» »

Naslednji Playstation bo potrjeno PS5

Naslednji Playstation bo potrjeno PS5

Wired News - Pri Sonyju so potrdili, da bo njihova naslednja konzola, ki izide konec prihodnjega leta, nosila ime Playstation 5, in razkrili še nekaj zanimivosti, med drugim modernejši sistem povratnega odziva v kontrolerju.

Ker Sony letos ne mara za igričarske sejme, nam podatke o nasledniku Playstationa 4 odmerja po kapljicah. Kakor spomladi so se tudi tokrat izpovedali Wiredu (plačljiv vir, alternativa) in za začetek potrdili, da bo šlo res za Playstation 5 ter da prispe okoli novoletnih praznikov prihodnje leto. Nato se je šef razvoja Mark Cerny osredotočil predvsem na njegov igrator - ki bo po obliki zelo blizu obstoječemu DualShocku 4, toda z vtičem USB-C - ter na shrambo SSD. V prvem primeru je opisana naprednejša izvedba haptične tehnologije, skozi katero bo kontroler sposoben prostorske in predvsem bolj fine predstave okolice v igri, kot pa jo premore aktualni rumble: če bomo na primer z eno stranjo avta zapeljali na pesek ali bankino, bo mogoče to začutiti z dlanmi. Nastavljivo trdoto bosta imela tudi petelina, s čimer bo mogoče denimo v prstih zaznati napenjanje loka v igrah; seveda pa bodo morali pri Sonyju razvijalce prepričati, da bodo takšne bonbončke izkoriščali bolje kot pa drsno ploščico na DS4.

Še bolj dobrodošle bodo gotovo novosti, ki jih bo prinesla uporaba SSDja: v shranjene pozicije iz iger naj bi tako skakali kar iz domačega namizja, brez kakršnihkoli menijev ali uvodnih zaslonov. To pomeni, da bo že home screen znal pokazati marsikatero podrobnost, na primer tekoče kveste ali detajle večigralskega spopada v teku, mi pa bomo vskočili s pritiskom enega gumba. O kapaciteti shrambe se še niso izrekli, a verjetno bo šlo vsaj za 1 TB, kajti inštalacije bodo obvezne; kot fizični medij so potrdili 100-gigabajtni Blu-ray.

Še vedno ne vemo dosti o procesorju in grafičnem čipu - razen da gre za AMDjeva na arhitekturah Zen 2 in Navi. GPU bo zmožen strojnega raytracinga, kar pomeni, da ga lahko pričakujemo tudi v Radeonih naslednje generacije. Zanimivost je še potrditev dizajna razvojne inačice konzole (na sliki), ki so ga avgusta izbrskali ob vložitvi patenta v Braziliji. Na njem je očiten zelo velik hladilnik, toda če bo podoben tudi na končni verziji, še ne vemo.

10 komentarjev

Jarno ::

Po govoricah sodeč bo zadeva vzvratno združljiva s PS4. No, možno je, da bo potrebno igrice malce predelati.
Po strojni plati ni šlo skozi. PS3 ima npr. malce eksotičen "cpu".
#65W!

bedarija ::

ko sem prvič vidu to obliko sem mislu da je bila pač "fan made" zdaj se pa že čisto ob vsaki novici o PS5 pojavi. če bo res tak bo grd za popiz***

Matwic ::

A Playstation 5 se bo imenoval, kdo bi si mislil :)).

Dizajnu pa še "fan made" ne bi rekel, prej delo otroka, ki je imel 1 uro časa in je navdušenec nad Alienware-om (pa še ti imajo zdaj bolj umirjen dizajn). Tole nikakor ne more biti niti kanček podobno produkcijski verziji.

Jan ::

Meni izgleda kot stari diaprojektor.

filip007 ::

Tisto je verjetno dev kit konzola za razvijalce iger.

CPU naj bi šel do 3.2GHz in naj bi bila 4x zmogljivejša od PS4.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

Hermit Bob ::

According to the Tweets, a new public PS4 kernel exploit or SAMU public hack alongside a full open source toolchain and finished Mira and mm (not multiMAN) may not surface until the PS5's release late next year or beyond.


Super, cakajo z obstojecimi exploiti, da jih Sony do releasa PS5 ne bo mogel pofixati in bo jailbreakan ze v startu... mogoce bom PS5 celo kupil...

Btw, ce koga zanima, update 7.0 fs jim je ze uspelo decryptat...

Zgodovina sprememb…

PH03N1X ::

bedarija je izjavil:

ko sem prvič vidu to obliko sem mislu da je bila pač "fan made" zdaj se pa že čisto ob vsaki novici o PS5 pojavi. če bo res tak bo grd za popiz***

saj OG 4ka, fat variante na sploh so (bile) grde, izjema je 1ka fat. Najlepše so bile slim variante. Če že mora biti taka, naj vsaj ne ropota pri minimalnem loadu(web, low poly igre).

Aggressor ::

bedarija je izjavil:

ko sem prvič vidu to obliko sem mislu da je bila pač "fan made" zdaj se pa že čisto ob vsaki novici o PS5 pojavi. če bo res tak bo grd za popiz***


Dev kit NI ENAKO consumer product.
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

Matwic ::

Hehehe, članek, ki je objavljen v novici "... Zanimivost je še potrditev dizajna razvojne inačice ..." (https://nl.letsgodigital.org/spelcomput... je pa katastrofa od katastrofe. Če sem zgoraj omenil, da dizajn verzija za razvijalce sliči na otroka, ki je imel 1 uro časa, je ta članek napisala oseba, ki je prvič slišala za PS5, na WCju v 15 min, na telefonu.

Vem, da je bil članek napisan 2 meseca nazaj, niso vedeli, če je to dejansko PS5, ampak imeli so vsaj eno sliko, potem pa pišejo:
"It is known that the PS5 will work with game discs, but whether this device also offers space for this is unclear. Perhaps the narrow slot is a drawer." Čestitke odprtina, ki proporcionalno popolnoma ustreza diskovnim medijem... le kaj bi lahko bilo to? (... no lahko je ta celoten dizajn obesek za ključe).

Moje mnenje je, da očitno tako zelo skrivajo pravi dizajn, da so namenoma naredili grdoto za dev-kit (mogoče jim je ratalo pogruntati neko zelo dobro hlajenje in nočejo, da bi konkurenca kopirala, mogoče so samo tako zelo ponosni na dizajn in ga še nočejo pokazati, ... veliko razlogov).

Če pa se slučajno motim, bo pa seveda smeh. Fanatiki in pro-gamerji (v smislu stream-arjev, ki so finančno odvisni od teh novih enot) bodo seveda kupili karkoli. Glede splošnih potrošnikov bo pa polom, sploh ker je Playstation vedno bila multimedijska naprava (filmi, glasba, igre, vse...). Kdo želi gledati tako grdoto v dnevni sobi? Pa še jaz, niti na moji računalniški mizi, nočem videti tega.

Je pa še ena varianta. Ohišja za to. Želite eleganten dizajn, želite tihost, potem potrebujete našo posebno ohišje. Stane samo 298 €, to je samo malenkost k konzoli, ki stane 400/500 €! :))

PH03N1X ::

Dokler bo razumljivo tiho, bo OK.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Naslednji Playstation bo potrjeno PS5

Oddelek: Novice / Konzole
106053 (3766) PH03N1X
»

Znani prvi podatki o prihodnjem Playstationu (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Konzole
5114586 (10796) Invictus
»

Sony bo obnavljal igre za PSP

Oddelek: Novice / Rezultati
84122 (3487) RejZoR
»

E3: Sony vs. Nintendo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Konzole
539909 (8608) PrimozR

Več podobnih tem