» »

Novi Xeoni W na HEDT podnožju

Novi Xeoni W na HEDT podnožju

AnandTech - Kmalu za novo serijo procesorjev Core X so pri Intelu najavili še drugi del HEDT repertoarja, Xeone W na arhitekturi Cascade Lake.

Pod znamko Xeon W v Intelu pospravljajo zmogljivejše procesorje za delovne postaje. Enako kot CPUji Core X so napravljeni na strežniških arhitekturah, a se od slednjih razlikujejo v podpori pomnilniku ECC in njegovi večji količini ter množici bonbončkov, kot so funkcije RAS in vPro. Letošnjega junija je podjetje lansiralo serijo Xeon W-3200, ki je bila prva namenjena strežniškim podnožjem LGA3647, kar je omogočilo večje število jeder (28), pomnilniških kanalov (6) in stez PCIe (64). S tem se je razlikovala od preteklih Xeonov W-2000, ki smo jih vlagali v klasična podnožja HEDT, in takrat še ni bilo povsem jasno, ali in v kakšni maniri bomo takšne Xeone W še videli.

Očitno je šlo pri tritisočkah zgolj za razvejitev linije, kajti s Xeoni W-2200 bodo novembra naprej peljali tudi različice na podnožju LGA2066. Ob tem velja poudariti, da kljub enaki vtičnici ti procesorji niso kompatibilni s čipovjem X299 kot Core X, temveč zahtevajo C422! Če vržemo oko na razpredelnico, je od osmih najavljenih modelov zgornja četverica v jedrih in frekvencah povsem enaka nedavno pokazanim novincem Core X, spodaj pa jim sledijo še 8-, 6- in 4-jedrne izvedenke. Razlika glede na Core X je kot rečeno podpora pomnilniku ECC, ki zna samodejno popravljali enobitne napake, kar je zelo pomembno pri znanstvenih, inženirskih, finančnih in analitičnih nalogah. Obenem ga lahko prebavlja štirikrat več, do 1 terabajt. Cena je z vsemi dobrotami platforme višja: medtem ko bo 18-jedrni Core X stal 980 dolarjev, bodo za takšnega Xeona W zahtevali 1333 dolarjev (cene v pošiljkah po tisoč kosov, brez marže in davka).

Mimogrede še ena novička iz Intela: firma je pocenila izvedenke devete generacije Core z ugasnjenim grafičnim delom, ki jih prepoznamo po priponah F in KF. Te so doslej za trgovce kljub njihovim protestom nosile povsem enako ceno kot polne inačice, sedaj pa so se jih tržniki le usmilili, saj so modeli v povprečju cenejši za nekaj desetakov. Ni pa še čisto jasno, kolikšen bo sploh vpliv na maloprodajne cene, saj so trgovine že doslej v določeni meri same cenovno kompenzirale njihovo manjšo funkcionalnost.

2 komentarja

FireSnake ::

Kakšne bodo prodajne številke bomo pa šele videli.

Intel, ponudba ni ravno revolucionarna :)
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Mr.B ::

France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Intel predstavil 9. generacijo Core procesorjev (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
8417135 (13552) MrStein
»

Rabljen PC za risanje

Oddelek: Kaj kupiti
173043 (2600) Barbarpapa2
»

Mac ali PC?

Oddelek: Kaj kupiti
81790 (1588) pino

Več podobnih tem