» »

Intel predstavil trinajsto generacijo procesorjev Core za prenosnike

Intel predstavil trinajsto generacijo procesorjev Core za prenosnike

vir: Intel
Intel - Sejem CES so pri Intelu izrabili za lansiranje dveh novih linij procesorjev: mobilnih izvedenk platforme Raptor Lake in pa namizniških inačic brez odklenjenega množilnika takta.

Lansko jesen so v Intelu splovili 13. generacijo procesorjev Core, na osnovi arhitekture Raptor Lake. Pričeli so z najmočnejšimi modeli za namizne računalnike, na Cesu 2023 pa spisek popolnjujejo še s preostankom in pa izvedenkami za prenosne računalnike, ki jih bodo proizvajalci na sejmu tudi množično najavljali. V prvem primeru to pomeni namizniške modele brez pripone K, s katero v Santa Clari tradicionalno označujejo odklenjen množilnik frekvenc in so deklarirano namenjeni navijanju ... kar pa s seboj v novejših časih nosi še druge pomembne podrobnosti. Spisek novih čipov namreč kaže, da so različice "ne-K" počez po spisku šibkejše, saj imajo precej nižje takte v osnovnem režimu delovanja in posledično tudi nižjo porabo. Medtem ko ima na primer Core i9-13900K osnovno frekvenco P-jeder pri 3300 MHz in nazivno porabo 125 W, pa i9-13900 deluje pri zgolj 2000 MHz in 65 vatih. Novost so tokrat verzije s pripono T, ki označujejo še varčnejše modele, z nazivno porabo 35 W. Število jeder po drugi plati povsod ostaja enako.

Na področju prenosnikov je nova generacija neposredna zamenjava za predhodno, saj se enako kot pri namizniških izvedenkah od nje razlikuje pretežno v frekvencah in sem ter tja dodanih jedrih-E. Podjetje se je odločilo izprsiti na zgornjem koncu, saj so v linijo HX, ki označuje najmočnejše modele za "neprenosne prenosnike", zbasali čip s 24 jedri (8P+16E) in turbo frekvenco 5,6 GHz, kar je vsaj na papirju dejansko rekord. Poleg sicer pride še nekaj drobnega tiska: ker gre pri HX za neposreden prenos namizniškega čipa, ne pozna podpore varčnemu pomnilniku LPDDR in Thunderboltu, prav tako nosi šibkejšo različico grafičnega vezja ter se pri polni obremenitvi greje s prek 150 vati. Vsekakor bo zanimivo videti, kako bodo proizvajalci laptopov te mrcine krotili. Večina mobilnih modelov sicer odpade na različice H za zmogljivejše prenosnike in pa P ter U za ultratanke, kjer presenečenj ni opaziti.

Omembe vredna je še sprememba na spodnjem koncu. Tam se je Intel odrekel najvarčnejšim izvedenkam Core i3 U s porabo pod 10 vati in jih nadomestil z linijo N, ki vsebuje čipe zgolj z varčnimi jedri Gracemont (oziroma E). Tu zna priti do rahle zmešnjave s poimenovanjem, saj serija N vsebuje tudi nekaj najšibkejših Core i3, tako za prenosnike kot namizne naprave, zato morajo biti kupci pozorni, kakšen Core i3 bodo pravzaprav kupili. Tisti iz osrednje linije so močnejši, zgolj z jedri Raptor Cove (oziroma P).

4 komentarji

crystal ::

sam primerjava z m-2 me zanima. zaenkrat dobim od jabuka brez ventilatorja enak perf. kot intelov s x3 porabo.

Zimonem ::

Kaj pa počneš ja računalu

Dr_M ::

crystal je izjavil:

sam primerjava z m-2 me zanima. zaenkrat dobim od jabuka brez ventilatorja enak perf. kot intelov s x3 porabo.



A 5x cena je pa bula za gnila jabuka?
Sicer 10w i3 je lahko tudi pasivno hlajen :))
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Nikonja ::

Jabolka in finančno se splača nikoli ni šlo skupaj zato je totalno butasto to primerjat ker je Apple davek vsaj 150%. Ampak laptopi z 12/13 generacijo znajo bit zanimljivi ko delajo če bi bila opcija da na bateriji delajo samo E jedra, ko so prištekani pa tudi P jedra. To bi precej podaljšalo avtonomijo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

12th Gen Intel Core - Alder Lake (strani: 1 2 3 432 33 34 35 )

Oddelek: Strojna oprema
1714184512 (32084) FireSnake
»

Sredi meseca prispejo novi Intelovi procesorji in grafične kartice

Oddelek: Novice / Procesorji
255828 (3187) Furbo
»

Intel na sejmu CES z zbirko različnih novih čipov

Oddelek: Novice / Procesorji
246907 (4870) sheldon
»

Ryzeni 5000 za prenosnike prispejo naslednji mesec

Oddelek: Novice / Procesorji
4911659 (9691) Egidij88

Več podobnih tem