» »

Computex 2004 se je začel!

Computex 2004 se je začel!

AnandTech - Danes se je začel eden izmed največjih računalniških sejmov, taipejski Computex. Za razliko od bolj ali manj dolgočasnega CeBIT-a 2004, je v daljnem Tajvanu letos zelo zanimivo.

Za začetek se je takorekoč od nikoder pojavila nVidiina NV45, ki je nemudoma dvignila veliko prahu. Sledile so številne osnovne plošče različnih proizvajalcev in predvsem zelo raznolikih veznih čipovij. Tako si lahko ogledate raznorazne hibride, od kombinacij AGP 8x in PCI-Express 16x, tako za Intel kot za AMD, DDR-I in DDR-II za Intel, do Socketa 939 in Socketa 754 na eni osnovni plošči, po vrhu pa še kombinacije pravkar omenjenih kombinacij [8-O]. Bo že držalo, da dandanes ni lahko biti proizvajalec matičnih plošč. Prav skrbi me, koliko glavobolov bomo dobili ob raznih hroščih in nekompatibilnostih.

Tudi ATi-jev tabor nam je pripravil nekaj novosti, a kot kaže, nam bo v nižjem, srednjem in mobilnem cenovnem razredu vsiljeval takšno ali drugačno različico Radeona 9600. Res žalostno.

Danes pa so izšli tudi dolgo pričakovani AMD-jevi procesorji za Socket 939, a so se izkazali bolj klavrno. Že res, da so še nekoliko hitrejši od svojih predhodnikov, a ne gre pozabiti cene okoli 500 dolarjev za najpočasnejši model. Kot je ugotovil Ed na overclockers.com, si AMD očitno ne želi prevelike prodaje teh dirkalnikov, saj drugače ne bi postavljal tako visokih cen.

Vse kaže, da se nas bo morala večina zadovoljiti kar z enokanalnim, polmegabajtno podprtim Athlonom 64 na Socketu 754. Edina dobra stvar je, da smo z novo genaracijo matičnih plošč končno dobili delujoč PCI/AGP zaklop, kar nam bo ob srečni roki pri nakupu CG steppinga Athlona 64 obetalo vsaj dokaj uspešno navijanje.

Nikoli si nisem mislil, da mi bo žal, ko bo Intel zašel v slepo ulico (kot se je to zgodilo sedaj z 90-nanometersko proizvodnjo in Socketom LGA 775), a kar ne morem pregnati misli, da bi uspešnejši Intel zelo verjetno preprečil AMD-jevemu izvršilnemu direktorju Hectorju Ruizu (meldamko direktor Motorole, ki je njihove Power PC čipe uspešno odstranil iz MAC-ov) počenjanje takšnih oslarij kot si jih privošči sedaj.

2 komentarja

ferdo ::

kliknu sm povezavo, preveč branja, atastrumf, kake neumnosti vidiš počenjati tega Hectorja Ruiza?

alien-w ::

ferdo: ja, tudi jaz sem se spraševal o tem.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Catalyst 3.8

Oddelek: Novice / Grafične kartice
132581 (2581) pingo76
»

LCD za vse ...

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
202572 (2572) Mr.B
»

Veliki test napajalnikov

Oddelek: Novice / Ostale najave
82697 (2697) pele-on
»

Ati 9500 ali 9600

Oddelek: Kaj kupiti
101745 (1609) boštjan
»

katera grafična??

Oddelek: Kaj kupiti
151302 (1187) c3R4R

Več podobnih tem