij,ali bo tut posegel po kaki igri.. Lahk se zgodi,da se bo študent čez mesec že vrnil in se bo pritoževal,da mu je prodal najslabšega,zato prodalajec v dilemi raje proda malo boljši rač,kot bi ga študent rabil. Tut tistih 2k ni noben problem,ker je boljš potem 160 giga,kot 80.
Bi rekel,da bi bil študent po kakem mescu/dva še hvaležen prodajalcu,da mu ni prodal najslabšega,ker tut študent ne bo na področju rač ostal večni n00b. Sploh pa je plačal oče.. ;)
Seveda pa je malo bolj kritično na področju programske opreme.. Tukaj pa se gre včasih izključno za dobiček.. Npr. ko prodajalec proda študentu Office SB.. Tukaj pa se gre bolj za odločitev prodajalca in večini se gre potem sam za čim večji zaslužek.
Voziš se v formuli, pred tabo je podmornica, za tabo pa vesoljska ladja.
Kako se rešiš iz te situacije?
Rečeš ciganu naj ustavi vrtiljak.

Primoz ::

Popolna ponudba recimo vsebuje zvočnike, če se deremo, da bomo gledali filme. Med drugim.
There can be no real freedom without the freedom to fail.

VolkD ::

Popolno ponudbo trgovec da, če ima ušesa in posluša, kaj mu stranka pravi. Na tak način proda nekaj, ki ni nič večje ali manjše od tistega kar kupec potrebuje.

Žal je v mnogih primerih tako, da trgovec prodaja razliko v ceni, ali pa se hoče znebiti stvari, ki mu že predolgo leže na zalogi, še posebej, če vidi da s super-truper mašino, ki nosi veliko razliko v ceni, ne bo nič.

Način gledanja je vsekakor kratkoviden, ker se nezadovoljni kupci ne vračajo. Z temi akcijami se torej hoče pomagati obojim, tako kupcem, kot tudi trgovcem. Pametni se bodo torej naučili (se že pozna od prejšnjič) ostali bodo pač zgubljali.
Minili so časi, ko je bilo dovolj, da si bil po izobrazbi trgovec in si že lahko prodajal. Danes mora dober prodajni servis nuditi tudi nasvet - in to ne "fake sanjsko priložnost", neglede na to kako "glupa" je stranka, ki pride v trgovino.
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: VolkD ()

largie ::

jaz sem pa malo len :D pa se mi ne da odpirat vseh pdf-jev, in imam predlog za učinkovitejšo predstavitev testa: tabelca z naštetimi najpomembnejšimi komponentami in ceno vsakega prodajalca. bi šlo?

wishmaster ::

Res je problem pri OO ko izvažaš v MS office format in obratno. Sam tudi raje uporabljam OO, ker mi je škoda devat denar za MS office. Nekater imajo recimo računalnik, samo za pisanje kakšnih prošenj, manj oblikovanih besedil ipd (nezahtevno oblikovanje). Ko pa enkrat nekaj ful oblikuješ, se pa lahko pojavi problem. Zato sem pa jaz stranki svetoval OO in če bo naletela na problem, bo pač kupila MS office. Vseeno je boljše najprej poskusit z brezplačno alternativo, kot pa da stranka plača in potem tega praktično ne potrebuje. Fora je pa da kot prodajalec ne veš kaj bo stranka delala. Lahko bo samo pisala tekste, potem ji zadišijo igre (boljša grafična), kakšen p2p (večji disk). Sedaj je že prava norija pri novem officu in novih windowsih. Stranka je navajena na office 2003 in naročila je office 2007. Potem pa po enem tednu klic: Gospod, jaz se čist nič ne znajdem, kaj ste mi to nekega mačka v žaklu prodali ? :D :D. Taki neuki, hočejo samo imeti vse novo. Še srečo, da ni windowse viste uradno zunaj. Tam bom pa tak lahk živčn zlom dobil >:D Je ja boljš za stranko primerno rešitev najdit, na začetku, kot pa enkrat čez kak mesec, ko že ima računalnik in opazi, da bi imela kaj boljšega.
GIGABYTE GA-K8NXP-SLI,AMD ATHLON 64 X2 4200+,4x1024 RAM (GEIL)
5xWD2000JS(200 GB),Gigabyte Radeon 3870 ...

Zgodovina sprememb…

opeter ::

Taki neuki, hočejo samo imeti vse novo. Še srečo, da ni windowse viste uradno zunaj. Tam bom pa tak lahk živčn zlom dobil >:D

Raje ne, svetuj stranki, da gre nazaj na polje in prideluje krompir. Računalniki niso namenjeni vsem (čeprav PR in marketing to na veliko reklamira in podturi vsem neukim, ki kupujejo v Top Shopu in RTL Shopu)...ne vem, zakaj nekateri to ne morejo razumet. To je podobno, kot je moj frend kupil Mazdo V6, ker ima isto znamko in isti tip avtomobila njegov sosed (celo v enaki barvi). :\
Kupujem naj samo zaradi tega, da bom imel? Potem pa bo stalo v kleti, ali pa na podstrešju, naposled pa se pokaže kot oglas na Bolhi? Ne, nima smisla.

Bane_ ::

Jebemo mast sam da slism OO mi grejo kocine pokonc! Ker ko hoces kaj konkretnega urejat v OO je to pogreb in vzame ti veliko vec casa kot pri MS Office. Delam vsak dan z raznimi pisarniskimi programi to v podjetju kjer smo imeli do pred kratkim na vseh racunalnikih OO. Zdaj ga ni več ker se je porabilo prevec casa da si dokumente sploh lahko normalno urejal. Da ne govorim glede prikaza dokumentov ko si ga poslal drugam. Sej ne recem je zaston ampak je le slaba kopija MS Office!
Pa da ga izradim sa čekičem za intel pa se to ne pomaga!

wishmaster ::

Jaz bom raje nehal zagovarjat OO ali pa MS O. Ko bo spet ratala "vojna" (linux-windows, intel-amd, ati-nvidia). Oboje je vredu, da ne bo kreganja>:D >:D.
GIGABYTE GA-K8NXP-SLI,AMD ATHLON 64 X2 4200+,4x1024 RAM (GEIL)
5xWD2000JS(200 GB),Gigabyte Radeon 3870 ...

snow ::

Lepo, da ste se zopet spravili delat tole.

Predlagam, pa da sami napišete eno dobro varianto, ki bi jo naj takšen študent FDVja dobil. Idealno bi seveda bilo, da bi za vsako od teh trgovin predlagali, kaj točno naj bi ponudili.

Nato pa seveda vsem tem trgovinam poslali povezavo do članka.
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

TekO ::

Z vsakim stavkom, ki sem ga prebral mi je bilo manj jasno kaj hočete..

Tudi sam (sicer nisem prodajalec) ne bi vedu kaj naj sestavim temu študentu da boste weseli. Ponudi vam disk za 80GB pa ga sku*cate da vam ni dal večjega.. a niste rekli da iščete "najcenejš pa da bo dobr za word in kšn film".. potem četudi je price/performance 80GB disk totaln non-sense pa je useeno nekaj tisočakov cenejši (saj ne rabi 160GB za par .doc fajlov.

Pa tisto s piratskimi WIN, da jih boste že dubl nekje al kako je že blo..a ni to po eni strani fer od prodajalca saj vam tako prihrani nekaj 10k? 0:) Če bi vam pa linux ponudu bi se pa kregal nanga, da on se še v Win ne znajde kaj šele v Linuxu.

Kaj bi rekli za kakšen poceni CRT monitor? Bi se kregal, ker imajo dones že vsi LCDje in so že prevladajoči na trgu..ali bi jih pohvalili ker ste prišparali nekaj 10k?

Sej pohvalno in kapo dol študentu in očetu, samo je malo zmedeno tole :)
Se pa strinjam, da bi bilo boljše in po eni strani lažje, če bi iskali price/performance best mašino.
Ideas are bulletproof.

hamax ::

zakaj mu ni kr reku, da je brez veze, da kupuje racunalnik, ker ga lahko sosedu ukrade....
bi mu prsparu 200k :/

Gwanaroth ::

> ja kako pa boš gledal filme brez zvočnikov.

Si že kdaj slišal za besedo slušalke ?
Lights often keep secret hypnosis..

Fizikalko ::

In te so priložili... kje že?

Shegevara ::

uh dones sm videl zanimiv primer pri prijatelju.

On, antiprofesionalec kar se tiče računalnikov, nameraval nabaviti računalnik. In ga je. brez po zanimanja.
On ne igra igric, le posluša muziko, brska po internetu in chata na msnju. Pretežno to. Sam je rekel da drugo kot za to ga nebo uporabljal. Vsaj za zdaj, ko imaš pribljižno začrtano zakaj. Mogoče bi word al pa photoshop za seminarce uporablju, prineter ima. tako je Nabral denar.
tam okoli 200.000SIT. Najprej sem ga vprašal zakaj toliko? Rekel je da je rekel prodajalcu da nima namena, da se mu računalnik sesuje po 1 letu ampak da bi ga imel za vsaj 3,4 leta ali več.


zato mu je prodajalec naredil sledeč sistem: (pazite zdaj to!!)

AMD procesor ATHLON 64 3800+ Seveda. Kaj ste mislili? Za poganjanje interneta in worda je potrebno imeti mogotca za več kot 100.000 sit.
512mb ram (dobro kr vredu)
160gb disk space (recimo da ga bo potreboval
nvidia 7600GT. Ja prav ste slišali. Najprej nisem mogel verjet kako to, ampak dejansko res.
500w napajalec.
in stuff like norton 32, microsoft office,....

no.. to naj bi bil računalnik za extremno nezahtevnega uporabnika. Če mene prašaste, bi dodal 1x GB rama in imel še kar dokaj gaming sistem, za trenutno zahtevne igre. (ne govorim za 2007). Problem je, da on konzervativno uporablja računalnik ko ga pač potrebuje, za zelo nedolžne zadeve. Zdaj me pa zanima kaj vi menite?

TekO ::

zakaj mu ni kr reku, da je brez veze, da kupuje racunalnik, ker ga lahko sosedu ukrade....bi mu prsparov 200k :/

Ah, kakšna logika.
Če bi ga lahko dupliciral, tako da bi ga imela oba, zakaj pa ne? (razen, če si tipičen Slovenec in bi mu bil "fouš" ;) )

Pa nikjer nisem rekel, da je to povsem upravičeno in prav, samo tako črno-belo v smislu črnega pa tudi ni.
Ideas are bulletproof.

Kenpachi ::

MedoPu...

Ne vem, od kdaj je 29.000sit ekvivalentno 100.000sit... klikni in se prepričaj v nasprotno

Ključne besede so bile: "Hočem imeti računalnik 3,4 leta". Jebiga, to pomeni Vista ready. Rama občutno premalo, grafična solidna.
Zaraki Kenpachi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Kenpachi ()

Shegevara ::

maš prav my bad. No potem procesor res ni high end. Ampak komot bi bil zanj celeron. Saj praktično nič ne dela

hamax ::

glede na sestavljen sistem, mu je dal 1G rama premal.
ocitno je zmankal dnarja :P

edit: TekO tud sam sem mnenja, da ni vse tako crno-belo ampak, da ti pa prodajalec priporoci, naj ukrades??
to je pa ze mal pretirano.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: hamax ()

Šimpanz ::

Pogrešam še izkušnje drugih trgovin kot so Harvey Norman, Comtron, Acord itd.

CaqKa ::

če sem prav videl je comtron bil med testiranimi.

Tr0n ::

Kdaj boste kaj podobnega ponovili v Mariboru?

CaqKa ::

verjetno takrat ko se bomo mariborčani zravn spravli ;)

R33D3M33R ::

Prebral sem si članek in lahko rečem le, da je pravopis v članku katastrofalen ;(
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Harvey Norman - pravice kupca [pomoč]

Oddelek: Loža
288919 (5458) klekej
»

Ocena strani: Ducat.si

Oddelek: Izdelava spletišč
313573 (2370) Gasper12
»

Kako učinkovito povečati obisk na novi strani? (strani: 1 2 )

Oddelek: Izdelava spletišč
6312417 (9544) Tydek
»

Homemade PC - garancija in licenčni Windows

Oddelek: Pomoč in nasveti
201633 (1156) brez-imenko

Več podobnih tem