» »

Novice iz nVidie

Novice iz nVidie

bit-tech.net - Očitno se stvari z nVidiino platformo Ion premikajo na bolje, saj je po izidu miniITX plošč in nettopov zdaj na vrsto še mobilni del. Govorice pravijo, da bo junija na tajvanskem sejmu Computex moč videti več modelov netbookov osnovanih na platformi Ion, nič pa še ni znano o proizvajalcih in modelih. Po govorici sodeč naj bi bili vključeni tudi glavni proizvajalci prenosnikov (skoraj zagotovo bo med njimi Acer, sodeč po preteklih dogodkih), na trg pa naj bi prenosniki lahko prišli že v začetku julija.

Po težavah z licenami za Core i7 in i5 procesorje bo nVidia očitno ostala na suhem tudi pri AMDju. Od leta 2010 naprej naj bi bili AMDjevi Opteroni na voljo le z AMDjevimi veznimi čipovji, kar pomeni, da bo odpadel tudi Broadcom. Sodeč po novci naj bi to veljalo za novo platformo (verjetno podnožje G34 z DDR3 podporo), ni pa jasno, kaj to pomeni za namizne (in mobilne) procesorje. nVidia ima vezna čipovja, ki so že kompatibilna tudi z AM3 podnožjem, prav tako pa ima licenco za stara podnožja, npr. Socket F. Obenem je govora tudi le o Opteron procesorjih, torej je moč sklepati, da namizna čipovja ostajajo.

Pred enim mesecem smo poročali še o govoricah, da nVidia želi kupiti del proizvajalca procesorjev VIA. Nakup dela 300 milijonov delnic, ki bi jih VIA dala na privatno dražbo, se očitno ne bo zgodil. nVidia pravi, da njihovo sodelovanje z VIA-o temelji le na drugi generaciji platforme Ion, kjer uporaba Pineview Atomov ne bo mogoča (Intel naj bi onemogočil ne-hišne grafične čipe). Tako je edin način, poleg lastne licence, za uporabo x86 procesorja VIA s svojo Nano linijo.

7 komentarjev

Grey ::

Hm...možno, da spremljamo nastajanje GPGPU računalnikov. Motivacija za nVidio že nastaja.

boogie_xlr ::

GPGPU bo velik korak naprej, saj bodo sistemi cenejši: kupiš sistemsko ploščo, ki povezuje in napaja npr. dve grafične kartice, procesor in ram pri tem odpadeta, če pa želiš povečati moč, pač dodaš še eno ali dve grafične kartice. Res pa je, da bo težko narediti operacijski sistem za tak HW.

krho ::

"dve grafične kartice" Urgh kaj? Slovenski jezik pozna dvojino!!
Dve grafični kartici!
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

PrimozR ::

Drugič citiraj cel post, sem že iskal napako v novici :P

klemenSLO ::

A tale GPGPU v praksi že deluje ?

Senitel ::

Seveda deluje? Že tam dve leti...

zee ::

Hmnja. Za pokazat, da stvar deluje. Kaj vec pa niti ne. Govorim kot uporabnik GPGPU iz znanstvenih vod, kjer PR obljublja znatno pohitritev racunanja, vendar se nic od tega se ni zgodilo.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ION 2 potrjen, Intel meni, da je predrag

Oddelek: Novice / Matične plošče
53823 (3379) PrimozR
»

ION 2 že naročen?

Oddelek: Novice / Matične plošče
123472 (2829) Dr_M
»

nVidia karikira Intel

Oddelek: Novice / Grafične kartice
424708 (3111) nekikr
»

Kategorizacija netbookov zahteva Intela, na suhem ostali VIA in nVidia

Oddelek: Novice / Procesorji
223587 (2507) CX20RE
»

Vojna med Intelom in nVidio

Oddelek: Novice / Procesorji
385869 (3725) PrimozR

Več podobnih tem