» »

AMD predstavil čipe Ryzen Z1 za ročne igralne PCje

AMD predstavil čipe Ryzen Z1 za ročne igralne PCje

vir: AMD
AMD - Pri AMDju so lansirali linijo varčnejših sistemskih čipov Ryzen Z1, ki so namenjeni klonom Steam Decka. Prvi izdelek na tej osnovi je Asusov ROG Ally.

Valova ročna konzo ... eee ... PC, Steam Deck, ima za seboj sicer zahteven porod, a se je po nekaj posodobitvah platforme izkazala za prav spodobno napravo - in seveda sprožila val posnemovalcev. Od tega si lahko največ obeta AMD, ki je na trem področju s svojimi združki procesorjev in grafičnih vezij, ki jim pravi APU, precej bolje utrjen od Intela in Nvidie. Čip s kombinacijo procesorja generacije Zen 2 in grafičnega vezja vrste RDNA 2 je navsezadnje tudi v Decku. Zato ni presenečenje, da je podjetje kar naravnost najavilo namensko serijsko linijo za takšne izdelke, APUje Ryzen Z1. Zaenkrat jih sestavljata dve izvedenki, Z1 in pa Z1 Extreme. Prva vsebuje 6-jedrni CPU arhitekture Zen 4 in pa 4 grafične računske enote vrste RDNA 3, močnejša različica pa 8-jedrni CPU in trikrat večji grafični del.

Očitno gre za neko izpeljanko APUjev vrste Phoenix, ki so osnova za Ryzene 7040HS, verjetno pa bodo tudi podlaga za (še nenajavljene) čipe Ryzen 7040U za ultraprenosnike. V podjetju se sicer pridušajo, da gre za različice, ki so posebej prirejene ročnim napravam, toda kaj natančno to pomeni, moramo še ugotoviti. Zanimive so prve ocene zmogljivosti, ki so sicer napravljene na podlagi testov tovarniških modelov prihajajoče Asusove ročne naprave ROG Ally, ki so jo Tajvanci nekam ponesrečeno razkrili na letošnji 1. april. Prišla bo v verzijah z obema čipoma in medtem ko naj bi bila tista z Z1 za dobro polovico močnejša od Steam Decka, ona z Z1 Extreme ne bo bistveno hitrejša od nje. To pomeni, da bo Extreme grdo občutil pomanjkanje namenskega video pomnilnika, gotovo pa bo dejavnik tudi poraba. Na papirju naj bi znašala med 15 in 30 vati, kar pa so visoke vrednosti, ki bodo požirale baterijo - Deckov APU recimo deluje med 4 in 15 vati. Zelo verjetno bo mogoče porabo Z1 še precej spustiti.

Kako se bodo ti čipi obnesli v praksi, bo treba zato videti pri konkretnih izvedbah naprav. Asus bo datum izida in ceno ROG Allyja najavil 11. maja, toda to bo zgolj eden od izdelkov na tej osnovi. V divjini so namreč že opazili še najmanj 3 druge, kot je AOKZOE A1 Pro, ki pa nosi čip z imenom Ryzen 7 7840U, verjetno zato, ker so Z1 na začetku še ekskluziva za Asus in bodo posnemovalci pač pobirali Ryzene 7040U ter jih frizirali po svoje. Več o njih bomo izvedeli čez poletje.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

AMD na CES-u s široko paleto novosti

Oddelek: Novice / Procesorji
487362 (4627) FlyingBee
»

Prvi namizniški procesor s tehnologijo V-Cache prispe aprila

Oddelek: Novice / Procesorji
296917 (3311) Mr.B
»

AMD na Computexu z nabito polno tiskovko

Oddelek: Novice / Procesorji
136291 (3892) jlpktnst
»

Intel lansiral prenosniške procesorje Tiger Lake in spremenil logotip

Oddelek: Novice / Procesorji
178249 (5352) mtosev

Več podobnih tem