»

Gigabyte oddaljeno šari po vaši matični plošči

Slo-Tech - V Gigabytovih matičnih ploščah so odkrili kar preveč samoiniciativen firmware, ki se sam povezuje v internet in nalaga novo kodo, čeprav uporabnik tega sploh ne ve. Eclypsium poroča, da ima takšno funkcionalnost vsaj 271 modelov matičnih plošč. A glavni problem je globlji - Gigabyte je funkcijo implementiral na ranljiv način.

Nelagodno je, če se programska oprema posodablja od sebe, ne da bi uporabnika o tem obvestila ali ga morebiti celo vprašala za soglasje. Strojna oprema je že zdavnaj postala tako pametna, da ima znatne kose programske kode. UEFI v matičnih ploščah, ki domuje v firmwaru, se zlahka posodablja. In to je storil tudi Gigabyte, ki je v svoje plošče dodal funkcionalnost, ki naj bi skrbela, da so vedno opremljene z najnovejšo programsko opremo. Tako se ob vsakem zagonu firmware na strežnikih pozanima, ali obstaja novejša verzija, da bi jo prenesel in namestil.

To je problematično, a večji problem je izpeljava. Gigabytov program ne preverja, da je nova koda resnično...

20 komentarjev

Osem mesecev pozneje Asus končno menja defektne matične plošče

Slo-Tech - Čeprav je Asus že lani priznal, da imajo matične plošče ROG Maximus Z690 Hero DDR5 napačno obrnjene kondenzatorje, ki se lahko zaradi tega vnamejo, in obljubil zamenjavo, bodo to storili šele več kot osem mesecev pozneje. Gre za približno 10.000 prodanih plošč, ki imajo serijske številke, ki se začnejo z oznakami MA, MB ali MC. Ali je konkretna matična plošča prizadeta, lahko preverimo na uradni spletni strani proizvajalca.

So pa že januarja letos, takoj po odkritju napake, ustrezno popravili nove plošče. Doslej je bilo zabeleženih deset primerov plošč, ki so se zaradi napake vnele, še precej več pa jih je preprosto odpovedalo. Stare plošče, ki so bile prodane do vključno lanskega decembra, pa bodo na vpoklicu v celoti zamenjali. Prodajale so se med oktobrom in decembrom lani. Ker je šlo za plošče višjega razreda, so stale približno 600 dolarjev.

10 komentarjev

PCIe 7.0, ki bo zmogel 32 GB/s, bojda nared leta 2025

Slo-Tech - Niti pol leta še ni minilo od standardizacije PCIe 6.0, a že imamo prve informacije o nasledniku. Telo za standardizacijo, PCI-SIG, pričakuje, da bo PCIe 7.0 dokončan do leta 2025. Glavna premisa ostaja nespremenjena: podvojil bo hitrost predhodnika, torej bo enokanalni PCIe 7.0 zmogel 32 GB/s. Ob tem spomnimo, da se dandanes v glavnem uporablja PCIe 4.0, ki zmore 4 GB/s. Zato SSD-ji uporabljajo štiri steze, grafične kartice pa 16. S PCIe 7.0 jih bomo potrebovali manj.

Realnost šepa zadaj. Šele čez dobro leto, morda celo dve, lahko pričakujemo PCI Express 6.0 v osebnih računalnikih. Dvanajsta generacija Intelovih procesorjev, Alder Lake, podpira omejeno število stez PCIe 5.0. Podobno bo veljalo za AMD-jev Ryzen 7000. Po drugi strani SSD-jev in grafičnih kartic, ki bi potrebovali ali sploh podpirali PCIe 5.0, še ni. To sicer ni presenetljivo, saj običajno traja nekaj let, da standard prepotuje pot od objave do matičnih plošč, nato pa še nekaj dlje do pojava prvih komponent. V...

25 komentarjev

Asus narobe obrnil kondenzator, zaradi požarov odpoklic

Slo-Tech - Kupci Asusove matične plošče ROG Maximus Z690 Hero DDR5 so v nenavadno velikem številu začeli poročati o okvarah, ki so bile nemalokrat spektakularni vžigi. Spet drugim plošče niso delovale brez očitnega razloga. Izkazalo se je, da ne gre za nesrečna naključja, temveč da imajo te plošče napačno obrnjen kondenzator. Vzorec so prvi opazili na YouTubovem kanalu Actually Hardcore Overclocking.

Kondenzatorji, ki jih uporabljajo matične plošče, imajo polarnost, zato jih je treba obrniti pravilno. V nasprotnem primeru ne delujejo, obrnitev polarnosti pa poškoduje ali zažge tudi okoliške komponente na integriranem vezju. Točno to se je zgodilo Asusu, ki je danes priznal napako. Poleg vžiga so drugi simptomi lahko še nezaznavanje pomnilnika (napaka QCODE 53) in nedelovanje matične plošče nasploh (brez POST-a). Asus ni le potrdil enakega vzroka napake, kot ga je bila identificirala internetna skupnost, temveč je tudi najavil odpoklic vseh plošč s številko 90MB18E0-MVAAY0.

22 komentarjev

USB-C bo zmogel 240 W

Slo-Tech - Novejši prenosniki ponekod že nimajo posebnega priključka za napajanje, saj ga zagotavlja kar priklop USB-C. Uradni standard dovoljuje moči do 100 W, kar je za nekatere prenosnike že premalo, če jih želimo polniti in uporabljati s polno obremenitvijo hkrati. Neuradne rešitve so nekateri adapterji proizvajalcev prenosnikov, ki neuradno omogočajo višje moči. Sedaj prihaja trajnejša rešitev, saj bo novi standard USB-C 2.1 po novem podpiral 240 W. To pa bo za vse razen najpožrešnejše igralske prenosnike dovolj.

Novi standard je telo za standardizacijo USB uradno predstavilo včeraj. Novost se uradno imenuje Extended Power Range (EPR) in bo na voljo že v drugi polovici tega leta. Kabli, ki bodo podpirali EPR, bodo zmožni prenašati dovolj visoke tokove za 240 W, medtem ko bodo ostali označeni kot SPR (Standard Power Range).

USB-C je standard, ki opisuje dimenzije priključka. Še vedno pa sta pomembna tudi standarda USB 3.2 in USB 4, ki določata način za prenos podatkov po teh kablih. USB...

41 komentarjev

ASRock prvi s ploščo za nov standard napajalnikov ATX12VO

Slo-Tech - Hitreje kot smo pričakovali, smo dočakali prvo matično ploščo za končne uporabnike, ko podpira novi napajalniški standard ATX12VO. O njem smo pisali pred poldrugim mesecem, glavna razlika pa je v poenostavitvi napajalnikov in prenosu dela manj pogosto uporabljenih nalog (npr. zagotavljanje drugih linij razen 12 V) na matično ploščo. Dizajn napajalnika je s tem enostavnejši in cenejši, hkrati pa priključuje le še z 10-kontaktnim priključkom in ne več 24-kontaktnim.

Čeprav smo napovedovali, da bodo novi standard najprej uporabljali sestavljeni sistemi, je tu že matična plošča ASRock Z490 Phantom Gaming 4SR. Uradno je to prva, ki podpira standard 12VO. In res, na njej ni več ogromnega 24-kontaktnega priključka ATX, temveč se napaja le z 12 V, dodatno pa PCIe potrebuje še svoj 12-V priključek. 12-V EPS priključek z 8 kontakti je ostal nedotaknjen. V praksi je ta rešitev uporabna tudi za zelo kompaktna ohišja, kjer je debel 24-žilni kabel preokoren.

Plošča ima tako vezje, ki...

88 komentarjev

Prihaja novi standard napajalnikov

Slo-Tech - Često spregledana komponenta računalnikov se že od uvedbe standarda ATX pred petindvajsetimi leti ni bistveno spremenila. Napajalniki morajo zanesljivo zagotavljati napajanje elektronskih komponent v računalnikih, a jih običajno sploh ne omenjamo. Se pa utegne to spremeniti, saj je Intel predstavil novo specifikacijo ATX12VO, ki predstavlja prvo večjo modernizacijo po več kot desetletju. ATX12V 2.0 je bil objavljen leta 2003, najnovejši ATX12V 2.4 iz leta 2013 se le malo razlikuje.

Sprva bodo novinca uporabljali predvsem sestavljavci računalnikov (OEM, system vendors). Glavna sprememba v ATX12VO (O pomeni Oscar) bo ukinitev napetosti +3,3 V, +5 V, -12 V in +5 VSB (stand by) iz napajalnikov. Te bo v prihodnje zagotavljala matična plošča. To je posledica sprememb v dizajnu strojne opreme. Včasih so računalniki v glavnem uporabljali 5-V napajanje, sedaj pa večinoma 12 V. Pred petnajstimi leti je na primer 600-W napajalnik četrtino moči dostavil na 3,3 V in 5 V, sedaj pa manj kot 15...

57 komentarjev

Lenovo izdal prvi ARM-prenosnik z Windows in 5G

The Verge - Sejem CES 2020 se uradno začenja šele jutri, a razstavljavci že na predvečer hitijo predstavljat novosti. Lenovo je pokazal svoj novi prenosnik Yoga 5G, katerega glavno novost izdaja že ime. Na prvi pogled vsakdanji prenosnik ima v notranjosti Qualcommov procesor Snapdragon 8cx in Qualcommov modem za 5G X55, torej podpira omrežja 5G v frekvencah pod 6 GHz in seveda tudi starejše (LTE).

S tem je to prvi prenosnik, ki ima procesor z arhitekturo ARM in podporo za 5G. Ne z eno ali drugo tehnologijo jih še ni veliko, zato je s kombinacijo seveda prvi. Sicer pa ima prenosnik 14-palčni zaslon (FHD IPS), 8 GB pomnilnika, 256 ali 512 GB prostora (SSD), dva vhoda USB-C, priključek za zvočnike oziroma slušalke, ležišče za nano SIM in podporo za eSIM. Prenosnik ima še kamero IR za prepoznavanje obrazov.

Novinec bo tako zanimiv preizkus, kako se obnesejo procesorji ARM pri mobilnem prenosu podatkov, zlasti ko gre za hitrost in avtonomijo. Naprave s Snapdragonom 8cx namreč na trgu še ni....

36 komentarjev

Specifikacije za USB4 dokončane

Slo-Tech - Ta teden je USB Implementers Forum, ki skrbi za standardizacijo USB-ja, objavil uradne specifikacije prihajajočega standarda USB 4. Glavna novost bo vključitev standarda Thunderbolt v USB4, a to ne bo pomenilo pretrganja združljivosti. Ne le da bo standard USB4 nazaj združljiv z USB 2 in USB 3, tudi priključki bodo ostali USB-C.

Ti imajo precej prednosti pred starejšimi priključki iz USB 2 ali 3, med drugim jih ne moremo obrniti narobe, so vzdržljivejši in podpirajo inteligentno polnjenje naprav z različnimi hitrostmi (USB Power Delivery). Bodo pa obstajali tudi novi kabli za USB4, ki bodo sicer imeli enake priključke, a bodo omogočali polnjenje naprav z višjimi hitrostmi. Komur to ne bo pomembno, pa še vedno lahko uporabljal stare kable USB-C iz USB 3.0. Za priklop na...

14 komentarjev

Novi Raspberry Pi 4 ima defekten USB-C

Slo-Tech - Nova verzija kartičnega računalnika Raspberry Pi 4, ki je izšla konec minulega meseca, ima defekten priključek USB-C. Napaka ni zelo očitna, saj večina naprav še vedno deluje, a izvedba USB-C ni po standardu. Težave se pojavijo pri uporabi nekaterih polnilnikov prek USB-C, ki ne delujejo pravilno.

Dobra stran odprtega dizajna Raspberryja je seveda transparentnost. Zato ni bilo težko ugotoviti, kje se skriva težava, kar je uspelo Tylerju Wardu. Pravilni dizajn bi moral imeti dva upornika, Raspberry Pi pa ima na tem mestu le enega. To ima posledice za pametne polnilnike, ki vsebujejo kable s čipi, ki komunicirajo s priključkom...

7 komentarjev

Prihaja USB 3.2 in zmeda s poimenovanji

Slo-Tech - Včasih je bilo življenje in poimenovanje enostavno. USB 1.1 (Full Speed) je zmogel 12 Mb/s, USB 2.0 (High Speed) je zmogel 480 Mb/s, novi USB 3.0 (SuperSpeed USB) pa 5,0 Gb/s. Potem je konzorcij USB-IF izdal USB 3.1, ki je omogočal hitrosti do 10 Gb/s, a je prinesel manjšo zmedo pri označevanju. Odtlej se naprave, ki so se včasih imenovale USB 3.0, imenujejo USB 3.1 Gen 1, "nove" USB 3.1 pa so dobile ime USB 3.1 Gen 2 ali s potrošniško oznako SuperSpeed USB 10 Gbps. Sedaj je na poti USB 3.2, ki bo zmogel še dvakrat višje hitrosti, torej USB 20 Gb/s. To pa pomeni, da bodo spet vse naprave dobile nova, še manj razumljiva imena.

Prva generacija ("USB 3.0") se bo imenovala USB 3.2 Gen 1 (SuperSpeed USB), druga generacija bo odslej USB 3.2 Gen 2 (SuperSpeed USB 10...

33 komentarjev

Znane specifikacije PCIe 4.0

Slo-Tech - Konzorcij PCI-SIG, ki ga sestavlja skoraj 800 članov in skrbi za standardizacijo vodil PCIe, je sprejel končne specifikacije prihajajoče verzije standarda PCIe 4.0. Zadnji osnutek (0.9) smo dobili junija in od tedaj dosti sprememb ni bilo. Čeprav smo na PCIe 4.0 čakali precej dlje od obljubljenih štirih let, to ne pomeni, da se celotna časovnica zamika. PCIe 1.0 smo videli leta 2003, tri leta pozneje je prispel PCIe 2.0, leta 2010 pa PCIe 3.0. Štirica je tu šele sedaj, končna verzija specifikacij za PCIe 5.0 pa je obljubljena že za sredino leta 2019. S tem želi PCI-SIG poskrbeti, da PCIe ne bo več ozko grlo za razvijalce. PCIe 3.0 je to že postal, zato je Nvidia začela razvijati lasten NVLink.

Bistveno je, da bo PCIe 4.0 omogočal dvakrat večjo prepustnost kot...

11 komentarjev

Intel predstavil novo velikost matičnih plošč 5 x 5

AnandTech - Intel je predstavil nov format majhnih matičnih plošč z imenom 5 x 5, ki v resnici merijo 5,5 x 5,8 palca
(140 x 147 milimetrov), kar je še vedno najmanj med formati, ki omogočajo zamenjavo procesorja. Format mini-ITX meri 6,7 x 6,7 palca, torej je kar 40 odstotkov večji. Intel NUC je resda manjši (4,5 x 4,4), a ima procesor fiksno pritrjen in ne omogoča zamenjave. Intel zagotavlja, da bo najmanjšo možno izvedbo 5 x 5 mogoče stlačiti v prostornino 0,85 L, kar je zavidljiv dosežek - pomaga tudi dejstvo, da je položaj procesorja natančno predpisan na ploščah v tem formatu, zato bosta gradnja celotnih ohišij in sestavljanje sistemov nekoliko lažja, hladilniki pa vgrajeni kar na ohišjih. Hkrati ima 5 x 5 standardne luknje za privijačenje v ohišja, tako da bo mogoče...

10 komentarjev

Thunderbolt 3 ima priključek USB 3.1 in večjo hitrost

Intel - Na tajvanskem sejmu Computex je Intel predstavil novo verzijo standarda Thunderbolt 3, ki prinaša višjo hitrost in nov priključek.

Thunderbolt 3 bo podpiral priključek USB-C (USB 3.1) in bo omogočal hitrosti prenosa do 40 Gb/s, kar je dvakrat več od predhodnika. To pomeni, da bo mogoče priključiti dva zaslona z ločljivostjo 4K brez zatikanja oziroma 4 vodila PCI Express 3 ali osemkrat DisplayPort 1.2. Omogočal bo prenos do 100 W električne energije, torej ga bo mogoče uporabiti tudi za polnjenje večjih naprav, na primer prenosnih računalnikov, oziroma do 15 W za sprotno delovanje porabnikov na vodilih.

Prek Thunderbolta 3 bo mogoče na prenosni računalnik brez posebnih kablov in priključkov povezati zmogljivo zunanjo grafično kartico. Thunderbolt 3 podpira več izvedenk...

24 komentarjev

Nova vezna nabora iz Intela Z97 in H97

Ars Technica - Leto je naokoli in Intel je pripravil novo generacijo veznih naborov za svoje procesorje. Že deveta generacija prinaša nekaj novosti in pohitritev pri dostopu do podatkov, hkrati pa je združljiva nazaj in naprej. Predstavili so nabora Z97 in H97, ki imata uveljavljeno ležišče LG1150, kar pomeni, da nanju trenutno sedejo vsi Haswelli (tudi novi), verjetni pa tudi novi Broadwelli, ki jih pričakujemo konec leta ali v začetku prihodnjega.

V glavnih karakteristikah sprememb v primerjavi z nabori iz osme generacije ni. Podpirajo do 14 USB-priključkov (šest USB 3.0), šest priključkov SATA-III, gigabiten internet ter osemkrat PCIe 2.0.

Glavna novost, ki jo prinaša nova generacija, je podpora

65 komentarjev

CES 2014: AMD-jeva konkurenca Thunderboltu je bivši Lightning Bolt, DockPort

Monitorji kot docking postaje.

Slo-Tech - AMD in Texas Instrments sta predstavila DockPort, ki predstavlja odgovor na Intelov in Applov Thunderbolt in hkrati nadgradnjo obstoječega DisplayPorta, ki je dobil podporo za USB. Dokončno verzijo standarda pričakujemo v drugem četrtletju tega leta.

Intel in Apple sta Thunderbolt najavila leta 2011 in medtem ko je standard solidno zaživel, je bil predlanski AMD-jev odgovor sila medel. Lightning Bolt ni obljubljal nič revolucionarnega, ampak zgolj še več zmede. Potem je vse skupaj potihnilo do letos, ko je AMD na CES-u pokazal DockPort, v kar se je preimenoval Lightning Bolt.

DockPort v en kabel združuje USB 3.0, DisplayPort in napajanje. Tako pogledano DockPort ni niti nadgradnja DisplayPorta niti USB-ja, ampak gre za...

15 komentarjev

Intel potrdil USB-hrošča v Haswellu

Slo-Tech - Intel je potrdil, kar se je na glas govorilo že nekaj mesecev - vezni nabor Haswell ima hrošča pri upravljanju z USB-jem. Po izhodu iz stanja pripravljenosti se namreč lahko zgodi, da nekatere naprave, ki se povezujejo po najnovejšem standardu USB 3.0 (SuperSpeed), logično izginejo. Intel pravi, da gre zgolj za nekatere USB-ključke. To v skrajnem primeru pomeni, da je te naprave treba izklopiti in vnovič priključiti, nevarnosti za izgubo podatkov pa naj ne bi bilo.

Intel je vseeno napovedal revizijo stepping za vezni nabor (s C1 na C2), v kateri bo hrošč oziroma erratum v Intelovem izrazoslovju odpravljen. Prizadeti so vezni nabori Q87, Q85, H87, Z87, B85 (namizni), C222, C224, C226 (strežniški) ter QM87, HM87, HM86 (za prenosnike). Haswell s popravljenim hroščem izide 15....

44 komentarjev

Na CeBIT-u predstavljene matične plošče za Haswell

Xtreme Systems - Čeprav bodo prvi sistemi z Intelovimi novimi procesorji Haswell na voljo šele poleti, so na CeBIT-u mnogi proizvajalci matičnih plošč že predstavili svoje izdelke, namenjene za namizne računalnike. Kot je že običaj za zadnjih nekaj generacij Intel za Haswell pripravlja novo vezno čipovje, za razliko od Ivy Bridge pa, kot vemo že nekaj časa, Haswell prav tako prinaša še novo podnožje, LGA-1150. Predstavljene matične plošče so zgrajene okrog čipovij iz serije 8, Z87 za vse, ki imajo željo navijati svoj procesor, ter H87, ki pokrije večino zahtev domačih uporabnikov, razen navijanja. Na voljo bodo seveda tudi druga čipovja, npr. poslovni rabi namenjeno B85.

Svoje izdelke so na stojnicah predstavili vsaj AsRock, Asus, Biostar, Gigabyte,...

44 komentarjev

Intel predstavil nov vezni nabor Z77

Intel - Intelovi procesorji iz družine Ivy Bridge so po nekaj zamudah na vidiku šele za konec meseca, a je Intel vseeno malo pohitel in predčasno pokazal vezni nabor zanje. Imenuje se Z77.

Matične plošče s tem veznim naborom sicer krožijo naokoli že nekaj časa, a do uradne predstavitve smo čakali do tega konca tedna. Vezni nabor s kodnim imenom Panther Point predstavlja nadgradnjo serij 6x, ki jih je Intel začel izdajati na začetku leta 2011. Čeprav bodo procesorji Sandy Bridge (trenutna generacija) in prihajajoči Ivy Bridge medsebojno združljivi, za nove procesorje Intel priporoča sedmico (ne bo pa to nujno, saj bo v mnogo...

69 komentarjev

CES 2012: Lightning Bolt slab AMD-jev konkurent Thunderboltu

AnandTech - Intel in Apple sta lani družno predstavila nov standard za povezavo perifernih naprav z računalnikom, ki bo nadomestil FireWire, USB in ostale temu namenjene tehnologije. Sprva je bilo njegovo kodno ime Light Peak, potem pa so se odločili za trženje pod komercialnim nazivom Thunderbolt. Čeprav je bil na papirju Thunderbolt videti izjemno, so ga udejanjili površno. Navdušenje uporabnikov je splahnelo ob visoki ceni priključnih kablov, od visokoletečih obljub o optični povezavi pa je ostal le dobri stari baker, ki dolžino kabla omejuje na tri metre. Če k temu dodamo v teoriji zgolj dvakrat višjo hitrost od USB 3.0, v praksi pa bržkone niti to ne, je od Thunderbolta ostalo le malo groma.

AMD je tu začutil svojo priložnost in na CES-u predstavil svojo alternativo. Da bo povsem jasno razvidno, čemu kani konkurirati, se imenuje...

25 komentarjev

Optični vodniki za Thunderbolt oddaljeni še več let

vir: IGN
ComputerWorld - Ko se je začelo prvikrat govoriti o tehnologiji Thunderbolt (takrat poznani še pod imeom Light Peak), so bila Intela polna usta, kako da gre za novo komunikacijsko vodilo med perifernimi napravami v računalniku, ki uporablja optične vodnike. Ko je bil Thunderbolt nared, so bile povezave seveda bakrene, optika pa je bila obljubljena za kasnejši čas. Jasno, baker je bil precej cenejši in za sedanje potrebe več kot dovolj dober.

Sedaj se je optika odmaknila še dlje v prihodnost. Dadi Perlmutter, generalni menedžer Intel Architecture Group, je v intervjuju na IDF v San Franciscu pojasnil, da bo Thunderbolt še precej let omejen izključno na baker. Ta tehnologija trenutno podpira hitrosti do 10 gigabitov na sekundo....

20 komentarjev

Še letos standard za dvakrat hitrejši PCIe 4.0

EETimes - Čeprav je bil standard PCI Express 3.0 dorečen šele pred kratkim, se njegov naslednik PCI Express (PCIe) 4.0 že pripravlja. Poleg tega, da bo kakor PCIe 3.0 na voljo tudi v zunanji izvedenki, nas seveda zanimajo specifikacije notranje variante.

PCIe 4.0 bo zmogel prenos do 16GT/s na vodilo, kar pomeni nekako 256 Gb/s za različico PCI Express x16. Še vedno bodo uporabljali bakrene vodnike, iz katerih se po besedah vodje razvojne skupine Ramina Neshantija, še da iztisniti ena nova generacija. Za zunanjo izvedenko se omenjajo tudi optični vodniki, a bomo videli, kaj bo iz tega. Bodo pa morali spremeniti proizvodni postopek in materiale, kar bo prva večja sprememba v vseh generacijah PCIe; priključek bo nazaj združljiv. Omejitev povezave bo zaradi višjih hitrosti strožja, in sicer na 20 do 30 cm, medtem ko PCIe 3.0 preživi tudi pol metra. Z repetitorji bo šlo tudi dlje.

Ekipa za razvoj standarda, v kateri...

17 komentarjev

V pripravi enotni standard za polnilce prenosnih računalnikov

Slashdot - Ko je EU uspela pritisniti na proizvajalce pametnih telefonov, da bodo poenotili standarde za izdelavo polnilcev, tako da ne bomo potrebovali več za vsako znamko svojega, je bil to velik uspeh. Še večji uspeh pa bi bil isto doseči pri prenosnih računalnikih, kjer je situacija še slabša. Proizvajalcev in sestavljavcev je vedno več, polnilcev pa nič manj.

Pojavljajo se prvi poizkusi, da bo to dosegli. IEEE je osnoval delovno skupino UPAMD (Universal Power Adapter for Mobile Devices), ki si prizadeva standardizirati polnilce za vse prenosne naprave. Nanj bo mogoče priključiti katerokoli...

97 komentarjev

Zunanji vmesnik za PCI Express v razvoju

Notranjim PCIe-priključkom se bodo pridružili zunanji.

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Skupina PCI SIG je na rednem letnem srečanju predstavila predlog za razvoj zunanjega priključka za standard PCI Express, ki bi tekmoval s Thunderboltom in USB 3.0. Nova tehnologija bo omogočala priklop zunanjih naprav prek vmesnika PCIe 3.0, ki bodo lahko komunicirale s hitrostjo do 32 Gb/s. Podobno kot pri Thunderboltu bo standard izveden najprej z bakrenimi vodniki, v naslednji reviziji PCIe 4.0 pa naj bi uporabili optiko.

Vprašanje je, ali potrebujemo še en standard priklopa zunanjih naprav. Trenutno se bije bitka med Thunderboltom, ki zmore 10 Gb/s, in USB 3.0 (5 Gb/s). Če se želi PCI Express uveljaviti, bo moral ponuditi nekaj novega. Žal ne bo podpiral naprav, ki porabijo več kot 20 W energije, kar takoj...

21 komentarjev

Na Computexu že lepa zbirka prototipnih matičnih plošč za Sandy Bridge-E

Asusova C1X79 v barvah stare šole - razlog za to se skriva v prototipni naravi

vir: VR - Zone
VR - Zone - Na Computexu je lep nabor proizvajalcev matičnih plošč pokazal svoje prototipne izdelke, na katerih se nahajata podnožje LGA-2011 in vezno čipovje X79. Plošče so seveda namenjene za konec leta prihajajoče procesorje Sandy Bridge-E, prvi prototipi pa so potrdili nekaj že znanih dejstev ter pokazali nekaj zanimivih novosti. Če začnemo kar z območjem procesorskega ležišča, vidimo, da bo res uporabljen 4-kanalni krmilnik pomnilnika ter da bo le-ta nameščen v par rež na vsako stran podnožja. Vsi prototipi imajo brez izjeme 4 reže, torej le eno na kanal, v primerjavi z do sedaj običajnim parom rež za posamezen kanal. Odločitev za delitev rež na vsako stran podnožja...

5 komentarjev

ECS prirpavlja trojico matičnih plošč za Llano

ECS A75F-A

Slo-Tech - Ob izidu namiznih procesorjev in matičnih plošč iz AMD-jevega programa Fusion bo kot kaže ECS ponujal tri matične plošče. Vse ti bodo osnovane okrog veznega čipovja AMD Hudson D3 (komercialno ime bo verjetno A75) in seveda okrog podnožja FM1 za procesorje Llano, a se tukaj večina podobnosti konča. Na vrhu ponudbe bo A75F-A v veliksoti standarda ATX iz ECS-ove družine Black Deluxe. Ponaša se s štirimi režami za pomnilnik DDR3, štirimi priključki USB 3.0, petimi priključki SATA 6 Gbps (šesti je zamaskiran v priključek eSATA), polnim asortimentom slikovnih izhodov (HDMI, DVI in VGA), 8-kanalnim zvočnim čipom z digitalnim in optičnim izhodom ter eno samo električno režo PCIe x16 (fizični sta dve, a spodnja najverjetneje...

11 komentarjev

Družini TUF se bodo pridružile plošče za procesorje AMD

Asusova plošča Sabertooth 990FX

vir: Hexus
Hexus - Asus je svojo linijo matičnih plošč TUF (The Ultimate Force) začel z na čipovju Intel P55 osnovano ploščo za podnožje LGA-1156, poimenovano Sabertooth 55i. Ta je izšla že daljnega leta 2009 (takratnega oktobra), čemur je lansko jesen sledil še izid plošče s čipovjem X58 (Sabertooth X58). Nedavno je sledila še osvežena različica prve plošče, namenjene za procesorje Sandy Bridge, na katero so namestili vezno čipovje P67. Rezultat je plošča Sabertooth P67. V kratkem lahko pričakujemo še eno članico te družine, ki bo premierno namenjena procesorjem AMD. Pri Asusu so uporabili dve zelo zanimivi komponenti, vezno čipovje 990FX in podnožje AM3+. S tem bo plošča Sabertooth 990FX...

0 komentarjev

Intelovo čipovje Z68 je tukaj

Asus P8Z68-V PRO

vir: VR - Zone
VR - Zone - Z včerajšnjim dnem se je končala pogodba o nedeljenju informacij o Intelovem svežem čipovju Z68, namenjeno podnožju LGA-1155. S tem smo dobili prve uradne predstavitve matičnih plošč, njihove teste in začetek prodaje. Večkrat smo že povedali, da Z68 pravzaprav združi lastnosti čipovij P67 in H67, torej navijanje odklenjenih procesorjev ter uporabo v procesor vgrajenega grafičnega čipa, doda pa še nekaj lastnosti, npr. uporabo pogona SSD kot predpomnilnika za klasične, mehanske trde diske. Skupaj s čipovjem je Intel včeraj uradno predstavil pogon SSD iz serije 311, ki uporablja bliskovni pomnilnik tipa SLC in ima kapaciteto le 20 GB. Prihaja v obliki običajnega...

23 komentarjev

Intelovo čipovje Z68 že naprodaj v posebnih okoliščinah

Matična plošča s procesorjem v ležišču, odstranjena je pritrdilna ploščica

vir: AnandTech
AnandTech - Pri iFixit imajo navado, da v roke čim prej dobijo vsak nov Applov izdelek (in nekatere druge popularne naprave) ter jih popolnoma razstavijo. Zgodba se je seveda ponovila s prenovljenim iMacom, tokrat v 21,5-palčni različici, rezultati pa so nekoliko presenetljivi. Kot so izpostavili pri AnandTechu je prenovljena linija iMacov s procesorji Sandy Bridge pravzaprav prvi sistem na tržišču, ki vsebuje Intelovo vezno čipovje Z68. To bo sicer uradno predstavljeno šele čez nekaj dni, zanimivo pa je, da glavnih prednosti novega čipovja Apple sploh ne izkorišča. Z68 namreč združi P67 in njegovo možnost navijanja Intelovih odklenjenih procesorjev ter H67, ki podpira grafične čipe v samih...

13 komentarjev

Intel že razvija petkrat hitrejšega naslednika Thunderbolta

X-Bit Labs - Intel je letos predstavil novo tehnologijo za prenos podatkov med napravami, ki so jo poimenovali Thunderbolt, a med tem njihovi inženirji že intenzivno razvijajo naslednika. O tem so se nekoliko bolj razgovorili to sredo, ko so natrosili nekaj bonbončkov, kaj lahko pričakujemo od predvidoma leta 2015 predstavljenega novega vmesnika.

Za zdaj še kodno poimenovan PTB (post-Thunderbolt) kani nadomestiti vsa sedaj uporabljana vodila za prenos podatkov - HDMI, Thunderbolt, USB itn. Z uporabo silicijeve fotonike, ki jo Intel že dlje časa raziskuje, bodo dosegli hitrosti prenosa podatkov do 50 gigabitov na sekundo na razdalji do 100 metrov, kar je petkrat hitreje...

35 komentarjev

Plošče Z68 že v trgovinah

GA-Z68X-UD7-B3

vir: techPowerUp!
techPowerUp! - Po nekaterih podatkih naj bi matične plošče z veznim čipovjem Z68 v trgovine prišle 8. maja, medtem ko pogodba o nedeljenju podatkov očitno poteče 5. maja. Vseeno to ni ustavilo Tajvancev, ki so v trgovinah že ponudili prvo Gigabytovo matično ploščo z veznim čipovjem Z68. Gre za GA-Z68X-UD7-B3, torej gre za ploščo višjega cenovnega razreda. Zanimivo je, da kljub podpori grafičnega čipa v procesorjih Intel Core i5 in i7, ki jo je na navijalsko vezno čipovje prinesel Z68, plošča nima slikovnih izhodov. Gigabyte je namreč precej neposredno dokazal, da sta čipovji Z68 in P67 načeloma med seboj združljivi, saj naj bi glede na temo na...

14 komentarjev

AMD prvi z nativno podporo USB 3.0 v svojih čipovjih

X-Bit Labs - Pred dvema dnevoma smo praktično uradno izvedeli, da bodo Intelova vezna čipovja iz serije 7, splavljena ob boku prihajajočih procesorjev Ivy Bridge, podpirala USB 3.0 popolnoma nativno, brez uporabe namenskih krmilnih čipovij. Le-ta so, večinoma delo NEC-a, trenutno nujna na vseh platformah, tako Intelovih kot AMD-jevih. A Intelova čipovja serije 7 očitno ne bodo prva, ki bodo podporo prinesla skupaj s čipovjem samim, saj bo očitno prvo takšno vezno čipovje AMD-jevo. Gre za A75 in A70M (slednje je najverjetneje namenjeno v prenosnike, prvo na namizja), ki bosta tipkovnice, miške, trde diske in ostalo periferijo povezala z AMD-jevimi procesorji Fusion s kodnim imenom Llano oz. s procesorji serije A.

Vseeno pa pri Intelu AMD-ju niso ostali dolžni, saj so v uradni potrditvi...

20 komentarjev

Z68 prihaja 8. maja?

vir: Hexus
Hexus - Na Hexus.net poročajo, da naj bi pravi partner procesorjev Sandy Bridge, vezno čipovje Z68, izšlo 8. maja. Z68 bo združil vse dobre lastnosti čipovij H67 in P67, ki sta že na voljo. S tem novim veznim čipovjem bo tako mogoče navijati procesorje z odklenjenim množilnikom, ki jih prepoznamo po oznaki K (npr. Core i5-2500K in Core i7-2600K), a bodo obenem znali izkoriščati v procesorje Sandy Bridge vgrajene grafične čipe. Trenutno to omogoča le vezno čipovje H67 (oz. vsa čipovja z oznako B, H in Q), medtem ko P67, ki ne omogoča uporabe grafičnega čipa, zaenkrat edini omogoča navijanje odklenjenih procesorjev.

Z68 bo s seboj prinesel še nekaj izboljšav na področju hrambe...

24 komentarjev

Recenzija poceni napajalnika kaže vse pomanjkljivosti

Borna notranjost napajalnika.

ComputerBase - Napajalnik je običajno po krivem prezrta komponenta v računalniku, ki dobesedno nudi hrano vsem ostalim komponentam, a se ponavadi kupci zadovoljijo s pogledom na navedeno moč v vatih in iz trgovine odidejo s čim cenejšim izdelkom. Zato so na ComputerBase pripravili recenzijo cenenega napajalnika, da bi odgovorili na večno vprašanje, ali se nakup dražjega splača oziroma kaj več nam sploh lahko ponudi.

Da gre za izdelek iz spodnjega razreda se pokaže ob pregledu embalaže modela LC Power LC6500GP2, saj ne vsebuje vijakov, priključnega kabla za ventilator in podobnega, le zgibanko z osnovnimi podatki in biseri, kot "Namenjen za 220/230 V enosmerne napetosti". Zanimivo je, da 12 V-linija...

153 komentarjev

Vse več matičnih plošč s podporo Bulldozerju

MSI 890FXA-GD70 - vrh MSI-jeve ponudbe za AMD

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Po Asusovi zatrjeni podpori Bulldozerja oz. AMD-jevih procesorjev Zambezi na obstoječih matičnih ploščah podobne vesti prihajajo še iz MSI-ja. Slednji trdijo, da bo na obstoječih matičnih ploščah s podnožjem AM3 in veznim čipovjem iz serije 800 ali 700 mogoče nove procesorje uporabljati zgolj z nadgradnjo BIOS-a. Ta je že na voljo za tri matične plošče, medtem ko bodo izdaje za druge modele sledile kasneje, skupno število podprtih matičnih plošč pa naj bi se ustavilo pri 14. Uradni razlog za novo podnožje je po besedah AMD-jevih predstavnikov vključitev večjega števila funkcij, ki bi jih pri uporabi starih podnožij sicer morali izpustiti, a pri MSI vseeno obljubljajo precej širok nabor podprtih funkcionalnosti, kljub uporabi podnožja AM3. Popolnoma naj bi bil npr....

4 komentarji

Podpora SLI prihaja v AMD-jeva čipovja

vir: VR - Zone
VR - Zone - nVidia je bila pred nekaj leti še dobro znana kot izdelovalec veznih čipovij za AMD. Njihova serija nForce je bila svojčas legendarna, sploh kot prva izbira navijalcev. nForce 4 je na AMD-jevo platformo s podnožjem Socket 939 prinesel podporo PCIe, ki je v osebne računalnike vrnil še možnost uporabe več kot ene grafične kartice. To so pri nVidii pospremili s parjenjem prek povezave SLI, v prihodnosti pa vezno čipovje nForce izdali še za Intelovo platformo, ko je ta predstavil za AMD skorajda uničujoče procesorje Core 2. Večjih sprememb ni bilo do izida Intelove serije Core i7 na podnožju LGA-1366, ko Intel nVidii ni prodal licence za povezavo QPI, ki je uporabljena za komunikacijo med procesorjem in veznim čipovjem. Zgodba se je nato ponovila tudi s povezavo DMI,...

7 komentarjev

Vezno čipovje X79 za zmogljivejši Sandy Bridge

Položaj X79 v Intelovem naboru skupaj z okvirnim obdobjem izida

vir: VR - Zone
VR - Zone - Naslednik med navijalci dokaj popularnega Intelovega veznega čipa X58, ki je bil osnova platforme LGA-1366, je znan. Nosil bo oznako X79 ter bo namenjen procesorjem Sandy Bridge - E, kjer E pomeni Enthusiast. Ti bodo sedli v ležišče LGA-2011 ter bodo skupaj z veznim čipovjem in na njem osnovanimi matičnimi ploščami na tržišče prišli v zadnjem letošnjem četrtletju. Sama platforma bo podpirala kar štiri pomnilniške kanale za pomnilnik DDR3, katerega podpora bo šla vse do 2666 MHz. Procesorji naj bi bili zgolj štiri in šestjedrniki, a naj bi bili, tudi zahvaljujoč večjemu predpomnilniku, znatno hitrejši od čipov za podnožje LGA-1366. To so sicer zgolj pričakovanja (omeniti velja napovedi o za...

16 komentarjev

Matične plošče draži tudi MSI

techPowerUp! - Konec januarja smo že govorili, da bo ASUS dvignil cene svojih matičnih plošč, za kar se lahko zahvalimo močnejšemu tajvanskemu dolarju ter višanju cen surovin, ki jih proizvajalci uporabljajo za izdelavo plošč. Kot primer so tukaj izpostavili predvsem baker, katerega cena je v februarju že presegla $10.000 na tono. Podražitev se je že izvedla v februarju, kar bomo v trgovinah občutili v kratkem, podobno pa so skorajda istočasno storili tudi pri Gigabytu.

Obema podjetjema zdaj sledi še nekoliko manjši MSI, ki bo iz enakih razlogov prav tako za 5 do 10 odstotkov dvignil cene svojih matičnih plošč. Čeprav lahko v trgovinah dvig cen pričakujemo nekoliko pozneje, kot dvig cen ASUS-ovih in Gigabytovih izdelkov,...

25 komentarjev

Popravljena čipovja P67 že na poti v trgovine

Po tej oznaki boste prepoznali nove Asusove plošče

vir: VR - Zone
VR - Zone - Intelovo popravljeno čipovje P67 z oznako steppinga B3 je v prvih, sicer nekoliko omejenih količinah že na poti v računalniške trgovine po svetu. Med prvimi bodo po najnovejših poročilih prenovljena čipovja prišla prispajkana na plošče MSI-ja, ASRocka, Asusa, Gigabyta in Biostarja, med katerimi so večinoma že vsi začeli z razpošiljanjem oz. bodo to začeli v kratkem. Večina proizvajalcev je obenem...

7 komentarjev

Intel in Apple predstavila Thunderbolt

Ars Technica - Nekdaj pod kodnim imenom znana tehnologija Light Peak je svoje utelešenje dočakala z imenom Thunderbolt. V sodelovanju z Applom razviti standard za povezovanje naprav, ki kani nadomestiti FireWire, USB in ostale podobne priključke, je premierno predstavljen v novih prenosnikih Apple MacBook Pro.

Thunderbolt zmore 10 gigabitov na sekundo, če ga uporabljamo na bakrenih vodnikih, kar je 20-krat hitreje od USB 2.0, 12-krat hitreje od FireWire 800 in dvakrat hitreje od USB 3.0. Intel trdi, da je to tudi uporabna hitrost in ne zgolj teoretični maksimum, ki mu v realnosti ne bi prišli niti blizu.

Električni kabli so lahko dolgi največ tri metre, kar je podobna omejitev kot pri konkurenčnih tehnologijah. Prek optične povezave bo moč dosegati višje hitrosti na...

23 komentarjev

Popravljena čipovja za Sandy Bridge nared

X-Bit Labs - Na X-Bit Labs poročajo, da je Intel začel pošiljati popravljeno verzijo veznih naborov Cougar Point s steppingom B3 za procesorje Sandy Bridge. Proizvajalci matičnih plošč so neuradno potrdili, da so prejeli popravljene čipe in da bodo plošče kmalu nared. DigiTimes trdi, da bodo plošče in prenosni računalniki s procesorji Sandy Bridge na voljo do konca tega meseca.

Spomnimo, da je Intel kmalu po izdaji veznega nabora ugotovil, da vsebuje napako v krmilniku SATA, in takoj ustavil prodajo. Analiza je pokazala, da problem tiči v enem tranzistorju v čipovjih s steppingom B2, zaradi česar se lahko sčasoma poškoduje vmesnik za SATA-300 priključek. SATA-600...

11 komentarjev

Intel nadaljuje prodajo defektnih čipovij serije 6 za Sandy Bridge

bit-tech.net - Intel je kmalu po izdaji platforme za nove procesorje Sandy Bridge odkril napako v zasnovi krmilnika za SATA v čipovjih serije 6 (izšla sta P67 in H76) za Sandy Bridge, ki jo povzroča en neprimeren tranzistor. Ker ima tranzistor na enih vratih pretanko plast oksida, je delovna napetost previsoka in sčasoma se reč pokvari. Prizadeto je le vodilo SATA II (propustnost 3 Gbps), medtem ko SATA 6 Gbps nima težav. Čeprav so se kmalu začeli postopki za zamenjavo že prodanih plošč s to napako, je Intel mnenja, da vseh ne bo potrebno zamenjati.

Kot so zapisali v izjavi za javnost, so se po pogovorih s proizvajalci računalnikov odločili, da bodo nadaljevali...

43 komentarjev

Razkrita napaka v Intelovih čipovjih, ASUS in Gigabyte že pripravljata programe za zamenjavo

vir: AnandTech
AnandTech - Napaka s krmilnikom 2. generacije SATA priključkov v Intelovih čipovjih serije 6 je odvisna od enega samega tranzistorja izključno v B2 steppingu čipovij, ki je bil obenem edini, ki se nahaja na matičnih ploščah na policah trgovin. Prejšnje, testne različice težav niso imele (odpravlja ga še prenovljen stepping B3, ki bo uradna zamenjava na popravljenih ploščah), obenem pa težaven tranzistor sploh ni potreben za pravilno delovanje SATA priključkov, saj gre za del zasnove, uporabljene iz prejšnjih generacij Intelovih čipovij. Sam tranzistor ima izredno tenko plast oksida na enih izmed vrat, za to tenko plast pa je obratovalna napetost, s katero se odpira in zapira med delovanjem...

14 komentarjev

Prekinjena dobava čipovij za Sandy Bridge

vir: AnandTech
AnandTech - Intel je slab mesec dni po izidu svoje najnovejše platforme, osnovane okrog podnožja LGA-1155 za procesorje s kodnim imenom Sandy Bridge, v veznem čipovju za to platformo našel napako. V čipovjih serije 6 (zaenkrat sta na trgu le P67 in H67) zasnova krmilnika za naprave na vodilu SATA ni pravilna, zaradi česar lahko sčasoma pride do velikega števila napak v komunikaciji prek vodila, to pa seveda pomeni zmanjšanje prepustnosti in počasnejše delovanje sistema, dokler trdi disk oz. optični pogon ne izgine iz sistema. Zanimivo je, da so težavni le SATA 3 Gbps priključki, medtem ko bosta dva SATA 6...

100 komentarjev

ASRock tretji največji proizvajalec matičnih plošč

ASRock 939DualSATA2 - možnost s939 in AM2 procesorja ter PCIe in AGP grafične kartice

vir: DigiTimes
DigiTimes - ASRock je nedavno nekoliko zanimivo postal tretji največji proizvajalec matičnih plošč na svetu in se tako uvrstil za ASUS (21,6 milijona prodanih plošč) in Gigabyte (18 milijonov prodanih matičnih plošč). Zaostanek ASRocka je za vodilno dvojico sicer ogromen, saj so prodali le 8 milijonov matičnih plošč, a so obenem s tem lani prehiteli tako ECS kot MSI, ki sta vsak prodala okrog 7 milijonov primerkov.

ASRock je še vedno poznan kot proizvajalec ugodnih matičnih plošč, ki imajo občasno nekoliko zanimive rešitve (npr. reža za dodatno kartico, s katero je bilo mogoče na sicer s939 plošči uporabiti AM2 procesor). V preteklih letih so se močno...

34 komentarjev

Asus bo podražil matične plošče

Plošče kupite dokler so še poceni

vir: Guru 3D
Guru 3D - Pri Asusu so sporočili, da lahko v prvi polovici letošnjega leta lahko pričakujemo dvig cen njihovih matičnih plošč, ki se bodo večinoma podražile za 5 do 10 %, v nekaterih primerih pa celo za 15 %. Za podražitev so okrivili predvsem pomanjkanje delovne sile na kitajskem, kjer matične plošče proizvajajo, vedno višje cene surovin in delov, iz katerih izdelujejo matične plošče - sem so umestili predvsem ceno bakra, katerega tona stane že 9.000 ameriških dolarjev, ter vedno močnejši tajvanski dolar, zaradi katerega upadajo zaslužki.

Vseeno pri Asusu menijo, da ta dvig cen ne bo imel bistvenega vpliva na kupce, predvsem na račun nižanja cen drugih komponent. Lep primer tega je bitka v grafični...

15 komentarjev

CES 2011: Intelov bakreni Light Peak nared

vir: IGN
ComputerWorld - Intel je na CES-u povedal, da je tehnologija za komunikacijsko vodilo Light Peak nared. Napovedovali so, da ga bomo dočakali že lani, a bo očitno letos tisto leto, ko se bo prijel. Čeprav so v prvih dizajnih predvidevali uporabo optike, bodo prve verzije uporabljale bakrene vodnike. Intelov podpredsednik David Perlmutter pojasnjuje, da se je baker odrezal presenetljivo dobro in ker je poleg tega še cenejši od optike, ni njegova uporaba nobeno presenečenje.

Prvotne ocene hitrosti so ležale okrog 10 gigabitov na sekundo za razdalje do 100 metrov, česar baker seveda ne bo dosegel. Za večino domačih aplikacij naj bi bil baker dovolj, je zaključil Perlmutter. Na vprašanje, ali bo Light Peak nadomestil USB, ni znal...

16 komentarjev

Gigabytova Mini-ITX Fusion plošča v sliki

X-Bit Labs - Spletni strani X-bit Labs je uspelo dobiti prve slike matične plošče Gigabyte malega formata Mini-ITX, na kateri se nahaja AMD-jev APU Fusion. Gre za čip s kodnim imenom Zacate, ki bo namenjen predvsem nezahtevni rabi, kjer pride prav nizka poraba - v prenosnikih, nettopih in ostalih malih sistemih. Posebnost te plošče je možnost navijanja DDR3 pomnilnika s 1333 MHz na kar 1800 MHz, smiselno pa je pričakovati še nekakšen način navijanja procesorskega čipa E350, APU-ja z dvema procesorskima jedroma s frekvenco 1,6 GHz in grafičnim jedrom, ki ga bomo videli na Radeonu HD 6310. Slednje ima 80 senčilnikov, ki tečejo pri 500...

16 komentarjev

ASRock kupil Fatal1ty-ja

Dvojna doza smrtnosti - Jonathan Wendell - Fatal1ty z modelom plošče Fatal1ty

vir: techPowerUp!
techPowerUp! - Jonathan Wendell, eden izmed najbolj znanih profesionalnih igričarjev ter internetu bolj znan pod vzdevkom Fatal1ty, je dobil novega partnerja za izdelavo matičnih plošč, ki bodo nosile njegovo ime - ASRock. V preteklosti je to vlogo že imel Abit, ki pa je pred časom žal končal svoje popotovanje po izdelovanju matičnih plošč. Med drugim Jonathana Wendella sponzorirajo še podjetja kot je OCZ (pomnilniki in napajalniki z njegovim psevdonimom), XFX (grafične kartice) ter Creative (zvočne kartice, slušalke), za nekaj izdelkov pa se je povezal tudi npr. z Zalmanom.

Prva...

11 komentarjev

Nvidia ne bo več razvijala veznih naborov

X-Bit Labs - Nvidiin izvršni direktor Jen-Hsun Huang je ta teden uradno naznanil, da ne bodo več izdelovali veznih naborov. Pred tem je Nvidia že letos združila svoja oddelka za vezne nabore in SoC, sedaj pa bo slednji prevladal. Huang je še dodal, da sedaj gradijo sisteme Tegra, kjer bodo integracijo popeljali na novo raven, medtem ko trg veznih naborov in njihova prodaja na njem nista rastla. To ne pomeni takojšnje smrti vseh veznih naborov, saj bodo trenutno aktualne še vedno prodajali tudi prihodnje leto, le razvoj novih so ukinili, saj se razvoj ne izplača. Tako nForce, GeForce in ostali nabori ne bodo nikoli dobili svojih naslednikov.

3 komentarji

Še več matičnih plošč za LGA-1155

Gigabyte P67A-UD7

vir: techPowerUp!
techPowerUp! - Po prvih slikah plošč Gigabyte-a in Asusa smo dobili še slike trojice plošč MSI-ja ter celotnega nabora matičnih plošč za procesorje Sandy Bridge, ki jih bo na trg v začetku prihodnjega leta splavil Gigabyte. Slednji bo novo barvno shemo uporabil le na petih najdražjih ploščah, P67A-UD7, UD5, UD4, UD3R in UD3P, medtem ko bodo preostale obdržale staro barvno shemo svetlo-modre tiskanine z modrimi in belimi režami. Plošča v novi shemi z modrimi poudarki, ki smo jo že pokazali, je P67A-UD5, medtem ko ima dražja različica UD7 poleg nekaj več napajalnih elementov in dodatne PCIe x16 reže te poudarke v rumeni barvi.

Med ploščami v starem izgledu bodo štiri polne ATX velikosti, P67A-UD3, PH67A-UD3,...

14 komentarjev

USB 3.0 v Intelove prenosnike šele v 2012

Asusova četverica

vir: Hexus
Hexus - USB 3.0 je na prenosnikih z Intelovimi procesorji in veznimi čipovji še relativno oddaljen, vsaj tisti, katerega podpora bo vgrajena v samo vezno čipovje. Prvo takšno bo namreč šele Chief River, ki ga pričakujemo v letu 2012. Šlo bo za naslednika platforme Huron River, ki bo predstavljena v začetku prihodnjega leta in bo uporabljala procesorje Sandy Bridge, medtem ko bo Chief River za procesorje uporabljal njihove pomanjšane različice, v 22 nm-proizvodnem procesu (s pomočjo tehnologije SOI?) izdelane procesorje Ivy Bridge. Podpora za USB 3.0 bo po drugi strani za namizne računalnike že vgrajena v vezna čipovja iz serije 6, ki bodo sparjena s procesorji Sandy Bridge.

Slednje bo Intel podrobneje predstavil na sejmu CES, ki se bo dogajal med 6. in 9. januarjem prihodnjega leta v Las Vegasu. S koncem sejma bo...

10 komentarjev

Gigabyte spreminja podobo svojih plošč

Ne trudite se z iskanjem barv ter IDE oz. floppy priključka

vir: Xtreme Systems
Xtreme Systems - S prvimi slikami novih plošč za Intelove prihajajoče procesorje Sandy Bridge lahko vidimo, da so se pri Gigabyte-u, enem izmed večjih proizvajalcev matičnih plošč, odločili nekoliko osvežiti svojo podobo. V preteklosti so bili njihovi izdelki pogosto označeni za mavrične, saj so imeli temno modro tiskanino, rdeče in rumene reže za pomnilnik ter bele in modre reže za kartice. Z bolj nedavnimi izdelki so to nekoliko omilili na svetlo modro tiskanino z belimi, modrimi in rumenimi režami, nato pa odstranili še...

31 komentarjev

Tajvanski proizvajalci podpirajo IEEE-jevo zamisel o enotnih napajalnikih

DigiTimes - Tajvanski proizvajalci prenosnih računalnikov so se zavzeli za uvedbo enotnih napajalnikov za prenosnike, poročajo na DigiTimes. Zatem ko je IEEE nedavno sestavil posebno ekipo v prav ta namen, so svojo podporo naznanili še Acer, Asus, Quanda, Compal, Wistron, Pegatron in Inventec. Proces je še v začetni fazi, tako da bo do prvih konkretnih idej in izvedbe preteklo še veliko vode.

IEEE želi s tem ublažiti problem e-odpadkov, saj bo s proizvodnjo enega modela za vse prenosnike dosti manj odvečnih napajalnikov. Glavni nasprotniki bodo bržkone prav proizvajalci napajalnikov, ki se jim bodo dobički in prodaja v primeru uspeha iniciative zmanjšali.

23 komentarjev

PCI se poslavlja z novimi Intelovimi čipovji

Jih boste pogrešali?

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - V letu 2011 bo Intel predstavil novo arhitekturo, Sandy Bridge, za katero za namizne uporabnike pripravljajo tudi novo podnožje, LGA-1155. Skupaj z novim podnožjem in novimi procesorji bomo dobili še nova vezna čipovja, t.i. serijo 6. V nekaterih izmed njih ne bo več podprto dobro staro vodilo PCI, ki ga bo tako popolnoma zamenjal PCI-Express. Brez PCI rež bodo tako matične plošče z veznimi čipovji P67, H67 in H61, medtem ko bo PCI reže še vedno moč najti na poslovnim uporabnikom namenjenih matičnih ploščah z veznimi čipovji Q67, Q65 in B65. Posledično bodo morali lastniki starejših zvočnih in mrežnih kartic, če seveda...

44 komentarjev

MSI želi odpisati BIOS, prihaja UEFI

Slashdot - Ena izmed komponent računalnikov, ki se od začetka osebnih računalnik do danes ni bistveno spremenila, je BIOS. Prvi koraki tekstovne zagonske sekvence z obveznim piskom zvočnika na matični plošči bi utegnili postati zgodovina v naslednjih treh letih, če se bo prijela ideja o UEFI (angl. universal extensible firmware interface). MSI-jeve matične plošče ga bodo imele s koncem tega leta.

MSI bo konec letošnjega leta začel prodajati matične plošče, ki bodo imeli vgrajen UEFI. Prve bodo imele Intelov vezni nabor Sandy Bridge, ki obsega izdelke od začetnih plošč za nezahtevne uporabnike do najzmogljivejših. Njihov predstavnik za stike z javnostmi je dejal, da UEFI ne bo elitna komponenta...

77 komentarjev

Intel zamuja z USB 3.0

CNet - Na različnih sejmih že več kot leto dni kažejo, česa vse bo zmožen USB 3.0, prve naprave s podporo za USB 3.0 že sramežljivo kukajo na plano, a do polnega razmaha tehnologije bo treba še nekoliko počakati. Počasnè je Intel, ki kani novi standard podpreti šele proti koncu prihodnjega leta.

Res je USB 2.0 naokoli že dolgih osem let, njegovih 480 megabitov na sekundo pa postaja počasi premalo. Tretja generacija omogoča propustnost pet gigabitov na sekundo, a brez Intelovega blagoslova, tj. integracije v vezne nabore, širokega razmaha ne gre pričakovati.

Intelov predstavnik je v intervjuju za nemški Heise pretekli mesec ocenil, da bo USB 3.0 zaživel šele v naslednji verziji Windows, kar ga odmika v prihodnost. Ta teden je CNet vnovič poklical Intel, ki časovnice ni želel ne potrditi ne zavrniti. Dejali so le, da trdno podpirajo USB 3.0 in da ga bodo v svoje vezne...

11 komentarjev

nVidiin računalnik

HotHardware - Dandanes je sestavljanje računalniških sistemov skorajda izgubljena umetnost, saj so prenosniki prevzeli tudi velik delež domačih miz. Tisti namizni sistemi, ki še obstajajo, so večinoma predsestavljeni izdelki velikih družb, kot sta Dell in HP, oz. manjših, lokalnih trgovin, ki same ponujajo ugodnejše sestavljene sisteme oz. sestavo sistema po želji. V večini primerih za nekaj doplačila odnesete popolnoma delujoč sistem, brez težav z nameščanjem operacijskega sistema, nameščanja gonilnikov in sploh sestavljanja komponent, a še vedno nas je nekaj takšnih ljubiteljev, ki se radi zapodimo v drobovje računalnika.

Za takšne ljubitelje, ki so še začetniki, je nVidia pripravila zanimiv paket strojne opreme. Pravzaprav so pripravili celoten računalnik, ki ga je le še treba vgraditi v ohišje in...

15 komentarjev

EVGA W555 pod drobnogledom

Pregled plošče

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - O EVGA W555, spiritualni naslednici platforme Skulltrail, smo že poročali, zdaj pa imamo o njej še nekaj več podatkov. Ploščo so si podrobneje ogledali pri bit-tech.net, kjer so potrdili, da bo vsako od dveh ležišč imelo lastnih 6 pomnilniških rež, da bo vezno čipovje strežniško, Intelov E5520, ter da bo za pravilno delovanje potrebno uporabiti prav tako strežniške oz. delovnim postajam namenjene Xeone iz serije W5500. Družbo veznemu čipovju E5520 bosta delala dva nVidiina čipa NF200, ki bosta poleg CrossFire plošči dala tudi SLI certifikacijo, posebnost za strežniške/delovno-postajne plošče. Plošča je tudi večja...

10 komentarjev

Intel pripravlja nova vezna čipovja

Expreview.com - Čeprav večine veznih čipovij 5. generacije niso niti popolnoma splavili (še vedno čakamo na več matičnih plošč s čipovjem H57, pripravlja pa se vsaj še Q55 in Q57), Intel že pripravlja njihove naslednike iz 6. generacije. Kot prvega naj bi že konec pomladi oz. zgodaj poleti ugledali naslednika X58, X68, ki bo za povezovanje z vhodno-izhodnimi napravami uporabljal nov južni most, ICH11®. Naslednike veznih čipovij za procesorje na ležišču LGA-1156 lahko pričakujemo šele čez eno leto, zaenkrat pa so potrjeni P65, H65 in Q65. Vsem štirim novincem bo skupna posodobitev vodila DMI, tokrat v različici 2.0, ki skrbi za povezavo med severnim in južnim mostom na matičnih ploščah s podnožjem LGA-1366 oz. s procesorjem in veznim čipovjem na matičnih ploščah s podnožjem...

27 komentarjev

Zotac pripravil mini-ITX H55 ploščo

vir: Hexus
Hexus - Po predstavitvi DFI-jeve mini-ITX matične plošče z veznim čipovjem P55 smo dobili še podobno ploščo, primerno za nove Intelove dvojedrne procesorje. Zotacova nova plošča uporablja vezno čipovje H55, ki se zna povezati z v procesor vgrajenim grafičnim jedrom in posledično prikazati sliko prek na ploščo vgrajenih slikovnih priključkov (v tem primeru DVI in HDMI). Čeprav sta si z DFI-jevo ploščo nadvse podobni, Zotacova različica prinaša kar 6 SATA priključkov (namesto zgolj treh, kot na DFI) ter WiFi mrežno kartico, ki podpira standard 802.11n. Ostale podrobnosti si plošči bolj ali manj delita, npr. 4-fazno napajanje in eno PCIe x16 reža, primerno za zmogljivejšo grafično kartico. Da...

11 komentarjev

USB 3.0 hubi že kmalu

Referenčni model

vir: Expreview.com
Expreview.com - Razširjenost USB 3.0 naprav in priključkov na računalnikih se iz dneva v dan povečuje, a se 3.0 še vedno ne more kosati z več kot 10 USB 2.0 priključki, ki so dandanes nekaj popolnoma običajnega na matičnih ploščah. Če potrebujete večje število priključkov USB 3.0, boste verjetno veseli novice, da je VIA že pripravila razdelilni čip za uporabo v USB hubih oz. razdelilnikih. Čip, ki bo tudi uradno predstavitev doživel na CESu, je izdelan v 80 nm-proizvodnem procesu in naj bi bil izredno varčen, tudi s pomočjo vgrajenih varčevalnih tehnologij. Tako naj bi povezane naprave, ki za delovanje ne bi potrebovale veliko električne energije (v stanju brezdelja), sčasoma prestavljal v vedno nižja...

21 komentarjev

Skulltrail '2'?

Poželenje mnogih mladeničev zaradi 'kul' faktorja

vir: Expreview.com
Expreview.com - Skulltrail je bil pred izidom procesorjev iz serije Core ix sveti gral vseh navijalcev in sestavljavcev (pre)hitrih sistemov ter je bil v kar nekaj primerih izbran za podiranje raznih svetovnih rekordov. Tem sicer ni bil pretirano dobro prilagojen, zaradi uporabe strežniškega veznega čipovja (skupaj z dvema nVidiinima čipoma NF200, ki sta skrbela za podporo SLI) in FB-DIMM pomnilnika, a je uporaba dveh hitrih štirijedrnih procesorjev v dobro paraleliziranih aplikacijah vseeno prinesla prednost.

Najbolj je prvotni Skulltrail tepla arhitektura procesorjev in veznih čipovij, ki so takrat med seboj še vedno komunicirali prek vodila FSB (procesorski ležišči...

11 komentarjev

DFI ostaja na trgu

Expreview.com - Po govoricah, da DFI zapušča potrošniški trg matičnih plošč, so se pri Expreview odločili kontaktirati ljudi, ki stanje poznajo najbolj - predstavnike DFIja. Po dejanskem stanju so povprašali vodjo izdelkov, Jarryja Changa, ki je govorice zavrnil. Vseeno vse ne bo ostalo po starem, saj je Jarry povedal, da bodo nekoliko prilagodili količino modelov, ki jih bodo razvili in prodajali glede na svoj tržni delež ter s tem glede na svoje finančne zmogljivosti.

Pri DFIju so bili eni prvih, ki so predstavili zmogljive mATX matične plošče, za sisteme AMD z veznim čipovjem 790GX ter za Core 2 sisteme z veznim čipovjem P55. Dandanes so zmogljive mATX plošče nekaj povsem običajnega ter jih npr. ponujajo Asus, EVGA, Gigabyte in MSI, tako za procesorje Intel (LGA-1366 in LGA-1156) kot za sisteme AMD. Prodaje svojih ATX modelov z veznim čipovjem X58 ne bodo ukinili, a bodo po drugi strani ploščo za procesorje AMD, ki bo uporabljala v letu 2010 predstavljeno vezno čipovje RD890, izdelali le v...

3 komentarji

ION 2 potrjen, Intel meni, da je predrag

vir: engadget
engadget - Ne dolgo nazaj smo poročali o govoricah, da je Acer že naročil sestavne dele 2. generacije nVidiine platforme ION. Takrat je bilo delovanje s procesorji Pineview nekoliko vprašljivo, ker nVidia ni imela in še vedno nima licence za vodilo DMI, prek katerega se novi procesorji Atom pogovarjajo z veznim čipovjem, a jih to očitno ne bo ustavilo, saj so tudi uradno napovedali ION 2. Žal še vedno ni znano, kako bo vezno čipovje GeForce povezano s procesorjem, a se je nedavno špekuliralo, da bi za to lahko uporabili v vezno čipovje Intel NM10 vgrajeno PCI-Express povezavo.

Odzvali so se tudi na Intelove obtožbe, da je platforma ION za svoj namen preveč zmogljiva in predraga (le kdo je kriv za to??). Pri Intelu so povedali, da za predvajanje medijskih vsebin uporabniki ne...

5 komentarjev

ECS H55H-M - poceni plošča za Clarkdale

Expreview.com - Slab mesec pred izidom dvojedrnih Intelovih procesorjev, ki bodo poleg pomnilniškega in PCIe krmilnika imeli vgrajeno tudi grafično jedro, smo ugledali še eno matično ploščo, namenjeno izkoriščanju teh grafičnih čipov. Po dveh ploščah, Asusovi in MSIjevi, ki sta se ponašali z veznim čipovjem H57, imamo tokrat v slikah prvo predstavnico s šibkejšim, H55 čipovjem, delo družbe ECS. Plošča, namenjena procesorjem za podnožje LGA-1156, prihaja v mATX velikosti in je opremljena z eno PCIe x16, dvema x1 režama ter eno starejši, PCI režo. Začuda ima zgolj dve DDR3 pomnilniški reži, ki podpirata...

21 komentarjev

Atom D510 in D410 že na testni mizi

Plošča Atom D510MO

vir: engadget
engadget - Naslednici Intelovih miniITX plošč, poznanih pod imenom Little Falls (2), so v roke uspeli dobiti pri nemški trgovini za avtomobilsko-računalniško opremo, CarTFT.com. Poleg podrobnega ogleda (s slikami) so plošči seveda zapeljali tudi na test ter jih primerjali prav s parom plošč Little Falls, ki sta opremljeni s procesorjem Atom N270 oz. N330 (dvojedrna različica N270), parom Zotacovih plošč s platformo ION in drugimi sistemi na platformi Atom.

Na zunaj sta si plošči Intel D410PT in D510MO skoraj popolnoma enaki, saj imata obe 2 DDR2 pomnilniški in eno PCI režo, za hlajenje pa skrbi en sam pasiven hladilnik. Tokrat tudi ni več 4-pinskega 12...

16 komentarjev

ION 2 že naročen?

Težavna povezava s standardom DMI

vir: DigiTimes
DigiTimes - Povezovanje nVidiinega veznega čipovja in procesorja Atom iz družine Diamondville ni bil problem, saj je bil procesor le procesor, brez pomnilniškega krmilnika in grafičnega čipa. Oboje bo dodano v novi generaciji Atomov, poimenovanih Pineview, zaradi česar se je predvidevalo, da naslednika platforme ION ne bomo ugledali, vsaj ne v kombinaciji s procesorji Atom. nVidia je že pred časom povedala, da si želijo izdelati platformo, na kateri bi bilo mogoče uporabiti tako procesorje Atom, kot VIA-ine procesorje iz serije Nano, ki so prav tako energijsko varčni. Po govoricah v industriji naj bi Acer že naročil pošiljko novih veznih čipovij, ki naj bi jih sparili s Pineview Atomi. Pomnilniški...

12 komentarjev

Napad malih računalnikov

Mobile_ITX

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - VIA, dobro poznana po svojih matičnih ploščah malega formata, je ponovno pomanjšala enega izmed svojih izdelkov. Procesor, vezno čipovje in delovni pomnilnik so spravili na ploščo polovico velikosti že tako ali tako majhnega formata Pico-ITX. Novost, poimenovana Mobile-ITX, meri zgolj 6 x 6 cm, a na njej ni nobenih povezav, razen priključnih pinov zanje. Na pine se nato priključi dodatno ploščo, na kateri so VGA, USB, mrežni, zvočni in podobni priključki, podobno kot za standard Pico-ITX. Prvi izdelki, namenjeni predvsem industrijski uporabi (dobavljivost za običajne uporabnike bo redka), naj bi na trg prišli že v začetku prihodnjega leta, sama ploščica pa bo porabila do le 5 W energije. Za napajanje bo skrbel 12 W...

12 komentarjev

AMD hoče trg veznih čipovij zase

X-Bit Labs - AMD se je dolgo hvalil, da je njihova največja prednost pred glavnim tekmecem, Intelom, prav raznolikost pri izbiri veznega čipovja. Čeprav je Intel, poleg svojih, podpiral tudi VIA-ina in SIS-ova čipovja, v časih procesorjev Core 2 pa tudi nVidiina, so bili prav ti trije igralci veliko močnejši pri izdelovanju veznih čipovij za AMD. A odkar je slednji kupil proizvajalca grafičnih kartic (in veznih čipovij, sicer nekoliko redkeje uporabljanih) ATI, so se močno osredotočili tudi na izdelavo lastnih veznih čipovij za svoje procesorje. S tem so pravzaprav dobili najmočnejšega in najboljšega zaveznika - samega sebe.

VIA, sploh pa SIS, že dolgo nista predstavila novotarij za AMD-jeve procesorje, VIA je npr. ostala še v časih DDR pomnilnika in Socket 939 procesorjev. nVidia je vseeno še vedno močno zastopana, s kar 43% tržnim deležem, a tudi njihova ponudba v zadnjih časih nekoliko šepa. to bi se znalo spremeniti po sporu z Intelom, a AMD-ju to ni po godu. Pravijo, da želijo, podobno...

34 komentarjev

ASUS in MSI pripravljata H57 plošče

Asus P7H57D-V EVO

vir: Expreview.com
Expreview.com - V prvih tednih januarja prihodnjega leta bomo ugledali Intelove dvojedrne procesorje, izdelane na novejši, Nehalem arhitekturi. Poleg dveh procesorskih jeder bodo Clarkdalei imeli vgrajeno tudi grafično jedro, ki bo, za razliko od procesorja (32 nm), izdelano v 45 nm-proizvodnem procesu. Da bomo lahko uporabniki gledali tudi sliko, ki jo bodo izrisovala ta jedra, bo potrebna drugačna matična plošča. Prva primerka, ki sta bila po Computexu pokazana javnosti in sta že na dobri poti v proizvodnjo, sta Asusovi in MSIjevi plošči, ki sta opremljeni z veznim čipovjem H57 - le-to poleg povezave DMI doda še povezavo FDI (Flexible Display Interface), namenjeno izključno grafični komunikaciji, ki je potrebna...

4 komentarji

USB 3.0 pokazal, kaj zmore

NECova razširitvena kartica s podporo USB 3.0 in 2.0

vir: Tweak Town
Tweak Town - USB 3.0 je zanimiv predvsem za uporabnike prenosnih trdih diskov in video kamer, ki so se zaradi nizkih prenosov vodila USB 2.0 do sedaj posluževali predvsem vodila eSATA oz. Firewire. USB 3.0 v teh dveh primerih reši glavno slabost svojega predhodnika, hitrost prenosa (s 480 Mbit/s v teoriji prepustnost dvigne na 4,8 Gbit/s oz. 600 MB/s), s popularnostjo USB 2.0 dandanes pa se morda lahko nadejamo tudi, da bo čez nekaj let USB 3.0 prav tako razširjen. Kaj dejansko prinese desetkrat višja prepustnost so se odločili preizkusiti fantje pri TweakTown, ki so prek USB 3.0 vodila povezali hiter SSD s SATA vodilom, Intelov X25-M druge generacije. V testu so na sistemu z Gigabyteovo P55 ploščo, 4 GB pomnilnika in Intel Core-i5 750 primerjali USB 2.0 in 3.0, eSATA,...

20 komentarjev

Najboljša navijalska plošča s čipovjem P55

Zmagovalka

vir: AnandTech
AnandTech - Anandtechov test ekstremnega navijanja, ki je odkril težave s Foxconnovimi podnožji LGA-1156, je zaključen. Zaradi težav z nekoliko ožganimi procesorji in podnožji se je objava nekoliko zavlekla in ni tako podrobna, a je vseeno tukaj. Številke so tako primerjali za plošče EVGA P55 Classified 200 ter P55 FTW SLI, Gigabyte GA-P55-UD6 in ASUS ROG Maximus III Formula. Po prvih testih se jim je še najbolj dopadla prav zadnja, Asusova plošča, a je obenem imela tudi največ težav zaradi Foxconnovih ležišč za procesorje. Trenutno testirajo tudi različico, ki uporablja novo revizijo Foxconnovega ležišča, a bo na rezultate...

2 komentarja

Popularnost USB 3.0 zavira Intel?

USB 3.0

vir: EETimes
EETimes - Po besedah nekega tehnološkega menedžerja v enem pomembnejših proizvajalcev računalnikov USB 3.0 ne bo popularen še vsaj eno leto. Razlog za to naj bi se skrival v Intelu oz. neuradnih napovedih, da bo Intel podporo USB 3.0 neposredno v vezna čipovja vključil šele v letu 2011. Do takrat bodo morali proizvajalci matičnih plošč za podporo kupiti dodatne krmilnike, ki seveda dvignejo stroške plošče in jo pogosto porinejo v višji cenovni razred, ki je seveda pri kupcih manj razširjen. Zavlačevanja pri vključevanju podpore sta Intel že poleti kritizirala tako AMD kot nVidia. Zavlačevanje, ko je to zanje bolje, Intelu ni nič tujega, saj so npr. za 2 meseca...

25 komentarjev

LGA-1156 z napakami v proizvodnji

Poškodovane nožice v ležišču

vir: AnandTech
AnandTech - Med pripravljanjem Anandtechovega velikega testa ekstremno-navijalskih matičnih plošč z veznim čipovjem Intel P55 so fantje ugotovili, da kakovost ležišč LGA-1156 med posameznimi proizvajalci nekoliko niha. Podnožja trenutno proizvajajo LOTES, Tyco AMP ter Foxconn, ki ima največji tržni delež med podnožji, a so ta očitno tudi najmanj kakovostna. Do težav bo sicer prišlo pri izredno majhnem krogu uporabnikov, saj je za njihovo manifestacijo potrebno ekstremno navijanje, pri katerem procesor porabi 150 in več W energije, namesto običajnih 95 W (ali manj), kolikor jih porabijo procesorji pri tovarniških hitrostih. Pri Anandtechu so posumili, da je nekaj narobe, ko so ubili praktično vse matične plošče v testu in dva procesorja Core i7-870, medtem...

110 komentarjev

Asusova tipkovnica Eee skoraj tu

engadget - Asus nam že celo poletje obljublja tipkovnico Eee, ki da bo izšla oktobra. Vinotok je tu, z njim pa tudi podrobne specifikacije in, upajmo, tudi prvi resnični primerki tega čuda. Model EK1542 ima 5-palčni zaslon z ločljivostjo 800 x 480, Windows XP Home, ki se kot feniks vedno znova vrača od odpisanih, procesor Intel Atom N270, vezni nabor 945GSE / ICH7-M z video dekoderjem AV-VD905, gigabajtom pomnilnika DDR2, 16 ali 32 GB flash spomina, štiri urno baterijo, podporo za Bluetooth, 802.11b/g/n WiFi, gigabitni ethernet, zaslonska priključka HDMI in VGA, vgrajene zvočnike in mikrofon, tri USB-vrata in priključek za zunanjo anteno za WiFi/UWB. Vse, kar od Asusa še želimo, sta cena in datum dobavljivosti.

37 komentarjev

nVidia prekinja razvoj veznih čipovij

Vezno čipovje nVidia

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - nVidiini načrti, da bi izdelala vezno čipovje za podnožje LGA-1156, so očitno propadli. Ker jim Intel ni izdal licence za vodilo QPI, niso mogli izdelati veznega čipovja za zmogljivejše podnožje, LGA-1366, a so trdili, da že imajo licenco za vodilo DMI. Slednje je Intel že uporabljal za komunikacijo med severnim in južnim mostom na starejših platformah, Core i5 (in Core i7) procesorji pa že vsebujejo severni most. Logično je torej, da je Intel za komunikacijo procesorja s preostalim veznim čipom uporabil kar DMI.

Po besedah nVidie je Intel javnosti podajal napačne informacije, npr. da nVidia nima DMI licence. Zeleni zato menijo, da bi bilo skorajda nemogoče tržiti njihova vezna čipovja...

56 komentarjev

Asus Sabertooth i55 in P7P55-M v slikah

Keramična prevleka hladilnika, ki poveča kontaktno površino

vir: Expreview.com
Expreview.com - Asusova plošča Sabertooth i55 je del nove linije, poimenovane TUF (The Ultimate Force), s katero ciljajo predvsem na uporabnike, katerim je najpomembnejša stabilnost računalnika, četudi za nekoliko višjo ceno. V tem primeru cena ni le nekoliko višja, saj na Japonskem, kjer je plošča že naprodaj, stane približno 28.000 jenov, kar v trenutnem tečaju sicer pomeni 215 € oz. $310, kar da bolj realno sliko o ceni. Govorili smo že o prednostih, ki jih prinesejo s keramiko prevlečena hladilna telesa in nosilci, na katere se montira ventilator za hlajenje pomnilnika, zdaj pa je razkrito še, da vsaka izmed plošč pride s certifikatom, ki trdi, da so mosfeti na plošči prestali vibracijske, mehanske in toplotne preizkuse, medtem ko so kondenzatorji poleg teh treh...

4 komentarji

Majhno je kul!

Intel MiniITX H57

vir: Expreview.com
Expreview.com - Na IDFu je Intel predstavil eno izmed prvih matičnih plošč, na kateri počiva prihajajoče vezno čipovje H57. Slednje bo omogočilo uporabo grafičnega čipa, ki se bo pod pokrovom procesorja poleg procesorskega jedra nahajal na procesorjih s kodnim imenom Clarkdale. Zanimivo je, da je Intel kot prvo predstavil ploščo MiniITX formata, ki je s platformo Atom zaživel mnogo bolj kot prej, ko ga je uporabljala zgolj VIA. Po Atomih je sledilo tudi nekaj plošč z ležiščem LGA-775, že pred tem pa so bili tudi redki poizkusi, ki so podpirali procesorje AMDja. V primerjavi z Intelovo miniITX ploščo, na kateri se nahaja vezno čipovje G45, je novinka bolj uporabna, saj se na njej nahaja tudi...

0 komentarjev

AMDjevi šestjedrniki za podnožje AM3

Na podnožju AM3 znan kot Thuban

vir: Expreview.com
Expreview.com - Že nekaj časa se po spletu neuradno govori, da AMD za naslednje leto načrtuje izdajo šestjedrnikov, ki bi bili primerni za uporabo na namiznih ploščah s podnožjem AM3. To so zdaj potrdili tudi pri AMDju ter povedali, da čip lahko pričakujemo naslednje leto. A vseeno se bomo še načakali, saj je po trenutnih informacijah izid napovedan šele za 3. četrtletje. Špekulirali smo tudi že, da bodo novinci, skoraj zagotovo predstavniki družine Phenom II X6, del prihajajoče platforme, Leo, namesto trenutno obstoječe platforme Dragon.

Kakorkoli že, potrjeno je, da bodo procesorji s...

23 komentarjev

Dva sistema na eni plošči

Hibridi prihajajo tudi v računalniško industrijo

vir: Tweak Town
Tweak Town - Dandanes je nadvse moderno govoriti o varčevanju s kakršnimikoli oblikami energije in biti zelen. Za ta namen so nadvse primerni sistemi, ki uporabljajo procesorje Intel Atom, saj porabijo izredno malo energije, a še vedno omogočajo osnovno brskanje po spletu. Zmogljivost procesorja se še poveča v kombinaciji z nVidiinim veznim čipovjem, s katerim tvorita platformo Ion. A tudi ta še vedno ni dovolj zmogljiva za igranje igric.

Pri DFIju so se zato odločili dopolniti običajen igračarski sistem z manj požrešnim sistemom za vsakodnevno rabo, osnovanem na platformi Ion. DFI Hybrid P45-ION-T2A2 je plošča, ki je sicer polne ATX velikosti, a za zmogljivejši sistem, ki podpira procesorje za ležišče LGA-775 in uporablja vezno čipovje P45, ponuja le...

44 komentarjev

MSI s 55% znižanjem P55 plošč

Z znižanjem manj kot 100 €

vir: Hexus
Hexus - Uraden izid cenejše Intelove platforme je oddaljen le še dva dneva, kar si je vredno zapomniti. V torek, 8. septembra, torej na dan izida, bo MSI za kar 55% znižal cene dveh svojih matičnih plošč, na katerih se nahaja vezno čipovje P55. Plošči iz višjega in srednjega cenovnega razreda, P55-GD65 in P55-GD80, bosta tako namesto 140 oz. 190 funtov stali zgolj 63 in 85,5 funtov.

Zaloge znižanih plošč so seveda omejene in bodo lahko pošle zelo hitro, čeprav je vsak kupec upravičen do le ene plošče. Začuda bo do...

24 komentarjev

EVGA s 4-way SLI

Velikost XL-ATX

vir: Expreview.com
Expreview.com - Pri EVGA so predstavili popolnoma novo matično ploščo, ki ima, po vzoru Asus P6T7 WS SuperComputer, 7 PCIe x16 rež. A najpomembnejša novost plošče se skriva že v imenu, saj EVGA X58 Classified 4-way SLI podpira SLI s štirimi karticami hkrati. Nezanemarljivi niso tudi ostali podatki, kot je 10 fazni digitalno napajalno vezje procesorja, 6 rež s podporo za DDR3 pomnilnik s frekvenco 1600 MHz in več, 9 SATA II in en eSATA priključek, dva mrežna priključka, itd. Ker so inženirji uporabili velik hladilni sistem ter 7 razširitvenih rež, je plošča naravnost ogromna. Poslužiti so se morali XL-ATX formata, ki meri 345 x 263 mm. Širina sovpada s širino E-ATX plošč, medtem ko je od E-ATX in ATX plošč novinka višja za približno 4 cm. Posebno ohišje bo moralo tako podpirati vsaj 9 razširitvenih rež.

S posebno ploščo na trg seveda pridejo tudi

41 komentarjev

Stroški izdelave Intel P55 matične plošče

Cene komponent

vir: AnandTech
AnandTech - Glavna kritika Intelove premijske platforme, Core i7 in i9, ki ima za osnovo ležišče LGA-1366, je predvsem visoka cena matičnih plošč. Platforma z ležiščem LGA-1156 naj bi bila zato cenejša in bolj dostopna povprečnim uporabnikom. Na Anandtechu so zato pripravili oceno, kako težko je proizvajalcem matičnih plošč izdelati ploščo za 100 $, saj bodo takšne plošče najpogostejša izbira povprečnih uporabnikov, katerim je platforma tudi namenjena.

Izkazalo se je, da bodo morali proizvajalci močno zategniti pas ter prodati veliko količino plošč, da bodo prišli do opaznih zaslužkov. Daleč največji strošek je vezno čipovje Intel P55, ki stane 40 $ za kos, podobno...

18 komentarjev

Asus z novo serijo matičnih plošč

Asus TUF Sabretooth 55i

vir: Expreview.com
Expreview.com - Asusu so ušle slike in prosojnice popolnoma nove matične plošče, ki je osnovana okrog Intelovega P55 veznega čipovja. Plošča Sabertooth 55i je prva predstavnica nove linije, ki se imenuje TUF, in bo verjetno cenejša od igračarsko-navijalske linije Republic of Gamers. Glede na slike in prosojnice, ki ploščo predstavljajo, bo linija verjetno namenjena zahtevnejšim uporabnikom, ki od računalnika želijo predvsem stabilno delovanje. Procesor se bo napajal prek 12 + 2 napajalnih faz, hladilniki veznega čipovja in napajalnega sklopa pa so prevlečeni s keramično plastjo, ki so jo Asusovi tržniki poimenovali CeraM!X Heat-sink Coating Technology. Keramična plast ima hrapavo...

3 komentarji

Še več P55 plošč, SLI pdopora potrjena

Asus Maximus III Formula

vir: Expreview.com
Expreview.com - Že na CeBitu je bilo moč opaziti prve plošče, za katere so proizvajalci trdili, da bodo podpirale SLI. nVidia je bila od takrat o tem sicer tiho in ni podala uradnega stališča. A stvari so se zdaj premaknile. Plošče z Intelovim P55 čipovjem so uradno dobile podporo uporabi večih nVidia grafičnih kartic, povezanih v SLI. Takšne plošče bodo na trg dali Intel, Asus, EVGA, MSI ter Gigabyte, s širšo podporo pa se bo morda SLI razširil v večji del sistemov. Kot že...

3 komentarji

SLI na Intel P45

GPU-Z prikazuje vklopljen SLI

vir: Expreview.com
Expreview.com - S podporo SLIja na veznem čipovju Intel X58 je nVidia jasno pokazala, da se omejitve za vklop SLI načina skrivajo samo v gonilnikih. Zato je bilo dejstvo, da za SLI v kombinaciji s s775 procesorjem potrebujete posebno ploščo še toliko bolj nadležno. A tudi to se je spremenilo. Že v časih nForce 4 čipovja so ruski navijalci uspeli popraviti grafične gonilnike, da je SLI deloval na Intel čipovjih. A le-ti so bili že takrat nekaj različic za aktualnim izidom, obenem pa je nVidia to luknjo kasneje zakrpala. Tokrat je član Expreview foruma, Firewings [CCG], mimo omejitve prišel na drugačen način.

Za vklop SLIja je spisal poseben programček, ki mu je na Asusovi Maximus Formula plošči (čipovje Intel X38) omogočil v SLI povezati Geforce GTX...

6 komentarjev

PCI Express 3.0 šele 2010.

X-Bit Labs - Posebna skupina, ki razvija standard PCI Express, PCI SIG, se je odločila, da bomo PCI Express 3.0 lahko začeli uporabljati leto pozneje, kot so sprva napovedovali. Da bi ohranili združljivost s PCIe 1.0 in 2.0, bodo potrebovali več dela, kot so pričakovali, zato bodo končne specifikacije standarda pripravili šele do sredine prihodnjeta leta. To avtomatično pomeni, da bomo prve izdelke, združljive s PCIe 3.0, videli šele leta 2011.

Tretja verzija standarda PCIe bo prinesla kar nekaj novosti, med njimi velja omeniti hitrost vodila 4.0 GHz in prehod na 128- in 130-bitne sheme kodiranja. Prejšnji verziji sta uporabljali 1,25 GHz- oz 2,5 GHz-vodilo, težava pa je sedaj to poenotiti. Poleg tega sta konec julija AMD in HP predlagala še nekaj dopolnil v PCIe 3.0, ki bo omogočila medsebojno združljivost PCIe, HyperTransporta, QuickPath Interconnecta in Etherneta za iste kartice. Drugi dodatek pa bi omogočil koprocesorjem ali drugim čipom komunikacijo prek sistemskega pomnilnika z uporabo...

7 komentarjev

Poplava plošč z Intel P55 veznim čipovjem

Expreview.com - Čeprav je izid Intel Core i5 platforme oddaljen še za več kot en mesec, skoraj vsak dan proizvajalci predstavijo svoje plošče z LGA-1156 podnožjem in Intel P55 čipovjem. Ravno pred kratkim je Biostar, med navijalci poznan kot izdelovalec relativno poceni in kakovostnih plošč, predstavil 3 različne modele. Plošče TPower i55, TP 55XE in T5 XE si delijo nekaj lastnosti, saj imajo vse tri 2 PCIe x16 reži in dve PCI reži. Vrh ponudbe predstavlja prva, TPower i55, ki ima poleg prej omenjenih rež še eno PCIe x1 in eno x4 režo in štiri reže za dvokanalni DDR3 pomnilnik s podporo do 2000 MHz. Kot vrh ponudbe je opremljena tudi z 12 faznim napajalnim sklopom. Cenejša, TP...

46 komentarjev

MSI z V-Kitom, EVGA z X58 mATX ploščo

bit-tech.net - MicroATX plošče višjega cenovnega razreda očitno postajajo vedno bolj popularne. Inženirskemu primerku MSIja in uradnima ponudbama ASUSa in DFIja se tako pridružuje še EVGA s svojo X58 SLI Micro matično ploščo, namenjeno Core i7 procesorjem. Na zunaj se sklada z najnovejšimi ploščami iz vrst EVGA, saj ima črne in rdeče reže na črni tiskanini. Prek X58 in ICH10R veznega čipovja plošča podpira 2 PCIe x16 reži, na katerih je mogoče spariti 2 grafični kartici v CorssfireX oz. SLI, 6 SATA priključkov in 6 DDR3 rež. Slednje podpirajo do 1600 MHz pomnilnik v do treh kanalih. Manjkati seveda ne smejo tudi gumbi za vklop in ponovni zagon ter dvojni 7-segmentni LED prikazovalnik, s katerimi bo lažje razbrati, kje se zatakne preveč navit...

8 komentarjev

Prve težkokategornice z Intel P55 veznim čipovjem

Expreview.com - Svet brez matičnih plošč težke kategorije, namenjenih navijalcem in igračarjem, očitno ne bi bil popoln, vsaj glede na količino namenskih linij, ki jih imajo proizvajalci za ta namen. Tako sta predstavljeni tudi prvi takšni matični plošči, namenjeni Lynnfield procesorjem, osnovani na Intelovem naboru P55. Predstavnici Asusove Republic of Gamers in Foxconnove Quantum Force prestižne linije sta si, zanimivo, na prvi pogled zelo podobni, a precej različni pod pokrovom.
Foxconnova Inferno Katana ima na tiskanini poleg Intelovega P55 čipovja še nVidiin NF200 čip, ki deli PCIe x16 reže in doda uradno SLI podporo, tudi brez čipa pa plošča podpira še Crossfire. Poleg treh PCIe x16 rež je na plošči še standardnih 6 SATA II priključkov, za Quantum Force linijo običajne merilne točke napetosti 12 fazno hibridno napajanje procesorja ter podpora dvokanalnemu DDR3 pomnilniku s frekvenco do 1800 MHz.

Asus ROG Maximus III Formula

vir: Expreview.com
Asus ROG Maximus III Formula je že tretja...

19 komentarjev

ECS s prvo Pineview študijo

bit-tech.net - S komaj uradno najavljenim naslednikom Diamondville Atomov, Pineview, smo že dobili tudi prvi računalnik, ki bo na njem osnovan. Zaenkrat gre sicer šele za študijo, ki jo je izdelal ECS, a ni razloga, zakaj ne bi dejansko prišla v izdelavo. Gre za popolnoma pasivno hlajen sistem, kar izdaja kovinska stranica ohišja, ki zavzema volumen le enega litra. V ohišju se skriva, kot že rečeno, druga generacija platforme Atom, povsem zadovoljive pa so tudi povezljivostne sposobnosti. Na zadnji strani je...

6 komentarjev

Intelova P55 matična plošča s podporo SLI

Expreview.com - Intel na Computexu predstavlja svojo (referenčno) matično ploščo za Core i5 procesorje, osnovano okrog P55 nabora. zanimivo je, da poleg plošče piše, da podpira nVidiino parjenje kartic, SLI, na sami tiskanini pa ni prostora oz. hladilnika, pod katerim bi se lahko skrival čip nForce200.

Pomanjkanje slednjega lahko pomeni samo eno, da se je nVidia odločila poleg X58 veznega čipovja licencirati tudi Core i5 procesorje (le-ti imajo kontroler za PCIe reže, namenjene grafičnim karticam, vgrajen) za delovanje SLI brez lastnih veznih čipovij. Poleg standardne podpore Crossfire tudi pri Core i5...

5 komentarjev

Lenovo s prvim Ion netbookom

vir: engadget
engadget - Po nettopu in matični plošči je bilo samo vprašanje časa, kdaj bo predstavljen še prvi netbook, v katerem se bo poleg procesorja Atom skrivalo vezno čipovje GeForce. Prav to, prvi ion netbook, je Lenovo IdeaPad S12, 12 palčnik, ki po definiciji Microsofta pravzaprav ni netbook, niti CULV (CULV so se spomnili pri Intelu), vseeno pa prinaša obilo zmogljivosti. Zaradi velike diagonale zaslona prihaja z nepomanjšano tipkovnico (sicer stalna praksa pri netbookih), poleg že omenjenega procesorja in grafično-veznega čipa pa pride opremljen še z gigabajtom DDR2 pomnilnika, 160, 250 oz. 320 GB trdega diska, z LED osvetljenim zaslonom z resolucijo 1280 x 800, poleg treh USBjev, Bluetootha, mrežnih zmogljivosti, čitalca kartic in VGA izhoda pa je na boku moč...

22 komentarjev

Asus Crosshair III

vir: Exaflop!
Expreview.com - AMDjevo najnovejše podnožje, AM3, je od včeraj uradno bogatejše za novo matično ploščo višjega razreda. Asus je predstavil tretjo inačico matične plošče Crosshair (III), katere prva inkarnacija je sploh začetnica Asusove navijalsko-igračarske serije Republic of Gamers. Crosshair I in II sta bili osnovani na nVidiinem veznem čipovju (prva na nForce 590 SLI, druga pa na izboljšanem nForce 780a SLI, ki podpira tripleSLI, vgrajen pa ima tudi grafični čip), tokrat pa so se odločili uporabiti vezno čipovje iz AMDjevih vrst....

9 komentarjev

Zotac z Ion miniITX ploščo

plošča

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Predogled prve Ion miniITX plošče so pripravili pri bit-techu, prinaša pa zanimivo presenečenje. Na Zotacovi plošči ždi dvojedrni Atom 330, trije SATA (in en eSATA) porti, miniPCI slot, v katerem je WLAN kartica ter dve reži za dvokanalni pomnilnik. Cena je še daleč od znane, a Zotacovci so govorili o, roko na srce, norih 160 funtih (skoraj 180 €), a le dokler ne veste za prej omenjeno presenečenje. Pri dotičnem modelu v paketu namreč pride še 90 W opeka, saj ima plošča že vgrajeno pretvarjanje z 12 na 5 V, trdi disk in optične pogone pa se napaja iz molex priključka, ki se nahaja na plošči.

Plošča je opremljena z masivnim aluminijastim hladilnikom, ki pokriva tako...

10 komentarjev

Novice iz nVidie

bit-tech.net - Očitno se stvari z nVidiino platformo Ion premikajo na bolje, saj je po izidu miniITX plošč in nettopov zdaj na vrsto še mobilni del. Govorice pravijo, da bo junija na tajvanskem sejmu Computex moč videti več modelov netbookov osnovanih na platformi Ion, nič pa še ni znano o proizvajalcih in modelih. Po govorici sodeč naj bi bili vključeni tudi glavni proizvajalci prenosnikov (skoraj zagotovo bo med njimi Acer, sodeč po preteklih dogodkih), na trg pa naj bi prenosniki lahko prišli že v začetku julija.

Po težavah z licenami za Core i7 in i5 procesorje bo nVidia očitno ostala na suhem tudi pri AMDju. Od leta 2010 naprej naj bi bili AMDjevi Opteroni na voljo le z AMDjevimi veznimi čipovji, kar pomeni, da bo odpadel tudi Broadcom. Sodeč po novci naj bi to veljalo za novo platformo (verjetno podnožje G34 z DDR3 podporo), ni pa jasno, kaj to pomeni za namizne (in mobilne) procesorje. nVidia ima vezna čipovja, ki so že kompatibilna tudi z AM3 podnožjem, prav tako pa ima licenco za stara...

7 komentarjev

Zotac z miniITX Ion ploščami

bit-tech.net - Ledino z Ion sistemi je zaoral Acerjev AspireRevo, drugi sistem na vroči platformi pa prihaja izpod rok inženirjev pri Zotacu, ki je znan po nVidiinih grafičnih karticah. Njihova rešitev bo všeč samostojnim sestavljalcem računalnikov, saj pride le v obliki miniITX matične plošče, medtem ko je AspireRevo celoten sistem.

Matična plošča bo prišla v dveh, sicer zelo podobnih, okusih. Obe bosta imeli DVI, HDMI, VGA in LAN priključke, vgrajen WLAN, 3 notranje SATA in en eSATA port, opremljeni bosta še s 6 USB vtiči, dvema DDR2 pomnilniškima...

29 komentarjev

MSI z mATX x58 ploščo

techPowerUp! - Po Asusu, ki je v svoji RoG liniji predstavil ploščo Rampage II Gene, in DFIjevi X58 Junior, na trg mATX Core i7 plošč vstopa še MSI. Plošča vsebuje dokaj klasične funkcijske elemente in razporeditev, ki je skorajda enaka prej omenjenima ploščama. na njej se nahajajo gigabitni Ethernet priključek, 7.1 zvočna kartica, 6+1 SATA in en eSATA priključek ter 2 PCIe x16 reži, ki zmoreta poganjati dve grafični kartici v Crossfire načinu (SLI še ni potrjen). Družbo jima delata še ena PCIe x4 reža (na koncu odprta, tako da je vanjo moč vtakniti x8 oz. x16 kartico) in staro dobro PCI režo.

Za vse 3 plošče je zanimivo, da imajo vseh 6 pomnilniških rež ter da se jih še vedno držita IDE in disketni...

17 komentarjev

Prihaja družina Athlon II

Slo-Tech - Po besedah tajvanskih proizvajalcev matičnih plošč naj bi še pred septembrom AMD izdal Athlon II serijo procesorjev. Ime Athlon je zelo trdoživo (dodane so bile oznake XP, 64, FX in X2), s preimenovanjem pa postaja vstopna serija procesorjev.

Novinci, tako štiri, tri kot dvojedrniki (z manj predpomnilnika kot Phenom II čipi), bodi skupaj z novimi matičnimi ploščami, zgrajenimi okrog izboljšanega, 780G+ veznega čipovja, predstavljali novo platformo. Novo čipovje vsebuje hitrejši grafični čip, tokrat kar Radeon HD 4200, matične plošče z njim pa naj bi bile na ogled že junija na tajvanskem Computexu.

Govorice o močno podobnih modelih so se na spletu pojavile že prejšni mesec, novost pa je Athlon II poimenovanje, saj so bili prej oznaženi le kot Athlon X4 (oz. X3/X2). Štirijedrni Propus naj bi tako prišel z dvema megabajtoma (L2 in L3) predpomnilnika, trijedrna Rana s četrtino manj, 1,5 MB, Regor pa naj bi bili bodoči dvojedrniki.

Vse lepo in prav, a za večino uporabnikov si hitri...

9 komentarjev

Intelovi 6-jedrniki prihajajo na LGA 1366-podnožje

Slo-Tech - Naslednik trenutnih procesorjev Nehalem, Westmere, oz. natančneje 6-jedrni čip s kodnim imenom Gulftown, bo morda deloval tudi na že obstoječih matičnih ploščah, saj bo uporabljal enako podnožje, kot trenutni Core i7 procesorji. Intel sicer še nima delujočega prototipa, da bi to tezo preizkusil, a menijo, da bo kombinacija prihajajočega 6-jedrnika in že obstoječe plošče z X58 čipovjem delovala, če se je proizvajalec pri snovanju le-te držal Intelovih navodil.

Če kombinacija ne bo delovala, bodo seveda potrebne nove matične plošče oz. vsaj večje revizije trenutnih modelov, vsekakor pa bo moč uporabiti trenutni, DDR3 pomnilnik.

9 komentarjev

Nvidia se spogleduje z arhitekturo x86

TG Daily - Nvidia je že izrekla nekaj ostrih besed o Intelovi platformi Atom, ki jo Intel trmasto noče odpreti ter raje prodaja samo svoja čipovja in matične plošče zanje. Januarja je bil Nvidiin izvršni direktor Jen-Hsun Huang zelo neposreden, ko je dejal, da platforma Atom ustvarja bazo računalnikov, ki bo dolgoročno škodila programski industriji za PC-je. Po neuspešnih prigovarjanjih ima Nvidia očitno dovolj, zato se je odločila, da bo poskusila z lastnim čipom.

Svoj prvi sistemski procesor je Nvidia izdala februarja 2008 z imenom Tegra, ki je skupaj z grafiko GeForce deloval kot enovit sistem v enem čipu (System-on-Chip), a je šlo za arhitekturo ARM in ne x86. Tegra se je uporabljala v majhnih napravah, kot so bili pametni telefoni ipd.

Sedaj pa so se pojavile napovedi, da bo Nvidia poskusila kar s procesorjem z naborom ukazov x86. Podrobnih informacij niso želeli dati, tako da ni znano, ali se bodo odločili za razvoj od začetka ali pa bodo uporabili kakšno obstoječo licenco, recimo za...

19 komentarjev

Asus Marine Cool z vgrajenim hladilnikom, UPS in RAM

Slo-Tech - Letošnji CeBIT se sicer s sejemskim delom začenja šele v torek, a podjetja že pridno pripravljajo in kažejo izdelke, ki so namenjeni zanj. Z zanimivim izdelkom nas je navdušil Asus, ki predstavlja matično ploščo z imenom Marine Cool.

Gre za koncept plošče, ki ima poleg standardnih pritiklin še nekaj nekonvencionalnih. Najopaznejši je ogromen hladilni sistem iz kovinskih toplotnih cevi (heatpipe) in mikroporozne keramike, ki naj bi po Asusovih zagotovilih toploto odvajala dvakrat hitreje od običajnih rešitev. Drugi detajl je baterija z litijevim polimerom, ki premošča izpade električne energije kot nekakšen UPS, tako da se neizvirno imenuje Onboard UPS. Tretja novost nosi ime Failover Memory, kar pomeni, da ima plošča...

9 komentarjev

Asus predstavil nov Eee

Asus Eee 1000HE

vir: The Register
Slo-Tech - Asus je predstavil nov netbook z imenom Eee 1000HE. V desetpalčnem malčku, kot namiguje že ime, bije Intelov Atom N280 z 1,66 GHz na Intelovem naboru GN40 (vodilo 667 MHz!), ki ima integrirano grafiko s podporo za DirectX 10. Za delovanje ima na voljo gigabajt pomnilnika DDR2, 160 GB trdega diska, raznovrstno brezžično in žično povezljivost in zaslon, na katerem more narisati 1024 x 600 točk. Posebej ponosni so pri Asusu na avtonomijo, ki naj bi z izboljšano šestcelično baterijo dosegla kar devet ur in pol. Onstran Luže sprejemajo prednaročila po 399 dolarjev, medtem ko cenovna politika za staro...

72 komentarjev

Novice iz nVidie

Brez NF200 čipa

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Najpomembnejša novica je zagotovo nativno delovanje SLIja na X58 čipovjih. Tako je, SLI bo deloval na vseh (certificiranih) ploščah brez potrebe po dodatnem NF200 delilnem čipu. Proizvajalci bodo ta čip lahko še vedno vgradili na matično ploščo, ve pa se, da čip stane 30 dolarjev oz. naj bi stal 20 dolarjev, če bi se proizvajalec odločil vključiti čip na vse modele svojih X58 plošč. Ena od prednosti je delovanje treh rež z x16 hitrostjo (1 prek X58 čipa, ostali dve pa se delita iz druge x16 linije prek NF200 čipa - TripleSLI?).

Do izida Core i7 platforme naj bi bilo certificiranih že kar nekaj plošč, na certifikacijo pa jih bodo morali proizvajalci poslati v nVidiine laboratorije v Santa Claro. Certifikat je namenjen za čim boljšo out of...

15 komentarjev

Prvi ogled X58 matične plošče - Asus P6T Deluxe

POZOR! Slika je velika 2 MB!

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Fantje z bit-tech-a so si med prvimi ogledali prihajajočo Asusovo matično ploščo, primerno za procesorje Nehalem. Asus P6T Deluxe prihaja z 16+2 faznim napajalnim sklopom, šestimi DDR3 pomnilniškimi režami (s trofaznim napajanjem) ter dodaja bombončke, ki naj bi omogočali najbolj natančno navijanje do sedaj. Imela bo osem plastno tiskano vezje, poleg šestih SATA 2 portov pa sta vključena še 2 SAS priključka (prek dodatnega Marvell čipa). Prihaja tudi z že precej standardnimi osmimi USB, dvema LAN in enim eSATA priključkom, omeniti pa velja, da ta plošča ne bo imela nForce NF200 čipa, ki ga bodo proizvajalci morali dodati na X58 plošče za podporo SLI....

43 komentarjev

Bitka varčnih: Intel Atom in VIA Nano

PC Perspective - Pri PC perspective so ob bok postavili dva vroča sistema. Seveda vroča po zanimivosti, saj oba ležita na miniITX matični plošči, majhna poraba sistema pa ju naredi zelo primerna za domači strežnik, usmerjevalnik oz. za t.i. nettop. Intel je s svojo serijo Little Valley v teh vodah postal že kar znan, Little Falls pa menja vezno čipovje za lastno rešitev, zraven pa namesto Celerona posadi Atom procesor. VIA ima po drugi strani z miniITX platformo ogromno izkušenj, saj so jo ustvarili prav oni, Intel pa je miniITX platformo dokončno zasidral med standarde. VIA pa je v primerjavi s C7 in EPIA ploščami, ko je celoten komplet izdelala sama, zadeve popolnoma spremenila. V testu je bila uporabljena referenčna matična plošča, ki pa ne bo naprodaj. Platforma je popolnoma odprta, VIA pa vzpodbuja zunanje izdelovalce, da na...

49 komentarjev

Prve slike Nehalem in X58 čipov

malce meglenih 1366 kontaktov

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Bit-techovcem se je uspelo dokopati do prvih uporabnih slik prihajajočih produktov iz tabora modrega velikana. MSIjevi inženirji so jim na ogled postavili štirijedrnika skupaj s ploščo, osnovano okrog (bodočega) X58 severnega mostu. Za ostale povezave bo skrbel kmalu bolj znani ICH10R (prihaja v paru s P45 veznim čipovjem). Poleg teh dveh glavnih čipov pa bodo na MSIjevi plošči še običajni primerki ostalih čipov - Realtekova za zvok (ALC888 HD) in žično mrežo (gigabitni RTL8111) ter Sillicon Image za dodatne SATA priključke in en IDE kanal. X58 oz. Tylersberg vezni čip je po besedah inženirjev zelo vroč kos silicija, predvsem zaradi izdelave v 65 nm procesu (zaenkrat) in zelo hitrih QPI...

31 komentarjev

BlackOps končno zagledal luč sveta

Foxconn BlackOps

Slo-Tech - Foxconn je končno predstavil matično ploščo BlackOps, ki temelji na Intelovem veznem naboru X48. Gre za matično ploščo za najbolj zagrizene navijalce saj poleg osemfaznega digitalnega napajalnega sklopa omogoča tudi štiri različne načine hlajenja veznega nabora. Le ta se namreč lahko hladi tako z zračnim oziroma vodnim hlajenjem kot s suhim ledom oziroma tekočim dušikom, kar omogoč posebna izvedba hladilnika veznega nabora. Na svoj račun bodo prišli tudi ljubitelji dobrega zvoka, saj za le-tega skrbi na Realtekovem osemkanalnem ALC885 čipu temelječa zvočna kartica, ki so jo pri Foxconnu poimenovali SONAR.

Poleg vsega prej naštetega omogoča omenjena matična plošča tudi hkratno uporabo dveh oziroma več AMD-jevih...

11 komentarjev

Intel Skulltrail tudi uradno

Intel D5400XS

Intel - Intel je na Gamers developers conference, ki se odvija te dni v San Franciscu ,tudi uradno predstavil platformo Skulltrail. Le-ta vključuje Intelovo matično ploščo D5400XS z dvema podnožjema, na katerem ležita dva procesorja Core 2 Extreme QX9775 s frekvenco 3,2 GHz. Matična plošča podpira do štiri grafične kartice, omogoča pa tako SLI kot CrossFire.

Cena posameznega procesorja znaša 1500 ameriških dolarjev, za matično ploščo pa je potrebno odšteti 650 ameriških dolarjev, z čimer znaša cena celotne platforme vrtoglavih 3650 ameriških dolarjev. Če temu prištejemo ceno FB-DIMM DDR2 pomnilnika, ki ga edinega podpira...

11 komentarjev

VIA ARTiGO

VIA ARTiGO

VIA - VIA je predstavila zanimiv računalniški sistem ARTiGO, ki s svojimi merami 15 cm x 11 cm x 4 cm vsekakor sodi med najmanjše računalniške sisteme, njegova posebnost pa je, da si ga lahko kupec sestavi kar sam. Ob nakupu v kompletu poleg ohišja dobi Pico-ITX matično ploščo VIA EPIA PX10000 z gigaherčnim VIA C7 procesorjem, napajalnik VIA PWB-N550 ter potrebne kable in priključke. Kupec lahko v omenjen računalniški sistem vgradi poljuben 2,5 palčni disk ter največ 1 GB DDR2 533 SODIMM pomnilnik.

Cena VIA ARTiGO Builder Kit-a znaša 300 ameriških dolarjev, več o njem pa si lahko preberete na Viinem sporočilu za javnost, oziroma na technovoyance.com, kjer najdete tudi kratek video o izdelku.

35 komentarjev

Gigabyte izdal P35 matično ploščo s 5 PCI režami

Fudzilla - V zadnjem času imamo na razpolago celo kopico matičnih plošč, ki se bohotijo z dvema v PCI Express x16 režama, dodatnimi PCIe režami z nižjo prepustnostjo (x8, x4, x1) in z zelo skromnim številom starih PCI vmesnikov (običajno le 2). Če želimo poleg sodobne grafične kartice (ali dveh), ki s svojim hladilnikom običajno zasede tudi sosednjo režo, namestiti še npr. dodatno mrežno kartico, TV kartico, zvočno kartico ipd., pri večini matičnih plošč naletimo na nepremostljiv problem. Če ste eden izmed tistih, ki si želijo svojo mašino do vrha naphati s PCI karticami, se boste razveselili nove Gigabytove matične plošče GA-P35-S3G s 5 PCI režami.



Sicer pa je GA-P35-S3G čisto običajna matična plošča za...

43 komentarjev

X48 izide novembra

X-Bit Labs - Kljub temu, da ravno v teh dneh prebiramo še sveže teste Intelovega veznega nabora X38, ki je namenjen najzahtevnejšim uporabnikom, bo Intel 4. novembra splavil novo vezje - X48. Sodeč po informacijah na Xbit labs, bo novo vezje podpiralo 1600 MHz hitro sistemsko vodilo, PC3-10600 (DDR3 1333MHz) in PCI Express 2.0. Cena naj bi bila zelo zasoljena, za kos bodo hoteli 70 zelencev.

Intel ima zadnje čase težave z umeščanjem najzmogljivejših veznih naborov na trg. Ne da so ti nabori slabi, samo ponudba iz sredine trga (P35) je že zelo zmogljiva.

11 komentarjev

AMD napovedal nabor ukazov SSE5

Ars Technica - V dokaz temu, da še niso umrli, so pri AMDju pred kratkim predstavili njihov nov nabor ukazov pod imenom SSE5. V dokumentaciji (PDF) je nov 128-bitni nabor ukazov podrobno opisan. Dodanih bo več kot 100 novih ukazov, ki bi naj opazno pospešili račune, saj se zgledujejo po AltiVec naboru, ki omogoča računanje z več kot dvema operandoma. Jasno je, da hoče AMD ponoviti zgodbo z x86-64 naborom, kjer je Intel kasneje prevzel njihovo tehnologijo. Zlobni jeziki pa pravijo, da bo zadeva verjetno bolj podobna 3Dnow!, saj SSE5 ni v celoti kompatibilen s prihajajočim Intelovim naborom SSE4 (Zabavna poimenovanja, kajneda?), kar pomeni da bo eden izmed standardov skoraj gotovo moral prepustiti...

11 komentarjev

VIA: nič več veznih naborov za namizne računalnike?

OC Workbench - Na spletu so se pojavile govorice, da utegne VIA prenehati z izdelovanjem veznih naborov za namizne računalnike. Proizvajalec znanih veznih naborov, kot so KT266 , KT400A in K8T800 naj bi napovedane nove vezne nabore že umaknili iz svojega roadmap-a. Če se bodo govorice izkazale za resnične, bomo pri nakupu matičnih plošč lahko izbirali le še med AMD-jevimi, Intelovimi, nVidiinimi in SiS-ovimi veznimi nabori.

Izvorna novica na OC Workbench.

37 komentarjev

Asus P5K deluxe

X-Bit Labs - Na X-Bit labs so se spravili na Asusovo najnovejšo ploščo, ki seveda temelji na Intelovem veznem čipovju P35. Ugotovili so, da gre za zelo kvaliteten izdelek, plošča se je namreč izkazala tako s svojo dodatno opremo, kot z golo zmogljivostjo in navijalskimi funkcijami. Če nabavljate nov sistem, ne boste zgrešili z nakupom, sicer pa nadgradnja ni pretirano smiselna, saj se od prejšnje generacije razlikuje zgolj v nekaterih malenkostih (podpora za prihajajoče procesorje, ...).

Izvorni članek.

21 komentarjev

Asus s prilagodljivim prenosnikom

Daily Tech - Dandanes lahko v večini prenosnikov praviloma nadgradimo samo pomnilnik in trdi disk, saj se proizvajalci trudijo izdelati tem manjše in lažje izdelke, na račun česar trpi modularnost. Asus se je odločil, da bo šel za spremembo v drugo smer, zato je predstavil model C90, prenosnik, namenjen igričarjem.

Naprava temelji na sveži platformi Santa Rosa, lastniki pa lahko po izbiri vanjo poleg običajnih stvari vgradijo še grafično kartico (reža MXM), optični pogon in procesor, vse to brez posega v garancijo. Prenosnik tehta dobre 3 kilograme (vključno z baterijo, ki omogoča 4,5 ure dela) in je opremljen z bogato ponudbo periferije (med nadpovprečnimi lastnostmi so podpora 802.11n ter priključka eSATA in HDMI).

Izvorna novica.

21 komentarjev

DFI pripravlja naslednika LANPartya za Intel

DFI P35-T2R

The inquirer - Dobro znane serije mamaplat DFI LANParty ni potrebno posebej predstavljati, saj jih poznamo zaradi ogromnega navijalskega potenciala.

Sedaj prihaja naslednik znan kot P35-T2R, ki bi znal zasesti prestol. Prve ocene navijalskih sposobnosti obetajo ogromno, predvsem na račun dviga frekvence FSB-ja. Takoj, ko bo hladilni sistem z vročimi cevkami končan, gre plošča v proizvodnjo.

Izvorna novica.

16 komentarjev

Intel X38 Express prihaja

Daily Tech - Intel bo v kratkem predstavil novo namizno platformo za najvišji del trga, ki bo nadomestila zastareli 975X Express. Glavni novosti, ki ju prinaša novi chipset, sta podpora PCI-Express 2.0 in DDR3, vsebuje pa tudi nekatere zaenkrat še vizionarske funkcije. Z X38 bodo namreč, če se bo proizvajalec tako odločil, delovali prihajajoči procesorji Penryn ter trojčki ATI-jevih nad fiziko navdušenih grafikulj. Izdelke na novi platformi je napovedalo dosti pomembnejših izdelovalcev matičnih plošč (podrobne specifikacije na spodnji povezavi), za overclockerje najbolj zanimiva bo najverjetneje DFI-jeva, saj bo vključevala (kljub Intelovem...

81 komentarjev

Via izdala najmanjšo matično ploščo x86

vir: Gizmodo
Gizmodo - Via je včeraj nadaljevala tradicijo svojih miniaturnih izdelkov. Pred petimi leti izdana Mini-ITX plošča, ki je bila merila 17 krat 17 centimetrov, je že pred časom dobila 50% manjšo naslednico (Nano-ITX, 12 x 12 cm), sedaj pa so izdali posodobljen model, ki je ponovno 50% manjši. Njihova nova osnovna plošča v formatu Pico-ITX namreč meri 10 centimetrov v dolžino in 7,2 centimetra v širino, kljub miniaturizaciji pa še vedno podpira standardne procesorje iz Vie (C7, Eden, ...). Izvorna novica in izjava za javnost.

34 komentarjev

Fusion in Torrenza del istega načrta

Daily Tech - Že pred časom je bilo dosti govora o dveh prihajajočih AMD-jevih izdelkih, skritih pod kodnima imenoma Fusion in Torrenza (glejte povezane novice). Če povzamem - pri prvem gre za čip, na katerem sta združena tako centralni kot grafični procesor, drugi pa je AMD-jeva različica uporabe različnih namenskih procesorjev. V okviru Torrenze bi tako lahko v matično ploščo z več podnožji (oz. PCIe režami) vtaknili nekaj specifičnih procesorjev (za fiziko, zvok, itd.), ki bi nato bolj učinkovito obdelovali podatke od splošnih rešitev.

Po novem je znano, da bo že omenjeni Fusion v bistvu eden od možnih modulov za uporabo na matični plošči s podporo za Torrenzo, pravijo na DailyTech-u.

0 komentarjev

Gigabyte s suhimi kondenzatorji

Extremetech - Ta teden je Gigabyte izdal matične plošče serije 945, ki namesto klasičnih elektrolitskih kondenzatorjev uporabljajo suhe (all-solid capacitor), s čimer je ponudbo plošč s tovrstnimi kondenzatorji močno razširil. Doslej smo jih namreč srečali le veznem naboru serije 965, kjer so naleteli na zelo pozitiven sprejem.

Bistvena razlika je, da v suhih kondenzatorjih ni tekočega elektrolita, marveč zgolj trden organski polimer, kar ima blagodejne učinke na lastnosti. Tako je njihova življenjska doba šestkrat daljša od običajnih, so odpornejši na temperaturo, se bolje izkažejo pri delo z viskomi frekvencami in tokovi ter ne morejo eksplodirati. Več o tem.

22 komentarjev

Kako sestavijo matične plošče

PC Stats - Vas zanima, kako so narejene matične plošče, oziroma natančneje, kako jih sestavijo? Na PCstats so objavili ogled, ki so ga imeli v podjetju Gigabyte. Izvemo, da je to zelo zahteven postopek, saj ga opravljajo v osmih nadstropjih. Polovica proizvodnje je ročna, polovica pa mehanska, povejo pa tudi, da so zelo pomembni tudi testi samih matičnih plošč. Veselo branje... povezava!

14 komentarjev

Nforce2 brez podpore za Visto

Slo-Tech - Nvidia je na svoji spletni strani objavila seznam veznih naborov, ki bodo programsko podprti tudi v prihajajoči Windows Visti. Med njimi pa ni vsem dobro znanega veznega nabora nForce2, saj je najstarejši podprt vezni nabor nForce3. Vista tako uradno ne podpira omenjenega veznega nabora, ki kljub temu ni nekompatibilen z njo. Lastniki nForce2, ki želijo podporo za svoj vezni nabor tudi v prihajajoči Visti, so že organizirali peticijo, s katero želijo opozoriti nVidio na potrebo po programski podpori tudi starejših veznih naborov.

31 komentarjev

Nvidia nForce 680i SLi

Nvidia nForce 680i SLi

vir: Tech Report
Slo-Tech - Nvidia je danes širšo javnost (in svoje delničarje) zelo prijetno presenetila s predstavitvijo novega Geforca 8800 GTX, ki ima v marsikaterem pogledu revolucionarne rešitve. Da pa zna Nvidia skrbeti tudi za evolucijo, je pokazala današnja predstavitev novega veznega nabora, nForce 680i SLI.

Vsem, ki želijo iz sistema iztisniti največ in pri tem posegajo po najboljših (običajno tudi najdražjih) rešitvah, vedo, da prav Intel dela najboljše vezne nabore za njihove procesorje. Zadnje čase navdušuje Intelov P965 Express, ki postaja skoraj obvezna postelja za še vedno vroče...

3 komentarji

Slike DFI LANParty UT RD600-T2R/G

DFI LANParty UT RD600-T2R/G

Daily Tech - Na Daily Tech-u so objavili slike prihajajoče DFI-jeve matične plošče za Intelove procesorje s podnožjem LGA-775, DFI LANParty UT RD600-T2R/G, ki temelji na ATI-jevem veznem naboru RD600. S slik je razvidno, da ima matična plošča tri PCIe 16x reže, od katerih naj bi ena zmogla le štirikratno hitrost.

Kupcem naj bi bila matična plošča na voljo v prihodnjih dveh mescih, o njeni ceni zaenkrat ni še konkretnega podatka, naj bi pa se gibala okrog dvesto ameriških dolarjev.

Več o tem na Daily Tech-u.

17 komentarjev

Albatron ponudil mini-ITX ploščo za AMD-jeve Turione

Albatron KI51PV

vir: Tech Report
Slo-Tech - Standard Mini-ITX je ob predstavitvi veliko obljubljal. Rekli smo si, končno ne bo več potrebe po gromozanskih škatlah na naših mizah, če (en) računalnik potrebujemo zgolj za pisarniška opravila in brskanje po medmrežju. Mere osnovne plošče (17x17 cm) so obljubljale, da bo računalnik zelo majhen, ob katerem se celo Shuttlovi XPC-ji zdijo veliki.

Realnost seveda ni tako rožnata. Na trgu sicer je mogoče kupiti matične plošče tega standarda, vendar je na skoraj vse pricinjen šibak Viin procesor (C3, C5, C7) , ki sparjen z njenim veznim naborom včasih ne nudi dovoljšnje in udobne odzivnosti.

Albatron očitno zna prisluhniti potrebam na trgu...

31 komentarjev

Matične plošče s podporo za Kentsfield

AnandTech - Intel sedaj že nekaj časa uporablja podnožje Socket 775, kar bi naj v teoriji pomenilo, da je možno sisteme s tem podnožjem enostavno nadgrajevati z novimi čipi, žal pa se je to dejstvo izkazalo za neresnično, ob izidu Conroe-ja je bilo na nekaterih matičnih ploščah možno nadgraditi BIOS, na mnogih pa procesor enostavno ni deloval in so bile potrebne ponovne izdaje. Pri AnandTechu se zavedajo, da bi znalo do podobnega problema priti tudi s prihajajočimi štirijedrnimi Kentsfield procesorji, zato so se pozanimali pri najbolj znanih proizvajalcih matičnih plošč ter spisali članek s seznamom izdelkov, ki bodo z Intel-ovim novim paradnim konjem kompatibilni. Veselo branje.

5 komentarjev

DFI ostaja na trgu matičnih plošč

DigiTimes - DFI je zanikal govorice o svojem umiku s trga matičnih plošč za osebne računalnike v četrtem četrtletju letošnjega leta. Pojavile so se namreč govorice o tem, da naj bi DFI presedlal v segment industrijskih računalnikov. DFI je vzpostavil tesno sodelovanje tako z ATI-jem kot nVidio na področju veznih naborov in izdeluje high end matične plošče, namenjene predvsem navijalcem. Zaradi tega govorice o njegovem umiku ne držijo, dodajajo pri DFI-ju.

Več o tem v izvirni novici na DigiTimesu, kjer si lahko ogledate tudi DFI-jeve poslovne rezultate.

1 komentar

Intel 945GC

DigiTimes - Intel naj bi po informacijah proizvajalcev matičnih plošč predvidoma v prvem četrtletju prihodnjega leta predstavil nov vezni nabor 945GC. Omenjen vezni nabor velja za naslednika veznih naborov 945G in 945GZ. 945GC bo podpiral do 800 MHz FSB-ja ter prihajajoče Core 2 Duo E4000 ter Pentium E1000 procesorje. Intel pričakuje več uspeha od omenjenega veznega nabora, kot ga je imel z njegovimi predhodniki v najnižjem razredu.

Več o tem v izvorni novici na DigiTimes.

2 komentarja

ASUS M2N32-SLI Deluxe Wireless Edition

vir: Bjorn3D
Bjorn3D - Na Bjorn3D so nam pripravili test ASUS-ove matične plošče za AMD AM2 procesorje, ki temelji na najnovejšem nVidiinem chipsetu nForce 590. Gre za izdelek višjega razreda, ki se ponaša z zavidljivimi performansami in obilico dodatnih funkcij. Med temi najbolj izstopa ena, ki ste jo nekateri morda razbrali že iz imena, mamaplata ima namreč integrirano brezžično mrežno kartico, ob nakupu pa dobimo tudi anteno. Naš PC lahko tako deluje kot access point, funkcija pe je omogočena tudi v sleep načinu, tako da lahko Skype ali druga VoIP ob pomoči ASUS-ovega izdelka nadomesti stacionarni telefon. Celoten članek na Bjorn3D.

0 komentarjev

PhysX bo dobil konkurenco

RegHardware - V svoji nedavni predstavitvi nove matične plošče, ki bo opremljena s tremi konektorji PCI-E 16x, je ASUS-u ušla informacija, da je eden od njih namenjen nVidiini prihajajoči fizikalni kartici. Podoben izdelek iz podjetja AGEIA, bolj znan pod imenom PhysX, je že dobavljiv in namenjen opravljanju ravno takšnih nalog, sicer je njegova predstava zaenkrat klavrna, a kljub temu se odpira nova tržna niša in veliko igralcev hoče svoj kos pogače. ATi je tako že pred časom najavil, da bo mogoče njihove grafikulje spariti v trio, v katerem si bosta dva procesorja podajala piksle, medtem ko bo tretji računal vektorje, očitno pa se bo po novem vmešala še nVidia. Glede na to, da je ASUS zadevo tako ali tako že izdal, lahko najbrž kmalu pričakujemo njihovo uradno izjavo.

13 komentarjev

Primerjava Core 2 veznih čipov

The Tech Report - Ob nakupu Core 2 procesorja se postavlja vprašanje katero vezno čipovje je najbolje uporabiti. Za morebitne prestopnike iz AMD tabora še toliko bolj, ker je veliko odvisno od pomnilniškega krmilnika, ki je pri Intelovih rešitvah del čipseta in ne procesorja, kot pri najbližji konkurenci. Ker se teh vprašanj na Tech Reportu zavedajo, so pripravili obširen test veznih naborov za Core 2 procesorje.

Tako so pod drobnogled vzeli in konkretno prepotili štiri izdelke. Med temi sta se znašla dva Intelova čipa - starejši 975X Express in novejši, precej razširjen P965 Express, ki se pojavlja tako na izdelkih vstopnega razreda, kot na zmogljivejših matičnih ploščah. Druga dva izdelka na testu pa...

6 komentarjev

Shuttle XPC X200

Daily Tech - Shuttle je predstavil novo barebone stvaritev, XPC X200 poimenovano. Kot se za Shuttle spodobi, je mini PC zapakiran v elegantno ohišje in ponuja vse, kar naj ima PC za v dnevno sobo. XPC X200 je v bistvu nekoliko spremenjena nadgradnja modela XPC X100.

Z X100 si deli obliko ohišja, medtem ko je notranjost doživela nekaj sprememb. Tako recimo okoli Intel 945GM veznega čipovja zgrajena matična plošča...

0 komentarjev

MSI P965 Platinum s podporo CrossFire

MSI P965 Platinum

MSI - MSI je predstavil matično ploščo P965 Platinum, ki temelji na Intel-ovem veznem naboru P965 Express Chipset in kot prva z omenjenim veznim naborom na trgu podpira tehnologijo CrossFire, torej uporabo dveh povezanih ATI-jevih grafičnih kartic. Matična plošča tako premore dva PCIe 16x slota, izmed katerih en v CrossFire načinu deluje le s štirikratno hitrostjo.


Več o novi matični plošči na strani proizvajalca.

3 komentarji

Poletni vzporedni test AM2 matičnih plošč

Tom's Hardware - Strinjamo se z uvodom THG-ja -- kljub temu, da so trenutno Intel-ovi Core procesorji tisti, ki so deležni večine pozornosti, AMD-ja ne smemo zanemarjati. Morda trenutno nima hitrostnega prvaka, je pa bil zato prisiljen poceniti svoje izdelke, kar je privedlo do tega, da imajo njegovi procesorji zelo dobro razmerje med zmogljivostjo in ceno. Dodajte k temu še dejstvo, da bo podnožje AM2 najbrž prisotno še nekaj časa (torej se vanj z vidika potencialnega nadgrajevanja splača vlagati), pa imate zmagovalca v srednjem razredu.

Ako se ravnokar odločate za nakup,...

5 komentarjev

Test nVidia AM2 matičnih plošč

Tweak Town - Že odkar je izšel slavni nForce 2, je nVidia eden pomembnejših igralcev na področju chipsetov. Tretja inačica je nadaljevala uspešno tradicijo, vse prihajajoče pa so samo še dokončno pohodile konkurenco (VIA & SiS), ki sedaj, vsaj na AMD platformi, nima nobenega pametnega odgovora. Najnovejši izdelki iz tovarn ameriškega giganta trenutno sodijo v serijo 500, ki so si jo podrobneje ogledali na TweakTown. Primerjali so nForce 590SLI, 570SLI, 570 Ultra in 550 ter poskušali ugotoviti, v čem so bistvene funkcionalne razlike med njimi in kateri od njih je najhitrejši. Veselo branje.

6 komentarjev

Abit AW9D-MAX prihaja

Slo-Tech - Abit bo v kratkem izdal z najrazličnejšimi funkcijami naphano matično ploščo, ki bo bazirala na veznem čipovju Intel 975X. V skladu s tradicijo se bodo seveda potrudili izdelati izdelek višjega razreda, prijazen overclockerjem, in ker že nekaj časa iz njihove tovarne ni prišlo ničesar, bo splavljenje nove matične plošče, za katero Abit vsekakor upa, da bo hitrostna kraljica, toliko bolj zanimivo. Zaenkrat so izdelali zgolj inženirske primerke, ki pa so jih v roke dobili pri AnandTechu in pri NordicHardware. Vas zanimajo rezultati testov? Hehe, ju boste morali kar sami prebrati -- tako enega kot drugega.

19 komentarjev

RD600 le na DFI matičnih ploščah?

Slo-Tech - Po informacijah na Daily Tech-u naj bi tajvanski proizvajalci matičnih plošč podlegli Intelovim pritiskom in bo tako le DFI izdelal matično ploščo s prihajajočim ATI-jevim veznim naborom RD600, od katerega obetajo veliko predvsem navijalci. Glavni razlog v Intelovem nasprotovanju omenjenemu veznemu naboru je verjetno nedavni AMD-jev prevzem ATI-ja. RD600 naj bi svojo uradno predstavitev doživel prihodnji mesec. Več o tem na Daily Tech-u.

Poleg tega naj bi DFI preklical izdelavo matične plošče temeljoče na nVidiinem veznem naboru nF590 Intel Edition C19. Razlog za to naj bi bil v slabih navijalskih zmožnostih omenjenega veznega nabora. Namesto le-tega naj bi DFI kupcem konec letošnjega leta matično ploščo z nVidiinim veznim naborom 590 SLI Intel Edition C55. Več o tem na PC Modding Malaysia.

3 komentarji

ATI: nič več veznih naborov za Intel

Hkepc - Kot poroča HKEPC, naj bi ATI, ki ga je pred kratkim prevzel AMD, preklical izdelavo že napovedanih veznih naborov za Intelove procesorje. Pri tem gre za vezne nabore RD700, RS700 in RC710, zgrajene na 65 nanometrski arhitekturi, predstavljeni bi pa naj bili predvidoma v drugi polovici prihodnjega leta. Tako naj bi bil zadnji ATI-jev vezni nabor za Intelove sisteme, v začetku prihodnjega leta predstavljen RC610.

ATI se bo tako lahko popolnoma posvetil izdelavi veznih naborov za svojega novega lastnika. Letos oktobra bo tako predstavil vezni nabor RS690, ki podpira AVIVO in HDMI ter RC690C, s podporo za AVIVO. V drugem četrtletju prihodnjega leta bo predstavljen RD790, s podporo za CrossFire , v tretjem četrtletju pa RS790 z integriranim grafičnim čipom s podporo DX10. Prav tako bo v enakem obdobju predstavil tudi SC780, ki bo v osnovi enak RS690, vendar bo izdelan v 65 nanometrksem procesu.

Več o tem na HKEPC.

8 komentarjev

Končno smo dobili AM2 DFI Lanparty ploščo

Xtreme Systems - DFI LANPARTY UT NF590 SLI-M2R/G, kot je uradno imenovana, sicer zaenkrat še ni moč dobiti v trgovinah, a se bo to verjetno kaj kmalu spremenilo.

Čeprav je na uradni strani DFI novica o izdaji stara že skoraj 3 tedne, smo prve teste dobili šele včeraj. Zanje sta poskrbela člana Xtreme Systems foruma, ki sta zaposlena pri DFI-jevi tajvanski podružnici. WindWithMe je vse skupaj samo poslikal, spin 9 pa je slikam matične plošče (in sistema) dodal še slike nastavitev v BIOSu. Teh je ogromno. Napetost DDR 2 RAMa lahko povišamo na 3,0 V, zakasnitve je moč nastaviti na CAS 2, HTT frekvenco pa je mogoče dvigniti vse do osupljivih 500 MHz.



Za povrhu velja omeniti še 2 PCIe x16 reži, možnost SLI-ja (x16 PCIe povezava za...

34 komentarjev

Bo Asus prevzel Gigabyte?

DigiTimes - Po poročanju DigiTimes-a, naj bi se tajvanski proizvajalec matičnih plošč, Asus, spogledoval s prevzemom drugega tajvanskega giganta, Gigabyte. Za ta korak naj bi se Asus odločil zaradi vse večje konkurence s strani kitajskega Foxconna, ki je lani prodal kar 40 milijonov matičnih plošč, od tega kar 32 milijonov za OEM proizvajalce osebnih računalnikov. Letos naj bi Foxconn pričakoval še boljše poslovne rezultate, s čimer ogroža vodilni položaj Asus-a pri prodaji matičnih plošč. Z združitvijo z Gigabytom bi tako Asus utrdil svoj položaj, saj naj bi obvladoval kar 45 odstotkov trga z matičnimi ploščami.

Tako Asus kot Gigabyte sta novico o prevzemu zaenkrat zanikala.

Več o tem na DigiTimes-u.

16 komentarjev

Prvi test RD600

OC Workbench - Na OCWorkbench.com so objavili prvi test prihajajočega ATI-jevega veznega nabora za Intelove procesorje, RD600, od katerega veliko pričakujejo predvsem zagrizeni navijalci, saj naj bi se v njem skrival velik potencial. Poleg tega gre za, v 90 nanometrskem procesu, izdelan čip, za hlajenje katerega zadostuje enostaven pasivni hladilnik.

V sicer kratkem, a zanimivem testu, lahko dobite informacije o zmožnostih novega veznega nabora in primerjavo med njim in Intelovim i975X.

11 komentarjev

Abit odpoklical matične plošče

Hartware.net - Zaradi napak, ki so se pokazale pri nadaljnjem testiranju, in ki negativno vplivajo na zmogljivosti in stabilnost, bo Abit odpoklical matične plošče serije AN9 32x, s serijskimi številkami AN932UDC000001 ~ AN932UDC001407 in AN932UDD000001 ~ AN932UDD001000 ter serije Fatal1ty AN9 32x, s serijskimi številkami FAN93UDC000001 ~ FAN93UDC002713 in FAN93UDD000001 ~ FAN93UDD001648, poroča Hartware.de.

Ostale plošče iste serije so brezhibne. Abit bo strankam s prizadetimi ploščami kril vse stroške, ki bodo nastali z zamenjavo, in jim priporoča, da se čim prej obrnejo na predstavnika Abit v svoji državi.

29 komentarjev

DFI Lanparty nForce 590 SLI Intel Edition - prve slike

vir: Hexus
Hexus - Prihaja najnovejša članica Lanparty serije. O navijalskih sposobnostih celotne serije ni vredno (upam da) izgubljati besed, omeniti pa velja, da bo ta plošča popolnoma podpirala procesorje Conroe. Razpored komponent je rahlo nekonvencionalen, pravzaprav standarden. Pomnilniške reže so torej na desnem robu matične plošče in ne levo od podnožja procesorja, kakor so bile razporejene pri Expert verziji nForce 4 ter pri RD580 plošči.



Še ena posebnost je digitalni PWM krmilnik, ki ne zahteva uporabe kondenzatorjev za napajanje procesorja. Zaradi tega je okrog podnožja veliko prostora, malce moti le bližina severnega veznega čipa. Plošča je standardne črne barve...

40 komentarjev

Načrti DFI za platformi AM2 in 775

Platforma AM2

AnandTech - Včasih smo navijalci za svoje podvige skoraj obvezno kupovali matične plošče, proizvajalca Abit ( NF7-S še vedno tvori platformo za moj primaren računalnik). Podjetje je pred časom zašlo v težave in čas bo pokazal, ali so sposobni narediti matično ploščo, ki jo bodo entuzijasti dobesedno razgrabili iz polic.

Vendar trg ne počiva in lakoto entuzijastov je nemogoče potešiti, kaj šele, da ne bi imeli nič za pod zob. Do nedavna malo da ne neznano podjetje DFI, je ponudilo izvrstne matične plošče, sposobne neznosnih naporov. Tako velja, da danes DFI nudi plošče, ki prenesejo skoraj da vse.

Ker slika pove več kot tisoč besed, bomo kar grafično predstavili njihove načrte za matične plošče, ki bodo...

4 komentarji

NVidia Tritium, nova sistemska platforma za entuzijaste

AnandTech - NVidia namerava združiti več, posebej certificiranih komponent različnih proizvajalec (matična plošča, grafična kartica, delovni pomnilnik), pod imenom Tirtium. Če bo sistem prepoznal prave komponente, se bo navil sam.

Zgornje besedilo je dovolj za potrošnike (z dovolj denarja), vsi pravi navdušenci pa si lahko v nadaljevanju besedila preberete nekatere tehnične zahteve, ki jim bodo morali proizvajalci komponent zadostiti, če si bodo želeli pridobiti certifikat.

Matične plošče bodo morale zagotavljati dovolj napetosti in njihov razpon:

CPU (AMD AM2 podnožje)
- V_Core: 0.775V to 2.2V
RAM
- VDDIO: 1.8V to 2.5V
- VTT: 0.9V to 1.25V
C51XE
V_Core: 1.2V to 1.45V
- V_PEX: 1.5V to 1.7V
- V_HT: 1.2V to 1.5V
MCP55XE
- V_Core: 1.5V to 1.7V
- V_PEX: 1.5V to 1.7V
- V_HT: 1.2V to 1.5V

Poleg tega bodo morale matične plošče omogočati dovoljšen razpon delovnih frekvenc. RAM bo tako moral delovati vsaj pri 800 MHz. PCIe reže bodo morale biti dovolj narazen, da bo plošča lahko sprejela Quad-SLi...

1 komentar

AM2 vs. s939

AnandTech - Na spletni strani AnandTech so objavili test, ki primerja aktualno platformo s939, s prihajajočo AM2 platformo. Testirali so Athlon 64 X2 procesorja z enakima frekvencama, tisti s Socket 939 podnožjem je bil nameščen v Asusovo matično ploščo A8N32-SLI, medtem ko je procesor s podnožjem AM2 ležal na neimenovani AM2 plošči, z nVidiinim MCP55 veznim naborom. Prvi je podpiral DDR400 drugi pa DDR2-800 pomnilnik, ostale specifikacije testnih sistemov najdete tukaj.

Kako se je odrezal AM2? Kljub hitrejšemu DDR2-800 pomnilniku bistvenejšega napredka glede na s939 platformo ni. Ob pogledu na rezultate se poraja vprašanje, zakaj sploh hoče AMD predstavit novo platformo, še posebej če držijo govorice o AM3 in DDR3 podpori v letu 2007.

34 komentarjev

VIA C7-M ULV

Hartware.net - VIA je na CeBIT-u predstavila svoj nov x86 procesor, namenjen za prenosne naprave, VIA C7-M ULV. Gre za procesorje, ki imajo trenutno največji izkoristek glede na porabo na trgu. Procesorji VIA C7-M ULV, katerih frekvence se gibljejo med 1 in 1.5 GHz, porabijo po podatkih iz VIA-ine strani med 3.5 in 7.5 W. Poleg tega sodijo med najmanjše procesorje, saj merijo skromnih 21 krat 21 milimetrov.



Več o najnovejših VIA-jevih procesorčkih si lahko preberete v sporočilu za javnost na strani hartware.net ter na proizvajalčevi strani.

11 komentarjev

Socket AM2 matične plošče

Xtreme Systems - Prav v teh dneh poteka slavni sejem informacijskih in telekomunikacijskih tehnologij, CeBIT. Prav tu mnogo računalniških gigantov predstavi prihajajoče novosti. Tako je na primer nVidia splavila grafične kartice serij 7900 in 7600, kanadski gigant ATi pa X1800GTO, odgovor na 7600GT.

Prav tako je veliko proizvajalcev predstavilo nove matične plošče, za prihajajoče AMD-jevo podnožje AM2, ki bo podpiralo pomnilnik DDR2. Slike le-teh se nahajajo na Anandtechu. nVidia pripravlja novo serijo nForce čipovij. Ne, to ne bo nForce 5, temveč 5xx serija. Vezni nabor s 32 PCIe stezami namenjenimi grafičnima karticama (po 16 za vsako), naslednik SLI x32 nabora,...

24 komentarjev

Novi PC malčki

AOpen MiniPC 2

Slo-Tech - Najbolj genialne so tiste rešitve, ki so očitne. To lahko rečemo za, zdaj že dobro poznani, Applov Mac Mini. Pri podjetju AOpen niso sedeli križem rok, in so nas v zelo kratkem času »presenetili« s prvim klonom Minija, Pandoro, o čemer smo na Slo-techu seveda tudi poročali. Ker pa je vsem, ki skušajo v tej industriji zaslužiti svoj kos kruha jasno, da je potrebno rešitve stalno razvijati, bo AOpen na letošnjem CeBitu predstavil prenovljen Mini PC. Ohišje bo še manjše kot pri predhodniku, matična plošča bo sprejela tudi Intelov...

12 komentarjev

SiS naborna vezja za prihajajoči AM2

SIS - Silicon Integrated Systems (SiS) je naznanil izdelavo novih veznih naborov na prihajajoče AMD-jevo podnožje AM2. Za namizne računalnike bosta na voljo vezna nabora SiS756 in SiS761GX, medtem ko bo za prenosne računalnike SiS izdelal kar štiri vezne nabore, in sicer SiS756, SiSM760, SiSM761GX in SiSM760GX. Vsi novi vezni nabori bodo podpirali prihajajoče AMD-jeve procesorje.

SiS761GX, SiSM761GX, SiSM760 in SiSM760GX bodo poleg tega imeli še vgrajeno grafično jedro Mirage, ki podpira DirectX 9. Prva dva bosta vsebovala različico Mirage 1, druga dva pa Mirage 2.

Več o tem v SiS-ovem sporočilu za javnost.

1 komentar

Vse več informacij o Socketu AM2

Slo-Tech - Na spletu so se danes pojavili kar trije članki o prihajajočem AMD-jevem podnožju, AM2. Kot je znano, bo le to imelo 940 nožic (ni kompatibilno s starim podnožjem 940!) in podpiralo DDR2 pomnilnik. Na Gathering of Tweakers.net so se pojavile slike matične plošče MSI K9N Platinum (Socket AM2). Na Anandtechu so objavili članek o prihajajočem podnožju in objavili nekaj podrobnih slik podnožja. Na strani VR-Zone pa so objavili članek o prihajajočih nVidiinih veznih naborih za AM2 podnožje.

Veselo branje!

1 komentar

Gigabyte mATX in Yonah

GA-8I945GTMF-Y-RH

Slo-Tech - Kot kaže, bomo priča čedalje večji ponudbi matičnih plošč, ki lahko v svoja nedrja sprejmejo najnovejše Intelove procesorje, poimenovane Core Duo (Yonah). Prvo matično ploščo proizvajalca Gigabyte so zasledili, le kje drugje kot na Japonskem. Za pretok podatkov in usklajeno delovanje skrbi (pasivno hlajen) vezni nabor 945G, na plošči pa poleg danes povsem standardnih pritiklin (FW; USB, …), najdemo še PCIe x16 in x1 utor in dve standardni PCI reži. Na procesor se lahko namesti standarden hladilnik, namenjen za socket 478, torej za stari dobri Pentium 4.



Cena in dejanska dobavljivost še nista poznana niti na Japonskem.

19 komentarjev

Intel predstavil 975X

Tom's Hardware - Pri Intelu so predstavili novo vezno čipovje 975X, ki ima kot prvo Intelovo čipovje dve 8x Pci-express razširitveni mesti in bo kot tako neposredno konkuriralo ATI-jevim ter Nvidinim rešitvam. Razen tega čipovje ne ponuja nobene prave novosti glede na predhodnika 955X. Pri Tom's hardware so si kot ponavadi prvi izborili v test Gigabytovo ploščo s tem čipovjem, ki so jo primerjali s predhodnikom 955X, približno 2% boljše rezultate pa gre pripisati le dejstvu, da je bil FSB na testni plošči malenkost višji. Preizkusili so tudi dva X850 XT v Crossfire načinu, novice o podpori SLI pa so se zaenkrat izkazale za lažne. Vsekakor pa bi plošče s tem čipovjem v primeru podpore obema standardoma znale biti resen konkurent tako ATI-ju kot Nvidii, saj bi tistim, ki dejansko potrebujejo dve grafični kartici, ponujale večjo fleksibilnost od konkurentov, seveda le na Intel platformi. Več o tem...

19 komentarjev

Slike Socket F za Opterone

Socket F

vir: ComputerBase
ComputerBase - Še pomnite, kako smo se jezili, ko je Intel predstavil Socket 775? Od proizvajalcev matičnih plošč je namreč zahteval, da ima prav podnožje pine, ne pa več procesor. Tako naj bi bila draga matična plošča sposobna prenesti zelo malo menjav procesorjev.

Prah se je polegel, karavana gre naprej. Z njo kot kaže tudi AMD. Na spletu so se pojavile prve slike novega podnožja, Socket F, ki je namenjen strežniški seriji procesorjev – Opteronom.

Kolikokrat v resnici zamenjate procesor?

15 komentarjev

Trojna 3D Mark krona

Hardware Asylum - In ne le to, Kinc, s švedske strani Hardware Asylum, je poleg vseh treh rekordov podrl tudi dva druga mejnika. V 3D Mark 2001 je dosegel neverjetnih 50.614 točk, kar pomeni, da je prvi prek 50.000 točk, v 3D Mark 2003 pa je dobil približno 10.000 točk manj (40.061) in s tem podrl mejo 40.000 točk. V 3D Mark 2005 mu žal ni uspelo doseči prek 20.000 točk, dosegel jih je le 17.560, kar pa je zadostovalo za trojno krono, dosežek, ki si ga že lep čas ni nihče lastil.

Za ta podvig sta bili uporabljeni dve Gigabyte 7800 GTX kartici v SLI načinu, AMDjev FX-57 procesor, navit na osupljivih 3,95 GHz (že nekaj časa nazaj je sicer padlo 4 GHz, a je bil procesor dovolj stabilen le za sliko namizja), DDR pomnilnik Corsair (s tem dosežkom je razbit mit, da se Corsair moduli na DFI Lanparty ploščah navijajo slabo), vse skupaj pa je počivalo na matični plošči DFI Lanparty SLI-D. Iz slike dogajanja je razvidno, da se je za hlajenje vsega skupaj uporabljal tekoči dušik.

Več na Hardware Asylum.

15 komentarjev

Testi strojne opreme

Slo-Tech - V teh deževnih dneh vam poleg učenja ne preostane veliko kot posedanje pred računalnikom, tam pa se mnogi hitro zdolgočasijo. Prav takim navdušencem nad strojno opremo je namenjena ta zbirka testov.

Mushkin, znan proizvajalec predvsem navijalskih RAM modulov, je izdelal 2 gigabajtni kit (2x1 GB), zmožen teči pri 250MHz in spodobnih zakasnitvah CAS 3-4-3-8. Pomnilnik so si ogledali ter ga dodobro stestirali na MKVTech.

Na bit-tech.net so si ogledali novo Leadtekovo 7800 GT grafično kartico, ki se ponaša z nazivom Extreme. Kaj prinesejo dodatni megahertzi, si poglejte v testu, ekipa pa zaradi cene ni bila najbolj navdušena (le-ta bo kar visoka).

Zdaj že dobor poznane OCZ VX module so testirali na XtremeSystems. Pod drobnogled so vzeli VX 4000, dvo-kanalni komplet, namenjen visokim napetostim. Nad pomnilnikom so bili navdušeni, saj so dosegli višjo grekvenco od deklarirane.

Pod drobnogledom je bil še en OCZjev proizvod. Na Hardware Secrets so si ogledali napajalec iz...

2 komentarja

Gigabyte Quad SLi

Quad SLi

vir: Hkepc
Hkepc - Gigabyte očitno precej sredstev namenja proučevanju neraziskanega področja. Pred časom so denimo predstavili i-RAM, ki naj bi v prihodnosti nadomestil trde diske.

Te dni pa so se na HKPEC pojavile slike matične plošče, ki naj bi omogočila Quad SLi. Po skopih informacijah naj bi bila plošča zgrajena okrog »novega« veznega nabora SLI 16X, ki premore dovolj PCIe stez za delovanje štirih grafičnih kartic.

Informacije, ali bo matična plošča na voljo v prosti prodaji, še ni.

25 komentarjev

Intel bo podprl CrossFire in SLI

DigiTimes - Intel za naslednje leto pripravlja novo vezno čipovje, s katerim bo ponudil podporo za SLI tehnologijo Nvidie in CrossFire tehnologijo podjetja ATI. Podprt bo PCIe x16 vmesnik, kar bo omogočalo izdelovalcem matičnih plošč uporabo dveh PCIe x8 rež za grafične kartice.
Vezno čipovje bo namenjeno zahtevnejšim uporabnikom, o čemer priča tudi cena, ki naj bi znašala 50$ za količine po 10.000 čipov. Izvirno novico si lahko ogledate tukaj.

3 komentarji

Asrock 939 Dual-SATA2 + Socket M2 upgrade

Hkepc - Na hkepc so nam ponudili opis matične plošče Asrock 939 Dual-SATA2, ki bazira na ULI M1695 northbridge-u. Poleg možnosti nadgraditve na AMD-jevo podnožje prihodnosti s kodnim imenom M2 (predviden prihod v začetku naslednjega leta), nam ponujajo še PCI Express režo ter AGP 8x režo za grafične kartice.
Plošča se v primerjavi z NF4 čipovjem odreže odlično, kako odlično, pa si sami poglejte.



Originalno novico lahko preberete tukaj, za ostale, nevešče pismenk, pa je poskrbela čudežna riba.

65 komentarjev

VIA P4M800 Pro

The Register - Via je pričela z razpošiljanjem novega veznega čipovja za cenejše rešitve v navezi z Intelovimi procesorji, poimenovanega P4M800 Pro.

Novo vezno čipovje podpira DDR2, hitrosti FSB do 1066 Mhz, vsebuje grafično jedro S3 Unicrome Pro s podporo HDTV ter SDTV, DVI in VGA izhodim, na voljo pa je tudi podpora za zunanje AGP vodilo.
Južni mostiček sliši na ime VT8237R+ in podpira Via Vinyl Audio 5.1, do štiri IDE naprave in dva S-ATA priključka. Poleg tega ima integriran še 10/100 Mbps mrežni vmesnik in lahko upravlja z do osmimi USB 2.0 napravami.

1 komentar

Nvidia nForce 4 SLI X16

AMD SLI X16

AnandTech - Potem ko je nVidia za procesorje AMD A64 izdala zelo uspešno vezno čipovje nForce 4, kasneje pa še nForce 4 Intel Edition, ki služi poganjanju Intelovih procesorjev, so se odločili da izdajo prvo večjo nadgradnjo tega čipovja.

Kot že vsi veste, je nVidia z njihovimi SLI grafičnimi karticami zadela žebljico na glavico in si s tem priborila odločilno prednost pred kanadskim tekmecem ATI-jem v borbi na grafični fronti. Edina pomanjkljivost SLI-ja je bila do sedaj v tem, da je bilo treba za uporabo SLI grafike razdeliti PCI Express X16 vodilo na dve polovici, ki sta seveda delovali samo s polovično hitrostjo (2X8).

In ravno to pomanjkljivost so se pri nVidii namenili odpraviti. Novi...

20 komentarjev

VIA opozarja na nezdružljivost

The inquirer - Težave z združljivostjo imajo starejši južni mosti (southbridgi) tega podjetja, ki ne prenašajo trdih diskov SATA-II, na kar je VIA svoje stranke tudi opozorila.

Vprašljivi so južni mostički VT8237, VT8237R, VT6420 in VT6421L, ki niso združljivi z novim standardom. Tako trdi disk SATA-II priključen na ploščo s tem čipom ne bo deloval. VIA pripravlja novo rešitev, VT8237R Plus, ki bo rešila težave z združljivostjo. Če kupujete nov trdi disk, ki podpira SATA-II, raje preverite združljivost, v kolikor si lastite ploščo z VIA naborom veznih čipov. Trdi disk namreč ne bo prepoznan.

Hiter pogled na VIA domačo stran nam pove, da so vse novejše plošče opremljene z modelom južnega mostička VT8237R, kar zagotovo ne bo dobro vplivalo na ugled podjetja.

29 komentarjev

Tyanova nova plošča za 4/8 Opteronov s PCIe 16x...

Tyan - Pri Tyanu imajo v zadnji fazi priprave novo osnovno ploščo imenovano K8QW-S4881, ki je namenjena tako strežnikom kot delovnim postajam in sprejme do 4 Opterone in 16 DDR RAM ploščkov, ob posebni razširitveni plošči, ki jo nasadimo na osnovno, pa lahko sistem razširimo za nadaljnje 4 Opterone in 16 DDR RAM rež. Seveda sprejme plošča tudi dvoglave Opterone.

Tako si v maksimalni konfiguraciji lahko omislimo delovno postajo z 8 dvojedrnimi procesorji na 2.2 GHz in do 128 GB RAMa, če uporabimo noro drage 4 GB ploščke, ob 1 GB RAM modulih pa pristanemo na bolj dosegljivih 32 GB.

Sedaj potrebujemo samo še poceni dvoglave Opterone in prijateljsko ceno elektrike...

9 komentarjev

DFI Lanparty nF4 pod termogledom

BigBruin - Precej znano dejstvo je, da se marsikatera komponenta v računalniku precej segreva. Niti matične plošče niso imune na ta pojav in nekaj ljudi pri BigBruin je zanimalo kaj natanko se segreva na dveh izmed trenutno najpopularnejših matičnih plošč.

Opremili so se z Mikronovo infrardečo kamero ter posneli DFI Lanparty nF4 Ultra-D in SLI-DR plošči. Slike so razkrile precej zanimivosti o toplem notranjem življenju teh plošč, zato si članek kar preberite.

17 komentarjev

AOpen Pentium M mamaplata

The inquirer - AOpen je predstavil dobro opremljeno namizno ploščo za Intel Pentium M procesorje, ki so sicer prvotno namenjeni prenosnikom, ampak si jih zaradi majhne porabe, posledično hladnega delovanja in hitrosti najbrž želi marsikdo videti v svojem namiznem računalu. Nova plošča je zgrajena okoli veznega čipovja Intel 915GM in je opremljena s krmilnikom S-ATA za diske, režo za grafiko PCIe, dvojnim gigabitnim LAN-vmesnikom PCIe, vgrajenim DVI-vmesnikom, zvokom 7.1, podporo za HDTV ... Podpira tudi pomnilnik DDRII s 533 Mhz ali navaden DDR s 333 MHz. Ploščo izdelujejo v formatu micro ATX. Cena? Še ni znana, prav tako se še ničesar ne ve o dobavljivosti tega izdelka. Za podrobnejši opis izdelka skočite sem, lahko pa si tudi preberete novico na strani proizvajalca.

15 komentarjev

Pentium M adapter

Asus CT-479

vir: golem.de
Legit Reviews - ASUS je predstavil adapter CT-479, s pomočjo katerega lahko uporabite drage, a izredno hitre in varčne procesorje Pentium-M, ki so primarno namenjeni vgradnji v prenosne računalnike, na ploščah s podnožjem 478. Zaenkrat so podprte samo tri ASUS-ove matične plošče (P4P800-VM, P4P800-SE in P4C800 Deluxe), podpora na ostalih matičnih ploščah pa je odvisna predvsem od proizvajalcev, ki morajo izdati prenovljen BIOS.

Komplet sestavljata adapter in hladilnik, na katerem se bo sukal ventilator s 3000 obrati na minuto(30 dB), kar je po ocenah odločno preveč za hlajenje tega procesorja.

Adapter je zanimiv predvsem zaradi informacij, ki krožijo po medmrežju, saj naj bi Intel 24. julija zelo znižal cene Pentium-M procesorjem, kot odgovor na...

9 komentarjev

Težave z nForce 3 in 4

The inquirer -

Epox in Abit sta potrdila poročila o težavah plošč, osnovanih na veznem čipovju nForce 3 in nForce 4. Težave se pojavljajo pri uporabi Athlon 64 procesorjev z revizijo jedra E in sicer se nekatere plošče v navezi s temi procesorji (ki jih še ni na trgu) nočejo zagnati ali pa se samodejno izklapljajo. Nvidia je sicer zanikala težave, o katerih so se prva poročila pojavila na CeBIT-u.

Kakorkoli že, težave niso prehude, saj jih je mogoče odpraviti s posodobljenim BIOS-om za problematične plošče. Za nekatere plošče so že na voljo nove različice BIOS-a, proizvajalca pa zagotavljata, da bodo težave odpravljene pravočasno. Težavo je povzročil AMD, ki je v novi reviziji jedra spremenil termalno regulacijo, kar je povzročilo zgoraj opisane travme. Še povezava do izvirne novice.

5 komentarjev

GA-K8NXP-9 nForce4 Ultra

AnandTech - Vsi nestrpno pričakujemo nov nVidiin vezni nabor nForce 4. Nekateri cedijo sline ob možnosti prvega praktičnega preizkusa stare (3dfx)-nove tehnologije SLi, drugi čakajo na novo platformo, ki bo v primeru AMDja zadala usodni udarec grafičnim katicam na vodilu AGP, vse pa zanima, kako daleč bo nVidia postavila mejnik v primerjavi s čedalje bolj kilavo konurenco (VIA, SiS).

Na Anandtech in PCStat so si ogledali matično ploščo GA-K8NXP-9 nForce4 Ultra. Kot je razvidno iz imena,...

23 komentarjev

nForce 4 - govorice se širijo

Digit Life - Na več internetnih straneh so se pojavile govorice, da naj bi nVidia 19. ali 20. oktobra izdala že težko pričakovano vezno čipovje nForce 4. Po prvih neuradnih podatkih anj bi bile izdane štiri različice:
  • nForce 4 - 2 x SATA, AGP 8x, 1 GHz HyperTrasport, Socket 939
  • nForce 4 SLI - 2 x SATA, 2 x PCI-E, 1 GHz HyperTrasport, Socket 939
  • nForce 4 Ultra - 2 x SATA, 1 x PCI-E, 1 GHz HyperTrasport, Socket 939
  • nForce 4 scaled edition - 1 x SATA, 800 MHz HyperTransport, Socket 754
Prva naj bi na trg prišla nForce 4 in nForce 4 Ultra, kasneje pa naj bi se jima pridružila še SLI in SE različici.

Seveda v specifikacijah ostaja Sound Storm 7.1 zvočni kodek, ki smo ga tako pogrešali v nForce 3, matične plošče na teh čipovjih pa bomo parili z DDR400 pomnilnikom. Koliko je resnice v teh informacijah pa bomo videli čez 3 tedne.

10 komentarjev

Nov test: Osnovne plošče za A-64

K8S8X postavitev

Slo-Tech - V ponedeljek se tudi za nas, pridne študente, prične šola. Kot pa vsi vemo, je človeška psiha tako nadmočna, da bi v uricah, ki bi morale biti namenjene šoli, počela vse prej kot to. To najbrž veste tudi srednješolčki, ki ste že odpisali svoj prvi test iz matematike.

Tukaj pa nastopimo mi [:D].

TribesMan, v forumu spoštovan poznavalec strojne opreme, je pod drobnogled vzel kar osem osnovnih plošč, ki zmorejo poganjati AMDjevo za nazaj združljivo 64-bitno rešitev na podnožju Socket754. Vsako od plošč je pregledal, opisal in poudaril njene strukturne bonuse in maluse. Nato je vse plošče podvrgel ekstenzivnim testom in vse skupaj strnil v logično celoto, kjer vam razkrije, katero od plošč...

48 komentarjev

Hitreje, višje, močneje

Joli je tretja!

Slashdot - V včerjašnjem finalu ženskega teka na 800 metrov smo videli, da je fotofiniš lahko potreben tudi pri ne-šprinterskih disciplinah. Konkurenca je namreč iz olimpijade v olimpijado bolj izenačena, zato so potrebni vrhunski pripomočki, s katerimi prireditelji ugotavljajo, kdo so zmagovalci in kdo poraženci. Mednje sodijo mikročipi, ki jih nosijo maratonci v tekaških čevljih, ultraobčutljive dotične plošče v bazenih in fotoaparati, ki naredijo 1000 slik v sekundi. Klik!

34 komentarjev

Asus in Pioneer s 16x DVD zapisovalnikoma

X-Bit Labs - ASUSTeK Computer, največji proizvajalec matičnih plošč, in Pioneer, ki ga poznamo še iz časov prvih CD-jev, sta začela pošiljati svoje prve primerke zapisovalnikov DVD, ki zmorejo pisati s 16-kratno hitrostjo. S takšno hitrostjo Asusov DRW-1604P zapisuje DVD±R, dvoslojne bratce in prepisljive DVD-je s štirikratno, CD-R(W) pa s 24- oz. 32-kratno hitrostjo. Pioneerjev DVR-A08XLA se ponaša z enakimi karakteristikami, saj je Asus Pioneerjev OEM-dobavitelj. Za napravo boste odšteli 160 dolarjev. Več o tem.

17 komentarjev

Asus se širi na vzhod

X-Bit Labs - ASUSTeK Computer bo investiral 25 milijonov dolarjev v izgradnjo nove tovarne za tiskana vezja na Kitajskem. To bo že druga Asusova tovarna na Kitajskem, poročajo X-Bit Labs. Izgradnja novega obrata v Šanghaju, ki bo večji od obstoječega v Suzhouju, kateri meri 540.000 m2, bo končana prihodnje leto. S to investicijo Asus sledi začrtani poti, ki vodi do položaja največjega izdelovalca matičnih plošč in prenosnikov. Več o tem.

0 komentarjev

Intel odpoklical i915P/G in i925X

X-Bit Labs -

Dve novici nižje smo poročali o AMD-jevih problemih, sedaj pa je na vrsti Intel. Njegov predstavnik je v Münchnu v petek potrdil, da ima podjetje težave z zadnjim krmilnikom I/O, imenovanim ICH6, zadolženim za upravljanje s PCI Express, USB, Serial ATA in drugimi priključki, in lahko povzroči nestabilnost ali zmrznjenje sitema. Problematična čipovja so i915P/G in i925X.

Po Intelovih besedah napaka ni povezana s samim postopkom proizvodnje. Posledice napake so različne, od neuspešnega zagona prek zmrznjenja sistema do drugega nenormalnega vedenja. Intel ni razkril, katera serija ICH6 je prizadeta; spomnimo se, trenutno so v uporabi ICH6, ICH6R, ICH6RW in ICH6W. Pri Intelu še pravijo, da plošče s pokvarjenim krmilnikom niso prišle v prodajo, bodo pa seveda zamenjali vsako pokvarjeno ploščo, če je jo kdo vendarle uspel kje kupiti. Več o tem.

12 komentarjev

VIA s kakovostnim zvokom v prenosnikih

X-Bit Labs - Pri VIA Technologies so predstavili nov avdio krmilnik VIA Vinyl Envy24MT za prenosnike, "katerih uporabniki zahtevajo brezkompromisen zvok". Novi krmilnik bo nadomestil trenutno uveljavljen AC'97, podpiral pa bo 24-biten/192 kHz HiFi zvok, analogne in digitalne stereo vhode in izhode ter dva priključka MIDI. Ker je krmilnik namenjen predvsem prenosnim računalnikom, bo največkrat integriran na ploščo, moč pa ga bo dobiti kot kartico mini-PCI ali PCMCIA. Klik!

3 komentarji

Computex 2004 se je začel!

AnandTech - Danes se je začel eden izmed največjih računalniških sejmov, taipejski Computex. Za razliko od bolj ali manj dolgočasnega CeBIT-a 2004, je v daljnem Tajvanu letos zelo zanimivo.

Za začetek se je takorekoč od nikoder pojavila nVidiina NV45, ki je nemudoma dvignila veliko prahu. Sledile so številne osnovne plošče različnih proizvajalcev in predvsem zelo raznolikih veznih čipovij. Tako si lahko ogledate raznorazne hibride, od kombinacij AGP 8x in PCI-Express 16x, tako za Intel kot za AMD, DDR-I in DDR-II za Intel, do Socketa 939 in Socketa 754 na eni osnovni plošči, po vrhu pa še kombinacije pravkar omenjenih kombinacij [8-O]. Bo že držalo, da dandanes ni lahko biti proizvajalec matičnih plošč. Prav skrbi me, koliko glavobolov bomo dobili ob raznih hroščih in nekompatibilnostih.

Tudi ATi-jev tabor nam je pripravil nekaj novosti, a kot kaže, nam bo v nižjem, srednjem in mobilnem cenovnem razredu vsiljeval takšno ali drugačno različico Radeona 9600. Res žalostno.

Danes pa so...

2 komentarja

Preporod čipovja nForce2: Ultra 400Gb

Overclockers Australia - Na več internetnih straneh so se pojavili prvi preskusi nVidiinega novega veznega čipovja za AMD-jeve procesorje Athlon XP. Sprememb je kar nekaj, predvsem v južnem delu čipovja (MCP). V njem po novem najdemo podproro za Gigabitni LAN, vgrajen je nVidiin "strojni" požarni zid, ki ga poznamo že iz nForce 3, dodana pa je tudi podpora SATA-diskom ter RAID-poljem, v katera lahko priklopimo tako diske PATA kot SATA. S tem so predvsem razbremenili promet preko zastarelega vodila PCI.

Vendar pa so na veliko žalost vseh iz južnega mostu umaknili podporo zvočnemu kodeku Soundstorm, tako da zdaj lahko uporabljamo samo navaden kodek, AC97. Prav tako ni podpore za težko pričakovani PCI Express, vendar se že širijo govorice, da je podpora za ta standard na poti in da bo nVidia izdala še eno različico Southbridgea, ki bo to podpiral.

Zdaj pa veselo na branje:
Hot Hardware
OC Club
PC Perspective
NV News
Tech Report
Sudhian

10 komentarjev

VIA K8T800Pro

HardOCP - VIA, podjetje ki že dolga leta proizvaja nabore za matične plošče (tako za Intel kot tudi za AMD) je izdala nov nabor K8T800Pro, ki je v bistvu K8T800 nabor, z nekaj popravki.



Glavna novost nabora je zaklep PCI in AGP vodila, tako da sta ta dva neodvisna od FSB frekvence (kar pride še kako prav pri navijanju). V novem naboru je tudi nekaj novih bonbončkov kot je naprimer spreminjanje voltaže. Test ki so ga opravili na HardOCP pokaže, kako se le ta obnese pri spreminjanje FSBja in kaj se s tem pridobi na isti hitrosti procesorja. S podporo 939 pinskemu podnožju ga bomo vrjetno srečevali še na mnogih ploščah, za kar je vsekakor vreden ogleda!

0 komentarjev

Odkod štorklje prinesejo matične plošče

Kondenzator

vir: MB Review
MB Review - Ste se že kdaj vprašali, kako je matična plošča, ki v računalniku povezuje vse komponente, sploh nastala? Ali pa ste se pri vgradnji kakšnega orjaškega hladilnika spraševali, kdo je predvidel tisti nesrečni kondenzator prav tam, slaba dva prsta od procesorjevega ležišča? Na MB Review odgovorijo na vsa ta vprašanja s svojim vodičem po procesu zasnove matične plošče oz. njenem dizajniranju. Vse skupaj se namreč začne na papirju oz. v glavi inženirjev, konča pa na vaši mizi. Klik!

1 komentar

ABIT KV8-MAX3

Extreme Overclocking - Vsi poznamo izdelovalca osnovnih plošč ABIT in njegove zelo dobre in kvalitetne izdelke. ABIT KV8-MAX3 je njihova najnovejša osnovna plošča, ki temelji na čipovju VIA K8T800. Plošča je namenjena procesorjem AMD Athlon64 in poleg standardnih stvari poseduje še nekaj bonbončkov kot so naprimer Gigabitni LAN, SATA RAID in seveda tehnologijo μGuru za nadzorovanje in navijanje sistema direktno iz operacijskega sistema.

Največja zanimivost na plošči pa je zagotovo serijsko hlajenje MOSfetov in kondenzatorjev s tehnologijo OTES (poznamo jo že iz ABIT-ovih grafičnih kartic), kar da osnovni plošči še nekaj več prostora za navijanje. Ploščo so ocenili z oceno 4.5 od 5. Obvezno branje!

0 komentarjev

VIA v februarju pozitivno

X-Bit Labs -

Poslovni rezultati za pretekli mesec, ki jih je objavila tajvanska VIA, kažejo, da je februarja poslovala zelo uspešno. Prihodki do prodaje so se napram januarju povečali za 31,6 odstotkov in so tako znašali 49 milijonov dolarjev. Čeprav je to še vedno za dobrih pet odstotkov manj kot februarja lani, je to dober rezultat, saj so prihodki že dolgo časa vsak mesec padali.

VIA ni uradno komentirala, kaj je zaslužno za takšno povečanje, na DigiTimes pa špekulirajo, da predvsem čipovje VIA PT880 za Pentiume 4. Še večji porast prodaje lahko VIA pričakuje ta mesec in aprila, ko bodo na tržišče prišli nabori PT890, K8T800 Pro in KT890. Več o tem.

0 komentarjev

KT880 je tu

X-Bit Labs -

Tajvanska VIA Technologies je včeraj uradno predstavila svoje novo čipovje, ki nosi ime KT880. Za kakšno impresivno novost ne gre, saj je KT800 čipovje za Athlone XP z dodanim dvokanalnim pomnilniškim krmilnikom, torej je neposredna konkurenca Force2 Ultra 400, ki pa je na trgu že leto dni.

O hitrosti še ni jasnih podatkov, v dobro pa lahko novincu štejemo, da so Serial ATA in podobne tehnologije že integrirane v sam čip. KT880 podpira Athlone XP z 200, 266, 333 in 400 MHz FSB, pomnilnik PC2100, PC2700 in PC3200. Pojavljajo se tudi govorice, da je to čipovje Viin zadnji izdelek na platformi Socket A. Več o tem.

4 komentarji

Abit AN7 v1.0, pokaži nam svojo moč!

Overclockers.com - Medtem, ko na sončni strani Alp večina ljubiteljev Abita in AMD-ja še vedno uporablja že skorajda legendarno matično ploščo Abit NF7-S, je dotični proizvajalec na tržišče poslal posodobljen izdelek. Abit AN7, kot jo je poimenoval, je zgrajena na temeljih NF7-S s polno močjo čipovja nForce 2 Ultra 400. Izdelek se po videzu skorajda ne razlikuje od predhodnika. Ena izmed zelo zanimivih razlik je postavitev priključka za napajanje, saj je obrnjen za 90 stopinj. Na Overclockers.com so preizkusili najnovejše čudo izpod rok Abitovih tehnikov in prišli do zelo zanimivih zaključkov. Klik!

9 komentarjev

RAMBUS še živi

X-Bit Labs - Čeprav že nekaj časa ni slišati skoraj ničesar o tem pregrešno dragem pomnilniku, se nekaj pa vendarle pripravlja. Tako lahko v novici na X-Bit Labs preberemo, da SiS pripravlja nova vezna čipovja, ki bodo uporabljala RAMBUS pomnilnik. Tako sta na poti dve čipovji, SiS R659FX in SiS R659TX. Namenjeni sta sistemom z Intelovim Pentiumom 4, podpirata 400/533/800 MHz vodilo, PCI Express x16, za pomnilnik pa skrbi štirikanalni RDRAM kontroler. FX je namenjen delu s PC 1333 RDRAMom, kar znese pomnilniško prepustnost 10,66 GB/s, TX verzija pa bo najbolje delovala s PC 1600 RDRAMom, kar pomeni zajetnih 12,80 GB/s prenosa.

Če pa bodo te ogromne pomnilniške prepustnosti karkoli pomagale, da bi se RAMBUS obdržal na trgu, bomo pa še videli - trenutno mu v konkurenci z vedno hitrejšim DDR RAMom ne kaže najbolje...

4 komentarji

Poceni RAID krmilniki

Slo-Tech - V zadnjem času je zaradi naraščajočih kapacitet diskov in hitrosti, nenazadnje pa tudi vedno večje kvarnosti, vedno bolj popularen RAID.

Veliko matičnih plošč ima tovrstne krmilnike že integrirane in ker velikokrat slišimo očitke, da takšne poceni variante niso vredne počenega groša, so si štiri takšne ne predrage krmilnike ogledali na X-Bit Labs. Testirali so VIA VT6410 (na ASUS P4P800), GigaRAID ITE IT8212F (na Gigabyte 8SQ800), Promise FastTrak TX2000 in Promise FastTrak 133Lite (na Albatron PX865Pro II) ter ugotovili, da vsi svoje delo opravljajo povsem dostojno. Klik!

2 komentarja

Se vam ugaša strežnik? Brez skrbi...

The Register - Kot poroča Register, je število Dellovih strežnikov PowerEdge 1650, ki so v obilici dima prenehali delovati, doseglo statistično signifikanco ali z drugimi besedami, to so opazili celo pri Dellu.

Stranke je pomiril Bruce Andersen, ki je v slogu enega od slovenskih mastodontov dejal, da ni razloga za paniko, saj se v primeru pregrevanja določenega dela matične plošče, ki je kriv za napako, računalnik sam ugasne. Dell je prizadetim strankam seveda ponudil brezplačno zamenjavo matične plošče, vseeno pa si z razlogo podjetje ni pridobilo privržencev.

Internet vam ne dela?

0 komentarjev

Plošče pripravljene na 64 bitov

Abitova plošča

Hardware Zone - AMD je že pred nekaj časa napovedal svojo najnovejšo serijo procesorjev - Athlone 64. Zaenkrat se procesorji še niso prijeli pri domačih uporabnikih, saj je cena previsoka, da bi si ga lahko privoščili vsi. A plošče so že priseple na trg in ponudba je že kar dobra, če upoštevamo, da sta na voljo dve čipovji - nForce 3 in K8T800. Na Hardware Zone so spisali res obsežen preskus, saj obsega kar 46 strani in 15 plošč različnih proizvajalcev.

4 komentarji

Nova Intelova čipovja

X-Bit Labs -

Na X-Bit Labs in AnandTech trdijo, da so končno uspeli izvedeti, kako se bosta Grantsdale in Alderwood uradno imenovala. Družina Grantsdale čipovij se bo imenovala i915, Alderwood pa i925x. V obeh družinah lahko pričakujemo več različnih verzij.

Intel i915P bo podpiral 533 in 800 MHz Quad Pumped Bus, procesorje z LGA775 podnožjem, dvokanalni DDR-II ter PCI Express x16. Intel i915G bo vsem naštetim dobrotam dodal še grafično jedro Intel Extreme Graphics 3, medtem ko bo Intel i915GV brez podpore za PCI Express x16. Intel i915GL bo najšibkejša različica, namenjena bodočim Celeronom, tako da boste zaman iskali grafični čip, podporo dvokanalnemu pomnilniku in 800 MHz FSB.

Natančno katere različice Alderwooda, ki se bo imenoval i925X, bodo dostopne, še ni znano, je pa že jasno, da bo najverjetneje podoben i915P, le da bo imel tudi podporo Performance Accelerating Technology (PAT). Intel še ni komentiral navedb. Več o tem.

9 komentarjev

VIA, izpovej se nam!

X-Bit Labs - VIA, podjetje, ki je bilo pred izidom nForce 2 sinonim za najboljša čipovja za AMD-jeve procesorje, se zadnje čase nahaja v nemajhnih težavah. Razlog: nikakor jim ne uspe izdelati čipovja, ki bi ustrezalo njihovim idealom in bi bilo seveda hitrejše od nVidiinega nForca 2.

Tokrat je X-Bit Labs spregovoril s predstavniki tega podjetja o njihovih načrtih. Pogovorili so se tako o Intelu kot tudi o AMD-ju, njihovih procesorjih, niso pa pozabili niti na pomnilnik in ostale zelo zanimive stvari. Klik!

39 komentarjev

Sisovo čipovje za Athlone 64

X-Bit Labs - Če ste bili doslej lastniki novih Athlonov 64 obsojeni na Viina in nVidiina čipovja, je tu za vas zanimiva novica, da se jima je pridružilo še tretje podjetje, ki je izdelalo svoj vezni nabor za te procesorje. SiS ga je poimenoval 775. Prvi so na njem osnovali matično ploščo Elitovci. ECS-755 nam tako ponuja AGP 8x, ATA133, SATA150, RAID, 100 megabitni Ethernet, šestkanalni AC '97 zvok, USB 2.0 in podporo PC3200 DDR pomnilniku. Cena? Osemdeset dolarjev za kos. Več o tem.

14 komentarjev

VIA v prihodnjem letu

X-Bit Labs -

Tajvanska VIA je pripravljena na prihodnje leto, v katerem si bo poskušala povrniti največji tržni delež na področju čipovij. To pot so razkrili, katera čipovja lahko v bližnji prihodnosti pričakujemo.

PT890 bo odgovor na Intelova Grantsdale-P in Alderwood. Podpiral bo 400, 533 in 800 MHz-FSB, dvokanalni DDR ali DDR-II ter podporo ECC in PCI Express x16. Začetek masovne proizvodnje je napovedan za prihodnji mesec.

PM890 bo tekmoval z Grantsdale-G, imel pa bo enake specifikacije kot PT890, le da imel še integrirano grafično jedro UniChrome 3 Graphics, združljivo DirectX 9. Dobavljiv bo kasneje kot PT890.

K8T890 in K8M890 (prvi brez grafike, drugi z integrirano) bosta namenjena Athlonom 64. Podpirala bosta gigaherčno vodilo HyperTransport, Ultra V-Link za povezavo z VT8237 ali VT8239 in PCI Express x16.

Več o tem.

7 komentarjev

WiFi v vsak čip

Slashdot - O Intelovih naborih za prenosnike Centrino smo že pisali. Ena od njihovih dobrih lastnosti je tudi vgrajen WiFi, ki je del nabora čipovja. Sedaj se nam očitno nekaj podobnega obeta na področju namiznih računalnikov. Tako so pri Intelu sedaj predstavili svojo vizijo uvajanja WiFi v vsak dom. Del čipovja Grantsdale bo tudi WiFi čip. Da pa ne bo vse tako lepo, kot se sliši, omenimo še, da je to samo čip brez radijskega oddajnika. Slednjega bodo uporabniki morali še vedno dokupiti kot dodatno razširitveno kartico. Kupcem bo nabor na voljo enkrat v prvi polovici naslednjega leta.

Proizvajalci obstoječe opreme se sicer pritožujejo, da jim bo Intel s to potezo odvzel dobršen del trga, a po drugi strani priznavajo, da bo ta poteza pocenila uvajanje WiFi v domove in tudi poenostavila celoten proces.

Še bolj zanimiva pa je Intelova napoved, da nameravajo s časom vgraditi WiFi čip v njihove procesorje...

22 komentarjev

Novičke

Digital Daily - Intelova čipovja Springdale in Canterwood za Pentiume 4 so se pojavila v številnih inkarnacijah in s to številko so narasle tudi količine različnih matičnih plošč in lahko verjamem, da se ljudje pri nakupu težko odločijo. Na Digital Daily so stestirali 13 čudes najbolj znanih proizvajalcev matičnih plošč, temelječih na čipovjih 865PE/875P/865P/865G. Abit, Asus, Epox, Gigabyte, MSI, Soltek ter DFI so bili podvrženi Sandri, PCMarku, Quaki 3, Serious Samu ter 3DMarku2001. Morda se bo zdela bera testov malce premajhna in predvsem malce "zastarela", a za osnovno predstavo, bi morlo biti dovolj. 13x klik!

1 komentar

Tyanova nova plošča za štiri Opterone

AMD Power

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Tyan je včeraj predstavil svoje nove večprocesorske plošče, namenjene AMD-jevemu Opteronu.

Tako bo na prvi Tyanovi plošči za štiri Opterone prostora še za do 20 GB RAMa, dve 64 bitni/66 MHz PCI - x, dve 64bitni/133MHz PCI - x ter ena navadna PCI reža, za grafiko skrbi integrirana ATI Rage XL grafična kartica, za diskovje pa bodo skrbeli dvokanalni ATA krmilnik, štirje Serial ATA porti z možnostjo RAIDa ter dvokanalni Ultra320 SCSI kontroler, za povezavo v svet pa je dodana še gigabitna mrežna kartica.

Kot lahko vidite s spodnje slike, je stvar videti že narejena za proizvodnjo, kar nam da slutiti, da se bo kmalu znašla na prodajnih policah. Tako bo na voljo še ena osnova za zelo močan strežnik ter voda...

5 komentarjev

ATI bo izdelal čipovje za Athlone 64

The Register - ATI-jev predsednik Dave Orton je potrdil, da bo ATI izdelal čipovje, ki bo podpiralo nove Athlon 64 (K8 procesorje). Čipovja ne bomo videli še vsaj pol leta, bodo pa pripravili tudi prenosniško različico. Zakaj bo ATI čakal tako dolgo, uradno ni znano, pojavljajo pa se govorice, da čakajo na pojavo PCI Express vodil, ki jih bomo ugledali v drugi polovici prihodnjega leta. Več o tem.

1 komentar

ForceWare je tu

Nvidia - Danes je nVidia med ljudi izvrgla združene "gonilnike" ForceWare za svoja čipovja, oziroma bolje rečeno navijalsko orodje za matične plošče z njihovimi čipovji. Vsi tisti, ki imate enega izmed naslednjih naštetih čipovij (nForce2 Ultra 400, nForce2 400, nForce3 Pro 150 ter nForce3 150) in je v vas vsaj malo navijalca oziroma "tweakerja" si ta 5 MB velik paket po hitrem postopku " dolpotegnite". Kaj boste lahko počeli? Veliko nastavitev iz BIOSa je prenešenih direktno v Windows okolje in ponovni zagon ni potreben, opazujte temperature in podobno. Dolpoteg!

Za novico se zahvaljujem članu moi.

27 komentarjev

Prvi "barebone" sistem z Athlonom64

X-Bit Labs - Shuttle je prvi predstavil "golokostni™" sistem z Athlonom64 in nForce 3 matično ploščo. Zanimive so specifikacije tega malčka, ki vase sprejme vse socket754 Athlon 64 procesorje na matično ploščo nForce 3 150 in do 2 GB DDR pomnilnika v dve DIMM reži.

Razširitvene možnosti zagotavljata en PCI in AGP 8x. Na samo plato so pricinjeni še 6-kanalni AC97 Realtek ALC 650 s SPIDF izhodom in vhodom (zvočna kartica, da ne bo pomote), OgnjenaŽica, Realtekova 10/100 mrežna kartica ter USB 2.0. Tu je še mesto za en 3,5" diskovni pogon in en optični pogon standardnih velikosti. 240 W bi moralo vse skupaj dobro napajati, če pa bo to slušajno...

5 komentarjev

nForce 3 ... Go!

X-Bit Labs - nVidia seveda ne more zapostavljati tako pomembnega dela trga kot so matične plošče za prenosnike. Na izid Transmetinega Efficeona so se odzvali s prvo matično ploščo, ki ga bo sprejela v svoj objem - nForce3 Go 120. 120-ka je poenostavljena in izboljšana 150-ka (za Athlon 64) in ima še bolj razvito varčevanje z električno energijo s tem da varira z napetostmi - PowerMizer - in še LongRun, ki ohranja baterijo vedno svežo in polno življenja.

Kljub energijski varčnosti pa bo naphana s številnimi obveznimi elementi: AGP 4x, 10/100Mb/s ethernetom s StreamThru tehnologijo, ATA-33/66/100/133, do šest podprtimi USB 2.0 porti, PCI-jem in seveda 6-kanalno AC'97 zvočno kartico s S/PDIF izhodom. Detajli!

0 komentarjev

Primerjava platform za AMD64

vir: GamePC
GamePC - Testi AMD64 zadnje časa padajo, kot snežinke v zimskem viharju. Ker pa brez dobrega čipovja ne bi procesor nikoli tako dobro deloval so se na GamePC odločili, da preizkusijo tri za AMD64 primerna čipovja. Pobliže so si ogledali nVidiin nForce 3 Pro, Viin K8T800 ter AMD-jevo serijo 8000. Predstavnik VIE je bila Asusova plošča K8V, nVidiino poslanstvo pa je predstavila Gigabyte-ova plošča K8N Pro 150. Test je obsegal šest procesorsko požrešnih programov in štiri igre. Po opravljenih testih so ugotovili, da je VIINO čipovje odlično, saj je hitro in ima kar nekaj stvari, ki bodo marsikomu prišle prav. Klik!

4 komentarji

Computex se je pričel

X-Bit Labs - Po tem, ko so zaradi SARS-a letošnji Computex, tradiconalni računalniški sejem, ki vsako leto v Taipei privabi množice ljudi, prestavili, se je ta s petmesečno zamudo le pričel. Na letošnjem Computexu bodo kot vsakokrat predstavili mnoge nove izdelke, ki jih v naši Kokoški sicer še nekaj časa ne bomo videli, največ pozornosti pa gre tokrat Athlonom 64, Prescottom in prenosnikom s Centrino procesorji. Omeniti velja še nove matične plošče, opremo za brezžične komunikacije in novo programsko opremo. Več o tem.

1 komentar

Asus P4C800-E

AnandTech - Asus P4C800, ena prvih matičnih plošč, osnovana okoli Canterwood čipovja, je dobila naslednico -- P4C800-E. Izdelek se od predhodnika ne razlikuje veliko, tako je recimo southbridge že vedno ICH5R. AGP vodilo lahko prenese največjo voltažo ekvivalentno 1,8V, procesor pa bo lahko tiktakal v navezi z največ 1,95V.

Severni most tako podpira največ 400 MHz FSB, v dviganju frekvence po 1 MHz. Na Anand Techu so preizkusili omenjeno matično ploščo in o njej spisali zanimiv članek. Klik!

6 komentarjev

nForce 3 še ni v masovni proizvodnji

NTFS.org - Čeprav je svetovni proizvajalec osnovnih plošč ASUS že najavil nForce 3 osnovne plošče, obstajajo "govorice", ki trdijo, da še to čipovje ni tako popolno oziroma takšno, kot je nVidia hotela. Imelo naj bi nekaj hroščev, ki pa jih bodo kar se da hitro odpravili.

Tako je sedaj menda možno dobiti samo testne primerke plošč z nForce3 čipovjem. Čakamo dan, ko bo nForce3 uzrl luč sveta, seveda v novi podobi, in konkuriral že najavljenemu K8T800 čipovju, ki ga je predstavila VIA. Še povezava do originalne novice.

0 komentarjev

Intel bo podpiral navijanje

The inquirer - Kaže, da je Intel po dolgem času prišel do ugotovitve, da navijanje ne prinaša ničesar slabega. Sodeč po tej strani, so se projekta lotili dokaj resno, saj naj bi v kratkem izdali program, ki bo omogočal navijanje in spreminjanje parametrov Intelovih matičnih plošč kar iz Windows okolja. Več o tem tukaj.

Poteza niti ni tako presenetljiva, saj se podobnega principa poslužuje vse več proizvajalcev strojne opreme, predvsem grafičnih kartic. In konec koncev, če boste procesor zaradi navijanja uničili sami, plošče verjetno ne boste menjavali. Kdo pa s tem pridobi, posebej če uporabniki ne bodo prebrali drobnega tiska, pa je seveda jasno.

Hvala TribesMan-u, ki nas je opozoril na novico.

15 komentarjev

Predogled VIA K8T800 čipovja

Tweak Town - Na Tweak Townu so tokrat pod drobnogled vzeli najnovejšege Viino čipovje, imenovano tudi K8T800. Narejeno je za novo generacijo procesorjev z arhitekturo K8, torej za AMD-je. Novost, namreč K8T800, podpira večino naprednih funkcij, kar jo na papirju naredi konkurenčno ostalim izdelkom. Že same specifikacije bodo na marsikoga naredile velik vtis, da ne govorimo o hitrosti ...[:)] Več pa si lahko preberete tukaj.

1 komentar

Intel potihoma splavil novo čipovje

i848P

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - V naših novicah ste že lahko zasledili novico, da je Intel napovedal izid enokanalnega Springdale čipovja, i848P poimenovanega. Vseboval bo vse funkcije Springdale čipovja (podpora DDR 400, AGP 8X, Serial-ATA, Hyper-Threading), le da bo do pomnilnika dostopal po enem samem kanalu.

Intel je torej vsaj za polovico prirezal krila svojemu čipovju. Verjetno se sprašujete zakaj. Razlog za to je želja po osvojitvi nižjega cenovnega razreda. Več o tem.

0 komentarjev

Za vse potrebne -- Opterona kakopak :)

vir: GamePC
GamePC - Opteron se vse bolj širi na police računalniških trgovin. Ker pa procesor sam ne bi nikoli deloval brez ustrezne matične plošče, je Asus izdelal eno prvih matičnih plošč za to AMDjevo čudo, osnovano na arhitekturi K8. Ta proizvajalec matičnih plošč se je izognil AMDjevemu naboru 8000 in se je raje pridružil proizvajalcem, ki so izdali izdelke, osnovane na naboru nForce3 PRO. V sodelovanju z nVidio je nastalo čudo, imenovano Asus SK8N.

Izdelek se lahko pohvali s podporo dvokanalnemu dostopu do pomnilnika hitrosti 333 MHz, AGP 8X, Hyper Transportom in ostalimi naprednimi funkcijami. Na GamePC so ploščo poslali skozi vsa mučenja in rezultate prikazali kot zelo zanimive. V testno posteljico so posadili trenutno najpočasnejšega Opterona,...

19 komentarjev

Abit IC7-MAX3 - revolucija ali nateg?

Abit IC7-MAX3

vir: ABIT
več strani - Po napornem popoldnevu, ki sem ga žrtvoval za moj prihodnji članek, sem se malce zdolgočaseno podal na Slashdot in tam odkril kar zanimivo novico o Abitovi nedavno predstavljeni matični plošči IC7-MAX3, ki jo Abitova stran, posvečena temu izdelku, omenja kot najboljšo stvar odkar obstaja singingbrdklok™ [:D]. Plošča na prvi pogled izgleda dokaj impresivno in poleg lepega dizajna, ki bo gotovo pritegnil pozornost marsikaterega računalniškega navdušenca, ki mu ni vseeno, kakšen kos tiskanega vezja leži v njegovem ohišju, in spodobnih dodatkov, kot se za MAX serijo spodobi (firewire, USB 2.0, AGP 8x Pro, gigabit ethernet, SerialATA, ...), posebno izstopata dve Abitovi tehnologiji - OTES in Secure IDE.

Tehnologija OTES je že stara znanka iz Abitovih grafičnih kartic,...

8 komentarjev

Enokanalni Springdale

več strani -

Intel je nedavno izdal svoji čipovji za nove Prescotte, imenovani Springdale in Canterwood, ki sta si zelo podobni in nam nudita večino dobrot, ki so si jih Intelovi inženirji lahko zamislili -- dvokanalni dostop do pomnilnika, 800 MHz-FSB; Canterwood tudi zloglasni PAT.

The Register nas sedaj obvešča, da bo Intel storil tudi korak nazaj in predvidoma prihodnji mesec začel odpošiljati še "oskubljeni" Springdale. Glavni razlog bo kakopak cena, ki bo za odtenek nižja (28 ali 29 dolarjev na primerek) od cene i865PE čipovja. Tajvanski izdelovalci matičnih plošč vedo povedati še, da rahitični bratec i848P ne bo v ničemer zaostajal za Springdaleom, razen da ne bo podpiral dvokanalnega dostopa do pomnilnika. The Register, DigiTimes.

0 komentarjev

Test dveh Dual-Opteron plošč

Amdmb.com - AmdMB je pod drobnogled vzel dve osnovni plošči, na katere lahko navesimo dva AMDjeva 64-bitna Opterona -- Tyan Thunder K8S in MSI K8D Master. Plošči (kot lahko sklepate po novici spodaj) nista namenjeni končnim uporabnikom, marveč ciljata na trg strežniških sistemov. Na Tyanovo ploščo lahko poleg obeh procesorjev damo še 12 GB DDR pomnilnika, v PCI-X reže pa lahko zadegate kartice, ki potrebujejo malo več prenosa od navadnega vodila PCI. Poleg SATA RAID krmilnika na plošči najdemo še dvokanalni Ultra-320 SCSI kontroler, ki se s sistemom sporazumeva preko PCI-X. Ne manjkata tudi dve gigabitni mrežni kartici. Tudi MSIjeva plošča ne odstopa po specifikacijah, le da na njej ne boste našli krmilnika SCSI.

Test je bil zamišljen v redu, a izveden malo površno, saj lahko na grafih primerjamo le oba sistema medsebojno. Primerjavo s konkurenčnim dvoprocesorskim Itanium sistemom boste iskali zaman. Sistema so AMDMBjevci popeljali čez kopico testov, na koncu pa potegnili zaključek, do...

0 komentarjev

Abit izdal ploščo IC7-MAX3

Digit Life - Abit, dobro poznani proizvajalec matičnih plošč, je na trg poslal njihov trenutno njihov najboljši izdelek, ki so ga zmožni izdelati -- IC7-MAX3. Matična plošča je namenjena Intelovim "novim" Pentium 4 procesorjem z zunanjo frekvenco 800 MHz. Zgrajena je okoli Springdalovega hitrejšega brata Canterwood vezja. Na plošči najdemo že dobrote, kot so podpora pomnilniku DDR400, 800 MHz-FSB in podporo do 4 GB sistemskega pomnilnika; posebej zanimivo pa bo videti Abitovo domislico GigaSystem Overclock. Ostale informacije in specifikacije pa si lahko ogledate tukaj.

15 komentarjev

"Na PAT spominjajoča tehnologija" nič več?

X-Bit Labs - Intel čedalje bolj viha nos nad poplavo "na PAT spominjajočih tehnologij," ki jih vključujejo različni proizvajalci v svoje plošče z i865 naborom. Ako ste morebiti preživeli počitnice v kakšnem zakotju, naj omenim, da ima Springdale vgrajene, a onemogočene določene mehanizme, ki pohitirjo dostop do pomnilnika, visokoleteče poimenovane PAT. Čemu, porečete. Iz preprostega razloga, da bi se bolje prodajal njegov močnejši bratec Canterwood. In kaj potem storijo zli proizvajalci matičnih plošč? Packi nemarni ubogemu Intelu prekrižajo načrte s tem, ko PAT hinavsko vklopijo tudi v Pomladnih dolih. Resda pod drugim imenom, saj se sme PAT uporabljati le v povezavi z i875, jalova uteha, mar ne? Skrajni čas torej, da bošček udari po mizi in naredi konec tej travestiji. Po poročanju X-Bit Labs je z novo revizijo i865P in PE storil prav to. Na srečo pa tudi skozi te nevihtne oblake pronica žarek sončne svetlobe. Šlo naj bi namreč za modifikacijo zasnove same, zato up na obraten postopek ni...

3 komentarji

Tožba proti Intelu za 43 milijonov

The inquirer - Malezijski proizvajalec matičnih plošč je vložil tožbo proti Intelu, v kateri zahteva prek 43 milijonov dolarjev, sklicujoč se na Intelovo prekršenje in neupoštevanje pogodbe, ki so jo bili sklenili poprej. Unico skupaj s podružnicami trdi, da ni utrpel zgolj škode v vrednosti tožbe, temveč so bili prisiljeni zaradi Intelovega ravnanja, ko so bojda neupravičeno preselili glavno proizvodnje na Kitajsko, celo zapreti nekaj tovarn, zato zahtevajo povračilo. Intel obtožb še ni komentiral. Klik!

5 komentarjev

Prva plošča za Opterone in Athlone 64

več strani -

Intel nam jo navadno zagode, ko fizično identičnih procesorjev ne moremo posaditi na enake plošče, saj novi procesorji pač, vsaj marketinško, zahtevajo nova čipovja z novimi ploščami. Pri AMD-ju so stvari obratne, saj smo prisiljeni preiti na nove plošče bolj poredkoma.

Še en ekstrem pa so opazili na AmdBoard, kjer poročajo, da so zapazili poseben tip MSI-jeve plošče, ki podpira tako Opterone kot Athlone 64. Čeprav Opteroni uporabljajo Socket 940, Athloni 64 pa Socket 754, za MSI to očitno ni bila ovira, saj bo K8D Master2 FAR podpirala oboje. Jasno je že, da plošča uporablja K8T800 (znano tudi kot K8T400M) čipovje z VT8237-južnim mostom, ni pa še znano, ali bo za uporabo Athlonov 64 potreben kakšen adapter, ali pa bo AMD celó pričel izdelovati Athlone 64 za Socket 940. Klik, klik!

1 komentar

Strežniški nabori

vir: Hexus
Hexus - Na HEXUS.net so spisali kratko predstavitev naborov za delovne postaje in manjše strežnike. Ako zehajoč odkimavate, češ še en obračun med i860 in 760MPX, vas moram razveseliti a ob enem okarati, kajti čas vas je temeljito povozil. Dandanes imamo na voljo pleado dobrot kot je DDR, dvokanalen pomnilnik in Hyper-Threading, čemu jih ne bi izkoristili? Beseda tako teče o najnovejših stvaritvah Intela in ServerWorksa za Xeone, nekaj prostora pa si je izboril tudi AMD s svojim Opteronom. Če vas vsaj malo zanima, kako se godi tistim, pred katerih ohišji še zamrzovalne skrinje bežijo v iskanju čim temnejše špranje, si članek le...

0 komentarjev

Prescott platke avgusta

X-Bit Labs - Intel se spet igra. Novi procesor Prescott, ki bo videl luč dneva nekoč jeseni, bo najbrž potreboval posebne matične plošče. Čipovji i865PE in i875P namreč nista VRM10.0, FMB1.5 kompatibilni. Torej vse plošče, za katere ljudje sedaj plačujejo velike denarje ne bodo kompatibilne z novimi Prescotti.

Vendar, ali je to mogoče? Glede na to, da ASUS kljub tem govoricam še vedno trdi, da njihove i865PE plošče brez problema prebavijo Prescotta, vse skupaj zaenkrat še visi v zraku. Če ne drugače, bodo že avgusta predstavljene tudi plošče, ki bodo uradno podpirale te nove Intelove zverinice. X-bit labs in X-bit labs.

1 komentar

Prescott, Canterwood in Springdale

Overclockers.com - Pred kratkim so se po internetu razlezle črnoglede napovedi, češ, v aroganco odeti, Intel bo s Prescott ponovil packarijo, ki jo je storil z Willametti na socketu 423 in zanj zahteval nove matične plošče. Vsi novopečeni lastniki Pomladnih dolov pa v jok in na drevo.

Na srečo iz dreves prestrašeno gledajočih kupcev si niso vsi složni v tej napovedi. Namreč, ako malo pobrskamo po specifikacijah i875P (oziroma i865PE, saj sta si bolj ali manj enaka) vidimo, da v njih Intel dobrodušno predvideva podporo Prescotta, le par malenkosti nam je postoriti v tej smeri, začenši z novim standardom VRD 10.0 (nekoč znan pod imenom VRM) in končavši z vezjem za prepoznavo omenjenih procesorjev. To pa je tudi vse.

Kaj lahko se zgodi, da bo imela ta pravljica srečen konec, le proizvajalci matičnih plošč morajo poškilti v specifikacije in pogoltniti zgubo nekaj centov, ki jo te dopolnitve prinesejo, vsekakor Intel, enkrat za spremembo, ni zlohotnež. Kaj lahko se izkaže, da si je zlo tokrat...

5 komentarjev

VIA PT800

vir: HardOCP
HardOCP - [H]ard|OCPjevci so na test postavili novo Viino čipovje za Intel Pentium 4 procesorje - PT800. Vprašali so se ali se viin nabor lahko kosa z velikimi in ga tako postavili ob bok i875 Canterwoodu, ki je kraljeval na ASUS P4C800. Kot že samo ime pove, PT800 podpira 800 MHz vodilo, HT, do 3 GB 400 MHz pomnilnika, vse diskovne povezave (SATA, SATAlite(tm), PATA, RAID polja) in podobno "navlako".

Večji problem tega čipovja, oziroma plošče ob katerem je zgrajena, pa je manjko dvokanalnega DDR podatkovnega sistema. Ali lahko plošča z enokanalnim DDR-om konkurira intelovemu prvaku? To so se vprašali in ugotovili, da je zadeva po hitrosti zelo primerljiva z i875, le pri testih pomnilniške prepustnosti malce poklekne.

DSmidgy, ki je prav tako napisal novico pravi: "Samo glede na njihov prejšnji test nForce2...

3 komentarji

Še več podatkov o Tejasu

Land grid array (LGA)

vir: Hexus
več strani - O procesorju Tejas je znanega iz dneva v dan več. Slike tega čuda so na svetovnem spletu prisotne že kar nekaj dni, danes pa sem zasledil še slike Tejasovega land grid array (LGA) podnožja in matične plošče, osnovane na naboru Grantsdale. Po poročanju te strani, bo podnožje LGA prišlo v veljavo v prvi četrtini prihodnjega leta in bo, kot lahko vidite na spodnji sliki, uporabljalo zanimiv pritrdilni mehanizem. O lastnostih Garntsdala je bilo nekaj sicer že povedanega, vendar ne bo odveč, če še enkrat poudarim, da bo nabor podpiral do 4 GB DDR, ali DDR-II pomnilnika, 800 MHz FSB, v ICH6 SouthBridge pa bo vključena tudi podpora ATA in Serial ATA diskom, RAID-u, PCI Expressu in mogoče še...

2 komentarja

nForce II plošče

Tweak Town - nVidiino nForce II čipovje je postalo zelo priljubljeno pri lastnikih AMDjevih procesorjev, saj deluje hitreje kot Viini konkurenkčni izdelki in podpira dvokanalni pomnilnik, ki močno pohitri delovanje računalnika. Ker pa na trgu mrgoli različnih plošč so na Tweak Townu pod drobnogled vzeli 8 plošč, ki temeljijo na prej omenjenem čipovju. Pri navijanju je zmagala Epoxova plošča, medtem ko je bila nasplošno najboljša Gigabytova predstavnica, ki je pobrala tudi nagrado uredništva.

4 komentarji

Kako spraviti računalnik v Millennium Falcona?

The Register - Kot lahko preberete na tej strani, ne ravno brez težav, toda z malce truda tudi to ne bo več problem. Tip, ki se je odločil, da v Falcona zbaše računalnik, je modelček nabavil na eBayu, vanj pa spravil matično ploščo z 800 MHz procesorjem VIA C3, 7 GB disk za prenosnike ter nekaj ostale periferije, kot so priključki PS/2, USB in podobno. Poseg je podrobno poslikan in opisan, zato kar veselo na branje [:)].

7 komentarjev

VIA izdala 8237 South Bridge

več strani - VIA je končno izdala svoj 8237 South Bridge, ki vsebuje tako Serial ATA, kot tudi RAID krmilnik. Da pa bo prehod na Serial ATA manj boleč, so inženirji v čip vgradili tudi ATA krmilnik, ki bo poskrbel za "stare" diske. V čip je vključena tudi podpora USB 2.0, 10/100 Mbps hitremu ethernetu in šestkanalnemu zvoku. Manjkala ne bo niti hitra povezava Ultra V-Link med severnim in južnim mostom, ki bo sedaj zmogla na sekundo prenesti kar 1066 MB različnih podatkov.

0 komentarjev

Kako so matične plošče izdelane?

MB Review - Verjetno se vsak začetnik na področju računalništva kdaj pa kdaj vpraša, kako sploh izgleda osnovna plošča in čemu služi, preden se poglobi v to področje. Morda tudi mojstrom na tem področju ni do potamkosti jasno, kako izgleda izdelava in razvoj. Zato so na MB review spisali zanimiv članek o tem. Opisano je, kako poteka izdelava, kaj naredijo, ko pride do težav, in tako dalje. Za vse, ki vas to zanima, je branje priporočeno.

6 komentarjev

Prva KT600 plošča: Epox 8KRA2+

Epox 8KRA2+

vir: AnandTech
AnandTech - Poročali smo že o najavi prve KT600 plošče s strani Epoxa. To novo čipovje naj bi bilo predvsem odgovor na nVidiinega aduta nForce 2, ki ponuja fantastično hitrost in zmožnosti navijanja. Tokrat pa so si na Anand Tech pobliže ogledali povsem novo ploščo iz Epoxa, ki sliši na ime 8KRA2+.

Plošča ima podobne karakteristike kot nVidiin nForce 2. To pomeni, da je tukaj predvsem zelo pomembna kakovost izdelave in predvsem hitrost nabora. Na prvem testu -- navijanje -- se je plošča obnesla razmeroma dobro. Na njej je namreč deloval Athlon XP 2500+, katerega je hladil Volcano 7+ stabilno pri 215 MHz FSB. Pri nadaljnjih testih pa je plošča prej kot ne razočarala, saj preprosto ne prehiti plošče...

3 komentarji

Plošče na nForce 3 Pro 150 že v masovni proizvodnji

X-Bit Labs - Nvidia je najavila, da so plošče, ki bodo bazirale na njihovem najnovejšem in sploh prvem procesorskem naboru za profesionalno uporabo (beri: delovne postaje, ...) že v masovni proizvodnji.

Nabor nForce3 Pro 150 je narejen v 0.15 mikronski tehnologiji in podpira Hyper-Transport, 8x AGP, 3 ATA-33/66/100/133 kanale s podporo RAID, USB 2.0 in še marsikaj. Prva matična plošča, ki bo osnovana okrog najnovejšega Nvidiinega nabora za Opterone, bo Asusova SK8N, ki bo poleg standardne opreme podpirala tudi do 8 GB PC1600, PC2100 ali PC2700 DDR SDRAM pomnilnika, omogočala priklop diskov Serial ATA in bila pripravljena na navijanje Opteronov.

To leto se lahko nadejamo še enega Nvidiinega nabora - nForce3 Pro 250, ki bo poleg tistega, kar ponuja nForce 3 Pro 150, nudil 4 priključke Serial ATA in gigabitni ethernet.

1 komentar

Epox najavil ploščo z VIA KT600

vir: Epox
Epox - Epox, eden vodilnih proizvajalcev matičnih plošč, je najavil nov izdelek na tem področju -- ploščo s čipovjem VIA KT 600. Noviteta iz Epoxa izgleda na papirju zelo zmogljiva. Delovanje na zunanji frekvenci 400 MHz, podpora pomnilniku DDR 400 ter AGP 8X so le nekatere značilnosti te zelo opevane "zverine". Tu lahko omenimo še danes zelo vsakdanje dodatke k vsaki moderni plošči, kot so USB 2.0, FireWire, Serial-ATA, omrežna kartica,...

8 komentarjev

Test matičnih plošč na i865PE

Najboljša navijalka

vir: VR - Zone
VR - Zone - Na VR-Zone so opravili temeljit preizkus matičnih plošč osnovanih na Intelovem 865PE čipovju, poznanim pod imenom Springdale. Pobliže so si ogledali Abitovo IS7-G, Albatronovo PX865PE Pro II, AOpenovo AX4SPE Max, ASUSovo P4P800 Deluxe, EPoXovo 4PDA2+ in MSIjevo 865PE Neo2. Vse naštete plošče so imele vklopljeno funkcijo PAT, s katero se lahko pohvalijo predvsem plošče, osnovane na Canterwoodovem (i875) vezju. Na koncu so se odločili, da največ ponujata Asusova in Abitova plošča, za ploščo z največjim navijalskim potencialom pa so izbrali Epoxovo 4PDA2+. Test je zanimiv, zato hitro na branje.


1 komentar

"Game Accelerator" v novem Abitovem biosu

Viper's Lair - Abit je pred kratkim izdal novo inačico svojega BIOS-a za ploščo IC7. Vanj so vgradili zelo zanimivo novo funkcijo, ki so jo poimenovali Game Accelerator. Kaj pravzaprav to je? Pospeševalnik iger™ nastavitve vašega pomnilnika prilagodi, tako da dela kar najhitreje. Verjetno si veliko uporabnikov želi poganjati procesor in pomnilnik v razmerju 1:1 in se hvaliti z agresivnimi "tajmingi". Prav take stvari vam omogoči najnovejši Abitov bios, katere funkcijo Game Accelerator lahko poganjate pri več različnih nastavitvah, ki so izvirno poimenovane "Turbo", "Street racer" in "F1". Klik!

0 komentarjev

SiS uradno predstavil 655FX

Digit Life - Tajvanski SiS je danes uradno predstavil svoje novo čipovje -- SiS655FX. Namenjeno je Pentium4 procesorjem, po zmogljivostih in ceni pa se uvršča v zgornji del srednjega razreda. Novosti, ki jih prinaša, so podpora dvokanalnemu DDR400, HyperThreadingu, 800 MHz-FSB, SATA, RAID in nov južni most SiS964 s prepustnostjo 6,4 Gb/s. Masovna proizvodnja se bo pričela prihodnji mesec, plošče lahko pričakujemo septembra. Novica.

0 komentarjev

KT600 na poti k izdelovalcem plošč

X-Bit Labs - Poročali smo že (glej povezane novice) o novem Viinem čipovju, nasledniku KT400A, KT600. VIA je dotično čipovje napovedovala že dlje časa, nekaj dni nazaj pa so se na spletu pojavili prvi testi inženirskih primerkov matičnih plošč, osnovanih na njem. Včeraj je VIA uradno objavila, da je čipovje na voljo in da ga je začela masovno pošiljati partnerjem pri izdelovanju osnovnih plošč. Novosti ni mnogo, predvsem nov južni most, podpora 400 MHz-FSB in večje število USB-vhodov, o ceni pa podatkov še ni. Izvirna novica.

9 komentarjev

Testi na X-Bit Labs

X-Bit Labs - Te dni, ko je vročina povsem neznosna, so na X-Bit Labs izvedli nekaj testov računalniških komponent in spisali zanimiv članek. Seveda zadnje čase na področju procesorjev in matičnih plošč teče največ besed okrog Intela ter njihovega čipovja i875P oziroma i865PE, ki so ju tudi stestirali. Za več informacij pa vam podajam povezave do testov.

0 komentarjev

nForce 2 plošče

AMD Zone - Trenutno najbolj popularno čipovje za AMD procesorje je zagotovo nForce 2, ki je prisotno že kar nekaj časa. Na trgu je kar nekaj odličnih primerkov te tehnologije, če pa vas zanima kako se je obneslo 5 najbolj popularnih odklikajte na AMD Zone, kjer so spisali test na kar 14 straneh. Prišli pa so do podobnega zaključka kot vsi ostali, Epox 8rda+ najboljša za navijanje, ABIT NF7 pa nasploh ena izmed boljših plošč.

7 komentarjev