» »

Nintendove konzole 3DS se poslavljajo

Nintendove konzole 3DS se poslavljajo

Ars Technica - Nintendo je precej nenadoma prenehal s proizvodnjo vseh ročnih konzolic širše družine 3DS, torej tudi 2DS in različic XL. S tem se zaključuje sicer zelo uspešna zgodba Nintendovih novejših dvozaslonskih naprav, ki so jo pred šestnajstimi leti začeli s prvim DSom.

Včeraj je obiskovalce Nintendovih spletnih trgovin širom sveta ob konzolah 3DS pričakalo presenetljivo sporočilo - da jih ne proizvajajo več - medtem ko so iz ameriške izpostave celo povsem izginile. V Nintendu America so nato potrdili, da je življenjska štorija naprav 3DS celotne širše družine, kamor spadajo še 2DS ter inačice z večjimi zasloni XL, pri kraju. Prodaja iger zanje naj bi po drugi plati še nekaj časa ostala nespremenjena, tako v nalinijski tržnici eShop kot v fizičnih trgovinah. Kar se tiče ročnih konzol, se bodo Japonci tako v celoti posvetili hibridnemu Switchu, oziroma njegovi novejši inačici Switch Lite, ki sta tudi precejšnji uspešnici. S tem slednji ostajata edini ročni konzoli kakšne velike firme v prodaji, saj je Sony svojo PS Vito poslal na večni počitek že lani. Ostali tovrstni izdelki so zvečine manjši poskusi igranja na nostalgične note ali eksperimenti, kot je Playdate z vrtljivo ročico.

3DS je prispel leta 2011 in je bil naslednik najuspešnejše ročne konzole v zgodovini, izvirnega Nintenda DS. Po njem je pobral poklopno obliko z dvema zaslonoma, od katerih je spodnji dotikabilen s pisalom, dodal pa je preprost 3D pogled na zgornjem - ki pa se ni kaj prida proslavil. Zaradi visoke cene se je ob lansiranju skorajda spotaknil, a je Nintendu s hitro pocenitvijo napravo uspelo rešiti. Ker so snovalci skušali na razne načine najti čim bolj priljubljeno kombinacijo funkcij, smo lahko videli kar nekaj verzij, od popreproščene 2DS do tistih z večjimi dimenzijami ekranov. Prodor igranja na pametnih telefonih in nenazadnje uspeh Switcha sta pomenila, da 3DS ne bo nikoli takšna legenda kot predhodnik in tudi prodaja je bila s 75 milijoni kosov le pol tolikšna. Toda te številke so kljub temu čisto spodobne in so podjetju pomagale prebroditi opotekanje ob neuspehu konzole Wii U. Predvsem pa so konzole DS šolsko poglavje v inovativnem dizajnu, s katerim se Nintendu uspe vedno znova pririniti na čelo igričarskega napredka, tudi če njihove naprave ne izrišejo toliko pikslov kot konkurenčne.

3 komentarji

Ganon ::

Slava mu, proizvodnja je tekla skoraj desetletje, ponudil pa je kopico odličnih iger. :D 3D efekt, ki ti ga je pričaral brez namenskih očal, so nekateri razvijalci dobro izkoristili. Polnopravnega naslednika po vsej verjetnosti ne bo nikoli dočakal, ker ga je več kot uspešno nadomestil hibridni switch.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Ganon ()

Dr_M ::

Imam NDS in NDSi XL, preigral mnogo iger. Verjetno najbolj uporabne rocne konzole vseh casov.
Za 3D verzijo pa zal ni blo vec casa.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Phantomeye ::

hehe, 3ds je imel kar zanimivo zgodovino na "hekerski" sceni. Zanimivo, kako so prišli iz namenskih "kartic" za špilanje romov iz prejšnjih generacij (NDS, NDSi), in zelo dragih kartic za špilanje 3DS iger do popolnega "owna", kjer si lahko zapekel modifikacijo kar v 3ds, na način, da updejti s strani Nintenda niso imeli haska.

Samo sem si pa itak konzolo za online zaklenil, ker sem pač moral sprobat Pokemon igro online, preden je ta sploh uradno izšla, haha


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

E3: Nintendo 3DS

Oddelek: Novice / Konzole
419087 (2138) opeter
»

Playdate, ročna konzolica za hipsterje

Oddelek: Novice / Konzole
104136 (3525) jype
»

Nintendo z izgubo, pocenil ročno konzolo 3DS

Oddelek: Novice / Konzole
226139 (5320) Ganon
»

Nintendo pripravlja novo konzolo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Konzole
6716869 (14832) Bistri007
»

Natal ima ime - Kinect (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Igre
7815762 (14011) Jst

Več podobnih tem