»

Valve osvežuje Steam Deck

vir: Steam
Steam - Iz Valva so sporočili, da bo čez slab teden na voljo izboljšana različica ročnega PCja Steam Deck, katere osrednja novost je zaslon vste OLED.

Valvov ročni računalnik-poševnica-igralna konzola Steam Deck je bil ob lansiranju v začetku lanskega leta še poln nerodnosti in nedodelanosti, kot sta bila med drugim glasen ventilatorček in hitro praznjenje baterije. Toda v podjetju so ga nenehno pogumno izboljševali in danes gre za napravo, ki jo lahko človek mirno kupi brez bojazni, da bi ga motilo nešteto nadlog, čeprav še vedno ni tako elegantna kot Nintendov Switch in zahteva osebo, veščo ravnanja s PCji. Marca so v Valvu povedali, da na konkretno dvojko nekaj let še ne gre računati, zato je bilo pričakovati, da bodo morda izvedli manjšo pomladitev, kot je to pri igralnih konzolah v navadi med tekočo generacijo izdelkov. To se bo sedaj tudi zgodilo, in sicer 16. novembra.

Čeprav ima pomlajena različica vrsto manjših novosti, je na prvem mestu gotovo nov zaslon: 7,4-palčni HDR OLED...

11 komentarjev

Playstation Portal je pomožni zaslonček za PS5

Playstation - Sony je predstavil ročno konzolo Playstation Portal, ki pa iger ne zmore poganjati sama, temveč jih zgolj brezžično pretaka s Playstationa 5.

V Kölnu se zaključuje igričarski sejem Gamescom, na katerem smo videli tudi nekaj svežih najav. Pri Sonyju so ga izrabili za uradno naznanitev ročne konzolice Playstation Portal, ki so jo pred meseci sicer že bežno omenili kot Project Q. Naziv "konzola" je tu precej pogojne sorte, kajti Portal sama na sebi iger ne more poganjati, temveč jih lahko zgolj skozi wi-fi pretaka z uporabnikovega Playstationa 5. Idealno naj bi se ta nahajal v istem stanovanju, a podobno kot pri Nvidiinem Shieldu je mogoče tudi pretakanje na večje daljave čez internet, seveda z dodanim zamikom. Glavni značilnosti naprave sta sicer 8-palčni zaslon ločljivosti 1080p in frekvence 60 Hz, ter nadzorna shema, ki z obliko in povratnimi učinki posnema igratorje Dualsense. Prispe "pozneje letos", cena v Evropi bo 220 evrov.

Sony ima s tovrstnim pretakanjem iger s konzol že...

24 komentarjev

Sony napovedal ročno konzolo PlayStation Q

Slo-Tech - Sony je svojo včerajšnjo predstavitev novih izdelkov PlayStation Showcase začinil z napovedjo projekta Q, ki uradnega imena sploh še nima, obliko in funkcionalnosti pač. PlayStation Q bo ročna konzola, ki bo omogočala igranje vseh iger, ki tečejo na PlayStationu 5. Namenjena bo namreč pretakanju (streaming), saj se bodo igre izvajale na samostojni konzoli, Q pa bo omogočil oddaljeno spremljanje in krmiljenje. To bo delovalo za vse igre, razen za VR (navidezno resničnost). To pomeni, da samo na Q ne bo možno poganjati iger. Pretakanje bo potekalo prek tehnologije Remote Play, s katero lahko na primer že sedaj sinhroniziramo krmilnik DualSense z drugo napravo prek Wi-Fi ali interneta.

Projekt Q ima zaslon, ki zmore ločljivost HD (1080p s 60 fps) in meri 8 palcev, ter vse tipke in gumbe kakor DualSense. Žal pa je umanjkala ključna informacija, zato še vedno ne vemo, kdaj in za koliko denarja bo Q na voljo. Pravi jo le, da se bo to zgodilo še letos. Manj kritično, a še vedno pomembno...

13 komentarjev

Tudi Razer bo kmalu lansiral ročno konzolo za pretočne igre

vir: Razer
Razer - Pri Razerju so na konvenciji RazerCon pokazali končno inačico ročne konzolice Edge, ki je namenjena poganjanju Androidnih in pretočnih iger. S tem področje po nedavni Logitechovi podobni napravi dobiva zagon, toda v luči razširjenosti telefonov in njihovih nastavkov za igranje morajo takšni izdelki svojo smiselnost še dokazati.

Nekateri industrijski akterji so se očitno odločili pospešiti širjenje pretočnega igranja na Androidnih napravah, če se že na PCju takšni servisi še vedno radi občasno opotečejo. Po tem, ko v teh dneh spremljamo izid Logitechove konzolice G Cloud Gaming Handheld, so tudi pri Razerju povedali, da lahko v prihodnjih mesecih iz njihovih logov pričakujemo podoben izdelek, z nazivom Edge. To je, če se nahajamo v ZDA, saj odločitve o prihodu v druge dele sveta še ni. Da se pripravlja takšna naprava, smo vedeli že od lanskega leta, ko sta Razer in Qualcomm pokazala prototipno testno različico, prejšnji mesec pa so s končnejšo obliko podražili pri Verizonu, kjer...

10 komentarjev

Logitechova ročna konzola za pretočne igre prispe oktobra

Logitech - Pri Logitechu so po dveh mesecih mini napovedi, govoric in izpustov informacij naposled pokazali svojo ročno konzolo G Cloud Gaming Handheld. Lansiranje bo 17. oktobra, cena pa ravno med Switchem in Steam Deckom.

V začetku avgusta so pri Logitechu presenetili z najavo, da v sodelovanju s kitajskim Tencentom razvijajo ročno konzolo - ki pa ne bo klasična igričarska naprava, temveč prvenstveno namenjena pretočnemu igranju, skozi servise Geforce Now, Xbox Cloud Gaming in druge. Konec avgusta so na splet nato pobegnile še prve slike naprave, ki kažejo na zasnovo nekje med Nintendovim Switchem in Valvovim Steam Deckom. Sedaj se je Logitech G Cloud Gaming Handheld, kakor so Švicarji zadevo skrajno inovativno poimenovali, znašla v spletni trgovini podjetja in prvi uradni najavi lansiranja - na Xboxovi spletni strani. Švicarji v oglasnih pamfletih očitno zaenkrat načrtno ignorirajo Googlovo Stadio in Amazonovo Luno, čeprav naj bi naprava prebavljala tudi ta dva pretočna servisa in ima...

15 komentarjev

Steam Deck prispe konec februarja

vir: Steam
Steam - Pri Valvu so potrdili, da novega zamika lansiranja prenosnega PCja-poševnica-ročne konzole Steam Deck ne bo: napravo bodo prednaročnikom pričeli pošiljati 28. februarja.

Ko so pri Valvu lansko poletje razkrili prenosno igričarsko napravo Steam Deck, ki je pravzaprav PC v preobleki ročne konzole, so predvideni datum prihoda postavili v december. Toda kot toliko drugim podjetjem, jo je tudi njim zagodlo pomanjkanje sestavnih delov za napravo, tako spričo omejene razpoložljivosti polprevodnikov kakor splošnih težav z dobavno verigo. Zato so jeseni izid zamaknili za "okoli dva meseca". Na srečo je bila to očitno edina preložitev, kajti naprave bodo k prvim prednaročnikom odpotovale 28. februarja. To je - če ne bodo pozabili na plačilo celotne cene Steam Decka, za kar bodo imeli na voljo 72 ur; v kolikor se do tega roka ne bodo zganili, bodo svoje mesto v vrsti izgubili. Kdor se je torej lani uspel zdrenjati med prve, ki so Steam Deck rezervirali, naj konec tega meseca ne odpotuje v...

12 komentarjev

Valve razkril ročno konzolo Steam Deck

vir: Valve
Valve - Pri Valvu so naznanili nov kos lastne strojne opreme, ambiciozno ročno konzolo Steam Deck, ki v več kot enem elementu spomni na Nintendovega Switcha. Prednaročila se odpro jutri, na voljo naj bi bila decembra.

Valve je že lep čas tudi hardversko podjetje, katerega paradni strojni konj so trenutno VR naočniki Index, na spisku preteklih podvigov pa najdemo še igralni plošček, povezovalnik s televizijo in pa precej ponesrečen poskus neke sorte standarda za PC-konzole, Steam Machines. Slednje pa ni več edini poskus firme v smeri konzolnega trga, kajti danes se odločno odkorakali v zelje Nintendu, saj so najavili Steam Deck, ročno konzolo, ki na moč spomni na Switcha. Od slednjega se najbolj bistveno razlikuje v tem, da je zasnovana na platformi Steam, se pravi PCjevem ekosistemu iger, saj gre v osnovi pravzaprav za zmogljiv ročni PC. Po zaslugi majskega pobega informacij najava sicer ni popolno presenečenje, a ji kljub temu ne manjka udarnosti, saj se vidi, da je Deck zgrajen na...

15 komentarjev

Jeseni prispe prenovljeni Switch z OLED zaslonom

Nintendo - Nintendo je razkril novo inačico konzole Switch, ki pa v nasprotju z letošnjimi govoricami ne bo imela močnejšega drobovja, temveč le nov zaslon in nekaj posodobljenih malenkosti.

V začetku marca so pri Bloombergu (plačljiv vir, alternativa) objavili, da naj bi Nintendo poleti sprožil proizvodnjo prenovljene različice konzole Switch. Vir naj bi bil nekdo med proizvajalci zaslonov, saj naj bi nova verzija nosila večji OLED ekran, toda govorice so od tu dalje povsem podivjale in šušljalo se je o napravi z močnim Nvidiinim čipom, ki naj bi na televizorje pošiljal 4K sliko. Ker sta od zadnje novosti v družini, ročne konzole Switch Lite, pretekli že dve leti in sta tako Sony kot Microsoft lansirala novo generacijo svojih konzol, je znaten del skupnosti govorice vzel precej resno. Toda tole bo primera o tem, zakaj je ob nepotrjenih čenčah potrebno biti previden, kajti danes najavljena naprava je precej bolj krotka.



Novost v podjetju imenujejo preprosto Switch OLED Model, njena...

41 komentarjev

Nintendove konzole 3DS se poslavljajo

Ars Technica - Nintendo je precej nenadoma prenehal s proizvodnjo vseh ročnih konzolic širše družine 3DS, torej tudi 2DS in različic XL. S tem se zaključuje sicer zelo uspešna zgodba Nintendovih novejših dvozaslonskih naprav, ki so jo pred šestnajstimi leti začeli s prvim DSom.

Včeraj je obiskovalce Nintendovih spletnih trgovin širom sveta ob konzolah 3DS pričakalo presenetljivo sporočilo - da jih ne proizvajajo več - medtem ko so iz ameriške izpostave celo povsem izginile. V Nintendu America so nato potrdili, da je življenjska štorija naprav 3DS celotne širše družine, kamor spadajo še 2DS ter inačice z večjimi zasloni XL, pri kraju. Prodaja iger zanje naj bi po drugi plati še nekaj časa ostala nespremenjena, tako v nalinijski tržnici eShop kot v fizičnih trgovinah. Kar se tiče ročnih konzol, se bodo Japonci tako v celoti posvetili hibridnemu Switchu, oziroma njegovi novejši inačici Switch Lite, ki sta tudi precejšnji uspešnici. S tem slednji ostajata edini ročni konzoli kakšne velike firme v...

3 komentarji

PS5 prispe nekaj dni za novimi xboxi

Playstation - Včeraj smo dočakali še zadnje poglavje v letošnji sagi skrbnega doziranja podatkov o naslednji generaciji konzol, saj so pri Sonyju razkrili še ceno in datume prihoda Playstationa 5. K nam prispe 19. novembra, teden dni za Ameriko, in sicer v standardni različici za petsto evrov ter digitalni za stotaka manj.

Pred tednom dni so v Microsoftu japonskemu tekmecu pripravili precej grdo presenečenje, v obliki Xboxa Series S, ki nosi cenovno nalepko zgolj tristotih evrov, v zameno za nekaj slabše zmogljivosti od standardne inačice. Oči so bile zato uprte v Sonyjev zadnji napovedni dogodek pred izidom Playstationa 5, na katerem smo naposled izvedeli še zadnje poglavitne podrobnosti, medtem ko podatke o strojni notranjosti poznamo že od prej. PS5 bodo najprej videli v severni Ameriki, na Japonskem, v Avstraliji in Novi Zelandiji ter Južni Koreji, in sicer 12. novembra. Teden dni zatem dospe še drugam po svetu, tudi v Evropo. Osnovna inačica bo stala petsto evrov, digitalna - brez...

31 komentarjev

Microsoft potrdil šibkejši Xbox serije S

Slo-Tech - Microsoft je zatem, ko so informacije že ušle na splet, potrdil, da lahko letos pričakujemo konzolo Xbox Series S, ki bo šibkejša verzija serije X. Poleg tega bo tudi polovico manjša. Obe verziji izideta 10. novembra.

Vseh tehničnih specifikacij še ne poznamo, a za 300 dolarjev bomo dobili konzolo, ki bo podpirala do 120 fps z ločljivostjo 1440p (upscaling do 4K) in imela 512 GB NVMe SSD ter ray tracing. Obe konzoli, torej S in X, bosta imeli enak procesor, ki pa bo v S nekoliko manj privit. Ozko grlo pri S bo, tako se zdi, le 512 GB kapacitete, saj številne obsežnejše igre danes zlahka zasedejo več kot sto gigabajtov. Verzija X bo stala 500 dolarjev in bo za razliko od šibkejše imela tudi pogon UHD-Blu-ray.

Sedaj so vse oči uprte v prihajajoč Playstation 5, ki je tudi nekajkrat zamudil. Kar je Sony pokazal doslej, bo namreč stalo več celo od Xboxa serije X, kaj šele S. Izid Microsoftove konzole bo najbrž Sony spodbodel, da ne odlaša več.



34 komentarjev

Končno vemo, kako bo videti Playstation 5

Playstation - Sony je na spletni predstavitvi, s katero je nadomestil odpadlo z odpovedanega šova E3, pokazal zvrhan kup iger za prihajajočo konzolo Playstation 5, naposled pa tudi izgled škatle in periferijo. Še vedno pa ne poznamo cene in natančnega datuma izida.

V začetku junija imajo igričarski navdušenci na koledarju običajno označen sejem E3, ki pa ga je letos odnesla koronavirusna pandemija. Nalogo predstavitev prihajajočih novosti je zato prevzela množica manjših spletnih dogodkov, med katerimi je bil najbolj pričakovan gotovo Sonyjev - ker je japonski velikan obljubil, da nam bo po mesecih draženja končno pokazal, kako bo videti Playstation 5. Črno-bela futuristična škatla po videzu vsekakor odstopa od prejšnjih generacij in še najbolj spominja na predimenzioniran router, kar je širom spleta seveda že sprožilo vrsto hudomušnih komentarjev. Pomembnejša pa je v tem oziru novica, da bo naprava prispela v dveh inačicah: običajni s pogonom za ploščke in pa verziji PS5 Digital Edition brez...

63 komentarjev

Sony pokazal kontroler za Playstation 5

Slo-Tech - Družina gamepadov DualShock se očitno poslavlja, kajti pri Sonyju so predstavili prvega naslednika, DualSense. Malce drugačen dizajn kljub vsemu vsebuje večino preteklih funkcij, žal pa se o podrobnostih novitet še niso kaj prida razpisali.

Podobno kot Microsoft, nam tudi Sony podrobnosti naslednjega Playstationa dostavlja v majhnih odmerkih. Prejšnji mesec smo lahko slišali nekaj konkretnih reči o njegovi notranjosti, tokrat pa so pokazali zunanjost ... ne same konzole, temveč njenega kontrolerja. Po štirih generacijah bodo DualShocki mesto odstopili DualSensu, katerega razvoj je sedaj zaključen in je že v igričarskih studijih. Sprememba imena naj bi sovpadala s poudarjeno pozornostjo finejšemu povratnemu odzivu - kjer so nam poprej roko "grobo" stresali z rumblom, naj bi bil sedaj novi haptični odziv natančnejši. Žal dlje od marketinške govorice še niso šli, zato ne vemo niti, ali gre za stereo stresanje, kar bi se gotovo spodobilo. Odziv je obenem vdelan tudi v oba petelina.

...

19 komentarjev

Sony razkril drobovje PS5

Slo-Tech - Potem, ko smo ravno izvedeli, kako bo odznotraj videti novi Xbox, je Mark Cerny, Sonyjev glavni arhitekt, razkril tudi strojne podrobnosti največjega Microsoftovega konkurenta, prihajajočega Playstationa 5. Napravi bosta precej konkurenčni, a tudi s pomembnimi razlikami, poglavitno pa je, da bosta obe konzoli zasnovani na približno enaki procesorski in grafični AMDjevi arhitekturi.

PS5 bo tako poganjal namenski, osemjedrni AMD Zen 2 procesor, z variabilno frekvenco vse tja do 3,5 GHz in prav tako neserijska grafična procesna enota, ki bo temeljila na AMDjevi RDNA 2 arhitekturi. Slednja naj bi s svojimi 36 računskimi enotami (skupki grafičnih jeder, ki si delijo predpomnilnik) zagotavljala kar 10,28 teraflopov računske moči in tekla na prav tako spremenljivi frekvenci do 2,23 GHz. Sistemu bo streglo še 16 GB GDDR6 pomnilnika in 825 GB SSD diska. Kot pravi Cerny, je cilj Sonyjevih inženirjev doseči nalagalne čase okoli 5,5 GB na sekundo. PS5 bo za razliko od Xboxa - ta bo imel...

17 komentarjev

Pogled v drobovje naslednjega Xboxa

Xbox News - Po seriji mini predstavitev so se pri Microsoftu naposled izprsili in pokazali vse strojne podrobnosti Xboxa Series X. Med rečmi in funkcijami, ki jih doslej še nismo poznali, izstopajo samosvoj format razširljive shrambe podatkov, nenavadna pomnilniška struktura in samodejen HDR prikaz za nazaj združljive igre.

V Microsoftu so nas od decembra dalje dražili z objavicami, ki so postopoma odstirale tančico z njihove naslednje konzole, ki prispe konec leta. Zdaj so naposled končali s sramežljivostjo in v sodelovanju z Eurogamerjevim laboratorijem Digital Foundry natančno pokazali, kako bo Xbox Series X sestavljen. CPU bo arhitekture Zen 2, z osmimi jedri, oziroma šestnajstimi nitmi. Zanimiva sta dva režima delovanja: v tistem brez hyperthreadinga bo procesor tiktakal na 3,8 GHz, medtem ko bo z vključeno dvonitnostjo na jedro frekvenca 3,6 gigaherca. Inženirji pravijo, da bo zaklenjena in se ne bo prilagajala bremenu, kar zna imeti posledice za električno porabo. GPU, na arhitekturi...

35 komentarjev

Naslednji Xbox bo imel GPU z dvanajstimi teraflopi

Xbox News - Pri Microsoftu so razkrili še nekaj več podatkov o svoji naslednji konzoli, Xbox Series X. Grafični del čipa z močjo dvanajstih teraflopov bo v resnici napravljen na arhitekturi RDNA 2 in poznal strojni raytracing ter variable rate shading. Zanimiva je napovedana zmogljivost korenitega prilagajanja igre strojni zmogljivosti modela konzole, na kateri jo bomo poganjali.

V času, ko se najave z odrov velikih prireditev vse bolj selijo na splet, nam tako Sony kot Microsoft podrobnosti o naslednji generaciji igralnih konzol dostavljata po kapljicah. Po tem, ko so v Redmondu decembra pokazali naziv in podobo prihodnjega Xboxa, so zdaj še okvirno zarisali njegove zmogljivosti. Xbox Series X bo imel CPU s štirikratno močjo tistega v Xbox One, medtem ko bo GPU z dvanajstimi teraflopi osem- do devetkrat hitrejši, oziroma dvakrat hitrejši od tistega v Xbox One X. Potrjena je AMDjeva arhitektura RDNA 2, se pravi Navi druge generacije, skupaj z več tehnologijami, ki smo jih tudi že slutili....

63 komentarjev

Alienware Concept UFO je klon Nintendo Switcha z Okni

Ars Technica - Dell je na CESu 2020 presenetil z ročno konzolo Alienware Concept UFO, ki je v bistvu majhen tablični računalnik z Okni 10. Tudi spričo neznanega strojnega drobovja pa je vprašanje, če se bo zadeva kdajkoli izvila iz preizkusne faze.

Odpuljene igričarske naprave so na CESu običajno rezervirane za Razer, ki je letos med drugim predstavil nov Androidni igrator Kishi in kompakten računalnik Tomahawk. Toda značko ubrisanosti leta so mu tokrat speljali pri Dellu, oziroma njihovi igričarski izpostavi Alienware, kjer so predstavili ročno konzolo Concept UFO. Gre za tablični računalnik z 8-palčnim zaslonom ločljivosti (verjetno) 1920×1200 in Windowsi 10 ter pol-joypadoma, ki ju je mogoče pripeti ob bok. Sliši se presneto podobno Nintendovemu Switchu - in tudi je. V Alienwaru so povsem mirno skopirali tudi držalo, s katerim je mogoče obe igratorski polovici spojiti. Napravo se lahko uporablja kot prenosno konzolo ali pa se jo s kablom poveže na večji zaslon. Ker gre praktično za PC, je...

19 komentarjev

Project Scarlett je ... Xbox Series X

Xbox News - Na dogodku The Game Awards 2019 je Microsoft razkril končno podobo in naziv naslednje v nizu konzol Xbox, ki se bo imenovala Xbox Series X ter imela za obtelevizno igričarsko škatlo neznačilno stolpičasto ohišje. V točnejše tehnične podrobnosti se prisotni še vedno niso spuščali, so pa pokazali prenovljeni kontroler in obljubili združljivost iger za nazaj, vse do prvega Xboxa.

Poleti so na sejmu E3 pri Microsoftu podražili z naslednikom Xboxa One, ki je imel takrat še delovno ime Project Scarlett. Naveza AMDjevih centralnega in grafičnega procesorja ter SSDja naj bi poskrbela za štirikrat zmogljivejšo napravo od tistih iz obstoječe generacije konzol in poganjala igre na ločljivosti 4K. Koliko te navedbe držijo, bomo zagotovo vedeli šele ob izidu okoli božiča prihodnje leto, vemo pa po novem, kako se bo prihodnja iks-škatla imenovala in izgledala.

Na šovu The Game Awards 2019 je Phil Spencer odgrnil tančico z Xboxa Series X, kar je brez dvoma naziv, ki bo še nekaj časa razdvajal,...

17 komentarjev

Naslednji Playstation bo potrjeno PS5

Wired News - Pri Sonyju so potrdili, da bo njihova naslednja konzola, ki izide konec prihodnjega leta, nosila ime Playstation 5, in razkrili še nekaj zanimivosti, med drugim modernejši sistem povratnega odziva v kontrolerju.

Ker Sony letos ne mara za igričarske sejme, nam podatke o nasledniku Playstationa 4 odmerja po kapljicah. Kakor spomladi so se tudi tokrat izpovedali Wiredu (plačljiv vir, alternativa) in za začetek potrdili, da bo šlo res za Playstation 5 ter da prispe okoli novoletnih praznikov prihodnje leto. Nato se je šef razvoja Mark Cerny osredotočil predvsem na njegov igrator - ki bo po obliki zelo blizu obstoječemu DualShocku 4, toda z vtičem USB-C - ter na shrambo SSD. V prvem primeru je opisana naprednejša izvedba haptične tehnologije, skozi katero bo kontroler sposoben prostorske in predvsem bolj fine predstave okolice v igri, kot pa jo premore aktualni rumble: če bomo na primer z eno stranjo avta zapeljali na pesek ali bankino, bo mogoče to začutiti z dlanmi. Nastavljivo...

10 komentarjev

Playdate, ročna konzolica za hipsterje

Euro Gamer - Ameriško podjetje Panic Inc. je presenetilo z najavo mini ročne konzole Playdate, namenjene indie igricam. Z ročico.

Oregonsko firmo Panic Inc. lastniki Macov poznajo po Transmitu, igričarji pa po Firewatchu in nemara prihajajoči igri Untitled Goose Game. Očitno pa jim je po dveh desetletjih razvijanja programja postalo dolgčas, zato so se vrgli v razvoj strojne opreme - ročne konzole. Playdate je sad štirih let dela in bi bila težko bolj hipsterske narave: stvarca velikosti 74×76×9 milimetrov ima 2,7-palčni črno-beli (!) ekran, je namenjena izključno malim indie igricam in ima ob strani vrtljivo ročico. Ta začuda ni namenjena "zelenemu" napajanju napravice, temveč je način vnosa; v prvi priloženi igri, Crankin's Time Travel Adventure, bomo na primer z...

10 komentarjev

Nintendo Game Boy praznuje 30 let

Slo-Tech - Na današnji dan pred 30 leti je Nintendo na Japonskem začel prodajati ročno konzolo Game Boy, ki se je kasneje zapisala med legende. Naprej na Japonskem za 12.500 jenov (približno današnjih 200 evrov), kasneje pa tudi drugod po svetu je bil možno dobiti konzolo s štirimi igrami: Super Mario Land, Baseball, Alleyway in Yakuman. Osembitna konzola z enobarvnim zelenim zaslonom tudi 30 let ostaja enako popularna.

Zanimivo je, da niti ob svojem izidu Game Boy ni bila tehnološko najnaprednejša konzola....

45 komentarjev

Znani prvi podatki o prihodnjem Playstationu

Euro Gamer - Šef razvoja konzol Playstation je razgrnil prve podrobnosti o ustroju naslednice PS4-ke, med katerimi sta najbolj zanimivi uporaba shrambe SSD in pa ohranitev fizičnih nosilcev za igre.

Sony se je letos odpovedal tradicionalni pomladanski tiskovki na sejmu E3, a da privrženci tabora Playstation ne bodo trpeli prehude informacijske suše, je poskrbel konzolni arhitekt Mark Cerny, ki je v intervjuju za Wired razkril prve podrobnosti o naslednici štirice. Zaenkrat je sicer še ne imenujejo uradno Playstation 5, a bi bilo skrajno čudno, če bi jo poimenovali kako drugače. Naprava bo zgrajena okrog AMDjevega osemjedrnega centralnega procesorja na arhitekturi Zen 2, izdelanega v 7-nanometrskem proizvodnem procesu. Tudi grafični čip bo AMDjev, na osnovi arhitekture Navi, ni pa Cerny...

51 komentarjev

Nova Microsoftova konzola Xbox One X prihaja 7. novembra

The Verge - Prihajajoča Microsoftova konzola, ki smo jo doslej poznali le pod kodnim imenom Project Scorpio, se bo imenovala Xbox One X in bo naprodaj od 7. novembra. Glavni značilnosti sta poganjanje iger v ločljivosti 4K z vsaj 60 sličicami na sekundo ter cena 500 dolarjev, so povedali na sejmu E3. To je 100 dolarjev več kot Playstation 4 Pro, torej bi moral Microsoft v zameno za to razliko ponuditi več. Še zlasti, če bo Sony svoj Playstation v prihodnjih dneh res pocenil, o čemer se špekulira.

In kaj bo ponudil? Grafični procesor s frekvenco 1,17 GHz bo zmogel 6 teraflops. Imel bo 12 GB pomnilnika GDDR5 s prepustnostjo 326 GB/s, a bo za igre na voljo 8 GB, preostanek pa bo porabil operacijski sistem. S tem bo po grafični moči zmogljivejši celo od AMD-jevega RX 480...

31 komentarjev

Znane podrobnosti o konzoli Xbox Project Scorpio

Euro Gamer - Na splet so pricurljale podrobnosti o Microsoftovi prihajajoči konzoli, ki za zdaj imenuje še Xbox Project Scorpio, a ji bo trženjski oddelek zagotovo nadel kakšno manj preprosto ime. Kot je razbrati iz specifikacij, bo nova konzola hitrejša od predhodnikov in konkurence, igre v ločljivosti 4K pa bo poganjala brez težav.

Srce nove konzolo predstavlja 40 grafičnih jeder (Xbox One jih ima 12 pri 853 MHz), ki bodo tekla pri 1172 MHz. Število osenčevalnikov (shader engine) bo dvakrat večje, drugonivojskega predpomnilnika bo štirikrat več. Skupnega pomnilnika bo 12 GB v tehnologiji GDDR5 (12 čipov po 1 GB), ki bodo tako ustvarili 384-bitno vodilo. To bo prineslo prepustnost 326 GB/s, ker je celo več kot pri Nvidiini GTX...

15 komentarjev

Nintendov Switch bo imel zgolj Tegro X1

Ars Technica - Ko smo oktobra špekulirali o Nintendovi novi prenosni konzoli Switch, smo imeli vse podatke o zunanjosti in uporabnosti, precej manj pa o notranjosti. Predvidevali smo, da jo bo poganjala nova Tegra X2 (arhitektura Pascal), a sedaj vemo, da to ne drži. V njej bo tekla Tegra X1 (arhitektura Maxwell), ki bo verjetno zgrajena v stari 20-nm litografiji (teoretično je sicer mogoče, da bo 16-nm).

Ko bo Switch priključen (docked), bo grafični procesor tekel s frekvenco 768 MHz. Kadar pa ga bomo uporabljali v mobilni verziji, bo hitrost padla 40 odstotkov nazivne, torej na vsega 307,2 MHz. Še več, razvijalci bodo lahko slednjo (počasnejšo) frekvenco vsilili tudi, ko bo konzola priključena. Če upoštevamo, da gre Tegra X1 do 1 GHz (recimo v Shield Androidu), je jasno,...

14 komentarjev

Nova Nintendova prenosna konzola Switch

The Verge - Nintendo je predstavil svojo novo konzolo, ki so jo poimenovali Switch (kodno ime NX) in bo na voljo od marca prihodnjega leta. Gre za hibrida med prenosno konzolo in konzolo za pred televizijo. Dejansko gre za tablico s 7 palcev dolgo diagonalo, kamor lahko nataknemo dva krmilnika, vsakega na svojo stran. Krmilnik se imenuje Joy-Con in ga je mogoče odstraniti. Ker gre za hibrida, sta lahko krmilnika spojena z nosilcem v klasični veliki krmilnik za televizijsko konzolo, lahko pa ju odstranimo in nataknemo ob rob tablice, pa dobimo prenosno konzolo. Prav tako lahko uporabljamo vsak krmilnik posebej, kar je uporabno, kadar želimo igrati v dvoje.

Precej manj je znanega o...

29 komentarjev

Sony predstavil dve novi inačici PlayStation 4

Sony - S PlayStation 4 Sony še ni rekel zadnje besede, saj so včeraj predstavili dva novi različici. Za minimaliste so pripravili PlayStation 4 Slim, ki bo na voljo od 15. septembra, medtem ko bo novi PlayStation 4 Pro na prodajnih policah šele od 10. novembra. To je ta isti model, ki se je predhodno valjal po internetu z interno oznako Neo.

V PlayStationu 4 Slim za 300 evrov dobimo popolnoma enake komponente kot v originalnem PlayStationu 4, le kompaktneje zapakirane so, zato tudi stanejo enako. Seveda enako poganja enake igre in na sploh ne dovoljuje povedati kaj bistveno novega, ker gre pač za model, ki bo nadomestil originalni PlayStation 4. Krmilnik DualShock 4 je dobil nekaj minimalnih estetskih popravkov, ventilatorji...

57 komentarjev

Igre za PlayStation 3 prihajajo na osebne računalnike

Slo-Tech - Večnih vojn med osebnimi računalniki in konzolami s tem sicer ne bo pogasil, a Sony je vseeno prijetno presenetil s širitvijo storitve PlayStation Now na osebne računalnike z Windows. Pretočna storitev, ki omogoča igranje iger za PlayStation 3 na PlayStationu 4, bo sedaj te iste igre prinesla tudi na Windows. Potrebujemo zgolj dovolj zmogljiv računalnik, dovolj hitro internetno povezavo, krmilnik DualShock 4 (na PS4 je delovala že prejšnja inačica DualShock 3) in seveda plačano naročnino.

Za poganjanje iger potrebujemo internetno povezavo s hitrostjo vsaj 5 Mb/s in računalnik, ki ima vsaj 3,5-GHz Intelov procesor ali 3,8-GHz AMD-jev A10, 2 GB pomnilnika ter logične dodatke (zvočno kartico, USB), kar lahko poganja...

25 komentarjev

Xbox One S prispe 2. avgusta

Microsoft - Svet konzol se spreminja in vmesne verzije bodo očitno postale nekaj običajnega. Po Sonyjevi napovedi PlayStationa 4 Neo je Microsoft prestavil v šesto prestavo in najavil Xbox One S, ki bo na prodajne police prispel že 2. avgusta. Slovenije na seznamu držav še ni, a ker je na njem večina EU in ker Microsoft obljublja tudi hiter prihod na druge trge, konzolo pričakujemo kmalu.

Xbox One S bo na voljo v treh modelih, in sicer s 500 GB, 1 TB ali 2 TB prostora. Najšibkejši model bo stall 300 dolarjev, vsak naslednji pa 50 dolarjev več. Za zdaj datum izida velja le za najmočnejši model, medtem ko bosta šibkejša nekoliko zamudila. Z Xbox One S bo Microsoft poskusil dvigniti popularnost svoje konzole, kar so s pičlim uspehom poizkušali z nižanjem cene osnovnega...

10 komentarjev

Prihajajoči PlayStation 4 Neo bo podpiral 4K

Slo-Tech - Sony je minuli mesec potrdil, da razvijajo nadgrajeno inačico priljubljene konzole PlayStation 4, ki bo podpirala igranje z boljšo grafiko v ločljivosti 4K. Doslej je Sony konzol med razvojnim ciklom ni bistveno nadgrajeval, a huda konkurenca ga je prisilila v pripravo nekakšnega PlayStationa 4.5.

Uradno se bo imenoval PlayStation 4 Neo in bo na voljo vzporedno z originalnim PlayStationom 4, tako da si ne bosta konkurirala kot predhodnik in naslednik, temveč kot osnovna in zmogljivejša verzija istega izdelka. Ni še jasno, kdaj bo na voljo, nekateri podatki pa kažejo na oktober. Španski Amazon je pomotoma na spletni strani za 400 evrov ponujal PlayStation 4 Neo z dobavljivostjo...

53 komentarjev

Konec Xboxa 360

Slo-Tech - Microsoftova legendarna konzola Xbox 360, ki jo je redmondski velikan predstavil daljnega leta 2005, je dočakala svoj konec. Danes so namreč sporočili, da se po dobrem desetletju proizvodnja te konzole končuje. Razprodali bodo še obstoječe zaloge, novih primerkov pa ne bodo več proizvajali. Vseeno pa si uporabniki lahko oddahnejo, saj se za obstoječe lastnike ne bo spremenilo skoraj nič.

Microsoft zagotavlja, da bodo uporabniki še vedno imeli dostop do Xbox Live, da bodo strežniki še vedno delovali, da bodo še vedno prodajali igre (okrog 4000 naslovov) in da bo mogoče te stare igre poganjati tudi na Xbox One (prek Xbox One Backward Compatibility). Ob tej priložnosti so razkrili nekaj statistike o tej ikonski konzoli. Ljudje so na njej preživeli 78 milijard...

39 komentarjev

Sonyjeva navidezna resničnost za konzole oktobra

Slo-Tech - Sony je naslednje podjetje, ki ne želi zamuditi vlaka z opremo za navidezno resničnost, na katerega so se že trdno vkrcali Oculus Rift, HTC Vive in nekoliko manj trdno Samsung ter AMD. Sony je projekt Morpheus napovedal že pred dvema letoma, pred letom dni predstavljeni napredek pa je bil sila obetaven.

Sedaj je PlayStation VR, kot se uradno imenuje, že skoraj nared, v trgovine pa pride oktobra. Stal bo 400 evrov, kar je manj od Rifta (600 evrov) in Viva (800 dolarjev), a to ne bo vse. Po eni strani bo PlayStation VR deloval s konzolo PlayStation 4, ki je občutno cenejša od zmogljivega osebnega računalnika za poganjanje iger. Po drugi strani pa bo treba ločeno dokupiti kamero PlayStation Move (60 evrov) in krmilnik za sledenje gibanju roke (50 evrov), če ju...

1 komentar

Na PlayStationu 4 že teče Linux

engadget - Tik pred iztekom starega leta smo dočakali pričakovano nadaljevanje decembrskega razbitja zaščite na PlayStation 4, ki je onemogočala poganjanje neavtorizirane programske opreme. Dve leti stara konzola je se izkazala za precej trši oreh, kot smo pričakovali ob izidu, saj do lanskega decembra uporabnega jailbreaka ni bilo. Šele tedaj je CTurt uspel izrabiti ranljivost v pogonu brskalnika WebKit.

V istem slogu je gradila znana skupina fail0verflow, ki je uspela na PlayStation 4 namestiti Linux. To ni trivialen dosežek, čeprav je Sony PlayStation 4 zgradil na arhitekturi PC in ga poganja operacijski sistem Orbis OS, ki je osnovan na unixovskem FreeBSD-ju. Sony se je namreč zelo potrudil, da je konzolo zaprl.

Ob tem je treba takoj...

37 komentarjev

PlayStation 4 skoraj zlomljen

WinFuture.de - Heker z vzdevkom CTurt je razveselil vse lastnike Sonyjeve konzole PlayStation 4, ki bi želeli na njej pognati še kaj drugega kot dovoljene programe. Na svojem računu na Twitterju je namreč sporočil, da je uspel zlomiti zaščito PS4 in ga s tem odkleniti (jailbreak). To je uspel storiti že minuli teden, sedaj pa je jailbreak izpilil. Za dosego tega cilja je uporabil ranljivost v jedru FreeBSD (kernel exploit), na katerem temelji Sonyjev operacijski sistem Orbis OS. Za zdaj jailbreak deluje le v verziji firmware 1.76, a naj bi ga bilo mogoče z manjšimi spremembami uporabiti tudi v novejših...

30 komentarjev

Kitajska po 15 letih ukinja prepoved prodaje konzol

HotHardware - Na Kitajskem po 15 letih ukinjajo eno izmed najbolj nenavadnih prepovedi, ki so jo sicer malo razrahljali že lani. Odslej na Kitajskem ne bo več prepovedana prodaja domačih in tujih igralnih konzol, ki jo je vlada leta 2000 prepovedala, da bi kitajsko mladež zaščitila pred negativnimi posledicami igranja videoiger.

Koliko je to rešilo problem, je stvar debate, saj so se - če so želeli ostati na prvi strani zakona - mladi in stari pač zatekli k osebnim računalnikom, kjer omejitev ni bilo, igre pa so prav tako dobro delovale, čeravno običajno izhajajo z večmesečnim zamikom. Kitajska vlada je septembra 2013 napovedala, da bodo v prihodnosti omejitve odpravili. Lani januarja so dovolili prodajo konzol v prostotrgovinski coni v Šanghaju in...

28 komentarjev

Nov model Xbox One prihaja 16. junija

Microsoft - Microsoft je sporočil, da bodo 16. junija začeli prodajo novega modela konzole Xbox One, ki bo imela kapaciteto 1 TB ter rahlo spremenjen dizajn krmilnika s 3,5-milimetrskim priključkom za slušalke. Doslej so delovale le slušalke, ki so podpirale Microsoftov nestandardni priključek, medtem ko je adapter na 3,5 mm stal 25 dolarjev. Tega je sedaj konec, pravijo pa še, da bo boljši tudi zvok. Priložili bodo tudi igre Halo: The Master Chief Collection, stal pa bo 400 dolarjev. Osnovni, stari paket s 500-TB diskom se ne bo pocenil in bo še naprej stal 350 dolarjev.

Prenovljeni krmilnik bo mogoče kupiti tudi ločeno, in sicer v srebrni, črni ali kamuflažni preobleki. O ceni ni podatkov,...

36 komentarjev

Nvidia predstavila konzolo Shield

Slo-Tech - Na Game Developers Conference, ki te dni poteka v San Franciscu, je Nvidia predstavila mikrokonzolo Shield (ni povezana s projektom Shield izpred dveh let), ki bo izšla maja letos za 200 dolarjev. Konzolo poganja Tegra X1, na njej pa teče Android TV. Preden pokukamo v notranjost, si jo poglejmo od zunaj. Oblikovana je v Nvidiinem slogu, to pomeni ostri robovi, mešanica sijoče in mat črne ter zelene barve, ki žari ob prižgani konzoli. Poleg sodi tudi krmilnik, ki je z zaobljenimi robovi in malce cenenim videzom...

23 komentarjev

PlayStation praznuje 20 let

Posebna izdaja PlayStation 4 na levi, originalni PlayStation na desni

Slo-Tech - Pred 20 leti, 3. decembra 1994, je Sony kot začetnik v svetu domačih zabavnih konzol na Japonskem predstavil originalni PlayStation. Leta 1995 je potem izid sledil še v ZDA in drugod po svetu, kar je predstavljalo začetek propada velikih (od igralcev v prejšnjih generacijah na tem področju brca le še Nintendo) in vzpon novih igralcev, poleg Sonyja se je v tej industriji z Xboxom povzpel še Microsoft. V znak 20. obletnice je Sony pripravil 12.300 konzol PlayStation 4 posebne izdaje, obarvane v enako svetlo sivo barvo, kot originalni PlayStation, skupaj z izvornim logotipom PlayStation.

V barve omejene izdaje ni odeta le konzola, temveč še en igralni plošček DualShock 4, kamera PlayStation Eye in stojalo, ki PlayStation 4...

3 komentarji

Alienwarov Steam Machine bo poganjal - Windows 8

PC World - Drugače sploh ne bo šlo. Valve je lani jeseni napovedal operacijski sistem SteamOS in ga pozimi tudi izdal, poleg tega pa so najavili še vrsto namenskih računalnikov Steam Machine. Na letošnjem CES-u smo videli dober ducat naprav, ki bodo zmogle poganjati SteamOS. Potem pa se je začelo zapletati. Poseben krmilnik je bil najprej prestavljen na letošnji november, pretekli mesec pa je postalo jasno, da ga letos sploh ne bo.

To predstavlja probleme za 14 proizvajalcev, ki so že napovedali svoje Steam Machine. Med njimi je tudi Alienware, ki je svojo Alpho predstavil včeraj na E3. Toda ker krmilnik za Steam ne bo nared, bo naprava s procesorjem Core i3 Haswell, 4 GB pomnilnika, 500 GB prostora na disku, specialno Nvidiino grafično kartico na arhitekturi Maxwell z 2...

59 komentarjev

Krmilnik za Steam bo zamudil

GameSpot - Valve je potrdil, da bo krmilnik za Steam zamudil in ne bo nared novembra, kot so sprva napovedovali. Bolj realističen datum je leto 2015, so dejali.

SteamOS je izšel lanskega decembra, sedaj pa čakamo še na Steam Machine. Njegov sestavni del bo prav Steam Controller, za katerega potrebujejo nekaj več časa. Čeprav bodo s tem zamudili božično nakupovalno sezono, so pri Valvu prepričani, da je to pravilna odločitev, če ne želijo na trg poslati polizdelka. Eric Hope iz Valva je povedal, da so z beta testi dobili kopico uporabnih odzivov na igralnost s krmilnikom, ki jih bodo uporabili za njegovo izboljšavo. Ker je Steam Controller ključni del za uspeh novih Steam Machine, je to kar pravilna taktika.

Svoje Steam Machine je napovedalo kar...

15 komentarjev

Xbox končno tudi brez Kinecta

Slo-Tech - Microsoft se je odločil, da z dražjo konzolo ne more tekmovati s Sonyjevim PlayStationom 4, četudi sami ponujajo zraven Kinect. Odslej bo za sto dolarjev manj naprodaj tudi Xbox One brez Kinecta, in sicer bo stal 400 dolarjev, kar je enako kot Sonyjeva konzola. S tem poizkušajo rešiti glavni problem - Sony je prodal sedem milijonov konzol, Microsoft pa le pet milijonov.

Kaj bo to pomenilo za prodajo, je v intervjuju za Forbes poizkušal pojasniti Microsoftov direktor za marketing in strategijo Yusuf Mehdi. Pojasnjuje, da je Microsoft že več tednov razmišljal o razvezavi Xboxa in Kinecta, sedaj pa je čas za to dozorel. Glavna bojazen je seveda PlayStation 4, od katerega ga je sedaj...

33 komentarjev

Prodaja Xboxa zaostaja za PS4

Slo-Tech - V tekmi med Sonyjevo konzolo PlayStation 4 in Microsoftovo Xbox One za zdaj še vedno vodi prvi, ki je bil boljši tudi pred dvema mesecema. V Redmondu so se namreč pohvalili, da so prodali pet milijonov konzol Xbox One. Ob tem je treba poudariti, da Microsoft v to številko šteje vse konzole, ki so romale na naslove trgovine, ne pa dejanske prodaje končnim kupcem. Le dan pred tem je Sony naznanil, da so prodali že sedem milijonov konzol PS4, kar pomeni, da se vrzel med konzolama veča. Pred dvema mesecema je bil namreč razlika le poldrugi milijon prodanih enot - in ne pozabimo, Sony navaja dejansko prodajo končnim uporabnikom!

Vseeno pa to ne pomeni, da se katera konzola prodaja slabo, saj sta obe...

20 komentarjev

Krmilnik za Steam najpozneje novembra

Slo-Tech - Viri blizu Valva zatrjujejo, da bo podjetje svoj krmilnik za Steam izdalo oktobra ali najpozneje novembra letos. Končna oblika izdelka še ni znana, je pa že jasno, da bo nekoliko drugačna od prvih napovedi.

Ko je konec preteklega leta Valve ob izidu SteamOS-a in potem še na letošnjem CES-u ob predstavitvi Steam Machine več proizvajalcev kazal prototip Steam Controllerja, je ta še imel dva trackpada in na dotik občutljiv zaslon med njima. Slednji je že postal zgodovina, saj so ga nadomestili klasični gumbi. Krmilnik ima tako v trenutnem dizajnu dva trackpada, pod vsakim pa po štiri gumbe, razporejene v obliki karo. V sredini med njima najdemo še tri gumbe. Od ostalih sorodnih krmilnikov se še vedno razlikuje, saj ti navadno nimajo trackpadov.

Vtisi sicer...

3 komentarji

Bo Xbox One emuliral Xbox 360?

Je 'združitev' kupčka v le spodnjo škatlo prihodnost ali le pobožne želje?

vir: Ars Technica
Ars Technica - Z vsako generacijo novih konzol je mogoče slišati tarnanje, da igre s stare generacije niso več podprte. To je razumljivo, če imajo igralci obsežno zbirko, sploh fizičnih medijev, a je nepodpora tudi povsem logična, če pogledamo arhitekture, na katerih tečejo posamezne generacije konzol. Sonyjeva PlayStation 1 in 2 sta bila sicer med seboj združljiva, medtem ko je igre za PS2 PlayStation 3 podpiral le v prvih izdajah. Slednje je bilo mogoče zahvaljujoč dodatnemu čipu, ki je bil pravzaprav miniaturen PS2. V primerjavi s prejšnjo generacijo PS4 namesto kompleksne arhitekture Cell iz PS3 uporablja AMD-jeve čipe, osnovane na x86. Xbox One ima zelo podoben čip, kjer je predhodnik, Xbox 360, porabljal trojedrni procesor,...

19 komentarjev

Sonyjev Morfej za navidezno resničnost v PS4

danes

Sony - Sony je predstavil projekt Morfej (Project Morpheus, imenuje se po grškem bogu sanj in ne po liku iz Matrice), kakor se trenutno imenuje njihov sistem navidezne resničnosti za PlayStation 4. Morfej je še prototip, trenutni rezultat triletnega dela pa je na slikah videti zelo prepričljivo.

Morfeja si nadenemo na glavo in nam prikazuje sliko v ločljivosti 1080p z 90-stopinjskim kotom pogleda. Vgrajene ima tudi merilnike pospeška in žiroskope, ki omogočata beleženje informacij o premikanju in njihovo posredovanje konzoli, ki potem ustrezno spreminja izrisano sliko. Podatki o spremembi položaja se odčitavajo 100-krat v sekundi. Na ta način se slika premika, ko premikamo glavo, kar daje vtis navidezne resničnosti. Poleg tega omogoča krmiljenje z DualShock 4 in...

14 komentarjev

Xbox One bo dobil daljinca

vir: The Verge
The Verge - Ko so pri Microsoftu predstavili Xbox One, so bili izredno navdušeni nad njegovo sposobnostjo stalnega poslušanja ter dodatnimi možnostmi, ki jih ponuja Kinect. Obenem pri Microsoftu želijo, da bi konzola zamenjala običajne set-top-boxe, s čimer bo mogoče hitro menjati med igro in televizijskim programom, iskati oddaje, serije oz. filme po sporedu, nastavljati opozorila, itd. A naprednim zmožnostim navkljub je navigacija z glasovnimi ukazi in kretnjami po televizijskem vmesniku vseeno morda nekoliko nerodna. Za rešitev tega problema Microsoft pripravlja rešitev.

Po vzoru Xbox 360 bo na voljo daljinski upravljalnik, tokrat nekoliko bolj kompaktnih mer, ki bo pomagal pri upravljanju s konzolo predvsem v medijskih okoljih, torej pri spremljanju televizijskega programa oz. predvajanju glasbenih in video vsebin s spleta in z lokalne mreže. Za lažjo...

38 komentarjev

Sony prodal 5,3 milijona konzol PlayStation 4, Microsoft zaostaja

The Verge - Sony je danes povedal, da so od izida 15. novembra pa do 8. februarja prodali že 5,3 milijona konzol PlayStation 4, s čimer je postala to najbolje prodajana konzola. Spomnimo, da so milijon enot prodali v 24 urah po izidu, 2,1 milijona enot v prvih dveh tednih po izidu, do konca leta pa 4,2 milijona enot. Pri tem pa povejmo, da se prodaja na domačem trgu sploh še ni začela, saj na Japonske pride šele v soboto.

Kaj pa konkurenca? Microsoftov Xbox One se prodaja nekoliko slabše, in sicer so do 23. januarja, ko je Microsoft zadnjikrat javno objavil podatke o prodaji, prodali 3,9 milijona Xboxov One. V ZDA, kjer je Microsoft tradicionalno boljši od Sonyja, so pretekli mesec prodali skorajda dvakrat več Sonyjevih...

41 komentarjev

Valve izdal SteamOS in predstavil prototip Steam Machine in Steam Controller

Slo-Tech - Valve je danes izdal prvo verzijo svojega operacijskega sistema za igre SteamOS, ki temelji na Linuxu in so ga napovedali že jeseni.

SteamOS bo mogoče s spleta prenesti še danes, pri čemer pa še ne gre za dokončano kamoli spolirano različico. Valve je izdajo pospremil z besedami, da "vsem razen neustrašnim Linuxovim hekerjev priporočajo, da počakajo do izdaje naslednje verzije leta 2014". Z drugimi besedami to pomeni, da je obstoječa verzija potrebuje še nekaj prevajanja kode, da jo lahko namestimo.

Potem pa je tu še tristo srečnežev, ki so se prijavili v preizkusni program in bili izbrani. Ti bodo v naslednjih dneh prejeli Steam Machine, kakor...

44 komentarjev

Izšel je Xbox One

Slo-Tech - Dvoboj titanov se je začel. Sonyjev Playstation 4 je izšel v začetku tedna, danes pa je na prodajne police priromal njegov največji konkurent, Mirosoftov Xbox One. Za razliko od Japoncev so Redmondovci novo konzolo začeli prodajati po večjem delu sveta sočasno, tako da jo lahko v Evropi že dobite. Slovenija ne spada v razvito Evropo, če vprašate Microsoft, zato Xbox One uradno pride prihodnje leto. Neuradno je že tu.

Microsoft je pripravil intenzivno reklamno kampanjo, s katero je splavil novo konzolo. Zavzeli so reklamne panoje na Times Squaru v New Yorku, medtem ko so na londonskem Leicester Squaru pripravili dvourno predstavitev. Z interneta lahko snamete celo obvestilo o bolniškem staležu zaradi igranja konzole.

Resnejše je seveda vprašanje, ali je Xbox...

85 komentarjev

Izšel je PlayStation 4

Slo-Tech - V petek je Sony začel prodajo svoje nove igralne konzole PlayStation 4. Prvi se nove igračke veselijo Američani, medtem ko bomo morali na Stari celini nanjo počakati do 29. novembra. Pretežni del sveta sicer dobi PS4 šele decembra, medtem ko na domači trg prispe šele februarja prihodnje leto. Kakorkoli, izid v ZDA pomeni, da skrivnosti ni več, dasi smo večinoma že vedeli.

Bistvena prednost je seveda očitna - največji konkurent, Microsoftov Xbox One, izide šele prihodnji petek in to skoraj po celem svetu hkrati. To postavlja zanimivo razliko med Evropo in Severno Ameriko. Pri nas bo Xbox One na voljo teden dni pred PS4, medtem ko bo v ZDA ravno obratno. Druga pomembna razlika je cena: PS4 bo 100 evrov cenejši od Xbox...

130 komentarjev

PlayStation 4 v EU pride 29. novembra

Wired Blog - O novi Sonyjevi konzoli PlayStation 4, ki bo predstavljala hudo konkurenco prihajajočemu Microsoftovemu Xbox One, smo napisali že precej. Tehnične specifikacije so znane praktično v celoti, Sony pa se je tudi že pohvalil z dobrimi številkami iz prednaročil. Predprodali naj bi že milijon enot. Sedaj smo dobili še zadnji pomemben podatek - konzola izide 15. novembra in bo naprej naprodaj v ZDA, medtem ko na Staro celino in v Južno Ameriko pride 29. novembra.

Že nekaj časa so poznane tudi cene. Za PS4 boste odšteli 400 evrov, medtem ko bo v ZDA stal 400 dolarjev (in prometni davek). PS4 bo sprva na voljo v 32 državah, med katerimi za zdaj ni videti Slovenije, so pa Avstrija, Italija in Nemčije, če si ga boste resnično...

38 komentarjev

Operacijski sistem za PS4 bo FreeBSD

vir: VGLeaks
VGLeaks - Sony je nedavno med razvijalce razdelil drugo verzijo razvojnega kita za PS4 (prva je bila na voljo lani jeseni) in kot kaže, na sistemu teče derivat FreeBSD-ja 9.0 (pod imenom Orbis).

BSD je vsekakor prijetna izbira. Nedavno je obrnil 20 let, je dobro znan po svoji stabilnosti, ima zelo prostodušno licenco, ter dobro podporo za arhitekturo x86_64 (ki zamenjuje Cell iz PS3). Seveda pomaga tudi, da je zastonj. Phoronix sicer komentira, da je imel do sedaj zelo slabo podporo za AMD-jeve grafične kartice v obliki zgodnjega porta odprtokodnega gonilnika za Linux. AMD je bržkone moral pripraviti nov gonilnik ali vsaj prilagoditi svoj Catalyst gonilnik za Linux. Žel še ni znano, ali bodo tako...

15 komentarjev

Microsoft stopil korak nazaj, Xbox One z manj omejitvami

Microsoft - Microsoft je včeraj zvečer napovedal, da režim glede povezovanja nove konzole Xbox One z internetom, izposojanjem in prodajo rabljenih iger ne bo tako strog, kot je kazalo na začetku. Zamisli o obveznem povezovanju na splet vsakih 24 ur za igranje iger, omejeni preprodaji in skoraj nemogočem izposojanju iger so naletele na buren odziv pri uporabnikih, zato so v Redmondu stopili korak nazaj. Režim bo svobodnejši.

Povezava do interneta ne bo več obvezna za igranje iger. Še vedno se bo treba povezati na internet pri namestitvi konzole (in ne igre), potem pa bo mogoče igrati katerokoli igro brez ponovne povezave do interneta. V tem pogledu bo Xbox One enak Xbox 360. Prav tako ne bo nobenih omejitev glede...

79 komentarjev

PlayStation 4 se prodaja bolje od Xbox One

Bo PS4 res toliko uspešnejši od Xbox One?

vir: Forbes
Forbes - Že kmalu po predstavitvi dodatnih podrobnosti obeh konzol na E3 smo dobili prve smernice, kako bo potekala prodaja Microsoftove in Sonyjeve predstavnice 8. generacije konzol. Microsoftovi predstavitvi je sledilo negodovanje nad močno omejenim posojanjem in preprodajanjem iger za Xbox One, na kar so odlično odgovorili pri Sonyju, saj njihov PlayStation 4 teh omejitev nima. Začele so se prve napovedi, da je tokratno bitko že dobil Sony, kar je podkrepila še kar 20 % nižja cena PlayStation 4 (400 dolarjev oz. evrov) od Xbox One (500 dolarjev oz. evrov).

Skupaj s temi podatki je nekaj trgovcev že začelo s prednaročili, pri Amazonu sta npr. na voljo PlayStation 4 Launch Edition (cena je prej omenjenih 400 dolarjev, datum...

49 komentarjev

PlayStation 4 razkrit

Ars Technica - Sony je na včerajšnji konferenci dokončno razkril PlayStation 4. Po njihovi februarski konferenci, ki je bila precej skopa z detajli, se je na veliko razpravljalo kakšno pot bo Sony ubral glede nekaterih ključnih vprašanj, kot so rabljene igre in potreba po internetni povezavi. Prav tako niso predstavili same konzole. Sedaj je vse jasno.

Za začetek povejmo, da bo PS4 stal 100 dolarjev manj kot Xbox One. V ZDA bo za konzolo treba odšteti 399 dolarjev, v Evropi pa 399 evrov. Prodaja rabljenih iger ne bo omejena (za fizične medije), prav tako ne bo nobene zahteve po povezavi v internet. Po konferenci je bilo razkrito še, da je PS4 neodvisen do regije (region free) in da je 500 GB-trdi disk zamenljiv. Na teh področjih je...

56 komentarjev

Xbox One bo stal pol tisočaka, pride novembra

vir: The Verge
BBC - Končno smo dočakali še najpomembnejše informacije, ki se tičejo nove Microsoftove konzole Xbox One. Naprodaj bo od novembra, prodajala pa se bo po 500 evrov (ali 500 dolarjev, če ste v ZDA), je razkril Microsoft na E3 v Los Angelesu. To je bistveno več od 300 evrov za predhodnik Xbox 360 (bo pa imel priložen Kinect), dodatno pa žolčne odzive v Evropi dodaja 30 odstotkov višja glede na ameriško. Resda je slednja brez prometnega davka, a ta ni tako visok, da bi upravičil razliko. Pa saj smo tega že navajeni.

Poglejmo h konkurenci. Ta ne počiva, ampak pripravlja svoje odgovore. PlayStation 4 pride takisto novembra (nekaj govoric sicer omenja oktober), tako da bo bitka težka. Po navadi pa ne odloča tehnična odličnost izdelka (osemjedrnik, 8 GB pomnilnika, Blu-ray, 802.11n Wi-Fi), ampak igre, ki so na voljo. Prvi Xbox je,...

103 komentarji

Xbox One se bo moral redno povezovati na splet

vir: The Verge
The Verge - Da bo moral biti Xbox One ves čas povezan na internet, smo po ovinkih izvedeli že dva tedna pred predstavitvijo. Microsoft je zdaj razjasnil situacijo, ki ni tako zelo huda, a vseeno precejšen preskok glede na preteklost. Nova konzola se bo namreč res morala zelo pogosto povezovati na Microsoftove strežnike, vsaj če bodo uporabniki želeli igrati igre. Do izključitve internetne povezave bo konzola delovala popolnoma normalno, ob prekinitvi internetne povezave (oz. od zadnjega javljanja Microsftovim strežnikom) pa bo še 24 ur imela 'žeton', ki bo dovoljeval igranje iger. Po preteku 24 ur se bo do ponovne vzpostavitve internetne povezave onemogočilo igranje iger.

Ta omejtev ne velja za predvajanje televizijskega signala oz. filmov na optičnih medijih DVD in...

62 komentarjev

Microsoftove težave z xboxone domeno

vir: Neowin
Neowin - Avgusta lani je bil Microsoft primoran na hitro umakniti ime "Metro" za oglaševanje (ne ravno dobro sprejetega) novega uporabniškega vmesnika za oktobra izšla Okna 8, ker so pač pozabili preveriti, ali mar kdo v Evropi že drži istoimensko blagovno znamko. Zdaj se zgodba ponavlja, k sreči v manj resni obliki. Za minuli teden predstavljeni XBox One znamko sicer imajo, so si pa pozabili vnaprej priskrbeti pripadajočo domeno xboxone.com. Ta je namreč že od predlani v rokah Britanca Krasimirja Hristov-Ivanovega, ki je kot kaže, tudi ni bil pripravljen prodati, vsaj ne za ponujeno ceno.

Velikan je zdaj primoran vložiti arbitražni zahtevek za odvzem domene pri ameriški arbitraži NAF, ki je ena od s strani ICANNA licenciranih organizacij v ta namen, obenem pa še dobro znana po svoji nagnjenosti v prid...

16 komentarjev

Oteženo izposojanje in preprodaja iger za Xbox One

Kotaku - O Microsoftovi prihajajoči konzoli Xbox One smo se razpisali že precej na široko. Nismo pa še pogledali, kako bo z nakupom, prodajo in posojanjem iger, ker Microsoft tega tedaj še ni razkril. Sedaj je znanega že precej več in zdi se, da se od časov poceni rabljenih iger in posojanja naokoli nezadržno poslavljamo.

Kot je znano, bo fizični medij, ki ga prejmemo pri nakupu iger za Xbox One, obrobnega pomena. Na njem bodo resda datoteke za namestitev, a bistven bo nakup licence, ki se bo preverjal prek interneta. Kaj to pomeni? Dobra novica je prenosljivost igre, saj jo bomo lahko igrali na vseh konzolah, ki jih imamo v lasti ali do katerih imamo dostop. Zadostovala bo zgolj prijava v osebni račun in kupljene igre bodo na voljo, ne glede...

73 komentarjev

Tretja generacija Xboxa je... One?!

vir: The Verge
The Verge - Microsoft je kot naslednika Xboxa in Xbox 360 predstavil Xbox One. Ime je daleč od pričakovanega, saj se je pričakovalo neko nadaljevanje iz prejšnje generacije - večinoma se je v medijih, seveda napak, govorilo o Xbox 720, omenjen je bil tudi Xbox Infinity, oboje pa je daleč od Xbox One. A ime postane neprimerno bolj smiselno, ko upoštevamo vse, kar bo novi Xbox znal in počel v dnevni sobi. Pri Microsoftu so se namreč odločili, da to ne bo več zgolj ena izmed igralnih konzol, temveč bo tretja generacija njihove igralne konzole ključni element avdio-video opreme najbolj družabne sobe v stanovanju.

Sama konzola ima umirjen, celo škatlast izgled, kar spet postane bolj smiselno, ko vzamemo v zakup pričakovano vlogo. Žene oz. prijateljice nimajo pretirane želje gledati neke kričeče, barvaste škatle, zato je takšna oblika...

120 komentarjev

Sony draži s slikami PlayStation 4

The Verge - Na dan Microsoftove velike predstavitve njihovega predstavnika naslednje generacije konzol je svoj lonček pristavil še Sony. Načeloma so PlayStation 4 predstavili že februarja, a so zgolj razkrili strojne zmogljivosti, nekatere zanimive novosti v programski opremi ter nekoliko spremenjen plošček. Predstavitvi je sledilo rahlo splošno razočaranje, ker nismo videli konzole same. Zdaj so to vsaj malce spremenili, saj so objavili nekaj meglenih ter nekaj zelo približanih slik, ki prikažejo le delček nove konzole.



Nabor slik, prikazanih v obliki 39-sekundnega videoposnetka, pokažejo precej kvadratno oblikovano škatlo iz matirane plastike. A bolj kot kazanje konzole je pomemben pravi namen videoposnetka, saj gre za reklamo za pravo...

15 komentarjev

Sony pokazal DualShock 4 in Eye za PS4

CNET - Sony je včeraj pokazal podrobnosti o prihajajoči igralni konzoli PlayStation 4 oziroma njenih pritiklinah. Medtem ko smo o sami konzoli že obširno pisali (kljub temu je tule seznam manj znanih bonbončkov), je bil doslej Sony sila skop o krmilniku in kameri. Predstavitev in izjava za medije odstirata ti novosti.

Novi krmilnik se bo imenoval DualShock 4 in bo, seveda, omogočal brezžično upravljanje s povezavo Bluetooth 2.1 in EDR. Vizualna razlika je že v osvetlitveni tablici, ki ima LED-diode treh barv, spreminjajoče se v odvisnosti od lika, ki ga igramo, in od aktualne situacije (recimo nevarnost v igri). Gumbov Start in Select bržkone ne bomo pogrešali, saj njuno mesto prevzema en sam gumb Options, dobrodošla novost pa je gumb Share, ki počne točno to - omogoča deljenje rezultatov, posnetkov, videov in podobnega na...

11 komentarjev

Nov Xbox bo verjetno ves čas povezan na splet

Pobegli izsek dokumenta

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Na splet so pobegnili izseki iz dokumentacije, povezane z razvojnim kitom za programsko opremo (razvoj iger) za naslednika Xbox 360, ki ga poznamo pod kodnim imenom Durango. V dokumentaciji najbolj bode v oči podatek, da bo konzola ves čas priklopljena na splet, ne le ko se bo igralo igre v večigralskem načinu, temveč tudi v primeru lokalne uporabe ter v primeru izklopljene konzole (ko je v stanju pripravljenosti). V slednjem bi konzola prenašala in nameščala posodobitve tako svojega operacijskega sistema kot nameščenih iger, medtem ko bi v primeru lokalnega igranja seveda lahko preverjala istovetnost igre ter posodabljala socialna omrežja z dosežki igralca. Ni še povsem jasno, kako bo...

48 komentarjev

Naslednik Xboxa prihaja aprila?

Bo to res srce obeh najpopularnejših igralnih konzol nove generacije?

vir: HotHardware
HotHardware - Po spletu so kot požar zaokrožile govorice, da Microsoft v začetku aprila pripravlja predstavitev svojega člana 8. generacije konzol, naslednika Xbox 360. Govorice je med drugim sprožil, zanimivo, Sonyjev predstavnik, ki je dejal, da je Microsoft nedavna predstavitev PS4 presenetila. A virov je več, tako iz samega Microsofta kot od zunanjih obveščencev. Gorivo na ogenj govoric je še podatek, da je podjetje Ustechs (Microsoftov partner pri predstavitvenem programu z E3 2012) nedavno registriralo domeno XboxEvent.com. Povsem verjetno je torej, da so podatki iz govoric resnični. Pred govoricami se je sicer pričakovalo, da bo Microsoft najavo opravil na sejmu E3.

Bolj kot potencialni datum predstavitve je zanimiva izjava...

27 komentarjev

Sony predstavil igralni plošček ter strojno in programsko opremo PlayStation 4

Glavne strojne lastnosti PS4

vir: The Verge
The Verge - Na uradni predstavitvi nove igralne konzole PlayStation 4 Sony le-te pravzaprav ni pokazal, so pa povedali, kakšni čipi bodo tiktakali v njej. Pokazali so tudi nov igralni plošček, kamerno enoto za sledenje ploščku, ki je na prvi pogled podobna Kinectu, ter pokazali še nekaj pomembnih novosti na programski strani nove konzole, vključno z novim vmesnikom.

Dvomov ni več, PlayStation 4 je prva konzola nove, osme generacije, ki uporablja AMD-jev centralni procesor, osnovan na arhitekturi x86. Prva konzola iz osme generacije sploh je Wii U, ki uporablja IBM-ovo PowerPC arhitekturo (podobno, kot Xbox 360), medtem ko se za tretjo generacijo Microsoftove konzole (prav tako bo član osme generacije konzol) pričakuje, da bodo...

41 komentarjev

Nintendo je predstavil Wii U

Nintendo Wii U z GamePadom

vir: The Verge
The Verge - V nedeljo se je dvignila omejitev o deljenju informacij o Nintendovi novi generaciji igralne konzole Wii U. To seveda pomeni, da smo dobili prvi nabor testov. Vredno je omeniti, da so prvi testi nekoliko okleščeni in se osredotočijo predvsem na strojni del paketa, torej na konzolo samo ter nov igralni plošček, skupaj z lokalnim delom programskega paketa, medtem ko je spletni del programja večina ocenjevalcev pustila za drugič. Le nekaj ur pred dvigom embarga je namreč Nintendo objavil velik popravek (odklop konzole med nalaganjem le-tega pomeni, da imajo lastniki namesto igralne konzole le še svetlečo črno oz. belo opeko), ki omogoča priklop v splet, skupaj z večino funkcionalnosti, ki jih to prinese s seboj.

Če se...

42 komentarjev

PlayStation 3 prodan v 70 milijonih kosih

TechCrunch - PlayStation 3 je skoraj polnih šestih letih na policah trgovin 4. novembra presegel mejnik 70 milijonov prodanih kosov. S tem so se skoraj izenačili z Microsoftovim Xbox 360 (ki se prodaja približno leto dlje), vsaj glede na podatke iz Microsoftovega najnovejšega finančnega poročila - Xbox 360 naj bi ta mejnik presegel v septembru. Obenem so objavili še, da so v dveh letih prodali 15 milijonov krmilnikov Move. Izenačenje je zanimivo, saj je v prvih letih prodaje Xbox 360 večinoma dosegal boljše rezultate in je po mnenju večine imel boljši ekosistem, za povrhu vsega pa je, kot rečeno, v trgovine prišel približno leto pred PS3. Oba vseeno še vedno dodobra prekaša Wii, ki je bil do konca septembra prodan...

21 komentarjev

Nova Nintendova konzola Wii U 30. novembra

Forbes - Nintendo je končno razkril datum, kdaj lahko pričakujemo novo konzolo, in njeno ceno. Wii U, kot so bo nova konzola imenovala, bo premierno luč sveta ugledala 18. novembra v Severni Ameriki, na to stran Luže pa prihaja 30. novembra. Še teden dni pozneje jo bodo predstavili na domačem trgu. Datume smo nekako pričakovali, saj bi kasnejši začetek prodaje po božično-novoletni nakupovalni sezoni pomenil bistveno slabšo prodajo.

Na voljo bosta dva modela, in sicer osnovni model za 300 dolarjev in 50 dolarjev dražja verzija Premium. Evropskih cen še ni, bodo najbrž predstavljale enake zneske kar v evrih (res pa je, da so ameriška cene vedno citirane brez davka). Osnovni paket vsebuje konzolo v belem ohišju, en...

28 komentarjev

Prihodnji mesec prihaja Nintendo 3DS XL

GamesIndustry.biz - Dobro leto po izidu Nintendove prenosne konzole 3DS so Japonci napovedali izid in začetek prodaje večjega brata, ki se imenuje 3DS XL. V četrtek predstavljen novinec bo v Evropi naprodaj od 28. julija letos po 200 evrov, tako da hkrati pričakujemo tudi pocenitev starega 3DS. Glavna razlika v primerjavi s 3DS bo seveda skoraj dvakrat večja velikost in daljša avtonomija.

Diagonala zgornjega zaslona je zrasla s 3,53 palca na 4,88 palca, medtem ko se je spodnja povečala s 3,02 na 4,18 palca. Na voljo v treh barvnih odtenkih, in sicer črnem, modročrnem in rdečečrnem. Avtonomija bo nekoliko večja, a ne občutno. 3DS oglašuje 3-5 ur, 3DS XL pa 3,5-6,5 ur. Dodana je tudi SD-kartica s kapaciteto 4 GB, najbolj pa bode v oči praktično nespremenjen dizajn. Še zlasti...

22 komentarjev

Na splet ušli načrti za naslednika Xboxa

Ars Technica - Ko Microsoft na letošnjem E3 ni namenil nič besed nasledniku konzole Xbox 360, smo bili kar pošteno razočarani. Situacija pa se je povsem spremenila s 56 strani dolgim dokumentom, ki je čez vikend priromal na splet. Če je dokument avtentičen, v njem Microsoft na dolgo in široko opisuje prihodnji razvoj ekosistema Xbox. Dokument sicer datira v sredino leta 2010, a je še vedno aktualen - v njem najdemo omembe Xboxa 720, Kinecta 2 in posebnih očal.

Naslednik Xboxy 360 se bo bržkone imenoval Xbox 720 in bo nared do božično-novoletne prodajne sezone 2013 (torej čez poldrugo leto). Natančne karakteristike seveda še niso znane, naj pa bi bil šest- do osemkrat hitrejši od Xboxa 360....

34 komentarjev

Številke kreditnih kartic na rabljenih Xboxih

vir: Kotaku
Kotaku - Raziskovalci z Drexel University v Philadelphia poročajo, da je z rabo splošno dosegljivih modding toolov in malo znanja mogoče z rabljenega Xbox 360 pobrati številko kreditne kartice prejšnjega lastnika, in to neodvisno od tega, če je le ta pred prodajo napravo resetiral na tovarniške nastavitve.

Postopek so preverili na več refurbished Xboxih, ki so jih kupili neposredno od pooblaščenih prodajalcev rabljenih enot, se pravi takih, ki bi morali biti uradno očiščeni (med drugim zato nosijo 90 dni omejene garancije). Nadejajo se, da je pri domači prodaji stanje samo še slabše.

Uporabnikom zato priporočajo, da pred prodajo iz naprave odstranijo trdi disk, ga priklopijo na računalnik in

21 komentarjev

Naslednji Xbox prihodnje leto, bržkone brez optične enote

Trenutni Xbox 360

Daily Mail - Naslednika priljubljene Microsoftove igralne konzole Xbox 360 bomo dočakali prihodnje leto, pravijo viru blizu Redmonda. Uradna predstavitev naj bi bila napovedana za junij 2013, na prodajne police pa naj bi prispel prihodnjega septembra. Še leto pozneje, torej 2014, načrtujejo izid nove verzije Kinecta HP2, ki bo precej bolj natančen od trenutne verzije.

Ali bo...

55 komentarjev

Microsoft izdal Kinect za Windows

Microsoft - Microsoft je po pričakovanjih izdal verzijo svojega univerzalnega krmilnika Kinect za Windows. Čeprav je bil Kinect sprva razvit za uporabo v Microsofti konzoli Xbox in so ga kasneje zanesenjaki uspeli priključiti tudi na osebne računalnike ter z odprtokodnimi gonilniki tudi usposobiti, Microsoft vseeno cilja na kupce čistokrvne PC-verzije. Ta je od srede na voljo v ZDA, Evropi in Oceaniji za 250 dolarjev (evrov), obeta pa se tudi verzija za izobraževalne ustanove, ki bo 100 dolarjev (evrov) cenejša.

Glavno vprašanje seveda ostaja, kaj je v novi verziji drugače od xboxovske. To je še zlasti pomembno, ker slednja stane precej manj, saj jo subvencionirajo prodane igre, Microsoft pa je obljubil brezplačno dostopnost vse programske opreme za...

16 komentarjev

PlayStation Vita v Evropi 22. februarja

vir: Sony
Gamasutra - Znani so datumi izida nove Sony prenosne konzole Vita, ki smo jo potihoma pričakovali že letos, a je Sony izid zamaknil. Medtem ko bo na Japonskem res na voljo že 17. decembra, bo v Evropi in Ameriki Vita na prodajne police prispela šele 22. februarja prihodnje leto, je pojasnil Jack Tretton, vodja ameriške enote Sony Computer Entertainment.

Znane so tudi cene, in sicer 250 evrov (oziroma dolarjev v ZDA) za verzijo z Wi-Fi in 300 evrov za verzijo z Wi-Fi in 3G, ki bo imela brskalnik in odjemalce za Twitter, Facebook in Skype.

Sony je potrdil, da je trenutno v produkciji že več kot 100 iger za novo konzolo. Nanjo jih bomo nalagali tudi prek povezave 3G, če bodo merile manj kot 20 MB, medtem ko bomo za večje potrebovali Wi-Fi in povezavo z računalnikom oziroma...

6 komentarjev

Sony (skoraj) prepovedal udeležbo v skupinskih tožbah

Pirate PS3

vir: Ars Technica
Ars Technica - Skupinske tožbe niso nič kaj dobrega za podjetje in tega se je zavedajo tudi Sony. Zadnje čase so si nakopali kar nekaj težav z razjarjenimi uporabniki, ki so jih tožili, zato so sprejeli odločitev, da bodo tovrstno početje kar prepovedali.

Z najnovejšim popravkom za Playstation 3 je prišla tudi nova licenčna pogodba (License Agreement) in s slednjo se uporabnik zaveže, da ne bo udeležen pri skupinskih tožbah. V primeru tožarjenja tako uporabniku ostane le individualna tožba, ki pa je precej bolj neprijetna in dražja zadeva za posameznika.

Vse pa le ni tako črno, kot se zdi! Ce vam ta del licenčne pogodbe ni všeč lahko na Sony naslovite priporočeno pošto s svojimi podatki, številko PSN računa in z jasno izraženo željo, da boste...

30 komentarjev

Xbox TV v ZDA še letos

vir: CNN
CNN - Microsoft je napovedal, da bo v ZDA še pred koncem leta, torej v času za božično nakupovalno sezono, nared in na voljo Xbox TV. Pokazali so jo že v sredo na Microsoftovemu srečanju v Kaliforniju in čeprav o vsebini, ceni in partnerjih niso veliko govorili, je znanih nekaj informacij o prihajajoči storitvi, s katero želi Microsoft uspeti, kjer je Googlu, Sonyju in Applu za zdaj spodletelo.

Na Xbox TV bodo ponujali video na zahtevo (serije in filmi) ter žive prenose vsebin s televizije - novice, šport in priljubljene kanale. Microsoft veliko upov polaga tudi na Kinect, s katerim naj bi bila omogočena navigacija z zvokom. Ker bo Xbox TV podpiral še Bing, bo mogoče samo z glasom iskati želene vsebine. Microsoft je v sredo na demonstraciji na ta način poiskal serijo...

2 komentarja

Znane specifikacije Sonyjeve Vite

vir: Sony
Sony - Nova prenosna konzola PlayStation Vita bo kljub nekaterim predhodnim špekulacijam v Evropi izšla šele prihodnje leto, smo pa dobili podatke o njenih specifikacijah, ki se večidel ujemajo s predhodnimi špekulacijami in namigi iz Sonyja.

Sony je potrdil, da bo Vita imela štirijedrni procesor ARM Cortex A9 in grafični čip PowerVR SGX. Kapacitivni OLED-zaslon bo meril pet palcev, zmogel bo 960 x 544 točk in podporo za multi-touch. Centralnega pomnilnika bo 512 MB, zraven pa bo še 128 MB VRAM-a. Sprednja in zadnja kamera bosta obe imeli ločljivost 640 x 480.

Za povezljivost bo dobro poskrbljeno. Vita bo podpirala 802.11 b/g/n, Bluetoot 2.1+EDR in 3G (le dražji model). Za razširitve je poskrbljeno s podporo za SIM-kartice, Vita kartice, pomnilniške kartice, USB, avdio...

10 komentarjev

Sony pocenil PlayStation 3

vir: Sony
Sony - Sony je objavil, da so pocenili igralno konzolo PlayStation 3 na vseh svetovnih trgih. Pocenitev začne učinkovati takoj, so še dodali.

V Evropi bo sedaj 160 GB-model stal 250 evrov, v ZDA 250 dolarjev, na Japonskem pa 24980 jenov (225 evrov). Verzija z dvakrat več pomnilnika bo odslej stala 300 dolarjev v ZDA, 300 evrov v Evropi in 29980 jenov (270 evrov) na Japonskem. Doslej sta pri nas ti dve enoti stali 290 oziroma 350 evrov. Hkrati se je Sony pohvalil, da so prodali že več kot 50 milijonov primerkov konzole PlayStation 3 in da je zanjo na PSN na voljo že več kot 60.000 naslovov. S...

21 komentarjev

PlayStation Vita v Evropi že konec oktobra?

PlayStation Vita

vir: engadget
engadget - Zahvaljujoč britanski trgovini Blockbuster smo morda že izvedeli datum izida nove generacije Sonyjeve prenosne igralne konzole, ki jo poznamo pod imenom PlayStation Vita, v konceptni obliki pa smo jo poznali kot Next Generation Portable (NGP). Na reklamnem letaku trgovine je pisalo, da bodo pri njih nove prenosne igralne konzolo naprodaj že od 28. oktobra letošnjega leta, na voljo pa naj bi bili že takoj obe različici, za 229 funtov različica z le WiFi povezljivostjo, za 279 funtov pa različica z WiFi in 3G povezljivostjo. Datum izida je seveda daleč od potrjenega, znane pa so Sonyjeve namere, da bi s prodajo najprej začeli na Japonskem, čemur bi sledila svetovna dobavljivost. Sicer naj bi cena nove generacije konzole znašala 250 evrov oz dolarjev za WiFi model, odvisno od atlantske obale, na kateri...

8 komentarjev

Nintendo z izgubo, pocenil ročno konzolo 3DS

CNet - Nintedo se je odločil za odločnejše korake v boju zoper slabo prodajo ročne konzole 3DS, med katere sodi občutna pocenitev. Tako so se odločili, da se z 12. avgustom njena cena z 250 dolarjev zniža na 170 dolarjev. Sprva so poročali le o pocenitvi na Japonskem, a je sedaj jasno, da se bo zgodila po celem svetu hkrati. Hkrati bodo prvi kupci dobili še brezplačen paket 20 iger. Na ta način želijo pospešiti prodajo in povečati svoj tržni delež do konca leta, ko pričakujejo vrsto novih naslovov za 3DS. V ZDA naj bi bilo doslej prodanih 830.000 enot 3DS.

Poteza Nintenda niti ni presenetljiva, saj so prvikrat po letu 2003 zabeležili izgubo....

22 komentarjev

Blu-ray v visoki ločljivosti na PS3 le še prek HDMI-ja

HotHardware - Ob predstavitvi je bil PlayStation 3 po mnenju mnogih eden najugodnejših predvajalnikov optičnih medijev Blu-ray, ki je poleg predvajanja filmov omogočil še igranje iger ter celo brskanje po spletu. Od predstavitve PS3 so se predvajalniki Blu-ray seveda pocenili bolj, kot PS3, torej je edina prednost širši nabor funkcionalnosti. V kratkem naj bi v trgovine prišla nova različica, poznana pod oznako K, ki pa ne bo prinesla večjih sprememb. Pravzaprav zgolj odvzema eno funkcionalnost, predvajanje filmov v visoki ločljivosti s ploščkov Blu-ray prek komponentne povezave.

Nedavno je bil dokončno sprejet standard AACS oz. DRM, prisoten na ploščkih...

5 komentarjev

Wii U bo uporabljal le en krmilnik z zaslonom

Krmilnik z zaslonom

vir: engadget
engadget - Na E3 predstavljen Wii U, konkretna osvežitev Nintendovega prodajnega hita, je ponovno postregel z manjšo revolucijo na področju igralnih ploščkov. Če je bil prvotni Wii prvi, ki je resno zaznaval premike igralčevih rok, čemur sta bolj ali manj sledila tudi Microsoft in Sony, Wii U na igralni plošček prinaša še drugi zaslon, ki bo najverjetneje uporabljen predvsem za prikaz dodatnih informacij. Po poročanju Engadgeta so se mnogi igralci in novinarji ob predstavitvi spraševali, koliko bo stal takšen krmilnik v prosti prodaji, če boste želeli imeti dva. Izkazalo se je, da to ne bo potrebno, saj pri Nintendu nimajo načrtov za uporabo dveh krmilnikov z zaslonom naenkrat.

Čeprav bi po besedah Satoruja Iwate sama konzola...

10 komentarjev

Microsoft izdal uradni SDK Beta za Kinect

Slashdot - Microsoft je že skoraj uresničil obljubo, da bodo pripravili razvojni paket SDK za Kinect, ki ga je napovedal februarja. Čeprav so kmalu po izidu Kinecta na internet pot našli odprtokodni gonilniki, ki jim Microsoft ni nasprotoval, in so entuziasti uspeli Kinect prepričati v delovanje s PlayStationom, smo vsi skupaj nestrpno čakali SDK. Pred nami je prva beta.

SDK ali programskorazvojni komplet (software development kit) namreč omogoča enostavno in predvidljivo pisanje aplikacij, ki zmorejo uporabiti Kinect v najrazličnejše, tudi s konzolo nepovezane namene, saj vsebuje gonilnike, API-knjižice in primere kode. Kinect SDK je napisan za platformo .NET, tako da je mogoče njegove knjižice uporabiti v poljubnem jeziku .NET (C#, VB.NET ali C++.NET). Na voljo je v...

10 komentarjev

Nintendo predstavil krmilnik za Wii U

CNet - Nintendo je odgovoril na Sonyjevo predstavitev PlayStation Vite in pokazal svojo konzolo naslednje generacije - Nintendo Wii U. To bo prva konzola tega proizvajalca, ki bo podpirala ločljivost HD na zaslonu. Pokazali so krmilnik.

Poleg tega ima še na dotik občutljiv 6,2-palčni zaslon na krmilniku, ki sicer ne zmore HD, in prikazuje isto sliko kakor televizor ali pa dopolnilno. Ima štiri gumbe D-pad, analog slider in start ter select za upravljanje na prvi strani, štiri na zadnji in tudi kamero. Wii U podpira stare Nintendove igre, ima podporo za senzorje gibanja, in lahko hkrati uporablja tudi krmilnike za klasičen Wii, kar ponuja nove možnosti igranja.

Poleg tega lahko krmilnik za Wii U uporabimo za video klice. Nekoliko presenetljivo Wii U ne bo naprodaj za to...

32 komentarjev

Sony pokazal PlayStation Vito

CNet - Sony je na sejmu E3 včeraj pokazal novo generacijo prenosne konzole, ki se imenuje PlayStation Vita. Naprava ima na dotik občutljiv 5-palčni OLED-zaslon (tako da bo ena izmed možnosti za krmiljenje likov tudi z gestami na zaslonu), touchpad spredaj in zadaj ter sprednjo in zadnjo kamero. V notranjosti tiktakajo procesor ARM Cortex A9, grafični procesor SGX543MP4+ in sistem Sixaxis za zaznavanje gibanja.

Naprava bo imela tudi tehnologijo Near, ki bo omogočila igranje proti uporabnikom drugih vit, ki bodo v bližini. Model z Wi-Fi bo stal 250 dolarjev, tisti s podporo 3G (ki bo sprva na voljo ekskluzivno v ZDA prek AT&T) pa 300 dolarjev.

Prvikrat je Sony sicer Vito napovedal že januarja, ko so predstavitev izvedli na...

38 komentarjev

PlayStation 4 že v razvoju

Mnoge odločitve pri razvoju PS3 niso bile najboljše...

vir: Ars Technica
Ars Technica - Sonyjev glavni finančnik, Masaru Kato, je na sestanku za investitorje razkril, da bo del proračuna za Sonyjevo fiskalno leto 2012, ki se je začelo letošnjega 31. marca, že namenjen razvoju 4. generacije njihove slavne igralne konzole PlayStation. Kljub napovedanem začetku razvoja je zatrdil, da je PS3 še daleč pred iztekom svoje življenjske dobe ter da jih ne omejuje zmogljivost trenutne generacije konzole, temveč sam razvoj trga, ki na vsakih nekaj let enostavno zahteva novo generacijo konzole. Žal ni želel podati niti grobih okvirov za datum izida.
...

76 komentarjev

Brezplačen Xbox 360 ob nakupu PC-ja

vir: CNet
CNet - Microsoft je za študente, kakopak zaenkrat zgolj v ZDA, pripravil zanimivo akcijo. V primeru nakupa osebnega računalnika iz Dellove, HP-jeve oz. Microsoftove spletne trgovine za več kot 700 ameriških dolarjev ter jasno opremljenega z operacijskim sistemom Windows 7, Microsoft podari osnovno različico svoje igralne konzole Xbox 360. Nakup bo mogoč tudi v fizičnih trgovinah (Best Buy in Microsoftove trgovine), kjer bo za nakup zadostovala študentska izkaznica, na spletu pa bo potreben naslov elektronske pošte s končnico .edu. Akcija traja do 3. septembra oz. dokler bodo trajale zaloge, se pa...

28 komentarjev

Wii je cenejši

Celoten komplet, v kratkem vreden 150 ameriških dolarjev.

vir: Ars Technica
Ars Technica - Že nekaj časa se je govorilo o prihajajoči pocenitvi Nintendove konzole Wii, zdaj pa je japonski zabavljaški gigant te neuradne napovedi uresničil. Wii bo kmalu, vsaj v ZDA, namreč naprodaj za 150 dolarjev. Padec cene bo v veljavo stopil 15. maja, poleg ugodnejše cene pa bo paket s konzolo še nekoliko bogatejši. Nintendo je konzoli brezplačno dodal Mario Kart Wii ter igri namenjen volan, v katerega se vtakne upravljalnik in tako nekoliko olajša igranje. Skupaj s cenejšo konzolo so predstavili še zbirko iger Nintendo Selects, četverico, ki bo v trgovinah naprodaj za vsega 20...

16 komentarjev

Naslednik Wiija je potrjen

Z naslednikom Wii-ja se bo Nintendo lahko s svojima konkurentoma kosal še po zmogljivosti

vir: Ars Technica
Ars Technica - Pri Nintendu so potrdili, da pripravljajo naslednika Wiija. Načrtujejo, da bodo prenovljeno konzolo dokončno predstavili v naslednjem letu, a okvirni čas izida znotraj leta 2012 še ni znan. Vseeno so potrdili še, da na prihajajočem sejmu E3, ki se bo v Los Angelesu dogajal med 7. in 9. junijem, ne bomo izvedeli le več podrobnosti o novi konzoli, temveč bo le-to mogoče tudi preizkusiti. Na E3 bo namreč Nintendo pripeljal prve testne primerke, za katere zmogljivosti še niso znane. Obstajajo napovedi o AMD-jevem grafičnem čipu, osnovanem na R700 z dodano podporo DirectX 11, ter o trojedrnem...

16 komentarjev

Naslednika PS3 in Xbox 360 prihajata šele leta 2014?

Trojica konzol iz sedme generacije - prvi bo strojno osvežen Wii

vir: Kotaku
Kotaku - Spletna stran Kotaku je pred nekaj dnevi objavila, da so prek neimenovanih virov prejeli informacije o naslednji, osmi generaciji igralnih konzol. Te naj bi tako Microsoft kot Sony pripravljala šele za izid nekje v letu 2014, kar bo njuna akterja iz sedme generacije na policah trgovin pustilo mnogo dlje, kot predhodnike. V preteklosti je bilo namreč običajno, da je vsakih približno 5 let prišla večja osvežitev. Temu je bilo tako s PS3, ki je izšel v letu 2006, medtem ko je PS2 izšel v letu 2000. Prvi Xbox je Microsoft predstavil leta 2001, a so Xbox 360 na tržišče lansirali že leta 2005.

Vseeno sta tako Microsoft kot Sony napovedala, da bo življenjska doba trenutnih konzol znatno daljša od preteklih oz. temu sploh ne bo tako, odvisno od točke, s katere opazujete trg. Pri Sonyju se hvalijo, da je prav vsaka njihova...

90 komentarjev

Konec PSP Go

vir: engadget
engadget - Sony je glede na uradno izjavo končal s proizvodnjo in s prodajo svoje prenosne igralne konzole PSP Go. Ta je bila predstavljena junija 2009 in je v trgovine prišla 1. oktobra v istem letu, a nikoli ni doživela pretirane uspešnosti. V primerjavi z običajnim PSP-jem je imela manjši zaslon, ni podpirala medijev UMD (igre so se shranjevale na 16 GB internega pomnilnika, ki ga je bilo mogoče podvojiti z uporabo pomnilniške kartice), a je imela nekoliko bolj kompaktno zasnovo z drsnim zaslonom, pod katerim so se skrivali gumbi za upravljanje s konzolo. Zanimivo je, da je bila konzola znatno dražja od običajnega PSP, saj je cena do nedavnega v ZDA znašala 200 dolarjev, medtem ko je Sony večji in bolj priljubljen PSP prodajal za 130 dolarjev.

Običajni...

3 komentarji

Nintendo pripravlja novo konzolo

Wii je izredno uspešna, a dandanes tudi izredno strojno podhranjena konzola

Slo-Tech - Po internetu z vseh strani prihajajo napovedi, da bo Nintendo na letošnjem igričarskem festivalu E3 predstavil naslednika svoje izredno uspešne konzole Wii, sicer članice sedme generacije. Wii 2 oz. Wii HD, kot je večinoma naslednik poimenovan v napovedih, bo morda prvi član 8. generacije igralnih konzol, glede na oznake HD in dolgotrajne napovedi pa bi znal biti neprimerno bolj zmogljiv od trenutno še vedno aktualne Nintendove konzole, ki pa je s svojima konkurentoma, PS3 in Xbox 360, po zmogljivosti komajda še primerljiva. Wii je sicer na vrh prodajnih lestvic prinesla nizka cena in...

67 komentarjev

Prodanih 50 milijonov PlayStation 3

PS3 se niti z Move ne more kosati s predhodnikom

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Predstavniki Sonyja so sporočili, da je bila njihova konzola sedme generacije, PlayStation 3, prodana že v 50 milijonih primerkih. To številko so presegli 29. marca, a jo je treba vzeti s kančkom soli, saj Sony za uspešno prodajo šteje konzolo, ki je prišla v skladišče oz. na police trgovca. Možno je tako, da zaradi večje zaloge pri končnih uporabnikih še ni vseh 50 milijonov konzol, a je ta številka v vsakem primeru blizu. Za ta dosežek je Sony potreboval slabe štiri leta in pol, saj so konzolo svetu predstavili 11. novembra leta 2006. Izmed trojice konzol iz sedme generacije, kamor spadata še Xbox 360 in Wii, je PlayStation 3 še vedno v najmanj primerkih prodana konzola.

Kljub slabšim prodajnim rezultatom v zadnjem času je Wii daleč spredaj (glede na Wikipedijo...

8 komentarjev

Tablične računalnike predvsem za igre

Guardian - Google je izvedel zanimivo raziskavo, v kateri so ugotavljali, za kaj večidel uporabljamo letošnji hit tablične računalnike. Marca so anketirali 1400 uporabnikov, ki so se izkazali v prvi vrsti za igralce iger.

Kar 84 odstotkov uporabnikov tabličnih računalnikov jih uporablja za igranje iger. Sledijo iskanje informacij, kar počne 78 odstotkov lastnikov, pošiljanje elektronske pošte (74 odstotkov) in prebiranje novic (61 odstotkov). Šele na petem mestu najdemo brskanje po socialnih omrežjih (56 odstotkov), za katerim so gledanje filmov in poslušanje glasbe z 51 odstotki ter branje e-knjig s 46 odstotki.

Približno 38 odstotkov uporabnikov uporablja svoje tablične računalnike več kot dve uri dnevno, 30 odstotkov pa med eno in dvema urama. To...

20 komentarjev

3DS se na Japonskem prodaja slabše od PSP-ja

Nintendo 3DS

vir: engadget
engadget - Nintendova prenosna konzola 3DS naj bi bila prava mala revolucija na tem področju, a očitno vse ni tako rožnato, kot bi pričakovali mnogi. Pričakovali bi, da bo novo generacijo konzole pospremil veliki nakupovalni bum, ki pa se je očitno že nekoliko ohladil. Na Japonskem 26. februarja predstavljena konzola je bila namreč v tednu med 26. marcem in 3. aprilom prodana v vsega 42.979 primerkih. To številko lahko postavimo v kontekst, če jo primerjamo s prodajnimi rezultati PlayStation Portable.

Sonyju je v istem tednu namreč uspel prodati kar 58.075 primerkov svoje ročne konzole, ki je predstavitev na Japonskem doživela daljnega 12. decembra leta 2004 ter konec letošnjega leta pričakuje...

43 komentarjev

Nintendo 3DS razstavljen z analizirano proizvodno ceno

vir: Heise
Heise - Nintendo je sila skop s podatki o sestavnih delih svoje nove konzole za igranje 3D-iger Nintendo 3DS, a to ni ustavilo podjetja IHS iSuppli, da ne bi razstavilo konzole v prafaktorje, poiskalo sestavnih delov in natančno izračunalo, koliko stane izdelava konzole. Medtem ko se 3DS v Evropi prodaja od 230 evrov dalje, je proizvodna cena enota približno 75 evrov. Sestavni deli stanejo točno 100 dolarjev, k čemur je treba dodati še poltretji dolar za sestavo. V to ceno seveda niso všteti programska oprema, licence, stroški razvoja, transporta in oglaševanja, ki nanesejo znaten del končne cene.

Najdražji del...

19 komentarjev

Črn zaslon smrti na konzoli Nintendo 3DS

TG Daily - V petek je izšla nova prenosna igralna konzola Nintendo 3DS v EU, včeraj pa še v ZDA in le nekaj ur zatem so se na internetu pojavile zgodbe o črnem zaslonu smrti, ki pesti nove konzole. Uporabniki na več forumih tarnajo, da se njihov Nintendo 3DS pri igranju različnih iger (za zdaj omenjajo Super Monkey Ball, Street Fighter IV 3D, Pilotwings, Ghost Recon, Lego Star Wars in Mii) ustavi in prikaže obvestilo o kritični napaki na črnem ozadju.

Običajno problem začasno reši ponovni zagon naprave, a se napaka mnogokrat pojavi večkrat zapovrstjo. Nekaterim jo je uspelo pregnati s formatiranjem SD-kartice v formatu FAT32, drugim to ni pomagalo. Neki uporabnik poroča, da se mu je nova konzola sesula petkrat in še dvakrat pokazala omenjeno sporočilo o napaki (pri igranju iger Ghost Recon in Lego Star Wars), zato jo...

16 komentarjev

Kinect deluje na Playstation 3

Slashdot - Ker so že kmalu po izidu Kinecta na internet našli pot odprtokodni gonilniki zanj, ni težko razumljivo, da se krog naprav, kamor ga lahko priključimo, hitro širi. Zadnja v vrsti je postal celo Playstation 3, kamor je po novem moč priključiti in uporabljati Kinect.

Na strani Shantanugoel so objavili vodič, kako lahko Kinect prepričamo v sodelovanje s Playstation 3, če ga priključimo vmes še na PC. Sony sicer ponuja svoj krmilnik za zaznavanje gibanja igralca Move, a avtorji predelave so se odločili uporabiti Kinect iz principa. Programska oprema je za zdaj še v alfa fazi, tako da zaznavanje gibanja še ni na visokem nivoju, krmilnik pa v praksi uporaben, a postopek načeloma deluje. Programsko opremo bodo v prihodnosti izpilili, za...

1 komentar

Prodanih 10 milijonov Kinectov

vir: engadget
engadget - Pri Microsoftu so objavili, da so nedavno presegli 10 milijonov prodanih Kinectov, naprav za zaznavanje premikanja igralcev, s čimer so odprli nov svet pri igranju iger na konzolah. Za 10 milijonov prodanih primerkov so potrebovali vsega 4 mesece, kar je očitno dovolj malo (oz. je bila prodaja dovolj velika), da bodo deležni Guinnessovega rekorda za najhitreje prodajano elektronsko napravo za običajne uporabnike. Podobno uspešna je tudi prodaja iger za Kinect, saj je bilo teh prav tako prodanih že okrog 10 milijonov. Ker je Kinect že sam po sebi opremljen z igro je to na prvi pogled ločeno, a so pri Microsoftu upoštevali le prodajo ločenih naslovov brez naprave, torej je v obtoku že prek 20 milijonov iger za Kinect.

Že vsaj 10 milijonov igralcev je tako pripravljenih na...

6 komentarjev

V kratkem na PlayStation 3 možno shranjevanje v oblak

nVidiina 3D rešitev za osebne računalnike

vir: engadget
engadget - Naročniki na PlayStation Plus bodo verjetno že z jutrišnjim dnem dobili možnost shranjevanja poteka igranja v igrah na PlayStation 3 v oblak, kar bo Sony omogočil s svojim oblakom make.believe. Podpora bo prispela z novo različico firmware-a, 3.60, za shranjevanje pa bo vsak naročnik dobil 150 MB prostora, kar ni ogromno, a bi moralo zadoščati za shranjevanje poteka igranja. Prednost je, da s seboj po svetu ne bo več potrebno prenašati svoje konzole, saj bo igro mogoče nadaljevati na katerikoli konzoli, kjer se bo igralec prijavil s svojim računom.

Če je že govora o konzola lahko omenimo še nVidiine napovedi, da bo 3D prikaz slike ena izmed ključnih lastnosti osme...

10 komentarjev

Iskanje inženirjev namiguje na začetek razvoja 3. generacije Xboxa

vir: engadget
engadget - Četverica Microsoftovih oglasov za službo na LinkedInu (1, 2, 3, 4) namiguje, da v Redmondu počasi le začenjajo razmišljati o naslednji generaciji igralnih konzol, zanje tretji, v zgodovini tehnologije pa osmi generaciji (PlayStation 3, Wii in Xbox 360 so namreč sedma generacija). Dolgoletni razvoj, ki ga igralne konzole zahtevajo, seveda pomeni oddaljen izid prihodnje generacije, kar se sklada s podaljševanjem življenja trenutne generacije konzol z izdajo alternativnih možnosti upravljanja z igrami (Move za PlayStation in Kinect za Xbox 360).

Microsoft zaenkrat išče arhitekta grafičnih čipov ter centralnih procesorjev in arhitekta strojnega dela, odgovornega za zvok in sliko, poleg inženirja,...

22 komentarjev

Nintendo 3DS izšel na Japonskem

Ars Technica - Nintendova nova prenosna konzola 3DS je že izšla na Japonskem, medtem ko v Evropi izid pričakujemo danes teden. V prvih dveh dneh so razprodali vseh 400.000 enot, ki so bile v prvi pošiljki na voljo. Do konca meseca bo na Japonskem naprodaj še poldrugi milijon naprav, tako da se pomanjkanja ni bati. Za primerjavo povejmo, da so za prodajo 400.000 enot konzole DS po izidu na Japonskem potrebovali štiri dni.

Za konzolo so bile ob izidu na voljo sledeče igre: Winning Eleven 3DS Soccer, Super Street Fighter IV 3D Edition, Samurai Warriors: Chronicle, Tobidasu! Puzzle Bobble 3D, Nintendogs + Cats, Ridge Racer 3D, Combat of Giants: Dinosaurs 3D in Professor Layton and the Mask of Miracle. Nadebudni hekerji so medtem že ugotovili kako napravo pretentati v branje in...

7 komentarjev

Evropska carina zasega pošiljke PlayStation 3

Guardian - Evropska carina je po poročanju The Guardiana zasegla pošiljke igralne konzole PlayStation 3, potem ko je LG pridobil začasno odredbo zoper Sony zaradi domnevne kršitve patentov. Tako je včeraj razsodilo sodišče v Haagu, zaradi česar bodo naslednjih 10 dni zasegali vse pošiljke PS3, ki bodo prispele v evropska pristanišča. Možno je podaljšanje veljavnosti odredbe.

Neposrednih učinkov na prodajo ni pričakovati, ker imajo distributerji in prodajalci navadno...

19 komentarjev

Sony pocenil PSP

engadget - Sony se je odločil, da bo kupce, ki zaradi napovedi o prihajajočem NGP omahujejo z nakupom prenosne konzole PSP, nekoliko vzpodbudil z znižanjem cene. Medtem ko je doslej Sony PSP stal 170 dolarjev v ZDA oziroma 170 evrov pri nas, bo od nedelje dalje nova cena znašala 130 dolarjev. Prav tako so razširili svojo zbirko iger v dvajsetdolarskem paketu Greatest Hits, ki bo odslej vključeval trinajst novih iger, med njimi tudi Assassin's Creed: Bloodlines, Metal Gear Solid: Peace Walker in LittleBigPlanet PSP.

Od izida konec leta 2004 na Japonskem in naslednje leto po vsem svetu so prodali 67,8 milijona primerkov konzole PlayStation Portable. PSP Go je znižanje doživel oktobra, ko mu je Sony ceno spustil z 250 na 200 dolarjev. Tam bo tudi ostala, saj v novi pocenitvi ni vključen. NGP, kar pomeni...

9 komentarjev

Prihaja Kinect SDK za Windows

Bo Kinect tudi na osebnih računalnikih zaživel z igrami?

vir: engadget
engadget - O razvojnem paketu, ki bi omogočil uporabo Microsoftovega Kinecta tudi na osebnih računalnikih, se je govorilo že od sredine januarja, in čeprav Steve Ballmer ni popolnoma potrdil izida, je že pred časom povedal, da lahko v prihodnosti pričakujemo uradno podporo. Takrat seveda ni izdal niti okvirnih datumov, a so pri Microsoftu zdaj sporočili, da bo brezplačen razvojni paket na voljo že to pomlad. Z razvojnim paketom bi Microsoft tudi uradno omogočil razvijalcem in akademikov uporabo Kinecta v namene, ki niso nujno povezani z upravljanje likov v igrah.

Tudi to bo seveda prišlo na vrsto, a nekoliko kasneje po izidu. SDK bo vsem hekanja Kinecta željnim uporabnikom prinesel enostavnejši dostop do strojne opreme, npr. infrardečega senzorja, zaznavanja govora ter drugih delov Kinecta.

5 komentarjev

Prodanih že 150 milijonov PlayStation 2

Prvotni PS2 na desni, kasnejši PS2 Slim na levi

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Čeprav je bitka na področju konzol med Microsoftom in Sonyjem precej ostra, v ringu pa sta predvsem PlayStation 3 in Xbox 360 s svojima upravljavcema, ki zaznavata premikanje (Move za PS3, Kinect za Xbox 360), rekorde v prodajnih številkah podira mnogo starejša konzola, Sonyjev PlayStation 2. Nedavno je bila namreč prodana že 150.-milijonta konzola iz t.i. 6. generacije konzol, ki se na prodajnih policah nahaja že skoraj polnih 11 let. V marcu leta 2000 je bila namreč prvič naprodaj na Japonskem, obenem pa je na tržišče prinesla za konzole izredno zanimivo noviteto, pogon DVD.

Podobno novost je s seboj sicer...

19 komentarjev

Odgovor na zlom zaščite PS3 spletno preverjanje licence

vir: Heise
Heise - Ker so hekerji z Geohotom na čelu razbili zaščito PlayStation 3, tako da je sedaj mogoče podpisovanje poljubnega kosa programske opreme, so se založniki iger pred masovnim kopiranjem zaščiti drugače. Večina jih ima na internetu avtentifikacijske strežnike, kamor se mora konzola po namestitvi igre povezati in preveriti legalnost kopije, da jo sploh lahko igrajo. Tak primer je nedavno izdana Bionic Commando Rearmed 2, ki je sploh ni moč zagnati, dokler se uporabnik ne poveže s strežnikom podjetja Capcom in preveri avtentičnost, čeprav igra nima večigralskega načina ter s tem potrebe po povezavi z internetom. Capcom je želel podoben sistem uvesti že v prejšnjih inačicah svojih iger, a so si bili zaradi javnega neodobravanja premislili.

Še več prahu je dvignila...

60 komentarjev

Prihaja nov PlayStation Portable

vir: engadget
engadget - Sony je danes na tiskovni konferenci predstavil naslednjo generacijo svoje prenosne igralne konzole, PlayStation Portable. Koncept zaenkrat nosi še kodno ime Next Generation Portable in bo v obliki proizvodne različice na police trgovin prišel šele proti koncu leta (najverjetneje v novembru pred velikim nakupovalnim obdobjem v decembru). Podatki o strojni opremi, ki se skriva v konzoli, so naravnost impresivni, saj bo za večino izračunov skrbel procesor, sestavljen iz kar štirih ARM-ovih jeder Cortex A9. 5-palčni zaslon je v primerjavi s prvo generacijo doživel enako spremembo, kot iPhone 4 v primerjavi s svojimi predhodniki, saj je bilo število pik na NGP početverjeno...

17 komentarjev

Motorolin Xoom prihaja 17. februarja

Ars Technica - Motorolin tablični računalnik Xoom, ki so ga predstavili na letošnjem CES-u in o katerem smo kasneje izvedeli še nekaj specifikacij, bo naprodaj od 17. februarja dalje. Podatki sicer veljajo za ZDA, ker niso iz uradnih virov pa informacij o dobavljivosti v ostalem delu sveta ni. Podatki o ceni se nekoliko razlikujejo, saj interni Verizonovi dokumenti in podatki na Android Central govorijo o ceni 800 dolarjev, medtem ko naj bi jih BestBuy prodajal po 700 dolarjev. To ni presenetljivo, saj konkurent Applov iPad s 3G in 32 GB stane 730 dolarjev. Ostale specifikacije ostajajo nespremenjene, torej operacijski sistem Android Honeycomb (ko izide), podpora 3G in Wi-Fi ter barometer, če jih omenimo le nekaj.

1 komentar

Nintendo 3DS bo zdržal od tri do pet ur, brez 3D še dlje

Fudzilla - Glavno vprašanje pri prihajajoči prenosni konzoli Nintendo 3DS je bila avtonomija baterije. Še tako prvovrsten izdelek namreč ne bo osvojil trga, če se bo izpraznil po četrt ure. Nintendo se tega zaveda, saj viri trdijo, da bo 3DS zdržal od tri do pet ur igranja, odvisno od optimizacije igre in izrabljanje učinka 3D. Z izklopljenim načinom 3D pa naj bi Nintendo 3DS zdržal okoli osem ur. Na voljo bo tudi varčni način, kjer bo verjetno izključena podporo za brezžično povezljivost in bo zaslon nekoliko zatemnjen. Glavna odlika 3DS bo prav 3D-način igranja, tako da se lahko nadejamo vsaj treh ur avtonomije. Točno pa bomo vedeli 25. marca, ko bo v...

10 komentarjev

Sony razmišlja o uvedbi serijskih številk za igre?

Vnos ključa s krmilnikom bi bil zelo zamuden.

Slo-Tech - Kot poročajo na Thinq.co.uk, naj bi se Sony ogreval za uvedbo namestitvenih ključev za igre na PlayStation 3, pri čemer se sklicujejo na stran PS3-Sense. Odkar so na internetu dostopni zasebni šifrirni ključi za PlayStation 3, je moč podpisati prav vsak kos programske opreme, s čimer so se na široko odprle duri za piratiziranje iger.

Da bi obrzdali to početje, Sonyjevi inženirji že od začetka leta napenjajo možgane v iskanju mehanizma za zaščito avtorskih pravic. Trenutno naj bi največ možnosti imela uvedba serijskih številk oziroma...

28 komentarjev

Nintendo napovedal 3DS v Evropi za materinski dan

CNet - Prve sline smo lahko cedili na CES-u, sedaj pa vemo o prihajajoči Nintendovi konzoli 3DS že praktično vse, saj je imel Nintendo včeraj v New Yorku novinarsko konferenco. Tam je uradno naznanil, da bo 3DS na prodajnih policah v ZDA 27. marca za ceno 250 dolarjev. Poleg tega vemo še, da bo nazaj združljiv z DS in DSi, da bo na izbiro v modri in črni barvi, da bo imel žiroskop in merilnik pospeška, polnjenje prek posebnega ležišča (charging dock), dvoje leč na kameri za podporo 3D fotografiji in zadnjo kamero.

Naprava meri 13,5 x 7,4 x 2,0 centimetra in ima dva zaslona. Zgornji ima 3,53-palčno diagonalo z ločljivostjo 800 x 240 (tako velika številka je zaradi 3D-efekta, zato jo morate deliti z dve), spodnji pa 3,02-palčno...

9 komentarjev

ScentScape dodaja vonj k igram in filmom

Slo-Tech - Tole ni raca ali pa je zelo dodelana, saj o napovedani napravi poročajo na več straneh na internetu. Podjetje Scent Sciences razvija enoto ScentScape, ki se priključi v USB-vrata računalnika in uporabniško izkušnjo obogati z vključitvijo vonja. Izvršni direktor podjetja Bill Wiles pojasnjuje, da uporabljajo znanje strojne opreme, programske opreme in algoritmov ter kemije, da v napravi skuhajo različne vonjave, ki jih potem uporabnik zavonja.

Razvijalci iger bodo lahko uporabili posebne SDK-je in njihov ScentEditor, da bodo izdelali posebne vonje, ki bodo spremljava ob igranju iger. Prav tako bo z istim sistemom vonjave mogoče dodati videoposnetkom ali kar celim filmom.

ScentScape...

42 komentarjev

CES 2011: Acer predstavil svoj tablični računalnik 'Picaso'

Fudzilla - Vroče žemljice na letošnjem CES-u so bili tablični računalniki in svojega je seveda predstavil tudi Acer. Za zdaj znan še pod kodnim imenom Picaso meri 10,1 palca, ima 16 GB prostora in poganja Android 2.2. Ko bo prispel na prodajne police, naj bi na njem tekel že Android 3.0. Poganja ga enogigaherčni procesor Nvidia Tegra 2 T20, ki mu družba dela pol gigabajta pomnilnika. Od nenujnih pritiklin ima mini-HDMI, USB, mini USB in dve kameri - zadnja ima pet megapikslov, sprednja pa 1,3 megapiksla. Na CES-u so na njem igrali igro Dungeon Defenders, ki je bila povsem gledljiva.

15 komentarjev

CES 2011: Nintendo predstavil prihajajočo konzolo 3DS

Ars Technica - Nintendo je na lasvegaškem sejmu CES predstavil prihajajočo prenosno konzolo 3DS, katere izid so napovedali že lani. Ročna konzola 3DS je naslednik Nintendo DSi z dodanimi trodimenzionalnimi učinki. Zgornji 3,5-palčni zaslon namreč omogoča prikaz trorazsežne slike brez potrebe po uporabi posebnih očal. Jakost 3D-učinka lahko nastavljamo z drsnikom ob robu naprave, tako da je mogoč tudi izklop 3D.

Spodnji zaslon je občutljiv na dotik in se poleg klasičnih Nintendovih gumbov rabi za krmiljenje. Na zadnji strani najdemo dve kameri, ki omogočata izdelavo posnetkov v 3D. Nintendo je na CES-u nekaterim IT-medijem ponudil pobliže se spoznati s konzolo in odigrati nekaj demo iger na njej. Žal so prepovedali fotografiranje naprave s prižganim...

14 komentarjev

V dveh mesecih prodali osem milijonov Kinectov

X-Bit Labs - Dva meseca po začetku prodaje Microsoftovega krmilnika za igralne konzole Kinect navdušenje nad njim še ne plahni, je na CES-u že prvi dan povedal Steve Ballmer. Če so v prvem mesecu prodali slabe tri milijone enot, so jih v prvih dveh mesecih prodali kar osem milijonov. Pomemben vpliv ima tudi dejstvo, da je bil pretekli mesec december, ko zaradi božične nakupovalne sezone prodaja poleti, a priljubljenost Kinecta ostaja neizpodbitna.

Microsoft je načrtoval prodajo petih milijonov enot, pa so se ušteli kar za tri milijone. Za med je šla tudi pripadajoča konzola Xbox 360, ki so jih lani prodali 50 milijonov po vsem svetu. Ballmer je zato lansko leto že označil kot najboljše in najobilnejše leto za Microsoftove konzole v zgodovini.

Sonyjev konkurenčni krmilnik je v tem času požel le...

15 komentarjev

Razbit PlayStation 3, izračunani zasebni ključi

Slashdot - Na berlinski konferenci 27th Chaos Communication Congress (27C3), ki se danes končuje, je skupina fail0verflow predstavila način, kako odkleniti PlayStation 3. Kot trdijo, jim je uspelo izvesti jailbreak brez uporabe strojne opreme (dongle), ki je bila doslej nujno potrebna za odklep. Drugi pomemben dosežek pa je izračun zasebnih ključev za PS3, kar pomeni, da lahko sedaj podpišemo katerokoli aplikacijo. Če se bodo njihove trditve izkazale za točne in Sony ključev ne bo preklical, bomo lahko de facto odklenili katerikoli PS3 ne glede na verzijo strojne programske opreme (firmware).

48 komentarjev

Kinect ne bo bolj natančen

TG Daily - Govoricam o Microsoftovih raziskavah za omogočanje polne ločljivosti IR kamere v Kinectu je sledilo uradno sporočilo, ki te govorice popolnoma ovrže. Govorice so namigovale, da bi Microsoft lahko namesto trenutnih 320 x 240 pik omogočil vseh 640 x 480 pik kamere, če bi našli način za prenos večjega števila podatkov prek nekoliko utesnjenega vodila USB. Pri Microsoftu so sporočili, da so govorice popolnoma neresnične ter da so trenutno več kot zadovoljni z natančnostjo, ki jo ponuja Kinect, čeprav ne omogoča zaznavanja posameznih prstov na rokah oz. obračanja dlani. Povedali so še, da prodajne številke nakazujejo strinjanje uporabnikov, vsaj glede na 2,5 milijona prodanih enot v prvih 25 dneh prodaje. Ampak več je boljše!!

10 komentarjev

Bo Kinect zaznaval prste?

Neizkoriščen potencial

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Microsoft je ob predstavitvi Kinecta povedal, da infrardeča kamera, ki skrbi za zajem slike igralca in s tem zaznavo premikov, sliko zajema pri ločljivosti 320 x 240 pik. Ta je žal premajhna, da bi Kinect lahko med seboj ločil prste na rokah, a je jasno dovolj za razpoznavanje kretenj s celotnimi rokami in nogami. Z začetkom ustvarjanja gonilnikov in nadaljno uporabo Kinecta v druge namene so mnogi odkrili, da ima Kinect pravzaprav IR senzor z ločljivostjo 640 x 480 pik, kar je omogočeno tudi v gonilnikih na namiznih računalnikih, ne pa na Xboxu.

Razlog za omejitev naj bi se skrival v pasovni širini priključka USB, ki ga poleg Kinecta uporabljajo še druge naprave, npr. USB ključki. V primeru uporabe polne ločljivosti bi Kinect popolnoma zasedel pasovno širino USB-ja,...

10 komentarjev

PlayStation 3 3.50 razbit

Slo-Tech - Posodobitev programske opreme za PlayStation 3 z verzijo 3.50 je izšla v drugi polovici septembra, v teh dneh pa je bila razbita. V Team X3 so namreč uspeli izvesti jailbreak verzije 3.50, ne da bi jo potrebno podgraditi (downgrade) na že razbito 3.41. Sedaj je tudi na PlayStation 3 z najnovejšo programsko opremo moč poganjati domače, nepodpisane aplikacije. Ker jailbreak še ni uradno na voljo javnosti, ni znano, ali delujejo igre, ki eksplicitno zahtevajo najnovejšo verzijo 3.50, ali je jailbreak združljiv s X3max in ali je brezplačen.


18 komentarjev

Naslednji Xbox se spogleduje z AMD-jem

Xenos prve generacije

vir: Tweak Town
Tweak Town - Prvi Xbox se je na strojni strani popolnoma zanašal na kombinacijo nVidie in Intela, a je Microsoft za Xbox 360 popolnoma obrnil smer, saj so se odnosi z obema podjetjema po projektu nekoliko poslabšali. Xbox 360 tako uporablja ATI-jev grafični čip Xenos, na čipu R600 osnovano jedro s podporo nekaterim delom standarda DirectX 10 ter zmogljivostjo nekje na ravni kartic iz ATI-jeve serije 1900. Nalogo centralnega procesorja je prevzel IBM-ov Xenon, trojedrni čip z IBM-ovo arhitekturo Power, izdelan pa pri AMD-ju oz. zdaj GlobalFoundries (AMD in IBM sta skupaj razvila proizvodni postopek SOI).

Prvotna izdaja procesorja je bila pred daljnimi...

14 komentarjev

Kinect ruši rekorde

Slo-Tech - Kmalu bo minil mesec dni od izida Kinecta (zanimivo, kako hitro smo pozabili na simpatično in predvsem laže izgovorljivo kodno ime Natal), a navdušenje nad novo igračko iz Microsofta ne jenja. Tako poročamo o rekordni prodaji in novih načinih uporabe, še zlasti po objavi odprtokodnih gonilnikov.

V prvih treh tednih prodaje je Microsoft prodal poltretji milijon Kinectov, pa se božična nakupovalna sezona šele začenja. Do konca leta naj bi, tako upajo v Redmondu, prodali pet milijonov enot. K temu bo gotovo pripomoglo dejstvo, da je Kinect na voljo v 60.000 trgovinah v 38 državah sveta.

Nekateri med temi kupci so s Kinectom počeli zanimive stvari. Že nekaj dni po izidu je Oliver Kreylos pokazal, da je moč Kinect uporabiti za izdelavo...

17 komentarjev

Microsoft ne nasprotuje alternativnim uporabam Kinecta

vir: CNet
CNet - Takoj po izidu Microsoftovega krmilnika Kinect za Xbox, ki zaznava gibanje človeka v prostoru, je Adafruit Industries razpisal nagrado za odprtokodne gonilnike, ki bi omogočili rabo nove naprave tudi drugod, ne le na konzoli. Microsoft se je na predelavo odzval z besedami, da tega početja ne podpirajo in da se bodo borili proti takšni zlorabi naprave. Le nekaj dni zatem so v Redmondu svoje mnenje popolnoma spremenili.

Microsoftov predstavnik iz divizije za Xbox Alex Kipman je na National Public Radiu v oddaji Science Friday dejal, da je bil krmilnik namenoma puščen odprt. Poudaril je, da Xbox ni bil razbit ali shekan. Če bi nekdo pridobil algoritme, ki so v napravi, ali pa bi med senzor in Xbox za namene goljufanja vrinil tretjo napravo, bi lahko govorili o hekerskem početju, ki ga Microsoft ne odobrava. Odprtokodni gonilnik, ki je bil objavljen,...

32 komentarjev

Microsoft v 10 dneh prodal milijon Kinectov

Extremetech - Microsoft je v prvih desetih dneh, kolikor je nov krmilnik za Xbox, ki zaznava gibanje, na voljo, prodal okrogel milijon enot. Don Mattrick, ki vodi oddelek za razvedrilni program v Microsoftu, je dejal, da so z rezultatom zelo zadovoljni in da predstavlja dober uvod v božično nakupovalno sezono. Omogoča jim tudi, da bodo z lahko dosegli cilj pet milijonov prodanih enot do konca leta, saj so včeraj začeli prodajo še v Aziji in Avstraliji, jutri pa jo bodo na Japonskem. Poglejmo pa si število milijon še v perspektivi.

Kinect brez dodatkov stane 150 dolarjev, torej so zbrali vsaj 150 milijonov dolarjev. V reklamno kampanjo za Kinect so za zdaj vlili pol milijarde dolarjev. Igra Halo 3 je na...

41 komentarjev

PS3 še vedno zlomljiv

Kot pravi rek, vsaka publiciteta je dobra, tudi slaba.

vir: engadget
engadget - Prvi popravek, ki je onemogočil t.i. jailbreak na PlayStation 3, je Sony izdal z različico 3.42 ter ga še nadgradil z različico 3.50. Slednji sicer res še ni razbit, torej igranje nekaterih novejših iger, recimo Medal of Honor ter Gran Turismo 5, ko izide (ta je celo doživel zadnjo zamudo zaradi popravka, ki zahteva uporabo firmware-a različice 3.50), brez originalnega medija ne bo mogoče. A bo še naprej mogoče nalaganje lastne kode (ter piratiziranje starejših naslovov) tudi v primeru, da je na konzolo že nameščen najnovejši firmware. Ekipa, odgovorna za PS3 Jailbreak, je namreč odkrila način, kako namestiti starejšo različico le-tega, različico, ki odklep še vedno omogoča. Ekipa obljublja, da bo hakeljc deloval tudi na novejših...

10 komentarjev

Prvi odprtokodni gonilnik za Kinect

Slo-Tech - V ZDA je nov krmilnik za Xbox izšel prejšnji teden, ta teden pa smo na svoj račun prišli še Evropejci. Kinect je že naprodaj tudi v Sloveniji in stane okrog 170 evrov. Prav tako pa smo prejšnji teden pisali o razpisani nagradi v višini 2000 dolarjev za odprtokodne gonilnike za Kinect, ki bi omogočili njegovo uporabo tudi v drugih napravah (recimo na navadnih računalnikih). Prvi je to storil Hector Martin, ki je že izdal svoj odprtokodni gonilnik zanj in pobral tri tisočake, saj je bil nagradni sklad vmes zvišan.

Microsoft je medtem že izjavil, da se ne strinjajo s takšno zlorabo Kinecta, zato se bodo borili proti njej. Adafruit Industries, ki so razpisali natečaj, bodo zato poleg tega donirali še dva tisoč dolarjev Electronic Frontier...

29 komentarjev

Kinect izšel v ZDA, razpisana nagrada za odprtokodne gonilnike

CNet - Ta teden je v ZDA z veliko pompa izšel nov krmilnik za Microsoftovo konzolo Xbox 360, ki se imenuje Kinect (recenzija na Cnetu). V dveh dneh, kar je Kinect naprodaj, so sicer odkrili nekaj pomanjkljivosti: težave s prepoznavanjem obraza temnopoltih ljudi, težave z globino oziroma zaznavanjem prostora, nekaj zmede z električnimi adapterji ter s programsko opremo. Splošni vtis je, porodim tegobam navkljub, pozitiven. V EU bo Kinect izšel prihodnjo sredo. Da ne bi uporabnikih odprtokodnih sistemov ostali na suhem, je podjetje Adafruit Industries že razpisalo nagrado v višini 2000 dolarjev za kogarkoli, ki bo prvi predložil odprtokodne gonilnike Kinect za Xbox 360. Na ta način želijo omogočiti delovanje Kinecta pod vsemi operacijskimi sistemi. V dokaz mora predlagatelj...

23 komentarjev

Nadgradnja Xbox 360 prinaša podporo Kinectu

Nov vmesnik na Xbox 360

vir: TG Daily
TG Daily - V pričakovanju izida Kinecta, ki se bo v Evropi začel prodajati 10. novembra, so pri Microsoftu že izdali novo programsko opremo za svojo konzolo Xbox 360, ki s seboj prinese prav podporo temu upravljalniku. Poleg podpore Kinectu bodo uporabniki Xboxov dobili še nekatere druge novosti, med katerimi bo najbolj očitna prenova samega uporabniškega vmesnika in avatarjev, možicljev, ki predstavljajo uporabnika. Ti so zdaj bolj podobni dejanskim osebam, torej si jih lahko naredite še bolj podobne sebi, kot prej. Druge novosti so za Evropo oz. za Slovenijo relativno nepomembne, razen izboljšane tipkovnice na zaslonu, saj vključujejo izboljšave za Netflix, aplikacijo ESPN ter povezljivost s trgovino Zune. Vseeno je popravek obvezen za uporabo Kinecta in za povezovanje na...

20 komentarjev

PlayStation Phone obstaja!

vir: engadget
engadget - Sredi avgusta smo poročali, da so viri blizu Sony-ja izvedeli, da bo končno postal resničnost PlayStation obilni telefon, poleg ur in ur pogovarjanja ter pošiljanja SMS-ov predvsem namenjen še igranju iger. Že takrat smo poročali, da bo mobilnik uporabljal Android, ob izidu različico Gingerbread, kar seveda pomeni, da bo poleg igranja, telefoniranja in pošiljanja sporočil SMS uporaben še za marsikaj drugega. V avgustu sicer nismo imeli slik, razen ilustracije, ki so jo pripravili pri Engadgetu. Prav oni so kot prvi predstavili slike pravega mobilnega telefona, tokrat še v prototipni obliki. Slike razkrijejo, da so bile napovedi resnične, saj...

17 komentarjev

PlayStation 3 zlomljen s kalkulatorjem

Hack A Day - Po prvem zlomu zaščite PlayStation 3, dolgo nezlomljive konzole, smo dobili že kar nekaj različnih možnosti, kako opraviti odklepanje, ki omogoča igranje varnostnih kopij in nameščanje lastne programske opreme. Najnovejša izkoristi kar kalkulator. Sicer gre za zmogljivejši, grafični kalkulator Texas Instruments TI84, ki se ga na PS3 priključi prek USB na mini-USB kabla, priloženega konzoli za polnjenje igralnih ploščkov. Na kalkulatorju se požene kodo za odklep, ko je konzola izključena, nato pa se le-to vključi s pritiskom na gumb za zagon in izmet optičnega diska hkrati. Postopek je potrebno ponoviti pri vsakem zagonu.

Ko je postopek zaključen, se lahko kalkulator odklopi s konzole (to se izpiše na zaslonu kalkulatorja). Za samo...

35 komentarjev

Lenovo razvija lastno konzolo

The Wall Street Journal - Kitajski proizvajalec računalnikov Lenovo je najavil, da izdelujejo svojo igralno konzolo eBox, ki bo v marsičem podobna Microsoftovemu Xboxu 360. Njihov predstavnik za odnose z javnostmi Jay Chen je dejal, da so igralne konzole področje z veliko potenciala za rast, kar nameravajo izkoristiti.

Skupino 40 inženirjev za razvoj nove konzole so osnovali pred dvema letoma, ta mesec pa so jih premestili v novo podjetje z imenom Beijing eedoo Technology. Razviti prototip ima podoben sistem krmiljenja, kot je Microsoftov Kinect, podpira HDTV in prenos dodatnih vsebin z interneta, druge podrobnosti pa še niso znane. Najprej bo na voljo na Kitajskem, kar naj bi se zgodilo do konca letošnjega leta, kasneje pa še drugod. Okvirna...

26 komentarjev

Microsoft predstavil čip v Xboxu Slim

Ars Technica - Microsoft je včeraj na Hot Chips predstavil podrobnosti čipa SoC (system-on-a-chip), ki poganja novi Xbox 360 250 GB Slim in je proizveden v 45-nanometrskem procesu.

Zasnovan je bil večinoma kar v Microsoftu, pri čemer so se inženirji znašli pred nekaterimi zanimivimi izzivi. Predvsem se je moral vesti povsem enako kakor originalen Xbox 360, biti je moral energetsko varčnejši, manjši in hladnejši. Ima trojedrni centralni procesor, ATI-jev grafični procesor in dvokanalni pomnilniški krmilnik. Zanimiva rešitev je FSB replacement block, ki emulira zunanje vodilo (FSB) z identičnimi zakasnitvami in propustnostjo, kot ko sta bila še centralni in grafični procesor fizično ločena. Neposredna...

14 komentarjev

PlayStation 3 razbit

Slashdot - Trajalo je kar dolgo časa, a naposled smo le dočakali razbitje konzole PlayStation 3, ki je doslej zmogla predvajati le od Sonyja blagoslovljene igre. Razbitje je možno z enostavnim ključem, ki se vtakne v USB-vhod, nakar je konzola odklenjena in sposobna predvajati tudi nelicenčne igre. Avtorji trdijo, da postopek ne uniči garancije in ne odstrani možnosti igranja na spletu.

Zlobno pa se lahko vprašamo, koliko je Sony k temu pripomogel sam z odstranitvijo možnosti uporabe alternativnega operacijskega sistema.

100 komentarjev

Tanki Xbox podpira varnostne kopije

engadget - Ena izmed glavnih prednosti Xbox 360 pred PlayStation 3, ki jo slišimo sploh v debatah na forumu Slo-Tech, je podpora varnostnim kopijam iger oz. po domače možnost piratiziranja. Seveda je z vsako novo izdajo Xbox-a oz. s spremembo njegovega optičnega pogona podpora začasno izginila, a so mojstri hekanja firmware-ov hitro opravili svoje delo. Enako seveda velja tudi za prenovljeni, manjši Xbox 360 Slim, ki ponovno uporablja nekoliko spremenjen in glede na teste mnogo tišji pogon. Za dosežkom, ki sicer še ni potrjen, stoji ekipa Team Xecuter, ki je že uspela izdelati pretvornik za PS3, ki omogoča uporabo namiznih trdih diskov v širini 3,5 palca. Edini dokaz je zaenkrat videoposnetek, ki si ga lahko ogledate zgoraj. Povedali so, da so se...

11 komentarjev

PlayStation Phone navsezadnje resničnost?

Hitra sestavljanka Engadgeta, ki pokaže, kaj se lahko pričakuje - seveda ne gre za pravo napravo

vir: engadget
engadget - Pri Engadgetu ekskluzivno poročajo, da so iz dobro obveščenih in kredibilnih virov izvedeli, da se naveza Sony Ericsson pripravlja na izdajo mobilnega telefona, osredotočenega na igričarski svet. Telefon bo uporabljal naslednjo izdajo Androida, t.i. Gingerbread oz. različico 3.0, medtem ko bo po strojni plati, vsaj znotraj, bolj ali manj standarden. Pričakujemo lahko namreč gigahertčni procesor, 3,7 do 4,1-palčni zaslon z ločljivostjo 800 x 480 pik, prototipi uporabljajo fotoaparat s 5...

5 komentarjev

Xbox 360 šele na sredi življenjskega cikla

Microsoftov Kinect

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Chris Lewis, vodja Microsoftovega oddelka za zabavo (Xbox in igre) v Evropi, srednjem vzhodu in Afriki, je povedal, da ima Xbox 360 pred seboj še vsaj 5 let uporabe. Če se bo napoved izkazala za resnično, bo konzola dosegla vsaj 10 let aktivne uporabe, saj je bila splavljena 22. novembra leta 2005. Življenjsko dobo so po mnenju Lewisa uspeli podaljšati s pravkar predstavljenim Kinectom.

Zanj naj bi bilo veliko zanimanja predvsem v Franciji, Španiji, Nemčiji in Italiji, kjer bodo tako uspeli potešiti lačen trg sproščenega oz. priložnostnega igranja (t.i. casual gaming). V slednjem je bil do sedaj nesporni prvak Wii, za katerega večina uporabnikov pravi, da tako ali tako sploh ni zanimiv, če ga uporabljate sami, brez družbe. Sonyjev odgovor na priložnostno igranje je seveda Move.

Pri Microsoftu...

26 komentarjev

Na Xboxu namesto rdečega obroča zdaj rdeča pika

Opozorilo o pregretju

vir: engadget
engadget - Težave z umiranjem Xboxov 360, ki so zadnje sporočilo v svet dali v obliki utripajočega rdečega obroča treh LED diod, so dobro znane in so po predvidevanjih večine proizvajalcev posredno povezane s pregrevanjem konzol. Čeprav so varčnejše revizije te težave omilile, so pri Microsoftu vseeno želeli biti prepričani v dolgoživost nove, tanjše konzole. Še ena izmed novosti je namreč ugašanje pregrete konzole, kar je doseženo s pomočjo programskega dela konzole, ki naj bi stalno nadzorovalo temperaturo v obratovanju. Če se bo konzola segrela do nevarnih temperatur, bo začela utripati rdeča lučka znotraj gumba za vklop (RDoD - Red Dot of Death), ki sicer v zeleni barvi označuje delovanje same konzole. Na zaslonu se pokaže dodatno pojasnilo, da je...

22 komentarjev

Novi Xbox že pod drobnogledom ter z oknom na stranici

Združen CGPU v Xbox 360

vir: AnandTech
AnandTech - Ker so srečneži, ki so se udeležili Microsoftove predstavitve Kinecta in novega Xboxa slednjega že dobili, naslednji dan pa so bili že naprodaj v trgovinah v ZDA, seveda ni trajalo dolgo, da so nekateri svoje Xboxe razstavili na prafaktorje. Eden izmed prvih, ki je to storil, je Anand Lal Shimpi, mož za AnandTechom. Tanki Xbox 360 je že njegov 6. Xbox 360, medtem ko so mu štirje od petih predhodnikov pobegnili v večna lovišča, trije od njih zaradi slavnega RRoD po izteku garancije.

Kot pravi tehnični navdušenec, ki skrbi za eno izmed najbolj znanih spletnih strani na tem področju, je najprej primerjal novi Xbox s starim, tako na področju glasnosti kot na področju porabe. Nato je sledilo prej omenjeno razdiranje, ki ga je opisal do potankosti in objavil na...

12 komentarjev

Znana cena Xboxa v Evropi

Oglata oblika prenovljene konzole

vir: engadget
engadget - Čeprav je bilo sprva pričakovano, da bomo ceno prenovljenega Xboxa za evropski trg izvedeli šele tik pred izidom, temu ni tako. Pri Microsoftu so namreč razkrili vsoto Evrov, ki jo bodo zahtevali za manjšo in tišjo črno konzolo na tej strani luže. S Kinectom popolnoma združljiva in z WiFi ter 250-gigabajtnim trdim diskom opremljena konzola bo stala 250 € ter bo, kot že rečeno, na prodajne police trgovin prišla 16. julija.

Cena za britanski trg, kjer še vedno kraljujejo Funti, še ni znana, a naj bi bila po poročanju Wired.co.uk £200, kar je okrog 240 €.

Eden redkih...

6 komentarjev

E3: Nintendo 3DS

Modra različica konzole

vir: engadget
engadget - Predstavitve pričakovanih izdelkov se na E3 nadaljujejo z Nintendovim 3DS-om, 3D različico ročne igralne konzole DS(i). Oblika je že znana, konzola ima 2 zaslona (Dual Screen), kjer je spodnji občutljiv na dotik in ima okrog sebe ostale gumbe za upravljanje s konzolo. Efekt treh dimenzij, ki so ga pri Nintendu uspeli doseči brez uporabe posebnih očal, je sicer uporabljen le na zgornjem zaslonu, ki ni občutljiv na dotik. Na robu konzole ob zgornjem zaslonu je tudi poseben drsnik, s katerim se spreminja količino 3D efekta oz. se ga sploh izključi.

Na Engadgetu poročajo, da so učinki pravzaprav dobri, a se je treba skoncentrirati...

41 komentarjev

Tanki Xbox je Xbox 360

Novi Xbox s Kinectom

vir: engadget
engadget - Po pričakovanjih je Microsoft včeraj na E3 predstavil prenovljeni Xbox. V nasprotju s pričakovanji ta ne bo znan kot Xbox 360 Slim, temveč zgolj kot Xbox 360 250 GB, kolikor je velik trdi disk v njem. V primerjalnih tabelah tako celo pri Microsoftu med novim in starim Xboxom razločujejo z new Xbox 360 za novega oz. Xbox 360 original za starega. Slednji je še vedno naprodaj, čeprav je že od včeraj od predstavitve novega modela slednjega mogoče tudi naročiti oz. kupiti, a stari ni več v proizvodnji. Prodajal se bo torej le še dokler bodo ostale zaloge.

Novi Xbox ima, kot smo poročali že včeraj, 250-gigabajtni trdi disk in vgrajeno brezžično povezljivost z omrežji WLAN 802.11n. Prenos podatkov s starega, če se boste...

28 komentarjev

Konzola Pandora je tu

Slashdot - Po napovednih dveh mesecih čakanja od prednaročil, ki sta se sprevrgla v poldrugo leto, je vendarle izšla najzmogljivejša ročna konzola Pandora. Gre za križanca med konzolo in računalnikov, ki ga razvija konzorcij OpenPandora in ga poganja odprtokodni operacijski sistem Ångström Linux. Zmore emulirati druge sisteme, poganjati polno namizje, dostopati do spleta in seveda poganjati igre. Pandora ima procesor ARM Cortex™-A8 s 600 MHz, jedro 430 MHz TMS320C64x+™ DSP, 256 MB pomnilnika, 512 MB bliskovnega pomnilnika, 4,3-palčni zaslon z ločljivostjo 800x480, podporo za Wi-Fi, Bluetooth in USB 2.0, avtonomijo 10 ur in osnovno tipkovnico QWERTY s 43 tipkami.

29 komentarjev

Nintendov dobiček manjši

CNet - Nintendo je objavil finančne rezultate za fiskalno leto, ki se je končalo konec marca. Še vedno so zabeležili dobiček, ki pa se je prvikrat v zadnjih šestih letih skrčil. V zadnjem letu je Nintendo zbral za 1,4 bilijona jenov (12 milijard evrov) prihodkov od prodaje, ob tem pa še 229 milijard jenov (2 milijardi evrov) dobička, kar je za 18 odstotkov manj kot predlani. Krivcev za slabši rezultat naj bi bilo več; Nintendo omenja predvsem pocenitev Wiija, manj odmevnih iger za Wii, krepitev jena v primerjavi z dolarjem in evrom ter splošno gospodarsko upehanost v zadnjem letu, ki je kazila prodajo.

Septembra je Nintendo zaradi hude konkurence za 50 dolarjev znižal ceno Wii, ki sedaj stane 199 dolarjev. V celem letu so prodali 20,5 milijona enot, predlani pa 26 milijonov. Zmanjšala se je tudi prodaja prenosnih DS-jev, ki so dobili 27,1 milijona novih lastnikov, dočim predlani pa 31,1 milijona.

16 komentarjev

Amazon vrnil del kupnine zaradi Sonyjevega PlayStationa 3

Slashdot - Zadnja posodobitev starih Sonyjevih konzol PlayStation 3 je odstranila možnost poganjanja alternativnega operacijskega sistema, kar je onemogočilo poganjanje Linuxa na tej konzoli. Ker je bila ta možnost intenzivno reklamirana pred izidom konzole, so bili uporabniki besni. Hekerji so celo obljubili, da bodo kmalu izdali popravek, ki bo funkcionalnost vrnil. Moderator iapetus na forumu NeoGAF, ki je bil konzolo kupil prek Amazona, pa je od prodajalca zahteval vrnitev kupnine in njen sorazmerni delež dobil vrnjen.

Ker izdelek sedaj ne omogoča vseh ob nakupu oglaševanih možnosti, se je nezadovoljni kupec obrnil na Amazon. Skliceval se je na evropsko direktivo 1999/44/EC, zaradi katere so članice EU dopolnile svojo zakonodajo tako, da med drugim terja:
  • da so izdelki v skladu s prodajalčevim opisom in
  • da so ustrezni za namen, ki ga potrošnik zahteva in ki je bil predstavljen prodajalcu.
Sony je ob izidu prodajalcem in tudi končnim kupcem jasno obljubil možnost delovanja tretjega...

49 komentarjev

Posodobitev PlayStationa 3 z obilico težav

Slashdot - Kot je bilo napovedano, je Sony izdal posodobitev 3.21 za PlayStation 3, ki je že pred izidom dvignila ogromno prahu, ker je z njo Sony onemogočil možnost poganjanja alternativnih operacijskih sistemov na konzoli. Tako se je s PS3 poslovil Linux. To pa ni edini minus nove posodobitve, ki uporabnikom povzroča nemalo sivih las.

Pogumni, ki so jo namestili že prvi dan, pišejo o neskončni zanki pri namestitvi in nedelovanju različnih krmilnikov. Tisti, ki so se prebili skozi namestitev, se nadalje pritožujejo o neodzivnosti internetne povezave in nepojasnjenih prekinitvah, težavami z nekaterimi zaslonskimi ločljivostmi in povezavami HDMI. Uporabniki, ki so iz previdnosti raje počakali pred nameščanjem posodobitve, pa se soočajo z...

4 komentarji

Linux se poslavlja s PlayStationa 3

Prizor preteklosti

Ars Technica - Sony je napovedal, da bo naslednja programska posodobitev 3.21 za PlayStation 3, ki bo izšla ta četrtek, onemogočila funkcijo Namesti drugi operacijski sistem. Ta je bila na PS3 na voljo do izida novih, tankih modelov lanskega septembra, in je omogočala tudi namestitev Linuxa na PS3. Kot pravi Sonyjev predstavnik za stike z javnostmi, bodo to možnost odstranili zaradi varnostnih pomislekov. Tako naj bi namreč zagotovili, da bodo imeli uporabniki še vedno dostop do iger in drugih zabavnih vsebin SCE-ja na varnejšem sistemu. Dodaja, da je namestitev popravka neobvezna, a se brez njega ne bo moč več povezati na PlayStation Network, igrati iger na spletu in poganjati novih iger ali filmov Blu-ray, ki bodo terjali nov firmware. Ne ravno izbira.

...

18 komentarjev

Shranjevanje na USB za Xbox potrjeno

Prenovljen vmesnik za upravljanje s podatki

vir: engadget
engadget - Shranjevanje podatkov (popravki in razširitve za igre, shranjeni poteki iger, slika, filmi, itd.) na USB pomnilniške ključe, o katerem smo že pisali, je zdaj tudi uradno potrjeno. Microsoft bo popravek za Xbox 360, ki bo omogočil to funkcionalnost, izdal že 6. aprila, razkrili pa so tudi nekaj dodatnih podrobnosti.

Govorili smo že, da bo velikost medija omejena na 16 GB, tudi če bo sam medij večji. Torej uporaba običajnih trdih diskov, priključenih na USB, bo mogoča, a bodo ti diski vseeno omogočali shranjevanje le 16 GB podatkov. Hkrati bosta lahko priključena dva medija, ki ju bo treba pri prvi priključitvi na novo formatirati in konfigurirati za uporabo z Xboxom. Uporabiti bo mogoče prav vsak USB pomnilniški medij, a naj bi Microsoft v sodelovanju s...

16 komentarjev

250-gigabajtni trdi disk za Xbox na voljo po svetu

Disk na Xbox 360 Dashboardu

vir: engadget
engadget - Čeprav je bil Xbox 360 z 250-gigabajtnim trdim diskom opremljen že pred časom, v obliki posebnega paketa, pripravljenega ob izidu Splinter Cell: Conviction in Call of Duty: Modern Warfare 2, samostojne konzole z enakim trdim diskom ni mogoče dobiti. Na policah trgovin še vedno obstaja bel Pro s 60 GB diskom ter črn Elite, ki podatke shranjuje na 120 GB trdi disk. Na Japonskem je sicer že nekaj časa na voljo nadgradnja na 250 GB, kjer enostavno zamenjate trdi disk in s pomočjo priloženega kabla prenesete podatke. Ta isti paket je končno na voljo tudi drugod po svetu. Večji trdi disk se je sprva pojavil na Xbox 360 Dashboard, novičarske strani pa so takoj popadle Microsoft za dodatne informacije. Ta je razkril, da se disk uradno že lahko dobi ter da stane 130...

12 komentarjev

Microsoft bo poenostavil shranjevnaje podatkov na Xboxu

vir: engadget
engadget - Xbox 360 Arcade je najcenejša različica sicer zelo popularne konzole, a ima precejšno slabost, saj ni opremljena s trdim diskom. Na slednjega se pri dražjih različicah shranjuje potek igre ter, pomembneje, razširitve za igre in demo različice, ki jih je mogoče prenesti z Xbox Live. Do sedaj se je težavo shranjevanja na Xbox 360 Arcade reševalo s podatkovnimi karticami, ki pa v uradni različici omogočijo le 512 MB prostora, ki je večinoma uporaben zgolj za shranjevanje poteka igre.

Mnogi se boste verjetno spomnili tudi težav s pomnilniškimi enotami, ki jih je v večjih kapacitetah izdeloval Datel. Slednje je v enem izmed preteklih posodobitev Microsoft onemogočil, saj so bile poleg višje kapacitete tudi cenejše, kar je seveda slabo...

6 komentarjev

Manjši tudi Xbox 360?

Nova revizija plošče

vir: engadget
engadget - Sony je s predstavitvijo tanjšega PlayStationa 3, jasno poimenovanega Slim, in s sočasno pocenitvijo konzol, močno dvignil popularnost in počasi začel zmanjševati zaostanke v prodajnih količinah. Skupaj z manjšim ohišjem, ki za razliko od prvotnega modela npr. nima vgrajenega napajalnika, temveč uporablja zunanjo opeko, so s 65 na 45 nm pomanjšali tudi centralni procesor (Cell), s čimer so spustili tudi porabo. Podobno potezo zna pripravljati tudi Microsoft, saj so po spletu zaokrožile slike matične plošče, namenjene za Xbox 360, ki je manjša od trenutnih primerkov. Ker sta grafično jedro in...

8 komentarjev

PlayStation Move

PlayStation Move

vir: engadget
engadget - Na Game Developers Conference, ki bo še do sobote potekala v San Franciscu, je Sony predstavil svoj upravljalnik, ki omogoča nadzor likov v igri s pomočjo gibanja. Nintendo je ta koncept že od samega začetka vključil v zasnovo Wii-ja, po njegovem uspehu pa sta podobne sisteme začela raziskovati in snovati še Sony in Microsoft. Sistem slednjega, Natal, pričakujemo šele v drugi polovici leta.

PlayStation Move je Sony označil kot naslednjo generacijo upravljanja z gibanjem, saj naj bi bil tako natančen. Za sledenje gibanja skrbi spletna kamera PlayStation Eye, to pa tudi razloži barvno kroglico na koncu ene izmed paličic. Wii je bil popularen predvsem pri sproščeni uporabi s prijatelji, a Sony s svojo različico cilja tudi...

9 komentarjev

Ne prižigajte prvotnih PlayStation 3

Lastniki takšnih konzol se zaenkrat kratkočasite drugače

vir: engadget
engadget - Izpad Sonyjevega omrežja za konzole PlayStation Network, ki se je pripetil med prehodom z 28. februarja na včerajšnji 1. marec, očitno ni tako nedolžen. Težava, morda povezana z interpretiranjem prestopnih let, namreč lahko na starejših, debelejših PlayStation 3 povzroči izgubo podatkov. Na PlayStation 3 Slim izpad ne povzroča podobnih težav z varnostjo podatkov. Sony torej opozarja uporabnike svojih konzol, da naj danes še ne prižigajo (starejše) konzole ter naj počakajo na uradno potrdilo, da so težave odpravljene. To naj bi se zgodilo že danes, tekom dneva. Več podatkov, skupaj z vsemi možnimi napakami, ki jih lahko doživijo uporabniki, si lahko preberete v prispevku na PlayStation Blogu, kjer bodo tudi kot...

16 komentarjev

Wii še nekaj časa brez naslednika

Kar v nakup, življenjska doba je še dolga

vir: engadget
engadget - Kot kaže so govorice o potencialnem nasledniku nadvse popularnega Wiija, ki je s svojo igralnostjo kljub slabšemu strojnemu delu dolgo časa imel boljše prodajne rezultate od konkurentov v obliki PlayStation 3 in Xbox 360, neresnične, vsaj glede na intervju, ki ga je z GameSpot opravila Cammie Dunaway. S tem je zanikala tudi namigovanja samega Shigeruja Miyamota, ki je namesto revolucije omenjal evolucijo trenutne strojne opreme, kar je tudi podžgalo govorice o Wii HD.

Cammie Dunaway je tako v intervjuju povedala, da še vsaj nekaj let ne bomo dobili uradne zamenjave za Nintendov Wii. Slednji ima glede na čas prodaje boljše rezultate, kot jih je v enakem obdobju v življenju imel Sonyjev...

16 komentarjev

Alan Wake le za Xbox 360

bit-tech.net - Saga Alana Wakea se je začela že pred petimi leti, ko so napovedi razvijalskega studia Remedy, ki razvija igro, naredile večjedrne procesorje že takrat vsaj nekoliko smiselne. Alan Wake je bila, vsaj v napovedih, prva igra, ki bi dejansko pridobila z uporabo štirijedrnega procesorja v primerjavi z zgolj dvojedrnikom. Stvari so se nekoliko zapletle lani poleti, ko so pri Remedy najavili, da bo Alan Wake prišel tudi na Microsoftovo igralno konzolo Xbox 360. Poteza je bila seveda pričakovana, saj je Microsoft založnik igre. A vse od takrat do danes ni bilo znano, kaj se bo zgodilo s PC različico igre. Pri Microsoftu so namreč prav danes razjasnili, da PC različice Alana Wakea ne bo, kar pomeni, da bo naslov ekskluziven za Xbox 360. Uradni razlog za to je nadvse...

55 komentarjev

Nokia N900 postaja PlayStation, Android na XPerii X1

engadget - Nokia je s svojim najzmogljivejšim modelom N900 mnogim hobi hekerjem, ki radi eksperimentirajo s sicer nepodprtimi operacijskimi sistemi in podobnimi projekti, naredila levjo uslugo. Po zagonu Androida in OS Xa na mobilnem telefonu, ki sicer za delovanje izkorišča Maemo, je zdaj Poljaku Tomaszu Sterni uspelo do delovanja pripraviti tudi Sonyjev Sixaxis igralni plošček za PlayStation.

Za to je moral Tomazs na novo prevesti kernel, saj je neposredno vanj dodal podporo za igralne palice in njim podobnim krmilnikom ter običajnim miškam. Sixaxis, ki je sicer namenjen za uporabo s PlayStation 3, na srečo s konzolo komunicira prek standardnega protokola Bluetooth, torej je poleg modificiranega kernela za uporabo potrebno le vklopiti Bluetooth...

37 komentarjev

Xbox Live za stari Xbox bo ukinjen

Xbox

ITworld.com - Microsoftov generalni menedžer za Xbox Live Mark Whitten je napovedal, da bodo s 15. aprilom 2010 ukinili storitve Xbox Live za originalni Xbox in igre. Točnega razloga za to odločitev niso navedli, le vegasti "to bo prineslo največjo korist za skupnost Xbox Live".

Spomnimo, da so Xbox Live izdali že daljnega leta 2002, leto po izidu konzole Xbox. Ob izidu Xboxa 360 leta 2005 so nehali prodajati prvi Xbox, tako da je ukinitev podpore za napravo, ki ni več naprodaj že pet let, smiselna. Manj logična je ta poteza za igre v sklopu Xbox Originals, ki so prek neposrednega prenosa (direct download) naprodaj še danes. Več o tem.

7 komentarjev

Atari prodaja remake konzole Atari 2600

TG Daily - Za vse nostalgike, ki pogrešajo igre iz osemdesetih let prejšnjega stoletja, Atari vsake toliko časa izda kakšen posnetek svojih konzol Atari 2600 in Atari 7800 iz 70. in 80. let. Leta 2004 je tako začel prodajati Atari Flashback, leto pozneje Atari Flashback 2, sedaj pa pripravlja Atari Flashback 2+. Ta sestoji iz konzole, dveh igralnih palic za krmiljenje in ustreznih priključkov za priključitev na televizijo. Za razliko od originalnih konzol nova ne uporablja ROM-kasete, temveč ima vse igre naložene v pomnilniku. Gre za 20 naslovov, ki jih je imel že originalni Atari 2600, na primer Pong, Missile Command, Asteroids, Centipede, in 20 novih iger. Prodaja naj bi stekla 22. februarja, sedaj pa so mogoča prednaročila.

15 komentarjev

Nintendo z nižjim dobičkom

ComputerWorld - Kljub dobri prodaji v božičnem nakupovalnem obdobju se je dobiček Nintenda zmanjšal. V prvih devetih mesecih računovodskega leta, ki ga Nintendo začne aprila, se je prodaja znižala za 23 odstotkov na 1,2 bilijona jenov (9,5 milijarde evrov), medtem ko je dobiček upadel za devet odstotkov na 192 milijard jenov (1,5 milijarde evrov). Glavna krivca za slabši rezultat od preteklih let sta šibka prodaja v prvi polovici leta in neugodno visok tečaj japonskega jena.

Povpraševanje po konzolah Wii in prenosnemu DS je bilo sprva visoko, v zadnjih mesecih pa je začelo plahneti. Zaradi tega so DS izdali še v okusih DSi in DS LL, ki sta na začetku napravila bum, nato pa je prodaja sledila ustaljenim tirnicam. Prodali so jih 23,3 milijona (v lanskem obdobju 25,6 milijona), medtem ko so kupci nakupili 17 milijonov Wiijev (lani 20 milijonov). Podobno se je zmanjšala prodaja programske opreme: naslovov za DS so prodali 121,4 milijona (26 odstotkov manj), za Wii pa 156,7 milijona (štiriodstotni...

0 komentarjev

PlayStation 3 zlomljen?

Presenetljivo varna konzola

vir: Wikipedia
engadget - George Hotz, že pred tem poznan v krogih igranja in hekanja iPhoneov (blackra1n), trdi, da je zlomil PlayStation 3 in tako omogočil prve korake proti podpori varnostnih kopij iger. Trdi, da ima dostop do procesorja na strojni ravni ter možnost branja in zapisovanja v delovni pomnilnik. Vse, kar ostane do delujočih varnostnih kopij, je zgolj programske narave s pomočjo povratnega inženiringa. Prav za slednje je dejal, da je pred njim še dolga pot do uporabnih rezultatov. Če je novica o dostopu do sistema resnična, je za to trajalo kar 3 leta, 2 meseca in 11 dni. George je na projektu delal 5 tednov in za to ni potreboval posebnega modchipa. Kot je dejal je postopek zahteval le nekaj preproste strojne...

39 komentarjev

Decembra prvi Wii

PC World - Analitiki podjetja NPD Group so povedali, da je bila decembra najbolje prodajana konzola Nintendo Wii, ki je v ZDA dobila 3,8 milijona novih srečnih lastnikov. To je za polovico več kot leto poprej in absolutni rekord za število prodanih konzol v enem mesecu. Konkurenta Xbox 360 in PlayStation 3 sta prodala trikrat manj enot.

Tudi pri prodaji iger, ki so v resnici glavni vir zaslužka, je bil Wii daleč spredaj. Najbolj prodajana igra je bila New Super Mario Bros. Wii (2,82 milijona kopij), sledita pa ji Wii Fit Plus (2,41 milijona) in Wii Sports Resort (1,79 milijona). Na četrtem mesto so najboljši konkurentje, in sicer Modern Warfare 2 za Xbox 360 oz. PS3 (1,63 oz. 1,12 milijona kopij).

27 komentarjev

Xbox 360 ni niti na polovici življenja

Project Natal

vir: CNet
CNet - Z drugo generacijo svoje konzole, Xbox 360, je Microsoftu brez dvoma padla sekira v med. Prodaja same konzole kot tudi iger, čeprav je piratiziranje mogoče, je odlično, svojega glavnega konkurenta, Sony, pa so prehiteli na trg in s tem ustvarili izredno pomembno in bogato bazo uporabnikov ter razvijalcev, ki bi v primeru istočasnega izida znali svojo naklonjenost izražati zgolj PlayStationu. Do pred kratkim so se prav pri Sonyju radi pohvalili, da za PlayStation 3 pričakujejo vsaj 10 let življenjske dobe ter da bo prav to glavni faktor, s katerim menijo,...

45 komentarjev

Xbox Live se seli na Windows Mobile

engadget - Sicer predvsem poslovno usmerjen mobilni operacijski sistem, Windows Mobile, očitno nekoliko spreminja svoje apetite, kar je v času, ko pametni mobilni telefoni postajajo vse bolj običajni, popolnoma pričakovano. Čeprav selitev oz. razširitev Xbox Live, sicer spletne storitve za uporabnike konzole Xbox, na mobilne telefone z Windows Mobile še ni bila uradno najavljena, govorice o tem krožijo že nekaj časa. Dodatno potrditev smo zdaj dobili z oglasom za službo pri Microsoftu. V oglasu iščejo izkušenega vodjo programerja, ki bi skrbel za prenos iger, podprtih z Xbox Live, na Windows Mobile, predvsem za integracijo prikaznih slik uporabnikov in interakcije s prijatelji ter izkušnjo z...

11 komentarjev

PlayStation 3 Portable

engadget - Na forumu slavnega moderja Bena Hecka, ki je Wii, PlayStation 3, Xbox 360 in mnoge druge naprave predelal v prenosnike, se je pojavil še en prenosni PlayStation 3, tokrat v nekoliko drugačni obliki. Na prvi pogled je podoben PSPju, saj ga je enostavno držati v rokah, a omogoča igranje čistokrvnih iger za PlayStation 3. To je ustvarjalec, na forumu poznan kot techknott, dosegel z brezžično dvosmerno komunikacijo s konzolo.



Vhodno-izhodni del konzole vsebuje vse gumbe in ročki, ki jih je moč najti tudi na PlayStation 3 krmilniku, poleg njih pa se nahaja še 5 palčni LCD zaslon. Ukaze gumbov konzoli pošilja prek 1,2 GHz brezžične povezave. Za brezžično delovanje skrbi vgrajena baterija (4500 mAh), ki jo je mogoče polniti prek mini USB...

14 komentarjev

Intel v Wii 2, Cell odhaja iz PlayStationov

engadget - Čeprav je naslednja generacija konzol oddaljena še nekaj let (za Xbox 360 se npr. naslednika pričakuje okrog leta 2015, čeprav je bilo to sprva načrtovano za ~2010), prvi orisi o strojni zmogljivosti naslednikov zgolj tri leta po predstavitvi trenutnih konzol že bežijo na plano. Zamenjava za Xbox 360 je še popolnoma zavita v temo, medtem ko sta največja tekmeca, Wii in PlayStation 3, že dobila prve informacije o centralnih procesorjih, ki bi jih lahko vsebovala.

Nintendov Wii je brez dvoma v današnjih dneh televizorjev s podporo visoki ločljivosti kot nebogljeno dete, a ga je revolucionaren način igranja dolga tri leta držal v vodstvu oz. vsaj ob boku svojima tekmecema. Pomanjkljivosti svoje konzole se pri Nintendu zavedajo in že pripravljajo naslednika, v nekaterih krogih poimenovanega tudi kot Wii HD. Le-ta naj bi po svežih informacijah uporabljal centralni procesor, izdelan v Intelovih tovarnah. Še več, govori se celo o kombinaciji centralnega in grafičnega procesorja, ki bi...

13 komentarjev

Tatu izdal Xbox

Tech Report - 22-letni Jeremiah Gilliam se je preživljal s krajo raznih tehničnih naprav, npr. avtoradiev, GPS navigacijskih sistemov, prenosnikov, igralnih konzol in podobno. Policistom ga je uspelo za zapahe spraviti prav zaradi enega izmed ukradenih Xbox 360, kateremu se ni mogel upreti (tudi po kraji). Priklopil ga je na televizor in internet ter se prijavil v Xbox Live. Napaka, ki jo je zagrešil, je, da je uporabil uporabniški račun prvotnega lastnika konzole. Ta je na Gilliamovo nesrečo ravno takrat obiskal prijatelja, s katerim sta se prav tako kratkočasila z uporabo njegovega Xboxa.

Ko se je Gilliam prijavil, sta lastnik in prijatelj seveda dobila opozorilo, da je lastnik online, zaradi česar sta nemudoma poklicala policijo. Ta je dobila nalog za izsleditev naslova IP, s katerega se je povezal ukraden Xbox, od tod pa je povezava med naslovom IP in naslovom stanovanja dokaj trivialno opravilo. Ni trajalo dolgo, preden je Gilliam na vrata svojega stanovanja v Bronxu dobil skupino...

10 komentarjev

PlayStation 3 kmalu na pozitivni ničli

vir: CNet
CNet - Sonyjev PlayStation 3 je že od izida dražji od Xboxa 360 in Wiija, ker njegova izdelava stane več. Takoj po izidu je izdelava stala 805 dolarjev, najdražja verzija pa se je prodajala za 599 dolarjev. Sony je z vsako prodano enoto ustvaril zajeten minus, ki pa ga je kompenzirala cena iger. Zadnji podatki kažejo, da se tudi sama konzola vendarle bliža točki, ko bo njena prodaja nevtralna. Novi PS3 Slim naj bi se izdeloval za 336 dolarjev, medtem ko v ZDA stane 299 dolarjev (pri nas pa okrog 300 evrov oz. 440 dolarjev). To pomeni, da Sony v ZDA sicer še vedno rahlo...

24 komentarjev

Wii ima levji delež 'konzolašic'

vir: Kotaku
Kotaku - Izmed deklet, ki redno uporabljajo konzole, naj bi jih kar 80% prisegalo na Nintendov Wii, medtem ko sta si preostalih 20% uporabnic razdelila Xbox 360 in PS3 v razmerju 11 proti 9. Raziskavo, ki je delo ameriške podružnice Nintenda, Nintendo of America, je predstavil prav predsednik podružnice, Reggie Fils-Aime. Vzorec uporabnic, upoštevan v 80% deležu, je proti pričakovanjem nadvse specifičen. Pričakovali bi, da bodo glavne uporabnice sestre, matere, žene oz. partnerice, ki imajo v gospodinjstvu eno izmed konzol, katere glavni uporabnik je eden izmed moških sostanovalcev. A pri Nintendu takšnih uporabnic očitno niso upoštevali, raje pa so se osredotočili na glavne uporabnice, ki si,...

18 komentarjev

Ameriška carinska uprava kupuje igralne konzole PlayStation

Slashdot - Kot poročajo na Slashdotu, je center za kiberkriminal na ameriški carinski upravi kupil 20 PlayStation 3 igralnih konzol, načrtujejo pa še nakup dodatnih 40.

Vendar pa igralnih konzol ne bodo uporabljali za igranje iger, pač pa za razbijanje gesel na zaseženih računalnikih. PS3, ki stane 300 USD, namreč lahko preizkusi 4 milijone gesel na sekundo in je precej bolj učinkovita od namenskih Tableau/Dell strežnikov, ki so tudi dražji.

Za preverjanje gesel z grobo silo je seveda potrebna precej velika računska moč (za 6-mestno geslo je 281474976710656 kombinacij), vendar pa je gesla mogoče razbijati tudi z bolj učinkovitim napadom s slovarjem oz. z nekaj poznavanja načinov kako ljudje izbiramo gesla. Zato vsekakor ni odveč kakšen nasvet glede izbire kvalitetnega gesla.

Seveda pa gesla ne potrebujete, če nimate česa skrivati...

34 komentarjev

Prodaja konzole Wii jenja

CNet - Nintendo je razkril, da prodaja konzole Wii še zdaleč ne poteka po pričakovanjih. V drugem četrtletju letošnjega leta so prihodki podjetja od prodaje zdrsnili za 40 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem lani, tudi naslednje četrtletje pa ni bilo dosti boljše. Skupno so v prvi polovici tega fiskalnega leta zaslužili 548 milijard jenov (4,13 milijarde evrov), kar je za tretjino manj kot lani. Kot pravi njihov izvršni direktor Satoru Iwata, je velik del slabih rezultatov pripisati neuspešni prodaji konzole Wii, ki za lanskimi rezultati zaostaja za 43 odstotkov.

Namesto 10,1 milijona so tako prodali zgolj 5,7 milijona primerkov v prvi polovici leta. Slabše gredo v promet tudi igre za Wii. Iwata priznava, da je Nintendo napak precenil kondicijo potrošnikov in vztrajal pri stari strategiji. Da bi se izkopali iz slabih rezultatov, so že pocenili Wii, predstavili nov DSi, v prihodnosti pa naj bi na Wii pripeljali še Netflix, ki ga že podpirata Xbox in Playstation. Za leto 2010 ali 2011...

19 komentarjev

Nintendo predstavil DSi LL

Stara in nova

vir: CNet
CNet - Nintendo je predstavil nov okus svoje prenosne konzole DSi, ki se imenuje DSi LL oz. XL. Glavna odlika novinca je večji 4,25-palčni zaslon, tako da je posledično cela naprava večja od starih modelov DS in DSi. Na Japonskem bo naprava na voljo od 21. novembra za 20.000 jenov (150 evrov) pod imenom DSi LL, medtem ko na evropski trg prihaja v prvem četrtletju prihodnjega leta z imenom XL. Poleg večjega zaslona bo imela naprava dolžino 91 mm, debelino 21 mm in težo 314 g. Baterija jo bo zmogla poganjati tri ure, sicer pa kakšnih bistvenih sprememb od stare DSi ne bo. Več informacij o novi konzoli so zbrali na Gamespotu.

7 komentarjev

Datel pripravlja popravljene spominske enote

Rok uporabe omejen

vir: ITworld.com
engadget - Novice o posodobitvi Xboxove programske opreme izpred dobrega tedna so verjetno sprožile skrb v lastnikih neuradnih pomnilniških enot za Xbox 360 Arcade. Glavni izdelovalec teh enot je Datel, ki za štirikrat večjo dvogigabajtno enoto s $40 zahteva zgolj 10$ več od uradne Microsoftove. S posodobitvijo naj bi Microsoft uporabo teh enot onemogočil, kar bi pomenilo dokaj visoke stroške oz. izgubo podatkov za vse lastnike Datelovih pomnilniških kartic. A Datel se ne da, saj so povedali, da že pripravljajo popravljeno različico enote, ki bo delovala tudi po popravku. V pismu, ki so ga poslali enemu britanski distributerji Datelovih izdelkov, piše, da vedo točno, kako obiti zaščito, povedali pa so še, da prodajalci lahko težavne enote vrnejo in zanje dobijo brezplačno...

7 komentarjev

Posodobitev Xboxa bo onemogočila neuradne pomnilniške enote

Rok uporabe omejen

vir: ITworld.com
ITworld.com - Xbox Arcade je nadvse privlačen zaradi svoje nizke cene, ki znaša 200 dolarjev oz evrov. Težava je le, da konzola ni opremljena s trdim diskom, kar onemogoči uporabo prenosljivih dodatkov k igram, ki se namestijo na trdi disk oz. sploh poganjanje iger s trdega diska. Konzola sicer omogoča nadgradnjo z uradnim trdim diskom, bolj pogosta pa je uporaba pomnilniške enote. V uradni, Microsoftovi različici 512 MB USB ključ stane 30 dolarjev, medtem ko se neuradno enoto, ki jo proizvaja Datel, dobi za 40 dolarjev. Poleg štirikrat več prostora (2 GB) je slednjega mogoče razširiti še s pomočjo microSD kartic, ki so v kapaciteti 8 GB že popolnoma dostopne. Skupnih 10 gigabajtov prostora že omogoča uporabo prenosljivih dodatkov. Major Neslon, član ekipe Xbox Litve,

18 komentarjev

Cenejši tudi Nintendo Wii

vir: engadget
engadget - Cenitve konzol so v tem obdobju očitno zelo popularne, saj je ob pocenitvi Xbox360 in PS3 staro ceno obdržal le Nintendov Wii. A tudi Nintendu ni uspelo ubežati valu znižanj, kar pomeni, da se bo z bolj privlačno, nižjo ceno v kratkem ponašal tudi Wii.

Prve namige za to je bilo mogoče ugledati v oglasu Best-Buya, kjer so zraven Wiija oglaševali ceno 199 $, kar je 50 $ manj od trenutne uradne cene. Znižanje naj bi v konferenčnem klicu z večjimi trgovci požegnal Nintendo in naj bi v veljavo stopilo 27. septembra, čeprav še nismo ugledali uradnega sporočila za javnost. Po drugi strani obilica plakatov z nižjo ceno skorajda zagotavlja napovedano in željeno znižanje, tudi če le-to še ni popolnoma uradno potrjeno.

Torej 200 € v Evropi?

19 komentarjev

Xbox360 z 250 GB diskom

Tematika CoD:MW2

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Govorice o 250-gigabajtnem trdem disku, ki naj bi ga Microsoft ponudil obstoječim lastnikom konzol Xbox360, so pri Microsoftu že zanikali, a povedali, da bodo na trg dali poseben paket, ki bo vseboval takšen trdi disk in bo prodajne policeprišel 10. novembra v dveh različnih okusih. Poleg večjega trdega diska bosta konzoli priložena dva brezžična igralna ploščka in slušalka z mikrofonom, medtem ko bo ohišje same konzole odeto v barve paketa. Temi slednjih bosta temeljila na igrah, in sicer Call of Duty: Modern Warfare 2 oz. Forza 3, ki bosta seveda tudi priloženi k ostalim dodatkom. Za vse te dobrote bo v...

19 komentarjev

Ohlapnejše zahteve za Xbox 360 igre

bit-tech.net - Konzole so pri neodvisnih razvijalcih iger v primerjavi z osebnimi računalniki vedno bolj popularne, saj močno otežijo piratiziranje iger, kar pomeni več pomembnega zaslužka za manjše in neodvisne razvijalce. A v preteklosti je Microsoft od razvijalcev iger zahteval, da vse podpirajo vsaj najnižjo HD ločljivost, 1280 x 720, skupaj z nekaj celozaslonskega mehčanja robov. Po besedah tehničnega direktorja Black Rock Studia, ki stoji za igro Pure, Davida Jeffriesa, je Microsoft že v začetku leta močno omilil grafične zahteve za igre.

Za to so se odločili, ker LCD televizorji, ki so zgolj HD ready (podpora ločljivosti 720p) pravzaprav uporabljajo matriko s 1366 x 786 pikami. Tako tudi v 720p načinu pride do avtomatske pretvorbe slike v višjo ločljivost, kar načeloma (negativno) vpliva na kakovost slike. Z bolj ohlapnimi zahtevami bodo razvijalci lahko vključili več vizualnih bonbončkov in v primeru prenizkega števila sličic na sekundo znižali ločljivost igre. Obenem je David Jeffries...

14 komentarjev

Xbox 360 Super Elite

Papirnat oglas

vir: engadget
engadget - Ko je Microsoft predstavil možnost digitalnega prenosa iger in njihovega igranja brez fizičnega medija, se je pričakovalo Xbox 360 z večjim vgrajenim trdim diskom. Ukinitev modela Pro in pocenitev modela Elite je odprla vrata novemu, dražjemu modelu, ki bi imel vgrajen večji trdi disk. In prav to bo očitno naredil Microsoft, glede na, jasno, pobegle plakate in prednaročila na spletnih trgovinah.

Xbox 360 Super Elite bo spiritualni naslednik Xbox 360 Elite iz časov, ko je obstajal še model Pro. Z njegovo ukinitvijo in pocenitvijo Elitea je le-ta izgubil priložen HDMI kabel, ki pa ga bo imel Super Elite. Prenešene igre bo moč shranjevati na 250 gigabajtni trdi disk, v pobeglem...

40 komentarjev

Xbox 360 tudi uradno cenejši

engadget - Govorice, ki so postale res glasne po pobeglih oglasih, da bodo v Walmartu znižali ceno Xbox 360 Elite, so se potrdile. Xbox 360 bo, kot je bilo rečeno v govoricah, tudi uradno stal 300 dolarjev, namesto prejšnih 400, najcenejši Arcade pa bo obdržal ceno 200 dolarjev. Ker je Elite zasedel ceno Xbox 360 Pro, bo znižan tudi slednji (na 250 dolarjev), a le dokler bo na zalogi. Ko bodo zaloge pošle bo uradno ukinjen.

Po poročanju BBCja bo padec cen v Evropi, oz. vsaj v Veliki Britaniji, manjši. Elite naj bi se znižal za le 30 funtov na vsega skupaj 200 funtov. Tako bo cenejši od PS3 Slim, ki bo stal 250 funtov, medtem ko bosta v ZDA oba imela enako ceno 300 dolarjev. Tudi na tej strani luže bo, jasno, Xbox 360 Pro ukinjen, a se bo zato, začuda, Arcade podražil s 130 na 160 funtov. Vsa napovedana znižanja naj bi v veljavo stopila danes, torej pred uradnim izidom PS3 Slim.

A prav uradni izid v ZDA očitno nima velikega pomena, saj je Sony prodajalcem povedal, da PS3 Slim lahko na police...

2 komentarja

Tudi Xbox 360 cenejši

Oglas z nižjo ceno

vir: engadget
engadget - S predstavitvijo PS3 Slim modela, ki v sebi skriva 120-gigabajtni trdi disk in ki stane 300 dolarjev, je Sony stopil korak pred Microsoft in njihovo konzolo Xbox 360. Primerljiv model, Xbox 360 Elite, ki se prav tako ponaša s 120 gigabajtnim modelom, je stal kar 100 dolarjev več. A Walmart je že prikazal oglas, na katerem Elite nosi ceno, enako PS3 Slim - 300 dolarjev. Na oglasu sicer piše, da so zaloge omejene, o znižanju pa je Microsoft še vedno tiho. Vseeno se takšna poteza pričakuje že od najave PS3 Slim, skupaj z ukinitvijo Xbox 360 Pro...

3 komentarji

PlayStation 3 Slim tudi uradno

PS3 levo in PS3 Slim desno, s profila

vir: engadget
engadget - Napovedi so se uresničile in Sony je tudi uradno predstavil tanjšo oz. manjšo različico svoje aktualne konzole, PlayStation 3. PS3 Slim, kot se imenuje, bo nosil nalepko z magično ceno 299, pa naj bo to Dolarjev v ZDA oz. Evrov v Evropi. Poleg 32 % manjšega ohišja bo tudi 36 % lažji ter bo porabil 34 % manj električne energije od večjega brata. Slednje nakazuje, da je Sony nekako spremenil strojni del konzole (zmanjšan proizvodni proces čipov mogoče?), a tega niso potrdili. Novinec je precej drugačen tudi vizualno, saj namesto svetlečega črnega ohišja, kot večji in starejši brat, uporablja mat zunanjost v črni barvi, ki je, presenetljivo oz. na srečo, dokaj groba. Posledično je praktično odporna proti prstnim odtisom in precej žilava proti potencialnim praskam. Vseeno se niso mogli izognili določenim svetlečim detajlom. Sony je povedal tudi, da...

59 komentarjev

PlayStation 3 cenejši, polovica Xbox 360 umre

Plakat z nižjo ceno

vir: engadget
engadget - Težko pričakovano znižanje cene PlayStation 3 se bo naposled očitno le zgodilo, saj nekatere trgovine že dobivajo plakate, ki oglašujejo nižje cene. Enega izmed njih so dobili v eno izmed prodajaln FYE, razvidno pa je, da sta znižana oba modela, tako 80 kot 160-gigabajtni. Cena obeh je nižja za 100 dolarjev in tako znaša 300 oz. 400 zelencev. Na dnu plakata je pripis, da te cene veljajo le, dokler bodo konzole na zalogi. To je dodalo še več olja na ogenj, da...

77 komentarjev

Nintendo patentiral napihljivega konja

Skica iz patenta

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Pri vseh polemikah okrog neverjetnih patentov je zagotovo zmagovalec Nintendo s svojo zadnjo potezo. Patentirali so namreč, brez heca, napihljivega konja. Pripomoček je jasno namenjen igralni konzoli Wii in se bo imenoval Wii Horseback Riding Saddle. Glede na patent bo pripomoček nekakšna napihljiva vreča v obliki sedla, ki bo imela tudi poseben prostor za upravljalnik Wii Remote.

Igralci bodo nato uporabljali Nunchuk kot uzde za boljši nadzor nad ravnotežjem oz kot orožje (meč, sablja, laso, itd.). Sedlo ne bo uporabno le za simulacijo jahanja konja, saj je v patentu omenjena tudi uporaba za igre, v katerih igralec jaha bika, osla, delfina, kita, manjkati pa ne smejo seveda tudi...

14 komentarjev

PlayStation 2 z najboljšimi prodajnimi rezultati

PlayStation 2

vir: Wikipedia
bit-tech.net - V primerjavi z drugo četrtino lani je, podobno kot Nintendo, upad prodaje doživel tudi Sony. Največji udarec je doživel PlayStation Portable, ki je z lanskih 3,7 milijona prodanih primerkov padel na le 1,3 milijona letos. Sonyjev paradni konj, PlayStation 3, je doživel manjši padec, z lanskih 1,6 na letošnjih 1,1 milijona prodanih...

52 komentarjev

Nintendo s 66 % manjšim zaslužkom

Nintendo Wii

vir: engadget
engadget - Vse kaže, da se je vsaj v drugi četrtini letošnjega leta norija okrog Nintendove konzole Wii umirila. Kljub zastarelost v obliki šibkejše strojne opreme v primerjavi s PlayStation 3 in Xbox 360 (ter celo Applovim iPhoneom), se je prodajal odlično in ima po svetu skoraj 50 % tržni delež ob PlayStation 3 in Xbox 360. A količina prodanih Wiijev in Nintendove prenosne konzole DSi je upadla za kar 40 % v primerjavi z drugo četrtino lanskega leta. Za počasnejšo prodajo DSijev Nintendo deloma krivi Apple in njihov iPhone, za katerega zdaj priznavajo, da je na področju mobilnega igranja iger resen konkurent. Najbolj verjeten razlog za upad prodaje je, poleg recesije, prav velika...

17 komentarjev

Konzole: Wii bojda cenejši, Xbox bogatejši

Nintendo Wii

Fudzilla - Če si dovolimo malo pošpekulirati o konzolah, lahko pričakujemo skorajšnje znižanje cene Nintendove igralne konzole Wii. Že vse od svojega izida Wii stane 250 dolarjev, Nintendo pa trmasto vztraja pri ceni, ker bojda naj ne bi želeli vznejevoljiti prvih kupcev, ki so zanj toliko odšteli. Pri Fudzilli so mnenja, da se bo Nintendo vendarle odločil ceno spustiti za 20 odstotkov, tako da bi poslej Wii lahko veljal le 199 dolarjev. S to potezo bodo verjetno poskušali doseči svoj cilj, to je prodati še 26 milijonov enot do konca fiskalnega leta. Na potezo Nintenda bo verjetno odreagiral tudi...

4 komentarji

Življenjski cikel Xbox 360 zastavljen na 10 let - ali pač?

vir: engadget
engadget - Microsoftov Shane Kim je v intervjuju o projektu Natal, namenjenemu zaznavanju gibanja za Xbox 360, povedal, da Microsoft verjame, da bo Xbox360 dosegel življenjski cikel desetih let. Podobno dolgo oz. celo daljše obdobje uporablja Sony pri vseh svojih igralnih konzolah, a doseg tega cilja je za Microsoft rahlo vprašljiv. Težave predstavlja Electronic Arts oz. njihov podpredsednik, Patrick Soderlund, saj pravi, da so pri EA že dosegli meje zmogljivosti Xbox 360. PlayStation 3 je s svojim težavnim razvojem iger ob splavitvi rahlo zajezil masovni izid novih naslovov, a zdaj, nekaj let po izidu, programerji začenjajo razumeti delovanje PlayStation 3. Prav tu se skriva še veliko neizkoriščenega potenciala, ki pa je na...

34 komentarjev

Microsoft za krmiljenje Xboxa brez krmilnika

vir: CNet
Slashdot - Microsoft je na konferenci E3, ki še danes in jutri poteka v Los Angelesu, predstavil projekt Natal. Glavna ideja tega projekta je odstranitev potrebe po nadzoru nad igrami, ki jih igramo na Xboxu, z analognim upravljavnikom. Trik se skriva v uporabi posebnega droga (bar), ki ga postavimo poleg zaslona, in zaznava zvok in sliko, torej tudi naše gib. Tako lahko male zelene pobijamo s kretnjami ali pa zgolj kričanjem. Stvar je trenutno še v fazi koncepta, saj nima uradnega imena, cena ali napovedanega datuma izida, bo pa po izidu deloval s trenutno verzijo Xbox 360 in vsemi prihodnjimi. Natalu še manjka nekaj dodelav, saj morate trenutno za njegovo uporabo stati, kar ni najbolj prijeten položaj za igranje iger, a Microsoft...

35 komentarjev

Prodanih že 30 milijonov konzol Xbox 360

X-Bit Labs - Ta teden je Microsoft objavil, da so prodali že 30 milijonov konzol Xbox 360, s čimer držijo občutno prednost pred konkurentom PlayStation 3, katerih je Sony prodal približno 22 milijonov. Nedosegljiv na prvem mestu ostaja Nintendo Wii s 50 milijoni prodanih izvodov. Analitki iz NPD Group so izračunali, da so samo Američani skupno porabili 14,5 milijard dolarjev za Xboxe 360 in pripadajočo opremo. Najbolj plodno leto je bilo lansko, tudi letos pa jim ne kaže slabo, saj je prodaja porasla za 28 odstotkov. Po Microsoftovih podatkih so uporabniki prenesli tudi več kot milijardo iger in drugih večpredstavnostnih (filmov, nanizank itn.) vsebin z Xbox Live Marketplacea, ki ima sicer 20 milijonov članov.

6 komentarjev

Se obeta pocenitev PS3 in Wiija?

ComputerBase - Podjetje GameStop, vodilni prodajalec video iger po svetu, je drzno napovedalo, da se nam po njihovem mnenju obetata pocenitvi Sonyjevega PlayStationa 3 in Nintendojevega Wiija. To naj bi se zgodilo že v prihodnjem četrtletju, pri čemer dodajajo, da so PS3 prepričani, da se bo to primerilo, za Wii pa nekoliko manj. Ocenjujejo, da se bo letos v ZDA prodalo 33,5 milijona konzol, kar je 1,5 milijona manj kot lani vsled recesije. Wii se sploh še nikoli ni pocenila in stane 249 dolarjev, PS3 pa so enkrat malo oskubili in nekoli pocenili na 399 dolarjev (seveda v ZDA). Predvsem slednja cena naj bi bila po mnenju GameStopa absolutno previsoka za trenutno tržno situacijo, zaradi česar pričakujejo agresivno rezanje cene, če želita podjetji ostati konkurenčni. Bomo videli.

13 komentarjev

Morda obstaja možnost za Sony Ericsson PlayStation mobilnik

X-Bit Labs - Sony Ericsson je zadnje čase vse prej kot na zeleni veji. Težave imajo z zaslužkom, v prodajalnah pa nimajo nobenega pametnega telefona. Letos sicer načrtujejo izid dveh takšnih telefonov, tretji pa prihaja naslednje leto, vsak izmed treh pa bo uporabljal svoj operacijski sistem - Symbian, Windows Mobile in Android. Rešitev za slabe prodajne številke bi bil lahko igračarski mobilnik, ki bi se ponašal z logotipom PlayStation, podobno kot znamki Walkman na glasbenih in Cybershot na fotografskih Sony Ericsson mobilnikih. Po besedah predsednika Sony Ericssona za to obstaja možnost, čeprav je Sony nekaj časa nazaj povedal, da bi mobilnik iz družine PlayStation izdelali sami, če bi to sploh želeli. Vseeno so pri Sony Ericsson samozavestni, da so njihovi aparati dovolj dobri, da bi lahko nosili znamko PlayStation, a le, ko bo strojna oprema dovolj zmogljiva. Trenutno naj bi bil prav to trn v peti razvijalcev, saj klasične mobilne platfrome ne omogočajo dovoljšnih zmogljivosti za osupljive...

4 komentarji

Microsoft podaljšuje garancijo za Xbox 360 za napake E74

Red Ring of Death

Microsoft - Ta teden je Microsoft priznal, da je tako imenovani hrošč E74 v konzolah Xbox 360 problem več primerkov konzol in obljubil, da bo uporabnikom brezplačno zamenjal pokvarjene naprave. Gre za napako, ki se je v večjem številu začela pojavljati lanskega novembra. Sprva je Microsoft dejal, da se napaka nanaša na splošno strojno napako, kar je prikazovala utripajoča rdeča lučka v Xboxovem obroču (gumb za vklop) in da skupnega vzroka ni.

Kasneje so pripoznali, da gre za tako imenovano okvaro RROD (red ring of death), zaradi česar so se odločili podaljšati garancijo in nove verzije popraviti, da se napaka ne bo več ponavljala. Microsoft do sedaj ni bil ravno pripravljen menjati konzol, ki so...

4 komentarji

Proizvodni stroški konzole Wii polovico nižji

X-Bit Labs - Ko je Nintendo premierno predstavil svojo konzolo Wii novembra 2006, je njena izdelava stala podjetje približno 160 dolarjev. Poltretje leto pozneje naj bi bila ta cena več kot 45 odstotkov nižja, tako da naj bi bili Japonci sedaj zmožni izdelati Wii za 88 dolarjev. To pomeni, da ima Nintendo kar precej manevrirnega prostora za morebitno zniževanje cene, česar od izida še niso storili, saj se Wii trenutno prodaja za 249 dolarjev v ZDA in na Japonskem (25.000 jenov) ter prav toliko evrov v Evropi. Doslej so prodali že več kot 50 milijonov enot te konzole, ki jo sestavljajo IBM-ov PowerPC s 729 MHz z vgrajeno ATI-jevo grafiko, 91 MB pomnilnika in pol gigabajta flash pomnilnika.

35 komentarjev

Nintendo začel prodajati DSi tu in onstran Luže

TG Daily - Nintendo DSi je luč sveta ugledal že lanskega oktobra, prve primerke pa je bilo moč kupiti od novembra dalje na Japonskem. Po polletnem čakanju so se Japonci odločili, da je napočil čas, da DSi ponudijo tudi ostalemu koncu sveta. Pretekli teden v četrtek je DSi prišel na avstralske police, dan kasneje na evropske, včeraj pa še na ameriške. Poglejmo si, kaj je Nintendo zapakiral v paket, ki ga ceni na 170 evrov.

Gre za prenosno konzolo, s katero Nintendo konkurira iPod Touchu. DSi je skoraj povsem identičen kot starejši DS, le da je nekoliko vitkejši. Vsebuje dve vgrajeni kameri - glavno s tremi megapiksli in na drugi strani še pomožno z 0,3 megapiksli. Poleg tega ima še režo SD, nekoliko...

13 komentarjev

Sony pocenil (napačen) PlayStation

Ars Technica - Sony je objavil, da bo danes pocenil svoj PlayStation, tako da bo stal le še 99,99 dolarja. Žal gre za stari model PS2, medtem ko bo PlayStation 3 ostal pri starih cenah okrog 400 dolarjev. Zanimivo je, da se PS2 kljub izidu novejšega bratca še vedno izvrstno prodaja, tako da je z več kot 136 milijoni prodanih enot trenutno najpriljubljenejši igralni sistem na svetu. Mimogrede, PS2 je bil eden izmed razlogov, da so se DVD-ji prebili na tržišče, saj je bil za tiste čase eden najdostopnejših DVD-predvajalnikov. Na vprašanja o namigih, da kanijo znižati tudi ceno PS3, je Sony mrtvohladno odvrnil, da kot so že dejali, tega ne načrtujejo. Znižanje cene je sicer pohvalna gesta, a tudi nekoliko čudna, saj bi pričakovali agresiven napad s ceno PS3, ki bije trd boj z Xbox360, ne pa nižanje cen opreme iz pamtiveka.

22 komentarjev

Intel ne bo razvijal procesorja za Playstation 4

Sony - Ta teden se je v britanskem spletnem časniku The Inquirer skrivnostno pojavila zgodba, da naj bi bil Intel zelo resni kandidat za razvoj in izdelavo grafičnega procesorja v naslednji verziji Playstationa. Vse skupaj se je sicer zdelo nekoliko neverjetno, a so mediji na spletu zgodbo vseeno pograbili, tako da se je znašla na marsikateri uglednejši strani. Nak, ne bo. Sony je namreč bliskovito in odločno zanikal te trditve. Označili so jih za najboljšo znanstvenofantastično zgodbo po Gospodarju prstanov, tako da kakšnega dvoma ne more biti.

24 komentarjev

Xbox 360 ne potrebuje Blu-raya

X-Bit Labs - Microsoft še vedno vztraja, da bo Xbox 360 povsem dobro shajal brez Blu-raya, poroča X-Bit Labs. Čeprav so se na spletu pojavila namigovanja, da naj bi Microsoft kmalu izdal eksterni pogon Blu-ray za svojo konzolo, so pri redmondskem velikanu te navedbe zavrnili. Konkurent PlayStation 3 se razume na Blu-raye in zmore predvajati filme z njih, Microsoft pa pravi, da to ni funkcionalnost, za katero bi prejeli goro zahtev, naj jo uvedejo. Robert J. Bach, ki je pri Microsoftu zadolžen za oddelek zabavne naprave, dodaja, da od proizvajalcev iger ne nameravajo zahtevati izdajanja iger na Blu-rayu, ker bi s tem onemogočili njihovo uporabo na 28 milijonih Xbox, ki so že prodani, medtem ko bo za druge zmožnosti (filmi) omrežje Xbox Live zadostovalo. Spomnimo, da je Microsoft sicer že podprl HD DVD, a so jim standard žalostno ukinili in nadomestili z Blu-Rayem.

33 komentarjev

Odklenjeni skoraj vsi Xbox DVD pogoni

engadget - Dandanašnji so konzole zelo odporne proti piratiziranju, saj je že skoraj konec dni vgrajevanja raznih modčipov, ki odstranijo protipiratsko zaščito in dodajo zmogljivosti (predvajanje DivX filmov in podobno) predvsem originalnemu Xboxu ter drugemu PlayStationu, saj omenjen način piratiziranja še vedno velja za Nintendov Wii. Drugačen izziv pa predstavljata Xbox 360 in PlayStation 3, saj sta se, sploh slednji, izkazala za precej trda oreha. Zaščita PS3 je že bila razbita, a ni dovoljevala igranja iger, zgolj nalaganje le-teh, medtem ko je zamenjava firmware-a na DVD pogonih Xboxov zelo uspešna. A to je brezhibno delovalo le, dokler so bili v večini uporabljeni DVD pogoni, ki sta jih izdelovala Toshiba in Samsung.

Vse to pa je rešeno, saj je bila razbita zaščita tudi vseh ostalih DVD pogonov, razen Hitachijevega. Tako je moč varnostne kopije igrati na precej večjem procentu Xboxov (sploh novejših), piratom pa tako ne bo več treba menjati celotnega DVD pogona za starejšega, kar je...

44 komentarjev

Wii bo predvajal video vsebine

X-Bit Labs - Nintendo je objavil, da bo začel sodelovati z japonskim podjetjem Dentsu in prek interneta ponujati video vsebine za svojo konzolo Wii. Sprva bodo risanke in drugo razvedrilno vsebino ponudili le na Japonskem in sicer nekaj zastonj, ostalo pa proti plačilu, kasneje pa se nameravajo usmeriti še na ameriški trg. Uporabniki lahko že sedaj uporabljajo Wii za brskanje po spletu, spletno nakupovanje, urejanje fotografij in komunikacijo, poudarjajo v Nintendu, z novo možnostjo pa želijo postati še bolj konkurenčni v boju z Microsoftom in Sonyjem. Ocenjujejo, da jih od 34,55 milijona Wiijev 80 odstotkov počiva blizu televizij v dnevnih sobah in da jih ima 40 odstotkov dostop do interneta, tako da se za manko povpraševanja ne bojijo.

8 komentarjev

PlayStation 3 še vedno izgubarski

X-Bit Labs - Na X-Bit Labs so izračunali, da Sony svoje PlayStation 3 še vedno prodaja z izgubo. Izdelava enega PS3 namreč stane 448 dolarjev, medtem ko jih Sony prodaja za 399 dolarjev, torej z vsakim pridela slabih 50 dolarjev izgube. Še pred dvema letoma je izdelava stala 805 (20 GB model) oz. 840 dolarjev (60 GB model), prodajala pa sta se za 499 oz. 599 dolarjev. Sony je stroške izdelave razpolovil zaradi znižanja cene sestavnih delov in tudi tako, da je odstranil nekatere dele, ki so prej zagotavljali združljivost s PS2. S tem so poenostavili dizajn, saj novi 40 GB PS3 sestoji iz 2820 delov, prvi 60 GB PS3-ji pa so bili zgrajeni iz 4084 delov. To seveda ne pomeni, da bo Sony bankrotiral, saj - podobno kot izdelovalci tiskalnikov s kartušami in tonerji - Sony služi s prodajo iger.

31 komentarjev

Wii daleč spredaj, Xbox povozil PS3

TG Daily - Če gre verjeti Microsoftovim besedam, je njihov Xbox 360 na razprodajah v ZDA ta petek dobesedno povozil konkurenta iz Sonyja. V primerjavi z lanskim črnim petkom je Microsoft prodal za četrtino več konzol, skupaj torej slabih 400.000. Trdijo še, da so prodali kar trikrat več konzol kot Sony na isti dan, medtem ko je lani ta faktor znašal le dve. Neodvisnih podatkov za letošnji november še ni, povejmo pa, da je bil lani absolutni zmagovalec Wii z 981.000 prodanimi, sledila pa sta Xbox s 770.000 in PlayStation 3 s 466.000.

42 komentarjev

PlayStation 3 najpožrešnejši

ComputerBase - Navadno preizkušamo zmogljivosti računalnikov, konzol, telefonov in kar je še zabavne elektronike, medtem ko si je ameriška naravovarstvena organizacija NRDC tokrat pogledala njihovo energetsko potratnost in se dokopala do nekaterih zanimivih odkritij. Ugotovili so, da je najpožrešnejši Sonyjev PlayStation 3 iz leta 2006, ki porabi skoraj 190 W, sledi pa mu leto starejši Xbox 360. Konkurenta Nintendo Wii najdemo šele bolj proti koncu lestvice s pičlimi 16 W.

Prav tako je zanimiv podatek, kako so konzole z vsako naslednjo revizijo učinkovitejše. Xbox 360 iz leta 2007 tako porabi za tretjino manj energije kot dve leti starejši model. Izkazalo se je še, da so razlike v porabi med obremenjenimi in neobremenjenimi...

26 komentarjev

Xbox 360 in Wii naprej, PS3 nazaj

TG Daily - Proizvajalci so se torej odločili, da popustov na konzole letos ne bo, poglejmo pa si, kako se konzole prodajajo na sploh. Podjetje za raziskavo trga NPD v svojih izsledkih navaja, da so oktobra prodali 803.000 Wiijev, kar znaša 59 odstotkov vseh prodanih konzol. Na drugem mestu je Xbox 360, ki s 371.000 prodanimi zaseda drugo mesto in 27-odstotni tržni delež. Playstation 3 je tretji z 190.000 konzolami ali 14 %. Skupaj so prodali 1.364.000 konzol, kar je sedem odstotkov več kot septembra in tretjino več kakor oktobra lani.

Na prodajo konzol ne vplivajo samo specifikacije, ampak tudi dostopne igre, kar je eden izmed razlogov, da Xbox 360 še vedno občutno prekaša Playstation 3. Najbolje prodajana igra je bila oktobra Fable II za Xbox 360 (790.000), sledijo pa Fit za Wii (487.000) in Fallout 3 za Xbox (375.000 prodanih izvodov). Najbolje prodajana igra za PS3 pa je naprimer šele na sedmem mestu v skupni razvrstitvi. Več o tem.

33 komentarjev

Konzole se ne bodo pocenile

Overclockers Australia - Najprej se je ojunačil Sony in nas hladno obvestil, da nam letos božičnega darila ne pripravlja. Z drugimi besedami to pomeni, da se Playstation 3 ne bo pocenil, bojda zato ker podjetje skuša povečati svoj dobiček in znižanje ne bi bilo v interesu delničarjev. Kmalu je sledil Microsoft in prav tako oznanil, da tudi za pocenitev Xboxa 360 ni razlogov, saj ima trenutno odlično ceno in je ne bodo zniževali še mnogo let. Precej logično je sledil še Nintendo, ki svojo politiko - konzola Wii se od izida sploh še ni pocenila - utemeljuje z dajanjem slabega zgleda. Pocenitve bi namreč uporabnikom dale napačen signal, da se splača počakati in ne kupiti vsake novotarije takoj ob izidu. Prav tako pa ne želijo vznejevoljiti prvih kupcev, ki so zanj odšteli 250 dolarjev.

32 komentarjev

Novice s konzolastičnega sveta

Gran Tourismo 5 Prologue

vir: digg.com
digg.com - Bitka med novodobnimi konzolami se z meseca v mesec zaostruje, kar tudi dokazujejo dogodki zadnjih nekaj tednov:

Pri Sonyu tokrat proslavljajo, saj se je njihov PlayStation 3 že drugi mesec prodal v večjem številu (točneje: 280,8 tisoč enot proti 254,6 tisoč) v primerjavi z njihovim neposrednim tekmecem, Microsoftovim Xboxom 360. Dodatno upanje za še večji uspeh daje milijon prednaročil za Gran Tourismo 5 Prologue samo v Evropi ter dejstvo, da je izid naslednjega paradnega konja, Metal Gear Solida 4 načrtovan že za junij.


A tudi v Microsoftovem taboru ne spijo. Za slabšo prodajo bi naj bilo krivo pomanjkanje konzol, saj bi naj še vedno imeli težave z dobavo po decembrski rekordni prodaji. Nadaljnja tolažba je še dejstvo, da je prodaja iger (od katerih...

36 komentarjev

DivX na konzolah?

Ars Technica - Iz laboratorijev DivX-a, so najavili, da bo Playstation 3 kmalu podpiral DivX video kodek. Podpora naj bi prišla v eni izmed prihajajočih programskih posodobitev. Ker pa PS3 ni edina konzola pod soncem, se marsikdo vpraša, če bo enaka usoda doletela tudi Xbox 360. DivX-ov CEO, Kevin Hell, je odgovoril pritrdilno, vendar ob tem pojasnil, da se o zadevi še pogovarjajo.

Kljub temu lahko glede na načela konkurence sklepamo, da bosta obe konzoli sposobni predvajati piratski kodek.

9 komentarjev

Xbox 360 z novim-starim procesorjem in cenejši HD-DVD pogoni

ComputerBase - Microsoft je pričel ponujati konzolo Xbox 360 z novim-starim procesorjem. Namesto procesorjev, izdelanih v 90 nm tehnologiji, ki so bili v konzole vgrajeni do pred kratkim, se v novih konzolah nahajajo procesorji, izdelani v 65 nm tehnologiji. To prispeva k manjši porabi same naprave. Po nekaterih podatkih naj bi se poraba iz 150W zmanjšala na 100W, konzola naj bi bila tudi tišja.



Computerbase tudi poroča, da naj bi cena HD-DVD pogona, ki je brez težav uporabljiv tudi na PC-jih, padla iz 200 na 180 evrov.

12 komentarjev

Xbox 360 Premium - še vedno na 90 nm

Daily Tech - Že pred kratkim ste lahko prebrali, da bo konzola Xbox 360 Premium dobila HDMI izhod. V trenutku veselja je nastalo tudi vprašanje ali bodo nove konzole dobile 65 nm čipe, kar bi zmanjšalo segrevanje. Končno je prišel tudi odgovor - NE. Nove konzole namreč še naprej uporabljajo 90 nm čipe. Nove konzole pa so dobile še dodatni hladilnik kar bo vsaj delno zmanjšalo gretje konzole. Več lahko preberete v izvorni novici.

6 komentarjev

Xbox 360 Premium bo dobil HDMI

engadget - Microsoft je uradno naznanil, da bo Xbox 360 Premium od sedaj naprej imel HDMI vmesnik. Govorice o tem so se po internetu širile že kar nekaj časa in sedaj je to tudi uradno. Cena konzole bo ostala enaka še naprej. Ali ima konzola, ki jo nameravate kupiti HDMI pa boste ugotovili po HDMI nalepki na škatli. O prehodu na 65nm čipe in tišje pogone pa zaenkrat ni nobenih informacij. Več lahko najdete v izvorni novici.

9 komentarjev

Cena Xbox 360 ostaja enaka, a prihaja nov "special edition" model

Daily Tech - Na področju igralnih konzol je trenutno zelo pestro - prejšnji četrtek je Microsoft prijetno presenetil z podaljšanjem garancije iz enega na tri leta, Sony pa praktično hkrati naznanil znižanje cene 60 GB modela PS3 za 100 $ ter splavitev novega 80 GB modela, ki bo novi ponosni lastnik najvišje cene za igralno konzolo. Nekateri so zato željno pogledovali proti Microsoftu in napovedovali, da bo velikan iz Redmonda v kratkem sledil potezi japonskega...

4 komentarji

Microsoft podaljšal garancijo za Xbox 360

Ars Technica - Največja nočna mora vsakega lastnika Microsoftove konzole Xbox 360 je, da se bo njegov priljubljen kos elektronike zbudil z rdečim obročem smrti. Sodeč po novicah na spletu, to sploh ni redek pojav, saj naj bi general failure javila skoraj vsaka tretja konzola. ArsTechnica poroča, da je ravno zato Microsoft podaljšal garancijo v primeru RROD na tri leta. Vse ostale okvare (odpovedi DVD pogona, trdega diska), bodo še vedno krite samo pod enoletno garancijo. Podaljšanje garancije velja za vse prodane Xboxe, za stroške ukrepa pa so pri Microsoftu že rezervirali več kot milijardo dolarjev.

Izvorna novica ter Kotakojev intervju z Microsoftovim predstavnikom Petrom Moorom.

8 komentarjev

Tudi Nintendo podpira majhne razvijalce

Daily Tech - Z rahlo zamudo se je Nintendo pridružil Microsoftu (in delno tudi Sonyju) pri ponudbi zabavnih majhnih iger, ki so vedno na voljo za prenos, ter nudenju pomoči majhnim razvijalcem iger. Preko sistema WiiWare bodo ti lahko objavili svoje igre, ki bodo avtomatsko v zameno za določeno količino denarja (ali točk) na voljo vsem uporabnikom, priključenim na splet.

Tako se finančno manj sposobni ustvarjalci ne rabijo ubadati z izdelavo kopij igre ter njihovo distribucijo, kar pomeni, da lahko svoje izdelke javnosti predstavijo z bistveno manj tveganja, uporabniki pa se lahko zabavajo z mnogimi cenejšimi igrami, brez da bi morali obiskati trgovino. Prve tovrstne vsebine naj bi se pojavile do naslednjega leta.

Izvorna novica.

1 komentar

Po podatkih prodajalcev umre 30% Xboxov

Gizmodo - Lastnike konzol Xbox360 ob neobičajnem obnašanju njihove škatle pogosto skrbi, da bo šla rakom žvižgat. Nezanesljivost Microsoftovega izdelka postaja pregovorna in zlobni rdeči obroč, ki oznanja smrt, strah vsakega igričarja. Po Microsoftovih podatkih naj bi iz takšnih in drugačnih razlogov predčasno umrlo pet odstotkov konzol, kar je dokaj sprejemljiva številka. A distributerji in prodajalci se ne strinjajo, nedavno je namreč prišlo na dan, da naj bi se glede na njihove analize pokvarilo kar 30% Xboxov. Ali jim gre verjeti, bomo najbrž izvedeli v prihodnjih dneh, če se bodo Redmondovci opogumili in podali izjave za javost.

Izvorna novica.

21 komentarjev

Senzor nagiba za Xbox360

engadget - Sony je ostal brez vibracij v svojem ploščku, pa jih po novem namerava vrniti vanj, drugi očitno pogrešajo zaznavanje premikov v ploščku Microsoftove Xškatle. Na tržišču se je namreč pojavil Tiltboard 360 iz podjetja Talismoon.

Gre za majhen košček vezja s par čipi, ki je namenjen vgradnji v plošček konzole. Po kratkem elektrotehničnem posegu boste tako dobili napravo, ki ve, da jo tresete, problem pa je, da bodo 40 dolarjev, kolikor proizvajalci hočejo zanjo, najbrž odšteli le redki. Gre namreč za (vsaj zaenkrat) povsem neuradno izdajo, ki bo koristila zgolj spalničnim programerjem, ki plošček priklapljajo na osebni računalnik, medtem ko je uradna podpora v pravih igrah nadvse...

11 komentarjev

Nintendo brez konkurence tudi v maju

Digital Trends - Po porazih v prejšnjih dveh generacijah se Nintendo v letošnjem letu veseli in ruši prodajne rekorde. Že nekaj mesecev so na vrhu lestvic in v maju ni bilo nič drugače. Najbolj popularna je prenosna konzola DS, ki je ta mesec našla kar 423.000 novih domov, sledi ji Wii s 338.000 prodanimi primerki. Številke so sicer malce manjše kot v aprilu, a še vedno zelo vzpodbudne.

Prodaja konkurence je primerno nižja, Sony je uspel v promet spraviti 81.600 kosov PS3, 187.800 kosov PS2 (malce ironično, kajne?) in 222.120 PSP-jev, kar je zaradi nižjih cen precej več kot aprila. Microsoft ni pretirano zaostajal s 154.900 prodanimi Xboxi 360.

Izvorna novica.

14 komentarjev

PlayStation 3 kmalu dostopnejši

Financial Times - Sony je napovedal znižanje cene svoje najnovejše konzole PlayStation 3, da bi tako spodbudil njeno prodajo. Podatek je v intervjuju za Financial Times razkril vodja podjetja, Howard Stringer, in priznal, da Sony izgublja v boju s konkurenco, Nintendovo konzolo Wii in Microsoftovim Xboxom 360, ki oba beležita boljšo prodajo, saj sta kupcem dostopnejša.

Po mnenju Stringerja se Sony zaveda, da cena PlayStationa 3 ni optimalna in da tržišče zahteva njeno znižanje, zato bodo to težavo do konca leta poskusili rešiti. Prepričan je, da bo konzola tako v času nakupovalne mrzlice pred božično-novoletnimi prazniki nadoknadila izgubo.

Izvorni intervju.

24 komentarjev

Microsoft se končno loteva težav s hlajenjem Xbox360

engadget - Temperatura je bila že od izida eden izmed glavnih problemov Microsoftove zadnje konzole. Vsi lastniki dan pred posodobitvijo programske opreme in ob bolj vročih dneh ponavadi težko spijo, saj jih je strah, da bo ob naslednjem prižiganju njihova Xškatla posvetila z rdečim obročem, ki pomeni (praktično) smrt naprave. Do sedaj razen krčevitega stiskanja fig in kakšne molitve k najljubšemu božanstvu ni bilo prave rešitve za opisane težave, po novem pa so se Redmondovci končno izprsili in začeli uporabnikom s težavami nadgrajevati hlajenje. Engadget poroča, da so takšno delovanje zabeležili vsaj v Franciji, predložili so tudi slike, ki stvar dokazujejo. Izvorna novica.

7 komentarjev

Nintendo optimističen glede prodaje v prihodnosti

Daily Tech - Med konzolami zadnje generacije po številu prodanih primerkov trenutno vodi Xbox 360, kar je precej logično, če upoštevamo, da je na trgu dlje kot konkurenta, na drugem mestu pa je Nintendo Wii. Do sedaj jih je blo prodanih več kot 2,5 milijona, avtorji pa so prepričani, da bo do leta 2012 Wii igralo 35 milijonov Američanov. Sklicujejo se na veliko trenutno povpraševanje, ki je izpraznilo zaloge v trgovinah, čeprav je Nintendo ob preizkušenem hardveru lahko zagotovil večje število konzol ob lansiranju. Analitiki menijo, da gre vendarle za malce preveč optimizma.

Izvorna novica.

16 komentarjev

The Simpsons Xbox 360

Hartware.net - Verjetno vsi oboževalci risane serije The Simpsons težko pričakujete premiero celovečernega filma z vašimi junaki v glavnih vlogah. Očitno pa je dobro možnost za reklamo pri tem videl Microsoft, ki bo svojo priljubljeno konzolo Xbox 360 za to priložnost oblekel v rumeno barvo. Žal bo The Simpsons Xbox 360 izdelan le v sto primerkih, ki jih bodo med promoviranjem omenjenega filma podarili redkim srečnežem.

Velja še dodati, da pri tem ne gre za najnovejši Xbox 360 Elite, ampak za osnovno različico Microsoftove konzole.

Več o tem na Hartware.net.

9 komentarjev

Xbox 360 bo do 2008 že v črnih številkah

Daily Tech - Kljub velikemu tržnemu uspehu projekt iksškatla Microsoftu trenutno odžira denar. Ko seštejemo in odštejemo prodajo same konzole in vsega, povezanega z njo, je rezultat zaenkrat še vedno pod ničlo, kar je na tem področju dokaj pogost pojav. Microsoft ima dovolj denarja, da si tovrstno trženje lahko privošči, saj pričakujejo, da bodo uspeh dosegli kasneje, ko se bo izdelava pocenila, konzola pa razširila po več domovih. Bolj kot prodaja same strojne opreme, ki nikoli ni pretirano profitabilna, se izplača prodaja različnih dodatkov, iger (od katerih odstotke dobi tudi Microsoft), precej prinese tudi storitev Live. Pri Microsoftu pričakujejo, da bodo najkasneje do konca drugega leta že lahko začeli obirati sadove vloženega truda in denarja.

Izvorna novica.

47 komentarjev

Xbox 360 Elite splavljen v ZDA

Daily Tech - Američani so včeraj ugledali prihod posodobljenega Xboxa 360 na police trgovin z elektroniko. Posodobljena različica se od stare najbolj loči po barvi, konzola je po novem (skupaj z vsemi pripomočki) črna, med strojnimi novostmi pa sta 120-gigabajten disk ter HDMI priključek. Kolegi gamerji se na drugi strani Atlantika torej že lahko veselijo, Kanadčani bodo črne ploščke dobili v roke četrtega maja, mi pa bomo skupaj z igričarji iz Azije morali počakati še...

20 komentarjev

Kaj skriva Xbox 360 Elite?

bit-tech.net - Pred kratkim izdana elitna različica Xbox-a 360 v črni barvi ima poleg preobleke tudi nekatere druge dokumentirane novosti, prednjačita predvsem HDMI izhod (kabel priložen) in 120 gigabajten trdi disk. Obenem so se mnogi spraševali še, ali bo konzola izboljšana tudi od znotraj, pri čemer so imeli v mislih predvsem prehod na 65 nanometrski proizvodni proces, ki bi olajšal težave s hlajenjem in posledično glasnost. Na Llama.com so ravno z namenom, da se prepričajo o slednjem, razstavili novo konzolo in analizirali njeno drobovje.

Žal do trdnih zaključkov niso prišli, dejstvo, da sta grafični in centralni procesor še vedno enako velika, ni ravno vzpodbudno, postavili pa so teorijo, da naj bi kljub prehodu na manjše tranzistorje ohranili velikost jedra zaradi lažjega odvajanja toplote. To so podprli predvsem s pomanjkanjem določenih elementov, odgovornih za napajanje, na glavnem vezju.

izvorna novica in članek.

1 komentar

Wii še vedno vodilni

The inquirer - Nintendo v boju konzol zadnje generacije zaenkrat še kar prepričljivo vodi. Prejšnji mesec so prodali 259 tisoč primerkov svojega Wii-ja, na drugem mestu se je znašel Microsoft, ki je prodal 199 tisoč konzol, na repu lestvice pa je Sony s številko 130.000. Obenem je zanimiv tudi podatek, da se še vedno najbolje prodaja Playstation 2, ki avtorjem tudi dejansko prinaša zaslužek. Kljub vsemu pa analitiki menijo, da je uspeh Nintenda bolj začasen in da dolgoročno zaradi Wii slabše strojne zmogljivosti ne bo mogel zagotavljati tako dobrih rezultatov. Izvorna novica.

4 komentarji

Xbox 360 prenosnik, drugič

engadget - Tisti, ki bolj podrobno spremljate dogajanje na spletu, ste si najbrž zapomnili projekt predelave Xbox-a 360 v laptop. Zelo impresiven dosežek že v osnovi, a avtor ne počiva, po daljšem premoru se namreč vrača z drugo inačico prenosnikizirane iksškatle. Zadeva je po novem malce tanjša, dosti lažja, glavna novost pa je enostavna izdelava. Manj zahtevne modifikacije in uporaba bolj standardne strojne opreme bo, takšne so želje avtorja, omogočila širšim množicam posnemanje njegovega početja. V izvorni novici med drugim obljubljajo tudi podroben članek z navodili za izdelavo v treh delih.

3 komentarji

Xbox 360 bo dobil posodobitev

vir: Joystiq
Mygen - Končno so pricurljale podrobnosti o spremembah in novostih v spomladanski posodobitvi Dashboarda na Xbox 360.

Med opaznejše novosti spadajo predelava vmesnika, saj bo Marketplace tako dobil svoj lasten zavihek, končno bomo lahko videli, kateri DVD je vstavljen v pogon, izboljšani vmesnik za Xbox Live Arcade in ter boljše opozorilo o opravljenem dosežku. Med večjo novost pa spada tudi integracija z Windows Live! Messengerjem. Tako se bodo zdaj pri seznamu prijateljev pojavili tudi MSN kontakti, kjer bo seveda pisalo tudi njihovo stanje in bomo lahko z njimi komunicirali kar med igranjem igre. Ravno za ta namen, so pri Microsoftu izdali posebej prirejen plošček z vgrajeno QWERTY tipkovnico. Zadnja večja novost pa bo možnost prenašanja vsebin pri izklopljeni...

12 komentarjev

Nintendova prodaja nad pričakovanji

TG Daily - Po poročanjih TG Daliy je Nintendo v preteklem letu (merjeno od marca 2006 do marca 2007) prodal za pol milijarde dolarjev več svojih konzol, kot je njihov finančni oddelek napovedoval. Namesto predvidenih 7,6 milijard so zaslužili 8,1 milijarde, kar je približno šest odstotkov več, številke pa so precej vzpodbudne.

Nintendo ni bil v preveč bleščečem položaju na trgu polnokrvnih konzol, kar se počasi izboljšuje (v dobro vseh kupcev), na področju prenosnih izdelkov pa še vedno dominirajo. V že omenjenem obdobju so recimo prodali dvakrat toliko svojih DS-jev, kot je Sony prodal lastnih žepnih PlayStation-ov Portable. Izvorna vest.

2 komentarja

Xbox360 Elite uradno najavljen

več strani - Kot najbrž že veste, saj o tem piše pol interneta, so se govorice o posebni izdaji Microsoftove konzole Xbox360 uresničile. Redmond je zadevo potrdil in dejstva so takšna: konzola (480 dolarjev) bo opremljena z 120-gigabajtnim trdim diskom (starim lastnikom bo na voljo za 180 dolarjev), priključkom HDMI in seveda čisto novo črno preobleko. Serija elitnih primerkov bo omejena na nekaj sto tisoč primerkov, ki jih bo, po tem ko bodo razprodani, nadomestil običajen siv Xbox360 z identičnimi specifikacijami, črni dodatki pa naj bi se kmalu pojavili na policah trgovin.Nekateri so pričakovali, da bo Microsoft posodobil tudi proizvodni proces, v okviru katerega izdelujejo čipe za iksškatle, a do tega ni prišlo...

7 komentarjev

Menjam pištolo za Xbox

Gizmodo - Naši modri angeli so pred leti vsem miroljubnim praznično navdahnjenim ljudem, ki so se odločili, da s pirotehniko ne bodo ogrožali ušes in prstov okolice ter tovrstne izdelke prinesli na najbližjo policijsko postajo, podarila sladkarije. Precej srčkano akcijo v teh dneh izvajajo mehiški policisti, le da so jo dvignili na precej resnejši nivo. Vsakemu posamezniku, ki se pokesa in oblastem preda nelegalno pridobljeno orožje, podarijo Xbox ali PC, odvisno od ognjene moči. Novica izvira z Gizmoda.

18 komentarjev

Nova revizija Wii-ja bo zatrla čipe

DigiTimes - Ker Nintendo pri izdaji nove konzole ni na hardverskem področju delal tako veliko kot konkurenca, so v relativno kratkem času po izidu Wii-ja postali dobavljivi t.i. modchip-i, enostavno vgradljivi čipi, ki omogočajo uporabo neoriginalnih CD/DCD medijev in pogosto dodajajo konzolam različne funkcije. Posledica tega dogodka je dejstvo, da prodaja iger ni tako dobra, kot bi lahko bila, kar Nintendu vsekakor ni pogodu (čeprav služijo že s samo konzolo). V prihajajoči novi reviziji bodo tako svoj izdelek posodobili, da ga vsaj zaenkrat ne bo možno modificirati. V novici na DigiTimes pravijo, da bi modifikatorje najbolj ustavilo BGA pakiranje čipov, trenutne ovire pa bi znale biti odpravljene v manj kot mesecu dni.

18 komentarjev

Microsoft z gverilsko taktiko ob izidu PlayStation-a 3

Skladovnica Zlatoroga bi bila še približno dvakrat večja.

več strani - Microsoft se na Stari celini pošteno trudi, da bi prevzel čimveč medijske pozornosti ob izidu Sony-jeve nove konzole, pri čemer so uporabili kopico inovativnih oglaševalskih metod.

Najprej so se na francoski splavitvi pojavili Xbox navdušenci in se mimo peljali s čolnom, na katerega je bil pritrjen prisrčen transparent. V Londonu so v vrstah čakajočim ljubiteljem PS3 prijazno prinesli stole z napisi Shouldn't have kept you waiting in URL...

44 komentarjev

Nova izdaja Xbox-a 360 očitno resnična

Daily Tech - Pred slabima dvema letoma izdano Microsoftovo konzolo naj bi po nekaterih govoricah že v preteklih mesecih nadomestila druga izdaja z nekaj dodatnimi bombončki. Po kopici meglenih fotografij novih enot in natolcevanj z vseh strani spleta je padla tudi precej uradna izjava, da letos posodobljene konzole ne bo, zdaj pa se zadeve, vsaj tako izgleda, spet obračajo.

V aprilski številki revije Game Informer naj bi se pojavile fotografije črnega...

3 komentarji

PAL Playstation 3 in združljivost za nazaj

Sony - Pred kratkim smo lahko prebrali novico o vprašljivem poganjanju iger za PS2 in PS na Playstationu nove generacije, saj so se Japonci odločili slediti njihovim načrtom in v PAL različico niso vključili čipa (EE+GS), ki ga imata Japonska in Ameriška različica.

Danes se je na Sonyjevi spletni strani pojavil seznam iger, ki tečejo na PS3 s firmwarom 1.6. Seznam je razdeljen po državah, nato pa po abecedi. Igre imajo tudi oceno (oz. kvadratek) od 1 do 3, ki nakazuje stopnjo združljivosti.

Seznam je precej obsežen, tako da se evropski navdušenci lahko potolažijo.

12 komentarjev

Wii v februarju vodiilni

Yahoo News - Na Yahoo News poročajo, da so bili pretekli mesec s prodajo konzol najbolj zadovoljni pri Nintendu. Njihov Wii je kupilo 355 tisoč kupcev, kar je skoraj toliko, kot sta skupaj uspela napraskati tekmeca Microsoft in Sony z 228 in 127 tisoč prodanimi primerki. Po mnenju analitika Paula Jacksona je razlog za uspeh predvsem drugačen pristop, ki ga je ubral Nintendo. Namesto, da bi se spustili v hardversko tekmo, so delali na drugih področjih (tu je mišljen predvsem zelo inovativen krmilnik) in ustvarili mnogo medijske pozornosti, sedaj pa, tudi po zaslugi ugodne cene, žanjejo uspehe.

V končni fazi je to tako ali tako tudi najbolje za nas, kupce, saj nekoč vodilni Sony trenutno ni najbolj uspešen, kar bi znalo prinesti bolj enakovredne deleže na trgu konzol ter posledično ugodnejše cene. Ne pozabite na originalno novico.

12 komentarjev

Zamenjava ohišja xbox360

vir: HardOCP
HardOCP - Za vse lastnike Microsoftove konzole zadnje generacije, ki so že izkoristili garancijski rok, so na HardOCP spisali podroben vodič za zamenjavo celotnega ohišja. V njem so se posvetili previdnemu razdiranju konzole in vgradnji novih delov, končni rezultat pa je bil zelo navdušujoč. Pri nas je ponudba tovrstnih delov sicer borna, vseeno pa v dobi interneta z malo truda (in denarja) ni težko dobiti nečesa bolj unikatnega od zamenjave za sprednjo ploščico. Berite.

1 komentar

Playstation Home

Slashdot - Na Game Developers Conference je Sony danes predstavil novost za njihov Playstation 3, imenovano Home. Gre za večigralski sistem povezovanja uporabnikov, pri čemer je največ poudarka na druženju v stilu Simsov in Second Life-a. Uporabniki bodo lahko poleg svojega avatarja ustvarili še svojo lastno sobo/stanovanje, se družili s prijatelji in igrali mini-igrice, celoten sistem bo, vsaj zaenkrat brezplačen. Storitev bodo začeli testirati aprila, dokončno pa bo splavljena, če bo šlo vse po načrtih, letošnjo jesen.

Predstavili so še Playstation Edge, razvijalski paket, s pomočjo katerega bodo lahko tudi drugi programerji prispevali k virtualnemu svetu, dodatne podrobnosti pa najdete v izvorni novici na Slashdotu.

Gre dejansko za revolucijo oz. Igre 3.0, kot pravi Sony, ali je to zgolj napihovanje malenkostnih idej ob dejstvu, da jim teče voda v grlo?

3 komentarji

Uradna izdaja ljubiteljskih iger za Nintendo DS

Slashdot - Poleg pravih, komercialnih iger, za izdelavo katerih se porabi milijone dolarjev, obstajajo tudi take manj uradne, ki jih v prostem času spiše kak posameznik z obilico inspiracije ali pa nekaj nadobudnih glav. V večini primerov se tovrstni izdelki s komercialnimi ne morejo primerjati, tu in tam pa lahko tudi v spalnici kakšnega programerja nastane izdelek zavidljive kakovosti. Slashdot poroča, da je podjetje Datel izdalo Games ‘n’ Music, kartico za Nintendo DS, ki omogoča uporabnikom, da na konzoli predvajajo glasbo in videoposnetke ter se zabavajo z doma napisanimi igrami, brez da bi pri...

0 komentarjev

Wii razgrabili

več strani - Različne študije in primerjave zalog v trgovinah kažejo, da gre Wii za med, medtem ko je prodaja Sonyjevega protikandidata Playstation 3 mnogo slabša. Ruski X-Bit Labs poroča, da imajo v ZDA praktično vse prodajalne na zalogi Playstation 3, medtem ko je Wii marsikje že pošel. Pri Sonyju sicer zatrjujejo, da je vse v najlepšem redu, torej da je povpraševanje pričakovano, dostavili pa so jih nekoliko več. Kakorkoli že, neodvisna organizacija za analizo trga NPD Research je objavila podatke o prodaji konzol v decembru: 1.132 tisoč Xboxov 360, 604 tisoč Wiijev in zgolj 491 tisoč prodanih Playstationov 3. Spričo dvakratne razlike v ceni podatki niso presenetljivi.

Nemški Hartware pa poroča, da so Wii tudi na naši strani Atlantika razgrabili. V Evropi so decembra prodali 700 tisoč Wiijev in 1,7 milijona Nintendovih DS-jev, s čimer smo prekosili celo Američane. Nintendo tako navaja, da je bil vsak drugi prodan kos strojne opreme za videoigre v decembru njihov.

39 komentarjev

Prihaja prenovljeni Xbox 360

Bit Technologies - Bit-tech pravi, da Microsoft namerava poslati prenovljeno različico svoje konzole Xbox 360.

Nova različica prinaša HDMI izhod, 120 GB trdi disk ter 65 nm proizvodni postopek. Posledica bo hladnejša ter predvsem tišja konzola, ki bo sposobna proizvesti kvalitetnejšo sliko. Zaenkrat pa še ni znano, če bo ta različica imela vgrajen HD-DVD pogon.

Očitno bo se še Sony moral malo bolj potruditi...

18 komentarjev

Pod ameriškimi jelkami največ Xboxov

RegHardware - Microsoftov Xbox 360 je bila najbolj prodajana konzola v obdobju med začetkom novembra in božičem v ZDA. Z dvema milijonoma prodanih kosov je prehitela Nintendov Wii in Sonijev Playstation 3. Število prodanih Wii-jev je doseglo 1,8 milijona kosov, vendar je bil za ameriški trg predstavljen sredi novembra in je bil v prodaji slabe tri tedne manj kot Xbox 360. Najmanjši delež je pripadel Sonyjevemu Playstationu 3, ki so ga prodali le približno 750 000.

Več na RegHardware.

10 komentarjev

Predstavitvene konzole PS3 načrtno zmrzujejo

Slashdot - Slashdot poroča o zanimivih izkušnjah enega od bralcev, ki se je namenil v eno od večjih trgovin s tehnično opremo, kjer je bil razstavljen PlayStation 3, namenjen preizkušanju pred nakupom. Nadebudni junak zgodbe je po krajšem času opazil, da je konzola prenehala delovati in na to opozoril prodajalca, ki mu je odvrnil, da je naprava že petkrat zmrznila, odkar so jo istega dne dobili. Nekaj dni kasneje, na božični večer, se je spet oglasil v trgovini, kjer je tokrat konzolo promoviral eden od uradnih Sonyjevih predstavnikov. Po previdnem vprašanju o tem, zakaj naj bi konzola zmrzovala, je strokovnjak podučil obiskovalca, da gre za načrtno zaustavljanje delovanja sistema.
"Veste, to počnemo nalašč, da ljudje ne bi igrali kar cel dan. Posebno med igro Motorstorm."
Resno.

30 komentarjev

Opera in Wii

Daily Tech - Pred nekaj dnevi je tudi nova Nintendova konzola Wii dobila svoj internetni brskalnik. In to nobenega drugega, kot precej znano, a ne pretirano uporabljano Opero. Programček se naloži na konzolo in že ste pripravljeni na vstop v svet (drugega, saj veste, svetova sta dva). Uporabniki poročajo, da je z Wiimotom navigacija po straneh precej lažja kot pri drugih konzolah, prav tako se s pritiskom na gumb povečamo določene elemente na strani, saj je pri ločljivosti 480p večina besedila slabo vidna. Med drugim vam opera lahko na zaslonu prikaže tudi tipkovnico za vnos besedila.



Izvorna novica podaja več informacij.

21 komentarjev

Nov članek: Nintendo Wii

SLO Reactor - Tokrat smo na SLO Reactorju spisali članek, namenjen vsem željnim odlične zabave in odgovor starševski pridigi o tem, kako se pred televizorjem uničuje hrbtenica.

Opisali smo namreč Nintendovo najnovejšo konzolo Wii, ki ta trenutek s svojo uspešnjostjo podira vse rekorde. Ocenili smo njegov ogled, se premaknili na možne nastavitve, pa kanale, "revolucionarni" WiiConnect24, dostop do interneta, ter nenazadnje- opis priloženih iger Wii Sports.

Odlična zabava v eno, dvoje ali več. Zakaj je temu tako in še več pa v članku tukaj.

84 komentarjev

Tokrat vpoklicuje Nintendo

Gizmodo - Potem ko smo v poletnih mesecih spremljali nemočnega Sonyja, ki je bil glavni krivec za vpoklic več milijonov akumulatorjev prenosnikov, ki so se tu pa tam tako zelo segreli, da se je tu pa tam tudi pokadilo in počilo, je imel pri igralnih konzolah (vsaj zazdaj) nekoliko več sreče kot konkurent Nintendo.

Ta je bil zaradi serijske napake prisiljen vpoklicati 3,2 milijona vrvic za igralne palice konzole Wii, ki v prvotni obliki niso bile dovolj čvrsto pritrjene na palice, zato so se nesrečni uporabniki na nekaterih blogih razpisali o razbitih oknih, arkadah in televizorjih. Nove vrvice bodo na voljo od 21. decembra naprej.

Če ste ponosni lastnik plazemskega ali "tekočekristalnega" TV in konzole Wii, raje počakajte na zamenjavo. Pa tudi sicer ne škodi

28 komentarjev

Prvi rezultati boja konzol

Playfuls - Minil je prvi mesec od izdaje dveh konzol nove generacije, zato je čas, da si pogledamo prodajne rezultate. V ZDA poročajo, da je Nintendo prodal 476.000 Wii-jev, kar je skora dvainpolkrat toliko, kot je Sony prodal svojih Playstationov (196.000 enot). Glavni razlog za to je Sonyjeva nezmožnost dobave večje količine konzol, saj imajo še vedno resne tehnične težave z Blu-Ray pogoni. Tako je kljub začetnim Sonyevim obljubam, da bo konzol žejni trg dobil na voljo cel milijon Playstationov 3 (številka je vmes padla na pol milijona), na tržišče prispelo komaj 300.000 zmenetov. Ima pa tudi Nintendo nekaj težav z dobavo, saj je 50.000 Wiijev, namenjenih Evropi, bilo razprodanih že v prvih 12 urah in bodo verjetno težko dobavljivi vsaj do naslednjega leta.

Po napovedih analitikov, Sonyju ne bo nikakor uspelo doseči cilja, ki je bil 6 milijonov prodanih konzol v ZDA do marca 2007, saj bo imel težave z izdelavo vsaj še do takrat. Bolj realistična so pričakovanja Nintenda, ki v istem obdobju...

45 komentarjev

Začetek prodaje Wii na Japonskem in njeno raztelešenje

Reuters - Nintendo je z 2. decembrom lansiral svojo konzolo Wii tudi v svoji domovini, kjer so jo pričakali z tradicionalnimi vrstami. V primerjavi s Sonyem, je Nintendo na Japonskem poslal na tržišče štiri krat toliko konzol: 400.000. Slaba novica za ostali svet je, da bo Wii zaenkrat podpiral predvajanje DVD-jev samo v japonski izvedbi. Konzolo so najprej začeli prodajati na najpomembnejšem svetovnem tržišču: ZDA. Tudi tu so privrženci čakali po več dni v vrstah.

Nintendo, nekdanji prvak med konzolami, ima prednost pred konkurenco v nižji ceni konzole (250 ameriških dolarjev) ter v inovativnem igralnem vmesniku s senzorji za zaznavanje gibanja. Posameznike že skrbi, da se ne bodo igralci v zanosu igre poškodovali.

Skrbijo jih tudi drugi tipi profesionalnih poškodb. Poleg tega se je že našel nesrečnik, ki mu je uspelo v zanosu trenutka strgati varnostni pašček in poškodovati televizor. Podobnih nesreč sedaj že mrgoli na medmrežju.

vir: Reuters

V ZDA so se takoj našli radovedneži,...

17 komentarjev

Musklwiiber

Slashdot - Nova Nintentova konzola Wii je največ pozornosti požela ravno zaradi svojega revolucionarnega sistema nadzora, ki temelji na zaznavanju premikov kontrolerja. Namesto, da bi pritiskal na gumbe, uporabnik svoj lik upravlja tako, da z Wiimoteom maha po zraku, kar naj bi celotno igralsko izkušnjo naredilo bolj intuitivno, prinaša pa tudi nekatere manj očitne, a toliko bolj zanimive posledice.

Za razliko od običajnega sedenja na kavču s ploščkom v roki zahteva igranje Nintendo Wii-ja malo več gibanja, kar večini povprečnih Zemljanov sicer ne predstavlja prevelikih problemov, je pa zadeva šok za mišice pravih geekov, ki del dneva, ko ne spijo, preživijo pred elektronskimi zasloni. Na Slashdotu tako poročajo o izkušnjah nekaterih igralcev, ki so bili po dolgotrajnem igranju popolnoma prepoteni, poleg novega highscora pa so dobili tudi musklfiber.

Če nimate kondicije in se vam fitnes zdi preveč dolgočasen, nabavite Wii.

19 komentarjev

Xbox 360 z večjim diskom

Kotaku - Na medmrežju se da zaslediti, da naj bi bil na voljo večji trdi diski za Xbox 360. Novi diski bi za razliko od sedanjih, ki imajo kapaciteto 20 GB, imeli čez 70 GB prostora za shranjevanje podatkov. Dostopnost novih diskov bi naj sovpadala z izdajo novega servisa za prenos datotek.



In še, za Xbox 360 je končno na voljo ultimativna igra, Gears of War, ki uporablja grafični pogon Unreal 3. Ocene, ki si jih je igra prislužila, so izjemno visoke, npr. pri IGN so podelili oceno 9.4/10.

7 komentarjev

Novosti s sveta konzol

vir: Kotaku
Kotaku - Ker konec tega meseca izideta Sony PlayStation 3 in Nintendo Wii, je internet poln različnih mini-testov, predpregledov, govoric in ostalih običajnih stvari, povezani z izidom pomembne novosti. Na strani Kotaku si lahko tako za začetek ogledate, kako izgleda razpakiran PS3 (da, dejansko je v škatli osem kablov).Kljub mamljivim Blu-ray ploščkom, ki jih lahko najdete na fotografijah, zaenkrat niso smeli pokazati dosti več, pripravili pa so tudi nekaj za privržence nasprotnega tabora - kar 7 ur so sezabavali z Wii-jem, natančneje z igro Zelda: Twilight princess.Opisovalec komentira, da je nanj naredila mešane vtise, najbolj pa ga je zmotilo dejstvo, da uporaba Wiimotea (kot pravijo...

2 komentarja

Microsoft prodaja Xbox 360 po pričakovanjih, Sony brez zadostnih količin PS3

X-Bit Labs - Fantje iz Redomonda pravijo, da se njihova konzola Xbox 360 prodaja po pričakovanjih, do danes so namreč prodali 6 milijonov kosov in po njihovih besedah bodo do konca leta zagotovo dosegli načrt 10 milijonov prodanih enot. Ker pa, kot vsi vemo, se cena konzole subvencionira na račun prodanih(!) iger, njihov oddelek za srečo (igre) še vedno beleži izgubo v višini slabih 100 milijonov dolarjev.

Če gre MS vse po načrtih, se v tem trenutku ne morem spomniti novice, s katero bi se lahko letos pohvalil Sony. Tako je menda že postalo jasno, da zaradi težav z Blu-Ray enotami, na lačnem trgu ne bo zadosti težko pričakovanih igralnih konzol PS3. Kljub vsemu se nadejajo prodanih 6 milijonov kosov do marca prihodnje leto.

1 komentar

Resnične fotografije Wii dodatkov

vir: Kotaku
Kotaku - Tudi najgrši izdelki na fotografijah, namenjenih medijem, izgledajo nadvse lepo. Pogosto sploh ne gre za prave fotografije, temveč za računalniško izdelane 3D modele, če pa se proizvajalec že potrudi s fotografiranjem, pa je končni izdelek zaradi obilice retuširanja praktično neprepoznaven. Zato se zna zgoditi, da smo ob nakupu malce razočarani, ko iz embalaže potegnemo nič kaj svetlečo zadevščino čudne barve.

Da kot morebitni kupci prihajajočega Nintendo-vega Wii-ja ne bi imeli tovrstnih težav, vam priporočamo ogled svežih fotografij, ki jih je objavil Kotaku. Na njih se nahajajo nekateri že videni dodatki za Wii, kot je naprimer...

7 komentarjev

Nintendo bo osvajal srca vseh generacij

The inquirer - Eden od razlogov, da je Nintendo svojo prihajajočo konzolo opremil s kontrolerjem, ki se ga uporablja na bolj realističen način kot ostale, je tudi ta, da nameravajo igranje približati družbenim skupinam, ki jih do sedaj videoigre niso zanimale. Upajo, da bo dedke, babice, nosečnice, gospodinje in ostale podobne ne-igričarje pritegnila kombinacija nizke cene, naravnega gibanja in raznolikih iger namesto sedenja na kavču, pritiskanja na neobvladljive kombinacije gumbov v igrah iz kopice ozko zastavljenih žanrov na pregrešno dragi konzoli. Tudi sami priznavajo, da bo tovrsten prodor težaven, primerjajo ga celo s poskusi prodaje kozmetike moškim, kaj pa se bo dejansko zgodilo, pa zaenkrat ne ve še nihče. Tudi Inquirer ne.

13 komentarjev

HD-DVD predvajalnik za Xbox360 že novembra

vir: Kotaku
Kotaku - Kotaku poroča, da bo Microsoft jutri najavil izid že dolgo obljubljanega HD-DVD predvajalnika za svojo najnovejšo konzolo. Naprava bi se predvidoma naj prikazala na trgovskih policah 22. novembra letos (najverjetneje kar povsod, čeprav uradnih podatkov ni), zanjo pa bo na Japonskem treba odšteti 19800 jenov (168 dolarjev). Kako bo s cenami drugod, zaenkrat ni znano, izvorna novica pa pravi, da bo dodatek podpiral HD ločljivost 1080p in bo kompatibilen z Windows Media Center. Več informacij vam bomo posredovali po uradni izjavi.

4 komentarji