» »

Na Computexu že lepa zbirka prototipnih matičnih plošč za Sandy Bridge-E

Na Computexu že lepa zbirka prototipnih matičnih plošč za Sandy Bridge-E

Asusova C1X79 v barvah stare šole - razlog za to se skriva v prototipni naravi

vir: VR - Zone
VR - Zone - Na Computexu je lep nabor proizvajalcev matičnih plošč pokazal svoje prototipne izdelke, na katerih se nahajata podnožje LGA-2011 in vezno čipovje X79. Plošče so seveda namenjene za konec leta prihajajoče procesorje Sandy Bridge-E, prvi prototipi pa so potrdili nekaj že znanih dejstev ter pokazali nekaj zanimivih novosti. Če začnemo kar z območjem procesorskega ležišča, vidimo, da bo res uporabljen 4-kanalni krmilnik pomnilnika ter da bo le-ta nameščen v par rež na vsako stran podnožja. Vsi prototipi imajo brez izjeme 4 reže, torej le eno na kanal, v primerjavi z do sedaj običajnim parom rež za posamezen kanal. Odločitev za delitev rež na vsako stran podnožja je zanimiva iz prostorskega stališča, a logična, če upoštevamo, da morajo vsi kanali imeti enako dolge sledi na tiskanini. V skupini vseh štirih rež bi bila namreč prva reža mnogo bližje podnožju od zadnje.

Ker levi par rež pride bolj ali manj v območje, do sedaj večinoma rezervirano za napajalni sklop, proizvajalci napajanje prestavljajo nad podnožje, večinoma med pomnilniške reže, nekatere komponente pa tudi dlje od procesorskega ležišča. Ležišče samo je ogromno, kar je pravzaprav logično, saj ima z 2011 kontaktnimi točkami teh skoraj 650 več, kot predhodnik prihajajoče platforme, LGA-1366. Običajno je že, da podnožje s seboj prinese tudi oporo na zadnji strani plošče, LGA-2011 pa to očitno še nekoliko nadgradi, saj na sprednji strani kovinsko ohišje podnožja sega vse do montažnih lukenj za hladilni sistem. Te so še vedno štiri, razporejene na oglišča kvadrata, a razmak med njimi, s tem pa kompatibilnost z obstoječimi hladilniki, še ni znan.

To so glavne novosti na matičnih ploščah, saj so sicer večinoma opremljene z vsaj trojico rež PCIe x16, hladilniki veznega čipovja niso pretirano veliki, saj je samo čipovje tudi tokrat izgubilo dobršen del svojih nalog (poleg krmilnika pomnilnika je tokrat tudi krmilnik rež PCIe x16 vgrajen v procesor, tako kot s procesorji za LGA-1156 in LGA-1155). Vseeno pa še vedno skrbi za hrambo podatkov, kjer bo X79 očitno blestel ter bo dober prijatelj lastnikov sistemov z ogromno diskovnega prostora. Prav vse matične plošče imajo namreč vsaj 12 SATA priključkov, mnoge izmed njih pa jih imajo tudi 14, poleg potencialnih eSATA priključkov na priključnem panelu. Dobro vidnih je 10 notranjih priključkov v isti barvi, ki so tretje generacije SATA in zmorejo prenesti 6 gigabitov podatkov vsako sekundo. Preostala dva oz. štirje priključki SATA ter eSATA priključki so večinoma 2. generacije SATA in so povezani z veznim čipovjem oz. z dodatnimi krmilniki.

Matične plošče so pokazali pri Asusu (plošča je še zgodnji prototip, v barvah stare šole), Gigabytu, ASRocku, ECS-u in Foxconnu (prav BloodRage ima 14 notranjih SATA in 2 eSATA priključka).

5 komentarjev

dexterboy ::

Torej bo največja količina pomnilnika omejena na 16GB in bo še vedno DDR3 tip.
Dobro je fsaj to, da je veliko prostih SATA ter PCIE priključkov...
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

Kron ::

Hmm, no more isa slot.:|

No, zares, in čemu služi molex na tisti plati zgoraj?
=**=C64=**=

PrimozR ::

Napajanje PCIe rež v primeru, če vtakneš na plato 3 grafične kartice. Vsaka reža namreč dovaja do 75 W (grafične se sicer verjetno bolj zanašajo na 6/8-pinske priključke, ampak power je power)

SasoS ::

ISA? ISE ni že od časa Pentium-II...si mislil mogoče PCI?

Kron ::

@ PIPI

Ok, logično.

@ SasoS

Je bilo mišljeno bolj v hecu.

EDIT:

No ja ISO sem še imel na Abitki s Thunderbirdom 1Ghz @ 1,4Ghz.
=**=C64=**=

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Kron ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Na CeBIT-u predstavljene matične plošče za Haswell

Oddelek: Novice / Matične plošče
4415019 (13226) Isotropic
»

ECS prirpavlja trojico matičnih plošč za Llano

Oddelek: Novice / Matične plošče
113503 (3048) PrimozR
»

Zotac pripravil mini-ITX H55 ploščo

Oddelek: Novice / Matične plošče
114452 (2759) AvtoR
»

Poplava plošč z Intel P55 veznim čipovjem

Oddelek: Novice / Matične plošče
464420 (3217) Pyr0Beast
»

Asus Crosshair III

Oddelek: Novice / Matične plošče
93933 (3505) Ktj

Več podobnih tem