» »

Intel predstavil naslednika Atomov

Intel predstavil naslednika Atomov

AnandTech - čeprav bo celotna linija še vedno nosila ime Atom, na površju ostaja enako samo ime. Intel je namreč spremenil zasnovo procesorja in veznega čipovja, saj bosta nekdaj nalogo treh čipov po novem opravljala samo dva. Celotna platforma nosi kodno ime Pine Trail, nov procesor pa Pineview. Slednji je od trenutnih procesorjev Diamondville popolnoma drugačen, saj v istem čipu poleg jedra vsebuje še pomnilniški kontroler (verjetno enokanalni DDR3, Intel še ni izdal vseh podrobnosti) in grafični čip. Prek intelove DMI povezave (ki jo še vedno Intel uporablja za komunikacijo med severnim in južnim mostom že od predstavitve serije 900 veznih čipovij) se bo procesor/grafični čip/pomnilniški kontroler pogovarjal z južnim mostom (kodno ime Tiger Point), ki bo skrbel za PCIe reže, zvok, hrambo podatkov in komunikacijo z ostalo periferijo. Največji porabnik pri trenutni platformi je prav v 130 nm proizvodnem procesu izdelano čipovje, ki porabi veliko več energije od samega procesorja. Porabo bo integriran grafični čip zmanjšal, pomnilniški krmilnik pa bo poleg manjše porabe pripomogel tudi pri hitrosti celotnega sistema, saj je zasnova procesorjev Atom močno odvisna od latence pomnilnika. Stroške izdelave (in morda cene?) bo znižalo tudi enostavnejše, 4 plastno tiskano vezje, saj je zdaj v uporabi večinoma 6 plastno. Prve naprave, osnovane na platformi Pine Trail, Intel pričakuje že na junijskem sejmu Computex.

7 komentarjev

nekikr ::

Tole bo še kako uporabno...

Pyr0Beast ::

Errr, tole ne bo dobro.

Če bodo samo selil in združevali silicij brez kakršnihkoli optimizacij se bo trenuten atom (ki se zaradi majhne stične površine že greje kot sam satan in večino toplote preseva v PCB) grel še bolj. Prihranek je na kakšnih 2x100 nožicah kar ni tako malo, se pa pojavi še en problem, če bo integriran mem. kontroler potreboval svoje napajanje bo potrebno trenutno napajanje preseliti na prejšnje mesto čipseta kar pa spet pomeni še večje gretje na še manjši površini.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Monster ::

pyro :) ... verjetno so tem in še čem razmišljali tudi inžinerji pri intelu :) in verjetno tudi odkrili/izdelali kakšno rešitev ... Sploh če pogledaš sliko v originalnem članku na anandtechu boš videl da se procesor greje minimalno (če je to prava slika seveda) ... sicer pa počakajmo na končni izdelek
Ka zaboga...

McMallar ::

Največji porabnik pri trenutni platformi je prav v 130 nm proizvodnem procesu izdelano čipovje, ki porabi veliko veče energije od samega procesorja. Porabo bo inegriran grafični čip zmanjšal, pomnilniški krmilnik pa bo poleg manjše proabe pripomogel tudi pri hitrosti celotnega sistema, saj je zasnova procesorjev Atom močno odvisna od latence pomnilnika.

Kar nekaj typotov bi bilo potrebno popraviti
Why can't a programmer tell the difference between Halloween and Christmas?
Because OCT31 = DEC25

Pyr0Beast ::

Procesor se greje minimalno seveda da, vendar v nabitem netbooku ta minimalno že ni več tako malo. Sploh ob poraznih hladilnih rešitvah. Je + in je -, če bodo porabo spustili bo to vsekakor dobra rešitev, če bodo TDP cpu-ja dvignili iz 2W na 10W to nikakor ne bo dobro.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

tiborrr ::

IMC+Atom na enem pakiranju? Zelo kul!
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

squngy ::

če bodo TDP cpu-ja dvignili iz 2W na 10W to nikakor ne bo dobro.


Se veda je dobro, ampak le če zato npr. spustijo TDP chipseta iz 25W na 10W.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

PowerVR grafični čipi v novih Atomih?

Oddelek: Novice / Procesorji
215934 (5034) MrStein
»

ION 2 potrjen, Intel meni, da je predrag

Oddelek: Novice / Matične plošče
53829 (3385) PrimozR
»

nVidia prekinja razvoj veznih čipovij (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Matične plošče
567873 (6508) Dr_M
»

Hitrejši Atomi

Oddelek: Novice / Procesorji
173984 (2536) Wirko
»

Novosti ob obletnici Atoma

Oddelek: Novice / Procesorji
123372 (2152) Jst

Več podobnih tem