» »

Pomanjkanje čipov priložnost za ponarejevalce

Pomanjkanje čipov priložnost za ponarejevalce

Slo-Tech - Pomanjkanje čipov, ki nas pesti že leto dni in bo po ocenah analitikov trajalo vsaj še do konca leta, utegnejo izkoristiti ponarejevalci. Doslej smo bili ponaredkov vajeni predvsem pri poceni USB-ključkih in podobni opremi, ki je po nerealno nizkih cenah prihajala iz neznanih tovarn. V zadnjem času so se pojavljali tudi ponarejeni iphoni, kindli in podobno.

V podjetju Gartner ocenjujejo, da se bo pomanjkanje čipov nadaljevalo še v letu 2022. Razlogi so mnogoteri, skupni imenovalec pa je rigidnost proizvodnje, ki je zaradi zelo visokih investicijskih stroškov ni možno ali smiselno na hitro povečevati. Ker so prvotnemu izpadu in odpovedim naročil sledila večja naročila, zaradi strahu pred pomanjkanjem pa vsi deležniki v dobavnih verigah naročujejo malo več od potreb, se presežna naročila kopičijo.

Pomanjkanje pa pomeni, da bodo kontrole manj stroge. V IDEA (Independent Distributors of Electronics Association) ocenjujejo, da se obeta val ponaredkov. Prodajajo se namreč čipi, za katere nihče ne jamči oziroma nimajo opravljenih ustreznih testov in pridobljenih certifikatov. To se je že zgodilo leta 2011, ko je cunami na Japonskem povzročil prekinitev nekaterih dobavnih verig in pomanjkanje ponudbe. Proizvajalci so si tedaj na vse kriplje prizadevali pridobiti čipe, tudi od manj znanih in preverjenih virov, zato so v dobavne verige vdrli tudi ponarejeni čipi. Ti so lahko na prvi pogled in po osnovnih specifikacijah zadovoljivi, a nimajo jamstev in se lahko hitro pokvarijo.

7 komentarjev

HotBurek ::

Vse te "neznane tovarne" prodajajo preko HK in Šenzena.

Fake products, fake people, fake country.
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window

johnnyyy ::

Sam poznam primer enega Slovenskega podjetja, ki so na CN kupili čipe (od tega je že precej let). Položijo komponente na PCB, in čip se ne odziva. Po parih dnevih neuspešnega oživljanja se nekdo spomni, da mogoče nebi bilo slabo malce pogledat pod rentgenom, če kak stik manjka. No rentgen je pokazal, da silicija v čipu sploh ni bilo. Samo padi in plastika čez zalita :).

fujtajksel ::

Prvi odstavek obvisel v zraku? :)

c3p0 ::

Ni vse fake. Sem kupil nekaj Xeonov za drobiž (proti cenam na EU ebayu) in so originali.

bucket ::

c3p0 je izjavil:

Ni vse fake. Sem kupil nekaj Xeonov za drobiž (proti cenam na EU ebayu) in so originali.


Xeonov se (še) ne da ponarejat.
Ponarejajo se relativno enostavnejše komponente.

Tomaz ::

Iz prve roke lahko povem, da kriza ne bo trajal samo do konec leta 2021, ampak do konec leta 2022. Overbookinga ni prevec, kot je omenjeno v clanku. Dobavni roki pa so 50 tednov in vec, kar pomeni da ce narocas danes, bos z malo srece dobil naslednje leto ob istem casu. Vecji del problema je nastalo, ker proizvajalci rajsi kot za cenejse chipe iskoriscajo zakupljene kapacitete v livarnah za novejse in drazje, predvse tiste povezane z 5G tehnologijo. Odpirati novih proizvodnih kapacitet pa se zaradi starejsih tehnologij nikomur ne splaca in je utopicno upati da bo kdo od proizvajalcev to naredil. Edina resitev je razprseno narocilo pri uradnih distributerjih in sreca. Velja princip, ce ne kupis loterijske srecke, se ne pritozuj, da nikoli ne mores zadeti dobitka. Pa veloko srece pri dobavah.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tomaz ()

Gagatronix ::

Sem tudi sam ze parkrat dobil ponarejene komponente, ceprav so bile kupljene od zanesljivih posrednikov. Nekdo vmes jih je vstulil v prodajno verigo. Na sreco ni bilo nikoli nic kriticnega.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pomanjkanje čipov bo trajalo še celo leto

Oddelek: Novice / Rezultati
125928 (2121) OK.d
»

Pomanjkanje čipov poslabšujejo še suša in požari

Oddelek: Novice / Rezultati
3110274 (7256) Markoff
»

Velika Britanija Huaweiju prepovedala gradnjo omrežja 5G

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
227500 (6351) Fritz
»

NASA utrpela 700 milijonov USD težko prevaro

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
135630 (2846) wechta
»

Foxconn pripravljen na uvedbo robotov (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
22459717 (54581) Poldi112

Več podobnih tem