»

Core i9-14900KS zmore 6,2 gigaherca

vir: Intel
Intel - Intel je lansiral procesor različice KS aktualne generacije, to je Core i9-14900KS, ki "iz škatle" v turbo načinu doseže takt 6,2 GHz.

Pri Intelu imajo zadnjih nekaj let navado pod pripono KS (kjer "S" pomeni special) prodajati posebej izbrane (binned) procesorje, ki lahko v načinu turbo na P-jedrih dosegajo najvišje frekvence med tovrstnimi izdelki. To je - brez ročnega navijanja ali rabe ekstremnih hladilnih postopkov, kot je tekoči dušik. Prejšnjegeneracijski Core i9-13900KS je tako dosegal 6 gigahercev, z aktualnim primerkom pa so lestvico postavili še 200 MHz višje. Za 100 MHz je višja tudi turbo frekvenca E-jeder, a razen tega je Core i9-14900KS v ostalih podrobnostih enak kot 14900K; se pravi s konfiguracijo 8P+16E, 36 MB predpomnilnika L3 ter integriranim grafičnim vezjem UHD 770. Zanj želijo podoben znesek kot za predhodnika, to je nekaj pod 700 dolarji (ZDA, brez davka).

Seveda gre v prvi vrsti za oglaševalsko potezo, kajti s prgiščem megahercev več pri manjšem številu...

19 komentarjev

AMD razkril ranljivosti v več svojih procesorjih

Slo-Tech - AMD je sporočil, da je v svojih procesorjih Zen od prve do četrte generacije našel več varnostnih ranljivosti. Vse štiri luknje imajo oznako resnosti 'visoko', prizadete pa so vse štiri generacije procesorjev AMD Epyc in več procesorjev Ryzen.

Ranljivosti z oznakami CVE-2023-20576, -20577, -20579 in -20587 so prizadele varnost vmesnika SPI, preko katerega procesor je povezan s čipom z naloženim BIOS-om. Ranljivost hekerjem omogoča prevzeti nadzor sistemom z eskalacijo privilegijev, izvajanjem poljubne kode in izkoriščanjem za napade DoS. Vsi napadi terjajo fizični dostop do ranljivega sistema.

AMD je ranljivost zakrpal z novimi verzijami AGESA, ki predstavlja osnovno kodo za BIOS, a ga morajo sedaj v dejanske popravke prenesti še proizvajalci matičnih plošč. Nekateri so to že storili, drugi pa še ne. Za drugo generacijo procesorjev popravki odpravljajo tudi ranljivost Zenbleed, o kateri smo poročali lani.

7 komentarjev

Intel lansiral procesorje Core Ultra

vir: Intel
Intel - Kot so obljubili, so pri Intelu v četrtek naznanili razpoložljivost prvih izdelkov na podlagi procesorjev nove arhitekture Meteor Lake. Toda tovrstne prenosnike je ta hip še zelo težko dobiti in večina napovedanih izide šele v začetku prihodnjega leta.

Ko so pri Intelu septembra ponudili podrobnejši pogled v drobovje najnovejše procesorske arhitekture Meteor Lake, je bilo jasno, da smo na pragu korenitega preloma v njihovi strategiji dizajna čipov, saj smo lahko videli kopico zanimivih novosti. Prvič; z meteor laki modri tabor naposled prehaja na čipletno tehnologijo, pri čemer za nameček uvaja napredni način pakiranja Foveros, ki uporablja dvonivojske čipe in tako omogoča, da povezave med čipleti ne izgubljajo toliko energije kot v pristopih tekmecev (beri: AMDja). Drugič; inženirji so za varčevanje z energijo uporabili idejo namenskega SoC čipleta, v katerega so vdelane vse potrebne enote za osnovno delovanje procesorja, vključno z dekodirniki videa in dvema varčnima E-jedroma,...

24 komentarjev

Navijanje Ryzen Threadripperjev 7000 uniči varovalko

Slo-Tech - Ta teden je na internetu završalo ob objavi posnetka zaslona iz BIOS-a, ki uporabnika obvesti, da bo navijanje procesorja AMD Ryzen Threadripper 7000 uničilo garancijo. AMD je sicer hitro pojasnjeval, da to ne drži, a je hkrati potrdil, da se navijanje procesorja neizbrisljivo vtisne vanj. Procesorji Ryzen Threadripper Pro 7000 (Storm Peak) in 7000 (brez Pro) imajo vgrajene varovalke, ki ob navijanju pregorijo. AMD bo torej vedel, da je bil procesor navit.

Ob tem sicer AMD miri, da so nekrite le poškodbe, ki nastanejo zaradi navijanja. Če je procesor poškodovan ali uničen iz drugih razlogov, četudi je bil navit, to ne bo vplivalo na priznanje garancije. Seveda pa ne razkrivajo, kako se odločijo, ali je procesor poškodovan zaradi navijanja ali ne. A trenutno ni zaslediti primerov, ko bi kupcem odrekali garancijo zaradi navijanja, torej se zdi AMD zelo spravljiv.

Razlog za grozeče napise v BIOS-u so proizvajalci matičnhi plošč, ki so uradno AMD-jeve opozorilo (Precision Boost...

16 komentarjev

Microsoft uvaja lastne strežniške čipe

Microsoft - Pri Microsoftu so na konferenci Ignite 23 v Seattlu pokazali svoja prva čipa, v celoti oblikovana znotraj podjetja, ki sta namenjena njihovemu oblaku Azure in ju zaenkrat ne nameravajo tržiti.

S skokovitim razvojem in širjenjem storitev v oblaku so strežniške farme, ki predstavljajo njihovo tehnično hrbtenico, postale ogromni, kompleksni sistemi. Največji ponudniki zato že nekaj časa z namero optimizacij uvajajo vse več lastnih strojnih rešitev, kot so denimo Amazonovi procesorji Graviton. Z eksplozijo generativnih algoritmov in velikih jezikovnih modelov se je potreba po specializirani strojni opremi še povečala, saj v Nvidii ne uspejo dobaviti vseh naprav, ki jih za pospeševanje strojnega učenja potrebujejo njihove stranke - OpenAI naj bi zgolj za lansiranje ChatGPTja potreboval 30.000 čipov A100. Zato zeleni pospeševalci strojne pameti na Ebayu dosegajo astronomske zneske, podjetje pa nenehno beleži rast prihodkov. V Redmondu so zato pljunili v roke in oblikovali dva čipa za...

4 komentarji

Nvidia pomlajuje GPGPU arhitekturo Hopper

HGX H200

vir: Nvidia
Nvidia - Pri Nvidii so najavili čip H200 za superračunalnike, ki pa je v bistvu zgolj predhodnik, povezan s prihajajočim pomnilnikom HBM3E.

Na avgustovskem Siggraphu je Nvidia predstavila različico čipa GH200, povezanega s pomnilnikom HBM3E, ki naj bi dosegal prepustnost nad 9 Gb/s na pin, oziroma približno za polovico več kot HBM3. Ker so čipi GH združki Armovih CPU jeder Grace in GPGPU jeder Hopper, je bilo samo vprašanje časa, kdaj bo podjetje pokazalo še "običajne" GPGPU različice čipov H100, torej navadnih hopperjev. To so storili v ponedeljek na superračunalniški konferenci SC23. Čeprav bodo računska vezja osveženega čipa enaka kot v H100, je vendarle dobil naziv H200; nemara zato, ker je v njem prižganih vseh 6 krmilnikov HBM pomnilnika, medtem ko je v H100 en ugasnjen. To pomeni, da bodo za H200 namenjeni izbrani (binned) čipi, saj proizvodni izkoristek ni posebej visok. V končni fazi to pomeni 141 GB pomnilnika HBM3E s skupno pasovno širino 4,8 TB/s, medtem ko končni pribitek k...

0 komentarjev

Itanium dokončno pokopan

Slo-Tech - Intel je prodajo procesorjev družine Itanium končal leta 2021, kar bi lahko šteli kot prvo smrt te generacije. Še ena pomembna prelomnica za arhitekturo IA-64 pa se je zgodila v najnovejši verziji Linuxovega jedra 6.7, ki je izšla ta teden. Linux je uradno ukinil podporo za IA-64, s čimer je tudi ta skupnost jasno pokazala, da je arhitektura zares pristala na smetišču zgodovine.

Lastniki procesorjev Itanium seveda še vedno lahko uporabljajo starejše verzije. Ker je Linux 6.6 verzija z daljšo podporo (LTS), bo to možno še več let. V najnovejši verziji so podporo upokojili preprosto zato, ker ni več vzdrževana in ni najti razvijalcev, ki bi to počeli. To je razumljivo, saj je zadnji procesor Itanium 9700 Kitson izšel leta 2017, ko je bila prevladujoča litografija še 32-nm.

Da so Itaniumu šteti dnevi, je bilo jasno že pred desetletjem. Intel je leta 2013 sporočil, da se razvoj novih funkcionalnosti za arhitekturo ukinja. Zadnji procesor je nato prispel leta 2017. Leta 2020 je...

15 komentarjev

Varčna AMDjeva jedra tudi za domače uporabnike

vir: AMD
AnandTech - Pri AMDju so predstavili dva nova člana procesorske družine Ryzen 7040U, ki nosita tudi varčnejša jedra Zen 4c, s čimer podjetje stopa na pot heterogenega dizajna, podobno kot Intel.

Heterogena sestava CPUjev se vztrajno seli s področja telefonov tudi na računalniškega. Kombinacija zmogljivih P-jeder in varčnih E-jeder je osnova Intelovih arhitektur od Alder Laka dalje, letos pa je takšna manjša jedra lansiral tudi AMD. Toda premisa rdečih je bila doslej vendarle malo drugačna; medtem ko so pri Intelu povzeli zamisel Armovih čipov, so v AMDju manjša jedra namenili strežniškemu sektorju, in sicer z argumentacijo, da jih tako preprosto lahko več zbašejo na manjše pakiranje, kar je zelo pomembno denimo pri oblačnih storitvah, kjer morajo strežniki pokriti ogromno hkratnih zahtevkov. Varčnejša jedra Zen 4c smo tako najprej videli junija v družini Epycov Bergamo, pa nato še septembra v Epycih serije Siena, kjer imajo spet malo drugačno nalogo, namreč manjšo porabo energije. Jedra Zen...

22 komentarjev

Apple predstavil čip M3

vir: Apple
Apple - Pri Applu so predstavili tretjo generacijo svojih sistemskih čipov M, ki je precej premočrtna nadgradnja predhodne.

V Cupertinu so dan pred nočjo čarovnic priredili dogodek z imenom Scary Fast, kar naj bi ponazorilo novo serijo njihovih domačih sistemskih čipov, M3 (skrajšan video povzetek). V resnici ne gre za posebno prelomno zadevo, temveč pričakovano evolucijsko nadgradnjo čipa M2 ... ki je bil prav tako evolucijska nadgradnja izvirnega in utemeljeno razburljivega M1. Rast zmogljivosti gre tako pretežno na račun arhitekturnih pridobitev, ki jih lahko vidimo tudi v telefonskem čipu A17 Pro za iPhone 15 Pro, in pa prehodu na TSMCjev 3-nanometrski (N3B) proizvodni proces. Konkretno; po besedah inženirjev naj bi bila rast hitrosti P-jeder 15-odstotna, E-jeder četrtinska, grafičnega vezja pa tretjinska ... se pravi precej podobno skoku z M1 na M2.



Za razliko od preteklih sezon so tokrat v enem zamahu prenovili tako osnovnega M3 kakor tudi različici Pro in Max; ostane še Ultra,...

119 komentarjev

Nvidia naj bi razvijala procesor za namizne računalnike

Slo-Tech - Sklicujoč se na neuradne informacije, Reuters poroča, da se Nvidia podaja v osvajanje nove trdnjave. Vladar trga grafičnih čipov za umetno inteligenco razvija tudi centralne procesorske enote (CPU), ki bodo temeljile na arhitekturi ARM in bodo poganjale Windows na namiznih računalnikih.

To je del Microsoftove strategije v boju proti Applu, ki v zadnjih letih povečuje tržni delež. Ta se je v tem času skorajda podvojil, k čemur so prispevali lastni čipi na tej isti arhitekturi ARM. Pri tem pa podjetji nista osamljeni, saj naj bi tudi AMD razvijal čipe na ARM za osebne računalnike. Ključno vprašanje je, kdo bo prvi na trgu. Nvidia naj bi prve čipe ARM izdala že leta 2025. Še en konkurent, Qualcomm, naj bi imel do leta 2024 ekskluzivno pravico za izdelavo ARM-jevskih čipov za računalnike z Windows, kar pojasnjuje, zakaj se torej leta 2025 obeta prihod ostalih igralcev. Qualcomm jih sicer izdeluje že od leta 2016 in so namenjeni prenosnim računalnikom.

V Nvidii in AMD-ju navedb ne...

57 komentarjev

AMD najavil procesorje Threadripper 7000

vir: AMD
AMD - Pri AMDju bodo prihodnji mesec po več kot letu dni popolnili aktualno serijo procesorjev na arhitekturi Zen 4, z lansiranjem izdelkov Threadripper 7000 za delovne postaje. Z njimi se po štirih letih vrača delitev na veji Threadripper in Threadripper Pro.

Konec lanskega septembra so prispeli prvi procesorji Ryzen 7000; vmes smo čipe na arhitekturi Zen 4 videli še za prenosnike in strežnike (v več različicah), 21. novembra pa bo linija naposled docela popolnjena, saj na ta datum prispejo še threadripperji 7000, torej procesorji na tehnični osnovi strežniških epycov, ki pa so namenjeni delovnim postajam in najbolj zanesenjaškim uporabnikom, ki so pripravljeni za takšne izdelke pljuniti več tisoč evrov. Prvi podatek, ki skoči v oči, je vnovična delitev na podseriji Threadripper in Threadripper Pro (WX), ki smo jo videli leta 2019 v generaciji 3000, medtem ko je družina 5000 ni poznala. Izdelki Pro so namenjeni profesionalnim delovnim postajam, se pravi inženirjem načrtovalcem, 3D...

26 komentarjev

Kitajci razgrabili ASML-jeve stroje za proizvodnjo čipov

Heise - Nizozemski proizvajalec strojev za proizvodnjo čipov, ASML, ki je v tem pogledu edinstven, ker konkurenčnih izdelkov ni, lahko le še letos neomejeno prodaja svoje izdelke kitajskim podjetjem, kakršno je SMIC. Poslovni rezultati za minulo četrtletje kažejo, da je poslovanje povsem povprečno, a s pomembno podrobnostjo. Prodaja na Kitajsko je dosegla že polovico vsega prometa, saj kitajska podjetja množično kupujejo izdelke pred potekom roka.

V številkah to pomeni, da so kitajski kupci ustvarili 2,44 milijarde evrov prometa od 5,31 milijarde evrov prodaje. Še poldrugo milijardo pa je ASML zaslužil z vzdrževanjem svojih strojev pri obstoječih strankah. Skupno so ustvarili 1,9 milijarde dolarjev dobička, kar je primerljivo s prejšnjim kvartalom.

Delež kitajskih strank pa se je letos pošesteril. V prvem kvartalu je znašal osem odstotkov, v drugem že 24 odstotkov, v minulem pa 46 odstotkov. Finančni direktor Roger Dassen je dejal, da to ni presenetljivo, saj gre večinoma za naročila iz...

20 komentarjev

Intel lansiral procesorje Core 14. generacije

vir: Intel
Intel - Pri Intelu so v torek lansirali štirinajsto generacijo procesorjev Core za namizne računalnike, ki pa je pravzaprav zgolj prepakirani Raptor Lake.

Ko so sredi septembra v Intelu predstavili svojo naslednjo arhitekturo centralnih procesorjev, Meteor Lake, je bilo poleg pojasnjeno tudi, da bo sprva rezervirana za prenosne naprave, medtem ko bodo imetniki namiznih v štirinajsti generaciji izdelkov Core dobili zgolj osveženega Raptor Laka. Napoved so sedaj izpolnili z lansiranjem serije, ki ima povsem pošten delovni naziv Raptor Lake Refresh. Skorajda v celoti gre za čipe prejšnje generacije, ki so jih spričo izkušenj in izboljšav proizvodnega procesa - še vedno je to Intel 7 - sedaj lahko navili za 100 do 200 MHz več. Izjema je zgolj novi Core i7-14700K, ki ima 4 E-jedra več od predhodnika in je s tem bržkone najbolj mamljiv od predstavljenih čipov. Tudi ti procesorji sedejo v obstoječe matične plošče serij 600 in 700 (podnožje LGA 1700).

Med posebnostmi je treba omeniti, da paradni...

18 komentarjev

Qualcommovi PC čipi bodo Snapdragoni X

Qualcomm - Pri Qualcommu so razkrili ime svoje prihodnje družine sistemskih čipov za zmogljivejše PC računalnike, ki naj bi prispela prihodnje leto: Snapdragon X.

Qualcomm je s sistemskimi čipi Snapdragon dobro utrjen na področju zmogljivejših pametnih telefonov, seveda pa si prizadeva prodreti tudi drugam, to se pravi na področje PCjev in strežnikov. Snapdragoni že poganjajo nekatere šibkejše in cenejše osebne računalnike, kot so chromebooki in Microsoftovi Surface Laptop Go. Tu gre za snapdragone 7c in 8cx, oziroma po Microsoftovem poimenovanju, čipe SQ. Vsi so šibkejše sorte, vsaj v primerjavi z izdelki na arhitekturi x86, s katerimi področje obvladujeta Intel in AMD, in zanje poganjanje nativnih aplikacij za Okna zaradi emulacije predstavlja zahtevno breme. Toda podjetje je že več let globoko v razvoju strategije, s katero želijo na področju okenskih računalnikov napraviti nekaj podobnega, kot je uspelo Applu s prelomnimi sistemskimi čipi Apple M: razvoj zmogljivih računalniških...

16 komentarjev

Raspberry Pi 5 prispe konec oktobra

Slo-Tech - Več kot štiri leta po štirici in z nekaj zamude zaradi težav na tržišču čipov naj bi konec tega meseca naposled dočakali prve raspberryje pi verzije 5.

Miniračunalniček Raspberry Pi 4 smo dobili poleti 2019 in čeprav so vmes lansirali tudi kakšno manjšo osvežitev, kot je Pi 400, so dobra štiri leta vseeno največji razmik med različicami doslej. Zanj sta bili kot drugod v industriji pretežno krivi pandemija covida-19 in zasičena proizvodnja čipov, zaradi česar pristojni še lani niso natančno vedeli, ali bomo peto inkarnacijo sploh videli v 2023. V Pi Foundationu so se potrudili in Raspberry Pi 5 bi moral do prvih srečnežev priti konec oktobra. Da ne bi zaloge takoj pošle, bodo do konca tega leta rezervirane za končne, oziroma individualne uporabnike, medtem ko jih je pri nekaterih trgovcih mogoče tudi prednaročiti.

Zaradi časovne oddaljenosti je drobovje seveda bistveno bolj zmogljivo od tistega v predhodniku; v procesorju Broadcom BCM2712 se sedaj nahajajo štiri jedra Cortex-A76...

57 komentarjev

Intel z arhitekturo Meteor Lake uvaja kopico novosti

vir: Intel
Intel - Pri Intelu so na dogodku Innovation 2023 podrobneje razgrnili zasnovo prihajajoče arhitekture procesorjev Meteor Lake, ki za velikana pomeni važno prelomnico tako v strukturi čipov kot proizvodnji.

Zadnjo korenitejšo spremembo v dizajnu Intelovih centralnih procesorjev Core za domače uporabnike smo lahko videli pred dvema letoma, z nastopom arhitekture Alder Lake, pri kateri so po zgledu čipov za telefone uvedli dve vrsti računskih jeder: zmogljivejša vrste P(erformance) in varčnejša vrste E(fficiency). S prihajajočo generacijo s kodnim nazivom Meteor Lake se v Santa Clari lotevajo novega bistvenega preloma, ki utegne biti še bolj daljnosežen in je v mnogočem posledica sprememb, ki jih je v podjetju pognal izvršni direktor Pat Gelsinger po svojem (vnovičnem) prihodu leta 2021. Zamisli so strokovnim opazovalcem predočili že pred slabim mesecem dni na zaprtem dogodku Tech Tour v Maleziji, javno pa sredi preteklega tedna na konferenci Intel Innovation 2023 v San Joseju. V obeh...

19 komentarjev

Intel napreduje pri tehnologiji steklenih substratov

vir: Intel
Intel - Pri Intelu so po desetletju razvoja steklenih substratov za pakiranje čipov naposled dovolj daleč, da lahko napovedo prve izdelke na tej osnovi do konca tega desetletja. Steklena podlaga naj bi omogočila ne le zmogljivejše, temveč tudi mnogo večje procesorje kot doslej.

Medtem ko se pri razvoju procesorjev običajno osredotočamo na računska jedra, pomnilnike in ostale elemente polprevodniških vezij, se rado pozabi, da čip sestavlja še druga polovica - namreč podlaga, oziroma substrat, ki povezuje silicijsko logiko z vtičnico na matični plošči. Podlaga ima več ključnih funkcij; podatkovne in napajalne vode prevaja med formatom nanometrov v siliciju in mnogo redov velikosti večjim meram podnožij; silicijskemu vezju daje strukturno oporo in običajno nosi tudi toplotni ščit. V zgodovini smo videli že več prehodov med tehnologijami substratov; prvi procesorji so imeli kar kovinske (lead frame), nakar so v devetdesetih prodrli keramični, po prelomu tisočletja pa takšni iz organskih...

3 komentarji

Intel pokazal 528-nitni procesor

Slo-Tech - Večnitenje je že dobro izpopolnjen trik modernih procesorjev, ki lahko na enem jedru sočasno izvajajo več niti. Moderni procesorji imajo čedalje več jeder, tudi prek sto, ki pa še vedno omogočajo dve niti na jedro. Intel meni, da je treba dvigniti tudi to mejo, zato so sedaj na konferenci Hot Chips pokazali prototip procesorja, ki ima osem jeder, a skupno kar 528 niti - 66 niti na jedro!

Novi čip temelji na prilagojeni arhitekturi RISC, razvit pa je bil v okviru projekta Hierarchical Identity Verify Exploit (HIVE), ki ga financira ameriška vojska v okviru programa DARPA. Čip porablja manj energije od konvencionalnih, hkrati pa je zaradi paralelizacije bistveno hitrejši.

Procesor uporablja optične povezave med čipi, kar omogoča nižjo porabo energije in višjo prepustnost. Tako je možno na eno rezino stisniti veliko čipov (photonics interconnects). Intel je pokazal, da je možno 16 takšnih procesorjev povezati v enem ohišju, nato pa jih 16 shraniti v eno omaro. Tak sistem bi torej...

3 komentarji

Umetna inteligenca načrtovala procesor

Slo-Tech - Kitajski raziskovalci so pokazali še en način uporabe umetne inteligence, ko so z njeno pomočjo v petih urah izdelali načrt za preprost čip. Za trening so uporabili dizajne obstoječih starejših procesorjev, nato pa so ji naročili, naj izdela svojega. Rezultat je bil čip na arhitekturi RISC (RV32IA), ki je po hitrosti sicer primerljiv starim i486, a vendarle zmore poganjati Linux. Čip je torej delujoč, a neprimerljiv z modernimi RV64GC.

Umetna inteligenca je izdelala načrt BSD (Binary Speculation Diagrams), ki ga potem orodja EDA (Electronic Design Automation) pretvorijo v dejansko skico, kakšen naj bo silicijev čip. Predlagani dizajn so naposled tudi izdelali v 65-nm tehnologiji. Tekel je s hitrostjo 300 MHz in poganjal Linuxovo jedro 5.15. Raziskovalci dodajajo, da bi lahko na podoben način dizajnirali tudi procesorje drugih arhitektur, denimo x86 ali ARM, če bi predložili ustrezne podatke za trening.

Uporaba strojnega učenja pri dizajniranju čipov ni nova ideja. Podjetje...

20 komentarjev

Znane so podrobnosti Intelovega novega poimenovanja

Slo-Tech - Pred poldrugim mesecem smo poročali o prihajajočih spremembah Intelovega poimenovanja procesorjev, o čemer se je sedaj razgovoril tudi proizvajalec. Ključne novosti so tri: iz oznak Core iX bo odpadel i, uvedli bodo novo vejo procesorjev Ultra ter manj poudarka dajejo generacijam.

Prva sprememba je najenostavnejša, čeprav verjetno tudi manj najmanj razumljiva. V zadnjih petnajstih letih se je poimenovanje Core i3, i5, i7, i9 tako uveljavilo, da smo si težko predstavljali Intelove procesorje z drugačnimi imeni. Sedaj si jih bomo morali, a sprememba ne bo drastična. Postali bodo Core 3, 5, 7 in 9. Zakaj se je Intel odločil za to spremembo, ni razkrili. Leta 2008 je Core i3 namesto Core Duo predstavljal začetek novih procesorjev nizkega cenovnega razreda, podobno pa se bo očitno zgodilo tudi sedaj.

Druga novost bo veja procesorjev Ultra. Intel želi bolj ločiti modele, ki so namenjeni najvišjemu cenovnemu razredu. Da bi ti bolj izstopali, bodo dobili označbe Ultra. Prvi taki bodo na...

8 komentarjev

AMD na tekmo v strojnem učenju odgovarja z novimi epyci in MI300

vir: AMD
AMD - Pri AMDju so delno popolnili družino strežniških procesorjev EPYC 4 z dvema specializiranima linijama, obenem pa širijo serijo pospeševalnikov strojnega učenja MI300.

Eksplozija generativnih algoritmov in velikih jezikovnih modelov je proti nebu pognala tudi zaslužek podjetij, ki zagotavljajo strojno hrbtenico dejavnosti, kot je nedavno pokazala Nvidia z vnovičnimi rekordnimi številkami. Zato je logično, da je bila AMDjeva poletna predstavitev novosti za podatkovne centre v mnogočem osrediščena okoli vprašanja, kako se bo procesorski velikan čim bolj uspešno zajedel v pogačo, ki vzhaja na AI-noriji. Oziroma - kako bo tekmoval z Nvidio. Seveda takšne strategije ne nastanejo iz danes na jutri in odgovore na vprašanja tega tržišča so okvirno zastavili že leta nazaj, zato je prireditev v bistvu minila v znamenju izpolnjevanja preteklih obljub, pa tudi z nekaj (manjšimi) presenečenji.



Tako smo že lanskega novembra, ob lansiranju družine strežniških procesorjev EPYC 4, vedeli, da...

15 komentarjev

Nvidia predstavila superračunalnik DGX GH200

Nvidia - Na sejmu Computex, ki se na Tajvanu uradno začenja jutri in bo potekal do petka, je vse posvečeno umetni inteligenci, med zvezdami pa je tudi Nvidia. Izvršni direktor Jensen Huang je med drugim povedal, da je proizvodnja čipov Grace Hopper sedaj v polnem teku, ob čemer je predstavil tudi DGX GH200. Gre za superračunalniško platformo, ki jo sestavlja 256 takih superčipov, ki jim služi 144 TB pomnilnika.

V superčipu je 72-jedrni CPU Grace, grafični čip Hopper (132 SM, 528 tenzorskih jeder), 96 GB pomnilnika HBM3 in 512 GB pomnilnika LPDDR5X. Skupaj torej 200 milijard tranzistorjev, ki se med seboj pogovarjajo zelo hitro. Povezava med CPU in GPU zmore 1 TB/s. Nvidia je nato izdelala superračunalnik DGX GH200, ki predstavlja nadgradnjo DGX A100. V njem bo 256 superčipov Grace Hopper in 144 TB pomnilnika, povezanih s 96 lokalnimi (L1) stikali in 36 stikali NVLink L2. Ta so, tako trdi Nvidia, 10-krat hitrejša za povezavo GPU-GPU in 7x hitrejša za povezavo CPU-GPU kot v DGX A100. Celotni...

29 komentarjev

Tudi ultraprenosniki dobijo Zen 4

vir: AMD
AMD - Pri AMDju so po mesecih ugibanj končno naznanili tudi čipe Ryzen 7040U, se pravi aktualno različico ryzenov za ultraprenosne mobilne naprave.

Ko so pred dobrim tednom dni pri AMDju pokazali čipe Ryzen Z1, za prenosne igralne PCje, je bilo presneto očitno, da gre za neposredne izpeljanke procesorjev Ryzen 7040U ... ki pa tedaj še niso bili najavljeni. In to čeprav o njih po malem govorijo že od začetka leta, ko so na Cesu zaštartali aktualno serijo procesorjev za prenosne naprave, Ryzen 7000 Mobile. V drobnem tisku namreč piše, da so polnopravni novi člani, to se pravi na bazi arhitektur Zen 4 in RDNA 3, zgolj čipi 7040HS - za zmogljivejše prenosnike, medtem ko so preostali v bistvu reciklirane verzije starejših. Načeloma so v izogib zmedi nedavno spremenili poimenovanje izdelkov, tako da se reciklirane različice že na škatli ločijo od novejših, toda v praksi se povprečen kupec med številkami izgubi ravno tako hitro kot v preteklosti.

Kdor želi imeti v ultraprenosniku Zen 4 čip,...

13 komentarjev

Intel bo upokojil znamko Core iX

Slo-Tech - Poldrugo desetletje po prvih procesorjih Core i7 se je intel odločil, da se bo od znamenite črke i poslovil. Naslednja družina procesorjev, ki ima delovno ime Meteor Lake, se bo imenovala drugače, so potrdili v podjetju. Kakšno bo novo ime, pa še niso razkrili, a neuradno se govori kar o Core.

O spremembi je prvi poročal Dylan Patel, ki je bil do novice kritičen. Ironično je dejal, da Intel rešuje problem upadajočega tržnega deleža, ki jih je presenetil po desetletjih prevladovanja na trgu, z ukinitvijo priljubljene blagovne znamke. Brez pametnega razloga bodo ukinili prepoznavno znamko, je dodal. Mediji so vest hitro pograbili, ko jo je potrdil Intelov tiskovni predstavnik Bernard Fernandes. Zapisal je, da so na prelomni točki, zato se obetajo spremembe, o katerih nas bodo pravočasno obvestili.

V bazi AOTS (Ashes of the Singularity) se je novi procesor pojavil pod oznako Intel Core Ultra 5 1003H. Procesorji Meteor Lake bodo na voljo v drugem letošnjem polletju, zato ni...

15 komentarjev

AMD predstavil čipe Ryzen Z1 za ročne igralne PCje

vir: AMD
AMD - Pri AMDju so lansirali linijo varčnejših sistemskih čipov Ryzen Z1, ki so namenjeni klonom Steam Decka. Prvi izdelek na tej osnovi je Asusov ROG Ally.

Valova ročna konzo ... eee ... PC, Steam Deck, ima za seboj sicer zahteven porod, a se je po nekaj posodobitvah platforme izkazala za prav spodobno napravo - in seveda sprožila val posnemovalcev. Od tega si lahko največ obeta AMD, ki je na trem področju s svojimi združki procesorjev in grafičnih vezij, ki jim pravi APU, precej bolje utrjen od Intela in Nvidie. Čip s kombinacijo procesorja generacije Zen 2 in grafičnega vezja vrste RDNA 2 je navsezadnje tudi v Decku. Zato ni presenečenje, da je podjetje kar naravnost najavilo namensko serijsko linijo za takšne izdelke, APUje Ryzen Z1. Zaenkrat jih sestavljata dve izvedenki, Z1 in pa Z1 Extreme. Prva vsebuje 6-jedrni CPU arhitekture Zen 4 in pa 4 grafične računske enote vrste RDNA 3, močnejša različica pa 8-jedrni CPU in trikrat večji grafični del.

Očitno gre za neko izpeljanko...

0 komentarjev

Težave s pregrevanjem Ryzen 7000X3D

Ars Technica - Na internetu se je pojavilo nekaj zgodb lastnikov AMD-jevih procesorjev Ryzen 7000X3D, ki so se jim sistemi okvarili. V nekaterih primerih se preprosto ne zaženejo več, v vsaj enem primeru pa se je zaradi segrevanja procesor fizično spremenil in ob tem zasmodil tudi ležišče matične plošče. Ni še jasno, kaj je razlog za težave, vse pa kaže na pregrevanje.

Ker se je to dogajalo na MSI-jevih in Asusovih matičnih ploščah z veznim naborom X670, se je prvi že odzval. Zapisali so, da so težave posledica abnormalne napetosti. Ti procesorji že privzeto blokirajo navijanje, novi BIOS iz MSI pa bo preprečeval tudi povišano napetost (overvolting). Novi procesorji že sedaj tečejo pri nižji napetosti kakor Ryzen 7000, ker imajo predpomnilnik L3 nad procesorskim jedrom. To lahko povzroči težave s hlajenjem, zato so z nižjo napetostjo dosegli znižanje porabe energije (in s tem proizvodnje toplote). Seveda pa to pomeni, da je tak procesor praktično nemogoče naviti. Prenapetost pa hitro povzroči...

53 komentarjev

Intel obupal nad čipi za rudarjenje bitcoina

vir: Intel
Reuters - V Intelu precej potiho zaključujejo s proizvodnjo linije čipov za rudarjenje kriptovalut Blockscale 1000 in ker niso napovedali nobenega naslednika, je precej verjetno, da podjetje področju v bližnji prihodnosti ne bo namenjalo pozornosti.

Pri modrem proizvajalcu procesorjev so se v začetku lanskega leta dokaj odločno podali v vode namenskih vezij (ASIC) za preračunavanje hashev v blockchainih, ali po domače rudarjenje kriptovalut. Januarja so najprej pokazali, nato pa aprila še uradno napovedali serijo čipov Blockscale, z deklariranimi zmogljivostmi okoli 130 GH/s (gigahash na sekundo) pri poltretjem vatu porabe. Primarne stranke so oblikovalci strojnih rešitev, ki po več deset takšnih čipov združijo v rudarskih delovnih postajah, z zmogljivostmi v okolici 100 TH/s. Intelova vezja so tako osredotočena ne zgolj na samo zmogljivost, temveč tudi na razmeroma nizko porabo. Podjetje se je tedaj po lastnih besedah v te vode podalo predvsem zato, da bi sprostili pritisk na tržišče...

6 komentarjev

Ryzeni 7000X3D prispejo konec tega meseca

vir: AMD
AMD - Iz AMD-ja so sporočili cene in datume prihodov procesorjev Ryzen 7000X3D, se pravi izvedenk z dodatnim, vertikalno pritrjenim predpomnilnikom.

V rdečem taboru so na letošnjem sejmu CES najavili drugo generacijo samosvoje linije procesorjev Ryzen, ki imajo prek običajnih vezij položeno še dodatno zaplato predpomnilnika L3, s čimer njegova količina naraste najmanj za dvakrat. Ker takšen pomnilnik imenujejo V-Cache, imajo ti modeli pripono X3D. V prvem valu so lansko pomlad previdno lansirali zgolj en čip, Ryzena 7 5800X3D, ki je naletel na pozitiven odziv, zato so to pot bolj pogumni in bodo nastopili s tremi modeli: 8-jedrnikom Ryzen 7 7800X3D s 96 MB L3, pa 12-jedrnikom Ryzen 9 7900X3D in 16-jedrnikom Ryzen 9 7950X3D; oba imata po 128 MB predpomnilnika L3. Sedaj naposled vemo, kdaj in za kolikšno ceno: močnejša modela prispeta 28. februarja, 8-jedrnik pa šele dober mesec dni pozneje, 6. aprila. 7950X3D bo stal 700 dolarjev, 7900X3D 600 dolarjev, 7800X3D pa 450 - vse cene veljajo...

12 komentarjev

Intelovo prihodnje strežniško podnožje bo LGA7529

Slo-Tech - Na internet so pricurljali posnetki prihodnjega Intelovega podnožja za strežnike procesorje, ki ga bomo videli pri procesorjih Sierra Forest. Gre za nove Xeone iz proizvodnega procesa Xeon 3, ki uporabljajo zgolj jedra E, in bodo na voljo leta 2024. Novo ležišče se imenuje LGA7529, saj ima toliko kontaktov. Spomnimo, da ima trenutni LGA4677 za procesorje Sapphire Rapids toliko kontaktov.

Leta 2024 bo Intel procesorje razdelil na generacijo Sierra Forest, ki bo imela veliko učinkovitih jeder E, in Granite Rapids, ki bodo imeli manj, a zelo zmogljivih jeder P, vse na platformi Birch Stream. Oboji bodo sedli na LGA7529, katerega prve slike so se pojavile na kitajskih straneh. Ker bo imela nova platforma lahko bistveno več jeder, ki pa bodo varčnejša, bo novo ležišče nujno. Hkrati bodo podpirali 12 pomnilniških kanalov, kar bo za 50 odstotkov povečalo prepustnost.

Intel seveda posnetkov uradno ne komentira, prav tako še ni posnetkov nobenih procesorjev.

9 komentarjev

Intelov Core i9-13900KS dosega šest gigahercev

vir: Intel
Intel - Pri Intelu so lansirali procesor Core i9-13900KS, ki prvi med namizniškimi doseže 6 GHz brez navijanja, seveda v načinu turbo za P-jedra.

Intelov šef Pat Gelsinger je že lansko leto namignil, da nas letos čaka čip iz Santa Clare s 6 gigaherci turbo frekvence iz škatle. Predvčerajšnjim so model z nazivom Core i9-13900KS prvič pokazali v predstavitvenem videu, danes pa ga je že mogoče najti v prvih trgovinah, kjer ima v ZDA nazivno ceno 700 dolarjev (brez davka). Verjetno pa ga bo težko pridobiti, kajti kot velja že za prejšnje različice s pripono KS (kjer S pomeni special edition), gre za razmeroma omejene serije, saj so čipi skrbno izbrani (binned). Glede postopka za tokratnega prvaka se v podjetju še niso razgovorili, toda običajni i9-13900K se prek šestih gigahercev ne navijajo tako zlahka. Iz pokazanega je že razvidno, da so precej zrahljali omejitve porabe: tista pri osnovni frekvenci se je s 125 W dvignila na 150 W, ona s turbom pa kar na 320 W. Mrcina zato vsekakor potrebuje...

11 komentarjev

AMD na CES-u s široko paleto novosti

vir: AMD
AMD - CES 2023 so pri AMD-ju po pričakovanjih izkoristili za najavo centralnih in grafičnih procesorjev za prenosnike, videli pa smo tudi nekaj presenečenj, kot je najnovejša serija čipov X3D.

AMD je že nekaj let izvajalec uradne uvodne tiskovke v sejme CES in za tokratno, ki je prvič po letu 2020 spet potekala v živo, je Lisa Su s pomočniki najavila zelo obširen spekter različnih naprav (krajši video povzetek). Na prvem mestu so ryzeni za prenosnike, ki to pot s seboj prinašajo novo poimenovanje, po katerem prva cifra vedno odraža letnico, tretja pa arhitekturo. Najmodernejši novinci na arhitekturi Zen 4 tako sodijo v družino ryzen 7040, medtem ko denimo tisti z oznako 7035 vsebujejo še starejšo, Zen 3. Čip v 7040 se imenuje Phoenix in je kot prvi AMD-jev napravljen v 4-nanometrskem TSMC proizvodnem načinu. V monolitno zasnovo s strpali jedra Zen 4 in izrisovalno arhitekturo RDNA 3, pri samem spisku modelov pa blaznih presenečenj ni, saj vsebuje pričakovane 6- in 8-jedrnike s porabo do...

48 komentarjev

Intel predstavil trinajsto generacijo procesorjev Core za prenosnike

vir: Intel
Intel - Sejem CES so pri Intelu izrabili za lansiranje dveh novih linij procesorjev: mobilnih izvedenk platforme Raptor Lake in pa namizniških inačic brez odklenjenega množilnika takta.

Lansko jesen so v Intelu splovili 13. generacijo procesorjev Core, na osnovi arhitekture Raptor Lake. Pričeli so z najmočnejšimi modeli za namizne računalnike, na Cesu 2023 pa spisek popolnjujejo še s preostankom in pa izvedenkami za prenosne računalnike, ki jih bodo proizvajalci na sejmu tudi množično najavljali. V prvem primeru to pomeni namizniške modele brez pripone K, s katero v Santa Clari tradicionalno označujejo odklenjen množilnik frekvenc in so deklarirano namenjeni navijanju ... kar pa s seboj v novejših časih nosi še druge pomembne podrobnosti. Spisek novih čipov namreč kaže, da so različice "ne-K" počez po spisku šibkejše, saj imajo precej nižje takte v osnovnem režimu delovanja in posledično tudi nižjo porabo. Medtem ko ima na primer Core i9-13900K osnovno frekvenco P-jeder pri 3300 MHz in...

4 komentarji

Nvidia in Microsoft gradita računalnik v oblaku za umetno inteligenco

Nvidia H100 Tensor Core GPU

Slo-Tech - Microsoft in Nvidia sta sporočila, da bosta zgradila enega najzmogljivejših superračunalnikov, ki bo namenjen uporabi umetne inteligence. Na Microsoftovi oblačni arhitekturi Azure bosta iz več deset tisoč grafičnih kartic H100 in A100, ki bodo povezane s Quantum-2 InfiniBandom (do 400 Gb/s), zgradila zmogljiv superračunalnik. Namenjen bo razvoju, treningu, uporabi in rasti modelov umetne inteligence. Del projekta bo tudi razvoj programskega okolja DeepSpeed za optimizacijo globokega učenja. Microsoft bo prispeval še virtualne stroje ND in NC. Vse skupaj pa bo povezala Nvidiina platforma za AI Enterprise.

V zadnjih letih se uporaba in razvoj umetne inteligence hitro povečujeta. Končni rezultati so vidni in na voljo tudi že splošni javnosti, saj lahko vsakdo preizkusi modele za ustvarjanje besedila (GPT-3) ali grafike (DALL-E, Stable Diffusion). Umetna inteligenca lahko tudi prepoznava slike, sintetizira glasove, zapisuje besedilo po nareku itd. Hkrati je to zelo živahno okolje, v...

0 komentarjev

Qualcomm predstavil Snapdragon 8 Gen 2

Slo-Tech - Včeraj zvečer je Qualcomm predstavil prenovljene snapdragone, ki bodo v naslednjih mesecih pricurljali v najzmogljivejše telefone. Snapdragon 8 Gen 2 ima nova in hitrejša jedra, podporo za Wi-Fi 7, AV1, podporo za izris grafike (ray tracing) in še vedno tudi podporo za 32 bitov.

Po besedah proizvajalca je čip 35 odstotkov hitrejši in 40 odstotkov energetsko učinkovitejši od predhodnika, medtem ko je grafični del 25 odstotkov hitrejši in 45 odstotkov učinkovitejši. To so sicer propagandne fraze, v resnici pa so pohitritve potem po navadi skromnejše. V procesorji tiktakajo 3,2-GHz jedro Cortex X3, dve jedri A715 in A710 ter tri šibkejša A510. Jedri A710 sta namenjeni zagotavljanju podpore za 32-bitne aplikacije, ki bodo tekle brez emulatorjev. S tem sicer Qualcomm ne sledi ARM-jevemu priporočenemu dizajnu, temveč gre naproti uporabnikom. Telefoni brez podpore za 32-bitne aplikacije že obstajajo in večinoma ne povzročajo težav na Zahodu. Na Kitajskem je drugače, ker se tam aplikacije...

0 komentarjev

AMD lansiral strežniške procesorje EPYC 4

vir: AMD
AMD - Pri AMDju so na tržišče poslali četrto generacijo strežniških procesorjev EPYC, na podlagi arhitekture Zen 4, pri kateri imajo najmočnejši člani precej višje število jeder tako od namizniških bratrancev ryzenov 7000 kakor od modelov prejšnje generacije.

Četrta generacija centralnih procesorjev EPYC za strežniške naloge nosi kodno ime Genoa in v osnovi stoji na podobnih temeljih kot namizniški sorodniki Ryzen 7000: prehodu na TSMCjev 5-nanometrski proizvodni način pri računskih čipletih in 6-nanometrskega pri čipletu z vhodno-izhodnimi vezji; pa na novi platformi - SP5, ki prinaša PCIe 5.0, pomnilnik DDR5 in podobno. Tudi računski čipleti so praktično enaki, s po osmimi jedri, ki si delijo 32 MB predpomnilnika L3. Toda izboljšava proizvodnje je pri Epycih obenem omogočila tudi znatno rast števila jeder: najmočnejši model na spisku jih nosi 96 (torej 192 niti), se pravi 12 čipletov, oziroma za polovico več kot najmočnejši modeli prejšnje generacije. To je pomembno tudi v luči...

17 komentarjev

Kitajci zaradi ameriških sankcij razvijajo pohabljene procesorje

Ars Technica - Čedalje ostrejše ameriške sankcije zoper Kitajsko, ki med drugim omejujejo izvoz čipov in polprevodnikov, že vplivajo tudi na njihovo proizvodnjo. Kitajska podjetja, kot sta Alibaba in Biren, razvijajo dizajne za procesorje (podobno kot to počne britanski ARM), ki jih potem proizvede TSMC. Ker je TSMC tajvanski in uporablja tudi zahodno opremo (tako strojno kakor programsko opremo), zanj veljajo tudi zahodne sankcije. To pa sedaj predstavlja težave, saj kitajski proizvajalci čipov za zahodno (tudi tajvansko) tehnologijo zaostajajo vsaj desetletje. Brez licenc, ki jih ZDA lahko odobrijo, izvoz mimo sankcij ni možen.

Ko so sankcije začele veljati, sta Alibaba in Biren že testirala razvite dizajne, ki sedaj niso več v skladu s sankcijami. Zato so morali teste ustaviti in začeti prilagajati dizajn. Vodilno podjetje je Biren, ki je tudi najbolj glasno, in ima sedaj tudi največ težav. Dizajni so znani in TSMC po njih ne sme izdelovati čipov. Zato sedaj razmišljajo, kako prilagoditi...

142 komentarjev

ZDA omejile izvoz naprednih čipov na Kitajsko

Slo-Tech - Ameriška administracija je napovedala dodatne omejitve izvoza čipov in polprevodnikov za proizvodnjo čipov na Kitajsko, če bi se lahko uporabili v vojaški industriji. Ministrstvo za gospodarstvo je na seznam dodalo opremo, ki bi Kitajski omogočila razvoj lastne industrijske najzmogljivejših čipov in procesorjev. Za izvoz bo odslej treba pridobiti posebno dovoljenje ameriške vlade.

Državna sekretarka na ministrstvu Thea Rozman Kendler je ob tem dejala, da Kitajska razvija strojno opremo za gradnjo superračunalnikov brez zahodne tehnologije. Do leta 2030 želijo postati vodilna sila na področju umetne inteligence, s tem pa bi nadzorovali, opazovali in sledili lastnim državljanom, hkrati pa tudi nadgrajevali svoje vojaške sposobnosti. To je za ZDA nesprejemljivo.

Omejitve veljajo za opremo in čipe, ki so zgrajeni v 16-nanometrski tehnologiji ali manjši. Omejitve veljajo tudi za tuje izdelke, ki so nastali z uporabo ameriške programske ali strojne opreme. Prav tako sta prepovedana...

30 komentarjev

Sredi meseca prispejo novi Intelovi procesorji in grafične kartice

vir: Intel
Intel - Čez slab teden na police trgovin naposled prispe prva od Intelovih diskretnih grafičnih kartic Arc - A770, še teden dni zatem pa naslednja, 13. generacija procesorjev Core.

Prejšnji teden je čipovni velikan Intel priredil strokovni dogodek Innovation Day 2022, ki ga je izkoristil za najavo lansiranj najnovejših procesorjev in prvič tudi lastnih diskretnih grafičnih kartic za namizne računalnike. Najprej bomo v bistvu 12. oktobra videli slednje, in sicer v obliki prve članice serije Arc A700: A770. Kot smo doslej že vedeli, jo podjetje postavlja nasproti Geforcu RTX 3060 Ti, pri čemer skuša kupce prepričati tudi s ceno, saj je priporočeni znesek s 330 dolarji (ZDA, brez davka) nekaj nižji od Nvidiinih opcij, kar je dobrodošel odmik od rasti cen v zelenem taboru. Strojno gledano A770 nosi 4096 senčilnih procesnih enot pri 2100 MHz in pozna različici z 8 in 16 GB pomnilnika. Približno ob istem času bomo videli tudi šibkejšo sestro, A750, ki naj bi bila konkurenca RTX 3060, s ceno 290...

25 komentarjev

ARM najavil arhitekturi Neoverse V2 in E2

vir: ARM
ARM - V Armu so v razmeroma površinski najavi zaokrožili drugo generacijo platform za oblačno računalništvo Neoverse, in sicer z arhitekturama V2 ter E2.

Pred slabimi štirimi leti so pri Armu odšli zmešat štrene Intelu in AMDju še na strežniškem oziroma superračunalniškem področju in lansirali platformo Neoverse z namenskimi arhitekturami za obdelavo velikih količin podatkov ter strojno učenje. Sestavljajo jo tri veje: V je usmerjena v surovo zmogljivost; N v učinkovitost na vat ter prilagodljivost; linija E pa vsebuje manjše procesorje za naprave na robu (edge computing). Na opisani osnovi smo že videli več uspešnih rešitev, kot sta Amazonova družina procesorjev Graviton in pa Ampere Altra, kmalu pa utegnemo dobiti tudi zmogljive izdelke iz Nvidie. Arhitektura N ostali dve malo prehiteva, zato smo predstavitev N2 videli že lansko pomlad, sedaj pa so v podjetju predstavili še drugo generacijo arhitektur V in E.

Poglavitna novost je prehod na ukazni zbir Armv9 in s tem povezane...

2 komentarja

Po 30 letih konec Pentiumov

Slo-Tech - Trideset let po premieri se bo znamka, ki je sooblikovala pomemben del računalniške zgodovine, upokojila. S piedestala jo je Intel umaknil že pred petnajstimi leti, a vendarle je Pentium še vztrajal. Prihodnje leto bo Intel prenehal uporabljati znamko Pentium, saj se bodo ti procesorji odslej imenovali preprosto Intel Processor (velika začetnica!).

Prvi Pentium je luč sveta ugledal leta 1993 kot peta generacija procesorjev na arhitekturi x86, ki je nasledil legendarne 486. Originalni Pentium je tekel s hitrostjo 60 MHz, v kasnejših verzijah pa tudi hitreje. Čeprav je bil Pentium velik uspeh, ki je premagal konkurenco, se ga verjetno najbolje spomnimo po težavah z deljenjem. Hrošč je bil sicer predvidljiv, a je Intelu povzročil nemajhno sramoto. Pet let pozneje je Intel predstavil še znamko Celeron za manj zmogljive in cenejše računalnike. Tudi ta se umika novi oznaki Intel Processor.

Čeprav je Intel že leta 2006 uvedel poimenovanje Core za svoje najzmogljivejše procesorje, je...

30 komentarjev

Procesorji Ryzen 7000 prispejo konec septembra

vir: AMD
AMD - Pri AMDju so predstavili začetni spisek svojih procesorjev prihodnje generacije, Ryzen 7000. Na policah trgovin se bodo znašli 27. septembra.

V rdečem taboru so težko pričakovane čipe na arhitekturi Zen 4 sicer naznanili že na majskem Computexu, a zelo površno, saj nismo izvedeli niti taktov prvih modelov. Temu je bila namenjena torkova predstavitev, ki pa je tudi trajala zgolj pol ure in se ni spuščala res globoko v samo arhitekturo. Tako na primer še vedno ne vemo, kako močno bo grafično vezje novih procesorjev, ki bo v seriji Ryzen 7000 njihov obvezni del; omenili so le, da bo šlo za bolj bazično izvedbo, torej za golo poganjanje okenskega namizja, tako da bodo čipu APU, ki imajo GPU del bolj izrazit, še vedno posedovali določeno praktično prednost. Poglaviten fokus dogodka je bil na štirih modelih štartnega repertoarja, ki prispejo 27. septembra. To so 16-jedrnik in paradni konj niza Ryzen 9 7950X, 12-jedrnik Ryzen 9 7900X, 8-jedrnik Ryzen 7 7700X in 6-jedrnik Ryzen 7 7600X.


...

132 komentarjev

ZDA bodo proizvajalcem polprevodnikov ponudile desetine milijard dolarjev za lokalno proizvodnjo

Slo-Tech - Ta teden je ameriški predsednik podpisal novi zakon o državni podpori pri proizvodnji polprevodnikov (CHIPS and Science Act), s čimer je julija sprejeti zakon začel veljati. Zakon prinaša 250 milijard dolarjev različnih vzpodbud za tehnološke velikane, s čimer si želijo ZDA zagotoviti neodvisnost od azijskih proizvajalcev čipov in okrepiti prvo mesto v razvoju. Zakon je kompromis, ki je nastal po dveh letih pogajanj v kongresu in ima podporo obeh strank.

Trenutno se velika večina čipov in drugih elektronskih komponent proizvede v Aziji, kar želi ameriška administracija z novimi finančnimi vzpodbudami spremeniti. V ZDA se je še v 90. letih proizvedlo 37 odstotkov vseh čipov, sedaj pa je ta delež upadel na 12 odstotkov. Proizvodnja se je selila zaradi cene, sedaj pa ZDA (in niti Evropa) preprosto nimajo niti kapacitet, da bi bistveno povečale proizvodnjo. Zakon zato predvideva več deset milijard nepovratnih sredstev za postavitve novih proizvodnih obratov.

V prvem svežnju je na...

23 komentarjev

Qualcomm izdal novi čip za pametne ure

Slo-Tech - Qualcomm je izdal novo generacijo čipov za pametne ure in podobne naprave. Ime Snapdragon Wear je odšlo v preteklosti, saj se novinca imenujeta Snapdragon W5 Gen 1 in Snapdragon W5+ Gen 1. Medtem ko smo na njunega predhodnika Snapdragon Wear 4100 čakali kar šest let (2014-2020), sta novinca tu pot že slabi dve leti pozneje. Qualcomm je torej trg pametnih ur vzel resno.

W5+ obljublja dvakrat več zmogljivosti na vseh področjih, 50 odstotkov daljšo avtonomijo in 30 odstotkov manjši čip. Vse to je možno, ker je prvikrat doslej zgrajen v najnovejši litografiji, in sicer v 4 nm. Čip nosi štiri jedra ARM Cortex A53, ki tiktakajo z 1,7 GHz in grafično jedro Adreno A702 (1 GHz). Verzija W5+ ima še sekundarni SOC Cortex M55 (22 nm), ki skrbi za procese v ozadju in ne za izris. Wi-Fi, GPS in avdio so vgrajeni v čip, a imajo svoja vezja, ki se lahko aktivirajo domala ločeno, tako energije ne trati celoten čip. Pomnilnik LPDDR deluje s frekvencami od 750 MHz do 2133 MHz.

Čip podpira LTE,...

6 komentarjev

Intelovi novi procesorji prožajo alarme za goljufanje

Slo-Tech - Nova, 12. generacija Intelovih procesorjev Core prinaša pomembne novosti v dizajnu, ki vključujejo dve vrsti jeder (hitra jedra P in učinkovitejša počasnejša jedra E), kar je običajen pristop v pametnih telefonih, in dodatne nivoje abstrakcije. S tem ni nič narobe, povzroča pa to nemalo težav programom, ki tega ne pričakujejo in imajo po drugi strani zelo jasna pričakovanja, kakšna naj bodo procesorska jedra. Tak primer so programi proti goljufanju ali protipiratska zaščita.

V ZDA imajo težave diplomanti prava, ki se pripravljajo na pravosodni izpit. Ta poteka računalniško in uporablja programsko opremo Examplify podjetja ExamSoft, ki ima vgrajeno zaščito pred goljufanjem. To med drugim vključuje preverjanje, ali program teče v navideznem stroju, kar ni dovoljeno, zato se zapre. Težava pa nastopi, ko program poženemo na najnovejših Intelovih procesorjih, kjer se primeri enaka težava.

Proizvajalec je težavo priznal in mirno zapisal, da novi procesorji trenutno pač niso podprti....

8 komentarjev

Novi Raspberryji Pi Pico dobili Wi-Fi

Slo-Tech - Med že tako majhnimi kartičnimi računalniki Raspberry Pi je najmanjši Raspberry Pi Pico za štiri dolarje, ki je na trg prišel lanskega januarja. Poganja ga mikrokrmilnik RP2040, ki ima dve 133-MHz jedri ARM Cortex-M0+, zgrajeni v TSMC-jevem 40-nm postopku. Na čipu ima 264 kB pomnilnika SRAM. Šibki računalnik je šel za med, saj so do danes prodali že več kot dva milijona primerkov, ki so našli svoje mesto zlasti v različnih napravah IoT. Manjkala mu je le povezljivost, ki jo je dobil z novo verzijo.

Izšel je prenovljeni Raspberry Pi Pico W, ki stane 6 dolarjev in za dodatna dva dolarja prinaša povezljivost prek Wi-Fi (802.11n). Še vedno je fizično in logično združljiv z originalno verzijo. Podporo za Wi-Fi prinaša čip Infineon CYW43439, ki žal ne razume drugega kakor starega 2,4-GHz 802.11n (Wi-Fi 4). Čip ima fizično tudi podporo za Bluetooth, a je na Raspberryju še onemogočena, ker to prinaša precej pravnih zapletov v zvezi z licenciranjem v različnih državah. Na voljo pa je tudi...

6 komentarjev

Intel bo zaostal tudi za TSMC-jem

Slo-Tech - Pred štirimi leti je Intel padel s prestola, ko ga je v obsegu proizvodnje polprevodniških čipov prehitel Samsung, sedaj ga bo ujel in prehitel še TSMC. Bližajo se objave poslovnih rezultatov za drugo letošnje četrtletje, za katero analitiki predpostavljajo preobrat. Pričakujejo, da bo TSMC prodajo povečal za 43 odstotkov na 18,1 milijarde dolarjev, medtem ko Intelu napovedujejo 2-odstotni upad na 18,0 milijarde dolarjev. Velika rast TSMC-jevega prometa je posledica povečanja naročil partnerjev, kot so Qualcomm, Nvidia, AMD in Apple, ki čipe dizajnirajo sami, potem pa jih zanje proizvede tudi TSMC.

Intel in TSMC sta fundamentalno različni podjetji. Čeprav Intel tudi proizvaja po naročilu, glavnino proizvodnje vendarle predstavljajo lastni čipi, torej za v Intelo razvite, načrtovane in oblikovane izdelke. TSMC-jevih procesorjev po drugi strani sploh ne moremo kupiti, temveč pri njih nastajajo čipi za paleto elektronskih naprav, ki jih razvijajo in sestavljajo drugi proizvajalci.

5 komentarjev

Arhitektura Zen 5 prispe v letu 2024

vir: AMD
AMD - V AMDju so v prezentaciji za vlagatelje razgrnili krovne načrte s svojimi družinami čipov za približno dve leti vnaprej. CPU arhitekturi Zen 4 bo seveda sledila petica, več podrobnosti pa vemo tudi o grafičnih arhitekturah RDNA in CDNA.

Na dogodkih Financial Analyst Day pri AMDju običajno postrežejo s podatki, po katerih se vlagatelji lahko približno orientirajo, kam pluje podjetje v tehničnem smislu. To pomeni vejitve družin njihovih čipov, skupaj z rabo različnih tehnologij in proizvodnih procesov, toda še vedno na precej površinski ravni. Tokrat so se lotili praktično vseh svojih naprav, začenši z osrednjimi procesorji. Po Computexu pred slabim mesecem dni vemo, da proti koncu leta prispe družina Zen 4, pri kateri bodo spričo prehoda na 5-nanometrski proizvodni proces ciljali na razmeroma visoke frekvence tudi prek 5,5 GHz. Tokrat so povedali, da naj bi izboljšave v sami arhitekturi prav tako prinesle slabih 10% pribitka k zmogljivosti, kar naj bi na koncu prineslo prek 15%...

13 komentarjev

Apple predstavil čip M2

vir: Apple
Apple - Strojni del Applove predstavitve na WWDC 2022 je bil osrediščen okoli računalniškega čipa M2, na njegovi osnovi stoji tudi letošnji prenovljeni Macbook Air.

Applov dogodek Worldwide Developers Conference (WWDC) običajno poteka v znamenju programskih novosti in podpore razvijalcem, letošnjo izvedbo pa sta spremljali tudi dve pomembni strojni najavi. Za razliko od govoric, ki so zadnje mesece vztrajno silile v smer obogatene resničnosti, se je dejanski dogodek odvil po bolj treznih pričakovanjih: Apple je predstavil drugo generacijo, oziroma naslednika svojega prelomnega sistemskega čipa za računalnike M1, ter novega Macbooka Air, ki je na njem zgrajen. To se pravi: medtem ko je podjetje od prvotnega M1 zasnovalo še tri njegove podizvedbe - Pro, Max in Ultra - do katerih so prišli z na videz preprostim množenjem osnovne inačice v večje čipe, je M2 dejanska naslednja generacija tehnologije.

Poreklo je zanimivo, saj je videti, da je M2 bolj izpeljanka telefonskega čipa A15 kot pa M1....

159 komentarjev

Naslednik Ponte Vecchia bo Rialto Bridge

vir: Intel
Intel - Pri Intelu so na konferenci ISC oznanili naslednika GPGPU arhitekture Ponte Vecchio - to bo Rialto Bridge, toda kaj dosti o njem niso povedali.

V Intelu si trenutno še vedno dajejo opravka s sestavljanjem superračunalnika Aurora, ki naj bi ga pognali še letos in ki bo nosil 54.000 procesorjev Ponte Vecchio, kar je najnovejša GPGPU arhitektura iz modrega tabora. Pri nameri, da bi napravili prvi eksaflopni superračunalnik, so jih pri AMDju z napravo Frontier nedavno malce prehiteli, toda večna tekma se nadaljuje, kajti na superračunalniški konferenci ISC 2022 v Hamburgu je bil na redu naslednik Ponte Vecchia, ki tudi nosi ime italijanskega mostu, tokrat Rialta. Prispel naj bi ne prej kot koncem prihodnjega leta, precej verjetneje pa še pozneje. O njem žal prav veliko še ne vemo; namesto 128 računskih enot v PV jih bo nosil 160, verjetno bo uporabljal pomnilnik HBM3 in bo napravljen tudi v za generacijo novejših proizvodnih procesih. Ponte Vecchio je čip, v katerem je Intel združil...

12 komentarjev

AMD najavil procesorje Ryzen 7000

vir: AMD
AMD - Pri AMDju so letošnji Computex izkoristili za naznanitev nove generacije svojih namizniških procesorjev. Toda ryzeni 7000 prispejo šele ob koncu leta in bistvenih podrobnosti, kot so modeli in cene, še niso razkrili.

Jeseni bo dve leti, odkar so prispeli ryzeni 5000, ena najboljših družin procesorjev v AMDjevi zgodovini, s katero so pošteno podkurili večnemu tekmecu Intelu, ki se je tedaj še močno opotekal zaradi lastnih težav s proizvodnjo. Modri tabor je vmes lansiral arhitekturo Alder Lake, na katero bo letošnjo jesen z ryzeni 7000 odgovoril AMD (6000-ke so rezervirane za prenosniške izvedenke). Ker nas od tedaj loči še precejšen del leta, je bila tokratna predstavitev v okviru sejma Computex usmerjena zelo splošno (krajši video povzetek). Lisa Su s kolegi je predstavila načelne usmeritve podjetja z novo arhitekturo Zen 4, medtem ko specifik, kot so posamezni modeli, njihove cene in datumi prihoda, še ne vemo - zgolj to, da lahko novince pričakujemo nekje proti koncu leta.



...

109 komentarjev

Qualcomm za Snapdragon 8+ Gen 1 odslovil Samsung

AnandTech - Qualcomm je predstavil prenovljeni procesorski čip Snapdragon 8+ Gen 1, ki nadgrajuje dosedanjega zastavonošo 8 Gen 1. V primerjavi s predhodnikom je 10 odstotkov hitrejši, saj tiktaka s 3,2 GHz, in ima tudi 10 odstotkov hitrejši grafični čip. Zavoljo optimizacij pa naj bi bil 30 odstotkov učinkovitejši (glede na porabo energije), trdijo v Qualcommu. Preračunano to pomeni, da naj bi dobili okrog 15 odstotkov daljšo avtonomijo, kar je lahko skoraj ena ura igranja iger.

Bistveno večja sprememba - in edini razlog, da je novi procesor vreden izpostavljanja - pa je zamenjava proizvajalca, saj ga ne bo več proizvajal Samsung, temveč TSMC. Z drugimi besedami: Qualcomm je očitno ocenil, da je TSMC-jev 4-nm litografski postopek boljši od Samsungovega, da se prehod splača. To pri nadgradnjah znotraj cikla ni običajno. A po drugi strani je bil Qualcomm zaradi Snapdragona 8 Gen 1 precejkrat grajan, saj je bil pogosto celo počasnejši od generacije starejšega Snapdragona 888. Zaradi tega je...

5 komentarjev

Prvi namizniški procesor s tehnologijo V-Cache prispe aprila

vir: AMD
AMD - Pri AMDju so napovedali sedmerico novih procesorjev serije Ryzen 5000(G). Medtem ko jih šest popolnjuje luknje v dosedanji ponudbi, pa bo bržkone največ pozornosti vzbudil Ryzen 7 5800X3D, z dodatno količino predpomnilnika L3.

Še lansko poletje smo upali, da bo AMD pred koncem leta lansiral procesorje s tehnologijo V-Cache (vertical cache), ki omogoča montažo dodatnega predpomnilnika v višino. Nato so težave s proizvodnjo polprevodnikov načrte zamaknile in na letošnjem sejmu CES smo lahko slišali, da naj bi prvi takšen igričarski procesor - Ryzen 7 5800X3D - prispel spomladi. Zdaj poznamo datum in ceno: 20. april in 450 dolarjev (ZDA, brez davka). To pomeni, da ima čip isto ceno kot Ryzen 9 5900X, ob tem pa je (kot navaden 5800X) še vedno osemjedrnik - in to z rahlo nižjimi frekvencami, da so toplotni izpust ohranili v prvotnih mejah. V zameno ima skupno kar 96 MB predpomnilnika L3, kar naj bi po zagotovilih inženirjev v igrah pomenilo približno 15-odstotni pribitek k...

29 komentarjev

Intel bo v Evropo vložil 80 milijard evrov

vir: Intel
Intel - Intel je sporočil, da bo v Nemčiji zgradil novi tovarni za proizvodnjo čipov. Dobrih 17 milijard evrov vredna investicija bo stala v Magdeburgu in predstavlja le del večjega investicijskega paketa v Evropi. V Franciji bodo gradili razvojno-raziskovalno središče, posamezne obrate pa bodo postavili ali obnovili tudi v Italiji, Španiji, na Irskem in Poljskem. Z investicijami želi Intel zmanjšati odvisnost od azijskih držav, kjer se proizvaja več kot 80 odstotkov čipov.

Tovarni bodo v Nemčiji začeli graditi prihodnje leto, končana pa naj bi bila do leta 2027. Služila bo tako proizvodnji za Intel kakor tudi Intel Foundry Services, ki storitve nudi drugim podjetjem. Na Irskem bodo razširili obstoječo tovarno v Leixlipu, v kar bodo vložili 11 milijard evrov. V Franciji želijo v kraju Plateau de Saclay postaviti raziskovalni center s 1000 zaposlenimi, v španski Barceloni pa nov superračunalnik. V Gdansku na Poljskem Intel že ima raziskovalni center, ki pa ga bo razširil. Odzivi na...

12 komentarjev

Grafičnih kartic Arc letos še ne bo na pretek

vir: Intel
Intel - Na sestanku z vlagatelji so Intelovi vodje razgrnili nekaj napovedi, med katerimi so bile za potrošnike še najbolj zanimive tiste okoli grafičnih kartic Arc.

Konec tedna je procesorski gigant iz Santa Clare pripravil predstavitev za investitorje, na kateri so pojasnili splošne usmeritve glede izdelkov v bližnji prihodnosti. Podjetje za letos napoveduje promet v višini 76 milijard ameriških dolarjev, pomenljiv v tem oziru pa je predvsem podatek, da po odštetih investicijah in dividendah načrtujejo negativno ničlo, saj bodo za razvoj namenili 27 milijard, predvsem za nove proizvodne zmogljivosti v Arizoni in Ohiu. Intel je trenutno v zgodovinsko hitrem razvoju novih proizvodnih tehnologij in kapacitet, toda o tem kaj bistveno novega tokrat niti niso povedali. Kar se tiče produktov, je bil fokus tokrat manj na procesorjih Core in toliko bolj na grafični tehnologiji Xe ter strežniških procesorjih Xeon.

Raja Koduri je potrdil, da bodo grafično linijo Arc lansirali z modeli na...

20 komentarjev

Naslednji Exynos res nosi RDNA2 grafično arhitekturo

Samsung - V Samsungu so po tednih govoric le naznanili sistemski čip za pametne telefone Exynos 2200, katerega grafični del je zasnovan na AMDjevi arhitekturi RDNA2. Toda bistvenih podrobnosti še niso razkrili.

Samsung je imel za 11. januar napovedano tiskovno konferenco s predstavitvijo prihajajočega sistemskega čipa za pametne telefone Exynos 2200, ki pa so jo na licu mesta odpovedali, oziroma prestavili na februar, ob najavo novih telefonov Galaxy S22, ki naj bi sicer prispeli v drugem tednu meseca. Razloga za nenadno odpoved predstavitve niso podali, so pa čipu vendarle odmerili nekaj prostora pred dnevi, in sicer v precej površinski objavi. Procesorsko je zasnovan na zadnji različici Armove arhitekture, ARMv9, in je torej v osrednjem delu zelo podoben Qualcommovemu Snapdragonu 8 Gen 1: eno jedro je Cortex-X2, tri so Cortex-710 in štiri Cortex-510, medtem ko 5G modem podpira milimetrske valove.

Posebnost pa je grafični del čipa, Xclipse 920 - ker je zasnovan na AMDjevi arhitekturi...

5 komentarjev

Intel predstavil alder lake za prenosnike

vir: Intel
Intel - Intelova tiskovka na letošnjem Cesu se je v glavnem osredotočala na lansiranje večine modelov najnovejše družine procesorjev Core dvanajste generacije, tako na namizniškem kot prenosniškem področju.

Ko so pri Intelu v začetku novembra splovili dolgo pričakovano hibridno arhitekturo procesorjev Alder Lake, so pričeli z zgolj šestimi najmočnejšimi primerki družine Core dvanajste generacije za namizne računalnike. Sedaj je na vrsti preostanek repertoarja, širom spektra različnih naprav. Na sejmu CES so tako predstavili 22 modelov za namizne računalnike in 28 modelov za prenosnike (krajši video povzetek). V prvi skupini to zvečine pomeni primerke brez pripon K(F), ki jih torej ni mogoče navijati. So pa za hip omenili tudi modele KS, ki naj bi prispeli konec marca; tu gre očitno za izbrane (binned) kose, ki bodo iz škatle dosegali vsaj 5,5 GHz enojedrni turbo, oziroma 5 GHz večjedrnega.

Intel za konstrukcijo namizniških izvedenk čipov uporablja dve silicijski osnovi: večjo z bazično...

5 komentarjev

AMD na Cesu pokazal arhitekturo Zen 3+

vir: AMD
AMD - Pri AMDju so lasvegaški sejem vnovič izkoristili za osvežitev ponudbe čipov za prenosnike; nova družina se imenuje Ryzen 6000 Mobile in naposled prinese v procesor vgrajeno aktualno grafično arhitekturo RDNA2. Poleg so naznanili tudi nove prenosniške in namizniške grafične kartice.

Od izida Ryzenov 5000 je že več kot leto, toda kdor je upal na posodobitev že na letošnjo pomlad, se je uštel: Ryzeni 7000 (AMD ga zopet biksa s poimensko shemo) na arhitekturi Zen 4 so na vrsti šele nekoč v drugi polovici letošnjega leta. S seboj bodo prinesli tudi novo podnožje, AM5, ki bo imelo odtlej vgrajene nožice, se pravi profil LGA. Tudi "polovično" nadgradnjo procesorskih generacij v obliki varjenja dodatnega medpomnilnika 3D V-Cache na procesorje smo na letošnjem sejmu CES lahko le za hip ošvrknili s pogledom, kajti podjetje je na hitro omenilo Ryzena 7 5800X3D, ki naj bi prispel nekoč spomladi in ima našvasanih 96 MB medpomnilnika L3. Ali mu bodo sledili drugi takšni izdelki, še ne vemo,...

16 komentarjev

Qualcomm napovedal naslednjo generacijo snapdragonov

Snapdragon 8 Gen 1

vir: Qualcomm
Qualcomm - Pri Qualcommu so napovedali paradnega konja naslednje generacije svojih sistemskih čipov Snapdragon, 8 Gen 1. Obenem še niso obupali nad PC čipi 8cx, razvijajo pa celo igričarskega G3x, za katerega so jim pri Razerju razvili prototip ročne konzole.

Na prehodu v december običajno poteka Qualcommova konferenca Snapdragon Tech Summit, na kateri predstavijo napredek pri svojih priljubljenih sistemskih čipih, ki še vedno tvorijo jedro precejšnjega deleža pametnih telefonov. Med letošnjimi novicami najprej v oči skoči sprememba sheme poimenovanja izdelkov, saj je po lanskem skoku na Snapdragon 888 počasi pričelo zmanjkovati številskega prostora. Naslednik se tako imenuje 8 Gen 1, podobno pa se bo zgodilo tudi s šibkejšimi sedmicami, šesticami in štiricami. 8 Gen 1 je zgrajen okoli nove arhitekture Armovih jeder, ARMv9, ki so jo Britanci sicer predstavili spomladi. To pomeni, da procesor Kryo v novem Snapdragonu sestavlja eno hitro jedro Cortex-X2, tri srednje hitra jedra Cortex-710 in...

0 komentarjev

IBM predstavil kvantni računalnik s 127 kubiti

Slo-Tech - IBM je prvo podjetje na svetu, ki je izdelalo kvantni računalnik z več kot 100 kubiti. Kot sporočajo iz Velikega modrega, ima njihov kvantni procesor Eagle 127 funkcionalnih kubitov, kar je po njihovih besedah le začetek. Njegov predhodnik Hummingbird je imel 65 kubitov. IBM je predstavil tudi načrt, po katerem naj bi v dveh letih izdelali že 1000-kubitni kvantni računalnik. IBM Quantum Condor naj bi bil nared do konca leta 2023. Z njim prihaja naslednja generacija, IBM Quantum System Two, ki bo prinesla nov koncept kvantnega računalništva. IBM trdi, da bo leta 2025 uporaba kvantnih računalnik že precej rutinska. V nekoliko bolj daljni prihodnosti pa se govori že o milijonkubitnih procesorjih, katerih praktičnih funkcionalnosti si še ne znamo napovedati.

Že sedaj je IBM-ove starejše kvantne sisteme moč uporabiti, saj so prek IBM Clouda na voljo javnosti. To sta 5-kubitni IBM Quantum Canary in 27-kubitni IBM Quantum Falcon. Člani IBM Q Networka lahko uporabijo tudi 65-kubitni IBM...

16 komentarjev

Superračunalnik Aurora bo vseboval 72.000 procesorjev

vir: Intel
AnandTech - Intel je na konferenci Supercomputing razkril veliko preostalih skrivnosti o sestavi superračunalnika Aurora, ki naj bi bil dokončan prihodnje leto in cilja na hitrostno krono.

Zgodba superračunalnika Aurora se kot jara kača vije skozi preteklo desetletje in v mnogočem ponazarja Intelove tegobe z razvojem grafičnih čipov. Napovedali so ga leta 2015, in sicer naj bi s podporo ameriškega ministrstva za energetiko nastal v Argonne National Laboratoryju ter prvotno dosegal hitrost slabih 200 petaflopov. Nato se je z zamiranjem Intelove GPGPU tehnologije Xeon Phi izid vse bolj odmikal. Ob napovedi prihajajoče GPGPU arhitekture Ponte Vecchio so izid postavili v leto 2021, predvideno zmogljivost pa povečali na eksaflop. Zaradi pandemije in težav s proizvodnjo so morali prestaviti tudi ta datum, tako trenutno velja, da bo Aurora izgotovljena nekje v drugi polovici prihodnjega leta. Toda po novem je pošteno povečana tudi tarčna hitrost, ki naj bi presegla dva eksaflopa in tako prehitela...

11 komentarjev

DRM nekaterih iger ne deluje na 12. generaciji Intelovih procesorjev

Slo-Tech - Večina moderni iger uporablja eno izmed vrst sistema DRM, ki je namenjen preprečevanju zlorabe licenc in igranju na več računalnikih. Izkazalo pa se je, da DRM podjetja Denuvo ne razume delovanje novih Intelovih procesorjev 12. generacije (Alder Lake), zato se več deset iger na Windows 10 ali Windows 11, kadar tečejo na novih procesorjih, pritoži in ugasne zaradi zaznane kršitve DRM-ja. Težavo bo odpravila posodobitev v prihodnosti.

Intelov dizajn big.little je nadvse podoben ARM-jevemu. Niti, ki tečejo na procesorju, se odvisno od potratnosti razporedijo na hitra in požrešna ali(P) učinkovita in počasna (E) jedra. Omenjeni sistem DRM pa to deljenje niti, ki sestavljajo isti program, razume kot poganjanje programa na različnih sistemih z eno licenco, kar ni dovoljeno. Zato sistem ustavi delovanje programske opreme, torej v tem primeru igre. Trenutno je znanih 22 iger, ki ne delujejo na Windows 11 (in tudi 10), ter 29 iger, ki ne delujejo na Windows 10 (jih pa usposobi nadgradnja...

16 komentarjev

Procesorji Alder Lake prispejo 4. novembra

vir: Intel
Intel - Intel bo procesorje Core dvanajste generacije za namizja, s težko pričakovano hibridno zasnovo arhitekture Alder Lake, lansiral 4. novembra, in sicer s šestimi primerki; ostali sledijo prihodnje leto.

Boj med Intelom in AMDjem se bo na samem koncu leta pošteno razplamtel, kajti le še kak teden nas loči od prve zanimive Intelove družine čipov po dolgem času. Procesorji Core 12te generacije, s kodnim imenom Alder Lake, namreč stojijo na hibridni zasnovi, s kombinacijo hitrih (P) in pa varčnih (E) jeder, podobno kot Armovi sistemski čipi v telefonih ali Applovi M1. Kaj takšen pristop v praksi pomeni za delo na namiznih računalnikih in z zahtevnim programjem, kot so delovna orodja ter igre, bomo lahko videli 4. novembra, ko prispe prvih šest primerkov nove družine. V bistvu jih sestavljajo tri konfiguracije jeder, nakar se delijo še na inačici z (K) in brez (KF) vgrajenega grafičnega vezja. To so: Core i9-12900K(F) s konfiguracijo 8P+8E; pa i7-12700K(F) z 8+4 in i5-12600K(F) s 6+4....

92 komentarjev

Intel predstavil drugo generacijo nevromorfnega procesorja Loihi

vir: Intel
Intel - V Intelu so odstrli tančico z nevromorfnega procesorja Loihi 2, ki poleg večjega števila vozlišč nosi še mnoge druge izboljšave, napravljen pa je tudi v šele eksperimentalnem proizvodnem procesu Intel 4.

Velikani dizajna polprevodniških vezij se vse bolj odločno lotevajo nevromorfnega računalništva, kjer računski hardver neposredno povzema obliko živčnih vezij v bioloških organizmih. IBM ima čip TrueNorth, evropska iniciativa Human Brain Project ima računalnik SpiNNaker, toda najhitrejše korake zadnja leta delajo pri Intelu. Leta 2018 so predstavili procesor Loihi, leto pozneje pa še platformi zanj, Pohoiki Beach in Pohoiki Springs. Ker gre za visoko eksperimentalne zasnove, niso bile prosto na voljo, temveč so jih razpošiljali raziskovalnim skupinam širom sveta. Pridobljeni odzivi so temelj druge generacije procesorja, Loihi 2.

Tudi ta ima generalno zasnovo sunkovne nevronske mreže (spiking neural network), kjer imajo signali med vozlišči razmeroma preprosto obliko binarnih...

0 komentarjev

Alder Lake ali Intelovo žuganje Applu M1

vir: Intel
Intel - Druga poglavitna tema Intelovega dogodka Architecture Day 2021 je bil centralni procesor Alder Lake. Ali nemara bolje rečeno sistemski čip, kajti to bo prvi bolj razširjen hibridni procesor iz Santa Clare, ki v več kot enem elementu spomni na Applovega M1.

Čeprav je Intel postal malone sinonim za proizvajalca CPUjev, ki se iz generacije v generacijo komaj kaj razlikujejo, pa navdušenci nad področjem vendarle z radovednostjo čakamo na konec letošnjega leta - takrat naj bi namreč prispeli čipi arhitekture Alder Lake, ki bodo temelj družine izdelkov Core 12-te generacije za namizne in prenosne računalnike. Zanimivost alder lakov je, da so hibridni sistemski čipi, ki vsebujejo jedra dveh velikosti: večja, hitra jedra (p-core, za performance) arhitekture Golden Cove in pa manjša, varčnejša jedra (e-core, za efficiency) arhitekture Gracemont. Samo večja podpirajo hyperthreading. Zaenkrat so predvidene tri osrednje konfiguracije, ki bodo temelj za posamezne platforme. Namizni računalniki...

15 komentarjev

Namizniški Tiger Laki zgolj za računalnike NUC

vir: Intel
Intel - Intel je pokazal najnovejšo generacijo kompaktnih računalnikov NUC Extreme, Beast Canyon. Poleg dejstva, da ohišje naposled omogoča vgradnjo grafičnih kartic polne velikosti, je zanimiva podrobnost, da je platforma zgrajena na samosvoji veji sicer prenosniških procesorjev Tiger Lake-H, ki pa so tu pricinjeni in jih v prosti prodaji ne bo.

Intelova znamka NUC je bila sprva sinonim za pohlevne HTPC miniračunalnike, namenjene dnevni sobi ali stari mami. Pred petimi leti pa so se v podjetju lotili tudi zamisli, da bi v kompaktnem formatu oblikovali igričarske stroje. Lani je ta veja naprav NUC dobila ime Extreme in prvič omogočila vgradnjo lastne grafične kartice ... če je bila ta dovolj majhna. Z letošnjo generacijo NUC 11 Extreme, s kodnim imenom Beast Canyon, je zamisel dozorela, kajti ohišje je s petih litrov prostornine zraslo na osem litrov, kar končno omogoča vgradnjo večine najzmogljivejših grafičnih kartic. Prvi primerki naj bi na police prispeli prihodnji mesec, več pa naj...

32 komentarjev

Intel želi procesorsko krono nazaj do leta 2025

preimenovani procesi

vir: Intel
Intel - Modri procesorski velikan je na dogodku Intel Accelerated prvič nekaj nadrobneje predstavil dejanske proizvodne tehnologije, s katerimi se želi v roku petih let otresti trenutnega zaostanka za konkurenco in vnovič zavladati tako področju proizvodnje računalniških čipov kot tudi trgu samih procesorjev.

Da je Intel konec preteklega desetletja padel v tehnološko luknjo, je že precej obrabljeno dejstvo. Preskok s 14-nanometrskega na 10-nanometrski proizvodni proces se je prav spektakularno ponesrečil, posledice pa bo podjetje čutilo še nekaj časa, saj sta na področju proizvodnje TSMC in Samsung pridobila konkretno, nekajletno prednost, medtem ko pri samih čipih AMD tudi veselo utripa z vzvratnimi lučmi. Poglaviten problem je torej v optimizaciji razvoja proizvodnje in da bi se modri tabor vrnil na pota stare slave, je v preteklih mesecih potegnil nekaj konkretnih potez. S februarjem je na čelo podjetja stopil veteran Pat Gelsinger, ki je v vrnitev prepričal še nekaj preteklih...

32 komentarjev

ARM zasnoval upogljiv procesor

vir: ARM
ARM - V Armu so po osmih letih razvoja pokazali svoj prvi procesorski čip na upogljivem substratu. Čeprav ne gre za prvo takšno rešitev, pa je za razred velikosti večja od vsega, kar je bilo napravljenega doslej.

Današnji zmogljivi računalniški čipi so izdelani v kristalnem siliciju, ki sicer zagotavlja visoke hitrosti in gostoto elementov, a je hkrati zelo tog in posledično neprimeren za izvedbo večjih upogljivih čipov, kakršne bi želeli na primer všiti v obleke ali vdelati v papirnato ali plastično embalažo. Najbolj zgodnji recepti za ukrivljene procesorje so skušali čip razdeliti na več delov, povezanih z raztegljivimi žičkami, ki pa so se doslej vedno izkazale za šibki člen zasnove, saj so bodisi preobčutljive bodisi predebele. Zato si pot danes utirajo zamisli, pri katerih je celoten čip izdelan v upogljivem materialu, kot je na primer amorfni silicij, ki mu podporo daje podlaga iz različnih polimerov.

Pri Armu so leta 2013 pričeli raziskovati v tej smeri in se povezali s firmo...

3 komentarji

Pomanjkanje čipov priložnost za ponarejevalce

Slo-Tech - Pomanjkanje čipov, ki nas pesti že leto dni in bo po ocenah analitikov trajalo vsaj še do konca leta, utegnejo izkoristiti ponarejevalci. Doslej smo bili ponaredkov vajeni predvsem pri poceni USB-ključkih in podobni opremi, ki je po nerealno nizkih cenah prihajala iz neznanih tovarn. V zadnjem času so se pojavljali tudi ponarejeni iphoni, kindli in podobno.

V podjetju Gartner ocenjujejo, da se bo pomanjkanje čipov nadaljevalo še v letu 2022. Razlogi so mnogoteri, skupni imenovalec pa je rigidnost proizvodnje, ki je zaradi zelo visokih investicijskih stroškov ni možno ali smiselno na hitro povečevati. Ker so prvotnemu izpadu in odpovedim naročil sledila večja naročila, zaradi strahu pred pomanjkanjem pa vsi deležniki v dobavnih verigah naročujejo malo več od potreb, se presežna naročila kopičijo.

Pomanjkanje pa pomeni, da bodo kontrole manj stroge. V IDEA (Independent Distributors of Electronics Association) ocenjujejo, da se obeta val ponaredkov. Prodajajo se namreč čipi, za...

7 komentarjev

AMD na Computexu z nabito polno tiskovko

vir: AMD
AMD - Če lahko postavke z uvodnih predstavitev Intela in Nvidie na letošnjem Computexu preštejemo na prste ene mizarjeve roke, pa je AMD pripravil navdušujočo serijo najav. Med njimi smo videli tako pričakovane reči, kot so APUji Ryzen 5000G za prosto prodajo in prenosniški Radeoni RX 6000M, kot tudi presenečenje v obliki novega formata medpomnilnika v prihajajočih procesorjih.

Ko so v rdečem taboru sredi aprila predstavili procesorje z integrirano grafiko (AMD jim pravi APU) Ryzen 5000G, so bili sprva namenjeni zgolj OEM partnerjem, toda v podjetju so takoj dali vedeti še, da jih lahko poleti na policah trgovin pričakujemo tudi samostojno. To se bo zgodilo 5. avgusta, ko prispeta prva dva primerka, osemjedrnik Ryzen 5700G in šestjedrnik 5600G. To se pravi, uvodoma bosta na voljo najmočnejša 65-vatna primerka iz šesterice aprila lansiranih APUjev, ta hip pa še ni jasno, ali in kdaj sledijo preostali. Če na hitro ponovimo, so to izdelki, kjer so procesorska jedra Zen 3 spojena z...

13 komentarjev

Intel osvežuje linijo Tiger Lake-U

vir: Intel
Intel - Intel je imel letos na Computexu zelo pohleven šopek najav. V ospredju sta bila osvežitev linije prenosniških procesorjev Tiger Lake-U in pa prvi sad sodelovanja z MediaTekom na področju modemov 5G.

V Santa Clari so v začetku maja že razširili družino svojih aktualnih procesorjev za prenosnike, Core enajste generacije, in sicer z močnejšimi izvedenkami Tiger Lake-H. Toda še pred prihodom težko pričakovane hibridne arhitekture Alder Lake, ki naj bi prispela jeseni, so posodobili tudi tiger lake za ultraprenosnike. Primerki bodo očitno kapljali počasi, kajti zaenkrat so pokazali zgolj dva, med katerima je najbolj zanimiv novi paradni konj linije, Core i7-1195G7. Štirijedrnik s polnim grafičnim odsekom (96 izrisovalnih enot) ima namreč frekvence teoretično odklenjene do petih gigahercev pri navitju najhitrejšega jedra. Do konca leta naj bi prišlo okoli 60 modelov s prenovljenimi procesorji, seveda pa je dobavljivost spričo klavrnega stanja pri dobavi polprevodnikov precejšnja...

3 komentarji

Intel lansiral prenosniške procesorje Tiger Lake-H

vir: Intel
Intel - V Intelu so razširili ponudbo procesorjev Core enajste generacije za prenosne računalnike s šest- in osemjedrniki poddružine Tiger Lake-H.

Aktualna Intelova družina procesorjev za prenosnike je prispela lansko jesen, s splovitvijo enajste generacije Core, s kodnim imenom Tiger Lake. Gre za štiri- in dvojedrnike, kar je videti nekam neugledno, ko jih postavimo ob konkurenčne AMDjeve Ryzene Mobile 5000, ki imajo dvakrat toliko jeder. Sedaj so v Santa Clari spisek naposled razširili z različicami za zmogljivejše prenosnike - z linijo Tiger Lake-H, ki jo sestavljajo osem- in šestjedrniki z nazivno močjo med 35 in 65 vati. Spisek obsega peterico modelov za domače uporabnike in še prav toliko za profesionalna okolja. Ti zadnji podpirajo pomnilnik ECC in so vpeti v program vPro, se pravi storitve, kot je Intel Hardware Shield. Med primerki je izpostavitve vreden predvsem paradni Core i9-11980HK, ker ga je mogoče navijati, celo prek 65 W, s čimer gre v bistvu za prvi Intelov nativni...

23 komentarjev

IBM predstavil 2-nanometrski čip

vir: IBM
IBM - Pri IBMu so pompozno predstavili "prvi 2-nanometrski čip na svetu". Po eni strani gre šele za konceptno zasnovo, saj IBM ne razvija končnih izdelkov, obenem pa vezje tudi nima zares 2 nm velikih elementov. Po drugi plati je to bržkone v tem trenutku res vrhunec tehnologije GAAFET/nanosheet in praktične rabe EUV litografije.

Tranzistorji tipa FinFET, ki sestavljajo aktualne procesorje, se približujejo mejam zmogljivosti, zato so izdelovalci ter snovalci računalniških čipov že do vratu v razvoju naslednjih generacij tranzistorjev. Po "tridimenzionalnem" kanalu s pokončno plavutko bodo prihodnji kanali sestavljeni iz nanožičk in nanolističev (nanowire/nanosheet), kar uradno imenujejo GAAFET, za gate-all-around FET. Medtem ko TSMC pri svojem 3 nm procesu še vztraja s FinFET, se je Samsung tu že odločil za GAAFET. Dodatno izpopolnjeno zasnovo so sedaj predstavili pri IBMu, ki sicer večjih proizvodnih kapacitet nima več (leta 2014 jih je prodal GlobalFoundries, zase pa ohranil...

8 komentarjev

Druga generacija največjega procesorja v zgodovini

WSE-2

vir: IEEE Spectrum
IEEE Spectrum - Firma Cerebras, ki je predlani presenetila z orjaškim procesorjem WSE, velikim za vso silicijevo rezino, je razkrila njegovega naslednika WSE-2, ki je iste fizične velikosti, a ima več kot dvakrat toliko elementov.

Sredi leta 2019 je ameriško zagonsko podjetje Cerebras na prireditvi Hot Chips razburkalo področje računalniških procesorjev s predstavitvijo na videz nemogočega čipa: WSE ali Wafer Scale Engine ima površino največjega kvadrata, ki ga še lahko dobimo iz 300-milimetrske silicijeve proizvodne rezine, to je 22×22 centimetrov. Vanj je s 16-nanometrskim TSMCjevim proizvodnim procesom "natisnjenih" 1,2 bilijona tranzistorjev, ki sestavljajo 400.000 računskih jeder in 18 gigabajtov pomnilnika. Podobno udaren je videti računalniški sistem CS-1, ki so ga okoli čipa zgradili in so ga predstavili tisto jesen, saj WSE hladi s 4-kilovatnim tekočinskim sistemom. WSE je namenjen strojnemu učenju in superračunalnikom, njegov smisel pa je tako v hitrosti kot varčnosti pri elektriki ter...

6 komentarjev

Slovenski superračunalnik Vega predan v uporabo

Slo-Tech - V Mariboru so v uporabo predali superračunalnik Vega, ki bi bil z računsko zmogljivost 6,8 PFLOPS na lestvici Top 500 uvrščen okrog 40. mesta. Novi superračunalnik so postavili v okviru projekta HPC RIVR, ki ga je 80-odstotno sofinancirala Evropska unija iz kohezijskih sredstev, preostanek pa je primaknilo slovensko resorno ministrstvo. Predlani pa so se uspešno prijavili še na projekt javno-zasebnega partnerstva Evropske unije EuroHPC, od koder so pridobili še dodatna sredstva, zaradi katerih je računalnik trikrat zmogljivejši, kot bi bil sicer.

Računalnik BullSequana XH2000 ima 122.800 procesorskih jeder v 1920 procesorjih AMD Epyc 7H12, 240 kartic Nvidia A100 in 288 TB pomnilnika. Za shranjevanje podatkov je na voljo 24 PB prostora (1 PB na NVMe Lustre, preostanek na Cephu). Projekt vodijo Univerza v Mariboru, IZUM in Fakulteta za informacijske študije Novo mesto. Za razliko od običajnih raziskovalnih projektov, ki se končajo, je HPC RIVR, ki ga poleg Vege sestavljata še...

27 komentarjev

Prvi APUji Ryzen 5000G samo za OEM partnerje

AnandTech - AMD je na tržišče poslal prve procesorje Ryzen 5000G, ki združujejo jedra Zen 3 z integriranim grafičnim vezjem. Toda zaenkrat jih samih zase na policah trgovin še ne bo mogoče dobiti, ker so rezervirani za OEM partnerje.

V zadnjih dneh se je po spletu raztepla množica testov pobeglih čipov Ryzen 5000G, kar je pomenilo, da lahko vsak čas pričakujemo lansiranje in sedaj so se naposled pojavili tudi na uradnem AMDjevem spisku. Da dogodka ne spremlja kakšna večja javna objava, je bržkone krivo dejstvo, da jih samih zase zaenkrat še ne bo mogoče dobiti, temveč so rezervirani za podjetja, ki sestavljajo računalnike. V AMDju obljubljajo, da "bo polno lansiranje sledilo pozneje v letošnjem letu", a natančnejšega datuma verjetno ne vedo niti sami, ker je celotno področje v primežu pomanjkanja polprevodniških vezij, ki zna trajati še kar nekaj časa.

Ryzeni s pripono G so APUji, se pravi AMDjevi procesorji z integrirano grafiko. 5000G, ki nosi tudi kodno ime Cezanne, sestavljajo jedra Zen...

17 komentarjev

Nvidia snuje nov procesor na Armovi osnovi

masivna zbirka prikazanega

vir: Nvidia
Nvidia - Nvidia na uvodni predstavitvi letošnje konference GTC sicer ni kazala domačih oziroma igričarskih izdelkov, zato pa je bil dogodek do roba napolnjen z rešitvami s področij oblačnega in superračunalništva, pa strojnega učenja, grafičnega dizajna, vožnje in celo omrežij 5G.

Začetek pomladi je zadnja leta čas za obisk kuhinje Nvidijinega šefa Jensena Huanga, kjer nas v pečici čaka dišeč svež silicij. Tudi letos Nvidijina prireditev GPU Technology Conference (GTC) poteka na daljavo, a to firme ni oviralo, da v uvodno prezentacijo (skrajšan video povzetek) ne bi nabasala toliko reči, da je pokala po šivih. Če se za štart lotimo kar najav novega hardvera: podjetje po neslavno zamrlem Project Denverju snuje nov CPU na Armovi tehnologiji, ki nosi ime slovite ameriške programerke in admiralke Grace Hopper. Procesor Grace bo prvenstveno namenjen spregi z Nvidijinimi strežniškimi GPUji, kjer bo reševal poglavitno težavo dosedanjih rešitev: preozko komunikacijsko cesto med GPUji in CPUji,...

8 komentarjev

Intel lansiral tretjo generacijo procesorjev Xeon Scalable

vir: Intel
Intel - Le slab mesec po AMDju imamo tudi osvežitev Intelove linije strežniških procesorjev, saj so v Santa Clari splovili tretjo generacijo čipov Xeon Scalable, na osnovi arhitekture Ice Lake SP.

Intelove serije strežniških procesorjev v arhitekturnem smislu tradicionalno zaostajajo za prenosniškimi in namizniškimi, zato je bila pri posodobitvi čipov tokrat še vedno na redu arhitektura Ice Lake, čeprav smo jo v napravah za domače uporabnike videli že leta 2019. V podjetju so jo prvotno nameravali na trg poslati že lani, a so jo kot večino stvari močno zaznamovale Intelove težave z 10-nanometrskim proizvodnim procesom. Tretja generacija strežniških čipov Xeon Scalable, na podlagi Ice Laka SP, je tako bistven napredek glede na prejšnje Xeone, saj gre za prve Intelove strežniške procesorje na 10 nanometrih, toda v tržnem smislu zaostajajo za AMDjem, potrebno pa je omeniti tudi rastočo konkurenco rešitev na osnovi Arma, kot sta Amperova Altra in Amazonov Graviton2.



Novi Xeoni Scalable so...

17 komentarjev

Qualcomm predstavil čip Snapdragon 780G

Slo-Tech - Qualcomm je predstavil novi čip Snapdragon 780G, ki je eden prvih v 5-nm tehnologiji. Gre za naslednika Snapdragona 865, lahko pa bi ga opisali kot malce oskubljena verzija Snapdragona 888. Novinec bo namenjen telefonom srednjega cenovnega razreda.

Čip vsebuje eno hitro jedro Cortex-A78 s taktom 2,4 GHz, tri enaka jedra s taktom 2,2 GHz in štiri počasnejša jedra Cortex-A55 z 1,9 GHz. Grafični čip Adreno 642 je od Adrena 620 v Snapdragonu 765G hitrejši za skoraj 70 odstotkov. Za strojno učenje je vgrajen čip Hexagon 770 (zmogljivost 12TOPs AI).

Glavna sprememba v primerjavi s predhodniki je torej v filozofiji jeder, saj se od 1+1+6 premikamo k 1+3+4. Skupaj z močnejšimi jedri bi to pomenilo 40 odstotkov več zmogljivosti, so izračunali. Grafični čip je prav tako hitrejši in je nekje v rangu Adreno 640, ki ga je imel Snapdragon 855 (najzmogljivejši čip pred dvema letoma in pol). Čip podpira do 16 GB pomnilnika LPDDR4 RAM s taktom do 2,1 GHz. Vgrajeni 570 ISP pa omogoča obdelovanje...

3 komentarji

Intel lansiral namizniške procesorje Rocket Lake

vir: Intel
Intel - Intel je v trgovine poslal namizniške procesorje Core enajste generacije, s kodnim imenom Rocket Lake-S. Večjih presenečenj glede na pretekle napovedi ni - ker gre vnovič za čipe, napravljene s 14-nanometrsko proizvodnjo, so vroči in ne dosegajo najnovejše AMDjeve serije Ryzen 5000, toda videti je, da vsaj z dobavo zaenkrat ni težav.

Tudi o najnovejših Intelovih namizniških CPUjih Core enajste generacije smo marsikaj vedeli že mnogo pred izidom. Njihov razvoj je bil namreč močno obremenjen z nenehnimi Intelovimi težavami z 10-nanometrsko proizvodno linijo, ki enostavno ne uspe doseči dovolj velike prepustnosti, da bi skoznjo lahko proizvedli vse svoje čipe. Zato so se morali za desktop segment domisliti drugačnega prijema: dizajn aktualnih prenosniških procesorjev Tiger Lake so prevedli nazaj na 14 nanometrov in dobili smo Rocket Lake-S. Posledice niso niti malo presenetljive; sodeč po prvih testih gre za moderno zasnovane CPUje z zmogljivim naborom funkcij, ki pa jih zastarela...

34 komentarjev

AMD lansiral tretjo generacijo strežniških procesorjev EPYC

vir: AMD
AMD - Včeraj so pri AMDju splovili še strežniško linijo procesorjev na arhitekturi Zen3, Epyce tretje generacije. Pod pokrovom so novosti bolj ali manj pričakovane, a že s tem gre za zelo hitre čipe, podjetje pa bo z njimi najverjetneje še bolj zarezalo v Intelov delež v strežniškem segmentu.

Še preden je včeraj Lisa Su stopila na oder in predstavila tretjo generacijo AMDjevih strežniških procesorjev EPYC, s kodnim imenom Milan, smo približno vedeli, kaj prinašajo. Že lansko jesen smo namreč dobili prvo dozo arhitekture Zen3, namizniške čipe Ryzen 5000, in strežniške inačice tamkajšnjemu napredku sledijo precej zvesto. V prvi vrsti to pomeni 19% višjo zmogljivost na urin cikel, ki je posledica več dejavnikov. Na primer predelanih čipletov, iz katerih je sestavljen procesor - osem jeder v čipletu je sedaj enakovredno povezanih z 32 megabajti predpomnilnika L3, medtem ko so bili v Zen2 razdeljeni na dva core complexa. Preostale specifikacije tako niso presenetljive in na papirju močno...

20 komentarjev

Intelove čipe Core i3 naj bi proizvajal TSMC

Trendforce - Intel bo prvikrat v zgodovini zaupal proizvodnjo celega procesorskega čipa zunanjemu izvajalcu, poroča TrendForce. Zaradi znanih težav, ki jih ima Intel pri usvajanju 5-nm tehnologije proizvodnje čipov, bo Core i3 v 5 nm proizvajal TSMC. Proizvodnja bo stekla v drugi polovici leta.

V minulih letih je imel Intel težave pri uvajanju manjših tehnologij, zlasti 10 nm in 7 nm, kar se je odrazilo v zamudah in ukinitvi tradicionalnega razvoja tik-tak. Čeprav nanometrske oznake med proizvajalci niso povsem primerljive, je TSMC očitno bolje usposobljen. Poleg Core i3 naj bi TSMC za Intel proizvajal tudi čipe srednjega in višjega razreda, kar pričakujejo v drugi polovici leta 2022. Intel je že sedaj dele čipov, ki niso v centralnem procesorju (CPU), dal proizvesti TSMC-ju in UMC-ju.

TSMC medtem že razvija 3-nm litografijo, kjer bo za razliko od konkurence še vedno vztrajal pri FinFET-u, medtem ko na primer Samsung prehaja na GGA FET. Glavna razlika med 7 nm in 5 nm pri TSMC je gostota...

11 komentarjev

Raspberry Pi izdal mikrokrmilnik za štiri dolarje

Slo-Tech - Fundacija Raspberry Pi je predstavila nov izdelek, ki sodi tudi po njihovih standardnih med cenejše. Novi mikrokontroler Raspberry Pi Pico uporablja lasten čip RP2040, na katerem je dvojedrni procesor ARM Cortex-M0+ (s taktom 133 MHz), 264 kB pomnilnika SRAM, 2 MB flasha, 26 priključkov (GPIO), trije analogni vhodi, priključek micro-USB in senzor za temperaturo. Brezžične povezljivosti prek Wi-Fija ali Bluetootha ni, a za štiri dolarje vsega pač ni možno imeti.

Mikrokrmilnik se priključi na računalnik prek micro-USB, kjer se mu predstavi kot zunanji disk. Programe, ki bodo krmilili tretje naprave prek Raspberryja Pi Pico, lahko pišemo v C-ju ali MicroPythonu. Namenjen je za projekte, kje je klasični Raspberry Pi predrag, prepotraten ali preprosto preveč. Raspberry Pi Pico meri 5,1 x 2,1 centimetra in se napaja prek USB-ja ali baterije (1,8 V).

Čip RP2040 bodo uporabljale tudi druge naprave, saj ga je Raspberry ponudil Adafruitu, Arduinu, Pimoroniju in Sparkfunu. Ti bodo imeli...

24 komentarjev

Qualcomm predstavil Snapdragon 870 (aka 865++)

Slo-Tech - Qualcomm je predstavil svoj novi mobilni procesor Snapdragon 870, ki predstavlja naslednika lani izdanih Snapdragona 865 in 865 Plus. Snapdragon 870 ni procesor naslednje generacije, saj zastavonoša ostaja Snapdragon 888 (jedra Cortex-X1 and A78), temveč bolj inkrementalna izboljšava 865. Novi čip, ki je še vedno v 7-nm tehnologiji, bi se prav lahko imenoval Snapdragon 865++.

Spremembe so res minimalne. Še vedno ima jedra Kryo 585 (na ARM-jevem dizajnu Cortex-A77) in grafični čip Adreno 650, le da teče s 3,2 GHz (865 pa 2,84 GHz, 865 Plus pa 3,1 GHz). Ni pa še jasno, kolikšna bo frekvenca grafičnega čipa - 587 MHz (v 865) ali 670 MHz (865 Plus) ali kaj več.

Zakaj torej izdati tako minimalno popravljen čip? Qualcomm pravi, da je razlog povpraševanje proizvajalcev, ki za svoje izdelke ne iščejo najboljših, najdražjih in najpožrešnejših čipov, temveč zgolj nove, a podobno zmogljive kot stari. Tako bodo Snapdragoni 870 namenjeni telefonom, ki stanejo do 800 dolarjev. Prvi jih bodo še...

0 komentarjev

Intel na sejmu CES z zbirko različnih novih čipov

vir: Intel
Intel - Intelovo predstavitev na letošnjem CESu smo večjidel čakali zaradi prihajajoče družine namizniških procesorjev Rocket Lake-S, ki pa je bila na koncu še najmanj zanimiv del šova, saj smo videli kar nekaj novih prenosniških modelov.

Če smo pri AMDju letošnjo sejemsko tiskovko pričakovali zaradi lansiranja prenosniških čipov, je bilo pri Intelu ravno obratno: po lanski uspešni splovitvi procesorjev Tiger Lake imajo za letošnji marec v načrtu prihod namizniških izvedenk enajste generacije Core, s kodnim imenom Rocket Lake-S. Glede na pretekle napovedi bo šlo za nenavadnega križanca raznih obstoječih CPUjev, saj bodo tudi rakete še vedno v napravljene 14 nanometrih: jedra Sunny Cove iz Ice Lakov so "prevedli" nazaj na 14 nanometrov in dobili Cypress Cove. Zato se poraja veliko vprašanje, kako bodo v podjetju zauzdali električno porabo in ali bodo sploh konkurenčni AMDjevi uspešnici po imenu Ryzen 5000. Žal tudi tiskovna konferenca (krajši video povzetek) ni dala pravih odgovorov, saj...

24 komentarjev

Ryzeni 5000 za prenosnike prispejo naslednji mesec

vir: AMD
AMD - Najkonkretnejša najava z AMDjeve tiskovke na CESu so bili prenosniški procesorji Ryzen 5000 Mobile, za hip pa smo lahko videli tudi naslednjo generacijo strežniških čipov EPYC in cenejše Radeone RX 6000.

Šefica rdečega procesorskega tabora Lisa Su je za letošnjo predstavitev na sejmu CES izbrala modro obleko, kar je brez dvoma posledica dejstva, da je AMD Intel dobro zgrabil za vrat. Šalo na stran; tiskovna konferenca, ki je - kot vse druge letošnje - potekala prek spleta, je bila precej predvidljiva. Jesenskemu lansiranju namizniških procesorjev Ryzen 5000 je tokrat sledila splovitev inačic za prenosne računalnike, Ryzen 5000 Mobile. Recept zanje je presneto preprost: inženirji so vzeli lanske Ryzene 4000 Mobile in jedra Zen2 zamenjali z jedri Zen3, medtem ko je grafični sklop na arhitekturi Vega ostal enak. Kdor se je nadejal prihoda RDNA(2) v APUje, bo razočaran - čipi Van Gogh z Zen2 + RDNA2 prispejo pozneje letos, medtem ko naj bi tisto pravo kombinacijo Zena3 in RDNA2 videli...

49 komentarjev

Razvija Microsoft lasten ARM čip?

Bloomberg - Po podatkih virov blizu podjetja naj bi Microsoft razvijal lasten procesorski čip na arhitekturi ARM, poroča Bloomberg. Namenjen bo lastnim strežnikom, na katerih podjetje nudi komercialne storitve v oblaku. Spomnimo, da je podobno storil tudi Apple, ki je novembra pokazal lasten čip M1.

Poleg čipa, ki ga Microsoft razvija za svojo strežniško linijo, naj bi resno razmišljali tudi o modelu za svoje računalnike Surface. Medtem ko je strežniški čip zelo verjeten, je ta manj gotov. Glavni argument je skrajšanje dobavnih verig, hkrati pa bi lahko oblikovali čip, ki bi bil povsem prilagojen za naloge, ki jih zahteva Microsoft.

Uradne potrditve iz Redmonda ni, so pa vesti za Bloomberg potrdili zaposleni v podjetju, ki so želeli ostati anonimni. To je razumljivo, saj ima Microsoft tesne povezave tako z AMD-jem Intelom, kakor v zadnjem času tudi s Qualcommom, ki je razvil čipe za ARM-verzije Surface Pro X. Microsoft je v zadnjem času okrepil zaposlovanje inženirjev za področje...

24 komentarjev

Apple testira zmogljive večjedrne procesorje

Bloomberg - V podjetju naj bi tako preizkušali ARM čipe, ki imajo veliko več jeder v primerjavi z M1, procesorjem, ki so ga pravkar predstavili v MacBook Airu, MacBook Proju in Mac miniju. M1 ima sicer po 4 zmogljiva in štiri varčna jedra, procesorji, ki naj bi se pojavili v modelih MacBook Pro in iMac že konec prihodnjega leta, pa naj bi imeli razmerje zmogljivih in varčnih jeder v razmerju 16:4. Prvi namiznik Mac Pro, ki ga bo poganjal Apple Silicon, pa naj bi se ponašal kar z 32 visokozmogljivimi jedri.

Mediji še poročajo, da Apple razvija nove grafične procesorje s 16, 32, 64 in 128 jedri, ki naj bi uspešno konkurirali GPUjem, ki prihajajo s tekočih trakov AMDja in Nvidie. Pravkar predstavljeni M1, ki je zares presenetil z zmogljivostjo na eni in varčnostjo na drugi strani, ima po 7 oz. 8 grafičnih jeder.

Znano je, da Apple že nekaj časa načrtuje prehod vseh svojih naprav na procesorje lastne proizvodnje, ta tranzicija pa naj bi bila tudi za njihove najzmogljivejše modele, ki jih za...

56 komentarjev

Qualcomm predstavil novi čip Snapdragon 888

The Verge - Qualcomm je na tiskovni konferenci uradno predstavil prihajajoči čip Snadragon 888, ki bo poganjal mobilne telefone nove generacije. Kot zatrjujejo, imajo že sklenjene pogodbe s 14 proizvajalci, ki ga bodo uporabljali (ASUS, Black Shark, Lenovo, LG, Meizu, Motorola, Nubia, realme, OnePlus, OPPO, Sharp, Vivo, Xiaomi in ZTE). Prve naprave pričakujemo v prvem polletju prihodnjega leta.

Glavne novosti, ki jih prinaša novi čip, so modem 5G tretje generacije Snapdragon X60, ki bo podpiral tako milimetrski pas kakor sub-6 del spektra ter bo moderne funkcije (carrier aggregation, global multi-SIM, 5G Standalone, 5G Non-standalone, Dynamic Spectrum Sharing), namenski čip šeste generacije Qualcomm Hexagon za umetno inteligenco (Qualcomm AI Engine) s zmogljivostjo 16 TOP/s ter grafični del Snapdragon Elite Gaming, ki nadomešča Adreno. Qualcomm Spectra ISP bo zmogel obdelati vhodne informacije za posnetke ločljivosti 12 MP z 120 fps. S tem bo za 35 odstotkov hitrejši od predhodnika. Čip za 5G...

6 komentarjev

Apple predstavil čip M1

Slo-Tech - Apple je predstavil svoj novi čip M1, ki ga bomo našli v novih macih na arhitekturi ARM. Prvi čip, ki je dizajniran posebej za mace in ga drugod ne bo, bo tiktakal v napravah MacBook Air, Mac mini in MacBook Pro.
Gre za enega prvih čipov, ki je zgrajen v 5-nm tehnologiji (podobno kot A14 v novih iPhonih) v TSMC-jevih tovarnah. Ima 16 milijard tranzistorjev, štiri hitra in štiri počasna jedra, osemjedrni grafični čip z zmogljivostjo 2,6 teraflops ter 16-jedrni nevronski procesor (neural engine) z 11 teraflops. Vključena je tudi podpora za Thunderbolt, ki je združljiv z USB 4.

Ena izmed ključnih prednosti naj bi bila tudi nizka poraba energije. Neodvisnih podatkov še ni, Apple pa trdi, da bo novi MacBook Air zmogel 18 ur predvajanja videoposnetkov, medtem ko stari MacBook Air z Intelovim procesorjem preživi 12 ur. Poraba energije je tako nizka, da procesor ne potrebuje aktivnega hlajenja - ventilatorja, torej je računalnik praktično neslišen. Iz spanja se zbudi v trenutku.

Na novih...

1130 komentarjev

Raspberry Pi 400 je tu

RaspBerryPi - Fundacija Raspberry Pi je izdala novo verzijo svojega računalnika v velikosti kreditne kartice, ki pa je tokrat v obliki tipkovnice. Raspberry Pi 400 je videti kot lična tipkovnica bele-rdečih linij, ki ima na zadnji privzdignjeni strani kopico priključkov. V tipkovnico je namreč vgrajen štirijedrni 64-bitni procesor, 4 GB pomnilnika (LPDDR4-3200), podpora za brezžično povezljivost (Bluetooth 5.0, BLE, IEEE 802.11b/g/n/ac), gigabitni ethernet in dva priklopa dveh monitorjev ter splošni 40-pinski GPIO. Zadaj najdemo še dva USB 3.0, en USB 2.0, dva micro HDMI, režo za microSD. V paketu dobimo še miško, napajalni kabel, kartico microSD ter kabel HDMI. Vse skupaj stane 100 dolarjev, medtem ko je goli računalnik (torej zgolj "tipkovnica") naprodaj za 70 dolarjev.

Na računalniku teče Raspberry Pi OS. Ideja, da se vso drobovje skriva pod tipkovnico, nikakor ni nova. Že v 80. letih prejšnjega stoletja so na primer BBC Micro, ZX Spectrum ali Commodore Amiga imeli matično ploščo pod...

63 komentarjev

Intelovi procesorji Rocket Lake res v 14 nanometrih

vir: Intel
Intel - V Intelu so uradno pojasnili, da bodo procesorji enajste generacije Core za namizne računalnike, s kodnim imenom Rocket Lake-S, ki prispejo marca, napravljeni na osnovi jeder Sunny Cove, ki pa bodo prenešena nazaj na 14-nanometrski proizvodni proces.

V Intelu skušajo na vsak način vsaj malo zmotiti AMDjevo paradiranje z novimi Ryzeni. Pred tedni so ravno okoli njihove najave vskočili z omembo, da Intelovi namizniški CPUji enajste generacije Core prispejo predvidoma v marcu 2021; kodno jih imenujejo Rocket Lake-S in bodo končno nativno podpirali vodilo PCIe 4.0, toda več o njih nismo izvedeli. Zdaj so razkrili še kanček več. Kot se je šušljalo, bo šlo zopet za čipe, napravljene v 14-nanometrskem proizvodnem procesu. Toda jedra po dokumentih sodeč ne bodo zasnovana na arhitekturi Willow Cove iz najnovejše družine prenosniških procesorjev Tiger Lake, temveč na Sunny Cove iz platforme Ice Lake, kar nosi novo kodno ime - Cypress Cove. Ta jedra bodo nadalje v večini modelov združena z...

60 komentarjev

AMDjevi procesorji Ryzen 5000 pridejo po Intelov skalp 5. novembra

vir: AMD
AMD - V AMDju so uradno najavili naslednjo generacijo namizniških procesorjev, Ryzen 5000, ki že leti s proizvodnih linij in pride v trgovine 5. novembra. Z njo želijo Intelove procesorje Core naposled potolči še tam, kjer so bili v zadnjem letu izenačeni - pri hitrostih posameznih jeder.

Vse odkar so pri AMDju pred tremi leti splovili serijo CPUjev Ryzen, z veliko naglico dohitevajo Intelove čipe in dolgo obdobje, ko je modri velikan na področju centralnih procesorjev povsem prevladoval, je praktično pozabljeno. Lanskoletni izid Ryzenov 3000 jih je konkurenci povsem približal tudi v parametru, kjer so doslej zaostajali več kot desetletje: v enonitni hitrosti. V Intelu so se sicer letos naposled pričeli pobirati po grdem fiasku s ponesrečenim prehodom na 10-nanometrsko proizvodnjo, a se še vedno precej opotekajo, zato so v AMDju sklenili, da je čas za coup de grace. Čipi Ryzen 5000, na osnovi nove arhitekture Zen 3, so napravljeni z enako proizvodnjo kot tritisočice in imajo ista...

150 komentarjev

Intelovi namizniški procesorji Rocket Lake prispejo marca

Slo-Tech - V Intelu so potrdili, da naslednja družina procesorjev za namizne računalnike, s kodnim imenom Rocket Lake, prispe marca prihodnje leto. Poznala bo podporo PCIe 4.0, toda pobegi informacij pravijo, da bo še vedno napravljena v 14 nanometrih.

S septembrskim izidom CPUjev Tiger Lake so v Intelu pričeli kazati znake, da se nameravajo potegniti iz globoke luknje, v katero so jih pahnile težave z 10-nanometrskim proizvodnim procesom. Toda ker gre za prenosniške čipe, je velik del njihove zagrizene klientele z namiznimi računalniki ostal kot riba na suhem. Zdaj so v firmi potrdili, da bo na naslednjo generacijo igričarskih naprav potrebno čakati do "prvega četrtletja 2021". To se sklada s svežimi izpusti informacij, po katerih to pomeni "deseti teden prihodnjega leta". Procesorji nosijo kodno ime Rocket Lake, predstavljali bodo enajsto generacijo čipov Core in podpirali vodilo PCIe 4.0, ki smo ga vse do letos v Intelovi ponudbi pogrešali. Toda hkrati vse kaže, da bo šlo sicer za...

28 komentarjev

Vodno hlajenje v čipu

Slo-Tech - Raziskovalci s švicarske raziskovalne univerze EPFL v Laussani so demonstrirali nov način vodnega hlajenja čipov, kjer hladilna tekočina teče skozi čip (on-chip liquid cooling). Medtem ko sam koncept ni nov, so to pot prvi uspeli ustrezne kanale zgraditi že pri samem litografskem postopku izgradnje čipa. Pri klasičnem vodnem hlajenju je namreč še vedno treba zagotoviti ustrezen prenos toplote od mesta nastanka (torej v čipu) do njegove površine, da jo lahko tam pobere hladilna tekočina. Taki sistemi niso le okorni, temveč imajo tudi omejitve, koliko toplote lahko odvedejo. Te omejitve so eden izmed razlogov, da se je frekvenca čipov bolj ali manj ustavila (ni pa to glavni razlog), prav tako pa omejuje število jeder in nadaljnjo miniaturizacijo (spet, ni edini razlog).

Če pa v čip že med proizvodnjo vstavimo ustrezne kanale, skozi katere črpamo hladilno tekočino, toploto zajemamo in odvajamo bliže mestu nastanka. Hkrati novi način terja bistveno nižjo porabo energije za hlajenje,...

17 komentarjev

Intel lansiral prenosniške procesorje Tiger Lake in spremenil logotip

vir: Intel
Intel - Po razlagi procesorske arhitekture Tiger Lake pred mesecem dni so pri Intelu nove CPUje v preteklem tednu dejansko splovili, pri čemer lahko večji del prvega vala izdelkov na tej osnovi pričakujemo novembra. Obenem je podjetje posodobilo svoj logotip in za prenosnike, ki zadoščajo standardu Athena, uvedlo značko Intel Evo.

Ker se je AMDju na letošnjo pomlad s procesorji Ryzen Mobile 4000 dejansko uspelo prikomolčiti na področje prenosnikov, kjer je zelo dolgo neomejeno vladal Intel, se je bitka med procesorskima velikanoma zopet dodobra razplamtela. Kako močno se modri tabor počuti ogroženega, je bilo mogoče videti na dogodku ob splovitvi prenosniških procesorjev arhitekture Tiger Lake, s katerimi se Intel neposredno zoperstavlja Ryzenom Mobile (skrajšan video povzetek). V prezentacijah je namreč ubral zanimivo pot in svoje novince primerjal izključno s tekmecem, namesto denimo tudi z lastnimi izdelki prejšnjih generacij, in to v že kar bizarnih razsežnostih. Frustracije so do...

17 komentarjev

TSMC že sredi množične 5 nm proizvodnje

AnandTech - Na strokovni konferenci TSMC Technology Symposium 2020 je vodilni svetovni proizvajalec polprevodniških vezij razkril zanimive podrobnosti. Medtem ko so svoj 5-nanometrski proizvodni proces že pognali v masovnem režimu, je pri koncu tudi že razvoj njegovega naslednika pri treh nanometrih.

Pandemija koronavirusa je letos večino tehnoloških konferenc pognala v izvedbo v spletni obliki - kar pa hkrati pomeni, da so nekatere bolj nišne tako lahko dobile več pozornosti. Med njimi je vsakoleten konferenčni dogodek tajvanskega proizvodnega velikana TSMC, Technology Symposium, ki se je odvil skozi prejšnji teden. Običajno je namenjen investitorjem in inženirjem, toda mnogo lahko od njega odnesejo tudi zanesenjaki, ki pobližje spremljajo industrijo polprevodnikov. Otvoritev je, kot se za trenutnega prvaka v proizvodnji tiče, minila v znamenju impozantnih številk, ki pa skrivajo več zanimivosti. Tajvanci so se namreč pohvalili, da imajo polovico vseh nameščenih litografskih naprav z...

15 komentarjev

Intel predstavil arhitekturo Tiger Lake, napovedal igričarske grafične kartice za 2021

prešerni nasmeh Raje Kodurija

vir: Intel
Intel - Intel je na virtualnem novinarskem dogodku Architecture Day 2020 natančneje seciral drobovje mnogih svojih prihajajočih izdelkov. Prenosniški procesor Tiger Lake, ki prispe prihodnji mesec, bo napravljen na proizvodnem procesu 10nm SuperFin, s čimer gre doktrina tik-tak dokončno na smetišče zgodovine. Ob diskretnem grafičnem čipu DG1, ki začenja prihajati s tekočih trakov, pa snujejo tudi pravo igričarsko izpeljanko Xe-HPG, ki prispe naslednje leto.

Včeraj je potekel embargo na informacije z dogodka Architecture Day 2020, ki so ga v torek pri Intelu priredili za strokovno javnost. Gre za zelo tehnično usmerjeno predstavitev, kjer se zvrsti kak ducat Intelovih vodilnih inženirjev in natančneje predstavi arhitekturne ter proizvodne podrobnosti prihajajočih čipov. Prvega smo lahko videli predlani, letošnji pa je spričo pandemije covida-19 potekal spletno, s posnetimi prezentacijami. Dogodek prihaja v kritičnem trenutku za Intel, ki se že več let spopada z zamudami v razvoju svojih...

29 komentarjev

Intelovi 7nm čipi bodo (spet) zamujali

Slo-Tech - Iz podjetja so sporočili, da se bo proizvodnja njihovih procesorjev, izdelanih v 7 nm procesu v najboljšem primeru začela šele leta 2022. Po dosedanjih načrtih naj bi se to zgodilo že konec prihodnjega leta. Povsem lahko pa bo zamik tudi daljši, saj se po besedah njihovega izvršnega direktorja Boba Swana srečujejo s precejšnjimi težavami v proizvodnem procesu.

Znano je, da je AMD, Intelov največji konkurent, že pred meseci poslal na trg svoje čipe Ryzen 4000, ki so izdelani po 7nm postopku in so Intelu odškrnili precejšen delež kupcev in ugleda. Čeprav resnici na ljubo, generacije obeh ponudnikov po samih številkah niso povsem primerljive; tako so najgosteje tiskani Intelovi 10 nm čipi, vsaj po gostoti tranzistorjev precej enakovredni tistim od konkurentov. Intel je sicer edino podjetje, ki samo načrtuje in nato tudi izdeluje procesorske čipe, konkurenti običajno počenejo eno ali drugo. AMD, pa tudi Apple, Huawei in Qualcomm svoje čipe denimo izdelujejo pri podjetju TSMC, kjer...

22 komentarjev

AMD je lansiral namizniške APUje Ryzen 4000G

vir: AMD
AMD - AMD neumorno bruha nove modele čipov arhitekture Zen2: tokrat so na vrsti namizniški APUji družine Renoir, oziroma Ryzeni 4000G. AMDjevi OEM partnerji so jih že težko čakali, toda domači uporabniki jih bomo vsaj spočetka lahko dobili zgolj v sestavljenih mašinah.

Letošnjega marca so pri AMDju splovili serijo prenosniških procesorjev Ryzen Mobile 4000, katerih zasnova sicer nosi kodno ime Renoir. Gre za spoj (APU) procesorskih jeder arhitekture Zen2 in pa grafičnega vezja arhitekture Vega. Ker je s to serijo podjetje napravilo kar pošten napredek in se odločno prikomolčilo na področje laptopov, so bila tudi pričakovanja glede prihoda "navitih" namizniških inačic nemajhna - v glavnem pri AMDjevih partnerjih, ki po dosegljivi statistiki večino APUjev prodajo v sestavljenih računalnikih. Tudi novinci bodo v glavnem namenjeni slednjim, kajti v firmi pravijo, da jih vsaj sprva ne bo na voljo v samostojnih škatlicah; da pa se lahko "kmalu" nadejamo najave še zmogljivejših samostojnih...

63 komentarjev

AMD je najavil Threadripperje Pro za delovne postaje

vir: AMD
AMD - Pri AMDju so naznanili posebne različice mnogojedrnih procesorjev Ryzen Threadripper, s pripono Pro, ki označuje izdelke za močnejše delovne postaje. V prosti prodaji ne bodo dosegljivi, računalniki z njimi pa prispejo septembra.

Pod značko Ryzen (Mobile) Pro AMD prodaja izdelke, namenjene delovnim postajam, kar v praksi pomeni predvsem podporo pomnilniku ECC, višje varnostne standarde in kopico dodatnih storitev vzdrževanja ter svetovanja. Threadripperji, AMDjeve mnogojedrne procesorske pošasti, stojijo nekje na meji med čipi za zmogljive zanesenjaške mašine in pa tistimi za delovne postaje. Kdor je za svoj posel želel dobrote platform za višji, korporativni del trga, je nato običajno stopil še malo višje in si omislil strežniške CPUje EPYC, zato Threadripperjev Pro doslej še nismo videli. To pa se bo kmalu spremenilo, kajti podjetje je očitno presodilo, da obstaja dovolj velika tržna niša v segmentu, ki si želi zmogljivejše delovne postaje, zasnovane na matičnih ploščah z enim...

18 komentarjev

Qualcomm prenovil Snapdragon 865

Slo-Tech - Nova verzija mobilnega procesorja Snapdragon se imenuje 865 Plus in bo namenjena zlasti za igranje iger, so ob predstavitvi novinca povedali v Qualcommu. V primerjavi s standardno verzijo bo hitrejši za okrog 10 odstotkov, za kar so zaslužne tri izboljšave. To so povišana frekvenca na 3,1 GHz, (prej 2,84 Ghz) vgrajeni Adreno 650 in čip FastConnect 6900 za Wi-Fi s hitrostmi do 3,6 Gb/s.

Na podoben način je Qualcomm lani osvežil Snapdragon 855, ki je takisto dobil verzijo Plus. Tudi tokrat pa je izostala najbolj težko pričakovana novost: modem X55, ki bi prinesel 5G. Zanj bo treba počakati do novega procesorja v letu 2021. Seveda ga proizvajalci kot ločen kos silicija lahko vgradijo že sedaj (in to tudi počno), a je takšna rešitev okornejša (z vidika prostora in porabe energije). Prve naprave, ki bodo dobile novi procesor, bodo telefoni za igranje iger: Asus ROG Phone II, Nubia Red Magic 3 in Black Shark 2 Pro, imel pa ga bo tudi širše znani OnePlus 7T Pro. Uradno najavo telefonov...

1 komentar

Naslednji mesec dobimo Ryzene 3000XT

vir: AMD
AMD - V AMDju so za začetek julija napovedali tri nove člane aktualne družine procesorjev Ryzen 3000, ki bodo nosili pripono XT in bodo imeli zgolj malenkostno višje pospešene (boost) frekvence. Poleg so najavili tudi novo čipovje, A520, ki pa bo namenjeno nižjemu delu trga.

Ko so letošnjega maja v AMDju lansirali cenovno zelo ugodna štirijedrnika Ryzen 3 3300X in 3100, so s tem načeloma zaokrožili svojo ponudbo namizniških CPUjev generacije Zen 2. Bistvenih nadgradenj ne gre pričakovati pred koncem leta, ko naj bi - pandemiji navkljub - dočakali Zene tretje generacije, oziroma namizniške Ryzene 4000. Kljub temu pa 7. julija v trgovine prispejo trije novi procesorji serije 3000, in sicer Ryzen 5 3600XT, Ryzen 7 3800XT in Ryzen 9 3900XT. Edina razlika glede na ne-XT različice je za 100 MHz ali (pri 3800XT) 200 MHz višji takt v načinu boost. Zaenkrat v razpredelnicah nosijo enako cenovno nalepko kot počasnejši bratje, toda pričakujemo lahko, da se bodo slednji ob njihovem prihodu malce...

26 komentarjev

Apple se poslavlja od Intelovih procesorjev v Macih

Ars Technica - Starejši bralci se bodo spomnili, da so bili svoj čas Applovi računalniki Mac konkurenca PC-jem tudi zato, ker niso uporabljali Intelovih procesorjev (arhitektura x86). PowerPC-ji so dobro desetletje, vse do leta 2006, poganjali Mace, nato pa je Apple ugotovil, da njegova prednost ne bo toliko v strojni opremi kakor v programski. Poldrugo desetletje pozneje je Apple naredil cel krog, saj bodo novi Maci v neki srednjeročni prihodnosti spet brez Intelovih (ali AMD-jevih) procesorjev. Arhitekturo x86 bo nadomestil ARM, ki bo Applu tesno prilagojen.

Tim Cook, ki je načrtovano spremembo najavil na letošnjem virtualnem dogodku, jo je označil kot eno izmed štirih največjih sprememb Macov v zgodovini. Prve tri so bile prehod na PowerPC leta 1994, prehod na Intel leta 2006 in operacijski sistem Mac OS X. Najnovejša sprememba pa bo imela posledice zlasti za pisce aplikacij za Mac. Odslej bosta namreč obstajali dve vrsti aplikacij: nativne in prevedene. Prve bodo napisane neposredno za...

218 komentarjev

Qualcomm predstavil čip Snapdragon 768G

Qualcomm - Novi čip oz. mobilna platforma je pravzaprav nadgrajeni oz. naviti Snapdragon 765G, ki smo ga spoznali konec lanskega leta, telefone, ki jih poganja, pa je mogoče kupiti že nekaj časa. Procesor v 768G lahko tako seže do frekvence 2,8 GHz (z originalnih 2,4 GHz), s čimer naj bi pridobili okoli 15 % moči, medtem ko grafični procesor Adreno 620 teče na 725 MHz (prej 625 MHz), s čimer prav tako pridobi še dodatnih 15 % moči glede na Snapdragona 765G.

Sicer pa je novinec v drugih pogledih podoben predhodniku, integriran ima X52 modem, ki podpira tudi 5G omrežja, namenjen pa je napravam, nekoliko bolj usmerjenim v mobilno igranje. Zaradi enake arhitekture, bodo OEM ponudniki dobili možnost, da ga vgradijo v svoje 765 naprave in jih prodajo kot novi model. Prvi telefon, v katerem bo ugledal luč trgovin, bo prav tako danes napovedani Xiaomi Redmi K30 5G Racing Edition.

3 komentarji

AMD Ryzen Pro 4000 za prenosnike višjega razreda

AMD -
Serijo Pro 4000 predstavljajo trije procesorski čipi, prvi v poslovnem razredu, ki temeljijo na AMDjevi 7 nm Zen 2 arhitekturi. Najzmogljivejši je Ryzen 7 Pro 4750U z osmimi jedri, 16 nitmi in osnovno frekvenco 1,7 GHz, ki se lahko s turbom povzpne do 4,1 GHz. Sledi Ryzen 5 Pro 4650U s šestimi jedri, 12 nitmi in frekvencamio med 2,1 GHz in 4,0 GHz, za njim pa še Ryzen 3 Pro 4450U (4 jedra, 8 niti, 2,5 - 3,7 GHz). Ko gre za proizvajanje toplote, vsa trojica oddaja po 15 W TDP.

Glavni adut nove serije je varnost, saj imajo na čipu namenski AMD Secure procesor, ki skrbi za varnostne grožnje, zlasti tiste na nivoju kernela, obenem pa s tehnologijo AMD Memory Guard šifrira celotno vsebino delovnega pomnilnika, tudi ko je naprava v stanju hibernacije. Novi procesorji naj bi tako poskušali odkrhniti del pozornosti s skupka Intelovih tehnologij, oglaševalnih pod znamko vPro, kar nakazuje tudi funkcionalnost AMD Pro Manageability, ki je glede upravljanja strežnikov, računalnikov in drugih...

15 komentarjev

Intel presegel mejo 5 GHz z 10. generacijo Comet Lake H

Slo-Tech - Navijaški rekordi so že zdavnaj presegli tudi 8 GHz, a tovarniškega procesorja z osnovno frekvenco 5 GHz Intel doslej še ni imel. Posamezni čipi iz dražjih serij so z enim jedrom to sicer zmogli, denimo Core i9-9900K, to pa je bilo tudi vse. V deseti generaciji družine Comet Lake H pa je Intel sedaj predstavil procesorje, ki so prvikrat zares presegli to mejo.

Novi procesorji iz serije i7, ki imajo šest oziroma osem jeder, imajo deklarirano najvišjo frekvenco 5,1 GHz, ki jo lahko dosežejo na enem jedru. Najzmogljivejši osemjedrnik i9-10980HK ob osnovni frekvenci 2,4 GHz na enem jedru lahko v načinu Turbo doseže tudi 5,3 GHz, medtem ko i7-10875H z 2,3 GHz pospeši do 5,1 GHz. Podobno velja še za šestjedrna i7-10850H ali i7-10750H, ki zmoreta 2,6 oziroma 2,7 GHz v osnovnem načinu, v Turbo pa do 5,1 oziroma 5,0 GHz. Šibkejša štirijedrnika imata najvišji frekvenci 4,6 in 4,5 GHz. Vsi procesorji imajo deklarirani toplotni odtis 45 W, podporo za dvokanalni pomnilnik DDR4-2933 in 2 MB...

58 komentarjev

AMD lansiral mobilne procesorje Ryzen Mobile 4000

AnandTech - Ob tehnični novinarski predstavitvi so v AMDju na trg poslali še zadnji sklop čipov arhitekture Zen 2, procesorje za prenosnike Ryzen Mobile 4000. Pandemija koronavirusa je dogodek pokvarila v smislu, da je potovanje končnih izdelkov tako v trgovine kot na teste hudo motena, toda vseeno je bilo mogoče izvedeti zanimive podrobnosti, tudi uradno najavo prenosniških Ryzenov 9.

Eno od poglavij AMDjeve tiskovke na januarskem CESu je bila najava prenosniških čipov Ryzen Mobile 4000, po namizniških Ryzenih 3000 in Threadripperjih 3000 ter strežniških Epycih 2 zadnje skupine procesorjev na arhitekturi Zen 2, ki smo jo še čakali. Predviden izid prvih izdelkov na njihovi osnovi je bil postavljen v sredino marca in kljub pandemiji virusa SARS-CoV-2 so v podjetju uradno lansiranje izpeljali. Toda v praksi večina naprav ta hip še vedno ždi v azijskih skladiščih, zato bomo na neodvisne teste čakali še kakšen teden in je treba navedene številke jemati z nekaj rezerve; pa čeprav se je AMD v...

100 komentarjev

AMD na CESu 2020: Radeoni RX 5600, mobilni Ryzeni 4000 in 64-jedrni Threadripper

AnandTech - AMD je letošnji sejem CES izkoristil za več najav širom svojega spektra čipov. Pokazal je nove grafične kartice Radeon RX 5600 za srednji del trga, prenosnim računalnikom namenjene procesorje Ryzen 4000U in H, pa končno pokazal že dolgo pričakovano 64-jedrno pošast, Threadripperja 3990X.

Trenutni repertoar grafičnih kartic Radeon ima na zgornjem srednjem koncu RXe 5700 (XT), spodaj pa RXe 5500 XT, medtem ko pri izdelkih v okolici tristotih evrov zeva velika luknja. Zapolniti jo nameravajo z Radeonom RX 5600 XT, ki dospe 21. tega meseca in je v več pogledih zanimiva kartica. Čip je zgrajen na Naviju 10, kakršen tiktaka v 5700tkah, seveda pa je rahlo okleščen. Inženirji pa se tokrat niso dotikali računskih enot, saj ima enako število senčilnikov kot močnejši bratje. Prihranki namesto tega pridejo pri frekvencah in pomnilniškem delu. 5600 XT ima okrog 15% nižji takt in pa 192-bitno vodilo namesto 256-bitnega, s tem pa tudi zgolj 6 GB pomnilnika, ki je obenem nekaj počasnejši (12 Gbps...

22 komentarjev

Qualcomm predstavil novi čip Snapdragon 865

Slo-Tech - Qualcomm je danes uradno predstavil novi čip, ki nosi ime Snapdragon 865 in bo prihodnje leto našel svoje mesto v najzmogljivejših androidnih pametnih telefonih. Po pričakovanjih je čip nekoliko hitrejši od predhodnih modelov. Še vedno je zgrajen v 7-nm litografiji, in sicer v prenovljenem TSMC-jevem postopku N7P. V primerjavi s Snapdragonom 855 naj bi bil 25 odstotkov hitrejši, tako pri procesorju (CPU) kakor grafičnem delu (GPU), čeprav ima še vedno osem jeder.

Štiri so hitra, štiri so varčna. Hitra jedra Kryo 585 so osnovana na ARM-jevem referenčnem dizajnu Cortex A77, in sicer eno s taktom 2,84 GHz in tri z 2,42 GHz. Preostala štiri jedra Cortex A55 za manj zahtevna opravila tečejo s še vedno spodobnimi 1,8 GHz. Več novosti najdemo v delu za obdelavo zajete slike Spectra 480 ISP (image signal processor). Ta zmore 2 gigapiksla na sekundo, kar omogoča snemanje v 8K s 30 fps ali 4K s 120 fps. Fotografije same pa bodo lahko v 200 megapikslih. V ločljivosti 720p sedaj lahko snemamo...

5 komentarjev

AMD za prihodnje leto napovedal 64-jedrni Threadripper 3990X

Slo-Tech - V podjetju so potrdili govorice, da bo v letu 2020 na trg prišel Threadripper 3990X, njihov doslej najzmogljivejši procesor namenjen osebnim računalnikom in delovnim postajam. AMD s tem nadaljuje jurišanje na Intel, ki se je v zadnjem letu moral (spet enkrat) navaditi na močnega konkurenta. Kljub temu pa pri AMD ostajajo skrivnostni glede ključnih detajlov. Znano je, da bo procesor imel 64 jeder, ki bodo povezana v osem jedrnih gruč (chiplets) in da bo zmogel procesirati 128 niti, opremljen bo z 288 MB medpomnilnika, za delovanje pa bo rabil 280 W.

Ni pa denimo znano, kakšna bodo pomnilniška vodila; glede na to, da temelji na strežniškem čipu EPYC 7742 bi utegnil imeti 8-kanalov s 128 stezami, po drugih informacijah pa pol manj, pač kot njegova predhodnika, Threadripperja 3960X in 3970X. Druga neznanka je podnožje, ki bi utegnilo nekaj povsem novega, pa drugih ugibanjih pa Epycov SP3 ali pa spet enako, kot ga imata predhodnika 3960X/3970X, torej Socket sTRX4.

Poleg frekvence...

15 komentarjev

CS-1, računalnik z največjim procesorjem v zgodovini

Tom's Hardware - Kalifornijsko podjetje Cerebras je pokazalo računalniški sistem CS-1, ki je zgrajen okoli največjega čipa na svetu WSE, razkritega avgusta.

Letošnjega avgusta je Cerebras, mlada firma iz San Francisca, na dogodku Hot Chips presenetila z razkritjem gromozanskega procesorja Wafer Scale Engine (WSE). Kot namigne že ime, gre za čip velikosti skoraj celotne silicijeve rezine, z merami 22×22 centimetrov, katerega lastnosti gredo kar težko z jezika. 400.000 procesnih jeder, 1,3 bilijona tranzistorjev, 18 gigabajtov predpomnilnika in pomnilniška prepustnost 9 petabajtov na sekundo. Čudo je zgrajeno v TSMCju v 16-nanometrskem procesu, Tajvanci pa so morali zanj napraviti povsem samosvojo proizvodno linijo. WSE je namenjen superračunalniškim nalogam, prvenstveno na področju strojnega učenja. Smisel tako velikega monolitnega čipa je v hitrosti in učinkovitosti komunikacije elementov na njem napram rešitvam, ki združujejo več ločenih procesorjev. V delovanju tako WSE zahteva 15 kW električne...

24 komentarjev

Kako na procesorjih AMD Ryzen trikratno pospešiti Matlab

Slo-Tech - Današnje procesorsko obarvane vesti zaključujemo z vestjo, kako niti najbolj optimizirani in najhitrejši procesorji nič ne pomagajo, če jih programska oprema ne zna izkoristiti. Priljubljeni program za matematične izračune in modeliranje Matlab na primer ob zagonu preveri, kateri procesor ima računalnik nameščen, in temu primerno kliče ukaze. Toda včasih to ni najpametneje. Če Matlab zazna AMD-jeve procesorje Ryzen, uporablja starejši nabor ukazov SSE1. A v resnici imajo AMD-jevi procesorji že od arhitekture Excavator vgrajene tudi ukaze SIMD, in sicer AVX2. Zato so modri ljudje interneta spisali popravek, ki Matlab prisili v uporabo teh ukazov.

Rezultat je osupljiv. Pri manipulacijah z matrikami je pospešek 258-odstoten, v ostalih primeri pa od 20 do 250 odstotkov. Za ta pospešek tako ni potrebno niti šariti po izvorni kodi ali kakorkoli spreminjati programa. Zadostuje, da ga poženemo s skripto

@echo off
set MKL_DEBUG_CPU_TYPE=5
call "%MKLROOT%\bin\mklvars.bat"...

8 komentarjev

Nova lestvica superračunalnikov brez večjih sprememb, Kitajska se vzpenja

Slo-Tech - Na novem seznamu 500 najhitrejših superračunalnikov na svetu, ki ga že tradicionalno posodobijo dvakrat letno, v zadnji inačici ni večjih sprememb na vrhu. Na prvem mestu je še vedno superračunalnik Summit, ki ga imajo v Oak Ridgeu in zmore 148 petaflops, medtem ko drugi ostaja Sierra iz Lawrence Livermore Nationa Laboratory, ki doseže 95 petaflops. V resnici je vseh 10 najzmogljivejših računalnikov enakih kakor pred pol leta.

Prvi novinec AiMOS je šele na 24. mestu, za kar je zadoščalo 8 petaflops. Na lestvici se močno vzpenja Kitajska, ki ima že 227 najhitrejših superračunalnikov, skupaj pa imajo 32 odstotkov računske moči na lestvici. ZDA imajo sicer le 118 sistemov, a skupaj prinesejo 38 odstotkov moči, ker so v povprečju hitrejši. Tudi v tem pogledu se Kitajska približuje ZDA. Tretja je Japonska, sledijo pa Francija, Nemčija, Nizozemska, Irska in Združeno kraljestvo. Zanimivo je, da je najbolj zastopan proizvajalec Lenovo, sledita pa mu Sugon in Inspur. Kar 470 računalnikov...

15 komentarjev

Intel predstavil grafične čipe Ponte Vecchio za umetno inteligenco in superračunalnike

ZDNet - Intel je včeraj v Denverju predstavil novo družino grafičnih čipov Ponte Vecchio, ki bodo zgrajeni v 7-nm tehnologiji in bodo nared prihodnje leto. Čipi iz te družine bodo namenjeni v glavnem superračunalnikom (HPC) in umetni inteligenci (AI). Zategadelj bo šlo za diskretne čipe, ki bodo zmogli računanje s števili s plavajočo vejico tudi v dvojni natančnosti. S tem bo Intel neposredno tekmoval z Nvidiino serijo Tesla in AMD-jevim Radeon Instinctom. Intel čaka tu trdo delo, saj ima trenutno Nvidia prepričljivo prednost na trgu HPC in AI.

Nasploh bo Ponte Vecchio prvi Intelov komercialni čip, ki bo zgrajen v 7-nm tehnologiji. Uporabljal bo tehnologijo Multi-Chip Module (MCM), kar pomeni, da bomo namesto monolitnega čipa imeli več hitro povezanih čipletov (chiplet), ki imajo vsaj nekaj jeder. Čipi bodo uporabljali 3D-zlaganje komponent (Foveros) in HBM (High Bandwidth Memory). CXL (Compute Express Link) bo deloval prek PCIe 5.0. Intel se torej hvali, da bo arhitektura Ponte Vecchio...

0 komentarjev

Intel bo pobrisal stare gonilnike in BIOS

Slo-Tech - Intel se je odločil, da na svojih straneh ne bo več nudil gonilnikov in verzij BIOS-a za starejšo strojno opremo, ki ni več v prodaji. Pobrisali jih bodo 22. novembra. Ker gre v glavnem za 20 let stare izdelke, pomembnega vpliva na uporabnike to ne bo imelo, se pa zastavlja vprašanje, kaj bo Intel s tem pridobil. Večina gonilnikov in verzija BIOS-s, ki jih bodo izbrisali, sicer že dolga leta ni videla posodobitev, a jih je bilo vseeno koristno imeti zbrane na enem mestu. Kdor jih bo želel v prihodnosti, se bo moral zateči na nepreverjene strani, kjer se lahko v njih skrivajo tudi virusi in ostala nesnaga.

Gre v glavnem za izdelke iz 90. let prejšnjega stoletja in prvih let novega stoletja. To niso le matične plošče, temveč tudi mrežne kartice, grafične kartice itd. Gonilniki iz tistega časa so za Windows 98, ME in XP, medtem ko imajo novi operacijski sistemi te že vgrajene. Vseeno je odločitev povzročila prej srda uporabnikov, ki Intelu zamerijo, da bo ukinil gostovanje datotek,...

33 komentarjev

AMD napovedal tretjo generacijo Threadripperjev

AMD - AMD je v petek najavil tretjo generacijo procesorjev Ryzen Threadripper, ki imajo do 32 jeder in sedejo v novo podnožje sTRX4. Plošče s tem podnožjem bodo podpirale več grafičnih čipov, več diskov prek NVMe, štirikanalni DDR4, ECC (ne paRDIMM in LRDIMM) itd. Procesorji bodo na prodajne police prispeli 19. novembra, v katalogih pa so že sedaj. AMD Ryzen Threadripper 3960X ima 24 jeder, AMD Ryzen Threadripper 3970X pa kar 32, kar pomeni 64 niti. Oba zmoreta takta do 4,5 GHz v načinu turbo, sicer pa 3,7 ali 3,8 GHz pri normalni uporabi. Vse to se sešteje v toplotni odtis 280 W in 1400 oziroma 2000 dolarjev.

Procesorja sta zgrajena v AMD-jevi 7-nanometrski tehnologiji Zen 2 in nudita 88 vodil PCIe 4.0 (uporabnih bo 72). Oba procesorja imata 128 MB tretjenivojskega predpomnilnika, štiri čiplete (to so skupki jeder, torej 6+6+6+6 ali 8+8+8+8). V primerjavi z Intelovim procesorjem Core i9-9980XE bo šibkejši AMD-jev 22-30 odstotkov hitrejši, močnejši pa 36-50 odstotkov hitrejši, so...

24 komentarjev

Samsung obupal nad razvojem lastnih procesorskih jeder

AnandTech - Samsung ukinja inženirsko skupino v teksaškem Austinu, kjer so razvijali CPU jedra Exynos M za sistemske čipe Exynos. Sam razvoj sistemskih čipov in drugih njihovih komponent nemoteno teče dalje.

Snovalci mobilnih naprav imajo več različnih možnosti, kako Armovo tehnologijo pretvoriti v dejanske sistemske čipe, ki naprave poganjajo. Najenostavnejša opcija je preprosto povzeti celoten dizajn vezij, medtem ko se večja podjetja včasih odločijo za zahtevnejši, a svobodnejši način: licencirajo arhitekturo in na njeni podlagi oblikujejo lastne rešitve. Leta 2012 so se pri Samsungu namerili razvijati lastna procesorska jedra za svoje SoCje. Pod oznako Exynos M1 smo jih prvič uzrli pred tremi leti v Exynosu 8890, medtem ko bo prihajajoči SoC Exynos 990 nosil jedrca M5 ... ki pa bodo tudi zadnja.

Samsungova tehnologija doslej ni uspela preseči Armovih privzetih dizajnov, kar pomeni, da je družba po nepotrebnem trošila denar, zato smo že dober mesec poslušali ugibanja, da bodo oddelek...

12 komentarjev

Po pol leta AMD-jevi procesorji še vedno s hroščem

Slo-Tech - Novejši AMD-jevi procesorji Ryzen 3000 imajo zanimivega hrošča, ki kljub navidezni benignosti povzroča velika probleme. Generator naključnih števil, ki ga vsebujejo, namreč ne vrača prav nič naključnih števil, temveč vedno 0xFFFFFFFF. Vgrajen generator naključnih števil v procesorjih je že od Intelovih Broadwellov in AMD-jevih Zenov nekaj običajnega, zato se številni programi zanašajo nanj. Procesorji imajo vgrajeno funkcijo RDRAND, ki iz termične entropije procesorja pridobi naključno število in ga vrne programu, ki zanj zaprosi. Ob tem imajo tudi kontrolni bit, ki sporoči, ali ima procesor sploh dovolj entropije za tvorjenje naključnih števil. AMD-jevi procesorji trdijo, da je imajo, a potem vedno vrnejo 0xFFFFFFFF. AMD je napako priznal že maja in pripravil popravek, ki pa ga morajo v BIOS spraviti proizvajalci matičnih plošč - in številni tega sploh še niso storili, pa uporabniki ne morejo storiti ničesar.

Posledice so najrazličnejše. Zloglasni program v Linuxu systemd, ki...

54 komentarjev

Novi Xeoni W na HEDT podnožju

AnandTech - Kmalu za novo serijo procesorjev Core X so pri Intelu najavili še drugi del HEDT repertoarja, Xeone W na arhitekturi Cascade Lake.

Pod znamko Xeon W v Intelu pospravljajo zmogljivejše procesorje za delovne postaje. Enako kot CPUji Core X so napravljeni na strežniških arhitekturah, a se od slednjih razlikujejo v podpori pomnilniku ECC in njegovi večji količini ter množici bonbončkov, kot so funkcije RAS in vPro. Letošnjega junija je podjetje lansiralo serijo Xeon W-3200, ki je bila prva namenjena strežniškim podnožjem LGA3647, kar je omogočilo večje število jeder (28), pomnilniških kanalov (6) in stez PCIe (64). S tem se je razlikovala od preteklih Xeonov W-2000, ki smo jih vlagali v klasična podnožja HEDT, in takrat še ni bilo povsem jasno, ali in v kakšni maniri bomo takšne Xeone W še videli.

Očitno je šlo pri tritisočkah zgolj za razvejitev linije, kajti s Xeoni W-2200 bodo novembra naprej peljali tudi različice na podnožju LGA2066. Ob tem velja poudariti, da kljub enaki...

2 komentarja

Cascade Lake-X, Intelov odgovor na Threadripperje

AnandTech - Intel je najavil linijo "ekstremnih" procesorjev za zanesenjaški razred na arhitekturi Cascade Lake-X. Osrednji podatek pa tokrat niso tehnične podrobnosti, temveč cena, ki bo glede na obstoječo serijo Skylake-X skorajda prepolovljena!

Za segment najzahtevnejših domačih uporabnikov (high-end desktop - HEDT), predvsem pa za tiste, ki so pripravljeni vreči veliko bankovcev v ekran, imajo pri Intelu linijo procesorjev, ki so jo svojčas imenovali "extreme", od Skylaka dalje pa se je bolj drži naziv Core X. Ker ti čipi izhajajo iz strežniških Xeonov, je njihovo izhajanje ločeno od običajnih CPUjev Core in je tokrat najavljena družina napravljena na osnovi spomladi splovljene strežniške arhitekture Cascade Lake. Skladno s tem nosi ime Cascade Lake-X, izdelki pa nalepko Core i9-109xxX(E). Zaenkrat so najavili štiri čipe, in sicer 10, 12, 14 ter 18-jedrnika. Kakor so strežniške izvedenke zgolj optimizacije predhodnikov, tudi tile novinci ne nosijo prelomnih, temveč bolj kozmetične...

28 komentarjev

Alibaba razkrila svoj prvi AI procesor

Jeff Zhang, Alibabin CTO

vir: Reuters
Reuters - Nevralna procesna enota Hanguang 800 naj bi po zagotavljanju predstavnikov Alibabe bistveno pohitrila in energetsko optimizirala izvajanje nalog strojnega učenja. Razvili so ga v oddelku T-head, ki deluje v okviru Alibabine DAMO akademije in je specializiran za raziskave polprevodnikov. Prav T-Head je poleti predstavil IoT IP procesor XuanTie 910, ki temelji na odprti arhitekturi RISC-V.

Pri Alibabi Hanguang 800 že poskusno uporabljajo za izvajanje različnih funkcionalnosti v svojih e-trgovinah, kot sta denimo pametno iskanje in priporočanje sorodnih izdelkov. Kot so povedali na predstavitvi, je dosedanji sistem v trgovini Taobao potreboval približno uro časa, da je za uporabo kategoriziral milijardo slik, ki jih prodajalci dnevno naložijo na platformo. Hanguang 800 za enako opravilo potrebuje približno pet minut.

Čip za zdaj še ni naprodaj kot samostojni izdelek, so pa napovedali, da bo v kratkem na voljo strankam Alibabinih oblačnih storitev. Novost je dobrodošla za kitajsko...

7 komentarjev

Tretja generacija Threadripperjev novembra

AnandTech - Iz AMDja so malce presenetljivo sporočili, da se lahko že novembra nadejamo naslednjih izvedenk CPUjev za entuziaste Threadripper. Obenem so v isti mesec prestavili tudi prihod Ryzena 9 3950X, ki bi sicer moral priti ta mesec.

AMD je z najnovejšimi Ryzeni in Epyci dodobra razburkal področje namizniških ter strežniških procesorjev. Očitno je povpraševanje veliko, kajti pred dnevi so iz tajvanskega TSMCja, kjer čipi nastajajo, sporočili, da zamik za izvedbo naročil 7 nm vezij povečujejo na skoraj pol leta, kar pomeni, da so kapacitete dodobra zasedene. To pa pomeni tudi, da mora AMD določati prioritete, ker gredo dragoceni čipleti bržkone hitreje v strežniške, kot pa namizniške modele. Zato bo Ryzen 9 3950X, težko pričakovani 16-jedrni monstrum, ki bi moral prispeti septembra, zamudil za dva meseca.

Da pa novica ni povsem negativna, poskrbi njen drugi del, kajti prav tako v november družba postavlja prihod tretje generacije Ryzen Threadripperjev, AMDjevih križancev med strežniškimi...

18 komentarjev

Prihajajo sistemski čipi z vgrajenim modemom 5G

AnandTech - Huawei in Samsung sta na berlinskem sejmu IFA najavila novi inačici sistemskih čipov Kirin in Exynos, ki bosta imeli vdelan modem 5G, kar bo omogočilo kompatnejše in varčnejše 5G naprave.

Berlinski sejem potrošne elektronike IFA pri Huaweiju redno izrabljajo za napovedi svojih paradnih SoCjev in letos ni bilo nič drugače. Naslednjo generacijo njihovih sistemskih čipov bo vodil Kirin 990, ki pa bo tokrat prvič prišel v dveh inačicah: s 5G modemom in brez njega. V sam SoC vgrajen modem standarda 5G je velika stvar, saj se pri vseh doslej razpoložljivih napravah nahaja zunaj njega, na matičnem vezju. To povzroča vsakovrstne probleme, od povečevanja naprav do njihovega pregrevanja. Vdelavo...

53 komentarjev

Napravili 16-bitni procesor iz ogljikovih nanocevk

Nature - Inženirji z MITja so postavili nov mejnik v snovanju čipov iz ogljikovih nanocevk: zgradili so 16-bitni programabilni mikroprocesor s 14.000 tranzistorji, ki zna izpisati "Hello World!"

Moorov zakon je že v fazi leta na smetišče zgodovine, saj prihajamo do skrajnih meja polprevodniških vezij na osnovi silicija. Med bolj obetajočimi nasledniki je tehnologija ogljikovih nanocevk, ki pa se v tem trenutku še vedno sooča z vrsto zahtevnih preprek. Za novo stopnico v njenem razvoju so zopet poskrbeli v ekipi Maxa Shulakerja z MITja - prav tistega, ki je pred dobrim mesecem dni pokazal rezino s prvimi monolitnimi 3D čipi. Tokrat so zgradili polno programabilen mikroprocesor s tranzistorji iz...

11 komentarjev

Intel lansiral procesorje Comet Lake, brate Ice Lakov

AnandTech - Intel je zaokrožil avgustovski nastop desete generacije procesorjev Core za mobilne naprave z lansiranjem niza Comet Lake. Gre za sorodnike nedavno splovljenih Ice Lakov, ki pa so napravljeni v starejšem, 14-nanometrskem proizvodnem načinu in brez naprednega grafičnega vezja; toda po drugi plati vsebujejo edinega Intelovega šestjedrnika za varčne prenosnike ta hip.

V modrem taboru so v začetku meseca naznanili razpoložljivost procesorjev Core desete generacije za varčne prenosnike, ki jih poznamo pod kodnim imenom Ice Lake. Toda to je bila v bistvu zgolj prva polovica repertoarja. Zaradi bržkone nezavidljive proizvodnje 10-nanometrskih čipov, pa tudi specifične zgradbe Ice Lakov z zajetnim in zmogljivim GPUjem 11. generacije, ki ga ne potrebuje sleherna...

33 komentarjev

Gromozanski čip za umetno inteligenco

Wired News - Da bo umetna inteligenca bo v prvi polovici 21. stoletja ključna, so prepričana že številna podjetja, a močno se razlikujejo načini, kako do tja. Mlado podjetje Cerebras meni, da jo bomo najhitreje ustvarili z namenskimi čipi. Predstavili so najnovejši čip, namenjen prav umetni inteligenci, ki meri gigantskih 22 x 22 centimetrov. Običajni mikroprocesorji so stokrat manjši.

V ogromen kos silicija s površino 462 cm2 so stlačili 1,2 bilijona tranzistorjev, medtem ko največji grafični čip na svetu meri 8 kvadratnih centimetrov in ima 21,1 milijarde tranzistorjev. Tako ogromen čip, kot ga je izdelal Cerebras, je izziv že s proizvodnega vidika. Silicijeve rezine imajo dandanes premer 300 milimetrov in imajo na koncu na sebi več kot sto čipov. Nekateri med njimi so...

29 komentarjev

AMD odločen s procesorji Epyc 2 pisati zgodovino

AnandTech - AMD je lansiral še težko pričakovano strežniško vejo procesorjev na arhitekturi Zen 2 - serijo Epyc 2, poznano tudi pod kodnim imenom Rome. Po prvih testih sodeč gre za enega največjih preobratov na področju računalniških čipov, kar smo jih kdaj videli, saj prišleki gladko posekajo konkurenčne Xeone tako v surovi hitrosti kot električni porabi in ceni - za nemajhne vrednosti.

Ko so prejšnji mesec prispeli procesorji za domačo rabo Ryzen 3000, se je rdeči tabor lahko veselil, kajti Intelu so z njimi v obraz vrgli precej trdo rokavico. Toda ta sektor v računalništvu že lep čas ni več najpomembnejši, saj padajoča prodaja osebnih računalnikov na eni strani in pa selitev vse večjega dela ITja v oblak pomenita, da so strežniški čipi področje,...

40 komentarjev

Novi Intelovi mobilni procesorji Ice Lake so tu

Slo-Tech - Intel je predstavil nove 10-nm procesorje iz družine Ice Lake za mobilne naprave, ki prvikrat prinašajo že zelo spodobne grafične zmogljivosti. Gre za procesorje i3, i5 in i7 iz serij U in Y. Prvi so klasični procesorji za prenosnike, ki imajo deklarirano porabo od 15 do 28 W, medtem ko so procesorji Y še varčnejši (9-12 W). V primerjavi s prejšnjo deveto generacijo so novi procesorji 18 odstotkov zmogljivejši, merjeno v številu ukaz na cikel (instructions per clock cycle), a imajo nekoliko počasnejši takt. Pod črto so tako varčnejši, kar je v prenosnih napravah odločilnega pomena.

V preglednici so nanizane vse kombinacije. Najzmogljivejši predstavnik Core i7-1068G7 ima štiri fizična jedra (osem niti) in osnovno frekvenco 2,3 GHz (turbo do 4,1 GHz na eno ali...

46 komentarjev

Prelomen hibridni čip za pospeševanje različnih tipov strojne inteligence

Ars Technica - Kitajski inženirji so razvili hibridno integrirano vezje, ki je sposobno nativno procesirati več različnih tipov algoritmov za strojno učenje. To lahko počne hkrati, kar so ponazorili na praktičnem primeru samovozečega kolesa.

Globoke konvolucijske nevronske mreže so zaradi uspeha pri prepoznavanju podob in drugih vzorcev v tem desetletju okupirale pojem strojnega učenja, a gre zgolj za eno od mnogih njegovih sort. Biološke organizme na primer bolje posnema drugačna vrsta - sunkovne (spiking) nevronske mreže. Omenjena tipa delujeta na dokaj različnih principih. Globoke konvolucijske mreže so zgrajene v plasteh, ki gredo v globino (od tu ime), živčna vozlišča pa za vhodni in izhodni signal uporabljajo podatke v standardnem binarnem zapisu. Sunkovne mreže nimajo...

19 komentarjev

Livarna napravila prvi monolitni 3D čip

IEEE Spectrum - Na srečanju agencije DARPA v Detroitu so pokazali prvo monolitno tridimenzionalno integrirano vezje, napravljeno na proizvodni liniji komercialne livarne. Dosežek je dodatno zanimiv, ker računsko logiko sestavljajo tranzistorji iz ogljikovih nanocevk, pomnilnik pa je RRAM, napravljen iz memristorjev. Gre za enega od projektov v ambicioznem Darpinem programu Electronics Resurgence Initiative, s katerim želijo korenito spremeniti načine snovanja in proizvodnje elektronskih komponent.

Ob omembi 3D čipov danes nihče več ne bo posebno vznemirjen, saj jih že imamo v širši uporabi, na primer v pomnilniku flash. Napravijo jih tako, da posamezne sloje silicija zlagajo v višino in jih med seboj povežejo s kontakti (through-silicon vias ali TSVs). Grda...

4 komentarji

Intelov nevromorfni računalnik dosegel osem milijonov nevronov

vir: Intel
Intel - Intel je pokazal platformo za nevromorfno računalništvo Pohoiki Beach, ki jo sestavlja do 64 procesorjev Loihi in vsebuje do osem milijonov vozlišč. Gre za važen dosežek na poti širjenja računalnikov, ki podatke na strojni ravni procesirajo podobno kot človeški možgani.

Kljub današnji razvpitosti strojnega učenja so nevronske mreže zvečine še vedno v celoti programske in emulirane tečejo na procesorjih klasičnega tipa. Nevromorfno računalništvo, s čimer označujemo čipe, ki tudi na strojni ravni ponazarjajo živčna vozlišča, je še vedno v povojih. Intel je predlani pokazal svoje ambicije s predstavitvijo procesorja Loihi s 130.000 nevroni - se pravi, dva imata približno toliko "živčnih celic" kot vinska mušica. Sedaj pa...

10 komentarjev

Novi Snapdragon je 855 Plus

AnandTech - Qualcomm je naznanil posodobitev svojega paradnega konja Snapdragona 855, ki nosi oznako Snapdragon 855 Plus. Zmerna nadgradnja, ki ne prinaša presežkov, pomeni, da je procesor še vedno osemjedrnik v 7-nm SoC, je pa malenkostno hitrejši.

Takt osnovnega procesorja je porasel z 2,84 GHz na 2,96 GHz. To velja za najhitrejše jedro, ki mu delajo družbo tri jedra A76 s taktom 2,42 GHz in štiri počasnejša jedra A55 z 1,8 GHz. Hitrejše je torej zgolj najhitrejše jedro, medtem ko je frekvenca ostalih sedmih ostala enaka. Grafični čip Adreno 640 je 15 odstotkov hitrejši pri izrisu, medtem ko podrobnejših informacij Qualcomm ni dal. To pomeni, da so mu frekvenco s 585 MHz najverjetneje povišali na 600-700 MHz (Anandtech pravi, da 672 MHz). Vse ostale karakteristike so bolj ali manj enake.

Čipi bodo dobavljivi že v drugem polletju. Prvi naj bi jih uporabil Asus...

0 komentarjev

Neuradno: AMD še za letos pripravlja 64-jedrni procesor Threadripper

Slo-Tech - AMD-jev najobširnejši procesor ta hip je Ryzen Threadripper W2990X, ki ima 32 jeder. Že to je zavidanja vredna številka, a AMD za letos načrtuje še zmogljivejši procesor. Po podatkih Wccftecha bomo še pred koncem leta dobili procesor, ki bo imel 64 jeder, torej bo lahko hkrati poganjal 128 niti. Procesorji AMD Ryzen Threadripper tretje generacije naj bi bili tudi združljivi z obstoječimi podnožji, tako da bodo obstoječe matične plošče (TR4) potrebovale zgolj kakšno nadgradnjo firmwara.

Seveda orjaški novinec ne bo poceni. Pričakovana cena je med 2500 in 3000 dolarji, kar pa je še vedno zelo ugodno za toliko jeder. Intelovi 18-jedrniki trenutno stanejo okrog 1800 dolarjev, torej bo AMD-jev procesor na število jeder dvakrat cenejši. Tudi W2990x s 1500 dolarji je...

35 komentarjev

Intelovi procesorji Ice Lake pridejo za božič

Tom's Hardware - Na Computexu 2019 je Intel naznanil, da dolgo pričakovani 10-nanometrski procesorji Ice Lake že potujejo k OEM partnerjem in jih uzremo za letošnji božič, seveda zgolj v inačicah za tanjše prenosnike. Poleg smo dobili dokaj skope podatke in nasploh Intel ni uspel parirati AMDjevi udarni otvoritvi sejma.

Modri tabor je bil po AMDjevi odmevni uvodni predstavitvi postavljen v kočljiv položaj; za pošten dvoboj bi bil moral docela razgrniti podrobnosti prihajajoče serije procesorjev Ice Lake, svojih prvih množično napravljenih čipov v 10 nanometrih, in predstaviti čim širšo paleto izdelkov za vse platforme. Toda to se ni zgodilo in očitno proizvodi še vedno niso na takšni ravni, kot bi si družba želela, kljub že tako znatnim zamudam zaradi težavnega...

47 komentarjev

AMD najavil Ryzene 3000 in Radeone 5000

AnandTech - Skladno z napovedmi je AMDjeva šefica Lisa Su na uvodni tiskovki letošnjega sejma Computex najavila tretjo generacijo centralnih procesorjev Ryzen, oziroma prve izdelke na težko pričakovani arhitekturi Zen 2, ter obenem ponudila še hiter vpogled v prihajajoče Radeone serije RX 5000. Novosti se lahko v trgovinah zares nadejamo že v prvi polovici julija, kot se je šušljalo, in to pri cenah ter zmogljivostih, ki vodilnim pri Intelu ne bodo dale spati.

V začetku maja je družba Advanced Micro Devices praznovala okroglo petdeseto obletnico in srečanje z abrahamom so počastili na za uporabnike najboljši možni način - s serijo udarnih najav na sejmu Computex v Tajpeju, ki odločno mečejo rokavico v smeri Intela in Nvidie. (Za tiste bolj hiteče še skrajšan posnetek.)...

126 komentarjev

Tudi ARM se odpoveduje sodelovanju s Huaweijem

Slo-Tech - Naslednje v vrsti podjetij, ki so (vsaj začasno) naredila križ čez Huawei, je ARM. Dogodek je pomemben predvsem zato, ker je ARM britansko podjetje, a se je vseeno odločili slediti ameriškemu zgledu. Po internih dokumentih, ki jih je pridobil BBC, so zaposleni že dobili okrožnico, naj ustavijo vse aktivne pogodbe, podporo in druge aktivnosti s Huaweijem. Podjetje je zapisalo, da dizajni vsebujejo tehnologijo, ki izvira iz ZDA, zato je ne smejo dobavljati Huaweiju.

Če bo ARM pri svoji odločitvi vztrajal dlje časa, je to za Huawei izjemno hud udarec. Medtem ko je Android še možno nadomestiti (navsezadnje je odprtokoden), je pri ARM-jevih čipih to skorajda nemogoče. Razvoj lastnih čipov je možen, a gre za drago in počasno početje. ARM-jevi čipi niso le sestavni...

198 komentarjev

Nove ranljivosti v Intelovih procesorjih

Intel - V Intelovih procesorjih so odkrili štiri vrste ranljivost, ki sodijo v razred Meltdownu in Spectru podobnih ranljivosti. Nove ranljivosti, ki so jih poimenovali Zombieload, prav tako izkoriščajo špekulativno izvajanje ukazov. Gre za tehniko povečevanja zmogljivosti procesorjev, tako da ti ob prostih stopnjah v cevovodu začno izvajati dele kode, za katero sploh še ni jasno, ali in s kakšnimi vhodnimi vrednostmi se sploh mora izvesti. Če se kasneje izkaže, da je v kakšni razvejitvi treba ubrati drugo pot, se predhodni izračun pač zavržejo, s čimer načeloma ni nič narobe. Težava pa je, da lahko zaradi tega pride do sprememb v registrih, predpomnilnikih ali kod drugod, kar načeloma lahko opazujemo. Rezultat je uhajanje podatkov do...

40 komentarjev

Lenovo napoveduje prvi prepogljivi prenosnik

Slo-Tech - Prepogljive telefone že imamo, a se niso izkazali najbolje. Vseeno pa to ni ovira, da ne bi proizvajalci napovedovali že prepogljivih prenosnikov. Lenovo je napovedal svoj model, ki naj bi na prodajne police prispel prihodnje leto.

Kot zatrjujejo, bo novi model v družini ThinkPad X1 imel 13,3-palčni 2K zaslon OLED, ki se bo prepognil. Poganjal ga bo Intelov procesor, na njem pa bo tekel Windows 10. Prenosnik bo prepogljiv zaradi prostora, sicer pa bo namenjen celoviti rabi kot samostojen računalnik, ne le kot tablica ali telefon. V praksi to pomeni, da je namen prepogibanja obraten kot pri pametnih telefonih. Ti imajo dvojni zaslon zato, da bi bili večji, prenosnik Lenovo pa da bi bil...

26 komentarjev

Intel razgrnil načrte s proizvodnimi procesi

AnandTech - Pri Intelu so na letošnjem srečanju z vlagatelji razložili, kako nameravajo izdelovati čipe do leta 2023. Tema je še posebno zanimiva zaradi preteklih Intelovih težav z 10-nanometrsko proizvodnjo in podjetje posledično načrtuje kopico notranjih optimizacijskih faz tako za 10- kot 7-nanometrski proces.

Pred davnimi šestimi leti nam je Intel optimistično obljubljal prve čipe na 10-nanometrski tehnologiji že za leto 2016, toda njihova množična proizvodnja je v resnici zaživela šele letos. V firmi zresnjeno priznavajo, da je bil načrt prezapleten, saj je vključeval preveč nepreverjenih pristopov; posledično so bili cilji razvojnih ekip preslabo definirani in proces pomanjkljivo voden. Menijo, da so se iz polomije naučili dovolj, da bo prehod na 7 nanometrov...

22 komentarjev

Intelovi mobilni procesorji 9. generacije Core so tu

PC World - Intel je predstavil procesorje 9. generacije Core za mobilne naprave (serija H), s čimer so dopolnili oktobra predstavljeno namizno družino. Gre za arhitekturo Coffee Lake Refresh, v kateri so procesorji izdelani v 14-nm procesu. Med novinci je najzmogljivejši i9-9980HK, ki ima osem jeder (16 niti) z osnovno frekvenco 2,4 GHz, ki se v načinu turbo dvigne do 5,0 GHz. Prvak v osmi generaciji je imel le šest jeder in najvišjo delovno frekvenco 4,8 GHz. Intel pravi, da je novinec 18 odstotkov hitrejši pri igranju iger in 28 odstotkov hitrejši pri urejanju videa z ločljivostjo 4K. Pri običajnih opravilih razlike ni, ker čipi tedaj varčujejo z energijo in hitrost zamenjajo za avtonomijo. Preostali člani družine imajo 8, 6 ali 4 jedra z osnovnimi takti med 2,3 in 2,6 GHz in frekvencami turbo med 4,1 in 4,8...

36 komentarjev

Samsung razvil 5-nm postopek proizvodnje čipov

Slo-Tech - Samsung je uspešno izpopolnil postopek za proizvodnjo čipov v 5-nm litografiji, ki uporablja ekstremno ultravijolično (EUV) tehnologijo. Trenutno je 7 nm najmanjši komercialno izvedljiv postopek, s katerim se proizvajajo na primer procesorji za Galaxy S10, nadaljnje pomanjševanje litografije pa je povezano z velikimi težavami. V nanometrskem merilu se namreč približujemo atomskemu merilu, prav tako pa je običajna svetloba predolgih valovnih dolžin, da bi bilo mogoče z njo jedkati vezja. Slednji problem rešuje EUV. Običajna ultravijolična litografija namreč uporablja valovne dolžine okrog 200 nm, medtem ko potrebujemo za EUV svetlobo pri 13,5 nm.

Novi čipi, ki jih bo proizvajal Samsung, bodo 25 odstotkov manjši in 20 odstotkov...

10 komentarjev

Intel lansiral 56-jedrne Xeone in Optane DCPMM

AnandTech - Pri Intelu so na presenetljivo obsežni tiskovni konferenci najavili praktično vse letošnje novosti, namenjene podatkovnim centrom. Splovili so novo linijo procesorjev Xeon na arhitekturi Cascade Lake in sistemov-na-čipu Xeon D; na trg poslali inačico pomnilnika Optane, ki sede v podnožja za RAM; pa najavili FPGA čip Agilex in 100-gigabitni vmesnik za Ethernet.

Intel izdelke za podjetja običajno naznanja vsakega posebej, letos pa so se odločili vsemu repertoarju za strežniške farme nameniti en osrednji dogodek. Glavna zvezda so bili novi Xeoni na osnovi arhitekture Cascade Lake. Gre za naslednike Skylakov-SP, zato pomenijo optimizacijsko fazo v razvoju in so torej še vedno napravljeni v 14 nanometrih. Novosti se...

39 komentarjev

Pomanjkanje Intelovih procesorjev se stopnjuje

Slo-Tech - Kdor je v zadnjih mesecih naročal kakšen Intelov procesor, ga je lahko negativno presenetil dolg dobavni rok. V drugi polovici minulega leta je začelo zmanjkovati procesorjev. Veliki proizvajalci računalnikov, HP, Dell in Lenovo, so v posameznih trenutkih beležili celo 5-odstotno pomanjkanje procesorjev glede na potrebe. Posamezni tajvanskih proizvajalci so bili nepripravljeni, tako da jih je udarila kar 10-odstotna vrzel pri dobavi Intelovi procesorjev. Pomanjkanje pa se lani ni iznihalo, temveč se nadaljuje tudi v tem letu, kar smo občutili tudi v Sloveniji. Dobavni roki posameznih računalnikov znašajo tudi 90 dni.

Kot kaže, se situacija še ne bo izboljšala. Pri Digitimes Research ocenjujejo, da se bo vrzel sicer...

66 komentarjev

Qualcomm predstavil nov čip za 5G

Slo-Tech - Omrežij 5G še ni, a opreme zanje je čedalje več. Qualcomm je danes predstavil novi modem za 5G z imenom Snapdragon X55, ki je naslednik sploh prvega modema 5G Snapdragon X50 izpred dveh let. Novinec omogoča hitrosti prenosa do 7 Gb/s, kar je 40 odstotkov več od predhodnika. Seveda bi za dosego takšne hitrosti potrebovali tudi ustrezno infrastrukturo in zunanje pogoje, čemur se v realnosti bržkone ne bomo približali. Jasno podpira tudi omrežja 2G, 3G in 4G.

Snapdragon X55 ne nudi zgolj višje hitrosti, temveč tudi druge izboljšave. Ker podpira adaptivno nastavljanje antene v rangu pod 6 GHz, omogoča varčnejšo komunikacijo, kar blagodejno vpliva na avtonomijo naprav. Združljiv je tudi z novimi manjšimi Qualcommovimi...

25 komentarjev

Apple se odpoveduje Intelu in bo načrtoval lastne modemske čipe

vir: Reuters
Reuters - Do leta 2016 je Apple v svojih telefonih uporabljal Qualcommove modemske čipe, ki skrbijo za povezljivost z omrežjem. Tedaj je začel prehod na Intelove čipe, ki je bil končan lani, botrovali pa so mu tudi sodni spori s Qualcommom. Sedaj bo Apple zapustil tudi Intelove čipe in prvikrat v zgodovini načrtoval svoje.

Viri iz podjetja so za Reuters povedali, da bo projekt vodil Johny Srouji, ki se je podjetju pridružil leta 2004. Takrat je vodil dizajn prvega Applovega čipa SoC z imenom A4 in odtlej je skrbel za čipe, ki so sedaj že pri oznakah A12 in A12X. Modemski čipi so bili doslej del oddelka, ki se je ukvarjal z nabavo, dobaviteljskimi verigami in zunanjimi komponentami, ker jih je Apple pač kupoval od Qualcomma in kasneje Intela. Odslej pa bo...

35 komentarjev

Intelov najhitrejši procesor Core i9-9990XE le ekskluzivno

Slo-Tech - Intel je najavil svoj najhitrejši procesor, ki bo imel 14 jeder oziroma 28 niti. To sicer ni največ, bo pa imel najvišji takt, saj bo v osnovnem načinu zmogel 4,0 GHz, v načinu Turbo pa kar 5,0 GHz. Procesor, ki bo imel deklarirano porabo električne energije 255 W, pa ne bo imel fiksne cene. Trenutno je najdražji i9-9980XE, ki stane 2000 dolarjev in ima 18 jeder s taktom 3,0 GHz. Novinec i9-9990XE pa se bo zainteresiranim partnerjem (OEM) prodajal v avkcijskem načinu, se je odločil Intel. To pomeni, da procesorja bržkone ne bomo videli v običajnih sistemih za domače uporabnike, temveč zgolj v integriranih. Intel ga je označil kot 'off roadmap'.

Glede na specifikacije je i9-9990XE v bistvu nagradnja i9-9940X, ki ima prav tako 14 jeder. Novi procesor se bo prodajal...

9 komentarjev

ARM dobil simultano večnitenje

Slo-Tech - ARM je predstavil novi procesor Cortex A65AE, ki je prvi procesor tega proizvajalca s podporo simultanemu večnitenju. Novinca bržkone ne bomo videli v namiznih računalnikih, saj je namenjen avtomobilskemu svetu - poganjal bo avtonomna vozila in razvedrilne sisteme. ARM pa žal ni razkril podrobnih specifikacij ali hitrosti.

Doslej se je ARM vztrajno izogibal večnitenju (HyperThreading), kot sta ga poznala AMD in Intel. Namesto tega se je raje odločal za kombinacijo hitrih in počasnih jeder (big.LITTLE). Čeprav je ARM prvikrat resno omenjal večnitenje že leta 2010 in ga odtlej celo nekajkrat dodal v načrte, je na koncu vedno prevladala odločitev, da ga ne potrebuje. Logika je bila preprosta: mobilne naprave ga ne potrebujejo, hkrati pa požre preveč energije....

14 komentarjev

Intelovi 10-nm procesorji Sunny Cove končno prihajajo

Slo-Tech - Intel je imel sicer nemalo težav pri prehodu na 10-nm litografijo, a kot kaže, so takšni procesorji končno tu. Ta teden so na posebni novinarski konferenci predstavili prihajajoča jedra Sunny Cove, ki bodo zgrajeni v 10 nm. Nova jedra bodo dobili procesorji Ice Lake-U, ki bodo izšli v začetku prihodnjega leta. Hkrati z novimi jedri je Intel napovedal še enajsto generacijo integriranih grafičnih čipov, ki bodo skupaj s Sunny Cove tvorili omenjeni Ice Lake-U.

Najpomembnejša novost pa nosi ime Foveros. Gre za tehnologijo, s katero bo Intel povezoval različne komponente v istem čipu. Gre za zlaganje čipov v navpični dimenziji, tako da bodo lahko procesor, pomnilnik in druge integrirane komponente stlačene na majhnem prostoru. Gre za dizajn PoP...

34 komentarjev

Qualcomm predstavil Snapdragon 855

Slo-Tech - Qualcomm je predstavil svoj novi procesor, ki bo v letu 2019 prevzel žezlo najzmogljivejšega predstavnika družine Snapdragon. V primerjavi s Snapdragonom 845 bo Snapdragon 855 45 odstotkov hitrejši pri običajnih opravilih in 20 odstotkov hitrejši v grafičnih operacijah. Prve naprave s Snapdragonom 855, ki bodo tudi podpirale 5G, lahko pričakujemo že prihodnje leto.

Najočitnejša novost je gotovo manjša litografija, saj je Snapdragon 855 zgrajen v 7-nm TSMC-jevem postopku, medtem ko je predhodnik v 10-nm tehnologiji. To pomeni, da je čip tako fizično manjši kakor tudi varčnejši. Čip (Kryo 485) ima še vedno osem jeder, a v konfiguraciji 1+3+4, in sicer štiri hitra jedra Cortex A76 (trikrat 2,42 GHz in enkrat 2,84 GHz),...

13 komentarjev

Intel predstavil nove Xeone

vir: Intel
Intel - Intel je napovedal procesorje nove generacije pod znamko Xeon, ki jih lahko pričakujemo v prvem prihodnjem polletju. Gre za družino Cascade Lake, Intel pa jih označuje kot "Cascade Lake Advanced Performance". Glavna novost v primerjavi z dosedanjimi modeli je zasnova. Doslej so imeli procesorji monolitne rezine (die), na katerih se je tiščalo do 28 jeder. Novi procesorji so zgrajeni iz več rezin (multi-chip with multiple die). Tega Intel ne bi bil storil, če ga v to ne bi prisilila fizika. Z naraščanjem števila jeder in večanjem rezin postaja čedalje verjetneje, da vsebujejo kakšen defekt, kar povečuje izmet. Več manjših rezin je rešitev tega problema. Ponujali bodo do 48 jeder.

Novi procesorji bodo še vedno zgrajeni v 14 nm, ker Intelova 10-nm tehnologija še ni dodelana. Sedli bodo na...

26 komentarjev

AMD dopolnil drugo generacijo procesorjev Ryzen Threadripper

Slo-Tech - Po poletni predstavitvi 16- in 32-jedrnih procesorjev Ryzen Threadripper druge generacije, v kateri je AMD obljubil, da kmalu pridejo še vmesne verzije, so sedaj obljubo izpolnili. Prispela sta še 12- in 24-jedrni procesor, ki sta bila avgusta zgolj napovedana. Testi kažejo, da je AMD bistveno ugodnejši od Intela.

Ryzen Threadripper 2920X ima 12 jeder, ki tečejo s frekvenco 3,5 GHz, medtem ko ima 2970 WX še dvakrat več jeder s frekvenco 3,0 GHz. Prvi ima 6 MB drugonivojskega predpomnilnika, drugi pa dvakrat več, torej pol megabajta na jedro. Oba podpirata štirikanalne pomnilniške krmilnike, imata 64 vodil PCI Express tretje generacije. Toplotni odtis prvega znaša 180 W, drugega pa 250 W....

58 komentarjev

Kje so Intelovi 10-nm čipi?

SemiAccurate - Čeprav se redno sprašujemo, kod neki hodijo Intelovi 10-nm čipi, se ti odmikajo. Cannon Lake v 10 nm bi bil po prvotnih načrtih moral prispeti že predlani, a so težave pri proizvodnji izid vsakokrat premaknile v prehodnost. Najnovejši načrti napovedujejo njihovi izid za leto 2019, kar pa še ni povsem gotovo. Po nekaterih neuradnih informacijah naj bi jih Intel kar dokončno odpovedal, čemur pa v podjetju (neprepričljivo) oporekajo.

Intelov procesor v 10 nm sicer že obstaja, a ni prav dober znanilec nove litografije. To je Intel Core i3-8121U, ki ga najdemo v prenosnikih Lenovo Ideapad 330. Procesor tudi nima grafičnega čipa, ker ga niso mogli integrirati. Ker težave z izmetom vztrajajo že dlje časa, je SemiAccurate iz svojih virov...

56 komentarjev

Intel predstavil 9. generacijo Core procesorjev

vir: Intel
Intel - Običajna jesenska splovitev Intelovih namiznih procesorskih novosti je potekala v New Yorku, v neposrednem spletnem prenosu pa so poskrbeli za nekaj napetosti. Sprva so namreč predstavili samo en Core i9 procesor, in sicer i9-9900K, ki bo stal 488 ameriških dolarjev. Zasnovan je na osmih jedrih s 16 nitmi, teče pa na frekvenci 3,6 GHz oz. v turbo načinu 5 GHz.

A so potem, ko so ugasnile kamere, vendarle razkrili še družini Core i7 in i5. i7-9700K ima 8 jeder in 8 niti ter frekvenco od 3,6 (4,9) GHz in ceno 373 USD. i5-9600K pa 8 jeder, 16 niti teče pa na 3,7 (4,6) GHz, stal pa bo 262 dolarjev. Omenjene procesorje je v ZDA že mogoče naročiti.

Za zahtevnejše...

84 komentarjev

Nov Qualcommov Snapdragon Wear 3100

Slo-Tech - Pametne ure se sicer še niso tako zasidrale med potrošniki kakor pametni telefoni, a morda se v prihodnosti bodo, zato proizvajalci ničesar ne prepuščajo naključju. Qualcomm je ravnokar predstavil nov čip Snapdragon Wear 3100, ki je namenjen prav pametnim uram. Čas je že bil, saj je Snapdragon Wear 2100, ki je bil svoj čas edina izbira, star poltretje leto. To pa je v svetu pametnih naprav ogromno.

Medtem ko Apple uporablja lastne procesorje, ki se z vsako verzijo Apple Watcha prenovijo, so proizvajalci na Androidu odvisni od proizvajalcev strojne opreme. In v 80 odstotkih se odločijo za Qualcomm. Snapdragon Wear 3100 je prvi njegov čip, ki ni zgolj pomanjšana verzija čipov za telefone, temveč je bil od začetka razvit za pametne ure. Ima štiri jedra A7 (predhodnik je imel le eno) in nov...

5 komentarjev

Preizkus popravkov za Meltdown in Spectre: Intel ob 10 odstotkov

Phoronix - Od januarskih prvih razkritij o ranljivosti v Intelovih procesorjih smo prehodili že dolgo pot. Izkazalo se je, da so ranljivi tudi AMD-jevi in ARM-jevi procesorji, a da imajo Intelovi procesorji več ranljivosti. Najnovejšo so odkrili sredi minulega meseca, pa verjetno ni zadnja. V tem času so procesorski velikani zakrpali svoje procesorje s popravki mikrokode, svoj del so dodali tudi proizvajalci operacijskih sistemov, uporabniki pa se sprašujejo, koliko hitrosti so na ta način izgubili. Za domačo uporabo morda res ne bomo pazili na vsak odstotek, a pri strežnikih, zlasti kjer na enem fizičnem gostuje več navideznih strojev, šteje vsak odstotek. Preizkusi z najnovejšim Linuxovim jedrom kažejo, da so Intelovi procesorji...

31 komentarjev

Intel predstavil nove procesorje 8. generacije: Amber Lake, Whiskey Lake

vir: Intel
Intel - Intel je predstavil nekaj novih predstavnikov osme generacije svojih procesorjev, ki sodijo v seriji U (Whiskey Lake) oziroma Y (Amber Lake). Namenjeni so zlasti lahkim in varčnim prenosnikom, ultrabookom in podobnim napravam, denimo MacBookom in MacBookom Air. Načeloma gre za nekoliko izpopolnjen in navit Kaby Lake, saj kakšnih večjih arhitekturnih novosti ni.

Serijo U (Whiskey Lake) predstavljajo procesorji z deklarirano porabo 15 W. Najšibkejši predstavnik Core i3-8165U ima dve jedri (štiri niti) in frekvenco 2,1 GHz (Turbo 3,9 GHz), medtem ko sta i5-8265U in i7-8565U štiri jedra s frekvencama 1,6 (3,9) oziroma 1,8 (4,6) GHz. V seriji Y procesorji porabijo 5 W...

18 komentarjev

AMD se poslavlja od GlobalFoundries, po 7 nm k TSMC-ju

AMD - GlobalFoundries je svojo pot začel kot proizvodni del AMD-ja, dokler ni pred devetimi leti AMD ugotovil, da bi bilo modro ta del osamosvojiti. Predvsem pa je AMD tedaj potreboval denar, ki ga je z deinvesticijo tudi dobil. Čeprav je bil GlobalFoundries odtlej samostojno podjetje, ki je proizvajalo čipe za več naročnikov, je AMD svoje čipe jasno izdeloval v GlobalFoundries in podjetji sta ves čas ohranjali tesen odnos. Tudi najnovejši Ryzni, Threadripperji in Epyci v 14 in 12 nm so izdelali v Globalfoundries. To se sedaj spreminja, saj bo naslednjo generacijo AMD-jevih CPU-jev in GPU-jev izdeloval TSMC, so sporočili v AMD-ju.

V Globalfoundries imajo težave s prehodom na 7-nm litografijo, ki je še lep čas ne bo. Namesto...

29 komentarjev

Nov dan, nova ranljivost v Intelovih procesorjih

Slo-Tech - Na konferenci Usenix Security, ki te dni poteka v Baltimoru, so raziskovalci pokazali, da imajo Intelovi procesorji še tri varnostne luknje (CVE-2018-3615, CVE-2018-3620, CVE-2018-3646), ki izkoriščajo podobne arhitekturne nedoslednosti kakor originalna ranljivost Spectre z začetka tega leta. Ena izmed njih omogoča tudi preskok iz enega navideznega stroja (virtual machine) do podatkov v drugem. AMD-jevi procesorji niso prizadeti.

Ranljivost se imenuje Foreshadow (ali v tehničnem jeziku L1 Terminal Fault) in napadalcem omogoča dostop tudi do zaščitenih delov prvonivojskega predpomnilnika, ki ga varuje SGX (Secure Guard Extensions). Gre za Intelov mehanizem, ki naj bi omogočal zaščito občutljivih podatkov (secure enclave), četudi dobi zlonamerna koda dostop do...

18 komentarjev

Znano nekaj več o prihajajočih procesorjih Whiskey Lake-U

vir: AnandTech
AnandTech - Intel se očitno na področju odnosov z javnostmi in marketinga pogosto zanaša na zunanje partnerje. Še preden bodo uradno splovili družino procesorjev za prenosnike, imenovano Whiskey Lake-U, je tudi tokrat domnevno nenamerna objava specifikacij med predstavitvijo svojega hibridnega prenosnika Pavilion x360, ušla HPju.

Nova družina še vedno sodi v osmo generacijo procesorjev, izdelano v 14 nm postopku, zamenjala pa bo procesorje družine Kaby Lake-R. Po podatkih iz zdaj že izbrisane HPjeve objave, pa novinci niti ne bodo zelo drugačni. Vsi so iz t. i. U-serije in porabijo v povprečju 15 W, osnovne frekvence bodo razen pri i3 praktično enake, predpomnilnik tudi, podobne so videti tudi serijske številke. Bo pa precej povišane hitrost delovanja novincev v turbo...

29 komentarjev

AMD uradno izdal 32-jedrni procesor Ryzen Threadripper

Slo-Tech - AMD je uradno predstavil novo generacijo procesorjev Ryzen Threadripper, ki so namenjeni uporabnikom, ki potrebujejo veliko jeder in računske moči. Na vrhu razpredelnice najdemo Threadripper 2990WX, ki ima 32 jeder (64 niti), osnovno frekvenco 3,0 GHz, Turbo do 4,2 GHz in stane 1800 dolarjev. Komur je to preveč, najde tudi cenejše predstavnike. Threadripper 2970WX ima 24 jeder in stane 1300 dolarjev, Threadripper 2950X in 1950X imata 16 jeder in osnovno frekvenco 3,5 oziroma 3,4 GHz, kar stane 1000 ali 900 dolarjev. Najšibkejša predstavnika Threadripper 2920X in 1920X za 650 oziroma 800 dolarjev imata le 12 jeder. Vsi procesorji so zgrajeni v 12-nm litografiji Zen+. Najmočnejši procesor bo na voljo prihodnji teden, ostali pa konec meseca ali...

15 komentarjev

Vse polno (dobrih) novic o deveti generaciji Intelovih procesorjev

vir: PC World
PC World - Čeprav Intelova serija procesorjev Core 9000 uradno še ne obstaja - vsaj Intel še ni napovedal ničesar v zvezi z njo - je po minuli teden pobeglih dokumentih moč sklepati, da bo kmalu med nami. Pričakovati je, da bo podjetje ponudilo šestjedrni Core i5-9600K ter osemjedrnika Core i7-9700K in i9-9900K.

Špekulacije potrjuje uvrstitev procesorja i7-9700K na lestvico SiSoftware Sandra, medstem ko se je na 3DMark Time Spy z drugimi procesorji pomeril neznani osemjedrni 16-nitni Intelov čip.

Druga dobra, a nepotrjena novica pa se glasi, da za novince ne bo treba kupovati novih osnovnih plošč. Slednje izhaja iz napovedi, ki jo je pred dnevi prvi objavil MSI. V njej je napovedal izid novega firmwara za osnovne plošče s sistemskim naborom Z370 in tudi to, da bodo podpirale omenjene prihajajoče procesorje. Novica je nato brž izginila z njihove...

19 komentarjev

Kod hodijo Intelovi 10-nm procesorji?

Slo-Tech - Intel je po dolgem čakanju končno jasno napovedal, kdaj lahko pričakujemo računalnike z 10-nm procesorji. Litografija, ki bi po prvih načrtih morala med kupce že leta 2015, bo za množično rabo nared za božično nakupovalno obdobje prihodnje leto. Do predstavitev prvih modelov imamo torej še vsaj leto.

Intel je seveda že izdelal procesor v 10-nm tehnologiji, a gre za en sam šibak model. Intel Core i3-8121U najdemo v enem samem modelu prenosnikov, in sicer v Lenovo Ideapad 330. Kako težavna je izdelava 10-nm čipov, priča tudi dejstvo, da omenjeni procesor nima vgrajenega grafičnega čipa, kar je v i3 sicer običaj. Ostali procesorji, ki imajo iziti letos, bodo vsi izboljšave na 14-nm litografiji - Whiskey Lake in Amber Lake. Za več čipov v 10 nm bo treba počakati do sredine prihodnjega...

23 komentarjev

Kitajci dobili licenco za x86-64

Slo-Tech - Dolgo časa so čipe na arhitekturi x86 proizvajali AMD, Intel in VIA, a to se spreminja. Prihajajo procesorski čipi Dhyana na AMD-jevi arhitekturi Zen (x86-64), ki jih proizvaja kitajski Hygon. Gre za rezultate dogovora iz leta 2016, ko je AMD skupaj s Kitajci ustanovil podjetje, s čimer so Kitajci dobili intelektualno lastnino in licence, AMD pa tedaj prepotrebnih 293 milijonov dolarjev. AMD poudarja, da Kitajcem ne prodaja končnega dizajna procesorja, temveč Hygon sam dizajnira čipe za potrebe kitajskega trga strežnikov. A Dhyana je tako podoben AMD-jevim EPYC, da Linux kakšne posebne razlike ne potrebuje.

Da Kitajci želijo in potrebujejo lastne procesorske čipe, ni nič novega. Že leta 2015 jim je na primer Obamova administracija onemogočila uvoz Intelovih Xeonov. V...

35 komentarjev

Podrobnosti o prihajajočem Snapdragonu 1000

The Register - Kot se je razvedelo, pri Qualcommu razvijajo zmogljiv, 64 bitni integriran (system-on chip) procesor, namenjen tudi prenosnikom z operacijskim sistemom Windows 10. Snapdragoni so bili doslej poznani kot energijsko varčni procesorji, ki so omogočali tanka ohišja brez hlajenja, posledično pa so premogli nekoliko manj moči. Za Okna 10, ki na njih tečejo v emulaciji, pa jim je sploh zmanjkovalo sape.

No, tisočica naj bi v osnovi potrebovala najmanj 6,5 W, za poganjanje vse integrirane šare pa kar 12 W. Procesor bo lahko obenem naslavljal najmanj 16 GB delovnega pomnilnika in 256 GB prostora flash shrambe. Opremljen bo tudi z Wi-FI in LTE vmesnikoma.

Po pričakovanjih bodo na njem Arm Cortex-A7 jedra, izdelana v 7 nm postopku. Sodeč po vseh teh podatkih, bo...

14 komentarjev

Intelovi procesorji ranljivi zaradi HyperThreadinga

Slo-Tech - V Intelovih procesorjih se skriva še ena luknja, ki jo lahko izkoristimo za dostop do podatkov, ki jih po pravilih ne bi smeli gledati. Raziskovalci z Vrije Universiteit v Amsterdamu so pokazali, kako lahko na procesorju Intel Core i7-6700K v 99,8 odstotkih, na Xeon E5-2620 v 98,2 odstotkih in na procesorjih Coffeelake v 99,8 odstotkih pridobijo 256-bitnih šifrirni ključ, s katerim je drugi proces šifriral podatke. Ranljivost ni povezana z Meltdownom ali Spectrom, temveč gre za pomanjkljivo varnostno implementacijo HyperThreadinga. To je tudi eden izmed razlogov, da je OpenBSD ta teden sporočil, da bo v svojem operacijskem sistemu onemogočil HyperThreading.

Ranljivost so poimenovali TLBleed, ker izkorišča TLB...

17 komentarjev

OpenBSD bo zaradi ranljivosti Spectre onesposobil HyperThreading

Ben Klemens - Razvijalci operacijskega sistema OpenBSD, ki ga poznamo predvsem zaradi svoje zavezanosti k varnosti, so se zaradi ranljivosti Spectre in Meltdown, ki sta v več inačicah najbolj prizadeli Intelove, nekoliko zmerneje pa tudi AMD-jeve in ARM-jeve procesorje, odločili za radikalno potezo. V OpenBSD ne bo več podprto večnitenje HyperThreading (HT), da bo sistem imun na Spectre in sorodne napade. Hkratno večnitenje na istem jedru (SMT), kar počne tudi Intelova tehnologija HT, običajno uporablja iste predpomnilnike TLB (translation lookaside buffer) in L1, zaradi česar so napadi Spectre bistveno lažji. Ob tem razvijalci dodajajo, da poganjanje niti z različnimi varnostnimi privilegiji na istem jedru tako ali tako ni bila nikoli posebej modra zamisel.

Ali bodo procesorji zaradi...

37 komentarjev

Kaj smo v resnici videli na Computexu?

null

vir: AnandTech
AnandTech - Intelova nedavna predstavitev 28-jedrnika, ki tečena 5 GHz je v smislu spremljajoče strojne opreme pustila veliko odprtih vprašanj in špekulacij. A ne za dolgo. Mediji so si uspeli izboriti dostop do sistema, ki je poganjal razvpito demonstracijo in ugotovili: da je bil procesor navit, obenem pa tudi krepko vodno hlajen. Ostra novinarska očesa so še opazila, da so v ta namen vpregli hladilnik Hailea, ki uspešno nevtralizira tudi do 1770 W toplote. Pri Intelu so se brž odzvali, s pojasnilom, da se je demonstracija nekoliko ponesrečila v komunikacijskem smislu, saj bi vse to moral povedati tudi prezenter na odru, a se žal ni držal pripravljenega teksta.

Naslednje logično vprašanje se zato glasi, koliko energije tak stroj potrebuje za svoje delovanje na 5 GHz?...

17 komentarjev

Rešitev v naglici, ki je spremenila svet: 40-letnica arhitekture x86

Slo-Tech - Še eno obletnico praznuje Intel te dni. Pred pol stoletja je podjetje nastalo, pred natančno 40 leti, 8. junija 1978, pa je Intel predstavil procesor 8086. Šestnajstbitni procesor, interno poimenovan tudi iAPX 86, je izšel, ko je bil 32-bitni iAPX432 še precej oddaljen. Namesto tega je 8086, ki je predstavljal naslednika 8-bitnega Intelovega čipa 8080, ustoličil nepozabno arhitekturo x86, ki je ključno vplivala na razvoj računalništva.

Čip 8080 je v Intelu zasnoval še legenarni Federico Faggin, ki je zatem odšel na svoje in s podjetjem ZiLOG izdal Z80. Ta procesor, ki je bil združljiv z 8080, je Intelu povzročal preglavice, saj je bil zmogljivejši. ZiLOG je hitro rasel in ob uspešni prodaji je podjetje kmalu zaposlovalo več kot tisoč ljudi. Čeprav je bil Z80 v...

40 komentarjev

AMD Threadripper 2

vir: AMD
AMD - Pred dnevi smo poročali o Intelovih novih, superhitrih procesorjih. A odgovora največjega konkurenta ni bilo treba čakati dolgo. AMD je namreč prav tako na Computexu za zmogljivosti lačne najavil drugo inkarnacijo svojega Threadripperja, procesorja, namenjenega za HEDT (High-End desktops) razred namiznih računalnikov.

Po osnovnih številkah so zmogljivosti predhodnika podvojili, dvojka ima namreč lahko do 32 jeder in 64 niti, temelji pa na Zen+ arhitekturi, enako kot druga generacija Ryzenov. Zen+ nastaja na 12 nm postopku izdelovanja, kar pomeni, da naj bi teoretično porabili manj energije kot predhodnik, ki je temeljil še 14 nm tehnologiji. Toda, ker so na novincu podvojili število čipov (prvi Threadripper je imel štiri, od teh polovico izklopljenih), je...

9 komentarjev

Qualcommov Snapdragon 850 za prenosnike Always Connected

Slo-Tech - Qualcomm je napovedal novo platformo Snapdragon 850 za mobilne naprave, ki jih bo poganjala ARM-jevska verzija Windows 10. Nov procesor Snapdragon 850 nadomešča Snapdragon 835 (in ne 845!), ki ga je ARM pripravil za prve osebne računalnike Always Connected. To je ARM-jev in Microsoftov odgovor na iPade Pro, ki ima ARM-jeve procesorje, podporo za LTE, dolgo avtonomijo in takojšnji zagon iz hibernacije.

Snapdragon 850 je v resnici posebej prilagojena verzija Snapdragona 845
, ki smo ga v začetku leta videli v prvih telefonih. Snapdragon 850 bo namenjen izključno računalnikov in ne telefonom. V osnovi je narejen na isti 10-nm tehnologiji in ima enak modem X20, a je po Qualcommovih besedah posebej prilagojen za delo v...

7 komentarjev

Prenosnik z dvema zaslonoma: Asus Project Precog

Slo-Tech - Na sejmu Computex, ki te dni poteka v tajvanski prestolnici, je Asus pokazal zanimiv prototip prenosnika, ki ima dva zaslona in nima tipkovnice. Spomnimo, da je nekaj podobnega pred dvema letoma kazal že Lenovo, a je bil njihov Yoga Book pred časom. Lenovo je letos pokazal drugo generacijo, Asusov poizkus pa se imenuje Project Precog. Mimogrede, že leta 2012 smo prav tako na Computexu videli Taichi.

Precog se prepogne v vse možne smeri. Lahko ga upognemo kakor šotor (navzven) z zaslonoma pod vdrtim kotom), lahko ga poklopimo in uporabljamo kot tablico ali pa zaslona pod topim kotom tvorita klasičen prenosnik. Če zaslona tvorita iztegnjeni kot, lahko prenosnik deluje kot en velik zaslon, ki pa potrebuje zunanjo tipkovnico. V ostalih konfiguracijah ta ni...

10 komentarjev

Intel ob jubileju dosegel 5,0 GHz, jeseni 28-jedrnik

AnandTech - Nič posebnega niso procesorji, ki so jih navdušenci uspeli naviti prek 5,0 GHz. A po drugi strani procesorjev, ki bi tovarniško dosegali tolikšno frekvenco, ni. Dvigovanje takta se je ustavilo že pred leti, odtlej pa Intel, AMD in ARM povečujejo število jeder in z novimi ukazi ter učinkovitejšo izvedbo izboljšujejo drobovje. Zato je zelo razveseljujoča vest, da je Intel ob prihajajoči 50. obletnici, ki jo bo praznoval prihodnji mesec, pripravil procesorje, ki s tovarniškimi nastavitvami (resda v načinu Turbo) dosegajo 5,0 GHz. Procesor Intel Core i7-8086K bo na voljo v omejenih količinah in bo imel maksimalno (Turbo) frekvenco 5,0 GHz. Osnovna frekvenca tega šestjedrna procesorja bo 4,0 GHz, imel bo 12 MB...

23 komentarjev

Kaj prinaša ARM Cortex-A76

AnandTech - ARM je predstavil svoj novi procesor Cortex-A76, ki bo nasledil A75 in je namenjen uporabi v prenosnih računalnikih. Od predhodnika naj bi bil za 35 odstotkov hitrejši, tako da se bo že kosal z Intelovim Skylake i5. Kot je že v navadi, ARM pripravi referenčni dizajn za procesor, ki ga lahko proizvajalci uporabijo nespremenjenega (kot npr. Mediatek), v spremenjeni obliki (npr. Qualcomm) ali pa v povsem svojem dizajnu, ki pa razume iste ukaze (taki so Applovi procesorji). Prve dejanske procesorje z dizajnom Cortex-A76 pričakujemo na začetku prihodnjega leta. Od Cortex-A73 pa bo novinec kar dvakrat hitrejši. A73 danes najdemo v Microsoftovih sistemih Always Connected v procesorjih Snapdragon 835, ki so izjemno varčni, a nekoliko počasni.

Novi procesorski dizajn skuša...

10 komentarjev

Qualcomm predstavil Snapdragon 710

Slo-Tech - Qualcomm je predstavil prvega člana februarja napovedane družine 700, ki sliši na ime Snapdragon 710. Po zmogljivostih sodi med Snapdragon 660 in Snapdragona 835 oziroma 845, kar pomeni, da obljublja novosti za srednji razred mobilnih telefonov. Zgrajen je v 10-nm litografiji, poganja pa ga procesor Kryo 360. Uporablja osemjedrno konfiguracija dveh hitrih 2,2-GHz jeder in šestih varčnih 1,7-GHz pomočnikov.

V Snapdragonu 710, ki bo dvakrat hitrejši od Snapdragona 660 pri z umetno inteligenco povezanih operacijah (prepoznavanje glasu in fotografij, fotografija, biometrika ipd.), najdemo grafični čip Adreno 616,...

7 komentarjev

Prvi prenosnik z Intelovim 10-nm procesorjem je tu

Fudzilla - Naposled smo le uzrli prvi prenosni računalnik, ki ga poganja Intelov procesor iz nove družine Cannon Lake v 10-nm arhitekturi. To je prenosnik Lenovo Ideapad 330, ki se je začel prodajati na Kitajskem za 3200 juanov (420 evrov). V njem tiktaka procesor dvojedrni Core i3-8121 s frekvenco 2,2 GHz in AMD-jev grafični čip Radeon RX 540 2 GB. Zaslon z diagonalo 15,6 palca zmore ločljivost 1366 x 766, prenosnik pa ima 4 GB pomnilnika, 500 GB velik disk in baterijo, ki obljublja 5 ur avtonomije. V nobenem primeru torej ne gre za presežek, temveč osnoven prenosnik, ki je namenjen tistim, ki potrebujejo delujoč računalnik za osnovna...

25 komentarjev

Aktualni procesorji zakrpani, novih popravkov za Spectre ne bo

Slo-Tech - Medtem ko bodo novi procesorji iz Intela imuni na ranljivosti Spectre in Meltdown, aktualne pa so popravili, za starejše primerke popravkov ne bo, sporoča Intel. Čeprav so sprva napovedovali, da bo popravek za Spectre 2 zajel zelo širok nabor procesorjev (vse do 45-nm Core 2 ter prvih Core na arhitekturah Westmere in Nehalem), so ga sedaj nekolikanj omejili. Spectre 1 se popravlja programsko v operacijskih sistemih, zato sem ne sodi.

Nobeden izmed procesorjev Core 2 ne bo dobil nove mikrokode, ki bi odpravljala Spectre 2. Družini Westmere in Nehalem sta nekaj popravkov že dobili, a za trenutno izpuščene procesorje novih ne bo. Družine, ki vključujejo tudi nepopravljene procesorje, so po novem: Bloomfield, Bloomfield Xeon, Clarksfield, Gulftown, Harpertown...

39 komentarjev

Prispel Intel Core i9 za prenosnike

Slo-Tech - Že lani je Intel predstavil procesorje osme generacije za namizne računalnike in napovedal, da bodo prispeli tudi v prenosnike. Sedaj je Intel končno predstavil prvi procesor Core i9 za prenosnike, ki v mobilni svet prinaša šest jeder oziroma 12 niti.

To je Core i9-8950HK, ki je odklenjen. Normalno teče s taktom 2,9 GHz, s tehnologijo Turbo Boost pa se lahko pospeši do 4,8 GHz, dokler mu ni prevroče (53 °C). Procesor je sicer dizajniran na emisijo 45 W toplote. Ima 12 MB predpomnilnika ter dvokanalni pomnilnik DDR4-2666. Procesor je odklenjen, manjka pa najpomembnejši podatek - koliko bo stal.

Intel je napovedal še nekaj šibkejših bratcev. Core i7-8850H in i7-8750H imata prav tako šest jeder, a 9 MB predpomnilnika in nista odklenjena. Core i5-8400H in i5-8300H imata štiri jedra, 8 MB predpomnilnika...

31 komentarjev

Intel: že letos na Spectre na Meltdown imuni procesorji

Slo-Tech - Intel je zagotovil, da bodo že letošnji modeli procesorjev popolnoma imuni na napada Spectre in Meltdown, ki sta v začetku leta poskrbela za velik škandal. Prihajajoči Xeoni serije Cascade Lake in tudi Core i-8000 bodo vsebovali spremembe arhitekture, ki odpravljajo ranljivosti.

Intel pojasnjuje, da so spremenili dele procesorja, s čimer so vpeljali varovalke pred Spectre 2 in Meltdown. Ena izmed različic (Spectre 1) pa se odpravlja na nivoju programske opreme, kjer Intel sodeluje s proizvajalci operacijskih sistemov Windows, Linux in macOS. Prvi imuni procesorji bodo Xeoni Cascade Lake, ki jih pričakujemo v drugi polovici tega leta. Kaj točno si Intel predstavlja pod osmo generacijo Core, ni čisto jasno. Ice Lake v...

19 komentarjev

Izšel je Raspberry Pi 3B+

RaspBerryPi - Računalnik v velikosti kreditne kartice Raspberry Pi je v petih letih obstoja postal velik hit, saj so ga v različnih izvedenkah prodali v več kot 19 milijonih izvodov. Zadnja različica je izšla pred dvema letoma, in sicer je Raspberry Pi 3B tedaj prvič prinesel polno podporo za 64 bitov in vgrajeno brezžično povezljivost. Dve leti pozneje je čas za njegovo nadgradnjo, ki se imenuje Raspberry Pi 3 Model b +.

Za 35 dolarjev v izboljšani verziji dobimo štirijedrni procesor ARM Cortex A-53 s frekvenco 1,4 GHz (na BCM2837B0), podporo za 802.11ac Wi-Fi in Bluetooth 4.2, gigabitni ethernet prek USB 2.0, napajanje prek etherneta (PoE), zaganjanje prek omrežja (PXE) ali z USB nosilcev podatkov ter boljše upravljanje s toploto...

28 komentarjev

Odkritih 13 kritičnih ranljivosti AMD Ryzen in EPYC procesorjev

Slo-Tech - Raziskovalci pri CTS so pri Ryzen (Ryzen Pro, Ryzen Mobile) in EPYC seriji odkrili kar 13 kritičnih ranljivosti (podobno kot pri preteklem Spectre/Meltdown), na katere so občutljivi vsi njihovi procesorji. Napadalcu omogočajo instalacijo zlonamerne kode v čip in celo popoln dostop do sistema in občutljivih podatkov.

Varnostne luknje so odkrili raziskovalci izraelskega CTS-lab, na novo odkrite ranljivosti pa omogočijo obhod tehnologije Secure Encrypted Virtualization in Microsoft Windows Credential Guard ter krajo občutljivih informacij.Odkrili so tudi dvoje zadnjih vrat, ki omogočata namestitev zlonamerne kode znotraj procesorja. Vse ranljivosti se nahajajo...

108 komentarjev

Samsung v Koreji gradi novo tovarno čipov z EUV

Slo-Tech - Samsung je v Hwaseongu v Južni Koreji začel graditi novo tovarno za proizvodnjo čipov, ki bo izdelovala čipe v 7-nm velikosti s tehnologijo ekstremne ultravijolične litografije (EUV). Te dni so položili temeljni kamen, tovarna pa bo po načrtih dokončana do konca prihodnjega leta. Leta 2020 bodo iz nje prispeli prvi čipi po postopku 7LPP (Low Power Plus) EUV. Celotna investicija bo vredna šest milijard dolarjev, pri projektu pa bo sodeloval tudi Qualcomm, saj bo Samsung zanj izdeloval SoC-e za Snapdragone za pametne telefone. V novi tovarni bo Samsung proizvajal čipe tako za lastne potrebe kakor tudi za Qualcomm in še druge naročnike.

Samsungov veliki konkurent na področju proizvodnje čipov TSMC, ki ima 55-odstotni tržni delež, je pri uporabi 7-nm tehnologije že korak pred Korejci. Že lani je namreč...

10 komentarjev

AMD-jev kavelj 22 z novimi procesorji Ryzen

Slo-Tech - AMD-jevi novi procesorji Ryzen, ki imajo vgrajen grafični čip Vega, načeloma uspešno delujejo tudi na starejših matičnih ploščah. Če imajo te podnožje AM4, običajno zahtevajo nadgradnjo firmwara, potem pa stvar deluje brez težav. Situacija pa se zaplete, ker za nadgradnjo firmwara potrebujemo delujoč računalnik, torej takega s procesorjem. Da bi lahko uporabljali procesor, moramo nadgraditi firmware, za kar potrebujemo delujoč procesor.

Če zgolj nadgrajujemo procesor, velja ploščo posodobiti pred zamenjavo procesorja, v večji zagati pa se lahko znajdejo kupci, ki računalnik kupijo po komponentah, pri tem naročijo kakšno nekoliko starejšo matično ploščo, in potem sestavijo računalnik, ki se seveda ne zažene. Kaj storiti, če nimajo ravno v...

31 komentarjev

Prvi AMD-jevi namizni procesorji Ryzen z grafičnim čipom

Slo-Tech - AMD je lani izdal procesorje Ryzen na novem jedru Zen, ki so predstavljali zelo dostojno konkurenco Intelovim procesorjem, a jim je manjkala ena ključna podrobnost. Ker niso imeli vgrajenega grafičnega čipa (GPU), so bili uporabni le za sisteme, kjer se potrebuje zelo zmogljiv GPU in se tako ali tako kupi ločena grafična kartica. V širšem segmentu, kjer se ustvarja množična prodaja, pa Ryzen še ni mogel konkurirati. To se sedaj spreminja, saj je AMD izdal prve namizne procesorje Ryzen z vgrajenimi GPU-ji Vega.

Izšla sta AMD Ryzen 5 2400G in AMD Ryzen 3 2200G, ki sedeta v podnožje AM4....

116 komentarjev

Qualcommov prvak Snapdragon 845 odličen tudi v praksi

Slo-Tech - Konec minulega leta je Qualcomm predstavil prihajajoč procesor za mobilne naprave Snapdragon 845, s katerim je obljubljal veliko. Sedaj imamo pred seboj tudi prve rezultate testov, ki so zelo vzpodbudni. Čip, ki je izdelan v novem postopku 10-nm LPP FinFET, je počasnejši le od Applovega A11 Bionic, ki ga najdemo v iPhonu X. Res pa je, da je od tega opazno počasnejši. Vse ostale starejše tekmece pa bolj ali manj...

21 komentarjev

Intel popravil popravek za Spectre v Skylake

Slo-Tech - V drugo gre rado, pravi Intel, ki je izdal nov popravek za ranljivost Spectre 2 v svojih procesorjih. Zaradi ranljivosti Spectre je bilo treba popraviti mikrokodo procesorja, kar je Intel sprva storil zelo površno. Popravek, ki so ga izdali januarja, je povzročil nestabilnost sistemov, saj so se pojavljali nepričakovani ponovni zagoni in podobno. Zato je Intel konec meseca uradno izjavil, da namestitev tega prvega popravka odsvetuje.

Sedaj jim je uspelo, so sporočili iz Intela. Prvotno so ponovne zagone opazili le na starejših procesorjih iz družin Broadwell in Haswell, a so jih kasneje videli tudi na novejših Skylakih. Microsoft je celo sporočil, da so imeli primere, ko je popravek celo povzročil izgubo podatkov. V...

20 komentarjev

Intel: ne nameščajte popravka za Spectre

Intel - Intel še vedno ni rešil težav s popravkom za ranljivost Spectre v svojih procesorjih, ki povzroča nepričakovane ponovne zagone računalnikov (Intel je to poimenoval "višje število ponovnih zagonov od pričakovanj"). Zato so v današnji novi izjavi za javnost dejali, da so glavni razlog za te ponovne zagone identificirali, a popravek še ni nared. Trenutno poteka preizkušanje, zato so vse sestavljavce (OEM), ponudnike storitev v oblaku, proizvajalce in končne uporabnike še enkrat pozvali, naj ne nameščajo popravka mikrokode. Medtem industrijske partnerje prosijo, naj nadaljujejo preizkušanje nove verzije popravka, ki je izšla ta konec tedna in utegne postati končna verzija, če se ne bodo odkrile kakšne večje napake.

...

63 komentarjev

Popravek za AMD-jeve procesorje deluje, težave za Intel

Slo-Tech - Microsoft je rešil težave s popravkom za AMD-jeve procesorje, ki odpravlja ranljivost Spectre in ki je imel ob prvi izdaji neželen stranski učinek, zaradi katerega so računalniki s starejšimi AMD-jevimi procesorji obviseli. Zaradi tega je Microsoft prvotni popravek, ki je izšel 3. januarja, prenehal ponujati za AMD-jeve procesorje. Nova verzija popravka deluje na vseh AMD-jevih procesorjih. Kdor ima to nesrečo, da je namestil starega, ga mora nekako odstraniti, da bo sistem spet deloval, potem pa lahko namesti novega.

Imajo pa težave lastniki nekaterih Intelovih procesorjev. Ker so Intelovi procesorji ranljivi na oba napada, torej na Spectre in Meltdown, je Intel izdal popravek za mikrokodo v procesorjih. Toda ta ni...

86 komentarjev

Tudi Nvidiini čipi ranljivi

Slo-Tech - Po Intelu, AMD-ju in ARM-ju je tudi Nvidia sporočila, da njeni čipi niso imuni na Spectre in Meltdown, medtem ko je minuli teden vladalo nasprotno prepričanje. V skladu z zmožnostmi je Nvidia v novih gonilnikih ranljivost že zakrpala. Ranljivi so izdelki iz družin GeForce, Quadro, NVS, Tesla in GRID, torej praktično vsi.

Omenjeni Nvidiini čipi so po trenutnih podatkih varni pred ranljivostjo Meltdown, niso pa odporni na Spectre. Zanje torej velja podobno kot za ostale čipe, ki niso iz Intela; ranljivi so na nadležnejši in trdovratnejši Spectre. V resnici obstajata dve izvedbi napada Spectre in Nvidiini popravki za zdaj ščitijo pred enim (CVE-2017-5753), pred drugim pa še ne (CVE-2017-5715). Popravki za GeForece, Quadro in NVS so že na voljo, lastniki Tesel in...

22 komentarjev

Predstavljeni Intelovi procesorji Kaby Lake G z AMD-jevimo grafiko

Ars Technica - Lani je ogromno prahu dvignila napoved, da bodo imeli prihodnji Intelovi procesorji AMD-jev grafični čip. Ta sicer naj ne bi bil integriran neposredno v jedro, kjer bo še vedno počasnejša Intelova grafika, bi se pa s sosednjega kosa silicija aktiviral, ko bi bile potrebe velike. Na lasvegaškem CES-u smo končno izvedeli vse, kar nas je zanimalo. Intel in AMD se bosta res skupaj borila proti Nvidii.

Novi čipi iz družine Kaby Lake-G, ki jih Intel opisuje kot "procesorje Intel Core 8. generacije z grafičnim čipom Radeon RX Vega M" (res, kdo bi si še nedavno to mislil), bodo imeli štiri jedra oziroma osem niti in omenjeni AMD-jev grafični čip. Močnejše verzije...

39 komentarjev

Zaradi hude ranljivosti bodo Intelovi procesorji do 50 odstotkov počasnejši

The Register - V Intelovih procesorjih, ki so bili iz delani v zadnjem desetletju, je huda ranljivost, ki jo bodo morali odpravljati proizvajalci operacijskih sistemov. Ker je ni mogoče odpraviti na ravni mikrokode v procesorju, bo programski obvoz upočasnil procesorje od 5 do 30 odstotkov (v nekaterih primerih 50), odvisno od konkretnega modela in operacijskega sistema (Windows, Linux, macOS).

Natančne podrobnosti hrošča še niso razkrite, lahko pa o njih precej izvemo iz Linuxove kode popravka (ta je objavljena, a brez komentarjev) in izjav proizvajalcev. Gre za težavo pri dostopu do pomnilnika z jedrom, do katerega normalni programi pod nobenim pogojem ne bi smeli imeti dostopa. Toda zaradi dizajna Intelovih procesorjev to ni nujno res, kar odpira možnost za številne napade. Programsko bodo...

620 komentarjev

Intel bo do leta 2020 ukinil podporo za BIOS

Slo-Tech - Intel je potrdil, da bo do leta 2020 iz osebnih računalnikov odstranil še zadnje ostanka BIOS-a, ki je desetletja skrbel sprva za zagon računalnikov in dostop do strojne opreme, kasneje pa čedalje bolj le še za zagon. Na procesorjih, združljivih z x86, je BIOS od leta 1981 tekel v 16-bitnem realnem načinu in skrbel za združljivost. S prihodom 32-bitnih procesorjev je potreba po BIOS-u zamrla, saj moderni operacijski sistemi do strojnih virov dostopajo z gonilniki in ne več preko BIOS-a. Intel bo zato ukinil podporo za BIOS.

Toda na osebnih računalnikih vseeno še vedno vztrajajo ostanki BIOS-a. Čeprav je UEFI spodobna in zmogljivejša zamenjava zanj, ki ga danes podpirajo že vsi novi računalniki, smo v resnici še vedno v prehodnem obdobju. Večina programske...

10 komentarjev

Novi Intelovi procesorji bodo z AMD-jevo grafiko!

Slo-Tech - Intel je napovedal osmo generacijo mobilnih procesorje Core serije H, ki bodo imeli zelo nepričakovano komponento: AMD-jev grafični čip. Trenutno je na trgu serija U osme generacije, kar so ultravarčni 15-vatni procesorji. Ti imajo vgrajen grafični čip, ki ni v svoji srži ni bistveno drugačen kot v šesti generaciji. V seriji H, ki bo imela deklarirano porabo do 45 W vatov, pa bo Intel uporabil EMIB. To je okrajšava za Embedded Multi-Die Interconnect Bridge, kar je nov način povezave (interconnect) med različnimi čipi na isti silicijevi rezini. V primerjavi s prejšnjimi povezavami bo EMIB omogočal hitrejšo komunikacijo in gostejše pakiranje. EMIB je Intel premierno preizkusil s FPGA-ji.

Novi procesorji bodo tako imeli Intelov centralni procesor, naslednjo generacijo...

55 komentarjev

Intel izdal nova procesorja Core i9 s 16 in 18 jedri

Slo-Tech - Intel je uradno izdal in začel prodajati procesorja s 16 in 18 jedri za namizne računalnike. Procesorja Core i9-7980XE in 7960X sta neposredna konkurenta AMD-jevim Threadripperjem, ne sicer po ceni, kjer jih močno prekašata, temveč po zmogljivostih, kjer sta tudi nekoliko boljša. Močnejši model stane zajetnih 2000 dolarjev, šibkejši pa 1700 dolarjev. Poglejmo, kaj za ta denar dobimo.

Core i9-7980XE ima 18 jeder s HyperThreadingom, kar se prevede v 36 niti. Teče z osnovno frekvenco 2,6 GHz, začasno pa ga lahko v načinu Turbo pospešimo na 4,4 GHz. Ima 24,75 MB predpomnilnika L3 in 1 MB predpomnilnika L2 za vsako jedro, podpira štiri pomnilniške kanale...

110 komentarjev

Intel predstavil mobilne procesorje osme generacije

AnandTech - Na trgu procesorjev vlada letos nenavadno pestro dogajanje, ki ga dodatno začinja najnovejša Intelova predstavitev procesorjev osme generacije. Sedmo generacijo so predstavili januarja, potem je trg popolnoma pretresel AMD s svojimi Ryzni in Threadripperji, sledili so Intelovi procesorji Skylake-SP Xeon, sedaj pa je pred nami osma generacija. Gre za prve štiri predstavnike osme generacije, ki sodijo v družino U, ki je namenjena prenosnikom. Vsi imajo štiri jedra in tako podpirajo osem niti.

V spodnjem delu spektra najdemo Core i5-8350U in i5-8250U, ki imata 6 MB tretjenivojskega predpomnilnika in tiktakata z 1,6 oziroma 1,7 GHz, kar lahko navijemo do 3,4 oziroma 3,6 GHz v načinu Turbo. Staneta slabih tristo dolarjev. Stotaka dražja sta i7-8650U in i7-8550U,...

2 komentarja

Intelovi 10-nm procesorji se odmikajo

AnandTech - Intel se je očitno res ustrašil AMD-ja, ki mu je po več letih zaostanka s procesorji Ryzen Threadripper uspel veliki met, saj so cenejši in zmogljivejši od trenutnih Intelovih procesorjev Core i9. Intel se je odločil nenavadno zgodaj predstaviti novosti, ki šele prihajajo, s čimer so več kot očitno želeli pomiriti tudi vlagatelje in stranke. Intel namreč tudi že zelo dolgo časa ni zmanjšal litografije novih procesorjev.

Aktualni procesorji Kaby Lake so namreč procesorji v drugi generaciji 14-nm tehnologije, kar Intel komercialno označuje 14nm+. Tudi prihajajoči Coffee Lake bo še vedno v 14 nm, kar bo Intel kot tretjo generacijo označil s 14nm++. Pričakovali smo, da mu bo sledil Cannon Lake na 10 nm (10nm+, torej druga...

89 komentarjev

Znane podrobnosti o Intelovih procesorjih Core i9

PC World - Avgust je tu, z njim pa tudi Intelovi novi procesorji Core X (oziroma Core i9). Procesorje je Intel najavil že pred časom, a neznanka so ostali hitrosti 12-jedrnih in zmogljivejših procesorjev in poraba energije. Intel je sedaj zakrpal tudi te vrzeli in nam postregel z vsemi potrebnimi informaciji. Hkrati smo dobili prve teste in primerjave z AMD-jevimi Threadripperji, ki kažejo, da je AMD-ju res uspelo pripraviti konkurenčen procesor, ki je v nekaterih aspektih celo boljši. A lepo počasi.

Intel Core i9-7920X, ki ima 12 jeder (24 niti) s frekvenco 2,9 GHz in turbo načinom 4,3-4,4 GHz, bo prispel 28. avgusta. Više na lestvici najdemo še Core i9-7940X s 14 jedri s frekvenco 3,1 GHz (turbo 4,3-4,4 GHz), i9-7960X s 16 jedri s frekvenco 2,8 GHz (turbo 4,2-4,4 GHz)...

47 komentarjev

Intelovi novi procesorji Coffee Lake terjajo nove plošče

AusPCWorld - Na internet je precej nespametno ušla informacija, da prihajajoča generacija procesorjev Coffee Lake (Core i-8xxx) ne bo združljiva s trenutnimi matičnimi ploščami serije 200, na kateri tiktakajo procesorji Kaby Lake, čeprav bo podnožje LGA1151 fizično enako. Potrebovali bomo nove plošče serije 300. Takšne informacije Intel običajno razkrije šele ob uradni predstavitvi procesorjev, to pot pa je vest ušla podjetju ASRock, ki proizvaja matične plošče. V odgovoru na vprašanje na Twitterju so uporabniku odgovorili, da prihajajoči procesorji ne bodo podpirali obstoječih plošč. Očitno je ASRock kmalu spoznal, da so s tem prelomili kakšno zavezo, saj so odgovor kmalu pobrisali, a duh je ušel iz steklenice.

Seveda je mogoče, da ima ASRock napačne informacije, ker...

57 komentarjev

AMD-jevi Threadripperji prihajajo avgusta

AMD Ryzen Threadripper, AMD Ryzen Mobile in evrocent

PC World - AMD je razkril podrobnosti novih procesorjev iz družine Ryzen Threadripper, ki bodo na voljo že prihodnji mesec. Ryzen Threadripper 1950X bo imel 16 jeder (torej 32 niti), ki bodo tekla s frekvenco 3,4 GHz oziroma 4,0 GHz v načinu Turbo. Nekoliko šibkejši bo Threadripper 1920X, ki bo imel 12 za odtenek hitrejših jeder s 3,5 GHz (Turbo 4,0 GHz). Oba bosta podpirala 64 vodil PCIe 3.0, štiri kanale pomnilnika DDR4 in ležišče TR4 na veznem naboru X399. Močnejši predstavnik bo stal 1000 dolarjev, šibkejši pa 800 dolarjev. Od daleč je videti, da z njima AMD konkurira Intelovemu Skylake-X. Tam za 1000 dolarjev 10 jeder s 3,3 GHz in 44 PCIe 3.0 vodili (Core i9-7900X), stopničko niže pa za 600 dolarjev osemjedrni procesor z 28 PCIe 3.0.

Povsem primerljivi Intelovi...

40 komentarjev

Intel predstavil nove Xeone

AnandTech - Intel je predstavil nove procesorje Xeon SP (scalable processor), ki smo jih skupaj s poimenovanjem po žlahtnih kovinah napovedali že pred dvema mesecema. Novih modelov je več kot 50, zato jih nima smisla naštevati in primerjati vsepovprek. Podrobne sezname so pripravili na Anandtechu, mi pa si poglejmo le ključne poudarke.

Za razliko od AMD-ja se je Intel odločil za popolno segmentacijo strežniškega trga. Procesorji prihajajo v barvnih oznakah platinast, zlat, srebrn in bronast ter imajo do 28 jeder. Ta so nameščena v dvodimenzionalni mreži in ne več v krožni orientaciji, saj so s tem zmanjšali število vozlišč, ki jih morajo podatki prepotovati, da dosežejo poljubno jedro. Naslednji dodatek je skupina ukazov AVX512, ki prinašajo vektorsko aritmetiko z natančnostjo 16 mest s plavajočo...

23 komentarjev

AMD predstavil procesorje Ryzen Pro

AnandTech - AMD je izdal novo serijo procesorjev, ki jih je poimenoval Ryzen Pro in s katerimi konkurira Intelovim procesorjem s tehnologijo vPro za poslovni svet. Gre za procesorje Ryzen 3 Pro, Ryzen 5 Pro in Ryzen 7 Pro, ki imajo štiri, šest oziroma osem jeder. V osnovi imajo enake funkcionalnosti kot običajne verzije Ryzen, le da nudijo več varnosti, daljšo garancijo, višjo kakovost in, verjetno, temu primerno ceno. Trenutno še ni znana.

Na dnu razpredelnice najdemo Ryzen 3 Pro 1200 in Ryzen 3 Pro 1300 s štirimi jedri, ki tiktakajo s frekvenco 3,1 (turbo 3,4) GHz oziroma 3,5 (Turbo 3,7) GHz. Oba imata 2 MB drugonivojskega in 8 MB tretjenivojskega predpomnilnika. Malenkost više je Ryzen 5 Pro 1500, ki ima še vedno štiri jedra, a osem niti in enak takt, a 16 MB predpomnilnika L3. Ryzen 5 Pro 1600 ima...

14 komentarjev

Konec linije Itanium

Slo-Tech - Se še spomnite tožb izpred šestih let med HP-jem in Oraclom, ker je slednji opustil razvoj programske opreme za linijo procesorjev Itanium? Sodišče je tedaj razsodilo, da mora Oracle razvoj na podlagi pogodb nadaljevati, pa čeprav je bilo vsem jasno, da bo tudi sam Intel slej ko prej pokopal Itaniuma. To se bo sedaj tudi zgodilo.

Platforma Itanium, ki je že na prelomu tisočletja prinesla 64-bitno računalništvo, a zaradi nezdružljivosti z x86 ni nikdar zaživel širše od strežnikov, je dobila zadnjo iteracijo. Intel je zdaj izdal štiri nove čipe v liniji Itanium 9700 (Kittson), ki so zadnji...

9 komentarjev

Xeoni odslej poimenovani po plemenitih kovinah

AnandTech - Minuli mesec so sicer določeni podatki že ušli na internet, sedaj pa je Intel vse skupaj potrdil še uradno. Procesorji Intel Xeon bodo dobili povsem nova poimenovanja. Namesto dosedanjih E3, E5 in E7 in verzij E/EP/EX bo Intel procesorje Xeon poimenoval podobno kot izdajatelji kreditnih kartic. Osnovni modeli bodo bronasti, zmogljivejši srebrni in zlati, najdražji pa platinasti. Pridevke E/EP/EX pa bo nadomestil enotni SP, ki pomeni Scalable Processor. Prvi procesorji SP se že proizvajajo, na voljo pa bodo sredi leta.

Spremembe so posledica dejstva, da procesorji niso več zgolj procesorji. Dandanes imajo vgrajene različne čipe, denimo za ethernet, Omni-Path ali AVX512 za vektorsko računanje. Po starem modelu smo imeli jedra v variantah LCC (low core count),...

15 komentarjev

Samsung bi lahko še letos s prestola čipov zrinil Intel

Ars Technica - Kraljevina Intela na trgu čipov glede na prihodke od prodaje bi se po napovedih analitikov lahko končala že letos. 24-letnemu primatu podjetja grozi južnokorejski velikan Samsung, ki se je specializiral za izdelavo strojne opreme za mobilne naprave.

Rezultat letošnjega prihodkovnega boja velikanov bo zelo tesen, saj analitiki napovedujejo, da bosta obe podjetji s prodajo čipov ustvarili med 60 in 70 milijardami dolarjev prihodkov. Točka preloma za Samsung naj bi se zgodila v letošnjem drugem poslovnem četrtletju, ko naj bi po napovedih analitikov prodal za 14,6 milijarde dolarjev čipov oziroma za 200 milijonov več kot Intel.

Razlogov za vzpon Samsunga, ki je v javnosti znan predvsem po svojih tablicah, televizijah, prenosnikih in pametnih telefonih, je veliko. Najpomembnejši je zagotovo enormna rast mobilnih naprav v zadnjih letih. In tukaj kraljuje...

6 komentarjev

Ob peti obletnici nov Raspberry Pi

RaspBerryPi - Pred skoraj natanko petimi leti, 29. februarja 2012, je na trg prispel prvi poceni računalnik v velikosti kreditne kartice - Raspberry Pi. Projekt, ki so ga pobudniki začeli snovati že leta 2006, se je začel kot način, kako povečati zanimanje za računalništvo in programiranje pri mladih. Ugotovili so, da manjka poceni in enostavno programljiva strojna oprema, ki bi omogočala sorazmerno hiter vstop v svet programiranja. Rodila se je ideja, ki je šest let pozneje dala izdelek, ki je do danes presegel vsa, tudi najbolj optimistična pričakovanja. Raspberry Pi se še zdaleč ne uporablja zgolj v izobraževanju, temveč je bistveno popularnejši v ostalih segmentih.

Sprva je Raspberry obstajal v dveh modeli (A in B), sčasoma pa smo dobili še kopico novejših izvedenk. Ob...

21 komentarjev

Intel v odgovor na Ryzen močno pocenil procesorje

HotHardware - AMD-jeva predstavitev procesorjev nove generacije Ryzen, ki sodeč po (resda AMD-jevih!) preizkusih pometejo tudi s precej dražjo Intelovo konkurenco, je že prinesla prve otipljive prednosti za potrošnike, pa čeprav se bodo začeli prodajati šele v četrtek. Intel je korenito znižal cene nekaterih svojih procesorjev, kar se že odraža pri prodajalcih. Zaradi agresivnega nižanja cene ga nekateri že obtožujejo, da želi AMD premagati z dampingom in drugimi sumljivimi praksami. Pojavljajo se poročila, da so Intelovi predstavniki začeli ponujati še občutne rabate in da navijajo za čim hitrejše nakupe, preden bi Ryzeni prišli na trg. Intel si je zaradi nezakonitih praks leta 2009 že prislužil globo Evropske komisije, leto pozneje pa se...

119 komentarjev

AMD predstavil procesorje Ryzen

Slo-Tech - Čakanja je skoraj konec, skrivnosti ni več, AMD pa je nazaj v igri. V San Franciscu je AMD danes razkril prve predstavnike družine Ryzen, s katero bo Intelu vendarle nekoliko premešal štrene. Prednaročila so že začeli pobirati, prodaja pa se prične prihodnji četrtek (2. marca). Vsi trije predstavljeni novinci imajo po osem AMD-jevih novih jeder Zen in so odklenjeni, tako da si jih lahko navijemo. To ni presenetljivo, saj po IPC (instructions per clock) za odtenek zaostajajo za Intelovimi procesorji, a to nadoknadijo drugače.

Najboljši in najdražji je R7 1800X, s katerim AMD neposredno konkurira Intelovemu i7-6900K. Za 500 dolarjev dobimo čip, ki ima osem jeder z...

110 komentarjev

Intel bo še četrtič ostal pri 14 nm

AnandTech - Intel je na dogodku Investor Day v Kaliforniji potrdil, da bodo tudi procesorji osme generacije Core še vedno v večji meri zgrajeni v 14-nm tehnologiji. To bo že četrta generacija procesorjev, ki bo uporabljala isto litografijo, kar priča o koncu ere vztrajnega zmanjševanja velikosti čipov.

Intelov uveljavljeni mehanizem tik-tak, ko so v eni generaciji zmanjšali litografiji, v drugi pa posodobili arhitekturo, in potem vajo ponovili, se je že z družino Kaby Lake poslovil. Broadwellu in Skylaku v 14 nm je namreč sledil enako velik Kaby Lake, in dobili smo tik-tak-tok. Sedaj nam bo medmetov počasi zmanjkalo, osma generacija pa bo nekakšen hibrid. Sestavljala jo bosta tako...

122 komentarjev

AMD-jev preobrat: Ryzen ne bo podpiral Windows 7

Slo-Tech - AMD je za 180 stopinj spremenil svojo pozicijo in izrecno zapisal, da gonilnikov za Ryzen za Windows 7 ne bo. To je precej nenavadno, ker smo še pred tednom dni poročali o ravno obratni zgodbi. Tedaj je AMD uradno izjavil, da bodo procesorji Ryzen v celoti podprti v Windows 7. Sedaj je AMD spremenil mnenje in uradno zapisal, da so procesorje Ryzen sicer preizkušali v operacijskih sistemih več generacij, torej Windows 7 in Windows 10, a bodo podporo in gonilnike ponudili le za Windows 10. Zakaj tako drastična in nagla sprememba, ni jasno.

Bodisi se je nekomu v AMD-ju pred tednom dni zareklo bodisi so ugotovili, da nima smisla podpirati operacijskega sistema, ki ga bo Microsoft pri življenju držal le še tri leta in nima tehnoloških zmožnosti za podporo čisto...

102 komentarja

Ryzen bo za štiri leta

Slo-Tech - Medtem ko se je Intel še donedavna šel ritem družin procesorjev tik-tak, ko so v enem taktu prešli na manjšo litografijo, v drugem pa na novo arhitekturo, bo AMD-jev novi Ryzen z nami ostal štiri leta. Ryzen, v kar se je minuli mesec uradno preimenoval Zen, je bil v razvoju štiri leta in bo vsaj toliko časa tudi rojeval nove procesorje, je na CES-u povedal AMD-jev tehnični direktor Mark Papermaster. Dejal je, da ne bo tik-tak, temveč tok-tok-tok. Tega smo pri AMD-ju v resnici že navajeni, saj je na primer serija K8 vztrajala od leta 2007 do 2010. Bulldozer je izšel leta 2011 in vztrajal s Piledriverjem, Steamrollerjem in Excavatorjem.

Ryzen prihaja v zanimivem času, saj je Intel ravno izdal svoje prve procesorje Kaby...

122 komentarjev

Razkrit Qualcomm Snapdragon 835

Slo-Tech - Iz Qualcomma sporočajo, da se je začela proizvodnja prihajajočega procesorja Snapdragon 835, ki smo ga najavili novembra kot prvi SoC v 10-nm arhitekturi. Ob tej priložnosti so na novinarski konferenci predstavili vse podrobnosti prihajajočega Snapdragona 835. Če smo novembra med njegove odlike, torej manjšo porabo energije, večjo zmogljivost, manjše jedro, postavili veznike ali, je Qualcomm zatrdil, da mora vmes stati beseda in. Snapdragon 835 ne bo le procesor za zmogljive pametne telefone, temveč vstopa tudi v areno navidezne resničnosti.

Ker je zgrajen v 10-nm litografiji, je čip razumljivo manjši in varčnejši. Qualcomm pravi, da ima 35 odstotkov manjšo površino in da porabi 25 odstotkov manj energije, če ga primerjamo s Snapdragonom 820. Poganja osemjedrni Kryo 280 s taktom...

31 komentarjev

AMD Zen bo Ryzen

AnandTech - AMD je predstavil več podrobnosti o svojih procesorjih nove generacije, ki so jih najavili avgusta z imenom Zen. Sedaj vemo, da bo uradno ime čipa Ryzen (izgovori [rájzən]). Znane pa so tudi prve specifikacije modelov, ki bodo izšli že v prvem četrtletju prihodnjega leta.

Prve čipe Ryzen bomo ugledali v družini Summit Ridge, ki bo namenjena dražjim osebnim računalnikom. Šlo bo za polnokrvne 8-jedrne čipe, ki bodo imeli s simultanim večnitenjem 16 niti. Frekvence najhitrejših modelov bodo 3,4 GHz, količina predpomnilnika 4 MB za L2 in 16 MB za L3, poraba energije pa 95 W, kar je bistveno manj od Intelovih Broadwellov-E. AMD je že pred časom kazal, kako tak čip premaga Intelov Core i7-6900K z 3,2 GHz. Namizne procesorje Kaby Lake od Intela pričakujemo januarja,...

71 komentarjev

Qualcommov Snapdragon 835 bo prvi 10-nm SoC

Fudzilla - Qualcomm je danes skupaj s Samsungom napovedal svoj novi SoC Snapdragon 835, ki bo prvi zgrajen v 10-nm tehnologiji. S tem so razkrili skrivnost minulega meseca, ko smo izvedeli le, da je Samsung začel proizvajati prvi 10-nm SoC. Tedaj smo predvidevali, da gre za kakšen Samsungov lasten procesor Exynos, a se je sedaj izkazalo, da to ne drži. Samsung je tedaj začel proizvajati Qualcommov Snapdragon 835 s proizvodnim procesom 10LPE FinFET, s čimer prevzema laskavi naslov prvega 10-nm SoC, ki bo prišel na prodajne police že v začaetku prihodnjega leta. To sta potrdila Keith Kressin iz Qualcomma in Jong Shik Yoon iz Samsunga. Intel se s svojimi 10-nm čipi (Cannon Lake seveda ni SoC) trudi že nekaj časa in jih pričakujemo...

15 komentarjev

Nova lestvica superračunalnikov kaže kitajski vzpon

Slo-Tech - Tudi na najnovejši lestvici najzmogljivejših superračunalnikov ostaja na prvem mestu kitajski superračunalnik. Kitajski Sunway TaihuLight z zmogljivostjo 93 petaflops ostaja na prvem mestu, dolgoletni vodilni Tianhe-2 pa je še drugič zapovrstjo na drugem mestu s 34 petaflops. Med prvo deseterico najdemo dva novinca: na petem mestu je Cori (Crax XC40 s 14 petaflops na Berkleyju), na šestem pa Oakforest-PACS (Fujitsu Primergy CX1640 M1 na Japonskem s 13,6 petaflops).

ZDA in Kitajska sta praktično izenačeni, saj imata obe državi na seznamu 500 najhitrejših superračunalnikov po 171 svojih. Lani jih je imela Kitajska 108, ZDA pa 200, kar jasno priča o trendu. Daleč zadaj je tretjeuvrščena Nemčija z 31 računalniki, sledijo pa Japonska s 27, Francija z 20 in Velika...

17 komentarjev

Intelova Skylake-X in Kaby Lake-X skoraj pripravljena

VR - Zone - Na internet so pricurljale informacije o prihajajoči Intelovi platformi za namizne računalnike Basin Falls X, ki bo vsebovala Skylake-X in Kaby Lake-X ter nadomeščala Broadwell-E. Procesorji, ki bodo sedli na novo podnožje LGA2066, bodo prispeli v tretjem četrtletju prihodnjega leta. Najprej bodo izšli Skylaki, kmalu za njimi pa še Kaby Lake. Intel že proizvaja prve testne primerke, so povedali viri blizu podjetja.

Menjava podnožja je že standard, saj so imeli Nehalem in Westmere/Gulftown LGA 1366, Sandy Bridge-E in Ivy Bridge-E LGA2011, Haswell-E in Brodwell-E pa LGA2011v3. Kaby Lake-X bodo na voljo v štirijedrni izvedbi s 16 vodili PCIe 3.0 in dvokanalnim pomnilnikom DDR4 (poraba energije do 112 W), medtem ko bo Skylake-X ponujal šest, osem ali deset jeder s 44/28 vodili PCIe in...

59 komentarjev

Samsung začel proizvodnjo 10-nm SoC

Samsung - Medtem ko o Samsungu te dni največ beremo zaradi težav z najnovejšim telefonom, so v južnokorejskem gigantu kot prvi na svetu uspešno zagnali množično proizvodnjo integriranih čipov SoC (System-on-Chip) v 10-nm tehnologiji FinFET s proizvodnim procesom LPE. V primerjavi s 14-nm predhodnikom je novinec 30 odstotkov manjši, 27 odstotkov zmogljivejši ali 40 odstotkov varčnejši, zagotavljajo v Samsungu. Realnost bo bržkone nekje vmes, saj nima smisla optimizirati zgolj ene karakteristike.

To seveda ni najmanjša litografija v absolutnem merilu, saj je IBM že izdelal tudi 7-nm čip, je pa najmanjša komercialno dostopna in prva za SoC. Prehod na čedalje manjše litografije ni več tako enostaven, kot je bil nekdaj. Celo veliki Intel je moral prehod na 10 nm nekoliko...

22 komentarjev

Raspberry Pi z 10 milijoni prodanih enot ruši rekorde

Slo-Tech - Raspberry Pi se je v štirih letih prodal v 10 milijonih izvodov, s čimer je postal najbolje prodajan britanski računalnik. Do letošnjega februarja je ta naziv držal Amstrad PCW, a ta je bil iz nekih povsem drugih časov. Raspberry Pi, računalnik v velikosti kreditne kartice, je svojo pot začel kot projekt računalniškega opismenjevanja mladine in učenja programiranja, a je v teh štirih letih več kot prerasel svoje začetne ambicije in je našel mesto tudi pri številnih domačih in profesionalnih razvijalcih. Danes predstavlja tudi enega najlepših dokazov, da za uspeh ni treba imeti sedeža v Silicijevi dolini.

Danes obstaja Raspberry Pi v številnih verzijah, ki stanejo od 5 dolarjev (Raspberry Pi Zero) do 120 dolarjev, koliko...

47 komentarjev

Intel licenciral ARM, a le za stranke

Bloomberg - Intel je minuli teden na vsakoletnem dogodku Intel Developer Forum razkril, da je z ARM-jem sklenil dogovor o licenciranju. Ta mu daje pravico, da za svoje stranke v lastnih obratih proizvaja čipe z arhitekturo ARM.

Intel je ugotovil, da se v pametne telefone in druge prenosne naprave po redni poti ne bodo prebili. Njihovi procesorji so izvrstni za namizne računalnike in strežnike, ko pa postavimo energijsko učinkovitost na prvo mesto, ARM nima prave konkurence. To je slaba novica za Intel, saj se trgi osebnih računalnikov počasi ohlaja, medtem ko je rast trga prenosnih naprav še vedno zdrava.

Po drugi strani pa ima Intel ogromne proizvodne kapacitete, ki jih prodaja tudi drugim podjetjem. To je začel prejšnji izvršni direktor Paul...

6 komentarjev

AMD-jev Zen bo še malo počakal

Ars Technica - AMD-jevi procesorji nove arhitekture Zen, ki so jih skupaj z enotnim podnožjem napovedovali za zadnje letošnje četrtletje, bodo nekoliko zamudili. AMD pravi, da bomo prve primerke dočakali prihodnje leto. So pa na novinarski konferenci v San Franciscu za vse nestrpneže razkrili več podrobnosti in pokazali, kako hitri naj bi bili novi čipi.

Že od prej vemo, da bodo procesorji Zen zgrajeni v 14-nm tehnologiji FinFET in okrog 40 odstotkov hitrejši od trenutnih AMD-jevih procesorjev (merjeno v ukazih na takt, IPC). Imeli bodo do 32 jeder (odvisno od modela) in pravo večnitenje (Symmetrical Multi Threading), podpirali pa bodo DDR4 in PCIe 3.0. Sedaj AMD razkriva še, da bo tretjenivojskega predpomnilnika 8 MB, izboljšan pre-fetcher, da bo drugonivojskega...

91 komentarjev

Po malinah še čebula: Onion Omega2

Slo-Tech - Z Raspberry Pi se je začela doba majhnih in poceni kartičnih računalnikov, ki so hitro osvojili srca entuziastov po celem svetu. Če je Raspberry Pi velik kot kreditna kartica, potem je konkurent Onion Omega2 še manjši. Podobno kot Raspberry Pi Zero bo stal pet dolarjev in je namenjen ljudem, ki ga želijo uporabiti kot krmilno srce za najrazličnejše domače in polprofesionalne projekte. Medtem ko je Raspberry Pi Zero zmogljivejši, če gledamo surovo moč, in podpira HDMI, ima Omega2 vgrajen Wi-Fi.

Onion Omega2 sestavlja procesor s frekvenco 580 MHz, 64 MB pomnilnika, 16 MB prostora za trajno shranjevanje in vgrajen 802.11 b/g/n/ Wi-Fi, česar številni sorodni minimalneži nimajo. Omega2 je klasični računalnik za Linux...

27 komentarjev

Qualcommov novi prvak Snapdragon 821

Slo-Tech - Proizvajalci mobilnih telefonov pripravijo novo inačico ali celo več vsako leto, medtem ko proizvajalci procesorjev temu noremu tempu ne morejo slediti z revolucijami vsako leto. Novosti vseeno pridno prihajajo, le da se napredek pač meri v odstotkih. Isto velja tudi za Qualcommov nov procesor Snapdragon 821, ki prinaša približno 10 odstotkov več zmogljivosti kakor Snapdragon 820.

Pohitritev je posledica višjega takta, saj bo štirijedrnik Snapdragon 821 tiktakal z 2,4 GHz, medtem ko je Snapdragon 820 tekel pri 2,2 GHz. Zapisano velja za hitrejši jedri Kryo, medtem ko bo počasnejši par tiktakal z 1,8 GHz ali 2,0 GHz, kar je še vedno več od 1,6 GHz v stari verziji. Ob tem Qualcomm poudarja, da novinec ne bo nadomestil starega procesorja, temveč ga bo dopolnil. To z...

11 komentarjev

Enajst let star WRT54GL še vedno prinaša milijone

Ars Technica - Redka je računalniška strojna oprema, ki se uspešno upira zobu časa in tudi po desetletju ostaja skoraj tako priljubljena kot ob izidu. Seveda pogosto najdemo zelo stare sisteme, še posebej v kakšnih podjetjih ali javnem sektorju, a ti so tam ostali zato, ker bi bila nadgradnja predraga, prezapletena ali kaj podobnega, ne pa ker bi se tovrstni sistemi še vedno prodajali. Potem pa je tu brezžični usmerjevalnik WRT54GL.

Dobro desetletje star kos strojne opreme se še vedno prodaja v nezanemarljivih količinah in proizvajalcu Linksys še vedno vsako leto navrže lepe denarje. Točnih številk Linksys ne razkriva, še vedno pa z njim zaslužijo več milijonov, je dejal Vince La Duca iz Linksysa. V 14 letih so prodali 31 milijonov usmerjevalnikov iz družine WRT54G, izmed...

77 komentarjev

Bristol Ridge in Stoney Ridge sta tu

Slo-Tech - Ker bo do konca tedna v tajvanskem Tajpeju potekal Computex, si predstavitve novih čipov kar sledijo. AMD je tako danes predstavil tudi sedmo generacijo svojih APU-jev, ki nosi imeni Bristol Ridge in Stoney Ridge. To je prva posodobitev AMD-jevih APU-jev po lanskem maju, ko smo dobili Carrizo. V osnovi gre za jedro Excavator in grafične čipe Radeon R7/R5/R4/R2. AMD obljublja, da je nova generacija 20 odstotkov hitrejša od Carriza, v grafičnih opravilih pa kar za tretjino. To je osupljivo, saj je osnova enaka kot v šesti generaciji - Excavator. Skupno je AMD predstavil devet izdelkov - v družino Bristol Ridge sodijo dražji in zmogljivejši FX, A12 in A10, v Stoney Ridge pa šibkejši A9, A6 in E2.

...

110 komentarjev

Intel predstavil 10-jedrni procesor za namiznike

Intel - Intel je na sejmu Computex, ki te dni poteka na Tajvanu, predstavil svoj doslej najzmogljivejši procesor za uporabo v namiznih računalnikih. Core i7-6950X je prvi, ki ima 10 jeder z osnovno frekvenco 3,0 GHz (Turbo Boost 3.0 jih pospeši do 3,5 GHz) in 25 MB predpomnilnika. Intel pravi, da je novi procesor za 35 odstotkov hitrejši od Core i7-5960X in dvakrat hitrejši pri 3D-izrisu kakor štirijedrni Core i7-6700K. Desetjedrni procesorji za strežnike, torej družina Xeon, so z nami že od leta 2011, a tu gre za vendarle povsem drugo ligo.

Poleg najmočnejšega novinca so predstavili še nekaj šibkejših modelov, in sicer osemjedrnega i7-6900K s taktom 3,2 GHz in 20 MB predpomnilnika, šestjedrnega i7-6850K s taktom 3,6 GHz in 15 MB predpomnilnika ter i7-6800K s prav tako šestimi jedri pri 3,4 GHz....

29 komentarjev

ARM-jevi preizkusni čipi v 10 nm

Slo-Tech - Iz ARM-ja prihajajo dobre novice, saj so njihovi čipi v 10-nm tehnologiji FinFET že zelo zelo blizu. Kot so sporočili iz podjetja, so TSMC-ju že decembra poslali izgotovljen dizajn novih čipov v manjši litografiji (tapeout), v naslednjih dneh pa pričakujejo prve proizvedene primerke. Za zdaj bo šlo za preizkusne čipe, ki še ne bodo imeli vseh funkcionalnosti, a tudi komercialne primerke za množično prodajo pričakujemo kmalu.

Pomemben je tudi podatek, da imajo ti testni čipi novo procesorsko jedro Artemis, medtem ko je grafični del Mali enak kot v sedanjih čipih. Tako imenovani testni čipi so namenjeni tako ARM-ju kakor TMSC-ju, da prilagodita orodja in proizvodni postopek za kar najboljše rezultate. V trenutnem čipu so 4-jedra, v končnih izvedbah pa bomo imeli tudi takšne z...

7 komentarjev

Google pokazal TPU, možgane za igralcem goja

Google - Google nas je popeljal korak bliže odgovora na vprašanje, kako neki je AlphaGo letos v starodavni igri go zmlel najboljšega Zemljana Leeja Sedola. Jasno je, da je Googlov AlphaGo uporabljal strojno učenje, a to samo po sebi seveda ni dovolj. Če bi se šel strojno učenje na prenosnem računalniku, bi Lee Sedol še vedno prepričljivo zmagal. AlphaGo je imel namensko strojno opremo, in to zelo močno, je končno razkril Google.

Skrivni projekt TPU so začeli že pred leti in je letos napredoval do komercialno zanimivega izdelka. TPU pomeni tensor processing unit in pri strojnem učenju nudi za velikostni razred boljše zmogljivosti od klasičnih procesorjev pri enaki porabi energije....

4 komentarji

HP predstavil najtanjši prenosnik na svetu

Slo-Tech - Medtem ko prvi simbol tankosti, Applov MacBook Air, v debelino meri 17 milimetrov, s čimer je izenačen z Lenovo LaVie, je HP konkurenco preskočil kar za razred in predstavil prenosnik z debelino 10,4 milimetra. Sliši se zelo podobno kot na primer 12,5-mm MacBook 12, a razlika je opazna. HP Spectre ima 13,3-palčni zaslon, zelo spodobno notranjost in zavidljivo avtonomijo.

Najprej k specifikacijam. V tankem ohišju dimenzij 32,5 x 22,9 cm dobimo zaslon z ločljivostjo 1920 x 1080 (IPS matrika, Gorilla Glass 4), procesor serije Intel Core i5 ali i7 (družina Skylake), 8 GB pomnilnika in 256 GB SSD, kar skupaj tehta 1,1 kg. Pri normalni uporabi baterija zdrži dobrih devet ur, vse skupaj pa poganja Windows 10. Ima tri priključke USB-C (dva s...

53 komentarjev

Intelov tik tak je mrtev

Slo-Tech - Zadnje desetletje je razvoj procesorjev zaznamoval Intelov pristop tik tak, ko sta si izmenjaje sledili nova družina s pomanjšano litografijo v prejšnji arhitekturi (tik) in nadgradnja arhitekture pri enako veliki litografiji. Družine so si sledile približno v letnem razmaku, a je lani prvikrat zaškripalo. Intel je namreč ugotovil, da je prehod s 14 nm na 10 nm zahtevnejši od pričakovanj, zato bo Broadwellu in Skylaku v 14 nm sledil še Kaby Lake, ki bo tudi v 14 nm. Šele potem si lahko obetamo 10 nm. To je pričakovano, saj je bil že prehod z 22 na 14 nm izjemno težaven, a so tedaj še uspeli s tik tak.

Sedaj je jasno, da zastoj ni enkraten, temveč je Intel pristop tik tak dokončno ubil. To lahko razberemo iz letnega poročila 10-K, v katerem je Intel zapisal, da bo še vsaj naslednji dve litografiji uporabljal tristopenjski cikel, ki se imenuje PAO...

71 komentarjev

Microsoft se je omehčal, podpora za Skylake podaljšana za leto dni

Microsoft - Microsoft se je po prvotnih napovedih, da novih procesorjev starejše verzije Windows (do vključno 8.1) preprosto ne bodo več podpirale, vendarle nekoliko omehčal. Intelovo arhitekturo Skylake bo še mogoče uporabljati na Windows 7 in novejših, medtem ko bo za novejše (npr. Kaby Lake ali AMD-jev Zen) še vedno treba poseči po Windows 10.

V spremenjenih pogojih podpore pojasnjujejo, da se popolna podpora za procesorje z arhitekturo Intel Skylake podaljšuje za eno leto, in sicer na 17. julij 2018. Tudi po preteku tega datuma pa bo Microsoft v nasprotju s predhodnimi načrti še vedno nudil vse kritične varnostne popravke za Windows 7 in novejše na Skylaku, kar bo trajalo do izteka običajne podaljšane podpore (januar 2020 za...

13 komentarjev

Raspberry Pi 3 tudi uradno

RaspBerryPi - Po špekulacijah, ki so izvire iz neuradnih podatkov in pri FCC vloženih dokumentov, imamo tudi uradno najavo nove verzije kartičnega računalnika Raspberry Pi 3 s polnimi specifikacijami. Nismo se ušteli, saj drži, da bo imel povezljivost prek Wi-Fi in Bluetootha ter 64-bitni procesor, ki pa bo za zdaj poganjal le 32-bitno programsko opremo. Prodaja se je začela danes, točno štiri leta po izidu prve verzije, in sicer s ceno 35 dolarjev.

Torej, Raspberry Pi 3 ima vgrajeno podporo za Wi-Fi (le na kanalu 2,4 GHz) in Bluetooth 4.0, torej bo mogoče USB-priključke uporabiti za kaj pametnejšega. Procesor je 64-bitni ARM Cortex A53 z 1,2 GHz, ki ima štiri jedra, kar je približno desetkrat več računske moči, kot je je imel...

34 komentarjev

Raspberry Pi 3 bo imel Wi-Fi in Bluetooth ter 64-bitni procesor

i-programmer - Fenomen Raspberry Pi je na voljo že v več različnih izvedbah, ki imajo različne komponente, a vsem je skupno, da je povezovanje z okolico izključno po žicah. Če želimo Wi-Fi ali Bluetooth, potrebujemo ustrezen pretvornik prek USB ali mrežnega priključka. V naslednji verziji Raspberry Pi 3 se bo to spremenilo, razkrivajo dokumenti, ki so jih vložili pri FCC.

Raspberry Pi 3 bo imel vgrajeno podporo za Wi-Fi (le 2,4 GHz), Bluetooth in Bluetooth LE. Najprej bo izšel model B, ki bo imel poleg tega seveda še standardna vmesnika ethernet in USB, priključek za SD, vhod HDMI in univerzalni 40-pinski priključek (IO). Kaj veliko drugih sprememb razen procesorja, sodeč po dostopnih slikah in dokumentih, ne bo. Po neuradnih informacijah bo imel...

50 komentarjev

Nov ultra varčen ARM-jev dizajn Cortex A32

AnandTech - Zgolj nekaj mesecev po predstavitvi procesorja Cortex A35 je ARM danes pokazal nov ultravarčen procesor Cortex A32. Sicer je A7 in A5 (ki sodita v sedmo generacijo, torej ARMv7-A) nadomestil že A35, a v isto kategorijo so sedaj dodali še A32. Namenjen je uporabi tam, kjer je celo A35 preveč požrešen. A32 namreč porabi še 25 odstotkov manj energije kot A7 ali 10 odstotkov manj od A35.

V številkah to pomeni,
da najšibkejša verzija, ki ima eno jedro s frekvenco 100 MHz, porabi 4 mW ter zasede manj kot četrt kvadratnega milimetra. Seveda bo A32 na voljo tudi v močnejših konfiguracijah, vse do štirijedrnih. Štiri jedra pri 1 GHz bi skupaj porabila 300 mW. Bistvena razlika v primerjavi z A35 je tudi odsotnost podpore za 64-bitne ukaze, ki jih ostali iz serije ARMv8 imajo, s...

25 komentarjev

Rekord v navijanju arhitekture Skylake prek 7 GHz

Slo-Tech - S pojavom večjedrnih procesorjev, ki so jih proizvajalci, roko na srce, začeli razvijati zato, ker takta niso mogli več višati v nedogled, se je tudi pomen navijanja nekoliko izpel, a to ne pomeni, da rekordov ne spremljamo. Absolutni rekord ostaja trdno v lasti arhitekture AMD, kjer so procesor FX-8350 uspeli naviti na astronomskih 8794 MHz, medtem ko je Intelov rekord pri 8543 MHz, kolikor je zmogel Celeron 352. Sedaj pa smo dočakali tudi prvo "sedmico" pri generaciji Skylake, ki tako ekstremnih taktov še ni dosegla.

Intelov procesor Core i7-6700K, ki je tovarniško umerjen na 4,0 GHz in se tovarniško navije (Turbo Boost) na 4,2 GHz, so s tekočim dušikom in pohabljenjem uspeli spraviti...

7 komentarjev

Intel: prihodnost so počasnejši in varčnejši čipi

Slo-Tech - Odkar je Intelov soustanovitelj Gordon Moore pred pol stoletja bistroumno ugotovil, da na enaki površini vsaki dve leti dobimo dvakrat več tranzistorjev, kar z drugimi besedami predstavlja eksponentno povečevanje računsko moči glede na ceno in potratnost, smo se kar razvadili. Inženirji so vsako leto predstavljali nove, boljše, hitrejše čipe, vsakih nekaj let pa so proizvodni postopek prestavili na manjšo litografijo. Fiziki v zadnjem času opozarjajo, da trkamo na skrajne fizikalne meje mogočega, ko gre za zmanjševanje litografije, kjer je fundamentalna omejitev velikost atomov. Če želimo slediti Moorovemu zakonu, pričakujemo preboj z novimi tehnologijami, kot so spintronika, tranzistorji na tunelski efekt ipd. Kaj pa če bo prihodnost drugačna?

Intelov podpredsednik in vodja oddelka za tehnologijo in proizvodnjo William...

91 komentarjev

AMD-jevi novi procesorji

Slo-Tech - Čeprav se je CES končal že pred slabim mesecem in je AMD na njem pokazal nekaj novosti (A10-7890K), vsega tedaj niso razkrili. Tako so lahko danes pokazali nova APU-ja A10-7860K in A6-7470K ter klasičen procesor Athlon X4 845.

Slednji ima štiri jedra Excavator, ki tiktakajo s frekvenco 3,8 GHz, 2 MB drugonivojskega predpomnilnika, osem vodil PCIe 3.0, grafičnega jedra pa seveda nima. Deklarirana poraba električne energije je 65 W, pričakovana maloprodajna cena pa 70 dolarjev (oziroma pri nas evrov). Spomnimo, da je AMD še pred meseci vztrajal, da je idealna poraba Excavatorjev okrog 15-30 W in da so namenjeni rabi v prenosnih napravah, sedaj pa smo dobili namizno verzijo čipa - oziroma malo naviti v principu mobilni čip boljše kakovosti.

Druga zgodba pa sta...

219 komentarjev

AMD končno izdal strežniške procesorje ARM

AMD - AMD je končno začel prodajati svoje procesorje Opteron A1100 SoC iz družine Seattle, ki so zgrajeni na arhitekturi ARM in namenjeni za uporabo v strežniških sistemih. Napovedali so jih že januarja 2014, a so zaradi več zamud in prelaganje luč sveta ugledali šele sedaj.

Procesorji imajo štiri ali osem 64-bitnih jeder A57, ki tečejo s taktom 1,7 do 2,0 GHz. Drugonivojskega predpomnilnika je 4 MB, tretjenivojskega pa 8 MB. Pomnilniški krmilnik podpira DDR ali DDR4, ki ga lahko skupaj uporabimo do 128 GB. Šibkejše jedro A5 skrbi za nadzor sistema, ima pa tudi namenski čip za šifriranje in stiskanje, 8 vodil PCIe 3, 14 SATA3 in dva priključka za desetgigabitni ethernet.

Modeli so trije, dva imata osem jeder (A1170 in A1150), eden pa štiri (A1120). Osemjedrnika imata deklarirano...

26 komentarjev

Hrošč v Intelovih procesorjih

Ars Technica - Intel je potrdil, da imajo njihovi procesorji iz družine Skylake (šesta generacija Core) hrošča, ki pri nekaterih ukazih povzroči sesutje ali zmrzovanje sistema. Napaka se pojavlja na različnih osnovnih ploščah, pomnilniških modulih in operacijskih sistemih, kar pritrjuje dejstvo, da je problem resnično v samem procesorju. Problem bo mogoče rešiti z nadgradnjo BIOS-a, ki bo preprečil izvedbo problematičnih ukazov s problematičnimi vhodnimi podatki.

Hrošč je ponovljiv, in sicer ga je najlaže pridelati z uporabo programa za iskanje Mersennovih praštevil Prime95. Če izberemo eksponent 14.942.209, bo po nekaj minutah ali urah prizadet sistem postal neodziven. Ker je Prime95 preizkušen kos programske opreme, ki ga uporablja...

37 komentarjev

CES: AMD-jevi procesorji Zen z enotnim podnožjem AM4

PC World - Trenutno ponuja AMD procesorske čipe za tri vrste podnožij, v prihodnosti pa bodo temu naredili konec. Nova arhitektura Zen, ki prihaja letos, bo uvedla poenoteno podnožje AM4 za vse vrste procesorjev, kar bo precej poenostavilo nadgradnje in prehode.

Danes sedejo AMD-jevi čipi na AM1, FM2+ in AM3+, odvisno od vrste. Athloni in Semproni (Kabini), ki so v resnici sistemi na čipu (SoC), sedijo na AM1, saj imajo vgrajene krmilnike za USB, SATA in pomnilnik. APU-ji uporabljajo ležišče FM2+, saj imajo integriran severni most, medtem ko južnega zagotavlja osnovna plošča. Klasični procesorski čipi FX pa sedejo na podnožje AM3+, plošča pa jim zagotavlja severni in južni most.

Odslej bodo vsi sedli na AM4. V novi arhitekturi Zen se bo družina APU-jev imenovala Bristol Ridge, medtem ko...

91 komentarjev

Amazon postal proizvajalec čipov

Slo-Tech - Amazon že dolgo ni več le internetna knjigarna, sedaj pa so nabor svojih dejavnosti še razširili. Pred natanko letom dni so prevzeli izraelsko podjetje Annapurna Labs, ki sedaj napovedala lastno družino procesorskih čipov Alpine na arhitekturi ARM, ki jih bodo prodajali pod znamko Amazon. Šlo bo za generacijo 32-bitnih ARMv7 in 64-bitnih ARMv8.

Namenjeni bodo predvsem usmerjevalnikom, predvajalnikom večpredstavnostnih vsebin, diskovnim poljem (NAS), in napravam IoT. To pomeni, da bodo v prihodnosti Asusove, Netgearove in Synologyjeve naprave dobile Amazonove čipe, pravijo v Annapurna Labs, mogoče pa še kdo drug. Amazonovih čipov tako ne boste mogli kupiti v njihovi spletni trgovini niti jih naročiti kje drugje, saj...

0 komentarjev

Nekateri hladilniki ukrivljajo Intelove Skylake

Slo-Tech - Po aferi bendgate se s sorodnimi težavami ubada Intel, ki so mu jo zagodli proizvajalci hladilnikov za procesorjev. Nekateri lastniki novih Intelovih procesorjev iz družine Skylake, ki jih hladijo hladilniki proizvajalca Scythe, so namreč ugotovili, da so njihovi procesorji zviti, ležišča na matični plošči pa poškodovana. Razlog naj bi bili neprimerni, pretežki hladilniki.

Intel je dejal, da bodo incident preiskali, a da ne vidijo razlogov za pritožbe, saj imajo novi procesorji povsem enake specifikacije kot starejši - zdržijo 220 N statične obremenitve. Res pa je, da imajo tanjši substrat od predhodnikov, ki je posledica nove proizvodne tehnike. Očitno so bili starejši precej bolj žilavi, kot so navajale uradne specifikacije, zato so si tako proizvajalci hladilnikov kakor...

77 komentarjev

Raspberry Pi Zero pošel že prvi dan

Slo-Tech - Nad najnovejšim in predvsem najcenejšim izdelkom iz družine Raspberry Pi Zero so se ljudje tako navdušili, da so v enem samem dnevu pokupili vse razpoložljive zaloge. V 24 urah so prodali 20.000 primerkov, hkrati pa so jih še 10.000 brezplačno razdelili kupcem revije MagPi. Ustanovitelj fundacije Eben Upton je dejal, da bi se lahko bili že navadili, a da jih navdušenje vsakokrat znova preseneti. Medtem ko ljudje poizkušajo dobiti še kakšen primerek v manj obleganih in bolj odročnih trgovinah, tovarna v valižanskem Pencoedu s polno paro proizvaja nove.

Zato ni presenetljivo, da so se na Ebayu že pojavili preprodajalci Raspberry Pi Zero, ki uspejo za posamezen primerek iztržiti do 50 funtov oziroma desetkrat od redne...

50 komentarjev

Bi pivo ali računalnik Raspberry Pi Zero?

RaspBerryPi - Že originalni Raspberry Pi je bil poceni, saj smo najcenejšo verzijo dobili za 25 dolarjev, sedaj pa je ekipa predstavil z naskokom najcenejši računalnik. Raspberry Pi Zero stane 5 dolarjev in prinaša povsem solidne specifikacije. V njem tiktaka Broadcom BCM2835 z jedrom ARM11 frekvence 1 GHz, kar je celo 40 odstotkov hitreje kot v prvi verziji Raspberryja Pi, skupaj s 512 MB pomnilnika. Na ploščici, ki meri 65 x 30 x 5 milimetrov najdemo še režo microSD, priključek mini-HDMI, micro-USB, nastavek za 40-pinski GPIO ter nastavek za kompozitni video vhod. Wi-Fi, ethernet in podobno si bomo morali priskrbeti sami prek USB-vrat.

Raspberry Pi Zero je v Veliki Britaniji, od koder prihaja - izdelujejo ga namreč v...

45 komentarjev

Kaj bo prinesla nova Intelova družina Kaby Lake

Slo-Tech - Intel je julija presenetil z napovedjo, da se za nedoločen čas poslavljajo od uveljavljenega načina izdaje novih družin procesorjev, ki so smo ga popularno imenovali tik-tok. Najprej so obstoječo arhitekturo pomanjšali v manjšo litografijo, družino kasneje so na isti litografiji izdali novo arhitekturo, in tako naprej. V 14 nanometrih smo najprej dobili Broadwell, pred kratkim Skylake, prihodnje leto pa pride še Kaby Lake, ki je Cannonlake odrinil v leto 2017. O Kaby Lake nismo vedeli nič oprijemljivega, razen da bo še vedno 14-nm arhitektura. Sedaj so na internet ušli prvi konkretni podatki, kakšen bo Kaby Lake in kaj bo prinesel. Verjamemo jim lahko toliko, kot verjamemo kitajski strani Benchlife.info, od koder izvirajo.

Da Intel za prihodnje leto...

24 komentarjev

Intel bojda pripravlja 10-jedrni Broadwell-E

Extremetech - Na internet so pricurljale neuradne informacije, da Intel pripravlja naslednika Haswella-E, ki bo imel 10 jeder (20 niti s HyperThreadingom) v najmočnejši konfiguraciji. Obstajale naj bi štiri inačice, in sicer poleg že omenjene i7-6950X s 25 MB predpomnilnika še osemjedrni i7-6900K z 20 MB ter šestjedrna i7-6850K in i7-6800K s 15 MB. Kot je že v navadi, bodo verzije z manj jedri imele višji takt (3,4 in 3,6 GHz), medtem ko 10-jedrnik tiktakal le s 3,0 GHz. To so povsem fizikalne omejitve, ki pa se jih da z navijanjem pomakniti sorazmerno više, pa tudi sami po sebi procesorji že podpirajo način Turbo. Najzmogljivejši Intelovi procesorji namreč nimajo zaklenjenih množilnikov. Novi procesorji naj bi prispeli spomladi.

Najzanimivejši je seveda i7-6950X, ki bo nadomestil i7-5960X in prinesel dve dodatni jedri. Nad njim ne bodo navdušeni ravno igralci...

93 komentarjev

Nvidiina ploščica Jetson TX1 za pametnejše naprave

Nvidia - Nvdia je predstavila ploščico Jetson TX1 za razvijalce, ki nadomešča lani izdano TK1 in je namenjena uporabi v napravah, ki se morajo učiti. Gre za naprave, ki se zanašajo na dinamične vhodne parametre, kot na primer računalniški vid, prepoznavanje obrazov, avtonomni letalniki ipd. TX1 bo namenjena razvijalcem in bo glede na njihove potrebe na voljo v dveh paketih.

Osnovna ploščica v velikosti kreditne kartice ima Tegrin X1 SOC, le da ima izključno jedra A57 z 2 MB drugonivojskega predpomnilnika in nič A53. Grafični čip je Maxwellov z 256 jedri ter 4 GB pomnilnika LPDD4 (hitrost 25,6 Gb/s), vse skupaj pa porabi manj kot 10 W električne energije. Nvdiia je šla celo tako daleč, da primerja zmogljivosti z Intelovim Core i7 6700K, a hkrati dodajajo, da "le v...

10 komentarjev

Intel uradno izdal Skylake

Ars Technica - Intelovi procesorji iz družine Skylake so po nekajmesečni zamudi tudi uradno izšli, čeprav sta prva primerka na plano pokukala že pred mesecem dni. Procesorji Skylake so tako kot Broadwell zgrajeni v 14-nm tehnologiji, isto pa bo veljalo tudi za naslednike Kaby Lake. Glavne odlike Skylaka so večja računska moč (tako v splošnem kakor v grafičnem delu) in nižja poraba energije.

Novi procesorji
za hibride, tablične računalnike in ultralahke prenosnike (linija Y) bodo imeli oznake Core m3, Core m5 in Core m7, izšel pa bo tudi en Pentium. Kakšnih bistveni razlik med prvimi tremi ne bo, saj bodo imeli vsi dve jedri (štiri niti), grafiko Intel HD 515, 4 MB L3 predpomnilnika in deklarirano porabo 4,5 W. Bistvena razlika bo v frekvenci, ki bo segala od 900 MHz do 1200...

155 komentarjev

Prihaja Qualcomm Snapdragon 820 s poudarkom na grafiki

Slo-Tech - Qualcomm bo konec leta izdal naslednika najmočnejših Snapdragonov, ki se bo imenoval Snapdragon 820, v prvih napravah pa se bo pojavil v začetku prihodnjega leta, so povedali na konferenci Siggraph. Glavna novost je grafika. Imel bo novo grafično jedro Adreno 530, ki naj bi bilo v primerjavi z Adrenom 430 (iz Snapdragona 810) 40 odstotkov hitrejše in obenem 40 odstotkov varčnejše. Prihranki so posledica prehoda na uporabo tranzistorjev FinFET (s tridmenzionalnimi vrati med izvorom in ponorom), v 14 nm Samsungovem ali 16 nm TSMC-jevem procesu. Podpira izris slike v resoluciji 4K s 60 sličicami na sekundo (prek HDMI 2.0). Adreno 530 je zgrajen z mislijo na navidezno resničnost, do tod tudi potreba po izrisu videa v visoki ločljivosti dveh stereoskopskih kamer, ki ji je...

7 komentarjev

Intelovi Xeoni prihajajo tudi v prenosne računalnike

Intel - Intelovi procesorji iz družine Xeon, ki so bili doslej rezervirani za strežnike in zmogljive delovne postaje, prihajajo tudi v prenosne računalnike. Sicer jih je bilo že sedaj moč dobiti v butičnih prenosnikih, kamor so sestavljavci tlačili namizne procesorje, a to je bil slab kompromis tako z vidika velikosti, kakor tudi porabe energije in gretja. Zato razveseljuje novice, da prihajajo čisto pravi mobilni čipi Xeon.

Še letos bodo izšli procesorji Xeon E3-1500M v5, ki sodijo v arhitekturo Skylake in so tako zgrajeni v 14-nm litografiji. Seveda bodo imeli vse pomembne arakteristike Xeonov, torej pomnilnik ECC ter vPro. Potem bo tu še priključek Thunderbolt 3 (USB-C), za katerega...

12 komentarjev

Intelova prva procesorja iz družine Skylake

Slo-Tech - Intel je predstavil prva procesorja iz šeste generacije, torej iz družine Skylake, ki bi bila sicer morala že iziti, a so jo zamaknili. Novinca prihajata iz zgornjega dela spektra in sta namenjena zahtevnejšim kupcem z globljim žepom.

Intel Core i7-6700K teče z osnovno frekvenco 4,0 GHz in ga je mogoče poganjati na 4,2 GHz (TurboBoost), medtem ko Core i5-6600K teče s 3,5 GHz in gre s TurboBoostom do 3,9 GHz. Potrebovali bomo plošče v veznim naborom Z170, torej bo za nadgradnjo treba zamenjati vsaj še matično ploščo (bo pa...

149 komentarjev

Za zdaj konec Intelovega ritma tik-tak

Ars Technica - Intel že od leta 2007 nove družine procesorjev predstavlja v ritmu tik tak; to pomeni, da v prvi generaciji (tik) izvedejo prehod na manjšo litografijo brez večjih arhitekturnih sprememb, v naslednji generaciji pa na litografiji iste velikosti arhitekturo znatno izboljšajo (tak). Zmanjševanje litografije postaja čedalje težje, zato bo vsaj na trenutni litografiji sledila še tretja generacija. Dobili smo tik-tak-tok.

Prvi procesorji v 14 nm so bili iz družine Broadwell, sedaj pa jim bo sledila družina Skylake. Pričakovali so, da bo naslednja družina Cannonlake zgrajena že v 10 nm, a se to še ne bo zgodilo. Intelov izvršni direktor Brian Krzanich je potrdil, da je prehod s 14 nm na 10 nm...

60 komentarjev