» »

nVidiin računalnik

nVidiin računalnik

HotHardware - Dandanes je sestavljanje računalniških sistemov skorajda izgubljena umetnost, saj so prenosniki prevzeli tudi velik delež domačih miz. Tisti namizni sistemi, ki še obstajajo, so večinoma predsestavljeni izdelki velikih družb, kot sta Dell in HP, oz. manjših, lokalnih trgovin, ki same ponujajo ugodnejše sestavljene sisteme oz. sestavo sistema po želji. V večini primerih za nekaj doplačila odnesete popolnoma delujoč sistem, brez težav z nameščanjem operacijskega sistema, nameščanja gonilnikov in sploh sestavljanja komponent, a še vedno nas je nekaj takšnih ljubiteljev, ki se radi zapodimo v drobovje računalnika.

Za takšne ljubitelje, ki so še začetniki, je nVidia pripravila zanimiv paket strojne opreme. Pravzaprav so pripravili celoten računalnik, ki ga je le še treba vgraditi v ohišje in namestiti programsko opremo. Za olajšan postopek so na matično ploščo že namestili procesor in prek njega še hladilnik. Žal sam nabor komponent nekoliko razočara, a je po drugi strani tudi pričakovan, sploh glede na ugodno ceno. Zanimivo je, da kljub uporabi matične plošče formata micro-ATX, na kateri se nahaja podnožje LGA-775, le-ta nima nVidiinega veznega čipovje. Gre namreč za MSI-jevo G31TM-P21 z Intelovim veznim čipovjem G31.

Prav podnožje je glavno razočaranje, saj je praktično mrtvo, sploh po predstavitvi podnožja LGA-1156 in dvojedrnikov zanj. Da niso izbrali AMD-jevih procesorjev, lahko sklepamo s stališča konkurence na področju grafičnih kartic. V samo podnožje matične plošče je tako vtaknjen dvojedrni Intel Pentium (Dual Core) E5300, kateremu 45 nm jedro teče pri 2,6 GHz. Vključena je le ena ploščica DDR2 pomnilnika v velikosti 2 GB, majhen pa je tudi trdi disk s kapaciteto le 250 GB. Dodan je še DVD-RW pogon, medtem ko za žično mrežno povezljivost in predvajanje zvoka poskrbijo kar komponente, vgrajene na matično ploščo.

Še najbolj svetla točka celotnega sistema, ki se napaja s pomočjo 500 W napajalnika, je GeForce 9800 GT. Čeprav bi glede na rodovnik lahko trdili, da je kartica nekoliko zastarela, sploh z že 2. nVidiino generacijo, ki bo sledila GeForce 9, vseeno ponuja popolnoma dovolj grafične moči, tudi z nekoliko večjimi ločljivostmi oz. vklopljenim glajenjem robov. S ceno $500 za celoten komplet, ki vključuje še ohišje CoolerMaster Elite 334 nVidia Edition, tako ali tako ni smiselno pričakovati, da bo nanj priključen 24-palčni LCD monitor.

15 komentarjev

virtuality ::

Kakšno razočaranje, a niso mogli še enega pa malo dražjega in boljšega? Core i5, kakšno GTX ali pa SLi :D ....

Dzqint ::

sam res to se dobi pri nas za 200-250 eur :)

Izi ::

Grafična kartica je povsem v redu tudi za 24" monitor.
Problem je močno preslaboten procesor, zaradi katerega bo grafična kartica čakala procesor. Frekvenca je preslabotna tudi če bil bil štirijedrnik, za dvojedrnika pa bi morala biti frekvenca 4 GHz, da bi zadostoval. To je največja napaka tega PC-ja.
Druga stvar pa je seveda premalo RAMA. 4 GB je nujno.
Ostalo je v redu.

FireSnake ::

Tole lahko pa kar sami imajo :)
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

suntrace14 ::

Za 24" je čist OK, proc je bljak, 2GB je vrh glave za "entry-level" mašino.

#AzZey ::

xD Lahko imajo to mašino kar oni...

Ma$terM|nd ::

Mogoče sam sistem ni bogve kaj, ampak zamisel je pa dobra. Skoraj zagotovo pa sem prepričan da to ne bo ostal edini komplet take vrste.

FireSnake ::

Mene cudi, da AMD ni prisel na kako tako idejo ... z lepo poslikanim ohisjem, pa tremi razlicnimi konfiguracijami (sibka, srednja in high end) bi lahko fino sluzli. Seveda vse komponente njihove...
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

vbohinc ::

Za to ceno je komplet čisto vredu, za večino opravil domačega uporabnika je dovolj zmogljiv in tako se človek lahko še malo pozabava ob sestavljanju; čeprav ne vem ali je to sploh primerno za "standardnega" uporabnika (brez zamere) saj večine sploh ne zanima drobovje in kupijo "škatlo", potem pa mora delat. No tisti ki smo željni lova po komponentah in si potem vse sami uredimo pa tako ali tako ponavadi stremimo po boljši zmogljivosti in vrhunskimi izdelki, ki pa bi ceno takšnega kompleta kaj kmalu izstrelil čez tisočaka in bi za običajnega uporabnika predstavljal prevelik strošek.
Human nature is not a machine to be built after a model, and set to
do exactly the work prescribed for it, but a tree, which requires to grow
and develop itself on all sides...

energetik ::

Hm, zakaj bi nek bolj napredni uporabnik, ki hoče sam sestaviti PC, sploh nabavil ta komplet od Nvidie? Zakaj ne bi želenih komponent lepo naročil posebej in to točno tiste, ki jih hoče?

bluefish ::

Tale komplet baš ne cilja na izkušene uporabnike. Namenjen je tistim, ki se prvič srečajo s tem oz. bi radi enkrat poskusili, pa niso najbolj prepričani, če bodo izbrali prave komponente in kako "težka" bo montaža.

Spock83 ::

Ne tič ne miš. Proc je podhranjen za kakšne resne igre in aplikacije. Uporabno za kakšen home dl torrent server, ali HD player. Za pol tega denarja dobiš ION platformo (ironično), ki tudi vse to zmore. Še ceneje pa dobiš namesnke HD playerje.

filip007 ::

Drage Lego kocke, ki ti vsaka SLO firma sestavi brezplačno, pa še 200EUR popusta ti dajo.

2GB 667Mhz ram dajo zraven...:))
http://www.nvidia.com/object/product_ge...

Podobno kot, če bi gledal Alo,Alo...
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: filip007 ()

sash69 ::

filip007 je izjavil:

Podobno kot, če bi gledal Alo,Alo...


Hej!!! 'Allo 'Allo je pa zakon! :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: sash69 ()

guest #44 ::

Zakaj je to bolj švoh...in samo za home dl torrent serverje, pa hd filme?
A bo treba 4 jedernika za surfat po netu ponovem?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Na CeBIT-u predstavljene matične plošče za Haswell

Oddelek: Novice / Matične plošče
4414857 (13064) Isotropic
»

Podpora SLI prihaja v AMD-jeva čipovja

Oddelek: Novice / Matične plošče
73976 (3480) Jst
»

Stroški izdelave Intel P55 matične plošče

Oddelek: Novice / Matične plošče
184755 (3265) PrimozR
»

nVidia prekinja razvoj veznih čipovij (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Matične plošče
567855 (6490) Dr_M
»

Novice iz nVidie

Oddelek: Novice / Matične plošče
154702 (2920) Jst

Več podobnih tem