» »

Intel predstavil grafične čipe Ponte Vecchio za umetno inteligenco in superračunalnike

Intel predstavil grafične čipe Ponte Vecchio za umetno inteligenco in superračunalnike

ZDNet - Intel je včeraj v Denverju predstavil novo družino grafičnih čipov Ponte Vecchio, ki bodo zgrajeni v 7-nm tehnologiji in bodo nared prihodnje leto. Čipi iz te družine bodo namenjeni v glavnem superračunalnikom (HPC) in umetni inteligenci (AI). Zategadelj bo šlo za diskretne čipe, ki bodo zmogli računanje s števili s plavajočo vejico tudi v dvojni natančnosti. S tem bo Intel neposredno tekmoval z Nvidiino serijo Tesla in AMD-jevim Radeon Instinctom. Intel čaka tu trdo delo, saj ima trenutno Nvidia prepričljivo prednost na trgu HPC in AI.

Nasploh bo Ponte Vecchio prvi Intelov komercialni čip, ki bo zgrajen v 7-nm tehnologiji. Uporabljal bo tehnologijo Multi-Chip Module (MCM), kar pomeni, da bomo namesto monolitnega čipa imeli več hitro povezanih čipletov (chiplet), ki imajo vsaj nekaj jeder. Čipi bodo uporabljali 3D-zlaganje komponent (Foveros) in HBM (High Bandwidth Memory). CXL (Compute Express Link) bo deloval prek PCIe 5.0. Intel se torej hvali, da bo arhitektura Ponte Vecchio prva na eksaskali, torej da bo omogočala tolikšne zmogljivosti. Trenutno najhitrejši superračunalnik zmore okrog 0,15 eksaflops.

Intelov prvi diskretni GPU Xe bo izšel prihodnje leto, novi superračunalnik Aurora v Argonne National Laboratory pa bo postavljen leta 2021. Auroro bodo poganjali čipi Ponte Vecchio v navezi s procesorji Xeon družine Sapphire Rapids.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

INTEL Xe GPU (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Strojna oprema
23531028 (5376) WizzardOfOZ
»

Intel na CESu 2020: prepogljivi prenosniki, Tiger Lake in demonstracija grafične arhi

Oddelek: Novice / Grafične kartice
64541 (3272) mtosev
»

Intel razgrnil načrte s proizvodnimi procesi

Oddelek: Novice / Procesorji
226020 (4055) LightBit
»

Kod hodijo Intelovi 10-nm procesorji?

Oddelek: Novice / Procesorji
239282 (7133) JackOdpirac
»

IBM izdelal prvi 7-nm čip

Oddelek: Novice / Procesorji
2410140 (6745) Qushaak

Več podobnih tem