» »

Gigabyte s suhimi kondenzatorji

Gigabyte s suhimi kondenzatorji

Extremetech - Ta teden je Gigabyte izdal matične plošče serije 945, ki namesto klasičnih elektrolitskih kondenzatorjev uporabljajo suhe (all-solid capacitor), s čimer je ponudbo plošč s tovrstnimi kondenzatorji močno razširil. Doslej smo jih namreč srečali le veznem naboru serije 965, kjer so naleteli na zelo pozitiven sprejem.

Bistvena razlika je, da v suhih kondenzatorjih ni tekočega elektrolita, marveč zgolj trden organski polimer, kar ima blagodejne učinke na lastnosti. Tako je njihova življenjska doba šestkrat daljša od običajnih, so odpornejši na temperaturo, se bolje izkažejo pri delo z viskomi frekvencami in tokovi ter ne morejo eksplodirati. Več o tem.

22 komentarjev

BoLhCa ::

Madonca enih pozitivnih lastnosti:) Se že ve tudi za kako negativno mnenje oz. lastnost ?

kow ::

ena od neg. lastnosti je verjetno cena.

shadow7 ::

Solid capacitors also last longer with an average lifetime of 23 years compared to only three for electrolytic capacitors, according to Gigabyte.


3 leta?! Potemtakem so plošče, ki jih jaz uporabljam, ekstremi v dolgi življenjski dobi, ker so pretežno starejše od treh let?

No, res pa, da ne vem, če imam več kot eno Gigabytovo. >:D

Spc ::

Kak pa kaj kaže za 975 ?
 

Matako ::

Verjetno gre za 3 leta obratovanja... v službi smo imeli ene par matičnih plošč, ki jim je odpovedal kondenzator ali dva po sorazmerno kratkem času. Sistem sicer dela dalje, vendar nezanesljivo, ker uravnavanje toka ni več pravo. Stvar kar naenkrat zmrzne, se resetira ipd.
/\/\.K.

suntrace1 ::

Peesda, jest sem pa že nabavil 945 plato :( Bahh

driver_x ::

Kondenzatorji so lahko problem pri računalnikih, ki stalno obratujejo. Nekatere serije plošč so bile zelo slabe. Pred leti sem zato nehal kupovati Abitove, ker nam jih na firmi vse po vrsti spohalo. No, tudi Gigabyte ni imun pohanje kondenzatorjev. Na srečo se da take plošče popraviti, če se le elektrolit ni razlil po vezju in povzročil preveč škode.

Matrin ::

Ja a je zdaj kakšna slaba lastnost suhih kondenzatorjev, razen cene in mogoče velikosti (ali je tudi velikost že primerljiva?)?

Brane2 ::

Suhi kondiji so v bistvu ZELO napumpani multilayer keramični kondiji. Poleg dobrih bi se našla tudi kaka slaba lastnost.
Recimo cena ali pa relativno majhna kapacitivnost, zaradi katere morajo napajalniki delati na veliko višjih frekvencah, kar pomeni večje izgube v napajalniku.

No, LAHKO so večje izgube, veliko je najbrž odvisno od implementacije.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Izi ::

Jaz mislim, da ni nobene slabe lastnosti napram elektrolitskim.
So enostavno superiorni svojim predhodnikom.
Prenesejo precej višje temperature in imajo boljšo prevodnost, pri višjih frekvencah se obnašajo bolje, trajajo precej dlje in so enostavno bolj zanesljivi.
Za navijalce je pomembno, da sedaj kondenzatorja skoraj ne more raznesti, če boš preveč navijal svoj mlinček, kar se je včasih kar dosti dogajalo.
Obstajajo pa kolikor je meni znano že vsaj 15 let zato ne vem zakaj jih že prej niso začeli uporabljati.

Brane2 ::

Kaj obstaja ? Multilayerji ? Seveda, a kdaj si lahko dobil multilayer recimo 100 uF ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

Brane2 ::

Pa 100 uF je ogromno za tak kondi. Poglej si, katere kondije so z njimi zamenjali in vse ti bo jasno. Če 2000uF elektrolit zamenjaš z 50 uF multilajerjem, bo tudi frekvenca, s katero dela tvoj VRM svitcher morala iti ZELO gor.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Izi ::

OK, Brane 2 , hvala za razlago.

Še nekaj bi dodal.
Novica je malo zavajajoča. To, da je Gigabyte, začel uporabljati solid state kondenzatorje je res novo za njih.
Ampak neomenjeno dejstvo je, da vse boljše matične plošče iz lanskega leta že uporabljajo solid state kondenzatorje.
Recimo vse ABIT in ASUS plošče imajo že kar nekaj časa solid state kondenzatorje. Vsaj za zadnjih pol leta ne verjamem, da je kakšna matična iz višjega cenovnega razreda, ki ima še stare elektrolitske kondenzatorje.

Brane2 ::

No, resnici na ljubo, suhe kondije so imeli že prej, ko so bili še elektroliti... >:D
On the journey of life, I chose the psycho path.

PrimozR ::

Izi novica je o VSEH na matični plošči. Tudi navijalsko verjetno najbolj razširjena, mučena, itd. plata, P5B Deluxe, uporablja elektrolitske kondenzatorje. Tistih 8 v napajlnem vezju za CPU in en za RAM so pač solid, ostalo so običajni. Popolnoma ista zgodba je pri P5W DH, P5N32-E SLI pa ima že nekaj več Slid, še vedno pa jih je precej elektrolitskih. Striker Extreme pa mislim da je all solid. pravzaprav je Gigabyte začel s to linijo, a kaj ti pomaga all solid cap. design za napajnje USBjev? Okej, čez 2 leti se ne bodo napihnili. Ampak take plate v 90% ne preživijo dveh let.

EDIT: Itak pa, kaj ti pomagajo solid caps, če je pa design plate in BIOS totalno zanič...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PrimozR ()

gumby ::

>>>Jaz mislim, da ni nobene slabe lastnosti napram elektrolitskim.

res ne, razen ~1000x manjse kapacitivnosti pri enakih dimenzijah...
my brain hurts

PrimozR ::

No, skorajda samo da sem napisal post, pa je 'presenetil' tudi Asus. Na CES so namreč predstavil P5B Premium. Enaka kot P5B Deluxe, a ima all solid caps ter 512 MB Flash pomnilnika za Vista ReadyBoost (ZELO pohitri zagon sistema in delovanje, Flash pomnilnik namreč porabi kot dodaten RAM).

Brane2 ::

Čisto možno je, da sem tu kiksnil. Tu govorijo o "solid polimer" kondijih, ki so nekaj drugega kot klasični keramični multilayerji.

Pred časom, ko sem se oziral po platah, sem pri Asusu( ali Abitu ? :\ ) videl eno z gromozanskim napajlnikom in keramičnimi multilaerji namesto klasičnih elektrolitov.

Stvar je bila hudo nenavadna in možna samo zaradi nedavnih prebojev pri tehnologiji izdelave multilayerjev.

Tu gre, vsaj po slikah sodeč, za elektrolitom podobne kondije.

Se mi je malo čudno zdelo, da govorijo o "večji" trajnosti, ker so multilayerji praktično večni... :\
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Pyr0Beast ::

Hmm, stvar se še bolj greje, kot se je prej. Zaloga elektronov pa tudi ni dosti večja.


Za navijalce je pomembno, da sedaj kondenzatorja skoraj ne more raznesti, če boš preveč navijal svoj mlinček, kar se je včasih kar dosti dogajalo.
Dosti dogajalo? Kdaj, kje?
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Phoebus ::

Fantje, to so bučke in marketinške fore.
Meni še vedno lepo dela veliko aparatur ki imajo elektrolite (TV, 286, 386), pa so krepko starejši od "klasične" življenjske dobe.
Če so imeli nekvalitetne komponente to ne pomeni, da bo druga tehnologija rešila problem...bodo pa pokali ali pa kaj drugega ;)

Roadkill ::

Edina stvar, ki jo jaz lahko povem je, da so bile vse štriri plate, ki so ljudem okoli mene pocrkale zaradi napihnjenih kondenzatorjev od Gigabyta.
Zna bit, da je to zaradi tega, ker ima veliko folka lowend gigabyte matično, ampak jaz vem, da ne bom nikoli kupil matične od gigabyta. :)
Ü

RejZoR ::

Sam mam Gigabytovo plato in ji razen buga v chipsetu (ki ne dopušča 200MHz FSB overclocka, vsaj efektivnega ne) ne morem očitat ničesar. Navija se dobro, ima polno goodijev in kljub klasičnim kondijem še vedno šiba skoraj 24/7 že ene 3 leta.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vprašanje glede kondenzatorjev

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
406243 (3576) mirator
»

Se da kako popravit matično?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
344217 (3035) stock
»

Intel predstavil tretjo generacijo pogonov SSD

Oddelek: Novice / Diski
278484 (7271) MrStein
»

potopna pumpa se ne zažene

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
101907 (1706) Pyr0Beast
»

Gigabyte s suhimi kondenzatorji

Oddelek: Novice / Matične plošče
224032 (2531) RejZoR

Več podobnih tem