» »

ARM najavil arhitekturi Neoverse V2 in E2

ARM najavil arhitekturi Neoverse V2 in E2

vir: ARM
ARM - V Armu so v razmeroma površinski najavi zaokrožili drugo generacijo platform za oblačno računalništvo Neoverse, in sicer z arhitekturama V2 ter E2.

Pred slabimi štirimi leti so pri Armu odšli zmešat štrene Intelu in AMDju še na strežniškem oziroma superračunalniškem področju in lansirali platformo Neoverse z namenskimi arhitekturami za obdelavo velikih količin podatkov ter strojno učenje. Sestavljajo jo tri veje: V je usmerjena v surovo zmogljivost; N v učinkovitost na vat ter prilagodljivost; linija E pa vsebuje manjše procesorje za naprave na robu (edge computing). Na opisani osnovi smo že videli več uspešnih rešitev, kot sta Amazonova družina procesorjev Graviton in pa Ampere Altra, kmalu pa utegnemo dobiti tudi zmogljive izdelke iz Nvidie. Arhitektura N ostali dve malo prehiteva, zato smo predstavitev N2 videli že lansko pomlad, sedaj pa so v podjetju predstavili še drugo generacijo arhitektur V in E.

Poglavitna novost je prehod na ukazni zbir Armv9 in s tem povezane funkcionalnosti; v prvi vrsti to pomeni povsem prenovljen in zelo močan sistem zaščite podatkov, ki je zasnovan na kontejnerizaciji procesov; pa izboljšane zmogljivosti vektorskega računanja. Konkretno v Neoverse V2 pa so vdelali tudi občutno večje predpomnilnike. Povezovalna struktura ostaja CMN-700, ki smo jo videli že v V1 in omogoča povezavo do 144 čipov. Specifikaciji V2 in E2 sta že odšli k strankam, prvih rešitev na tej osnovi pa se lahko nadejamo prihodnje leto. V najavi je tako prišla tudi prva potrditev, da bo Nvidiin monstrum Grace, za katerega smo doslej lahko slišali, da bo uporabljal "eno od prihodnjih generacij Neoversa V", zares zgrajen na arhitekturi V2.

2 komentarja

FireSnake ::

Članek iz 30. marca se mi je pa na anandtechu izmuznil.
Bo treba nadoknaditi zamujeno.
Po hitrem preletu: zanimiva zadeva. Lepo se razvija.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

WhiteAngel ::

A je kdo ARM že uporabljal za cloud computing s stotinami gb pomnilnika in kup virtualkami (cgroups)? Predvsem me zanima za CI, torej kako hitro kompajla (z več jedri), poganja teste, I/O itd. v primerjavi z Xeoni. Je to 50% počasnejše ali bolj?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

AMD na Computexu z nabito polno tiskovko

Oddelek: Novice / Procesorji
136386 (3987) jlpktnst
»

AMD lansiral mobilne procesorje Ryzen Mobile 4000 (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Procesorji
10022262 (12845) Mr.B
»

Razvija Microsoft lasten ARM čip?

Oddelek: Novice / Procesorji
245467 (3376) BT52
»

Apple se poslavlja od Intelovih procesorjev v Macih (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Procesorji
21836034 (26653) MrStein
»

Naslednji Xbox bo imel GPU z dvanajstimi teraflopi (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Konzole
6312839 (8798) m0LN4r

Več podobnih tem