» »

Nvidia privzema strategijo tik-tak

Nvidia privzema strategijo tik-tak

vir: Nvidia
Nvidia - Nvidijina Computexova predstavitev je tokrat minila brez večjih najav; z eno izjemo: arhitekturo Rubin, ki bo nasledila Blackwell.

Kdor je bil od Jensena Huanga pričakoval, da bo na Computexu 2024 v svoji značilni usnjeni jakni iz pečice potegnil novega geforca, je bil tokrat razočaran. Glavnino predstavitve je sestavljal vnovičen povzetek truda, ki ga zeleni velikan potroši za razvoj infrastrukture za poganjanje strojnega učenja, od vsakovrstnih orodij za generativne algoritme do platform za nadzor robotov. To se sklada z govoricami, da bomo od novih igričarskih kartic letos bržda videli zgolj paradnega RTX 5090, medtem ko bo glavnina družine RTX 50 prispela prihodnjo pomlad. Geforci so bili tokrat pravzaprav še najbolj prisotni ob promociji iniciative RTX AI PCs, s katero želijo v podjetju očitno ukrasti nekaj vetra iz jader Microsoftu in tamkajšnjemu standardu Copilot+ PC, oziroma spomniti, da so zmogljive grafične kartice še vedno precej hitrejše od enot NPU, ko gre za poganjanje generativnih algoritmov. V tem okviru so najavili Project G-Assist, veliki jezikovni model, ožje usmerjen v pomoč igralcem iger. Ti bodo lahko tekstovno ali glasovno poprosili asistenta za pomoč, če se jim bo zataknilo, sistem pa bo sam zajel položaj v igri in na tej podlagi svetoval z možnimi rešitvami. Trenutno zaganjajo demo preizkus.



Za nekaj razburjenja pa je nato vendarle poskrbela presenetljiva najava platforme Rubin, ki bo zamenjala arhitekturo Blackwell ... čeprav te sploh še niso lansirali, saj prispe šele v prihodnjih mesecih. Huang je priznal, da mu je malo nerodno, da najavlja tako v prihodnost, takšna odločitev pa je verjetno posledica dejstva, da si v podjetju želijo partnerje in stranke prepričati, da imajo odločno in robustno začrtan razvoj tehnologije, ter da posledično pri noriji okoli umetne inteligence ne gre za balonček, ki bi lahko kmalu počil. O Rubinu tako pravzaprav še ne vemo kaj dosti, razen omembe, da bo uporabljal pomnilnik HBM4 in vodilo NVLink 6 s prepustnostjo 3600 GB/s. Kot je za Nvidio zadnje čase značilno, bo obstajal tudi superčip, kjer bo Rubin spojen z Armovim procesorjem, tokrat seveda z imenom Vera. Tako bo imel superčip ime Vera Rubin, po sloviti Američanki, ki je poskrbela za več prebojev v astronomiji. Mimogrede; za aktualni superčip, Grace Hopper, so ravno pognali množično proizvodnjo.

Rubin prispe leta 2026, medtem ko nas prihodnje leto čaka pomladitev Blackwella, z nazivom Blackwell Ultra, ki bo temeljila na novejšem proizvodnem procesu. To pomeni, da pri Nvidii s tem odkrito stopajo na razvojno pot po načelu tik-tak, ki ga je svojčas populariziral Intel in kjer si izmenično sledijo generacije z novo arhitekturo in pa tiste z novim proizvodnim procesom. Huang pravi, da bodo na ta način dostavljali nove serije izdelkov za superračunalnike, oziroma oblak, vsako leto. Ali to pomeni podobno strategijo tudi za geforce, še ne vemo.

9 komentarjev

Pep3Laugh ::

Seveda zakaj bi vsake dve leti vzel denar ko ga lahko vsako leto, isto z telefoni, kjer že par let ni potrebe po prodaji novih modelov vsako leto. Pride Iphone 15 pa so že govorice o iphone 16.

Sploh pa zdaj ko imajo toliko denarja, da nevejo kam z njim in je AI novi kripto. :))

Zgodovina sprememb…

filip007 ::

Uspešno kradejo denar igračarjem, sem šel ven iz te zablode. Delam zase ne za neko podjetje, da ti vzame ves denar.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

FlyingBee ::

Eh, saj ti nekaj ponudijo za denar.
P200 MMX, 32mb ram, 2gb HDD, s3 virge 2mb, 14" CRT 640x480
New Sphincter Kvartet:
Roko Spestner, Namaž Zlevčar, Daje Heading, Maraje Spetan

Glugy ::

Novodobni Intel.

Invictus ::

NVIDIA bo zdaj pač maksimizirala dobiček, itak je v teh delniških firmah pomemben samo kvartalni uspeh...

Imajo pa zdaj tehnologijo, ki je nihče drug nima...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Invictus ()

FlyingBee ::

Nvidia $NVDA closed the day as the 2nd largest public company in the world.
P200 MMX, 32mb ram, 2gb HDD, s3 virge 2mb, 14" CRT 640x480
New Sphincter Kvartet:
Roko Spestner, Namaž Zlevčar, Daje Heading, Maraje Spetan

tikitoki ::

Glugy je izjavil:

Novodobni Intel.


INTEL si trenutno ne more privosciti tega. Tko, k INTEL pred desetletjem.

Ce AI ne bi haluciniral, kopiral tujih del, bil izredno nezanesljiv, bi razumel manijo. Tako pa.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: tikitoki ()

Magic1 ::

Ne gre ravno primerjati s Intelom. Intel res ni skoraj nič naredil na procesorjih, ko ni imel konkurence. High end so se minimalno izboljšali med generacijami. Ne moremo rečt, da ni občutnega napredka pri Nvidii iz 2080, 3090, 4090. Res da v srednjem razredu ni take razlike, vendar to lahko spremenijo, če jih trg prisili. Intel je pa tako malo(ali tako slabo) delal na razvoju, da ni imel nič, ko ga je konkurenca dohitela.
Nvidia ima takšno maržo na Ai čipe, da jih je verjetno sram, da delajo obične grafične. Mi je čudno, da ostali velikani tiho plačujejo poljubne visoke zneske in da ne pritisnejo na kakšne protimonopolne regulatorje.
Magic

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Magic1 ()

Ghost7 ::

@ Magic1: Vprašanje za kakšno ceno se ti veliki igralci dogovorijo. Me ne bi presenetilo, če dobijo zelo dobre (nizke) cene, nampram oglaševanim za rajo (manjše firme, ki se pač trudijo)
https://www.bitstamp.net/ref/OM6lA9mwoeRO5Rba/


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

NVIDIA Rubin (3nm GPU)

Oddelek: Strojna oprema
6542 (148) oo7
»

Nvidia predstavila naslednico arhitekture Hopper, platformo Blackwell

Oddelek: Novice / Grafične kartice
132708 (1323) FlyingBee
»

Nvidia najavila prve geforce družine RTX 40 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Grafične kartice
5914821 (7939) boset
»

Nvidia predstavila grafične kartice Geforce RTX 30

Oddelek: Novice / Grafične kartice
3311875 (6492) FlyingBee

Več podobnih tem