» »

Valve osvežuje Steam Deck

Valve osvežuje Steam Deck

vir: Steam
Steam - Iz Valva so sporočili, da bo čez slab teden na voljo izboljšana različica ročnega PCja Steam Deck, katere osrednja novost je zaslon vste OLED.

Valvov ročni računalnik-poševnica-igralna konzola Steam Deck je bil ob lansiranju v začetku lanskega leta še poln nerodnosti in nedodelanosti, kot sta bila med drugim glasen ventilatorček in hitro praznjenje baterije. Toda v podjetju so ga nenehno pogumno izboljševali in danes gre za napravo, ki jo lahko človek mirno kupi brez bojazni, da bi ga motilo nešteto nadlog, čeprav še vedno ni tako elegantna kot Nintendov Switch in zahteva osebo, veščo ravnanja s PCji. Marca so v Valvu povedali, da na konkretno dvojko nekaj let še ne gre računati, zato je bilo pričakovati, da bodo morda izvedli manjšo pomladitev, kot je to pri igralnih konzolah v navadi med tekočo generacijo izdelkov. To se bo sedaj tudi zgodilo, in sicer 16. novembra.

Čeprav ima pomlajena različica vrsto manjših novosti, je na prvem mestu gotovo nov zaslon: 7,4-palčni HDR OLED panel iz Samsunga, z ločljivostjo 1280×800 pik in osveževanjem 90 Hz ter svetilnostjo do 1000 nitov, ki ima tudi višjo frekvenco zaznavanja drsanja. Zatem je tu za četrtino večja baterija - 50 Wh namesto 40 Wh, pri čemer pa naj bi zdržala kar od 30-50 odstotkov dlje kot prej, in sicer tudi zavoljo nižje porabe ekrana ter osrednjega čipa. Čeprav Steam Deck OLED ni bistveno močnejši kot prej, pa je AMD-jev sistemski čip vendarle prešel na boljši proizvodni proces (6 nm) in naj bi poleg nižje porabe omogočal tudi višje frekvence v grafičnem vezju. Bero pomembnejših novosti zaokrožata antenica Wi-Fi 6E in pa posodobljen, tišji ventilator, tako da bo potreba po vgrajevanju prirejenega odslej še manjša. Po besedah iz podjetja bo to tudi edina pomladitev na poti do dvojke.

Različica s 512 GB shrambe, za 570 evrov, bo zamenjala obstoječo z LCD zaslonom, medtem ko bo obstoječa cenejša z 256 GB pogonom in LCDjem ostala na spodnjem koncu trga. Ostale se poslavljajo; obenem bodo v Valvu prodajali še premijsko verzijo z 1 TB prostora, toda v omejenih količinah.

11 komentarjev

eVro ::

antenica Wi-Fi


Trojna tehnična napaka v dveh besedah. Najprej zavajajoča pomanjševalnica, nadalje omemba anten tehnično v ta stavek sploh ne sodi, če se pa že na silo tlači, bi pa bila omemba smiselna kvečjemu v množini (zaradi MIMO).

Aggressor ::

You must be fun at parties.
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

BigWhale ::

Tle cez vrt gledam sosedovo 6m visoko in 30m dolgo anteno, pa tle na oknu mam metersko ADS-B anteno, pa zdej razmisljam zakaj je 'antenica' v mojem Steam Decku zavajujoca pomanjsevalnica. :D

ZigaZiga ::

Verjetno manjša od anten v prenosnih računalnikih in večja od anten v pametnih telefonih.

Relativno gledano je lahko velika, absolutno gledano pa ne, vsaj ne še, dokler nimamo mikro/nano-metrskih anten.

Gregor P ::

Torej antene delajo. Super.

Zdaj me pa zanima, za tiste, ki si ga lastite, ali ga tudi kaj uporabljate (ali vam leži kje v omari pozabljen) in kako se obnese v domačem okolju? Igrate bolj igre, ga uporabljate bolj kot PC (kar pač v osnovi je)? Se vam zdi, da je dobra zamenjava za igralne konzole?
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Gregor P ::

V tem članku je avtor mnenja, da s Steam deckom lahko nadomestiš igralni konzoli PS5 in xbox, ne pa Switcha.

The Nintendo Switch and the Steam Deck coexist quite nicely in my gaming life. And I get how, on the surface, that might not make much sense. After all, they're both tablet-like handhelds that aim to deliver console-quality games on the go or docked to a TV. They're so similar that one should theoretically render the other redundant... However ...
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

BigWhale ::

Odvisno kaj pojmujes kot 'nadomesti'. Ce je tvoj gaming profile tak, da igras samo Switch exclusive potem ti ga ne more nadomestiti. Kljub emulatorjem. Ce pa isces prenosno igralno konzolo, za obcasno igranje, potem je pa super.

Jaz imam vec kot 200 ur na njem. Super je za vse platformerje in tud za kak bolj easy FPS in za RPGje, ki imajo interface narejen tudi za konzole. Prvih 100 ur Baldurs Gate 3 sem preigral gor.

Stvar je odlicna za na kavc ali pa za v posteljo in ce si doma lahko s PCja streamas igre na SteamDeck. V takem nacinu igranja baterija drzi pet ur ali vec.

Gregor P ::

A pa ga kaj uporabljaš tudi kot samo PC? Ker najbrž, ko je enkrat priklopljen na postajo lahko tudi dela kot običajen PC; pač priklopiš le monitor namesto TV, miško in tipkovnico.

Je to sploh smiselno? Čeprav se ti ponuja ogromno "multimedijskih" možnosti, od priklopa MIDI naprav itd.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

BigWhale ::

Ne, ker imam PC. :)

Aja, pa zlo fajn je za retro stvari. Na njem imas lahko na stotine retro iger :D

Netrunner ::

Načeloma ga lahko uporabljaš kot PC saj ga poganja arch linux s KDE namizjem, tako da praktično se gre za mini PC. Jaz ga uporabljam kot HTPC, za gledanje filmov in surfanje na TV.. Praktičen mi je ker ga lahko enostavn vzamem iz dock-a in grem odigrat kako igro na fotelj ali ven v ležalnik :) ... redko ga uporabljam za igranje iger na TV.
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

Jarno ::

GN Steve je naredil lep "teardown" in primerjavo s starim Deckom:

#65W!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Valve osvežuje Steam Deck

Oddelek: Novice / Konzole
112835 (1608) Jarno
»

Ali obstaja wii alternativa?

Oddelek: Konzole
301521 (646) Netrunner
»

Steam Deck prispe konec februarja

Oddelek: Novice / Konzole
123396 (2299) Gregor P
»

Valve razkril ročno konzolo Steam Deck

Oddelek: Novice / Konzole
155837 (4900) ender

Več podobnih tem