» »

Nov članek: prevod eseja Pravica brati (Right to read), Richarda Stallmana

Nov članek: prevod eseja Pravica brati (Right to read), Richarda Stallmana

Slo-Tech - Najprej opravičilo. Tako sijajen članek je po našem mnenju potrebno opremiti vsaj z malce daljšo novico. Tisti, ki veste kaj je DRM, TC, … preskočite to pisanje in se nemudoma posvetite članku.

Največje spletne strani, ki se ukvarjajo z informacijsko tehnologijo, pogosto poročajo o novih domislicah in dosežkih lastnikov pravic intelektualne lastnine – vsebin. Skoraj vedno se v teh sestavkih pojavlja tudi pojem DRM (in druge kratice, ki so del njegovega sistema). Za kaj gre in zakaj je DRM osovražen?

Do pojava interneta je bil sistem varstva intelektualnih pravic relativno uspešen. Če je upravičenec pravic intelektualne lastnine od začetka ravnal smotrno (pri avtorskem pravu niti to ni potrebno), se je lahko z dokaj veliko verjetnostjo nadejal, da bo v primeru kršitve njegove pravice, deležen odškodnine in vsaj npr. prepovedi nadaljnje distribucije nedovoljenih kopij avtorsko varovane vsebine. Prej navedeno je seveda veljalo samo za države z razvitim pravnim sistemom in zadostno kupno močjo prebivalstva, ki si je lahko privoščilo npr. nakup knjig, glasbenih plošč, filmov, …

Potem je bil internet (še pred njim računalniki). Kopiranje je s pojavom sodobnih in povprečnemu gospodinjstvu dostopnih računalnikov, postalo sila preprosto in izredno poceni, kasneje pa je internet omogočil še distribucijo (in reprodukcijo) teh vsebin. In založnikom se je stemnilo (deloma upravičeno).

Na vse načine, vključno s čudaškimi metodologijami za izračun škode na račun nelegalne reprodukcije in distribucije, so se (in se bodo) borili, da bi takšno početje preprečili. Ne, zatrli v kali.

Lov za izgubljenih dobičkom je potekal na več ravneh hkrati. Najprej so zgradili ograjo okrog zaščitenih vsebin, npr. tako, da so vsebino zakodirali. Kupec (in samo on) je dobil ključ, ki je odklenil prikaz vsebine. Vendar jim tudi to ni bilo dovolj (v resnici ni bilo kdo ve kako uspešno), zato so v to ograjo napeljali elektriko: že zaobid tehnične zaščite se preganja. Torej, kmalu jim je postalo jasno, če so prav računalniki krivi za silen upad dobička, je potrebno odgovoriti z računalniki. Odgovor na stroj je stroj (Charles Clark).

Nekaj zgornjih vrstic naj ogreje bralca za branje sijajnega eseja Pravica brati, izpod peresa (tipk) Richarda Stallmana. Ponosno predstavljamo (prvi?) slovenski prevod, avtorjev Mateja Kovačiča ( poweroff) in Matica Ahačiča ( christooss).

37 komentarjev

madviper ::

Prvi post na novico. Dober članek oz. prevod, sam upam da ostane sam med Si-Fi :D
I'd like to do something crazy!

dexterboy ::

Jeap, se pridružujem čestitkam k članku. Upam, da bo takšnih prispevkov še več, ter, da se kaj takšnega (opisanega v članku) ne bo nikoli zgodilo... če ne je bolje, da res pritisnemo na "tisti veliki rdeči gumb" in pošljemo človeštvo 100 let nazaj v preteklost. Potlej pa zgradimo "krasni novi boljši svet" :D :P >:D
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

iNN ::

Sem prebral, super napisano oz prevedeno.
Mislim da nekateri postavljajo kar dobre temelje, da bo v prihodnosti verjetno res prislo do opisanega v clanku.
==

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: iNN ()

A. Smith ::

DexterBoy, predlagam ti da če enkrat prebereš esej, še posebej rubriko Avtorjev dopis, ki je pod člankom. Tam je lepo razloženo, da so vsi mehanizmi, omenjeni v eseju, že v praksi izvedeni. Manjka samo še grožnja, da greš v zapor (nad 300 000 Sit posedovane piratske robe=kaznivo dejanje) ter zategnjen sistem nadzora. Ta sicer še manjka, ampak je njegov pojav najbrž samo še vprašanje časa.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

CaqKa ::

hehe. nest se bliža, članki pa bodo spet zgleda deževali.

sem se že lani spraševal, le zakaj je tolko člankov? ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: CaqKa ()

rh^ ::

dober članek in prevod! :\

G-man ::

Odlično! Pohvale prevajalcem (in slava Stallmanu :) )

incognito ::

$ sed 's/zanimiv pristop h pravici/zanimiv pristop k pravici/g' >:D

Gandalfar ::

A. Smith: ubistvu je v trenutni zakonodaji ta meja postavljena na 800k

A. Smith ::

Ja, tistih 300k je bilo res na pamet :8)

Se pravi 800k Sit ali 5 povprečnih neto plač, kar se šteje za "večjo premoženjsko korist".
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

poweroff ::

Povprečna plača za april
neto: 178.716 SIT

x5 = 893.580 SIT
sudo poweroff

Jst ::

Matthai: pohvala za prevod!

Keep up the good work!
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

celada ::

Sej 800k v softwearu pa mas takoj, winse, office pa kaksn pol-profi/profi program pa je se cez 800k.

M.B. ::

Na EFF sp naredli filmček o DRMju, ki je namenjen normalnim smrtnikom, ki nimajo pojma kaj sploh to je.
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.

aks_! ::

800 tisoč imaš res takoj, če poleg programov upoštevaš še glasbo in filme.

|SNap| ::

Meni se (žal) zdi podobna prihodnost skorajda neizbežna.

Edino, kar me še tolaži, je, da je svet velik in da bodo še vsaj nekaj časa države, ki se bodo upirale bolj kot druge, do takrat pa se bodo slednje že spametovale. Upam.

TESKAn ::

Bomo pač šli na opensource, preden bo prepozno. Jebiga. Navsezadnje velike korporacije niso vse človeštvo. In če bodo preveč tečni - jih bomo pa v zrak vrgli. Dobesedno. Še vsaka diktatura se je končala.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Azrael ::

Lep prevod.

Glede avtorskih pravic. Ko je Lech Walesa, ustanovil sindikat Solidarnost, se je zdelo, da s somišljeniki rine z glavo skozi granitni zid, vsaj tako se je zdel trden vzhodni blok.

Čez 10 let je Walesa postal presednik republike Poljske, ki je izgubila nadimek socialistična.

Tudi sedanje stanje avtorskih pravic in predvsem povampirjenih založnikov, bo nekaj sesulo, samo trenutno še ne vemo kaj in kdaj. Se bo pa zanesljivo zgodilo, nobena stvar ni večna.
Nekoč je bil Slo-tech.

Evil mind ::

Lep prevod! Drugače se pa stranjam s teaskan-om, jim bomo pa vračali tako, da ne bomo kupovali izdelkov ampak bomo uporabljali brzplačne izdelke (open source).

Matek ::

Dejte se malo informirat o konceptu trusted computinga. Uporaba open-source softwara ni rešitev, saj ta najbrž ne bo delal na hardwaru, namenjenemu TCju.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

ender ::

MadManMato: bo delal, samo ne boš mogel izmenjavat podatkov z „zaupanja vrednimi“ programi.
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

TESKAn ::

Bomo pač kupovali 'TC Free' hardware. IMO si velike firme ne bodo privoščile, da bi jim na račun TC 'hibe' padla prodaja. Bomo videli, koliko bodo HW velikani solidarni z SW velikani.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Azrael ::

Že, ampak prvi "zaupanja vredni" je lahko že tvoj ISP ali pa elektro ali pa kar tisti, ki ti je mlinček oz. neko tako DRM napravo prodal.

Starejši se še spomnimo, kako si moral v ex. YU pustiti vse podatke v štacuni, kjer si kupil radio ali TV, da si potem zanesljivo plačal TV naročnino. Tukaj je povsem isti šmorm, samo malo drugače zasukan.

V bistvu se v najslabšem možnem DRM scenariju , lahko zgodi tak korak nazaj, da je bil Spectrum in C64 in njuno povezovanje v svet šala mala v primerjavi z, od cesarja, nepožegnami rešitvami.

Zato verjamem, da bo prej ali slej ta sistem počil. Ne vem pa ali je Stranka piratov Švedske to, kar je bila Solidarnost na Poljskem.
Nekoč je bil Slo-tech.

ender ::

TESKAn: a misliš da 90% ljudi sploh ve, kaj je TC? Pa tudi, če vedo, a misliš, da jih briga? Poleg tega, pa kako veš, da nisi že kupil hardvera, ki vsebuje TCM - le da le-ta še ni omogočen?
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

Manu ::

Beseda komunizem ima negativni prizvok. Skoraj, da je postal žaljivka. Ampak to, kar piše v tem članku je huje od komunizma (jugoslovanskega) v katerem smo živeli.

Matthai, christooos in ostali - popolnoma vas podpiram v borbi zoper ta zelo subtilni tako imenovani demokratični kapitalizem. Upam, da bo nekoč postal žaljivka, ker si to zasluži.

TESKAn ::

Ko ne bodo mogli naložit piratskih oken, piratskega officea in ko jim zbirka mp3jev ne bo več delovala, se bodo ljudje že vprašali, kaj se dogaja. In dvomim, da jih bo veliko mirno kupilo office in okna za 150 jurjev ali še več.
Sicer pa, bomo videli.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Tear_DR0P ::

teskan sej boš imel na razpolago live edicije za samo 10$ na mesec - OOO pa ne boš mogel uporabiti, ker ne bo več delal - če na OS šaltaš danes si že malo pozen
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

TESKAn ::

No, bomo videli.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

|SNap| ::

Na strani z originalnim tekstom ni linka do tega slovenskega prevoda. Mogoče bi ga bilo vredno dodati.

CaqKa ::

>>> Bomo pač šli na opensource, preden bo prepozno.

ti nebo prav nič koristlo :>

raje tale video čimprej razpošlji naprej kot pa da razmišlaš kak boš na linux presedlal.

Azrael ::

Glede omenjene univerzitetne varnostne politike, kar zadeva dostop do podatkov na njenih strežnikih, se do neke mere s tem strinjam.

To vsaj v primeru zlorabe teh informacij za najbolj enostavno copy-paste izdelavo nalog in v takem primeru, bi vsekakor zahteval, da se takega genialca brez milosti brcne s šole. Plagiatorstvo ni kreativnost.

Tak način "izdelovanja" nalog mi je vsaj toliko ogaben, kot množica tem, ki se pojavi na tem forumu ob zaključkih semestrov: "Naredite mi seminarsko, diplomsko itd nalogo, sem namreč preveč len, da bi sploh kaj delal, razen mogoče žural".

Ni problem, nekomu pomagati pri zbiranju potrebnih informacij pri reševanju neke naloge ali problema, problem je lenoba nekaterih, ki bi se radi okitili s tujim znanjem, ker svojega nimajo.
Nekoč je bil Slo-tech.

G-man ::

Bomo pač šli na opensource, preden bo prepozno. Jebiga. Navsezadnje velike korporacije niso vse človeštvo. In če bodo preveč tečni - jih bomo pa v zrak vrgli. Dobesedno. Še vsaka diktatura se je končala.


To bo lahko prej kot si misliš. Velike firme delajo vsak dan in uro na tem. Na drugi strani imamo pa prostovoljce ali pa tudi plačane ljudi od prostovoljnih prispevkov in donatorjev, ki jim je še mar za prihodnost sveta.

poweroff ::

Ten years later... it is becoming a reality: http://www.siol.net/novice/tehnologija/...

Sprejem določil licenčne pogodbe za Windows 10 pomeni, da lahko Microsoftov novi operacijski sistem ves čas preverja istovetnost programov in datotek na osebnem računalniku. Tiste sumljivega ali nedoločljivega izvora (piratske igre, programi, filmi) oziroma z neveljavnimi licenčnimi ključi onemogoči. Piratskih iger ali programov noče pognati, filme pa prekine po nekaj minutah predvajanja.
sudo poweroff

AC_DC ::

http://www.siol.net/novice/tehnologija/...
Zakaj Windows 10 noče predvajati piratskega filma?

poweroff ::

Apple Stole My Music. No, Seriously.

https://blog.vellumatlanta.com/2016/05/...

What Amber explained was exactly what I'd feared: through the Apple Music subscription, which I had, Apple now deletes files from its users' computers. When I signed up for Apple Music, iTunes evaluated my massive collection of Mp3s and WAV files, scanned Apple's database for what it considered matches, then removed the original files from my internal hard drive. REMOVED them. Deleted. If Apple Music saw a file it didn't recognize--which came up often, since I'm a freelance composer and have many music files that I created myself--it would then download it to Apple's database, delete it from my hard drive, and serve it back to me when I wanted to listen, just like it would with my other music files it had deleted.
...
I also mean original music that I recorded and saved to my computer. Apple and wifi access now decide if I can hear it, and where, and when.
...
If you're wondering why Apple hasn't been sued yet, it's because the iTunes Terms of Use vaguely warn of this issue, then later indemnify Apple and preclude any litigation from users who've been boned
...
If the companies serving the movie don't want you to see it, or they want to change something, they will have the power to do so. They can alter history, and they can make you keep paying for things that you formerly could have bought. Information will be a utility rather than a possession.
...
It took three representatives before I could even speak to someone who comprehended what I was saying, and even when she admitted to Apple's shady practice, she was able to offer no solution besides "don't use the product." When our data is finally a full-blown utility, however, "just don't use the product" will cease to be an option. Apple will be in control, bringing their 1984 commercial full circle into a tragic, oppressive irony.


Tako je to, da.
sudo poweroff

Karlos ::

Original link do clanka ne dela vec.
Kopija je pa k sreci tukaj: https://web.archive.org/web/20160803151...
Sai Baba: "Dam vam to, kar hočete, da boste hoteli to, kar vam želim dati."

Rias Gremory ::

Popravljena originalna povezava: https://slo-tech.com/clanki/06006/
Zdi se mi, da ST zmoti manjko "https" in ne prebavi.
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nov članek: prevod eseja Pravica brati (Right to read), Richarda Stallmana

Oddelek: Novice / Nova vsebina
376036 (855) Rias Gremory
»

Končno mogoča pósoda knjig na Kindlu

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
3310078 (8700) matejdro
»

Nov članek: Pogovor z Gorazdom Božičem, vodjo Si-CERT

Oddelek: Novice / Nova vsebina
313516 (3516) Tilen
»

Nov članek: Kaj kupiti, 1. del.

Oddelek: Novice / Nova vsebina
162299 (2299) Sid Izprijeni

Več podobnih tem