»

Potop CrowdStrike dan pozneje

Slo-Tech - Po izpadu več tisoč računalniških sistemov po celem svetu, ki jih je včeraj povzročila napačna posodobitev varnostnega paketa CrowdStrike Falcon za Windows, se danes situacija počasi normalizira. Včeraj so stala nekatera letališče, trgovine, tovarne in druga ključna infrastruktura, dokler niso posodobitve ročno odstranili. Ker so bili sistemi ujeti v neskončne zanke ponovnih zagonov, je to trajalo. Izpad sistemov po celem svetu so ponekod označili kot največji izpad v zgodovini.

CrowdStrike se je posul s pepelom in pojasnil, da so vzrok za težave odkrili in odpravili. Prizadeti so bili zgolj računalniki z Windows, ne pa tudi Mac ali Linux. Napačno posodobitev so umaknili ob 7.27 po slovenskem poletnem času, zato so bili prizadeti le računalniki, ki so se v internet povezali in posodobitev naložili pred tem. To pa je bila predvsem vzhodna polobla, ki je dan začela prva - Avstralija, Azija in Evropa.

Problematična je datoteka C-00000291*.sys s časovnim žigom 04:09 UTC, medtem ko...

2 komentarja

Windows 98 je star 26 let

Slo-Tech - Na današnji dan leta 1998 je Microsoft uradno začel prodajati (general availability) operacijski sistem Windows 98, ki je nasledil Windows 95 in je bil sprva načrtovan kot zadnja verzija pred pripojitvijo linije 9x k NT. Zaradi zamikov in tudi tržnih razlogov je sicer sledil še Windows Millennium, ki je bil veliko razočaranje, zato je za marsikoga Windows 98 ostal zadnji pravi operacijski sistem legendarne generacije 9x.

Zanimivo je brati, kako so v tistih časih napovedovali Windows 98 in novosti, ki jih je vseboval. Za 110 dolarjev za nadgradnjo ali 210 dolarjev za polno verzijo smo dobili hitrejši izklop sistema, odzivnejše zaganjanje aplikacij, več prostora na disku zaradi učinkovitejšega datotečnega sistema FAT32, integrirana orodja za uporabo interneta (dasiravno je to imel že Windows 95, ko smo nanj namestili Internet Explorer 4) in prvo avtomatizirano posodabljanje prek internet Windows Update.

Windows 98 tako res ni bil revolucija, je pa Windows 95 dodal toliko manjkajočih ali površno implementiranih funkcionalnosti, da je še dolga leta vladal na številnih računalnikih, tudi po izteku uradne podpore leta 2002 in razširjene podpore leta 2006. Po navadi iz Windows 95, ki je bil dobil svoj OSR-2, je Windows 98 prav...

25 komentarjev

Microsoft si res želi, da imate spletni uporabniški račun

Slo-Tech - Ni nova ugotovitev, da bi Microsoft nadvse rad opravil z lokalnimi računi na operacijskem sistemu Windows in dosegel, da bodo imeli vsi uporabniki svoj profil, torej spletni račun. Že pred petimi leti je Windows 10 Home to zahteval, razen če računalnik ni imel povezave z internetom, kar je bil edini obvoz za namestitev z lokalnim računom. Sprva je bila tudi ameriška omejitev, kasneje se je razšila po svetu. Trend oziroma želje ostajajo enaki.

Windows 11 je še vedno možno namestiti z lokalnim računom, a je to precej nepraktično. Med obema variantama je možno tudi prehajati, a Microsoft tega res noče. Tako zelo so proti, da so s spletnih strani umaknili navodila, kako lahko Microsoft Account spremenimo v lokalni račun. Do 17. junija so bili ti podatki na spletu, skupaj z navodili za prehod v obratno, zaželeno smer, sedaj pa so izginili. Postopek sicer ni zapleten, saj zadostuje sprehod v Settings (Nastavitve) in izbira Accounts < Your Info < Sign in with a local account instead. Microsoft je seveda imel poleg navodil še opozorila,...

91 komentarjev

Microsoftov Recall bo še počakal

Slo-Tech - Microsoft je sporočil, da bo funkcija Recall zamudila. Že ob najavi je bila precej kontroverzna, saj bi imela dostop do vsega dogajanja na računalnik, da bi nam nato s tem znanjem pomagala umetna inteligenca. Zamisel ni slaba, a je odprla kopico varnostnih vprašanj in pomislekov o zasebnosti, zato je Microsoft ta teden umaknil predogledno verzijo Windows 11 24H2 z Recallom in napovedal korenito prenovo za več varnosti. Sedaj pa bodo Recall za neznano obdobje prestavili.

To pomeni, da v torek, ko se bodo pojavili računalniki s Copilotom+, Recalla ne bo. Ta bo na voljo šele kasneje, in sicer ga bodo združljivi računalniki dobili z nadgradnjo prek Windows Update. Microsoft ni povedal, kdaj se ima to zgoditi. Iz najave, da bo Recall v okviru Windows Insider Programa na voljo v naslednjih tednih, pa lahko sklepamo, da bo trajalo vsaj nekaj mesecev.

Računalniki s Copilotom+ bodo torej prihodnji teden dobili: prevode z Live Caption, Advanced Windows Studio Effects, Cocreator v Slikarju...

6 komentarjev

Microsoft umaknil predogledno verzijo Windows 11 24H2 z Recallom

Slo-Tech - Ni se še polegel prah o Microsoftovem novem pomočniku Recallu, pa je Microsoft že napovedal korenite spremembe in začasno umaknil zadnjo predogledno verzijo operacijskega sistema. Po prvih predlogih bi Recall redno snemal dogajanje na računalniku, vključno z zaslonskimi posnetki in pritiski tipk, in to shranjeval na disk, od koder bi nam potem laže odgovarjal na vprašanja. Zamisel je dobra, a pojavljala so se vprašanja o varnosti in zasebnosti.

Microsoft je zato napovedal, da bo Recall v primerjavi s prvo verzijo pošteno spremenil. Varnost bodo okrepili na več načinov. Prvi, tako rekoč ničti pogoj za zaščito, je zavedanje o njegovem obstoju. To bodo dosegli tako, da bo uporaba odslej prostovoljna in izrecno odobrena. Recall bo privzeto izključen, za uporabo pa ga bomo morali sami aktivirati (opt in). To je pomembno, da ne bo tekel v ozadju neveščih uporabnikov.

Druga pomembna novost je varovanje podatkov. Ti bodo seveda shranjeni lokalno, za uporabo pa bo vsakokrat nujna...

16 komentarjev

Predogledna verzija Windows 11 24H2 na voljo

Slo-Tech - Letošnja posodobitev Windows 11 bo največja v zadnjih dveh letih in bi v nekem drugem času upravičeno dobila kar novo ime: Windows 12. Čeprav se bo nespektakularno imenovala Windows 11 24H2, bo novosti precej. Kogar zanimajo, je sedaj korak bliže, da jih preizkusi. Microsoft je novo verzijo poslal v Release Preview Channal. V že omenjenem drugem času bi temu rekli, da je iz verzije alfa napredovala v beto.

Med novostmi so ozadja HDR, funkcija sudo, Rust v jedru, Wi-Fi 7, Copilot in Recall (umetna inteligenca bo tesno integrirana), boljše upravljanje z energijo in kup vizualnih izboljšav. Umetne inteligence še ne moremo v celoti preizkusiti, ker terja ustrezen računalnik s strojno podporo zanjo, ostale novosti pač. To med drugim pomeni, da je sedaj morda najslabši čas za nakup novega računalnika, saj se splača počakati, da se situacija razjasni.

Medtem ko so novi Windows že namestili sodelujoči v kanalih Canary in Dev, lahko sedaj isto storijo tudi člani Windows Insiders v okvire...

21 komentarjev

Windows 11 24H2 bo zares želel ukaze SSE4.2

Slo-Tech - Prihajajoča verzija operacijskega sistema Windows 11, ki bo nared jeseni, bo prinesla kopico funkcionalnosti umetne inteligence. To pa pomeni, da bodo sistemske zahteve za Windows 11 24H2 nekolikanj višje kot za predhodnike. Za popolno uporabo umetne inteligence bo ključno, da bo procesor dovolj nov, da bo podpiral specializirane ukaze. Zdi se, da je SSE4.2 tak primer ukazov, ki bodo nujno potrebni, potem ko smo bili pred tem pozorni le na ukaz PopCnt. Windows nas bo po novem zelo očitno opozarjal, če računalnik ne izpolnjuje vseh zahtev.

V praksi večina procesorjev, na katerih teče Windows 11, podpira SSE4.2 - navsezadnje so stari že poldrugo desetletje. Zanimivo je, da je Microsoft sedaj v kodo dodal izrecno preverjanje podpore za te ukaze. Brez njih Advanced Copilot in AI File Explorer, ali pa DirectX AI Super Resolution ne bodo delovali. A ker se Windows 11 24H2 privzeto ne zažene brez SSE4.2, ni čisto jasno, zakaj je potrebno dodatno preverjanje, ki bodo v primeru odsotnosti...

30 komentarjev

Izvorna koda MS DOS 4.0 javna

Slo-Tech - Microsoft je na Github postavil izvorno kodo operacijskega sistema MS DOS 4.0, potem ko sta verziji 1.25 in 2.0 tam že desetletje. MS DOS 4.0 je izšel leta 1988 in tedaj ni požel veliko navdušenja, še danes pa ga nostalgiki raje preskočijo. Ta verzija ima tudi neslavni rekord, da je med vsemi izdanimi verzijami DOS-a najbolj potratna, saj je potrebovala tedaj astronomskih 92 kB pomnilnika. DOS 6.0 ga je na primer potreboval le še 72 kB.

Da se je DOS 4.0 znašel med odprto kodo, je najbolj zaslužen Connor "Starfrost" Hyde, ki je prebrskal svoje arhive. Microsoft in IBM sta sedaj DOS izdala pod MIT-ovo licenco, ki šteje med odprtokodne.

MS DOS je operacijski sistem, ki ne zna izvajati več programov hkrati. A ne bi bilo treba, da je tako. Sočasno je potekal tudi razvoj MT DOS (multitasking DOS), za katerega pa nikoli ni bilo dovolj navdušenja, da bi ga izdali kot samostojni operacijski sistem. Znašel se je le na nekaterih evropskih računalnikih, če so ga namestili OEM-i. Izvorne kode...

6 komentarjev

Pol stoletja nesojenega junaka med operacijskimi sistemi CP/M

Slo-Tech - Mineva pol stoletja od izida operacijskega sistema, ki je glede na svojo zgodovinsko pomembnost najbolj prezrt v sedanjosti. Aprila je podjetje Intergalactic Digital Research, ki ga je vodil in ustanovil Gary Kildall, izdalo znameniti operacijski sistem CP/M za mikroprocesorje Intel 8080/85. CP/M je bil slabo desetletje industrijski standard, nato pa ga je po spletu okoliščin in zgodovine nadomestil Microsoftov DOS, ki se je več kot le zgledoval po njem.

Gary Kildall, ki se je rodil v Seattlu leta 1942, je bil v mladih letih navdušenec nad avtomobili in letali, a je na koncu vpisal študij računalništva na Univerzi v Washingtonu. Leta 1963 je bil eden izmed 20 srečnežev, ki so se smeli vpisati v prvi letnik magistrskega študija računalništva, kjer je tudi doktoriral. Kasneje je učil na podiplomski šoli ameriške mornarice, s čimer se je izognil vpoklicu v vietnamsko vojno. Tedaj je tudi slišal, da je Intel razvil mikroprocesor. Začel delati kot svetovalec za IBM, ko je razvil...

35 komentarjev

Schleswig-Holstein gre na Linux

Slo-Tech - Pred dvema desetletjema se je münchenska mestna uprava odločila prestopiti na Linux, s čimer naj bi privarčevali milijone. Rezultat je bil katastrofalen, saj so po prehodu naredili korak nazaj in se vrnili na Windows, kar je stalo skoraj sto milijonov evrov. Sedaj želi isto poizkusiti zvezna država Schleswig-Holstein.

Več kot 30.000 računalnikov javne uprave bodo v celoti prestavili na Linux. To pomeni, da bodo zamenjali operacijski sistem, pisarniški paket v LibreOffice, druge izdelke (Nextcloud, Open Xchange/Thunderbird, Univention AD-Connector) in internetno telefonijo. Zamenjali bodo torej Windows, Office in tudi oblačne storitve, kot so Sharepoint, Exchange in Outlook. S prehodom si želijo zagotoviti digitalno suverenost, kamor sodijo neodvisnost, varnost in trajnost. Eden izmed povodov za odločitev je tudi ugotovitev, da je Evropska komisija kršila splošno uredbo z uporabo paketa Microsoft 365.

Nemčija ni edina država, ki se odmika od Microsofta. Najdlje so pri tem Kitajci,...

72 komentarjev

Izšel operacijski sistem NetBSD 10.0

Slo-Tech - Po petih letih razvoja je izšel NetBSD 10.0, ki predstavlja osemnajsto večjo verzijo operacijskega sistema NetBSD. Beta je izšla že leta 2022, konec minulega leta pa smo dočakali prve kandidate za izid (release candidates). Sedaj je tu končni izdelek. Nova verzija, s katero lahko nadgradimo prejšnji NetBSD 9.0, prinaša precej novosti. To so na primer podpora za WireGuard, nove platforme ARM (denimo Apple Silicon, Raspberry Pi), Intel Ethernet, šifriranje izmenjalne particije (swap) itd. Novinec je tudi približno 12 odstotkov hitrejši od predhodnika. Novo verzijo lahko snamemo z uradne strani.

NetBSD je nastal iz Unixovega BSD (Berkeley Software Distribution), ki ga je napisal Bill Joy. Iz njega se je razvilo več operacijskih sistemov, med njimi tudi popularni FreeBSD, OpenBSD in seveda NetBSD. OpenBSD je sicer slednjega prerasel, a ima NetBSD še vedno precej zvestih uporabnikov. Tudi NetBSD je odprtokoden in brezplačen projekt, še danes pa teče na široki paleti strojne opreme....

2 komentarja

Ubuntu Pro s plačljivim dodatkom omogoča 12-letno podporo

Slo-Tech - Canonical, ki skrbi za najbolj priljubljeno Linuxovo distribucijo Ubuntu, je najavil dobrodošlo spremembo. Za verzije od Ubuntu 14.04 LTS dalje bodo nudili podporo kar 12 let. Gre za plačljivo podporo v okviru programa Ubuntu Pro, ki je doslej nudila 10-letno podporo. Prav to so uvedli šele pred slabim letom, sedaj pa jo podaljšujejo še za dve leti ob dodatnem doplačilu - če naročimo Legacy Support. Standardna, brezplačna podpora velja pet let, ko je to že v navadi za verzije LTS. Običajne različice, torej ne LTS, še naprej zastarevajo po devetih mesecih.

Z Ubuntu Pro uporabniki dobijo 10-letno podporo za vsebine v repozitorijih main in universe, telefonsko podporo in podporo za razreševanje zahtevkov (tickets). Dodatna, še dvoletna podpora, je uporabna zlasti za podjetja, ki na produkcijskih sistemih uporabljajo Ubuntu. Če nadgradnja na novejšo verzijo iz kakršnegakoli razloga ni zaželena, lahko tako še naprej uporabljajo staro verzijo z zavedanjem, da imajo vse potrebne...

6 komentarjev

Microsoft izdal popravek za popravek Windows Server

Slo-Tech - Včasih se zgodi, da Microsoft izda popravek za popravek, če je slednji povzročil več škode kot koristi. To se je zgodilo v aktualnem paketu popravkov, ki so povzročili težave računalnikom z nameščenim Windows Server 2012, 2016, 2019 in 2022. Administratorji so opazili, da po namestitvi popravkov KB5035855 (Server 2016) ali KB5035857 (Server 2022) sistem postane nestabilen in se sčasoma sesuje.

Za težavo je krivo upravljanje pomnilnika. Popravek povzroči nekontrolirano porabo pomnilnika (memory leak) v procesu LSASS (Local Security Authority Subsystem Service). Sčasoma to porabi ves dostopen fizični in kasneje še virtualni pomnilnik, nato pa se sistem sesuje. V Microsoftu so hrošča potrdili. Sprva je bila edina rešitev odstranitev omenjenih popravkov, sedaj pa so izdali izredni, nujni popravek (out-of-band), ki napako odpravi. Popravki KB5037422 (Server 2022), KB5037423 (Server 2016) in KB5037426 (Server 2012 R2) delujejo brez težav. To sicer ni prva tovrstna težava, saj so...

10 komentarjev

Beležnica v Windows 11 postaja čedalje uporabnejša

Slo-Tech - Novosti v Beležnici se kar množijo in vrsto let zaspani urejevalnik (neoblikovanih) besedil doživlja drugo pomlad. Najnovejši dodatek sta možnosti samodejnega popravljanja (autocorrect) in preverjanja črkovanja (spellchecker), ki ju je Microsoft dodal v prihajajočo verzijo Windows 11. Novosti že lahko vidimo v kanalih Canary in Dev, ki sta namenjena preizkuševalcem prihajajočih funkcionalnosti. Sčasoma si bosta utrli pot tudi do redne verzije.

Zakaj se je Microsoft odločil vdahniti drugo življenje Beležnici, nikoli niso javno komentirali. A odkar je WordPad pristal na smetišču zgodovine, je Windows brez osnovnega urejevalnika besedil, ki bi imel kakšno funkcijo. Manko sta uspešno zapolnjevala Notepad++ in Notepad2, ki pa sta seveda konkurenčna izdelka tretjih razvijalcev. Microsoft je zato prenovil Beležnico še sam.

Funkciji delujeta podobno kot v resnejših pisarniških paketih. V dnevniških datotekah in pri urejanju kode bosta seveda izključeni, pri besedilu pa ne....

21 komentarjev

Linux prvikrat presegel 4-odstotni tržni delež

Slo-Tech - Rast tržnega deleža operacijskega sistema Linux se nadaljuje. Po merjenju StatCounterja je med namiznimi računalniki prvikrat v zgodovini presegel štiriodstotni delež. Do treh odstotkov je Linux potreboval 30 let, za zadnjo odstotno točko pa manj kot leto dni. V Sloveniji je njegov delež sicer nekoliko nižji in znaša 2,4 odstotka, najvišji pa je v Aziji, kjer je presegel pet odstotkov.

Razlogov za rast njegove priljubljenosti je bržkone več, nekaj pa so jih skušali identificirati pri ZDNetu. V resnici je Linux že vrsto let najbolj priljubljeni ekosistem, če upoštevamo, da predstavlja srce Androida. A če se omejimo na namizne računalnike, je Linux od nekdaj šepal, dasiravno mu moramo tudi tu prišteti še poltretji odstotek ChromeOS.

Seveda nič ne kaže, da bo Linux v bližnji prihodnosti izpodrinil Windows, kar pa niti ni cilj. A Linux je v primerjavi s prejšnjim desetletjem dozorel. Na Linuxu tečejo igre, saj ima podporo za Steam. Uporabniška izkušnja je prijaznejša, saj sta tako...

60 komentarjev

KDE Plasma 6 je tu

Slo-Tech - Dočakali smo novo verzijo namiznega okolja KDE Plasma za Linux. Po večletnem pričakovanju, saj je od izida KDE 5 minilo že dolgih deset let - resda so ga vmes posodabljali - smo naposled dobili KDE Plasmo 6. Ta prinaša tudi novo verzijo frameworka Qt 6 in novi Wayland, čeprav podpira tudi še X11. Na prvi pogled velikih sprememb ni opaziti, še manj revolucije. Novosti so globoko v drobovju. Novo namizno okolje je na voljo v distribuciji KDE neon 6, naložimo pa ga lahko tudi v druge, denimo Arch Linux, openSUSE Tumbleweed, OpenMandriva Lx itd.

Glavne novosti so torej privzeta uporaba Waylanda, podpora za HDR (high dynamic range), izboljšave uporabniškega vmesnika, popravki sistemskih nastavitev, boljša aplikacija Discover in kopica novih ozadij. Podpora HDR še ni končana, a vsaj na Intelovih karticah deluje brez težav. Nekoliko več neugodnosti je z Nvidiinimi karticami. Druge novosti so še plavajoči pulti, nove teme, nove privzete nastavitve, osvežena Sapica (Breeze), izboljšano...

34 komentarjev

Windows dobiva ukaz 'sudo' iz Linuxa

Slo-Tech - Microsoftov aktualni operacijski sistem Windows 11 bo kmalu dobil ukaz sudo, ki ga poznamo iz Linuxa, je napovedal Jordi Adoumie iz Microsofta. Gre za priročen ukaz, ki pomeni superuser do in omogoča poganjanje posameznih programov ali opravil z višjimi privilegiji, kot jih ima uporabnik sicer. S tem lahko razvijalci preizkušajo skripte in popravljanje določene sistemske nastavitve, ne da bi bili ves čas prijavljeni kot administratorji, kar je tvegano.

V Windows 11 bo ukaz omogočil poganjanje orodij s povišanimi privilegiji neposredno iz ukazne vrstice, ki bo sicer tekla z osnovnimi uporabnikovimi privilegiji. Doslej je bila pot do povišanja privilegijev nekoliko bolj okrogla, saj je bilo treba najprej zagnati novo instanco ukazne vrstice kot administrator, nato pa so se tako v njej izvajali vsi ukazi.

Novost je za zdaj na voljo v kanalu Canary, kjer so prihajajoče verzije Windows dostopne razvijalcem. Splošna javnost bo torej novosti deležna proti koncu leta, če gre verjeti...

16 komentarjev

Linux 6.7 je res poln novosti

Slo-Tech - Po oktobrski verziji 6.6 je v prvih dneh novega leta izšla nova večja verzija Linuxovega jedra, ki prinaša nekaj pomembnih novosti. Za razliko od precej vitke verzije pred njo, najdemo v 6.7 podporo novi strojni opremi, nove funkcionalnosti in tudi nov datotečni sistem. Tudi po kvantitativnih merilih je 6.7 ena največjih izdaj doslej, saj ima 17.000 non-merge commitov in več kot tisoč merge commitov.

Glavne novost so podpora eksperimentalnemu datotečnemu sistemi Bcachefs, možnost za vključitev ali izključitev 32-bitne emulacije na jedrih x86-64, podpora za grafične kartice Intel Meteor Lake in firmware NVIDIA GPU System Processor (GSP). Meteor Lake je deloval že prej, a je bilo treba to ročno omogočiti, sedaj pa je podpora stabilna. Tudi GSP je sedaj podprt v gonilniku Nouveau. Po drugi strani pa je podpore za Itanium IA-64 konec, ker teh dinozavrov ne uporablja skoraj nihče več. Seznam drugih novosti je precej dolg in ga je vredno prebrati.

Pričakovati je, da bo Linux 6.7...

23 komentarjev

WordPad je tiho odšel

The Windows Blog - Septembra je Microsoft naznanil, da se WordPad v bližnji prihodnosti poslavlja, kar se je sedaj začelo dogajati. Rezi nikoli niso hipni, temveč potekajo v več stopnjah. Prva verzija Windows, ki je ostala brez legendarnega, dasiravno redko uporabljenega urejevalnika besedil, je Windows 11 build 26020 v Canary Channal. Zaenkrat bomo spremembo opazili le pri sveži namestitvi. Sčasoma bo umik dosegel tudi produkcijsko verzijo za končne uporabnike (torej bo posodobitev sistema odstranila WordPad). A dotlej nas loči še nekaj časa.

Druga aplikacija, ki jo nova verzija odpravlja, je People, medtem ko je Steps Recorder sedaj označen kot zastarel in se ne bo več posodabljal, uporabnike pa pozivajo k zamenjavi. Že lani je Microsoft iz Windows na smetišče zgodovine poslal Cortano, TLS 1.0 in 1.1, Microsoft Support Diagnostic Tool in AllJoyn. WordPada morda res ne bomo pogrešali s funkcionalnostnega vidika, a vendarle se s tem poslavlja kos zgodovine. Hkrati pa je Beležnica dobila nekaj...

23 komentarjev

Linux dosega svoje rekorde

Slo-Tech - Konec leta 2023 je Linux sklenil s skoraj štiriodstotnim deležem na osebnih računalnikih, kaže Statcounterjeva statistika. Absolutne vrednosti je sicer treba vzeti z rezervo, ker so zelo odvisne od vzorčenja in načina merjenja, a trend ne laže. Pred petnajstimi leti je Statcounter Linuxu nameril približno 0,5 odstotka, sedaj je njegov delež osemkrat večji. Na vrhu lestvice je še vedno Windows, ki ima sicer še vedno približno 70-odstotni tržni delež. Sledijo maci z 20 odstotki, Linux in ChromeOS.

Razčlemba po inačicah kaže, da je Windows 10 s 67 odstotki nesporni vladar, ki mu sledi Windows 11 s četrtinskim deležem. Presenetljivo ima dinozaver Windows 7 še vedno približno toliko uporabnikov kot Linux, zgolj za vzorec uporabnikov pa ima še Windows 8 ali celo XP. V Sloveniji je razmerje še bistveno bolj nagnjeno proti Windows, ki ima kar 87-odstotni delež. Mac ima približno osem odstotkov, Linux pa 2,6 odstotka. Podobni podatki veljajo tudi za celotno Evropo, le da je macov približno...

113 komentarjev

Prva sprememba tipkovnic po 30 letih

Slo-Tech - Microsoft se je odločil, da bo uporabil svojo moč in na tipkovnice dodal novo tipko, s katero bo uporabnik lahko priklical umetno inteligenco. Poteza ni brez precedensa, saj so leta 1994 podobno na svoj Natural Keyboard uvedli tipko Windows, ki je kmalu postala standard. Nova tipka se bo imenovala Copilot, ker bo priklicala istoimenskega pomočnika, njena ikona pa je stilizirana umetna inteligenca.

Novo tipko bodo podprli v novi verziji Windows 11. To ne pomeni, da bo njena vključitev na tipkovnice obvezna, vsaj ne takoj. So pa v Redmondu povedali, da bodo sčasoma verjetno od sestavljavcev računalnikov (OEM) s prednaloženim Windows 11 zahtevali, da imajo tipkovnice tudi to tipko. Vodja marketinga za končne uporabnike v Microsoftu Yusuf Mehdi je dejal, da gre za prebojni trenutek, saj bo Copilot postal vstopna točka za umetno inteligenco v osebnih računalnikih. Ko govorimo o eni tipki na tipkovnici, gre za pretiravanje, a Microsoft ne skriva ambicij, da bi Copilot postal integrirani...

29 komentarjev

Našli najstarejšo verzijo 86-DOS

Slo-Tech - Preden je Microsoft tehnološki gigant, kakršen je danes, je moral imeti operacijski sistem. To ni bil Windows, temveč DOS, ki ga sploh ni razvil sam, temveč ga je kupil. Podjetje Seattle Computer Products je razvilo 86-DOS (oziroma QDOS), ki ga je Microsoft licenciral in naposled kupil. Doslej najstarejša dostopna verzija je bila 86-DOS 0.34, sedaj pa je uporabnik z vzdevkom f15sim izbrskal 0.1-C.

To je resnično stara verzija iz avgusta 1980, ki ima še za tisti čas precej malo funkcij. Ima nekaj orodij in besedilno verzijo šaha z dokumentacijo. To so command.com, rdcpm.com (kopiranje datotek), hex2bin.com (pisanje v zbirniku), asm.com (originalni zbirnik iz Z80 ASM), trans.com (prevajalnik iz Z80 v 8086), sys.com (pisanje), edlin.com (urejevalnik datotek) in šah. Kaj več v tej verziji ni možno postoriti. A že istega leta je razvoj dosegel inačice 0.3x, ki jih je uporabljal tudi Microsoft. Leta 1981 je bil DOS že glavni operacijski sistem za IBM-ove PC-je, nekaj mesecev pozneje pa...

34 komentarjev

Okna bodo za Evropejce kmalu manj nadležna

The Windows Blog - Pri Microsoftu začenjajo s testiranjem sprememb v operacijskem sistemu Windows, ki jih zahteva evropski zakon DMA in bodo odstranile vsaj nekaj muh, ki okolje zadnje čase pestijo.

V zadnjih letih delo z Microsoftovimi Okni vse prepogosto motijo nadležni zahtevki in ovire, ki so jih v Redmondu v sistem vgradili z namenom promoviranja in širjenja lastnih programskih rešitev. Težave ob nameščanju konkurenčnih spletnih brskalnikov ali oglasih za karkoli-365 so že ponarodele, z enajstico pa so dosegle vrelišče, tudi z bizarnostmi, kot je bil preizkus obveznega kviza, če je uporabnik želel odstraniti aplikacijo OneDrive. Na srečo pa živimo v Evropski uniji, ki je letos pričela uvajati uredbo Digital Markets Act, ki utegne zaznavno zauzdati samovoljo informacijskih velikanov na Stari celini. Z marcem 2024 bodo morali v Redmondu Windowse in njihove aplikacije napraviti priročnejše za odstranjevanje in pripravnejše za sodelovanje s konkurenčnim programjem. Sedaj so pričeli spremembe...

20 komentarjev

Windows je postal aplikacija za oddaljeni dostop

Microsoft - Microsoft je pripravil aplikacijo Windows, ki je za zdaj še v predoglednem stadiju. Na voljo je za iOS, iPadOS, macOS, Windows in brskalnike po spletu. Za Android še ni na voljo.

Z aplikacijo, ki je nekakšna predelana Windows 365 App, lahko pretakamo kopijo Windows z drugega, oddaljenega računalnika, Azure Virtual Desktopa, Windows 365, Microsoft Dev Boxa ali Microsoft Remote Desktop Services. Za zdaj to aplikacijo uporabljajo naročniki poslovnih računov, v prihodnosti pa naj bi jo dobili tudi uporabniki osebnih računov.

V preteklosti so že obstajale aplikacije za dostop do Windows na oddaljenih napravah, denimo Remote Desktop Connection, ki je del operacijskega sistema Windows. A nova aplikacija s pomenljivim imenom Windows kaže, da ima Microsoft širše ambicije in da se morda obeta celo Windows, ki bo v celoti v oblaku. V trenutni inačici aplikacija podpira več monitorjev, spreminjanje ločljivosti in dinamično prilagajanje, uporabo naprav, kot so spletne kamere, tiskalniki,...

44 komentarjev

Windows je star 40 let, Windows Update pa pol toliko

Slo-Tech - Pred štirimi desetletji, 10. novembra 1983, je Microsoft napovedal i zid Windows 1.0. Tedaj je bil Microsoft še precej manj poznano podjetje kot danes, operacijski sistem DOS pa je bil še vedno sorazmerna novost. Navsezadnje je Microsoft DOS šele dve leti pred tem našel pot do prvega računalnika IBM PC. Miške so se šele uveljavljale.

Microsoft je na novinarski konferenci v New Yorku napovedal revolucijo pri uporabi računalnika. Grafični vmesnik Windows 1.0, ki bo tekel nad DOS-om, so seveda začeli pripravljati zaradi pritiska konkurence. Applov Lisa PC je bil eden prvih osebnih računalnikov z grafičnim vmesnikom, ki ga za IBM PC še ni bilo v tej obliki. Pri tem je treba vedeti, da DOS sploh ni bil Microsoftov otrok, temveč ga je podjetje kupilo od Tima Patersona in njegovega SCP (Seattle Computper Products). Nakup 64-DOS, ki je kmalu postal Microsoft DOS, je bila ena najboljših potez, a je še vedno manjkal grafični vmesnik.

Leta 1982 je VisiCorp na sejmu COMDEX predstavil...

41 komentarjev

Microsoftov Copilot pride tudi v Windows 10

Slo-Tech - Microsoftov pomočnik z umetno inteligenco Copilot, ki je na voljo v najnovejši posodobitvi Windows 11, bo po poročanju Windows Central na voljo tudi v starejšem bratu. Več kot milijarda uporabnikov, ki še vedno poganja Windows 10, bo v prihodnji posodobitvi po neuradnih podatkih dobila Copilota.

V Windows 11 je Copilot prispel z verzijo 23H2 in je sedaj na voljo neposredno v orodni vrstici. Sprva Microsoft ni nameraval novosti vgraditi tudi v Windows 10, a je njegov tržni delež tako pomemben, da so spremenili stališče. Kot napovedujejo, bo tudi v Windows 10 Copilot na voljo na povsem enak način, torej kot gumb v orodni vrstici. S tem Microsoft strateško razmišlja že o prihodnosti, saj je glavni cilj integracija Copilota v druga orodja. Če bodo uporabniki z njim zadovoljni, bodo njegovo kodo prisiljeni dodati tudi razvijalci drugih aplikacij, namesto da bi posegli po kakšni alternativi.

Po še manj preverjenih podatkih pa naj bi Microsoft razmišljal, da bi morda podaljšal podporo...

15 komentarjev

Posodobitev Windows 11 23H2 je tu

Slo-Tech - Te dni se naše računalnike namešča nova verzija Windows 11 23H2, če to seveda dovolimo. Ker Microsoft razume Windows 11 kot storitev, je 23H2 periodična posodobitev in ne nova verzija operacijskega sistema. Windows 11 22H2 in 23H2 imajo enako jedro in sistemske datoteke. Novosti v posodobitvi, ki je na voljo od včeraj zvečer, so tako predvsem dodatne funkcionalnosti. Posodobitev je brezplačna.

Glavna novost je kakopak Windows Copilot, kakor so poimenovali prihod umetne inteligence v Windows. Gre za enak jezikovni model, kot ga najdemo v Bing Chatu in Microsoft 365 Copilotu. V operacijskem sistemu bo nadomestil pomočnico Cortano, ki je bila bolj kratkega veka. Z njim lahko enostavno iščemo nastavitve v sistemu in jih spreminjamo, pripravljamo povzetke besedil in pogovorov ter vse ostalo, kar veliki jezikovni modeli zmorejo. Copilota zaženemo z gumbom v orodni vrstici (taskbar).

Prenovljen je tudi raziskovalec (File Explorer), ki je še bolj podoben spletnim brskalnikom kot...

26 komentarjev

Izšel je OpenBSD 7.4

Slo-Tech - Ta teden je izšla nova, že 55. verzija odprtokodnega operacijskega sistema OpenBSD, ki nosi oznako 7.4. V novi inačici najdemo kopico izboljšav v jedru, podporo za novo strojno opremo, varnostne posodobitve, popravek luknje AMD Zenbleed in nekaj drugih posodobitev. Verzija bo podprta dobro leto dni, tj. do novembra 2024. Trenutno aktualni OpenBSD 7.3, ki je izšel aprila letos, pa bo podprt do prihodnjega maja. Možna je tudi nadgradnja.

Celoten seznam novosti je dolg in obsega spremembe v vseh delih sistema: v jedru, v uporabniškem delu, podpori strojni opremi in varnostnim popravkom. Prenos nove verzije sistema je mogoč s HTTP ali FTP strežnikov. OpenBSD ostaja eden izmed operacijskih sistemov z najširšo podporo za različne platforme, ki segajo od i386 in amd64 do ARM, Alpha, PowerPC64 in RISCv64.

OpenBSD je nastal iz BSD kot odprta verzija s poudarkom na varnosti (še vedno se oglašujejo, da so imeli v zgodovini le dve hudi ranljivosti - remote holes), prenosljivosti,...

7 komentarjev

Izšel je novi Ubuntu 23.10

Slo-Tech - Po načrtih je izšla nova verzija najpopularnejše Linuxove distribucije Ubuntu 23.10, ki se imenuje Mantic Minotaur. Gre za običajno verzijo, ki bo podprta standardnih devet mesecev. Naslednja verzija prihodnjega aprila (Ubuntu 24.04) pa bo ponovno LTS (long term support), za katero bodo popravki na voljo 10 let. Ubuntu 23.10 je torej namenjen uporabnikom, ki pogosteje nadgrajujejo verzije.

Prvi novosti v Ubuntuju 23.10 opazimo že v namestitvenem programu, ki nudi dve možnosti: privzeto (default), ki je v resnici zelo oskubljena inačica (nekdaj je bila poimenovana minimalna), ter polno (full), ki vsebuje vso potrebno programsko opremo od pisarniške programske opreme do iger. Druga pomembna sprememba je možnost uporabe ZFS kot primarnega datotečnega sistema. Uporaba TPM (Trusted Platform Module) za šifriranje celotnega diska pa je še v preizkusni fazi.

V operacijskem sistemu je takisto nemalo sprememb. Vizualno bomo najprej opazili tiste, ki so posledica nadgradnje grafičnega...

53 komentarjev

Zares konec brezplačnih nadgradenj z Windows 7 in 8 na 11

vir: Neowin
Neowin - Čeprav Microsoft tega že nekaj let ni obešal na veliki zvon, je bil ostanek nekdanje brezplačne nadgradnje z Windows 7 ali 8 na Windows 10 in pozneje 11 še vedno delujoč. Windows 11 je bilo možno na sveže namestiti in aktivirati s ključi za Windows 7/8. Tak režim je veljal od leta 2015, ko so ponudili brezplačno nadgradnjo v prvem letu (do 29. julija 2016), a je nikoli niso zares onemogočili. Sedaj se politika vendarle spreminja.

Microsoft je minuli mesec uradno obvestil partnerje, da brezplačna posodobitev z Windows 7/8/8.1 na Windows 10 ali 11 ni več mogoča. To pa se bo zgodilo postopoma. Stari ključi še vedno aktivirajo Windows 11 22H2, medtem ko za novo beto verzijo (Canary build) to ni več mogoče. Še vedno pa je možna nadgradnja z Windows 10 na Windows 11.

Za obstoječe uporabnike se ne spreminja nič. Kdor je že aktiviral svojo kopijo, jo bo lahko uporabljal še naprej. To bo veljalo tudi za ponovne namestitve na isti računalnik, saj je aktivacijski žeton vezan na strojno...

16 komentarjev

Nova verzija Windows 11 prihaja v torek

Slo-Tech - Posodobitev oziroma nova verzija Windows 11 bo izšla v torek, so sporočili iz Microsofta. Novosti bo več - Microsoft jih omenja kar 150 - a najpomembnejše so vključitev pomočnika umetne inteligence Copilot v Windows, prenovljen Raziskovalec, podpora za RAR in 7-zip itd.

Copilot prinaša enako pogovarjanje z umetno inteligenco, kot ga ima Bing Chat, še v Windows 11. Na voljo v stranski vrstici (sidebar), kjer bo omogočal upravljanje z računalnikom, denimo spreminjanje nastavitev, zaganjanje aplikacij, odgovarjanje na vprašanja, iskanje datotek ipd. Zmore tudi kompleksnejša opravila, denimo pisanje sporočil s podatki iz koledarja ali pametno sestavljanje elektronske pošte v Outlooku. Copilot je s tem naslednik Cortane, ki jo je Microsoft prisilno upokojil iz Windows minuli mesec. Ob tem omenimo, da bo Copilot počasi prilezel še do drugih Microsoftovih izdelkov. V pisarniški paket Microsoft 365 bo prispel 1. novembra, ko nam bo lajšal delo v Wordu, Excelu in drugih programih.

Poleg Copilota bo imela nova verzija Windows 11 še precej drugih novosti. To so prenovljeni Raziskovalec, izboljšano orodje za varnostne kopije, Ink Anywhere za imetnike peres, Snipping Tool s podporo za OCR, Beležnica, ki si zapomni vsebino in druge....

108 komentarjev

Podpora Linuxovih jeder skrajšana s šestih na dve leti

Slo-Tech - Pred šestimi leti je Linuxova skupnost podaljšala podporo za verzije jedra z oznako LTS z dveh na šest let. Natanko šest let pozneje se to ukinja, saj bodo odslej verzije LTS podprte le še dve leti. Razloga sta pomanjkanje oziroma preobremenjenost vzdrževalcev jedra ter nesmotrnost tako dolge podpore, saj je uporabnikov malo. Spremembo je najavil Jonathan Corbet, razvijalec jedra in urednik Linux Weekly News. Sprememba velja za nove različice. To v praksi pomeni, da se bo s koncem podpore za Linux 4.14 januarja prihodnje leto začel prehod. Trenutno so podprte verzije LTS še 6.1, 5.15, 5.10, 5.4 in 4.19.

Corbet je pojasnil, da nadaljnja podpora starih verij ni smiselna, ker jih ljudje preprosto ne uporabljajo več. Druga težava pa so vzdrževalci jedra, ki jih je premalo glede na obseg kode in prirast nove. Večinoma za svoje delo niso plačani in ga opravljajo poleg rednih zaposlitev. Hkrati se povečuje število hroščev, ki se odkrijejo z orodji fuzzer, četudi ti niso kritični. Medtem...

14 komentarjev

Slikar dobil prosojnost in sloje

Slo-Tech - Microsoftov Slikar (Paint) ni bil nikoli zaresni urejevalnik slik, temveč bolj vadnica za delo z miško, a je prav zaradi svoje preprostosti, vključenosti in brezplačnosti imel zveste uporabnike. Po skoraj štirih desetletjih dobiva dve novi funkciji, ki ju ima konkurenca že leta: prosojnost in sloje.

V novi verziji Slikarja, ki je na voljo v predoglednem kanalu Windows Insider, lahko novosti že preizkusimo. Urejanje datotek PNG s transparentnim ozadjem sedaj prikaže značilen šahovski vzorec. Tudi brisanje dela slike bo tam ustvarilo prosojnost in ne belega ozadja. Za dodatno uporabnost poskrbijo sloji, s čimer je možno poljubno kombinirati različne vzorce in jim določati prioriteto. Že v začetku meseca je Slikar dobil tudi izpeljano možnost enostavnega odstranjevanja ozadja okrog predmeta na sliki.

Novi Slikar je na voljo le naročnikom na Windows Insider, v naslednjih tednih pa bo počasi pricurljal tudi dokončnih uporabnikov. Seveda ne bo nikoli tako dovršen kot kakšen Photoshop...

12 komentarjev

S tiskalniki v Windows odslej drugače

Slo-Tech - Microsoft je najavil prihajajoče spremembe v obravnavi gonilnikov za tiskalnike. Te smo doslej lahko dobivali tudi prek Windows Update, ki je nudil gonilnike, ki so jih bili proizvajalci certificirali (WHQL). V prihodnosti želi Microsoft te gonilnike posameznih proizvajalcev nadomestiti z enotnim Microsoft IPP Class Driver. Začelo se bo z ukinitvijo dodajanja novih gonilnikov v Windows Update.

Sedaj je Microsoft napovedal, da stari (legacy) gonilniki za tiskalnike v Windows Update ne bodo več podprti. Leta 2025 bodo prenehali sprejemati nove gonilnike, še leto dni pozneje pa bo Windows Update vedno najprej ponudil Microsoft IPP Class Driver. Leta 2027 bodo ukinili vsakršno posodabljanje gonilnikov posameznih proizvajalcev. Uporabniki jih bodo še vedno lahko namestili, a bodo morali za nove verzije uporabiti samostojno namestitev. Microsoft bo v Windows Update nudil le Microsoft IPP Class Driver.

Ta podpira vse tiskalnike, ki razumejo koncept Mopria. Tega je Microsoft prvikrat...

18 komentarjev

Konec poti za datotečni sistem ReiserFS

Slo-Tech - Po zgodbi o datotečnem sistemu ReiserFS bi zlahka posneli tudi film, a njegov konec ne bi bil srečen. Svoj čas napreden datotečni sistem, ki ga je leta 2001 začel razvijati Hans Reiser, bodo v Linuxu 6.6 sedaj označili kot zastarel (obsolete). To v praksi pomeni, da novega razvoja ne bo, v prihodnjih letih (najverjetneje 2025) pa lahko pričakujemo, da bodo iz kode odstranili podporo zanj. Že lani so ReiserFS označili kot nepriporočen (deprecated).

To ni presenečenje, saj so ReiserFS sčasoma uspešno zamenjali drugi datotečni sistemi, pa tudi sicer ni bil nikoli med najpopularnejšimi. Tako se danes uporabljajo v glavnem ext4, XFS ali Btrfs. Da bi ReiserFS prilagodili na nove potrebe in mu dodali podporo za moderne funkcije, bi bilo predrago, je razvijalec SUSE Jan Kara dejal že lani. Z njim se strinja tudi Linus Torvalds, ki je v jedru 6.6-rc1 prilepil oznako zastarel.

Eden izmed razlogov za propad ReiserFS pa je domala filmski. Njegov glavni razvijalec Hans Reiser je leta 2006...

15 komentarjev

Hrošč v posodobitvi za Windows 10 in 11 povzorča modre zaslone

Slo-Tech - Nova popravka KB5029351 in KB5029331, ki sta namenjena Windows 10 21H2 in 22H2 ter Windows 11 22H2, številne sisteme pahneta v modri zaslon s kriptičnim sporočilom UNSUPPORTED_PROCESSOR. Microsoft je napako potrdil, vzroka pa še niso ugotovili. Za zdaj ugotavljajo, da je omejena na sisteme z določenimi procesorji, podrobnosti pa še raziskujejo. Vse uporabnike, ki jim jo je omenjeni hrošč zagodel, pozivajo k prijavi prek Feedback Huba (tipki Windows in F)

K sreči je Windows danes že dovolj pameten, da slabo hrano izbljuva. Uporabniki poročajo, da so po nekaj spodletelih zagonih sistema zadnje posodobitve avtomatično odstranijo, kar sistem povrne v delujoče stanje. Vseeno velja biti pri posodobitvah konzervativen in jih - če ne gre za hude varnostne ranljivosti, ki terjajo takojšnje ukrepanje - najprej nameščati na nekritične sisteme ali pa vsaj počakati. Največje hrošče bo Microsoft v nekaj dneh polovil. Niso redki primeri, ko so posamezne popravke celo odstranili in nekaj tednov...

27 komentarjev

Windows Server včasih skoči stoletje v prihodnost

Slo-Tech - Na strežnikih, ki jih poganja Windows Server, se lahko sistemski čas nepričakovano spremeni za več mesecev v preteklosti v prihodnost, kar ima često katastrofalne posledice. Napaka ni zelo pogosta, a se je zgodila že številnim administratorjem, ki so bolj ali manj uspešno lovili krivca. To je funkcija Secure Time Seeding (STS), ki jo je Microsoft z dobrimi nameni uvedel leta 2016, a ne deluje pravilno.

STS bi morala zagotavljati točen čas na sistemih, četudi so ugasnjeni in četudi bi se baterije izpraznile. V takih primerih seveda lahko sistem po ponovnem zagonu za uro vpraša dosegljive strežnike s časom, denimo prek protokola NTP. A Microsoft pojasnjuje, da naprava z nepravilnim časom ne more varno komunicirati po omrežju, da bi izvedela točen čas, ki bi ji omogočil varno komunikacijo. To bi se sicer dalo rešiti s kakšno izjemo, a Microsoft se je odločil, da bo problem rešil drugače. V zahtevkih pri šifrirani komunikaciji (SSL handshake) je tudi polje ServerUnixTime, v katerega...

13 komentarjev

Vse najboljše, Slackware!

Slo-Tech - Starejši obiskovalci se bodo spomnili legendarne distribucije Linuxa, ki je danes najstarejša še aktivno vzdrževana distribucija. Minuli teden je praznovala 30. rojstni dan, saj je prva stabilna verzija Slackware 1.0 izšla davnega julija 1993. Tedaj jo je upravljal Patrick Volkerding, ki je še danes odgovoren za njeno vzdrževanje - kot benevoletni diktator.

Prva verzija Slackwara je sicer še nekoliko starejša, saj je 0.97 izšla še nekaj mesecev pred tem. Da danes je Slackware prilezel do verzije 15, katere beta verzija je pokukala na plano leta 2021, stabilna inačica pa februarja letos. Zgodovina Slackwara je v marsičem podobna zgodovini številnih odprtokodnih projektov. Nastal je iz distribucije SLS (Softlanding Linux System), s katero v zgodnjih letih Linuxa marsikdo ni bil zadovoljen. Ian Murdock je na primer ustvaril Debian, Volkerding pa je izdal prečiščen Slackware. Medtem ko jo danes poznamo kot bolj asketsko distribucijo, je bila ena prvih, ki je prinesla več kot le...

23 komentarjev

Prazgodovinski Windows Update oživel

Slo-Tech - Skupnost Windows Update Restored je storila prav to, kar opisuje njihovo ime. Na splet so postavili kopijo starih strani Windows Update z ustreznimi spletnimi aplikacijami, ki so omogočale posodobitve Windows 95, 98, ME, NT 4, 2000, XP in Vista. Gre za posodobitve, ki jih je Microsoft izdal tekom življenjske dobe teh izdelkov, sedaj pa niso več dostopni. V nobenem primeru pa ne gre za kakšne novejše posodobitve, zaradi katerih bi bila uporaba teh operacijskih sistemov spet varna. Za dostop potrebujemo vsaj Internet Explorer 5, kar tudi na starejših sistemih ne bi smel biti problem. Dostop do strani ni šifriran (SSL/TLS), zato tudi stari brskalniki ne bodo imeli težav.

Poleg omenjene strani obstaja tudi Legacy Update, ki pa deluje nekoliko drugače in je namenjena Windows 2000 in XP. Ta omogoča dostop do Microsoftovih strežnikov, kjer so dejansko še vedno na voljo popravki za omenjeni verziji Windows. Za starejše pa je Microsoft sredi leta 2011 ugasnil Windows Update, zato je nova...

22 komentarjev

Microsoft bi želel Windows sčasoma prestaviti v oblak

Slo-Tech - Vest pravzaprav ni presenečenje za nikogar, ki spremlja trende na področju programske opreme ter Microsoftove nedavne poteze in izdelke, denimo Office 365. V spopadu, ki ta hip poteka med FTC in Microsoftom o izdaji soglasja za prevzem Activision Blizzarda, čemur FTC nasprotuje, je Microsoft razkril dolgoročni načrt za Windows. Sčasoma želijo čim več izvodov prestaviti v oblak. Strategija je jasna: Windows 11 bi tekel v oblaku, od koder bi se sproti pretakal (streaming) v napravo.

Vrnitev terminalov torej, le da bi bil mainframe na drugi strani interneta? Bolj prehod na programsko opremo kot storitev (SaaS), ki ponudnikom zagotavlja kontinuirani dotok denarja. Microsoft pripravlja verzijo Windows 365 za domače uporabnike, ki bo omogočala dostop do operacijskega sistema s katerekoli naprave, ki ima dostop do interneta. Takšna rešitev v Windows 365 za operacijska sistema Windows 10 in 11 že obstaja za poslovne uporabnike.

Da želi Microsoft na tak način pritegniti tudi domače...

45 komentarjev

Linux 6.4 podpira Apple M2, AMD-jeve nove procesorje in Intelov LAM

vir: LKML
LKML - Minuli konec tedna je izšla nova verzija Linuxovega jedra, ki nosi oznako 6.4. Okno za dodajo funkcionalnosti (merge window) za to verzijo se je zaprlo 8. maja, sedaj pa je Linus Torvalds ocenil, da je bilo sedem kandidatov za izid (rc) ravno dovolj in pred nami je končna verzija. Po pričakovanjih je v verziji 6.4 poudarek na izboljšavah in optimizaciji kode za novo in obstoječo strojno opremo.

V Linuxu 6.4 je tako izboljšana podpora za Applove čipe M1 in prvikrat tudi podpora za M2. Ta med drugim koristi lastnikom novih prenosnikov MacBook Air (2022) in MacBook Pro ter Mac Mini (2023). Za M2 jedro podpira NVMe, PCIe, Watchdog, Boot Framebuffer, ni pa podpora še na nivoju M1. Na primer v novem Mac Mini še vedno ni podpore za WLAN in Bluetooth, ki potrebujeta System Management Controller (SMC). Prav tako za Mac Mini M2 še vedno ni firmwara za podporo HDMI, zato je dostop omejen na SSH.

Druga pomembna novost je Linear Address Masking (LAM), ki omogoča programski opremi dostop do...

2 komentarja

Izšla nova verzija Debiana 12

Slo-Tech - Po skoraj dveh letih razvoja je izšla nova verzija Linuxove distribucije Debian, ki jo poganja jedro Linux 6.1 LTS. Različica Bookworm nadomešča Debian 11 Bullseye iz leta 2019. Debian je ena najstarejših in najstabilnejših distribucij Linuxa, na kateri so osnovane številne druge, tudi Ubuntu.

V Debianu 12 najdemo LibreOffice 7.4.5.1, Evolution 3.46.4-2, Transmission 3.0, Mozillo Firefox ESR, Nginx 1.22, Emacs 28.2, PHP 8.2, systemd 252, Python 3.11.2, Perl 5.36, Vim 9.0. Privzeto okolje je GNOME 43, na voljo pa tudi druga, denimo KDE Plasma 5.27, LXDE 11, LXQt 1.2.0, MATE 1.26 in Xfce 4.18.

Debian 12 bo uradno podprt do decembra 2026. Novosti so še repozitorij non-free-firmware, podpora APFS (Apple File System), orodje ntfs2btrfs , mimalloc, ksmbd-tools, Secure Boot na ARM64 in številne druge. Prenos je mogoč s spletne strani.

33 komentarjev

Matematika porazila Windows XP

Slo-Tech - Zob časa ga je povozil že zdavnaj, Microsoft ga je nehal podpirati že pred devetimi leti (dasiravno ga je potem še vseeno kdaj posodobil), sedaj pa ga je premagala še matematika. Znan je algoritem za aktivacijo Windows XP, s čimer je možno za vedno in brez povezave do internet aktivirati vse verzije Windows XP. Upati je sicer, da tega leta 2023 ne bo potreboval nihče.

V resnici nikoli ni bilo prav težko dobiti delujoče verzije Windows XP. Obstajala so različna orodja, ki so ustvarjala različne ključe ali uporabo omogočala na druge načine. Večinoma je šlo za hekanje datotek, dešifriranje s silo in podobno. Obstajala so tudi orodja, ki so omogočala odklepanje, če so imela povezavo z internetom (npr. WindowsXPKg), pa tudi različne predaktivirane slike ISO. A vendarle - algoritem v najčistejšem, matematičnem pomenu besede ni bil zlomljen.

Sedaj smo dočakali tudi to. Na spletni strani TinyApps, kjer domujejo številni uporabni kratki programi, se je znašlo orodje za aktivacijo Windows...

10 komentarjev

Windows 11 dobiva umetno inteligenco v obliki Copilota

Slo-Tech - Microsoft je sporočil, da bodo pametnega pomočnika Copilot vgradili neposredno v Windows 11. Gre za robota, ki je že povezan z brskalnikom Edge, pisarniškim paketom Office in najbolj razvpito s platformo za upravljanje s programsko kodo GitHub, zaradi česar si je Microsoft prislužil celo tožbo zaradi domnevnih kršitev avtorskih pravic. Sedaj pa bo Copilot živel kar v orodni vrstici.

Windows Copilot bo znal, kar obvladajo običajni jezikovni pomočniki. Lahko bo povzel vsebino, ki jo prikazujejo aplikacije. Lahko bo razlagal in pojasnjeval z dodatnimi informacijami. Lahko se bo obnašal kot iskalnik (iskalna vrstica sicer ostaja, saj bomo lahko izbirali). Lahko bo izvajal opravila, denimo enostavno spremenil ločljivost na zaslonu ali nastavil alarm.

Konceptualno Copilot deluje enako kot Bing Chat, zato večjih presenečenj tu ni pričakovati. Novosti prihajajo zaradi dejstva, da bo integriran v sistem in zato vplivnejši, ne pa pametnejši. Prvi uporabniki ga bodo lahko preizkusili junija, kasneje pa bo v splošni posodobitvi na voljo vsem.

14 komentarjev

Windows 10 22H2 je bila zadnja večja posodobitev

Slo-Tech - Microsoft je v posodobljenem načrtu za življenjski cikel Windows 10 sporočil, da je velikih posodobitev konec. Pravzaprav je bilo nenavadno, da so kljub izidu Windows 11 že leta 2021 še vedno izhajale. Verzija Windows 10 22H2, ki je izšla konec minulega leta, je zadnja.

To seveda ne pomeni, da se bo Windows 10 takoj odpravil po poti Windows 7 in postal nepodprt. Varnostne posodobitve bo še vedno dobival do 14. oktobra 2025, ki se bo izteklo obdobje podpore. Zatem bo na voljo še podaljšana podpora, ki bo na voljo ob plačilu in za posebne odjemalce. Čeprav na prvi pogled konec podpore za Windows 10 čez dve leti ne bo pomembno vplival na uporabnike, bo vendarle pomembna prelomnica.

Trenutno je v uporabi cel kup računalnikov, ki formalno ne podpirajo Windows 11. Čeprav je bilo s triki možno nanje vseeno namestiti Windows 11, Microsoft uradno vztraja, da to ni predvideno. To pomeni, da bo cel kup strojne opreme tedaj ostal brez operacijskega sistema, ki še prejema varnostne...

74 komentarjev

Pošiljanje sporočil iMessage tudi iz Windows 11

Slo-Tech - Vrsto se Windows in iOS nista najlepše gledala, potem pa je minuli mesec Microsoft naznanil, da se bo Windows 11 kmalu znal pogovarjati z iMessages. Z androidnim sistemom se na tak način pogovarja že dolgo časa, kar omogoča pošiljanje sporočil v imenu telefona kar z računalnika. Sedaj je isto funkcionalnost dobil še za iMessage v programu Phone Link.

Najprej k omejitvam. Podpora je še zelo osnovna, saj kakšni naprednih funkcij ni pričakovati. Microsoft in Apple menita, da je napredna funkcija tudi pošiljanje slik in videoposnetkov, zato bo rokovanje z iMessages prek Windows 11 omejeno na pošiljanje besedila. Nemogoče bo tudi sodelovati v skupinskih pogovorih, kar je tudi napredna funkcija. Hkrati pa so telefon privezali na računalnik, saj bo za uporabo Phone Linka nujno imeti vzpostavljeno aktivno povezavo Bluetooth do telefona. Ta bo torej morda še lahko v sosednji sobi, kaj dlje pa ne. Zagotovo pa Phone Link ne bo nadomestek za nesrečno situacijo, ko telefon pozabimo v službi...

8 komentarjev

Ubuntu Pro prinaša 10-letno podporo

Slo-Tech - Canonical je sporočil, da je paket Ubuntu Pro odslej dostopen javnosti (general availability), potem ko je bil od oktobra na voljo kot beta verzija. Na voljo je le za različice LTS, poleg deset let podpore s popravki pa prinaša tudi kopico dodatnih orodij. Za domače uporabnike je na voljo brezplačno.

Verzije Ubuntuja so običajno podprte devet mesecev, pri čemer so izjeme tako imenovane verzije LTS (long-term support), ki izidejo vsako drugo leto in so normalno podprte pet let, še dodatnih pet let pa v podaljšanem režimu. Lani je Canonical najavil Ubuntu Pro, ki prinaša teh 10 let varnostnih popravkov in dodatna orodja (npr. Ansible, Apache Tomcat, Apache Zookeeper, Docker, Drupal, Nagios, Node.js, phpMyAdmin, Puppet, PowerDNS, Python 2, Redis, Rust, WordPress, ROS). Naročnina nanj zagotavlja tudi popravke za kritične ranljivosti v 24 urah in tehnično podporo za 23.000 paketov in orodij. Druge funkcionalnosti so še Livepatch za posodobitve jedra brez ponovnega zagona, Landscape...

5 komentarjev

Izteka se dobavljivost Windows 10

Heise - Microsoft se je upokojevanja starejših operacijskih sistemom lotil nadvse resno. Po koncu nepreklicnem podpore za Windows 7 in 8.1 izpred tedna dni se sedaj bliža še konec prodaje Windows 10. V Microsoft Store ga bo moč kupiti le še do 31. januarja, s čimer se bo začela zadnja faza v življenjskem ciklu operacijskega sistema. Podpora za obstoječe lastnike, kar vključuje varnostne popravke, bo na voljo do 14. oktobra 2025. Microsoft vsem priporoča, da kupijo novejši Windows 11.

To pa ne pomeni, da Windows 10 ne bo možno več dobiti. Licence bodo še vedno prodajali drugi preprodajalci, denimo Amazon, eBay in lokalni prodajalci. Ti bodo licence prodajali do razprodaje zalog, kar lahko traja še kar nekaj časa. Prav tako velja spomniti, da je prodaja rabljenih licenc v Evropi legalna, zato se ni bati, da bi res zmanjkalo licenc, če bi si jih kdo močno želel.

Za poslovne uporabnike, ki uporabljajo volumsko licenciranje, se kaj dosti spremenilo ne bo. Ti imajo še vedno dostop do vseh...

47 komentarjev

Zbogom, Windows 7 in Windows 8.1

Slo-Tech - Microsoftovi operacijski sistemi imajo zaradi kompleksnega cikla vzdrževanja več koncev, a za Windows 7 in Windows 8.1 je danes napočil dokončni konec. Danes se je iztekla plačljiva podaljšana podpora za Windows 7, ki je za Windows 8.1 tako ali tako sploh ne bo. S tem je skrajni čas za nadgradnjo na novejše sisteme.

Windows 7 je svoj prvi resen konec dočakal že pred tremi leti, a je Microsoft podjetjem ponudil plačljivo triletno podporo, ko je še zagotavljal nujne varnostne popravke. Navsezadnje je sistem že precej v letih, saj je Windows 7 izšel 22. oktobra 2009. Pred tremi leti je bilo podporo moč dobiti le še v okviru programa Extended Security Updates (ESU). Sedaj se je iztekel. Za Windows 8.1 te možnosti sploh ne bo, ker ni bil nikoli tako zelo priljubljen kot Sedmica.

Po statistikah poganjata Windows 7 in 8.1 še približno sedmino računalnikov, v razvitem svetu pa je ta delež še nižji. Na računalnikih, ki jih poganjata, verjetno ne bo možno poganjati Windows 11, bi pa moralo...

12 komentarjev

V Linuxu še vedno vzdržujejo gonilnik za diskete

Slo-Tech - Linux ne bi bil Linux, če ne bi vsake toliko časa v novih verzijah popravili še kakšnega antičnega hrošča. V novi verziji jedra Linux 6.2 so na primer popravili gonilnik za diskete, čeprav disket že desetletje skoraj nihče ne uporablja več, pred tremi leti pa so to funkcionalnost celo razglasili za opuščeno. A Denis Efremov je poslal pull request za svoj popravek v funkciji floppy_alloc_disk().

Gre za znanega hrošča, ki so ga popravljali že v preteklosti. Če je disketa pokvarjena in jo med poizkusom branja izvržemo, se gonilnik preneha odzivati. Nazadnje so to težave odpravili leta 2020 v Linuxu 5.11, a so v spomladi letos popravek odstranili zaradi drugih težav (neposredni dostop prek FDRAWCMD za nestandardne formate in zaščitene diskete). Zgodba ima sicer še daljšo brado, saj je Jiři Kosina že leta 2016 spisal prvi popravek, ki so ga tudi kasneje odstranili, lani pa še enega.

Da so diskete preživele tako dolgo, je pravzaprav neverjetno. Najbolj znan 3,5-palčni format s...

26 komentarjev

Podsistem za Linux na voljo vsem uporabnikom Windows 10 in 11

Slo-Tech - Ena največjih novosti v Windows 11, podsistem za Linux (WSL), ki je omogočal poganjanje programov za Linux, je bil doslej na voljo kot dodatek za Windows 11. Formalno je bil vse od predstavitve v predogledni različici (Preview), zato ni bil splošno dostopen - lahko pa si ga je namestil vsakdo. Sedaj je prikobacal do stabilne verzije, ki je dobila mesto v Mirosoft Storu in je na voljo tako za Windows 11 kakor tudi za Windows 10. Z drugimi besedami: tudi vsak Windows 10 lahko enostavno namesti WSL.

To pomeni, da bodo nadgradnje in popravki hitreje in enostavneje na voljo, saj bo WSL aplikacija v Microsoft Storu. To so storili po pritisku skupnosti, je pojasnil Craig Loewen, saj so ljudje množično povpraševali po WSL v Windows 10. Najnovejša verzija s podporo za grafični pogon se bo namestila iz Stora, četudi bi namestitev sprožili iz PowerShella.

Poenotenje je bilo nujno, saj so se verzije WSL začele kopičiti. Obstajata WSL1 in WSL2 ter Linuxovi distribuciji obeh. Na voljo je bil...

40 komentarjev

Slovenski OS/2 Warp 4 ponovno najden

Slovenski OS/2 Warp 4

vir: Računalniški muzej
Računalniški muzej -

IBM-ov OS/2 Warp 4 (1996) je eden redkih operacijskih sistemov, ki ni bil Microsoftov in je bil sredi 90. let lokaliziran v slovenščino, kar je bila za domačo računalniško skupnost takrat pomembna zadeva. Toda skoraj tri desetletja pozneje, ko je OS/2 izginil s še zadnjih bankomatov v državi, je bila še toliko redkejša slovenska različica tako rekoč za vedno izgubljena. Ali pač?

Vmes je posegel Računalniški muzej s svojimi prizadevanji za ohranjanje dediščine programske opreme - smo tudi ambasador UNESCO Software Heritage.

Google ni bil v veliko pomoč, smo pa kljub temu uspeli najti edini slovenski FixPak, ki je potrdil obstoj slovenske lokalizacije. Ironično – a kot smo Slovenci že prepogosto vajeni – se mapa na IBM-ovem FTP-strežniku (ki še vedno deluje) namesto »Slovenian« imenuje »Slovanian«. Ena od posodobljenih datotek v mapi FixPak je komponenta Win-OS/2 winfile.exe, ki ob uporabi emulatorja WineVDM še vedno deluje na najnovejši različici sistema Windows.

Nato smo se...

18 komentarjev

MacOS 13 Ventura je na voljo

vir: Apple
Apple - Pri Applu so lansirali operacijske sisteme macOS 13 za mace, iPadOS 16 za tablice in iOS 16.1 za telefone.

24. oktober je dan za množično posodabljanje naprav z ugriznjenim jabolkom, kajti nove različice so dobili maci, ipadi in iphoni. V ospredju je macOS 13 ali Ventura, ki prinese predvsem množico izboljšav aplikacij, kjer je eden osrednjih motivov tudi zbliževanje z mobilnimi napravami, oziroma prevzemanje nekaterih funkcij, ki smo jih pred mesecem videli v iOS 16. Pošto je tako mogoče nastaviti za pošiljanje v prihodnosti ali "od-poslati", pa spreminjati sporočila v iMessagu, medtem ko aplikacija Continuity Camera končno omogoči, da iphone nativno uporabimo kot spletno kamerico. Med novim programjem izstopa orodje za večopravilnost Stage Manager, ki je drugačna različica od tiste na tablicah, kjer ima še dosti nerodnosti. Prispela je tudi prva konkretna implementacija orodja Passkey v Safariju, za univerzalno prijavljanje v račune brez tekstovnih gesel. Z Venturo so...

6 komentarjev

Izšla nova verzija Windows 95 kot aplikacije v JavaScriptu

Slo-Tech - Čeprav je Windows 95 dobesedno operacijski sistem prejšnjega tisočletja, še vedno služi kot poligon za dokazovanje sposobnosti nadebudnih razvijalcev. Felix Rieseberg že več let razvija verzijo Windows 95 kot aplikacijo Electron, ki je ta teden dosegla nov mejnik. Štiri leta staro verzijo je nadgradil tako, da lahko teče kot samostojna aplikacija v Windows (32-bitni, 64-bitni, ARM64), Macu (Intel ali Apple M1) ali Linuxu (32-bitni, 64-bitni, ARM64 in ARMv7). V celoti je napisana v JavaScriptu, zato teče nekoliko bolj zatikajoče. Temelji na Electron v21 in projektu v86, torej gre v bistvu za emulator kot aplikacijo. To ni nič posebej novega, je pa vseeno zanimivo.

Kodo in program lahko prenesemo z Githuba. Kot pojasnjuje Rieseberg, je za praktično uporabo - torej za igranje Dooma - seveda bolj smiselno uporabiti pravi virtualni stroj in vanj namestiti Windows 95. A tudi Windows 95 kot aplikacija v Javascriptu deluje povsem spodobno, dasiravno nekoliko počasneje. Predvsem pa se ni...

23 komentarjev

Ubuntu 22.10 izšel

Slo-Tech - Včeraj je izšla nova verzija najpopularnejše distribucije Linuxa, ki jo pripravlja Canonical. Ubuntu 22.10 z delovnim imenom Kinetic Kudu je na voljo v vseh inačicah (Kubuntu 22.10, Xubuntu 22.10, Lubuntu 22.10, Ubuntu Unity 22.10, Ubuntu Studio 22.10, Ubuntu MATE 22.10, Ubuntu Budgie 22.10, Ubuntu Kylin 22.1). Glavna novost je nedvomno verzija Unity 22.10, medtem ko imata Kubuntu in Studio novo okolje KDE Plasma 5.25.5, Xubuntu ima Xfce 4.17, Lubuntu LXQt 1.1.0, MATE pa MATE 1.26. Snamemo jih lahko z uradne strani ali pa v obstoječi namestitvi sprožimo sudo do-release-upgrade. V novem Ubuntu je jedro 5.19.

Privzeto grafično okolje ostaja GNOME 43 (z GTK4), ki omogoča vklop in izklop Wi-Fi, VPN, Bluetooth ipd. z enim klikom. Prenovljen je dostop do sistemskih nastavitev, olajšano je tudi rokovanje z okni in datotekami (novi Nautilus). Novi sistem Pipewire skrbi za zvok, končno so podprte tudi slike v formatu WebP. Kot je že običaj, so posodobljeni tudi vsi pomembni programi,...

21 komentarjev

Windows 7 in Server 2008 R2 bosta dobivala neuradne popravke še dve leti

Neowin - Pred dobrima dvema letoma je Microsoft ukinil podporo za Windows 7 in Server 2008 R2 (dasiravno je kakšen popravek izšel tudi pozneje). Sledila je faza ESU (Extended Security Updates), ki traja tri leta in ko je možno proti plačilu sorazmerno visoke naročnine še dobivati popravke in podporo. To obdobje se bo izteklo januarja 2023 in tedaj bo šel Windows 7 po poti Windows XP - postal bo nepodprt kos zgodovine. A neuradno bo Windows 7 še podprt, so sporočili iz 0patch, ki že ima izkušnje s pripravo popravkov za Windows 7.

Mikropopravke za Windows 7 in Windows Server 2008 R2 bodo pripravljali do januarja 2025. Ti popravki se izvedejo neposredno v pomnilniku, ne spreminjajo pa izvršljivih datotek, zato sploh ni potreben ponovni zagon računalnika. V praksi to poteka tako, da uporabniki najprej namestijo vse popravke iz sheme ESU, nato pa Free Agent 0patch. Shema 0patch je rezultat slovenske pameti (ACROS Security), namenjena pa je tudi starejšim verzijam Windows 10. Mikropopravke...

0 komentarjev

Linux odpravil 20 let starega namernega hrošča

Slo-Tech - Pisali smo že o ranljivosti, ki so se v kakšni kodi skrivale desetletja, to pot pa gre za dvajset starega hrošča v kodi, ki je bil tam namenoma. Pred dvajsetimi leti je bilo upravljanje z energijo ACPI še v povojih, strojna oprema pa ni vedno delovala, kot bi pričakovali. Na sistemih z AMD-jevimi procesorji Athlon se je zgodilo, da procesor ni hotel v stanje pripravljenosti, ko smo to od njega želeli, zato je Linuxovo jedro dobilo berglo. Tako imenovano prazno čakanje (dummy wait op) je predstavljalo izvajanje nepotrebnih bralnih operacij, ki so poskrbele, da je imel procesor čas izvesti ukaz STPCLK#.

Dvajset let pozneje je v kodi še vedno enak pristop, čeprav so moderni Threadripperji neprimerljivi z Athloni, predvsem pa niso pokvarjeni. Težave dlje časa ni nihče opazil, ker ni bila zelo očitna. A novi procesorji imajo čedalje več jeder, prilagajanje frekvence in več stanj delovanja, ko se posamezne funkcije procesorja lahko izklopijo. Zaradi varčevanja z energijo se to pogosto...

23 komentarjev

Microsoft: Windows se vrača v triletni ciklus

Slo-Tech - Iz Redmonda prihajajo čedalje glasnejši namigi, da se zgodovina ponavlja, Windows pa bo spet izhajal v utečenem triletnem ritmu. Sodeč po novem časovnem načrtu naj bi odslej nove različice dobivali vsako tretje leto. V vmesnih korakih pa bodo izhajale nove izdaje obstoječih različic, s čimer se vračamo nazaj h koreninam (OSR-ji, servisni paketi itd.). Windows 3.11 je izšel leta 1992, sledila sta mu Windows 95 in Windows 98. Ali če pogledamo v sodobnost: Windows 7 je izšel leta 2009, Windows 8 leta 2012 in Windows 10 leta 2015.

Potem pa je Microsoft začel eksperimentirati. Windows 10 so ob izidu označili kot zadnjo različico vseh časov, ki bo dobivala kontinuirane nadgradnje. Windows 10 naj bi namreč začel novo ero Windows kot storitve. Microsoft se je v tej smeri sicer trudil in se še, a smo lani vseeno dobili Enajstico. In Enajstici bo očitno sledila Dvanajstica. Izšla bo predvidoma leta 2024, različica z delovnim imenom Sun Valley 3 prihodnje leto pa je odpovedana.

Druga novost...

20 komentarjev

Windows 11 je možno namestiti tudi na nepodprte računalnike

The Verge - Pravzaprav ni presenetljivo, da lahko Windows 11 namestimo na bistveno računalnikov, kot to dovoljuje Microsoft. Od nekdaj so sicer obstajali minimalni standardi, ki so bili povezani z minimalnimi pogoji, da bo strojna oprema sploh zmogla poganjati operacijski sistem, a Microsoft je šel z novo različico še korak dlje. Nepodprti so starejši procesorji (nujni so Intel Core osme generacije ali AMD Ryzen 3000 s podporo za Secure Boot in TPM 2.0), potrebna sta tudi internetna povezava in Microsoftov račun. A že ko je Microsoft pomotoma pripustil eno izmed beta verzij na vse računalnike, je bilo jasno, da so nekatere omejitve kozmetične narave. In res obstaja kopica načinov, da se omejitvam izognemo.

Če na Windows 11 nadgrajujemo, pritožbe namestitvenega programa o nezdružljivosti strojne opreme niso ovira. Prenesti je treba datoteko ISO z Windows 11, popraviti nekaj ključev v registru ter odpreti ISO in pognati namestitvenega čarovnika. Microsoft teh trikov ne namerava preganjati,...

24 komentarjev

Ali Windows 11 res ne more delovati na starih procesorjih?

Slo-Tech - Do pojava Windows 7 je moral biti procesor le dovolj hiter, pa je bil Microsoft zadovoljen. Windows je deloval na vseh združljivih procesorjih, dokler so zmogli dovolj hitro izvajati ukaze, medtem ko generacija ni bila zelo pomembna. Windows 7 se je prvi, a šele z namestitvijo ene izmed posodobitev, začel pritoževati, da je procesor prestar. Windows 11 pa je že zelo izbirčen. Zahteva Intelove procesorje Core osme generacije ali AMD-jev Ryzen 3000 oziroma novejše ter Secure Boot in TPM 2.0. V praksi to pomeni, da računalniki iz leta 2018 z Windows 11 ne bodo imeli težave, za starejše pa ni nujno, da bodo imeli dovolj novo strojno opremo. Microsoft pojasnjuje, da je to nujno, ker le novejši podpirajo varnostne funkcionalnosti.

V praksi je seveda malce drugače. Windows 11 je možno na silo namestiti na vse računalnike, ki zmorejo poganjati 64-bitni Windows 10. Večjih težav ni, le da nekatere možnosti avtomatičnega nameščenja, recimo obnovitve sistema, če gre kaj narobe, ne delujejo....

59 komentarjev

Na starejše iPade uspeli namestiti Linux

Slo-Tech - Čeprav so bili dizajnirani, da ne bi nikoli poganjali ničesar drugega kakor Applov operacijski sistem, so na starejše iPade s procesorskimi čipi A7 ali A8 (torej iz let 2013 in 2014) uspeli namestiti Linux. Razvijalec Konrad Dybcio in tviteraš z vzdevkom quaack723 sta uspela na iPad Air 2 namestiti in z njega zagnati Linuxovo jedro 5.18. Uporabila sta distribucijo Alpine Linux, ki je namenjena prvenstveno androidnim napravam. To odpira možnosti za namestitev Linuxa na vse starejše Applove naprave, vključno z iPhonom 5S in HomePodom. Vseh funkcij jima še ni uspelo omogočiti, denimo USB ali Bluetootha, je pa to prvi korak.

Podrobnosti še nista razkrila, se pa glede na uporabo ključnika #checkm8 zdi, da sta uporabila to ranljivost. Za zdaj je razvijalcem Linux uspeli pognati na iPad Airu, iPad Airu 2 in starejšem iPad mini. To so starejše naprave, ki niso primerne za poganjanje modernih distribucij za splošno rabo, ker so prešibke. Imajo namreč počasne procesorje in gigabajt ali dva...

9 komentarjev

Oraclov Solaris 11.4 CBE odslej odprt

Slo-Tech - Zadnja verzija Oraclovega Solarisa 11.4 CBE (Common Build Environment) je odslej na voljo kot brezplačen odprtokoden sistem za razvijalec ali če ga uporabljamo doma za nekomercialne namene. Izdan je pod Oraclovo licenco. To je prva verzija Solarisa 11.4, ki jo je možno dobiti brez nakupa Oraclove podpore.

Izšel je že marca letos, a brez velikega pompa, zato s(m)o ga mediji večidel prezrli. Za prenos potrebujemo račun pri Oraclu, ki pa ga lahko ustvarimo brezplačno. Verzije CBE je Oracle začel izdajati leta 2009, ko je kupil Sun Microsystem in njihov Solaris. CBE bi lahko primerjali z verzijami beta, saj so nekakšne predverzije za kasnejši SRU (Support Repository Update). Verzije, ki so bile doslej na voljo brezplačno, niso vsebovale vseh sprememb in popravkov, ki so mesečno prihajali v SRU. Tudi zato je Oracle sedaj odprl še verzijo CBE. Nadgradnja s CBE na SRU pa bo še vedno plačljiva. Zaradi Oraclovih praks v preteklosti so sicer številni uporabniki skeptični, saj se lahko...

39 komentarjev

Na spletu se je našel posnetek uradne predstavitve Windows 95

Slo-Tech - Pred dobrimi 26 leti je bil svet računalništva precej drugačen kot danes, na osebnih računalnikih pa je začenjal kraljevati Windows 95. Eden izmed zgodovinskih trenutkov je tudi uradna predstavitev, ki je potekala 24. avgusta 1995. Na dogodek v tedaj še skromen Microsoftov kampus v Redmondu blizu Seattla so prispeli novinarji iz cele države, ki so bili mesece testirali beta verzije Windows 95. Na internetu se je sedaj končno znašel posnetek celotne prireditve, na kateri so glavno vlogo odigrali Bill Gates, Steve Ballmer in Jay Leno.

Za tiste, ki jih na predstavitvi ni bilo, so morali doslej zadostovati posamezni izseki, ki so bili dostopni na internetu. Med bolj znane sodijo ples Billa Gatesa na odru, nastop Micka Jaggerja s skladbo Start Me Up, ki je bila nekakšna neuradna himna dogodka in Windows 95 nasploh, ter bolj ali manj posrečene šale Jaya Lena. Celoten dogodek ima podoben zgodovinski pomen kakor prvo Torvaldsovo predavanje o Linuxu leta 1994, ki se je tudi nedavno našlo.

...

57 komentarjev

Windows 11 Pro bo zahteval internetno povezavo

Slo-Tech - Večina operacijskih sistemov pri namestitvi želi uporabnika nagovoriti v ustvaritev spletnega računa, a če tega ne želi ali morebiti celo nima internetne povezave, se je temu vsaj za osnovne funkcionalnosti dalo izogniti. Windows 11 Pro bo v prihodnosti, podobno kot inačica Home že sedaj, to v celoti onemogočil. Brez aktivne internetne povezave sistema sami ne bomo mogli namestiti. To je najočitnejša izmed več sprememb, ki jih prinaša najnovejša predogledna verzija (Insider Preview) Windows 11.

V trenutni inačici je na računalniku, ki nima aktivne povezave z internetom, še moč namestiti Windows 11. Po novem pa to sploh ne bo mogoče. Tudi v preostalih operacijskih sistemih so spletni računi zaželeni, a vsaj osnovne funkcionalnosti delujejo tudi brez. V Applovih macih obstaja možnost lokalnega računa. Celo iPhoni in iPadi delujejo brez povezave in brez računa. Android jo potrebuje za aktivacijo, ne pa za vpis in dostop do namizja. Celo najbolj internetni Chrome OS ima račun za...

276 komentarjev

Chrome OS prihaja na PC-je in starejše Mace

Slo-Tech - Google je danes predstavil Chrome OS Flex, ki predstavlja pomemben korak pri razširitvi Chrome OS na običajne osebne računalnike na Intelovi arhitekturi. Chrome OS Flex je zgrajen na platformi CloudReady, ki jo je Google pridobil leta 2020. Na voljo je delujoča predogledna verzija.

Zamisel je preprosta. Chrome OS želijo pripeljati na katerikoli računalnik (PC-ji, Maci pa izpred leta 2016). Google je objavil seznam računalnikov, na katerih bo to zagotovo možno, a z veliko verjetnostjo bo šlo tudi na kakšnem drugem. Chrome OS in Chrome OS Flex uporabljata isto kodo in bosta izhajala v istem ritmu, zato bo tudi uporabniška izkušnja praktično identična. Za zdaj na Chrome OS Flex še ni podpore za Google Play Store in aplikacije z Androida, bi se pa to utegnilo v prihodnosti spremeniti. Trenutno pa ima osnovno opremo, denimo Google Workspace.

Namestitev Chrome OS Flex bo enostavna. V računalnik vstavimo zagonski ključek USB, s katerega ga zaženemo in že uporabljamo. Možno pa ga je...

31 komentarjev

Našel se je izgubljeni posnetek prvega Torvaldsovega predavanja o Linuxu

Slo-Tech - Davnega leta 1994 je tedaj neznani Linus Torvalds na konferenci DECUS (Digital Equipment Computer Users Society) v New Orleansu na dveh predavanjih predstavil nastajajoči operacijski sistem Linux. Prvo predavanje je imelo naslov Uvod v Linux (An Introduction to Linux), drugo pa težave pri implementaciji (Implementation Issues in Linux). Torvalds je seveda v svoji karieri izvedel že ničkoliko predavanj, a na tistem DECUS-u je prvikrat predaval na veliki konferenci, in to v angleščini. Linux, ki je v verziji 0.01 luč sveta ugledal leta 1991, so tedaj poznali le redki. Leta 1994 je bilo jedro po Torvaldsovih besedah prvikrat dovolj stabilno, da si je zaslužilo oznako verzije 1.0.

Torvalds tedaj sploh ne bi mogel na konferenco, če mu ne bi Jon Hall po prošnjah kolegov uredil financiranja poti. Torvaldsa tedaj sploh ni poznal. Hall je, čeprav je imel zgoščenko s kodo že nekaj mesecev v pisarni v predalu, na DECUS-u prvikrat uporabil Linux in bil navdušen. In zato je bil še isti dan med...

21 komentarjev

Kdaj bo Linuxovo jedro dvojezično v C-ju in Rustu

Slo-Tech - Da je Linuxovo jedro napisano v C-ju, je bil zelo dolgo eden izmed aksiomov računalništva, a se to utegne kmalu dopolniti. Že dlje časa potekajo prizadevanja, da bi v jedro vključili tudi Rust, kar podpira tudi Google. To seveda ne pomeni, da bi prepisali celotno jedro v Rust, bi pa v njem lahko nastajala nova koda. Razlogov za spremembo je kar nekaj, med njimi tudi boljše upravljanje pomnilnika, kar bi zmanjšalo verjetnost za vnos varnostnih ranljivosti iz tega naslova. Ocenjujejo, da je upravljanje s pomnilnikom razlog za približno dve tretjini varnostnih lukenj. Sedaj je Rust še korak bliže jedru.

Ena izmed pomembnih sprememb je uporaba stabilnega prevajalnika. Doslej so uporabljali beta verzije, odslej pa bo Rust on Linux uporabljal vsakokratno stabilno verzijo (trenutno Rust 1.57.0). Miguel Ojeda, vodja projekta Rust on Linux, pojasnjuje, da so s tem odstranili nekaj nestabilnih funkcij in povečali stabilnost kode. Starosta razvoja Linuxovega jedra Greg Kroah-Hartman dodaja,...

30 komentarjev

Windows 11 še ni našel poti do src uporabnikov

Slo-Tech - Minevata dva meseca od izida Microsoftovega najnovejšega operacijskega sistema Windows 11, ki pa med uporabniki ni požel navdušenja, kot so ga v Redmondu pričakovali. Nasprotno, komajda kdo se je odločil za nadgradnjo, kažejo statistike. Čeprav je Windows 11 za imetnike prejšnje verzije operacijskega sistema na voljo brezplačno, ima manj kot enoodstotni tržni delež. Konec novembra ga je imelo 0,2 odstotka računalnikov, kar je celo manj od Windows XP (3,6 odstotka) ali Windows 8 (0,95 odstotka).

Razlogov je gotovo več, med katerimi je eden pomembnejših izbirčnost sistema. TPM preprečuje namestitev na številne starejše naprave, čeprav je Microsoft nekoliko omilil začetne zahteve. Drugi razlog je vztrajnost uporabnikov. Kdor ima Windows 10, je verjetno z njim povsem zadovoljen, medtem ko imajo uporabniki Windows XP ali Windows 7 - ki sploh nista več podprta - druge razlog za vztrajanje, denimo združljivost z drugo programsko ali strojno opremo.

Microsoft medtem nadalje pili Windows...

87 komentarjev

Schleswig-Holstein gre na Linux

Slo-Tech - Nemška zvezna dežela Schleswig-Holstein bo do konca leta 2026 na več kot 25.000 računalnikih v javni in državni upravi, vključno s šolami, namesto Microsoftovega pisarniškega paketa uporabljala LibreOffice. V nadaljevanju bodo zamenjali tudi operacijski sistem, in sicer bodo z Windows prestopili na Linux. Parlament je že sprejel ustrezne dokumente.

Pristojni minister Jan Philipp Albrecht je v intervjuju za c'net pojasnil, kako se bodo prestopa lotili in v čem se bo razlikoval od spodletelega münchenskega poizkusa. V koalicijsko pogodbo so prestop na odprto kodo v Schleswig-Holsteinu zapisali že leta 2017 na zahtevo Zelenih. Sedaj postajajo načrti konkretnejši.

Minister je pojasnil, da z uporabo plačljive programske opreme trkajo na meje možnega, tako v finančnem smislu kakor v smislu digitalizacije javne uprave. Od odprte kode pričakujejo več fleksibilnosti in nižje stroške, ob tem pa poudarja še varovanje zasebnosti in podatkov. Za zdaj ostaja Schleswig-Holstein edina zvezna...

117 komentarjev

Okleščeni Windows 11 SE za šole je tu

Slo-Tech - Microsoft je pripravil še okleščeno verzijo Windows 11 SE, ki bo namenjena šibkim prenosnikom. V tem segmentu trenutno vodijo Googlovi chromebooki, za kar Microsoft ni bil našel odgovora. Zaprti Windows 10 S, ki je dovoljeval nameščanje zgolj aplikacij iz Microsoft Stora, je bil pravcata polomija, zato sedaj poizkušajo znova, nekako v slogu kasneje odpovedanega Windows 10X.

Windows 11 SE bo namenjen počasnim poceni napravam, na voljo pa bo le šolam in ostalim izobraževalnim ustanovam. Windows 11 SE je sicer optimiziran za Microsoftove programe, a podpira tudi nekatero programsko opremo tretjih proizvajalcev. To je za šole skorajda nujno, saj je na primer Zoom med epidemijo postal izjemno priljubljen. Operacijski sistem sploh ne bo imel Microsoft Stora, temveč bodo programe odobravali administratorji. Izbirali jih bodo lahko s seznama preverjenih.

Sicer je Windows 11 SE sorazmerno podoben večjemu bratu. Manjkata Snap Layouts in Widgets, programi se vedno odpirajo maksimirano, Edge...

42 komentarjev

Windows XP 20 let pozneje

Slo-Tech - Dvajset let je že minilo, odkar je Microsoft poenotil liniji operacijskih sistemov NT in 9x ter izdal Windows XP. Prvi operacijski za domače uporabnike, ki ni bil več 16/32-bitni hibrid, temveč osnovan na jedru NT, je predstavljal tako veliko revolucijo, da še danes teče na več osebnih računalnikih kakor Linux. Privzeto ozadje na namizju pa je postala največkrat ogledana fotografija na svetu.

Windows XP je bil uradno nared 24. avgusta, ko se je redna prodaja začela 25. oktobra 2001. Kljub začetni skepsi, češ da Windows XP ne bo zmogel poganjati starejših iger in strojne opreme, ki je potrebovala jedro 9x, in pomislekom uporabnikov Windows 2000, da je XP preveč načičkan, je hitro osvojil srca uporabnikov. Prikupil se jim je tako močno, da kljub velikemu uspehu drugega naslednika Windows 7 še vedno ostaja zvest spremljevalec dobrega odstotka uporabnikov, čeprav je sedaj to že nevarno. Redne podpore za Windows XP je bilo konec 14. aprila 2009, razširjene plačljive še pet let...

25 komentarjev

Windows 11 na AMD-jevih procesorjih spet do sape

AMD - Microsoft in AMD sta izdala ustreza popravka za težave Windows 11 na novejših procesorjih Ryzen, ki so delovali do 15 odstotkov počasneje od zmožnosti. Podjetji sta držali besedo in v manj kot mesecu dni pripravili nove gonilnike in programske popravke.

AMD je izdal novi gonilnik za vezni nabor (chipset), ki odpravlja težavo pri izbiri jedra, zaradi česar so sistemi z veliko jedri delovali neoptimalno. Tudi kogar težava ne pesti, ker na primer uporablja Windows 10, bo nekaj pridobil z drugimi izboljšavami v gonilniku, ki bolje izkoristi procesorje Ryzen in Threadripper. Nova verzija gonilnika nosi oznako 3.10.08.506.

Druga težava je tičala v izrabi tretjenivojskega predpomnilnika (L3), kar je odneslo 3-5 odstotkov, pri igrah pa vse do 15 odstotkov. Napaka je odpravljena v verziji Windows 11 22000.282 ter kot popravek v Windows Update. Popravek odpravlja tudi nekaj drugih težav, denimo zatikanje pri vnosu črk prek tipkovnic za Bluetooth in podobno.

29 komentarjev

Microsoft bo popravil težave AMD-jev v Windows 11

Slo-Tech - Ko je ta teden uradno izšel Windows 11, smo opazili, da zaradi težav z izrabo AMD-jevih procesorjev Ryzen 7 in 9 na njih deluje do 15 odstotkov počasneje. V praksi naj bi bile povprečne upočasnitve od 3 do 5 odstotkov, kar ni tragično, je pa za nov operacijski sistem neprijetno. Prvi popravki, ki so izšli za Windows 11, so problem še poslabšali. Težave izvirajo iz izrabe tretjenivojskega predpomnilnika (L3), ki ima zaradi hrošča trikrat daljše dostopne čase, in iz tehnologije za premik niti programov na trenutno najhitrejše jedro.

Meritve so pokazale, da so se dostopni časi do L3 na Ryznu 7 2700X v Windows 11 povečali z 10 ns na 17 ns, zadnji popravek pa jih je podaljšal še do 32 ns. To težavo naj bi Microsoft odpravil v izrednem paketu popravkov ta torek, težavo z jedri pa v novem AMD-jevem gonilniku še dva dni pozneje.

To nista edina hrošča v Windows 11. Nekateri uporabniki po nadgradnji ne vidijo nove orodne vrstice (Taskbar), hrošč v PowerShellu lahko disk napolni z...

37 komentarjev

Izšel Ubuntu 21.10

Slo-Tech - Po urniku je izšla nova verzija najpopularnejše Linuxove distribucije Ubuntu. Glede na datum izida se imenuje Ubuntu 21.10 (Impish Indri). Gre za klasično verzijo, ki bo podprta devet mesecev (do julija prihodnje leto). Poganja jo jedro 5.13, ki med drugim podpira čipe Apple M1. Novo verzijo lahko snamemo z interneta ali pa počakamo, da nam obstoječa namestitev Ubuntuja ponudi nadgradnjo (na verzijah LTS je to treba posebej zahtevati).

Grafično okolje je novi GNOME 40, ki ob zagonu ne prikaže praznega namizja, temveč Activities. Vrstica s priljubljenimi je sedaj na dnu zaslona, podobno kot pri macih, medtem ko se zaganjalnik aplikacij prikaže z leve. Firefox je odslej verzija Snap. Druga nova programska oprema obsega še PHP 8.0, prevajalnik GCC 11 (s podporo za procesorje AMD Zen 3), Mesa 21.2 (s podporo za OpenGL in Vulkan) itd. Uporabniki aplikacij za Windows bodo veseli podpore za Windows Subsystem for Linux, tako da bo Ubuntu brez težav tekel pod Windows v emulaciji.

...

73 komentarjev

Windows 11 je tu

Slo-Tech - Ta teden je s precej manj pompa kot v preteklosti izšla nova verzija Windows 11. Enajstica je zanimiva žival, skorajda samorog, saj je ob izidu Windows 10 Microsoft sprva trdil, da je to zadnja verzija vseh časov, ki bo imela inkrementalne nadgradnje v neskončnost. A če ne prej je letos dokončno postalo jasno, da bo izšel tudi Windows 11. Šest let po Desetici je Enajstica tu.

Windows 11 je za licenčne uporabnike Windows 10 na voljo kot brezplačna nadgradnja, podobno kot je bil Windows 10 nadgradnja - in to mestoma kar vsiljena - za imetnike Osmice. Windows 11 pa ne bo na voljo za vse, saj je pri strojni opremi precej izbirčen, zlasti pri procesorjih (osma generacija Intel Core ali druga generacija AMD Ryzen) in TPM 2.0. A kdor bo zahteve izpolnil, lahko v Windows Update pridobi novo verzijo. Toda ne vsi takoj, saj se je Microsoft odločil za postopno sproščanje.

Najprej pade v oči prenovljen grafični vmesnik, v katerem so osveženi meni Start in začetni zaslon, opravilne vrstice,...

257 komentarjev

Microsoft Store se končno odpira za druge trgovine

Slo-Tech - Microsoftova tržnica z aplikacijami je bila doslej omejena le na Microsoftove programe in aplikacije, ki jih je odobril Microsoft, a so sedaj končno začeli rahljati omejitve. Večje spremembe so napovedali junija, med drugim znižanje provizij in možnost, da založniki 100 odstotkov prihodkov, če nakupe v aplikacijah izvajajo prek alternativnih platform. Tedaj so najavili tudi, da bodo tržnico odprli za druge trgovine, denimo Steam.

Nova pravila, ki so začela veljati sedaj, pa izrecno odpirajo platformo za te zunanje tržnice. To pomeni, da prihajajo Amazonov Appstore, Epic Games Store in druge. Microsoft se bo držal obljube in ne bo zahteval provizije za nakupe na teh drugih tržnicah. O Steamu za zdaj še ni informacij, a se utegne prav tako kmalu pojaviti v Microsoft Storu.

Giorgio Sardo, ki vodi Microsoft Store, pojasnjuje, da bo aplikacije za druge tržnice možno najti enostavni kot vse preostale aplikacije. Amazon in Epic Games sta že dogovorjena, preostale še vabijo k pristopu....

6 komentarjev

Ubuntu 14.04 in 16.04 po novem z desetletno podporo

Slo-Tech - Dvakrat letno izide nova verzija najpopularnejše Linuxove distribucije Ubuntu, kar ima tudi temno stran. Načeloma je vsaka izdaja aktivno vzdrževana le devet mesecev, kar je za domače uporabnike morda še sprejemljivo, za podjetja pa seveda ni. Zaradi tega vsaki dve leti izide tako imenovana verzija LTS (long-term support), ki ima pet let podpore. To pa je že dovolj, da podjetja lahko normalno načrtujejo cikle nadgradnje. Razen kadar ni.

Ubuntu je danes razveselil z vestjo
, da bosta Ubuntu 14.04 in 16.04 po novem podprta deset let. Prvi pet let bo podpora običajna, nato pa se bo začelo obdobje ESM (Extended Security Maintenance). V tem času bo Canonical še vedno nudil vzdrževanje infrastrukture z varnostnimi popravki in posodobitvami jedra. ESM ne bo zastonj, temveč bo treba naročiti Ubuntu Advantage (UA). Cene niso zelo visoke, segajo pa od 25 dolarjev za namizni računalnik z osnovno podporo do 225 dolarjev za fizični strežnik.


17 komentarjev

Microsoft zlomil delovanje Windows 11 z oglasom

Slo-Tech - Čez manj kot mesec dni izide nova verzija Mirosoftovega operacijskega sistema, zato so verzije na kanalu Insider že zelo blizu končne. Zadnja inačica (build) je imela nenavadno težavo, saj se orodna vrstica, namizje in nekaj drugih ključnih komponent ni naložilo. Microsoft je hitro objavil navodila, kako lahko iz Task Managerja vstopimo v Urejevalnik registra in odpravimo težavo, s čimer pa se zgodba ni zaključila. Podrobna analiza je namreč odkrila, da je za težave kriva - reklama.

Da, v Windows 11 bodo prisotne reklame. Zadnja težava je koreninila v IrisService, ki je del Windows Spotlighta. To je del namizja Bing, ki prikazuje datum, promocije, predloge, namige in tudi reklame. Težave torej ni povzročila kakšna posodobitev, ki bi jo Windows Update naložil samodejno, temveč reklama za Microsoft Teams. To pa razkriva dve veliki težavi, ki ju ima Windows 11. Prva je ta, da neumorno prioritizira lastne aplikacije in storitve, česar smo se navadili tudi že v Windows 10. Druga težava...

80 komentarjev

Windows 11 izidejo 5. oktobra

The Windows Blog - Microsoft bo Windows 11 lansiral 5. oktobra - oziroma s tem pričel, kajti posodabljanje bo do uporabnikov vnovič prihajalo postopno in naj bi trajalo do sredine prihodnjega leta. Na štartu tudi še ne bodo na voljo Androidne aplikacije.

Ko so v Redmondu junija najavili Windows 11, so izid nedoločeno postavili nekam v jesen, a že takrat smo zaradi kopice namigov vedeli, da je najverjetnejši datum v oktobru. Včeraj so potrdili, da končna različica prispe 5. oktobra, toda kot je praksa v zadnjih generacijah operacijskega sistema, ne bo vsem na voljo na isti dan, obenem pa takrat tudi ne bo vsebovala vsega, kar so sprva najavili. Oktobra se tako brezplačne nadgradnje z desetke lahko nadejajo imetniki najnovejših naprav, nakar naj bi postopno prihajali na vrsto še tisti s starejšimi in šibkejšimi, vse do nekje sredine leta 2022. Kdaj približno bomo na vrsti, lahko poizvemo skozi funkcijo Windows Update ali prenovljeno aplikacijo PC Health Check. Prav vsi pa bomo še čakali na Androidne...

66 komentarjev

Windowse 11 bo mogoče ročno namestiti tudi na starejše naprave

The Windows Blog - Pri Microsoftu so objavili rahle spremembe strojnih zahtev za Windows 11. Na spisek podprtih procesorjev so dodali nekaj modelov, predvsem pa bodo dopustili možnost, da se operacijski sistem namesti tudi na uradno nepodprte računalnike, toda na račun izgube podpore uporabnikom.

Vse odkar so pri Microsoftu junija najavili enajsta Okna, burijo duhove strojne zahteve za njihovo poganjanje. Te so namreč nenavadno skrajne: sprva so bili podprti zgolj do tri leta stari centralni procesorji - Intelovi cori od osme generacije naprej in AMDjevi ryzeni od serije 2000 dalje. Obenem zahtevajo tudi strojno kodo UEFI in podporo varnostnemu koprocesorju, oziroma standardu TPM 2.0. V Redmondu pravijo, da so se za tako visoke kriterije odločili zaradi zagotavljanja varnosti in stabilnosti sistemov z Windowsi 11. Že na leto starejših računalnikih naj bi se pojavnost "zaslonov smrti" skokovito povečala, medtem ko je za nenadno zavzetost glede varnosti bržkone zaslužno predvsem epidemično širjenje...

36 komentarjev

V Windows 10 za administratorske pravice potrebujete le Razerjevo miško

Slo-Tech - V Windows 10 in 11 so odkrili enega bizarnejših načinov, kako neupravičeno pridobiti administratorske privilegije. Za popoln nadzor nad računalnikom, kjer smo le običajni uporabnik, zadostuje vanj priključiti katerokoli napravo proizvajalca Razer, denimo miško. Razer je že priznal težavo v svojih gonilnikih in napovedal popravke. Za napad potrebujemo fizični dostop do računalnika (local privilege escalation).

Izvedba je preprosta. Ko v računalnik priključimo napravo, bo Windows z medmrežja samodejno snel programsko opremo Razer Synapse in jo pričel nameščati. Toda Windows požene RazerInstaller.exe prek procesa, ki ima administratorske privilegije, da se lahko ta namesti. Med namestitvijo moramo izbrati mapo, kjer lahko v pogovornem oknu kliknemo z desno tipko in izberemo Open PowerShell Window Here. Odpre se razširjena ukazna vrstica (powershell), ki teče z administratorskimi privilegiji. To pomeni, da lahko izvedemo katerikoli ukaz. Raziskovalci ob tem opozarjajo, da verjetno...

29 komentarjev

Linux je star 30 let

Slo-Tech - Linux sicer nima uradnega rojstnega dne oziroma bi lahko praznovali več datumov, a bržčas eden boljših približkov je 25. avgust, ko je Linus Torvalds v novičarski skupini comp.os.minix objavil sporočilo, da razvija prostodostopen operacijski sistem. Pred 30 leti je zapisal, da gre zgolj za konjiček, ki se ne bo nikoli razvil v velik projekt in da ne bo podpiral nič drugega kot x86. Bolj se ne bi bil mogel zmotiti. Linux je danes najbolj popularen operacijski sistem (le na osebnih računalnikih zaostaja), ki poganja vse od pametnih ur in telefonov do superračunalnikov in vesoljskih plovil.

Drugi rojstni dan bi lahko bil 17. september 1991, ko je Torvalds javno obelodanil prvo verzijo (0.01). Tekla je na procesorju 386, zaganjala se je z disket in podpirala je finsko tipkovnico. Verzija 0.12, ki je izšla pol leta pozneje, je z licenco GPL in podporo nekoliko več strojne opreme navdušila prve zanesenjake, ki so se pridružili razvoju. Leta 1994 je izšel Linux 1.0 in Linuxa ni mogel...

53 komentarjev

Kako je Google z enim znakom v kodi pokvaril prijavo v Chrome OS

Slo-Tech - Google je v posodobitvi 91.0.4472.165 za Chrome OS zagrešil napako, zaradi katere se uporabniki niso mogli več prijaviti v naprave. Ker se Chrome OS kot operacijski sistem za naprave, ki se zanašajo pretežno na oblak, posodablja avtomatično ob ponovnem zagonu, uporabniki niso mogli storiti ničesar. V novi verziji 91.0.4472.167, ki je sedaj nared, so napako popravili. Kogar je nevšečnost doletela, lahko bodisi počaka, da se naprava ponovno samodejno posodobi, ali pa jo tovarniško ponastavi. Komur naprava deluje, se še nekaj dni odsvetuje ponovi zagon, da ne bi slučajno posodobil na nepravo verzijo.

Zanimivo pa si je bilo pogledati, kje je Google storil napako. Ker je Chrome OS odprtokoden, je to možno. Uporabniki na redditu so hitro ugotovili, da je šlo za napako v enem znaku. Namesto standardnega operaterja &&, ki v C++ pomeni 'in', se je v kodi pomotoma zapisal &. To je pomenilo, da Chrome OS sploh ni preverjal gesla, temveč je avtomatično javil napako.

Precej manj razumljivo pa...

29 komentarjev

Microsoftova distribucija Linuxa čaka pogumne

Slo-Tech - Microsoft je že lanskega novembra brez velikega pompa na Githubu objavil kodo lastne Linuxove distribucije CBL-Mariner, sedaj pa je postala njena uporaba še enostavnejša. Microsoftov Juan Manuel Rey je spisal natančna navodila, kako prevedemo kodo in si namestimo CLB-Mariner. Ne obstaja namreč ISO, temveč jo moramo prevesti v Ubuntuju.

Ob tem povejmo, da CBL-Mariner ni namizna distribucija, namenjena vsakodnevni uporabi na delovnih postajah ali osebnih računalnikih. Namesto tega gre za strežniško verzijo, ki se uporablja za poganjanje Microsoftove infrastrukture v oblaku in pripadajočih storitev. Gre za enotno platformo, ki jo ima Microsoft za nudenje z Linuxom združljivih aplikacij. CBL-Mariner je lahka distribucija, ki vključuje osnovne paketke, na katere je možno po potrebi dodajati RPM-je iz SPEC-a oziroma izvornih datotek.

0 komentarjev

Microsoft predstavil OS v oblaku Windows 365

Microsoft - Pri Microsoftu bodo v začetku avgusta virtualizacijsko storitev Azure Virtual Desktop nadgradili v elegantnejšo Cloud PC, z operacijskim sistemom Windows 365.

Storitve, kjer lahko v oblaku poganjamo ne samo posamezno programje, kot so igre, temveč celotna namizja, niso nekaj novega; tudi Microsoft tu ponuja Azure Virtual Desktop. Rešitve te sorte so primerne predvsem za tiste, ki morajo imeti svoje delovno okolje na več napravah, po možnosti na različnih fizičnih delovnih mestih. Pandemija covida-19 in posledičen razmah hibridnega dela iz pisarne ter doma sta očitno velikana iz Redmonda spodbudila, da svojo ponudbo okrepi. 2. avgusta prispe servis Cloud PC, ki bo ponujal virtualna namizja, gnana z operacijskim sistemom Windows 365.

Okna 365 bodo imela konkretno obliko desetke ali (ko ta prispe) enajstke, uporabnik pa bo lahko do njih dostopal skozi brskalnik ali namensko aplikacijo Remote Desktop, ki bo omogočala dostop tudi iz macov, Linuxa, iPadov in Androidnih naprav. O ceni...

68 komentarjev

Windows: po desetki vendarle enajstica

vir: Microsoft

Slo-Tech - Po tednih ugibanja smo tudi uradno dočakali novo iteracijo operacijskega sistema Windows. Satya Nadela, predsednik uprave in izvršni direktor Microsofta je novost pospremil z besedami, da gre za prvo različico nove dobe Windows. Zeh, skoraj enako kot prejšnjič. Mimogrede, Microsoft je te dni po tržni kapitalizaciji postal drugo podjetje na svetu, vredno več kot dva bilijona ameriških dolarjev, prvemu je to lani uspelo Applu.

Windows 11 bo sicer na voljo kot brezplačna nadgradnja za obstoječe uporabnike Windows 10, bo pa za delovanje potrebno izpolniti nekaj zahtev, denimo najmanj 4 GB pomnilnika, 64 GB prostora na disku in čip z varnostno platformo TPM 2.0. Zaradi slednjega mora biti procesor po novem združljiv z Microsoftovimi zahtevami in to pomeni, da izdelki iz dobe pred 8. generacijo Intel Core in AMDjevimi Ryzeni 2000 najverjetneje ne bodo delovali. TPM čip sicer strojnem nivoju skrbi za varnost šifrirnih ključev, poverilnic in vsega drugega zaupnega. Mogoče ga je uporabiti...

107 komentarjev

Windows 11 pobegnil, Microsoft pripravlja dogodek

Slo-Tech - Na internet niso ušle samo informacije, da Microsoft bržkone pripravlja novo verzijo Windows, ki bo kljub zaklinjanju, da je 10 zadnja verzija, ki jo bomo kdajkoli potrebovali, nosila ime 11. Odtekli so tudi posnetki in na koncu je na internetu pristala celo datoteka ISO z verzijo, ki jo je moč namestiti. Microsoftu seveda to ni všeč.

Strani, ki so gostile pobeglo kopijo Windows 11, so dobile zahtevke po DCMA, da jo morajo takoj odstraniti. Ob tem je zanimivo, da je to trajalo dlje kot običajno, hkrati pa Microsoft uradno sploh še ni komentiral dogodka. Sprva je to dajalo misliti, da gre morebiti za raco, a sedanji zahtevki DCMA pričajo o avtentičnosti. Medtem je ISO pobegnil v divjino, na več spletnih strani in torrent, torej ga ni možno več ustaviti. Drugo vprašanje pa seveda je, zakaj bi želel kdo namestiti nepreverjeno verzijo Windows iz neznanega vira.

In kdaj bo znanega kaj več? V četrtek popoldne po slovenskem času se obeta dogodek, na katerem bo Microsoft predstavil novo...

78 komentarjev

14. oktober 2025: konec podpore za Windows 10

vir: Flickr

Slo-Tech - Podpora Windows 10 se bo tako iztekla nekaj več kot desetletje po prvi predstavitvi tega operacijskega sistema, ki se je zgodila le tri leta po splovitvi Windows 8 in dve leti po 8.1. Deset let sicer predstavlja nekako običajen Microsoftov podporni cikel, obenem pa to pomeni, da se bo morala naslednja različica, ki jo bomo spoznali čez dober teden dni, med uporabniki - Windows 10 jih ima 1,3 milijarde - dodobra zasidrati v naslednjih štirih letih. Kar je pred petnajstimi leti povzročalo težave, saj zlasti poslovni uporabniki zlepa niso želeli s popularnih XP na razmajano Visto.

Microsoft je novico objavil precej pritajeno, s popravki svoje lifecycle politike na straneh za podporo, kjer uradno govori le o različicah Home, Pro, Education in Workstations. Ni pa jasno kaj to pomeni za Enterprise ali pa različice Windows Server, ki temeljijo na desetici, in imajo običajno svoj cikel podpore.

V resnici še najmanj vemo o poimenovanju nove verzije, saj so Windows 10 na začetku...

33 komentarjev

Apple WWDC 2021: nova generacija operacijskih sistemov

vir: Apple
Apple - Na letošnji konferenci WWDC so pri Applu predstavili prihajajoče različice operacijskih sistemov za vse štiri svoje segmente: mace, ipade, iphone in ure.

Letošnji dogodek Apple Worldwide Developers Conference se zaradi covida-19 vnovič odvija zgolj na spletu. Kot običajno, ga je otvorila zajetna, skoraj dveurna predstavitev prihajajočih novosti (skrajšan video povzetek). Te so bile osredotočene na vse štiri operacijske sisteme pod jabolčnim okriljem: iOS 15, iPadOS 15, macOS 12 Monterey in watchOS 8. Z nekaj izjemami je šlo v največji meri za prilagoditve vmesnikov, ki bodo dobrodošle predvsem za tiste, ki želijo iz službenih računalnikov in tablic iztisniti največ. Ipadi tako dobijo precej okrepljene večopravilnostne funkcije, preoblikovan bo tudi Safarijev vmesnik, med drugim s priročnejšo knjižnico zavihkov.Bolj ljudske so novitete v iOS, osrediščene predvsem na povečano potrebo po komunikaciji med pandemijo. Tu prednjači FaceTime, ki bo prejel vrsto zanimivosti, na primer...

25 komentarjev

Prihaja nova generacija Windows 10 - ali 11?

Slo-Tech - Microsoft je ob izidu operacijskega sistema Windows 10 večkrat povedal, da je to zadnja verzija, ki jo bomo potrebovali, saj se bo v neskončnost posodabljala. Več let je to veljalo, sedaj pa se glasno špekulira o Windows 11, ki naj bi ga redmondski velikan pripravljal. Nekaj več bo znanega 24. junija, ko bo potekal dogodek o Windows, kjer Microsoft obljublja informacije o tem, kaj je novega in kaj prihaja. Poleg novega logotipa, seveda.

V Redmondu so seveda mojstri PR, zato ne presenečajo drobci informacij, ki so jih dostavili medijem. Podpredsednik Yusuf Mehdi je dejal, da vse od izida Windows 95 ni bil tako navdušen kakor sedaj. Prvikrat po izidu Windows 10 je nekdo iz Microsofta omenil novo verzijo. Izvršni direktor Satya Nadella pa je javno povedal, da testira "novo generacijo Windows". Ta naj bi bila najvidnejša v zadnjem desetletju. Ali bo nova različica Windows 11 ali pa samo nadgradnja Windows 10, je bolj ali manj semantično vprašanje. Vemo namreč, da bo sprememb precej.

...

71 komentarjev

Windows 10 Update 21H1 na voljo

Slo-Tech - V začetku tedna je izšla prva letošnja posodobitev Windows 10, ki nosi oznako 21H1 (oziroma May 2021 Update). Udeleženci programa Windows Insider so jo lahko preizkušali že od začetka leta, sedaj pa jo lahko namesti slehernik (Settings Update & Security Windows Update). Posodobitve ne bodo dobili vsi hkrati, temveč jo Microsoft odmerja korakoma, če bi se slučajno odkrila kakšna napaka, da ne bi onesposobili preveč računalnikov. Prvi jo bodo dobili sistemi, kjer je najmanj možnosti, da bi šlo kaj narobe glede združljivosti. Trenutno je na voljo za imetnike Windows 10 verzije 2004 (20H1). Sneti jo je moč tudi z interneta kot datoteko ISO ali dobiti prek vseh ostalih standardnih kanalov Windows Server Update Services (WSUS), Windows Update for Business, MSDN in Volume Licensing Service Center (VLSC).

Nova verzija ne nosi veliko novosti. Po novem podpira več kamer v Windows Hello, izboljšan je Windows Defender Application Guard ter Group Policy v Windows Management Instrumentation....

19 komentarjev

Poslavljajo se ikone Windows 95 - iz Windows 10

Slo-Tech - Legendarne ikone, ki jih je prvikrat prinesel Windows 95, so se obdržale četrt stoletja. Čeprav je Microsoft polikal grafični vmesnik novih verzij Windows, so se na nekaterih mestih še vedno našle tudi stare ikone (diskete, monitor za hibernacijo itd.). Pogled v datoteko shell32.dll razkrije osnovne sistemske ikone, ki so na razpolago. In te se bodo posodobile.

V Windows 10 Sun Valley Update bodo izginile še zadnje stare ikone, ki so bile enake kot v Windows 95. Nadomestile jih bodo ozaljšane verzije, ki so bolj podobne tistim iz Microsoft 365 oz. Microsoft Launcherja. Nova posodobitev bo izšla predvidoma oktobra. Kaj točno bo v njej, še ni jasno, jo je pa Microsoft označil kot celovito vizualno pomladitev.

Čeprav je Windows 10 moderen operacijski sistem, se mu mestoma še vedno pozna, da je nekoč pred davnimi časi obstajal MS DOS, s katerim so bile vse naslednje verzije Windows vsaj deloma združljiv. In tako niti danes, leta 2021, v Windows 10 ne moremo ustvariti datoteke z...

28 komentarjev

Windows 10X bo zamudil, morda ga sploh ne bo

Slo-Tech - Windows 10X, ki ga je Microsoft obljubljal za letos, bo še nekaj časa počakal ali pa ga sploh ne bo. Pred dvema letoma je Microsoft na novinarski konferenci o liniji Surface predstavil Surface Duo, Surface Neo in Windows 10X. Slednji bi moral biti povsem nova različica Oken, namenjena prepognjenim oziroma poklopnim napravam. Medtem ko je Surface Deo ugledal luč sveta, Surface Neo bolj na pol, je Windows 10 X sploh ni.

Microsoft se je odločil, da Windows 10X ne bo izšel letos in da ga ne bo v obliki, kakršno so napovedovali. Razvoj se je preusmeril nazaj v Windows 10. To postavlja vprašanja, ali bomo sploh kdaj dobili kaj poleg običajnih Windows. Poizkusov je bilo veliko, uspehov pa bolj malo. Windows RT, Windows 10S in sedaj Windows 10X so vsi končali svojo pot. Pričakovati je, da bo Microsoft kdaj v prihodnosti pripravil pravi Windows 10 za ARM, medtem ko okleščena verzija Windows 10X v bitki proti chromebookov ostaja obsojena na neuspeh. Bo pa Microsoft nekaj tehnologij, ki so...

14 komentarjev

Izšel Ubuntu 21.04

Slo-Tech - Kot po koledarju je izšla nova verzija najpopularnejše Linuxove distribucije Ubuntu, ki kronološko nosi oznako 21.04 (Hirsute Hippo) in je že na voljo za prenos. Uporablja jedro 5.11. V novi verziji velikih sprememb in novosti ni, prav tako ne bo podprta dlje časa (ni LTS), temveč le do konca januarja prihodnje leto.

Glavna sprememba je, da je grafični strežnik Xorg zamenjal novi Wayland. Programi, napisani z Electronom in Flutterjem, bodo prednosti Waylanda avtomatično izkoriščali. Čeprav je v Ubuntuju običajno najnovejši GNOME, to pot v njem ne bomo našli GNOME 40, ker je tako drugačen, da bodo potrebovali več časa za popolno prilagoditev v Ubuntu. Prav tako GTK3 še vedno ostaja namesto GTK4.

Mapa home bo odslej resnično zasebna, saj je bilo v prejšnjih verzijah vseeno še možno brskati po mapah ostalih uporabnikov. Druga pomembna novost je integracija nativnega Active Directoryja, ki omogoča administratorjem oddaljeno skupinsko konfiguriranje. Poleg navedenih je še precej...

7 komentarjev

Linuxov podsistem v Windows dobil grafično okolje

Slo-Tech - Linuxov podsistem v Windows, ki podpira čedalje več pravih Linuxovih funkcij, dobiva še grafično okolje. Microsoft je ta teden vanj dodal podporo za grafični izris, torej bodo delovale vse aplikacije za Linux z grafičnim vmesnikom. Novo funkcijo so poimenovali WSLg. WSLg vsebuje vse potrebno (Wayland, X server, pulse audio server), da lahko Linuxove grafične aplikacije komunicirajo z Windows

To pomeni, da je možno v Windows pod Linuxovim podsistemom pognati na primer spletni brskalnik za Linux in gledati videoposnetke na YouTubu. Novost je za zdaj na voljo le članom programa Windows Insider (potreben je Windows Build 21364), kar pa lahko vsakdo postane brezplačno, nato pa prijavi svojo namestitev Windows v testno Insider. To pomeni, da se bodo takoj nalagale vse posodobitve s kanala Dev.

90 komentarjev

Katastrofalen hrošč v Linuxovem jedru 5.12-rc1 žrl podatke

Slo-Tech - Minuli teden se je pokazalo, da obstajajo zelo utemeljeni razlogi, da testnih verzij programske opreme, četudi nosi oznako rc (release candidate), ni modro uporabljati na produkcijskih sistemih. V nedeljo, 28. februarja, je Linus Torvalds izdal prvo verzijo rc Linuxovega jedra 5.12, kar je po navadi precej dolgočasen dogodek. Če se v verziji rc najdejo kakšni večji hrošči, se ti popravijo in izide naslednja verzija rc, sicer postane verzija končna. To pot pa je imelo jedro 5.12-rc1 katastrofalnega hrošča.

Težava je bila tako resna, da je jedro dobilo oznako 5.12-rc1-dontuse, Torvalds pa je izrecno odsvetoval uporabo in hrošča označil kot double ungood. V kodo se je ob čiščenju prikradel na prvi pogled nenevaren hrošč, ki je okvaril delovanje izmenjalnih datotek (swap). Po navadi se v Linuxu v ta namen uporablja ločena particija (swap partition), ki je hrošč ne prizadene, zato ga niso odkrili takoj. Kdor pa uporablja datoteke za swap, mu bo hrošč pojedel podatke na disku. Zaradi...

59 komentarjev

Na Marsu Linux na več računalnikih kot Windows

Slo-Tech - Rover Perserverance, ki je v četrtek zvečer pristal na Marsu, ima tudi majhen helikopter (bolj podoben je sicer dronu) Ingenuity. Ta je že poklical domov na Zemljo in sporočil, da mu nič ne manjka, torej bo v naslednjih 30 dneh opravil vsaj en polet - tak je načrt. Ta sicer ne bo nič spektakularnega, sej se bo zgolj odlepil od roverja, lebdel 20-30 sekund nekaj metrov nad tlemi, in pristal. A vseeno bo to izjemen dosežek - to bo prvi polet na Marsu, kjer je atmosfera 0,6 odstotka zemeljske.

Zanimiv podatek pa je razkril Nasin inženir Tim Canham v intervjuju za IEEE: na Marsu je več računalnikov, ki jih poganja Linux, kot tistih z Windows. Slednjih je v resnici nič, Ingenuity pa je prvi kos, na katerem teče Linux. To seveda ni prvi računalnik na Marsu, a doslej so ti uporabljali namenske operacijske sisteme, večinoma podjetja Wind River Systems. Tudi Perserverance ima Wind Riverjev VxWorks.

Ingenuity pa poganja procesor Snapdragon 801, za katerega Wind River nima primernega...

26 komentarjev

Raspberry Pi OS namestil Microsoftov repozitorij

Slo-Tech - Ena izmed možnosti za uporabo kartičnih računalnikov Raspberry Pi je s proizvajalčevim operacijskim sistemom Raspberry Pi OS (donedavna Raspbian), ki je osnovan na Debianu. V zadnji posodobitvi pa je ta operacijski sistem dodal Microsoftov apt repozitorij, ki se je namestil na vse sisteme, ne da bi potreboval administratorske privilegije. S tem skrbijo za podporo Microsoftovemu IDE (integrated development environment) oziroma Visual Studio Code (VSCode). To je razumljivo, saj Fundacija Raspberry Pi uradno podpira Microsoftove IDE. V praksi pa to pomeni, da naprave občasno komunicirajo z Microsoftovimi strežniki.

Nekaj pomislekov zaradi te poteze namreč obstaja. Ta repozitorij se je dodal brez vednosti uporabnika (trusted.gpg.d, intrusted.gpg.d). Z dodajanjem tega repozitorija ob uporabi apt install app sistem vpraša tudi Microsoftove strežnike za nove verzije njihove programske opreme. Ob vsaki uporabi apt-get update sistem kontaktira Microsoftove strežnike, česar nekateri ne bi...

95 komentarjev

Bizaren hrošč v Windows 10 kvari podatke

Slo-Tech - Microsoft je potrdil, da je v Windows 10 bizaren hrošč, na katerega je opozoril Jonas L, in napovedal, da ga bodo kmalu odpravili. Hrošč se je pojavil v posodobitvi aprila 2018 in je kljub opozarjanju, ki traja vsaj od avgusta lani, še vedno aktiven. Za izrabo ne potrebujemo administratorskih privilegijev, povzroči pa okvaro drevesne strukture na disku (ki jo chkdsk sicer običajno reši).

Če v ukazni vrstici vpišemo ukaz cd (vstop v imenik) in ime posebne mape, bo to povzročilo okvaro datotečnega sistema. Windows bo uporabnika obvestil, da je mapa okvarjena in neberljiva, nato pa bo pozval k ponovnemu zagonu sistemu, kjer se bo sprožil chkdsk. Hrošča pa je možno uporabiti tudi drugače. Če izdelamo bližnjico, ki vsebuje pot do te iste mape, bo škodo povzročila že, če je sploh ne zaženemo. Windows namreč skuša prikazati ikono, ki jo gre iskat na ciljno mesto. Na podoben način lahko v orožje spremenimo datoteke ZIP, spletne strani itd. Večinoma trajnih posledic ni, je pa možno napad...

31 komentarjev

Leto dni pozneje Windows 7 še noče umreti

Slo-Tech - Kmalu bo minilo eno leto, odkar je Microsoft prenehal podpirati Windows 7. Operacijski sistem, ki je izšel pred enajstimi leti, je svoj konec dočakal 14. januarja 2020. Izteka se tudi prvo leto plačljive podaljšane podpore (Extended Security Update), ko Microsoft plačljivim naročnikom še izdaja kritične popravke. Pričakovati je bilo, da bodo nekateri uporabniki vztrajali na starem sistemu, a jih je bistveno manj kot lani. Naročnina na ESU se vsako leto podvoji in bo v letu 2021 znašala 100 dolarjev na računalnik z Windows 7 Professional in pol manj za Enterprise.

Natančnih podatkov ne moremo dobiti, imamo pa bolj ali manj ustrezne približke. Na NetMarketShare vidimo, da je delež Windows 7 v zadnjem letu padel s 30 odstotkov na slabih 20 odstotkov. Razlika se je praktično v celoti pretočila k Windows 10, ki ima že 64-odstotni delež. Vse verzije Mac OS X držijo slabih 10 odstotkov, medtem ko Linux ostaja pri dveh odstotkih. StatCounter je nameril podobno. Windows 7 in Windows 10 sta...

136 komentarjev

Windows 7 noče umreti

Slo-Tech - Čeprav se je podaljšana razširjena podpora za Windows 7 uradno končala januarja letos, torej so odtlej vsi računalniki izpostavljeni vsem novo odkritim ranljivostim, operacijskemu sistemu ne pešajo moči. Rezultati tržnega deleža za oktober razkrivajo, da je Windows 7 še vedno drugi najpriljubljenejši operacijski sistem. Na prvem mestu sicer svoj primat krepi Windows 10.

V zadnjem mesecu se je delež Windows 10 na namiznih računalnikih povišal z 61,3 odstotka na 64,0 odstotoka, kažejo podatki NetMarketShare. Windows 7 vztraja pri 22,7 odstotka, kar je le slabi dve odstotni točki man kot pred letom dni. Na tretjem mestu je Mac OS X 10.15 s 3,8 odstotka, sledi pa Windows 8.1 s 3,2 odstotka. Razčlemba zgolj po arhitekturah pokaže, da ima Windows 88-odstotni delež, Mac 9-odstotnega, Linuxa pa 2-odstotnega. Vse ostalo je v rangu zaokrožitvene napake.

Mobilni uporabniki večinoma prisegajo na Android, ki ima tričetrtinski delež, preostanek pa odpade na Applov iOS. Še najbolj zanimiva je...

68 komentarjev

Microsoft bo močno otežil izdajanje gonilnikov za starejše verzije Windows

Slo-Tech - Microsoft je sporočil, da bo 1. julija prihodnje leto onemogočil navzkrižno podpisovanje gonilnikov (cross-sign drivers), s čimer bo de facto onemogočil izdajanje novih gonilnikov za vse operacijske sisteme pred Windows 10. Edina možnost bo namreč ostala preverjanje gonilnikov za starejše sisteme s testom HLK/WHQL, ki pa ni primeren za vse naprave.

Trenutno obstajajo trije načini podpisovanja gonilnikov, medtem ko nepodpisani gonilniki iz varnostnih razlogov ne delujejo. Cross signing pomeni, da razvijalec gonilnikov za Windows 8.1 in starejše podpiše z lastnim certifikatom (Code Signing Certificate), potem pa še s certifikatom centralni overitelj (Certification Authority). Če slednjemu Microsoft zaupa, je s tem provenienca gonilnika potrjena. To možnost bo Microsoft ukinil. Ostalo bo podpisovanje prek Partner Center Developer Dashboarda (Attestation Signing), kjer gonilnik podpiše Microsoft. Ta identiteto razvijalca potrdi prek računa v Developer Dashboardu. Možnost deluje le za...

60 komentarjev

Microsoft uporabnikom Oken zopet vsiljivo namešča programje

ZDNet - Uporabniki Windowsov 10 širom sveta poročajo, da so z okensko posodobitvijo dobili tudi nenajavljene goste - PWA različice pisarniškega paketa Office, pri čemer so se njihovi računalniki tudi samodejno ponovno zagnali.

Windows Update je že od nekdaj za uporabnike dvorezen meč; po eni strani skrbi za krpanje varnostnih lukenj in dodajanje uporabnih funkcij, po drugi pa nas pogosto rad zaloti ob nepravem trenutku - bodisi z vsiljivim dolgotrajnim posodabljanjem bodisi celo neželenim ponovnim zagonom računalnika, ob katerem lahko izgubimo podatke. Pričakovali bi, da bodo pri Microsoftu skozi čas uspeli prakso bolje izpiliti na način, da bo za uporabnike čimmanj vsiljiva, toda situacija se s praktično vsakim nastopom novega rodu Oken zopet zalomi na kakšen nov način. Še posebno to velja za aktualne Windowse 10, kjer ima Update še večji pomen, tako zaradi pogostejšega posodabljanja kot dostave pomembnejših kosov kode kot poprej. Redmondski velikan je na primer potreboval dve leti, da...

174 komentarjev

Na internet pricurljala izvorna koda Windows XP

Slo-Tech - Vse kaže, da je Microsoftu ušla izvorna koda Windows XP. Sprva se je povezava pojavila na 4chanu, sedaj pa se 42 GB velika datoteka valja tudi na različnih torrentih. Poleg Windows XP je notri še koda Windows 2000, NT 4, NT 3.5, Windows CE in nekaj druge kode. Obseg kode še ni potrjen, so pa raziskovalci našli že marsikaj zanimivega, denimo certifikate za NetMeeting. Ena izmed zanimivost je grafična tema Candy, ki je zelo podobna Applovemu vmesniku. Teme niso nikoli dokončali, saj je služila kot začasna rešitev pri sestavljanju mehanizma za menjanje tem. Windows XP je bil namreč prvi Microsoftov operacijski sistem, ki je omogočal res obsežno prilagajanje. Vse to kaže, da je arhiv zelo verjetno pristen. Microsoft ni bil posebej zgovoren. Dejali so, da incident preiskujejo, podrobnosti pa ne razkrivajo.

Microsoftova izvorna koda sicer ni nekaj doslej nevidenega. Poleg programa GSP (Government Security Program), ki daje 45 državam in mednarodnim organizacijam dostop do izvorne kode v...

22 komentarjev

Windows 10 bo v WSL 2 podpiral Linuxove datotečne sisteme

Slo-Tech - V nove verzije Windows 10, začenši z inačico (build) 20211, prihaja podpora za Linuxove datotečne sisteme, ki jih Windows sicer ne podpira nativno (npr. ext4). Predogledna verzija je že na voljo v skupini Windows Insiders v Dev Channel. Novi WSL 2 (Windows Subsystem for Linux 2) bo podpiral funkcijo wsl --mount, ki jo bo treba izvesti v PowerShellu z administratorskimi privilegiji. Omogočala bo pripenjanje fizičnih diskov tako, da bodo vidni kar v Raziskovalcu (Windows File Explorer) v mapi \wsl$.

Ob tem Microsoft poudarja, da ima funkcija za zdaj še tri pomembne omejitve. Prvič, pripeti je možno le cele diske, torej ne posameznih particij. Odpadejo tudi zagonske particije, ker jih pač ne moremo odpeti. Drugič, medtem ko so zunanji diski prek USB normalno podprti, to ne velja za USB-ključke. Tretjič, podprti so le datotečni sistemi, za katere ima Linux privzeto podporo že v samem jedru. Eksotika, ki je v Linuxu podprta s posebnimi gonilniki (NTFS-3G), takisto odpade. V verziji...

15 komentarjev

Microsoft kot kaže načrtuje virtualni operacijski sistem

ZDNet - Šlo naj bi za novo ponudbo tipa namizje kot storitev, zgrajeno na temeljih Microsoftovega Virtual Desktopa, na voljo pa naj bi bila v prihodnjem letu. Kot kaže bo Cloud PC, kot ga delovno imenujejo, del ponudbe 365, in sicer za mesečno naročnino v fiksnem znesku. Kar je drugače kot pri sedanjem najemu virtualnega namizja, pri katerem uporabnik plača glede na porabljene sistemske vire. Zadevo so pri ZDNet odkrili povsem slučajno, prek zaposlitvenega oglasa.

Cloud Pc naj ne bi bil zamenjava za lokalno nameščene Windows in pisarniški paket Office, pač pa jo pri Microsoftu vidijo kot prilagodljivo ponudbo za podjetja, ki želijo svoje stare PC računalnike pretvoriti v tanke odjemalce oz. thin cliente.

Microsoft trenutno že ima storitev, imenovano Microsoft Managed Desktop, pri kateri nameščanje, vzdrževanje in upravljanje operacijskega sistema in ključnih poslovnih aplikacij ter naprav prevzame Microsoft. V paketu je še konfiguracija sistema, varnostni nadzor, analitika in 24-urna...

34 komentarjev

Torvalds v Linuxu sprejel smernice za vključujoč jezik

Heise - Razprava o vključujočem jeziku, ki se izogiba stereotipom in neprimernemu besedišču ter jo je pred tednom dni ponovno sprožil Intelovec in razvijalec Linuxa Dan Williams, je dobila svoj odsev tudi v Linuxovem jedru. Gre za terminologijo, kot je master/slave, blacklist/whitelist in podobno, ki bi jo želeli zamenjati z na primer primary/secondary in denylist/allowlist. Linus Torvalds, glavni skrbnik Linuxovega jedra, je Torvalds sprejel malenkostno spremenjen predlog, ki so v bistvu priporočila in splošne smernice.

Razprava, ki je potekala prek elektronskih sporočil teden dni, je prinesla precej argumentov in jo je priporočljivo prebrati. Williams pa je ob svojem predlogu pripravil tudi dokument inclusive-terminology.rst, v katerem je navedel razloge za spremembe in predlagano terminologijo. Na koncu ta dokument ni bil vključen v jedro, ker so se želeli izogniti prisili in netehničnim dokumentom v jedru, ker bi ti vodili le k nadaljnjim razgretim debatam. Je pa Torvalds same...

26 komentarjev

München bi šel spet na odprto kodo

Slo-Tech - Zgodba s prestopom münchenske mestne uprave na Linux in nazaj dobiva še eno iteracijo, potem ko je že naredila 360-stopinjski obrat. Leta 2003 so se odločili, da bodo računalnike zaposlenih in celoten informacijski sistem migrirali na odprto kodo (GNU/Linux kot operacijski sistem, tedaj še OpenOffice kot pisarniški paket, brskalnik Firefox). Sedem let pozneje so bili na pol poti.

Kot je pričakovati pri tako obsežnem projektu, ki vključuje še več kot 15 tisoč računalnikov in uporabnikov, težav in zapletov ni manjkalo. Čeprav so leta 2013 prestop končali in ga ocenili pozitivno, se je že leto pozneje začelo na glas govoriti, da se obeta povratek Windows. Po eni stari so se pritoževali uporabniki, ker grafični vmesnik ni bil več enak, po drugi strani pa je bil novi župan Dieter Reiter (SPD) velik Microsoftov zagovornik. In res, tri leta pozneje (torej leta 2017) je mestni svet izglasoval vrnitev v Microsoftov objem. K temu je bržkone pripomogla tudi selitev Microsoftovega nemškega...

52 komentarjev

Kdo je konec tedna posredoval luknjasto kodo v Linuxovo jedro?

ZDNet - V nedeljo je bil za Linuxovo jedro oddan popravek, ki se je imenoval Huawei Kernel Self Protection (HKSP). Popravek naj bi dodal vrsto varnostnih izboljšav v jedro, presenetilo pa je njegovo poimenovanje. Velika podjetja (Google, Microsoft, Amazon ipd.) neredko prispevajo popravke za Linuxovo jedro, saj ga sama veliko uporabljajo. Huaweijev popravek je bil zato deležen posebne pozornosti, ker je kazal, da se je za to prakso odločil tudi Huawei. Strokovnjaki iz Grsecurity, kjer se tudi ukvarjajo z istim poslom, so zato pod drobnogled vzeli novi popravek. Ugotovili so, da v njem mrgoli hroščev in ranljivosti, ki jih je zlahka mogoče uporabiti za napad.

Ni si težko predstavljati
, da je to sprožilo ogromno polemik. Ali je želel Huawei v Linuxovo jedro vriniti ranljivosti? To bi bilo precej neumno, saj se koda pred vključitvijo temeljito preveri. Položaj se je zapletel, ko je Huawei v ponedeljek javno sporočil, da s popravkom nimajo nič. Poslal naj bi ga eden izmed zaposlenih na lastno...

60 komentarjev

Prihaja nova verzija Windows 10 2004

Slo-Tech - Čeprav so Windows 10 oglaševali kot zadnjo verzijo operacijskega sistema, to seveda ne pomeni, da se ne nadgrajuje - le ritem in označevanje sta drugačna. Naslednja nadgradnja kani iziti ta mesec, najverjetneje 28. maja, ugotavlja ZDNet. Windows 10 build 19041.208 je v sklop Release Preview izšla v četrtek, kar je eden zadnjih korakov pred uradnim izidom. Po prvotnih načrtih bi sicer ta verzija morala iziti še dva tedna hitreje kot Build 19041.207, a se je Microsoft v zadnjem trenutku odločil zakrpati še nekaj ranljivosti. Še za dodatno zamudo je poskrbel tudi koronavirus, zato se verzija uradno imenuje 2004 (april 2020, torej).

Z vidika funkcionalnosti je bila verzija dokončana že decembra, odtlej pa je počasi potovala skozi različne dele Microsoftovega sistema za testiranje verzij (Fast ring, Slow ring, Release Preview ring). Ob tem velja omeniti, da ima tudi nova verzija že sedaj nekaj znanih hroščev, ki jih bodo odpravili kasneje z rednimi popravki. Težave so z Windows Mixed...

34 komentarjev

Novi systemd prinaša spremembo filozofije uporabniških map v Linuxu

TechRepublic - Odkar je pred desetimi leti Linux dobil systemd, se krešejo mnenja o njegovi primernosti in verjetno noben drug kos Linuxa ni tako polariziral uporabnikov in skrbnikov. Systemd, ki skrbi za centralizirano inicializacijo sistemov na Linuxu, je danes z nami in ga uporablja večina distribucij. Lennart Poettering, ki je skupaj s Kayem Sieversom napisal prvi systemd, od samega začetka meni, da systemd ni še dokončan, zato sedaj pripravlja novi systemd 245. Ta bo prinesel konceptualno razliko pri uporabi mape /home, kjer so shranjeni uporabniški podatki.

Trenutno namreč pri prijavi v sistem sodelujejo trije kosi sistema. Ob vpisu gesla sistem najprej v datoteki /etc/shadow preveri, ali je prijava uspešna, nato pa iz /etc/passwd naloži ustrezne podatke o uporabniku. Tam je tudi zapisana lokacija uporabnikove mape home. Ker tak sistem terja tri mehanizme, ga ni možno enostavno migrirati. Zato bo systemd 245 prinesel sistem systemd-homed, ki bo logiko obrnil.

Uporabnikova mapa home bo z...

53 komentarjev

Ubuntu 20.04 LTS je tu

Slo-Tech - Dobili smo novo verzijo najpopularnejše Linuxove distribucije Ubuntu, ki po ustaljenem urniku izide dvakrat letno. Po istem ustaljenem urniku je bil tudi čas za novo verzijo z daljšo (petletno) podporo. Ubuntu 20.04 LTS, ki ni le najpopularnejša namizna distribucija, temveč pomemben vlečni konj strežnikov in oblakov, se imenuje tudi Focal fossa po podlasičji mački, ki živi na Madagaskarju.

V novi distribuciji najdemo jedro Linux 5.4, kar pomeni podporo za kernel lockdown mode, ki v nekaterih primerih tudi uporabniku root omeji delo z jedrom. Podpira Microsoftov datotečni sistem ExFat in Oraclov datotečni sistem ZFS. Vključena so tudi navidezna zasebna omrežja (VPN) WireGuard, ki bo za nazaj prispel tudi na Ubuntu 18.04. Dodatne varnostne izboljšave so še paket Kernel Self Protection, ki vključuje na primer Secure Boot, ter možnost večstopenjske avtentikacije Fast ID Online (FIDO). Podpora za AMD Secure Encrypted Virtualization bo koristna v procesorjih AMD EPYC.

LTS verzije so...

175 komentarjev

Windows 10 bo laže bral Linuxove datoteke

The Windows Blog - V novo preizkusno verzijo Windows 10 (build 19603) je Microsoft dodal novost, ki še dodatno poenostavlja interakcijo z Linuxom. Raziskovalec (File Explorer) ima integrirano podporo za WSL (Windows Subsystem for Linux). V praksi to pomeni, da se bo v levem oknu, torej v drevesni strukturi, pojavila ikona najbolj znanega pingvina in napis Linux. Tam bodo prikazane vse uporabnikove Linuxove distribucije in datoteke, ki so shranjene v teh datotečnih sistemih.

Priznati je treba, da Windows 10 dostop do datotek Linuxa podpira že od verzije 1903. Doslej je bilo treba particije vpeti (mount). S spremembo Microsoft sledi poti večje integracije Windows in Linux. Začelo se je s podsistemom za Linux, v končni fazi pa obljubljajo vključitev celotnega jedra. Windows podpira tudi lupino bash in celo OpenSSH. V Windows Store najdemo Ubuntu, SUSE Linux in Fedoro.

Nekaj drugih novosti v novi verziji Windows so še: izboljšano čiščenje datotek, Microsoft News Bar, podpora formatu datotek Canon CR3...

50 komentarjev

Microsoft in Google začasno upočasnjujeta izdaje novih verzij zaradi koronavirusa

Slo-Tech - Microsoft je sporočil, da bo zaradi pandemije koronavirusa prilagodil izhajanje posodobitev za Windows 10. Glavne posodobitve bodo še vedno izdajali, ne bo pa več kumulativnih, ker zaradi manjšega število zaposlenih v pisarnah ne bi mogli pravočasno zagotoviti odprave morebitnih hroščev ali drugih težav. Poglejmo podrobneje.

Znani torkovi paketi popravkov, ki izidejo vsak drugi torek v mesecu (Patch Tuesday), so tako imenovani popravki tipa B. Gre za varnostne popravke, ki so na nek način obvezni, in ti bodo še naprej izhajali po ustaljenem urniku. Poleg njih pa obstajajo še popravki tipov C in D. Ti izidejo tretji oziroma četrti torek v mesecu in so neobvezni (optional), ker ne gre za varnostne luknje in ker naslednji mesec najdejo pot v veliki paket B. Odslej tipi C in D ne bodo več izhajali, dokler se situacija ne umiri. Poleg tega bodo v izrednih primerih, ko bo odkrita kakšna huda varnostna luknja, še vedno izdali izredni popravek (OOB - out-of-band) kakor doslej.

Enako so...

1 komentar

Windows 10 ima milijardo uporabnikov, v pripravi prenova uporabniškega vmesnika

Gizmodo - Microsoftov novi operacijski sistem Windows 10 je v zadnjih šestih mesecih pridobil sto milijonov novih uporabnikov in presegel magično mejo milijarde. Že avgusta lani je dosegel 50-odstotni tržni delež med namiznimi računalniki, kar je soliden uspeh za tedaj štiri leta star sistem. Ob izidu je Microsoft napovedoval, da se bo to zgodilo v dveh do treh letih, a je bil na mobilnem trgu Windows 10 sprejet sila mlačno - Android je tu premočan. Mirosoft je že leto po izidu Windows 10 povedal, da je na mobilnem trgu ne načrtujejo revolucije.

Tržni delež Windows 10 se bo povečeval še lep čas, ker Microsoft ne bo izdal nove verzije Windows. Namesto tega vsakih šest mesecev pripravijo posodobitev, ki je formalno še vedno Windows 10. Prinašajo pa te nove posodobitve lahko tudi večje spremembe, kot na primer vgrajen podsistem za Linux s polnokrvnim jedrom.

V eni izmed novih verzij Windows 10 pa lahko pričakujemo osvežen uporabniški vmesnik. Razlike bodo predvsem barvne, saj se bo meni Start...

65 komentarjev

Microsoft ukinja certifikate MCSA, MCSD in MCSE

Microsoft - Microsoft je sporočil, da bo konec junija prenehal ponujati certifikate MCSA (Microsoft Certified Solutions Associate), MCSD (Microsoft Certified Solutions Developer) in MCSE (Microsoft Certified Solutions Expert), s katerimi so lahko posamezniki izkazovali svojo usposobljenost za delo z Microsoftovimi rešitvami. Tedaj bodo ukinili tudi vrsto izpitov, ki so bili pogoj za pridobitev teh certifikatov in ki jih je Microsoft izvajal. Kdor certifikate ima oziroma bi jih pridobil do konca junija, mu bodo normalno veljali do poteka, torej dve leti.

V podjetju pojasnjujejo, da so septembra 2018 začeli prehod na usposabljanje in certificiranje glede na vloge, ne več na izdelke. Odtlej so dodali 34 novih certifikate, ko pokrivajo Azure, Modern Workplace in Business Aplications. Certifikatov za nova Windows Server 2019 in SQL Server 2019 pa naprimer ne bo, temveč bo to znanje vključeno v certifikate za Azure Apps & Infrastructure in Data & AI solution.

Konkretno gre za certifikate MCSA: BI...

24 komentarjev

Windows 10 tudi v Evropi želi, da uporabljamo spletni račun

Slo-Tech - Lani smo pisali, da želi Microsoft v ameriški verziji Windows 10 Home uporabnike na vse načine prisiliti, da bi si ustvarili spletni račun z elektronskim naslovom. Že pri namestitvi je to edina možnost, ki se ji lahko izognemo le tako, da onesposobimo dostop do interneta. Praksa ni več omejena le na ameriško verzijo, temveč je prispela tudi v Evropo. Nemška inačica Windows 10 Home ima isto nevšečnost.

Ameriška inačica je to omejitev dobila v verziji 1909, nemška pa pri nadgradnji z 18363.418 na 18363.592. Microsoft sicer v navodilih napiše, da kdor tega ne želi, lahko namestitev dokonča in potem odstrani račun, ki ga je vnesel pri namestitvi. Obstoji pa še druga možnost, ki jo poznamo že nekaj časa. Če fizično izključimo povezavo z internetom, ponovno dobimo možnost lokalne namestitve. Kdor tega ne more narediti, lahko pritisne Shift + F10 in v konzolo vpiše control netconnections, kar odpre okno za mrežne nastavitve, in tam ročno onemogoči mrežno kartico. Tretja možnost je geslo...

78 komentarjev

Linux odpravlja težavo zaradi leta 2038

Slo-Tech - Naslednji računalniški konec sveta bo leta 2038, ko se bo 19. januarja iztekel Unixov čas. Vse od začetka Linux čas shranjujejo kot predznačeno 32-bitno število, ki je 1. januarja 1970 ob polnoči znašalo natanko 0. Natanko 231 sekund pozneje bo spremenljivka time_t dosegla najvišjo možno vrednost, nato pa bo skočila nazaj na začetek. To predstavlja težavo, ki se je razvijalci dobro zavedajo in jo bodo v novi verziji Linuxovega jedra rešili.

V Linuxu 5.6 bo spremenljivka time_t 64-bitna tudi v 32-bitni inačici jedra, torej tudi v musl-1.2 in glibc-2.32. To pomeni, da bodo aplikacije, ki bodo to razumele, pravilno delovale tudi po letu 2038. Programi, ki neposredno kličejo sistemske funkcije, bodo morali uporabljati sistemske klice time64, ki so bili dodani v jedru 5.1. Kjer 64-bitne spremenljivke time_t ne bo možno uporabiti, bodo programi morali uporabiti CLOCK_MONOTONIC.

Večina že dandanes uporablja 64-bitne sisteme, kjer je time_t 64-biten in težave ne bo (oziroma bo v letu...

11 komentarjev

Microsoft zaradi hroščev umaknil dva popravka

vir: Flickr

Slo-Tech - Microsoft je včeraj umaknil redni skupni popravek KB4532693, objavljen pretekli torek, potem ko so družbena omrežja preplavile pritožbe o izginotju uporabniških profilov, nekaterim so z namizja izginile datoteke, drugim pa so se pomešele ikone in (o groza) slike ozadij na namizju. Nekateri poročajo o neprestanem vnovičnem zaganjanju sistema, črnem zaslonu, izginuli vsebini start menija in še čem.

Izkazalo se je, da je sistem med nameščanjem popravka napravil začasni uporabniški profil in mu tudi spremenil končnico, bodisi v .000 ali pa .bak. Rešitev je seveda prenos vsebine teh začasnih map v originalno mapo z uporabnikovim profilom.

Druga včeraj umaknjena nadgradnja pa je samostojni varnostni popravek KB4524244, ki je prizadel tako domače kot strežniške namestitve in zaradi katerega so uporabniki poročali o težavah pri zagonu, zamrzovanju sistema in drugih nevšečnostih. Kot zdravilo pri Microsoftu svetujejo pregled zgodovine nadgradenj in odstranitev KB4524244. Nova različica je...

17 komentarjev

Microsoft le dva tedna po koncu podpore za Windows 7 snedel besedo

Beta News - Hitro je Microsoft snedel besedo, še hitreje kakor pri Windows XP. Manj kot dva tedna po koncu podpore za Windows 7 bomo brezplačno dobili nov popravek, čeprav se je podpora iztekla 14. januarja letos. Kriv je kar Microsoft sam, saj je njihov zadnji popravek KB4534310 pri nekaterih uporabnikih povzročil, da se je namizje spremenilo v črno. To ni tista črna, ki jo je Windows prikazoval, kadar je bilo nelegalno nameščen brez licence, temveč pravi hrošč. Ni prizadel vseh uporabnikov, a nekateri po namestitvi zadnjega popravka ne morejo več do lastnih ozadja na namizju.

Sprva je sicer Microsoft želel vztrajati pri prvotnem načrtu, da bodo popravek po 14. januarju popravke dobivali le poslovni naročniki ESU (Extended Security Updates), a so si premislili. To je precej logično, saj je napako povzročil zadnji popravek, ki so ga sploh nameravali izdati za Windows 7. Nesramno bi bilo, da bi uporabnike v tem primeru pustili na suhem, pa čeprav so morali požreti besedo. Popravek bo za vse...

3 komentarji

Nemška vlada bo za podaljšano podporo Windows 7 odštela 800.000 evrov

Slo-Tech - Ko je Microsoft minuli teden ukinil podporo za Windows 7, je to nepripravljene ujelo številne organizacije. Ukinitev podpore je bila napovedana že leta vnaprej, a kljub temu ima sistem še vedno več kot četrtinski delež. To pomeni, da bo Microsoft s prodajo izredne podaljšane podpore za podjetja in organizacije (ESU - Extended Security Updates) precej zaslužil.

Samo nemška zvezna vlada bo letos v ta namen plačala 800.000 evrov, ker imajo še vedno 33.000 računalnikov z Windows 7. To pomeni približno 25 evrov na računalnik, čez leto dni pa bo ta cena dvakrat višja, če bodo še vedno potrebovali podporo. ESU bo na voljo tri leta (do januarja 2023) in se bo vsako leto dražila. V Nemčiji so prehod z Windows 7 na Windows 10 začeli že leta 2018, a ga številna ministrstva še vedno niso dokončala. V Berlinu so prehod izvedli na treh četrtinah računalnikov, tako da jih 85.000 ostaja še 20.000.

Microsoft ob tem poudarja, da je cikel podpore za vsako verzijo Windows znan že ob izidu, torej...

82 komentarjev

Zbogom, Windows 7

Microsoft - Sprva se je zdelo, da ta dan ne bo nikoli napočil, a jutri bo ta žalostni dan za Windows 7. Vse mine in tako se jutri izteka brezplačna podpora za Windows 7, s čimer ta zelo priljubljeni operacijski sistem začenja romanje na smetišče zgodovine. Čisto umrl Windows 7 vseeno še ne bo, je pa za domače uporabnike to znak, da bo res treba nadgraditi, če se ne želijo izpostavljati nevarnostim nezakrpanih sistemov. Jutri bodo na voljo še zadnji popravki (patch Tuesday).

Microsoft je Windows 7 izdal pred dobrimi desetimi leti (22. oktobra 2009), zato sedaj podporo ukinja. Uporaba bo možna še naprej, a bomo tvegali, da nas prizadenejo kasneje odkrite in nezakrpane luknje, ranljivosti ali hrošči. Nadaljevanje prejemanja varnostnih popravkov bo mogoče v okviru programa Extended Security Updates (ESU). Ta bo trajal tri leta (do 10. januarja 2023), v tem času pa bo Microsoft še dobavljal kritične in pomembne popravke. ESU je namenjen podjetjem, ki še niso uspela migrirati svojih sistemov na...

64 komentarjev

Facebook (spet) snuje svoj operacijski sistem

HTC First, Facebookov prvi, ne preveč posrečen poskus. vir: Techdigest

vir: TechCrunch
TechCrunch - V želji, da bi se znebili odvisnosti od Googlovega Androida, so pri Facebooku razvoj sistema zaupali Marku Lucovskyju, človeku, ki je nekdaj pri Microsoftu sodeloval pri nastajanju Windows NT. Kot ugotavljajo mediji, naj bi bil cilj projekta zagotoviti programsko okolje za njihove naprave, v prvi vrsti torej očala Oculus in pametne zaslone Portal, ki za zdaj tečejo na modificirani različici Androida. V prihodnosti sicer načrtujejo še svoja očala za prirejeno resničnost (AR), ki jih razvijajo pod kodnim imenom Orion in naj bi na trg prišla za zdaj še daljnega leta 2023.

Kot je ob tem povedal Andrew Bosworth, vodja njihovega oddelka za strojno opremo, bi si z lastno platformo radi zagotovili manevrski prostor za naslednjo generacijo naprav, kar pa jim konkurenti po njegovem mnenju ne morejo zagotoviti, zato se bodo dela lotili sami.

Spomnimo, Facebook je pred leti že poskusil s svojim operacijskim sistemom Facebook Home in ta se je nato leta 2013 pojavil na HTCjevih telefonih....

8 komentarjev

Začel se je triletni program Windows 7 Extended Security Update

Microsoft - Čeprav je Windows 7 star že častitljivih deset let, ga še vedno najdemo na več kot četrtini računalnikov. To predstavlja problem, ker se bo tudi podaljšana brezplačna podpora prihodnji mesec iztekla. Njeno mesto bo prevzel plačljivi program ESU (Extended Security Update), ki bi po prvotnih načrtih moral biti namenjen zgolj velikim podjetjem, a je še vedno velika razširjenost Microsoft prisilila, da ga ponudi tudi malim podjetjem.

ESU se je začel ta mesec in bo trajal do januarja 2023. ESU je treba kupiti za vsak računalnik posebej in za vsako leto posebej. Kdor ga ne naroči prvo leto, mora drugo leto plačati naročnino za obe leti. Najprej je Microsoft trdil, da bo ESU na voljo le kupcem skupinskih licenc (Software Assurance), kamor se uvrščajo velika podjetja, ki imajo licence za Windows 7 Professional in Enterprise. Ko je postalo jasno, da bo Windows 7 vztrajal tudi drugod, je Microsoft sporočil, da bodo popravke lahko kupila tudi mala in srednja podjetja. Ta bodo lahko dobila...

29 komentarjev

Windows 10 Home nas sili v uporabo spletnega računa

Slo-Tech - Microsoft ne skriva, da želi ljudje prikleniti v svoj ekosistem, kamor sodi tudi ustvaritev spletnega računa pri Microsoftu. Nova verzija Windows 10, ki je izšla nedavno, namreč v angleško govorečem svetu uporabnikom sploh ne želi dovoliti uporabe z lokalnim računom (torej brez spletne registracije pri Microsoftu). Obvoz sicer obstaja in ni težaven, je pa to jasen pokazatelj, kam Microsoftova barka plove.

Že septembra je sicer Microsoft v okviru programa Windows Insider Preview na manjšem vzorcu uporabnikov preizkušal novo zamisel, ki je tudi tedaj dvignila obilico prahu. Ker so preizkus kmalu končali, je zamrla tudi diskusija, ki jo je obudila šele končna verzija s to isto funkcijo. V angleškem Windows 10 Home namreč ni več možnosti pri namestitvi izbrati lokalni račun. Microsoft ponudi le možnost ustvaritve spletnega. Še bolj zanimivo pa je, da je v drugih verzijah, denimo v nemški, vse ostalo po starem, lokalni račun pa povsem dostopna izbira.

Microsoft sicer ni mogel...

108 komentarjev

Google želi poenotiti jedri Linuxa in Androida

Ars Technica - Čeprav je Android zgrajen na Linuxovem jedru, sta si jedri precej različni. V primerjavi z Linuxom ima jedro za Android 32.000 vrstic dodatne kode in 1500 vrstic odstranjene kode. Nekaj kode je dopisal Google, druge prispevke so pripravili proizvajalci strojne opreme, denimo MediaTek in Qualcomm. Včasih je bilo stanje še hujše, saj je bilo dodatne kode 60.000 vrstic, a do cilja je še daleč. Google si je namreč zastavil cilj v prihodnosti Android spremeniti v modularno jedro, ki je v osnovi enako kot Linuxovo.

Tako so dejali na Linux Plumbers Conference, kjer je Google potrdil, da želijo jedri karseda zbližati. Na ta način bo razvoj enostavnejši, saj se trenutno potroši ogromno človeških ur na dodajanju kode v stabilno verzijo (merge), hkrati pa mora Google verzije Linuxovega jedra podpirati še šest let. Po drugi strani bi bilo poenotenje koristno tudi za telefone in računalnike z ARM-jevimi procesorji z Linuxom, ki bi dobili daljšo avtonomijo in nekaj zmogljivosti. Problem...

43 komentarjev

Izšla nova verzija Windows 10

Slo-Tech - Z izidom Windows 10 smo se po Microsoftovih besedah poslovili od izhajanja novih verzij, temveč bo odslej vse skupaj eno kontinuirano nadgrajevanje. Obljubljajo, da bodo vsako leto izdali dve večji posodobitvi, kamor sodi tudi tokratna. Windows 10, ki je po tem tolmačenju zadnji Windows, je danes dobil novo nadgradnjo. Windows 10 November 2019 Update ali verzija 1909, kot se tehnično imenuje, je bolj podobna servisnim paketom (Service Pack), ki smo jih poznali v Windows NT, kot pa novi inačici Windows 10. Večina novosti je skritih pod pokrovom, kjer bodo prinesle hitrost, stabilnost in zanesljivost, medtem ko novih funkcionalnosti ni veliko.

To bomo opazili že pri hitrejši namestitvi, saj nova verzija v resnici sedi na Windows 10 May 2019 Update in ne predstavlja novega operacijskega sistema. To hkrati pomeni, da je precej manj možnosti, da gre kaj katastrofično narobe, kot se je zgodilo z zadnjo posodobitvijo. Nova verzija, ki se namesti sama ali pa ji pomagamo, bo h končnim...

45 komentarjev

Linux bo dobil - Microsoftov protivirusnik

Slo-Tech - Minuli teden smo skorajda prezrli eno izmed nenavadnejših vesti. Čeprav je znano, da v nasprotju s pogostim prepričanjem Linux ni imun na viruse in da lahko zalega svojo pot najde tudi tja, so protivirusni programi na Linuxu še vedno precejšna redkost. Microsoft pa je temu navzlic napovedal, da bo njegov protivirusni program Defender, ki (neupravičeno?) nikdar ni imel slovesa posebej zanesljivega kosa programske opreme, prihodnje leto prispel prav na - Linux. Na Ignite Conference, ki se je končala v petek, so pokazali delujoč prototip.

Microsoft je že letos spremenil ime svojega protivirusnika iz Windows Defender v Microsoft Defender. Naslednji korak v širjenju ekosistema so bili Maci, kamor je Defender prispel marca. Sedaj pa bo prispel še na Linux, je povedal Rob Lefferts, Microsoftov podpredsednik za M365 Security.

Druga novost bo Application Guard, ki bo na voljo v vseh dokumentih Office 365 (prej zgolj v Edgeu). Ta uporabnikom omogoča, da spletne strani oziroma spletne...

50 komentarjev

Microsoft s proizvajalci razvija kriptografsko varne čipe

Microsoft - Virusi so v zadnjih letih postali bolj dodelani in se skrivajo že v firmware, od koder jih je izjemno težko odstraniti, saj vztrajajo celo po ponovni namestitvi sistema ali menjavi diska. Hkrati je firmware izjemno močan vektor, ker ima običajno zelo široke privilegije, še več kakor jedro operacijskega sistema. Da bi zajezil širjenje tovrstnih virusov, je Microsoft z nekaj proizvajalci predstavil koncept računalnika z zaščitenim jedrom (secured-core PC). To je na nek način nujno, saj medtem ko ima Apple že dlje časa polni nadzor nad strojno in programsko opremo, Windows teče na najrazličnejših komponentah.

Novi vezni nabori iz Intela, AMD-ja in Qualcomma bodo podpirali novo tehnologijo. Računalnike s podporo zanjo bodo sestavljali Dell, Dynabook, HP, Lenovo, Panasonic in Microsoft Surface. Nekaj modelov je že napovedanih, denimo HP Elite Dragonfly. Tehnologija je naslednji korak od Windows Secure Boot, ki že obstaja. Ta ob zagonu preveri kriptografske podpise programske opreme in...

9 komentarjev

Izšel Ubuntu 19.10

Slo-Tech - Pol leta je okoli, kar pomeni, da je čas za novo verzijo najpopularnejše Linuxove distribucije Ubuntu. Canonical je izdal Ubuntu 19.10, ki nosi kodno ime Eoan Ermine (vzhodna podlasica). V angleščini sta besedi tako neobičajni, da tudi rojeni govorci poškilijo v slovar, kar je že običajno. Izvršni direktor Canonicala Mark Shuttleworth ob tem poudarja, da čeprav Linux morda na osebnih računalnikih ne bo nikoli tako popularen kakor Windows, Ubuntu čaka svetla prihodnost. Naslednja verzija (20.04) bo LTS (long-term support).

Nova verzija distribucije prinaša precej novosti, med katerimi velja omeniti zelo hitro zaganjanje sistema z LZ4, podporo datotečnemu sistemu ZFS, grafični vmesnik GNOME 3.34 in številne druge. Tako je, GNOME je sedaj privzet grafični vmesnik, stari datotečni sistem ZFS pa je davnega leta 2001 razvil Sun, in ima številne prednosti (razteza se lahko prek več pogonov, podpira copy on write, dela snapshote itd.). Nadgradnja je mogoče z Ubuntu 19.04, medtem ko starejše verzije (zlasti 18.04 LTS je pogosta) neposredne nadgradnje ne omogočajo. Možna je stopenjska, priporočljivo pa je počakati na 20.04 LTS.

Ubuntu obstaja v več okusih: Ubuntu MATE, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Studio in Xubuntu, ki bodo...

8 komentarjev

Vsak drugi uporabnik Oken zdaj poganja desetico

vir: NetMarketShare

Netmarketshare - Potem, ko so Windows 10 v začetku letošnjega leta po tržnem deležu (končno) prehiteli Windows 7, so po merjenju NetMarketShare v avgustu končno dosegli mejnik 50 % deleža uporabnikov prenosnih in namiznih računalnikov. To se je zgodilo dobra štiri leta po izidu, v času katerega so pri Microsoftu napovedovali, da bodo nova Okna dosegla milijardo uporabnikov v dveh do treh letih po izidu. No, doslej je še niso.

Naj spomnimo, zadnja različica Oken je ob splovitvi dobila še poseben pospešek, saj so nas z brezplačno nadgradnjo dobesedno pehali k prehodu. Rast uporabnikov se je po koncu brezplačnega obdobja leta 2016 precej upočasnila, v zadnjih mesecih pa je dobila sveže gorivo, ki ga predstavlja iztek podpore za Windows 7. Že julija se je namreč delež uporabnikov desetice spet povečal za slabe 4 %, v avgustu pa še za...

12 komentarjev

Lenovo na svoje računalnike nameščal luknjičav crapware

Slo-Tech - Proizvajalec računalnikov Lenovo se je zopet znašel na tnalu, saj so britanski raziskovalci odkrili, da je prednaložena programska oprema Lenovo Solution Centre (LSC) luknjičava in zlikovcem omogoča prevzem nadzora nad sistemom. Lenovo je težavo priznal in na novih računalnikih odpravil. To ni prvi tovrstni problem, saj se je Lenovo že pred štirimi leti zapletel v veliko afero, ko so na njihovih računalnikih odkrili programsko opremo za ugrabljanje seje.

LSC je bil prednaložen na vseh računalnikih Lenovo od leta 2011 do konca lanskega novembra, ni pa čisto jasno, od kdaj je ranljivost prisotna v LSC. Gre za ranljivost DACL (discretionary access control list), ko LSC, ki teče z visokimi privilegiji, spremeni privilegije datoteke, ki jo lahko spreminjajo procesi s...

16 komentarjev

Bliža se konec brezplačne podpore za Windows 7

ComputerWorld - Operacijski sistem Windows 7 je star že dobrih devet let, a še vedno vztraja na več kot tretjini osebnih računalnikov, s čimer le malo zaostaja za Windows 10. A vseeno bo prihodnje leto 14. januarja konec razširjene podpore za ta operacijski sistem. To pomeni, da se bo končalo obdobje, ko je Microsoft brezplačno odpravljal varnostne ranljivosti in izdajal druge popravke. A vseeno to še ne pomeni, da bo Windows 7 takoj mrtev.

Najprej sledi faza ESU, ki traja do tri leta. V tem času lahko veliki institucionalni uporabniki plačajo za izredno podporo, ki bo v tem času še zagotavljala...

184 komentarjev

Linux poslal diskete na smetišče zgodovine

Slo-Tech - Linus Torvalds se je odločil, da diskete sodijo v koš za smeti ne pa v jedro operacijskega sistema. Gonilnik za diskete ima odslej status orphaned, kar pomeni, da aktivnega razvoja ali vzdrževanja ne bo več. Čeh Jiří Kosina, ki je skrbel za razvoj gonilnika, je povedal, da sploh nima več delujoče strojne opreme za testiranje.

To seveda ne pomeni, da v Linuxu ne bo možno več uporabljati disket. Status sirote dobi kos kode, ko zmanjka razvijalcev, ki bi ga bili še pripravljeni vzdrževati. Sčasoma potem tak modul tudi odstranijo iz jedra. V bližnji prihodnosti se tega še ni bati. V resnici pa so klasične disketne enote na starih krmilnikih prava redkost, saj se dandanes uporabljajo take s priklopom na USB. Slednje ne...

19 komentarjev

Microsoftu ušla testna verzija Windows 10

Slo-Tech - Microsoftu je pomotoma na internet ušla predogledna inačica naslednje verzije Windows 10 (Build 18947), ki jo je sicer vmes že odstranil z interneta. Verzija bi bila morala biti namenjena internemu razvoju za Xbox, a jo je Microsoft nehote poslal v program Windows Insider za vse (release preview, fast ring, slow ring) lastnike 32-bitnih naprav. To priča o tem, da gre resnično za napako in ne za prekanjeno promocijsko akcijo. Microsoft pravi, da napako že preiskuje.

Kakorkoli, ker je šlo zgolj za 32-bitno verzijo, je nima smisla iskati niti v nelegalnih kotičkih interneta. Je pa zanimivo pogledati posnetke, ki kažejo na prenovljen meni Start. Ta nima več ploščic (Tiles), kar se bo morda udejanjilo v naslednjem Windows...

36 komentarjev

Microsoft varčuje s prostorom pri varnostnih kopijah registra

vir: Ghacks

vir: Ghacks
Ghacks - Microsoft bo 800 milijonov uporabnikov Windows 10 obvestil, da operacijski sistem že od lani več ne izvaja samodejnega varnostnega kopiranja registra. Še kar zaskrbljujoča zadeva pa v resnici ni bug, pač pa feature, saj so backup registra ukinili v želji po zmanjšanju količine prostora, ki ga operacijski sistem zasede. Najhuje pa je, da proces varnostnega kopiranja prvi pogled še vedno deluje, načrtovano opravilo se še vedno izvede in če pokukamo v mapo Windows\System32\config\RegBack, še vedno vidimo dele logičnih zapisov registra, a imajo vse datoteke velikost 0 KB.

Na napako so pri Ghacks opozorili že lani oktobra ob izidu popravka 1803, a so se pri Microsoftu odzvali šele sedaj in kot rečeno pojasnili, da je v ozadju varčevanje s prostorom. Datoteka varnostne kopije registra...

31 komentarjev

Microsoft pokazal verzijo Windows z Linuxovim jedrom

Slo-Tech - Microsoft je izdal novo predogledno verzijo Windows 10 (Windows 10 Insider Preview build 18917), ki prinaša težko pričakovani WSL 2 (Windows Subsystem for Linux 2). To pomeni, da je sedaj Linuxovo jedro za Windows v celoti na voljo.

WSL 1 je omogočal poganjanje nekaterih Linuxovih programov pod Windows, a je šlo za precej okorno emulacijo. WSL 2 pa je pravcato Linuxovo jedro, dasiravno malce prilagojeno, ki teče v ločenem podsistemu v Windows in omogoča poganjanje aplikacij ELF64. Namestimo ga lahko v virtualno okolje, če imamo že nameščen WSL 1. Microsoft pravi, da se bo navidezni stroj zagnal samodejno ob zagonu, a bo porabil zelo malo pomnilnika, moč pa ga bo tudi ugasniti. Linux v WSL 2 uporablja jedro 4.19 in tehnologijo za Azure.

WSL 2 bo v končni različici, ki bo izšla v prvi polovici...

100 komentarjev

Ponovno gospodarji Windows popravkov

Svetlo namizje po novem.

Slo-Tech - Microsoft je izdal letošnji pomladni sveženj popravkov, imenovan Windows 10 May 2019 Update. Vsebuje kar nekaj osvežitev, a je morda tista največja povezana kar s samim nameščanjem paketa: po skoraj štirih letih bomo o tem znova odločali uporabniki sami in bomo lahko postopek začasno zaustavili ali preložili. Poleg tega je Microsoft izdal tudi nadzorno ploščo za nameščanje popravkov, Windows release health dashboard, ki že pred namestitvijo pregleda sistem in sporoči, če se v njem morda nahaja strojna ali programska oprema, ki s popravkom ne bo združljiva. Ukrep je verjetno povezan s fiaskom, ki ga je v določenih primerih povzročil njihov zadnji, oktobrski popravek.

Med novostmi...

17 komentarjev

Izšlo Linuxovo jedro 5.1

Slo-Tech - Včeraj je izšla stabilna verzija novega Linuxovega jedra, ki nosi oznako verzije 5.1. Nova inačica, ki še vedno nosi kodno ime Shy Crocodile in ki jo je Linus Torvalds odobril po sedmih kandidatih za izid (običajno jih je sedem ali osem), prinaša precej novosti. Skupno vsebuje 17,8 milijonov vrstic kode in 3,3 milijone vrstic komentarjev.

Glavna novost je hitrejše rokovanje z datotekami (I/O interface). Novi io_uring namreč prinaša podporo za hiter in asinhron dostop I/O. Knjižnica v uporabniškem prostoru omogoča aplikacijam enostavno uporabo io_uring, ne da bi morale poznati podrobnosti. Dodana je tudi podpora za uporabo trajnega (nevolatilnega) pomnilnika kot RAM. Uporaba NVDIMM v ta namen terja določene kompromise, a v nekaterih primerih je koristna.

Linux...

24 komentarjev

Windows 10 bo dobil podsistem s pravim Linuxovim jedrom

The Windows Blog - Microsoft je v Windows 10 že naredil velik korak k podpori za Linux, ko je v operacijski sistem vgradil podsistem za Linux. Ta je v bistvu Microsoftova koda, ki prevaja Linuxove API-je v obliko, ki jo razume jedro Windows NT. Rezultat je emulacija Linuxovega jedra 4.4, ki pa deluje v nekaterih primerih precej počasneje in ne dopušča uporabe Linuxovih gonilnikov. Emulacija ni popolna, saj nekaterih (zlasti novejših) API-jev ni, drugi pa so realizirani zgolj delno. Zato je toliko bolj dobrodošla vest, da bo nova verzija Windows 10 vsebovala celotno Linuxovo jedro kot podsistem.

Windows Subsystem for Linux 2, kot se bo imenoval, bo polno Linuxovo...

81 komentarjev

Microsoft opušča obvezno menjanje gesel v Windows

Slo-Tech - Microsoft je naslednje v vrsti podjetij, ki so ugotovila, da obvezno menjanje gesel vsaka dva meseca (ali kaj podobnega) ni dobra varnostna praksa. Zato bodo iz novih inačic Windows 10 Version 1903 (19H1) ter Windows Server v1903 odstranili politiko poteka veljavnosti gesel. To pomeni, da gesla ne bodo več privzeto potekla, temveč bodo organizacije same vpeljale druge načine zaščite pred nepooblaščenim dostopom. To so na primer večstopenjska avtentikacija, zaznavanje napadov s poizkušanjem gesel, zaznavanje neobičajnih prijav, uvedba seznamov prepovedanih (prelahkih) gesel itd. Microsoft teh taktik ne bo vsiljeval, jih bo pa predlagal.

Zavedanje, da prisilno menjanje gesel v rednih časovnih intervalih ne prispeva k varnosti, se je okrepilo v zadnjih...

8 komentarjev

Izšel Ubuntu 19.04

Slo-Tech - Kot vsakega aprila je tudi to pot izšla nova različica priljubljene Linuxove distribucije Ubuntu. Verzija 19.04 nosi razvijalsko ime Disco Dingo in bo podprta naslednjih devet mesecev. Kdor želi daljšo podporo, bo moral do prihodnjega aprila vztrajati na 18.04 LTS. Prinaša pa 19.04 precej pomembnih izboljšav za uporabo na domačih računalnikih, ki so v veliki meri posledica GNOME 3.32. Ta prinaša višje frekvence osveževanje slike, manjše obremenitve procesorja in grafičnega procesorja, hitrejše nalaganje ikon itd. V X-org in Wayland je na voljo necelo povečevanje (fractional scaling) na HiDPI. Novi gonilniki za Nvidiine kartice, ki so končno vgrajeni v distribucijo (ob namestitvi se prenesejo z interneta), pa prinašajo precej več zmogljivosti.

Za uporabnike na...

37 komentarjev

Windows XP umrl. Dokončno

Microsoft - Windows XP je najtrdovratnejši Microsoftov operacijski sistem, ki je že večkrat umrl, a se je vztrajno vračal. Sedaj je podpore z vsemi triki vendarle konec. Včeraj se je končala razširjena podpora za Windows Embedded POSReady 2009, ki je bil še zadnji brcajoč predstavnik legendarne linije Windows NT 5.1.

Prvikrat je Windows XP umrl 8. aprila 2014, ko se je iztekla razširjena podpora zanj. To je pomenilo, da Microsoft ni izdajal več popravkov zanj. Besedo so morali požreti, saj so celo leta 2017 še izdajali nujne popravke za velike luknje, ki so jih izkoriščali virusi. Izredne posodobitve za odpisane operacijske sisteme so dvignile veliko prahu, ker so predstavljale odklon od dotedanje politike in moralni hazard, a je na koncu...

75 komentarjev

Microsoft povečuje nagrade za odkrite hrošče

Slo-Tech - Microsoft, ki ima že sedaj enega večjih in radodarnejših programov za nagrajevanje odkritih in prijavljenih hroščev, povečuje nagradni sklad. Lani so iz tega naslova izplačali več kot dva milijona dolarjev, sedaj pa povečujejo nagrade in pospešujejo izplačila.

Od letos bodo v okviru programa Windows Insider Preview nagrade znašale do 50.000 dolarjev, medtem ko so bile doslej omejene na 15.000 dolarjev. Podobno velja za Microsoft Cloud Bounty, kjer bo namesto...

2 komentarja

Microsoft odprl kodo Računala

Slo-Tech - Microsoft se je odločil, da bo odprl kodo svojega Računala (Windows Calculator), ki jo bo odslej lahko dopolnjeval kdorkoli. Od včeraj je na GitHubu dostopna celotna izvorna koda pod licenco MIT. Računalo je sicer neznaten del Windows, a vseeno kaže, da se Microsoft ne boji več paranoično odprte kode.

To sicer ni prvi takšen primer, pri čemer ne mislimo na pobegle koščke kode ali kodo, v katero imajo vpogled nekatere države. Lani je...

43 komentarjev

Novo Linuxovo jedro 5.0 je tu

kernel.org - Ponoči je izšla nova stabilna verzija Linuxovega jedra, ki nosi oznako 5.0. Tri leta po izidu Linuxa 4.0 in 20 podverzij kasneje je bil čas za preskok na novo številko. Tudi to pot Linus Torvalds, ki je že dolgo nazaj z oddiha in iskanja prijaznejšega jaza, saj znova skrbi za jedro, poudarja, da kakšnih večjih pomenov številčenju verzij ne gre več pripisovati.

Med pomembnejšimi novostmi je zagotovo podpora za šifriranje Adiantum, ki ga je razvil Google in je namenjeno napravam z nizko porabo energije. Preprosto povedano Adiantum prinaša pohitritev šifriranja, če nimamo namenskega strojnega čipa, kar se običajno zgodi z najcenejšimi in najvarčnejšimi napravami. Adiantum bo omogočil, da bodo podatki šifrirani na vseh...

38 komentarjev

Wine 4.0 je tu

Phoronix - Izšla je nova verzija priljubljenega programa s skupkom knjižnic, ki omogoča poganjanje aplikacij za Windows pod Linuxom in Mac OS X. Wine ni emulator, temveč klice do API-jev in dinamično povezanih knjižnic DLL prevaja v ukaze, ki jih razumejo Linux, Mac OS X in ostali unixovski sistemi. Programi tako dejansko tečejo na Unixu.

Novi Wine 4.0 prinaša kopico novosti, med katerimi velja omeniti grafično podporo za Vulkan ter Direct3D 12, ki sta sicer še v povojih, in podporo za več krmilnikov za igre. Privzeto je vključen Direct3D CSMT (Multi-Threaded Command-Stream), prav tako je izboljšan in vključen OpenGL. Med manj opaznimi, a pomembnimi novostmi najdemo Kerberos (avtentikacija), dostop do podatkov v BIOS-u pod Linuxom, samodokončanje v lupini, izboljšana...

23 komentarjev

Prihaja Linuxovo jedro 5.0

Torvalds meni, da moramo biti sposobni podverzije prešteti s prsti.

Slo-Tech - Že pred leti so minili časi, ko je številčenje verzij Linuxovega jedra potekalo po zelo strogih pogojih, zaradi česar smo od verzije 2.0 do 3.0 lezli skoraj petnajst let. Verzijo 4.0 pa smo dobili leta 2015, ko je Linus Torvalds malo glede na anketo in malo po lastni volji odločil, da bo verziji 3.19 sledila 4.0, ne da bi obstajal kak globlji razlog. Tudi to pot je tako, saj Linus sporoča, da bo naslednja verzija nosila oznako 5.0 (in ne 4.21 - zmanjkalo mu je prstov na nogah in rokah, pravi).

Medtem ko je pri verziji 4.0 Torvalds vsaj formalno sklical internetno glasovanje, kjer so ljudje izglasovali prehod na novo verzijo, to pot ni storil niti tega (ker v resnici nikomur ni mar, kakšno oznako dobi verzija). Prehod na...

69 komentarjev

Okna 10 prehitela sedmico

Tržni deleži operacijskih sistemov

Slo-Tech - Na Microsoftu imajo ob zamenjavi letnice še dodaten razlog za praznovanje. Tri leta po izidu so Okna 10 po tržnem deležu končno prilezla do samega vrha, odkoder so izrinila svojega dedka, Okna 7. Trenutno jih ima na svojih namiznih računalnikih po podatkih Net Applications nameščenih nekaj več kot 700 milijonov uporabnikov. Med operacijskimi sistemi sicer gigantsko vodi Windows s 86,20 %, sledita pa Mac OS z 10,65 % in Linux z 2,78 %. V primerjavi z decembrom 2017 Okna zlagoma izgubljajo delež, lani ob tem času so bili deleži razporejeni 88,51, 9,02 in 2,12 %.

In če pogledamo podrobneje okenski delež; Okna 10 so imela decembra 39,22 %, sledi jim kot rečeno sedmica s 36,90 %. Različici 8 in 8.1 imata namreč zanemarljiv...

61 komentarjev

Microsoft predstavil Windows Sandbox

Slo-Tech - Napovedali so ga šele za prihodnje leto, a je Microsoft malce pohitel in predstavil nov peskovnik, ki bo omogočal varnejše poganjanje neznane programske opreme. Novi verziji Windows 10 Pro in Windows 10 Enterprise, ki bosta izšli v prvi polovici prihodnjega leta, bosta imeli Windows Sandbox. Na voljo bo v verzijah od builda 18305 dalje.

V napovedi pojasnjujejo, da bo novi peskovnik integriran del Windows, vsakokrat svež, popolnoma brez odtisa na sistem (za pognano aplikacijo ne bo ostalo nič), varen (uporabljal bo strojno virtualizacijo, in sicer hipervizor za poganjanje nove kopije jedra) in učinkovit. Zahteval bo strojno podporo za virtualizacijo (arhitektura AMD64), 4 GB pomnilnika in vsaj dve jedri, torej nič...

2 komentarja

Windows Update vam namešča tudi nepreizkušene posodobitve

Slo-Tech - Odkar se je Microsoft odločil, da novih verzij operacijskega sistema Windows enostavno ne bo več, temveč bodo izdajali le še večje in manjše popravke, posodobitve in nove funkcionalnosti, je pomen Windows Update čedalje večji. Obstaja program Windows Insider, kamor se lahko včlanimo, da prejemamo posodobitve, še preden so uradno ožigosane kot preizkušene in stabilne, torej kot nekakšen beta preizkuševalec. Izkazalo pa se je, da te nepreizkušene posodobitve prejemajo tudi uporabniki, ki niso nikoli postali člani Windows Insiders. Microsoft vam lahko mirno namesti beta verzije posodobitve.

Težave niso nekaj nezaslišanega, posodobitve so celo že uničevale podatke. Sedaj vemo tudi, da se posodobitve delijo v razrede B, C in D. Vsak drugi torek v mesecu, na tako imenovan...

3 komentarji

Linus Torvalds je nazaj

Linus Torvalds v izbruhu proti Nvidii

Slo-Tech - Mesec dni po znamenitem sporočilu, v katerem je izumitelj in skrbnik Linuxovega jedra Linus Torvalds najavil odmor, dokler se ne nauči obnašati, je Linus nazaj. To je v današnjem sporočilu naznanil začasni skrbnik Greg Kroah-Hartman.

V Edinburgu od danes do srede poteka letošnji Open Source Summit, ki se ga udeležuje 40 glavnih razvijalcev jedra in Linus Torvalds. Maintainers' Summit, kjer se običajno srečujejo, so morali letos prestaviti na Škotsko, ker je Torvalds pomešal datume in istočasno rezerviral družinske počitnice na Škotskem. S tem povezani povišani toni so bili povod za Torvaldsov uvid, da ima probleme s komunikacijo, zaradi česar si je vzel odmor. Tega je sedaj konec.

Ali se bodo spremembe, ki so se odrazile tudi v prenovljenem bontonu (code of...

4 komentarji

Novi Ubuntu 18.10 je tu

Slo-Tech - Prispela je nova verzija najpopularnejše Linuxove distribucije Ubuntu. Času skladno poimenovana verzija 18.10 ima kodno ime Cosmic Cuttlefish (kozmična sipa) in je na voljo na običajnem mestu. Hkrati so tu tudi vse izpeljanke: Ubuntu MATE, Ubuntu Budgie, Xubuntu in Kubuntu. Nova verzija ima običajno podporo, torej le do prihodnjega julija, medtem ko bo dosedanja 18.04 LTS aktivno vzdrževana do leta 2023.

Zanimivo je, da 32-bitna verzija osnovnega Ubuntuja sicer obstaja tudi za 18.10, a nadgradnja na njo ne bo mogoča (medtem ko 32-bitni Ubuntu Mate, Kubuntu ali Ubuntu Budgie sploh ne obstajajo). Razlog je preprost: 32-bitne verzije se počasi poslavljajo, zato nima smisla nadgrajevati prejšnje LTS-verzije na novejšo, ki bo podprta manj...

81 komentarjev

Hrošč v Windows 10 pri nadgradnji žre podatke

Slo-Tech - Microsoft je začasno ustavil nadgradnjo operacijskega sistema Windows 10 na najnovejšo verzijo Windows 10 October 2018 Update (1809), ker se je izkazalo, da hrošč povzroči izgubo podatkov. Prav tako Microsoft svetuje vsem, ki so nadgradnjo že prenesli, a še ne namestili, da počakajo. Težava je predvsem nejasnost, saj trenutno še ni znano, v katerih okoliščinah se hrošč pojavi.

Številni uporabniki so poročali, da so pri nadgradnji našli prazni mapi Documents in Pictures, kar sta ravno mapi, kamor običajno odlagamo svoje dokumente in podatke. Microsoft se je sprva odzval s pojasnilom, da se pri nadgradnji vsebina map prenese v drugo mapo, a je kmalu postalo jasno, da se to ni zgodilo. Nekateri so...

95 komentarjev

Izšel macOS 10.14 Mojave

Apple - Danes je izšla nova verzija Applovega namiznega operacijskega sistema macOS 10.14, ki nosi kodno ime Mojave. Nova različica precej izboljšav v drobovju operacijskega sistema - še vedno je dolgoročen Applov cilj poenotiti macOS in iOS - nekaj pa je tudi vidnih novosti. Novi macOS 10.14 tako v namizni svet prinaša nekaj novih aplikacij iz iOS-a. Apple News, Home, Stocks in Voice Memos so odslej prilagojeni tudi za macOS. Prinašajo seveda nekaj dodatnih funkcionalnosti, a imajo pomembnejšo dolgoročno nalogo. Gre za Applov interni preizkus iniciative Marzipan, s katero bodo v prihodnosti omogočili enostaven prenos aplikacij za iOS tudi na macOS.

Najočitnejša vizualna sprememba je Dark Mode, ki uporabnikom omogoča preklop uporabniškega...

19 komentarjev

Linus nekaj časa ne bo skrbel za nove verzije Linuxovega jedra

Linus Torvalds v izbruhu proti Nvidii

Slo-Tech - Linus Torvalds je danes presenetil s sporočilom, da se za nekaj časa umika z mesta glavnega razvijalca Linuxovega jedra, kjer je že od samega začetka Linuxa. Za odmor se je odločil iz osebnih razlogov, ki pa jih je podrobno pojasnil. "Pogledal se je v ogledalo" in ugotovil, da ima težave v odnosu do ljudi, kar mora popraviti.

Torvalds je znan po občasnih izpadih, kjer je druge programerje, ki pišejo kodo Linuxovega jedra, pa tudi ostale deležnike poslal k vragu. Večidel se je skupnost tega navadila, čeprav nihče ni bil prav zadovoljen z njegovim odnosom do ljudi. Povod za to spoznanje je bržkone zadnji zaplet z Maintainer Summitom, ko je Torvalds pozabil na termin in v tem času rezerviral dopust z družino na Škotskem. Čeprav je predlagal, da se vrh odvije brez...

25 komentarjev

Windows 7 dobil dodatna tri leta razširjene plačljive podpore

Microsoft - Osnovna podpora (mainstream support) za Windows 7 se je iztekla januarja 2015 in dotlej je Microsoft ponujal varnostne popravke, dograditve funkcionalnosti, spremembe dizajna, nove lastnosti itd. Sedaj je Windows 7 v fazi podaljšane podpore (extended support), ko Microsoft ponuja le še varnostne popravke in tuintam odpravo kakšnega hrošča. Ta faza bi se morala končati januarja 2020, a je Microsoft sporočil, da bo ponudil dodatna tri leta plačljive podpore. Windows 7 bo torej na smetišče zgodovine romal januarja 2023.

To ni tako presenetljiva odločitev, saj je bil Microsoft v podobno zapletenem položaju že v preteklosti. Windows 7 je še vedno najpriljubljenejši operacijski sistem za namizne računalnike, ki teče na okrog 45 odstotkih naprav. Na drugem mestu je Windows 10, ki ima...

36 komentarjev

Windows 95 za macOS, Linux in Windows

[dodaj]

Slo-Tech - Kar je bil nekoč revolucionaren operacijski sistem, je danes pogosto merilo, kaj zmorejo moderne naprave in programerska pamet. Windows 95 so poganjali že na Apple Watch, Android Wear in Xbox One, v navideznih strojih pa tako ali tako ni noben problem poganjati kateregakoli operacijskega sistema. Obstaja tudi projekt v86 copy.sh, kjer najdemo delujoče verzije starejših operacijskih sistemov. In prav ta projekt je uporabil Felix Rieseberg, ki je napisal 130 MB veliko aplikacijo, ki vsebuje celoten Windows 95. Kot samostojno aplikacijo jo lahko poganjamo na macOS, Linux, Windows. Windows 95 je na voljo Githubu.

Uporabna vrednost omenjene aplikacije je brez dvoma omejena, a to niti ni bil njen namen. Še največja pomanjkljivost je nedelujoč Internet Explorer, ki ne odpira spletnih strani, a v resnici bi s prastarim brskalnikom tako ali tako težko gledali sodobne spletne strani. Sicer pa Windows 95 vsebuje vse pritikline iz prave verzije, vključno z vsemi igrami, WordPadom in celo...

26 komentarjev

Spodnja Saška gre z Linuxa na Windows

vir: Heise
Heise - Zatem ko je Linux izgubil dvoboj z Windows v Münchnu, kjer se je skoraj desetletje trajajoč prehod z Windows na Linux klavrno končal, mu slabo kaže tudi na Spodnjem Saškem. Davčna uprava te nemške zvezdne države namreč načrtuje migracijo 13.000 osebnih računalnikov z Linux nazaj na Windows. OpenSuse se bo poslovil na račun Windows 10.

Prehod na OpenSuse so izvedli leta 2006, kar so tedaj zaposleni dobro sprejeli. Pred tem so bili namreč uporabljali Sunov Solaris, ki je bil prvi operacijski sistem spodnjesaške davčne uprave vse od informatizacije pisarn v 90. letih. Leta 2006 je postalo jasno, da je Solaris zastarel in da niti nadgradnja na novo verzijo ne bo rešila vseh težav - problem je bila zlasti združljivost s strojno opremo, nepodpora za Java Runtime...

60 komentarjev

Windows 10 bo razumel prestopne sekunde in natančneje meril čas

Microsoft - Microsoft bo v novo verzijo Windows 10, ki bo izšla oktobra, in Windows Server 2019 prvikrat vključil podporo za prestopne sekunde. Te bodo upoštevali na pravilen način, torej s ponovitvijo (ali teoretično preskokom) sekunde, in ne na Googlov način raztegovanja normalnih sekund. Poleg tega prinašata novi verziji Windows še podporo za naslednika NTP, ki se imenuje Precision Time Protocol (PTP), in nekaj drugih posodobitev za večjo natančnost merjenja časa.

Prestopne sekunde so posledica počasnega upočasnjevanja vrtenja Zemlje in naše želje, da bi bilo sonce v povprečju v zenitu točno ob 12.00, če smo na poldnevniku, ki ustreza aktualnemu časovnemu pasu. To je pomembno, da je dogajanje na nebu predvidljivo, kar najbolj opazijo astronomi, pri daljšem drsenju pa bi opazili tudi ljudje, ko bi bil sončni vzhod čedalje pozneje.

Medtem ko atomske ure merijo atomski čas (TAI) brez oziranja na...

13 komentarjev

Izšel Linux 4.17

kernel.org - Po pričakovanjih je Linus Torvalds včeraj zvečer sporočil, da je nova različica Linuxovega jedra 4.17 nared. V svojem sporočilu je po stari navadi malce pokomentiral zadnji cikel, hkrati pa se je dotaknil prihajajoče verzije Linux 5. Nove celoštevilske verzije Linuxa vse od Linuxa 3 niso več velika sprememba, čeprav so včasih vseeno kazale na nekoliko večji preskok. Torvalds ocenjuje, da bo čas za 5.0 napočil nekje okrog verzije 4.20. Z njegovimi besedami bo Linux 5.0 nepomemben, a mu bo takrat zmanjkalo prstov na nogah in rokah.

Linux 4.17 je manjše jedro od predhodnika, saj so odstranili podporo za kopico mrtvih platform: blackfin, cris, frv, m32r, metag, mn10300, score in tile. Ker ne gre za veliko verzijo (major release), večjih novosti ni. Med pomembnejšimi...

6 komentarjev

Windows bo znal pravilno brati Linuxove besedilne datoteke

Tega ne bo več

Microsoft - Ena izmed stvari, ki jih Windows počne pravilneje od Linuxa in MacOS-a, je zaključevanje vrstic v tekstovnih datotekah. Ironično je prav to razlog, da v privzetem urejevalniku golega besedila Beležnici tekstovne datoteke teh dveh operacijskih sistemov niso videti lepo. V Beležnici je vsebina teh datotek stisnjena v eno vrstico. Razlog je nekompatibilnost znakov za novo vrstico. In to se bo v novi verziji Windows z novo Beležnico spremenilo.

Na pisalnih strojih je bilo treba za prehod v novo vrstico storiti dvoje. Treba se je bilo premakniti na začetek vrstice, kar označuje ukaz CR (carriage return), potem pa je bilo treba papir prestaviti za eno vrstico, kar stori ukaz LF (line feed). Zato Beležnica in Windows nasploh še danes vrstice zaključujeta s tema ukazoma - na koncu...

48 komentarjev

Izšel Ubuntu 18.04 LTS

Slo-Tech - Izšla je nova verzija najpopularnejše Linuxove distribucije Ubuntu, ki to pot nosi oznako LTS, kar pomeni dolgoročno podporo. Ubuntu 18.04 LTS bo dobival posodobitve in popravke pet let, torej vse do aprila 2023. Običajne različice so podprte le devet mesecev. Nova verzija s kodnim imenom Bionic Beaver prinaša kopico popravkov, vključno z novim jedrom, zakrpanimi ranljivostmi Spectre in Meltdown in novimi verzijami priloženih programov (npr. GNOME 3.28, LibreOffice 6.0, jedro 4.15).

V primerjavi s predhodno verzijo Ubuntu 17.10 velikih sprememb ni. Bodo pa precej presenečeni uporabniki verzij LTS, ki so vztrajali pri 16.04 LTS. Privzet grafični strežnik je ponovno Xorg, potem ko je 17.10 uvedel Wayland. Ta, čeprav je prihodnost, še...

152 komentarjev

Microsoft pripravil lastno Linuxovo distribucijo

Microsoft - Ker se povečujeta število in obseg internetnih napadov, v katerih so uporabljene pametne naprave in pogosto tvorijo velike botnete, je Microsoft pripravil paket rešitev za zajezitev te kuge. Odgovor se imenuje Azure Sphere in sestoji iz treh komponent, izmed katerih je gotovo najzanimivejša Microsoftova lastna Linuxova distribucija.

Prvi del predstavljajo novi mikrokrmilniki (MCU), ki prinašajo izboljšave na strojni ravni, ki so po Microsoftovem mnenju nujne za gradnjo varnih sistemov. Med drugim gre za možnost nadgradnje programske opreme, uporabo šifrirnih ključev, ki jih ni moč ponarediti, razdelitev programske kode na ločene razdelke (compartmentalization) ipd. Prva naprava, ki bo uporabljala te čipe, ki jih je...

69 komentarjev

Windows File Manager je nazaj

Microsoft - Do Raziskovalca, ki ga je prinesel prenovljeni uporabniški vmesnik v Windows 95, smo za brskanje po disku in urejanje datotek uporabljali File Manager. Nekaj različic je Microsoft še prilagal File Manager v Windows, potem pa je - tako smo menili - romal na smetišče zgodovine. Sedaj se vrača, in to v prosti obliki. Microsoft je izdal izvorno kodo, ki omogoča njegovo poganjanje celo na Windows 10.

Izvorna koda je na voljo na Githubu pod licenco MIT open source. Ponujajo dve verziji. Prva verzija (original_plus) je praktično identična originalni, le nekaj popravkov za delovanje na modernih sistemih ima, vključno s podporo za 64-bitne sisteme. Druga verzija (current master) je posodobljena z nekaj funckionalnostmi, ki so nam danes samoumevne. Ima na primer...

44 komentarjev

Linux 4.16 je tu

Slo-Tech - Linus Torvalds je včeraj potrdil izid nove verzije Linuxovega jedra, ki nosi oznako 4.16 in prinaša nadpovprečno mnogo sprememb in izboljšav. V novi verziji je dodanih ali spremenjenih 490 tisoč vrstic kode, odstranjenih pa je 304 tisoč, torej se je koda poredila za 186 tisoč vrstic. Veliko dela so vložili v popravke kode, ki odpravljajo ranljivosti Spectre in Meltdown v modernih procesorjih.

Izboljšali so tudi avtonomijo prenosnikov, saj novo jedro podpira USB Autosuspend v USB-čipih za Bluetooth in novi varčni način SATA-naprav. Popravljen je Intelov GVT-g (Graphics Virtualization Technology), v jedro pa je dodana še podpora za VirtualBox, ki je doslej potreboval dodatne gonilnike, izboljšana je podpora RISC-V. KVM sedaj razume AMD Secure Encrypted...

25 komentarjev

Ameriško vojno letalstvo zaključuje prehod na Windows 10

Slo-Tech - Ponekod migrirajo na Linux, drugod pa na nove verzije Windows. Ameriško vojno letalstvo je dobilo zanimiv ukaz, da do konca marca zaključijo migracijo na Windows 10. Računalniki, ki do tedaj ne bodo poganjali Windows 10, se ne bodo mogli več povezati v omrežje. Ker številnih sistemov ne bodo mogli nadgraditi, bo cel kup računalnikov romal v koš.

Migracija na Windows 10 seveda ni nova, saj so se nanjo začeli pripravljati že leta 2016. Da bi znižali stroške, povečali varnost in poenotili informacijski sistem, je ministrstvo za obrambo naročilo migracijo na Windows 10. Migracija se je začela konec leta 2016, v manj kot dveh letih pa bo torej končana. Prvotni rok je bil celo 31. januar letos, a so ga premaknili za dva meseca.

...

26 komentarjev

Windows 10 vendarle premagal Sedmico

Slo-Tech - Ko Microsoft naredi dober operacijski sistem, se ga uporabniki oklepajo še vrsto let po izidu. Kakor se Windows XP ni in ni mogel posloviti, je tudi Windows 7 na prvem mestu vztrajal več kot osem let. Windows 8 mu ni bil nikoli prava konkurenca, Windows 10 pa je - z izdatno pomočjo Microsoft in domala siljenjem na računalnike uporabnikov - sedaj končno prehitel staro verzijo. Po nekaterih statistikah, ne pa vseh.

Po statistiki StatCounterja
je Windows 10 januarja postal priljubljenejši od Windows 7. Srečala sta se pri 42 odstotkov, tako da skupaj še vedno obvladujeta pretežni del osebnih računalnikov. Windows 8.1 ima 8,7-odstotni tržni delež, Windows XP pa še vedno nezanemarljive 3,6 odstotke. NetMarketShare je nameril nekoliko drugače, in sicer ima po njihovih podatkih Windows...

10 komentarjev

Brezplačna nadgradnja na Windows 10 še vedno mogoča

Microsoft - Čeprav je Windows 10 izšel pred dvema letoma in pol ter je sprva predvideval enoletno možnost brezplačne nadgradnje, je ta še vedno mogoča. Prvo leto je bilo moč Windows 7 in Windows 8 povsem legalno nadgraditi na Windows 10 brez kakršnikoli omejitev, pozneje pa se je bilo treba malce znajti. Microsoft je možnost nadgradnje pustil odprto za ljudi, ki so uporabljali kakšne tehnologije za pomoč uporabnikom (assistive technology). Prvotni razlog je bila slaba podpora zanje v Windows 10, a sčasoma so jo uredili. Kljub temu je možnost za nadgradnjo ostala, le klikniti je bilo treba.

Microsoft je lani proti koncu leta vendarle sporočil, da bo 31. decembra 2017 konec tudi te možnosti. A z novim letom je Microsoft ocenil, da bi to možnost še malce podaljšal, zato so na spletni stran potihoma skrajni rok prestavili na 16. januar letos. Če ne bo kakšnih...

79 komentarjev

Microsoft dodal OpenSSH v Windows

Slo-Tech - Microsoft je prav potihoma v Windows 10 integriral odjemalca in strežnik za OpenSSH. To je sicer najavil že leta 2015, a potem o tem niso več na glas govorili. Sedaj pa se je izkazalo, da je OpenSSH že tu, čeprav trenutno še v verziji beta. OpenSSH je v Windows 10 na voljo vse od Fall Creators Update, ki je izšla oktobra, je pa res, da se je treba potruditi. OpenSSH moramo izrecno označiti v oknu Add an Optional Feature (kliknite na meni start in vpišite), da se namesti.

Doslej je bil eden prvih programov, ki smo ga na Windows namestili, PuTTY za dostop do strežnikov prek SSH. Ni rečeno, da se bo to spremenilo, a imeli bomo možnost, da se nanje povezujemo kar z v Windows vgrajenim orodjem. Uporaba OpenSSH za gostovanje strežnika je v trenutni beta...

23 komentarjev

Prispeli Windows 10 za ARM in ustrezna prenosnika

Slo-Tech - Skoraj natanko leto dni po napovedi, da je Windows 10 za ARM resna zamisel, ki je že zelo blizu uresničitve, smo ga dočakali. Microsoft je danes predstavil Windows 10 ARM, Asus pripadajoč prenosni računalnik, HP pa tablico. Microsoft obljublja, da bo Windows 10 ARM zapolnil vrzel med pametnimi telefoni in prenosnimi računalniki, torej da bo združil najboljše iz obeh svetov. To naj bi bilo po eni strani tipkovnica, sledilna ploščica in splošni operacijski sistem za poganjanje vseh programov, po drugi strani pa neopazno preklapljanje med Wi-Fi in LTE, takojšnji zagon (v resnici so always-on), dolga avtonomija in prenosne dimenzije.

Asusov prenosnik NovaGo 2-in-1 ima baterijo, ki zdrži 22 ur normalne uporabe...

29 komentarjev

Microsoft Sets prinaša zavihke v operacijski sistem

Ars Technica - Microsoft je napovedal eno večjih sprememb uporabniškega vmesnika, ki posega v koncept, ki se ni bistveno spremenil vse od časov Windows 3.11. Aplikacije dandanes še vedno poganjamo v oknih, ki so lahko povečana čez cel zaslon ali poljubne velikosti. Različni operacijski sistemi so eksperimentirali z več navideznimi zasloni oziroma namizji, a ključni koncept ostaja enak. Aplikacije so v oknih.

Najočitneje so novo dimenzijo dodali brskalniki, ki imajo zavihke. To pomeni, da lahko sorodne vsebine združimo v enem oknu, kjer so odprti različni zavihki, preostale pa v drugem oknu. Microsoft sedaj nekaj podobnega preizkuša na nivoju operacijskega sistema. Novost se za zdaj imenuje zgolj Sets, a bo ob uradni splavitvi gotovo dobila...

24 komentarjev

V Münchnu bo povratek na Windows stal 90 milijonov evrov

Slo-Tech - Münchenski mestni svet je po pričakovanjih sledil predlogu odbora za administracijo, ki je pred dvema tednoma dokončno priporočil povratek na Windows in na seji podprl umik Linuxa z računalnikov v mestni upravi. Leta 2003 začeti projekt migracije mestne uprave na Linux, v sklopu katere je potekala tudi temeljita reorganizacija IT-služb, je tako končan. Do leta 2022 bodo na računalnikih ponovno poganjali Windows.

Po končnem glasovanju so razkrili tudi oceno stroškov, ki so jo do glasovanja skrivali. Da bo približno 18.500 računalnikov z Linuxovo distribucijo LiMux in 10.700 računalnikov s starimi verzijami Windows prestopilo na novo različico Windows, bodo zapravili 86 milijonov evrov. Od tega bodo pet milijonov evrov porabili za nadgradnjo strojne opreme, 24...

237 komentarjev

Konec ere Linuxa v Münchnu

The Register - Prihodnji teden bo münchenski mestni svet zabil še zadnji žebelj v krsto Linuxa v mestni upravi. Nekoč največji organiziran prehod organizacije na odprto kodo se je vmes izrodil v največji tovrstni fiasko in največjo vrnitev v Microsoftov objem. V četrtek, 23. 11., bo mestni svet še zadnjič glasoval o dokončnem povratku k Microsoftu, ki ga bo skoraj zagotovo potrdil. Odbor za administracijo in kadre je namreč že sprejel sklep, o katerem bo sedaj glasoval še celoten svet. Ker imata tudi v svetu večino stranki CDU in SPD, presenečenj ni pričakovati.

München je leta 2003 sporočil, da bo preučil možnosti za prihranek s prehodom na odprtokodno programsko opremo. Migracija...

114 komentarjev

Izteka se možnost brezplačne nadgradnje na Windows 10

Slo-Tech - Poltretje leto po izidu bo možnosti za brezplačno nadgradnjo na Windows 10, kot kaže, vendarle konec. Spomnimo, da je Microsoft v prvem letu po izidu vsem uporabnikom Windows 7 in 8 ponujal brezplačno nadgradnjo na Windows 10, pri čemer je bil tako vztrajen, da se je marsikomu nova verzija namestila nehote. Ko se je lani julija ta možnost iztekla, je Microsoft pustil odprto veliko luknjo, kako smo lahko še vedno zakonito prišli do brezplačnega Windows 10. Kdor je uporabljal kakršnokoli posebno tehnologijo (assistive technology), je lahko brez časovne omejitve nadgradil na Windows 10. Na spletnih straneh je pisalo le, da bodo o spremembi pogojev pravočasno obvestili.

Microsoft je tedaj uradno zapisal, da ta luknja ni namenjena izkoriščanju. Vladalo je prepričanje, da je Microsoft...

71 komentarjev

Prispel je Ubuntu 17.10

Slo-Tech - Sredina oktobra je vsako let čas za izid nove verzije najbolj priljubljene distribucije Linuxa in tudi letos imamo pred seboj Ubuntu 17.10, ki je izšel pred nekaj urami. To je bila izmed teže pričakovanih verzij, saj prinaša odmik od grafičnega vmesnika Unity, ki se je poslovil, privzeto h GNOME. Artful Aardvark (zvita podzemska svinjka), kakor se nova verzija neuradno imenuje, je že na voljo za prenos, a za namizne računalnike le v 64-bitni inačici, kar je tudi prvič. Za strežnike 32-bitna verzija še obstaja.

Canonicalov izvršni direktor Mark Shuttlewort je ob izidu nove verzije povedal, da je Ubuntu 17.10 prelomnica na poti k razvijalcem prek oblačnih storitev in interneta stvari (IoT). Ubuntu 17.10 služi tudi kot napoved novosti za naslednjo verzijo LTS,...

21 komentarjev

Linuxova dolgoročna jedra odslej s šestletno podporo

Phoronix - Običajne verzije Linuxova jedra so podprte še po izidu naslednje verzije (N+1), potem pa podpora in s tem varnostni popravki presahne. Za sisteme, kjer je to nesprejemljivo in jih ni mogoče dovolj pogosto nadgrajevati (nove verzije izhajajo na približno 70 dni), se zato uporabljajo verzije LTS (long-term support), v kateri se aktualna veja jedra krpa še dve leti. Toda tudi to je počasi premalo, saj Linux uporabljajo številne pametne naprave, ki se uporabljajo še dosti dlje. Zaradi tega bodo odslej verzije LTS podprte celih šest let!

Tak primer so pametni telefoni z Androidom, ki globoko pod pokrovom temelji na Linuxovem jedru. Tako velika večina pametnih telefonov v resnici teče na jedrih, ki še dolgo niso več podprta,...

18 komentarjev

Izšel je Debian "Stretch" 9.0

Debian - Po 26 mesecih razvoja je na voljo nova različica operacijskega sistema Debian "Stretch" 9.0, ki bo varnostno podprta naslednjih 5 let. Debian 9.0 je posvečen Ianu Murdocku, ustanovitelju projekta Debian, ki je preminil 28. decembra 2015.

Z vidika varnosti je dobrodošla sprememba, da okenski sistem za delovanje ne potrebuje več root pravic. Pretežni del izvornih paketov v distribuciji, kar 90 odstotkov, bo ob prevodu in izgradnji paketa izdelala do bita enake binarne datoteke. To je pomembno, ker viša varnostne standarde in zagotavlja verodostojnost binarnih datotek ter olajša zaznavanje neželenih posegov v prevajalnike. Nekateri izmed 51.000 programov v Debian 9.0:

 • Linux kernel 4.9 (long-term)
 • GNOME 3.22
 • KDE Plasma 5.8, Application 16.08, PIM 16.04
 • LibreOffice 5.2
 • Firefox 45.9 ESR
 • Chromium 59
 • OpenJDK 8
 • GCC 6.3
 • MariaDB 10.1
 • PostgreSQL 9.6
 • PHP 7.0
 • Python 3.5

Privzet okus MySQL-a je po novem MariaDB, ta bo ob nadgradnji samodejno zamenjal MySQL 5.5 ali 5.6. V distribucijo pa se vračata Firefox...

25 komentarjev

Zakaj Microsoft spet posodablja Windows XP?

Slo-Tech - Ne glede na kričanje in negodovanje uporabnikov se je Microsoft doslej enega pravila držal. Ko je konec, je konec. Uradna, razširjena, podaljšana in kar je še teh pridevnikov podpora za Windows XP se je iztekla 8. aprila 2014, torej 12 let po izidu. Microsoft je na to opozarjal več kot leto prej in ponavljal, da bo tem datumu ne bo več nikakršne podpore. To vključuje tudi varnostne popravke.

Vse to je veljalo na papirju, a je Microsoft včeraj izdal posodobitev za Windows XP. To je že tretjič po uradnem koncu podpore, da je Microsoft prelomil besedo in vendarle izdal kakšen popravek za odpisano in podprto programsko opremo. Nazadnje se je to zgodilo pred mesecem dni prav z Windows XP, ko je razsajal WannaCry, včeraj pa ponovno. Prvi primer pa je...

79 komentarjev

Izšla verzija Windows 10 za kitajski javni sektor

The Windows Blog - Izšla je posebna verzija Windows 10, ki je namenjena kitajskemu trgu in se imenuje Windows 10 China Government Edition. Kot smo že pisali, so jo razvijali v sodelovanju s kitajskim podjetjem CETC (China Electronics Technology Group), s katerim je Microsoft ustanovil podjetje CMIT. Nova verzija Windows 10 bo namenjena uporabi v kitajskem javnem sektorju. Trenutno so njeno uporabo potrdili kitajska carina, mestna uprava v Šanghaju in Westone Information Technology.

Gre za prilagojeno verzijo Windows 10 Enterprise Edition, ki ima nekaj dodelav v skladu s kitajskimi zahtevami, ter precej odstranjenih funkcionalnosti, denimo OneDrive. Prav tako bo imela Kitajska popoln nadzor nad posodobitvami in telemetrijo, uporabljali pa bodo lahko lastno šifriranje. Lenovo bo...

23 komentarjev

Izšlo jedro Linux 4.11

Slo-Tech - Izšla je nova verzija Linuxovega jedra, ki nosi oznako različice 4.11, je Linus Torvalds sporočil danes zjutraj. Fearless Coyote, kakršno kodno ime nosi nova verzija, prinaša precej novosti in še več posodobitev. Večina sprememb odpade na posodobljene in nove gonilnike (mreže, zvok itd.), znaten del pa predstavljajo tudi posodobitve omrežnih funkcij, datotečnega sistema in ostalih drobnarij pod pokrovom.

Glavne nove funkcionalnosti pa so izboljšana grafika, ki nudi boljše upravljanje z energijo pri ADMGPU, hitrejše delovanje RADV Vulkan, podpora za DisplayPort MST avdio v Intelovem DRM gonilniku ter še nekaj izboljšav. Prav tako omenimo podporo za arhitekturo čipov Intel Gemini Lake. Dodana je tudi podpora za scalable SSD swaping, protokol SMC-R, Intel Turbo...

5 komentarjev

Microsoft: z Windows 10 Creators Update raje počakajte

Microsoft - Ne bi si mislili, da bomo kaj takega slišali iz Microsoftovih ust, a smo vendarle. Z najnovejšo posodobitvijo za Windows 10, ki je uradno izšla 11. aprila, čeprav je bila na voljo že nekaj dni prej, velja počakati. Tako je sicer med vrsticami, a zelo jasno dejal John Cable iz Microsofta.

Zadeva je namreč precej kompleksna. Posodobitev se vsem uporabnikom ne prikaže istočasno, temveč jo Microsoft najprej ponudi najnovejšim napravam, ki bodo verjetno delovale brez težav, medtem ko jo starejše naprave dobijo kasneje. Zapisano velja za avtomatično posodobitev prek Windows Update, medtem ko je povsod mogoče na silo sprožiti posodobitev.

In Microsoft slednjo možnost odsvetuje oziroma opozarja, da se utegnejo uporabniki soočiti z nekaterimi težavami. Zato Cable pravi, naj uporabniki raje počakajo, da jim sistem ponudi nadgradnjo, pa četudi bo to še...

45 komentarjev

Hekerji objavili orodja NSA za vdiranje v Windowse: na udaru vsa Okna, najverjetneje tudi Desetica

Mashable - Hekerska skupina The Shadows Brokers je včeraj na internetih že drugič letos omogočila javnosti dostop do orodij NSA za vdiranje v zasebnost posameznikov. Tokratni leak vsebuje orodja za vdiranje v operacijski sistem Windows. In če je za verjeti Edwardu Snowdnu, potem so na udaru vse različice Oken skupaj z vsemi nadgradnjami pred deseto reinkarnacijo. Vendar se že pojavljajo prva ugibanja, da določena orodja omogočajo vdiranje tudi v Windows 10. Razlog za odpornost Desetice je starost orodij. Kdaj točno so Hekerji uspeli napasti NSA in ji ukrasti orodja, uradno ni znano. Vse pa kaže, da je do vdora najverjetneje prišlo leta 2013, takoj po izbruhu afere Snowden.

In tudi Snowden je včeraj prek Twitterja napadel NSA. Po njegovih ugotovitvah je NSA vedela, kaj so...

18 komentarjev

Konec podpore za Windows 7/8.1 na novih procesorjih

Slo-Tech - Ves čas smo vedeli, da bo Microsoft ukinil podporo za stare operacijske sisteme (Windows 7 in Windows 8.1) na novejših procesorjih, le o datumu nismo bili čisto prepričani. Sedaj smo ta trenutek dočakali. Od danes ni mogoče posodabljati Windows 7 in 8.1 prek Windows Update na računalnikih, ki vsebujejo procesorje iz družin Intel Kaby Lake, Intel Skylake (nekatere) in AMD Ryzen. Namesto posodobitev Windows Update izpiše le opozorilo, da je procesor namenjen najnovejši verziji Windows in v trenutni ni podprt.

To ni presenečenje, je pa vseeno rahlo neokusno. Microsoft je že v začetku leta 2016 opozoril, da bomo na Skylake in novejših platformah poganjali le Windows 10. Skylake je dobil delni odlog, saj...

93 komentarjev

V čudnih časih izšel novi Ubuntu 17.04

Beta News - Danes je izšla nova verzija najpopularnejša Linuxove distribucije Ubuntu 17.04, a že dolgo časa nad njo ni bilo tako malo navdušenja kot to pot. K temu je pripomoglo več dejavnikov - od pretresov v Canonicalu do grafičnega vmesnika.

Ubuntu 17.04 s kodnim imenom Zesty Zapus ima kot privzeto grafično okolje Unity, ki ga čaka črna prihodnost. Canonical je namreč minuli teden sporočil, da so nad Unityjem obupali. Že od Ubuntuja 18.04, ki bo med drugim spet dlje podprta verzija (LTS), bo privzeto okolje spet GNOME. To pomeni tudi, da ne bo nič od smelih načrtov o konvergenci tablic, telefonov in prenosnikov. Hkrati so odpustili polovico ekipe, ki je delala na Unityju.

Poslavlja se tudi dosedanja izvršna direktorica Canonicala Jane Silber, ki bo ostala članica...

58 komentarjev

Zbogom, Windows Vista

Slo-Tech - Danes se izteka podaljšana podpora za Microsoftov operacijski sistem Windows Vista, ki je izšel davnega leta 2006. Osnovna podpora se je zaključila že aprila 2012, sedaj pa je konec tudi podaljšane podpore. To pomeni, da ne bo mogoče dobiti nobenih novih varnostnih popravkov ali kakršnihkoli drugih posodobitev, niti ne bo več na voljo nobena oblika plačljive podpore. To je torej skrajni čas, da se Windows Vista poslovi z vseh računalnikov.

K sreči kakšni večjih pretresov to ne bo povzročilo, saj Vista sodi v skupino manj priljubljenih verzij Windows. Med uporabniki je bil slabše sprejet le še Windows ME, Windows 8 pa nekako deli usodo z Visto. Tržni delež Viste je trenutno manj kot enoodstoten, zato jo je lahko...

49 komentarjev

Windows 10 Creators Update je že tu

Slo-Tech - Čeprav naslednja podverzija Microsoftovega operacijskega sistema Windows 10 Creators Update izide šele v torek, si jo lahko od danes prenese in namesti kdorkoli. Windows 10 verzija 1703, kakor se tudi imenuje Creators Update, je odslej na voljo prek običajnih kanalov, torej MSDN, TechNet, Media Creation Tool in Update Assistant.

Najlažja pot je prav uporaba slednjega, saj Windows 10 Update Assistant ob uporabi namesti Build 15063, ki nič drugega kot Creators Update oziroma bo to postal v torek. Vse, kar potrebujemo za uspešno namestitev, je zgolj nekaj klikov na gumbe Update in Next, pa bomo dobili svežo verzijo. Uporabimo lahko tudi Media Creation Tool, če želimo izdelati namestitveni medij za svežo namestitev.

O novostih, ki jih prinaša, smo že obširno pisali, zato le na kratko ponovimo. Dobili bomo prenovljen brskalnik Edge, Game Mode za...

74 komentarjev

Samsungov operacijski sistem Tizen je pravi raj za hekerje

Ars Technica - Operacijski sistem za pametne naprave Tizen, ki ga je Samsung razvil kot odgovor na Androida, naj bi imel več kot 40 varnostnih lukenj. Tizen je sicer v uporabi na različnih Samsungovih pametnih televizijah, pametnih urah in telefonih. Tizen tako poganja že 30 milijonih televizij, do konca letošnjega pa Korejci načrtujejo, da bi Tizen tekel tudi 10 miljonov pametnih mobilnikov.

V javnosti je varnostne luknje prvi razkril Izraelski raziskovalev Amihai Neiderman. Ta je v intervjuju za Motherboard povedal, da za odprtokodnim Tiznom stoji ena slabših kod, kar jih je kdaj videl: “Razvidno je, da nihče z osnovnim razumevanjem varnosti ni pogledal kode. Kot da bi popolnoma nevednemu študentu dal razvijati programsko opremo.” O kodi ni imel za povedati nič pozitivnega: “Vse, kar so lahko naredili narobe, tudi so.”

Za razliko od zgodbe s Samsungom in CIO, se lahko tokratnje varnostne pomanjkljivosti izkorišča tudi na daljavo.

Neiderman med vsemi varnostnimi luknjami, ki jih...

7 komentarjev

Windows 10 Creators Update izide 11. aprila

The Windows Blog - Microsoft je potrdil, da bo Windows 10 Creators Update (verzija 1703, verjetno build 15063) uradno izšel 11. aprila, ko ga bodo lahko brezplačno pridobili uporabniki starejših verzij Windows 10. Čeprav Microsoft obljublja veliko nadgradnjo, tako zelo veliko novosti v njem vendarle ne bo. Omenjena verzija je uporabnikom programa Insiders že na voljo, zato lahko o njej povemo nekoliko več.

Ena največjih sprememb je zagotovo brskalnik Edge, ki je doživel konkretno grafično prenovo. Vrstica z zavihki prikazuje pomanjšan pogled okna, da se lažje orientiramo. Zavihke lahko odslej damo na stran s funkcijo, ki jih ne zapre, temveč pospravi na stran, dokler jih ne potrebujemo. Žal tam ostanejo le do zaprtja brskalnika, tako da jih kot zaznamke še ne moremo zlorabljati. Edge zna po novem brati e-knjige v formatu EPUB, ni pa jih še mogoče opremiti z...

38 komentarjev

Microsoft razvil posebno verzijo Windows 10 za Kitajsko

Slo-Tech - Microsoft in Kitajska sta očitno zakopala bojno sekiro, saj je Microsoft pripravil posebno verzijo Windows 10 za kitajski trg. Spomnimo, da je pred slabimi tremi leti Kitajska v javnem sektorju prepovedala uporabo Windows 8, kasneje istega leta pa preiskala Microsoftove kitajske pisarne zaradi suma zlorabe monopolnega položaja. Vmes je Kitajska razvijala (in tudi ukinila razvoj) lastne distribucije Linuxa in pisarniškega paketa. Sedaj pa Kitajska dobiva posebno verzijo Windows 10 Zhuangongban.

Kaj točno je Microsoft prilagodil, v Redmondu niso želeli razkriti. Zagotovo gre za več kot le prevod vmesnika v kitajski jezik, saj so bojda odstranili nekaj aplikacij funkcij, da je sistem...

25 komentarjev

Microsoft se ne šali: novi procesorji resnično terjajo nov Windows

Slo-Tech - Microsoft je tik pred tem, da onemogoči posodabljanje starejših verzij Windows (torej 7 in 8.1) na najnovejših procesorjih. Spomnimo, da so v začetku minulega leta sporočili, da bodo na platformi Skylake in novejših delovali le Windows 10. Kasneje si je Microsoft premislil in malo popustil, tako da bo Skylake še podpiral stare operacijske sisteme, Kaby Lake in AMD Ryzen pa nikakor ne. Ta čas je skoraj že napočil.

V Knowledge Base že najdemo članek, ki opisuje napako, ki se pojavi pri zagonu Windows Update v opisanem primeru. To je kljub Microsoftovi jasni napovedi presenečenje, saj smo pričakovali mehkejši pristop: recimo izdajanje le varnostnih popravkov in še to...

113 komentarjev

Windows 10 z reklamami tudi v Raziskovalcu

Slo-Tech - Microsoft nikoli ni skrival dejstva, da si želi v Windows 10 na takšna in drugačna mesta pripeljati oglase. Videli smo jih na prijavnem zaslonu, videli smo jih v meniju Start, sedaj pa prihajajo še v Raziskovalca. Kot kaže, bomo v novi verziji Windows 10, v tako imenovani Creators Update, v Raziskovalcu gledali oglase.

Za zdaj se v Raziskovalcu prikazujejo le oglasi za Microsoftove izdelke, konkretno za plačljivi OneDrive. A nikjer ne piše, da bo ostalo le pri tem. Že sam Microsoft ima še kopico drugih plačljivih izdelkov, ki bi jih želel prodati in torej oglaševati, denimo Office 365 ali žetoni za Skype. Morda se v prihodnosti tam znajdejo tudi čisto tretji oglasi.

Windows 10 do neke mere omogoča izklop teh oglasov, a ne na način, kot bi želeli. Microsoft pravi, da gre za obvestila...

143 komentarjev

Microsoft poleg aprilske potrdil še drugo letošnjo nadgradnjo Windows 10

Slo-Tech - Microsoft je na Ignite Australia potrdil, da drugo letošnjo nadgradnjo Windows dobimo še letos. Prva letošnja večja nadgradnja bo Windows 10 Creators Update, ki bo prispela aprila, pred iztekom leta pa bo sledila še ena. Spomnimo, da smo prvo nadgradnjo (November Update) dobili že novembra 2015, aktualno (Anniversary Update) pa avgusta lani. Windows 10 je izšel julija 2015.

O naslednji nadgradnji, kodno poimenovani Redstone 3, se je govorilo že dlje časa, sedaj pa so jo v Redmondu uradno potrdili. Ni še čisto jasno, kdaj bo izšla, bo pa to verjetno jeseni. Prav tako Microsoft še ni razkril imena. Vse to kaže, da bo Microsoft sočasno podpiral dve verziji, tako sta trenutno podprti November in Anniversary Update, bo tudi v prihodnje; uporabniki bodo imeli možnost...

17 komentarjev

Linux 4.10 je tu

Slo-Tech - Izšla je nova verzija Linuxovega jedra, ki nosi oznako verzije 4.10 in s 13.000 commiti ni tako majhna, kot smo po res obilnem jedru 4.9 pričakovali. Nanjo smo računali že minuli teden, pa je Linus Torvalds izid malce zamaknil. Novosti je cel kup, zato omenimo le najbolj bistvene. Odprtokodni grafični gonilnik Nouveau podpira funkcionalnost Boost, ki omogoča grafičnim karticam doseči najvišji deklarirano (turbo) frekvenco, a moramo to nastaviti ročno. Prav tako novo jedro podpira AMD-jeve nove procesorje Zen/Ryzen in Intelovo tehnologijo Turbo Boost Max 3.0, ki od Broadwella-E omogoča turbo zvišanje frekvence. Naprave Microsoft Surface 3 in 4 delujejo bolje. Prav tako smo dobili podporo za nove platforme, kot je Snapdragon 808/810 in Nvidia Tegra P1 / Parker....

54 komentarjev

Po pričakovanjih konec Linuxa v Münchnu

Slo-Tech - Kot smo predvidevali, je rdeče-črna koalicija (CDU+SPD) v münchenskem mestnem svetu danes s prepričljivo večino izglasovala prehod na Windows Basic Client do leta 2020 in ostalo "standardno programsko opremo" (Word, Excel, Powerpoint), s tem pa prenehanje uporabe odprtokodne programske opreme. S tem se zaključuje ena največjih zmag Linuxa, ki se je zaradi lobiranja in nezadovoljstva uporabnikov sprevrgla v svoj antipod in postala eden največjih porazov odprte kode. Do konca leta 2020 bodo razvili omenjenega...

383 komentarjev

Linuxu v Münchnu slabo kaže

Slo-Tech - Gotovo se še spomnite največjega prehoda na odprto kodo, ki ga je leta 2003 napovedala mestna uprava v Münchnu, tri leta pozneje začela in ga desetletje pozneje tudi bolj ali manj uspešno dokončala. S tem naj bi prihranili več deset milijonov evrov, a zgodba je kompleksnejša. Ob najavi prehoda na Linux je v München odletel sam Microsoftov predsednik, pa ni pomagalo. Tedaj. München se je zavezal prestopiti na lastno debiansko distribucijo Limux, OpenOffice (ki je vmes postal LibreOffice), Firefox in ostalo odprtokodno programsko opremo. Sedaj je situacija bistveno drugačna. V projektu že nekaj časa škripa in ta teden ga utegnejo pokopati.

Že leta 2014 so se prvikrat pojavila glasna...

140 komentarjev

AMD stavi tudi na uporabnike Windows 7

Slo-Tech - Intel je lani dvignil precej prahu z najavo, da bo za najnovejše procesorje treba imeti najnovejši operacijski sistem. AMD, ki vztrajno lovi priključek, je tudi tu videl nišo, zato je ta teden napovedal, da bodo njegovi novi procesorji Ryzen normalni tekli tudi pod Windows 7.

Spomnimo, da je Microsoft pri družini procesorjev Skylake nekoliko popustil in jih bo na Windows 7 podpiral do leta 2020, na Windows 8.1 pa celo do leta 2023. Toda pri Kaby Lake in novejših te možnosti ne bo in bo za delovanje potrebna sveža verzija Windows 10.

Čisto tako hudo, kot svari Intel, ne bo. Čeprav Intel gonilnikov za grafični del čipa Kaby Lake in Apollo Lake za Winodws 7 ne bo ponujal, so nekateri proizvajalci matičnih plošč vseeno pripravili svoje gonilnike, ki delujejo na...

49 komentarjev

Bo Windows 10 Cloud konkuriral Chrome OS?

Slo-Tech - Vsaka nova izdaja Windows 10 je odličen poligon za navdušence, ki v kodi in dokumentaciji iščejo prihajajoče funkcije in verzije. V najnovejši so odkrili, da utegne v prihodnosti iziti Windows 10 Cloud, ki naj bi predstavljal neposredno konkurenco Chrome OS. Obstajata namreč prepričljivi omembi Windows 10 Cloud in Windows 10 CloudN (verzija brez Media Playerja za EU).

Windows 10 Cloud ni verzija, ki bi v celoti tekla iz oblaka kot kakšen Azure, temveč poenostavljena in očiščena verzija Windows, ki bo poganjala le aplikacije s platforme UWP (Unified Windows Platform) iz Windows Store in bo predstavljala konkurenco chromebookom s Chrome OS. Nismo nekaj podobnega že videli? Windows RT je bil namenjen ARM-platformi, pa se ni najbolje obnesel. Toda chromebooki so sedaj tako pribljubljeni, da je...

48 komentarjev

Izšel Wine 2.0

Slo-Tech - Izšla je nova različica Wina, ki pod Linuxom in Mac OS X omogoča poganjanje večine aplikacij za Windows. Wine ni emulator (odtod ime), temveč zbirka knjižnic, ki omogočajo delovanje programov za Windows neposredno v Linuxu ali na macih. Klice do API-jev za Windows in povezanih knjižnic DLL prevaja v ukaze, ki jih razumejo unixovski sistemi. Projekt Wine se je začel že davnega leta 1993, a je šele leta 2008 prilezel do Wine 1.0, sedaj pa do druge velike verzije (vmes se seveda redno posodablja).

Wine 2.0 prinaša kopico novosti, ki jih bodo najbolj opazili uporabniki macov. Končno je namreč podprto poganjanje 64-bitnih aplikacij na tem sistemu ter Office 2013. Skupno ima nova verzija več kot 6600 izboljšav, so zapisali ob izidu, med katerimi velja omeniti...

11 komentarjev

Modri zaslon smrti dobil zelenega brata

Microsoft - Preizkuševalci novih Microsoftovih verzij operacijskega sistema Windows so presenečeno opazili, da najnovejša preizkusna verzija Windows nima več zloglasnega modrega zaslona (BSOD). Žal se ga nismo otresli, temveč so ga v Redmondu le prebarvali na zeleno. Razloga, zakaj prav na zeleno, niso razkrili, je pa poteza logična.

Po internetu kroži precej testnih in razvijalskih verzij Windows, ki niso namenjene končnim uporabnikom, zato so seveda manj stabilne in se pogosteje rušijo. Rezultat so številni modri zasloni smrti, ki so jih ljudje tudi precej radi lepili po forumih. Microsoft se je za spremembo barve v teh verzijah bržkone odločil zato, da bo od daleč jasno, ali se je napaka zgodila...

29 komentarjev

Linuxovo jedro 4.9 prinaša obilico novosti

Slo-Tech - Danes ponoči je Linus Torvalds predstavil izid nove verzije Linuxovega jedra, ki je prilezlo že do oznake 4.9. Po Torvaldsovih besedah gre za največjo izdajo doslej, če merimo po številu sprejetih novosti (commits), ki jih je več kot 16.000. Po številu novih vrstic kode so bile nekatere izdaje v preteklosti že obilnejše, a so bili razlogi tehnično-organizacijski. Kot je že v navadi, je približno dve tretjini novosti gonilnikov, preostanek pa so nove funkcionalnosti. Pri tem ne gre samo za nove naprave - ena teže pričakovanih novosti je podpora karticam AMD Radeon iz serije Southern Islands / GCN 1.0.

Med najpomembnejšimi novostmi so podpora za Raspberryjev Pi Zero in dodatnih 28 naprav na arhitekturi ARM, izboljšana varnost (vmapped stack), izboljšave v...

11 komentarjev

Microsoft pokazal Windows 10 za ARM, ki bo podpiral x86

Slo-Tech - Na WinHEC-u (Windows Hardware Engineering Community), ki danes poteka v kitajskem Šendženu, je Microsoft pokazal, kako resno misli z Windows 10 in ARM. Windows 10 bo namreč mogoče poganjati tudi na platformi ARM. Prihodnje leto bo Qualcomm izdal procesorje, ki bodo sposobni poganjati Windows 10, ki bo za ARM emuliral x86. Torej bomo na njih lahko poganjali čistokrvni Windows 10 za 64-bitno PC-arhitekturo in ne kakšne oskubljene verzije, kot je bil na primer Windows RT. Če se to sliši zapleteno, povejmo takole - kodo za emulacijo bo vseboval Windows 10, a bo moral biti tudi ARM-procesor na to pripravljen.

Glavni problem Windows RT ni bila hitrost, temveč funkcionalnost. Ker je šlo za drugo platformo, smo potrebovali nove aplikacije, teh...

23 komentarjev

Bo Windows za ARM dobil emulator x86?

ZDNet - Glavni problem Windows za ARM je prav dejstvo, da je napisan za arhitekturo ARM. Samo po sebi to seveda ne predstavlja težave, a običajno želimo poganjati še kaj drugega poleg golega operacijskega sistema. Aplikacij za ARM je malo, zato je Windows RT na tablicah in Surfaceu zgolj pogojno uporaben. Na pametnih telefonih teh težav ni, ker zanje že zaradi samega vmesnika pišejo namenske aplikacije, a na velikih tablici bi včasih želeli pognati kaj iz sveta x86. Odslej bomo lahko.

ZDNet je iz zanesljivih virov izvedel, da bo ena izmed naslednjih verzij Windows 10 za ARM dobila...

73 komentarjev

IBM: Dolgoročno je Mac cenejši od Windows

Yahoo News - IBM-ov oddelek za IT vzdržuje dobrih 600.000 računalnikov v podjetju, izmed katerih jih večina poganja Windows, nezanemarljivo število 90.000 pa tudi Mac OS. Najmanj jih je na Linuxu, in sicer 72.000. Medtem ko običajno pišemo o migraciji z Windows na Linux, ki naj bi prihranila denar za licence, se v IBM-u dogaja drugačna migracija. Tedensko dodajo 1300 Macov in do konca prehoda naj bi polovica zaposlenih v IBM-u pri svojem delu uporabljala Mace.

Vodja IT-ja v IBM-u Fletcher Previn je na predavanju na konferenci Jamftech povedal, da so po njihovih izkušnjah Maci cenejši od računalnikov z Windows. Resda so na začetku 117-454 dolarjev dražji, a potrebujejo uporabniki bistveno manj...

212 komentarjev

Nova nadgradnja Windows 10 marca

Slo-Tech - Če gre verjeti namigom v kodi trenutnih razvijalskih verzij Windows 10, bomo naslednjo večjo nadgradnjo z imenom Redstone 2 dočakali prihodnje leto marca. V trenutni verziji se namreč pojavlja sklicevanje na verzijo 1703, kar ustreza marčevski izdaji prihodnje leto. Windows 10 Anniversary Update (kodno ime Redstone 1) je izšel julija letos in ima oznako 1607, novembrska verzija (Threshold 2) pa je bila 1511.

Več uradnih informacij pričakujemo na velikem dogodku 26. oktobra, ko bo Microsoft predstavljal nove izdelke iz družine Surface. O novostih, ki jih bo prinesel Redstone 2, še ni veliko znanega. Prinaša zatemnitev zaslona in spremembo barv v toplejše ob nočnih urah, za kar trenutno uporabljamo dodatne programe, izboljšano Cortano in spremembe, ki bodo...

44 komentarjev

Windows Server 2016 je tu z Docker Engine

Microsoft - Danes je uradno izšla (release to manufacturing) nova verzija Microsoftovega operacijskega sistema za strežnike: Windows Server 2016. Kot je zadnja leta že v navadi, gre za strežniško inačico zadnje namizne verzije, torej v tem primeru Windows 10. Microsoft jo je po pričakovanjih predstavil na konferenci Ignite, ki bo do petka potekala v Atlanti. Splošna dobavljivost (general availability) sledi sredi oktobra.

Novosti v Windows Server 2016 je precej (varnostne, omrežne ...), glavni odliki pa bosta brez dvoma Nano Server in podpora za kontejnerje (containers). Prvi je okleščena verzija operacijskega sistema, ki je namenjena uporabi v oblaku. Kar se tiče kontejnerjev, pa je Microsoft uporabil Docker Engine. Osnovno...

34 komentarjev

Apple II po 23 letih dobil novo nadgradnjo

Slo-Tech - Od zadnje programske nadgradnje računalnikov iz družine Apple II je minilo že dobrih 23 let in seveda nihče ni resno pričakoval, da bomo za že zdavnaj upokojeno linijo sistemov videli še kakršnekoli posodobitve. Pa bi se zmotili. John Brooks je ljubiteljsko pripravil novo verzijo ProDOS 2.4, ki teče na vseh Applih II, tudi prvih [] in []+. Spomnimo, prvi Apple II je na trg prispel leta 1977, serijo pa so upokojili leta 1993. ProDOS je eden izmed alternativnih sistemov za Apple II, ki je z nami od leta 1983.

V praksi bo novo verzijo operacijskega sistema ProDOS lahko preizkusil le malokdo, saj Applov II ni prav veliko. Kdor bi se rad le malo pozabaval, ga lahko zažene v spletnem emulatorju. V ProDOS-u 2.4 najdemo Bitsy Bye...

23 komentarjev

Čez dober teden prihaja macOS Sierra

Slo-Tech - Na včerajšnjem Applovem dogodku je bilo skorajda vse posvečeno novemu iPhonu, a to ne pomeni, da novosti ne bo tudi na "pravih" računalnikih. Apple je skorajda istočasno na svojih spletnih straneh objavil tudi, da bodo 20. septembra izdali končno verzijo prihajajočega operacijskega sistema macOS Sierra, ki bo za vse lastnike dosedanjih verzij brezplačna.

Če se ime bere nekoliko nenavadno, je razlog v spremenjeni shemi poimenovanja. Apple s to verzijo ukinja poimenovanje Mac OS X in prehaja na macOS, da bo ime bolj v skladu z že uveljavljenima watchOS in tvOS. In tako bomo namesto Mac OS X 10.12 dobili macOS Sierra.

Glavne novosti bodo prihod Siri na namizne naprave, univerzalno odložišče (kopiranje med napravami z iOS in macOS), Apple...

42 komentarjev

Vse najboljše, Linux!

Slo-Tech - Linux je eden najlepših dokazov, da iz malega raste veliko, zlasti če pri projektu zaradi lastne zainteresiranosti sodeluje veliko pametnih glav. Pred točno četrt stoletja je Linus Torvalds v zdaj že znamenitem sporočilu zapisal, da v prostem času kot konjiček razvija operacijski sistem za računalnike 386 AT, ki pa žal ni prenosljiv in najbrž ne bo nikoli podpiral kaj drugega kot diske AT. Petindvajset let pozneje Linux teče na več kot milijardi telefonov, poganja milijarde omrežnih usmerjevalnikov in druge mrežne opreme, na milijone strežnikov in osebnih računalnikov ter najdražje superračunalnike na svetu. Odprta koda je postala močna konkurenca zaprtokodnim programom in osebni...

49 komentarjev

Windows 10 Anniversary Update onesposobil spletne kamere

Slo-Tech - Prve velika nadgradnja Windows 10 je izšla že v začetku meseca, a šele sedaj je postalo jasno, zakaj je tedaj prenehalo pravilno delovati več milijonov spletnih kamer. Microsoft je brez velikega pompa korenito spremenil način, kako se operacijski sistem pogovarja z aplikacijami, ki terjajo dostop do spletnih kamer.

Vse do te posodobitve je namreč spletno kamero (in sorodno strojno opremo, denimo CCTV) uporabljala le ena aplikacija, ki je pridobila ekskluzivni dostop do naprave. Skoraj tako kot v starih časih DOS-a ostale aplikacije tedaj do naprave niso mogle. Microsoft je to končno spremenil tako, da je uvedel Windows Camera Frame Server, ki...

158 komentarjev

Microsoft PowerShell prihaja na Linux in druge platforme

Slo-Tech - Po platformi .NET in Chakri Microsoft odpira tudi svojo ukazno lupino oziroma skriptni jezik PowerShell. Na Githubu so že objavili izvorno kodo in alfa verzijo prevedene kode, ki deluje na CentOS, Linuxu in Mac OS X, v prihodnosti pa pričakujemo podporo še za dodatne arhitekture. PowerShell bo na voljo pod licenco MIT. Trenutno lahko spremembe in dopolnitve predlagajo (commit) le zaposleni v Microsoftu, a se bo sčasoma spremenilo. Microsoft je odločneje zakorakal v odprto kodo leta 2014, ko so začeli odpirati .NET.

Jeffrey Snover iz Microsofta pojasnjuje, da bodo sedaj lahko uporabniki, ki so navajeni delati v PowerShell in orodje dobro poznali, imeli možnost to uporabiti tudi na drugih platformah. Jedro ostaja enako...

32 komentarjev

Googlov nov operacijski sistem Fuchsia

Slo-Tech - Google bo široki paleti platform, ki so jih razvili, dodal še eno. Na GitHubu se je pojavil nov projekt z imenom Fuchsia, ki je sodeč po opisu nov operacijski sistem. To seveda ni prvi operacijski sistem, ki ga Google razvija, je pa prvi, ki ne bo temeljil na Linuxovem jedru. Uporablja novo jedro Magenta, ki je namenjeno internetu stvari (IoT) in sloni na LittleKernel. Magenta je narejena tako, da omogoča preprost in učinkovit prenos z malega na veliko, tako da lahko teče na vgradnih napravah, pametnih telefonih, namiznih računalnikih itd.

Za uporabniški vmesnik uporabljajo Flutter, glavni programski jezik je Dart, Escher pa skrbi za dobro grafiko. Magenta podpira tako ARM kakor klasično PC-arhitekturo, oboje v 32 in 64 bitih. Google še ni razkril, kakšna prihodnost...

18 komentarjev

Microsoft še vdrugo podaljšal podporo za Skylake na starejših Windows

Microsoft - Microsoft je zadnje čase precej mil, saj so po podaljšanju roka za brezplačno nadgradnjo na Windows 10 sedaj že drugič podaljšali tudi rok, do katerega bodo morali lastniki procesorjev Skylake svoj operacijski sistem nadgraditi. Ta rok se sedaj pomika v prihodnje desetletje.

Spomnimo, da je Microsoft v začetku leta najavil, da bo nove procesorje in matične plošče mogoče uporabljati le v najnovejših Windows 10, saj bi bila integracija novih funkcij v starejše verzije Windows prezahtevna. Skylake bi bil po prvotnih načrtih v Windows 7 in 8.1 podprt le do 17. julija 2017, novejše arhitekture pa že od samega začetka le v Windows 10. Kasneje so povedali, da bo podpora v arhitekturno enakih strežniških verzijah ostala, potem...

9 komentarjev

Nadgradnja Windows 10 še naprej brezplačna

Microsoft - Ko je lani Microsoft obelodanil Windows 10, so med drugim razglasili tudi brezplačno nadgradnjo iz verzij 7 ter 8.1 v prvem letu po izidu. Kaj naj bi se zgodilo naknadno, ni bilo nikoli povsem pojasnjeno.

Kljub močnim naporom stopnja namestitev novih oken ni bila nikoli čisto po načrtih. Tako je število namestitev maja doseglo 300 milijonov.

Po izteku enoletnega obdobja je Microsoft izdal nadgradnjo ob prvi obletnici in to seveda izkoristil za tiho podaljšanje obdobja brezplačnih nadgradenj. Zaradi domnevno močnega izboljšanja uporabniške izkušnje za uporabnike s posebnimi zahtevami, je tako sedaj mogoče priti do brezplačne nadgradnje tako, da obljubite, da uporabljate funkcionalnosti kot so npr. uporaba bližnjic na tipkovnici.

Na Slo-Techu je imelo v...

52 komentarjev

Windows 10 Anniversary Update nared

Ars Technica - Končna verzija gradnja (build) prve večje posodobitve Windows 10 bo najverjetneje nosila številko 14393. V Redmondu so namreč dokončali Windows 10 Anniversary Edition, ki jo bo po običajnih kanalih mogoče dobiti 2. avgusta, sodelujoči v Windows Insider pa jo lahko prenesejo že danes. Teoretično lahko Microsoft številko dvigne na okroglih 14400, a to ne bo spremenilo dejstva, da je koda končana (možni so še hotfixi, kjer se popravlja le del kode; zadnji je 14393.3). Microsoft želi z novo posodobitvijo prepričati tudi tiste bolj omahljive uporabnike, da je Windows 10 resnično dozorel in da se splača prestopiti z Windows 8.1 ali celo 7. Hkrati tudi malce izsiljuje, saj se v petek izteče možnost brezplačne nadgradnje.

Novosti, ki jih bomo deležni z novi inačico,

322 komentarjev

Zaradi slabe prodaje telefonov razmah Windows 10 nekoliko za pričakovanji

vir: ZDNet
ZDNet - Microsoft je ob lanskem izidu Windows 10 smelo napovedoval, da bo do leta 2018 nov operacijski sistem živel na milijardi različnih naprav, saj ga lahko namestimo na vse od osebnega računalnika do mobilnega telefona, pa tudi HoloLens ali Surface. Sprva je kazalo, da se bo to tudi zgodilo, k čemur je izdatno pomagala tudi brezplačna nadgradnja z Windows 7 ali Windows 8, ki je na voljo še do 29. julija. Sedaj pa je Microsoft priznal, da tega mejnika bržčas ne bodo ulovili.

V uradni izjavi so zapisali, da je imel Microsoft z Windows 10 najuspešnejšo splavitev kateregakoli operacijskega sistema, saj ga aktivno (to pomeni na napravi, ki je aktivna vsaj enkrat mesečno) uporablja že več kot 350 milijonov uporabnikov. Windows 10...

120 komentarjev

Surface in Windows 10 Enterprise kot storitev

Microsoft - Microsoft si želi, da bi prihodnost programske in strojne opreme postalo najemanje oziroma uporaba kot storitev, s čimer bi si zagotovili reden finančni tok. V tem smislu so na Worldwide Partner Conference v kanadskem Torontu danes predstavili, kako bo v prihodnosti mogoče Surface in Windows 10 Enterprise kupiti kot storitev.

Po dobrem odzivu na Office 365 je Microsoft napovedal, da bo na enak način mogoče dobiti tudi operacijski sistem Windows 10 Enterprise za podjetja. Skupaj z Office 365 in Enterprise Mobility + Security bo na voljo tudi v kompletu Secure Productive Enterprise. Verzija E3 bo imela inačice E3 vseh treh komponent, verzija E5 pa inačice E5.

Konkretno - Windows 10 Enterprise E3...

23 komentarjev

Windows 10 Anniversary Update prihaja 2. avgusta

Slo-Tech - Prva večja nadgradnja Windows 10, ki se imenuje Anniversary Update, bo prispela le nekaj dni prepozno, da bi docela upravičila svoje ime. Medtem ko je Windows 10 lani izšel 29. julija, bo Anniversary Update zastonj na voljo od 2. avgusta dalje. Ob tem omenimo, da se časovno obdobje za brezplačno nadgradnjo na Windows 10 izteka 29. julija, Microsoft pa je tudi obljubil, da se bo nadgradnji na Windows 10 odslej mogoče lažje izogniti. Doslej je Windows 10 pristal že na 350 milijonih naprav, ki obsega vse od računalnikov prek tablic do pametnih telefonov.

Nadgradnja Windows 10 Anniversary Update bo na voljo za vse te naprave sočasno, torej za osebne računalnike, tablične računalnike,...

53 komentarjev

Microsoft z novimi triki za namestitev Windows 10

Zaprtje tega okna obdrži načrtovano nadgradnjo

Slo-Tech - Microsoftovo ponujanje brezplačne nadgradnje z Windows 7 in novejših na Windows 10, ki bo na voljo do 29. julija, gre uporabnikom že pošteno na živce, ker so v Redmondu čedalje agresivnejši. Zaradi novega pojavnega okna, v katerem tudi klik na X pomeni strinjanje z nadgradnjo, je precej uporabnikov po nesreči namestilo Windows 10 na svoje računalnike. Microsoft medtem odvrača, da želijo zaradi bližajočega se roka za brezplačno nadgradnjo uporabnikom pomagati nadgraditi na najboljšo verzijo Windows.

Do decembra je bil Windows 10 neobvezna posodobitev, ki jo je bilo treba v Windows Update posebej izbrati za nadgradnjo. Potem je Microsoft prestavil Windows 10 med priporočene posodobitve, kar je povzročilo, da je kopica...

131 komentarjev

Windows 10 na 300 milijonih naprav

The Windows Blog - Ko je Microsoft lani izdal Windows 10, si je tudi spričo brezplačne nadgradnje v prvem letu zadal cilj, da do konca leta 2018 Windows 10 pristane na milijardi naprav. Počasi se bliža konec enoletnega obdobja, v katerem je nadgradnja brezplačna, v tem času pa si je Windows 10 namestilo 300 milijonov ljudi, pravi Microsoft. Aktivnih uporabnikov je 270 milijonov.

Brezplačna nadgradnja se bo iztekla 29. julija, če seveda Microsoft ne bo podaljšal akcije. Kasneje bo po trenutnih načrtih nadgradnja iz Windows 7 ali Windows 8 stala okrog 120 evrov (verzija Home). Če želi Microsoft prispeti do milijarde namestitev, bo to s plačljivo nadgradnjo precej težje, saj bo v tem primeru večina namestitev posledica nakupa nove strojne opreme. Letno se proda okrog 250 milijonov...

541 komentarjev

Modri zaslon smrti v Windows 10 bo dobil QR-kode

Microsoft - Modri zasloni smrti, ki jih Windows izriše ob ustavitvi delovanja zaradi težje napake, so od kriptičnih besedil v prvih verzijah Windows do današnjih skorajda opravičil s žalostnimi smeškoti prikazali lep napredek. V novi verziji Windows 10 pa bodo dodali QR-kode, kaže trenutna predogledna verzija (build 14316).

Niso namreč vsi modri zasloni enaki, zato je koristno vedeti, kaj točno nam računalnik sporoča, da je šlo narobe. Zato nova verzija Windows 10 poleg opisnega imena vsebuje tudi QR-kodo, ki jo lahko fotografiramo s telefonom in oddeskamo na spletno stran s podrobnejšimi informacijami. Za zdaj je funkcionalnost še v povojih, tako da vsi modri zasloni vodijo do iste spletne strani, a v končni verziji poleti...

23 komentarjev

Prva predogledna verzija Windows 10 s podsistemom Linux in Cortano

Microsoft - Microsoft je danes izdal prvo javno dosegljivo predogledno verzijo prihajajoče nadgradnje Windows 10 Anniversary Update, ki prinaša podporo za Linuxov podsistem in univerzalno prenosljivo Cortano. Končna inačica bo brezplačno na voljo vsem lastnikom Windows 10, trenutna predogledna verzija (build) 14316 pa je omejena na člane programa Windows Insiders.

Poleg basha (ki ga bo treba posebej vklopiti, saj šteje med razvijalske funkcije, dodati v Windows Feature in potem še prenesti ustrezno okolje iz Windows Store) in Cortane, ki zna posredovati obvestila z drugih naprav z Windows Mobile ali Androida, je novosti še več. Bash je namreč le najbolj izpostavljeno Linuxovo orodje, bo pa Windows 10 v svojem Linuxovem podsistemu podpiral poganjanje izvršljivih datotek za...

99 komentarjev

Windows 10 bo dobil bash!

Microsoft - Avtomatizacija opravil s skriptami v bashu je eno izmed področij, kjer je Linux še vedno krepko pred Windows. Nič več, so se odločili v Redmondu, zato so v poletno nadgradnjo z imenom Windows 10 Anniversary Edition (kodno ime Redstone) vključili polno emulacijo basha. Res je, v Windows 10 bo kmalu mogoče uporabljati iste ukaze kot v Linuxovem terminalu, kot so grep, awk ali celo Python in Git.

Windows 10 bo dobil čisto nov WSL (Windows Subsystem for Linux), na katerem bo tekel Canonicalov ubuntujevski vmesnik. Microsoft sicer opozarja, da je WSL za zdaj še v beta stadiju in da vse bash skripte ne bodo nenadoma magično v popolnosti tekle na Windows, se pa želijo temu približati. Tudi integracija ne bo popolna, tako da iz basha ne...

114 komentarjev

Za Kitajsko posebna verzija Windows 10

Slo-Tech - Microsoft je brez velikega pompa izdal novo verzijo Windows 10, ki pa ne bo namenjena običajnim uporabnikom na tej strani planeta, temveč je usklajena s kitajsko vlado in posebej prilagojena tamkajšnjemu trgu. Ima manj iger in aplikacij za uporabnike ter več orodij za nadzor.

Povsem nepričakovana nova verzija ni bila, saj je Microsoft že lani decembra napovedal, da bodo za kitajsko vlado pripravili posebno verzijo svojega operacijskega sistema. Ta se tudi imenuje temu primerno, saj je uradni naziv Windows 10 Zhuangongban oziroma Windows 10 Posebna verzija. Operacijski sistem je pripravljalo pojetje C&M Information Technologies, ki je hčerinsko podjetje v solastništvu Microsofta in China Electronics Technology Group.

Kot pravijo, kakšnih bistvenih razlik ni. Uporabniški vmesnik je nekoliko spremenjen,...

11 komentarjev

Linuxovo jedro 4.5 vnaša podporo za AMD PowerPlay

LKML - Po dveh mesecih valjanja po preizkusnih verzijah je danes izšla nova stabilna verzija Linuxovega jedra 4.5. Prav lahko bi se bilo zgodilo, da bi namesto tega dobili še enega kandidata za izid (rc8), a se je Linus Torvalds odločil, da je koda zrela za stabilno verzijo. Večjih sprememb je manj kot v kakšnih prejšnji verziji, ima pa še cel kup manjših izboljšav in popravkov.

Glavne novosti so podpora za tehnologijo AMD PowerPlay (za zdaj še eksperimentalna), ki skrbi za upravljanje z energijo, izboljšan odprti gonilnik AMDGPU za Radeone ter izboljšano upravljanje s prostim prostorom v...

13 komentarjev

Windows 10 prikazuje oglase

primer oglasa

Slo-Tech - Nekateri uporabniki Microsoftovega novega operacijskega sistema Windows 10 so te dni presenečeno ugotovili, da se jim na prijavnem zaslonu (lock screen), ki ga vidimo ob zaklepu seje, prikazujejo reklame. Za zdaj gre za Laro Croft, ki jo lahko v novi verziji Tomb Raiderja kupimo v Windows Store. Minuli mesec smo videli tudi reklame za Minione. To ni prvikrat, da je Microsoft začel uvajati reklame v Windows, saj so se pojavljale tudi v meniju Start.

Odzivi na reklame na prijavnem zaslonu so bili različni, večinoma pa ljudje nad njimi niso bili navdušeni. K sreči se da to hitro urediti, saj jih je mogoče povsem enostavno in legalno izključiti. Vseeno pa ostaja grenak priokus, da je Windows 10 privzeto nastavljen tako, da reklame prikazuje ter umik terja dodatno delo, in ne obratno. Mogoča je tudi vmesna...

61 komentarjev

Starejše strežniške verzije Windows bodo podpirale nove procesorje

Microsoft - Minuli mesec je Microsoft dvignil nekaj prahu z najavo, da bo v prihodnosti nove generacije Intelovih procesorjev podpirala le najnovejša verzija Windows 10. Intelovi procesorji Skylake in novejši imajo namreč številne arhitekture novosti, ki jih v starejših Windows 7 in Windows 8 ni enostavno ali smiselno implementirati, so sporočili iz Redmonda, zato bodo 17. julija 2017 enostavno prenehali podpirati ta sistema na novih procesorjih (generalna podpora za Windows 7 in Windows 8 ostaja, a le na starejših procesorjih). Sedaj pojasnjujejo, da strežniške verzije ne bodo delile iste usode.

Po eni strani so strežniške verzije Windows grajene na isti arhitekturi kot namizne, po drugi strani pa upravljavci strežnikov gotovo ne...

10 komentarjev

Novejše distribucije Linuxa načeloma hitrejše od starih

Phoronix - Pri nekaterih operacijskih sistemih je svoj čas veljalo, da so na enaki strojni opremi z vsako verzijo počasnejši, ker se povečajo strojne zahteve. Ali in kako to drži za najbolj priljubljeno Linuxovo distribucijo Ubuntu so si pogledali na Phoronixu in ugotovili, da tudi na ne najnovejši strojni opremi novejše verzije tečejo hitreje, kar je zlasti posledica bolj dodelanih gonilnikov.

Šlo je za starejši računalnik z dvema procesorjema AMD Opteron 2384, 16 GB pomnilnika, 120 GB SSD-jem in grafično kartico Radeon HD 5830. Na njem so preizkusili vse verzije Ubuntuja z dolgoročno podporo (LTS), torej Ubuntu 6.06, 8.04, 10.04, 12.04 in 14.04, medtem ko 16.04 še ni izšla in so zato uporabili...

25 komentarjev

Windows 10 prilezel na drugo mesto

Slo-Tech - Windows 10 odlično napreduje in pridobiva tržni delež, tako da je pol leta po izidu postal drugi najpriljubljenejši Microsoftov operacijski sistem. V zadnjem mesecu je pridobil poldrugo odstotno točko in z 12 odstotki z drugega mesta izrinil zimzeleni Windows XP. Na prvem mestu prepričljivo ostaja Windows 7 z več kot polovičnim tržnim deležem, četrto mesto pa ostaja Windows 8.1 (kamor se šteje tudi nepodprti Windows 8). Še vedno pa konkurenca ostaja daleč zadaj, saj vsi Microsoftovi operacijski sistemi skupaj obsegajo 90 odstotkov trga. Preostanek si delita Mac in Linux v razmerju pet proti ena.

V prihodnjih tednih pa pričakujemo še povečanje tržnega deleža Windows 10. Za to bo poskrbel kar Microsoft, saj je odslej Windows 10 za uporabnike Windows 7 in...

89 komentarjev

Nove procesorje bo podpiral le najnovejši Windows

Slo-Tech - Med pričakovanji uporabnikov glede strojne in programske opreme zeva precejšnja vrzel, ki povzroča težave piscem operacijskih sistemov in zlasti gonilnikov. Medtem ko želijo uporabniki najnovejšo strojno opremo, se še vedno množično uporabljajo starejši operacijski sistemi. Pa tu ne mislimo na prastari Windows XP, temveč tudi Windows 7 in Windows 8.1, ki sta od izida Windows 10 v Microsoftovih očeh "stara". Da bi si olajšali življenje in izboljšali uporabniško izkušnjo, bodo prihodnje generacije procesorjev podprli le v Windows 10.

Kot pojasnjujejo na blogu, bo Windows 7 normalno podprt do 14. januarja 2020, Windows 8.1 pa do 10. januarja 2023. A to bo veljalo le na starejši strojni opremi. Drugače bo na Intelovih...

131 komentarjev

Severnokorejski operacijski sistem Red Star pod drobnogledom

Slo-Tech - Severna Koreja je že pred leti začela razvijati lasten operacijski sistem, ki se državni ideologiji primerno imenuje Red Star OS. Predlani je izšla njegova tretja verzija, ki je osnovana na Linuxu, po videzu pa spominja na Mac OS X. Ta verzija je tudi pobegnila v splet, in Florian Grunow ter Niklaus Schiess iz nemškega podjetja ERNW sta na letošnji konferenci Chaos Communication Congress predstavila njegovo analizo. Ugotavljata, da je sistem odsev severnokorejskega političnega sistema, saj bdi nad uporabniki in spremlja vsak njihov korak.

Preliminarne rezultate svojega dela sta objavila že julija letos in že tedaj je bilo jasno, da sistem vohuni za svojimi uporabniki. Na včerajšnjem predavanju sta pokazala več podrobnosti. Red Star OS so v...

25 komentarjev

Microsoft ponuja tudi certifikat za Linux

Microsoft - Microsoftov odnos do Linuxa je v preteklosti nihal od sovražnosti do ambivalentnost, sedaj pa novi izvršni direktor Satya Nadella tudi udejanja svoje besede, da ima Microsoft v resnici Linux rad. To je dobrodošla sprememba od na primer Ballmerjevega odnosa, ki je Linux opisoval kot raka. Vseeno pa je presenetljiva novost nov Microsoftov certifikat, ki zahteva znanje Linuxa. Prav ste prebrali - od danes je mogoče pridobiti certifikat MCSA (Microsoft Certified Solutions Associate): Linux on Azure.

Za dosego tega naziva morajo kandidati opraviti izpit 70-533, ki pokriva implementacijo Microsoft Azure Infrastructure Solutions, kakor tudi Linux Foundation Certified System Administrator (LFCS). Mimogredi, taki izpiti niso poceni, saj vas omenjeni par olajša za okrog...

24 komentarjev

Mozilla obupala nad telefoni s Firefox OS

Slo-Tech - Dobri dve leti po prihodu prvih pametnih telefonov z operacijskim sistemom Firefox OS, ki ga je razvijala in podpirala Mozilla, se slednja poslavlja s tega trga. Razumljivo, a do neke mere vendarle presenetljivo - še minuli mesec so izdali verzijo za razvijalce - odločitev so razkrili včeraj na konferenci Mozlando. Podpredsednik Ari Jaaksi, zadolžen za področje povezanih naprav, je v izjavi za javnost zapisal, da s Firefox OS niso uspeli ponuditi najboljše možne uporabniške izkušnje, zato bodo nehali ponujati telefone s tem sistemom. Ne pomeni pa to zatona Firefox OS.

Firefox OS se na pametnih telefonih ni nikoli zares prijel, saj je bila konkurenca od samega začetka premočna. Telefoni s Firefox OS so bili namenjeni predvsem kupcem s plitvejšim...

17 komentarjev

Nova verzija Windows 10 onesposobila šifriranje

Neowin - Ta mesec je Microsoft izdal prvi večji paket popravkov za nov operacijski sistem Windows 10, ki opravlja enako funkcijo kot servisni paketi v prejšnjih izdajah. Običajno je prvi paket popravkov zelo pomemben, saj se številne organizacije in posamezniki šele tedaj odločijo za nadgradnjo, ker predvidevajo, da so vsaj največji hrošči zakrpani. To pot je Microsoft nekoliko zavozil, saj nadgradnja onemogoči sistem BitLocker, ki je namenjen šifriranju podatkov v Windows 10.

Kdor namesti najnovejšo verzijo Windows 10 Build 10586 in poizkusi vključiti BitLocker, ga pričaka sporočilo, da se tega ne da storiti zaradi "napačnega parametra". Če je bil BitLocker vključen že pred nadgradnjo, ostane vključen, a se ga ob morebitni izključitvi ne da ponovno vključiti. Napaka...

99 komentarjev

Windows je dopolnil tri desetletja

Slo-Tech - Pred tridesetimi leti, 20. novembra 1985, je Microsoft izdal prvo verzijo svojega grafičnega vmesnika za DOS, ki je sčasoma prerasla v najpopularnejši operacijski sistem na svetu. Pot do sem pa ni bila enostavna, saj Windows 1.0 ni požel večjega uspeha; prodali so okrog pol milijona kopij. Do prve res uspešne verzije Windows 3.1 je moralo preteči še osem let, tok zgodovine pa je še tri leta pozneje spremenil Windows 95.

Windows 1.0 je tekel na operacijskem sistemu DOS 2.0 in je ponudil drugačen uporabniški vmesnik, kjer je bil velik poudarek na interakciji z miško, ki se je tedaj šele prebijala med uporabnike. Na Windows 1.0 so lahko s kooperativno večopravilnostjo v posameznih oknih tekle aplikacije, ki so uporabljale dobro definirane...

19 komentarjev

Prva nadgradnja Windows 10 je tu

Slo-Tech - Windows 10 je šele dobro prispel, pa je že dobil prvo nadgradnjo. Teh lahko v prihodnosti pričakujemo še več, saj je Microsoft ob izidu Windows 10 napovedal, da je to zadnja verzija Windows. To ne pomeni, da se sistem ne bo več razvijal, temveč da ne bomo več dobivali novih, bistveno spremenjenih verzij vsakih nekaj let, temveč bodo nadgradnje kapljale sproti, podobno kot pri brskalnikih. In tako je prva "večja" nadgradnja že tu, imenuje pa se precej neizvirno Windows 10 1511, kar je seveda ubuntujevsko poimenovanje verzij glede na mesec izida. Sicer ima še nekaj drugih poimenovanj, npr. kodno ime Threshold 2, November Update in Build 10586.

Odveč je poudarjati, da je nadgradnja brezplačna, saj je takšna tudi osnovna verzija Windows 10 (če seveda imate starejšo...

158 komentarjev

Izšlo Linuxovo jedro 4.3 s podporo za Intel Skylake

Slo-Tech - Deset tednov je mimo in po napovedih je izšla nova stabilna verzija Linuxovega jedra 4.3. Za razliko od prejšnje verzije je tokrat vélikih novosti manj in se večina sprememb skriva pod pokrovom. Novo verzijo jedra sestavlja 20,6 milijona vrstic kode v 51.570 datotekah, pri čemer je treba povedati, da gre za bruto številko (ki vključuje tudi dokumentacijo, orodja kot turbostat, datoteke Kconfig ipd.). Vseeno je impresiven podatek, da se je od junija letos število vrstic povečalo za milijon!

Glavna novost v verziji 4.3 je podpora za grafiko Intel Skylake ter osnovna podpora za AMD R9 Fury...

4 komentarji

Windows 10 še ni prehitel XP-jev

CNET - Kot je bilo pričakovati, se rast tržnega deleža Windows 10 upočasnjuje. V prvih 24 urah po izidu si je sistem namestilo 14 milijonov uporabnikov in v prvem mesecu je njegov tržni delež končal pri 5,2 odstotka. Septembra se je tržni delež okrepil na 6,6 odstotka, minuli mesec pa na 7,9 odstotka, če verjamemo podatkom NetMarketShare. Nesporni vladar ostaja Windows 7.

Na več kot polovici računalnikov (55,7 odstotka) je nameščen Windows 7, na drugem mestu pa je še vedno legendarni Windows XP z 11,7 odstotka. Sledi Windows 8.1 z 10,7 odstotka, šele potem pa najdemo Windows 10 na četrtem mestu. Glede na brezplačno namestitev Windows 10 bi pričakovali hitrejše širjenje, a so uporabniki precej zvesti svojim sistemom. Microsoft bo poizkusil delež Windows 10 zvišati na več...

97 komentarjev

Tu je Ubuntu 15.10

Slo-Tech - Pol leta je naokoli in spet je napočil čas za novo verzijo priljubljene Linuxove distribucije Ubuntu 15.10, ki nosi kodno ime Wily Werewolf (pretkan volkodlak). Novosti je precej, a nobena ni tako očitna, da bi jo opazili iz aviona. Nasprotno - na prvi pogled razen novega ozadja (grafično okolje ostaja Unity 7) in spremenjenih drsnikov ni nič novega. Končno se ti ne bodo več pokazali le ob pomiku kazalca nanje, temveč bodo vidni ves čas. Večina izboljšav se skriva, kot je to že v navadi, pod pokrovom. Odprimo ga.

Jedro je posodobljeno na Linux 4.2, ki ima podporo za celo vrste nove strojne opreme: nov gonilnik AMDGPU, novi procesorji Intel Skylake, boljša podpora za Bluetooth, nove Logitechove miške ter nov Valvov krmilnik za Steam. Na programskem nivoju...

49 komentarjev

OpenBSD praznuje 20 let

Slo-Tech - Iz Unixovega BSD (Berkley Software Distribution), ki ga je pisal Bill Joy, se je razvilo več inačic sorodnih operacijskih sistemov, med katerimi so danes v najširši uporabi NetBSD, FreeBSD in OpenBSD. Slednji se je porodil oktobra 1995 kot razvejitev (fork) iz NetBSD-ja. OpenBSD je osredotočen na odprtost, varnost in prenosljivost. Navdahnil je vrsto podobnih projektov, med njimi omenimo...

13 komentarjev

Microsoft preizkuša reklame v meniju Start v Windows 10

Beta News - Na pametnih telefonih so v brezplačnih aplikacijah oglasi nekaj običajnega, saj (tudi) od tega avtorji teh aplikacij živijo. Na računalnikih v ekosistemu Windows se od reklam vse bliska na spletu, medtem ko jih programi skoraj nimajo, razen kakšnih brezplačnih (freeware ali freemium). Lahko pa bi jih imeli. Microsoft preizkuša, kako bi se obnesli oglasi za aplikacije v meniju Start.

Ob tem se velja spomniti na Mozillo, ki je pred poldrugim letom razmišljala o vpeljali reklam v Firefox. Zamisel ni bila preveč dobro sprejeta in nekaj mesecev pozneje so sporočili, da je ne bodo udejanjili. Microsoftov poizkus je taktnejši.

V razvojnem kanalu (program Windows Insider) so se v meni Start...

43 komentarjev

Hočeš nočeš je Windows 10 tu

The inquirer - Microsoft je zelo agresiven v svojih poizkusih, da bi čim več ljudi prepričal v nadgradnjo na Windows 10. Brezplačna nadgradnja z Windows 7 in novejših je lepa gesta, samovoljen prenos brez obvestila uporabniku pa mejo že presega. Kdor ima vključen samodejen prenos posodobitev za Windows, bo Windows 10 dobil na disk, ne da bi vedel.

Uporabniki so namreč opazili, da se je na disku znašla mapa $Windows.~BT, ki meri 3,5 do 6 GB. V njej so vse namestitvene datoteke za Windows 10, četudi sploh niso sodelovali pri rezervaciji Windows 10 pred izidom oziroma niso izbrali posodobitve po izidu.

Microsoft je potrdil, da gre dejansko za namestitvene datoteke za Windows 10. Zapisali so, da ob vključeni možnosti samodejnega prenosa...

76 komentarjev

Windows 10 v mesecu dni osvojil dvajsetino računalnikov

Ars Technica - Nadgradnja na Windows 10 je v marsičem drugačna kakor dosedanje nadgradnje. Glavni razlog je gotovo močna promocija, katere vrhunec je brezplačna nadgradnja, kar se kaže kot daleč najhitrejše širjenje med vsemi verzijami Windows doslej. V enem mesecu je Windows 10 dosegel 5-odstotni tržni delež, za kar je Windows 8 potreboval pol leta, izjemno priljubljeni Windows 7 pa še vedno tri do štiri mesece.

V absolutnih številkah povejmo, da je Windows 10 nameščen na več kot 75 milijonih računalnikov - Windows 8 je v prvem mesecu zmogel do pol toliko. Od teh 75 milijonov je po podatkih iz Microsofta vsaj 1,5 milijona namestitev v podjetjih (verzija Windows 10 Enterprise), verjetno pa še precej več, saj ponekod uporabljajo tudi običajne uporabniške verzije.

Hitro širjenje gre v največji meri pripisati brezplačni nadgradnji z Windows 7 in 8 ter...

59 komentarjev

Linuxovo jedro 4.2 je tu

kernel.org - Včeraj pozno zvečer je izšla nova verzija Linuxovega jedra 4.2, ki jo je glavni razvijalec Linus Torvalds že ob začetku označil kot eno izmed bogatejših z novostmi in izboljšavami. Kdor si ga želi prevesti sam, jo lahko sname z interneta, zavoljo praktičnosti pa je priporočljivo počakati, da ga v svoje distribucije vključijo večji proizvajalci, kar se bo zgodilo v prihodnjih mesecih - Fedora 23 bo v oktobrski verziji že imela novo jedro. Medtem se je odprlo tudi dvotedensko okno za vnos novih funkcionalnosti (merge window) v prihajajočo verzijo 4.3.

Med pomembnejšimi novostmi
v verziji 4.2 so nov gonilnik AMDGPU, ki podpira tudi najnovejše grafične čipe AMD Radeon, podpora za Intel Broxton, podpora za nekatere nove arhitekture...

26 komentarjev

Linux 24 let kasneje

Slo-Tech - Če smo že pri visokih obletnicah ... včeraj zvečer je minilo 24 let od Linusove prve javne najave njegovega brezplačnega in odprtokodnega UNIX klona za domače računalnike. Iz nje je ob pomoči številnih zanesenjakov (ter sčasoma tudi podjetij) do danes zrasel moderni in zelo uspešni operacijski sistem GNU/Linux.

Zgodba z njim najbrž ne bi mogla biti bolj drugačna od tiste o nastanku Oken 95 v Redmondu. Linus Torvalds je začel povsem sam, ko je bil še študent računalništva na Helsinški univerzi. Tam se je jeseni 1990 prvič spoznal z UNIX-om (DEC-ovim Ultrixom), ki mu je bil zelo všeč, vendar pa ni tekel na navadnemu smrtniku dosegljivem računalniku. Zato se je odločil, da bo naredil svojo verzijo. Takoj v začetku naslednjega leta je uspel napraskati dovolj denarja za svoj prvi AT PC (Intel 386, 4MB RAMA, 40MB diska) in je v skladu z navodili iz Tannenbaumovega učbenika in njemu priloženega vzorčnega operacijskega sistema Minix začel z eksperimentiranjem. Najprej je spisal preprosti...

101 komentar

Windows 95 dve desetletji pozneje

Slo-Tech - Na današnji dan pred 20 leti je izšel eden izmed operacijskih sistemov, ki so spremenili prihodnost računalništva, pa če si to želimo priznati ali ne. Medtem ko je Linuxovo jedro štiri leta pred tem prispelo z majhno objavo v novičarski skupini, je Microsoft samo za marketing ob izidu Windows 95 potrošil 300 milijonov dolarjev. Odkupili so pravice za pesem Start Me Up skupine Rolling Stones (za 12 milijonov dolarjev), Jennifer Aniston in Matthew Perry sta posnela skoraj uro dolgo epizodo o novem operacijskem sistem, bolj ali manj posrečene reklame so se vrtele na televiziji in radiu ter nas pozdravljale s plakatov in iz trgovin, Empire State Building so osvetlili v barvah Windows 95. Glavni...

117 komentarjev

Windows 10 bo onemogočil piratske igre in neavtorizirano opremo

[dodaj]

WinBeta - Microsoft je v novi verziji operacijskega sistema Windows 10 posodobil pogoje uporabe (Services Agreement) z dikcijo, ki je dvignila precej prahu. Po novem si namreč Microsoft jemlje pravico, da uporabniku prepreči dostop do storitev, igranje piratskih verzij iger ter uporabo neavtoriziranih naprav. Prav tako lahko zahteva posodobitev programske opreme za nadaljnji dostop do storitev.

Zanimiva je definicija piratskih verzij iger in neavtoriziranih naprav, ki očitno izpušča preostalo piratsko programsko opremo. Kaj so neavtorizirane naprave, ni nikjer opredeljeno, kar prav tako vzbuja nelagodje. Zelo verjetno je ta odstavek napisan z mislijo na Microsoftove igralne konzole, kjer je stopnja piratstva precej visoka. Ker bo Windows 10 deloval na osebnih računalnikih, konzolah, pametnih telefonih, tablicah,...

200 komentarjev

Windows RT bo dobil nadgradnjo, ki ne bo Windows 10

Slo-Tech - Že nekaj časa je znano, da je Windows RT, kakor se imenuje verzija Osmice za arhitekturo ARM, nekakšno slepo črevo, saj njegovi uporabniki ne bodo imeli možnosti nadgradnje na Windows 10. Vseeno pa to ne pomeni, da ne bodo deležni nobene nadgradnje, saj Microsoft za prihodnji mesec načrtuje izid Windows 8.1 RT Update 3, ki bo prinesel manjšo podmnožico dobro it Desetice.

Zdi se, da se pri Windows od leta 1995 vse vrti okrog menija Start, pa če ga aktualni uporabniški vmesnik ima ali ne. Zato ni presenetljivo, da nova nadgradnja prinaša izboljšan meni Start tudi za Windows RT, hkrati pa še prenovljen zaslon za zaklep (lock screen). Podobno je Microsoft poskrbel tudi za uporabnike Windows Phone 7, ki niso mogli nadgraditi na Windows Phone 8; dobili so Windows Phone...

11 komentarjev

Windows 10 gre za med

Slo-Tech - V prvih dneh si je nov Microsoftov operacijski sistem Windows 10 preneslo več milijonov ljudi, so sporočili iz Redmonda. V prvih 24 urah je nov operacijski sistem namestilo 14 milijonov uporabnikov, kar je rekord. Primerjava s predhodnimi verzijami je sicer precej nehvaležna, saj je to pot nova verzija za lastnike starejših verzij (Windows 7 in Windows 8) prvikrat zastonj.

Vseeno zapišimo, da so Windows 8 v prvih štirih dneh prodali v štirih milijonih izvodov, s čimer so postavili tedanji rekord. Na svetu je trenutno skoraj poldruga milijarda računalnikov z Windows, zato si Microsoft obeta še bistveno več namestitev. Do konca leta 2018 želijo Windows 10 na milijardi naprav. Pred dnevi so se pojavile neuradne informacije, da je Microsoft rezerviral 40 Tb/s...

165 komentarjev

Windows 10 je tu!

Microsoft - Pa smo dočakali najteže pričakovan izid operacijskega sistema letos. Danes je uradno izšel Windows 10, ki v primerjavi s prejšnjimi verzijami prinaša precej konceptualnih sprememb. Po Microsoftovih pričakovanjih naj bi se začenjala doba operacijskega sistema kot storitve namesto izdelka, kar se bo poznalo tudi pri nadgradnjah.

Začnimo na začetku. Kdo dobi Windows 10 zastonj? Vsi uporabniki legalnih verzij Windows 7, 8 in 8.1. Tudi kdor uporablja Windows 10 Preview, bo novo verzijo dobil brezplačno, če je imel pred tem nameščene legalne verzije omenjenih sistemov. Uporabniki Windows XP in Viste bodo morali kupiti polno licenco, kar velja tudi za pirate. Navkljub prvotnim napovedim, da naj bi ti dobili legalno verzijo Windows 10 zastonj, se to ne bo zgodilo.


...

262 komentarjev