» »

Prve slike Nehalem in X58 čipov

Prve slike Nehalem in X58 čipov

malce meglenih 1366 kontaktov

vir: bit-tech.net

podnožje in 6 rež za pomnilnik

vir: bit-tech.net

Backplate

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Bit-techovcem se je uspelo dokopati do prvih uporabnih slik prihajajočih produktov iz tabora modrega velikana. MSIjevi inženirji so jim na ogled postavili štirijedrnika skupaj s ploščo, osnovano okrog (bodočega) X58 severnega mostu. Za ostale povezave bo skrbel kmalu bolj znani ICH10R (prihaja v paru s P45 veznim čipovjem). Poleg teh dveh glavnih čipov pa bodo na MSIjevi plošči še običajni primerki ostalih čipov - Realtekova za zvok (ALC888 HD) in žično mrežo (gigabitni RTL8111) ter Sillicon Image za dodatne SATA priključke in en IDE kanal. X58 oz. Tylersberg vezni čip je po besedah inženirjev zelo vroč kos silicija, predvsem zaradi izdelave v 65 nm procesu (zaenkrat) in zelo hitrih QPI povezav (le-te so Intelova verzija od AMDja znanega HTja). Po drugi strani pa se v severnem mostu skriva kar 36 PCI Express povezav standarda 2.0, namenjenih dvem x16 in eni x4 reži. Kontroler pomnilnika pa je pri Nehalemu vključen v sam procesor (še ena podobnost s procesorji AMD), zaradi tega pa bo 6 (ja, 6 rež, po dve reži za vsak kanal, če se vam ne izide, ne skrbite, Nehalem prihaja s trikanalnim kontrolerjem) postavljenih malo višje kot pri trenutnih matičnih ploščah, z čimer se izognemo težavam s postavitvijo PCIe x16 reže. Proizvajalcem matičnih plošč pa bo delalo preglavice novo podnožje, zdaj s 1366 nožicami znane oblike (LGA), spremenjeni pa so tudi položaji lukenj za pritrditev hladilnikov. Dobra stran novega podnožja pa je že integrirana ploščica na zadnji strani plošče, ki pa ni vezana na luknje za montažo hladilnikov. Mimogrede, če vas zanima, kaj se skriva v tejle kocki, ne skrbite. Le-ta predstavlja prostor, ki ga Intel zahteva za nemoteno montažo hladilnih teles (v tem prostoru torej na sami matični plošči ne sme biti nobenih predmetov). Več slik pa v izvorni novici.

31 komentarjev

filip007 ::

Če Intel tako pridno krade od AMDja nevem zakaj AMD pol nima SSE 4.1...
Zanima me hladilnik...zoprni bodo za montažo ta 1377

opeter ::

Uh, to pomeni, da imaš lahko na tej plati kar 12 GB pomnilnika!

Res, da omogočajo Xeon serverske plate že kar nekaj časa 16 ali celo 32 GB pomnilnika (recimo modificiran Mac Pro), ampak v tem segmentu pa je takšna količina pomnilnika novost.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

GrimReaper ::

"MSI said it was debating getting rid of the floppy port entirely, and even the PS2 ports"
Upam da končno. Sicer PS/2 me ne mot, ampak da morš pri vsaki plati sam izklapljat floppy je pa preveč.
Sicer pa 3xDDR3 pa še nov hladilnik, zdej se kr splača it na P45 pa da maš vsaj še eno leto. Potem pa na LGA1366 ali LGA1160.
7600X | Noctua NH-D15 | ASUS STRIX X670E-F | G.Skill 6000 CL30
Palit GameRock 4080 | Be Quiet 802 | ASUS Strix 1000W

Zgodovina sprememb…

dexterboy ::

Novi proc, novi chpiseti, novi hladilniki... svašta!
Oprostite, prijazni gospod petrolovec, kupil sem novo toyoto pa v navodilih piše, da lahko tankam zgolj neosvinčeni 95 oktanski bencin verzije 2.140. Ali ga na vaši pumpi že točite?
:D :P :))
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

G2 ::

Sej LGA775 je dolgo zdrzal, tak da bi lahko ze pricakovali spremembo podnozja :)
LP
G2

modicr ::

Uh, to pomeni, da imaš lahko na tej plati kar 12 GB pomnilnika!


48 GB ... Obstajajo 8GB DDR3 moduli ...

http://forums.vr-zone.com/showthread.ph...
(c) nisem patentiran

Dr_M ::

Podnozje LGA775 je res bilo dolgo v uporabi, ampak vseeno je bilo toliko spremenjenega ze pri napajanju, da tiste malenkost starejsi chipseti niso uporabni za danasnje procesorje.
Novo podnozje pa je nujno potrebno za vse novitete pri novem procesorju. Zgleda pa precej obetavno vse skupi. Upam, da ze od zacetka tudi za nas, navadne smrtnike kej uporabnega.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

PrimozR ::

Zaradi integriranega mem. kontrolerja ni šans, da bi lahko uporabil LGA 775. Mogoče, mogoče lahko, ampak bi morali biti pini popolnoma premešani. Itak je pa tudi AMD menjal na s939. Bolj je problem, da bomo imeli novo podnožje z DDR4 :> Zdej lahko uporabljaš 45 nano procesorje na 965 platah. V drugo stran je pa backwards comaptibility še precej bolj impresiven - Prescott procsorji na P45/X48 >:D

Sicer pa ni nujno da bo treba nove hladilnike, le nove montažne kite, kar pomeni, da bo za večino popularnih hladilnikov to mogoče dodatno dokupiti.

Spc ::

Te bi rajši dali kako dobro intelovo mrežno gor ne pa neke realtekove..

"MSI said it was debating getting rid of the floppy port entirely, and even the PS2 ports"

To pa je drek.
Dosti tipkovnic in mišk je delano za PS2 tudi cherryjeve zakaj bi hoteli uporabljati USB če pa je PS2 namenjen miškam in tipkovnicam ?
Plus tega se nikoli ne ve kdaj boš rabil disketo za kaki boot/maintenance/driverje.
 

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Spc ()

PrimozR ::

A ti sploh veš o čem se pogovarjamo? Tole so 300-400 $ vredne plate, namenjene gamerjem in navijalcem. Tem pa niti ni tak problem zapečt Memtesta na CD oz. dat BIOSa na USB palčko. Kar sem precej ziher da bo podpiralo. 3/4 mišk in tipkovnic pa je tut že na USBju. Takmu folku pa itak ni problem dat 20 e za novo tipkovnico in miš. Pa še za takega uporabnika je že navadna 100 Mbit mreža dost, gigabit je samo bonus. Kaj mu bo Intel mrežna? Nepotrebni stroški.

Matek ::

Dosti tipkovnic in mišk je delano za PS2 tudi cherryjeve zakaj bi hoteli uporabljati USB če pa je PS2 namenjen miškam in tipkovnicam ?
Zakaj bi pa uporabljal USB če je paralelni priključek namenjen tiskalnikom? Zakaj pa imamo PS2, če sta bila prej DIN in serijski priključek za tipkovnico in miško? Odgovor je preprost - zadevi se izteka rok trajanja, USB je hitrejši, nudi več možnosti razširitve, je najbrž tudi cenejši, enostavnejši za izvedbo/priklop in vsekakor bolj univerzalen. Na laptopih ga recimo že dolgo časa ni, pa se povsem lepo shaja.

Plus tega se nikoli ne ve kdaj boš rabil disketo za kaki boot/maintenance/driverje.
Za ceno disketnika dobiš danes par gigabajtov velik USB ključ, ki ti nudi nekaj tisočkrat večjo kapaciteto, tišje, hitrejše in bolj zanesljivo delovanje, poleg tega pa praktično ni sodobne matične plošče, ki ne bi znala bootati z njega. Prav tako lahko s pomočjo določenih programov pofejkaš ustvarjanje raznih zagonskih disket in enako urediš z USB ključem.

Te bi rajši dali kako dobro intelovo mrežno gor ne pa neke realtekove..
Huh, zanimivo, najprej podpiraš neke slabše in starejše rešitve, čeprav bi lahko za 10 eur dobil usb miško in tipkovnico, pri mrežnih karticah, s katerimi so vsi precej zadovoljni (intelove rešitve so vendarle namenjene precej zahtevnejšim aplikacijam in ne povprečnemu domačemu userju) pa bi imel nekaj luksuznega.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matek ()

zee ::

boot/maintenance že nekaj časa delam preko LiveLinux distribucij, tako da je odpis disketnika res dobra stvar. enako velja za PS/2. pri osmih USBjih ne rabimo še dodatnega (zastarelega) priključka za tipkovnico in miško.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

kotnikd3 ::

najbrž veste, da se teh procesorjev ne bo dalo navijat, tako kot se je dalo Core2.
Fizično bodo zaklenjeni s strani Intela.

PrimozR ::

Ma to so buče. najhitrejši proci bodo 100% odklenjeni, tudi z multijem. Če že, dobo to dvojedrniki in cenejši quadi na LGA 1160 socketu ampak dvomim da si bo Intel to privoščil. Če se bo to zgodilo, gre cel OC svet k AMDju. Procent je majhena amrketing naredi svoje. Po drugi strani pa če se AMD pobere in prevzame performančno krono, vejremi da bo v enem tednu rpenovljena cela linija Intel procesorjev in en ne bo več zakljenjen. Intel je pravzaprav od časov C2D ZELO naklonjen OC skupnosti. V časih P4 so bili to hujši kriminalci od čarovnic in podobno, C2Dje pa so v roke prvi dobili prav top overclockerji sveta. Problem je bil le, da je bilo 90% rekordov takrat neuradnih, saj zadeva ni bila uradno izdana in tako uradnega rekorda ni bilo :D

Brane2 ::

Zakaj pa imamo PS2, če sta bila prej DIN in serijski priključek za tipkovnico in miško?


Just a nitpick: tisti "DIN" od starih tipkovnic je v bistvu PS2, le šteker je drugačen.

Tako star AT keyboard lahko brez problema predelaš za PS2 samo z zamenjavo štekerja...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

kotnikd3 ::

PIP
maš prav, edino podnožje na katerem se bo dalo overclockat bo LGA1366 LINK
V tem VIDEU pa se pokaže zmogljivost 8-jedrnih (4 navidezne se mi zdi) Nehalemih ("threaded physics, AI, audio, inoput, graphic, animation, fire, smoke, etc." pravi Intel :\ ; hah AI controlled horses, chickens...:D )

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kotnikd3 ()

PrimozR ::

No, LGA 1160 bo itak imel integrirano grafično kartico, ne bo imel QPIja, itd. itd. Tečno je le, ker bodo (glede na Wikipedio) na LGA 1366 le quadi. Dvojedrniki so namenjeni na 1160.

kotnikd3 ::

K 8-jedrniki bodo spadal pod quade?

PrimozR ::

Osemjedrnik bo AFAIK samo za serverje (sprva). Bodo pa vsi Nehalemi imel 2. verzijo HyperTHreadinga in bodo lahko obdelovali 2 niti na jedro.

Sba ::

Torej bo prevladal ddr3. In se bo z ddr2 zgodilo to, kar se je zgodilo z ddr, zrasle bodo cene. Se torej splača sedaj kupiti še 4GB rama, da bo zadeva zadostovala še za ~3 leta?

Da se pridružim še preostali debati ... Floppyja tako dali tako nimam več. PS/2 pa imam še tipkovnico, staro 4 leta in se mi je nekako ne da menjati. Prej bom nabavil še nekaj rama, kot pa novo tipkovnico. Seveda, če vtiča pač ne bi bilo, bi kupil novo, tako pa mi je pač ni treba.

Ne vem zakaj bodo dali ven 2 socketa. No, je pa res, da ponavadi ne dajo dragega procesorja na poceni plato. Dajo pa recimo procesor za ~200€, na plato za 150-200€ in zadevo navijejo. Zaenkrat se to s C2D da prav lepo. Bo v prihodnosti treba imeti procesor za 500€ in plato za 300€, da boš lahko malo navil?
Those that claim that they're not showing off are drowning in denial!

PrimozR ::

Ah to ne, IMO bo entry level s1366 nekje okrog 200 €, mogoče nekaj več (v rangu najcenejših quadov), fino bi bilo,d a bi bilo manj, ker bo drugače Intel bolj ali manj zabil nož v hrbet manj bogatim overclockerjem. Bodo pa tudi quadi na cenejši platformi.

Jst ::

Nekaj nisem dobro razumel: a bo ta zadeva imela triple chanell dostop do rama?
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

GrimReaper ::

To že, sam pomoje boš lahko tut dual fural, se pravi ali 2, 3, 4 ali 6 modulov za dual/triple, 5 bi moralo bit pa spet single channel.
7600X | Noctua NH-D15 | ASUS STRIX X670E-F | G.Skill 6000 CL30
Palit GameRock 4080 | Be Quiet 802 | ASUS Strix 1000W

jest10 ::

Kakor jaz razumem je tole samo 3-krat dual

fiore ::

produktov iz tabora modrega velikana

a ni modri velikan ibm?

PrimozR ::

Mja, pa tut Intel ni prav majhen :)

jest10 3x dual??? Kaj misliš s tem?? Zadeva ma triple channel memory kontroler. Tri kanale. Do sedaj imamo 2. Delalo bo na single, dual al pa triple channel (s tremi palčkami, vsaka v svojem kanalu oz. s šestimi).

jest10 ::


jest10 3x dual??? Kaj misliš s tem??

Kaj ni očitno, kaj si mislim? 3x po 2 rama v dual.

Dr_M ::

Ja to je, ampak najboljse bo delalo z dvema plackama, malenkost slabse s 3, kar bo pa vec, bo pa zelo odvisno od srece. Tako kot je pri trenutnih platah, na nekaterih dela 2x2 uredu, na nekaterih sploh ne dela.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

PrimozR ::

jest10 to bi bil potem al 6 kanalni (3x dvokanalni) al pa dvokanalni s tremi sloti na kanal. In ne bo ne eno ne drugo. Bosta 2 slota na vsakmeu od treh kanalov.

Furbo ::

Super, končno bom lahko kupil natančno 3 giga, kolikor 32bit vista še izkoristi. :>
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

PrimozR ::

In to v giga palčkah, z maksimalnim performance-om? :) Lahko sicer vzameš 2 giga in 2 512 palčki in maš še vedno dual channel (na trenutnih platah).


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sandy Bridge brez navijanja?

Oddelek: Novice / Procesorji
478000 (6691) PrimozR
»

V letu 2011 novo Intelovo podnožje? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
5818822 (17220) Jst
»

Stroški izdelave Intel P55 matične plošče

Oddelek: Novice / Matične plošče
184804 (3314) PrimozR
»

Intel ambiciozen z novimi procesorji

Oddelek: Novice / Procesorji
265009 (3935) butl4d
»

Novice iz nVidie

Oddelek: Novice / Matične plošče
154727 (2945) Jst

Več podobnih tem