» »

Znane so podrobnosti Intelovega novega poimenovanja

Znane so podrobnosti Intelovega novega poimenovanja

Slo-Tech - Pred poldrugim mesecem smo poročali o prihajajočih spremembah Intelovega poimenovanja procesorjev, o čemer se je sedaj razgovoril tudi proizvajalec. Ključne novosti so tri: iz oznak Core iX bo odpadel i, uvedli bodo novo vejo procesorjev Ultra ter manj poudarka dajejo generacijam.

Prva sprememba je najenostavnejša, čeprav verjetno tudi manj najmanj razumljiva. V zadnjih petnajstih letih se je poimenovanje Core i3, i5, i7, i9 tako uveljavilo, da smo si težko predstavljali Intelove procesorje z drugačnimi imeni. Sedaj si jih bomo morali, a sprememba ne bo drastična. Postali bodo Core 3, 5, 7 in 9. Zakaj se je Intel odločil za to spremembo, ni razkrili. Leta 2008 je Core i3 namesto Core Duo predstavljal začetek novih procesorjev nizkega cenovnega razreda, podobno pa se bo očitno zgodilo tudi sedaj.

Druga novost bo veja procesorjev Ultra. Intel želi bolj ločiti modele, ki so namenjeni najvišjemu cenovnemu razredu. Da bi ti bolj izstopali, bodo dobili označbe Ultra. Prvi taki bodo na voljo v drugi polovici tega leta, ko bo Intel predstavljal tudi generacijo Meteor Lake. S tem bodo bolj prepoznavni kot trenutne družine s črko K na koncu oznake modela, lahko pa v prihodnosti družino še razširijo.

Tretja novost je manj poudarka na generacijah. Medtem ko bo oznaka generacije ostala del oznake procesorja, torej 13xxx za 13. generacijo, ne bodo nikjer drugje več izrecno govorili o generaciji. Prav tako ostaja odprto vprašanje, ali bodo nadaljevali s 14. generacijo. Morda bodo to priložnost izkoristili za ponovni začetek. Kakorkoli, po poletju prihajajo procesorji Meteor Lake, ki bodo sprva na voljo za prenosne naprave, drugo leto pa za namizne računalnike. To bo prva generacija, ki bo ustvarjena z litografijo v ekstremnem UV (EUV).

Zagotovo pa je Intel dosegel, da se o njegovih procesorjih spet malce več govori. To je kar nujno, saj ga AMD prehiteva po desni.

8 komentarjev

mrTwelveTrees ::

Sumim da so to nalašč naredili da ne bodo več govorili o generacijah, če bodo to oznako kasneje ukini bo to štala. Poznavalci bodo sicer našli podatke, navadni osebki pa bodo izgubljeni.

dexterboy ::

Če glupi marketingarji in ekonomisti ne bi vodili firme ter bi inženirjem vsaj malo pustili proste roke, bi bil svet lepši, pa ne samo na procesorski sceni, povsod... Ker jaz rabim hladilnik da mi dela in ne glupi friđ, ki mi teži da je zmanjkalo mleka. Homo Sapiens je dovolj inteligentno bitje, da ne rabi na "pametnem" telefonu obvestila, da je stroj "svršil" s programom belega perila...
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

Dr_M ::

To je kar nujno, saj ga AMD prehiteva po desni.


:)):)):))
S cim ze? Z gorecimi procesorji?
Ce bi jaz zedele menjal sistem, bi sel nazaj na intela. AM5 je predrag in premalo zanesljiv, kar je pri AMDju standard, ko predstavijo vecje spremembe, je prva generacija katastrofa in zdaj ni nic drugace,
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Lonsarg ::

Market delež AMDju raste že leta in leta od kar je deklasiral Intela po performacah, seveda počasi ker so stranke konzervative, je pa prilezel iz 5% do 35% (to je skupni tudi z server, server del počasi obrača navade).

Intel je sicer sedaj nazaj dohitel AMD da sta izenačena, vsaj po desktop performancah, ampak trend se ne obrne kar tako, bo moral Intel še kaj migat da trend obrne.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

k4vz0024 ::

To poimenovanje bodo izkoriščali prodajalci! Že sedaj, če nisi sledil generacijam procesorjev se si lahko opekel! Tako, da je novejši i5 dejansko bil hitrejši od i7!

FireSnake ::

dexterboy je izjavil:

Če glupi marketingarji in ekonomisti ne bi vodili firme ter bi inženirjem vsaj malo pustili proste roke, bi bil svet lepši, pa ne samo na procesorski sceni, povsod...


Drži. Neumni ekonomisti se tiščijo povsod. Kaos pa povsod, kjer se pojavijo (ego do neba, polni neumne teorije, ki v praksi ne pije vode).
Gredo celo tako daleč, da želijo biti vodje ekip programerjev. Vsak, ki je imel opravka z njimi, v teh vodah, ve zakaj je to recept za nezadovoljstvo.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: FireSnake ()

Senna4ever ::

Jaz pa razumem, da le tistih opisov 12nd Gen, 14th ne bodo več uporabljali, da se bo ja videlo samo "INTEL" in "CORE" = dve pomembni brandname besedi (in "ULTRA" na 2.mestu, namesto neopazni "K" zadaj). Zadaj za številko procesorja (3,5,7,9) pa številke modela še vedno bodo (če jih bo prodajalec napisal seveda:)

Zgodovina sprememb…

filip007 ::

Po 6 letih kopirajo AMD, res brezveze.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

14th Gen Intel Core - Meteor Lake (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Strojna oprema
17318751 (13) D3m
»

Intel bo upokojil znamko Core iX

Oddelek: Novice / Procesorji
153864 (1716) DarwiN
»

12th Gen Intel Core - Alder Lake (strani: 1 2 3 432 33 34 35 )

Oddelek: Strojna oprema
1714184946 (32518) FireSnake
»

11th Gen Intel Core (strani: 1 2 3 413 14 15 16 )

Oddelek: Strojna oprema
78786735 (43914) mtosev

Več podobnih tem