» »

V Motoroli Xoom se skriva barometer

V Motoroli Xoom se skriva barometer

Motorola Xoom

vir: engadget
engadget - Motorolin tablični računalnik, ki je predstavitveni model za Googlov prihajajoč operacijski sistem Android 3.0, ima sicer dokaj standarden nabor takšnih in drugačnih senzorjev - merilec pospeška, žiroskop, merilec magnetnega polja oz. kompas, senzor osvetlitve, medtem ko nepresenetljivo manjka senzor bližine, ki na mobilnih telefonih izključi zaslon ter senzor za zaznavanje dotikov, ko telefon pristavimo k ušesu - tablični računalnik tega seveda ne potrebuje.

A nabor senzorjev se tukaj ne konča, saj so pri Motoroli vključili še barometer oz. merilec zračnega pritiska. To potrdi tudi nabor specifikacij na Motorolini spletni strani, a razlog za vključitev vseeno ne skače v oči. Z merilcem tlaka se sicer da napovedovati vreme (visok zračni tlak pomeni izboljšanje, nizek poslabšanje), dokaj natančno pa je mogoče še pokazati spreminjanje nadmorske višine s pomočjo spreminjanja zračnega tlaka, a le če ta ne niha preveč zaradi vremenskih vplivov ter če poznamo višino vsaj ene referenčne točke, na osnovi katere je mogoče izračunati ostale.

Programska podpora za barometre je bila sicer vključena že v Android 2.3 (Gingerbread), najverjetneje pa bo na napravah, ki bodo podpirale še strojni del, uporabljena v povezavi z vremenskimi aplikacijami oz. napovedovanjem vremena.

6 komentarjev

Bor H ::

Verjetno računajo na veliko bolj natančen model stanja ozračja, če bi veliko ljudi uporabljalo take naprave. Verjamem da je marsikatera firma pripravljena plačati velike denarce za podatke z dodatnih 100k barometrov.

kuglvinkl ::

Ja, make sense :)
Your focus determines your reallity

LuiIII ::

Edini problem je pa seveda to, da se naprave uporabljajo večinoma v zaprtih prostorih kjer pa je lahko prisotno odstopanje zračnega pritiska. No ja, če je teh naprav veliko, se zadeva verjetno statistično dokaj dobro izravna.

Bor H ::

Pa tudi v prostoru se izniha skoraj takoj ko odpreš okno.

pegasus ::

To zna bit zanimivo za aviatičarje ... Z neta vlečeš metar od najbližjega letališča in ven sparsaš QHN, iz GPSa pa nadmorsko višino ... tko da maš skos referenčno točko nastavljeno pravilno. Vse ostalo je potem stvar domišljije :)

Rudolf ::

@ pegasus

Zna bit, ja, kot pladenj za kavo. :))
Največja težava pri takih napravah je baterija. Tudi GPS ni releventen vir višine. V športnem letalstvu je GPS uporaben za track logger, izračun doleta, splošnega vetra, hitrosti, rute, kot kompas,... ni pa dovolj natančen po višini, da bi ga lahko uporabljal za pristajanje, ali kot variometer. Že od dlančnikov naprej so znani problemi z osvetlitvijo, odbleskom zaslona in robustnostjo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Barometer in Garmin Vivoactive 3 Music

Oddelek: Pomoč in nasveti
91686 (1472) GupeM
»

Zračni tlak in vreme

Oddelek: Znanost in tehnologija
196111 (5512) mitja73
»

Katero uro?

Oddelek: Loža
52709 (2135) krho
»

AC odsek pri Vrhniki - neznosen smrad

Oddelek: Loža
112624 (2154) SkIDiver
»

Ura z baro in višinometrom?

Oddelek: Znanost in tehnologija
152935 (2736) krneki0001

Več podobnih tem