» »

Nevtralnost omrežij

Običajna pošta deluje nekako takole: napišete pismo, ga opremite z znamko, oddate na pošto in -- če je pošiljka oddana do 19. ure -- drugi dan praviloma prispe do naslovnika. Le včasih se zadeve zavlečejo in pismo prispe šele čez nekaj dni.

Ker si vedno ne morete privoščiti čakanja, lahko pismo pošljete tudi po hitri pošti. V tem primeru vam pošta zagotavlja, da bo pošiljka prispela še isti dan ali (zanesljivo) navsezgodaj zjutraj. Poleg hitre pošte obstajajo še drugi načini za pošiljanje pomembnejših pošiljk, kjer pošta "nadstandardno" poskrbi za pošiljko in storitev tudi dodatno zaračuna. Priporočene pošiljke in podobno.

Vzemimo, da se pošta privatizira in jo prevzame novo vodstvo. Ker se jim zazdi, da ustvarjajo z običajnimi univerzalnimi poštnimi storitvami premalo dobička, hočejo lastniki spodbuditi rabo dodatnih (dražjih) poštnih storitev. Na njihovo žalost ugotovijo, da je večini uporabnikov čisto dovolj, če njihova pisma prihajajo prihodnji dan. Tudi kaka manjša zamuda jih ne moti preveč.

Zato se njihov oddelek za trženje dodatnih storitev spomni prebrisanega ukrepa. Običajna pisma začnejo nenadoma prihajati z vse večjo zamudo ali se celo izgubljati. Ker postaja kakovost univerzalne storitve vse slabša, se za priporočeno ali hitro pošto odločajo vsi, ki želijo vsaj minimalno zagotovilo, da bo pošiljka sploh prispela na cilj. Ko je pošiljanje navadnega pisma dokončno neuporabno, vsi pošiljajo priporočeno. Le zato, da za nekajkrat dražjo poštnino pismo prispe -- naslednji dan.

Kar je nekoč že omogočala navadna univerzalna poštna storitev.

Debata o "internetni nevtralnosti", ki se je že pred časom razplamtela v ZDA, se ubada prav s tem vprašanjem -- ali je treba internetnim in mobilnim operaterjem preprečiti obnašanje, kakršnega smo opisali na primeru prebrisane pošte. Ali imajo pravico začeti ovirati običajno (univerzalno) elektronsko pošto, video in voip, ko sami ponudijo svoje komercialne storitve. In kako to preprečiti.

Ameriški internetni trg je precej drugačen od evropskega, saj praktično ni reguliran, hkrati imajo veliki ponudniki dobro napeljane lobistične mreže, ki skrbijo za njihove interese. Kljub temu je njihov telekomunikacijski regulator FCC doslej kar uspešno prepovedal nekatere zlorabe -- npr. blokiranje skajpa, ko je operater uvedel lastno (plačljivo) voip storitev.

Več o ameriški internetni nevtralnosti lahko izveste v dokumentarcu, ki so ga na ameriški javni televiziji PBS in ga je mogoče najti na youtube:

V Evropi pa se regulatorji z nevtralnostjo interneta še ne ukvarjajo, predvsem zato, ker tudi operaterji še niso začeli očitneje blokirati "motečih" telekomunikacijskih storitev. Zato bo zanimivo ugotoviti, kako se bodo odzvali, ko (in ne "če") se bodo začele pojavljati prve tovrstne blokade in kakšna bo odločba Apeka proti slovenskim telekomunikacijskim ponudnikom, ko bodo začeli kršiti načela internetne nevtralnosti ;)

Intervju s Philipom Zimmermannom

Intervju s Philipom Zimmermannom

Philip Zimmermann je avtor šifrirnega programa (za šifriranje datotek in elektronske pošte) PGP (Pretty Good Privacy). Prvo različico programa je napisal leta 1991, program je tekel na popolnoma običajnih računalnikih PC in je bil za tedanje standarde uporabniške ...

Preberi cel članek »

Intervju z Darkom Bulatom

Intervju z Darkom Bulatom

Darko Bulat je direktor K2.neta in predsednik SISPE. Slovenija je pred kratkim sprejela zakon o elektronskih komunikacijah, ki predvideva nadzor interneta. 107. člen od operaterjev zahteva, da na lastne stroške zagotovijo ustrezno opremo za zakonito prestrezanje telekomunikacij. ...

Preberi cel članek »

Teleinfos 2003

Teleinfos 2003

Čeprav je Teleinfos sejem dokaj majhnega obsega, je potrebno razmisliti, kaj več nam slovensko gospodarstvo sploh lahko ponudi. No, na letošnjem Teleinfosu je bilo dejansko prostora za še marsikaj (pomnimo, pojem telekomunikacij je potrebno obravnavati v širšem pomenu), ...

Preberi cel članek »

Spam, spam, spam

Spam, spam, spam

Oglaševanje in propagiranje raznovrstnih izdelkov nas spremlja že dolgo časa. Reklame na televiziji ter radiu, gigantski posterji ob cestah, deljenje reklamnih letakov in njihovo zatikanje v poštne nabiralnike so le najbolj tipični predstavniki oglaševanja, ki smo se ga ...

Preberi cel članek »

Zakoniti nadzor v Sloveniji (2.del)

Zakoniti nadzor v Sloveniji (2.del)

V soboto, 2. oktobra 2004, je v zgodnjih jutranjih urah, v času predvolilnega molka, več kot 70.000 uporabnikov Mobitela prejelo nezaželena in nenaročena sporočila SMS s politično vsebino. Iz fotografije spornega SMS sporočila, objavljene v Mladini, je razvidno, ...

Preberi cel članek »