» »

Microsoft uvaja lastne strežniške čipe

Microsoft uvaja lastne strežniške čipe

Microsoft - Pri Microsoftu so na konferenci Ignite 23 v Seattlu pokazali svoja prva čipa, v celoti oblikovana znotraj podjetja, ki sta namenjena njihovemu oblaku Azure in ju zaenkrat ne nameravajo tržiti.

S skokovitim razvojem in širjenjem storitev v oblaku so strežniške farme, ki predstavljajo njihovo tehnično hrbtenico, postale ogromni, kompleksni sistemi. Največji ponudniki zato že nekaj časa z namero optimizacij uvajajo vse več lastnih strojnih rešitev, kot so denimo Amazonovi procesorji Graviton. Z eksplozijo generativnih algoritmov in velikih jezikovnih modelov se je potreba po specializirani strojni opremi še povečala, saj v Nvidii ne uspejo dobaviti vseh naprav, ki jih za pospeševanje strojnega učenja potrebujejo njihove stranke - OpenAI naj bi zgolj za lansiranje ChatGPTja potreboval 30.000 čipov A100. Zato zeleni pospeševalci strojne pameti na Ebayu dosegajo astronomske zneske, podjetje pa nenehno beleži rast prihodkov. V Redmondu so zato pljunili v roke in oblikovali dva čipa za svoj oblak Azure: Maia 100 je pospeševalec strojnega učenja, namenjen predvsem velikim jezikovnim modelom, kot je GPT, Cobalt 100 pa je 128-jedrni Armov procesor, namenjen drobnarijam, kot je poganjanje strežnikov SQL in pogovorov v Teams.

Oba čipa za Microsoft izdelujejo v TSMCju, in sicer v 5-nanometrskem procesu. Po besedah inženirjev sta optimizirana tako za zmogljivost kot varčnost, pri čemer pa natančnejših številk še ne razkrivajo, saj sta še v začetni fazi uvajanja. V podjetju poudarjajo, da ne gre za komercialna izdelka, saj ju ne nameravajo prodajati, temveč sta element fine optimizacije Azura; ob tem pravijo še, da se ne odrekajo partnerstvom z Nvidio in AMDjem, ki sta doslej dobavljala procesorje za Microsoftov oblak. S tem skušajo v Redmondu diverzificirati dobavne verige, s čimer bi bili odpornejši na morebitna pomanjkanja čipov v prihodnosti. Poleg strojnih smo na konferenci videli še nekaj programskih najav; tako so preimenovali Bing Chat, in sicer v Microsoft Copilot, s čimer se želijo bolje ločiti od ChatGPTja, toda hkrati je znamka Copilot s tem postala že precej nasičena.

4 komentarji

DamijanD ::

Nisem vedel, da so SQL queriji drobnarija... :D

Gregor P ::

Zdaj veš kok si vreden na trgu :P
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Maxlos ::

Kot kaže ja H100 overkill, za to kar rabijo...
Barking up the wrong tree

Aggressor ::

DamijanD je izjavil:

Nisem vedel, da so SQL queriji drobnarija... :D


Priznam, mal provociram. :D
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

AMD na tekmo v strojnem učenju odgovarja z novimi epyci in MI300

Oddelek: Novice / Procesorji
152764 (273) DamijanD
»

Elon Musk je predstavil Grok

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
257628 (3343) Poldi112
»

ChatGPT bo lahko sprejemal slike in govor

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
93020 (1151) Karamelo
»

Še eno v vrsti javnih opozoril na nevarnosti umetne inteligence (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
8710880 (6759) darkolord
»

Microsoft predstavil 365 Copilot, algoritemskega pomočnika za pisarniške pakete

Oddelek: Novice / Pisarniški paketi
154643 (2740) Zako

Več podobnih tem