» »

ION 2 potrjen, Intel meni, da je predrag

ION 2 potrjen, Intel meni, da je predrag

engadget - Ne dolgo nazaj smo poročali o govoricah, da je Acer že naročil sestavne dele 2. generacije nVidiine platforme ION. Takrat je bilo delovanje s procesorji Pineview nekoliko vprašljivo, ker nVidia ni imela in še vedno nima licence za vodilo DMI, prek katerega se novi procesorji Atom pogovarjajo z veznim čipovjem, a jih to očitno ne bo ustavilo, saj so tudi uradno napovedali ION 2. Žal še vedno ni znano, kako bo vezno čipovje GeForce povezano s procesorjem, a se je nedavno špekuliralo, da bi za to lahko uporabili v vezno čipovje Intel NM10 vgrajeno PCI-Express povezavo.

Odzvali so se tudi na Intelove obtožbe, da je platforma ION za svoj namen preveč zmogljiva in predraga (le kdo je kriv za to??). Pri Intelu so povedali, da za predvajanje medijskih vsebin uporabniki ne potrebujejo velikega, požrešnega (in zmogljivega) grafičnega čipa, saj za to lahko poskrbijo namenski dekodirni čipi (Pine Trail še vedno ni sposoben gladkega predvajanja filmov v 1080p ločljivosti in maksimiranih Flash videoposnetkov), ki pomagajo centralnemu procesorju. Dejali so tudi, da ne vidijo razloga, da bi kdo želel igrati igrice na tako majhnem zaslonu ter da nVidiin čip le poviša porabo ter zmanjša avtonomijo netbookov.

Pri nVidii so v odzivu dejali, da se Intel moti ter da namenski dekoderji za videoposnetke niso dovolj, saj poleg multimedije mnogi uporabniki pravzaprav želijo igrati tudi igre. Pravzaprav je to logično, saj je ION mnogo bolj kot v prenosnikih pogost na namizjih, kjer mu delajo družbo monitorji oz. televizorji z višjimi ločljivostmi. Če se spotaknemo ob porabo veznih čipovij, je Intel lahko tudi bolj ali manj tiho, saj so napredovali šele s platformo Pine Trail, pred tem pa je bila kombinacija 945 in ICH7 veznega čipovja bolj ali manj enakovredna nVidiinemu GeForce/IONu. Dejstvo je tudi, da je le platforma ION sposobna gladko predvajati 1080p in 720p video posnetke ter Flash filme, tudi v HD ločljivosti, povečane na cel zaslon, po zaslugi beta različice Adobeovega Flash predvajalnika.

Zlobni jeziki bi lahko dejali tudi, da nVidia že ima licenco za DMI povezavo in je to razlog, da še niso razkrili načina povezave s procesorjem. FTC je Intelu v svoji tožbi zabičal, da mora sprostiti pogoje za pridobivanje licenc, tako za vezna čipovja kot tudi za licenco x86. Na nekaterih straneh so to novico že z veseljem pograbili in začeli sanjati o potencialnem nVidiinem centralnem procesorju, za katerega se ve, da so o njem sanjali že pred nekaj leti. Vrata se jim že odpirajo.

5 komentarjev

Dr_M ::

Nevem ce ima nvidia sedaj dovolj sredstev za CPU.:\
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Pyr0Beast ::

Večja poraba ? Z 8.6W TDP Intel govori nVidii o večji porabi ?
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Icematxyz ::

Intel se naj ugrizne v jezik raje z takšnimi izjavami. Bo že uporabnik presodil če so mu všeč izdelki njegovih konkurentov ali ne. In tudi sam sem mnenja da majhen platforme morajo znati še kaj več kot le stati na polici zaradi lepšega.

Naj že spodkoplje Intel konkurenca vsaj na tem področju. Če je že AMD v preteklosti tako v temo brcnil da se je zamajal.

LordPero ::

Hehe, nVidia ima potencial (torej 'nekoč', mogoče) kar lepo Intela okrcat s Tegro (in če si že sedaj ustvari zelo razpoznavno znamko, npr. Ion, je potem v veliki prednosti), ker pri teh napravah (recimo HTPC) tudi povprečnežem ni toliko važno, da gonijo Wakna.
Trg pa je velik, bo zelo zelo hitro rasel (torej a place to be/enter) in Intel hoče bit v centru, ne na obrobju.

Torej ja, Intel ne bo (in niti noče) preprečit prodaje sedanjih Ionov oz. druge generacije, samo ime/blagovna znamka noče, da rata oh in sploh v očeh javnosti.
LordPero

PrimozR ::

Glede na svoje poteze, hja, hočejo, da se ne prodaja. Višja cena procesorjev kot v paketu s čipsetom, zavrnitev DMI licence (okej, to je splošno, a povezano z Atomom), itd. No, itak FTC zdaj teži za to.

Še to, v nekem članku sem zasleil, da bi zasnova in izdelava CPUja nVidio stala okrog milijarde dolarjev. So sposobni izdelati to?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PrimozR ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Podpora SLI prihaja v AMD-jeva čipovja

Oddelek: Novice / Matične plošče
73976 (3480) Jst
»

ION 2 že naročen?

Oddelek: Novice / Matične plošče
123472 (2829) Dr_M
»

nVidia prekinja razvoj veznih čipovij (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Matične plošče
567855 (6490) Dr_M
»

Novice iz nVidie

Oddelek: Novice / Matične plošče
72994 (1976) zee
»

Vojna med Intelom in nVidio

Oddelek: Novice / Procesorji
385869 (3725) PrimozR

Več podobnih tem