» »

Ubuntu Pro prinaša 10-letno podporo

Ubuntu Pro prinaša 10-letno podporo

Slo-Tech - Canonical je sporočil, da je paket Ubuntu Pro odslej dostopen javnosti (general availability), potem ko je bil od oktobra na voljo kot beta verzija. Na voljo je le za različice LTS, poleg deset let podpore s popravki pa prinaša tudi kopico dodatnih orodij. Za domače uporabnike je na voljo brezplačno.

Verzije Ubuntuja so običajno podprte devet mesecev, pri čemer so izjeme tako imenovane verzije LTS (long-term support), ki izidejo vsako drugo leto in so normalno podprte pet let, še dodatnih pet let pa v podaljšanem režimu. Lani je Canonical najavil Ubuntu Pro, ki prinaša teh 10 let varnostnih popravkov in dodatna orodja (npr. Ansible, Apache Tomcat, Apache Zookeeper, Docker, Drupal, Nagios, Node.js, phpMyAdmin, Puppet, PowerDNS, Python 2, Redis, Rust, WordPress, ROS). Naročnina nanj zagotavlja tudi popravke za kritične ranljivosti v 24 urah in tehnično podporo za 23.000 paketov in orodij. Druge funkcionalnosti so še Livepatch za posodobitve jedra brez ponovnega zagona, Landscape itd.

Naročnina na Ubuntu Pro je brezplačna za domačo uporabo na največ pet računalnikih (ali petdeset za člane skupnosti Ubuntu). Kdor ga želi uporabljati na več računalnikih, bo moral plačati 25 dolarjev letno, za strežnike pa 500 dolarjev letno. V vseh primerih je registracija, četudi brezplačna, obvezna.

5 komentarjev

acookook ::

Kateri domači uporabnik pa rabi 10 letno LTS podporo?
.

pegasus ::

Moj fotr. Za 30letno bi verjetno bil pripravljen tudi kaj plačati.

filip007 ::

To bo zame in moja Toshiba L650, novi LTS ni več prijel samo nadgradnja deluje.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

WhiteAngel ::

Zanimivo. 10-letna podpora za universe paketke je impresivna. Vprašanje pa, ali bodo universe kaj kastrirali ali bodo še vedno vse pobrali, kar ima debian v repotu.

estons ::

Ej, tole je pa super novica. Nekdo mi zagotovi, da se mi primarno orodje, ki ga vsakodnevno uporabljam, ne bo spreminjalo 10 let, obenem pa bo vedno poskrbljeno, da bo varno in vse napake odpravljene? Count me in.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ubuntu 14.04 in 16.04 po novem z desetletno podporo

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
175860 (2744) kow
»

Izšel Ubuntu 16.10 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostalo
6121105 (16924) klinker
»

Google ukinja podporo za Internet Explorer 8 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
7424534 (21672) Icematxyz
»

ubuntu je foo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Operacijski sistemi
14120031 (16976) jype

Več podobnih tem