» »

DivX na konzolah?

DivX na konzolah?

Ars Technica - Iz laboratorijev DivX-a, so najavili, da bo Playstation 3 kmalu podpiral DivX video kodek. Podpora naj bi prišla v eni izmed prihajajočih programskih posodobitev. Ker pa PS3 ni edina konzola pod soncem, se marsikdo vpraša, če bo enaka usoda doletela tudi Xbox 360. DivX-ov CEO, Kevin Hell, je odgovoril pritrdilno, vendar ob tem pojasnil, da se o zadevi še pogovarjajo.

Kljub temu lahko glede na načela konkurence sklepamo, da bosta obe konzoli sposobni predvajati piratski kodek.

9 komentarjev

SasoS ::

Divx predvaja že prvi xbox :D
Drugače pa divx ni piratski kodek, celo prej obratno saj je prepovedan v TDX pravilih. Dovoljeno je uporabljati le xvid ;)
Tako je, včasih te piratizirajo, včasih pa ne...potem pa iščeš publiciteto :D

Izi ::

DivX nikoli ni bil in nikoli ne bo piratski kodek. Ne širite dezinformacij.
DivX je plačljivi komercialni Kodek. Dekoder je zastonj, Encoder pa je od nekdaj plačljiv.
Pirati ga nikoli niso uporabljali, kot je že SasoS omenil, je v piratskih pravilih celo izrecno prepovedan.

Pirati izdajajo samo filme in serije kodirane v XviD formatu. Oba formata sta MPEG-4 Part 2 in dekoder enega zna dekodirati tudi drugega.
XviD pa je odprt kodek in deluje na vseh Operacijskih sistemih. DivX pa deluje samo v Windows in OS X.

Sicer pa se tako DivX in XviD že kar hitro poslavljata in nadomešča jih x264. Se pravi kodek H.264 znan tudi kot MPEG-4 Part 10 ali AVC.

Tako, da bodo playerji z podporo DivX kmalu popolnoma neuporabni, ker podzemlje pospešeno prehaja iz XviD na H.264, uradni izdajatelji pa tudi na H.264 in VC-1, MPEG-2 pa se tudi vse manj uporablja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

kockish ::

Hm, DivX 3.x (oz. natancneje DivX ;-)) je bil na veliko uporabljan pred zacetkom dobe XviDa - tako rekoc vse piratske skupine so ga uporabljale. Legalnost tega kodeka je precej vprasljiva.

Od verzije 4 naprej pa vse Izijeve trditve drzijo.

Gr0unD Zer0 ::

zakaj gledati divx, če maš filme na blurayu?

nekak ne vidim smisla v tem....

BigFoot ::

^ Glede filmov se strinjam, samo glede novih TV serij pa človek nima prav veliko izbire.

Anyway, morda mi pa ne bo treba nalagat linuxa na PS3. ;)
LG 77CX OLED TV; Marantz SR6010 7.2: 5x Focal Sib, 2x Focal Cub, 2x Focal
Little Bird; PS5, Xbox Series X, PS4 Pro, Xbox One, PS3, Vero 4K, Samsung
UBD K8500 4K UHD, Philips BDP2180/12

Jst ::

CompactDisk standard je z nami že od ~ 90ih.

DVD je z nami od nekje leta 2000. In že takrat sem trdil, da je to prejajhen skok, glede na to, da so se CD smenalniki pocenili na človeško raven nekje 4 leta nazaj.

Zato nimam dobrega mnenja o nivih HD-DVD in BlueRay medijih. Spet premajhen skok.

Že za CDje bi lahko naredili kodek, podoben xvid-u (in divx-u), pa bi lahko legalno podajali filme na CDjih. Xvid na DVDjih je pa sper.

Če bi, namesto razvoja HD-DVD in BlueRay že na DVDjih uvedli AVC ali pa H.264, bi bilo enkratno za nas, potrošnike. Zelo dober kodek in na 4.4GB bi spravili dovolj podatkov (filmov), da res ne ri rabili razvijati AVC (in H.264). Pa še DVD medije lahko bi malo bolj izboljšali = naredili bolj odporne.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Izi ::

Jst, ko gledaš nazaj v zgodovino je lahko biti pameten, ko že vse veš kako se je izteklo :D

Vedi, da za vsakim morebitnim "standardom" stojo konkretni ljudje, ki so svoj denar vložili v razvoj le tega in ga bodo poskušali na vse načine vsiliti v uporabo, čeprav je slabši kot konkurenčni.

Na srečo imamo pirate, ki vedno odločijo kaj so bo uveljavilo in postalo standard >:D

Kot kaže so Pirati za svoj novi kodek izbrali x264.

Blu-Ray in HD-DVD pa sta že v štartu pokopali hitre internet linije in veliki trdi diski. Če neka zadeva ni uporabna za pirate potem nima niti najmanjše možnosti, da bi se uveljavila.
Filmi na novih medijih sicer so v trgovinah, ampak jih nihče ne kupuje, ker ni računalniških enot za predvajanje, namenski playerji pa so nedodelani, počasni in po astronomskih cenah. Pocenilo se ne bo nič, ker zadeve nihče ne kupuje in začaran krog je sklenjen, standard novih plošč pa obsojen na propad.
Zato pač vsi jemljejo kar jim ponujajo pirati. 8 GB film danes posnameš v istem času kot pred leti 700 MB, na 1 TB disk pa tudi spraviš preko 100 takih filmov tako, da ni panike.

Jst ::

Ojojojoj!!!! Kaj slovničnih in (*predvsem*) logičnih napak v mojem prejšnjem postu! (Me je kar sram! In če je kdo ugotovil pomen (kar sem hotel povedati), klanjam se le-temu! Imel sem namreč telefonski klic, ki me je dolgočasil (in sem govoril samo: "ja, a tako, ja, ja, ja...") in tako sem sem multitask-al: bral novice, forum, odgovarjal na forumu,... In ta (prejšnji) odgovor je prišel v obliki spacka.


--

CD je prišel mnogo let pred devetdesetimi in okoli 90ih se je začel njegov veliki pohod. Leta 2000 je bil načrt (ideja) star 20 let, sama izvedba pa nekaj let manj. Leta 2k so se začeli snemalci tako smešno ceniti, da danes, ko kupiš CD-ROM (bralnik cdjev) je večja verjetnost, da si dobiš pekač.

CD ima bogato in dolgo zgodovino in je še vedno v uporabi.

V sredini devetdesitihpa je prišlo do zahteve po mediju, ki bi imel večjo kapaciteto. Tako se je 1995/1997 rodil DVD, ki ima 6x-7x - enoslojni dvd - večjo kapaciteto napram predhodniku. DVD je lahko tudi dvoslojni, ki ima namesto 4.7GB dvakrat več kapacitete.

Še leta 2000 so bili DVD pekači zelo zelo dragi in šele leta 2006 so prišli pekači dvoslojnih dvdjev, ki so bili drobiž. A še vedno, konec leta 2007, so prazni mediji, ki so dvoslojni, zelo dragi napram navadnim, enoslojnim.

Nato je spet prišlo povpraševanje po večji kapaciteti in končni izdelek tega je Hd-dvd in blueray. (15,30,50GB za HDDVD ter 25,50GB za BluRay medij)

Meni se zdi, da je to premajhen skok v razvoju. Zato mislim, da bi se bolj splačal razvoj novega software standarda na že obstoječi medij (dvd), kot pa tako nov medij (HDDVD, BluRay), kot software zanj (koded AVC ter H.264). Pa še prazni mediji so trenutno dragi kot žafran. Pa tudi sami (sedaj že relativno stari) DVD mediji niso tako odporni, ki že preizkušeni stari CDji


Zato pozdravljam najavo, da bobo konzole podpirale divx/xvid in upam lahko le, da dobo podrli še kakšen "piratski" kodek. Če bi bila filmska industrija vsaj malo v prihodnost zagledana, bi lahko še vedno uporabljali DVDje z xvid/h264.

Ker je sama (base) tehnologija je enaka na CDjih, DVDjih ter tudi na HDDVDjih in BluRay-ih. S tem, ko bi na polno izkoristili DVDje, bi raziskovalci imeli čas, da razvijejo čisto nov pristop k novim medijem iz čisto drugega koncepta tudi z drugim kodekom, ki bi lahko na najih bilo zapisano. Ne pa malo napumpat DVDje in jih drugače poimenovati. Tako bi imeli čas, da bi razvili xvid camcorderje, kar bi za domačo uporabo bil velik uspeh.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

kixs ::

Jst:

malo si zabluzil z letnicami in tudi z razlogi za uvedbo novih standardov.

Npr.:
Js sm imel ze 2004 DVD-DL recorder, pa nisem dal celo premozenje zanj.

Tule je malo opisano, da ne bom pisal tople vode. Pa verjetno se kje...

Pa lahko bi dali DivX tudi za PSP, potem bi mi bil celo zanimiv ;)

lp


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Odklenjeni skoraj vsi Xbox DVD pogoni

Oddelek: Novice / Konzole
446572 (2690) Gregor P
»

Blu-ray predvajalnik

Oddelek: Kaj kupiti
52459 (2390) simnov
»

Nakup Playstationa 2

Oddelek: Konzole
72716 (2463) Mavrik
»

Vpogled v Xbox 360

Oddelek: Novice / Konzole
265424 (4102) OwcA
»

KiSS DVD Player DP-450 (Divx player!)

Oddelek: Zvok in slika
111928 (1749) pivmik

Več podobnih tem