» »

Qualcomm napovedal naslednjo generacijo snapdragonov

Qualcomm napovedal naslednjo generacijo snapdragonov

Snapdragon 8 Gen 1

vir: Qualcomm

Razerjev prototip konzole

vir: Qualcomm
Qualcomm - Pri Qualcommu so napovedali paradnega konja naslednje generacije svojih sistemskih čipov Snapdragon, 8 Gen 1. Obenem še niso obupali nad PC čipi 8cx, razvijajo pa celo igričarskega G3x, za katerega so jim pri Razerju razvili prototip ročne konzole.

Na prehodu v december običajno poteka Qualcommova konferenca Snapdragon Tech Summit, na kateri predstavijo napredek pri svojih priljubljenih sistemskih čipih, ki še vedno tvorijo jedro precejšnjega deleža pametnih telefonov. Med letošnjimi novicami najprej v oči skoči sprememba sheme poimenovanja izdelkov, saj je po lanskem skoku na Snapdragon 888 počasi pričelo zmanjkovati številskega prostora. Naslednik se tako imenuje 8 Gen 1, podobno pa se bo zgodilo tudi s šibkejšimi sedmicami, šesticami in štiricami. 8 Gen 1 je zgrajen okoli nove arhitekture Armovih jeder, ARMv9, ki so jo Britanci sicer predstavili spomladi. To pomeni, da procesor Kryo v novem Snapdragonu sestavlja eno hitro jedro Cortex-X2, tri srednje hitra jedra Cortex-710 in štiri varčna Cortex-510. Proizvodni sistem je Samsungov, v 4 nanometrih. Tudi grafično vezje Adreno je močno prenovljeno, s predvidoma do 30-odstotnim skokom zmogljivosti, žal pa je videti, da je podjetje opustilo številčno poimenovanje, kar zna otežiti razlikovanje med modeli.

Bistveno prenovo so doživeli vsi elementi čipa, tudi pospeševalnik strojnega učenja in DSP Hexagon, najbolj pa bržda v oči bode podatek, da nova generacija procesorja za obdelavo slik (ISP) Spectra podatke obdeluje s kar 18 biti na barvni kanal. Ker optični senzorji še vedno vsebujejo 12 bitov na kanal, to pomeni, da so zmogljivosti usmerjene predvsem v obdelavo podob, pridobljenih s kombiniranjem posnetkov, in v vzporedno rabo. Tako nov način fotografiranja v temi spaja trideset slik, čip pa omogoča hkraten zajem videa v 8K ter 64-megapikselnih fotk. Kar nekaj obrvi je privzdignilo novo ISP vezje, ki kameri tudi med spanjem naprave omogoča najti naš obraz, na primer za samodejno odklepanje telefona. Takšna always-on kamera seveda lahko pomeni tudi precejšnje tveganje za zasebnost, toda v Qualcommu so mnenja, da ravno obdelava podatkov v čipu zmanjšuje nevarnost, da bi funkcionalnost kdo zlorabil. 5G modem bo novi X65, ki so ga napovedali v začetku leta.

Poleg 8 Gen 1 so naznanili še nekaj prihajajočih izdelkov. 8cx Gen 3 je tretja izvedenka Armovega sistemskega čipa za Okna, kjer se linija doslej še ni prijela, saj jo najdemo bolj ali manj le v Microsoftovih surfacih Pro X. Glede na predhodnika naj bi bil hitrejši za več kot polovico, kljub temu pa ni povsem jasno, s čim naj bi privabil nove stranke, saj je primerjalno gledano premalo podatkov, da bi ga postavili ob bok Intelovim in AMDjevim rešitvam, kaj šele Applovemu M1. Inženirji izpostavljajo predvsem povezljivost preko lastnih 5G modemov in naprednejšo obdelavo posnetkov ter zvoka za elegantnejše video sestanke. Hkrati ne pozabijo omeniti, da se "tistega pravega" lahko nadejamo v letu 2023, ko naj bi prispeli prvi izdelki, ki bodo sad nakupa podjetja Nuvia - torej polnopravi tekmeci Applovim M1.

Za presenečenje so poskrbeli na koncu, ko so pokazali namenski igričarski čip G3x - oziroma tisto, kar so okoli njega zasnovali. Pri Razerju so namreč zanje okoli čipa zgradili ročno konzolo, ki je po obliki nekakšen križanec med Switchem in Steam Deckom. Žal natančnejših podatkov o G3x še ni; jasno je, da je vezje Adreno precej okrepljeno in v Qualcommu pravijo, da naj bi bilo zmožno igre v 1080p poganjati s "precej več kot" 60 sličicami na sekundo. Čip in konzole na njegovi osnovi bodo sicer namenjene izključno Androidnim igram, tako da podjetje ne namerava neposredno tekmovati z Nintendom ali Valvom, ki imata naprave za lastni niši. Razerjev prototip še ni končen izdelek in je mišljen za igračkanje v razvojnih studijih. Nosi 6,6-palčni OLED zaslon z resolucijo 1080p in 120 herci osveževanja. Najvišja zmogljivost pošiljanja signala po kablu na televizijo naj bi bila 4K s 144 sličicami na sekundo, a ni znano, pri kakšni kvaliteti. Precej važneje zna biti, da bo G3x namenjen tudi VR in AR naočnikom, saj Qualcommovi čipi že sedaj poganjajo vrh tovrstne ponudbe, kot je Quest 2. O ceni ali dobavljivosti še ni podatkov.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Alder Lake ali Intelovo žuganje Applu M1

Oddelek: Novice / Procesorji
156847 (4620) Jarno
»

Nekaj utrinkov z letošnjega sejma IFA

Oddelek: Novice / Ostale najave
64029 (1307) Saul Goodman
»

Varnostne ranljivosti v DSP vezju čipa Snapdragon

Oddelek: Novice / Varnost
74297 (1646) FireSnake
»

Qualcomm predstavil Snapdragon 855

Oddelek: Novice / Procesorji
137238 (5354) Furbo
»

Qualcomm predstavil Snapdragon 845

Oddelek: Novice / Android
87501 (1839) dexterboy

Več podobnih tem