» »

ASUS in MSI pripravljata H57 plošče

ASUS in MSI pripravljata H57 plošče

Asus P7H57D-V EVO

vir: Expreview.com

MSI H57M-ED65

vir: Expreview.com
Expreview.com - V prvih tednih januarja prihodnjega leta bomo ugledali Intelove dvojedrne procesorje, izdelane na novejši, Nehalem arhitekturi. Poleg dveh procesorskih jeder bodo Clarkdalei imeli vgrajeno tudi grafično jedro, ki bo, za razliko od procesorja (32 nm), izdelano v 45 nm-proizvodnem procesu. Da bomo lahko uporabniki gledali tudi sliko, ki jo bodo izrisovala ta jedra, bo potrebna drugačna matična plošča. Prva primerka, ki sta bila po Computexu pokazana javnosti in sta že na dobri poti v proizvodnjo, sta Asusovi in MSIjevi plošči, ki sta opremljeni z veznim čipovjem H57 - le-to poleg povezave DMI doda še povezavo FDI (Flexible Display Interface), namenjeno izključno grafični komunikaciji, ki je potrebna za delovanje v procesor vgrajenega grafičnega čipa. Asusova P7H57D-V EVO je nadvse podobna Asusovi seriji plošč z veznim čipovjem P55 ter je od obeh novink bolje opremljena. Prihaja v polni ATX velikosti, poleg običajnih rež in priključkov (USB 2.0, SATA II, PCIe x16/x1, DDR3, podnožje LGA-1156) pa je opremljena tudi s priključki USB 3.0 ter SATA 3.0. PCIe x16 reži podpirata tudi CrossFire, a njuna konfiguracija še ni znana. Vezno čipovje H57 naj v teoriji ne bi podpiralo deljenja PCIe rež, a o le-te tako ali tako vgrajene v procesor. Na x8/x8 način, ki je za CrossFire bolj ugoden, namigujejo štirje čipi nad zgornjo PCIe režo, ki se uporabljajo za deljenje PCIe stez. Matična plošča je opremljena s tremi slikovnimi izhodi, DVI, VGA ter HDMI. Obilico slik si lahko ogledate na Expreview. MSIjeva H57M-ED65 je, za razliko od Asusove plošče, nekoliko manjša, saj je izdelana v formatu mATX. Tudi ta načeloma podpira CrossFire, a je tokrat potrjeno, da reži delujeta v x16/x4 načinu, poleg tega pa je druga, x4 reža starejšega standarda, kar še dodatno omeji njeno prepustnost. Izmed video izhodov H57M-ED65 poleg treh na Asusovi plošči podpira še DisplayPort, slikovni opis plošče pa si spet lahko ogledate na Expreview. Nekoliko podrobnejši predogled z daljšim opisom so pripravili tudi fantje pri bit-techu.

4 komentarji

Lonsarg ::

OMG še dodatna zmeda, zdaj niti teh neskončno slotov, ki je težko ločit pri Intelu, bo še važno kir chipset ima matična, da potem veš, kater procesor podpira.

PrimozR ::

Vse plate podpirajo vse proce. Keč je le v tem, da vgrajen grafični čip podpirajo le H in Q čipseti, P pa ne.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PrimozR ()

urke710 ::

A bi mogoče dodal besedico ali dve, kaj to pomeni, da je grafično jedro vljučeno v procesor? A je to kot nadomestek integrirani grafični ali pa pomaga grafični kartici, ki jo zadegamo v pci-e režo?
d.i.g.

Dr_M ::

Nadomestek graficnega procesorja v chipsetu. Nic drugega.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Na CeBIT-u predstavljene matične plošče za Haswell

Oddelek: Novice / Matične plošče
4415003 (13210) Isotropic
»

Plošče Z68 že v trgovinah

Oddelek: Novice / Matične plošče
143923 (3141) Fuks
»

Zotac pripravil mini-ITX H55 ploščo

Oddelek: Novice / Matične plošče
114449 (2756) AvtoR
»

EVGA W555 pod drobnogledom

Oddelek: Novice / Matične plošče
103185 (2786) PrimozR
»

ECS H55H-M - poceni plošča za Clarkdale

Oddelek: Novice / Matične plošče
213348 (2686) Ales

Več podobnih tem