» »

Oracle ukinja razvoj za Itanium, Intel in HP razočarana

Oracle ukinja razvoj za Itanium, Intel in HP razočarana

vir: ZDNet
ZDNet - Oracle je napovedal, da bo prenehal razvijati programsko opremo za Intelovo platformo Itanium, ker da "se bliža izteku življenjske dobe". Čeprav se Intel trudi pokazati, da je Itanium še vedno v dobri kondiciji in popularen - navsezadnje so prejšnji mesec predstavili novo serijo Itaniumov Paulson - izgubljajo podpornike. Lani jo je odrekel Microsoft, Red Hat pa že leto pred tem.

V izjavi za javnost je Oracle zapisal, da so se po več pogovorih z vodstvom Intela odločili ustaviti razvoj programske opreme za Itanium, saj je Intel dal jasno vedeti, da je prihodnost v platformi x86. Intel medtem pravi, da se Itanium ne poslavlja. Nasprotno, delo na platformi poteka z nezmanjšano intenzivnostjo naprej. Nedavno predstavljenemu Paulson namreč sledi Kitson, v načrtih pa so že nove generacije čipov.

Tudi Hewlett-Packard je poudaril, da bodo nadaljevali razvoj svojega operacijskega sistema HP-UX, ki bo še naprej podpiral Itanium, ki je torej daleč od krste. Njihovi načrti segajo deset let v prihodnost in v njih je za vsa ta leta mesto odmerjeno tudi Itaniumu. Oracle naj bi namreč želel z ukinitvijo podpore za Itanium favorizirati svojo (od nakupa Suna) platformo SPARC, mu očitajo v HP-ju.

47 komentarjev

WhiteAngel ::

Še dobro, da imamo Debian :D

opeter ::

Imajo tile Itaniumi sploh prihodnost, ker izgleda, da je za strežnike vse bolj popularen Atom?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

RejZoR ::

Atom v strežnikih? :| Mogoče domačih serverjih ampak tam itaq nihče ne fura niti Itaniuma...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

tony1 ::

Super, vsaj Sunovi proci še ne bojo šli na smetišče zgodovine...

WhiteAngel ::

Kako težko pa sploh je "vzdrževati" platformo za določen procesor? V grobem - itak imamo prevajalnike. Edino, kar ostane, so gonilniki verjetno in testiranje.. ali pač?

Uros2213 ::

RejZoR je izjavil:

Atom v strežnikih? :| Mogoče domačih serverjih ampak tam itaq nihče ne fura niti Itaniuma...S tako ceno si lahko le nekateri bogatasi privoscijo Intel Itanium za home server:)). Drugace pa se po zmogljivosti lahko Atom skrije;),Itanium je nekako primerljiv z Xeonom

KleBac ::

Zato pa imamo IBM Power procesorje - Power za strežnike, samo arhitekturo pa v WII, Xbox-u in PS3, Fordih, Mercedezih.....Itanium nima šans. HP pa tudi ne - Intlu pa BTW "dol visi" - ima itak Xeon pa x64 pa Atom pa ostalo....skratka več kot 95% je ne Itanium - v bistvu se jim ga niti ne splača razvijat. Tule ta kratko potegne samo še HP. Adijo Apha - zdaj pa še Itanium. Kje pa je PA-RISC ???? Ni,Ni.....

In my life....I should do what I could !

neo81 ::

WhiteAngel je izjavil:

Kako težko pa sploh je "vzdrževati" platformo za določen procesor? V grobem - itak imamo prevajalnike. Edino, kar ostane, so gonilniki verjetno in testiranje.. ali pač?


Ne gre toliko za to, da se nebi dalo enostavno napisati v kakem jeziku 3 generacije ala java, c++ itd ter zadevo prevesti. Prepričan sem, da za vsa skrbniška orodja točno to naredijo. Hudič je v tem, če hočeš imeti zoptimizirano zadevo, kot mora biti recimo db engine, potem moraš znati izkoristiti vse prednosti posamezne platforme, tu pa se ponavadi začne delati v nižjimi jeziki, vse do assemblerja. Za IBM-ove izdelke konkretno vem, da njihovi izdelki med platformami vsebujejo cca 95% ali več skupne kode, a kaj, ko se kritični deli izvajajo v tistih 5%.

Je pa zanimivo, kako je HP še malo tega napovedoval svetlo prihodnost Itaniumom in kako so oh in sploh boljši v segmentu Mainframe-ov, kjer kraljuje IBM. Nekak se kmal nebo dalo kaj drugega kot HP-UX gor laufat, pa verjetno kaka HP-jeva orodja, za katere paravno ne vem če so poslovne narave. Če Oracle in MS to uresniči napovedano, je verjetno to res konec za to platformo, pa HP-UX in HP-jev umik iz že tako s strani IBM-a prevladujočega segmenta tudi.

Ginginova ::

Kak IBMov prevladujoč segment? Osnovni problem je, ker poceni Xeon pelje dragega Itaniuma scat.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

neo81 ::

Ginginova je izjavil:

Kak IBMov prevladujoč segment? ...


Eeee segment osrednjih računalnikov aka Mainframe-ov, za katerega je praktično IBM-ova z-Series sinonim, saj ima kar dosti preko 90% delež. V ta segment se je štulil HP z to platformo, a kaj ko tega segmenta ni razumel kaj preveč dobro.

MrStein ::

x86 forewah ?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Ginginova ::

Ehh, jebeš mejnfrejme. Itanicov se je največ prodalo za strežniško kramo z do 4 procesorji. In posledično ga je poceni in hitri Xeon zaklal. Druga kajla je bil zapovrh še Linux.

Očitno res x86 forever.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

KleBac ::

IBM-ov Watson je zgrajen iz IBM Power 7 procesorjev. Ne x86 Intel.....v domeni t.i. mainframe računalnikov zaenkrat še ne kraljuje x86 arhitektura. Zakaj? Preprosto: skalabilnost arhitekture in robustnost spremljajoče periferije in programja, predvsem virtualizacijske platforme, ki je le SW based....ali pa tudi ne ;)

In my life....I should do what I could !

neo81 ::

Ginginova je izjavil:

Ehh, jebeš mejnfrejme....


Rofl...reci si to, ko boš naslednjič dvignil keš na bankomatu, kot bodo tvojemu dedu izračunali penzijo, ko se boš peljal z avionom, ko boš delal z našo ljubo državno upravo...ugan kake mašine za tem stojijo (hint: niso Intli). PC ni najpomembnejša, še zdaleč pa ne najzmoglivejša arhitektura. U bistvu je ocenjeno da se v povprečju enem mainframe-u vrti workload 1500 intel serverjev.
In kdaj bo x86 kraljeval (oz vsaj vstopil) na mainframe področju?...ob sv. Nikoli...saj je to nekako tako, kot bi hotel iti na luno z podmornico. Ne gre!
... ja jebeš mainframe :)

Ginginova ::

Jebeš mejnfrejme, ker če bi bankirji potegnili svoje glave iz lokacije, kjer sonce ne sije, bi spoznali, da za tretjino denarja enega IBM mejnfrejma pri Oracle-u dobijo neprimerno bolj zmogljivo škatlovje in mehkovje.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

Ginginova ::

KleBac je izjavil:

IBM-ov Watson je zgrajen iz IBM Power 7 procesorjev. Ne x86 Intel.....v domeni t.i. mainframe računalnikov zaenkrat še ne kraljuje x86 arhitektura. Zakaj? Preprosto: skalabilnost arhitekture in robustnost spremljajoče periferije in programja, predvsem virtualizacijske platforme, ki je le SW based....ali pa tudi ne ;)Večina moderne mehčine v današnjem svetu gre v smeri laufanja na celemu kupu cenenega hardveraja. Tudi celotna Oracleova strategija je grajenje grid infrastrukture temelječe na cenenem hardveraju. Najnovejše Oracleove škatle kot so Exadata in Exalogic laufajo na množici cenenih strežnikov z Xeon procesorji na Linux operacijskem sistemu.
Vertikalna skalabilnost torej postaja nepomembna, če znaš delat mehčino, ki laufa na horizontalni skalabilnosti. In tle je leader Oracle in jasno je, da ne vidi več prihodnosti v Itanic procesorjih, ker lahko iste, oz še večje zmogljivosti, dosega na cenenem Xeon hardveraju za precej nižjo ceno.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

neo81 ::

Bah, sej je popolnoma razumljivo, da kdor ni nikoli delal na velikih sistemih, si ne more niti približno predstavljati kaj drugega kot PC-je, ki jih vidi vsak dan. U bistvu, ednimo, kar pogrešam, sploh pri današnjih študentih iz raznih FRI-jih, kjer je učna snov malce širša, kot le trenutni trendi, da bodo prihajali v realni svet malo bolj odprte glave in da jim ne bo že 1 dan spral možgane že vsak MS, HP, IBM ali Oracle slovenska podružnica. Škoda je namreč, da se kader, ki naj bi bil perspektiven, nato omeji na dobesedno "kavne mlinčke", ko pa so sposobni še mnogo mnogo bolj zahtevne stvari. Delal sem dosti v tujini in povem, da na teh mikro sistemih delajo bolj ali manj drugorazredni strokovnjaki (u ameriki so to ponavdi kaki Indijski priseljenci , J. američani - se pravi naša verzija "bosancev"). Treba je cilat višje.

Sicer je res, da je v sloveniji omejeno število služb na takih sistemih, saj bi konec koncev cela slovenija lahko tekla na parih velikih sistemih...a to še ne pomeni, da v tujini ni popolnoma drugače (osebno če bi danes odštudiral kak strokovni faks ali podiplomca, mi niti na pamet nebi prišlo, da bi začel kariero v za to področje neprspektivni državi).


ps: kdo si predstavlja da bo kak erp za 50 do 100 tisoč uporabnikov ali kak življensko pomemben sistem laufal na arhitekturi, ki je bila rezultat raziskovalne naloge nekih IBM-ovih zanesnjakov

Ginginova ::

Paradigma mejfrejmov je počasi mimo. Tudi največji superračunalniki dan danes so v osnovi sestavljeni iz množice PCjev. Cel Google laufa na najbolj poceni PC hardveraju, ki si ga lahko zamisliš.

Iz vsega tega kar sem napisal je jasno, zakaj Oracle stavi na Xeon in je zanj Itanic mrtev.

Poanta je torej, da iz poceni mikro sistemov sestaviš enormen zmogljiv sistem. Google to počne že 10 let zase, Oracle pa poiskuša isto paradigmo furat za svoje stranke. IBM je pa kar nekaj, firma brez vizije, ki nazaduje že 3 desetletja ...
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

Zgodovina sprememb…

Poldi112 ::

Lol, firma brez vizije, verjento imaš kak link, ki potrjuje to traparijo?

Ni pc primeren za vsa opravila. Preberi si kaj o mainframe-ih, ker dejansko govoriš neumnosti. Paradigma mainframeov je mimo - smeh. V primerjavi z mainframe-i so ti serverji, ki so zate odrešenje, igračke za v peskovnik. Po zanesljivosti in i/o performancah jih nič ne pride blizu. Zato praktično ni resne banke, ki ga ne bi imela. Ali kakšne druge pomembne ustanove, ker prekinitev dela, izguba podatkov in podobno niso opcija.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Ginginova ::

Zakaj bi imel link? Poglej si zadnja IBMova desetletja.
Prehitevajo jih vsi po vrsti, tako po levi, kot po desni. Fantje vztrajno nazadujejo.
Iz podjetja številka 1 v računalništvu, firme po kateri so nam nekoč sline cedile ob gledanju Odiseje 2001, kasneje ob sanjanju, da bi si privoščili kak ThinkPad, so orenk padli po lestvici.
Še Power procesorje jim baje po konci držijo samo še državne dotacije v ZDA. Steve Jobs jim je že zdavnaj rekel bye, bye in pobegnil na x86 forever.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

Poldi112 ::

Link zato, ker govoriš totalne bedarije. Če jih ne moreš podkrepiti s kredibilnimi linki, so posledično tvoje trditve nekredibilne.

Power procesorji so v embeded mašinah (moj printer ima recimo ravno power procesor), v VSEH 3 relevantnih igralnih konzolah, v superračunalnikih. Še dobro da imajo državne dotacije, karkoli že to pomeni, drugače bi že crknili,ane?

Evo ti direkt iz 2010 poročila (boldiral sem jaz):

Revenue and income: Our revenue was $99.9 billion,
up 4 percent. In 2010 we grew pre-tax income by
9 percent, to $19.7 billion, our highest ever.
Margins: IBM’s gross profit margin rose for the
seventh consecutive year
—to 46.1 percent, up
9.4 points since 2002. Our pre-tax income margin rose
to 19.7 percent. Both margins are at their highest
in more than a decade.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Poldi112 ()

neo81 ::

Poldi112: ma pust jih, sj vidš da ne vejo u čem govorijo. Že če bi u sloveniji ugasnil enega od mainframeov, bi folk hitr vidu ko, al tankat bencina neb mogu, al dvignti gotovine oziroma plačat izdelke, ko kr naenkat neb blo štroma, saj neb nihče znal zaračunat, kot neb znal obračunat penzije al pa ko bi se javni sektor ustavil ali...bog ne daj...ko bo policija dobesedno ohromela. Jap, tudi slovenijo "držijo pokonci" mainframe-i (in ne tisoče PC-ev), sploh ni treba tujine gledat. Ja...sej u bistvu poanta je da so mainframei nekje v ozadju...nevidni delajo praktično brez prekinitve...
Ampak, kot sem rekel...tako ignoranco je za pričakovat od navadnih uporabnikov ... na tem forumu, kjer predvidevam tudi kak iz stroke zaide, pa definitivno ne. Edino kar po mojem mnenju nazaduje, je strokovnost IT industrije v sloveniji. U bistvu mi je le tega žal, ker tudi sam prihajam iz te industrije in imam še skoraj 35 let le te pred seboj (torej prej ali slej me čaka tujina).

Ginginova ::

Vso kramo na mejnfrejmih se da prenest na t.i. mikrosisteme, če jih hočemo tako poimenovat, kot v starih cajtih, ko je Sun Microsystems začel svojo slavo nekje 25 let nazaj ter tozadevno reč vključil v svoje ime.

In glej ga zlomka, največje količine podatkov in transakcij že zdavnaj ne obdelujejo bankirji, temveč telekomunikacijski operaterji. In ti so vsi več ali manj na mikrosistemih, tisti, ki še imajo kak mejnfrejm nekje, ga ponavadi imajo za kak 15 ali več let star sistem ter trdo delajo na tem, da ga dokončno likvidirajo z zamenjavo še zadnje legacy aplikacije, ki je odvisna od slednjega.

Še za IBM so mikrosistemi bolj donosni od mejnfrejmov, zadnja leta je pa zanje itak največja mantra raznorazni consulting. Na tehnološkem področju pa neke revolucije pri njih že dlje časa ni bilo ... Preprodajat poceni indijce za consulting je bolj donosno.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

neo81 ::

...ok...vidm da krneki govoriš in tvoje trditve dejansko ne temeljijo na nobenih dejstvih. Mimogrede, ko omenjaš telekomunikacije: glavne stvari na našem Mobitelu tečejo na Sunovih Sparc-ih da boš mel kako konkretno info.
In kot ti je že Poldi122 povedal: govoriš neumnosti (in res te nočem žaliti, verjetno drugo področje obvladaš, IT industrije v širšem pogledu pač ne). Že da greš primerjat x86 in mainframe je neumnost, saj gre za različna stila računalništva. Tudi mainframe in superračunalnik, ki jih mečeš v isti koš sta 2 popolnoma različna stila računalništva. Povsod gre za popolnoma druge namene, kar se pozna v sami zasnovi. Ampak...če te zadeva zanima se malo informiraj...ali pa pa živi v ignoranci. In mimogrede niti malo ne podcenjujem x86 arhitekturo, zadeva je čisto kul za do 95% stvari (a kaj ko je tistih ostalih 5% najpomembnejših/kritičnih).

Poldi112 ::

Ogo, povej mi en konkreten mikrosistem, s katerim bi bi lahko recimo nadomestil IBM z10, ter povej, koliko teh mikrosistemov bi za to potreboval?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

neo81 ::

Poldi112 je izjavil:

Ogo, povej mi en konkreten mikrosistem, s katerim bi bi lahko recimo nadomestil IBM z10, ter povej, koliko teh mikrosistemov bi za to potreboval?


Jest vem jest vem: 15 metrov z žnorami povezanih PC-ev + ena elektratna. Zraven pa 50 sistemcev ki bodo vse to upravljali(vključno z menjavo crknjenih delov). Zih bo cenej. :)

Mavrik ::

neo81: Kot IT znalec boš nam inženirjem gotovo znal povedat, kaj delajo Mainfraimi takega, da clusterji x86-based računalnikov ne morejo. Če nam neznalcem opišeš razlike v arhitekturi in pripneš kake teste, kjer se izkaže da imajo mainfraimi hitrosto prednost (najsi je samo to benchmark relacijske baze ali storaga) pa ti bomo še veliko bolj hvaležni.
The truth is rarely pure and never simple.

Ginginova ::

Mavrik, ne morejo, ker še IBMovi najboljši performančni transakcijski benchmarki laufajo na njihovih clusteriranih mikrosistemih in ne na dinozavrih od mejnfrejmov. :)
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

Poldi112 ::

Zanesljivost mainfraima je ena stvar. Stvar se nikoli ne ugasne. Tu imaš praktično vse hotswappable. Glede delovanja, redundanco imaš by default celo na nivoju cpu-ja delovanja delajo redundanco, ko ti isto stvar računa vzporedno in primerja rezultat. Aplikaciji tako ni treba skrbeti za take stvari in te stvari so tam, kjer se mainframe-i uporabljajo, kar hudo pomembne.

Notri lahko vtakneš poljubno kombinacijo različnih tipov procesorjev (recimo procesor, optimiziran za delo z bazo) in tako optimiziraš stroj za dela, ki jih bo izvajal. In vedno jih dobiš več kot rabiš, da se vklopijo po potrebi. Ali ko ti potreba zraste, ali pa zgolj zamo začasno, če imaš zgolj trenutno povečan promet. Zavrtiš telefon in ti mašina dela hitreje.

Zdaj sam področja ne poznam dovolj, da bi ti ne vem kaj lahko razlagal. Ampak če vidiš da trg raste in da največji uporabniki veselo na mainframe-ih (ibm mislim da se hvali z 20 največjimi bankami)pač ne boš sanjal, da so uporabniki za časom in nimajo pojma.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Ginginova ::

Ja, banke so dokazano za časom in too big to fail. Zadnja kriza je dokazala, da so bedaki, ki so zapovrh nedotakljivi, za njihove napake pa plačujejo vsi ostali.

Glede količin podatkov in transakcij so pa prava referenca tk operaterji, še posebej mobilni. Banke so joke proti prej omenjenim.

Poanta clusteriranih sistemov, pa je poleg performans, tudi visoka razpoložljivost.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

Poldi112 ::

No, pa naštej tk uporabnike, ki uporabljajo clustre. Glede tega da je poanta visoka razpoložljivost, a je mogoče višja kot pri mainframe?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

neo81 ::

Ogo, zgleda da res govoriš ta v 3 krasne. Za IBM zelo konkretno vem kaj interno laufajo za ključne sisteme in to ni x86. Že kot Poldi112 te že jaz izziva...postrezi že z kakimi konkretnimi podatki...ker vse ostalo je ceneno natolcevanje v 3 krasne.
Maverik, no če si me resno vprašal: ne bom rekel kaj se ne da narediti na eni ali drugi platformi, saj se vsaka stvar da na obeh. Uprašanje pa je v učinkovitosti. Tudi tisoče kilometrov njive se da pokopati z grmadami delavcev z motikami, težave so le pri logistiki, pa še kje. Nekako tako je pri tem. Če imaš goro podatkov, masovne obdelave in nešteto sočasnih online uporabnikov, obenem pa si ne moreš provoščiti niti malo izpadov, motenj in kakršnihkoli izgub podatkov, mora biti 100% konsistentnost to pač drugačni pristopi.
Razlika v arhitekturi...joj...ali naj začnem pri tem, da imata sistem popolnoma različno realiziran pristop do podatkov, ob katerem je tisti na x86 kot pasja bombica proti atomski bombi, ali pri dejstvu, da imajo mainframe-u sicer res procesor...ampak le teh je več in so različni, ki vsak zase pa opravljajo zelo specifično nalogo (recimo: nikomur na kraj pameti ne pade, da bi glavni CP obdeloval zadeve povezane z kriprografijo ali pa skrbel za IO operacije, zato so drugi, namenski in standardno vgrajeni procesorji). Virtualizacija? huh...poznano že več kot 50 let...realizirano skoraj izključno na strojnem nivoju...proti ESX-u ki sicer ni slab je z/VM svetlobna leta naprej. Kaj pa varnost? Od dneva 1 je realizirano tako da so uporabniki vsak zase v fizično ločenih naslovnih prostorih, tako da ni teorije, da pride do kakih zlorab ala bufer overflow al podobno, kar srečaš na pc-jevkih OS-ih vsak dan. Tudi sicer je varnost urejena na popolnoma drugem, bolj sofisticiranem nivoju.
Pa tudi izkoriščenost je na drugem nivoju. Če je na povrečnem PC strežniku izkoriščenost CPU-ja recimio nekje 5-max15%(že odlično) je na mainframeu ta številka med 90 in 95 in več. Tudi en MB rama na PC ni enako kot en MB na mainframeu.
Pa si sploh kdo predstavlja kako zajebano je narediti porezdeljen transakciski sistem, ki ti omogoča two-phase commitment oziroma popolno integriteto podatkov? Pustimo google...tam te stvari niso relevantne...ali pa razne baze, ki stojijo za kakimi facebooki (tise baze so čisto drugačne, niti niso transakcijske). Naj mi en pokaže le en konkretni bančni transakcijski sistem, ki temelji na gruči PC-ev. Samo eden bo dovolj.

Pa sedaj zgleda da sem hardcore 100% zagovornik big iron T-REX meinframeov...sploh ne. Tudi slučajno mainframe ni za vse (jebiga anga fu***n špila se ne da igrat na njem kot prvo). In tako kot lahko napišem 100 strani o prednosti lahko tudi 100 strani o slabostih, začenjujoč o brezupni okornosti(nočna mora). Drugače pa: po src-u sem unix-aš ki se z MVS-ovci(mainframovski OS) tradicionalno ne maramo (jest sem tu kot švica, men je kul use: Linux, Unix, MVS, Windows, Symbian,...vse za svoj namen).
Sploh pa še enkrat: brezveze je primerjat PC in mainframe...isto kot je brezveze primerjat konzolo in PC...kozola je pač le za igranje in to ti, kljub na papirju manjšim zmoglivostim opravlja bolj kot PC.

neo81 ::

Ginginova je izjavil:


Glede količin podatkov in transakcij so pa prava referenca tk operaterji, še posebej mobilni. Banke so joke proti prej omenjenim.

Sem ti že napisal...zelo konkretno: pri Mobitelu zadeva teže na Sunovih Sparcih (in če bi Sun Sparce ukinil bi šli na IBM-ovo Power serijo), pri Vodafone(Simobil) je vsaj do nedavnega(nimam stikov že nekaj časa) tudi.
Povej, kakšne konkretne informacije imaš pa ti. In še bolj, vsaj en konkreten sistem mi povej (ne neke nebuloze iz nekih 3 razrednih cajtungov, kjer so ponavadi bolj kot ne reklame), kjer deluje za tvoj porazdeljeni sistem (pred leti sem sodeloval pri enem redkih Oraclovih RAC-ov v Sloveniji in zadeva je tragedija, niti Oraclaši sami tega ne marajo).

jype ::

Poldi112> No, pa naštej tk uporabnike, ki uporabljajo clustre. Glede tega da je poanta visoka razpoložljivost, a je mogoče višja kot pri mainframe?

Actually, yes.

tony1 ::

neo81: Čakaj, berem tole in se že 2x sprašujem: kakšno zvezo imajo SPARC procesorji z mainframi?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: tony1 ()

neo81 ::

tony1 je izjavil:

neo81: Čakaj, berem tole in se že 2x sprašujem: kakšno zvezo imajo SPARC procesorji z mainframi?


No u bistvu je bila poanta ne tako o mainframe-ih ko o tem, da ključni sistemi, tudi v telekomunikacijah, kot je omenjeno, niso bazirani na x86 platformi. Čeprav tud, Sun svojo Enterprise linijo na Sparcih temeljujočih serverjih pozicionira v razred mainframe-ov, ki le to dejansko so.
In še enkrat...mainframe je stil računalniške arhitekture (nasprotje od distribuirane arhitekture aka x86 in mnogo drugih)... in ne sama arhitektura. Je pa res, da ima IBM in njegova zSeries preko 90% tržni delež, tako da so ti strežniki sinonim za to (kot je pc za distribuirane, pa čeprav imamo tudi druge zadeve).

tony1 ::

neo81 je izjavil:

No u bistvu je bila poanta ne tako o mainframe-ih ko o tem, da ključni sistemi, tudi v telekomunikacijah, kot je omenjeno, niso bazirani na x86 platformi.


O tem se pa menda strinjamo.

Sem šel iskat kaj več virov o tem, kaj mainfraimi zares so in se našel tale link, ki je kar kul:
http://publib.boulder.ibm.com/infocente...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: tony1 ()

Ginginova ::

No, jaz delam v tk operaterju, pa naj bo neimenovan. :)
Največja baza, ki procesira realtime vse storitve, cluster dveh x86 serverjev na Red Hat Enterprise Linux. Pa še IBMovi so. :)
Dva strežnika z dvema dvojedernima Xeon procesorjima, ki laufata Oracle Real Application Clusters bazo, spodaj pa 4 TB podatkov, ...
Drug sistem od Nokie, IBMov blade sistem, spet Xeon, Spet Linux, spet Oracle ...

Nadaljujem?

Mainframe v tk sem na zadnje videl v Swisscomu, je odpisan, zamenjava je x86 forever.

Oracle also goes x86 forever ...
http://www.oracle.com/us/products/datab...
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

tomaz_v ::

No, to o Mobitelu se ne bi strinjal da glavne stvari laufajo na SPARK CPU. Tam je marsikaj in laufa na različnih platformah. Ampak, to tako ali tako ni za javnost.
Kar zadeva SUN pa 25 let nazaj. Hja 25 let nazaj je marsikdo poizkušal svojo srečo na področju t.i. mainframe. Kdo je pa začel in kdaj? IBM z sedaj imenovanimi System Z ( takrat je bil to mainframe ) in to mnogo več kot 25 let nazaj. Bo potrebno dodat še kakšinh 25+ let. No saj stric google ve ki je na x86 in zakaj? Malo poguglajte pa vam bo jasno zakaj je na x86.
Ne vem zakaj se tu tako fokusirate na Power, Itanium, Xeon, Spark ( AMD ?? :D ). To je HW. Pomembno je za kaj se bo to rabilo, torej SW. Glede na dejstvo da je x86 občutljiv na spremembe OS ( naj bo to MS ali kakšen Linux) se potem ve zakaj se uporabljajo razne "mainframe" platforme ( system Z, SuperDome) in pa tiste ki bi rade bile v tej množici. Enostavno zato ker ni nobenih zahtev po tem da se ob menjavi strežnikov zamenja tudi SW ( ki pa je dosti dražji kot HW). Laufajo zelo stare zadeve na novih strežnikih, medtem ko za Xeon to ni mogoče rečt. SW star 15 let ne bo nikoli laufal " native " na novem Xeon CPU in podobnem iz x86.
Druga stavr pa je to, ki je bila že omenjena. To so mašine, ki laufajo in ne rabijo pogostih rebootov in tega kot je vsem znano iz WIN/Linux platforme, razne "hot" zadeve so res hot ne pa da OS pa CPU prosiš da ti da ali sprejme resurs med tem ko je "živa".
Saj se bi dalo še marsikaj napisat, ampak bom raje končal.
Tomaz.V
____________________________________
Long and prosper life. (by Mr. Spock)

ThinkPad ::

neo81 je izjavil:

No u bistvu je bila poanta ne tako o mainframe-ih ko o tem, da ključni sistemi, tudi v telekomunikacijah, kot je omenjeno, niso bazirani na x86 platformi.


Hja, tudi na letališča prihaja Intel Xeon.Pa v telekomunikacijah se ga lahko tudi najde.

In ne moreš verjet, tudi to fura IBM s svojim BladeCenter.

Blades omogočajo veliko in so mnogo cenejši on Power clustrov ali System z. Vsak ima svoj namen, ki mu dobro služi. Sytem z - z stands for zero downtime, Power Systems so pač eni od najzmoglivejših rač. na svetu itd.

Ginginova ::

Pa še to, ne podcenjujte Linuxa. Postal je top strežniška platforma.
Še Oracle, kljub nakupu Sun-a, prvenstveno stavi nanj. Še več, precej Solaris resursov je preusmeril nanj in prenesel cel kup funkcionalnosti, ki so bile prej na voljo samo na Solarisu. Tudi top železnina, ki jo sedaj Oracle poriva, kot so Exadata in Exalogic mašine, temeljijo na Oracle Enterprise Linuxu kot operacijskem sistemu in Xeon železnini.

Xeon je trenutno top procesor na trgu. Žalostno je to, da je to mesto nekoč pri Intelu pripadalo Itaniumu. In ravno v tem je štos, da mnogi v njem več ne vidijo prihodnosti, od Microsofta, pa do Oracle-a.

Zakaj je Xeon tako dober? Verjetno zato, ker ima tako velik tržni delež in uspeh. Tako je na voljo več denarja za njegov razvoj in krog je sklenjen. Xeoni konstantno dobivajo najboljše Intelove tehnologije in pogoste osvežitve. Itanium je pa slepo črevo, ki ga poriva samo še HP.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

Zgodovina sprememb…

opeter ::

Hehe ... Itanic is like Titanic.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

neo81 ::

Mislim da je ThinkPad z stavkom "vsak ima svoj namen, ki mu dobro služi" zelo dobro zaključil...tako kot mainframe nimajo kaj iskati v raznih googlovih sistemih za indeksiranje, kjer se stvari lahko malo izgubljajo, morajo biti pa hitri, tako mlinčki nimajo kaj iskati na področjih kjer izgubljena/nezaključena, transakcija lahko pomeni miljone ali življenje.
Hočem reči...trditev "Xeon je to procesor" je butasto. Top v čem? V porabi energije...zagotovo ne. V računanju z plavajočo vejico...nope.
No samo kot zanimivost...del zadnjega IBM-ovega mainframe-a(zEnterprise) je tudi BX extesion, kjer notri nabašeš tako Power kot Xeon blade. Xeon je v tem primeru del dotičnega mainframea(u bistvu je eden od njegovih podsistem-ov, kamor pač dispetha del workloada).
U teoriji, če bi hotel, bo lahko tudi z Xeoni sestavil Mainframe...samo hudič je, ker ta segment dobro razume le IBM. Ena bistvenih prednosti mainframe-a je ti procestion of investment...v mainframe svetu praktično nikoli ne prekinejo kompatibilnosti za nazaj. U tem je HP u bistvu padel. Tako lahko danes furaš zadeve, ki si jih naredil pred 30 in več leti...in to je nekaj čisto vsakdanjega. Pri velkih sistemih pač ne moreš na vsake par let jovo na novo postavlat use malo manj kot od začetka.

Ginginova ::

Neo, danes imaš virtualizacijo za staro mainframe kramo. Reči laufajo, brez da bi en bajt stare programske krame spremenil.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

neo81 ::

Joj...po tvojem pisanju se sprašjem, če sploh veš kaj virtualizacija je (malo mešaš z emulacijo). Itak vitim da večjega sistema v življenju videl nisi, tak da se rajši začnimo o raznih Exchange-ih pogovarjat (bo verjetno na višjem nivoju). :)

Ginginova ::

Neo81 ti iz neznanja očitno rad podcenjuješ ljudi?
Ker me ne poznaš, ti ne zamerim.
Vendar ja, služim si kruh ravno z večjimi sistemi, in ja sem tudi predavatelj tudi na največjih konferencah, na svetu, ne tle v Sloveniji. :)

In ja, lahko utemeljeno trdim, da se paradigma premika iz velike železnine a la mainframe, na sisteme zgrajane na clustrih iz cenenih sistemov, oz. hardveraja. Iz proprietary arhitektur in procesorjev na x86 forever. To pa zaradi evolucije programske opreme in infrastrukture zanjo.

Seveda, nekateri še vedno spijo in ostajajo na starih paradigmah.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

Poldi112 ::

>Vendar ja, služim si kruh ravno z večjimi sistemi, in ja sem tudi predavatelj tudi na največjih konferencah, na svetu, ne tle v Sloveniji. :)

Ja? Kakšen link na youtube? Prezentacijo?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Oracle mora HP-ju plačati tri milijarde zaradi ukinitive podpore za Itanium

Oddelek: Novice / Tožbe
84194 (3413) Isotropic
»

Intel in HP predstavila nove Itaniume (Poulson)

Oddelek: Novice / Procesorji
183858 (2068) Bistri007
»

HP Intelu plačal pol milijarde dolarjev za držanje Itaniuma pri življenju

Oddelek: Novice / Ostale najave
145955 (3740) SoulReaver
»

HP resnično toži Oracle zaradi opustitve podpore za Itanium

Oddelek: Novice / Tožbe
218189 (6976) MrStein
»

HP grozi Oraclu s tožbo zaradi opustitve podpore Itaniumu

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
53721 (3085) der_Alte

Več podobnih tem